P. 1
Definisi Bahan Bantu Mengajar

Definisi Bahan Bantu Mengajar

|Views: 332|Likes:
Published by Nur AtiQah

More info:

Published by: Nur AtiQah on Dec 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/06/2014

pdf

text

original

6.0 Bahan bantu Mengajar 6.

1 Definisi dan Konsep Bahan Bantu Mengajar Bahan Bantu Mengajar ialah segala kelengkapan yang digunakan oleh guru/

murid untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran di dalam kelas. Peralatan mengajar bukan terhad kepada buku-buku teks, papan hitam, kapur dan gambargambar sahaja, tetapi ia merangkumi segala benda yang digunakan dalam pengajaran yang melibatkan semua pancaindera melihat, mendengar, rasa, hidu dan sebagainya, merangkumi apa sahaja yang dapat dialami oleh murid-murid. Atan Long ( 1981: 179-203 ) “membahagikan alat bantu mengajar kepada tiga kumpulan: alat pendengaran, alat-alat pandangan dan alat pandang-dengar. BBM terdiri daripada pelbagai bahan dan sesuatu bahan boleh disampaikan dengan pelbagai cara, misalnya dalam bentuk buku, carta, atau dibubuh pada slaid dan dipancarkan pada skrin. Alat-alat penyampaiannya dinamakan BBM.”

Noraziah Abdul Hamid ( 1981) membahagikan BBM kepada dua iaitu media elektronik dan media bukan elektronik. Manakala Hanapiah Sudin ( 1979: 51-52 ) dan Khairiah Ahmad ( 1980-13 ) mengkelaskannya kepada dua iaitu “ software” dan “ hardware”

Ngui Kuen Sang (1981) pula menyatakan “ mengenai BBM, kita tidak dapat memberi takrif yang tetap walaupun pada keseluruhannya ramai pendidik menyetujui bahawa penggunaan BBM dalam situasi pengajaran pembelajaran adalah pengalaman yang melibatkan penggunaan penglihatan dan pandangan seseorang.”

Berdasarkan pendapat-pendapat di atas bolehlah disimpulkan bahawa BBM boleh dibahagikan kepada tiga kategori. Bahan-bahan yang menggunakan media elektronik seperti filem pelajaran, filem jalur, slaid, overhead projektor (OHP), pita

video, radio, pita rakaman, piring hitam, CD , komputer,radio kaset, televisyen, internet

cakera padat audio. digunakan dan sebagainya. dikisahkan. diorama. gambar. dirasai. BBM bukan elektronik juga adalah seperti buku rujukan. majallah. skrip. grafik model. Adalah segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran. Ia boleh dilihat. model. bahan maujud (realia) dan sebagainya. lukisan. grafik. kad audio. papan hitam. lawatan. komputer. Dale (1969) menyatakan bahawa : pengajaran dapat ditingkatkan dengan berkesan bila dibantu dengan media yang membolehkan pengalaman dalam ingatan. bahan bantu mengajar bukan elektonik yang asas seperti papan tulis. Bahan bantu mengajar sama ada elektronik atau bukan elektronik adalah bahan sokongan yang penting untuk meningkatkan kefahaman murid-murid di samping mengekalkan minat belajar. bingkai carta pusing. pita rakaman . papan magnet. pita video.dan sebagainya.carta dan sebagainya Bahan bantu mengajar berbentuk elektronik pula seperti filem tayangan. globe. lutsinar OHP. papan pengajaran. carta. Selain itu bahan bantu mengajar juga dapat menjelaskan mesej yang ingin disampaikan. OHP. papan flanel. gambar. internet dan disket computer . filem jalur. buku teks dan papan pamer. dihidu. didengar. Dibahagikan kepada 3 kategori. filem slaid. kad cantuman. fail tegak. TV atau VCR. projektor LCD. pameran. kad-kad imbasan. projek. surat khabar. surat khabar. papan putih. kertas kerja.piring hitam . dibaca. risalah. buku dan sebagainya. carta. dipegang. Bahan bercorak pengalaman saperti lakonan. peta. bahan-bahan permainan seperti shahibba . boneka. kad imbasan. Bahan yang tidak menggunakan media bukan elektronik – seperti suara. Penglibatan melalui pengalaman merupakan cara yang paling berkesan dalam pembelajaran. Proses pengajaran yang disertakan juga dapat menjelaskan mesej yang ingin disampaikan. nota-nota. model.

Bahan bantu mengajar dapat membantu para guru dalam menyampaikan pengajarannya secara berkesan.2 Kepentingan Bahan Bantu Mengajar Dapat mempelbagaikan pendekatan pengajaraan yang mempunyai pelbagai corak interaksi antara objektif pengajaran. . guru dan pelajar. Melahirkan satu interaksi dan kerjasama antara pelajar dengan guru dan pelajar dengan pelajar Kepentingan Bahan Bantu Mengajar Guru dapat menyampaikan sesuatu konsep dengan lebih jelas Dapat memberi satu pengalaman baru kepada pelajar.5. Penyampaian dan penerangan maklumat dapat dijalankan dengna lebih terperinci. isi pengajaran.

kemas dan teratur. pejabat pos. pihak swasta dan sebagainya. Alat itu juga harus mudah dibuat. terang. pameran. supaya jelas. bentuk huruf atau carta dan keteguhannya. gambar-gambar. BBM sentiasa berada di dalam keadaan baik. pengalamaan rekaan. demontrasi. filem-filem dan sebagainya. seperti pengalaman langsung ke pengalaman abstrak. Kecekapan Menggunakan BBM Kecekapan seseorang guru menggunakan BBM adalah penting kerana kegagalannya menyebabkan pengajaran menjadi tidak berkesan atau merosakkan pelajaran itu seluruhnya. boleh beroperasi dan menepati fungsinya. Masa mengendalikan BBM dan tidak mengalami sebarang kesulitan apabila tiba masa menggunakannya.3 Prinsip –prinsip Bahan Bantu Mengajar Pelbagai bahan bantu mengajar Berbagai BBM dapat mempelbagaikan kegiatan atau pengalaman murid- murid belajar mengikut peringkat atau kebolehannya daripada mudah ke sukar. Pembinaannya biarlah mengikut lunas-lunas yang tertentu seperti jelas (bunyi dan rupa – sebutan ). intonasi dan nada. Cekap mempersuaikan keperluan murid dan masa yang diperuntukkan . keharmonian warna ( gambar ) kesesuaian saiz. bahan rakaman.Guru harus pandai memilih butir-butir penting yang perlu ditulis. pusat beli belah. diperbuat dari bahan-bahan yang murah dan boleh didapati secara percuma seperti di jabatan-jabatan kerajaan. Ia harus dipilih sesuai dengan bahan yang hendak kita ajarkan dan secocok dengan murid-murid yang terlibat. pengalaman dramatized.5. Mutu bahan bantu mengajar Mutu bahan bantu mengajar bergantung kepada pembinaan dan pemilihannya sebagai bahan pengajaran.

Kesesuaian BBM BBM seharusnya bersabit dengan tujuan pelajaran dan bahan yang hendak disampaikan. . Sekiranya tidak. usaha menyediakannya adalah sia-sia sahaja.

Seterusnya murid akan dipertunjukkan lirik lagu berkenaan melalui big book yang telah guru sediakan.Pengaplikasian Bahan Bantu Mengajar Dalam Rancangan Pembelajaran Harian Set Induksi (5 Minit) BBM  Klip video “Kereta Kecil Warna Merah”  Kad Gambar  Big Book  LCD  Skrin  Komputer riba Dalam set induksi yang mengambil masa selama lima minit ini mengandungi 6 jenis bahan bantu mengajar.Ciri-ciri .skrin. Bahan bukan elekronik pula ialah beberapa keeping kad gambar yang memerlukan murid untuk menyusun megikut kronologi evolusi kereta. Bahan bantu mengajar yang terdiri daripada berbentuk elektronik dan bukan elektronik.Keistimewaan Semasa menjalani langkah 1 pula. Guru menggabungkan kemahiran mendengar dan melihat secara serentak. Langkah 1 (20 minit) BBM  3 Petikan Teks “Kereta Masa Hadapan” . Aktiviti yang akan dilakukan ialah murid dikehendaki menyanyikan lagu menerusi klip video yang akan dipapar pada skrin. guru mengguna bahan bantu mengajar tidak elektronik iaitu sebuah petikan yang bertajuk “Kereta Masa Hadapan”. Antara bahan bantu mengajar elekronik ialah LCD. Petikan ini .Fungsi .computer riba dan juga klip video “Kereta Kecil Warna Merah”.

bahan bantu mengajar yang digunakan ialah kad simulasi. . Sila rujuk lampiran 3 untuk melihat kad simulasi yang telah disediakan. Petikan yang diedearkan merupakan bahan bantu mengajar yang bukan sastera . Rekaan tersebut perlulah dilabelkan dengan ciri. Setiap kumpulan akan diagihkan dengan kesemua barang tersebut. kertas mahjung. Langkah 2 (20 Minit) BBM     Kad simulasi Kertas mahjung Pen Marker Contoh rekaan kereta masa hadapan Menerusi langkah 2 pada Rancangan Pembelajaran Harian pula.pen marker dan contoh lakaran kereta masa hadapan. setiap kumpulan diagihkan dengan sub tajuk yang berbeza dari segi aspeknya. Hasil rekaan anda akan dibentangkan dihadapan pemilik syarikat automobile seluruh dunia.mempunyai tiga bahagian yang berbeza. Kad simulasi yang diedarkan mengandungi arahan iaitu murid diminta untuk merekacipta satu model kereta masa hadapan yang mesra alam. Oleh itu.fungsi keistimewaan tersendiri yang terdapat pada kereta itu.

Langkah 3 (30 minit) BBM  Kad situasi  Label tempat Seperti yang tercatat pada rancangan pengajaran harian. pada langkah yang ketiga yang mengambil masa 30 minit. pada akhir pembelajaran. . Kad situasi pada kali mengandungi arahan yang berbunyi . Anda perlulah membentangkan hasil rekaan anda dengan penuh yakin dan perlu menegaskan kenapa perlu memilih rekaan kereta masa hadapan anda. Penutup (5minit) BBM     LCD Skrin Klip video “Kereta Kecil Warna Merah” Coklat kereta Sekali lagi guru menggunakan bahan bantu mengajar elektronik bagi tujuan merumuskan semula pembelajaran pada hari berkenaan.Label tempat pula akan menyenangkan murid untuk mengambil tempat sebelum aktiviti berforum dijalankan. Manakala. Forum tersebut akan dilihat oleh pemilik-pemilik syarikat automobil dari seluruh dunia dan dinilai oleh penilai terpilih. guru mengedarkan coklat yang mempunyai bentuk seakan akan kereta. hanya menggunakan kad situasi dan label tempat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->