P. 1
Soal Selidik Complete - Contoh - 5.10.11

Soal Selidik Complete - Contoh - 5.10.11

|Views: 96|Likes:
Published by Khairunisa Aina

More info:

Published by: Khairunisa Aina on Nov 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/27/2011

pdf

text

original

LAMPIRAN A (Tajuk: Kerjasama Antara Parti Politik Pelbagai Etnik Mewujudkan Perpaduan Kaum) SOAL SELIDIK YANG DIGUNAKAN

BAHAGIAN A: Latar Belakang Responden (Maklumat Demografik)

Arahan: Sila jawab soalan-soalan berikut, dengan menandakan ( / ) pada kotak yang berkaitan. 1. Jantina: 2. Status Perkahwinan: 3. Kelulusan Tertinggi Anda: Diploma Kaunseling Sarjana Muda (Bimbingan & Kaunseling) Sarjana (Bimbingan & Kaunseling) Doktor Falsafah : : : : Lelaki Bujang Perempuan Berkahwin :

Lain-lain (Nyatakan jika ada) : ………………………………………. ………………………………………………………………………… 4. Adakah anda berminat dengan politik? Ya 5. Tidak

Adakah anda mengikuti perkembangan politik semasa? Ya Tidak

2 Saya berpendapat. Penubuhan parti politik orang bukan melayu telah mewujudkan semangat nasionalisme dalam kalangan orang Cina dan India.BAHAGIAN B: Kerjasama Parti Politik Arahan: Berikan respon kepada item-item berikut. bahawa pendidikan dari dalam dan luar negeri memberikan kesedaran nasionalisme dalam minda orang Melayu untuk menuntut kemerdekaan. Saya berpendapat. 3 Saya…. Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1957 adalah hasil sumbangan kerjasama parti-parti Melayu. Cina 8 dan India. kegiatan nasionalisme orang Melayu dan bukan Melayu merupakan faktor utama dalam mencapai kemerdekaan. Sila tandakan ( / ) pada petak yang berkaitan berdasarkan pilihan skala Likert 5 mata yang membawa maksud seperti berikut iaitu: 1 Sangat Tidak Setuju 2 Tidak Setuju 3 Tidak Pasti 4 Setuju 5 Sangat Setuju BIL. 6 Saya berpendapat. kepentingan politik kaum Cina di Tanah Melayu dapat dilindungi dengan penubuhan 1 2 3 4 5 . 1 ITEM Saya berpendapat.

9 Saya…. 11 Pengorbanan besar orang Melayu iaitu UMNO dapat dilihat melalui perkongsian kerusi pilihan raya bersama MCA dan MIC walaupun pada ketika itu majoriti pengundi adalah bangsa Melayu. MIC telah menjadi titik tolak kepada perpaduan kaum di Tanah Melayu. orang Melayu telah membuat pengorbanan besar demi perpaduan dan masa depan negara. iaitu 50 daripada 52 kerusi kawasan yang dipertandingkan dikuasai oleh para pengundi Melayu.Kepentingan orang India terjamin dengan adanya penubuhan MIC bagi perjuangan politik bersama-sama kaum laimn. Thukiman muka surat : 136 12 Saya berpendapat Barisan Nasional merupakan parti yang mendapat mandat daripada rakyat . UMNO telah bertolerasi dengan pihak MCA dan MIC dengan membahagikan 35 kerusi (69 peratus).. MCA mendapat 15 kerusi (28 peratus) dan MIC 2 kerusi (3 peratus). MCA. Pembangunan Politik Dalam Hubungan Etnik Fadhilah bt Zain & Kassim b. 10 Penubuhan Parti Perikatan yang terdiri daripada UMNO.MCA bagi kesejehatraan Negara PTM. Usaha ini jelas menunjukkan tolak ansur bangsa Melayu yang diwakili oleh UMNO walaupun bilangan kerusi ini tidak memadai dengan jumlah pengundi bangsa Melayu pada ketika itu. Hakikatnya.

Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:15 . Thukiman muka surat : 136/7 13 Pada pendapat saya. dalam Pilihanraya Perbandaran Kuala Lumpur pada tahun 1951. Sebelum itu. UMNO telah bekerjasama dengan MCA menghadapi pihak pembangkang dan memenangi majoriti kerusi yang dipertandingkan. Barisan Nasional merupakan parti yang mendapat mandat daripada rakyat di Malaysia untuk menjalankan pemerintahan secara adil dan saksama bagi memenuhi tuntutan kemajuan bagi setiap etnik di Malaysia.Malaysia dalam memenuhi tuntutan kemajuan bagi setiap etnik di Malaysia. Pembangunan Politik Dalam Hubungan Etnik Fadhilah bt Zain & Kassim b. kerjasama antara UMNO dan MCA telah memberi atau membuahkan hasil dengan mengatasi pihak pembangkang pada Pilihanraya Perbandaran Kuala Lumpur pada tahun 1951. Penubuhan Barisan Nasional merupakan buah fikiran Perdana Menteri Malaysia yang kedua iaitu Tun Abdul Razak Hussein bagi mengurangkan permainan politik (politicking) dan politik perkauman agar segala usaha dan tindakan ditumpukan untuk menggembeling tenaga ke arah perpaduan dan pembangunan nasional.

UMNO merupakan parti bangsa Melayu terbesar dinegara ini. Jumlah keahliannya kini melebihi 2. Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:16 16 Dasar yang diperkenalkan oleh Barisan Nasional telah membolehkan rakyat Malaysia hidup aman damai walaupun dalam masyarakat yang berbilang kaum. Kejayaan UMNO bersama Barisan Nasional menguasai lebih dua pertiga kerusi di Parlimen menunjukkan sokongan meluas di kalangan rakyat jelata.8 juta orang. Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:15 15 Kejayaan Negara ke arah kemajuan dan kemakmuran adalah hasil daripada kepercayaan rakyat terhadap UMNO.8 juta orang. .14 UMNO merupakan parti bangsa Melayu yang terbesar dan memiliki keahliannya melebihi 2.

berbilang bahasa dan agama. dan MIC merupakan model kerjasama yang telah membawa kepada perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia. Dato’ Onn Jaafar berpendapat bahawa kemerdekaan daripada British tidak boleh dicapai hanya melalui . Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:17 18 Pada pendapat saya. Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:16 17 UMNO.Dasar-dasar Barisan Nasional yang juga diketuai oleh UMNO adalah kukuh dan kepimpinan parti yang cemerlang telah membolehkan rakyat Malaysia hidup aman damai dan harmoni walaupun dalam masyarakat yang berbilang kaum. kemerdekaan tidak boleh dicapai melalui perjuangan UMNO dan MCA sahaja. Kerjasama politik yang diasaskan di antara parti UMNO-MCA-MIC dan kemudiannya disertai oleh beberapa lagi parti politik merupakan model kerjasama yang membawa pada perpaduan di kalangan rakyat hingga dikagumi oleh seluruh dunia. MCA.

Sehingga kini UMNO merupakan parti yang mampu membentuk kerajaan bersama dengan parti-parti MCA. MIC dan sebagainya atas nama Barisan Nasional. Parti Perikatan ini dipimpin dengan teratur dan dapat menubuhkan kerajaan sendiri di Tanah Melayu setelah memenagi pilihanraya persekutuan dalam tahun 1955. MCA. Muka surat:66 21 Pada pendapat saya. dan MIC memperkukuhkan lagi benteng . Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali 20 Muka surat:22 Kejayaan UMNO yang mampu membentuk kejayaan bersama dengan pati-parti MCA dan MIC dan sebagainya dari pelbagai kaum dapat bertahan sehingga sekarang. ARKIB NEGARA MALAYSIA. Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:22 19 Hasil daripada kerjasam dan kepimpinan Parti Perikatan yang teratur telah Berjaya menubuhkan kejasama sendiri di Tanah Melayu setelah memenangi pilihan raya persekutuan dalam tahun 1955.perjuangan UMNO dam MCA.Jilid IV. kerjasama antara UMNO. Hari Ini Dalam Sejarah.

Jilid IV. Hari Ini Dalam Sejarah. Pertentangan berlaku diantara persatuan itu dengan perikatan UMNO-MCA-MIC mengenai isu perpisahan ini. Ketua Menteri. Sila tandakan ( / ) pada petak yang berkaitan berdasarkan pilihan skala Likert 5 mata yang membawa maksud seperti berikut iaitu: 1 Sangat Tidak Setuju 2 Tidak Setuju 3 Tidak Pasti 4 Setuju 5 Sangat Setuju . Ungku Abdullah bin Omar yang juga menjadi Setiausaha Agung Persatuan.untuk menghadapi pertentangan oleh pihak yang ingin berpisah dengan Persekutuan Tanah Melayu. * Muka surat:73 Markah Bahagian B : Cari bahan parti politik semasa (BN< BA) BAHAGIAN C: Perpaduan Antara Kaum DALAM POLITIK Arahan: Berikan respon kepada item-item berikut. ARKIB NEGARA MALAYSIA. PKMJ dipimpin oleh seorang kerabat diraja. Tunku Abdul Rahman Putra menegaskan bahawa Perikatan UMNO-MCA-MIC tidak akan bertolak ansur dengan sebarang pihak yang cuba untuk berpisah dari Persekutuan berdasarkan tiga faktor.

Mengikut persepsin saya. Saya mendapat persetujuan bermaklum bahawa setiap kaum berusaha untuk melahirkan identity masyarakat yang merdeka.BIL. 1 3 4 ITEM 1 Saya berpendapat bahawa pakatan murni dalam parti2 politik merupakan jalan penyelesaian untuk menyatupadukan pelbagai kaum. Pada pandangan saya pertembungan budaya mencetuskan perpaduan kaum di Malaysia. 2 3 4 5 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 .penyayang dan saling menghormati. Kesopanan dan kesusilaan menjamin kehidupan masyarakat yang harmonis.S. Saya mendedahkan bahawa sebelum ini masyarakat di Malaysia menghadapi masalah perpaduan kaum akibat perbezaan kebudayaan dan fahaman politik. Mengikut pengetahuan saya. Pada pemikiran saya pendekatan inklusif dan bukannya eksklusif dalam gagasan Satu Malaysia merupakan satu cara untuk mengukuhkan semula perpaduan dalam parti. Saya mendengar daripada pihak ketiga bahawa perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1957 telah memberikan hak mutlak kepada penduduk tempatan untuk mentadbir sebuah Negara yang berdaulat dan merdeka. Saya mengatakan matlamat gagasan Satu Malaysia ialah membina “Negara satu bangsa Malaysia” Saya sentiasa mengikut perkembangan politik di Malaysia. Sukan memainkan peranan sebagai alat perpaduan kaum dalam politik tanpa mengira ideologi dan dapat menyemarakkan semangat patriotic da kalangan rakyat.melalui kebijaksanaan Tunku Abdul Rahman beliau telah mengendalikan pakatan murni antara kaum iaituu kemerdekaan telah dapat dicapai dengan penuh harmonis dan gemilang. Saya bertegas bahawa perpaduan adalah asas utama kekuatan sesebuah Negara. Saya bercadang perpaduan antara kaum patut menjadi asas kemerdekaan yang telah dicapai. Tun H.Lee merupakan tokoh MCA yang telah memulakan perpaduan kaum sehingga mencetuskan idea penubuhan Parti Perikatan. Saya tahu bahawa Tunku Abdul Rahman telah menjadi Ketua Menteri serta membentuk kabinet daripada pelbagai kaum dan kabinet ini berfungsi sehingga kemerdekaan dicapai.

Saya berpendapat konsep keperwakilan ini penting bagi Malaysia yang mempunyai penduduk pelbagai kaum. Setiap kaum di Malaysia perlu bekerjasama dan berusaha untuk mewujudkan dan menjayakan satu bangsa Malaysia.17 18 19 20 21 * Cabinet Malaysia bukan sahaja diwakili oleh pemimpinpemimpin pelbagai kaum (melayu. Pada pandangan saya untuk menjadikan semua kaum kepada 1 bangsa. Gabungan parti-parti politik dalam BN yang berteraskan parti pelbagai kaum mencantikkan susun atur pentadbiran Negara.india dan sebagainya) tetapi juga wakil-wakil negeri. Perpaduan antara kaum di Negara ini tidak menjamin kebahagiaan jika yang mengamalkannya tidak bijak dan tidak arif. Markah Bahagian C : .cina. ia memerlukan masa yang lama.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->