Mohamad azif bin misnan R01093011

duktus hempedu ini akan membawa hempedu ke bahagian atas usus kecil (duodenum) di mana ia akan mula memecahkan lemak dalam makanan . Abd.) .  Kemudian. kolestrol dan bahan-bahan kimia lain. cecair lemak.  Cecair pekat ini disimpan di dalam pundi hempedu sehingga ia diperlukan untuk mencerna lemak di dalam usus kecil . pundi hempedu anda akan mengecut dan membebaskan hempedu melalui duktus sistik dan memasuki duktus hempedu biasa. Apabila makan.Pengenalan  Sejenis cecair berwarna coklat kehijauan yang mengandungi garam hempedu. Hamid Mat Sain. ( Dr.

bilirubin .kalsium.  Kebanyakannya terhasil daripada kolesterol. Cholelithiasis ialah mendapan kristal dalam pundi hempedu.

Berbentuk oval. multifokal atau mulberry dan mengandung lebih dari 70% kolesterol  Mixed stone .Jenis-jenis cholelithiasis  Pigment stone.Berwarna hitam atau hitam kecoklatan  Cholesterol stone.

Pigment stone Cholesterol stone .

Objektif kajian  Mengkaji jenis cholelithiasis  Mengkaji tanda dan gejala  Mengkaji faktor risiko  Menyenaraikan Kaedah rawatan .

Kaedah kajian  Melalui temubual  Pemerhatian  Melalui data rekod perubatan pesakit .

ColumbiaAsia Medical Centre. Seremban.  "Anda mungkin mempunyai seketul atau beratusratus ketul batu karang hempedu di dalam tubuh anda. Abd. ia akan membentuk menjadi partikel keras dan seterusnya menjadi batu karang. Hamid Mat Sain.Kajian perpustakaan  menurut Dr." kata Pakar Runding Bedah Am dan Laparoskopik. Negeri Sembilan itu. . jika hempedu anda tidak mempunyai bahan kimia yang seimbang.

com) .gallbladderattack.Simptom-simptom  Demam kuning  Sakit pada bahagian abdomen  Demam berpanjangan  Muntah  Badan tidak bermaya  Kurang selera makan (www.

gallbladerattack.com) .Faktor risiko  Umur  Diabetes  Obesiti  Penggunaan estrogen (www.

Rawatan  Cholecystectomy  Pemberian ursodiol .

 Cholecystectomy –guna alat laparoskopik serta kamera yang dipunktur ke abdomen menerusi umbilikus. .

Gas akan dipam ke dalam perut anda untuk mengembangkannya. Laparoskop adalah nipis. . Pembedahan pembuangan pundi hempedu adalah dilakukan di bawah general anesthesia Pakar bedah akan membuat 3-4 bukaan kecil di abdomen. tiub berlampu yang membolehkan doktor melihat bahagian dalam perut. Lain-lain instrumen perubatan akan dimasukkan melalui potongan lain. Ini memberikan pakar bedah lebih ruang untuk bekerja. Laparoskop akan dimasukkan melalui salah satu potongan.

 Ini melibatkan pewarna ke dalam CBD . Jika mana-mana batu-batu ditemui.  Pewarna membantu mencari batu-batu lain yang mungkin berada di luar pundi hempedu . pakar bedah yang boleh membuang batu-batu lain dengan instrumen khas. Cholangiogram diambil semasa pembedahan. Ia juga membantu mengenal pasti cawangan duktus hempedu. .

 berfungsi mengurangkan pengeluaran kolesterol dan melarutkan kolesterol dalam hempedu supaya ia tidak boleh membentuk batu (http://www.gov/pubmedhealth ) .  Ursodiol adalah asid hempedu  bahan semulajadi yang dihasilkan oleh badan yang disimpan di dalam pundi hempedu.nlm.Ursodiol  Ursodiol digunakan untuk menyingkirkan batu karang dalam pesakit yang tidak mahu pembedahan atau tidak boleh menjalani pembedahan untuk membuang batu karang.ncbi.  digunakan untuk mencegah pembentukan batu karang bagi pesakit obes yang kehilangan berat badan dengan cepat.nih.

Modaliti  X-ray  ultrasound  Ct scan .

 Ultrasound : untuk kenalpasti kedudukan dan lokasi sebenar kalkulus .

CT Scan hasilkan imej keratan horizontal dan vertikal yang lebih terperinci drpd x-ray konvensional .

Hasil kajian Maklumat pesakit umur: 63 No ct: Ct 1316 Jantina :lelaki Bangsa: melayu .

.

.

.

 Cholelithiasis. .Report 3 cm x 1 cm calculus pada gallblader kelihatan. Impression.

Perbincangan  Cholesterol Stone lebih kerap berlaku pada mana- mana bahagian pada badan manusia disebabkan oleh pengumpulan kolesterol. Dig Liver Dis.35 Suppl 3:S20-5) .(Shaffer E. “Pengumpulan kolesterol merupakan suatu kebimbangan di kalangan pakar perubatan kerana ia kian meningkat”. 2003 Jul.. Rawatan perlu dilakukan bagi mengelakkan sebarang komplikasi.

 Risiko penyakit ini dapat dikurangkan jika mendapat rawatan dengan segera.kesimpulan  Risiko mendapat penyakit ini dapat dikurangkan dengan mengamalkan diet sihat. .

Rujukan  http://www.nlm.com/2008/01/batukarang-hempedu.gov/pubmedhealth  www.html .blogspot.gallbladerattack.nih.com  http://e-kesihatan.ncbi.

©f° ``\ÈÈcccZUTZZY[bÈ\aTWVWS` O cccYSTSVW^S``SUU[ O ``\ÈÈWW_S`SZT[Y_\[`U[È### È##ÈTS`a S^SZYW\WVa` O .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful