KATA HUBUNG

Kata hubung ialah kata yang berperanan atau berfungsi untuk menggabungkan kata dengan kata, ayat dengan ayat atau frasa dengan frasa. Dalam bahasa Melayu baku, kata hubung dapat dibahagikan kepada tiga bahagian utama, iaitu kata hubung gabungan, kata hubung pancangan dan kata hubung berpasangan. Kata Hubung Gabungan Kata hubung gabungan ialah kata hubung yang digunakan untuk menggabungkan kata dengan kata. Contoh: atau, bahkan, dan, lalu, kecuali, manakala, melainkan, padahal, sambil, seraya, serta, tetapi
Kata Fungsinya Hubung atau Menunjukkan pilihan Contoh Penggunaan dalam Ayat

dan

1. Kim belum pasti sama ada akan melanjutkan pelajarannya ke maktab atau ke universiti. 2. “Awak atau saya yang perlu menyiapkan tugasan ini, Zul?” tanya Amin. Menggabungkan dua 1. Anjing dan kucing itu dipelihara oleh unsur yang setara orang kaya itu.
1

2. Ah Seng dan Karim pergi memancing di lombong tinggal itu. kecuali Menunjukkan kekecualian 1. Semua murid di kelas itu membaca buku di perpustakaan kecuali Shamsudin. 2. Datuk Salleh bekerja setiap hari kecuali pada hari Ahad atau hari kelepasan am. 1. Milah masuk ke bilik lalu berbaring di atas tilam yang empuk itu. 2. Anjing garang itu menerkam pencuri itu lalu menggigit punggungnya. 1. Aliah rajin serta gigih berusaha. 2. Ali, Muthu, Salleh, dan Zaidi serta Farid bercadang untuk pergi menonton wayang pada hari minggu ini. 1. Sally menyanyi sambil menari. 2. Kamala berlari sambil menjinjing beg plastik. 1. Amran suka makan nasi lemak tetapi dia tidak suka makan roti canai. 2. Rumah banglo itu sungguh cantik tetapi harganya terlalu mahal.

lalu

serta

Menggabungkan dua perbuatan yang dilakukan secara berturut-turut Menyatakan maksud turut atau bersamasama Menunjukkan perbuatan lain dilakukan di samping perbuatan utama Menggabungkan ayat dengan ayat yang lain

sambil

tetapi

2

Kata Hubung Pancangan Kata hubung pancangan ialah kata hubung yang digunakan untuk membentuk ayat pancangan. Contoh: apabila, agar, jika, kalau, kerana, meskipun, selama, sekiranya, semenjak, selagi, sementara, sungguhpun, supaya, walaupun, ketika Perhatikan rajah penggunaan kata hubung pancangan yang berikut.

Kata Fungsinya Hubung agar Menerangkan maksud/tujuan

Contoh Penggunaan dalam Ayat 1. Ibu berdoa agar abang lulus dengan cemerlang dalam ujian memandu itu. 2. Kadir sanggup makan ubat yang pahit itu agar dia cepat sembuh. 1. Apabila ditegur, dia merajuk. 2. Dawai itu mengembang apabila dipanaskan. 1. Kerana demam, dia tidak dapat mengambil bahagian dalam sukan itu. 2. Dia dimarahi oleh ayahnya kerana memecahkan sebiji gelas minuman. 1. Fauzi sibuk menyiapkan kerja
3

apabila

kerana

Menerangkan masa berlakunya sesuatu peristiwa/kejadian Menunjukkan alasan/sebab

manaka Menunjukkan masa

sekolahnya manakala rakan-rakannya yang lain asyik bermain sahaja. 2. Mala sibuk menyiapkan hidangan untuk para tetamu yang datang manakala adik dan kakaknya sibuk melayan tetamu. setelah Menunjukkan masa 1. Setelah siap mengemas rumah, Ramlah / menyiapkan kerja sekolahnya pula. sebelu 2. Sebelum ke bandar, Amran meminta m keizinan ibunya terlebih dahulu. sejak 3. Sejak berpindah ke ibu kota, Azman jarang pulang ke kampung. supaya Menerangkan 1. Ibu menyuruh kakak memberus gigi maksud/tujuan setiap hari supaya gigi kelihatan cantik dan bersih. 2. Pamela menggunakan alat solek yang mahal harganya supaya dia kelihatan lebih begaya dan cantik. la dan perkara yang bertentangan Kata Hubung Berpasangan Kata hubung berpasangan ialah kata hubung yang digunakan secara berpasangan dalam satu ayat. Contoh: baik…mahupun kian…kian entah…entah sedangkan…inikan pula bukan sahaja…bahkan juga sungguhpun…namun makin…makin bukan sahaja…tetapi juga
4

sungguhpun…tetapi bagaimana…begitulah jangankan…pun

sama ada…atau daripada…lebih baik semakin…semakin

Kata hubung berpasangan ‘baik…mahupun’. Digunakan untuk menyatakan maksud sama sahaja. Ayat contoh: 1. Baik Rosli mahupun Jamal boleh menyertai pertandingan nyanyian itu. 2. Sebagai seorang nelayan yang bergantung hidup kepada laut, Pak Ali terpaksa turun ke laut juga baik dalam keadaan cuaca baik mahupun keadaan laut bergelora.

Kata hubung berpasangan ‘bukan sahaja…bahkan juga’. Digunakan untuk menyatakan maksud serta atau di samping itu juga. Ayat contoh: 1. Swee Kim bukan sahaja cantik bahkan juga berbudi bahasa. 2. Kamil bukan sahaja peramah bahkan juga pandai berjenaka.

Kata hubung berpasangan ‘daripada…lebih baik’. Digunakan untuk menunjukkan pertentangan maklumat. Ayat contoh: 1. Daripada membazir wang lebih baik saya menabung. 2. Daripada membuang masa lebih baik saya membaca buku.

5

6