P. 1
LI

LI

|Views: 325|Likes:
Published by dinesskumar

More info:

Published by: dinesskumar on Dec 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/09/2015

pdf

text

original

OBJEKTIF LATIHAN INDUSTRI a.

Membentuk pelajar menjadi seorang graduan cemerlang yang sentiasa berfikiran terbuka, berinovasi, bijak berkomunikasi dan berdaya-saing, b. Mendedahkan pelajar kepada situasi sebenar proses pengoperasian, pembangunan dan pengurusan di tempat kerja, c. Memberi peluang kepada pelajar melibatkan diri sebagai ahli projek di dalam menyiapkan sesuatu tugasan atau pembangunan projek di dalam jangka waktu yang telah ditetapkan, d. Memberi pengalaman kepada pelajar mempelajari teknik menyelesaikan masalah yang dihadapi semasa bekerja dan mampu menyumbang buah fikiran yang bermutu kepada organisasi, e. Membolehkan pelajar dan Universiti mendapat pendedahan kepada sistem dan teknologi terkini yang sedang digunakan oleh organisasi luar, f. Memberi peluang kepada organisasi dan industri melatih serta mengenalpasti kewibawaan bakal graduan universiti tempatan, g. Mendapat maklum balas untuk pemantauan kualiti kursus di Fakulti, dan h. Memotivasikan pelajar untuk memperbaiki pencapaian akademik selepas menjalani Latihan Industri.

jika kita memasuki bangunan-bangunan pejabat, mall, hotel, dan sebagainya maka kita akan merasakan sejuknya udara di tiap tingkat. Dari plafond bilik tampak kelihatan lubang semburan udara atau diffuser yang dipasang secara teratur sebagai tempat keluarnya udara dingin. Jika kita lihat sebenarnya apa yang berada di atas plafond, maka akan terlihat sistem saluran udara atau ducting yang disambungkan dari unit pengendalian hawa (AHU) yang merupakan salah satu unit dalam sistem AC sentral.
Sistem tata udara (AC) pusat bererti bahawa proses pendinginan hawa berpusat pada satu lokasi yang kemudian diedarkan ke semua arah atau lokasi. Sistem ini mempunyai beberapa komponen utama iaitu unit pendingin atau Chiller, Unit pengendalian udara atau Air Handling Unit (AHU), Cooling Tower, system pemipaan, system saluran udara atau ducting dan system control & kelistrikan. Pada unit pendingin atau chiller yang menganut system mampatan wap, komponennya terdiri daripada kompresor, kondensor, alat pengembangan dan evaporator. Pada chiller biasanya jenis kondensornya adalah water-cooled condenser. Air untuk menyejukkan kondensor dialirkan melalui paip yang kemudian outputnya disejukkan kembali secara evaporative cooling pada cooling tower. Pada komponen evaporator, jika sistemnya indirect cooling maka fluida yang didinginkan secara tidak langsung hawa melainkan air yang dialirkan melalui sistem pemipaan. Air yang mengalami pendinginan pada evaporator dialirkan ke system pengendalian hawa (AHU) menuju koil pendingin. Jika kita perhatikan komponen-komponen apa saja yang ada di dalamnya maka setiap AHU akan mempunyai: 1. Filter merupakan penapis udara dari kotoran, debu, atau zarah-zarah lain sehingga diharapkan udara yang dihasilkan lebih bersih. Filter ini dibezakan berdasarkan kelas-kelasnya. 2. Centrifugal fan merupakan kipas / blower sentrifugal yang berfungsi untuk mengedar hawa melalui ducting ke bilik-

3. Ms Razlina Rezali and all the staff in the FOM office that patient in helping us complete this program. Miss Niza Adila Hamzah.bilik. Selain itu. Prinsip kerja secara mudah pada unit pengendalian udara ini adalah menyedut udara dari bilik (return air) yang kemudian dicampur dengan udara segar dari persekitaran (fresh air) dengan komposisi yang boleh diubah-ubah sesuai keinginan. Assistant Director of FOM. I am also would like to thankful the Coordinator of BMm (FOM) . . The co-operation is much indeed appreciated. Campuran udara tersebut masuk ke AHU melalui penapis. Not forget to Dr. which challenges us every minute. Beberapa kelemahan dari sistem ini adalah jika satu komponen mengalami kerosakan dan sistem AC sentral tidak hidup maka semua bilik tidak akan merasakan hawa sejuk.Mr.Faculty of Management (FOM). jika suhu udara terlalu rendah atau sejuk maka tetapannya harus pada termostat di koil pendingin pada komponen AHU. My grateful thanks also go to both Mr. Not forget. All projects during the program would be nothing without the enthusiasm and imagination from both of you. Besides. The supervision and support that she gave truly help the progression and smoothness of the internship program. Koil pendingin. merupakan komponen yang berfungsi menurunkan suhu udara. fan sentrifugal dan koil pendingin. Lai Ming Ming for the smoothes and cooperation during the visited. Setelah itu hawa yang telah mengalami penurunan suhu diedarkan secara merata ke setiap bilik melalui saluran udara (ducting) yang telah dirancang terlebih dahulu sehingga lokasi yang jauh sekalipun boleh berpatutan. A big contribution and hard worked from both of you during the eight week is very great indeed. Saravanan. great appreciation go to the rest of KM’s staff that help me from time to time during the project. The whole program really brought us together to appreciate the true value of friendship and respect of each other Great deals appreciated go to the contribution of my faculty . ACKNOWLEDGEMENT The special thank goes to my helpful supervisor. this internship program makes me realized the value of working together as a team and as a new experience in working environment. Wan Amrul Mustapha and Miss Adriyanti Ghazali.

Arus pada sambungan bintang () dikecilkan sehingga 58%. * Arus bintang () = 58% X (6 hingga 8 kali arus kendalian). Arus dan dayakilas akan turut berkurangan kerana arus dan dayakilas adalah berkadar terus dengan kuasa dua nisbah voltan. Zaini Kamarolzaman – Lecturer. . . sambungan motor itu akan ditukar daripada sambungan bintang kepada sambungan delta dan ini bermakna voltan bekalan akan bertambah dan kelajuan pun turut bertambah. 1001107642 PENGHIDUP MOTOR BINTANG-DELTA MARA-SONGSANG ( STAR-DELTA FORWARD REVERSE STARTER ) PENERANGAN Pemula bintang delta hanya digunakan untuk motor tiga fasa yang berukuran sederhana. Tujuan utama penggunaannya ialah untuk mengurangi arus permulaan ketika motor dihidupkan dan membolehkan motor ditukar arah mara dan songsang dengan kawalan punat tekan.Last but not least I would like to thank my friends especially those who work together as interns at Motorola University – Miss Carol Guo Jiehui for the wise idea throughout the project. support and help me in completing this program successfully. Faculty of Creative Multimedia (FCM) that have encourage.FATIMATUN ZAHARAH ZAMRI. Penukaran belitan stator daripada daripada bentuk bintang kepada bentuk delta boleh dibuat dengan dua cara iaitu dengan menggunakan suis kendalian tangan atau menggunakan sesentuh beroperasi secara automatik. Oleh yang demikian. Maksud ini boleh dicapai dengan menukarkan sambungan belitan stator daripada bentuk bintang () menjadi delta () dan motor itu akan terus berputar dalam sambungan delta. Multimedia University – Faculty of Management Industrial Training Report Special thanks also to Mr. Setelah motor bergerak pada kelajuan 75% daripada kelajuan biasa. voltan yang diterima oleh setiap belitan stator pada ketika sambungan bintang ialah 1/3 voltan talian dan voltan ini lebih rendah daripada voltan asal.

Mengelakkan motor hidup semula dengan sendiri setelah berlaku gangguan bekalan atau susutan voltan c. Kebaikan mengurangkan arus mula • kurang tindakan daya mekanikal keatas gelung. Setelah motor berputar. kos pemasangan adalah lebih murah dari pemula alatubah-auto. Pengendalian motor tersebut dapat dilakukan dengan selamat dan secara kawalan jauh. Perlindungan motor tersebut adalah lebih berkesan sdengan mengadakan alat alat perlindungan dan alat kawalan didalam sistem penghidup motor.K sahaja. Mengurangkan dan menghadkan arus mula kepada satu nilai yang kecil dan selamat. pemula suis kendalian tangan mestilah mengadakan saling kunci mekanik agar suis pemula tidak boleh diubah kepada kedudukan delta sebelum kedudukan bintang. -Bagi keupayaan motor yang sama.Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3K. tangkai suis akan dipegang oleh elektromagnet yang juga berfungsi sebagai pelindung tanpa voltan.K hingga 10 K.Perlu diingatkan. KEBAIKAN DAN KEBURUKAN PEMULA BINTANG-DELTA MARA-SONGSANG KEBAIKAN . Suis akan akan kembali pada kedudukan henti apabila voltan bekalan terputus dan motor tidak akan hidup sendiri selepas bekalan pulih kecuali jika ia dikendalikan semula. . -Senggaraan adalah kurang jika dibandingkan dengan pemula alatubah-auto. b. GAMBARAJAH LITAR PENGHIDUP MOTOR 3 FASA Penghidup motor adalah bertujuan untuk:a. KEBURUKAN .Menggunakan punca-punca motor yang lebih iaitu 6 hingga 7 punca. .Boleh dihidupkan dan dimatikan beberapa kali pada bila-bila masa. d.

aci (shaft) dan penghantaran dalam motor. pam elektrik dan lain lain. • Menyebabkan motor berpusing secara berperingkat peringkat dengan beban. • Kos meningkat dalam menyediakanj alat alat bagi sistem penghidup.• Kurang kejutan mekanikal keatas bingkai motor.k. PENGHIDUP BINTANG DELTA. Cara ini menyebabkan daya kilas mula akan menjadi berkurangan dan ianya hanyalah sesuai bagi motor yang mempunyai kadar beban rendah apabila dimulakan. • Bagi keupayaan motor yang sama kos pemasangan adalah lebih murah dari penghidup alatubah auto. • Mengurangkan daya kilas. • Menggunakan punca punca motor yang lebih iaitu 6 hingga 7 punca. Satu cara laian untuk menghadkan arus mula ialah dengan cara mengurangkan voltan pada gelung. Kebaikan penghidup bintang delta • Penyelenggaraan kurang jika dibandingkan dengan penghidup alatubah auto. Contohnya alat hawa dingin. • Alat alat terlalu rumit. Semasa dalam peringkat permulaan iaitu semasa dalam 3 atau 58 % voltansambungan bintang voltan pada tiap tiap fasa ialah 1 / talian. • Keperluan penyelanggaraan meningkat. kemudian ia akan bertukar dalam sambungan delta apabila pusingan motor tersebut mencapai satu tahap kelajuan yang tetap. Ini mengakibatkan daya kilas akan berkurangan hingga satu pertiga daripada nilai pusingan normal. Posted by Nor samida at 12:46 AM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook STAR DELTA FORWARD REVERSE PENGHIDUP BINTANG DELTA MARA SONGSANG . • Mengurangkan susutan voltan talian. Keburukan penghidup bintang delta • Keupayaan motor yang digunakan terhad kepada 3 hingga 10 kk. Ini boleh dilakukan dengan cara menyambung gelung gelung motor pada mulanya dalam sambungan bintang. • Mengurangkan gangguan terhadap sistem bekalan. Kedua dua hujung gelung fasa motor dibawa keluar kepunca stator. Keburukan mengurangkan arus mula. Beban utama digunakan selepas motor tersebut mencapai kelajuan yang sebenarnya dan ianya disambung dalam delta. Penghidup ini digunakan bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 hingga 10 k.

Sesentuh Mara ( Forward contactor ) R . . Sistem ini ialah satu sistem struktur yang teguh/tegar yang digunakan dengan selamat bagi mengikatkannya atau menyokong kabel serta laluannya Semasa pemasangan kabel ke atas dulang. November 21.Litar Kawalan Petunjuk:F . beberapa perkara perlu diambil perhatian iaitu dulang tersebut hendaklah dipasang dengan kukuh serta kemas agar tidak tertanggal atau tercabut terutama dulang yang dipasang terbalik di atas siling. 2010 PENDAWAIAN CABLE TRAY Pada asalnya system ini dighunakan untuk menyokong kabel tetapi oleh sebab ia membantu perjalanan pemasangan pendawaian ia juga dikira sebagai satu cara pendawaian.Geganti beban lampau ( Overload relay ) P/ L-E .SesentuhBintang ( Star contactor ) TDR – Geganti pelewat masa (Time Delay Relay) O/L TRIP .Lampu penunjuk Songsang ( Reversed Pilot lamp ) Posted by Nor samida at 12:13 AM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Sunday.Sesentuh Songsang (Reversed contactor ) D . Bagi memudahkan kerjakerja pemasangan dan mengelakkan berlakunya pelelasan terhadap kabel Antara kegunaan Cable Tray:  Ia menyokong kabel dengan cara menghubungkan laluan kabel  Satu jambatan ialah struktur memberikan laluan selamat bagi merentasi jarak yang luas/terbuka.Sesentuh Delta ( Delta contactor ) S .Lampu penunjuk Mara ( Forward pilot lamp ) P/L.R .Lampu penunjuk kecemasan ( Emergency pilot lamp ) P/L.F .

Channel Cable Tray (Jenis talam kabel terusan). Trough Cable Tray (Jenis talam kabel palung). 5. 1. Wire Mesh Cable Tray (Jenis talam kabel jaringan wire). Perforated Cable Tray (Jenis talam kebel berlubang). Solid Bottom Cable Tray (Jenis talam kabel bawah pejal). dapat disimpulkan bahawa dulang kabel sebagai struktur komponen yang penting terhadap satu sistem yang berkaitan dengan kerja-kerja pendawaian elektrik Dulang kabel terdapat beberapa jenis iaitu 1. Perforated Cable Tray (Jenis talam kebel berlubang). . 6. 2. 3. 4.  Maka. Dulang kabel ialah menghubungkan itu membolehkan penghantaran pendawaian yang selamat merentasi jarak yang luas. Ladder Cable Tray (Jenis talam kabel bertangga). 2. Ladder Cable Tray (Jenis talam kabel bertangga).

4. Wire Mesh Cable Tray (Jenis talam kabel jaringan wire). 5. Channel Cable Tray (Jenis talam kabel terusan). Solid Bottom Cable Tray (Jenis talam kabel bawah pejal).3. Trough Cable Tray (Jenis talam kabel palung). 6. .

dapat memaksima penggunaan kadar kuasa beban yang lebih apabila sistem dipasang Konduit terbahagi kepada 2 jenis (Bahan):1. misalnya di kilang-kilang.Konduit Logam.Konduit Bukan Logam. boleh digunakan bagi sistem dwifungsi iaitu satu fasa atau tiga fasa 5.Posted by Nor samida at 3:47 PM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook SISTEM PENDAWAIAN KONDUIT Sistem pendawaian ini di gunakan di tempat yang terdapat bahaya kerosakan mekanik atau kimia. hanya memerlukan satu sistem pembumian yang baik 3. memudahkan penyelenggaraan pada bangunan yang mempunyai punca kerosakan mekanikal yang banyak 2. 2.bengkel dan sebagainya. Di antara ketiga-tiga jenis konduit.makmal. memudahkan penambahan litar pada masa akan datang 4. konduit logam tolok berat (Heavy Gauge) pada umumnya digunakan secara meluas sebagai satu sistem pendawaian.Sistem ini boleh dipasang dipermukaan atau tersembunyi: Sistem pendawaian konduit adalah amat penting di dalam memasang pendawaian terutamanya kerana ianya : 1. Manakala konduit bukan logam bahannya adalah diperbuat daripada polivinil klorid dan bagi konduit boleh lentur (Fleaxsible Core) pula digunakan sebagai konduit penyambung di antara konduit tetap atau pengasing ke motor-motor elektrik Kebaikan Sistem Pemasangan konduit :- .

Perbelanjaan yang mahal berbanding pendawaian permukaan. Jenis beban yang hendak dipasang 2. Tempoh masa menyiapkan 8. 3. termasuklah pengalirpenebat dan perlindungan mekanik bagi sesuatu jenis kabel dan juga aksesori –aksesorielektrik.1. 3. Memerlukan pekerja mahir. Memerlukan alat-alat dan alat tambahan khas. 6. Bangunan sedang atau sudah siap di buat. Tahan lama. Tempoh ketahanan pemasangan 5. Jenis kabel yang digunakan bagi sistem ini adalah sama dengan sistem permukaan berkantung kepada kaedah pendawaian dan perlindungan mekanikal yang dibuat: pendawaian tersembunyi menggunakan konduit : kabel pvk pendawaian tersembunyi tanpa konduit : kabel pvk/pvk - Ciri – Ciri Pemilihan 1. Akan merosakkkan bangunan jika pemasangan ini di buat sesudah bangunan disiapkkan. . dapat mengelakkan daripada kebakaran. 3. Bentuk tidak kemas (cantik). Jika bangunan telah siap. 5. Keadaan sekeliling 7. Posted by Nor samida at 3:12 PM 0 comments Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook PENDAWAIAN TERSEMBUNYI Sistem pendawaian adalah sistem pemasangan litarlitar elektrik. Pembuluh/konduit boleh dijadikan pengalir pelindung litar. Perubahan atau penambahan litar 9.Bagi sistem pendawaian tersembunyi. Kelemahan Sistem Pemasangan konduit :1. Mengambil masa yang lama untuk menyiapkannya. Kos perbelanjaan 4. kecuali penghujung kabel yang digunakan untuk sambungan ke terminal aksesoriaksesori. kabel-kabel litar dipasang didalam dinding atau siling dan tidak kelihatan langsung. Jika bangunan sedang dalam pembinan. Kabel tidak mudah cacat (Perlindungan mekanikal yang baik).konduit dipasang sebelum di „plaster‟. Jenis voltan bekalan 1.proses memecahkan dinding/konkrit di lakukan mengikut saiz laluan dan ukuran konduit. 4. Keadaan tempat pemasangan 3. 2. 2. 2. Kekemasan dan kecantikan 6.

20. Straits Times tidak dijual di Malaysia dan sebaliknya. Disebabkan kepekaan politikyang menetapkan bahawa akhbar-akhbar dari sebuah negara tidak boleh dijual di dalam negara yang lain. The Times dan The Independent. serta berbagai-bagai akhbar bahasa Melayu. telah diasaskan.4. sedangkan The Straits Times meneruskan penerbitannya di Singapura. New Straits Times dicetak oleh Percetakan News Straits Times yang juga mencetak akhbar tengah hari bahasa Inggeris. New Straits Times menamatkan tradisi 160 tahunnya. Ini diteruskan apabila Singapura menyertai Persekutuan Malaysia pada tahun 1963. Bagi kedalaman lurah dinding untuk menanam kabel ia biasanya berukuran antara ½ incihingga ¾ inci juga mengikut keteb alan kabel yang hendak ditanam. tetapi selepas pemisahannya daripada persekutan pada tahun 1965. akhbar ini hanya diterbitkan dalam format tabloid. serta Singapura. iaitu New Straits Times. Diasaskan pada tahun 1845 dengan nama The Straits Times dan format lebar sehelai. terutamanya Berita Harian. Bagaimanapun. Ketika diasaskan sebagai Straits Times di Singapura. New Straits Times ialah sebahagian kumpulan syarikat Media Prima. mencontohi akhbar-akhbar British. Malay Mail. 5. satu percubaan versi tabloid telah diterbitkan pada bulan September 2004 dan sejak 18 April 2005. Dengan ini. Bagi kedalaman lurah dinding untuk memasukkan kondiut berukuran saiz 1 inci ialahkedalamannya 1 ½ inci dan bagi kandiut berukuran ¾ inci kedalaman lurahdinding ialah 1 ¼ inci 6. New Straits Times ialah akhbar bahasa Inggeris yang tertua di Malaysia. satu versi untuk Malaysia. New Straits Times kini dijual pada harga Ringgit Malaysia 1. Kedalaman bergantung kepada banyaknya kabel yang digunakan. akhbar ini adalah akhbar bahasa Inggeris yang tunggal di Malaysia yang pernah mempunyai format tersebut. New Straits Times tidak dijual di Singapura. akhbar ini merangkumi seluruh kawasan British Malaya. .

yang menjadi nadi operasi syarikat. akhbar ini mempunyai lidah pengarang yang mengandungi rencana-rencana mengenai keadaan negara yang disumbang bukan sahaja oleh penyunting akhbar. “Harian Metro” dan “Metro Ahad” untuk edaran seluruh negara.my. . Pulau Pinang dan Terengganu. www.com. Walaupun begitu. Nama Syarikat kemudiannya diubah beberapa kali sebelum ia akhirnya dikenali sebagai The New Straits Times Press (Malaysia) Sdn Bhd pada 28 Ogos 1972.my. Johor.Ibu pejabat NSTP terletak di Balai Berita. Ia disenaraikan di PapanUtama Bursa Saham Kuala Lumpur pada 4 April 1973. KualaLumpur.NSTP kemudiannya menjadi sebuah syarikat berhad pada 31 Januari 1973. “Berita Harian”. dengan menggunakan namanya yang sudah sedia ada itu. Ia menerbitkan akhbar “NewStraits Times”.com. berbeza denganThe Star.bharian. The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad(“NSTP”) pada mulanya ditubuhkan di PersekutuanTanah Melayu sebagai sebuah syarikat sendirianberhad pada 20 Disember 1961 di bawah namaThe Times Packaging Company Ltd. kurang daripada edaran The Star.000 naskhah sehari. Sebagai tambahan kepada pejabat utamanya di Kuala Lumpur dan pejabat cawangan di seluruh negara. Syarikat turut mengendalikan loji percetakan di Selangor.“New Sunday Times”.nst.Perniagaan asas NSTP adalah dalam bidang percetakan dan jualan akhbar selain menjadi syarikat pegangan pelaburan. Oleh itu.com. New Straits Times telah dianggap sebagai akhbar perdana bahasa Inggeris di Malaysia.Berita Minggu”. pesaing utamanya.New Straits Times mempunyai edaran sebanyak lebih kurang 200. akhbar ini adalah akhbar pilihan bagi kaum-kaum ahli intelek dan pegawai awam yang bertutur dalam bahasa Inggeris disebabkan. tetapi juga oleh wartawan-wartawan dan ahli-ahli intelek yang bukan kakitangan akhbar itu.my dan www. Laman web akhbar-akhbar berkenaan boleh diakses di www.hmetro.

com.NSTP kemudiannya menjadi sebuah syarikat berhad pada 31 Januari 1973. Ia disenaraikan di PapanUtama Bursa Saham Kuala Lumpur pada 4 April 1973.hmetro.my dan www. Syarikat turut mengendalikan loji percetakan di Selangor.diubah beberapa kali sebelum ia akhirnya dikenali sebagai The New Straits Times Press (Malaysia) Sdn Bhd pada 28 Ogos 1972.“New Sunday Times”. Pulau Pinang dan Terengganu. “Harian Metro” dan “Metro Ahad” untuk edaran seluruh negara. “Berita Harian”. Sebagai tambahan kepada pejabat utamanya di Kuala Lumpur dan pejabat cawangan di seluruh negara. Johor.Ibu pejabat NSTP terletak di Balai Berita. KualaLumpur.Berita Minggu”.com. yang menjadi nadi operasi syarikat.com. www.bharian. Laman web akhbar-akhbar berkenaan boleh diakses di www.my.nst. .my. dengan menggunakan namanya yang sudah sedia ada itu.Perniagaan asas NSTP adalah dalam bidang percetakan dan jualan akhbar selain menjadi syarikat pegangan pelaburan. Ia menerbitkan akhbar “NewStraits Times”.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->