1

2

Ketertiban dan Kesopanan Dalam majlis Jamuan

Gaya kita makan menggambarkan peribadi kita. Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati juadah.

3

kecuali di meja khas  Sebaik sahaja duduk (kerusi berhadapan „setting‟) ambil napkin dan letakkan di atas riba secara perlahan (bukan dikibas).  Isteri duduk di sebelah kiri suami. membelek-belek pinggan dan kutleri (untuk melihat jenama dsb) atau menukar susunannya  Jangan lapkan pinggan/kutleri (menjatuhkan air muka tuan rumah/pihak hotel) 4 .Majlis makan rasmi Sebelum makan  Keluar dan masuk hendaklah melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk anda.  Jangan mengalih.

Majlis makan rasmi Semasa makan     Makanan dihidangkan dari sebelah kiri anda. Pinggan kotor diambil dari sebelah kanan. Minuman dihidang dari sebelah kanan. 5 . Peraturan menggunakan kutleri ialah dari luar ke dalam.

6 .

Biarkan ia sejuk sendiri.  Untuk memakan isi sup pula (sayur atau daging) boleh dimakan melalui hujung sudu 7  .Makan sup Sup yang masih panas jangan pula ditiup. Jangan mengangkat mangkuk dan menghirup terus dari mangkuk.  Menyenduk sup ke arah tengah meja dan di makan dari sisi sudu.  Untuk mengelakkan sup yang dihirup tidak tumpah. waktu menyuap hendaklah tundukkan kepala sedikit.

sudu hendaklah dibiarkan terlentang di sebelah kanan di sisi mangkuk atau dibiarkan menegak di dalam mangkuk jika tidak berpiring. Pisau hanya digunakan untuk menyapu mentega sahaja. roti hendaklah dicubit dengan tangan bukan dipotong dengan pisau.  8 .Harus diingat! sup tidak boleh dihirup hingga kedengaran bunyi.  Bila ingin memakan sup dengan roti.  Bila sup habis dimakan.

Majlis makan rasmi       Tunggu semua di meja mendapat makanan (sup/makanan utama) sebelum anda mula makan Apabila memakan masakan utama seperti steak/ayam atau bahan-bahan pengiringnya. Jika tercekik tulang. letakkan kutleri sebentar Apabila makanan diedarkan dari seorang ke seorang. 9 . cepat pergi ke bilik air. bahagian utama diletakkan hampir dengan anda Potong kecil-kecil makanan utama dan suap ke mulut satu persatu Jika hendak bertutur. memadailah anda mengambil bahagian yang terdekat sekali Jangan diluahkan makanan yang telah dimasukkan ke mulut walaupun anda tidak menggemarinya.

Dapatkan keizinan daripada tetamu semeja. Keluar ke sebelah kanan dan letakkan napkin di atas kerusi. pastikan hidangan di hadapan anda telah dinikmati.  Jika hendak meninggalkan meja sebentar. Keluarkan dengan jari telunjuk dan ibu jari tanpa membuka mulut (kedua bibir dirapatkan) dan letakkan di tepi pinggan (boleh juga diluahkan secara perlahan-lahan ke atas sudu makan).  `Dessert‟ dan kopi hanya dihidangkan selepas semua tetamu selesai menghadapi hidangan utama.  10 .Majlis makan rasmi Tulang ikan/biji buah-buahan seperti tembikai jangan diludahkan ke pinggan.

kecuali semasa menghadapi kopi (minta izin daripada tetamu lain dahulu). tuang krim/susu dahulu. kemudian gula dan kacau perlahan-lahan. tutup mulut anda dengan napkin.  Elakkan sendawa dan bersin di meja makan. tunduk sebelah kiri dan bersin (atau cepat-cepat tahan nafas dengan memicit hidung).  Sedapat mungkin. elakkan daripada merokok di meja makan.Majlis makan rasmi Jika memerlukan krim/susu dan gula untuk kopi.  11 . Jika tidak dapat dikawal.

 Anda hanya boleh meninggalkan majlis selepas VIP meninggalkan majlis.Majlis makan rasmi Bercerita tentang makanan yang dinikmati selepas makan adalah tidak sesuai pada tempatnya.  Perbuatan suka mengambil „souvenir‟ dari meja makan sebaik-baiknya dihindari.  Letakkan napkin di atas meja (di sebelah kiri) sebelum anda meninggalkan majlis.  12 .

tersedak dan terbatuk Terjumpa benda ganjil dalam makanan Terjumpa makanan yang tidak sesuai dengan selera anda Makanan. garpu.Perkara tidak dijangka berlaku di meja makan      Tiba-tiba tercekik makanan. sudu. pinggan atau alatan lain terjatuh ke lantai Makanan dan minuman tertumpah di atas meja atau di atas riba anda atau ke atas riba orang yang duduk dekat anda 13 .

 14 . Sambunglah makan semula.   Jika makanan tersekat di tekak menyebabkan anda tersedak. beredar dari meja sehingga keadaan lega. Ini akan membantu melegakan tekak anda. batuk atau bersin. Kemudian telan seteguk air. Jika keadaan tidak berubah. palingkan muka ke tepi dan tutup mulut dengan sapu tangan. barulah kembali ke tempat duduk tanpa rasa malu atau bersalah.

 Jika makan di restoran. Jika menemui barang luar biasa dalam makanan seperti lalat. rambut. 15 . kuku dan sebagainya. cuba untuk tidak membuat kecoh sehingga rakan semeja terganggu terutama kalau anda makan di rumah kawan. sebaik mungkin gunakan bahasa isyarat untuk menyatakan masalah anda: sebaiknya cuba maklumkan kepada ketua pelayan(pengurus restoran).

cepatcepatlah teguk sedikit air sejuk.  Jika anda tersuap makanan yang terlalu pedas atau panas. Jangan luah makanan tersebut. Gunakan sudu untuk menadahnya dan letakkan makanan itu di bahagian tepi pinggan anda. tetapi cuba menelannya perlahan-lahan. 16 . Kalau sukar juga ditelan makan luahkan perlahan-lahan dan cermat tanpa disedari oleh orang di sebelah anda.

” Sekiranya yang terjatuh itu garpu. 17   . Sekiranya yang terjatuh itu gelas lalu pecah atau terjatuh dan mengganggu suasana jika kita cuba mengambilnya. cepat-cepat minta maaf dengan berkata. sudu atau pisau. Habiskan makanan dahulu. “Maafkan saya. biarkan saja. Jika sesuatu barang terjatuh dari meja makan. cepat-cepat ambilnya semula dan minta garpu bersih yang lain.

 18 . Teruskan menikmati makanan dengan selesa. katakan terima kasih sahaja tanpa memberi alasan lain. Jangan simpan rasa bersalah sehingga menjejaskan selera. eloklah cuba mengemaskannya dahulu. biarkan dahulu. Paling penting. Kalau tertumpah banyak.  Kalau makanan atau air tertumpah tetapi tidak banyak. lupakan kejadian itu secepat mungkin. Jika dihidangkan makanan yang tidak digemari.

Garpu dengan posisi telungkup.  Sesudah selesai makan.menyebelah dengan posisi tangkai arah ke kanan dan hujungnya pula mengarah ke tengah 19 .Contoh Cara Makan  Etika ketika menyentuh hidangan utama – Makanan utama dimakan dengan menggunakan pisau dan garpu di tangan kiri. – Daging. – Fungsi pisau adalah untuk menghiris makanan. ayam atau ikan dihiris sepotong demi sepotong dan garpu masih tetap di tangan kiri. pisau dan garpu hendaklah letakkan sebelah.

bersihkan terlebih dahulu segala minyak dan makanan yang melekat di bibir agar tidak meninggalkan bekas makanan. dan elakkan timbul sebarang bunyi ketika kamu minum. Jangan sesekali menggunakan air minuman untuk berkumur-kumur. Kalau boleh jangan tinggal sedikit pun bekas lipstik di tepi gelas.   20 .Cara minum  Sebelum minum. lemak di tepi gelas.

 Jangan bercakap dengan mulut yang dipenuhi makanan. Sebaiknya ia dilakukan di toilet. Jangan menggunakan tangan atau sebarang pencongkel gigi.Faktor lain yang perlu diambil berat  Mengunyah makanan haruslah dengan mulut yang tertutup agar tidak mengeluarkan sebarang bunyi. 21 .

Elakkan merokok di meja makan. jangan pula kamu bersolek dan mendandan rambut. Semua ini seeloknya dilakukan di toilet. Untuk wanita pula. dinasihatkan memakai beg tangan yang bersaiz kecil agar mudah diletakkan atas riba.   22 . Ketika di meja makan.

23 .

Susunan Meja (Barat) 24 .

H. B.              A. L. E. F. J. M. C. K. D. N. Napkin Piring utama Mangkuk sup Piring roti dan mentega dengan pisau roti Gelas air Anggur putih Anggur merah Garpu ikan Garpu utama Garpu salad Pisau utama Pisau ikan Senduk sup Senduk makanan pencuci mulut dan garpu kuih 25 . I. G.

Garpu makan hidangan utama. j.Panduan Menggunakan Pisau Sudu Garpu dengan Betul Susunan Pisau Sudu Garpu di Meja Makan Cara Barat (Makan Tengah Hari atau Makan Malam) a. e. Napkin h. Garpu sedang (‘desert’) f. Pisau mentega (diletak di atas piring layan untuk roti) b. Camca sedang ‘dessert’ (jika pisau yang diperlukan. d. Gelas g. Pisau hidangan utama untuk daging (jika ikan yang disediakan. letakkan pisau untuk ikan sebagai ganti) i. Sudu makan hidangan utama ( di Malaysia ia digunakan untuk nasi). Garpu hidangan pertama (juga digunakan untuk ikan atau salad) c. gantikan ia dengan pisau makanan pencuci mulut ini). Pisau hidangan pertama (juga untuk salad) 26 .

Tata cara penyusunan peralatan makan yang lazim digunakan 27 .

Pisau diletakkan dengan mata pisau menghadap ke piring.   28 . sedang sendoknya menghadap ke atas. sedangkan di sebelah kanan piring adalah deretan pisau-pisau dan sudu-sudu. Serbet diletakkan dengan terlipat rapi di atas piring utama jika makanan disajikan di dalam pinggan lain tapi kalau makanan sudah di piring seperti di restoran serbetnya diletakkan di tempat piring . Garpu diletakkan dengan jari-jarinya menghadap ke atas.atau di sebelah paling kiri dari letak garpu. Garpu-garpu untuk pelbagai keperluan menurut jenis hidangannya diletakkan berderet di sebelah kiri piring.

Piring mentega atau roti. dan kemudian bergerak ke arah di mana piring utama kita berada: sendok sop dulu.   29 . Aturan umum tentang peringkat makan adalah mulai dari posisinya yang paling luar. Berbagai gelas minum ( untuk air. dan beberapa tempat penyedap makanan berada di sebelah atas kiri. dan barulah pisau dan garpu utama. kemudian pisau ikan dan garpu. anggur atau champagne dan sherry ) terletak berderet di sebelah kanan atas.

Sekian… Selamat menghadiri majlis agar peradaban anda terserlah bukan seperti rusa masuk kampung!!! 30 .

noer@KMPk 06/07 31 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful