10.0 APLIKASI PENDIDIKAN GIMNASTIK DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN.

10.1 Gimnastik Pendidikan

Gimnastik Pendidikan bermaksud satu pendekatan dalam gimnastik yang memberi tumpuan kepada pembelajaran individu yang unik dari segi gaya pergerakan, pembelajaran dan perkembangan pelajar.

10. 2 Tema Gimnastik Pendidikan: Tema 1 – Kesedaran tubuh badan Tema 2 –Kesedaran ruang

10.3 Aspek-aspek keselamatan:

§ Latihan yang sistematik § Mengenal pasti kemampuan, tahap, dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti. § Kemudahan peralatan. § Persekitaran atau tempat beraktiviti. § Penyeliaan, arahan dan bimbingan. § Perlakuan murid. Hasil pembelajaran yang murid akan perolehi ialah pada aras 1, murid-murid dapat menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti gimnastik pendidikan. Murid juga dapat melakukan pergerakan kesedaran tubuh badan dengan gaya yang betul dan selamat. Aras 2 pula murid dapat melakukan pergerakan pelbagai cara dengan

v Melakar dan melabelkan anggota badan yang terlibat dalam aktiviti gimnastik pendidikan. Cth : aksi berjalan. v Membincangkan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti gimnastik pendidikan.6 Gulingan Mengguling ialah perlakuan memindahkan beban berat bahagian-bahagian anggota yang lain disekeliling suatu paksi. 10. 4 Cadangan aktiviti pembelajaran : v Melakukan pergerakan kesedaran tubuh badan secara individu dan berkumpulan. Manakala. melompat. meloncat dan meluncur merupakan antara lakuan memindahkan beban yang lazim . 10. 10. berlari. mereka cipta rangkaian pergerakan menggunakan kesedaran tubuh badan dan kesedaran ruang dalam gimnastik pendidikan dan mereka dapat mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti pendidikan pergerakan. v Menunjuk cara rangkaian pergerakan dalam gimnastik pendidikan. mengguling.7 Imbangan Kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. pada peringkat aras 3. yang juga mempunyai ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik.menggunakan ruang am dan ruang diri dengan gaya yang betul dan selamat.

kanan dan kiri. (i) Cadangan Aktiviti: ~ Membongkok badan ke hadapan. (ii) Aspek-Aspek Keselamatan. tahap. . ~ Kemudahan peralatan.Contoh aktiviti: Lompat gelung rotan Objektif : Untuk membina koordinasi mata dan kaki Prosedur : Guru akan meminta kanak-kanak melompat dari satu gelung rotan ke satu gelung rotan yang lain dalam jarak yang sesuai untuk mereka.8 Kelenturan Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. ~ Melentik ke sisi. ~ Mengenal pasti kemampuan. ~ Melentik ke belakang. 10. Kanakkanak akan melompat seperti yang disuruh oleh guru mereka dengan dikawal selia oleh guru tersebut. ~ Persekitaran atau tempat beraktiviti. dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti.

~ Perlakuan murid.Melakukan sekurang-kurangnya dua aktiviti kelenturan. Muridmurid juga dapat menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan di samping melakar dan mewarnakan memek muka untuk menyatakan . -Mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. -Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti kelenturan. Aras 2 .~ Penyeliaan. Hasil Pembelajaran Murid. . ~ Latihan yang sistematik.murid dapat melakukan aktiviti kelenturan secara individu dan berkumpulan. arahan dan bimbingan.Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti kelenturan. Aras 1 -Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. Aras 3 -Melakukan sekurang-kurangnya tiga aktiviti kelenturan.

Variasi :Kanak-kanak boleh melakonkan pergerakan binatang-binatang lain Contoh :Merangkak seperti ketam. dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti . 10. : Lambung. tahap. Contoh aktiviti: Main lompat katak Objektif :Untuk membina koordinasi otot-otot anggota badan Bahan : Tiada Prosedur :Guru tunjukkan kepada kanak-kanak bagaimana untuk melompat seperti katak. : Menggolek gelung rotan.9 Koordinasi Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Cadangan Aktiviti : Lambung dan sambut bola besar atau pundi kacang. tangan. Aspek-Aspek Keselamatan: ¨ Mengenal pasti kemampuan. Guru kemudiannya meminta mereka melakukannya sambil cuba menangkap katak-katak yang lain. kaki dan badan. sentuh lantai dan sambut pundi kacang. berenang seperti ikan dan terbang seperti burung.perasaan selepas melakukan aktiviti kelenturan dan melakar dan mewarnakan anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan.

Aras 3 § Melakukan sekurang-kurangnya tiga aktiviti koordinasi. ~ Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti koordinasi.¨ Kemudahan peralatan. § Mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi. Aras 2 § Melakukan sekurang-kurangnya dua aktiviti koordinasi. ¨ Perlakuan murid. ¨ Penyeliaan. ¨ Persekitaran atau tempat beraktiviti. . ¨ Latihan yang sistematik Hasil Pembelajaran Aras 1 ~ Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. arahan dan bimbingan. § Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti koordinasi.

o Melakar dan mewarnakan memek muka untuk menyatakan perasaan selepas melakukan aktiviti koordinasi. Contoh aktiviti: Bergolek seperti bola Objektif : Untuk membina koordinasi otot-otot anggota badan Bahan : Tiada Prosedur : Kanak-kanak disuruh berbaring di atas lantai dan diarahkan duduk selepas itu menggolekkan diri seperti sebiji bola. kemudian kanak supaya berhati-hati supaya Variasi : Melakukan pergerakan objek-objek lain misalnya berguling seperti balak. o Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. Guru meminta kanaktidak terkena kawan.Cadangan aktiviti pembelajaran o Melakukan aktiviti koordinasi secara individu dan berkumpulan. o Melakar dan melabelkan anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful