10.0 APLIKASI PENDIDIKAN GIMNASTIK DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN.

10.1 Gimnastik Pendidikan

Gimnastik Pendidikan bermaksud satu pendekatan dalam gimnastik yang memberi tumpuan kepada pembelajaran individu yang unik dari segi gaya pergerakan, pembelajaran dan perkembangan pelajar.

10. 2 Tema Gimnastik Pendidikan: Tema 1 – Kesedaran tubuh badan Tema 2 –Kesedaran ruang

10.3 Aspek-aspek keselamatan:

§ Latihan yang sistematik § Mengenal pasti kemampuan, tahap, dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti. § Kemudahan peralatan. § Persekitaran atau tempat beraktiviti. § Penyeliaan, arahan dan bimbingan. § Perlakuan murid. Hasil pembelajaran yang murid akan perolehi ialah pada aras 1, murid-murid dapat menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti gimnastik pendidikan. Murid juga dapat melakukan pergerakan kesedaran tubuh badan dengan gaya yang betul dan selamat. Aras 2 pula murid dapat melakukan pergerakan pelbagai cara dengan

yang juga mempunyai ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. v Melakar dan melabelkan anggota badan yang terlibat dalam aktiviti gimnastik pendidikan. v Membincangkan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti gimnastik pendidikan. 10.7 Imbangan Kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. 4 Cadangan aktiviti pembelajaran : v Melakukan pergerakan kesedaran tubuh badan secara individu dan berkumpulan. pada peringkat aras 3.6 Gulingan Mengguling ialah perlakuan memindahkan beban berat bahagian-bahagian anggota yang lain disekeliling suatu paksi. 10.menggunakan ruang am dan ruang diri dengan gaya yang betul dan selamat. v Menunjuk cara rangkaian pergerakan dalam gimnastik pendidikan. Cth : aksi berjalan. 10. mengguling. berlari. Manakala. meloncat dan meluncur merupakan antara lakuan memindahkan beban yang lazim . mereka cipta rangkaian pergerakan menggunakan kesedaran tubuh badan dan kesedaran ruang dalam gimnastik pendidikan dan mereka dapat mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti pendidikan pergerakan. melompat.

(ii) Aspek-Aspek Keselamatan. tahap.8 Kelenturan Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. ~ Kemudahan peralatan. kanan dan kiri. . dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti. ~ Melentik ke sisi. ~ Melentik ke belakang. ~ Persekitaran atau tempat beraktiviti. (i) Cadangan Aktiviti: ~ Membongkok badan ke hadapan. Kanakkanak akan melompat seperti yang disuruh oleh guru mereka dengan dikawal selia oleh guru tersebut.Contoh aktiviti: Lompat gelung rotan Objektif : Untuk membina koordinasi mata dan kaki Prosedur : Guru akan meminta kanak-kanak melompat dari satu gelung rotan ke satu gelung rotan yang lain dalam jarak yang sesuai untuk mereka. 10. ~ Mengenal pasti kemampuan.

Aras 1 -Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. -Mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. -Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti kelenturan.murid dapat melakukan aktiviti kelenturan secara individu dan berkumpulan. Aras 2 .~ Penyeliaan. ~ Latihan yang sistematik. ~ Perlakuan murid. . Muridmurid juga dapat menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan di samping melakar dan mewarnakan memek muka untuk menyatakan .Melakukan sekurang-kurangnya dua aktiviti kelenturan.Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti kelenturan. arahan dan bimbingan. Aras 3 -Melakukan sekurang-kurangnya tiga aktiviti kelenturan. Hasil Pembelajaran Murid.

sentuh lantai dan sambut pundi kacang. tahap. dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti . Aspek-Aspek Keselamatan: ¨ Mengenal pasti kemampuan. : Menggolek gelung rotan. Guru kemudiannya meminta mereka melakukannya sambil cuba menangkap katak-katak yang lain.perasaan selepas melakukan aktiviti kelenturan dan melakar dan mewarnakan anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. berenang seperti ikan dan terbang seperti burung. 10. kaki dan badan. : Lambung. tangan. Variasi :Kanak-kanak boleh melakonkan pergerakan binatang-binatang lain Contoh :Merangkak seperti ketam. Contoh aktiviti: Main lompat katak Objektif :Untuk membina koordinasi otot-otot anggota badan Bahan : Tiada Prosedur :Guru tunjukkan kepada kanak-kanak bagaimana untuk melompat seperti katak.9 Koordinasi Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Cadangan Aktiviti : Lambung dan sambut bola besar atau pundi kacang.

. ¨ Penyeliaan. § Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti koordinasi. arahan dan bimbingan. § Mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi. ¨ Perlakuan murid.¨ Kemudahan peralatan. ~ Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti koordinasi. Aras 2 § Melakukan sekurang-kurangnya dua aktiviti koordinasi. Aras 3 § Melakukan sekurang-kurangnya tiga aktiviti koordinasi. ¨ Latihan yang sistematik Hasil Pembelajaran Aras 1 ~ Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. ¨ Persekitaran atau tempat beraktiviti.

o Melakar dan mewarnakan memek muka untuk menyatakan perasaan selepas melakukan aktiviti koordinasi. o Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. o Melakar dan melabelkan anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi. Guru meminta kanaktidak terkena kawan. kemudian kanak supaya berhati-hati supaya Variasi : Melakukan pergerakan objek-objek lain misalnya berguling seperti balak.Cadangan aktiviti pembelajaran o Melakukan aktiviti koordinasi secara individu dan berkumpulan. Contoh aktiviti: Bergolek seperti bola Objektif : Untuk membina koordinasi otot-otot anggota badan Bahan : Tiada Prosedur : Kanak-kanak disuruh berbaring di atas lantai dan diarahkan duduk selepas itu menggolekkan diri seperti sebiji bola. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful