1

2

Ketertiban dan Kesopanan Dalam majlis Jamuan

Gaya kita makan menggambarkan peribadi kita. Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati juadah.

3

kecuali di meja khas  Sebaik sahaja duduk (kerusi berhadapan „setting‟) ambil napkin dan letakkan di atas riba secara perlahan (bukan dikibas).  Isteri duduk di sebelah kiri suami. membelek-belek pinggan dan kutleri (untuk melihat jenama dsb) atau menukar susunannya  Jangan lapkan pinggan/kutleri (menjatuhkan air muka tuan rumah/pihak hotel) 4 .  Jangan mengalih.Majlis makan rasmi Sebelum makan  Keluar dan masuk hendaklah melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk anda.

Pinggan kotor diambil dari sebelah kanan. Peraturan menggunakan kutleri ialah dari luar ke dalam. Minuman dihidang dari sebelah kanan.Majlis makan rasmi Semasa makan     Makanan dihidangkan dari sebelah kiri anda. 5 .

6 .

Makan sup Sup yang masih panas jangan pula ditiup.  Menyenduk sup ke arah tengah meja dan di makan dari sisi sudu.  Untuk mengelakkan sup yang dihirup tidak tumpah. waktu menyuap hendaklah tundukkan kepala sedikit.  Untuk memakan isi sup pula (sayur atau daging) boleh dimakan melalui hujung sudu 7  . Jangan mengangkat mangkuk dan menghirup terus dari mangkuk. Biarkan ia sejuk sendiri.

 8 .  Bila ingin memakan sup dengan roti.Harus diingat! sup tidak boleh dihirup hingga kedengaran bunyi. roti hendaklah dicubit dengan tangan bukan dipotong dengan pisau. Pisau hanya digunakan untuk menyapu mentega sahaja.  Bila sup habis dimakan. sudu hendaklah dibiarkan terlentang di sebelah kanan di sisi mangkuk atau dibiarkan menegak di dalam mangkuk jika tidak berpiring.

cepat pergi ke bilik air. letakkan kutleri sebentar Apabila makanan diedarkan dari seorang ke seorang. bahagian utama diletakkan hampir dengan anda Potong kecil-kecil makanan utama dan suap ke mulut satu persatu Jika hendak bertutur. Jika tercekik tulang.Majlis makan rasmi       Tunggu semua di meja mendapat makanan (sup/makanan utama) sebelum anda mula makan Apabila memakan masakan utama seperti steak/ayam atau bahan-bahan pengiringnya. memadailah anda mengambil bahagian yang terdekat sekali Jangan diluahkan makanan yang telah dimasukkan ke mulut walaupun anda tidak menggemarinya. 9 .

 10 .  Jika hendak meninggalkan meja sebentar. Keluarkan dengan jari telunjuk dan ibu jari tanpa membuka mulut (kedua bibir dirapatkan) dan letakkan di tepi pinggan (boleh juga diluahkan secara perlahan-lahan ke atas sudu makan). Keluar ke sebelah kanan dan letakkan napkin di atas kerusi.Majlis makan rasmi Tulang ikan/biji buah-buahan seperti tembikai jangan diludahkan ke pinggan. Dapatkan keizinan daripada tetamu semeja. pastikan hidangan di hadapan anda telah dinikmati.  `Dessert‟ dan kopi hanya dihidangkan selepas semua tetamu selesai menghadapi hidangan utama.

 Sedapat mungkin.  11 . kecuali semasa menghadapi kopi (minta izin daripada tetamu lain dahulu). elakkan daripada merokok di meja makan.  Elakkan sendawa dan bersin di meja makan. tunduk sebelah kiri dan bersin (atau cepat-cepat tahan nafas dengan memicit hidung).Majlis makan rasmi Jika memerlukan krim/susu dan gula untuk kopi. tutup mulut anda dengan napkin. Jika tidak dapat dikawal. tuang krim/susu dahulu. kemudian gula dan kacau perlahan-lahan.

 Perbuatan suka mengambil „souvenir‟ dari meja makan sebaik-baiknya dihindari.  Letakkan napkin di atas meja (di sebelah kiri) sebelum anda meninggalkan majlis.  Anda hanya boleh meninggalkan majlis selepas VIP meninggalkan majlis.  12 .Majlis makan rasmi Bercerita tentang makanan yang dinikmati selepas makan adalah tidak sesuai pada tempatnya.

Perkara tidak dijangka berlaku di meja makan      Tiba-tiba tercekik makanan. tersedak dan terbatuk Terjumpa benda ganjil dalam makanan Terjumpa makanan yang tidak sesuai dengan selera anda Makanan. sudu. garpu. pinggan atau alatan lain terjatuh ke lantai Makanan dan minuman tertumpah di atas meja atau di atas riba anda atau ke atas riba orang yang duduk dekat anda 13 .

Ini akan membantu melegakan tekak anda.   Jika makanan tersekat di tekak menyebabkan anda tersedak.  14 . Jika keadaan tidak berubah. beredar dari meja sehingga keadaan lega. Kemudian telan seteguk air. barulah kembali ke tempat duduk tanpa rasa malu atau bersalah. batuk atau bersin. Sambunglah makan semula. palingkan muka ke tepi dan tutup mulut dengan sapu tangan.

sebaik mungkin gunakan bahasa isyarat untuk menyatakan masalah anda: sebaiknya cuba maklumkan kepada ketua pelayan(pengurus restoran). Jika menemui barang luar biasa dalam makanan seperti lalat. cuba untuk tidak membuat kecoh sehingga rakan semeja terganggu terutama kalau anda makan di rumah kawan. 15 .  Jika makan di restoran. kuku dan sebagainya. rambut.

16 . cepatcepatlah teguk sedikit air sejuk. tetapi cuba menelannya perlahan-lahan. Kalau sukar juga ditelan makan luahkan perlahan-lahan dan cermat tanpa disedari oleh orang di sebelah anda. Gunakan sudu untuk menadahnya dan letakkan makanan itu di bahagian tepi pinggan anda. Jangan luah makanan tersebut.  Jika anda tersuap makanan yang terlalu pedas atau panas.

cepat-cepat ambilnya semula dan minta garpu bersih yang lain. cepat-cepat minta maaf dengan berkata.” Sekiranya yang terjatuh itu garpu. Sekiranya yang terjatuh itu gelas lalu pecah atau terjatuh dan mengganggu suasana jika kita cuba mengambilnya. Jika sesuatu barang terjatuh dari meja makan. Habiskan makanan dahulu. sudu atau pisau. biarkan saja. 17   . “Maafkan saya.

  Kalau makanan atau air tertumpah tetapi tidak banyak. Kalau tertumpah banyak. lupakan kejadian itu secepat mungkin. Jika dihidangkan makanan yang tidak digemari. eloklah cuba mengemaskannya dahulu. Teruskan menikmati makanan dengan selesa.  18 . biarkan dahulu. Jangan simpan rasa bersalah sehingga menjejaskan selera. Paling penting. katakan terima kasih sahaja tanpa memberi alasan lain.

menyebelah dengan posisi tangkai arah ke kanan dan hujungnya pula mengarah ke tengah 19 . ayam atau ikan dihiris sepotong demi sepotong dan garpu masih tetap di tangan kiri.  Sesudah selesai makan. pisau dan garpu hendaklah letakkan sebelah.Contoh Cara Makan  Etika ketika menyentuh hidangan utama – Makanan utama dimakan dengan menggunakan pisau dan garpu di tangan kiri. – Fungsi pisau adalah untuk menghiris makanan. Garpu dengan posisi telungkup. – Daging.

Kalau boleh jangan tinggal sedikit pun bekas lipstik di tepi gelas. bersihkan terlebih dahulu segala minyak dan makanan yang melekat di bibir agar tidak meninggalkan bekas makanan.Cara minum  Sebelum minum. lemak di tepi gelas.   20 . dan elakkan timbul sebarang bunyi ketika kamu minum. Jangan sesekali menggunakan air minuman untuk berkumur-kumur.

Faktor lain yang perlu diambil berat  Mengunyah makanan haruslah dengan mulut yang tertutup agar tidak mengeluarkan sebarang bunyi. Sebaiknya ia dilakukan di toilet. Jangan menggunakan tangan atau sebarang pencongkel gigi. 21 .  Jangan bercakap dengan mulut yang dipenuhi makanan.

dinasihatkan memakai beg tangan yang bersaiz kecil agar mudah diletakkan atas riba. Untuk wanita pula. Ketika di meja makan. Elakkan merokok di meja makan.   22 . jangan pula kamu bersolek dan mendandan rambut. Semua ini seeloknya dilakukan di toilet.

23 .

Susunan Meja (Barat) 24 .

N. D. G. C. K.              A. J. B. H. M. E. I. F. Napkin Piring utama Mangkuk sup Piring roti dan mentega dengan pisau roti Gelas air Anggur putih Anggur merah Garpu ikan Garpu utama Garpu salad Pisau utama Pisau ikan Senduk sup Senduk makanan pencuci mulut dan garpu kuih 25 . L.

Napkin h. Gelas g. e. Garpu makan hidangan utama. Sudu makan hidangan utama ( di Malaysia ia digunakan untuk nasi). d. gantikan ia dengan pisau makanan pencuci mulut ini). j. Garpu sedang (‘desert’) f. Pisau hidangan utama untuk daging (jika ikan yang disediakan.Panduan Menggunakan Pisau Sudu Garpu dengan Betul Susunan Pisau Sudu Garpu di Meja Makan Cara Barat (Makan Tengah Hari atau Makan Malam) a. Pisau hidangan pertama (juga untuk salad) 26 . Pisau mentega (diletak di atas piring layan untuk roti) b. letakkan pisau untuk ikan sebagai ganti) i. Camca sedang ‘dessert’ (jika pisau yang diperlukan. Garpu hidangan pertama (juga digunakan untuk ikan atau salad) c.

Tata cara penyusunan peralatan makan yang lazim digunakan 27 .

sedangkan di sebelah kanan piring adalah deretan pisau-pisau dan sudu-sudu.atau di sebelah paling kiri dari letak garpu. Garpu diletakkan dengan jari-jarinya menghadap ke atas. sedang sendoknya menghadap ke atas. Pisau diletakkan dengan mata pisau menghadap ke piring. Serbet diletakkan dengan terlipat rapi di atas piring utama jika makanan disajikan di dalam pinggan lain tapi kalau makanan sudah di piring seperti di restoran serbetnya diletakkan di tempat piring . Garpu-garpu untuk pelbagai keperluan menurut jenis hidangannya diletakkan berderet di sebelah kiri piring.   28 .

dan barulah pisau dan garpu utama. dan beberapa tempat penyedap makanan berada di sebelah atas kiri. Berbagai gelas minum ( untuk air. kemudian pisau ikan dan garpu. anggur atau champagne dan sherry ) terletak berderet di sebelah kanan atas.   29 . Aturan umum tentang peringkat makan adalah mulai dari posisinya yang paling luar. Piring mentega atau roti. dan kemudian bergerak ke arah di mana piring utama kita berada: sendok sop dulu.

Sekian… Selamat menghadiri majlis agar peradaban anda terserlah bukan seperti rusa masuk kampung!!! 30 .

noer@KMPk 06/07 31 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful