10.0 APLIKASI PENDIDIKAN GIMNASTIK DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN.

10.1 Gimnastik Pendidikan

Gimnastik Pendidikan bermaksud satu pendekatan dalam gimnastik yang memberi tumpuan kepada pembelajaran individu yang unik dari segi gaya pergerakan, pembelajaran dan perkembangan pelajar.

10. 2 Tema Gimnastik Pendidikan: Tema 1 – Kesedaran tubuh badan Tema 2 –Kesedaran ruang

10.3 Aspek-aspek keselamatan:

§ Latihan yang sistematik § Mengenal pasti kemampuan, tahap, dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti. § Kemudahan peralatan. § Persekitaran atau tempat beraktiviti. § Penyeliaan, arahan dan bimbingan. § Perlakuan murid. Hasil pembelajaran yang murid akan perolehi ialah pada aras 1, murid-murid dapat menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti gimnastik pendidikan. Murid juga dapat melakukan pergerakan kesedaran tubuh badan dengan gaya yang betul dan selamat. Aras 2 pula murid dapat melakukan pergerakan pelbagai cara dengan

7 Imbangan Kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. 10. yang juga mempunyai ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. melompat. mereka cipta rangkaian pergerakan menggunakan kesedaran tubuh badan dan kesedaran ruang dalam gimnastik pendidikan dan mereka dapat mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti pendidikan pergerakan. 10. berlari. 10. 4 Cadangan aktiviti pembelajaran : v Melakukan pergerakan kesedaran tubuh badan secara individu dan berkumpulan. meloncat dan meluncur merupakan antara lakuan memindahkan beban yang lazim . mengguling. Cth : aksi berjalan. v Membincangkan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti gimnastik pendidikan. v Menunjuk cara rangkaian pergerakan dalam gimnastik pendidikan. Manakala. pada peringkat aras 3. v Melakar dan melabelkan anggota badan yang terlibat dalam aktiviti gimnastik pendidikan.menggunakan ruang am dan ruang diri dengan gaya yang betul dan selamat.6 Gulingan Mengguling ialah perlakuan memindahkan beban berat bahagian-bahagian anggota yang lain disekeliling suatu paksi.

.Contoh aktiviti: Lompat gelung rotan Objektif : Untuk membina koordinasi mata dan kaki Prosedur : Guru akan meminta kanak-kanak melompat dari satu gelung rotan ke satu gelung rotan yang lain dalam jarak yang sesuai untuk mereka. ~ Kemudahan peralatan. dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti. (i) Cadangan Aktiviti: ~ Membongkok badan ke hadapan. ~ Melentik ke belakang. kanan dan kiri. ~ Melentik ke sisi. 10. (ii) Aspek-Aspek Keselamatan. ~ Mengenal pasti kemampuan.8 Kelenturan Kelenturan bermaksud keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. tahap. Kanakkanak akan melompat seperti yang disuruh oleh guru mereka dengan dikawal selia oleh guru tersebut. ~ Persekitaran atau tempat beraktiviti.

.murid dapat melakukan aktiviti kelenturan secara individu dan berkumpulan.~ Penyeliaan.Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti kelenturan. arahan dan bimbingan. Muridmurid juga dapat menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan di samping melakar dan mewarnakan memek muka untuk menyatakan . Aras 2 . -Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti kelenturan.Melakukan sekurang-kurangnya dua aktiviti kelenturan. Hasil Pembelajaran Murid. Aras 3 -Melakukan sekurang-kurangnya tiga aktiviti kelenturan. -Mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. ~ Perlakuan murid. Aras 1 -Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. ~ Latihan yang sistematik.

Aspek-Aspek Keselamatan: ¨ Mengenal pasti kemampuan. 10. berenang seperti ikan dan terbang seperti burung. tangan.9 Koordinasi Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. : Menggolek gelung rotan. dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti .perasaan selepas melakukan aktiviti kelenturan dan melakar dan mewarnakan anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. Variasi :Kanak-kanak boleh melakonkan pergerakan binatang-binatang lain Contoh :Merangkak seperti ketam. Contoh aktiviti: Main lompat katak Objektif :Untuk membina koordinasi otot-otot anggota badan Bahan : Tiada Prosedur :Guru tunjukkan kepada kanak-kanak bagaimana untuk melompat seperti katak. : Lambung. Cadangan Aktiviti : Lambung dan sambut bola besar atau pundi kacang. sentuh lantai dan sambut pundi kacang. Guru kemudiannya meminta mereka melakukannya sambil cuba menangkap katak-katak yang lain. kaki dan badan. tahap.

¨ Kemudahan peralatan. Aras 3 § Melakukan sekurang-kurangnya tiga aktiviti koordinasi. . ¨ Perlakuan murid. ¨ Penyeliaan. § Mengenal pasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi. § Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti koordinasi. ¨ Persekitaran atau tempat beraktiviti. arahan dan bimbingan. ¨ Latihan yang sistematik Hasil Pembelajaran Aras 1 ~ Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. Aras 2 § Melakukan sekurang-kurangnya dua aktiviti koordinasi. ~ Melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti koordinasi.

kemudian kanak supaya berhati-hati supaya Variasi : Melakukan pergerakan objek-objek lain misalnya berguling seperti balak. o Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. . o Melakar dan melabelkan anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi. Contoh aktiviti: Bergolek seperti bola Objektif : Untuk membina koordinasi otot-otot anggota badan Bahan : Tiada Prosedur : Kanak-kanak disuruh berbaring di atas lantai dan diarahkan duduk selepas itu menggolekkan diri seperti sebiji bola.Cadangan aktiviti pembelajaran o Melakukan aktiviti koordinasi secara individu dan berkumpulan. Guru meminta kanaktidak terkena kawan. o Melakar dan mewarnakan memek muka untuk menyatakan perasaan selepas melakukan aktiviti koordinasi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful