RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN _____________________ TAHUN 2 ______________________ TAJUK : MAKANAN SEIMBANG

1

KOMPONEN UNIT PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

KOMPONEN 1

: TAJUK DAN TUJUAN UNIT

TAJUK SUBTAJUK

: MAKANAN UNTUK KESIHATAN : 1. Makanan Seimbang 2. Kepentingan Makanan Seimbang 3. Kebersihan Makanan 4. Tabiat Pemakanan

TUJUAN UNIT

:

1. Memberi pendedahan dan kemahiran tentang amalan diet seimbang, keselamatan makanan dan gaya hidup sihat. 2. Merancang menu makanan tambahan untuk kanak-kanak mengikut resepi dan komposisi zat makanan yang betul. 3. Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam status pemakanan khususnya untuk imbangan berat dan tinggi kanak-kanak dengan cara yang betul, tepat, boleh merekod dan membuat laporan. 4. Merancang pelaksanaan aktiviti berkaitan diet seimbang, keselamatan makanan dan gaya hidup sihat di peringkat sekolah.

2

KEPENTINGAN TEMA/TAJUK: i) ii) Murid didedahkan dengan maklumat yang berkaitan dengan makanan seimbang dengan contoh mudah. Murid mengetahui kepentingan menjaga kebersihan makanan dan penyakit-penyakit yang diakibatkan oleh sikap tidak mengamalkan kebersihan. iii) Memahami tentang piramid makanan mengandungi makanan yang dibahagikan kepada lima kumpulan berasaskan kepada kandungan zat dan fungsinya. iv) v) Menggunakan kreativiti untuk menghasilkan sebuah folio berkaitan tajuk Makanan Seimbang. Murid dapat mengamalkan tabiat pemakanan yang baik bermula dari peringkat kanak-kanak lagi.

KOMPONEN 2: PENGETAHUAN SEDIA ADA MURID Pengetahuan sedia ada murid: Pelajaran 1 Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4 : Murid pernah mendengar istilah makanan seimbang dan mengetahui kepentingan menjaga corak pemakanan. : Murid telah mengetahui maksud makanan seimbang dan sumber-sumber makanan seimbang. : Murid tahu jenis-jenis nama makanan seperti makanan ruji iaitu roti, nasi, susu, ikan dan sebagainya. : Murid tahu kepentingan makan makanan yang seimbang dan bersih.

3

Pelan mencungkil idea: Pelajaran 1 : Konstruktivisme

Pelajaran 2

: Kontekstual

Pelajaran 3

: Kooperatif

Pelajaran 4

: Kontekstual

Idea/Objektif utama yang mungkin sukar dicapai. Pelajaran 1 :

Tajuk : Makanan Seimbang

Objektif utama yang mungkin sukar dicapai:

Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan bahasa yang betul.

4

Pelajaran 2

:

Tajuk : Kepentingan Makanan Seimbang

Objektif utama yang mungkin sukar dicapai :

Menyatakan maklumat mengikut keutamaan berdasarkan situasi. Pelajaran 3 :

Tajuk : Kebersihan Makanan

Objektif utama yang mungkin sukar dicapai :

Menghuraikan maklumat dengan menggunakan 4 daripada 5 ayat dengan betul. Pelajaran 4 :

Tajuk : Tabiat Pemakanan

Objektif utama yang mungkin sukar dicapai :

Memberikan penjelasan tentang bahan yang dibaca.
5

Miskonsepsi yang mungkin wujud dan konsep tepatnya.

Pelajaran 1: Tajuk : Makanan Seimbang Miskonsepsi : Makanan yang dihidangkan boleh dimakan dan memberikan tenaga kepada kita. Konsep yang tepat : Piramid makanan merupakan panduan bagi memilih makanan secara sihat. Makanan yang dimakan seharian perlu diambil paling banyak daripada kumpulan makanan di bahagian paling bawah Piramid Makanan. Pengambilan makanan perlu dipelbagaikan kerana tiada satu makanan yang boleh membekalkan kesemua nutrien yang diperlukan oleh badan.

Pelajaran 2: Tajuk : Kepentingan Makanan Seimbang Miskonsepsi : Makan tanpa mengendahkan zat yang terkandung didalamnya serta kuantiti yang diambil. Konsep yang tepat : Makanan seimbang ialah pengambilan makanan yang cukup untuk keperluan tubuh badan. Tubuh badan menerima semua keperluan zat yang diperlukan untuk membina tubuh badan yang kuat daripada keperluan manusia. Pemakanan makanan seimbang mampu mengawal obesiti.

6

Pelajaran 3: Tajuk : Kebersihan Makanan Miskonsepsi : Cuci tangan sebelum makan tanpa mengetahui teknik yang betul. Konsep yang tepat : Mengelakkan makanan yang tercemar yang mengandungi bendasing seperti kuku, rambut atau batu. Mengurangkan pengambilan makanan ringan yang mengandungi perisa tambahan dan pewarna tiruan. Sebelum makan cucilah tangan menggunakan sabun dengan cara yang betul.

Pelajaran 4: Tajuk : Tabiat Pemakanan Miskonsepsi : Makanan yang mahal adalah makanan yang berkhasiat dan bernutrien tinggi. Konsep yang tepat : Tabiat pemakanan yang baik perlu diajark sejak kecil lagi. Nutrisi yang baik mampu membantu perkembangan fizikal tetapi juga merangsang keupayaan minda yang cerdas. Jika makan melebihi keperluan tubuh, lebihan makanan itu akan tersimpan menjadi lemak.

7

KOMPONEN 3: ANALISIS ISI KANDUNGAN PELAJARAN Hasil pembelajaran: Di akhir pelajaran ini murid akan dapat: Pelajaran 1 : Makanan Seimbang. 3.1 Aras 1 (i) Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan menggunakan bahasa yang betul. 2.2 Aras 2 (i) Menyatakan sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul. 2.1 Aras 2 (i) Menceritakan cerita yang didengar dan ditonton dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul.

Pelajaran 2

: Kepentingan Makanan Seimbang. 4.2 Aras 1 (i) Memerihal sesuatu perkara berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang diterima. 3.1 Aras 3 (i)

8

Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan bahasa yang sesuai. 2.2 Aras 1 (i) Menulis perkataan ayat tunggal dengan cara yang betul dan tulisan yang cantik.

Pelajaran 3:

Kebersihan Makanan 5.1 Aras 1 (ii) Membaca ayat dalam teks dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca. 4.2 Aras 1 (i) Memerihalkan sesuatu perkara berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang diterima. 5.1 Aras 1 (iii) Memahami perkataan, frasa dan ayat.

9

Pelajaran 4 :

Tabiat Pemakanan 5.2 Aras 3 (i) Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai. 5.2 Aras 2 (ii) Menyatakan isi-isi penting teks yang dibaca. 8.1 Aras 2 (i) Melengkapkan ayat dengan perkataan yang sesuai.

Idea utama menggunakan bahasa yang sesuai dengan kebolehan dan umur murid Pelajaran 1: Tajuk : Makanan Seimbang Makanan seimbang ialah makanan yang mengandungi sumber zat makanan iaitu karbohidrat, vitamin, protein, garam mineral dan lemak. Contoh menu makanan seimbang ialah nasi, kari ikan, sayur sawi goreng, buah-buahan dan air mineral.

10

Pelajaran 2: Tajuk : Kepentingan Makanan Seimbang Makan makanan yang seimbang dapat memberikan tenaga, membina badan dan menjauhi kita daripada mendapat penyakit. Tidak mengambil makanan seimbang atau gemar makan makanan ringan boleh menyebabkan badan mudah dijangkiti penyakit dan merendahkan tahap pemikiran (IQ). Pelajaran 3: Tajuk : Kebersihan Makanan Makanan yang tidak bersih dan terdedah boleh menyebabkan penyakit seperti muntah-muntah dan cirit-birit. Salah satu langkah bagi memastikan makanan yang disediakan adalah bersih dan selamat adalah dengan menjaga kebersihan diri dan mengamalkan amalan kebersihan yang perlu semasa mengendalikan makanan.

Pelajaran 4: Tajuk : Tabiat Pemakanan Pemakanan yang betul bermakna makan pelbagai jenis makanan seimbang dan dalam jumlah yang sewajarnya. Amalkan tabiat pemakanan yang sihat dan melakukan aktiviti fizikal.

11

PETA KONSEP : MAKANAN UNTUK KESIHATAN

MAKANAN SEIMBANG Makanan seimbang mengandungi nutrient/zat berikut dalam kadar yang betul; - Karbohidrat - Protein - Vitamin - Garam galian - Lemak

KEPENTINGAN MAKANAN SEIMBANG Makanan seimbang adalah penting bagi kanak-kanak yang sedang membesar dan dapat membantu ketahanan badan bagi mengelakkan penyakit, membina tumbesaran badan dan otak yang cerdas.

KEBERSIHAN MAKANAN Makanan yang tidak bersih mengandungi bahan-bahan berbahaya atau bacteria yang boleh menyebabkan penyakit; - Keracunan makanan - Taun - Tifoid - Penyakit Kuning (Hepatitis A) - Lain-lain

TABIAT PEMAKANAN Pemakanan yang baik mula mempengaruhi kesihatan tubuh anak pada usia awal. Ia juga membantu menguatkan system imun mereka pada masa kini dan masa hadapan serta menguatkan system daya ketahanan semula jadi tubuh badan.
12

KOMPONEN 4: BAHAN BANTU MENGAJAR DAN BELAJAR

Pelajaran 1

: Komputer, Projektor, Buku Teks, Gambar Piramid makanan, kertas sebak, marker, pensel warna, Kad-kad soalan, lembaran kerja, CD lagu.

Pelajaran 2 Pelajaran 3 Pelajaran 4

: Komputer, CD lagu, lirik lagu, lembaran kerja, kertas sebak, marker pen. : Roti, telur, minyak masak, garam, buah oren, kuali, sudip, dapur memasak, lembaran kerja, kad puzzle. : Gambar makanan yang tercemar dan tidak tercemar, projector, komputer, petikan teks, lembaran kerja.

KOMPONEN 5: KAEDAH DAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Kaeadah dan Aktviti P&P Pelajaran 1: Makanan Seimbang Fasa 1 : Kaedah - Soal Jawab i. ii. Tayangan gambar murid obesiti Soal jawab punca obesiti
13

Fasa 2 : Kaedah – Sumbang Saran i. ii. Membaca Intensif Soal jawab berdasarkan petikan

Fasa 3 : Kaedah – Permainan Bahasa i. ii. iii. iv. Meneliti gambar Melabel dan melukis Permainan Bahasa Meramal kesan/ akibat

Fasa 4 : Kaedah – Soal Jawab i. Pelajaran 2 Menyanyikan lagu

: Kepentingan Makanan Seimbang

Fasa 1 : Kaedah – Soal Jawab i. ii. Nyanyian lagu Membuat perkaitan

14

Fasa 2 : Kaedah – Latih tubi i. ii. iii. Menyusun maklumat mengikut urutan Bacaan intensif Menjawab soalan berdasarkan petikan

Fasa 3 : Kaedah – Kuiz dan Perbincangan i. ii. iii. iv. Perbincangan kepentingan makanan seimbang Membuat ramalan sekiranya tidak mengamalkan pemakanan seimbang Membina ayat Kuiz

Fasa 4 : Kaedah – Soal Jawab i. ii. Nyanyian lagu Rumusan

15

Pelajaran 3

: Kepentingan Makanan Seimbang

Fasa 1 : Kaedah – Soal Jawab i. ii. Soal Jawab sumber zat makanan berdasarkan BBM Mengaitkan dengan isi pelajaran

Fasa 2 : Kaedah – Tunjuk cara i. ii. iii. Resepi membuat roti telur Tunjuk cara membuat roti telur Murid melakukan aktiviti (membuat roti telur)

Fasa 3 : Kaedah – Sumbang Saran i. ii. iii. iv. Mentafsir maklumat (menu makanan) Permainan Puzzle Piramid makanan Menyusun maklumat (resepi roti telur) Latihan membina ayat daripada perkataan yang diberi

Fasa 4 : Kaedah – Soal Jawab i. Merumus isi pelajaran dan nilai murni

16

Pelajaran 4

: Kebersihan Makanan

Fasa 1 : Kaedah – Sumbang saran i. ii. Meneliti gambar Sumbang saran (kepentingan menjaga kebersihan)

Fasa 2 : Kaedah – Simulasi i. ii. Lakonan berdasarkan dialog Meramal kesan dan akibat

Fasa 3 : Kaedah – Perbincangan i. ii. iii. Bacaan Intensif Mengenal pasti isi-isi penting berdasarkan petikan Permainan Bahasa (Sampul Ajaib)

Fasa 4 : Kaedah – Permainan bahasa i. ii. Permainan Bahasa – membentuk perkataan Rumusan isi pelajaran dan nilai murni

17

KOMPONEN 6: PELAN PENAKSIRAN. Pelajaran 1: Makanan Seimbang Fasa 1: Soal jawab lisan Fasa 2: Rubrik menaksir makanan seimbang berdasarkan buku teks dan petikan (Lampiran 2,3) Fasa 3: Menjawab soalan menggunakan permainan bahasa. (Lampiran 4,5) Fasa 4: Soalan lisan, refleksi pembelajaran.

Pelajaran 2: Kepentingan Makanan Seimbang Fasa 1: Soal Jawab Fasa 2: Menjawab soalan menggunakan lembaran kerja (Lampiran 2,3). Fasa 3: Menjawab soalan menggunakan lembaran kerja (Lampiran 4,5,6) Fasa 4: Soalan lisan, refleksi pembelajaran

Pelajaran 3: Kebersihan Makanan Fasa 1: Soal Jawab Fasa 2: Rubrik menaksir menu makanan (Lampiran 1) Fasa 3: Menjawab soalan menggunakan lembaran kerja (Lampiran 2,3) Fasa 4: Soalan lisan, refleksi pembelajaran
18

Pelajaran 4: Tabiat Pemakanan Fasa 1: Soal Jawab Fasa 2: Rubrik meramal sebab dan akibat (Lampiran 2). Fasa 3: Menjawab soalan menggunakan lembaran kerja (Lampiran 3) Fasa 4: Kuiz pendek (Lampiran 4), soalan lisan, refleksi pembelajaran

19

KOMPONEN 7.1 JADUAL PENENTU KANDUNGAN

MATA PELAJARAN TAHUN TEMA SUB TOPIK

: BAHASA MELAYU : DUA : MAKANAN UNTUK KESIHATAN : 1.1 Makanan Seimbang 1.2 Kepentingan Makanan Seimbang 1.3 Kebersihan Makanan 1.4 Tabiat Pemakanan

20

Minggu

Objektif/ Hasil Pembelajaran

Kemahiran /Kandungan Pelajaran

Kaedah Mengajar

Kaedah Penilaian/ ABM

1 Makanan Seimbang

Pada akhir pelajaran, muridmurid dapat :1. Berbual tentang sesuatu perkara dengan meggunakan ayat yang betul. 2. Menghuraikan maklumat dengan menggunakan bahasa yang betul. 3. Menyatakan kesimpulan awal tentang sesuatu perkara.

2.1 Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul ARAS 2 (i) Menceritakan cerita yang didengar dan ditonton dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul. 2.2 Melaporkan sesuatu dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat ARAS 2 (i) Menyatakan sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul. ARAS 1 (i) Menulis perkataan an ayat tunggal dengan cara yang betul dan tulisan yang cantik.

Pembelajaran Konstruktivisme;. Kaedah : Bercerita Soal jawab

Kaedah Penilaian: Lembaran Kerja

ABM : -

Carta Gambar Kad Imbasan Kad Perkataan

21

2 Kepentingan Makanan Seimbang

Pada akhir pelajaran, muridmurid dapat :1. Menerangkan tentang sesuatu perkara yang didengar. 2. Menceritakan sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul. 3. Menyatakan maklumat mengikut keutamaan berdasarkan situasi. 4. Menghuraikan maklumat dengan menggunakan bahasa yang betul.

3.1 Menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara atau tajuk dengan menggunakan kata Pembelajaran Konstekstual istilah, frasa, ayat yang tepat dan laras bahasa yang sesuai. ARAS 3 (i) Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan bahasa yang sesuai. Kaedah : Sumbang saran Perbincangan

Kaedah Penilaian : ABM: Rakaman Petikan Contoh Makanan Seimbang Radio/ Komputer Soal Jawab Pemerhatian

4.2 Mengemukakan komen yang sesuai berdasarkan pemerhatian, pengalaman, dan maklumat yang disampaikan oleh pihak lain. ARAS 1 (i) Memerihalkan sesuatu perkara berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang diterima. 5.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan an intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca.

-

22

ARAS 1 (ii) Membaca ayat dalam teks yang mengandungi ayat tunggal dan ayat majmuk berbilang subjek. ARAS 1 (iii) Memahami perkataan, frasa dan ayat.

3. Kebersihan Makanan

Pada akhir pelajaran, muridmurid dapat: 1. Memberikan penjelasan tentang bahan yang dibaca. 2. Memahami ayat dalam teks. 3. Membaca dan berlakon dengan sebutan dan intonasi yang betul. 4. Membaca dan melengkapkan sesuatu maklumat.

5.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca. ARAS 3 (i) Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai. ARAS 2 (ii) Menyatakan isi-isi penting teks yang dibaca.

Pembelajaran Koperatif

Kaedah Penilaian : Ujian Bacaan Lembaran Kerja

Kaedah : -

Simulasi Main Peranan

ABM : -

Petikan teks Radio Rakaman Lagu

23

8.1 Membina dan menulis perkataan, ayat tunggal, dan ayat majmuk. ARAS 2 (i) Melengkapkan ayat dengan perkataan yang sesuai.

4 Tabiat Pemakanan

Pada akhir pelajaran, muridmurid dapat:1. Memilih jawapan berdasarkan sesuatu teks. 2. Menyalin ayat dalam perenggan. 3. Membaca sesuatu bahan dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang sesuai. 4. Mengesan kesilapan sesuatu perkataan dalam ayat.

10.1 Menghasilkan pelbagai genre (prosa dan puisi) termasuk e-mail yang mudah, menarik dan bermakna. ARAS 1 (i) Melengkapkan perenggan dengan perkataan dan farasa yang sesuai. ARAS 2 (i) Membaca perenggan berdasarkan bahan rangsangan.

Kaedah Pembelajaran Koperatif Penilaian : Kaedah : -

ABM : -

Projek Permainan Soal Jawab

Lembaran kerja Soal Jawab Pemerhatian

Kertas Pensel Warna Buku Lukisan

10.2 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan. ARAS 2 (i) Menilai dan membetulkan kesilapan ayat.

24

5.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca yang sesuai. ARAS 1 (i) Menyebut perkataan yang mengandungi digraf, diftong, vokal berganding dan konsonan bergabung dengan betul. ARAS 1 (ii) Membaca ayat dalam teks yang mengandungi ayat tunggal dan ayat majmuk berbilang subjek.

ARAS 1 (iii) Memahami perkataan, frasa dan ayat.

25

PENGENALAN : JADUAL PENENTU KANDUNGAN : Dalam tugasan 1 kami dikehendaki membina Jadual Penentu Kandungan (JPK) berdasarkan mata pelajaran yang dipilih bagi empat sub topik yang berurutan mengikut sesuatu tema yang telah dipilih. Jadual Penentu Ujian ini dibina berasarkan Rancangan Pelajaran Tahunan. Tujuan pembinaan JPK ini aalh untuk menjadi panduan kepada guru-guru dalam merancang Rancangan Pelajaran Harian mengikut panduan yang telah ditentukan dalan JPK. Antara item-item yang dinyatakan dalam JPK ialah :1. MINGGU :

Kolum pertama ialah minggu-minggu yang diperlukan untuk memastikan objektif pembelajaran berjaya dicapai. Minggu-minggu ini lazimnya melibatkan 42 minggu persekolah sepanjang tahun.
2. OBJEKTIF PEMBELAJARAN :

Objektif pendidikan merupakan pernyataan mengenai perubahan yang diharapkan dalam pemikiran, tindakan atau perasaan muridmurid akibat daripada sesuatu program pendidikan. (Bloom, 1956). Objektif pengajaran ini dapat membantu guru mengenal pasti apa yang hendak diajar bagi menyediakan maklumat awal yang dapat memberi panduan dalam meningkatkan keberkesanan proses pengajaran. Jika tiada objektif guru tidak dapat merancang isi pelajaran, kaedah dan media atau alat bantu mengajar yang akan digunakan dan tidak dapat menilai pencapaian murid. Kriteria yang dipertimbangkan dalam menulis objektif pengajaran :i) ii) iii) Penggunaan kata kerja yang jelas (eksplisit) boleh tunjukkan atau capai. Satu domain pelajaran untuk satu objektif,. Contoh: Domain kognitif Objektif yang disasarkan mengikut hierarki pembelajaran bermula dengan kemahiran atau pengetahuan aras rendah kepada aras tinggi

26

3. KANDUNGAN PELAJARAN:

Kandungan Pelajaran atau kemahiran yang dinyatakan dalam JPK ini merupakan sesuatu hasil pembelajaran yang telah ditetapkan dalam Rancangan Pelajaran Tahunan Ketika melakukan pemeringkatan isi kandungan guru akan menyenaraikan semua sub topik yang hendak diajar.Guru akan memikirkan topik dan isi manakah yang perlu diawalkan dan yang boleh diajar kemudiannya.

Pemeringkatan isi pelajaran lazimnya dibuat mengikut prinsip-prinsip tertentu seperti bermula daripada yang mudah kepada yang kompleks, daripada yang konkrit kepada yang abstrak, daripada fakta kepada teori dan sebagainya.

4. KAEDAH PENGAJARAN :

Kaedah ialah satu siri tindakan yang sistematik dengan tujuan mencapai objektif pelajaran dalam jangka masa pendek. Menurut Mok Soon Sang (1992), kaedah mengajar ialah cara mendekati sesuatu objektif pelajaran dengan langkah-langkah penyampaian yang tersusun. Sharifah Alwiah Alsagoff (1986) pula mengatakan bahawa kaedah mengajar ialah peredaran ke arah satu tujuan pengajaran yang telah dirancang dengan teratur. Guru harus pandai memilih kaedah pengajaran yang dirasakan sesuai untuk mengenalpasti kemampuan dan kebolehan setiap murid. Satu-satu kaedah pengajaran dipilih berasaskan suatu pendekatan. Dalam satu pendekatan pengajaran, boleh digunakan pelbagai jenis kaedah. Contohnya seperti Jadual Penentu Kandungan (JPK ) yang di sediakan ini , pendekatan berasaskan Teori Pembelajaran Konstruktivisme dan Pembelajaran Koperatif menjadi pilihan untuk digunakan. Menurut Borich dan Tombari(1997), pendekatan pembelajaran Konstruktivisme ialah “Constuctivism is an approach to learning in which learners are provided the opportunity to construct their own sense of what IS being learned by building internal
27

connections or relationships among ideas and facts being taught,”

Pendekatan Pembelajaran ini dianggap sebagai satu proses

pemikiran di mana ketika proses pembelajaran, kanak-kanak digalakkan berfikir untuk menyelesaikan masalah dan menggunakan akal fikiran mereka melalui kaedah tinjauan secara terperinci. Prinsip pendekatan ini menekankan kepentingan berfikir di mana memberi peluang kepada pelajar untuk mengemukakan pandangan tentang sesuatu konsep serta memberi peluang kepada pelajar untuk berkongsi persepsi antara satu sama lain . Melalui pendekatan ini, terdapat 4 kaedah yang digunakan iaitu kaedah bercerita, kaedah soal jawab, kaedah

sumbangsaran dan kaedah perbincangan kami gunakan ketika proses pengajaran dan pembelajaran dalam JPK ini.Kaedah bercerita dan soal jawab telah dipilih pada minggu pertama melalui topik MAKANAN SEIMBANG di mana melalui Kemahiran dan Isi Kandungan Pelajaran ada di jelaskan di dalam 2.1- Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul-ARAS 2 (i) iaitu menceritakan cerita yang didengar dan ditonton dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul. Pendekatan Koperatif yang kami gunakan ini bertujuan untuk menggalakkan murid-murid mendengar, menulis, membaca dan berinteraksi antara satu sama lain. Murid-murid ini akan bekerjasama dalam usaha pembelajaran. Melalui pendekatan ini, kaedah yang dirancang ialah kaedah projek, kaedah permainan, kaedah simulasi dan main peranan. Pembelajaran koperatif biasanya berlaku dalam kumpulan di mana terdapat pelajar cerdas dan lambat.

5) KAEDAH PENILAIAN/ BAHAN & ALAT BANTU MENGAJAR Penilaian dijalankan untuk menentukan sama ada murid dapat mencapai objektif yang telah ditentukan oleh guru. Bagi murid, penilaian perlu dilakukan dengan melihat secara khusus perubahan tingkah laku murid sama ada mereka dapat melakukan sesuatu, membuat, menjawab, menjalankan, menyebut serta mempamerkan pemahaman mereka terhadap segala apa yang telah disampaikan kepada mereka. Di pihak guru pula, penilaian boleh dilakukan untuk melihat keberkesanan pengajaran mereka dengan kaedah yang
28

digunakan. Jika penilaian tersebut menunjukkan objektif yang ditentukan tidak tercapai, guru perlu mengkaji sama ada objektif, kaedah atau elemen-elemen lain yang telah dirancangkan itu mempunyai kelemahannya yang perlu diperbaiki. Bahan atau alat bantu mengajar yang digunakan turut memainkan peranan penting dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Ia berfungsi untuk menambahkan kelancaran perhubungan antara guru dengan murid, murid dengan guru dan murid dengan murid. Ia dapat memudahkan murid membentuk konsep yang betul dan menerima pelajaran dengan cepat. Media yang digunakan mestilah sesuai dengan minat, pengetahuan dan keupayaan murid. Media yang dijadikan bahan gabung jalin mestilah yang dapat memberi faedah kepada murid. Antara kaedah-kaedah yang berkaitan dengan strategi pemusatan bahan pelajaran ialah kaedah audio visual dengan menggunakan televisyen, alat perakam, video, komputer dan modul yang melibatkan penggunaan bahan-bahan bercetak.

RUJUKAN ;

Ee Ah Meng. (2002). Pedagogi III. Shah Alam : Penerbit Fajar Bakti Sdn. Bhd. Kamarudin Hj. Husin dan Siti Hajar Hj. Abdul Aziz. (2003). Pedagogi Untuk Asas Pendidikan. Subang Jaya : Kumpulan Budiman Sdn. Bhd. Mok Soon Sang. (1992). Pedagogi II: Strategi Pengajaran dan Pembelajaran Mikro. Subang Jaya : Kumpulan Budiman Sdn. Bhd. Yusup Hashim. (1998). Teknologi pendidikan. Shah Alam : Penerbit Fajar Bakti Sdn. Bhd.

29

30

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN I

Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid Tema Sub Topik Pendekatan Teknik Objektif

: 26 April 2011 : 7.30 – 8.30 pagi : 2 Amanah : 30 orang : Makanan Untuk Kesihatan : Makanan Seimbang : Konstruktivisme : Soal Jawab dan Bercerita : Pada akhir pelajaran murid akan dapat : 1. Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul. 2. Menghuraikan maklumat dengan menggunakan bahasa yang betul. 3. Menyatakan kesimpulan awal tentang sesuatu perkara.

31

Penggabungjalinan Kemahiran Fokus Utama

: Fokus Sampingan

3.1 Aras 3 (i) Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan menggunakan bahasa yang betul.

2.2 Aras 2 (i) Menyatakan sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul. 2.1 Aras 2 (i) Menceritakan cerita yang didengar dan ditonton dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul.

Pengetahuan Sedia ada :

Murid pernah mendengar istilah makanan seimbang dan mengetahui kepentingan menjaga corak pemakanan.

Kemahiran Bahasa

: Kemahiran Mendengar dan Melihat Kemahiran Membaca Kemahiran Menulis

Sistem Bahasa

: Penjodoh Bilangan

32

Pengisian Kurikulum

: 1. Ilmu – Pendidikan Moral Pendidikan Jasmani & Kesihatan 2. Nilai – Kebersihan Fizikal & Mental, Sayang akan Diri Sendiri

Kemahiran Bernilai Tambah (KBT) :Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif (KBKK) – mengkategori, meramal Belajar Cara Belajar Kemahiran Mengingat

Kajian Masa Depan Mengaitkan punca Membuat ramalan

Pembelajaran Konstruktivisme Murid membina kefahaman baru dengan membentuk analogi, contoh dan kaedah mengingat murid.

Alat Bantu Mengajar (ABM)

:

Komputer, Projektor, Buku Teks, Kertas Sebak, CD Lagu

33

Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran

Langkah / Masa Set Induksi (5 minit)

Isi Pelajaran

Aktiviti Guru

Aktiviti Murid

Catatan

Pemakanan Sihat. (Rujuk Lampiran 1) Soal jawab tentang punca Obesiti. Contoh soalan:1. Apakah yang dimaksudkan obesiti? 2. Mengapakah berlaku demikian? 3. Berikan contoh makan yang menyebabkan obesiti?

1. Guru menayangkan gambar kanak-kanak yang obesiti yang diambil daripada akhbar tempatan 2. Guru meminta murid menceritakan punca terjadinya kegemukan atau obesiti dengan menggunakan teknik soalan.

1. Murid melihat dengan teliti gambar yang ditayangkan oleh guru. 2. Murid menjawab soalan guru berdasarkan pengetahuan sedia ada.

BBM : Komputer Projektor Ilmu: Pendidikan Moral Nilai : Sayang akan diri sendiri

Langkah 1 ( 10 minit)

Sumber makanan yang membekalkan tenaga kepada manusia. 1. Karbohidrat 2. Protein 3. Vitamin 4. Lemak 5. Garam mineral

1. Guru meminta murid membaca buku teks m.s 2 dan 3. 2. Guru kemudian menerangkan sumbersumber makanan seimbang yang dapat membekalkan tenaga yang cukup untuk tubuh manusia.

1. Murid membaca buku teks dan memerihal tetang makanan seimbang menggunakan ayat yang gramatis. 2. Murid mendengar penjelasan guru tentang sumbersumber makanan seimbang.

BBM : Buku Teks

Nilai Murni : Menjaga kesihatan diri

34

3. Guru meminta beberapa orang murid memberikan contoh makanan mengikut sumber zat makanan.

3. Murid yang disoal menyatakan contohcontoh makanan mengikut sumber zat makanan. Muridmurid lain menilai jawapan rakan mereka. 1. Murid meneliti gambar piramid makanan dan mendengar penjelasan guru dengan teliti. 2. Murid secara berkumpulan melukis piramid makanan dan melabel serta melukis jenis makanan mengikut tingkatnya. 3. Setiap kumpulan membentangkan hasil kerja masingmasing. BBM : - Gambar Piramid Makanan - Kertas Sebak - Marker - Pensel Warna

Langkah 2 (20 minit)

Piramid Makanan (Lampiran 2) Cara mengelaskan makanan mengikut tingkat piramid.

1. Guru mengedarkan gambar piramid makanan dan menerangkan cara melabel jenis makanan tersebut mengikut aras tingkat pemakanan. 2. Guru membahagikan murid kepada 6 kumpulan yang terdiri daripada 5 orang murid dan minta murid melabel dan melukis piramid makanan. 3. Guru menilai hasil kerja setiap kumpulan.

Nilai : Kerjasama KB: Melukis Mengkategori

35

Langkah 3 (10 minit)

“Permainan Jual Beli – Tatabahasa” (Lampiran 3) Penjodoh Bilangan (berkaitan makanan)  Biji  Buku  Sisir  Tandan  Ekor  Keping

1. Guru menerangkan cara permainan. 2. Secara berkumpulan juga, guru memberikan beberapa keping wang tiruan bernilai RM5, RM2, dan RM1. 3. Guru menjual sampul soalan tatabahasa dengan harga yang ditetapkan. Kumpulan yang berjaya menjawab perlu membayar dan jika jawapan yang diberikan betul kumpulan tersebut akan diberikan bonus.

1. Setiap kumpulan menerima RM10 wang kertas tiruan dan boleh membeli Sampul soalan simpulan bahasa daripada guru. 2. Setiap kumpulan akan ditawarkan untuk membeli soalan yang dikemukakan dan cuba menjawab soalan penjodoh bilangan yang diberi. 3. Kumpulan yang mengumpul paling banyak wang akan dikira sebagai pemenang. 1. Murid menjawab lembaran kerja mengikut aras kebolehan masingmasing. 2. Beberapa orang murid memberikan jawapan tentang

BBM : Kad-kad soalan Wang Mainan Ilmu: Matematik Nilai: Kerjasasama Sistem Bahasa: Penjodoh Bilangan

Langkah 4 (10 minit)

Latihan Pengayaan: Lampiran 4) Meramalkan kesan pengambilan makanan yang tidak seimbang. Latihan Pengukuhan: (Lampiran 5)

1. Guru mengedarkan lembaran kerja dan meminta murid menjawab soalan lembaran kerja yang diberi. 2. Guru menilai hasil kerja murid dan memberikan

BBM: Lembaran kerja KB: Kemahiran Meramal

36

Menyatakan khasiat makanan berdasarkan sumber zat pemakanan.

jawapan yang betul berdasarkan soalan yang diberi.

soalan lembaran kerja yang dikemukakan dan mendengar jawapan yang diberikan oleh guru. 1. Murid mendengar dan cuba menyanyikan lagu tersebut. 2. Murid membuat rumusan tentang sumber makanan seimbang dan mencari pengajaran daripada tajuk yang dipelajari BBM: - Komputer - CD lagu - Projektor

Penutup (5 minit)

Nyanyian Lagu : “Makan Apa” (Lampiran 6)

1. Guru memperdengarkan rakaman lagu “Makan Apa”. 2. Guru meminta murid merumus isi pelajaran dan nilai murni.

37

LAMPIRAN 1

OBESITI/KEGEMUKAN..

38

LAMPIRAN 2:

39

LAMPIRAN 3:

CONTOH KAD “PERMAINAN JUAL BELI TATABAHASA”

EPAL

ROTI

ROTI

PISANG

CENDAWAN

PISANG

IKAN

AYAM GORENG

AISKRIM

40

AISKRIM

LAMPIRAN 4:

LATIHAN PENGAYAAN :

KESAN PENGAMBILAN MAKANAN YANG TIDAK SEIMBANG RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) 2

___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________

41

LAMPIRAN 5:

LATIHAN PENGUKUHAN :

Nyatakan khasiat makanan-makanan di bawah. Protein Lemak Garam mineral

Karbohidrat

Vitamin

2.

1.

Makanan Seimbang 3.

4.

5.

42

LAMPIRAN 6:

LIRIK LAGU - “MAKAN APA”

Makan apa? Makan apa? Makan apa, sekarang? Sekarang makan apa? Makan apa sekarang? Makan nasi, makan nasi, Makan nasi sekarang, Sekarang nasi apa? Nasi apa sekarang? Nasi goreng, nasi goreng, Nasi goreng sekarang, Sekarang goreng apa? Goreng apa sekarang? Goreng ayam, goreng ayam, Goreng ayam sekarang, Sekarang ayam apa? Ayam apa sekarang? Ayam goreng, ayam goreng, Ayam goreng, ayam goreng sekarang, Sekarang mari makan, Mari makan sekarang…

(Ulang rangkap)

43

44

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN 2

Tarikh Masa Tahun Biangan Murid Tema Sub Topik Pendekatan Teknik Objektif

: 10 Mei 2011 : 8.30 –9.30 pagi : 2 Amanah : 30 orang : Makanan Untuk Kesihatan : 1.2 Kepentingan Makanan Seimbang : Kontekstual : Perbincangan dan Soal Jawab : Pada akhir pelajaran murid akan dapat : 1. Menerangkan tentang sesuatu perkara yang didengar. 2. Menceritakan sesuatu perkara dengan menggunakan ayat yang betul. 3. Menyatakan maklumat mengikut keutamaan berdasarkan situasi.

45

Penggabungjalinan Kemahiran

:

Fokus Utama

Fokus Sampingan

4.2 Aras 1 (i) Memerihal sesuatu perkara berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang diterima.

3.1 Aras 3 (i) Menghuraikan maklumat yang disampaikan dengan bahasa yang sesuai. 2.2 Aras 1 (i) Menulis perkataan ayat tunggal dengan cara yang betul dan tulisan yang cantik.

Pengetahuan Sedia ada : 1. Murid telah mengetahui maksud makanan seimbang dan sumber-sumber makanan seimbang.

Kemahiran Bahasa : Kemahiran Mendengar dan Bertutur Kemahiran Membaca Kemahiran Menulis

Sistem Bahasa

: Penjodoh Bilangan

46

Pengisian Kurikulum

: 1. Ilmu – Sains dan Pendidikan Jasmani & Kesihatan 2. Nilai – Prihatin, kerjasama dan Kebersihan Fizikal & Mental

Kemahiran Bernilai Tambah Kemahiran Berfikir -

(KBT) :-

Menjawab soalan berdasarkan perkara yang didengar Mengaitkan punca

Belajar Cara Belajar Membaca intensif

Kajian Masa Depan Menjangka akibat

Pembelajaran Kontekstual Mengaikan isi pelajaran dengan kehidupan seharian Menghubungkaikan pengetahuan sedia ada dengan pengetahuan baharu

Alat Bantu Mengajar (ABM) : Komputer, CD Lagu, Projektor, lembaran kerja

47

Langkah / Masa Set Induksi (5 minit)

Isi Pelajaran Nyanyian Lagu “Jika Mahu Sihat” (Nyanyian mengikut rentak lagu Can Mali Can) Lirik Lagu: Rujuk Lampiran 1

Aktiviti Guru 1. Guru mengedarkan lirik lagu dan memperdengarkan rakaman lagu. 2. Guru membimbing murid menyanyikan lagu dan memperdengarkan lagu tersebut sebanyak 3 kali. 3. Guru mengaitkan lagu dengan tajuk kepentingan makanan seimbang.

Aktiviti Murid 1. Murid membaca lirik lagu dan menyanyi bersama iringan muzik. 2. Murid mengingati lirik lagu sambil bersama-sama menyanyikan lagu dengan iringan muzik. 3. Murid mendengar pendengan penerangan guru dan mengingati topik makanan seimbang yang telah dipelajari. 1. Murid menyimpan lirik lagu.

Catatan BBM : - Komputer - CD lagu - Lirik lagu

Langkah 1 (10 minit)

Menyusun ayat arahan mengikut turutan berdasarkan lagu. (Lampiran 2)

1. Guru meminta murid menyimpan nota lirik lagu. 2. Guru meminta murid mengenalpasti ayat arahan yang berkaitan dengan lagu yang telah diperdengarkan dan meminta murid menulis nombor ayat arahan tersebut pada ruangan yang disediakan

BBM: Lembaran Kerja

2. Murid menjawab KB: latihan yang diberikan Membuat sekuen dengan menyusun atau urutan ayat arahan secara berturutan berdasarkan lirik lagu.

48

Langkah II (15 minit)

Petikan Teks:(Lampiran 3) Jenis-jenis makanan a. Seimbang b. Tidak seimbang

1. Guru mengedarkan petikan . 2. Guru memainkan pita rakaman yang mengandungi petikan teks tersebut dengan kuat. 3. Guru memilih beberapa orang murid untuk membaca petikan tersebut. 4. Guru bersoal jawab dengan murid berkaitan isi penting petikan. 5. Guru meminta murid merumuskan jenis-jenis makanan yang seimbang dan tidak seimbang.

1. Murid meneliti petikan yang diedarkan. 2. Murid mendengar rakaman yang diperdengarkan dengan teliti sambil membaca petikan 3. Murid yang dipilih membaca petikan dengan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 4. Murid menjawab soalan yang dikemukakan dengan ayat yang betul. 5. Murid membuat rumusan tentang makanan seimbang dan tidak seimbang berdasarkan pengetahuan sedia ada.

BBM: Komputer Petikan Teks KB: Menjawab soalan berdasarkan petikan. BCB: Membaca intensif Nilai : Prihatin

Langkah 3 (15 minit)

1. Kepentingan pengambilan makanan seimbang 2. Kesan sekiranya

1. Guru membahagikan murid kepada 6 kumpulan dan meminta murid berbincang dan

1. Murid membincangkan tugasan yang diberikan dan

BBM: Kertas Sebak Marker Pen

49

tidak mengamalkan pemakanan yang sihat. (Lampiran 4)

menulis 3 kepentingan pengambilan makanan seimbang 2. Tiga kumpulan lagi diminta meramalkan 2 kesan sekiranya tidak mengamalkan pemakanan seimbang. 3. Guru merumus hasil perbincangan dengan menyatakan kepentingan pengambilan makanan seimbang dan kesan sekiranya tidak mengamalkan pemakanan seimbang.

mencatatkan hasil perbincangan di atas kertas sebak. 2. Wakil setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan. Muridmurid yang lain mendengar dan menilai jawapan rakan. 3. Murid mendengar penerangan yang berikan dan mencatatkannya dan buku nota.

KB: - Membuat ramalan - Menerangkan Sebab

Nilai : - kerjasama -

Langkah 4 (10 minit)

Tatabahasa - Penjodoh Bilangan Latihan Pengayaan (Lampiran 5) Membina ayat daripada penjodoh bilangan yang diberi. Latihan Pemulihan (Lampiran 6) Memadankan gambar dengan penjodoh bilangan

1. Guru meminta murid mengingat semula tajuk penjodoh bilangan yang telah dipelajari. 2. Guru memberikan 5 penjodoh bilangan dan meminta murid membina ayat yang sesuai berdasarkan penjodoh bilangan tersebut dengan tulisan yang kemas dan cantik.

1. Murid menjawab soalan yang dikemukakan berdasarkan pengetahuan sedia ada. 2. Murid pengayaan membina lima yang tunggal dengan tatabahasa yang betul serta tulisan yang kemas dan cantik.

BBM : Lembaran Kerja - Pengayaan - Pengukuhan - Pemulihan SB: Penjodoh Bilangan - buah - keping - buku - ketul - ekor
50

yang sesuai berdasarkan gambar. Latihan Pengukuhan Menyatakan secara lisan penjodoh bilangan yang sesuai berdasarkan benda ditunjukkan.

3. Murid pemulihan memadankan gambar dengan penjodoh bilangan yang sesuai berdasarkan gambar. 4. Setelah selesai murid menjawab, guru mengadakan kuiz siapa cepat dia jawab dengan aktiviti pengukuhan.

3. Murid pemulihan mengisi tempat kosong dengan penjodoh bilangan yang sesuai berpandukan gambar yang ada dalam lembaran kerja. 4. Murid menjawab soalan kuiz yang dikemukakan oleh guru 1. Murid menyanyikan lagu dengan iringan muzik sambil membuat aksi berasarkan lirik lagu. 2. Murid murumus kepentingan pemakanan seimbang dan menyenaraikan penjodoh bilangan yang telah dipelajari.

Ilmu: Pendidikan Moral Nilai: - Kerajinan - Berusaha

Penutup (5 minit)

Nyanyian Lagu “Jika Mahu Sihat” Lirik Lagu: (Lampiran 1)

1. Guru memasang semula pita rakaman lagu “Jika mahu Sihat dan meminta murid bangun bersama-sama menyanyikan lagu tersebut. 2. Guru meminta murid merumus isi pelajaran dan penjodoh bilangan yang telah diajar. 3. Guru memberikan kerja rumah kepada murid.

BBM: - Komputer - CD Lagu - Lirik Lagu - Lembaran Kerja Rumah

51

LAMPIRAN 1 :

LIRIK LAGU “JIKA MAHU SIHAT”

Jika mahu sihat, Jika mahu sihat, Badan cergas otak cerdas, Jagalah makanan kita.

Makanan mesti bersih, Makanan mesti ditutup, Gunalah sabun cucilah tangan, Sebelum makan selepas makan.

Jika mahu sihat, Makanlah makanan seimbang, Badan akan cergas, Otak menjadi cerdas.

52

LAMPIRAN 2:

Kenalpasti ayat arahan yang berkaitan dengan lagu “Jika Mahu Sihat”. Tuliskan nombor ayat arahan yang berkaitan lagu tersebut pada ruang yang disediakan.

3

Gunakan sabun untuk mencuci tangan.

Jangan makan makanan yang seimbang.

2

Tutuplah makanan kita.

4

Makanlah makanan yang seimbang.

Makanlah makanan ringan.

Jagalah persekitaran kita setiap masa.

Belilah makanan yang murah.

1

Jagalah makanan kita.
53

LAMPIRAN 3:

PETIKAN TEKS; KEPENTINGAN MAKANAN SEIMBANG
Makanan seimbang mengandungi zat karbohidrat, protein, vitamin, garam mineral dan lemak. Makanan seimbang memberi tenaga, dapat membina badan, dan dapat menjauhi kita daripada mendapat penyakit. Makanan yang membekalkan tenaga ialah makanan berkarbohidrat seperti nasi. Namun begitu makanan lain yang menghasilkan tenaga termasuk semua jenis bijirin seperti jagung, gandum, beras, bali, ubi keledek, keladi, ubi kayu, kentang dan lain-lain. Makanan lain yang menghasilkan tenaga adalah makanan yang mengandungi gula seperti gula pasir, sirap, jem dan madu.

Protein ialah makanan membina badan. Protein membina sel-sel atau tisu dalam badan kita. Punca protein adalah daripada ikan, ayam, itik, dan lembu. Kekurangan sumber protein boleh membantutkan pertumbuhan seseorang Makanan yang mengandungi zat vitamin mencegah tubuh daripada menghidap penyakit. Makanan jenis ini meliputi sayur-sayuran dan buah-buahan. Garam mineral pula diperolehi daripada makanan laut seperti udang, ketam dan sotong. Lemak perlu diambil dalam jumlah yang sedikt seperti keju, mayonis dan makanan bersantan.

54

LAMPIRAN 4: Soalan Kefahaman; Berdasarkan petikan di atas, jawab soalan-soalan berikut; 1. Makanan seimbang merupakan makanan yang mengandungi 5 jenis zat iaitu; a. ______________________ b. ______________________ c. ______________________ d. ______________________ e. ______________________ f. 2. Berikan contoh makanan yang mengandungi protein? a. ______________________ b. ______________________ c. ______________________ 3. Apakah makanan yang memberi tenaga kepada badan? _____________________ adalah makanan yang memberi tenaga kepada badan. 4. Benarkah kita tidak dibenarkan memakan makanan yang bergula? a. Ya. Kita tidak dibenarkan memakannya. b. Tidak. Kita boleh makan makanan bergula dalam jumlah yang sedikit. 5. Mengapakah kita mesti mengambil makanan yang seimbang? a. Supaya badan kita sihat. b. Supaya badan kita sakit.

55

LAMPIRAN 5

Latihan Pengayaan : Membina ayat daripada kata majmuk yang diberikan; Ekor

1.

______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 2.

Biji

______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 3. Tangkai

______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 4.

Tandan

______________________________________________________________ ______________________________________________________________

56

LAMPIRAN 6 : Latihan Pemulihan ; Padankan gambar dengan penjodoh bilangan yang betul.

ekor

keping

biji

buku

sisir

57

58

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN 3

Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid Tema Sub Topik Pendekatan Teknik Objektif

: 11 Mei 2011 : 10.20 – 11.20 pagi : 2 Amanah : 30 orang : Makanan Untuk Kesihatan : 1.2 Kepentingan Makanan Seimbang : Kontekstual : Tunjuk Cara : Pada akhir pelajaran murid akan dapat : 1. Menceritakan sesuatu perkara dengan menggunakan 4 daripada 5 ayat dengan betul. 2. Menyatakan maklumat mengikut keutamaan berdasarkan situasi mengikut gambar yang diberikan guru. 3. Menghuraikan maklumat dengan menggunakan 4 daripada 5 ayat dengan betul.

59

Penggabungjalinan Kemahiran

:

Fokus Utama

Fokus Sampingan

5.1 Aras 1 (ii) Membaca ayat dalam teks dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca.

4.2 Aras 1 (i) Memerihalkan sesuatu perkara berdasarkan pemerhatian dan maklumat yang diterima. 5.1 Aras 1 (iii) Memahami perkataan, frasa dan ayat.

Pengetahuan Sedia ada : Murid tahu jenis –jenis nama makanan seperti makanan ruji iaitu roti, nasi, susu , ikan dan sebagainya.

Kemahiran Bahasa : Kemahiran Mendengar dan Melihat Kemahiran Membaca Kemahiran Menulis

Sistem Bahasa

: Kata Nama Am dan Kata Adjektif

60

Pengisian Kurikulum

: 1. Ilmu – Pendidikan Jasmani & Kesihatan 2. Nilai – Bekerjasama,Berdikari, Berani dan Kesabaran.

Kemahiran Bernilai Tambah Kemahiran Berfikir -

(KBT) :-

Menjawab soalan berdasarkan perkara yang didengar Mengaitkan punca

Belajar Cara Belajar Membaca intensif Kemahiran Menunjuk Kemahiran Mendengar

Pembelajaran Kontekstual Mengaikan isi pelajaran dengan kehidupan seharian Menghubungkaikan pengetahuan sedia ada dengan pengetahuan baharu

Alat Bantu Mengajar (ABM): Roti, Telur, Minyak Masak, Garam, Buah Oren, Kuali, Sudip, Dapur, Lembaran Kerja, Petikan Teks

61

Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan

Soal Jawab Sumber zat makanan pada bahan-bahan berikut :1. 2. 3. 4. 5. Roti Telur Minyak Garam Buah Oren

1. Guru membawa murid ke Bilik Kemahiran Hidup untuk aktiviti P&P. 2. Guru menunjukkan bahan-bahan yang dibawa kepada murid. 3. Guru menyoal murid sumber zat makanan yang terdapat pada bahan yang dibawa.

1. Murid melihat dengan teliti bahanbahan yang ditunjukkan oleh guru. 2. Murid menjawab soalan guru berdasarkan pengetahuan sedia ada. 3. Murid mendengar penerangan guru dan cuba mengaitkan dengan isi pelajaran. 1. Murid membaca dan mengingat resepi membuat roti telur . 2. Murid berbincang dalam kumpulan untuk pembahagian tugasan membuat roti telur.

BBM; Roti Telur Minyak masak Garam Buah oren KB: Menghubungkait

Langkah 1 ( 10 minit)

Menceritakan resepi membuat roti telur dengan menggunakan ayat yang betul. Resepi Roti Telur     1 biji telur ayam 3 keping roti 1 sudu minyak masak 1 cubit garam

1. Guru meminta murid membaca resepi membuat roti telur yang terdapat dalam buku teks muka surat 4. 2. Guru membahagikan murid kepada 6 kumpulan.

BBM: Kuali Sudip Dapur Bahan membuat roti telur Ilmu: Kemahiran Hidup

62

Cara membuat Roti Telur (Rujuk Lampiran 1)

3. Guru menunjukkan cara membuat roti telur berpandukan resepi.

3. Setelah guru membuat tunjuk cara, 6 kumpulan murid membuat roti telur berpandukan resepi dengan pengawasan guru. 1. Dalam kumpulan yang sama untuk langkah 1 murid meneliti meni yang guru edarkan. 2. Berpandukan menu tersebut murid menjawab soalansoalan yang dikemukakan oleh guru. 3. Wakil kumpulan membentangkan hasil perbincangan dan menerang rumusan yang disampaikan oleh guru.

Nilai: Kerjasama Menjaga kebersihan

Langkah 2 (20 minit)

Zat yang terdapat dalam menu yang dipaparkan. (Lampiran 2) Soalan 1; Murid memilih menu yang sesuai untuk; a. Sarapan b. Makan tengah hari c. Minum petang d. Makan malam Soalan 2; Nyatakan zat yang ada pada setiap makanan dalam menu.

1. Secara kumpulan guru meminta murid mengkaji menu yang ditunjukkan dalam kertas edaran. 2. Guru meminta murid menjawab 2 soalan yang dikemukan berdasarkan menumenu tersebut. 3. Guru menilai jawapan murid dan memberi penerangan tentang jawapan yang tepat.

BBM: Lembaran kerja KB: Mentafsir Menilai Ilmu: Pendidikan kesihatan Nilai: Kasih Sayang

63

Langkah 3 (10 minit)

“Permainan – “Puzzle Piramid Makanan”

1. Guru menerangkan cara permainan. 2. Secara berkumpulan juga, guru memberikan satu sampul surat bersama kad manila Dalam jangka masa yang diberi guru mengarahkan murid melengkapkan susunan puzzle yang diberikan dan menyuruh mereka menampalkannya di atas kad manila. 3. Guru menilai hasil kerja setiap kumpulan.

1. Setiap kumpulan menerima satu sampul surat bersama kad manila. 2. Dalam jangka masa yang diberikan, setiap ahli kumpulan dikehendaki melengkapkan puzzle pyramid makanan dan menampalkannya dia atas kad manila. 3. Kumpulan yang menjawab dengan cepat dan betul diberi ganjaran berdasarkan ketigatiga aktiviti kumpulan. 1. Murid menjawab lembaran kerja dengan bimbingan guru. 2. Beberapa orang murid memberikan jawapan tentang soalan lembaran kerja yang

BBM: 5 keping sampul surat yang mengandungi puzzle Kad manila Nilai: Kerjasama KB: Mengumpul maklumat

Langkah 4 (10 minit)

Latihan Peneguhan; (Lampiran 3) Menyusun maklumat membuat roti telur mengikut susunan yang betul. Latihan Kerja Rumah; Mencari kata nama am dan kata adjektif yang terdapat dalam

1. Guru mengedarkan lembaran kerja dan meminta murid menjawab soalan lembaran kerja yang diberi. 2. Guru mengarahkan murid mencari jawapan berpandukan gambar

BBM: Lembaran kerja BCB: Kemahiran membaca untuk pemahaman

64

“Resepi Roti Telur”

dan petikan-petikan yang dipelajari sebentar tadi. 3. Guru menilai hasil kerja murid dan memberikan kerja rumah sebagai latihan pengukuhan kepada murid. 1. Guru meminta murid merumus hasil pembelajaran dan nilai murni. 2. Guru membuat rumusan dan meminta murid menikmati roti telur yang telah dihasilkan bersamasama.

dikemukakan dengan betul 3. Murid mendengar jawapan yang diberikan oleh guru dan mencatat kerja rumah yang perlu diselesaikan. 1. Murid yang terpilih membuat rumusan hasil pembelajaran dan menyatakan nilai murni yang diperolehi. 2. Murid menikmati roti telur yang telah dihasilkan bersamasama rakan dan guru.

KB: Menyusun mengikut keutamaan

Penutup (5 minit)

Rumusan Pengajaran 1. Makanan seimbang penting untuk memastikan tumbesaran tubuh badan, membina otak yang cerdas serta menjauhi penyakit. 2. Makanan yang tidak seimbang atau makanan ringan boleh menyebabkan badan mudah dijangkiti penyakit dan merendah tahap pemikiran murid

Ilmu: - Pendidikan Moral - Pendidikan Kesihatan

Nilai : - Hormatmenghormati - Kerjasama KB: Membuat rumusan

65

LAMPIRAN 1 :

RESIPI MEMBUAT ROTI TELUR.

1 biji telur ayam
Bahan-bahan yang diperlukan:

3 keping roti 1 sudu minyak masak

Cara-cara membuatnya; Langkah 1 :

1 cubit garam

Pukul telur di dalam mangkuk. Masukkan secubit garam.

Langkah 2: Panaskan kuali. Masukkan satu sudu minyak masak.

Langkah 3: Celupkan sekeping roti ke dalam telur.

Langkah 4: Masukkan roti ke dalam kuali. Gorenglah roti sehingga masak.

66

LAMPIRAN 2 : Kaji maklumat yang berikut;

Menu 3 Minuman bersusu

Menu 1 Nasi putih Kari ikan Sawi goreng Betik Air kosong

Roti canai Kuah dal Belimbing

Menu 4 Bubur nasi Menu 2 Roti bakar Telur separuh masak Keju Jus buah-buahan Sayur kubis Air kosong Tembikai

a. Apakah menu yang sesuai untuk kamu pilih pada waktu yang berikut; sarapan makan tengah hari - minum petang - makan malam

b. Nyatakan zat yang ada pada setiap makanan dalam menu 1, 2, 3 dan 4

67

LAMPIRAN 3 :

A. Tulis bahan- bahan yang diperlukan untuk membuat roti telur.

B. Susun maklumat yang berikut mengikut susunan yang betul. Kemudian, tulis jawapan pada ruangan yang disediakan. Gorenglah telur tersebut sehingga masak. Kemudian, kamu perlu mencelup roti ke dalam bancuhan telur. Pukul telur ayam di dalam mangkuk. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Masukkan secubit garam ke dalam bancuhan telur.

Cara-cara membuat roti telur

1. _________________________________________________ 2. _________________________________________________ 3. _________________________________________________ 4. _________________________________________________ 5. _________________________________________________ __

68

69

Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid Tema Sub Topik Pendekatan Teknik Objektif

: 12 Mei 2011 : 7.30 – 8.30 pagi : 2 Amanah : 30 orang : Makanan Untuk Kesihatan : 1.3 Kebersihan Makanan : Kontekstual : Main Peranan, Dialog, Soal Jawab dan Permainan Bahasa : Pada akhir pelajaran murid akan dapat : 1. Memberikan penjelasan tentang bahan yang dibaca. 2. Membaca dan berlakon dengan sebutan dan intonasi yang betul. 3. Menjawab dua daripada tiga soalan pemahaman berdasarkan tajuk dengan betul.

70

Penggabungjalinan Kemahiran Fokus Utama

: Fokus Sampingan 5.2 Aras 2 (ii) Menyatakan isi-isi penting teks yang dibaca. 8.1 Aras 2 (i) Melengkapkan ayat dengan perkataan yang sesuai

5.2 Aras 3 (i) Membaca teks bukan sastera dan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai.

Pengetahuan Sedia ada : Murid tahu kepentingan makan makanan yang seimbang dan bersih.

Kemahiran Bahasa : Kemahiran Mendengar dan Melihat Kemahiran Membaca Kemahiran Menulis

Sistem Bahasa

: kata nama am

Pengisian Kurikulum

: 1. Ilmu – Pendidikan Jasmani & Kesihatan , Pendidikan Moral 2. Nilai – Kebersihan Fizikal & Mental

71

Kemahiran Bernilai Tambah Kemahiran Berfikir -

(KBT)

Mengenalpasti sebab dan akibat Membezakan fakta

Belajar Cara Belajar Membaca intensif Kemahiran Mencatat

Pembelajaran Kontekstual Mengaikan isi pelajaran dengan kehidupan seharian Menghubungkaikan pengetahuan sedia ada dengan pengetahuan baharu

Alat Bantu Mengajar (ABM) : Komputer, LCD, kad manila, pen marker, lembaran kerjaa

72

Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran

Langkah / Masa Set Induksi (5 minit)

Isi Pelajaran Gambar Makanan yang tidak tercemar dan gambar makanan yang tercemar. (Rujuk Lampiran 1)

Aktiviti Guru 1. Guru menampalkan 2 keping kad bergambar di papan putih. 2. Guru meminta murid menerangkan situasi gambar berkenaan dengan menggunakan ayat yang betul. 3. Guru membuat perkaitan dengan penjelasan akibat jika tidak mejaga kebersihan makanan..

Aktiviti Murid 1. Murid meneliti kad gambar dan mendengar penjelasan guru dengan teliti. 2. Beberapa orang murid menjelaskan tentang faedah menjaga kebersihan makanan dan akibat jika tidak mengamalkan kebersihan dalam penyediaan makanan. 3. Murid mendengar penjelasan guru dengan teliti. 1. Murid dibahagikan kepada dua kumpulan dan membaca dialog tentang kebersihan makanan menggunakan ayat yang gramatis dan gaya serta intonasi yang betul.

Catatan BBM: Gambar Ilmu: - Sains - Pendidikan Kesihatan Nilai: Kebersihan fizikal dan mental

Langkah 1 ( 10 minit)

Aktiviti Lakonan “Badan Sihat Minda Cerdas” (Lampiran 2)

1. Guru membahagikan murid kepada dua kumpulan.. 2. Guru menyediakan beberapa dialog berpandukan topik “ Kebersihan makanan”.

BBM: Petikan dialog Sistem bahasa: Kata nama am KB: Meramal kesan
73

3. Guru meminta murid berlakon dengan menjadi watak yang diberi serta berpandukan dialog. 4. Guru meminta murid menerangkan kesan positif menjaga kebersihan makanan dengan betul.

2. Murid merekacipta watak masing-masing berpandukan dialog yang diberikan. 3. Murid meramal dan menjawab soalan yang dikemukan guru.

Langkah 2 (20 minit)

Petikan Teks; (Lampiran 3) “Keracunan Makanan” Isi penting; 1. Lima orang murid di masukkan ke hospital kerana muntahmuntah dan cirit birit. 2. Murid tersebut telah makan nasi lemak dan kuih. 3. Makanan yang dimakan itu telah tercemar.

1. Guru membaca petikan dengan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 2. Berdasarkan petikan guru meminta murid menyenaraikan 3 isi penting. 3. Guru memaparkan slaid yang mengandungi pernyataan berhubung petikan dan meminta murid menjawab penyataan itu benar atau salah.

1. Beberapa orang murid telah dipilih untuk membaca petikan tersebut dengan sebutan yang betul dan intonasi yang sesuai. 2. Murid menyenaraikan 3 isi penting berdasarkan petikan yang dibaca. 3. Murid-murid memastikan pernyataan yang guru paparkan itu benar atau salah.

BBM: Petikan teks Slaid Komputer BCB: Membaca intensif Nilai: Kebersihan fizikal dan mental Berhati-hati

74

Langkah 3 (10 minit)

Lembaran Kerja Menjawab Soalan Pemahaman. 1. Berapakah jumlah murid yang dimasukkan ke hospital? 2. Mengapakah mereka dimasukkan ke hospital? 3. Apakah punca penyakit tersebut? “Permainan Sampul Ajaib” Kata nama Am (berkaitan makanan)        

1. Berdasarkan petikan, guru meminta murid menjawab soalan pemahaman 2. Guru meminta beberapa orang murid tampil dan membacakan jawapan yang telah diberikan. 3. Guru menilai jawapan murid dan memberikan jawapan yang betul 1. Guru menerangkan cara permainan. 2. Secara berkumpulan juga, 3. Guru mengarahkan ahli setiap kumpulan untuk mencabut sepucuk sampul ajaib. 4. Guru mengarahkan murid membuat lakonan mudah berpandukan perkataan yang diberi di dalam sampul kepada kumpulan

1. Murid menjawab soalan pemahaman berdasarkan petikan. 2. Murid menjawab soalan pemahaman dengan ayat yang lengkap. 3. Beberapa orang murid membacakan yang ditulis dan mendengar penjelasan guru.

BBM : Petikan teks Lembaran kerja KB: Menghubung kait

Langkah 4 (10 minit)

1. Setiap kumpulan dikehendaki mencabut sepucuk sampul ajaib yang mengandungi kata nama am

BBM: Sampul surat mengandungi kata nama am

kotor bersih cemar makan nasi sakit basuh sabun

BCB: 2. Murid membuat isyarat Kemahiran berpandukan kata nama mendengar yang diambil dari sampul ajaib. Nilai: Kerjasama 3. Kumpulan yang dapat meneka dengan betul akan membina ayat mudah.

75

yang lain Kumpulan yang dapat meneka kata nama tersebut dengan betul dikehendaki membentuk ayat Penutup (5 minit) Permainan Bahasa (Lampiran 4) Membentuk perkataan daripada abjad “kebersihan” Rumusan Isi Pelajaran dan Nilai Murni 1. Guru meminta murid membentuk seberapa banyak perkataan daripada abjad kebersihan. Guru menilai jawapan murid dan memaparkan perkataan yang dapat dibina oleh guru. 2. Guru membuat rumusan isi pelajaran dan menyatakan nilai murni daripada isi pelajaran yang telah dipelajari.

4. Kumpulan akan diiktiraf sebagai pemenang sekiranya mengumpul markah yang banyak.

1. Murid berusaha membentuk perkataanperkataan daripada abjad kebersihan. Murid yang dapat membina perkataan yang banyak dan betul akan memperolehi ganjaran. 2. Murid mendengar rumusan yang dibuat oleh guru dengan teliti.

BBM: - Kertas - Pensel Nilai: - Kebersihan fizikal dan mental - Berhati-hati Kerjasama

76

LAMPIRAN 1 :

GAMBAR MAKANAN BERSIH;

GAMBAR MAKANAN TERCEMAR

77

LAMPIRAN 2 :

Baca dialog di bawah dan lakonkan.

Azah Nancy

: Kita perlu menjaga kebersihan makanan setiap masa. : Betul, jika kita tidak menjaga kebersihan makanan, sudah tentu kita akan mendapat penyakit.

Azah Nancy

: Kita perlu memastikan makanan kita sentiasa ditutup. : Bukan itu sahaja. Basuhlah tangan kita dengan sabun sebelum dan selepas makan.

Azah

: Saya setuju. Dengan cara ini, kita dapat menjamin kebersihan makanan kita.

78

LAMPIRAN 3 :

PETIKAN TEKS: KEBERSIHAN MAKANAN Baca petikan di bawah dan jawab soalan berikutnya.

Seramai lima orang murid telah dimasukkan ke sebuah hospital baru-baru ini. Mereka dimasukkan ke hospital kerana muntah-muntah dan cirit-birit. Mereka mendapat penyakit tersebut setelah makan beberapa bungkus nasi lemak dan beberapa keping kuih. Menurut pemeriksaan doktor, setelah diuji, didapati makanan tersebut telah tercemar.

1. Berapakah jumlah murid yang telah dimasukkan ke hospital? _________________________________________________ _________________________________________________ 2. Mengapakah mereka dimasukkan ke hospital? _________________________________________________ _________________________________________________ 3. Apakah punca mereke diserang penyakit tersebut? _________________________________________________ _________________________________________________
79

LAMPIRAN 4 :

PERMAINAN BAHASA; Membentuk perkataan daripada abjad KEBERSIHAN. 1. Bersih 2. Bersin 3. Kesan 4. Beras 5. Nasi 6. Nasib 7. Besen 8. Sinar 9. Benar 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. Besar Berani Kerani Habis Herba keris renek kenari nasib nisab 20. Rak 21. Siar 22. Rias 23. Sah 24. Kari 25. Kasih 26. Kisah 27. Besi 28. Beri 29. sebar 30. Kibar 31. Seri 32. Seni 33. Kias 34. Berek 35. Enak 36. Hari 37. Era 38. Resah
80

39. banir 40. Bina 41. Basi 42. Baki 43. Hari 44. Bah 45. Sari

Refleksi Pengajaran; Menurut Noraiti et. al (2010) Setiap guru perlu membuat penelitian tentang apakah langkahlangkah dalam proses refleksi yang boleh membantu dirinya memahami dengan lebih dekat peranannya sebagai pengamal reflektif yang berkesan. Refleksi bermula dengan usaha guru untuk menerangkan situasi atau mengenal pasti permasalahan yang timbul, kemudian cuba menjelaskan perasaannya terhadap situasi tersebut berdasarkan tanggapan dan nilai kendiri. Pada peringkat penilaian, guru meneroka kemungkinan punca masalah serta kekuatan dan kelemahan situasi tersebut. Hasilnya, guru akan berusaha mencari iktiar untuk mengatasi bidang kelemahannya. Proses menganalisis situasi merupakan usaha guru untuk melihat daripada sudut yang berbeza dan menimbangkan kemungkinan tindakan alternatif. Dalam proses membuat kesimpulan, guru menetapkan keputusan pilihan terbaik. Langkah terakhir dalam proses reflektif merupakan pemikiran tentang rancangan tindakan masa depan (pelan tindakan) jika peristiwa yang sama berulang lagi. 3. 4. DISKRIPSI 5. Apakah yang telah berlaku? 6. 7. Refleksi Pengajaran dan Pembelajaran Rancangan Pelajaran Harian 3 8. 9. Dalam 4 rancangan pengajaran dan pembelajaran yang telah dibuat , saya telah PELAN TINDAKAN memilih Rancangan Pelajaran Harian 3 iaitu Kepentingan Makanan Seimbang untuk PERASAAN Jika peristiwa yang sama Apakah yang saya fikirkan dan dilaksanakan pada sesi pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas. berlaku sekali lagi, apakah rasa pada masa itu? 10. tindakan yang saya akan Murid 2 Amanah adalah seramai 30 orang murid boleh dikatakan 80 peratus ambil? daripada mereka terdiri daripada murid yang aktif dan pintar-cerdas. Ketika melaksanakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran saya telah menggunakan pendekatan PENILAIAN KESIMPULAN ingin menggalakkan Kemahiran Berfikir di kalangan murid. Konstektual di mana saya Apakah yang baik dan buruk Apakah tindakan lain yang mengenai pengalaman itu? 11. mungkin saya ambil? 12. Refleksi Pengajaran dan Pembelajaran Rancangan Pelajaran Harian 3 13. ANALISIS 14. Dalam 4 rancangan pengajaran dan pembelajaran yang telah dibuat , saya telah Apakah pengertian situasi itu memilih Rancangan Pelajaran Harian 3 iaitu Kepentingan Makanan Seimbang untuk kepada saya? dilaksanakan pada sesi pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas.
81

Refleksi Pengajaran dan Pembelajaran Rancangan Pelajaran Harian 3

Dalam 4 rancangan pengajaran dan pembelajaran yang telah dibuat , saya telah memilih Rancangan Pelajaran Harian 3 iaitu Kepentingan Makanan Seimbang untuk dilaksanakan pada sesi pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas. Murid 2 Amanah adalah seramai 30 orang murid boleh dikatakan 80 peratus daripada mereka terdiri daripada murid yang aktif dan pintar-cerdas. Ketika melaksanakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran saya telah menggunakan pendekatan Konstektual di mana saya ingin menggalakkan Kemahiran Berfikir di kalangan murid. Ketika melaksanakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran, saya telah membawa murid ke dalam bilik Kemahiran Hidup. Saya telah mengaplikasikan teknik soal jawab dengan menggunakan beberapajenis makanan seperti roti, telur , buah oren dan garam untuk menayakan jenis-jenis zat yang terkandung di dalamnya. Saya juga memberi penerangan sedikit sebanyak tentang topik pelajaran pada hari ini. Sesi pengajaran dan pembelajaran berjalan dengan cukup berkesan, saya telah Berjaya menarik minat murid dengan melaksanakan aktiviti membuat roti telur. Sebelum melaksanakan aktiviti pada langkah 1 ini, saya telah meminta murid untuk membaca resipi yang terdapat dalam buku teks muka surat 4, kemudian saya membahagikan murid kepada 6 kumpulan dengan

setiap kumpulan terdiri daripada 6 orang.Murid dikehendaki mengingat resipi yang telah dibaca dan berbincang bersama ahli kumpulan untuk menyiapkan tugasan membuat roti telur. Apabila mereka telah Berjaya menyiapkan tugasan yang diberi, lalu sayamengedarkan menu makanan, secara berkumpulan juga murid-murid dikehendaki menjawap soalan yang diberikan dengan berbincang bersama rakan kumpulan dan setiap kumpulan dikehendaki membuat pembentangan, kemudian saya telah memberi penerangan dengan jawapan yang tepat. Pada Langkah ke 3, saya telah melaksanakan permainan “ Puzzle Piramid Makanan”. Tujuan di adakan aktiviti ini adalah untuk memberikan maklumat kepada murid kepentingan memahami pyramid makanan dan fungsinya kepada tubuh badan. Murid-murid menunjukkan semangat sebagai satu pasukan dngan saling bantu-membantu untuk menyiapkan tugasan yang diberi.
82

Kemudian, saya mengedarkan lembaran kerja sebagai satu aktiviti peneguhan kepada murid. Di dalam langkah 4 ini murid dikehendaki menyusun maklumat membuat roti telur mengikut susunan yang betul. Sebagai satu latihan pengukuhan pula, murid diberi latihan kerja rumah dengan murid dikehendaki mencari Kata Nama Am dan Kata Adjektif yang terdapat dalam Resipi Roti Telur. Murid menunjukkan komitmen dengan kepelbagaian aktiviti yang dijalankan. Pada sesi penutup pengajaran dan pembelajaan , saya telah meminta beberapa orang murid untuk menerangkan kepentingan makanan seimbang. Aktiviti yang dijalankan ini, Berjaya menerap nilai-nilai murni dalam diri setiap murid. Kesimpulannya, aktiviti-aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan pada hari ini, telah berjaya menarik minat murid, Malahan bukan itu sahaja ianya juga dapat menggalakan kemahiran berfikir serta memupuk semangat kerjasama antara rakan-rakan sekelas dalam memahami lebih mendalam tentang subtopik mata pelajaran “ Kepentingan Makanan Seimbang”. Secara keseluruhannya segala objektif pengajaran dan pembelajaran pada hari ini mencapai matlamat dan objektifnya. Semoga murid-murid tahun 2 Amanah dapat memahami dan mengaplikasikannya di luar bilik darjah.

83

84

85

86