P. 1
Kajian kes

Kajian kes

|Views: 45|Likes:
Published by Kheirol Nuwa

More info:

Published by: Kheirol Nuwa on Dec 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2012

pdf

text

original

Mohamad azif bin misnan R01093011

( Dr. Abd. kolestrol dan bahan-bahan kimia lain. cecair lemak.Pengenalan  Sejenis cecair berwarna coklat kehijauan yang mengandungi garam hempedu.) .  Kemudian.  Cecair pekat ini disimpan di dalam pundi hempedu sehingga ia diperlukan untuk mencerna lemak di dalam usus kecil . pundi hempedu anda akan mengecut dan membebaskan hempedu melalui duktus sistik dan memasuki duktus hempedu biasa. Apabila makan. duktus hempedu ini akan membawa hempedu ke bahagian atas usus kecil (duodenum) di mana ia akan mula memecahkan lemak dalam makanan . Hamid Mat Sain.

 Kebanyakannya terhasil daripada kolesterol. Cholelithiasis ialah mendapan kristal dalam pundi hempedu.bilirubin .kalsium.

Jenis-jenis cholelithiasis  Pigment stone.Berbentuk oval. multifokal atau mulberry dan mengandung lebih dari 70% kolesterol  Mixed stone .Berwarna hitam atau hitam kecoklatan  Cholesterol stone.

Pigment stone Cholesterol stone .

Objektif kajian  Mengkaji jenis cholelithiasis  Mengkaji tanda dan gejala  Mengkaji faktor risiko  Menyenaraikan Kaedah rawatan .

Kaedah kajian  Melalui temubual  Pemerhatian  Melalui data rekod perubatan pesakit .

" kata Pakar Runding Bedah Am dan Laparoskopik. Seremban. ColumbiaAsia Medical Centre. Negeri Sembilan itu. Hamid Mat Sain. Abd.  "Anda mungkin mempunyai seketul atau beratusratus ketul batu karang hempedu di dalam tubuh anda.Kajian perpustakaan  menurut Dr. jika hempedu anda tidak mempunyai bahan kimia yang seimbang. ia akan membentuk menjadi partikel keras dan seterusnya menjadi batu karang. .

com) .Simptom-simptom  Demam kuning  Sakit pada bahagian abdomen  Demam berpanjangan  Muntah  Badan tidak bermaya  Kurang selera makan (www.gallbladderattack.

com) .gallbladerattack.Faktor risiko  Umur  Diabetes  Obesiti  Penggunaan estrogen (www.

Rawatan  Cholecystectomy  Pemberian ursodiol .

. Cholecystectomy –guna alat laparoskopik serta kamera yang dipunktur ke abdomen menerusi umbilikus.

tiub berlampu yang membolehkan doktor melihat bahagian dalam perut. Ini memberikan pakar bedah lebih ruang untuk bekerja. Pembedahan pembuangan pundi hempedu adalah dilakukan di bawah general anesthesia Pakar bedah akan membuat 3-4 bukaan kecil di abdomen. . Laparoskop adalah nipis. Gas akan dipam ke dalam perut anda untuk mengembangkannya. Laparoskop akan dimasukkan melalui salah satu potongan. Lain-lain instrumen perubatan akan dimasukkan melalui potongan lain.

 Cholangiogram diambil semasa pembedahan.  Pewarna membantu mencari batu-batu lain yang mungkin berada di luar pundi hempedu . .  Ini melibatkan pewarna ke dalam CBD . Ia juga membantu mengenal pasti cawangan duktus hempedu. Jika mana-mana batu-batu ditemui. pakar bedah yang boleh membuang batu-batu lain dengan instrumen khas.

Ursodiol  Ursodiol digunakan untuk menyingkirkan batu karang dalam pesakit yang tidak mahu pembedahan atau tidak boleh menjalani pembedahan untuk membuang batu karang.nlm.  berfungsi mengurangkan pengeluaran kolesterol dan melarutkan kolesterol dalam hempedu supaya ia tidak boleh membentuk batu (http://www.  digunakan untuk mencegah pembentukan batu karang bagi pesakit obes yang kehilangan berat badan dengan cepat.ncbi.  Ursodiol adalah asid hempedu  bahan semulajadi yang dihasilkan oleh badan yang disimpan di dalam pundi hempedu.nih.gov/pubmedhealth ) .

Modaliti  X-ray  ultrasound  Ct scan .

 Ultrasound : untuk kenalpasti kedudukan dan lokasi sebenar kalkulus .

CT Scan hasilkan imej keratan horizontal dan vertikal yang lebih terperinci drpd x-ray konvensional .

Hasil kajian Maklumat pesakit umur: 63 No ct: Ct 1316 Jantina :lelaki Bangsa: melayu .

.

.

.

 Cholelithiasis. .Report 3 cm x 1 cm calculus pada gallblader kelihatan. Impression.

2003 Jul. Dig Liver Dis.(Shaffer E..Perbincangan  Cholesterol Stone lebih kerap berlaku pada mana- mana bahagian pada badan manusia disebabkan oleh pengumpulan kolesterol. “Pengumpulan kolesterol merupakan suatu kebimbangan di kalangan pakar perubatan kerana ia kian meningkat”. Rawatan perlu dilakukan bagi mengelakkan sebarang komplikasi.35 Suppl 3:S20-5) .

 Risiko penyakit ini dapat dikurangkan jika mendapat rawatan dengan segera. .kesimpulan  Risiko mendapat penyakit ini dapat dikurangkan dengan mengamalkan diet sihat.

gallbladerattack.blogspot.gov/pubmedhealth  www.com/2008/01/batukarang-hempedu.nih.nlm.html .ncbi.com  http://e-kesihatan.Rujukan  http://www.

©f° ``\ÈÈcccZUTZZY[bÈ\aTWVWS` O cccYSTSVW^S``SUU[ O ``\ÈÈWW_S`SZT[Y_\[`U[È### È##ÈTS`a S^SZYW\WVa` O .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->