Mohamad azif bin misnan R01093011

 Kemudian. Apabila makan. kolestrol dan bahan-bahan kimia lain.  Cecair pekat ini disimpan di dalam pundi hempedu sehingga ia diperlukan untuk mencerna lemak di dalam usus kecil .Pengenalan  Sejenis cecair berwarna coklat kehijauan yang mengandungi garam hempedu.) . duktus hempedu ini akan membawa hempedu ke bahagian atas usus kecil (duodenum) di mana ia akan mula memecahkan lemak dalam makanan . ( Dr. pundi hempedu anda akan mengecut dan membebaskan hempedu melalui duktus sistik dan memasuki duktus hempedu biasa. Hamid Mat Sain. cecair lemak. Abd.

bilirubin .kalsium.  Kebanyakannya terhasil daripada kolesterol. Cholelithiasis ialah mendapan kristal dalam pundi hempedu.

multifokal atau mulberry dan mengandung lebih dari 70% kolesterol  Mixed stone .Berwarna hitam atau hitam kecoklatan  Cholesterol stone.Berbentuk oval.Jenis-jenis cholelithiasis  Pigment stone.

Pigment stone Cholesterol stone .

Objektif kajian  Mengkaji jenis cholelithiasis  Mengkaji tanda dan gejala  Mengkaji faktor risiko  Menyenaraikan Kaedah rawatan .

Kaedah kajian  Melalui temubual  Pemerhatian  Melalui data rekod perubatan pesakit .

" kata Pakar Runding Bedah Am dan Laparoskopik. Seremban. jika hempedu anda tidak mempunyai bahan kimia yang seimbang.  "Anda mungkin mempunyai seketul atau beratusratus ketul batu karang hempedu di dalam tubuh anda. Abd.Kajian perpustakaan  menurut Dr. ia akan membentuk menjadi partikel keras dan seterusnya menjadi batu karang. ColumbiaAsia Medical Centre. Negeri Sembilan itu. . Hamid Mat Sain.

Simptom-simptom  Demam kuning  Sakit pada bahagian abdomen  Demam berpanjangan  Muntah  Badan tidak bermaya  Kurang selera makan (www.com) .gallbladderattack.

com) .gallbladerattack.Faktor risiko  Umur  Diabetes  Obesiti  Penggunaan estrogen (www.

Rawatan  Cholecystectomy  Pemberian ursodiol .

. Cholecystectomy –guna alat laparoskopik serta kamera yang dipunktur ke abdomen menerusi umbilikus.

Lain-lain instrumen perubatan akan dimasukkan melalui potongan lain. Laparoskop adalah nipis. Laparoskop akan dimasukkan melalui salah satu potongan. Pembedahan pembuangan pundi hempedu adalah dilakukan di bawah general anesthesia Pakar bedah akan membuat 3-4 bukaan kecil di abdomen. Gas akan dipam ke dalam perut anda untuk mengembangkannya. Ini memberikan pakar bedah lebih ruang untuk bekerja. tiub berlampu yang membolehkan doktor melihat bahagian dalam perut. .

. Jika mana-mana batu-batu ditemui.  Pewarna membantu mencari batu-batu lain yang mungkin berada di luar pundi hempedu .  Ini melibatkan pewarna ke dalam CBD . pakar bedah yang boleh membuang batu-batu lain dengan instrumen khas. Ia juga membantu mengenal pasti cawangan duktus hempedu. Cholangiogram diambil semasa pembedahan.

gov/pubmedhealth ) .ncbi.  berfungsi mengurangkan pengeluaran kolesterol dan melarutkan kolesterol dalam hempedu supaya ia tidak boleh membentuk batu (http://www.  Ursodiol adalah asid hempedu  bahan semulajadi yang dihasilkan oleh badan yang disimpan di dalam pundi hempedu.  digunakan untuk mencegah pembentukan batu karang bagi pesakit obes yang kehilangan berat badan dengan cepat.nlm.nih.Ursodiol  Ursodiol digunakan untuk menyingkirkan batu karang dalam pesakit yang tidak mahu pembedahan atau tidak boleh menjalani pembedahan untuk membuang batu karang.

Modaliti  X-ray  ultrasound  Ct scan .

 Ultrasound : untuk kenalpasti kedudukan dan lokasi sebenar kalkulus .

CT Scan hasilkan imej keratan horizontal dan vertikal yang lebih terperinci drpd x-ray konvensional .

Hasil kajian Maklumat pesakit umur: 63 No ct: Ct 1316 Jantina :lelaki Bangsa: melayu .

.

.

.

. Impression.Report 3 cm x 1 cm calculus pada gallblader kelihatan.  Cholelithiasis.

Perbincangan  Cholesterol Stone lebih kerap berlaku pada mana- mana bahagian pada badan manusia disebabkan oleh pengumpulan kolesterol. Rawatan perlu dilakukan bagi mengelakkan sebarang komplikasi..35 Suppl 3:S20-5) . 2003 Jul. “Pengumpulan kolesterol merupakan suatu kebimbangan di kalangan pakar perubatan kerana ia kian meningkat”.(Shaffer E. Dig Liver Dis.

.kesimpulan  Risiko mendapat penyakit ini dapat dikurangkan dengan mengamalkan diet sihat.  Risiko penyakit ini dapat dikurangkan jika mendapat rawatan dengan segera.

Rujukan  http://www.gallbladerattack.gov/pubmedhealth  www.blogspot.com  http://e-kesihatan.html .nlm.nih.ncbi.com/2008/01/batukarang-hempedu.

©f° ``\ÈÈcccZUTZZY[bÈ\aTWVWS` O cccYSTSVW^S``SUU[ O ``\ÈÈWW_S`SZT[Y_\[`U[È### È##ÈTS`a S^SZYW\WVa` O .