P. 1
Apakah Prosedur Operasi Standard

Apakah Prosedur Operasi Standard

|Views: 4,671|Likes:
Published by Azie Yong Chan

More info:

Published by: Azie Yong Chan on Dec 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/06/2013

pdf

text

original

Apakah Prosedur Operasi Standard?

Prosedur Operasi Standard (SOP) membantu maksimum keselamatan dan kecekapan operasi untuk organisasi seperti ini: - Organisasi Farmasi Kerajaan organisasi - Operasi tindak balas Kecemasan - Organisasi penyelidikan klinikal - Kuasa menghasilkan organisasi SOP diperincikan arahan bertulis untuk mencapai keseragaman pelaksanaan fungsi tertentu. SOP yang ditulis dengan baik boleh digunakan untuk memenuhi keperluan pematuhan. SOP disyorkan untuk semua prosedur yang menimbulkan risiko kepada kesihatan dan keselamatan kakitangan. Prosedur Operasi Standard (SOP) membolehkan anda mengendalikan dokumen-dokumen seperti pelan, peraturan, pematuhan, dan dasar-dasar. SOP menyuling syarat-syarat yang terkandung dalam dokumen ini ke dalam format yang boleh digunakan oleh ahli-ahli staf dalam persekitaran kerja mereka. Prosedur Operasi Standard (SOP) perlu tranfered tanpa pengubahsuaian setiap menginsuranskan keputusan yang dijangka. Tiap-tiap pengubahsuaian atau kecapahan standard yang diberikan, Prosedur disampaikan, manakala penyiasatan dan hasil siasatan didokumenkan mengikut prosedur kecapahan dalaman. Semua proses dan prosedur yang bertaraf tinggi perlu diletakkan di dalam Prosedur Operasi Standard. Prosedur Operasi Standard ini perlu menjadi asas untuk program latihan setiap hari setiap pekerja. Prosedur Operasi Standard harus sering dikemaskini untuk menginsuranskan patuh kepada syarat-syarat kesedaran dan amalan kerja. Senarai semakan minimum 3 tahun adalah disyorkan. Perubahan Prosedur Operasi Piawaian diaktifkan secara amnya oleh proses atau perubahan prosedur atau penyesuaian. Perubahan ini perlu dipimpin oleh prosedur tapak dalaman yang mengawal. Sebahagian daripada senarai aktiviti perubahan itu perlu untuk mengemas kini prosedur operasi standard koheren. Prosedur operasi standard harus di tempat untuk semua sistem kelas tinggi ditambah dengan aktivitiaktiviti khusus operasi di sebelah. Struktur Sistem Tatacara dan jumlah semua SOP perlu dipertimbangkan dengan berhati-hati. Terlalu banyak prosedur operasi standard boleh membawa kepada kerosakan Sstem SOP.

atau amalan.prosedur pengendalian yang berikut selamat tidak bertujuan sebagai undang-undang. Pembaca perlu menjalankan dan bergantung kepada penyelidikan sendiri sebelum bertindak atas atau sebaliknya menggunakan bahan-bahan tersebut. atau pematuhan dengan undang-undang atau peraturan-peraturan berkenaan. ND 58506-5585. . keadaan. Bismarck. Prosedur operasi yang selamat ini adalah untuk tujuan sampel yang akan digunakan apabila anda membangunkan prosedur khusus kepada organisasi anda. Penafian . atau melalui e-mel kepada wsisafety@nd. perniagaan. mewakili nasihat berkenaan dengan amalan-amalan tertentu mana-mana pihak atau mana-mana aku janji oleh Tenaga Kerja Keselamatan & Insurans (WSI) dalam hal mana-mana. Selamat prosedur operasi kami disediakan sebagai panduan untuk membantu anda membangunkan Program Pengurusan Risiko anda atau hanya meningkatkan program keselamatan yang sedia ada anda. Mereka menyediakan alat-alat untuk mengajar bagaimana untuk bekerja secara konsisten dengan tahap maksimum kecekapan dan keselamatan. kesesuaian atau kesesuaian bagi mana-mana pembaca tertentu. atau nasihat pengurusan risiko kepada mana-mana pihak. WSI telah tidak disahkan atau disahkan ketepatan atau ketepatan bahan-bahan itu atau mana-mana maklumat yang mereka mungkin berdasarkan. Ia membuat sebarang representasi atau jaminan kepada kandungan maklumat ini atau ketepatan. Soalan-soalan tentang bahan ini perlu ditangani secara bertulis kepada Unit Pendidikan Pencegahan Kerugian Tenaga Kerja Keselamatan & Insurans.gov. Tidak semua unsur-unsur semua prosedur akan memohon kepada organisasi anda. dalam apa-apa cara. Peti Surat 5585. Mereka tidak.Prosedur selamat Operasi Prosedur operasi yang selamat ditulis garis panduan bagi prosedur dan tugas-tugas yang melibatkan diiktiraf bahaya.

menilai dan mengawal risiko pengendalian manual berhubung dengan mengangkat tugas merentasi pelbagai industri termasuk pembinaan. SWMS ini meliputi aspek-aspek umum yang berkaitan dengan tugas-tugas pengendalian manual berbahaya. layanan dan sebagainya ini tidak menyediakan kawalan risiko khusus dalam berhubung dengan orang-pengendalian di persekitaran penjagaan kesihatan.Prosedur Keselamatan termasuk: PPE Nota-nota keselamatan Perancangan Penyediaan Pemeriksaan pra-operasi Operasi Penyelenggaraan Kecemasan Prosedur Rujukan Product Details: 11 Page prosedur Ditulis oleh bekas WHS pemeriksa Dirujuk Penilaian risiko sebelum dan selepas langkah-langkah kawalan MS Word format TIDAK PDF Petugas khusus tapak dan butir-butir khusus mudah untuk menambah Termasuk mudah untuk menyiapkan kotak-kotak untuk maklumat Syarikat dan butir-butir projek Tanda Pekerja off seksyen Segera penghantaran download Related items: Pengendalian Manual (Mengangkat) Forklift Petrol / Diesel Loading & memunggah Lori Pelan Pengurusan Lalulintas Maklumat Mengangkat Manual Pengendalian: Manual Pengendalian-mengangkat Kaedah Kerja Selamat Penyata (SWMS) adalah prosedur yang komprehensif 11 halaman. Pengendalian manual termasuk semua aktiviti fizikal. Tugas-tugas pengendalian manual hanya hadir risiko apabila mereka dianggap berbahaya. . SWMS meliputi keperluan untuk mengenal pasti. pembuatan. Berbahaya tugas-tugas secara manual boleh membawa kepada kecederaan yang dipanggil "Kecederaan Muskuloskeletal" atau MSD.

Penyediaan: Menilai tugas mengangkat tertentu. cangkuk) SWL yang sesuai. keadaan yang baik dan sesuai untuk jenis beban Kenderaan yang dilengkapi dengan tanjakan mobil lain terlalu dekat hidraulik yang sesuai SWL. Hanya menambah butiran syarikat anda. Ia kemudiannya bersedia untuk mencetak dan diperbadankan sebagai sebahagian daripada Sistem OHS keseluruhan anda. bahan kimia. .Manual Pengendalian mengangkat Kaedah Penyata Kerja (WMS) sedia untuk digunakan dan tidak template kosong. tiada lif dan lain-lain) Kehadiran: Tangga. ABN. pastikan: Berdedikasi SWMS maju Sesuai SWL Pengendali berlesen Bilik yang mencukupi Pelan Pengurusan Trafik di tempat Cerah talian kuasa atas. melampirkan selamat untuk kenderaan Periksa bagi bahaya yang berkaitan dengan kawalan (pengurusan trafik. rantai. Manual Pengendalian-Kaedah Kerja mengangkat Penyata boleh digunakan sebagai sebahagian daripada inductions OHS anda. untuk ceramah kotak Tool atau permohonan tender. tergantung pokok-pokok atau halangan lain Kelengkapan (slings. dan termasuk mana-mana butiran laman tertentu atau risiko dan membuat khusus untuk tugas di tangan. Cerun / cerun Peliharaan atau kanak-kanak Lain-lain bahaya yang mungkin timbul Muatan / pengangkutan Pastikan kenderaan sesuai untuk beban . tanah tidak sekata. Tentukan: Akses sesuai untuk loji / kelengkapan yang diperlukan Dikenali bahaya di lokasi (contohnya: asbestos. pemasangan elektrik yang tidak selamat. plumbum.trak. bergerak van dan sebagainya. trafik yang tinggi atau risiko kejatuhan) Jenis objek yang akan dikendalikan / dibuang Lokasi objek (contohnya: cerita ketiga. Jika kren digunakan. kuasa overhed baris dan lain-lain).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->