10.0 APLIKASI PENDIDIKAN GIMNASTIK DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN.

10.1 Gimnastik Pendidikan

Gimnastik Pendidikan bermaksud satu pendekatan dalam gimnastik yang memberi tumpuan kepada pembelajaran individu yang unik dari segi gaya pergerakan, pembelajaran dan perkembangan pelajar.

10. 2 Tema Gimnastik Pendidikan: Tema 1 – Kesedaran tubuh badan Tema 2 –Kesedaran ruang

10.3 Aspek-aspek keselamatan:

§ Latihan yang sistematik § Mengenal pasti kemampuan, tahap, dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti. § Kemudahan peralatan. § Persekitaran atau tempat beraktiviti. § Penyeliaan, arahan dan bimbingan. § Perlakuan murid. Hasil pembelajaran yang murid akan perolehi ialah pada aras 1, murid-murid dapat menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti gimnastik pendidikan. Murid juga dapat melakukan pergerakan kesedaran tubuh badan dengan gaya yang betul dan selamat. Aras 2 pula murid dapat melakukan pergerakan pelbagai cara dengan

10. meloncat dan meluncur merupakan antara lakuan memindahkan beban yang lazim . melompat. v Membincangkan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti gimnastik pendidikan. mereka cipta rangkaian pergerakan menggunakan kesedaran tubuh badan dan kesedaran ruang dalam gimnastik pendidikan dan mereka dapat mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti pendidikan pergerakan. Cth : aksi berjalan. mengguling. v Melakar dan melabelkan anggota badan yang terlibat dalam aktiviti gimnastik pendidikan.6 Gulingan Mengguling ialah perlakuan memindahkan beban berat bahagian-bahagian anggota yang lain disekeliling suatu paksi.7 Imbangan Kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. yang juga mempunyai ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. pada peringkat aras 3. Manakala. v Menunjuk cara rangkaian pergerakan dalam gimnastik pendidikan. 10.menggunakan ruang am dan ruang diri dengan gaya yang betul dan selamat. berlari. 4 Cadangan aktiviti pembelajaran : v Melakukan pergerakan kesedaran tubuh badan secara individu dan berkumpulan. 10.

tahap. ~ Persekitaran atau tempat beraktiviti. (ii) Aspek-Aspek Keselamatan. Kanakkanak akan melompat seperti yang disuruh oleh guru mereka dengan dikawal selia oleh guru tersebut. dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti. kanan dan kiri. ~ Mengenal pasti kemampuan. ~ Melentik ke belakang. 10. ~ Kemudahan peralatan. ~ Melentik ke sisi.Contoh aktiviti: Lompat gelung rotan Objektif : Untuk membina koordinasi mata dan kaki Prosedur : Guru akan meminta kanak-kanak melompat dari satu gelung rotan ke satu gelung rotan yang lain dalam jarak yang sesuai untuk mereka. . (i) Cadangan Aktiviti: ~ Membongkok badan ke hadapan.8 Kelenturan Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya.

~ Penyeliaan. ~ Perlakuan murid. -Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti kelenturan. Aras 1 -Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. Muridmurid juga dapat menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan di samping melakar dan mewarnakan memek muka untuk menyatakan . Aras 2 . ~ Latihan yang sistematik. . Aras 3 -Melakukan sekurang-kurangnya tiga aktiviti kelenturan.murid dapat melakukan aktiviti kelenturan secara individu dan berkumpulan.Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti kelenturan. arahan dan bimbingan. Hasil Pembelajaran Murid.Melakukan sekurang-kurangnya dua aktiviti kelenturan. -Mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan.

10. kaki dan badan. Guru kemudiannya meminta mereka melakukannya sambil cuba menangkap katak-katak yang lain. : Menggolek gelung rotan. tangan. Cadangan Aktiviti : Lambung dan sambut bola besar atau pundi kacang. tahap. Aspek-Aspek Keselamatan: ¨ Mengenal pasti kemampuan.perasaan selepas melakukan aktiviti kelenturan dan melakar dan mewarnakan anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. berenang seperti ikan dan terbang seperti burung. Contoh aktiviti: Main lompat katak Objektif :Untuk membina koordinasi otot-otot anggota badan Bahan : Tiada Prosedur :Guru tunjukkan kepada kanak-kanak bagaimana untuk melompat seperti katak. : Lambung.9 Koordinasi Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti . sentuh lantai dan sambut pundi kacang. Variasi :Kanak-kanak boleh melakonkan pergerakan binatang-binatang lain Contoh :Merangkak seperti ketam.

Aras 2 § Melakukan sekurang-kurangnya dua aktiviti koordinasi. § Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti koordinasi.¨ Kemudahan peralatan. ¨ Penyeliaan. ~ Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti koordinasi. Aras 3 § Melakukan sekurang-kurangnya tiga aktiviti koordinasi. ¨ Latihan yang sistematik Hasil Pembelajaran Aras 1 ~ Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. arahan dan bimbingan. ¨ Persekitaran atau tempat beraktiviti. . § Mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi. ¨ Perlakuan murid.

o Melakar dan melabelkan anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi.Cadangan aktiviti pembelajaran o Melakukan aktiviti koordinasi secara individu dan berkumpulan. kemudian kanak supaya berhati-hati supaya Variasi : Melakukan pergerakan objek-objek lain misalnya berguling seperti balak. o Melakar dan mewarnakan memek muka untuk menyatakan perasaan selepas melakukan aktiviti koordinasi. Contoh aktiviti: Bergolek seperti bola Objektif : Untuk membina koordinasi otot-otot anggota badan Bahan : Tiada Prosedur : Kanak-kanak disuruh berbaring di atas lantai dan diarahkan duduk selepas itu menggolekkan diri seperti sebiji bola. o Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. . Guru meminta kanaktidak terkena kawan.