1

2

Ketertiban dan Kesopanan Dalam majlis Jamuan

Gaya kita makan menggambarkan peribadi kita. Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati juadah.

3

 Jangan mengalih.Majlis makan rasmi Sebelum makan  Keluar dan masuk hendaklah melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk anda. membelek-belek pinggan dan kutleri (untuk melihat jenama dsb) atau menukar susunannya  Jangan lapkan pinggan/kutleri (menjatuhkan air muka tuan rumah/pihak hotel) 4 . kecuali di meja khas  Sebaik sahaja duduk (kerusi berhadapan „setting‟) ambil napkin dan letakkan di atas riba secara perlahan (bukan dikibas).  Isteri duduk di sebelah kiri suami.

Pinggan kotor diambil dari sebelah kanan.Majlis makan rasmi Semasa makan     Makanan dihidangkan dari sebelah kiri anda. Minuman dihidang dari sebelah kanan. Peraturan menggunakan kutleri ialah dari luar ke dalam. 5 .

6 .

Biarkan ia sejuk sendiri.  Menyenduk sup ke arah tengah meja dan di makan dari sisi sudu. Jangan mengangkat mangkuk dan menghirup terus dari mangkuk. waktu menyuap hendaklah tundukkan kepala sedikit.Makan sup Sup yang masih panas jangan pula ditiup.  Untuk memakan isi sup pula (sayur atau daging) boleh dimakan melalui hujung sudu 7  .  Untuk mengelakkan sup yang dihirup tidak tumpah.

 8 . roti hendaklah dicubit dengan tangan bukan dipotong dengan pisau.Harus diingat! sup tidak boleh dihirup hingga kedengaran bunyi. Pisau hanya digunakan untuk menyapu mentega sahaja. sudu hendaklah dibiarkan terlentang di sebelah kanan di sisi mangkuk atau dibiarkan menegak di dalam mangkuk jika tidak berpiring.  Bila sup habis dimakan.  Bila ingin memakan sup dengan roti.

bahagian utama diletakkan hampir dengan anda Potong kecil-kecil makanan utama dan suap ke mulut satu persatu Jika hendak bertutur. memadailah anda mengambil bahagian yang terdekat sekali Jangan diluahkan makanan yang telah dimasukkan ke mulut walaupun anda tidak menggemarinya. cepat pergi ke bilik air. 9 . Jika tercekik tulang. letakkan kutleri sebentar Apabila makanan diedarkan dari seorang ke seorang.Majlis makan rasmi       Tunggu semua di meja mendapat makanan (sup/makanan utama) sebelum anda mula makan Apabila memakan masakan utama seperti steak/ayam atau bahan-bahan pengiringnya.

 10 . Keluar ke sebelah kanan dan letakkan napkin di atas kerusi. Dapatkan keizinan daripada tetamu semeja.  `Dessert‟ dan kopi hanya dihidangkan selepas semua tetamu selesai menghadapi hidangan utama. pastikan hidangan di hadapan anda telah dinikmati.Majlis makan rasmi Tulang ikan/biji buah-buahan seperti tembikai jangan diludahkan ke pinggan.  Jika hendak meninggalkan meja sebentar. Keluarkan dengan jari telunjuk dan ibu jari tanpa membuka mulut (kedua bibir dirapatkan) dan letakkan di tepi pinggan (boleh juga diluahkan secara perlahan-lahan ke atas sudu makan).

tutup mulut anda dengan napkin. elakkan daripada merokok di meja makan.  Elakkan sendawa dan bersin di meja makan.  Sedapat mungkin.  11 . tuang krim/susu dahulu. Jika tidak dapat dikawal.Majlis makan rasmi Jika memerlukan krim/susu dan gula untuk kopi. tunduk sebelah kiri dan bersin (atau cepat-cepat tahan nafas dengan memicit hidung). kecuali semasa menghadapi kopi (minta izin daripada tetamu lain dahulu). kemudian gula dan kacau perlahan-lahan.

 Anda hanya boleh meninggalkan majlis selepas VIP meninggalkan majlis.  Perbuatan suka mengambil „souvenir‟ dari meja makan sebaik-baiknya dihindari.Majlis makan rasmi Bercerita tentang makanan yang dinikmati selepas makan adalah tidak sesuai pada tempatnya.  Letakkan napkin di atas meja (di sebelah kiri) sebelum anda meninggalkan majlis.  12 .

tersedak dan terbatuk Terjumpa benda ganjil dalam makanan Terjumpa makanan yang tidak sesuai dengan selera anda Makanan. pinggan atau alatan lain terjatuh ke lantai Makanan dan minuman tertumpah di atas meja atau di atas riba anda atau ke atas riba orang yang duduk dekat anda 13 . garpu.Perkara tidak dijangka berlaku di meja makan      Tiba-tiba tercekik makanan. sudu.

Kemudian telan seteguk air. batuk atau bersin. Jika keadaan tidak berubah. Ini akan membantu melegakan tekak anda. beredar dari meja sehingga keadaan lega.   Jika makanan tersekat di tekak menyebabkan anda tersedak.  14 . Sambunglah makan semula. palingkan muka ke tepi dan tutup mulut dengan sapu tangan. barulah kembali ke tempat duduk tanpa rasa malu atau bersalah.

rambut. kuku dan sebagainya. cuba untuk tidak membuat kecoh sehingga rakan semeja terganggu terutama kalau anda makan di rumah kawan. 15 . sebaik mungkin gunakan bahasa isyarat untuk menyatakan masalah anda: sebaiknya cuba maklumkan kepada ketua pelayan(pengurus restoran). Jika menemui barang luar biasa dalam makanan seperti lalat.  Jika makan di restoran.

Gunakan sudu untuk menadahnya dan letakkan makanan itu di bahagian tepi pinggan anda. Jangan luah makanan tersebut.  Jika anda tersuap makanan yang terlalu pedas atau panas. 16 . cepatcepatlah teguk sedikit air sejuk. Kalau sukar juga ditelan makan luahkan perlahan-lahan dan cermat tanpa disedari oleh orang di sebelah anda. tetapi cuba menelannya perlahan-lahan.

sudu atau pisau. 17   . cepat-cepat ambilnya semula dan minta garpu bersih yang lain. “Maafkan saya.” Sekiranya yang terjatuh itu garpu. Habiskan makanan dahulu. Sekiranya yang terjatuh itu gelas lalu pecah atau terjatuh dan mengganggu suasana jika kita cuba mengambilnya. cepat-cepat minta maaf dengan berkata. Jika sesuatu barang terjatuh dari meja makan. biarkan saja.

eloklah cuba mengemaskannya dahulu. lupakan kejadian itu secepat mungkin. Paling penting. Jangan simpan rasa bersalah sehingga menjejaskan selera. Jika dihidangkan makanan yang tidak digemari. katakan terima kasih sahaja tanpa memberi alasan lain. Kalau tertumpah banyak. biarkan dahulu.  Kalau makanan atau air tertumpah tetapi tidak banyak.  18 . Teruskan menikmati makanan dengan selesa.

ayam atau ikan dihiris sepotong demi sepotong dan garpu masih tetap di tangan kiri. – Fungsi pisau adalah untuk menghiris makanan. – Daging.menyebelah dengan posisi tangkai arah ke kanan dan hujungnya pula mengarah ke tengah 19 . Garpu dengan posisi telungkup.  Sesudah selesai makan. pisau dan garpu hendaklah letakkan sebelah.Contoh Cara Makan  Etika ketika menyentuh hidangan utama – Makanan utama dimakan dengan menggunakan pisau dan garpu di tangan kiri.

lemak di tepi gelas. dan elakkan timbul sebarang bunyi ketika kamu minum. Kalau boleh jangan tinggal sedikit pun bekas lipstik di tepi gelas. Jangan sesekali menggunakan air minuman untuk berkumur-kumur.Cara minum  Sebelum minum.   20 . bersihkan terlebih dahulu segala minyak dan makanan yang melekat di bibir agar tidak meninggalkan bekas makanan.

Faktor lain yang perlu diambil berat  Mengunyah makanan haruslah dengan mulut yang tertutup agar tidak mengeluarkan sebarang bunyi.  Jangan bercakap dengan mulut yang dipenuhi makanan. 21 . Sebaiknya ia dilakukan di toilet. Jangan menggunakan tangan atau sebarang pencongkel gigi.

 Ketika di meja makan. Elakkan merokok di meja makan. dinasihatkan memakai beg tangan yang bersaiz kecil agar mudah diletakkan atas riba. Semua ini seeloknya dilakukan di toilet. Untuk wanita pula. jangan pula kamu bersolek dan mendandan rambut.   22 .

23 .

Susunan Meja (Barat) 24 .

C. N. M. F. H. B. I. D. E. Napkin Piring utama Mangkuk sup Piring roti dan mentega dengan pisau roti Gelas air Anggur putih Anggur merah Garpu ikan Garpu utama Garpu salad Pisau utama Pisau ikan Senduk sup Senduk makanan pencuci mulut dan garpu kuih 25 . L. G.              A. J. K.

d. Garpu makan hidangan utama. Garpu hidangan pertama (juga digunakan untuk ikan atau salad) c. gantikan ia dengan pisau makanan pencuci mulut ini). Garpu sedang (‘desert’) f.Panduan Menggunakan Pisau Sudu Garpu dengan Betul Susunan Pisau Sudu Garpu di Meja Makan Cara Barat (Makan Tengah Hari atau Makan Malam) a. Pisau hidangan utama untuk daging (jika ikan yang disediakan. Camca sedang ‘dessert’ (jika pisau yang diperlukan. Napkin h. e. letakkan pisau untuk ikan sebagai ganti) i. Gelas g. Pisau hidangan pertama (juga untuk salad) 26 . Sudu makan hidangan utama ( di Malaysia ia digunakan untuk nasi). Pisau mentega (diletak di atas piring layan untuk roti) b. j.

Tata cara penyusunan peralatan makan yang lazim digunakan 27 .

Pisau diletakkan dengan mata pisau menghadap ke piring. sedangkan di sebelah kanan piring adalah deretan pisau-pisau dan sudu-sudu.atau di sebelah paling kiri dari letak garpu. Garpu diletakkan dengan jari-jarinya menghadap ke atas. sedang sendoknya menghadap ke atas. Serbet diletakkan dengan terlipat rapi di atas piring utama jika makanan disajikan di dalam pinggan lain tapi kalau makanan sudah di piring seperti di restoran serbetnya diletakkan di tempat piring .   28 . Garpu-garpu untuk pelbagai keperluan menurut jenis hidangannya diletakkan berderet di sebelah kiri piring.

dan barulah pisau dan garpu utama. Aturan umum tentang peringkat makan adalah mulai dari posisinya yang paling luar. Piring mentega atau roti. anggur atau champagne dan sherry ) terletak berderet di sebelah kanan atas.   29 . dan kemudian bergerak ke arah di mana piring utama kita berada: sendok sop dulu. dan beberapa tempat penyedap makanan berada di sebelah atas kiri. Berbagai gelas minum ( untuk air. kemudian pisau ikan dan garpu.

Sekian… Selamat menghadiri majlis agar peradaban anda terserlah bukan seperti rusa masuk kampung!!! 30 .

noer@KMPk 06/07 31 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful