FOLIO SIRAH DAN TAMADUN ISLAM TINGKATAN 1 (2008) Tajuk: Tokoh-tokoh islam

Nama: Muhammad Fadzlin Bin Mohd Rafi Tingkatan: 1 Gemilang Nama Guru:Ustazah Huzaimah Bt . MohamadIsa

BIODATA SAYA

Nama: Muhammad Fadzlin Bin Mohd Rafi Umur: 13 Tahun Sekolah: SMK Seri Nibong Tarikh Lahir: 12 Julai 1995 Tempat Lahir: Hospital Bagan Specialist Alamat: No, 7. Lorong Murai 7, Taman Selesa, 14300 Nibong Tebal, Pulau Pinang. Makanan Kegemaran: Minuman Kegemaran: Nama Bapa: Mohd Rafi Nama Ibu: Mahmootha Begum Nama adik: Nurfarhaini Adawiyah Sekolah Rendah: SK Permatang Tok Mahat

Saidina Abu Bakar AsSiddiq r.a
RIWAYAT HIDUP

Nama penuh – Abdullah bin Abi Quhafah bin Ka’ab. Lahir- Di Mekah, Tahun 572 masihi, 2 tahun selepas kelahiran Rasulullah S.A.W. Keturunan- Bangsawan Quraisy. Keturunan beliau mempunyai pertalian dengan datuk Rasulullah S.A.W yang keenam iaitu Murrah Bin Ka’ab. Seorang ahli perniagaan yang Berjaya dan banyak menyumbangkan harta untuk islam. Lelaki pertama memeluk islam dan digelar As-Siddiq kerana membenarkan apa

saja yang dikatan oleh Rasulullah S.A.W. Memiliki keperibadian yang mulia sejak kecil.

SIFAT PERIBADI Bersopan santun Lemah lembut Bercakap benar Tabah & sabar Pengasih Setiakawan Ikhlas Jujur

SUMBANGAN & PENGORBANAN
Bersama Rasulullah S.A.W. dalam semua peperangan. Menjadi teman Rasulullah S.A.W. ketika berhijrah ke Madinah. Mendermakan seluruh harta kekayaan untuk membiayai Perang Tabuk. Membebaskan penganut islam yang diseksa seperti Bilal bin Rabah dengan membayar wang tebusan. Sanggup berkorban nyawa demi keselamatan Rasulullah S.A.W.

JASA
Memerangi golongan murtad dan nabi palsu. Memerangi golongan yang enggan membayar zakat. Mengembangkan dakwah Islam ke Rom & Parsi. Berusaha mengumpulkan AlQuran setelah ramai penghafaz Al-Quran mati syahid.

Berusaha mengekalkan keamanan yang diwujudkan oleh Rasulullah S.A.W

Saiditina Khadijan Binti Khuwalid R.A
RIWAYAT HIDUP
Nama beliau ialah Khadijan binti Khuwalid bin Asad bin Abdul Uzza bin Qusa.

Berasal daripada keturunan bangsawan Quraisy dan serang peniaga yang kaya. Beliau adalah wanita oertama yang memeluk islam. Berkahwin dengan Rasulullah S.A.W. ketika berumur 40 tahun dan merupakan isteri pertama baginda. Dikurniakan enam orang anak, iaitu dua orang lelaki dan empat orang perempuan. Meninggal dunia pada tahun ke-10 kerasulan bersamaan 620 Masihi.

SIFAT PERIBADI
Sentiasa taat pada perintah Allah S.W.T. Beliau seorang wanita yang mulia, cantik, & cerdik. Seorang yang pintar dalam perniagaan. Seorang yang lemah lembut dan amat saying kepada Rasululah S.A.W. Mempunyai semangar juang yang tinggi serta berani memperjuangkan kebenaran. Seorang isteri dan sahabat yang setia kepada Rasulullah S.A.W.

SUMBANGAN
Sentiasa memberikan sokongan dan dorongan kepada Rasulullah S.A.W. Mengorbankan harta benda dan kekayaannya demi kemajuan Islam. Menjadi isteri yang solehah, jujur & setia. Menjadi penawar kepada Rasulullah S.A.W. ketika baginda dalam kesusahan.

Sanggup menghadapi tentangan & cabaran ketika melindungi Rasulullah S.A.W. daripada orang Musyrikin Mekah.

Sumaiyah Ummu Ammar Bin Yasir
Nama penuh beliau ialah Sumaiyah binti Khabbat. Beliau merupakan hamba kepada Huzaifah bin Mugirah.

Beliau adalah ibu kepada Ammar dan isteri kepada Yasir. Sumaiyah dan keluarga memeluk islam pada awal perkembangan Islam. Tuan Sumaiyah sangat memusuhi Islam. Setelah mengetahui keislaman beliau, tuannya memaksa beliau kembali pada agama nenek moyang mereka. Tuannya telah menyeksa beliau dengan kejam. Beliau dipakaikan baju rantai daripada besi dan dijemur di tengah panas, Namun beliau tetap mempertahankan

akidah Islam yang di anutinya. Rasulullah S.A.W amat terharu dan simpati terhadap keluarga Sumaiyah. Sumaiyah adalah merupakan wanita islam yang pertama mati syahid kerana ditikam oleh Abu Jahal.

SIFAT PERIBADI
Beliau memiliki keimanan yang kuat dan mantao terhadap ajaran yang di bawa Rasulullah S.A.W. Seorang yang tabah dan sabar dalam menghadapi seksaan terhadap diri, suami, & anaknya. Sanggup berkorban nyawa demi mempertahankan akidah Islam.

JASA DAN PENGORBANAN
Berani menyatakan kebenaran. Sanggup mengorbankan nyawa demi mempertahankan akidah. Memberi teladan kepada umat Islam dalam mempertahankan akidah. Menyalakan obor semangat kepada umat Islam dalam mempertahankan akidah.

Bilal Bin Rabah
RIWAYAT HIDUP
Bilal bin Rabah dilahirkan pada tahun 43 sebelum Hijrah. Beliau berasal dari keturunan Habsyi dan hamba kepada Umiyah bin Khalaf. Golongan hamba yang pertama memeluk Islam.

Bilal telah diseksa oleh tuannya kerana memeluk Islam. Beliau di seksa dengan tangan dan kakinya diikat, diletakkan di padang pasir yang terik, dan diletakkan batu di atas perutnya. Namun penyeksaan itu tidak sedikit pun menggugar keimanannya kepada Allah S.W.T. Muazin pertama dalam Islam dan hingga kini nama “Bilal” menjadi panggilan bagi orang yang melaungkan azan.

Meninggal dunia di Damsyik, pada tahun 20 Hijrah dan dikebumikan disitu.

SIFAT PERIBADI
Beliau mempunyai keimanan yang mantao serta yakin dengan kekuasaan Allah S.W.T. Bilal seorang yang berani mempertahankan akidah yang dianutinya walaupun diseksa. Beliau juga mempunyai sifat tanggungjawab, ikhlas, dan beristiqamah dalam sesuatu perkara.

Beliau seorang yang sabar dan tabah walaupun telah diseksa oleh tuannya.

SUMBANGAN
Muazin pertama dalam Islam. Menjadi contoh terunggul dalam mempertahankan akidah Islam.

Menjadi pendakwah dalam mengembangkan Islam dalam kalangan hamba.

PENGAJARAN
Kita hendaklah berani menegakkan kebenaran.

Kita hendaklah sanggup berkorban demi kepentingan agama. Kita hendaklah bersabar dengan ujian Allah S.W.T.

ISI KANDUNGAN

RUJUKAN
Buku Teks Agama Islam Tingkatan 1 Folio Contoh

Rakan-rakan Ibu bapa Guru Internet

PENGHARGAAN
Pertama sekali saya ingin mengucapkan terima kasih kepada guru pendidikan Islam saya kerana banyak membantu. Selain itu, saya

juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu bapa saya yang menyumbang banyak perkara terhadapr folio ini. Kemudian, saya ingin berterima kasih kepada rakanrakan saya yang telah banyak membantu saya dalam membuat folio ini. Sekian, terima kasih.