P. 1
Etika Meja Makan

Etika Meja Makan

|Views: 151|Likes:

More info:

Published by: Mohd Fariz Mohd Noor on Dec 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/23/2013

pdf

text

original

1

2

Ketertiban dan Kesopanan Dalam majlis Jamuan

Gaya kita makan menggambarkan peribadi kita. Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati juadah.

3

membelek-belek pinggan dan kutleri (untuk melihat jenama dsb) atau menukar susunannya  Jangan lapkan pinggan/kutleri (menjatuhkan air muka tuan rumah/pihak hotel) 4 .Majlis makan rasmi Sebelum makan  Keluar dan masuk hendaklah melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk anda.  Isteri duduk di sebelah kiri suami. kecuali di meja khas  Sebaik sahaja duduk (kerusi berhadapan „setting‟) ambil napkin dan letakkan di atas riba secara perlahan (bukan dikibas).  Jangan mengalih.

Pinggan kotor diambil dari sebelah kanan.Majlis makan rasmi Semasa makan     Makanan dihidangkan dari sebelah kiri anda. Minuman dihidang dari sebelah kanan. Peraturan menggunakan kutleri ialah dari luar ke dalam. 5 .

6 .

waktu menyuap hendaklah tundukkan kepala sedikit. Biarkan ia sejuk sendiri.  Untuk mengelakkan sup yang dihirup tidak tumpah.  Menyenduk sup ke arah tengah meja dan di makan dari sisi sudu.Makan sup Sup yang masih panas jangan pula ditiup. Jangan mengangkat mangkuk dan menghirup terus dari mangkuk.  Untuk memakan isi sup pula (sayur atau daging) boleh dimakan melalui hujung sudu 7  .

Pisau hanya digunakan untuk menyapu mentega sahaja. roti hendaklah dicubit dengan tangan bukan dipotong dengan pisau.Harus diingat! sup tidak boleh dihirup hingga kedengaran bunyi.  8 .  Bila sup habis dimakan.  Bila ingin memakan sup dengan roti. sudu hendaklah dibiarkan terlentang di sebelah kanan di sisi mangkuk atau dibiarkan menegak di dalam mangkuk jika tidak berpiring.

memadailah anda mengambil bahagian yang terdekat sekali Jangan diluahkan makanan yang telah dimasukkan ke mulut walaupun anda tidak menggemarinya. 9 . Jika tercekik tulang. cepat pergi ke bilik air. letakkan kutleri sebentar Apabila makanan diedarkan dari seorang ke seorang.Majlis makan rasmi       Tunggu semua di meja mendapat makanan (sup/makanan utama) sebelum anda mula makan Apabila memakan masakan utama seperti steak/ayam atau bahan-bahan pengiringnya. bahagian utama diletakkan hampir dengan anda Potong kecil-kecil makanan utama dan suap ke mulut satu persatu Jika hendak bertutur.

Dapatkan keizinan daripada tetamu semeja.  `Dessert‟ dan kopi hanya dihidangkan selepas semua tetamu selesai menghadapi hidangan utama.  Jika hendak meninggalkan meja sebentar.  10 . Keluar ke sebelah kanan dan letakkan napkin di atas kerusi. Keluarkan dengan jari telunjuk dan ibu jari tanpa membuka mulut (kedua bibir dirapatkan) dan letakkan di tepi pinggan (boleh juga diluahkan secara perlahan-lahan ke atas sudu makan).Majlis makan rasmi Tulang ikan/biji buah-buahan seperti tembikai jangan diludahkan ke pinggan. pastikan hidangan di hadapan anda telah dinikmati.

tunduk sebelah kiri dan bersin (atau cepat-cepat tahan nafas dengan memicit hidung). tuang krim/susu dahulu. tutup mulut anda dengan napkin. kemudian gula dan kacau perlahan-lahan. Jika tidak dapat dikawal.  Elakkan sendawa dan bersin di meja makan.  11 .Majlis makan rasmi Jika memerlukan krim/susu dan gula untuk kopi. elakkan daripada merokok di meja makan.  Sedapat mungkin. kecuali semasa menghadapi kopi (minta izin daripada tetamu lain dahulu).

 Letakkan napkin di atas meja (di sebelah kiri) sebelum anda meninggalkan majlis.  Perbuatan suka mengambil „souvenir‟ dari meja makan sebaik-baiknya dihindari.Majlis makan rasmi Bercerita tentang makanan yang dinikmati selepas makan adalah tidak sesuai pada tempatnya.  Anda hanya boleh meninggalkan majlis selepas VIP meninggalkan majlis.  12 .

tersedak dan terbatuk Terjumpa benda ganjil dalam makanan Terjumpa makanan yang tidak sesuai dengan selera anda Makanan. pinggan atau alatan lain terjatuh ke lantai Makanan dan minuman tertumpah di atas meja atau di atas riba anda atau ke atas riba orang yang duduk dekat anda 13 . sudu. garpu.Perkara tidak dijangka berlaku di meja makan      Tiba-tiba tercekik makanan.

palingkan muka ke tepi dan tutup mulut dengan sapu tangan.   Jika makanan tersekat di tekak menyebabkan anda tersedak. batuk atau bersin. Sambunglah makan semula.  14 . Ini akan membantu melegakan tekak anda. Kemudian telan seteguk air. barulah kembali ke tempat duduk tanpa rasa malu atau bersalah. Jika keadaan tidak berubah. beredar dari meja sehingga keadaan lega.

15 . rambut. cuba untuk tidak membuat kecoh sehingga rakan semeja terganggu terutama kalau anda makan di rumah kawan. sebaik mungkin gunakan bahasa isyarat untuk menyatakan masalah anda: sebaiknya cuba maklumkan kepada ketua pelayan(pengurus restoran). kuku dan sebagainya.  Jika makan di restoran. Jika menemui barang luar biasa dalam makanan seperti lalat.

Jangan luah makanan tersebut. 16 . tetapi cuba menelannya perlahan-lahan.  Jika anda tersuap makanan yang terlalu pedas atau panas. cepatcepatlah teguk sedikit air sejuk. Kalau sukar juga ditelan makan luahkan perlahan-lahan dan cermat tanpa disedari oleh orang di sebelah anda. Gunakan sudu untuk menadahnya dan letakkan makanan itu di bahagian tepi pinggan anda.

“Maafkan saya. cepat-cepat minta maaf dengan berkata. Sekiranya yang terjatuh itu gelas lalu pecah atau terjatuh dan mengganggu suasana jika kita cuba mengambilnya. Jika sesuatu barang terjatuh dari meja makan. cepat-cepat ambilnya semula dan minta garpu bersih yang lain. biarkan saja. 17   .” Sekiranya yang terjatuh itu garpu. Habiskan makanan dahulu. sudu atau pisau.

Jika dihidangkan makanan yang tidak digemari.  Kalau makanan atau air tertumpah tetapi tidak banyak. lupakan kejadian itu secepat mungkin. Jangan simpan rasa bersalah sehingga menjejaskan selera. eloklah cuba mengemaskannya dahulu.  18 . katakan terima kasih sahaja tanpa memberi alasan lain. biarkan dahulu. Kalau tertumpah banyak. Teruskan menikmati makanan dengan selesa. Paling penting.

– Fungsi pisau adalah untuk menghiris makanan. ayam atau ikan dihiris sepotong demi sepotong dan garpu masih tetap di tangan kiri. – Daging.menyebelah dengan posisi tangkai arah ke kanan dan hujungnya pula mengarah ke tengah 19 .  Sesudah selesai makan. Garpu dengan posisi telungkup.Contoh Cara Makan  Etika ketika menyentuh hidangan utama – Makanan utama dimakan dengan menggunakan pisau dan garpu di tangan kiri. pisau dan garpu hendaklah letakkan sebelah.

lemak di tepi gelas. Jangan sesekali menggunakan air minuman untuk berkumur-kumur.   20 . dan elakkan timbul sebarang bunyi ketika kamu minum.Cara minum  Sebelum minum. Kalau boleh jangan tinggal sedikit pun bekas lipstik di tepi gelas. bersihkan terlebih dahulu segala minyak dan makanan yang melekat di bibir agar tidak meninggalkan bekas makanan.

Faktor lain yang perlu diambil berat  Mengunyah makanan haruslah dengan mulut yang tertutup agar tidak mengeluarkan sebarang bunyi. Sebaiknya ia dilakukan di toilet. Jangan menggunakan tangan atau sebarang pencongkel gigi.  Jangan bercakap dengan mulut yang dipenuhi makanan. 21 .

Elakkan merokok di meja makan. Ketika di meja makan. dinasihatkan memakai beg tangan yang bersaiz kecil agar mudah diletakkan atas riba. Untuk wanita pula.   22 . jangan pula kamu bersolek dan mendandan rambut. Semua ini seeloknya dilakukan di toilet.

23 .

Susunan Meja (Barat) 24 .

B.              A. J. L. E. G. Napkin Piring utama Mangkuk sup Piring roti dan mentega dengan pisau roti Gelas air Anggur putih Anggur merah Garpu ikan Garpu utama Garpu salad Pisau utama Pisau ikan Senduk sup Senduk makanan pencuci mulut dan garpu kuih 25 . F. M. K. C. H. I. D. N.

j. Pisau mentega (diletak di atas piring layan untuk roti) b. Pisau hidangan pertama (juga untuk salad) 26 . letakkan pisau untuk ikan sebagai ganti) i. Garpu sedang (‘desert’) f. Garpu makan hidangan utama. e.Panduan Menggunakan Pisau Sudu Garpu dengan Betul Susunan Pisau Sudu Garpu di Meja Makan Cara Barat (Makan Tengah Hari atau Makan Malam) a. Pisau hidangan utama untuk daging (jika ikan yang disediakan. Sudu makan hidangan utama ( di Malaysia ia digunakan untuk nasi). Camca sedang ‘dessert’ (jika pisau yang diperlukan. Gelas g. gantikan ia dengan pisau makanan pencuci mulut ini). Garpu hidangan pertama (juga digunakan untuk ikan atau salad) c. d. Napkin h.

Tata cara penyusunan peralatan makan yang lazim digunakan 27 .

Pisau diletakkan dengan mata pisau menghadap ke piring. Garpu diletakkan dengan jari-jarinya menghadap ke atas. sedang sendoknya menghadap ke atas. Serbet diletakkan dengan terlipat rapi di atas piring utama jika makanan disajikan di dalam pinggan lain tapi kalau makanan sudah di piring seperti di restoran serbetnya diletakkan di tempat piring . sedangkan di sebelah kanan piring adalah deretan pisau-pisau dan sudu-sudu. Garpu-garpu untuk pelbagai keperluan menurut jenis hidangannya diletakkan berderet di sebelah kiri piring.atau di sebelah paling kiri dari letak garpu.   28 .

kemudian pisau ikan dan garpu. dan beberapa tempat penyedap makanan berada di sebelah atas kiri.   29 . anggur atau champagne dan sherry ) terletak berderet di sebelah kanan atas. Piring mentega atau roti. Aturan umum tentang peringkat makan adalah mulai dari posisinya yang paling luar. Berbagai gelas minum ( untuk air. dan kemudian bergerak ke arah di mana piring utama kita berada: sendok sop dulu. dan barulah pisau dan garpu utama.

Sekian… Selamat menghadiri majlis agar peradaban anda terserlah bukan seperti rusa masuk kampung!!! 30 .

noer@KMPk 06/07 31 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->