Mohamad azif bin misnan R01093011

( Dr. Hamid Mat Sain. Apabila makan. kolestrol dan bahan-bahan kimia lain. pundi hempedu anda akan mengecut dan membebaskan hempedu melalui duktus sistik dan memasuki duktus hempedu biasa.  Kemudian.  Cecair pekat ini disimpan di dalam pundi hempedu sehingga ia diperlukan untuk mencerna lemak di dalam usus kecil . cecair lemak.Pengenalan  Sejenis cecair berwarna coklat kehijauan yang mengandungi garam hempedu. duktus hempedu ini akan membawa hempedu ke bahagian atas usus kecil (duodenum) di mana ia akan mula memecahkan lemak dalam makanan .) . Abd.

bilirubin . Cholelithiasis ialah mendapan kristal dalam pundi hempedu.  Kebanyakannya terhasil daripada kolesterol.kalsium.

Jenis-jenis cholelithiasis  Pigment stone.Berbentuk oval. multifokal atau mulberry dan mengandung lebih dari 70% kolesterol  Mixed stone .Berwarna hitam atau hitam kecoklatan  Cholesterol stone.

Pigment stone Cholesterol stone .

Objektif kajian  Mengkaji jenis cholelithiasis  Mengkaji tanda dan gejala  Mengkaji faktor risiko  Menyenaraikan Kaedah rawatan .

Kaedah kajian  Melalui temubual  Pemerhatian  Melalui data rekod perubatan pesakit .

ColumbiaAsia Medical Centre. .  "Anda mungkin mempunyai seketul atau beratusratus ketul batu karang hempedu di dalam tubuh anda. Negeri Sembilan itu. Hamid Mat Sain. ia akan membentuk menjadi partikel keras dan seterusnya menjadi batu karang. Abd. jika hempedu anda tidak mempunyai bahan kimia yang seimbang." kata Pakar Runding Bedah Am dan Laparoskopik.Kajian perpustakaan  menurut Dr. Seremban.

Simptom-simptom  Demam kuning  Sakit pada bahagian abdomen  Demam berpanjangan  Muntah  Badan tidak bermaya  Kurang selera makan (www.com) .gallbladderattack.

com) .Faktor risiko  Umur  Diabetes  Obesiti  Penggunaan estrogen (www.gallbladerattack.

Rawatan  Cholecystectomy  Pemberian ursodiol .

. Cholecystectomy –guna alat laparoskopik serta kamera yang dipunktur ke abdomen menerusi umbilikus.

Ini memberikan pakar bedah lebih ruang untuk bekerja. Laparoskop akan dimasukkan melalui salah satu potongan. Lain-lain instrumen perubatan akan dimasukkan melalui potongan lain. . Pembedahan pembuangan pundi hempedu adalah dilakukan di bawah general anesthesia Pakar bedah akan membuat 3-4 bukaan kecil di abdomen. Gas akan dipam ke dalam perut anda untuk mengembangkannya. tiub berlampu yang membolehkan doktor melihat bahagian dalam perut. Laparoskop adalah nipis.

 Cholangiogram diambil semasa pembedahan.  Pewarna membantu mencari batu-batu lain yang mungkin berada di luar pundi hempedu . Jika mana-mana batu-batu ditemui. Ia juga membantu mengenal pasti cawangan duktus hempedu.  Ini melibatkan pewarna ke dalam CBD . pakar bedah yang boleh membuang batu-batu lain dengan instrumen khas. .

 Ursodiol adalah asid hempedu  bahan semulajadi yang dihasilkan oleh badan yang disimpan di dalam pundi hempedu.  digunakan untuk mencegah pembentukan batu karang bagi pesakit obes yang kehilangan berat badan dengan cepat.gov/pubmedhealth ) .Ursodiol  Ursodiol digunakan untuk menyingkirkan batu karang dalam pesakit yang tidak mahu pembedahan atau tidak boleh menjalani pembedahan untuk membuang batu karang.nlm.  berfungsi mengurangkan pengeluaran kolesterol dan melarutkan kolesterol dalam hempedu supaya ia tidak boleh membentuk batu (http://www.ncbi.nih.

Modaliti  X-ray  ultrasound  Ct scan .

 Ultrasound : untuk kenalpasti kedudukan dan lokasi sebenar kalkulus .

CT Scan hasilkan imej keratan horizontal dan vertikal yang lebih terperinci drpd x-ray konvensional .

Hasil kajian Maklumat pesakit umur: 63 No ct: Ct 1316 Jantina :lelaki Bangsa: melayu .

.

.

.

 Cholelithiasis. Impression.Report 3 cm x 1 cm calculus pada gallblader kelihatan. .

(Shaffer E. 2003 Jul. Dig Liver Dis.Perbincangan  Cholesterol Stone lebih kerap berlaku pada mana- mana bahagian pada badan manusia disebabkan oleh pengumpulan kolesterol. “Pengumpulan kolesterol merupakan suatu kebimbangan di kalangan pakar perubatan kerana ia kian meningkat”.. Rawatan perlu dilakukan bagi mengelakkan sebarang komplikasi.35 Suppl 3:S20-5) .

.  Risiko penyakit ini dapat dikurangkan jika mendapat rawatan dengan segera.kesimpulan  Risiko mendapat penyakit ini dapat dikurangkan dengan mengamalkan diet sihat.

com  http://e-kesihatan.gallbladerattack.html .nih.blogspot.ncbi.com/2008/01/batukarang-hempedu.Rujukan  http://www.gov/pubmedhealth  www.nlm.

©f° ``\ÈÈcccZUTZZY[bÈ\aTWVWS` O cccYSTSVW^S``SUU[ O ``\ÈÈWW_S`SZT[Y_\[`U[È### È##ÈTS`a S^SZYW\WVa` O .