Mohamad azif bin misnan R01093011

( Dr. Hamid Mat Sain. Apabila makan.) . Abd.  Cecair pekat ini disimpan di dalam pundi hempedu sehingga ia diperlukan untuk mencerna lemak di dalam usus kecil .Pengenalan  Sejenis cecair berwarna coklat kehijauan yang mengandungi garam hempedu. kolestrol dan bahan-bahan kimia lain. duktus hempedu ini akan membawa hempedu ke bahagian atas usus kecil (duodenum) di mana ia akan mula memecahkan lemak dalam makanan .  Kemudian. cecair lemak. pundi hempedu anda akan mengecut dan membebaskan hempedu melalui duktus sistik dan memasuki duktus hempedu biasa.

bilirubin . Cholelithiasis ialah mendapan kristal dalam pundi hempedu.  Kebanyakannya terhasil daripada kolesterol.kalsium.

Jenis-jenis cholelithiasis  Pigment stone.Berwarna hitam atau hitam kecoklatan  Cholesterol stone. multifokal atau mulberry dan mengandung lebih dari 70% kolesterol  Mixed stone .Berbentuk oval.

Pigment stone Cholesterol stone .

Objektif kajian  Mengkaji jenis cholelithiasis  Mengkaji tanda dan gejala  Mengkaji faktor risiko  Menyenaraikan Kaedah rawatan .

Kaedah kajian  Melalui temubual  Pemerhatian  Melalui data rekod perubatan pesakit .

. Hamid Mat Sain. jika hempedu anda tidak mempunyai bahan kimia yang seimbang. Negeri Sembilan itu.Kajian perpustakaan  menurut Dr. ia akan membentuk menjadi partikel keras dan seterusnya menjadi batu karang. Seremban." kata Pakar Runding Bedah Am dan Laparoskopik. ColumbiaAsia Medical Centre. Abd.  "Anda mungkin mempunyai seketul atau beratusratus ketul batu karang hempedu di dalam tubuh anda.

com) .Simptom-simptom  Demam kuning  Sakit pada bahagian abdomen  Demam berpanjangan  Muntah  Badan tidak bermaya  Kurang selera makan (www.gallbladderattack.

com) .gallbladerattack.Faktor risiko  Umur  Diabetes  Obesiti  Penggunaan estrogen (www.

Rawatan  Cholecystectomy  Pemberian ursodiol .

. Cholecystectomy –guna alat laparoskopik serta kamera yang dipunktur ke abdomen menerusi umbilikus.

Gas akan dipam ke dalam perut anda untuk mengembangkannya. Laparoskop akan dimasukkan melalui salah satu potongan. Lain-lain instrumen perubatan akan dimasukkan melalui potongan lain. Laparoskop adalah nipis. Pembedahan pembuangan pundi hempedu adalah dilakukan di bawah general anesthesia Pakar bedah akan membuat 3-4 bukaan kecil di abdomen. . tiub berlampu yang membolehkan doktor melihat bahagian dalam perut. Ini memberikan pakar bedah lebih ruang untuk bekerja.

 Ini melibatkan pewarna ke dalam CBD . . pakar bedah yang boleh membuang batu-batu lain dengan instrumen khas. Cholangiogram diambil semasa pembedahan. Ia juga membantu mengenal pasti cawangan duktus hempedu.  Pewarna membantu mencari batu-batu lain yang mungkin berada di luar pundi hempedu . Jika mana-mana batu-batu ditemui.

 Ursodiol adalah asid hempedu  bahan semulajadi yang dihasilkan oleh badan yang disimpan di dalam pundi hempedu.nlm.nih.Ursodiol  Ursodiol digunakan untuk menyingkirkan batu karang dalam pesakit yang tidak mahu pembedahan atau tidak boleh menjalani pembedahan untuk membuang batu karang.  digunakan untuk mencegah pembentukan batu karang bagi pesakit obes yang kehilangan berat badan dengan cepat.gov/pubmedhealth ) .ncbi.  berfungsi mengurangkan pengeluaran kolesterol dan melarutkan kolesterol dalam hempedu supaya ia tidak boleh membentuk batu (http://www.

Modaliti  X-ray  ultrasound  Ct scan .

 Ultrasound : untuk kenalpasti kedudukan dan lokasi sebenar kalkulus .

CT Scan hasilkan imej keratan horizontal dan vertikal yang lebih terperinci drpd x-ray konvensional .

Hasil kajian Maklumat pesakit umur: 63 No ct: Ct 1316 Jantina :lelaki Bangsa: melayu .

.

.

.

. Impression.  Cholelithiasis.Report 3 cm x 1 cm calculus pada gallblader kelihatan.

2003 Jul.Perbincangan  Cholesterol Stone lebih kerap berlaku pada mana- mana bahagian pada badan manusia disebabkan oleh pengumpulan kolesterol. Rawatan perlu dilakukan bagi mengelakkan sebarang komplikasi. Dig Liver Dis.. “Pengumpulan kolesterol merupakan suatu kebimbangan di kalangan pakar perubatan kerana ia kian meningkat”.35 Suppl 3:S20-5) .(Shaffer E.

 Risiko penyakit ini dapat dikurangkan jika mendapat rawatan dengan segera.kesimpulan  Risiko mendapat penyakit ini dapat dikurangkan dengan mengamalkan diet sihat. .

html .nih.ncbi.nlm.com  http://e-kesihatan.gov/pubmedhealth  www.com/2008/01/batukarang-hempedu.Rujukan  http://www.gallbladerattack.blogspot.

©f° ``\ÈÈcccZUTZZY[bÈ\aTWVWS` O cccYSTSVW^S``SUU[ O ``\ÈÈWW_S`SZT[Y_\[`U[È### È##ÈTS`a S^SZYW\WVa` O .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful