P. 1
Etika Meja Makan

Etika Meja Makan

|Views: 151|Likes:

More info:

Published by: Mohd Fariz Mohd Noor on Dec 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/23/2013

pdf

text

original

1

2

Ketertiban dan Kesopanan Dalam majlis Jamuan

Gaya kita makan menggambarkan peribadi kita. Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati juadah.

3

Majlis makan rasmi Sebelum makan  Keluar dan masuk hendaklah melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk anda.  Jangan mengalih.  Isteri duduk di sebelah kiri suami. kecuali di meja khas  Sebaik sahaja duduk (kerusi berhadapan „setting‟) ambil napkin dan letakkan di atas riba secara perlahan (bukan dikibas). membelek-belek pinggan dan kutleri (untuk melihat jenama dsb) atau menukar susunannya  Jangan lapkan pinggan/kutleri (menjatuhkan air muka tuan rumah/pihak hotel) 4 .

Minuman dihidang dari sebelah kanan. 5 .Majlis makan rasmi Semasa makan     Makanan dihidangkan dari sebelah kiri anda. Peraturan menggunakan kutleri ialah dari luar ke dalam. Pinggan kotor diambil dari sebelah kanan.

6 .

Jangan mengangkat mangkuk dan menghirup terus dari mangkuk.  Untuk memakan isi sup pula (sayur atau daging) boleh dimakan melalui hujung sudu 7  . Biarkan ia sejuk sendiri.  Menyenduk sup ke arah tengah meja dan di makan dari sisi sudu.  Untuk mengelakkan sup yang dihirup tidak tumpah.Makan sup Sup yang masih panas jangan pula ditiup. waktu menyuap hendaklah tundukkan kepala sedikit.

roti hendaklah dicubit dengan tangan bukan dipotong dengan pisau.  8 .  Bila ingin memakan sup dengan roti.Harus diingat! sup tidak boleh dihirup hingga kedengaran bunyi. sudu hendaklah dibiarkan terlentang di sebelah kanan di sisi mangkuk atau dibiarkan menegak di dalam mangkuk jika tidak berpiring.  Bila sup habis dimakan. Pisau hanya digunakan untuk menyapu mentega sahaja.

9 . cepat pergi ke bilik air. bahagian utama diletakkan hampir dengan anda Potong kecil-kecil makanan utama dan suap ke mulut satu persatu Jika hendak bertutur. memadailah anda mengambil bahagian yang terdekat sekali Jangan diluahkan makanan yang telah dimasukkan ke mulut walaupun anda tidak menggemarinya. Jika tercekik tulang. letakkan kutleri sebentar Apabila makanan diedarkan dari seorang ke seorang.Majlis makan rasmi       Tunggu semua di meja mendapat makanan (sup/makanan utama) sebelum anda mula makan Apabila memakan masakan utama seperti steak/ayam atau bahan-bahan pengiringnya.

Keluarkan dengan jari telunjuk dan ibu jari tanpa membuka mulut (kedua bibir dirapatkan) dan letakkan di tepi pinggan (boleh juga diluahkan secara perlahan-lahan ke atas sudu makan). pastikan hidangan di hadapan anda telah dinikmati.  Jika hendak meninggalkan meja sebentar.  10 .Majlis makan rasmi Tulang ikan/biji buah-buahan seperti tembikai jangan diludahkan ke pinggan. Keluar ke sebelah kanan dan letakkan napkin di atas kerusi.  `Dessert‟ dan kopi hanya dihidangkan selepas semua tetamu selesai menghadapi hidangan utama. Dapatkan keizinan daripada tetamu semeja.

tuang krim/susu dahulu. kemudian gula dan kacau perlahan-lahan. tutup mulut anda dengan napkin.  11 .  Sedapat mungkin.Majlis makan rasmi Jika memerlukan krim/susu dan gula untuk kopi. kecuali semasa menghadapi kopi (minta izin daripada tetamu lain dahulu). tunduk sebelah kiri dan bersin (atau cepat-cepat tahan nafas dengan memicit hidung).  Elakkan sendawa dan bersin di meja makan. elakkan daripada merokok di meja makan. Jika tidak dapat dikawal.

Majlis makan rasmi Bercerita tentang makanan yang dinikmati selepas makan adalah tidak sesuai pada tempatnya.  12 .  Perbuatan suka mengambil „souvenir‟ dari meja makan sebaik-baiknya dihindari.  Letakkan napkin di atas meja (di sebelah kiri) sebelum anda meninggalkan majlis.  Anda hanya boleh meninggalkan majlis selepas VIP meninggalkan majlis.

tersedak dan terbatuk Terjumpa benda ganjil dalam makanan Terjumpa makanan yang tidak sesuai dengan selera anda Makanan.Perkara tidak dijangka berlaku di meja makan      Tiba-tiba tercekik makanan. garpu. sudu. pinggan atau alatan lain terjatuh ke lantai Makanan dan minuman tertumpah di atas meja atau di atas riba anda atau ke atas riba orang yang duduk dekat anda 13 .

Sambunglah makan semula. Kemudian telan seteguk air. palingkan muka ke tepi dan tutup mulut dengan sapu tangan. batuk atau bersin. beredar dari meja sehingga keadaan lega. Jika keadaan tidak berubah.   Jika makanan tersekat di tekak menyebabkan anda tersedak. Ini akan membantu melegakan tekak anda. barulah kembali ke tempat duduk tanpa rasa malu atau bersalah.  14 .

 Jika menemui barang luar biasa dalam makanan seperti lalat. kuku dan sebagainya. 15 . sebaik mungkin gunakan bahasa isyarat untuk menyatakan masalah anda: sebaiknya cuba maklumkan kepada ketua pelayan(pengurus restoran).  Jika makan di restoran. rambut. cuba untuk tidak membuat kecoh sehingga rakan semeja terganggu terutama kalau anda makan di rumah kawan.

cepatcepatlah teguk sedikit air sejuk. Gunakan sudu untuk menadahnya dan letakkan makanan itu di bahagian tepi pinggan anda. tetapi cuba menelannya perlahan-lahan. 16 . Kalau sukar juga ditelan makan luahkan perlahan-lahan dan cermat tanpa disedari oleh orang di sebelah anda.  Jika anda tersuap makanan yang terlalu pedas atau panas. Jangan luah makanan tersebut.

Habiskan makanan dahulu. Jika sesuatu barang terjatuh dari meja makan. cepat-cepat ambilnya semula dan minta garpu bersih yang lain.” Sekiranya yang terjatuh itu garpu. “Maafkan saya. 17   . sudu atau pisau. biarkan saja. cepat-cepat minta maaf dengan berkata. Sekiranya yang terjatuh itu gelas lalu pecah atau terjatuh dan mengganggu suasana jika kita cuba mengambilnya.

Teruskan menikmati makanan dengan selesa. Paling penting. eloklah cuba mengemaskannya dahulu.  18 .  Kalau makanan atau air tertumpah tetapi tidak banyak. Kalau tertumpah banyak. Jangan simpan rasa bersalah sehingga menjejaskan selera. biarkan dahulu. katakan terima kasih sahaja tanpa memberi alasan lain. lupakan kejadian itu secepat mungkin. Jika dihidangkan makanan yang tidak digemari.

– Daging.menyebelah dengan posisi tangkai arah ke kanan dan hujungnya pula mengarah ke tengah 19 . ayam atau ikan dihiris sepotong demi sepotong dan garpu masih tetap di tangan kiri.  Sesudah selesai makan. – Fungsi pisau adalah untuk menghiris makanan. pisau dan garpu hendaklah letakkan sebelah. Garpu dengan posisi telungkup.Contoh Cara Makan  Etika ketika menyentuh hidangan utama – Makanan utama dimakan dengan menggunakan pisau dan garpu di tangan kiri.

  20 . dan elakkan timbul sebarang bunyi ketika kamu minum. Jangan sesekali menggunakan air minuman untuk berkumur-kumur. lemak di tepi gelas.Cara minum  Sebelum minum. bersihkan terlebih dahulu segala minyak dan makanan yang melekat di bibir agar tidak meninggalkan bekas makanan. Kalau boleh jangan tinggal sedikit pun bekas lipstik di tepi gelas.

Sebaiknya ia dilakukan di toilet. Jangan menggunakan tangan atau sebarang pencongkel gigi. 21 .  Jangan bercakap dengan mulut yang dipenuhi makanan.Faktor lain yang perlu diambil berat  Mengunyah makanan haruslah dengan mulut yang tertutup agar tidak mengeluarkan sebarang bunyi.

Elakkan merokok di meja makan. dinasihatkan memakai beg tangan yang bersaiz kecil agar mudah diletakkan atas riba. Semua ini seeloknya dilakukan di toilet. jangan pula kamu bersolek dan mendandan rambut.   22 . Ketika di meja makan. Untuk wanita pula.

23 .

Susunan Meja (Barat) 24 .

E. J. G. B. D.              A. M. L. H. K. N. I. Napkin Piring utama Mangkuk sup Piring roti dan mentega dengan pisau roti Gelas air Anggur putih Anggur merah Garpu ikan Garpu utama Garpu salad Pisau utama Pisau ikan Senduk sup Senduk makanan pencuci mulut dan garpu kuih 25 . C. F.

Panduan Menggunakan Pisau Sudu Garpu dengan Betul Susunan Pisau Sudu Garpu di Meja Makan Cara Barat (Makan Tengah Hari atau Makan Malam) a. Garpu makan hidangan utama. letakkan pisau untuk ikan sebagai ganti) i. j. Pisau hidangan pertama (juga untuk salad) 26 . Gelas g. e. Pisau hidangan utama untuk daging (jika ikan yang disediakan. d. Pisau mentega (diletak di atas piring layan untuk roti) b. Garpu hidangan pertama (juga digunakan untuk ikan atau salad) c. Camca sedang ‘dessert’ (jika pisau yang diperlukan. Garpu sedang (‘desert’) f. gantikan ia dengan pisau makanan pencuci mulut ini). Napkin h. Sudu makan hidangan utama ( di Malaysia ia digunakan untuk nasi).

Tata cara penyusunan peralatan makan yang lazim digunakan 27 .

Serbet diletakkan dengan terlipat rapi di atas piring utama jika makanan disajikan di dalam pinggan lain tapi kalau makanan sudah di piring seperti di restoran serbetnya diletakkan di tempat piring .atau di sebelah paling kiri dari letak garpu. Garpu-garpu untuk pelbagai keperluan menurut jenis hidangannya diletakkan berderet di sebelah kiri piring.   28 . Garpu diletakkan dengan jari-jarinya menghadap ke atas. sedangkan di sebelah kanan piring adalah deretan pisau-pisau dan sudu-sudu. sedang sendoknya menghadap ke atas. Pisau diletakkan dengan mata pisau menghadap ke piring.

dan kemudian bergerak ke arah di mana piring utama kita berada: sendok sop dulu. kemudian pisau ikan dan garpu. anggur atau champagne dan sherry ) terletak berderet di sebelah kanan atas. Aturan umum tentang peringkat makan adalah mulai dari posisinya yang paling luar. Piring mentega atau roti. dan barulah pisau dan garpu utama.   29 . Berbagai gelas minum ( untuk air. dan beberapa tempat penyedap makanan berada di sebelah atas kiri.

Sekian… Selamat menghadiri majlis agar peradaban anda terserlah bukan seperti rusa masuk kampung!!! 30 .

noer@KMPk 06/07 31 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->