P. 1
Kertas Kerja Projek Sains

Kertas Kerja Projek Sains

|Views: 2,444|Likes:

More info:

Published by: Mohd Syazwan Abd Ghafar on Dec 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2013

pdf

text

original

Sekolah Kebangsaan

CADANGAN KERTAS KERJA UNTUK MEMBINA SEBUAH

SK Pula (200)
Disediakan oleh, Ketua Panitia Sains SK Pula
SEKOLAH KEBANGSAAN PULA KERTAS CADANGAN MEMBINA SEBUAH TAMAN MINI SAINS. 1. PENGENALAN: Memandangkan era sains dan teknologi, mata pelajaran sains bukan sahaja melibatkan pembelajaran di dalam bilik darjah atau makmal sains, pihak KPM memberi peluang kepada setiap sekolah membina satu taman berkonsepkan sains dan alam sekitar bagi memupuk pelajar meminati sains yang berkaitan dengan alam sekitar. 2. LATAR BELAKANG: 2.1 Taman sains ini terletak berhadapan dengan kantin SK Pula 2.2 Keluasan yang dicadangkan adalah lebih kurang 400 kaki persegi. 2.3 Reka bentuk taman yang dicadangkan adalah sebagaimana lakaran pelan yang dilampirkan. 3. OBJEKTIF: 3.1 Memupuk pelajar supaya meminati mata pelajaran sains yang banyak berkaitan dengan alam sekitar. 3.2 Guru serta pelajar boleh mengadakan beberapa aktiviti luar yang berkaitan apabila terbinanya taman ini. 3.3 Merangsang minda dan kreativiti pelajar dalam menjayakan taman ini. 3.4 Memupuk nilai-nilai murni kepada pelajar supaya cinta kepada tumbuhan/flora. 4.RASIONAL: 4.1 Melahirkan pelajar yang peka kepada alam sekitar. Justeru itu dapat mengaplikasi pelajar dengan projek ini. 4.2 Menanam semangat kerjasama kepada pelajar supaya sayangkan alam sekitar. 5. ANGGARAN KOS PROJEK: 5.1 Kos projek dianggarkan sebanyak RM 310.00yang dipecahkan seperti mana berikut; (a) Fasa Pertama

1.00 6.00 = RM 300. .1.2 Batu kelikir (1/2 lori) 5. Panitia Sains SK Pula Pulau Pinang. Badan-badan Berkanun.00 = RM 500.1.3 Pagar kayu yang lengkap bercat 5.1.1.1.1.1. 5.1 Tanah (1 lori) 5.9 Jambatan dalam taman (kayu) 5.1.00 = RM 90. RUMUSAN: Memandangkan peruntukan panitia sains adalah amat terhad dan terdapat banyak aktiviti panitia sains yang perlu dilaksanakan dan melibatkan kos yang agak tinggi. -----------------------------------(MUHA) Ketua Panitia Sains SK Pula Disemak dan disahkan oleh.00 = RM 100.S Pulau Pinang.00 = RM 50. pihak panitia sains memohon sumbangan daripada pihak dalaman dan luaran sekolah sama ada daripada Jabatan-jabatan Kerajaan.00 = RM 250. JAB) Memangku Guru Besar SK Pula 14100 Simpang Ampat S. Disediakan oleh. Syarikatsyarikat swasta dan orang perseorangan.00 RM 100.P.00 = RM 300.7 Pokok –pokok(kaktus/herba/0rkid/kolam) 5.1. ------------------------------------------(En.12 Upah pekerja 5.10 Laluan dalam taman 5. Justeru itu.11 Air pancutan elektrik 5.00 = RM 300.5.00 = RM 200.1.4 Kolam buatan lengkap dengan sistem saluran air dan penapis air.5 Wiring JUMLAH (a) (b) Fasa Kedua 5.00 = RM 150.00 = RM 800.13 Lain-lain kos JUMLAH (b) JUMLAH (a +b) = RM 150.00 = RM 200.

“SAINS PEMANGKIN KEMAJUAN NEGARA” YANG MENJALANKAN TUGAS. OKTOBER MEMOHON SUMBANGAN UNTUK MEMBINA SEBUAH TAMAN MINI SAINS Berhubung perkara di atas. -----------------------------------(MUHA Ketua Pa SK Pul Pulau Pinan KERATAN JAWAPAN Saya/kami ----------------------------------------------------------------------. Cadangan kertas kerja telah dilampirkan bersama-sama surat ini untuk pertimbangan pihak tuan.Guru Besar SK Pula Pulau Pinang Tuan. Segala kerjasama yang diberi didahului dengan ribuan terima kasih. 3. ----------------------------------Disediakan oleh. 2. Tandatangan: (Nama dan cop syarika Tarik Kepada __________________ . saya selaku ketua panitia Sains SKP memohon sumbangan dari pihak sekolah untuk menjayakan projek tersebut.bersetuju memberi sumbangan ikhlas sebanyak RM---------------------------.kepada pihak Guru Besar SK Pulabagi tujuan pembinaan taman mini sains.

bersetuju memberi sumbangan ikhlas sebanyak RM---------------------------. -------------------------------------------------------------(EN. Bersama-sama ini disertakan kertas jawapan untuk tindakan pihak tuan selanjutnya.kepada pihak Guru Besarbagi tujuan pembinaan taman mini sains.__________________ __________________ Tuan. “SAINS PEMANGKIN KEMAJUAN NEGARA” YANG MENJALANKAN TUGAS. Tandatangan: (Nama dan cop syarikat): Tarikh : . 3. KERATAN JAWAPAN Saya/kami ----------------------------------------------------------------------. Sukacita dimaklumkan bahawa SK Pulamelalui Ketua Panitia Sains akan melaksanakan satu projek yang dikenali sebagai projek taman mini sains SK Pula yang telah dilaksanakan sejak awal Ogos 2009. 4. 5. MEMOHON SUMBANGAN BAGI MEMBINA DAN MENYIAPKAN SEBUAH TAMAN MINI SAINS SK Adalah saya dengan hormatnya merujuk kepada perkara di atas. 2. JAB Memangku 1 Pulau Pinang. Sehubungan itu sukacita kiranya pihak tuan dapat memberikan sumbangan ikhlas bagi menjayakan projek tersebut. Anggaran kos adalah sebanyak RM 3050. Kerjasama pihak tuan amat kami hargai dan sanjungi. Sekian terima kasih.00 sebagai mana cadangan kertas kerja yang dilampirkan bersama-sama ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->