OBJEKTIF LATIHAN INDUSTRI a.

Membentuk pelajar menjadi seorang graduan cemerlang yang sentiasa berfikiran terbuka, berinovasi, bijak berkomunikasi dan berdaya-saing, b. Mendedahkan pelajar kepada situasi sebenar proses pengoperasian, pembangunan dan pengurusan di tempat kerja, c. Memberi peluang kepada pelajar melibatkan diri sebagai ahli projek di dalam menyiapkan sesuatu tugasan atau pembangunan projek di dalam jangka waktu yang telah ditetapkan, d. Memberi pengalaman kepada pelajar mempelajari teknik menyelesaikan masalah yang dihadapi semasa bekerja dan mampu menyumbang buah fikiran yang bermutu kepada organisasi, e. Membolehkan pelajar dan Universiti mendapat pendedahan kepada sistem dan teknologi terkini yang sedang digunakan oleh organisasi luar, f. Memberi peluang kepada organisasi dan industri melatih serta mengenalpasti kewibawaan bakal graduan universiti tempatan, g. Mendapat maklum balas untuk pemantauan kualiti kursus di Fakulti, dan h. Memotivasikan pelajar untuk memperbaiki pencapaian akademik selepas menjalani Latihan Industri.

jika kita memasuki bangunan-bangunan pejabat, mall, hotel, dan sebagainya maka kita akan merasakan sejuknya udara di tiap tingkat. Dari plafond bilik tampak kelihatan lubang semburan udara atau diffuser yang dipasang secara teratur sebagai tempat keluarnya udara dingin. Jika kita lihat sebenarnya apa yang berada di atas plafond, maka akan terlihat sistem saluran udara atau ducting yang disambungkan dari unit pengendalian hawa (AHU) yang merupakan salah satu unit dalam sistem AC sentral.
Sistem tata udara (AC) pusat bererti bahawa proses pendinginan hawa berpusat pada satu lokasi yang kemudian diedarkan ke semua arah atau lokasi. Sistem ini mempunyai beberapa komponen utama iaitu unit pendingin atau Chiller, Unit pengendalian udara atau Air Handling Unit (AHU), Cooling Tower, system pemipaan, system saluran udara atau ducting dan system control & kelistrikan. Pada unit pendingin atau chiller yang menganut system mampatan wap, komponennya terdiri daripada kompresor, kondensor, alat pengembangan dan evaporator. Pada chiller biasanya jenis kondensornya adalah water-cooled condenser. Air untuk menyejukkan kondensor dialirkan melalui paip yang kemudian outputnya disejukkan kembali secara evaporative cooling pada cooling tower. Pada komponen evaporator, jika sistemnya indirect cooling maka fluida yang didinginkan secara tidak langsung hawa melainkan air yang dialirkan melalui sistem pemipaan. Air yang mengalami pendinginan pada evaporator dialirkan ke system pengendalian hawa (AHU) menuju koil pendingin. Jika kita perhatikan komponen-komponen apa saja yang ada di dalamnya maka setiap AHU akan mempunyai: 1. Filter merupakan penapis udara dari kotoran, debu, atau zarah-zarah lain sehingga diharapkan udara yang dihasilkan lebih bersih. Filter ini dibezakan berdasarkan kelas-kelasnya. 2. Centrifugal fan merupakan kipas / blower sentrifugal yang berfungsi untuk mengedar hawa melalui ducting ke bilik-

ACKNOWLEDGEMENT The special thank goes to my helpful supervisor. Not forget. . The co-operation is much indeed appreciated. 3. Ms Razlina Rezali and all the staff in the FOM office that patient in helping us complete this program. Prinsip kerja secara mudah pada unit pengendalian udara ini adalah menyedut udara dari bilik (return air) yang kemudian dicampur dengan udara segar dari persekitaran (fresh air) dengan komposisi yang boleh diubah-ubah sesuai keinginan. Saravanan. fan sentrifugal dan koil pendingin. Setelah itu hawa yang telah mengalami penurunan suhu diedarkan secara merata ke setiap bilik melalui saluran udara (ducting) yang telah dirancang terlebih dahulu sehingga lokasi yang jauh sekalipun boleh berpatutan. Koil pendingin. Besides. this internship program makes me realized the value of working together as a team and as a new experience in working environment. Beberapa kelemahan dari sistem ini adalah jika satu komponen mengalami kerosakan dan sistem AC sentral tidak hidup maka semua bilik tidak akan merasakan hawa sejuk. Wan Amrul Mustapha and Miss Adriyanti Ghazali. merupakan komponen yang berfungsi menurunkan suhu udara.Faculty of Management (FOM).Mr. I am also would like to thankful the Coordinator of BMm (FOM) . All projects during the program would be nothing without the enthusiasm and imagination from both of you. My grateful thanks also go to both Mr. Not forget to Dr. A big contribution and hard worked from both of you during the eight week is very great indeed. Selain itu. jika suhu udara terlalu rendah atau sejuk maka tetapannya harus pada termostat di koil pendingin pada komponen AHU. The whole program really brought us together to appreciate the true value of friendship and respect of each other Great deals appreciated go to the contribution of my faculty . Miss Niza Adila Hamzah. The supervision and support that she gave truly help the progression and smoothness of the internship program.bilik. Assistant Director of FOM. great appreciation go to the rest of KM’s staff that help me from time to time during the project. which challenges us every minute. Lai Ming Ming for the smoothes and cooperation during the visited. Campuran udara tersebut masuk ke AHU melalui penapis.

Maksud ini boleh dicapai dengan menukarkan sambungan belitan stator daripada bentuk bintang () menjadi delta () dan motor itu akan terus berputar dalam sambungan delta.Last but not least I would like to thank my friends especially those who work together as interns at Motorola University – Miss Carol Guo Jiehui for the wise idea throughout the project. * Arus bintang () = 58% X (6 hingga 8 kali arus kendalian). . Arus dan dayakilas akan turut berkurangan kerana arus dan dayakilas adalah berkadar terus dengan kuasa dua nisbah voltan. Tujuan utama penggunaannya ialah untuk mengurangi arus permulaan ketika motor dihidupkan dan membolehkan motor ditukar arah mara dan songsang dengan kawalan punat tekan. Oleh yang demikian. Multimedia University – Faculty of Management Industrial Training Report Special thanks also to Mr. Faculty of Creative Multimedia (FCM) that have encourage. Arus pada sambungan bintang () dikecilkan sehingga 58%. Penukaran belitan stator daripada daripada bentuk bintang kepada bentuk delta boleh dibuat dengan dua cara iaitu dengan menggunakan suis kendalian tangan atau menggunakan sesentuh beroperasi secara automatik.FATIMATUN ZAHARAH ZAMRI. Setelah motor bergerak pada kelajuan 75% daripada kelajuan biasa. Zaini Kamarolzaman – Lecturer. voltan yang diterima oleh setiap belitan stator pada ketika sambungan bintang ialah 1/3 voltan talian dan voltan ini lebih rendah daripada voltan asal. . support and help me in completing this program successfully. sambungan motor itu akan ditukar daripada sambungan bintang kepada sambungan delta dan ini bermakna voltan bekalan akan bertambah dan kelajuan pun turut bertambah. 1001107642 PENGHIDUP MOTOR BINTANG-DELTA MARA-SONGSANG ( STAR-DELTA FORWARD REVERSE STARTER ) PENERANGAN Pemula bintang delta hanya digunakan untuk motor tiga fasa yang berukuran sederhana.

Boleh dihidupkan dan dimatikan beberapa kali pada bila-bila masa. Perlindungan motor tersebut adalah lebih berkesan sdengan mengadakan alat alat perlindungan dan alat kawalan didalam sistem penghidup motor.Menggunakan punca-punca motor yang lebih iaitu 6 hingga 7 punca. . Kebaikan mengurangkan arus mula • kurang tindakan daya mekanikal keatas gelung.Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3K. Suis akan akan kembali pada kedudukan henti apabila voltan bekalan terputus dan motor tidak akan hidup sendiri selepas bekalan pulih kecuali jika ia dikendalikan semula.K hingga 10 K. Mengelakkan motor hidup semula dengan sendiri setelah berlaku gangguan bekalan atau susutan voltan c. tangkai suis akan dipegang oleh elektromagnet yang juga berfungsi sebagai pelindung tanpa voltan. . b. Mengurangkan dan menghadkan arus mula kepada satu nilai yang kecil dan selamat.K sahaja. d. -Senggaraan adalah kurang jika dibandingkan dengan pemula alatubah-auto. pemula suis kendalian tangan mestilah mengadakan saling kunci mekanik agar suis pemula tidak boleh diubah kepada kedudukan delta sebelum kedudukan bintang. kos pemasangan adalah lebih murah dari pemula alatubah-auto. -Bagi keupayaan motor yang sama.Perlu diingatkan. GAMBARAJAH LITAR PENGHIDUP MOTOR 3 FASA Penghidup motor adalah bertujuan untuk:a. KEBURUKAN . KEBAIKAN DAN KEBURUKAN PEMULA BINTANG-DELTA MARA-SONGSANG KEBAIKAN . Pengendalian motor tersebut dapat dilakukan dengan selamat dan secara kawalan jauh. Setelah motor berputar.

• Kurang kejutan mekanikal keatas bingkai motor. Ini mengakibatkan daya kilas akan berkurangan hingga satu pertiga daripada nilai pusingan normal. • Bagi keupayaan motor yang sama kos pemasangan adalah lebih murah dari penghidup alatubah auto. aci (shaft) dan penghantaran dalam motor. Kebaikan penghidup bintang delta • Penyelenggaraan kurang jika dibandingkan dengan penghidup alatubah auto. Posted by Nor samida at 12:46 AM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook STAR DELTA FORWARD REVERSE PENGHIDUP BINTANG DELTA MARA SONGSANG . • Keperluan penyelanggaraan meningkat. • Kos meningkat dalam menyediakanj alat alat bagi sistem penghidup. Kedua dua hujung gelung fasa motor dibawa keluar kepunca stator. Satu cara laian untuk menghadkan arus mula ialah dengan cara mengurangkan voltan pada gelung. Ini boleh dilakukan dengan cara menyambung gelung gelung motor pada mulanya dalam sambungan bintang. • Alat alat terlalu rumit. • Mengurangkan daya kilas. PENGHIDUP BINTANG DELTA. kemudian ia akan bertukar dalam sambungan delta apabila pusingan motor tersebut mencapai satu tahap kelajuan yang tetap. Penghidup ini digunakan bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 hingga 10 k. Contohnya alat hawa dingin. Beban utama digunakan selepas motor tersebut mencapai kelajuan yang sebenarnya dan ianya disambung dalam delta. • Mengurangkan susutan voltan talian. • Menyebabkan motor berpusing secara berperingkat peringkat dengan beban. Keburukan mengurangkan arus mula.k. Cara ini menyebabkan daya kilas mula akan menjadi berkurangan dan ianya hanyalah sesuai bagi motor yang mempunyai kadar beban rendah apabila dimulakan. pam elektrik dan lain lain. Keburukan penghidup bintang delta • Keupayaan motor yang digunakan terhad kepada 3 hingga 10 kk. • Menggunakan punca punca motor yang lebih iaitu 6 hingga 7 punca. Semasa dalam peringkat permulaan iaitu semasa dalam 3 atau 58 % voltansambungan bintang voltan pada tiap tiap fasa ialah 1 / talian. • Mengurangkan gangguan terhadap sistem bekalan.

Bagi memudahkan kerjakerja pemasangan dan mengelakkan berlakunya pelelasan terhadap kabel Antara kegunaan Cable Tray:  Ia menyokong kabel dengan cara menghubungkan laluan kabel  Satu jambatan ialah struktur memberikan laluan selamat bagi merentasi jarak yang luas/terbuka.Lampu penunjuk kecemasan ( Emergency pilot lamp ) P/L.Sesentuh Delta ( Delta contactor ) S .Lampu penunjuk Mara ( Forward pilot lamp ) P/L.R .SesentuhBintang ( Star contactor ) TDR – Geganti pelewat masa (Time Delay Relay) O/L TRIP . 2010 PENDAWAIAN CABLE TRAY Pada asalnya system ini dighunakan untuk menyokong kabel tetapi oleh sebab ia membantu perjalanan pemasangan pendawaian ia juga dikira sebagai satu cara pendawaian. Sistem ini ialah satu sistem struktur yang teguh/tegar yang digunakan dengan selamat bagi mengikatkannya atau menyokong kabel serta laluannya Semasa pemasangan kabel ke atas dulang.F . November 21. beberapa perkara perlu diambil perhatian iaitu dulang tersebut hendaklah dipasang dengan kukuh serta kemas agar tidak tertanggal atau tercabut terutama dulang yang dipasang terbalik di atas siling.Lampu penunjuk Songsang ( Reversed Pilot lamp ) Posted by Nor samida at 12:13 AM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Sunday.Sesentuh Songsang (Reversed contactor ) D . .Sesentuh Mara ( Forward contactor ) R .Geganti beban lampau ( Overload relay ) P/ L-E .Litar Kawalan Petunjuk:F .

6. 1. Ladder Cable Tray (Jenis talam kabel bertangga). 2. . Solid Bottom Cable Tray (Jenis talam kabel bawah pejal). Channel Cable Tray (Jenis talam kabel terusan). 3. Trough Cable Tray (Jenis talam kabel palung). dapat disimpulkan bahawa dulang kabel sebagai struktur komponen yang penting terhadap satu sistem yang berkaitan dengan kerja-kerja pendawaian elektrik Dulang kabel terdapat beberapa jenis iaitu 1. Perforated Cable Tray (Jenis talam kebel berlubang). Ladder Cable Tray (Jenis talam kabel bertangga). Dulang kabel ialah menghubungkan itu membolehkan penghantaran pendawaian yang selamat merentasi jarak yang luas. Wire Mesh Cable Tray (Jenis talam kabel jaringan wire). 2. 4. Perforated Cable Tray (Jenis talam kebel berlubang).  Maka. 5.

Wire Mesh Cable Tray (Jenis talam kabel jaringan wire). Solid Bottom Cable Tray (Jenis talam kabel bawah pejal). Channel Cable Tray (Jenis talam kabel terusan). 6. Trough Cable Tray (Jenis talam kabel palung). .3. 4. 5.

Manakala konduit bukan logam bahannya adalah diperbuat daripada polivinil klorid dan bagi konduit boleh lentur (Fleaxsible Core) pula digunakan sebagai konduit penyambung di antara konduit tetap atau pengasing ke motor-motor elektrik Kebaikan Sistem Pemasangan konduit :- . memudahkan penyelenggaraan pada bangunan yang mempunyai punca kerosakan mekanikal yang banyak 2.Posted by Nor samida at 3:47 PM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook SISTEM PENDAWAIAN KONDUIT Sistem pendawaian ini di gunakan di tempat yang terdapat bahaya kerosakan mekanik atau kimia.Konduit Logam. hanya memerlukan satu sistem pembumian yang baik 3. 2. Di antara ketiga-tiga jenis konduit.makmal.Konduit Bukan Logam. konduit logam tolok berat (Heavy Gauge) pada umumnya digunakan secara meluas sebagai satu sistem pendawaian.bengkel dan sebagainya. memudahkan penambahan litar pada masa akan datang 4.Sistem ini boleh dipasang dipermukaan atau tersembunyi: Sistem pendawaian konduit adalah amat penting di dalam memasang pendawaian terutamanya kerana ianya : 1. dapat memaksima penggunaan kadar kuasa beban yang lebih apabila sistem dipasang Konduit terbahagi kepada 2 jenis (Bahan):1. misalnya di kilang-kilang. boleh digunakan bagi sistem dwifungsi iaitu satu fasa atau tiga fasa 5.

3. Jenis beban yang hendak dipasang 2.Bagi sistem pendawaian tersembunyi. 2. Jika bangunan sedang dalam pembinan. termasuklah pengalirpenebat dan perlindungan mekanik bagi sesuatu jenis kabel dan juga aksesori –aksesorielektrik. Akan merosakkkan bangunan jika pemasangan ini di buat sesudah bangunan disiapkkan. Jenis kabel yang digunakan bagi sistem ini adalah sama dengan sistem permukaan berkantung kepada kaedah pendawaian dan perlindungan mekanikal yang dibuat: pendawaian tersembunyi menggunakan konduit : kabel pvk pendawaian tersembunyi tanpa konduit : kabel pvk/pvk - Ciri – Ciri Pemilihan 1. Kabel tidak mudah cacat (Perlindungan mekanikal yang baik). Mengambil masa yang lama untuk menyiapkannya. Kos perbelanjaan 4. Keadaan tempat pemasangan 3. kecuali penghujung kabel yang digunakan untuk sambungan ke terminal aksesoriaksesori. dapat mengelakkan daripada kebakaran. Bangunan sedang atau sudah siap di buat. 2. Memerlukan pekerja mahir. Bentuk tidak kemas (cantik). Jika bangunan telah siap. Tempoh masa menyiapkan 8.konduit dipasang sebelum di „plaster‟. 3. 2. Pembuluh/konduit boleh dijadikan pengalir pelindung litar. Perubahan atau penambahan litar 9.1. 4. 5. Posted by Nor samida at 3:12 PM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook PENDAWAIAN TERSEMBUNYI Sistem pendawaian adalah sistem pemasangan litarlitar elektrik. Kekemasan dan kecantikan 6.proses memecahkan dinding/konkrit di lakukan mengikut saiz laluan dan ukuran konduit. Tempoh ketahanan pemasangan 5. . 3. kabel-kabel litar dipasang didalam dinding atau siling dan tidak kelihatan langsung. Kelemahan Sistem Pemasangan konduit :1. Memerlukan alat-alat dan alat tambahan khas. Perbelanjaan yang mahal berbanding pendawaian permukaan. 6. Keadaan sekeliling 7. Tahan lama. Jenis voltan bekalan 1.

Ketika diasaskan sebagai Straits Times di Singapura. terutamanya Berita Harian. akhbar ini hanya diterbitkan dalam format tabloid. satu percubaan versi tabloid telah diterbitkan pada bulan September 2004 dan sejak 18 April 2005. telah diasaskan. 5. New Straits Times ialah akhbar bahasa Inggeris yang tertua di Malaysia.4. sedangkan The Straits Times meneruskan penerbitannya di Singapura. Bagaimanapun. serta Singapura. Disebabkan kepekaan politikyang menetapkan bahawa akhbar-akhbar dari sebuah negara tidak boleh dijual di dalam negara yang lain. New Straits Times menamatkan tradisi 160 tahunnya.20. akhbar ini adalah akhbar bahasa Inggeris yang tunggal di Malaysia yang pernah mempunyai format tersebut. The Times dan The Independent. Dengan ini. mencontohi akhbar-akhbar British. Bagi kedalaman lurah dinding untuk memasukkan kondiut berukuran saiz 1 inci ialahkedalamannya 1 ½ inci dan bagi kandiut berukuran ¾ inci kedalaman lurahdinding ialah 1 ¼ inci 6. Kedalaman bergantung kepada banyaknya kabel yang digunakan. iaitu New Straits Times. Bagi kedalaman lurah dinding untuk menanam kabel ia biasanya berukuran antara ½ incihingga ¾ inci juga mengikut keteb alan kabel yang hendak ditanam. . akhbar ini merangkumi seluruh kawasan British Malaya. serta berbagai-bagai akhbar bahasa Melayu. satu versi untuk Malaysia. New Straits Times tidak dijual di Singapura. tetapi selepas pemisahannya daripada persekutan pada tahun 1965. Diasaskan pada tahun 1845 dengan nama The Straits Times dan format lebar sehelai. Malay Mail. New Straits Times dicetak oleh Percetakan News Straits Times yang juga mencetak akhbar tengah hari bahasa Inggeris. New Straits Times kini dijual pada harga Ringgit Malaysia 1. Ini diteruskan apabila Singapura menyertai Persekutuan Malaysia pada tahun 1963. Straits Times tidak dijual di Malaysia dan sebaliknya. New Straits Times ialah sebahagian kumpulan syarikat Media Prima.

Nama Syarikat kemudiannya diubah beberapa kali sebelum ia akhirnya dikenali sebagai The New Straits Times Press (Malaysia) Sdn Bhd pada 28 Ogos 1972. tetapi juga oleh wartawan-wartawan dan ahli-ahli intelek yang bukan kakitangan akhbar itu.Ibu pejabat NSTP terletak di Balai Berita. . New Straits Times telah dianggap sebagai akhbar perdana bahasa Inggeris di Malaysia. yang menjadi nadi operasi syarikat.com.New Straits Times mempunyai edaran sebanyak lebih kurang 200.bharian. Sebagai tambahan kepada pejabat utamanya di Kuala Lumpur dan pejabat cawangan di seluruh negara.000 naskhah sehari.my.com. pesaing utamanya. Ia menerbitkan akhbar “NewStraits Times”. Ia disenaraikan di PapanUtama Bursa Saham Kuala Lumpur pada 4 April 1973. KualaLumpur. “Harian Metro” dan “Metro Ahad” untuk edaran seluruh negara. Syarikat turut mengendalikan loji percetakan di Selangor. Walaupun begitu. berbeza denganThe Star.nst. akhbar ini adalah akhbar pilihan bagi kaum-kaum ahli intelek dan pegawai awam yang bertutur dalam bahasa Inggeris disebabkan. Pulau Pinang dan Terengganu. “Berita Harian”. The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad(“NSTP”) pada mulanya ditubuhkan di PersekutuanTanah Melayu sebagai sebuah syarikat sendirianberhad pada 20 Disember 1961 di bawah namaThe Times Packaging Company Ltd. akhbar ini mempunyai lidah pengarang yang mengandungi rencana-rencana mengenai keadaan negara yang disumbang bukan sahaja oleh penyunting akhbar.com. Laman web akhbar-akhbar berkenaan boleh diakses di www.my dan www. kurang daripada edaran The Star. Johor.my. www.hmetro. Oleh itu.“New Sunday Times”. dengan menggunakan namanya yang sudah sedia ada itu.Perniagaan asas NSTP adalah dalam bidang percetakan dan jualan akhbar selain menjadi syarikat pegangan pelaburan.Berita Minggu”.NSTP kemudiannya menjadi sebuah syarikat berhad pada 31 Januari 1973.

Johor. Pulau Pinang dan Terengganu. “Berita Harian”.com. Sebagai tambahan kepada pejabat utamanya di Kuala Lumpur dan pejabat cawangan di seluruh negara. Syarikat turut mengendalikan loji percetakan di Selangor. dengan menggunakan namanya yang sudah sedia ada itu.com.Ibu pejabat NSTP terletak di Balai Berita.NSTP kemudiannya menjadi sebuah syarikat berhad pada 31 Januari 1973.bharian.nst. www.com. “Harian Metro” dan “Metro Ahad” untuk edaran seluruh negara. KualaLumpur.diubah beberapa kali sebelum ia akhirnya dikenali sebagai The New Straits Times Press (Malaysia) Sdn Bhd pada 28 Ogos 1972. yang menjadi nadi operasi syarikat.Berita Minggu”.Perniagaan asas NSTP adalah dalam bidang percetakan dan jualan akhbar selain menjadi syarikat pegangan pelaburan. Laman web akhbar-akhbar berkenaan boleh diakses di www.“New Sunday Times”.hmetro.my dan www.my. Ia menerbitkan akhbar “NewStraits Times”. Ia disenaraikan di PapanUtama Bursa Saham Kuala Lumpur pada 4 April 1973. .my.