1

2

Ketertiban dan Kesopanan Dalam majlis Jamuan

Gaya kita makan menggambarkan peribadi kita. Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati juadah.

3

 Jangan mengalih. kecuali di meja khas  Sebaik sahaja duduk (kerusi berhadapan „setting‟) ambil napkin dan letakkan di atas riba secara perlahan (bukan dikibas). membelek-belek pinggan dan kutleri (untuk melihat jenama dsb) atau menukar susunannya  Jangan lapkan pinggan/kutleri (menjatuhkan air muka tuan rumah/pihak hotel) 4 .Majlis makan rasmi Sebelum makan  Keluar dan masuk hendaklah melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk anda.  Isteri duduk di sebelah kiri suami.

Majlis makan rasmi Semasa makan     Makanan dihidangkan dari sebelah kiri anda. Peraturan menggunakan kutleri ialah dari luar ke dalam. 5 . Pinggan kotor diambil dari sebelah kanan. Minuman dihidang dari sebelah kanan.

6 .

 Untuk memakan isi sup pula (sayur atau daging) boleh dimakan melalui hujung sudu 7  . Biarkan ia sejuk sendiri. Jangan mengangkat mangkuk dan menghirup terus dari mangkuk. waktu menyuap hendaklah tundukkan kepala sedikit.  Menyenduk sup ke arah tengah meja dan di makan dari sisi sudu.Makan sup Sup yang masih panas jangan pula ditiup.  Untuk mengelakkan sup yang dihirup tidak tumpah.

roti hendaklah dicubit dengan tangan bukan dipotong dengan pisau. Pisau hanya digunakan untuk menyapu mentega sahaja.  8 .Harus diingat! sup tidak boleh dihirup hingga kedengaran bunyi.  Bila ingin memakan sup dengan roti.  Bila sup habis dimakan. sudu hendaklah dibiarkan terlentang di sebelah kanan di sisi mangkuk atau dibiarkan menegak di dalam mangkuk jika tidak berpiring.

9 . bahagian utama diletakkan hampir dengan anda Potong kecil-kecil makanan utama dan suap ke mulut satu persatu Jika hendak bertutur. cepat pergi ke bilik air. Jika tercekik tulang.Majlis makan rasmi       Tunggu semua di meja mendapat makanan (sup/makanan utama) sebelum anda mula makan Apabila memakan masakan utama seperti steak/ayam atau bahan-bahan pengiringnya. memadailah anda mengambil bahagian yang terdekat sekali Jangan diluahkan makanan yang telah dimasukkan ke mulut walaupun anda tidak menggemarinya. letakkan kutleri sebentar Apabila makanan diedarkan dari seorang ke seorang.

 `Dessert‟ dan kopi hanya dihidangkan selepas semua tetamu selesai menghadapi hidangan utama. Keluarkan dengan jari telunjuk dan ibu jari tanpa membuka mulut (kedua bibir dirapatkan) dan letakkan di tepi pinggan (boleh juga diluahkan secara perlahan-lahan ke atas sudu makan).  10 . pastikan hidangan di hadapan anda telah dinikmati. Keluar ke sebelah kanan dan letakkan napkin di atas kerusi.Majlis makan rasmi Tulang ikan/biji buah-buahan seperti tembikai jangan diludahkan ke pinggan.  Jika hendak meninggalkan meja sebentar. Dapatkan keizinan daripada tetamu semeja.

 Sedapat mungkin.  Elakkan sendawa dan bersin di meja makan.  11 . tunduk sebelah kiri dan bersin (atau cepat-cepat tahan nafas dengan memicit hidung). Jika tidak dapat dikawal. elakkan daripada merokok di meja makan. kemudian gula dan kacau perlahan-lahan.Majlis makan rasmi Jika memerlukan krim/susu dan gula untuk kopi. kecuali semasa menghadapi kopi (minta izin daripada tetamu lain dahulu). tutup mulut anda dengan napkin. tuang krim/susu dahulu.

 Letakkan napkin di atas meja (di sebelah kiri) sebelum anda meninggalkan majlis.Majlis makan rasmi Bercerita tentang makanan yang dinikmati selepas makan adalah tidak sesuai pada tempatnya.  Anda hanya boleh meninggalkan majlis selepas VIP meninggalkan majlis.  Perbuatan suka mengambil „souvenir‟ dari meja makan sebaik-baiknya dihindari.  12 .

pinggan atau alatan lain terjatuh ke lantai Makanan dan minuman tertumpah di atas meja atau di atas riba anda atau ke atas riba orang yang duduk dekat anda 13 . sudu. tersedak dan terbatuk Terjumpa benda ganjil dalam makanan Terjumpa makanan yang tidak sesuai dengan selera anda Makanan.Perkara tidak dijangka berlaku di meja makan      Tiba-tiba tercekik makanan. garpu.

Sambunglah makan semula. barulah kembali ke tempat duduk tanpa rasa malu atau bersalah. beredar dari meja sehingga keadaan lega.   Jika makanan tersekat di tekak menyebabkan anda tersedak. palingkan muka ke tepi dan tutup mulut dengan sapu tangan.  14 . Kemudian telan seteguk air. batuk atau bersin. Ini akan membantu melegakan tekak anda. Jika keadaan tidak berubah.

kuku dan sebagainya. 15 . Jika menemui barang luar biasa dalam makanan seperti lalat. cuba untuk tidak membuat kecoh sehingga rakan semeja terganggu terutama kalau anda makan di rumah kawan. rambut.  Jika makan di restoran. sebaik mungkin gunakan bahasa isyarat untuk menyatakan masalah anda: sebaiknya cuba maklumkan kepada ketua pelayan(pengurus restoran).

16 . Kalau sukar juga ditelan makan luahkan perlahan-lahan dan cermat tanpa disedari oleh orang di sebelah anda. Gunakan sudu untuk menadahnya dan letakkan makanan itu di bahagian tepi pinggan anda. Jangan luah makanan tersebut.  Jika anda tersuap makanan yang terlalu pedas atau panas. tetapi cuba menelannya perlahan-lahan. cepatcepatlah teguk sedikit air sejuk.

biarkan saja. Habiskan makanan dahulu. 17   . Jika sesuatu barang terjatuh dari meja makan. cepat-cepat minta maaf dengan berkata.” Sekiranya yang terjatuh itu garpu. cepat-cepat ambilnya semula dan minta garpu bersih yang lain. “Maafkan saya. Sekiranya yang terjatuh itu gelas lalu pecah atau terjatuh dan mengganggu suasana jika kita cuba mengambilnya. sudu atau pisau.

biarkan dahulu. Jika dihidangkan makanan yang tidak digemari.  18 . katakan terima kasih sahaja tanpa memberi alasan lain. lupakan kejadian itu secepat mungkin. Kalau tertumpah banyak. Jangan simpan rasa bersalah sehingga menjejaskan selera.  Kalau makanan atau air tertumpah tetapi tidak banyak. eloklah cuba mengemaskannya dahulu. Teruskan menikmati makanan dengan selesa. Paling penting.

– Fungsi pisau adalah untuk menghiris makanan. ayam atau ikan dihiris sepotong demi sepotong dan garpu masih tetap di tangan kiri. Garpu dengan posisi telungkup. pisau dan garpu hendaklah letakkan sebelah.  Sesudah selesai makan. – Daging.menyebelah dengan posisi tangkai arah ke kanan dan hujungnya pula mengarah ke tengah 19 .Contoh Cara Makan  Etika ketika menyentuh hidangan utama – Makanan utama dimakan dengan menggunakan pisau dan garpu di tangan kiri.

lemak di tepi gelas.   20 . bersihkan terlebih dahulu segala minyak dan makanan yang melekat di bibir agar tidak meninggalkan bekas makanan. Jangan sesekali menggunakan air minuman untuk berkumur-kumur.Cara minum  Sebelum minum. dan elakkan timbul sebarang bunyi ketika kamu minum. Kalau boleh jangan tinggal sedikit pun bekas lipstik di tepi gelas.

 Jangan bercakap dengan mulut yang dipenuhi makanan. Sebaiknya ia dilakukan di toilet. 21 . Jangan menggunakan tangan atau sebarang pencongkel gigi.Faktor lain yang perlu diambil berat  Mengunyah makanan haruslah dengan mulut yang tertutup agar tidak mengeluarkan sebarang bunyi.

Elakkan merokok di meja makan. Ketika di meja makan.   22 . Semua ini seeloknya dilakukan di toilet. dinasihatkan memakai beg tangan yang bersaiz kecil agar mudah diletakkan atas riba. Untuk wanita pula. jangan pula kamu bersolek dan mendandan rambut.

23 .

Susunan Meja (Barat) 24 .

F.              A. G. B. M. E. L. K. Napkin Piring utama Mangkuk sup Piring roti dan mentega dengan pisau roti Gelas air Anggur putih Anggur merah Garpu ikan Garpu utama Garpu salad Pisau utama Pisau ikan Senduk sup Senduk makanan pencuci mulut dan garpu kuih 25 . D. H. N. I. C. J.

Napkin h. Garpu sedang (‘desert’) f. j. d. Pisau mentega (diletak di atas piring layan untuk roti) b. Camca sedang ‘dessert’ (jika pisau yang diperlukan.Panduan Menggunakan Pisau Sudu Garpu dengan Betul Susunan Pisau Sudu Garpu di Meja Makan Cara Barat (Makan Tengah Hari atau Makan Malam) a. e. Pisau hidangan pertama (juga untuk salad) 26 . gantikan ia dengan pisau makanan pencuci mulut ini). Garpu makan hidangan utama. Garpu hidangan pertama (juga digunakan untuk ikan atau salad) c. letakkan pisau untuk ikan sebagai ganti) i. Pisau hidangan utama untuk daging (jika ikan yang disediakan. Gelas g. Sudu makan hidangan utama ( di Malaysia ia digunakan untuk nasi).

Tata cara penyusunan peralatan makan yang lazim digunakan 27 .

Garpu diletakkan dengan jari-jarinya menghadap ke atas.atau di sebelah paling kiri dari letak garpu. sedang sendoknya menghadap ke atas. Pisau diletakkan dengan mata pisau menghadap ke piring. sedangkan di sebelah kanan piring adalah deretan pisau-pisau dan sudu-sudu. Serbet diletakkan dengan terlipat rapi di atas piring utama jika makanan disajikan di dalam pinggan lain tapi kalau makanan sudah di piring seperti di restoran serbetnya diletakkan di tempat piring . Garpu-garpu untuk pelbagai keperluan menurut jenis hidangannya diletakkan berderet di sebelah kiri piring.   28 .

  29 . dan kemudian bergerak ke arah di mana piring utama kita berada: sendok sop dulu. dan beberapa tempat penyedap makanan berada di sebelah atas kiri. kemudian pisau ikan dan garpu. Piring mentega atau roti. Aturan umum tentang peringkat makan adalah mulai dari posisinya yang paling luar. Berbagai gelas minum ( untuk air. dan barulah pisau dan garpu utama. anggur atau champagne dan sherry ) terletak berderet di sebelah kanan atas.

Sekian… Selamat menghadiri majlis agar peradaban anda terserlah bukan seperti rusa masuk kampung!!! 30 .

noer@KMPk 06/07 31 .