P. 1
gimnastik

gimnastik

|Views: 35|Likes:
Published by mohdisa73

More info:

Published by: mohdisa73 on Dec 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/25/2013

pdf

text

original

10.0 APLIKASI PENDIDIKAN GIMNASTIK DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN.

10.1 Gimnastik Pendidikan

Gimnastik Pendidikan bermaksud satu pendekatan dalam gimnastik yang memberi tumpuan kepada pembelajaran individu yang unik dari segi gaya pergerakan, pembelajaran dan perkembangan pelajar.

10. 2 Tema Gimnastik Pendidikan: Tema 1 – Kesedaran tubuh badan Tema 2 –Kesedaran ruang

10.3 Aspek-aspek keselamatan:

§ Latihan yang sistematik § Mengenal pasti kemampuan, tahap, dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti. § Kemudahan peralatan. § Persekitaran atau tempat beraktiviti. § Penyeliaan, arahan dan bimbingan. § Perlakuan murid. Hasil pembelajaran yang murid akan perolehi ialah pada aras 1, murid-murid dapat menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti gimnastik pendidikan. Murid juga dapat melakukan pergerakan kesedaran tubuh badan dengan gaya yang betul dan selamat. Aras 2 pula murid dapat melakukan pergerakan pelbagai cara dengan

v Melakar dan melabelkan anggota badan yang terlibat dalam aktiviti gimnastik pendidikan. meloncat dan meluncur merupakan antara lakuan memindahkan beban yang lazim . 10. melompat.menggunakan ruang am dan ruang diri dengan gaya yang betul dan selamat. Manakala.6 Gulingan Mengguling ialah perlakuan memindahkan beban berat bahagian-bahagian anggota yang lain disekeliling suatu paksi. v Membincangkan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti gimnastik pendidikan. 10. v Menunjuk cara rangkaian pergerakan dalam gimnastik pendidikan. mengguling. mereka cipta rangkaian pergerakan menggunakan kesedaran tubuh badan dan kesedaran ruang dalam gimnastik pendidikan dan mereka dapat mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti pendidikan pergerakan.7 Imbangan Kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. 10. yang juga mempunyai ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. pada peringkat aras 3. Cth : aksi berjalan. 4 Cadangan aktiviti pembelajaran : v Melakukan pergerakan kesedaran tubuh badan secara individu dan berkumpulan. berlari.

Contoh aktiviti: Lompat gelung rotan Objektif : Untuk membina koordinasi mata dan kaki Prosedur : Guru akan meminta kanak-kanak melompat dari satu gelung rotan ke satu gelung rotan yang lain dalam jarak yang sesuai untuk mereka.8 Kelenturan Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. tahap. 10. (i) Cadangan Aktiviti: ~ Membongkok badan ke hadapan. (ii) Aspek-Aspek Keselamatan. ~ Mengenal pasti kemampuan. ~ Melentik ke sisi. kanan dan kiri. ~ Melentik ke belakang. dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti. ~ Persekitaran atau tempat beraktiviti. . ~ Kemudahan peralatan. Kanakkanak akan melompat seperti yang disuruh oleh guru mereka dengan dikawal selia oleh guru tersebut.

Aras 2 . ~ Latihan yang sistematik. Aras 3 -Melakukan sekurang-kurangnya tiga aktiviti kelenturan.Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti kelenturan. arahan dan bimbingan. ~ Perlakuan murid. -Mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. Aras 1 -Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. .murid dapat melakukan aktiviti kelenturan secara individu dan berkumpulan.Melakukan sekurang-kurangnya dua aktiviti kelenturan. Muridmurid juga dapat menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan di samping melakar dan mewarnakan memek muka untuk menyatakan . -Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti kelenturan. Hasil Pembelajaran Murid.~ Penyeliaan.

10. tangan.perasaan selepas melakukan aktiviti kelenturan dan melakar dan mewarnakan anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. sentuh lantai dan sambut pundi kacang. tahap. Variasi :Kanak-kanak boleh melakonkan pergerakan binatang-binatang lain Contoh :Merangkak seperti ketam. kaki dan badan. Aspek-Aspek Keselamatan: ¨ Mengenal pasti kemampuan. Contoh aktiviti: Main lompat katak Objektif :Untuk membina koordinasi otot-otot anggota badan Bahan : Tiada Prosedur :Guru tunjukkan kepada kanak-kanak bagaimana untuk melompat seperti katak.9 Koordinasi Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. : Lambung. Guru kemudiannya meminta mereka melakukannya sambil cuba menangkap katak-katak yang lain. berenang seperti ikan dan terbang seperti burung. dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti . : Menggolek gelung rotan. Cadangan Aktiviti : Lambung dan sambut bola besar atau pundi kacang.

¨ Kemudahan peralatan. Aras 2 § Melakukan sekurang-kurangnya dua aktiviti koordinasi. ¨ Persekitaran atau tempat beraktiviti. Aras 3 § Melakukan sekurang-kurangnya tiga aktiviti koordinasi. . ~ Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti koordinasi. arahan dan bimbingan. § Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti koordinasi. § Mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi. ¨ Penyeliaan. ¨ Latihan yang sistematik Hasil Pembelajaran Aras 1 ~ Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. ¨ Perlakuan murid.

o Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. . Guru meminta kanaktidak terkena kawan. Contoh aktiviti: Bergolek seperti bola Objektif : Untuk membina koordinasi otot-otot anggota badan Bahan : Tiada Prosedur : Kanak-kanak disuruh berbaring di atas lantai dan diarahkan duduk selepas itu menggolekkan diri seperti sebiji bola. kemudian kanak supaya berhati-hati supaya Variasi : Melakukan pergerakan objek-objek lain misalnya berguling seperti balak. o Melakar dan mewarnakan memek muka untuk menyatakan perasaan selepas melakukan aktiviti koordinasi. o Melakar dan melabelkan anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi.Cadangan aktiviti pembelajaran o Melakukan aktiviti koordinasi secara individu dan berkumpulan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->