OBJEKTIF LATIHAN INDUSTRI a.

Membentuk pelajar menjadi seorang graduan cemerlang yang sentiasa berfikiran terbuka, berinovasi, bijak berkomunikasi dan berdaya-saing, b. Mendedahkan pelajar kepada situasi sebenar proses pengoperasian, pembangunan dan pengurusan di tempat kerja, c. Memberi peluang kepada pelajar melibatkan diri sebagai ahli projek di dalam menyiapkan sesuatu tugasan atau pembangunan projek di dalam jangka waktu yang telah ditetapkan, d. Memberi pengalaman kepada pelajar mempelajari teknik menyelesaikan masalah yang dihadapi semasa bekerja dan mampu menyumbang buah fikiran yang bermutu kepada organisasi, e. Membolehkan pelajar dan Universiti mendapat pendedahan kepada sistem dan teknologi terkini yang sedang digunakan oleh organisasi luar, f. Memberi peluang kepada organisasi dan industri melatih serta mengenalpasti kewibawaan bakal graduan universiti tempatan, g. Mendapat maklum balas untuk pemantauan kualiti kursus di Fakulti, dan h. Memotivasikan pelajar untuk memperbaiki pencapaian akademik selepas menjalani Latihan Industri.

jika kita memasuki bangunan-bangunan pejabat, mall, hotel, dan sebagainya maka kita akan merasakan sejuknya udara di tiap tingkat. Dari plafond bilik tampak kelihatan lubang semburan udara atau diffuser yang dipasang secara teratur sebagai tempat keluarnya udara dingin. Jika kita lihat sebenarnya apa yang berada di atas plafond, maka akan terlihat sistem saluran udara atau ducting yang disambungkan dari unit pengendalian hawa (AHU) yang merupakan salah satu unit dalam sistem AC sentral.
Sistem tata udara (AC) pusat bererti bahawa proses pendinginan hawa berpusat pada satu lokasi yang kemudian diedarkan ke semua arah atau lokasi. Sistem ini mempunyai beberapa komponen utama iaitu unit pendingin atau Chiller, Unit pengendalian udara atau Air Handling Unit (AHU), Cooling Tower, system pemipaan, system saluran udara atau ducting dan system control & kelistrikan. Pada unit pendingin atau chiller yang menganut system mampatan wap, komponennya terdiri daripada kompresor, kondensor, alat pengembangan dan evaporator. Pada chiller biasanya jenis kondensornya adalah water-cooled condenser. Air untuk menyejukkan kondensor dialirkan melalui paip yang kemudian outputnya disejukkan kembali secara evaporative cooling pada cooling tower. Pada komponen evaporator, jika sistemnya indirect cooling maka fluida yang didinginkan secara tidak langsung hawa melainkan air yang dialirkan melalui sistem pemipaan. Air yang mengalami pendinginan pada evaporator dialirkan ke system pengendalian hawa (AHU) menuju koil pendingin. Jika kita perhatikan komponen-komponen apa saja yang ada di dalamnya maka setiap AHU akan mempunyai: 1. Filter merupakan penapis udara dari kotoran, debu, atau zarah-zarah lain sehingga diharapkan udara yang dihasilkan lebih bersih. Filter ini dibezakan berdasarkan kelas-kelasnya. 2. Centrifugal fan merupakan kipas / blower sentrifugal yang berfungsi untuk mengedar hawa melalui ducting ke bilik-

A big contribution and hard worked from both of you during the eight week is very great indeed. Ms Razlina Rezali and all the staff in the FOM office that patient in helping us complete this program. Assistant Director of FOM. Beberapa kelemahan dari sistem ini adalah jika satu komponen mengalami kerosakan dan sistem AC sentral tidak hidup maka semua bilik tidak akan merasakan hawa sejuk. Koil pendingin.bilik. merupakan komponen yang berfungsi menurunkan suhu udara. The whole program really brought us together to appreciate the true value of friendship and respect of each other Great deals appreciated go to the contribution of my faculty . All projects during the program would be nothing without the enthusiasm and imagination from both of you. which challenges us every minute. fan sentrifugal dan koil pendingin. The supervision and support that she gave truly help the progression and smoothness of the internship program. Saravanan. great appreciation go to the rest of KM’s staff that help me from time to time during the project. The co-operation is much indeed appreciated. Not forget to Dr. Not forget. Prinsip kerja secara mudah pada unit pengendalian udara ini adalah menyedut udara dari bilik (return air) yang kemudian dicampur dengan udara segar dari persekitaran (fresh air) dengan komposisi yang boleh diubah-ubah sesuai keinginan. Besides. this internship program makes me realized the value of working together as a team and as a new experience in working environment. .Faculty of Management (FOM). Campuran udara tersebut masuk ke AHU melalui penapis. Lai Ming Ming for the smoothes and cooperation during the visited.Mr. jika suhu udara terlalu rendah atau sejuk maka tetapannya harus pada termostat di koil pendingin pada komponen AHU. Miss Niza Adila Hamzah. My grateful thanks also go to both Mr. ACKNOWLEDGEMENT The special thank goes to my helpful supervisor. I am also would like to thankful the Coordinator of BMm (FOM) . Wan Amrul Mustapha and Miss Adriyanti Ghazali. 3. Setelah itu hawa yang telah mengalami penurunan suhu diedarkan secara merata ke setiap bilik melalui saluran udara (ducting) yang telah dirancang terlebih dahulu sehingga lokasi yang jauh sekalipun boleh berpatutan. Selain itu.

Zaini Kamarolzaman – Lecturer. . Arus dan dayakilas akan turut berkurangan kerana arus dan dayakilas adalah berkadar terus dengan kuasa dua nisbah voltan. * Arus bintang () = 58% X (6 hingga 8 kali arus kendalian). Faculty of Creative Multimedia (FCM) that have encourage. Setelah motor bergerak pada kelajuan 75% daripada kelajuan biasa. . Penukaran belitan stator daripada daripada bentuk bintang kepada bentuk delta boleh dibuat dengan dua cara iaitu dengan menggunakan suis kendalian tangan atau menggunakan sesentuh beroperasi secara automatik. Arus pada sambungan bintang () dikecilkan sehingga 58%. 1001107642 PENGHIDUP MOTOR BINTANG-DELTA MARA-SONGSANG ( STAR-DELTA FORWARD REVERSE STARTER ) PENERANGAN Pemula bintang delta hanya digunakan untuk motor tiga fasa yang berukuran sederhana.FATIMATUN ZAHARAH ZAMRI. Maksud ini boleh dicapai dengan menukarkan sambungan belitan stator daripada bentuk bintang () menjadi delta () dan motor itu akan terus berputar dalam sambungan delta. Oleh yang demikian.Last but not least I would like to thank my friends especially those who work together as interns at Motorola University – Miss Carol Guo Jiehui for the wise idea throughout the project. Multimedia University – Faculty of Management Industrial Training Report Special thanks also to Mr. support and help me in completing this program successfully. voltan yang diterima oleh setiap belitan stator pada ketika sambungan bintang ialah 1/3 voltan talian dan voltan ini lebih rendah daripada voltan asal. sambungan motor itu akan ditukar daripada sambungan bintang kepada sambungan delta dan ini bermakna voltan bekalan akan bertambah dan kelajuan pun turut bertambah. Tujuan utama penggunaannya ialah untuk mengurangi arus permulaan ketika motor dihidupkan dan membolehkan motor ditukar arah mara dan songsang dengan kawalan punat tekan.

-Bagi keupayaan motor yang sama.Perlu diingatkan. KEBAIKAN DAN KEBURUKAN PEMULA BINTANG-DELTA MARA-SONGSANG KEBAIKAN .K hingga 10 K. Perlindungan motor tersebut adalah lebih berkesan sdengan mengadakan alat alat perlindungan dan alat kawalan didalam sistem penghidup motor. kos pemasangan adalah lebih murah dari pemula alatubah-auto.K sahaja.Boleh dihidupkan dan dimatikan beberapa kali pada bila-bila masa. b.Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3K. GAMBARAJAH LITAR PENGHIDUP MOTOR 3 FASA Penghidup motor adalah bertujuan untuk:a. Setelah motor berputar. Pengendalian motor tersebut dapat dilakukan dengan selamat dan secara kawalan jauh. . Mengelakkan motor hidup semula dengan sendiri setelah berlaku gangguan bekalan atau susutan voltan c. tangkai suis akan dipegang oleh elektromagnet yang juga berfungsi sebagai pelindung tanpa voltan. -Senggaraan adalah kurang jika dibandingkan dengan pemula alatubah-auto. Kebaikan mengurangkan arus mula • kurang tindakan daya mekanikal keatas gelung. . Mengurangkan dan menghadkan arus mula kepada satu nilai yang kecil dan selamat. KEBURUKAN .Menggunakan punca-punca motor yang lebih iaitu 6 hingga 7 punca. pemula suis kendalian tangan mestilah mengadakan saling kunci mekanik agar suis pemula tidak boleh diubah kepada kedudukan delta sebelum kedudukan bintang. Suis akan akan kembali pada kedudukan henti apabila voltan bekalan terputus dan motor tidak akan hidup sendiri selepas bekalan pulih kecuali jika ia dikendalikan semula. d.

Keburukan penghidup bintang delta • Keupayaan motor yang digunakan terhad kepada 3 hingga 10 kk. Kedua dua hujung gelung fasa motor dibawa keluar kepunca stator. pam elektrik dan lain lain. Kebaikan penghidup bintang delta • Penyelenggaraan kurang jika dibandingkan dengan penghidup alatubah auto. Contohnya alat hawa dingin. • Alat alat terlalu rumit. Satu cara laian untuk menghadkan arus mula ialah dengan cara mengurangkan voltan pada gelung. Ini boleh dilakukan dengan cara menyambung gelung gelung motor pada mulanya dalam sambungan bintang. Cara ini menyebabkan daya kilas mula akan menjadi berkurangan dan ianya hanyalah sesuai bagi motor yang mempunyai kadar beban rendah apabila dimulakan. Posted by Nor samida at 12:46 AM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook STAR DELTA FORWARD REVERSE PENGHIDUP BINTANG DELTA MARA SONGSANG . • Mengurangkan daya kilas.k. • Kos meningkat dalam menyediakanj alat alat bagi sistem penghidup. Semasa dalam peringkat permulaan iaitu semasa dalam 3 atau 58 % voltansambungan bintang voltan pada tiap tiap fasa ialah 1 / talian. • Mengurangkan gangguan terhadap sistem bekalan. • Bagi keupayaan motor yang sama kos pemasangan adalah lebih murah dari penghidup alatubah auto. Keburukan mengurangkan arus mula. Ini mengakibatkan daya kilas akan berkurangan hingga satu pertiga daripada nilai pusingan normal. • Mengurangkan susutan voltan talian. • Keperluan penyelanggaraan meningkat. kemudian ia akan bertukar dalam sambungan delta apabila pusingan motor tersebut mencapai satu tahap kelajuan yang tetap. Penghidup ini digunakan bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 hingga 10 k.• Kurang kejutan mekanikal keatas bingkai motor. Beban utama digunakan selepas motor tersebut mencapai kelajuan yang sebenarnya dan ianya disambung dalam delta. • Menyebabkan motor berpusing secara berperingkat peringkat dengan beban. aci (shaft) dan penghantaran dalam motor. • Menggunakan punca punca motor yang lebih iaitu 6 hingga 7 punca. PENGHIDUP BINTANG DELTA.

beberapa perkara perlu diambil perhatian iaitu dulang tersebut hendaklah dipasang dengan kukuh serta kemas agar tidak tertanggal atau tercabut terutama dulang yang dipasang terbalik di atas siling. 2010 PENDAWAIAN CABLE TRAY Pada asalnya system ini dighunakan untuk menyokong kabel tetapi oleh sebab ia membantu perjalanan pemasangan pendawaian ia juga dikira sebagai satu cara pendawaian.Lampu penunjuk Songsang ( Reversed Pilot lamp ) Posted by Nor samida at 12:13 AM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Sunday.Lampu penunjuk kecemasan ( Emergency pilot lamp ) P/L. .Sesentuh Delta ( Delta contactor ) S .Geganti beban lampau ( Overload relay ) P/ L-E .Litar Kawalan Petunjuk:F . Sistem ini ialah satu sistem struktur yang teguh/tegar yang digunakan dengan selamat bagi mengikatkannya atau menyokong kabel serta laluannya Semasa pemasangan kabel ke atas dulang. Bagi memudahkan kerjakerja pemasangan dan mengelakkan berlakunya pelelasan terhadap kabel Antara kegunaan Cable Tray:  Ia menyokong kabel dengan cara menghubungkan laluan kabel  Satu jambatan ialah struktur memberikan laluan selamat bagi merentasi jarak yang luas/terbuka.Lampu penunjuk Mara ( Forward pilot lamp ) P/L.Sesentuh Mara ( Forward contactor ) R . November 21.Sesentuh Songsang (Reversed contactor ) D .R .F .SesentuhBintang ( Star contactor ) TDR – Geganti pelewat masa (Time Delay Relay) O/L TRIP .

Perforated Cable Tray (Jenis talam kebel berlubang). Trough Cable Tray (Jenis talam kabel palung). Perforated Cable Tray (Jenis talam kebel berlubang). Wire Mesh Cable Tray (Jenis talam kabel jaringan wire). dapat disimpulkan bahawa dulang kabel sebagai struktur komponen yang penting terhadap satu sistem yang berkaitan dengan kerja-kerja pendawaian elektrik Dulang kabel terdapat beberapa jenis iaitu 1. Ladder Cable Tray (Jenis talam kabel bertangga). Dulang kabel ialah menghubungkan itu membolehkan penghantaran pendawaian yang selamat merentasi jarak yang luas. Channel Cable Tray (Jenis talam kabel terusan). . 2. 6. 1. Solid Bottom Cable Tray (Jenis talam kabel bawah pejal). 5. Ladder Cable Tray (Jenis talam kabel bertangga). 3. 4.  Maka. 2.

Solid Bottom Cable Tray (Jenis talam kabel bawah pejal). 6. 5. 4. Wire Mesh Cable Tray (Jenis talam kabel jaringan wire).3. Channel Cable Tray (Jenis talam kabel terusan). Trough Cable Tray (Jenis talam kabel palung). .

memudahkan penyelenggaraan pada bangunan yang mempunyai punca kerosakan mekanikal yang banyak 2. hanya memerlukan satu sistem pembumian yang baik 3. Manakala konduit bukan logam bahannya adalah diperbuat daripada polivinil klorid dan bagi konduit boleh lentur (Fleaxsible Core) pula digunakan sebagai konduit penyambung di antara konduit tetap atau pengasing ke motor-motor elektrik Kebaikan Sistem Pemasangan konduit :- .makmal.Posted by Nor samida at 3:47 PM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook SISTEM PENDAWAIAN KONDUIT Sistem pendawaian ini di gunakan di tempat yang terdapat bahaya kerosakan mekanik atau kimia.Sistem ini boleh dipasang dipermukaan atau tersembunyi: Sistem pendawaian konduit adalah amat penting di dalam memasang pendawaian terutamanya kerana ianya : 1.bengkel dan sebagainya. memudahkan penambahan litar pada masa akan datang 4. boleh digunakan bagi sistem dwifungsi iaitu satu fasa atau tiga fasa 5.Konduit Bukan Logam. konduit logam tolok berat (Heavy Gauge) pada umumnya digunakan secara meluas sebagai satu sistem pendawaian. Di antara ketiga-tiga jenis konduit.Konduit Logam. misalnya di kilang-kilang. dapat memaksima penggunaan kadar kuasa beban yang lebih apabila sistem dipasang Konduit terbahagi kepada 2 jenis (Bahan):1. 2.

3. Posted by Nor samida at 3:12 PM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook PENDAWAIAN TERSEMBUNYI Sistem pendawaian adalah sistem pemasangan litarlitar elektrik. Tahan lama.konduit dipasang sebelum di „plaster‟. 4. Bentuk tidak kemas (cantik). Perbelanjaan yang mahal berbanding pendawaian permukaan. Jika bangunan telah siap. Kabel tidak mudah cacat (Perlindungan mekanikal yang baik). Akan merosakkkan bangunan jika pemasangan ini di buat sesudah bangunan disiapkkan. 2. Kekemasan dan kecantikan 6. Kelemahan Sistem Pemasangan konduit :1. 5. Jika bangunan sedang dalam pembinan. dapat mengelakkan daripada kebakaran. 3. Mengambil masa yang lama untuk menyiapkannya. . Keadaan tempat pemasangan 3. 2. kecuali penghujung kabel yang digunakan untuk sambungan ke terminal aksesoriaksesori. Tempoh masa menyiapkan 8. Memerlukan pekerja mahir.Bagi sistem pendawaian tersembunyi. Perubahan atau penambahan litar 9. 3. Pembuluh/konduit boleh dijadikan pengalir pelindung litar. kabel-kabel litar dipasang didalam dinding atau siling dan tidak kelihatan langsung. Keadaan sekeliling 7. Bangunan sedang atau sudah siap di buat. Jenis kabel yang digunakan bagi sistem ini adalah sama dengan sistem permukaan berkantung kepada kaedah pendawaian dan perlindungan mekanikal yang dibuat: pendawaian tersembunyi menggunakan konduit : kabel pvk pendawaian tersembunyi tanpa konduit : kabel pvk/pvk - Ciri – Ciri Pemilihan 1. Memerlukan alat-alat dan alat tambahan khas. 6. termasuklah pengalirpenebat dan perlindungan mekanik bagi sesuatu jenis kabel dan juga aksesori –aksesorielektrik. Tempoh ketahanan pemasangan 5. Jenis voltan bekalan 1. Jenis beban yang hendak dipasang 2. 2.1.proses memecahkan dinding/konkrit di lakukan mengikut saiz laluan dan ukuran konduit. Kos perbelanjaan 4.

serta berbagai-bagai akhbar bahasa Melayu.4. sedangkan The Straits Times meneruskan penerbitannya di Singapura. mencontohi akhbar-akhbar British. Diasaskan pada tahun 1845 dengan nama The Straits Times dan format lebar sehelai. The Times dan The Independent. Ini diteruskan apabila Singapura menyertai Persekutuan Malaysia pada tahun 1963. tetapi selepas pemisahannya daripada persekutan pada tahun 1965. iaitu New Straits Times. Disebabkan kepekaan politikyang menetapkan bahawa akhbar-akhbar dari sebuah negara tidak boleh dijual di dalam negara yang lain.20. akhbar ini adalah akhbar bahasa Inggeris yang tunggal di Malaysia yang pernah mempunyai format tersebut. New Straits Times ialah akhbar bahasa Inggeris yang tertua di Malaysia. New Straits Times tidak dijual di Singapura. terutamanya Berita Harian. Bagi kedalaman lurah dinding untuk menanam kabel ia biasanya berukuran antara ½ incihingga ¾ inci juga mengikut keteb alan kabel yang hendak ditanam. Bagaimanapun. New Straits Times dicetak oleh Percetakan News Straits Times yang juga mencetak akhbar tengah hari bahasa Inggeris. satu versi untuk Malaysia. Bagi kedalaman lurah dinding untuk memasukkan kondiut berukuran saiz 1 inci ialahkedalamannya 1 ½ inci dan bagi kandiut berukuran ¾ inci kedalaman lurahdinding ialah 1 ¼ inci 6. serta Singapura. satu percubaan versi tabloid telah diterbitkan pada bulan September 2004 dan sejak 18 April 2005. Dengan ini. . telah diasaskan. 5. New Straits Times menamatkan tradisi 160 tahunnya. New Straits Times ialah sebahagian kumpulan syarikat Media Prima. Kedalaman bergantung kepada banyaknya kabel yang digunakan. Malay Mail. New Straits Times kini dijual pada harga Ringgit Malaysia 1. Ketika diasaskan sebagai Straits Times di Singapura. akhbar ini hanya diterbitkan dalam format tabloid. Straits Times tidak dijual di Malaysia dan sebaliknya. akhbar ini merangkumi seluruh kawasan British Malaya.

Berita Minggu”.my. Ia menerbitkan akhbar “NewStraits Times”. berbeza denganThe Star. yang menjadi nadi operasi syarikat.New Straits Times mempunyai edaran sebanyak lebih kurang 200. . kurang daripada edaran The Star. Pulau Pinang dan Terengganu.my dan www. KualaLumpur. Sebagai tambahan kepada pejabat utamanya di Kuala Lumpur dan pejabat cawangan di seluruh negara.nst.my.Ibu pejabat NSTP terletak di Balai Berita. Johor.com. The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad(“NSTP”) pada mulanya ditubuhkan di PersekutuanTanah Melayu sebagai sebuah syarikat sendirianberhad pada 20 Disember 1961 di bawah namaThe Times Packaging Company Ltd. pesaing utamanya. tetapi juga oleh wartawan-wartawan dan ahli-ahli intelek yang bukan kakitangan akhbar itu. dengan menggunakan namanya yang sudah sedia ada itu.Perniagaan asas NSTP adalah dalam bidang percetakan dan jualan akhbar selain menjadi syarikat pegangan pelaburan.com.com. Ia disenaraikan di PapanUtama Bursa Saham Kuala Lumpur pada 4 April 1973.000 naskhah sehari.bharian.NSTP kemudiannya menjadi sebuah syarikat berhad pada 31 Januari 1973. Nama Syarikat kemudiannya diubah beberapa kali sebelum ia akhirnya dikenali sebagai The New Straits Times Press (Malaysia) Sdn Bhd pada 28 Ogos 1972. Syarikat turut mengendalikan loji percetakan di Selangor. New Straits Times telah dianggap sebagai akhbar perdana bahasa Inggeris di Malaysia. www. “Berita Harian”. Oleh itu. Laman web akhbar-akhbar berkenaan boleh diakses di www.hmetro. “Harian Metro” dan “Metro Ahad” untuk edaran seluruh negara. akhbar ini mempunyai lidah pengarang yang mengandungi rencana-rencana mengenai keadaan negara yang disumbang bukan sahaja oleh penyunting akhbar.“New Sunday Times”. Walaupun begitu. akhbar ini adalah akhbar pilihan bagi kaum-kaum ahli intelek dan pegawai awam yang bertutur dalam bahasa Inggeris disebabkan.

bharian.com.Berita Minggu”.my. www.com.NSTP kemudiannya menjadi sebuah syarikat berhad pada 31 Januari 1973.my. .com.“New Sunday Times”. Pulau Pinang dan Terengganu.Ibu pejabat NSTP terletak di Balai Berita.my dan www. KualaLumpur. “Harian Metro” dan “Metro Ahad” untuk edaran seluruh negara.nst. Syarikat turut mengendalikan loji percetakan di Selangor. “Berita Harian”. Ia menerbitkan akhbar “NewStraits Times”.hmetro. Ia disenaraikan di PapanUtama Bursa Saham Kuala Lumpur pada 4 April 1973. Sebagai tambahan kepada pejabat utamanya di Kuala Lumpur dan pejabat cawangan di seluruh negara.diubah beberapa kali sebelum ia akhirnya dikenali sebagai The New Straits Times Press (Malaysia) Sdn Bhd pada 28 Ogos 1972. dengan menggunakan namanya yang sudah sedia ada itu. Johor.Perniagaan asas NSTP adalah dalam bidang percetakan dan jualan akhbar selain menjadi syarikat pegangan pelaburan. yang menjadi nadi operasi syarikat. Laman web akhbar-akhbar berkenaan boleh diakses di www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful