P. 1
Peperiksaan Akhir Tahun_tahun6

Peperiksaan Akhir Tahun_tahun6

|Views: 80|Likes:
Published by Khalip Hamzah

More info:

Published by: Khalip Hamzah on Dec 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/11/2011

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN BANDAR PUTRA PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 6 BAHAGIAN A Tiap-tiap soalan diikuti

oleh empat jawapan pilihan iaitu A,B,C dan D.Pilih jawapan yang paling tepat bagi setiap soalan. 1. Antara alatan tangan yang berikut manakah yang dapat digunakan untuk mengukur ? I pensel II pembaris keluli III penggarit IV sesiku L A I,II dan III B I,III ,dan IV C II, III dan IV D I,II,III dan IV 2. Siapakah antara yang berikut mencipta tayar berangin? A J.L Baird B Guglielmo Marconi C John Boyd Dunlop D Alexandra Graham Bell

3. Alatan di atas sesuai digunakan untuk …… I menjalur wayar II memotong wayar III memegang komponen IV membengkokkan kaki komponen A I,II dan III B I ,III DAN IV C I, II dan IV D I, II ,III DAN IV 4. Pernyataan yang berikut adalah benar mengenai cat sembur kecuali…. A cat sembur perlu digoncang sebelum digunakan. B cat sembur dapat dilarutkan menggunakan thinner. C cat sembur digunakan untuk mencantikkan projek. D cat semburndisapu menggunakan berus cat. 5. Langkah menampal tiub basikal yang betul adalah ….. I memasang tiub ke dalam tayar II menampal tiub bocor III mengenalpasti bahagian yang bocor IV mengeluarkan tiub daropada tayar dan rim A I, IV ,II dan III B II ,IV ,III dan I C III, II ,IV dan I D IV, III ,II dan I

II tanaman sayuran lebih subur ditanam di dalam bekas. III dan IV 7.6. A Buzer C perintang boleh laras B perintang tetap D diod pemancar cahaya 8. II dan III C I. Manakah antara yang berikut sayuran berakar ? I III II A I dan II C II dan IV IV B I dan IV D II dan IV 9. IV tanaman sayuran mudah dikawal daripada jangkitan penyakit A I dan II B I . III tanaman sayuran mudah dijaga. Tanaman sayuran dapat ditanam di dalam bekas kerana…. III dan IV D II. Apakakh nama haiwan perosak di atas ? A. Simbol di atas menunjukkan …. I bekas tanaman dapat mengawal pertumbuhan sayuran. belalang C kumbang B siput babi D ulat bulu .

Rajah di atas menunjukkan langkah memulakan jahitan silang pangkah dengan jahitan …. Syarikat X baru saja memperkenalkan syampu rambut 3 dalam 1 di pasaran. A RM 10. S dalam urusan perniagaan di atas adalah….10.90 sebuku dengan kadar komisen RM0.adalah risiko yang berpunca daripada barang Jualan ? hujan penipuan pecah amanah barang mudah rosak Jadual yang berikut menunjukkan langkah-langkah merancang jualan untuk Memperoleh sumber pendapatan .mengira barang jualan R ---.00 D RM 15. A sulaman B kia C jelujur halus D insang pari 11. A B C D 15 Manakah antara yang berikut . A memberi sample percuma B mengedarkan catalog C mengadakan pameran D menjual pada harga yang murah 12.00 B RM 11. Kaedah promosi yang paling sesuai digunakan adalah ….{ } 13. Hitungkan jumlah komisen yang diperoleh Ramlah yang menjual 50 buku roti Berharga RM 1.00 C RM 12.30 sebuku.menerima barang jualan Q --.Pilih susunan langkah yang betul P cara menghasilkan projek Q menentukan jumlah modal R mengenal pasti projek S membuat anggaran kos T membuat jualan A R-P-S-Q-T B R-S-Q-P-T .menjual baang jualan S----.00 P --. A menyediakan barang jualan B membuat promosi jualan C mengira hasil jualan D memilih lokasi perniagaan 14.

II.danIII B I. D Perintang tetap mempunyai kaki yang perlu disambungkan mengikut kekutuban yang betul. II hak menikmati alam sekitar yang bersih.danIV 18 Cara manakah yang betul untuk menyimpan bahan yang mudah terbakar seperti cat.III. A I.undang berkaitan pengguna.II. 19 Siapakah antara yang berikut mencipta telefon? A J.III. I Tanaman sayuran tanpa tanah II Tanaman sayuran menggunakan air sahaja . B Perintang tetap dapat mengurangkan arus.spirit.C R-Q-S-P-T D R-S-P-Q-T Jumlah pendapatan – jumlah perbelanjaan =W 16 W adalah… A baki B hasil C jumlah D untung atau rugi 17 Hak seseorang pengguna adalah… I hak mendapat keselamatan.dan minyak tanah di dalam bengkel? A menutup bekas bahan mudah terbakar dan menyimpannya di rak bahan B membuka tudung bekas bahan mudah terbakar dan meletakkannya di atas meja C menutup tudung bekas bahan mudah terbakar dan menyimpannya di dalam panel D menutup tudung bekas bahan mudah terbakar dan menyimpannya di almari.danIV D I.L Baird B Guglielmo Marconi C John Boyd Dunlop D Alexander Graham Bell 20 Pernyataan manakah yang tidak benar mengenai perintang? A Perintang tetap mempunyai jalur-jalur berwarna pada badan.III. III hak mendapat pam IV hak menggubal undang. C Perintang tetap mempunyai dua kaki yang dapat dibengkokkan.danIV C II. 21 Pilih pernyataan yang benar mengenai tanaman hydroponik.

II.danIII B I.danIV D II.danIV 22 Butik Aida memperkenalkan koleksi busana muslim terbaru di pasaran.danIII B I.III.danIV D I.perlu dilakukan Setiap hari ? A membaja B merumput 23 24 25. *menyuka *menimbang *membungkus Kerja-kerja di atas dilakukan oleh… A pemborong B peniaga C pengguna D pesaing Aspek manakah yang harus diberi perhatian dalam membuat sesuatu perancangan jualan? I modal perniagaan II tempat perniagaan III anggaran keuntungan IV kaedah pemasaran A I.II.III.III Sesuai di kawasan tanah yang terhad IV Hanya perlu menyediakan batas kecil A I. C mengadakan pameran. 27.Kaedah promosi yang paling sesuai digunakan adalah… A memberi sample percuma.III.III.danIV Pilih jenis perniagaan yang mempunyai risiko dalam perniagaan yang rendah A menjual air tebu pada musim hujan B menjual ubat secara komisen C menjual kuih yang dibuat sendiri D menjual makanan di kantin sekolah Manakah antara barang jualan berikut diperoleh daripada pembekal ? A air sirap B cendol C pensel warna D mihun tomyam Manakah antara yang berikut adalah agen penyakit bagi tanaman sayuran ? A tikus B kulat C balalang D siput babi Manakah antara aktiviti penjagaan tanaman sayuran yang berikut. 28. .dan IV C I.II. B mengedarkan catalog. 26.II. D menjual pada harga yang murah.III.danIV C II.

manakah yang bukan bahan hiasan pada artikel ? A renda B labuci C jelujur D benang sulam Langkah pertama menghasilkan artikel ialah … A membeli fabric B menjahit hiasan C membuat pola D menggunting fabric Apakah kebaikan membuat artikel daripada bahan terpakai ? A mudah dibuat B senang didapati C menjimatkan kos D bertambah menarik Antara berikut . 31. atap zink B jerami padi C pelepap kelapa D plastik hitam 38. 32.manakah bahan yang sesuai untuk membuat projek reka cipta ? I kayu II plastic III bahan kitar semula IV papan lapis A I. A.kecuali……… A menjimatkan belanja B mendapat sayuran yang baru dan segar C mengelakkan serangan serangga perosak D menggunakan tanah yang terbiar Antara yang berikut yang manakah contoh artikel mudah ? A alas gelas B cadar tilam C alas meja D kain selimut 30.29.peria.terung dan cili . 37 Apakah nama jahitan yang digunakan untuk memulakan dan mengakhiri jahitan Insang pari ? A jahitan kia B jahitan lilit ubi C jahitan sembat D jahitan jelujur halus Antara yang berikut . 35. II dan IV D I. II III dan IV Aspek pertama untuk suatu projek reka cipta adalah… A nilai B sikap C idea D kemahiran Bahan-bahan yang berikut sesuai dijadikan sungkupan kecuali …. 33. Antara yang berikut. II dan III B II dan III C I. 36. C menyiram D menggembur Penyataan yang berikut menerangkan tentang kebaikan sayuran yang ditanam Sendiri berbanding dengan sayuran yang dibeli. manakah kumpulan sayuran jenis buah ? A petola. 34.terung dan cili B keledek.petola.

C kangkung. Kemudian tulis jawapan anda di ruang yang disediakan. BAHAGIAN B Baca dan fahamkan soalan-soalan yang berikut. .cili.. Jumlah pendapatan . 1.kacang panjang. A baki B hasil C jumlah D untung atau rugi Hak apakah yang harus diterima pakai sekiranya barang yang dibeli oleh pengguna Telah luput tarikhnya ? A Hak mendapat perlindungan B Hak mendapat pampas an atau ganti rugi C Hak mendapat pendidikan kepenggunaan D hak memilih barang yang berkualiti 40.tomato dan keladi D sawi.jumlah perbelanjaan = W W adalah….dan sengkuang 39. Padankan komponen-komponen di bawah ini dengan simbolnya yang betul.

e) Paku _________________ sering digunakan dalam kerja kayu kerana kepalanya boleh dibenamkan ke dalam permukaan kayu f) Promosi dibuat untuk __________________ jualan barang. *panel *menarik * lubang * patah * lapis * maklumat * menguji * kelebihan * peniaga *katalog * meningkatkan a) Gunakan gergaji tangan untuk memotong papan __________________ mengikut Ukuran yang telah ditentukan.2. c) Sesiku L boleh digunakan untuk _____________________ kepersegian kayu . i) Katalog disediakan oleh __________________ dan diedarkan kepada bakal Pembeli. b) Tepung menyumbat digunakan untuk menyumbat _________________ paku Yang terdapat pada projek kayu. g) _______________________ ialah kepingan kertas bercetak yang mengandungi maklumat berkaitan dengan barang keluaran yang diedarkan kepada orang ramai. Padankan penyataan yang berikut dengan jawapan yang betul .. Isikan tempat kosong yang berikut dengan jawapan yang betul. j) Maklumat yang terdapat dalam katalog mestilah _______________________ Dan mudah difahami. h) Katalog mengandunngi butiran maklumat tentang _____________________ Barang yang dijual. d) Anda hendaklah berhati-hati menggunakan gergaji lengkung halus kerana matanya mudah _________________.

(c) Litar ini hanya membenarkan arus elektrik Mengalir melalui satu saluran sahaja.(a) Bahan ini digunakan untuk membersihkan Bahagian logam yang berkarat (b) Alatan ini digunakan untuk mengetuk paku Yang lebih kecil. (d) Alatan ini digunakan untuk memadamkan Kebakaran kecil di bengkel. * Tukul Warrington * Litar siri * Kertas las * Pemadam api .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->