1

2

Ketertiban dan Kesopanan Dalam majlis Jamuan

Gaya kita makan menggambarkan peribadi kita. Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati juadah.

3

Majlis makan rasmi Sebelum makan  Keluar dan masuk hendaklah melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk anda.  Isteri duduk di sebelah kiri suami. kecuali di meja khas  Sebaik sahaja duduk (kerusi berhadapan „setting‟) ambil napkin dan letakkan di atas riba secara perlahan (bukan dikibas).  Jangan mengalih. membelek-belek pinggan dan kutleri (untuk melihat jenama dsb) atau menukar susunannya  Jangan lapkan pinggan/kutleri (menjatuhkan air muka tuan rumah/pihak hotel) 4 .

Pinggan kotor diambil dari sebelah kanan. Minuman dihidang dari sebelah kanan. Peraturan menggunakan kutleri ialah dari luar ke dalam. 5 .Majlis makan rasmi Semasa makan     Makanan dihidangkan dari sebelah kiri anda.

6 .

waktu menyuap hendaklah tundukkan kepala sedikit.Makan sup Sup yang masih panas jangan pula ditiup.  Untuk memakan isi sup pula (sayur atau daging) boleh dimakan melalui hujung sudu 7  .  Untuk mengelakkan sup yang dihirup tidak tumpah. Jangan mengangkat mangkuk dan menghirup terus dari mangkuk. Biarkan ia sejuk sendiri.  Menyenduk sup ke arah tengah meja dan di makan dari sisi sudu.

roti hendaklah dicubit dengan tangan bukan dipotong dengan pisau.Harus diingat! sup tidak boleh dihirup hingga kedengaran bunyi.  8 . sudu hendaklah dibiarkan terlentang di sebelah kanan di sisi mangkuk atau dibiarkan menegak di dalam mangkuk jika tidak berpiring. Pisau hanya digunakan untuk menyapu mentega sahaja.  Bila ingin memakan sup dengan roti.  Bila sup habis dimakan.

bahagian utama diletakkan hampir dengan anda Potong kecil-kecil makanan utama dan suap ke mulut satu persatu Jika hendak bertutur.Majlis makan rasmi       Tunggu semua di meja mendapat makanan (sup/makanan utama) sebelum anda mula makan Apabila memakan masakan utama seperti steak/ayam atau bahan-bahan pengiringnya. cepat pergi ke bilik air. memadailah anda mengambil bahagian yang terdekat sekali Jangan diluahkan makanan yang telah dimasukkan ke mulut walaupun anda tidak menggemarinya. letakkan kutleri sebentar Apabila makanan diedarkan dari seorang ke seorang. 9 . Jika tercekik tulang.

Dapatkan keizinan daripada tetamu semeja. Keluar ke sebelah kanan dan letakkan napkin di atas kerusi.  10 . Keluarkan dengan jari telunjuk dan ibu jari tanpa membuka mulut (kedua bibir dirapatkan) dan letakkan di tepi pinggan (boleh juga diluahkan secara perlahan-lahan ke atas sudu makan).  `Dessert‟ dan kopi hanya dihidangkan selepas semua tetamu selesai menghadapi hidangan utama.Majlis makan rasmi Tulang ikan/biji buah-buahan seperti tembikai jangan diludahkan ke pinggan.  Jika hendak meninggalkan meja sebentar. pastikan hidangan di hadapan anda telah dinikmati.

 11 .Majlis makan rasmi Jika memerlukan krim/susu dan gula untuk kopi. kecuali semasa menghadapi kopi (minta izin daripada tetamu lain dahulu). Jika tidak dapat dikawal.  Sedapat mungkin. tutup mulut anda dengan napkin. kemudian gula dan kacau perlahan-lahan. elakkan daripada merokok di meja makan. tuang krim/susu dahulu.  Elakkan sendawa dan bersin di meja makan. tunduk sebelah kiri dan bersin (atau cepat-cepat tahan nafas dengan memicit hidung).

 Anda hanya boleh meninggalkan majlis selepas VIP meninggalkan majlis.  Letakkan napkin di atas meja (di sebelah kiri) sebelum anda meninggalkan majlis.Majlis makan rasmi Bercerita tentang makanan yang dinikmati selepas makan adalah tidak sesuai pada tempatnya.  12 .  Perbuatan suka mengambil „souvenir‟ dari meja makan sebaik-baiknya dihindari.

garpu. pinggan atau alatan lain terjatuh ke lantai Makanan dan minuman tertumpah di atas meja atau di atas riba anda atau ke atas riba orang yang duduk dekat anda 13 .Perkara tidak dijangka berlaku di meja makan      Tiba-tiba tercekik makanan. sudu. tersedak dan terbatuk Terjumpa benda ganjil dalam makanan Terjumpa makanan yang tidak sesuai dengan selera anda Makanan.

 14 . Kemudian telan seteguk air. batuk atau bersin.   Jika makanan tersekat di tekak menyebabkan anda tersedak. Jika keadaan tidak berubah. barulah kembali ke tempat duduk tanpa rasa malu atau bersalah. beredar dari meja sehingga keadaan lega. Ini akan membantu melegakan tekak anda. Sambunglah makan semula. palingkan muka ke tepi dan tutup mulut dengan sapu tangan.

15 . cuba untuk tidak membuat kecoh sehingga rakan semeja terganggu terutama kalau anda makan di rumah kawan. sebaik mungkin gunakan bahasa isyarat untuk menyatakan masalah anda: sebaiknya cuba maklumkan kepada ketua pelayan(pengurus restoran). rambut. kuku dan sebagainya.  Jika makan di restoran. Jika menemui barang luar biasa dalam makanan seperti lalat.

Gunakan sudu untuk menadahnya dan letakkan makanan itu di bahagian tepi pinggan anda. tetapi cuba menelannya perlahan-lahan. cepatcepatlah teguk sedikit air sejuk. Kalau sukar juga ditelan makan luahkan perlahan-lahan dan cermat tanpa disedari oleh orang di sebelah anda. Jangan luah makanan tersebut.  Jika anda tersuap makanan yang terlalu pedas atau panas. 16 .

Sekiranya yang terjatuh itu gelas lalu pecah atau terjatuh dan mengganggu suasana jika kita cuba mengambilnya. cepat-cepat minta maaf dengan berkata. Habiskan makanan dahulu.” Sekiranya yang terjatuh itu garpu. cepat-cepat ambilnya semula dan minta garpu bersih yang lain. biarkan saja. “Maafkan saya. Jika sesuatu barang terjatuh dari meja makan. 17   . sudu atau pisau.

biarkan dahulu. lupakan kejadian itu secepat mungkin. Paling penting. Jangan simpan rasa bersalah sehingga menjejaskan selera. Jika dihidangkan makanan yang tidak digemari. Kalau tertumpah banyak.  18 . eloklah cuba mengemaskannya dahulu.  Kalau makanan atau air tertumpah tetapi tidak banyak. Teruskan menikmati makanan dengan selesa. katakan terima kasih sahaja tanpa memberi alasan lain.

 Sesudah selesai makan. pisau dan garpu hendaklah letakkan sebelah. – Fungsi pisau adalah untuk menghiris makanan. – Daging.Contoh Cara Makan  Etika ketika menyentuh hidangan utama – Makanan utama dimakan dengan menggunakan pisau dan garpu di tangan kiri. Garpu dengan posisi telungkup.menyebelah dengan posisi tangkai arah ke kanan dan hujungnya pula mengarah ke tengah 19 . ayam atau ikan dihiris sepotong demi sepotong dan garpu masih tetap di tangan kiri.

  20 . dan elakkan timbul sebarang bunyi ketika kamu minum.Cara minum  Sebelum minum. bersihkan terlebih dahulu segala minyak dan makanan yang melekat di bibir agar tidak meninggalkan bekas makanan. Jangan sesekali menggunakan air minuman untuk berkumur-kumur. Kalau boleh jangan tinggal sedikit pun bekas lipstik di tepi gelas. lemak di tepi gelas.

Jangan menggunakan tangan atau sebarang pencongkel gigi.  Jangan bercakap dengan mulut yang dipenuhi makanan. Sebaiknya ia dilakukan di toilet.Faktor lain yang perlu diambil berat  Mengunyah makanan haruslah dengan mulut yang tertutup agar tidak mengeluarkan sebarang bunyi. 21 .

Elakkan merokok di meja makan. dinasihatkan memakai beg tangan yang bersaiz kecil agar mudah diletakkan atas riba. Ketika di meja makan. Semua ini seeloknya dilakukan di toilet. Untuk wanita pula.   22 . jangan pula kamu bersolek dan mendandan rambut.

23 .

Susunan Meja (Barat) 24 .

H. J. G.              A. D. Napkin Piring utama Mangkuk sup Piring roti dan mentega dengan pisau roti Gelas air Anggur putih Anggur merah Garpu ikan Garpu utama Garpu salad Pisau utama Pisau ikan Senduk sup Senduk makanan pencuci mulut dan garpu kuih 25 . I. C. E. B. L. F. N. M. K.

Garpu makan hidangan utama.Panduan Menggunakan Pisau Sudu Garpu dengan Betul Susunan Pisau Sudu Garpu di Meja Makan Cara Barat (Makan Tengah Hari atau Makan Malam) a. Gelas g. Pisau mentega (diletak di atas piring layan untuk roti) b. Garpu hidangan pertama (juga digunakan untuk ikan atau salad) c. Pisau hidangan pertama (juga untuk salad) 26 . Napkin h. Pisau hidangan utama untuk daging (jika ikan yang disediakan. gantikan ia dengan pisau makanan pencuci mulut ini). Camca sedang ‘dessert’ (jika pisau yang diperlukan. d. j. Sudu makan hidangan utama ( di Malaysia ia digunakan untuk nasi). letakkan pisau untuk ikan sebagai ganti) i. Garpu sedang (‘desert’) f. e.

Tata cara penyusunan peralatan makan yang lazim digunakan 27 .

Serbet diletakkan dengan terlipat rapi di atas piring utama jika makanan disajikan di dalam pinggan lain tapi kalau makanan sudah di piring seperti di restoran serbetnya diletakkan di tempat piring . Garpu diletakkan dengan jari-jarinya menghadap ke atas.atau di sebelah paling kiri dari letak garpu. Garpu-garpu untuk pelbagai keperluan menurut jenis hidangannya diletakkan berderet di sebelah kiri piring. Pisau diletakkan dengan mata pisau menghadap ke piring. sedangkan di sebelah kanan piring adalah deretan pisau-pisau dan sudu-sudu. sedang sendoknya menghadap ke atas.   28 .

dan beberapa tempat penyedap makanan berada di sebelah atas kiri. dan kemudian bergerak ke arah di mana piring utama kita berada: sendok sop dulu. Aturan umum tentang peringkat makan adalah mulai dari posisinya yang paling luar.   29 . Berbagai gelas minum ( untuk air. anggur atau champagne dan sherry ) terletak berderet di sebelah kanan atas. Piring mentega atau roti. dan barulah pisau dan garpu utama. kemudian pisau ikan dan garpu.

Sekian… Selamat menghadiri majlis agar peradaban anda terserlah bukan seperti rusa masuk kampung!!! 30 .

noer@KMPk 06/07 31 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful