SAINS
Tingkatan

MODUL

Pengajaran & Pembelajaran

2

Wong Soon Choong

35.967 .Nilam Publication Sdn. Selangor.0 9 789670 174044 Dicetak oleh Pramaju Sdn. No. (919810-T) Tingkat 1. rakaman atau lain-lain sebelum mendapat keizinan bertulis daripada Nilam Publication Sdn Bhd. Spring Crest Industrial Park 68100 Batu Caves. © Nilam Publication (919810-T). Tel/Fax: 03 . fotokopi. Malaysia. 35. Bhd.6185 2402 Hakcipta terpelihara. mekanikal. No. Bhd. Jalan 5/10B.04 . isi kandungan buku ini dalam apa jua bentuk dan dengan apa cara sekali pun sama ada secara elektronik. Tidak dibenarkan mengeluar ulang mana-mana bahagian teks. Jalan 5/10B Springcrest Industrial Park 68100 Batu Caves Selangor Darul Ehsan .0174 . 2011 ISBN 978 . ilustrasi.

7 Cahaya dan Penglihatan 1.3 Sistem Pencernaan Manusia 2.8 Bunyi dan Pendengaran 1.1 Organ Deria 1.1 Kepelbagaian Hidupan dan Pengelasannya Penilaian 3 42 Bab 4 Saling Bersandaran antara Organisma Hidup dengan Persekitaran 4.5 Pemuliharaan dan Pemeliharaan Hidupan 4.9 Rangsangan dan Gerak Balas Tumbuhan Penilaian 1 1 Bab 2 Nutrisi 2.4 Fotosintesis 4.1 Saling Bersandaran antara Hidupan dengan Persekitaran 4.5 Deria Pendengaran 1.4 Proses Menyerap Makanan Tercerna 2.1 Kelas Makanan 2.3 Siratan Makanan 4.2 Deria Sentuh 1.6 Mempraktikkan Cara Pemakanan yang Sihat Penilaian 2 24 Bab 3 Kepelbagaian Hidupan 3.4 Deria Rasa 1.6 Peranan Manusia dalam Mengekalkan Keseimbangan Alam Semula Jadi Penilaian 4 50 iii .Kandungan Bab 1 Dunia Melalui Deria Kita 1.2 Kepentingan Gizi Seimbang 2.2 Interaksi antara Hidupan 4.3 Deria Bau 1.5 Penyerapan Semula Air dan Penyahtinjaan 2.6 Deria Penglihatan 1.

1 Tuas 10.1 Kestabilan 9.5 Asid dan Alkali 5.4 Aplikasi Kerja 7.6 Penulenan Air 5.1 Ciri-ciri Fizikal Air 5.2 Usaha Inovatif dalam Mereka Cipta Mesin Penilaian 10 132 iv .Bab 5 Air dan Larutan 5.7 Sistem Bekalan Air 5.2 Pengukuran Daya 7.1 Tekanan Udara 6.2 Aplikasi Prinsip Tekanan Udara dalam Kehidupan Harian Penilaian 6 93 Bab 7 Dinamik 7.2 Sistem Sokongan pada Tumbuhan Penilaian 8 116 Bab 9 Kestabilan 9.1 Daya 7.1 Sistem Sokongan pada Haiwan 8.6 Kepentingan Daya dalam Kehidupan Harian Penilaian 7 103 Bab 8 Sokongan dan Pergerakan 8.3 Proses Penyejatan Air 5.2 Komposisi Air 5.8 Pemeliharaan Kualiti Air Penilaian 5 66 Bab 6 Tekanan Udara 6.3 Aplikasi Daya Geseran 7.4 Larutan dan Keterlarutan 5.5 Aplikasi Kuasa 7.2 Kepentingan Kestabilan Penilaian 9 124 Bab 10 Mesin Ringkas 10.

sentuhan. rabun dekat dan presbiopia serta cara-cara membetulkan mereka • menjelaskan had deria penglihatan dan cara-cara untuk mengatasinya • membezakan penglihatan stereoskopik dan penglihatan monokular • menerangkan ciri-ciri bunyi • menjelaskan gerak balas dalam tumbuhan Dunia melalui deria kita Deria Lihat. bahan kimia Organ deria Mata Telinga Kulit Hidung Lidah Cahaya dan penglihatan Ciri-ciri cahaya Pemantulan Pembiasan Had penglihatan Alat optik untuk mengatasi Gerak balas terhadap air Bunyi dan pendengaran Gerak balas terhadap graviti Kecacatan penglihatan Rabun dekat Rabun jauh Gerak balas terhadap cahaya Gerak balas terhadap sentuhan Fototropisme Hidrotropisme Geotropisme Tropisme Gerak balas tumbuhan Gerakan nasti Gerak balas terhadap sentuhan Tigmotropisme Ciri-ciri bunyi Pemantulan dan penyerapan bunyi Mengatasi had pendengaran 1 . dengar. bau. anda harus dapat • mengenal pasti deria manusia dan organ deria bersama dengan rangsangan masing-masing • menyatakan lintasan manusia bergerak balas terhadap rangsangan • mengenal pasti struktur kulit manusia dan reseptor-reseptor di dalamnya • mengenal pasti reseptor bau di dalam rongga hidung • mengenal pasti keempat-empat jenis reseptor rasa lidah manusia • mengenal pasti struktur telinga manusia dan menyatakan fungsi setiap bahagian • mengenal pasti struktur mata manusia dan menyatakan fungsi setiap bahagian • menerangkan ciri-ciri cahaya • menjelaskan kejadian rabun jauh. sentuh. bunyi. rasa Rangsangan Cahaya.AB B 1 Dunia Melalui Deria Kita Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini.

perubahan pada persekitaran yang dapat dikesan oleh organ deria saraf otak dalam badan manusia. ia menghasilkan impuls yang dihantar ke otak untuk Gerak balas ialah tindak balas terhadap rangsangan. lengkapkan carta aliran di bawah untuk menunjukkan laluan dari rangsangan ke gerak balas. tekanan Hidung Lidah Telinga Mata Rangsangan Bahan kimia Bahan kimia Bunyi Cahaya 2 3 4 Fungsi organ deria adalah untuk Rangsangan ialah mengesan rangsangan . Saraf Rangsangan Reseptor Reseptor Otak Efektor Saraf Otak Gerak balas Efektor Saraf 2 . Organ deria tergolong dalam sistem Dalam sistem ini. haba. 5 6 7 Apabila organ deria mengesan suatu rangsangan. ditafsirkan . . Deria Sentuh Bau Rasa Pendengaran Penglihatan Organ deria Kulit Sentuh. organ lain yang terlibat termasuk saraf dan . saraf tunjang .1 Organ deria dan Fungsinya Lengkapkan jadual di bawah untuk menunjukkan hubungan antara setiap organ deria. deria yang terlibat dan jenis rangsangan yang dikesan.1 Organ Deria Modul 1 1. Dengan menggunakan perkataan yang diberikan. sakit.1.

Reseptor panas Epidermis Reseptor sakit Reseptor tekanan Dermis Reseptor sentuh Reseptor sejuk Lapisan lemak Epidermis Dermis Lapisan lemak Reseptor sentuh Reseptor sejuk Reseptor panas Struktur kulit manusia Reseptor tekanan Reseptor sakit 2 3 4 5 6 Reseptor sakit terdapat pada epidermis. Dermis juga kelenjar peluh . sentuh 3 10 Orang buta menggunakan reseptor untuk membaca tulisan Braille.2 Deria Sentuh Modul 1 1. sejuk mangandungi banyak 7 8 9 Sesetengah bahagian kulit adalah lebih dengan bahagian lain. dan reseptor salur darah dan terdapat pada dermis. Reseptor Reseptor Reseptor sentuh tekanan panas terdapat di bawah epidermis.2 Struktur Kulit dan Deria Sentuh Label rajah yang berikut dengan perkataan yang diberikan.1. terdapat pada lapisan lemak. . Kepekaan kulit bergantung pada ketebalan epidermis Bahagian badan yang sangat peka terhadap sentuhan adalah seperti bibir . peka terhadap rangsangan berbanding dan bilangan reseptor hujung jari dan . sakit Reseptor adalah sangat dekat dengan permukaan kulit supaya kita boleh mengelak daripada bahaya dengan cepat.

Bahan kimia yang terlarut tidak dapat merangsang reseptor bau. Lapisan mukus Sel deria Saraf Carta aliran yang menunjukkan pengesanan bau. Lapisan larut mukus dan yang meliputi reseptor bau membenarkan bahan kimia merangsang reseptor bau. dia tidak dapat menghidu dengan baik tebal kerana lapisan mukus terlalu . Bahan kimia dalam udara Otak 6 1. Otak Rongga hidung Sel deria Lubang hidung Otak Apabila seseorang itu mendapat selesema.4 1 Deria Rasa Modul 1.3 Deria Bau Modul 1.1. Reseptor bau terletak pada bahagian atas bahan kimia Hidung mengesan dalam udara yang disedut. 4 dalam air liur dan . Reseptor rasa terkandung di dalam tunas rasa lidah. bahan kimia dalam makanan reseptor merangsang yang terkandung di dalam tunas rasa. Saraf Saraf Sel deria Rongga hidung Lubang hidung Struktur hidung 2 3 4 5 rongga hidung.3 Struktur Hidung 1 Kenal pasti dan label rajah berikut dengan perkataan yang diberikan. terhadap satu rasa berbanding terlarut Apabila makanan dikunyah.4 Deria Rasa Kenal pasti dan label bahagian-bahagian lidah dengan rasa yang dapat dirangsang oleh bahagianbahagian berkenaan. Pahit C B D C B A Masam Masin Manis 2 3 4 Struktur lidah peka Bahagian tertentu pada lidah adalah lebih dengan bahagian lidah yang lain.

Osikel .5 Deria Pendengaran Modul 1 1. dan dan dan gegendang telinga tingkap bujur salur separuh bulat osikel dan terdapat di terdapat di terdapat di 3 4 bahagian telinga dalam. (b) bahagian telinga tengah. salur telinga tiub Eustachio saraf auditori . Fungsinya. Air liur Tunas rasa Saraf Otak 1. Koklea . 5 . . Koklea Tiub Eustachio Osikel Cuping telinga Gegendang telinga Salur telinga Gegendang telinga Salur telinga Cuping telinga Tingkap bujur Salur separuh bulat Saraf auditori Salur separuh bulat Osikel Saraf auditori Tingkap bujur Koklea Tiub Eustachio Telinga luar Telinga Telinga tengah dalam Struktur telinga 2 bahagian telinga luar.5 Struktur Telinga. Mekanisme pendengaran Gelombang Bunyi Tingkap bujur Koklea Cuping telinga Osikel Saraf auditori dan salur separuh bulat Salur telinga Gegendang telinga Otak tidak terlibat dalam mekanisme 5 Eustachio Tiub pendengaran. (c) (a) Cuping telinga . Apabila bunyi dikesan gegendang telinga tingkap bujur akan bergetar. dan Mekanisme Pendengaran Label rajah yang berikut dengan perkataan yang diberikan. Seseorang itu tidak dapat merasa makanan Carta aliran yang menunjukkan pengesanan rasa.5 6 Deria rasa dipengaruhi oleh deria selesema apabila dia menghidap Bahan kimia dalam makanan bau .

6 Deria Penglihatan Fungsi Menerima telinga Menyalurkan Menukarkan gelombang bunyi dan menyalurkannya ke salur gelombang bunyi ke gegendang telinga gelombang bunyi yang terkena padanya kepada getaran gegendang telinga Menghantar dan memperkuatkan getaran Menghantar Menyamakan telinga Menghasilkan Menghantar Mengawal getaran dari osikel ke koklea tekanan udara impuls impuls ke otak untuk ditafsir badan antara kedua-dua belah gegendang keseimbangan Modul 1 1.6 Fungsi bahagian telinga Bahagian telinga Cuping telinga Salur telinga Gegendang telinga Osikel Tingkap bujur Tiub Eustachio Koklea Saraf auditori Salur separuh bulat 1. dan Mekanisme Penglihatan Dengan mengkaji carta dan model mata manusia. Fungsinya.6 Struktur Mata. Gelemaca Kanta mata Gelemair Anak mata Ligamen penggantung Otot silia Ligamen penggantung Iris Anak mata Kornea Gelemair Kanta mata Struktur mata 6 Saraf optik Retina Bintik buta Kornea Iris Koroid Sklera Otot silia Bintik kuning Sklera Koroid Retina Bintik kuning Bintik buta Saraf optik Gelemaca . kenal pasti bahagian mata dengan perkataan yang diberikan.

cahaya yang terjatuh dikesan padanya tidak dapat Mengawal saiz Mengawal Memfokuskan Memegang Mengubah Mengekalkan Mengekalkan Menghantar anak mata kuantiti cahaya yang memasuki mata cahaya pada retina melalui pembiasan cahaya kanta mata pada tempatnya ketebalan kanta mata bentuk bebola mata antara kanta mata dengan kornea bentuk bebola mata antara kanta mata dengan retina impuls ke otak 3 Dengan menggunakan perkataan yang diberikan. Gelemaca Gelemair Cahaya Gelemaca Retina Kanta mata Anak mata Saraf optik Retina Kornea Kanta mata Saraf optik 7 Kornea Gelemair Anak mata Otak .2 Fungsi bahagian mata Struktur mata Sklera Kornea Koroid 1 2 3 Retina 1 2 Bintik kuning Bintik buta Iris Anak mata Kanta mata Ligamen penggantung Otot silia Gelemair Gelemaca Saraf optik Melindungi Membenarkan Membekalkan Menghalang Memberi mata cahaya memasuki mata nutrien pemantulan warna kepada mata cahaya dalam mata kepada imej mengesan cahaya Fungsi Mengandungi reseptor yang Menghasilkan impuls peka Bintik yang paling terhadap cahaya Bintik di mana saraf optik meninggalkan bebola mata. lengkapkan carta aliran di bawah untuk menunjukkan mekanisme penglihatan.

8 Pantulan Cahaya Dalam satu eksperimen untuk mengkaji pantulan cahaya. Sinar pantulan ditekap di atas sehelai kertas A4.7 1 Cahaya dan Penglihatan Modul 1.1. Cermin satah P Sinar pantulan Sinar tuju Normal Kertas A4 Kotak sinar Plastisin Q Cahaya boleh dipantul boleh dibiaskan menghasilkan warna menghasilkan imej Langkah-langkah 1 2 3 4 Cahaya disinarkan ke atas cermin satah pada sudut tuju yang berlainan. Sudut pantulan dalam setiap kes diukur. merambat secara lurus dihalang oleh objek yang legap menghasilkan bayang-bayang Modul 1. Keputusan Dengan menggunakan jangka sudut.7 Ciri-ciri Cahaya Isikan tempat kosong dalam rajah berikut untuk menunjukkan ciri-ciri cahaya. alat radas disusun seperti rajah berikut. Pemerhatian Cermin satah Sudut pantulan Sinar pantulan Sudut tuju Sinar tuju Sudut tuju 30° Sudut pantulan 30° Cermin satah Sudut tuju Sudut pantulan Sinar pantulan Sinar tuju 40° 40° Cermin satah Sudut tuju Sudut pantulan Sinar pantulan Sinar tuju 50° 50° 8 . Keputusan dicatatkan di dalam jadual di bawah. ukur sudut pantulan dalam rajah di atas dan catatkan ukuran tersebut di dalam jadual di bawah.

Sudut biasan setiap kes diukur. Blok kaca Garis yang dilukis untuk sisi bertentangan dengan blok kaca P Sinar biasan Kertas A4 Sinar tuju Normal Q Kotak sinar Langkah-langkah 1 2 3 4 Sinar tuju ditujukan ke blok kaca dengan sudut tuju yang berlainan (30°. 50°). Pemerhatian Sinar biasan Sudut tuju Sudut biasan Sinar tuju Sinar biasan Sudut tuju Sudut biasan Sinar tuju Sinar biasan Sudut tuju Sudut biasan Sinar tuju Normal Normal Normal Sudut tuju Sudut biasan 30° 20° 9 40° 25° 50° 30° . ukur sudut biasan di dalam setiap rajah dan catatkan ukuran di dalam jadual di bawah. berkilat boleh Sudut tuju dan sudut pantulan berada pada sama yang sama. 40°. Sudut tuju dan sudut pantulan adalah licin sama dan . memantul cahaya dengan baik.Perbincangan 1 2 3 rata Permukaan . satah . Sinar tuju dan sinar biasan ditekap di atas sehelai kertas A4. Keputusan dicatatkan di dalam jadual berikut. alat radas disusun seperti dalam rajah berikut.9 Pembiasan Cahaya Modul Dalam eksperimen untuk mengkaji pembiasan cahaya. Kesimpulan Sudut tuju dan sudut pantulan adalah 1. Keputusan Dengan menggunakan jangka sudut.

berkurang apabila Fenomena ini berlaku kerana kelajuan cahaya menjadi cahaya bergerak dari medium yang kurang tumpat ke medium yang lebih tumpat. Kesimpulan pembiasan cahaya. 10 . (b) Sudut tuju lebih dari kaca ke udara. besar (a) Sudut tuju lebih dari udara ke kaca. kecil ke jauh dua arah normal apabila sinar itu dari normal apabila sinar itu 4 daripada sudut biasan apabila cahaya bergerak daripada sudut biasan apabila cahaya bergerak Kaca Udara Udara Kaca Dari udara ke kaca 5 6 Fenomena ini dikenali sebagai pembiasan cahaya Dari kaca ke udara . tumpat daripada udara. Kolam renang kelihatan lebih cetek kerana Sinar cahaya dibiaskan apabila sinar itu bergerak melalui medium yang berlainan ketumpatan . meningkat manakala kelajuan cahaya apabila cahaya bergerak dari medium yang lebih tumpat ke medium yang kurang tumpat. Aplikasi Situasi 1 Situasi 2 Kedalaman ketara Kedalaman sebenar Straw yang diletak di dalam segelas air kelihatan putus kerana pembiasan cahaya. Kaca adalah lebih (a) Sinar cahaya membengkok bergerak dari udara ke kaca. (b) Sinar cahaya membengkok bergerak dari kaca ke udara.Perbincangan 1 2 3 Arah sinaran cahaya berubah apabila cahaya merambat melalui ketumpatan medium yang mempunyai yang berlainan.

• tidak dapat membezakan sesetengah jauh warna daripada warna lain dekat IV Presbiopia • tidak dapat melihat objek yang tua • dialami oleh orang kenyal dan yang dengan jelas disebabkan kanta mata menjadi kurang V Astigmatisme • sebahagian daripada objek menjadi kurang terubah jelas atau bentuk imej rata • disebabkan permukaan kornea yang tidak • dibetulkan dengan memakai kanta yang istimewa atau melalui pembedahan 11 . Imej terbentuk di belakang retina III Rabun Warna Penggunaan kanta cembung . Imej terbentuk di depan retina II Rabun Dekat (hipermetropia) • tidak dapat melihat objek Tempat pembentukan imej Penggunaan kanta cekung .Modul I 1. dekat dengan jelas Sebab Pembetulan • Bebola mata terlalu pendek . • Kanta mata terlalu nipis .10 Kecacatan Penglihatan jauh dengan jelas Sebab Pembetulan Rabun Jauh (miopia) • tidak dapat melihat objek Tempat pembentukan imej • Bebola mata terlalu panjang . • Kanta mata terlalu tebal .

Modul 1 1. dan objek di belakang objek ilusi optik Had penglihatan manusia termasuk . bakteria dan virus. Kejadian ini berlaku apabila otak kita tidak dapat perkara yang dilihat oleh mata kita dengan betul. Teleskop digunakan oleh ahli kaji bintang untuk memerhatikan objek-objek di atas langit. Ilusi optik 2 3 dengan menggunakan alat optik yang P Q R bengkok • Dalam Rajah P. • Simbol tambah (+) tidak dapat dilihat apabila imej simbol ini terjatuh atas • Bintik buta ialah bintik di mana 5 saraf optik menyambungkan retina dengan otak. bintik buta . kita sama ada melihat seorang lelaki tua atau seorang pemuda .11 Had Penglihatan bintik buta . Q dan R dikenali sebagai ilusi optik menafsir . dua garisan selari kelihatan . • Fenomena di mana kita tidak dapat melihat dengan betul dalam Rajah P. titik (•) di sebelah kanan direnung dengan menggunakan mata kiri. Alat optik digunakan untuk memerhatikan objek yang jauh. • Dalam Rajah R. Periskop digunakan untuk memerhatikan sel. Buku ini didekatkan sehingga simbol tambah (+) tidak dapat dilihat. 12 . 4 Bintik buta • Dengan mata kanan ditutup. seni jauh objek . titik garisan hitam kelihatan berwarna kelabu cerah. persilangan • Dalam Rajah Q. tidak dapat melihat . objek yang terlalu yang legap . Gelombang ultrasonik digunakan oleh doktor untuk meneropong organ dalaman pesakit. Binokular Mikroskop dipasang pada kapal selam untuk memerhatikan objek di permukaan laut. diatasi Sesetengah had penglihatan boleh sesuai. Kanta pembesar digunakan untuk memerhatikan objek yang kecil. Alat optik untuk mengatasi had penglihatan.

13 Penghasilan Bunyi Susunan alat radas Langkah Getah regang dipetik Pemerhatian • Getah . 1 2 Tidak Haiwan mempunyai medan penglihatan yang lebih luas.12 Penglihatan Stereoskopik dan Monokular Penglihatan stereoskopik Pertindihan medan penglihatan Medan penglihatan mata kiri Medan penglihatan mata kanan Ciri-ciri Medan penglihatan Penglihatan Monokular Medan penglihatan mata kiri Medan penglihatan mata kanan Pertindihan medan penglihatan Kelebihan 1 2 Jenis haiwan Contoh haiwan Ya Haiwan boleh menganggar jarak dengan betul. Objek dapat dilihat dalam tiga dimensi. Karnivor Helang. harimau stereoskopik . Herbivor Lembu.Modul 1. • Beras • Bunyi kedengaran Udara ditiup merentasi mulut tabung uji. • bergetar Pensel Getah yang diregangkan Kotak tisu Bunyi kedengaran melompat Beras Getah Rod kaca Beg plastik regang Tiup Tabung uji Air Beg plastik regang diketuk dengan rod kaca. kambing Manusia mempunyai medan penglihatan 1. Haiwan boleh mengesan pemangsa dengan mudah. .8 Bunyi dan Pendengaran Modul 1. • Permukaan air bergetar • Bunyi kedengaran Bunyi dihasilkan apabila sesuatu objek bergetar 13 .

Bunyi loceng menjadi semakin perlahan sehingga tidak kedengaran . Aktiviti 1. 1 2 Bunyi memerlukan medium kerana kita masih dapat melihat loceng bergetar. Namun. Udara di dalam botol Winchester menjadi semakin berkurang. Kesimpulan Permukaan keras bunyi. jadi bunyi tidak kedengaran. berdering Loceng masih 3 4 Ke pam vakum 1 2 Loceng elektrik dihidupkan.14 Keperluan Medium untuk Pemindahan Bunyi Pemerhatian 1 Suis Eksperimen Bateri Perbincangan 1 Fungsi pam vakum adalah untuk mengepam udara keluar dari Bunyi loceng dapat didengar pada mulanya. Botol Winchester menjadi vakum setelah semua udara dipam keluar.15 Pantulan dan Penyerapan Bunyi Eksperimen Kepingan asbestos Jenis permukaan Jam randik 55 50 45 40 35 30 25 60 27 24 21 18 30 3 6 9 Keputusan Detikan jam randik didengar dengan jelas . Pendengar cuba mendengar detikan jam randik yang dipantulkan daripada pelbagai jenis permukaan yang berlainan. tiada medium untuk pemindahan bunyi.Modul 1. Permukaan lembut 14 menyerap . 2 Botol Winchester 2 botol Winchester. Bunyi diserap apabila ia terkena pada permukaan lembut . Perbincangan Bunyi dipantulkan apabila ia terkena pada permukaan yang keras . memantulkan bunyi. Pam vakum dihidupkan. vakum . medium pemindahan bunyi juga menjadi semakin berkurang. Kesimpulan Bunyi tidak boleh bergerak melalui untuk pemindahan. Lantai simen 5 10 15 20 15 12 Tiup kertas Permukaan Surat khabar Detikan jam randik tidak dapat didengar dengan jelas.

kecacatan semasa pada telinga. pembedahan . kuat pada kepala. Fungsi Untuk mendengar denyutan jantung bunyi-bunyi dalaman organ Digunakan oleh • Had pendengaran boleh diatasi dengan menggunakan alat pendengaran.16 Kecacatan Pendengaran dan Had Pendengaran tengah dan telinga disebabkan berlubang . kuat tumor di telinga dalam. gegendang telinga . jauh atau bunyi yang terlalu • Kita juga tidak dapat mendengar bunyi dari jarak lembut . luar Kecacatan pendengaran sementara • masalah berlaku pada telinga lilin pembentukan kelahiran atau jangkitan • Kecacatan pendengaran sementara boleh dirawat atau dibetulkan melalui 2 Kecacatan pendengaran kekal tua . jangkitan • masalah berlaku pada telinga dalam disebabkan menjadi bakteria hentaman .Modul 1 1. tetapi boleh dibantu dengan 3 Had pendengaran • Telinga manusia hanya dapat mengesan bunyi yang frekeunsinya antara 20 Hz dan 20 000 Hz. Alat dan Doktor Stetoskop memperkuatkan Untuk bunyi yang didengar Alat bantu pendengaran Orang yang mengalami masalah pendengaran Untuk memperkuatkan suara Mikrofon 15 Penceramah apabila bercakap di khalayak ramai . pendedahan kepada bunyi untuk jangka masa panjang atau dirawat • Kecacatan pendengaran kekal tidak dapat menggunakan alat bantu pendengaran .

• Pendengaran dengan menggunakan satu telinga sahaja menyebabkan kita tidak dapat arah menentukan sumber bunyi. manakala bikar L diletakkan di dalam sebuah kotak yang berlubang seperti dalam rajah berikut.9 Rangsangan dan Gerak Balas Tumbuhan Eksperimen 1. • Pendengaran stereofonik membolehkan kita mengenal pasti arah sumber bunyi kerana telinga yang lebih dekat dengan sumber bunyi dapat mengesan bunyi lebih awal mentafsirkan . 1.17 Tujuan Gerak Balas Tumbuhan Terhadap Cahaya (E2 C12a) Untuk mengkaji gerak balas tumbuhan terhadap cahaya Pucuk tumbuhan bertumbuh ke arah cahaya. mentol Kapas. K dan L. Beberapa biji benih kacang hijau diletakkan di dalam kedua-dua bikar. jenis biji benih (E2 C12c) (E2 C12d) Radas Bikar. kotak (bahagian dalam dicat hitam) 1 2 3 Bahan (E2 C12e) Langkah-langkah Sedikit kapas lembap diletakkan di dalam dua buah bikar. biji benih kacang hijau. akar tumbuhan bertumbuh jauh dari cahaya. Hipotesis (E2 C12b) Pemboleh ubah (a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Arah cahaya (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Arah pertumbuhan pucuk (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Kehadiran air. dikenali sebagai pendengaran stereofonik . Otak kita dapat perbezaan kenyaringan dan masa menerima bunyi antara dua telinga. Mentol Bikar Kacang hijau yang bercambah Kapas lembap Bikar K Bikar L (E2 C12g) Kotak yang berlubang 16 .4 Pendengaran stereofonik • Pendengaran dengan menggunakan kedua-dua belah telinga. Bikar K diletakkan di bawah lampu.

Keputusan

4

Pertumbuhan biji benih kacang hijau diperhatikan selepas beberapa hari.

(E2 C12f) (E2 C13a, b, c)

Bikar K
Skil E2 C14 Skor

Bikar L Gerak balas akar Akar tumbuh Akar tumbuh

(E2 C14ii, iii)

Bikar K L

Gerak balas pucuk Pucuk tumbuh Pucuk tumbuh

ke atas ke arah cahaya

ke bawah ke bawah
(E2 C14i)

Perbincangan Skil E2 C15 Skor

1 2 3 4 5

Pucuk bertumbuh ke arah cahaya kerana cahaya diperlukan untuk fotosintesis . Gerak balas tumbuhan terhadap cahaya dipanggil Pucuk menunjukkan fototropisme Akar menunjukkan fototropisme positif negatif . fototropisme .
(E2 C15a)

.

Jika bikar L diletakkan di dalam sebuah kotak yang tiada lubang, pucuk anak benih atas (E2 C15b) akan bertumbuh ke . diterima .
(E2 C16a)

Kesimpulan Skil E2 C16 Skor

Hipotesis

Pucuk tumbuhan bertumbuh ke arah cahaya; akar tumbuhan bertumbuh jauh dari arah cahaya.
(E2 C16b)

Eksperimen 1.18

Gerak Balas Tumbuhan Terhadap Graviti

Beberapa pohon tumbuhan bertumbuh di dalam pasu yang digantung di dalam sebuah bilik yang gelap. Pucuk mereka bertumbuh ke atas; manakala akar mereka bertumbuh ke bawah seperti dalam rajah berikut.

Pucuk

Akar
Inferens Skil E1 C4 Skor

Pertumbuhan pucuk dan akar tumbuhan dipengaruhi oleh graviti.

(E1 C4a, b, c)

17

Berdasarkan inferens yang dibuat, sebuah kajian dijalankan.
Tujuan

Untuk mengkaji gerak balas tumbuhan terhadap graviti Pucuk tumbuh ke atas melawan graviti manakala akar tumbuh ke bawah ke arah graviti.
(E1 C11a, b)

Hipotesis Skil E1 C11 Skor

Pemboleh ubah

(a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Orientasi anak benih yang bercambah (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Arah pertumbuhan pucuk dan akar benih (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Kehadiran air, jenis biji benih

Radas Bahan Langkah-langkah

Bikar, piring petri Kapas, biji benih kacang hijau, plastisin, pita selofan 1 2 3 3 biji benih kacang hijau diletakkan di dalam piring petri yang mempunyai kapas lembap. Biji benih ini disusun supaya akar benih menghala ke arah yang berlainan. Piring petri ini ditutup dengan menggunakan pita selofan. Piring petri didirikan dalam kedudukan tegak (dengan menggunakan plastisin) dalam almari gelap selama beberapa hari.
Pucuk Kapas lembap Akar Pita selofan Piring petri Plastisin

4
Keputusan

Pertumbuhan anak benih diperhatikan selepas beberapa hari.

(E1 C6d, e)

1 2
Perbincangan Skil E1 C8 Skor

Akar benih bertumbuh ke arah Pucuk benih bertumbuh ke arah

bawah atas

. . graviti .
(E1 C6a, b, c) (E1 C8a)

1 2 3 4

Akar dan pucuk bergerak balas terhadap rangsangan Akar menunjukkan geotropisme negatif geotropisme . positif

manakala pucuk menunjukkan pertumbuhan

(E1 C8c)

geotropisme Jenis gerak balas yang ditunjukkan oleh biji benih tersebut ialah air kerana rangsangan cahaya dan terhadap biji benih telah (E1 C8b, d) dimansuhkan. 18

Radas disimpan di dalam almari gelap untuk memastikan pucuk tidak dipengaruhi oleh cahaya .

Kesimpulan

geotropisme positif Akar tumbuhan menunjukkan geotropisme negatif . menunjukkan

manakala pucuk tumbuhan

Modul 1

1.19 Tropisme dalam Tumbuhan

Gambar rajah di sebelah menunjukkan gerak balas anak benih terhadap rangsangan. (a) Fungsi gel silika adalah untuk menyerap kelembapan di dalam udara. Gel silika boleh digantikan dengan kalsium klorida kontang mempunyai fungsi yang sama. yang

Kapas lembap

(b) Anak benih bergerak balas terhadap air. Gerak balas ini hidrotropisme positif dikenali sebagai . (c) Akar benih tidak bertumbuh ke arah bawah walaupun tertarik oleh daya graviti. Ini menunjukkan tumbuhan kuat mempunyai gerak balas yang lebih terhadap air. 2

Benih

Gel silika

Gambar rajah di bawah menunjukkan dua tumbuhan yang bergerak balas terhadap rangsangan yang berbeza.

Tumbuhan
Seri pagi Mimosa pudica

Rangsangan Cara bergerak balas Jenis gerak balas 1 Perbezaan gerak balas 2

Sentuhan Mengelilingi menyentuhnya Tigmotropisme Tumbuh rangsangan ke arah 1 2 objek yang Menutup

Sentuhan daunnya sebaik

sahaja disentuh Gerakan nasti

Pergerakan tidak bergantung pada arah rangsangan Gerak balas berlaku dengan cepat .

Gerak balas berlaku dengan perlahan .

19

1 Seekor lalat hinggap pada bahagian belakang leher anda. 2 PMR 2007 Kanta mata 3 4 Antara ciri hidung berikut. yang manakah mengesan lalat itu? A Mata C Kulit B Telinga D Hidung Antara organ deria berikut. yang manakah benar mengenai rasa makanan yang dikesan oleh kawasan pada lidah? Jenis makanan Kawasan pada lidah Haiwan P A B C D Cuka Sos soya Teh cina Madu R S P Q 20 Pada kedudukan manakah dalam medan penglihatannya perlu mangsanya berada supaya haiwan P boleh menerkamnya dengan tepat? Rajah 3 . yang manakah akan mengakibatkan perubahan ini? A Membaca buku dan kemudiannya memandang televisyen B Memandang televisyen dan kemudiannya membaca buku C Membaca buku dan kemudiannya melihat jam tangan D Melihat jam tangan dan kemudiannya membaca buku 7 PMR 2005 Rajah 2 Antara rajah berikut. C Kehadiran dua lubang hidung untuk membolehkan bau memasuki salah satu lubang hidung. P Q R S Rajah 1 Antara tindakan berikut. Pilih jawapan yang paling baik.1 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. A B C D Antara yang berikut. yang manakah adalah betul tentang hukum pantulan? A Sinar C Sinar Sinar Sinar tuju pantulan tuju pantulan B Sinar tuju 5 Sinar pantulan D Sinar pantulan PMR 2003 Sinar tuju 8 Rajah 3 menunjukkan medan penglihatan seekor haiwan P. sejenis karnivor. C dan D. D Bentuk hidung dengan lubang hidung menghala ke bawah. yang manakah mengesan getaran pada udara? A Hidung C Mata B Telinga D Lidah Kepekaan kulit terhadap bergantung pada A bilangan reseptor sentuhan B ketebalan dermis C jenis reseptor pada kulit D ketebalan lapisan lemak sentuhan 6 PMR 2004 Rajah 2 menunjukkan perubahan dalam ketebalan kanta mata seorang budak lelaki. B. yang manakah menyebabkan kita tidak dapat menghidu dengan efisien? A Lapisan mukus melitupi reseptor bau. B Kehadiran rambut dalam hidung untuk menapis bau yang tidak dikehendaki. Antara organ deria berikut. Rajah 1 menunjukkan lidah manusia.

III dan IV P – Q– R– A B C D Fototropisme Geotropisme Hidrotropisme Positif Negatif Positif 12 Rajah 5 menunjukkan laluan daripada PMR 2005 rangsangan kepada gerak balas. II dan III II dan IV I. yang manakah benar tentang gerak balas pucuk tumbuhan terhadap jenis tropisme yang dinyatakan? Tropisme Gerak balas A B C D I dan II I. Manusia 13 Maklumat berikut menunjukkan satu PMR 2006 gerak balas tumbuhan terhadap sesuatu rangsangan. L dan M? K L Rajah 5 yang manakah M A B C D Efektor Saraf Reseptor Reseptor Saraf Efektor Saraf Efektor Reseptor Reseptor Efektor Saraf 11 Rajah 4 menunjukkan medan penglihatan. Q dan R 10 Apakah perbezaan antara tigmotropisme dan pergerakan seismonasti? Tigmotropisme Pergerakan seismonasti A B C D Gerak balas boleh dilihat serta merta Gerak balas berlaku dengan amat perlahan Hanya berlaku Berlaku pada pada waktu malam waktu siang Ditunjukkan oleh tumbuhan tertentu seperti spesies mimosa pudica Gerak balas berlaku dengan amat perlahan Gerak balas boleh dilihat serta merta Ditunjukkan oleh semua tumbuhan Antara yang berikut. seorang manusia. • Membolehkan tumbuhan memperoleh cahaya matahari • Akar bertumbuh jauh dari arah rangsangan • Pucuk bertumbuh ke arah matahari Antara yang berikut. yang manakah gerak balas yang diterangkan? A Gerakan nasti B Fototropisme C Hidrotropisme D Geotropisme Pernyataan manakah yang betul berkenaan medan penglihatan ini? I Area K adalah medan penglihatan bertindih II Kucing mempunyai jenis penglihatan ini III Medan penglihatan ini adalah sempit IV Medan penglihatan ini dikenali sebagai penglihatan monokular 21 K Rajah 4 . Kawasan K adalah medan penglihatan bertindih. Rangsangan K Saraf Otak L M P sahaja P dan Q sahaja Q dan R sahaja P. PMR 2010 K. mewakili K.9 Antara yang berikut.

Haiwan P boleh menganggar jarak objek pada x dengan tepat. Rabun jauh (ii) Nyatakan satu sebab mengapa kecacatan ini berlaku.Kertas 2 Jawab semua soalan. Bebola mata terlalu panjang/ kanta mata terlalu tebal (iii) Apakah jenis kanta mata yang digunakan untuk membetulkan kecacatan penglihatan ini? Kanta cekung [3 markah] Rajah 2 22 . [1 markah] [1 markah] (i) Nyatakan kecacatan penglihatan yang ditunjukkan dalam Rajah 2. apakah kumpulan haiwan yang memiliki penglihatan ini? Pemangsa (d) Rajah 2 menunjukkan sejenis kecacatan penglihatan. x Haiwan P Rajah 1 (a) Nyatakan kebolehan haiwan P apabila suatu objek berada di x. [1 markah] (b) Apakah jenis penglihatan yang dimiliki haiwan P? Penglihatan stereoskopik (c) Dalam interaksi antara organisma. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan medan penglihatan seekor haiwan P.

(e) Apakah ciri cahaya yang membolehkan anda melihat guli apabila anda berbuat demikian? Pembiasan cahaya (f) Terangkan ciri-ciri cahaya yang anda nyatakan di 2(e). [3 markah] Rajah 4 23 . Tuangkan air ke dalam cawan sehingga guli tersebut dapat dilihat.Bahagian B 2 Rajah 3 menunjukkan satu eksperimen untuk mengkaji ciri cahaya. (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: (iii) Pemboleh ubah yang dimalarkan: [1 markah] Rajah 3 Kedudukan lubang kadbod Penglihatan nyalaan lilin Kedudukan lilin [3 markah] (c) (i) Apa yang berlaku apabila kita melihat melalui lubang pada P? Nyalaan lilin tidak boleh dilihat (ii) Jelaskan jawapan anda di 2(c) (i). Q dan R merupakan tiga kadbod dengan lubang di tengah. Sebatang lilin yang dinyalakan diletakkan di belakang lubang kadbod R. (d) Ciri-ciri cahaya yang dibincangkan di 2(c) menyebabkan anda tidak dapat melihat guli di dalam cawan seperti dalam Rajah 4. kelajuan cahaya berubah menyebabkan perubahan arah. P. Apabila cahaya bergerak dari satu medium ke medium yang berlainan ketumpatan. Q P R (a) Apakah hipotesis yang boleh kita buat tentang eksperimen ini? Cahaya bergerak dalam satu garis lurus. (b) Nyatakan pemboleh ubah dalam eksperimen ini. [2 markah] Terangkan bagaimana anda boleh menyelesaikan masalah ini tanpa menggerakkan guli atau mengubah kedudukan mata. Lubang pada Q tidak berada dalam garisan lurus dengan lubang P dan R.

protein dan lemak • menganggar kalori dalam satu hidangan makanan • menerangkan apa itu pencernaan • mengenal pasti bahagian-bahagian sistem pencernaan • menjelaskan pergerakan makanan di dalam salur pencernaan • menyatakan fungsi organ-organ dalam salur pencernaan • menerangkan proses pencernaan dalam salur pencernaan • menyenaraikan hasil pencernaan karbohidrat. protein dan lemak • menyatakan bagaimana air diserap semula di dalam usus besar • menerangkan proses penyahtinjaan Nutrisi Nutrisi Kelas makanan Protein Karbohidrat Lemak Mineral Vitamin Pelawas Air Untuk protein Ujian Millon Untuk lemak Ujian emulsi Gizi seimbang Makanan semua kelas + kuantiti yang betul Kesan kekurangan Faktor 1 2 3 saiz badan umur keadaan kesihatan 4 5 6 Ujian tompok gris Untuk gula ringkas Ujian Benedict Untuk kanji Ujian iodin Ujian makanan Sistem pencernaan manusia Pencernaan fizikal Pencernaan kimia Penyerapan nutrien Penyerapan air Penyahtinjaan jantina iklim pekerjaan 24 . glukosa. anda harus dapat • menerangkan kelas makanan dengan memberi contoh • menyatakan fungsi setiap kelas makanan • menguji kehadiran kanji. protein dan lemak • menerangkan gizi seimbang • menyatakan faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan semasa merancang gizi seimbang • menerangkan bagaimana setiap faktor mempengaruhi gizi seimbang • menyatakan kuantiti tenaga yang terkandung dalam setiap gram karbohidrat.AB B 2 Nutrisi Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini.

1 Kelas Makanan dan Fungsi Nyatakan fungsi kelas makanan dan beri tiga contoh makanan yang mengandungi kelas makanan tersebut.1 Kelas Makanan Modul 1 2. E. Kelas makanan Fungsi (a) Karbohidrat • Membekalkan badan kita dengan tenaga untuk bekerja • Menjalankan proses (b) Protein kehidupan Contoh 1 2 3 1 2 3 1 badan ) 2 3 1 2 3 (e) Vitamin • Diperlukan dalam kuantiti yang kecil kesihatan untuk mengekalkan 1 2 3 (f) Pelawas • Membantu makanan melalui salur pencernaan dengan mudah sembelit • Mengelakkan Medium 1 2 3 (g) Air • untuk tindak balas bahan tercerna dalam suhu badan 25 1 2 3 nasi ubi kentang roti daging telur susu minyak masak daging keju telur daging sayur-sayuran buah-buahan sayur-sayuran susu buah-buahan sayur-sayuran gandum air minuman buah-buahan sayur-sayuran • Menghasilkan pertumbuhan Membaiki • sel baru sel yang rosak tenaga haba A.2. K bagi (c) Lemak • Membekal • Mengekalkan • Pelarut vitamin ( (d) Garam mineral • Diperlukan dalam kuantiti yang kecil kesihatan untuk mengekalkan kimia dalam sel Mengangkut • badan Mengawal • . D.

dan oksigen dan nitrogen dan . Kalsium. . . . oksigen sulfur sesetengah protein juga mengandungi fosforus karbon . hidrogen dan (c) Lemak oksigen 3 Kenal pasti fungsi garam mineral dan kesan kekurangannya.2 Nyatakan unsur-unsur yang terdapat dalam kelas makanan berikut. Unsur-unsur hidrogen hidrogen . . Garam mineral Besi Pembentukan Fungsi hemoglobin dalam sel darah oksigen tenaga dan Kesan kekurangan Anemia merah untuk pengangkutan Iodin Mengawal pembebasan pertumbuhan Goiter Natrium Komponen penting dalam bendalir badan dan saraf memastikan fungsi yang baik Diperlukan dalam pembentukan tulang gigi dan dan Kekejangan otot Karies gigi . fosforus riket kerapuhan gigi tulang Kelesuan otot lumpuh Kerapuhan gigi Kalium Mengekalkan sistem Menguatkan kerosakan gigi gigi saraf yang sihat Fluorin dan mengelakkan 26 . Kelas makanan (a) Karbohidrat karbon karbon (b) Protein .

2 Tabung uji dipanaskan di dalam kukus air. Kehadiran gula ringkas boleh diuji dengan memanaskannya bersama dengan larutan Benedict .2 Ujian Makanan Ujian Langkah-langkah Dua hingga tiga titis iodin larutan Pemerhatian Larutan iodin berubah dari kuning ke biru tua . Beri-beri pelagra . Mengawal pelepasan tenaga dari dan karbohidrat yang kuat. Ujian untuk kanji – ujian iodin Larutan iodin dititiskan ke dalam tabung uji yang mengandungi kanji larutan . Kesimpulan Kehadiran kanji boleh diuji dengan menggunakan iodin larutan . Glukosa + Larutan Benedict Panaskan Kukus air 27 . Larutan Benedict berubah daripada biru ke merah bata apabila dipanaskan. Vitamin Vitamin A Fungsi Membolehkan kita memiliki yang baik penglihatan Kesan kekurangan Rabun malam Vitamin B kulit Diperlukan untuk fungsi saraf yang sihat. Kanji Ujian untuk glukosa (gula ringkas) – Ujian Benedict 1 Beberapa titis larutan Benedict dititiskan ke dalam tabung uji yang mengandungi glukosa. Vitamin C Untuk gusi dan gigi imunisasi dan Skurvi Untuk membina sistem Vitamin D Vitamin E Vitamin K Pembentukan gigi tulang yang kuat Riket Kemandulan Memperlahankan pembekuan darah Mengekalkan sistem Membolehkan pembiakan darah yang sihat pembekuan Modul 2.4 Kenal pasti fungsi dan kesan kekurangan vitamin berikut.

semasa pertumbuhan. 2 Campuran tersebut dituraskan melalui kertas turas. Tompok gris yang lut sinar dapat diperhatikan di atas kertas turas. Kehadiran lemak boleh diuji dengan menggunakan ujian emulsi . Kehadiran protein boleh diuji dengan memanaskannya bersama dengan reagen Millon Kukus air Panaskan 2 Tabung uji tersebut dipanaskan di dalam kukus air. 1 Setitis minyak masak dititiskan ke atas sehelai kertas turas . Kehadiran lemak boleh diuji dengan menggunakan ujian tompok gris . Emulsi putih terbentuk.2 Kepentingan Gizi Seimbang Modul 1 2. Ujian untuk lemak – Ujian emulsi Minyak masak + Etanol Turas campuran Hasil turasan Tambah air suling kepada hasil tursan etanol 1 5 cm3 dicampurkan dengan 2 cm3 minyak masak di dalam tabung uji. Minyak masak terlarut di dalam etanol. (b) Gizi seimbang adalah penting untuk kesihatan (i) mengekalkan (ii) menghasilkan sel baru kita. Ujian untuk lemak – Ujian tompok gris Minyak masak Kertas turas 2 Kertas turas dibiarkan kering di bawah kipas.3 Kepentingan Gizi Seimbang tujuh kelas makanan dalam (a) Gizi yang seimbang mengandungi makanan dari nisbah/kuantiti yang betul. Apabila air suling ditambahkan kepada hasil turasan. 3 5 cm3 air suling ditambahkan kepada hasil turasan dan goncang .Ujian untuk protein – Ujian Millon Larutan albumen + Reagen Millon 1 Beberapa titis reagen Millon dititiskan ke dalam tabung uji yang mengandungi larutan albumen . campuran menjadi keruh . 2. Mendakan tersebut bertukar kepada merah bata apabila dipanaskan. 28 . Mendakan putih terbentuk apabila reagen Millon ditambahkan.

nasi. (v) membantu kita menentang sel dan tisu yang rosak. mentega Ikan. protein yang membantu (iv) Susu. mentega. gula Susu. tenaga kepada kita untuk menjalankan penyakit . ubi kentang (ii) Kita memerlukan banyak karbohidrat kerana ia membekalkan aktiviti harian. tenaga untuk (iii) Buah-buahan dan sayur-sayuran diperlukan dalam kuantiti besar untuk mengekalkan kesihatan sembelit tubuh badan kita dan mengelakkan .(iii) membaiki (iv) membekalkan harian. aktiviti (c) Faktor-faktor yang harus dipertimbangkan semasa merancang gizi seimbang termasuk pekerjaan (i) umur. daging Sayur-sayuran Buah-buahan Bijian. Lemak dan (v) harus diambil dalam kuantiti yang kecil. penyakit Pengambilan lemak dan gula yang terlalu banyak boleh membawa . (ii) (iii) (iv) taraf saiz iklim kesihatan badan seseorang. 29 gula . (d) Rajah di bawah menunjukkan piramid makanan. ikan dan daging merupakan punca pertumbuhan kita. jantina dan seseorang. (i) Isi tempat kosong dengan menamakan makanan pada setiap tingkat. Lemak. di mana seseorang itu tinggal. seseorang.

8 J Tenaga dalam (a) Lemak : Maklumat nutrisi pada label sebotol mentega kacang Nilai kalori Satu hidangan Lemak 16 g Karbohidrat 7g Protein 8g 16 × 37.8 = 134. protein.6 + 134.8 J Protein 16.4 J 604.8 J Karbohidrat 16. hitung nilai kalori untuk setiap kelas makanan dalam mentega kacang bagi satu hidangan.8 = 117. Kumpulan umur Bayi Kelas makanan Protein Kalsium dan fosforus Kanak-kanak / Remaja Karbohidrat Protein Kalsium fosforus Vitamin dan garam mineral Dewasa Karbohidrat Protein Vitamin Orang tua dan garam mineral dan dan Kepentingan Pembentukan sel baru untuk Pembentukan Membekalkan Pembentukan tulang tenaga sel baru pertumbuhan dan gigi untuk aktiviti harian untuk pertumbuhan Pembentukan tulang dan gigi Untuk pertumbuhan yang sihat dan mencegah penyakit Membekalkan tenaga untuk melakukan Membaiki dan menggantikan kerja sel rosak Mengekalkan kesihatan dan mencegah penyakit Menguatkan tulang kesihatan Kalsium fosforus Vitamin dan garam mineral 3 Mengekalkan Berdasarkan nilai kalori 1 gram untuk kelas makanan yang berikut. dan lemak (per gram) Nilai kalori Per gram Lemak 37.8 = 604.4 = 856.2 Kenal pasti kelas makanan yang diperlukan dan kepentingan mereka dalam kumpulan umur yang berlainan. Nilai kalori untuk karbohidrat.8 J 7 × 16.6 J 8 × 16.8 J 30 (b) Karbohidrat : (c) Protein Jumlah tenaga satu hidangan : : .8 + 117.

melalui gerakan pengoyakan gigi. Pencernaan fizikal • Pencernaan fizikal ialah pemecahan secara mekanik cebisan makanan yang besar kepada cebisan yang kecil pemotongan . 31 dan pengisaran Pencernaan kimia • Pencernaan kimia ialah pemecahan molekul makanan yang besar dan kompleks kimia secara kepada molekul ringkas enzim melalui tindakan . Perut Pundi hempedu Pankreas Rektum Hati Usus kecil Usus besar Esofagus Mulut Kelenjar liur Kelenjar liur Mulut Esofagus Hati Pundi hempedu Usus kecil Perut Pankreas Usus besar Rektum 2 Pencernaan Pencernaan besar Pencernaan ialah satu proses di mana molekul makanan yang dan kompleks kecil dipecahkan kepada molekul dan ringkas supaya mereka boleh diserap.2.3 Sistem Pencernaan Manusia Modul 1 2. . • Molekul ringkas kecil boleh meresap melalui dinding usus kecil semasa penyerapan. • Ketulan makanan yang kecil mempunyai besar luas permukaan yang bagi pencernaan kimia.4 Sistem Pencernaan Manusia Labelkan rajah berikut dengan perkataan-perkataan yang diberikan.

Pergerakan makanan dalam salur pencernaan. Mulut Esofagus otot salur pencernaan secara Perut Duodenum Dubur Rektum Usus besar Usus kecil 5 Organ-organ dalam sistem pencernaan dan fungsi mereka. Organ Mulut Mengunyah pencernaan Fungsi makanan kepada cebisan yang lebih kecil dan memulakan kanji Esofagus Menolak makanan dari mulut ke perut Perut Memulakan pencernaan protein Duodenum Memulakan pencernaan lemak Usus kecil Menyempurnakan pencernaan dan melalui dindingnya menyerap hasil pencernaan Usus besar Menyerap semula air dan garam mineral Rektum Menyimpan tinja sementara Dubur Melakukan penyahtinjaan 32 .3 4 pengecutan pengenduran Peristalsis ialah dan gelombang untuk menggerakkan makanan melaluinya.

Mencernakan lemak Mencernakan maltosa Mencernakan polipeptida Mencernakan lemak enzim untuk mencernakan pelawas di 33 . Organ Mulut Perut Air Jus Rembesan liur gastrik Kandungan rembesan Enzim amilase Asid hidroklorik Fungsi Mencernakan kanji 1 Membekalkan medium berasid untuk kegiatan enzim protease . Enzim protease Duodenum Jus hempedu hati (dari dan disimpan di dalam pundi hempedu ) pankreas Jus (dari pankreas) Mencernakan protein Memecahkan lemak kepada titisan kecil (emulsi) Polipeptida Enzim amilase Mencernakan kanji Maltosa Polipeptida Asid lemak dan gliserol Glukosa Asid amino Asid lemak dan gliserol Enzim protease Mencernakan protein Enzim lipase Usus kecil Jus usus Enzim maltase Enzim protease Enzim lipase 7 dicernakan kerana tiada Pelawas tidak dalam sistem pencernaan manusia. Hasil pencernaan Maltosa 2 Membunuh bakteria di dalam makanan.6 Rembesan di dalam sistem pencernaan untuk pencernaan secara kimia.

2 Sedikit kandungan tabung uji A dan B dikeluarkan dan diuji dengan larutan iodin dan dipanaskan bersama larutan Benedict pada mulanya. tiada gula ringkas di dalam kedua-dua tabung uji. hanya ada kanji. tiada kanji Pada mulanya Campuran menjadi biru tua Campuran tetap berwarna biru Mengandungi kanji . malah adanya . tiada lagi di dalam tabung uji A. Pada mulanya. 3 Tabung uji tersebut direndamkan di dalam kukus air selama 15 minit. tiada gula ringkas bertindak Panaskan Pemerhatian Tabung uji Uji dengan larutan iodin A Pada mulanya Campuran menjadi biru tua Dipanaskan Campuran bersama tetap berwarna larutan biru Benedict Inferens Mengandungi kanji . Ini menunjukkan enzim telah menukarkan kanji kepada gula ringkas. tiada gula ringkas Selepas 15 minit Campuran menjadi biru tua Campuran tetap berwarna biru Mengandungi kanji . tabung uji B bertindak sebagai Air liur mengandungi enzim amilase yang boleh menukarkan gula ringkas . kepada 34 . gula ringkas amilase di dalam air liur kawalan kanji . kanji Pada akhirnya.5 Tindakan Enzim Amilase dalam Air Liur terhadap Kanji Dalam eksperimen untuk mengkaji tindakan enzim amilase terhadap kanji. kandungan tabung uji A dan B diuji lagi dengan menggunakan larutan iodin dan dipanaskan bersama larutan Benedict. tiada gula ringkas Perbincangan 1 2 3 enzim Tabung uji direndamkan di dalam kukus air kerana badan dengan paling cekap pada suhu iaitu 37°C. radas disusun seperti berikut. 4 Selepas 15 minit. Susunan radas A B Kukus air pada 37°C Kanji masak + Air liur Kanji masak + Air suling Langkah 1 Radas disusun seperti dalam rajah. 4 Kesimpulan Dalam eksperimen ini.Modul 2. B Selepas 15 minit Campuran tetap berwarna kuning Mendakan merah bata terbentuk Mengandungi gula ringkas .

dalam tubuh manusia. glukosa hadir di dalam air suling kerana molekul glukosa kecil dan dapat bergerak melalui dinding tiub Visking. sedikit air suling dikeluarkan dan diuji dengan larutan iodin dan larutan Benedict. Inferens Tiada kanji Ujian Larutan iodin Larutan Benedict Tiada glukosa Glukosa hadir Perbincangan 1 2 3 Tiub Visking mewakili Air suling mewakili Pada akhir eksperimen. Ini membolehkan Kesimpulan kecil Molekul-molekul makanan tercerna adalah diserap mereka melalui dinding usus kecil. 4 Selepas 15 minit.2. . * 3 Tiub Visking dibiarkan di dalam air suling selama 15 mint. radas disusun seperti berikut. Susunan radas Langkah 1 Tiub Visking yang berisi larutan glukosa dan larutan kanji diletakkan ke dalam air suling. 35 . Air suling Tiub Visking Larutan glukosa + Larutan kanji [*Rujuk Modul 2.6 Penyerapan Glukosa Dalam eksperimen untuk mengkaji penyerapan makanan tercerna. 2 Dengan serta merta. air suling diuji lagi dengan larutan iodin dan larutan Benedict.2 untuk langkah-langkah menjalankan ujian larutan iodin dan larutan Benedict] Pada awal eksperimen Pemerhatian Air suling berwarna kuning Air suling berwarna biru muda Inferens Tiada kanji Pada akhir eksperimen Pemerhatian Air suling berwarna kuning Mendakan merah bata terbentuk usus kecil darah dalam sistem pencernaan manusia.4 Proses Menyerap Makanan Tercerna Modul 2.

Struktur berlabel Q dalam rajah ialah kapilari darah Fungsinya adalah untuk menyerap dan mengangkut glukosa dan asid amino. Struktur berlabel R dalam rajah ialah asid lemak dan mengangkut . Ini membolehkan makanan tercerna diserap dengan mudah. sembelit . dalam lemak (A. kita akan mengalami tinja kesukaran untuk mengeluarkan . E. Struktur ini didapati di dalam Struktur ini menambahkan luas permukaan untuk penyerapan makanan tercerna dalam usus kecil. usus kecil . D. dan K). lakteal gliserol . iaitu Apabila kekurangan pelawas dalam gizi.Modul 1 2 3 4 2. Struktur ini mempunyai dinding yang setebal satu sel .7 Penyerapan Makanan Tercerna Struktur yang ditunjukkan dalam rajah ialah vilus . Proses di mana tinja dikeluarkan daripada badan dikenali sebagai Pelawas membolehkan pergerakan tinja melalui organ ini dengan mudah.5 Penyerapan Semula Air dan Penyahtinjaan Modul 2.8 Penyerapan Semula Air dan Penyahtinjaan A B C 1 Nyatakan fungsi bagi struktur yang berlabel A: Menyerap semula air B: Menyimpan tinja sementara C: Membolehkan pengeluaran tinja 2 3 4 penyahtinjaan . Fungsinya adalah untuk menyerap vitamin dan yang larut 2. Pelawas mengandungi selulosa (sejenis karbohidrat). 36 . Q R 5 6 .

Ini menandakan bahan makanan tersebut mengandungi A glukosa C protein B kanji D lemak Apabila menguji bahan makanan untuk lemak dengan menggunakan ujian alkoholemulsi. Kumpulan etnik di Malaysia mengamalkan pantang larang dalam pemakanan. (c) Makan pelbagai jenis makanan supaya pilihan makanan tidak perlahan dengan mengunyah makanan sehingga hancur. Warnanya berubah ke biru tua. Pilih jawapan yang paling baik. B dan C . (b) penganut Hindu tidak memakan daging (c) sesetengah penganut Buddha tidak memakan (d) sesetengah penganut Hindu dan Buddha memakan makanan bersumber dari tumbuh-tumbuhan sahaja. 2 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. yang manakah larut dalam lemak? A Vitamin A B Vitmain B C Vitamin C D Vitamin A. Larangan dalam tiga kumpulan etnik yang utama termasuk: daging babi dan meminum (a) penganut Islam diharamkan daripada memakan arak . Cara pemakanan yang baik termasuk: Cara kita makan mempengaruhi (a) Makan pada waktu makan yang dan jangan sengaja tidak makan. (d) Makan secara emosi kita walaupun dalam (e) Cara pemakanan kita tidak harus dipengaruhi oleh kesedihan dan muram. kegemukan . (b) Jangan makan terlalu banyak kerana ini akan menyebabkan terhad . lembu . 1 Reagen kuning ditambahkan ke bahan makanan.9 Cara Pemakanan yang Sihat kesihatan tetap kita.6 Mempraktikkan Cara Pemakanan yang Sihat Modul 1 2. B.2. C dan D. daging lembu . air semasa makan kerana cecair boleh mencairkan jus (f) Jangan minum pencernaan. apa lagi yang ditambah ke campuran alkohol dan makanan? 37 A B C D 3 Larutan iodin Larutan Benedict Air Reagen Millon 2 Antara vitamin yang berikut. (g) Makan makanan makanan ringan 2 berkhasiat dalam jumlah sederhana dan elakkan yang berbahaya kepada kesihatan kita.

Makanan Roti canai Telur Nilai kalori/kJ g–1 12. Air suling diuji selepas satu jam. Tiub visking Air suling Rajah 1 7 PMR 2007 Larutan kanji + air liur Rajah 2 Hitungkan nilai kalori yang diperolehi sekiranya seseorang memakan 200 g roti canai dan 100 g telur untuk sarapan pagi. II dan III 11 Rajah 2 menunjukkan susunan radas untuk PMR 2009 menunjukkan kesan air liur ke atas kanji.8 6.8 Jadual 1 10 Rajah 1 menunjukkan suatu bahan yang PMR 2003 disimpan dalam organ X. Organ X 5 PMR 2004 6 Bahan ini akan I membekukan susu kepada titisan kecil II meneutralkan asid dalam makanan dari perut III menukarkan minyak ke titisan kecil A I sahaja B III sahaja C II dan III sahaja D I. yang manakah keputusan yang betul bagi eksperimen ini? Ujian larutan iodin Eksperimen Awal A B C D Akhir Kuning Kuning Kuning Kuning Ujian larutan Benedict Eksperimen Awal Biru muda Merah bata Akhir Merah bata Merah bata Merah bata Merah bata 9 Kuning Biru tua Biru muda Kuning Biru tua Merah bata 38 . A 19.4 Kalsium dan fosforus merupakan mineral penting dalam pembentukan A sel darah merah B tulang dan gigi C tisu epidermis baru D enzim baru untuk pencernaan Vegetarian merupakan orang yang tidak memakan daging. Mereka mendapatkan sumber protein dari makanan seperti A betik B kacang soya C salad (selada) D nasi Sayuran harus dimakan mentah atau dimasak untuk tempoh yang singkat sahaja kerana memasaknya terlalu lama akan A membunuh bakteria berguna yang diperlukan untuk pencernaan B memusnahkan karbohidrat dalam sayuran C memusnahkan vitamin dalam sayuran D membebaskan bahan kimia yang merbahaya kepada kesihatan Jadual 1 menunjukkan nilai kalori untuk dua jenis bahan makanan.6 kJ C 3 240 kJ B 2 560 kJ D 5 880 kJ 8 Karbohidrat dicerna di dalam A mulut B mulut dan usus kecil C perut dan mulut D usus kecil dan perut Proses di mana makanan tidak tercerna dikeluarkan dari rektum dipanggil A penyerapan C penyahtinjaan B peristalsis D perkumuhan Antara yang berikut.

Enzim Molekul makanan Hasil Lipase P Asid lemak dan gliserol Amilase Q Glukosa Protease R Asid amino Apakah P. protein dan lemak. Bahan makanan P Q R Kanji Ya Ya Tiada Jadual 1 Protein Tiada Ya Ya Lemak Tiada Ya Ya (a) Namakan reagen yang digunakan untuk menguji (i) protein: Reagen Millon (ii) kanji: Larutan iodin (b) Nyatakan warna asal reagen yang berikut: (i) reagen yang diguna untuk menguji kehadiran protein: Tidak berwarna (ii) reagen yang diguna untuk menguji kehadiran kanji: Kuning [2 markah] [2 markah] (c) Apakah warna yang anda akan perhatikan sekiranya bahan makanan diuji positif untuk (i) protein: Mendakan merah bata (ii) kanji: Biru tua 39 [2 markah] . Q dan R diuji untuk kehadiran kanji. Q dan R? A B C D P Lemak Protein Besi Kanji Jadual 2 Q Kanji Vitamin B Pelawas Maltosa R Protein Lemak Kanji Fosforus Kertas 2 Jawab semua soalan.12 Antara makanan berikut. Jadual 1 menunjukkan keputusan ujian tersebut. Bahagian A 1 Tiga bahan makanan P. yang manakah PMR 2009 pilihan terbaik bagi kesihatan yang baik? Sarapan pagi A • 2 keping roti • 1 biji telur goreng • Secawan teh tarik B • Nasi lemak • Secawan kopi C • 2 keping roti bermentega • 1 biji telur rebus • Segelas susu D • Mee rebus • Sebiji oren • Secawan kopi Makan tengahari • Mee hoon goreng • Segelas air didih • Ikan bakar • Nasi pulut • Segelas jus epal • Ikan kukus • Nasi putih • Salad sayursayuran • Segelas jus oren • Ayam goreng • Satu tin minuman berkarbonat 13 Jadual 2 menunjukkan tiga jenis enzim yang PMR 2010 terlibat dalam pencernaan molekul makanan dalam salur alimentari.

tepung gandum (ii) Q : Kacang soya. (i) Adakah glukosa hadir dalam radas P? Ya (ii) Adakah kanji hadir dalam radas Q? Tidak (d) Jelaskan jawapan anda di (c).(d) Berikan contoh bahan makanan (i) P : Nasi. Molekul glukosa adalah lebih kecil daripada molekul kanji dan ini membolehkannya merentasi dinding tiub visking dan masuk ke dalam air bikar. Air 37°C Larutan glukosa Radas P Rajah 1 Tiub visking Radas Q Larutan kanji (a) Nyatakan pemboleh ubah dalam eksperimen ini. kacang tanah (iii) R : Daging [3 markah] Bahagian B 2 Rajah 1 menunjukkan satu eksperimen untuk menunjukkan proses penyerapan makanan. (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Jenis makanan (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kehadiran makanan dalam air (iii) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Suhu air/ tiub visking [3 markah] (b) Apa yang diwakili oleh radas dan bahan berikut dalam sistem pencernaan manusia? (i) tiub visking: Usus kecil (ii) air dalam bikar: Darah (c) Air dalam setiap bikar diuji untuk glukosa dan kanji selepas 30 minit. [1 markah] 40 . Amilase. [2 markah] [2 markah] [2 markah] (e) Namakan enzim yang boleh mencernakan kanji ke glukosa.

X Larutan kanji 1% + air suling Y Larutan kanji 1% + air liur Kukusan air 37°C (a) Apakah tujuan eksperimen ini? Untuk mengkaji kesan air liur atas larutan kanji (b) Apakah tujuan menambahkan air liur ke dalam larutan kanji? Untuk mencernakan kanji (c) Enzim apakah yang terdapat dalam air liur? Enzim amilase (d) Apakah tujuan meletakkan tabung didih dalam kukusan air 37°C? Enzim dalam air liur berfungsi pada tahap yang terbaik pada suhu tersebut. Rajah 2 41 . tabung didih yang manakah mengandungi kanji? X (f) Pada akhir eksperimen.3 PMR 2004 Rajah 2 menunjukkan susunan radas dalam satu eksperimen. tabung didih yang manakah mengandungi gula ringkas? Y (g) Apakah tujuan menyediakan tabung didih X? Sebagai kawalan (h) Apakah kesimpulan eksperimen ini? Air liur mengandungi enzim yang dapat mencernakan kanji. (e) Pada akhir eksperimen.

Haiwan Ciri-ciri Tidak (bertulang belakang bertulang / tidak belakang bertulang belakang) Kelas (vertebrata / Invertebrata invertebrata) Bertulang belakang Tidak bertulang belakang Invertebrata 42 Bertulang belakang Tidak bertulang belakang Invertebrata Bertulang belakang Vertebrata Vertebrata Vertebrata .AB B 3 Kepelbagaian Hidupan Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini.1 Kepelbagaian Hidupan dan Pengelasannya Modul 3. anda harus dapat • menerangkan kepelbagaian hidupan di sesuatu habitat • mengelaskan pelbagai haiwan berdasarkan ciri-ciri sepunya • mengelaskan pelbagai tumbuhan berdasarkan ciri-ciri sepunya • menerangkan kepentingan kepelbagaian hidupan terhadap persekitaran Kepelbagaian Haiwan Vertebrata Mamalia Ikan Amfibia Reptilia Burung Dengan kaki bersendi 3 pasang kaki 4 pasang kaki Lebih daripada 4 pasang kaki Tanpa kaki bersendi Seperti ulat Bukan seperti ulat Invertebrata Berbunga Tumbuhan Tidak berbunga Lumut Konifer Paku pakis Alga Fungi Dikotiledon Monokotiledon 3.1 Mengelaskan Haiwan Nyatakan sama ada haiwan-haiwan berikut bertulang belakang atau tidak bertulang belakang dan kelaskan mereka kepada vertebrata atau invertebrata.

boleh bernafas di .2 Mengelaskan Vertebrata Lengkapkan jadual di bawah untuk mengenal pasti ciri-ciri setiap kelas vertebrata. reptilia dan burung: bertelur 43 . burung dan mamalia: menjalankan persenyawaan sejuk (c) Ikan. amfibia. boleh apabila dewasa. dalam . telinga. boleh . menyusu anak.Modul 1 3. boleh hidup di darat setelah dewasa. . cuping . boleh kulit bernafas di dalam air dan di darat dengan menggunakan . Vertebrata Suhu badan Organ pernafasan Ikan Berdarah sejuk Insang Amfibia Berdarah sejuk Insang (peringkat berudu). paruh terbang (d) Burung – mempunyai . sisik berlendir air dan sirip . badan diliputi (b) Reptilia. (b) Amfibia – bertelur di dalam (e) Mamalia – mempunyai bulu rambut atau 3 Ciri-ciri sepunya kelas vertebrata (a) Burung dan mamalia: berdarah panas . amfibia dan reptilia: berdarah . darat berenang (c) Reptilia – bertelur di . (d) Ikan. kulit dan peparu (peringkat dewasa) Liputan badan Sisik berlendir Cara persenyawaan Cara pembiakan Luar Bertelur Kulit lembap Luar Bertelur Sisik kering Dalam Bertelur Bulu pelepah Dalam Bertelur Rambut / bulu Dalam Melahirkan anak Reptilia Berdarah sejuk Peparu Burung Berdarah panas Peparu Mamalia Berdarah panas Peparu 2 Ciri-ciri tersendiri kelas vertebrata (a) Ikan – mempunyai dalam air.

4 Kelaskan vertebrata berikut berdasarkan ciri-ciri mereka. Invertebrata Berkaki sendi Tidak berkaki sendi 3 pasang 1 2 Lalat Semut 1 2 4 pasang Lelabah Kala jengking Lebih daripada 4 pasang 1 2 Lipan Udang Badan seperti cacing 1 Cacing tanah Lintah 2 1 2 Badan tidak seperti cacing Siput babi Kerang 44 . Kelawar Katak Ikan yu Ikan bawal Burung pekaka Penyu Biawak Ikan paus Helang Vertebrata Bengkarung air Singa laut Ikan gupi Ikan 1 2 Ikan bawal Ikan yu 3 Ikan gupi Amfibian 1 Bengkarung air 2 Katak 1 2 Reptilia Biawak Penyu 2 1 Burung Burung pekaka Helang 1 Mamalia Kelawar 2 Ikan paus 3 Singa laut Modul 3.3 Mengelaskan Invertebrata Namakan dan kelaskan invertebrata berikut berdasarkan ciri-ciri mereka.

5 Mengelaskan Tumbuhan Berbunga Kenal pasti ciri-ciri tumbuhan berbunga yang ditunjukkan seperti di bawah.4 Mengelaskan Tumbuhan Tidak Berbunga Kelaskan tumbuhan tidak berbunga yang berikut.Modul 3. Lumut hati Paku pakis langsuyar Lumut Pohon cemara Pokok pain Tumbuhan tidak berbunga Lumut Lumut hati Lumut Konifer Pohon cemara Pokok pain Paku pakis Paku pakis langsuyar Modul 1 3. Monokotiledon Ciri-ciri Dikotiledon Urat daun Daun berurat selari Daun berurat jejala Akar Sistem akar serabut Sistem akar tunjang Kotiledon Biji benih mempunyai satu kotiledon Biji benih mempunyai dua kotiledon 45 .

2 Kelaskan tumbuhan berbunga berikut berdasarkan ciri-ciri mereka. 3 Haiwan ini dikelaskan sebagai A amfibia B reptilia C mamalia D ikan 5 Seekor haiwan yang mempunyai bulu meliputi badannya akan dikelaskan sebagai A burung B reptilia C amfibia D mamalia Rajah 2 Paku pakis 46 . Tumbuhan ros Pokok mangga Pokok pisang Pokok durian Pokok kelapa Rumput Bunga kertas Lalang Tumbuhan berbunga Monokotiledon 1 2 3 4 Pokok pisang Pokok kelapa Rumput Lalang 1 2 3 4 Dikotiledon Tumbuhan ros Pokok mangga Pokok durian Bunga kertas 3 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. yang manakah digunakan untuk mengelaskan tumbuhan berbunga kepada dua kumpulan yang utama? A Corak urat daun B Bentuk daun C Jenis buah yang dihasilkan D Bentuk bunga Rajah 1 menunjukkan pengelasan bagi sekumpulan hidupan P. Pilih jawapan yang paling baik. P Lumut Apakah P? Konifer Rajah 1 A B C D 4 Kulat Tumbuhan berbunga Tumbuhan tidak berbunga Alga 2 Rajah 2 menunjukkan seekor haiwan. C dan D. B. yang manakah menjalankan persenyawaan luar? A Burung C Mamalia B Reptilia D Amfibia Antara ciri-ciri yang berikut. 1 Antara vertebrata yang berikut.

Daun tumbuhan P berurat selari dan daun tumbuhan Q berurat jejala. yang manakah benar tentang tumbuhan P dan Q? 47 D . yang manakah mungkin haiwan tersebut? I Amfibia III Burung II Reptilia A III sahaja C I dan III sahaja B I dan II sahaja D II dan III sahaja 8 Antara haiwan yang berikut. • Bernafas dengan menggunakan peparu • Bertelur • Menjalankan persenyawaan dalam Antara kelas vertebrata yang berikut. D Haiwan-haiwan ini berdarah sejuk. • Berdarah panas • Bernafas melalui peparu • Badan berbulu Haiwan manakah yang mempunyai ciri-ciri ini? A B 9 PMR 2003 C 10 Sehelai daun dipetik daripada dua tumbuhan yang berlainan.6 Rajah 3 menunjukkan dua haiwan yang sama kelas. yang manakah ialah tumbuhan monokotiledon? A Pokok pandan B Pokok bunga raya C Pokok mangga D Pokok bunga kertas Rajah 3 D Tumbuhan Q Berakar tunjang Tumbuhan monokotiledon Merupakan tumbuhan herba Merupakan Merupakan pokok bunga raya pokok kelapa Tumbuhan P Berakar serabut Tumbuhan dikotiledon Berbatang kayu 11 Rajah 4 menunjukkan pengelasan tumbuhan PMR 2007 berbunga. P dan Q. C Haiwan-haiwan ini menyusui anaknya. Tumbuhan berbunga Monokotiledon P Rajah 4 Dikotiledon Q Pernyataan manakah betul? A P mempunyai dua kotiledon B Q mempunyai daun urat jejala C P mempunyai akar tunjang D Q mempunyai spora 12 Maklumat berikut menunjukkan ciri-ciri PMR 2010 vertebrata. B Haiwan-haiwan ini berbeza dalam suhu badannya. Antara yang berikut. yang manakah dikelaskan dengan betul? Berdarah sejuk Berdarah panas Bengkarung Ular tedung A Tilapia Biawak B Salamander Burung pipit C Platipus Bangau D Antara tumbuhan yang berikut. A B C Mengapakah kedua-dua haiwan dikelaskan dalam kumpulan yang sama? A Haiwan-haiwan ini diliputi kulit yang tebal. 7 Seekor haiwan didapati mempunyai ciri-ciri yang berikut.

[1 markah] (c) (i) Berapakah kelas yang dapat haiwan dalam kumpulan R dibahagikan? Lima kelas (ii) Namakan dua kelas haiwan tersebut. burung. mamalia (manamana dua) [3 markah] (d) (i) Berapakah kelas yang dapat tumbuhan dalam kumpulan T dibahagikan? Dua kelas (ii) Namakan kelas tersebut. amfibia. pokok durian Rajah 1 Q U Contoh: Paku pakis. Monokotiledon dan dikotiledon [3 markah] 48 . Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan pengelasan hidupan. siput babi T Contoh: Pokok kelapa. [1 markah] (b) Apakah perbezaan antara tumbuhan dalam kumpulan T dengan kumpulan U? Tumbuhan dalam kumpulan T menghasilkan bunga manakala yang dalam kumpulan U tidak. pokok pain (a) Apakah perbezaan antara haiwan dalam kumpulan R dengan kumpulan S? Haiwan dalam kumpulan R bertulang belakang manakala yang dalam kumpulan S tidak. reptilia. Ikan.Kertas 2 Jawab semua soalan. buaya S Contoh: Lebah. Hidupan P R Contoh: Ikan lumba-lumba.

K L Rajah 2 M N (a) Berdasarkan pemerhatian anda pada Rajah 2. L. nyatakan satu ciri bagi setiap tumbuhan ini. (i) K: Daun berurat selari (ii) L: Daun berurat jejala (iii) M: Daun berurat jejala (iv) N: Daun berurat selari [4 markah] (b) Kelaskan empat tumbuhan tersebut kepada dua kumpulan berdasarkan ciri-ciri yang sama. K. M. N Ciri-ciri sepunya Nama tumbuhan Daun berurat selari Pokok pisang Pokok kelapa Daun berurat jejala Tumbuhan ros Bunga raya [4 markah] 49 .Bahagian B 2 Rajah 2 menunjukkan empat tumbuhan.

menerangkan saling bersandaran antara organisma hidup dan persekitaran untuk mewujudkan ekosistem yang seimbang • menyenaraikan dan menerangkan jenis interaksi antara organisma hidup dengan contoh yang sesuai • dengan contoh yang sesuai. anda harus dapat • memberi definisi spesies. populasi. komuniti. habitat. rantai makanan dan piramid nombor • menghubungkaitkan siratan makanan dan piramid nombor dengan pengaliran tenaga • menerangkan proses fotosintesis dengan menyatakan faktor-faktor yang diperlukan dan hasilnya • menerangkan peranan fotosintesis dalam mengekalkan keseimbangan ekosistem • menerangkan langkah-langkah memelihara dan memulihara organisma hidup Saling Bersandaran antara Hidupan dengan Persekitaran Ekosistem Komponen bukan hidup Cahaya Air Gas Suhu Tanah Batu dan sebagainya Interaksi Benda hidup Komuniti Populasi Spesies Interaksi antara benda hidup Fotosintesis Karbon dioksida + Air Cahaya Klorofil Mangsapemangsa Persaingan Glukosa + Oksigen Simbiosis Parasitisme Mutualisme Kepentingan dalam ekosistem seimbang Kitar oksigen dan karbon Komensalisme Peranan manusia Siratan makanan Rantai makanan Pemeliharaan dan pemuliharaan benda hidup Pemindahan tenaga Piramid nombor 50 . pengguna tertier dan pengurai dalam siratan makanan • membina siratan makanan. ekosistem dan ekologi • dengan contoh yang sesuai. pengguna sekunder. pengguna primer.AB B 4 Saling Bersandaran antara Organisma Hidup dengan Persekitaran Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini. menerangkan kebaikan dan keburukan kawalan biologi • menerangkan peranan pengeluar.

2 Interaksi antara Hidupan dan Kawalan Biologi Lengkapkan rajah berikut dengan menamakan jenis interaksi antara hidupan. Populasi. Organisma Peranan organisma dalam interaksi Singa: Pemangsa Kuda belang: Mangsa Mangsa-pemangsa 51 Tujuan interaksi Pemangsa memburu mangsa sebagai makanan. Komuniti. mendapatkan perlindungan dan membiak (c) Sekumpulan organisma yang sama spesies yang hidup bersama-sama dalam suatu kawasan yang sama (d) Populasi tumbuhan dan haiwan yang berlainan yang hidup bersama-sama dalam kawasan yang sama (e) (f) Satu sistem dinamik di mana komuniti yang berlainan berinteraksi antara satu sama lain dengan persekitaran Kajian tentang hubungan antara hidupan dengan persekitaran 4. Nyatakan peranan setiap organisma dalam hubungan itu dan tujuan interaksi. Contoh-contoh lain 1 Ular dan tikus 2 Harimau kuda dan . Ekosistem dan Ekologi Tulis istilah yang betul untuk penerangan yang berikut. (a) Sekumpulan organisma yang mempunyai ciri-ciri yang serupa dan dapat saling membiak Spesies Habitat Populasi Komuniti Ekosistem Ekologi (b) Kawasan / tempat di mana suatu organisma hidup.1 Saling Bersandaran antara Hidupan dengan Persekitaran Modul 4.4.1 Spesies. Interaksi antara Hidupan Persaingan Simbiosis Mangsa-pemangsa Komensalisme 2 Mutualisme Parasitisme Kenal pasti jenis interaksi antara dua organisma. Habitat.2 Interaksi antara Hidupan Modul 1 4. mencari makanan.

dan pohon besar manakala perumah tidak mengalami sebarang kerugian ataupun kebaikan . 1 Rumput dan lalang 2 Harimau dan serigala Persaingan Orkid: Komensal mendapat cahaya Pokok: Perumah Komensal bertumbuh 1 Ikan yu dan ikan di atas perumah remora untuk mendapatkan 2 Paku pakis kebaikan . Jenis interaksi yang terlibat dalam kawalan biologi mangsa-pemangsa dan parasitisme termasuk .Singa A: Singa B: Pesaing Pesaing Dua organisma bersaing untuk makanan . Umang-umang: membekalkan makanan Buran: memberi perlindungan Dua organisma hidup 1 Alga dan fungi (liken) bersama dan 2 Tumbuhan membantu antara kekacang dan satu sama lain untuk hidup. bakteria Orkid Pokok Komensalisme Buran Umangumang Mutualisme Manusia: Perumah Cacing pita: Parasit menyerap nutrien yang dicernakan oleh manusia Parasitisme dan pohon besar Dedalu dan 2 pohon besar 1 Rafflesia 3 perosak dengan memperalatkan Kawalan biologi ialah cara mengawal organisma musuh semula jadi perosak tersebut. 52 . Parasit mendapat kebaikan manakala perumah mengalami kerugian . Kedua-dua organisma mendapat kebaikan . pasangan dan habitat .

4 Kenal pasti agen. Belalang Helang Burung pipit Tikus Ular (a) Padi → belalang → burung pipit → helang (b) Padi → burung pipit → helang (c) Padi → tikus → ular → helang (d) Padi → belalang → burung pipit → ular → helang (e) Padi → tikus → helang (f) Padi → burung pipit → ular → helang 53 . Organisma Agen Perosak Tikus Burung hantu yang merosakkan tumbuhan dalam ladang Afid Kumbang kura-kura Jenis interaksi Mangsa-pemangsa Kumbang kura-kura Afid parasit merupakan pada tumbuhan berbatang lembut Larva ulat karung yang merosakkan pokok kelapa sawit Mangsa-pemangsa Penyengat Ichneumon Parasitisme 4. perosak dan jenis interaksi dalam contoh kawalan biologi yang berikut. Pengguna dan Pengurai Nyatakan istilah yang betul dan jenis hidupan yang berkenaan dengan istilah itu.3 Siratan Makanan Modul 1 4. Istilah Pengeluar Pengguna Pengurai Maksud Hidupan yang dapat membuat makanan sendiri Hidupan yang makan hidupan yang lain Hidupan yang mengurai tumbuhan dan haiwan mati dan membebaskan nutrien semula ke dalam tanah Jenis hidupan Tumbuhan Haiwan Bakteria dan fungi 2 Bina enam rantai makanan dengan menggunakan hidupan yang diberikan di bawah.3 Pengeluar.

(i) Bilangan hidupan: Berkurang (ii) Saiz hidupan: Bertambah (iii) Jumlah tenaga yang dipindahkan: Berkurang (b) Sumber tenaga yang utama dalam semua ekosistem ialah cahaya matahari . helang 4 Piramid nombor menunjukkan satu rantai makanan yang terdapat di sawah padi. (a) Tulis ‘berkurang’ atau ‘bertambah’ bagi perkara yang berikut dalam piramid nombor bermula dari tapak piramid hingga ke puncaknya. perkumuhan . tikus (iii) Pengguna sekunder: Burung pipit. . (d) Apakah yang berlaku kepada populasi yang berikut dalam rantai makanan jika beluncas dibunuh dengan pestisid? (i) Padi: Bertambah (ii) Burung: Berkurang (iii) Helang: Berkurang 54 . dan mengekalkan suhu badan.3 (a) Bina satu siratan makanan dengan menggunakan enam rantai makanan yang telah anda senaraikan. . burung pipit. kenal pastikan yang berikut: (i) Pengeluar: Padi (ii) Pengguna primer: Belalang. ular. Belalang Helang Padi Burung pipit Ular Tikus (b) Daripada siratan makanan di atas. helang (iv) Pengguna tertier: Ular. (c) Tenaga yang diperoleh oleh hidupan pada setiap peringkat digunakan untuk respirasi pergerakan pertumbuhan .

Daun hijau berubah menjadi biru tua . Fotosintesis ialah proses di mana tumbuhan hijau menyerap tenaga cahaya dengan klorofil (glukosa) untuk membuat makanan daripada karbon dioksida dan air Oksigen . langkah-langkah berikut dijalankan.4. dilembutkan . Fotosintesis boleh diwakili dengan menggunakan persamaan di bawah.4 Fotosintesis pengeluar Dalam siratan makanan. 55 . 2 Daun hijau diletakkan di dalam tabung didih yang berisi etanol. Warna daun hijau Daun hijau terluntur .4 Fotosintesis Modul 1 4. Langkah Langkah 1 Langkah 2 Air didih Etanol Air Daun panas panaskan Tabung didih Langkah 3 Langkah 4 Larutan iodin Air panas Jubin putih 1 Sehelai daun hijau dididih selama beberapa minit. 5 Daun hijau diuji dengan menggunakan larutan iodin. Pemerhatian Daun hijau dilembutkan . tumbuhan hijau memainkan peranan sebagai cahaya kerana tumbuhan hijau boleh mengubah tenaga dari matahari kepada tenaga kimia yang disimpan dalam makanan. turut dihasilkan sebagai bahan sampingan. (dari udara ) Cahaya (dilepaskan ke udara ) Glukosa + Oksigen 2 3 Karbon dioksida + Air akar Klorofil ) (diserap oleh 4 (disimpan dalam bentuk kanji ) Untuk menguji kehadiran kanji dalam daun. 3 Tabung didih diletakkan di dalam kukus air selama beberapa minit. 4 Daun hijau direndamkan di dalam air panas.

Ini menunjukkan kehadiran kanji . klorofil dan air berwarna kuning.5 Karbon Dioksida Diperlukan untuk Fotosintesis Untuk menentukan sama ada karbon dioksida diperlukan untuk fotosintesis. • Radas disusun dan ditempatkan di bawah matahari selama tiga jam seperti dalam rajah di atas.) Untuk menentukan sama ada karbon dioksida diperlukan untuk fotosintesis Tumbuhan memerlukan karbon dioksida untuk menjalankan fotosintesis 1 2 3 Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Kehadiran karbon dioksida Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kehadiran kanji dalam daun Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis dan saiz tumbuhan / kehadiran cahaya matahari. 1 2 Perbincangan Tumbuhan disimpan di tempat gelap selama tiga hari supaya tumbuhan menghabiskan kanji yang terdapat pada daunnya . Cahaya matahari Cahaya Serkup kaca matahari Serkup kaca Keping kaca P Larutan natrium Q hidroksida Keping kaca • Dua tumbuhan ditempatkan di dalam sebuah almari gelap selama tiga hari. Modul 4. Larutan iodin bertukar menjadi biru tua. Air panas menyingkirkan etanol daripada daun dan melembutkan daun.Perbincangan Daun dididihkan untuk memecahkan dinding sel . (Kehadiran kanji boleh diuji dengan menggunakan larutan iodin . • Satu daun dipetik daripada setiap pokok untuk menjalankan ujian kehadiran kanji selepas tiga jam. Hipotesis Pemboleh ubah Pemerhatian pokok P Apabila diuji dengan larutan iodin. Fungsi larutan natrium hidroksida adalah untuk menyerap 56 karbon dioksida . Etanol menyingkirkan klorofil daripada daun. . daun daripada pokok Q manakala daun daripada berwarna biru tua. Daun yang mengandungi kanji berubah kepada warna Tujuan biru tua . satu eksperimen telah dijalankan.

2 Kemudian pokok pasu tersebut disiram dan diletakkan di bawah cahaya matahari selama tiga jam. Radas Q bertindak sebagai kawalan.6 Cahaya Matahari Diperlukan untuk Fotosintesis Untuk menentukan sama ada cahaya matahari diperlukan untuk fotosintesis. Bahagian yang tidak ditutupi dengan kertas hitam menerima cahaya matahari dan fotosintesis menjalankan .4 untuk langkah-langkah menguji kehadiran kanji.3 4 5 6 Kesimpulan Tumbuhan diletakkan di dalam serkup kaca untuk mencegah mereka daripada mendapat bekalan karbon dioksida . satu pokok pasu disimpan di dalam almari gelap selama tiga hari. Kesimpulan Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk menjalankan fotosintesis. Karbon dioksida diperlukan untuk fotosintesis. Modul 4. 3 Daun yang ditutupi dengan kertas hitam dipetik untuk menguji kehadiran kanji. . Setelah tiga hari. Biru tua Kuning Perbincangan 1 2 Bahagian yang ditutupi dengan kertas hitam tidak menerima cahaya matahari . langkah-langkah berikut dijalankan: Susunan radas Langkah-langkah 1 Kertas hitam digunakan untuk menutupi sebelah atas dan sebelah bawah sehelai daun seperti dalam rajah. air dan klorofil Hipotesis Pemboleh ubah Pemerhatian Apabila diuji dengan larutan iodin. 57 . bahagian yang tidak ditutupi kertas hitam berubah biru tua menjadi . (Rujuk Modul 4.) Kertas hitam Klip kertas Tujuan Untuk menentukan sama ada cahaya matahari diperlukan untuk fotosintesis Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk menjalankan fotosintesis 1 2 3 Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Kehadiran cahaya matahari Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kehadiran kanji Pemboleh ubah yang dimalarkan: Kehadiran karbon dioksida. fotosintesis Tumbuhan yang tidak mengandungi kanji tidak menjalankan pokok Q pokok P Maka telah menjalankan fotosintesis manakala tidak menjalankan fotosintesis.

Biru tua Kuning Perbincangan 1 2 3 4 hijau Daun varigat mempunyai bahagian yang berwarna serta bahagian lain yang berwarna lain. pigmen hijau Klorofil ialah yang terdapat pada kloroplas dalam sel tumbuhan .7 Klorofil Diperlukan untuk Fotosintesis Untuk menentukan sama ada klorofil diperlukan untuk fotosintesis. menyerap tenaga cahaya matahari untuk biru tua dan Klorofil berfungsi untuk menjalankan fotosintesis.Modul 4. • Ujian kehadiran kanji dijalankan ke atas daun tersebut. air Pemboleh ubah Pemerhatian Pemerhatian adalah seperti dalam rajah di bawah. Bahagian daun yang berwarna hijau bertukar menjadi kuning bahagian bukan hijau kekal berwarna Kesimpulan Tumbuhan memerlukan klorofil 58 untuk menjalankan fotosintesis. Tujuan Untuk menentukan sama ada klorofil diperlukan untuk fotosintesis Hipotesis Tumbuhan memerlukan klorofil untuk menjalankan fotosintesis 1 2 3 Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Kehadiran klorofil Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kehadiran kanji Pemboleh ubah yang dimalarkan: Kehadiran cahaya matahari. apabila diuji dengan hijau larutan iodin. . Bahagian hijau Bahagian bukan hijau • Sehelai daun varigat daripada sepohon pokok yang telah terdedah kepada cahaya matahari selama tiga jam dipetik. karbon dioksida. Ini menunjukkan hanya bahagian berwarna menjalankan fotosintesis. satu eksperimen telah dijalankan.

Karbon dioksida dalam atmosfera Respirasi Fotosintesis yang dijalani tumbuhan yang dijalani manusia.Modul 1 4. Fotosintesis Oksigen dalam atmosfera Pembakaran Penguraian Pengaratan Respirasi 59 . haiwan dan tumbuhan Penguraian organisma yang mati Pembakaran bahan api 2 Lengkapkan kitar oksigen dalam rajah di bawah.8 Kitar Karbon dan Kitar Oksigen Lengkapkan kitar karbon dalam rajah di bawah.

perindustrian Perindustrian Penebangan hutan. Kesan Pemusnahan habitat Pencemaran air Hakisan tanah Pemanasan global Hujan asid Kepupusan spesies Jenis aktiviti manusia Penebangan hutan. mengitar semula bahan buangan serta penghutanan Pemeliharaan ialah polisi dan langkah yang diambil untuk alam semula jadi. Apakah jenis hubungan antara haiwan P dengan haiwan Q? A Mutualisme B Parasitisme C Persaingan D Komensalisme . mengawal Cara pemuliharaan termasuk penggunaan baja dan pestisid.5 4. pertanian. pembangunan Pertanian. taman negara Cara pemeliharaan termasuk mewujudkan serta mengharamkan . 1 Faktor yang menentukan habitat suatu organisma ialah I suhu persekitaran II kuantiti air yang sedia ada III jenis makanan yang sedia ada A III sahaja B I dan II sahaja C I dan III sahaja D II dan III sahaja 60 2 Haiwan P dan haiwan Q memburu haiwan R sebagai sumber makanannya. Kepentingan Pemuliharaan dan Pemeliharaan Hidupan Nyatakan aktiviti manusia yang membawa kesan-kesan yang berikut. perindustrian Penebangan hutan. Pilih jawapan yang paling baik. penangkapan ikan 2 3 4 5 penggunaan sumber semula jadi secara bijak Pemuliharaan ialah dengan gangguan yang paling kecil terhadap hidupan dan persekitaran. mengekalkan keseimbangan dan hutan simpanan pemburuan terhadap spesies terancam.9 Aktiviti Manusia yang Memusnahkan Alam Semula Jadi.6 Pemuliharaan dan Pemeliharaan Hidupan Peranan Manusia dalam Mengekalkan Keseimbangan Alam Semula Jadi Modul 1 4. perlombongan. 4 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. pembangunan Penebangan hutan. B. C dan D. perlombongan.4.

Gas P Tumbuhan Proses S Gas Q Rajah 4 Proses R Haiwan Antara organisma dalam Rajah 1. Antara organisma yang berikut. yang manakah merupakan pengguna sekunder? A Belalang dan arnab B Burung pipit dan helang C Ular dan helang D Burung pipit dan arnab 7 PMR 2007 Antara yang berikut. yang manakah berlaku jika petani menggunakan pestisid untuk membunuh semua beluncas yang merosakkan tumbuhannya? A Bilangan burung pipit bertambah. Larutan natrium hidroksida Rajah 2 5 Apakah faktor yang dikaji dalam eksperimen ini? A Cahaya C Klorofil B Karbon dioksida D Air 9 PMR 2004 Rajah 3 6 Rajah 4 menunjukkan gabungan kitar karbon dan oksigen. D Bilangan haiwan yang diburu oleh pemangsa sebagai makanan berkurang sehingga haiwan itu pupus. II dan III Rajah 1 menunjukkan siratan makanan. 8 Rajah 3 menunjukkan dua tumbuhtumbuhan yang sama diletakkan dalam dua serkup kaca untuk mengkaji faktor yang diperlukan untuk fotosintesis. C Bilangan padi berkurang. B Bilangan individu dalam setiap populasi kekal tidak berubah apabila kadar kelahiran dan kadar kematian adalah sama. yang manakah mempunyai hubungan yang sama seperti hubungan antara paku pakis langsuyar dengan pokok getah? A Alga dan kulat B Ikan remora dan ikan yu C Buran dan umang-umang D Cacing pita dan manusia Jenis interaksi yang digunakan dalam kawalan biologi termasuk I persaingan II mutualisme III mangsa-pemangsa A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan III sahaja D I. C Kuantiti karbon dioksida dan oksigen dalam ekosistem adalah sama. . yang manakah benar tentang proses R dan proses S? A B C D 61 Proses R Respirasi Fotosintesis Respirasi Fotosintesis Proses S Respirasi Respirasi Fotosintesis Fotosintesis Rajah 2 menunjukkan rantai makanan di suatu sawah padi. yang manakah benar tentang ekosistem yang seimbang? A Komposisi mineral dalam Bumi berkurang apabila bilangan tumbuhan bertambah. Rumput Belalang Burung pipit Ular Rajah 1 Helang Arnab Ular Burung pipit Beluncas Padi 4 Antara yang berikut. D Bilangan ular tidak berubah. B Bilangan ular berkurang.3 Antara yang berikut.

10 Antara maksud yang berikut. Apakah yang akan berlaku apabila populasi katak bertambah? A Ular akan kekurangan makanan B Belalang akan bersaing untuk mendapat makanan C Populasi belalang akan berkurang D Jagung akan bersaing untuk mendapat cahaya 12 Rajah 6 menunjukkan dua gas. PMR 2009 13 Rajah 7 menunjukkan aliran tenaga dalam PMR 2010 rantai makanan. Q dan R? A B C D P Pengeluar Pengguna Pengeluar Pengurai Ular Katak Belalang Jagung Rajah 5 Q Pengurai Pengeluar Pengguna Pengguna R Pengguna Pengurai Pengguna Pengeluar 14 Rajah 8 menunjukkan sekumpulan organisma PMR 2010 dalam suatu habitat. M dan N PMR 2009 dalam kitar karbon. Matahari P Q Rajah 7 R Apakah P. yang manakah benar tentang pemeliharaan? A Penggunaan sumber yang sedia ada dengan sewajarnya supaya tahan lebih lama B Mengekalkan sumber dalam keadaan asal supaya tidak habis digunakan C Menggunakan sumber alternatif untuk menggantikan sumber yang tersusut D Menangkap organisma dan membiakbakakannya dalam zoo supaya tidak pupus 11 Rajah 5 menunjukkan satu piramid nombor. Fotosintesis Gas M Respirasi Pembakaran J K L M N Rajah 8 O Siratan makanan manakah betul? A M J K N O L B Pokok Fotosintesis Haiwan Gas N Rajah 6 Kilang Pembakaran J M O L K N O L C J M Apakah yang akan berlaku pada kuantiti M dan N jika bilangan kilang meningkat? M A B C D Bertambah Bertambah Berkurang Berkurang N Berkurang Bertambah Berkurang Bertambah 62 D K M J K N O L N .

[2 markah] (f) Apakah kesan penebangan hutan ke atas Bumi? Menyebabkan pemanasan global [1 markah] 63 . Respirasi [1 markah] (e) Apakah kesan penebangan hutan ke atas kitar oksigen? Mengurangkan jumlah oksigen yang dibebaskan oleh pokok ke atmosfera. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan pengelasan hidupan. [1 markah] (c) Bagaimanakah logam menyingkirkan oksigen dalam atmosfera? Melalui pengaratan [1 markah] (d) Nyatakan satu proses lain yang menyingkirkan oksigen daripada atmosfera.Kertas 2 Jawab semua soalan. P Oksigen Q Pokok Haiwan Logam Kilang Karbon dioksida Rajah 1 (a) Namakan proses P dan Q. (i) P : Fotosintesis (ii) Q: Pembakaran [2 markah] (b) Apakah peranan pokok dalam kitar oksigen? Pokok menjalankan fotosintesis untuk membebaskan oksigen ke atmosfera.

[1 markah] (f) Nyatakan satu faktor yang diperlukan oleh tumbuhan untuk menjalankan fotosintesis. Cahaya matahari diperlukan untuk menjalankan fotosintesis. [1 markah] (e) (i) Jika susunan radas yang serupa diletakkan dalam almari yang gelap.Bahagian B 2 Rajah 2 menunjukkan susunan radas eksperimen untuk mengenal pasti gas yang terbebas semasa fotosintesis. apakah yang dapat diperhatikan? Tiada gas yang dapat dikumpulkan dalam tabung uji. [1 markah] (ii) Terangkan jawapan anda di (e)(i). [1 markah] (c) Apakah kaedah yang digunakan untuk mengumpulkan gas dalam eksperimen ini? Kaedah penyesaran air [1 markah] (d) (i) Bagaimanakah anda menguji gas dalam tabung uji itu ialah oksigen? Uji gas itu dengan kayu uji berbara. Elodea Rajah 2 (a) Di manakah susunan radas eksperimen patut diletakkan supaya mendapat keputusan yang baik? Di bawah cahaya matahari [1 markah] (b) Apakah yang dapat diperhatikan dalam tabung uji selepas beberapa jam? Gas dikumpulkan dalam tabung uji. Air/Karbon dioksida/Klorofil [1 markah] 64 . [1 markah] (ii) Apakah yang berlaku apabila anda menjalankan ujian di atas dengan tabung uji yang berisi oksigen? Kayu uji berbara menyala.

[2 markah] (d) Mengapakah penyu perlu kerap timbul di permukaan laut? Untuk bernafas [1 markah] 65 . (i) Rumpai air tidak menjalankan fotosintesis. Kedua-dua balang itu diletakkan di dalam sebuah bilik gelap. Udang Rumpai air Udang R Rajah 3 S (a) Udang di dalam balang manakah akan mati dahulu? S [1 markah] (b) Beri dua sebab bagi jawapan dalam 3(a).3 PMR 2010 Rajah 3 menunjukkan dua balang. R dan S. yang mengandungi udang kecil. maka tidak menghasilkan oksigen (ii) Rumpai air di dalam balang S merebut oksigen dengan udang [2 markah] (c) Apakah yang akan berlaku pada udang di dalam balang R selepas beberapa hari? Udang di dalam balang R akan mati kerana oksigen di dalam balang habis digunakan.

AB B 5 Air dan Larutan Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini. pelarut dan larutan • membandingkan larutan cair. larutan pekat dan larutan tepu • membezakan larutan dan ampaian • menerangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kadar keterlarutan • menerangkan kepentingan air sebagai pelarut universal dalam kehidupan • mengenal pasti ciri-ciri asid dan alkali dan memberi contoh asid dan alkali dalam kehidupan harian • menerangkan peneutralan dan kepentingannya dalam kehidupan harian • membandingkan kelebihan dan kelemahan kaedah-kaedah penulenan air • menerangkan contoh-contoh pencemaran air dan cara-cara mengekalkan kualiti air Air dan Larutan Ciri-ciri air Tiada rasa Tiada bau Tiada warna Takat didih: 100°C Takat beku: 0°C Tukar kertas kobalt klorida kontang daripada biru ke merah jambu Penyejatan air Faktor yang meningkatkan kadar penyejatan: 1 kelembapan udara yang rendah 2 suhu persekitaran yang tinggi 3 luas permukaan yang besar 4 pergerakan udara Asid Alkali Punca air semula jadi Penulenan air Penurasan Pendidihan Pengklorinan Penyulingan Pencemaran air Pemeliharaan dan pemuliharaan kualiti air Peranan air Ciri-ciri Penggunaan harian Peneutralan Asid + Alkali → Garam + Air Sistem bekalan air Komposisi air Elektrolisis 2 atom hidrogen + 1 atom oksigen Zat terlarut + Pelarut = Larutan Faktor mempengaruhi keterlaluan: 1 suhu pelarut 3 sifat pelarut 2 sifat zat terlarut Faktor mempengaruhi kadar keterlarutan: 1 2 3 4 suhu pelarut saiz zat terlarut isi padu pelarut kadar pengacauan H2O 66 . anda harus dapat • memberi definisi takat beku dan takat didih • menerangkan ciri-ciri fizikal air • menerangkan kesan bendasing terhadap ciri-ciri fizikal air • menentukan komposisi air • menguji kehadiran hidrogen dan oksigen • memberi definisi penyejatan • menerangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kadar penyejatan dengan merujuk kepada Teori Kinetik • membandingkan penyejatan dan pendidihan • mengaplikasikan penyejatan air dalam kehidupan harian • membezakan bahan terlarut.

1 Takat Beku Air dan Kesan Bendasing Terhadapnya Langkah Aktiviti 1 – menentukan takat beku air tulen 3 1 2 cm air suling diisikan ke dalam sebuah tabung uji dan sebatang termometer dimasukkan ke dalamnya. Jam randik dimulakan dengan serta-merta. 2 Langkah-langkah dalam Aktiviti 1 diulangi. Termometer Keputusan Aktiviti 1 Masa / min Suhu / °C Aktiviti 2 Masa / min Suhu / °C Suhu/°C 15 14 13 12 11 0 15 0 15 5 12 5 12 10 9 10 9 15 6 15 6 20 3 20 3 25 0 25 0 30 0 30 –2 35 0 35 –2 Graf suhu melawan masa Ais + garam Air suling 10 9 8 7 6 3 Suhu air dicatatkan setiap 5 minit. 67 menurunkan suhunya di bawah . Aktiviti 2 – Takat beku air tidak tulen 1 Sedikit garam ditambahkan ke dalam air suling di dalam tabung uji. 2 Tabung uji tersebut diletakkan ke dalam sebuah bikar yang diisi dengan ais bercampur dengan garam.5.1 Ciri-ciri Fizikal Air Modul 5. 5 4 3 2 1 0 –1 –2 Aktiviti 2 5 10 15 20 25 Aktiviti 1 30 35 Masa/min Perbincangan 1 Garam ditambah ke dalam ais untuk 0°C.

Kehadiran bendasing menurunkan takat beku air. manakala takat beku bagi air tidak tulen kurang daripada 0° C adalah . Jam randik dimulakan serta merta pada permulaan pemanasan. 0° C Takat beku air tulen ialah . 3 4 5 Kesimpulan Takat beku air ialah Modul 5. Suhu air tidak berubah apabila air membeku. Daya tarikan antara zarah menyebabkan bergerak tetap zarah-zarah henti dan berada pada kedudukan yang . Suhu akan turun lagi hanya selepas semua air telah bertukar menjadi ais.2 Takat Didih Air dan Kesan Bendasing Terhadapnya Langkah Aktiviti 1 – Takat didih 1 100 cm3 air suling dipanaskan di dalam bikar. Apabila disejukkan. 0° C . Termometer Suhu/°C Air suling Kasa dawai Panaskan Tungku kaki tiga 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Masa/ min Keputusan Aktiviti 1 Masa / min Suhu / °C Aktiviti 2 Masa / min Suhu / °C 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 30 40 50 60 70 80 90 100 100 100 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 30 40 50 60 70 80 90 100 102 102 Graf suhu melawan masa Aktiviti 2 Aktiviti 1 2 Suhu air dicatatkan setiap 1 minit.2 Teori Kinetik 0° C Air tulen bertukar menjadi ais pada . suhu kekal tetap kerana tenaga dilepaskan dari zarah-zarah. Aktiviti 2 – Takat didih air tidak tulen 1 Sedikit garam ditambahkan ke dalam air di dalam bikar. tenaga kinetik zarah air berkurang . 2 Langkah-langkah dalam Aktiviti 1 diulangi. beku Suhu di mana air bertukar menjadi ais ialah takat air. 68 . Pada tahap ini.

suhu kekal dipanaskan. berubah Suhu air tidak apabila air mendidih. Suhu akan meningkat lagi selepas hanya semua air bertukar menjadi stim. air ialah sejenis cecair yang tidak berbau . tenaga kinetik zarah air lebih kuat daripada daya tarikan antara zarah. Pada tahap ini. Tenaga kinetik zarah menjadi Kesimpulan Takat didih air ialah didih air. 100° C Takat didih air tulen ialah . Ini menyebabkan zarah-zarah terlepas ke udara dan membentuk 2 3 4 stim .Perbincangan 1 Teori Kinetik Air bertukar menjadi stim pada tetap kerana tenaga 100° C diserap . tidak berwarna tidak dan ada rasa Ciri-ciri fizikal air Ketumpatannya 1 g/cm3 pada 4°C Takat beku 0° C Takat didih 100° C Konduktor haba yang lemah Mengembang semasa membeku Ketumpatan ais kurang daripada air dan terapung di atas air Konduktor elektrik lemah yang 69 . 100° C . Modul 5. Kehadiran bendasing meningkatkan takat oleh zarah-zarah air. Apabila bertambah . didih Suhu di mana air bertukar menjadi stim ialah takat air. manakala takat didih air tidak tulen adalah lebih daripada 100° C .3 Ciri-ciri Fizikal Air Dipengaruhi oleh kehadiran bendasing dalam air Pada suhu bilik.

1 2 Molekul air terdiri daripada dua atom hidrogen dan satu atom Molekul air adalah seperti model berikut. 6 Gas terkumpul di dalam tabung uji P diuji dengan menggunakan kayu uji berbara. 3 Elektrod karbon diperhatikan. Hidrogen Oksigen 70 . oksigen . • Gas terkumpul pada Q adalah dua kali lebih daripada gas terkumpul pada P. 5 Suis dihidupkan lagi sehingga semua air di dalam tabung uji disesarkan.2 Komposisi Air Modul 5. 2 Hidupkan suis dan biarkan arus mengalir selama 20 minit. • Ketinggian gas di dalam tabung uji P ialah 3 cm. • Kayu uji berbara menyala • Gas yang terkumpul ialah . Kesimpulan • Tiada lagi air di dalam tabung uji. oksigen . P Q Air suling + Beberapa titis asid sulfurik cair Elektrod karbon Suis Pemerhatian dan Perbincangan • Gelembung gas terbentuk pada kedua-dua elektrod karbon.5. • Ketinggian gas di dalam tabung uji Q ialah 6 cm. Elektrod karbon Ammeter A Bateri + – 4 Ketinggian gas-gas yang terkumpul di dalam tabung uji P dan Q diukur. 7 Gas terkumpul di dalam tabung uji Q diuji dengan menggunakan kayu uji menyala. Gas-gas • terbentuk dan dikumpulkan di dalam tabung uji P dan Q.4 Elektrolisis Air Langkah 1 Alat radas disusun seperti dalam rajah. pop ’ kedengaran. • Nisbah ketinggian gas terkumpul pada P kepada gas terkumpul pada Q ialah 1:2 . • Bunyi ‘ • Gas yang terkumpul ialah hidrogen .

Air menyejat lebih cepat dalam suhu persekitaran yang lebih tinggi. Kertas turas diletakkan di bawah matahari menjadi kering dahulu. P Pita selofan Benang Kertas turas Serkup kaca Air Bikar Kalsium klorida kontang Q • Udara yang kering memberi lebih ruang kepada molekul air untuk terlepas dari permukaan air. luas permukaan terdedah dan pergerakan udara . Perbincangan • Fungsi kalsium klorida kontang adalah untuk menyerap kelembapan dalam udara . 71 . Kadar penyejatan air dipengaruhi oleh kelembapan udara . Faktor 1: Kelembapan udara 1 Tiga titis air dicurahkan ke atas dua keping kertas turas. eksperimen berikut dijalankan: Langkah Pemerhatian Kertas turas di dalam radas Q menjadi kering dahulu. • Matahari meningkatkan suhu persekitaran. suhu persekitaran . Faktor 2: Suhu persekitaran 1 Dua keping kertas turas direndam di dalam air dan digantung di atas dua kaki retort secara berasingan. 2 Radas disusun seperti dalam rajah. Kaki retort Benang Kertas turas • Molekul air menerima haba tenaga dan bergerak dengan cepat lebih untuk mengatasi daya tarikan antara molekul.5. 2 Satu kaki retort diletakkan di bawah matahari. Untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi kadar penyejatan.5 Penyejatan Air dan Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kadar Penyejatan Air 1 2 proses Penyejatan ialah satu wap pada sebarang di mana sesuatu cecair berubah menjadi suhu .3 Proses Penyejatan Air Modul 5. manakala satu lagi diletakkan di dalam makmal.

2 Satu piring petri diletakkan di bawah kipas. berangin di bawah Faktor yang diaplikasikan 1 Luas permukaan 2 Pergerakan udara 3 Suhu persekitaran 1 Luas permukaan 2 Suhu persekitaran 3 pergerakan udara Aktiviti 2: Mengeringkan rambut dengan alat pengering rambut sikat Sebarkan rambut dengan menggunakan angin panas keluar dari alat pengering rambut. • Luas permukaan yang besar membenarkan lebih banyak molekul air untuk terlepas ke udara pada masa yang sama . Air di dalam piring petri yang diletakkan di bawah kipas menjadi kering dahulu. • Kipas meningkatkan pergerakan udara. (b) suhu persekitaran (c) luas permukaan terdedah ditingkatkan . 72 . • Udara yang bergerak membawa molekul air jauh yang tersejat daripada permukaan air untuk membenarkan lebih banyak penyejatan . dan gantungkan baju di tempat matahari . Aplikasi Nyatakan cara meningkatkan kadar penyejatan dalam aktiviti berikut dan faktor yang diaplikasikan: Cara Aktiviti 1: Mengeringkan pakaian Sebarkan baju di atas penyangkut baju. air menyejat dengan lebih cepat. Faktor 4: Pergerakan udara 1 20 cm3 air dituangkan ke dalam dua piring petri yang sama. (d) adanya pergerakan udara. 2 Radas dibiarkan selama 3 jam.Faktor 3: Luas permukaan air 1 5 cm3 air dituangkan ke dalam sebuah piring petri dan sebuah bikar 100 cm3 masing-masing. Kesimpulan Kadar penyejatan meningkat apabila rendah (a) kelembapan udara . Dalam udara yang bergerak. Bikar Air Piring petri Air di dalam piring petri menjadi kering dahulu. . manakala satu lagi diletakkan jauh dari kipas. tinggi . • Air di dalam piring petri mempunyai luas permukaan yang lebih besar .

7 Larutan dan Keterlarutan Kenal pasti istilah yang betul untuk digunakan dalam rajah yang berikut. Keterlarutan ialah jumlah suhu pada suatu zat terlarut yang boleh larut di dalam 100 cm3 pelarut yang tertentu. Larutan Zat terlarut Pelarut + Zat terlarut 2 3 Pelarut = Larutan campuran yang terbentuk apabila suatu bahan yang dikenali sebagai Larutan ialah satu zat terlarut pelarut dilarutkan di dalam suatu bahan lagi yang dikenali sebagai .6 Penyejatan dan Pendidihan • Berubah daripada cecair gas . 73 . Modul 5.4 Larutan dan Keterlarutan Pada keseluruhan cecair Proses yang Pada cepat 100 °C Modul 1 5. kepada tenaga .Aktiviti 3: Pengawetan produk makanan Sebarkan makanan di tempat berangin bawah matahari . di 1 Luas permukaan 2 Pergerakan udara 3 Suhu persekitaran 1 Luas permukaan 2 Pergerakan udara Aktiviti 4: Penghasilan garam Sebarkan air laut di tepi pantai yang berangin . • Menyerap Persamaan Perbezaan Tempat berlakunya proses ini Tempoh proses ini berlaku Suhu proses ini berlaku Penyejatan Pendidihan Pada permukaan cecair Proses yang perlahan Pada sebarang suhu di bawah takat didih cecair 5.

8 Larutan Cair. Larutan yang terbentuk dengan banyak melarutkan zat Larutan tepu Larutan yang terbentuk dengan melarutkan jumlah zat terlarut yang maksimum dalam pelarut dan tidak dapat terlarut lagi.9 Perbezaan antara Ampaian dan Larutan Untuk membandingkan ampaian dan larutan. Larutan pekat terlarut dalam pelarut dan dapat melarutkan zat terlarut yang sedikit . Lampu suluh Campuran 74 . melarutkan zat Modul 5. Larutan Pekat dan Larutan Tepu Kuantiti zat terlarut Sedikit Banyak Tahap paling tinggi Kebolehan melarutkan lagi zat terlarut Tinggi Rendah Tidak boleh terlarut lagi larut sebarang zat Jenis larutan Larutan cair Larutan pekat Larutan tepu Modul 5.4 Jenis larutan Campuran Jenis larutan Kepentingan Larutan yang terbentuk dengan sedikit melarutkan zat Larutan cair terlarut dalam pelarut dan dapat melarutkan zat terlarut yang lebih banyak . dua jenis campuran disediakan secara berasingan dan diuji dengan langkah-langkah yang berikut: Jenis campuran Campuran A Larutan (200 cm3 air suling + satu spatula garam) Jernih dan lut sinar Campuran B Ampaian (200 cm3 air suling + satu spatula tepung jagung) Keruh dan lut cahaya Rupa Langkah 1 Lampu suluh disinarkan ke atas Campuran A dan B.

langkah-langkah berikut dijalankan: 75 . di dalam air.Sinaran lampu suluh Langkah 2 Sinar cahaya dapat menembusi campuran Sinar cahaya tidak dapat menembusi campuran Campuran A dan B dituraskan melalui kertas turas masing-masing. keruh Ampaian ialah campuran yang dan tidak homogenus yang tidak membenarkan cahaya menembusinya dan komponennya boleh dipisahkan melalui penurasan. jernih Larutan ialah campuran yang dan homogenus yang membenarkan cahaya menembusinya dan komponennya melalui penurasan. tidak boleh dipisahkan Kesimpulan 1 2 Modul 5. Campuran garam dan air tidak boleh dipisahkan melalui penurasan. manakala tepung jagung Sinar cahaya tidak boleh melalui ampaian kerana zarah-zarah tepung jagung menyebarkan cahaya dalam semua arah. Hasil turasan dibiarkan selama 10 minit dan diperhatikan lagi. Dalam kajian untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi keterlarutan zat terlarut. manakala campuran tepung dan air boleh dipisahkan dengan penurasan. Keterlarutan bergantung pada sifat pelarut. Rod kaca Campuran Baki turasan Kertas turas Hasil turasan Sisa atas kertas turas Rupa hasil turasan selepas dibiarkan selama 10 minit Tiada • Cecair yang jernih dan lut sinar • Tiada dasar mendakan di Baki turasan berwarna putih kelihatan • Cecair yang jernih sedikit putih • Mendakan kelihatan di dasar terampai di Perbincangan 1 2 3 terlarut Garam dalam air. sifat zat terlarut dan suhu pelarut.10 Keterlarutan dan Faktor-faktor yang Mempengaruhinya 1 2 3 Keterlarutan sesuatu zat terlarut merujuk kepada jumlah kuantiti zat terlarut tersebut (dalam unit gram) yang dapat terlarut dalam 100 g pelarut pada suhu tertentu.

8 Nyatakan jumlah zat terlarut (jika ada) yang tidak larut.Faktor Langkah Sifat pelarut 1 Lima hablur iodin ditambahkan ke dalam sebuah bikar yang mengandungi 50 cm3 air dan sebuah bikar lagi yang mengandungi 50 cm3 etanol. Aplikasi Jadual berikut menunjukkan keterlarutan dua jenis zat terlarut di dalam air suling pada suhu yang berbeza. Garam larut lebih cepat di dalam air panas berbanding dengan air sejuk .8 83. Zat terlarut Natrium klorida Kuprum sulfat Keterlarutan (gram per 100 cm3 air) pada 30°C 80°C 35. sekiranya 50 g natrium klorida dan kuprum sulfat masing-masing ditambahkan ke dalam 100 cm3 air suling pada 80°C secara berasingan. .0 37. 3 50 cm air. Garam larut di dalam air dengan lebih mudah berbanding dengan soda penaik . Sifat zat terlarut Suhu pelarut 1 Satu spatula garam 1 Satu spatula garam halus ditambahkan halus ditambahkan ke dalam sebuah ke sebuah bikar yang bikar yang mengandungi mengandungi 50 cm3 air sejuk. 2 Satu spatula garam halus ditambahkan 2 Satu spatula soda penaik ditambahkan ke dalam sebuah bikar yang ke dalam sebuah bikar lagi yang mengandungi mengandungi 50 cm3 air panas.9 38. dan diperhatikan. 3 Kedua-dua campuran dikacau 3 Kedua-dua campuran dikacau dan diperhatikan. 2 Kedua-dua campuran dikacau dan diperhatikan. Kesimpulan Keterlarutan sesuatu zat terlarut dipengaruhi oleh sifat zat terlarut suhu pelarut dan sifat pelarut . 3 50 cm air. (a) Natrium klorida: 12 g (b) Kuprum sulfat: 0 g 76 . Pemerhatian Hablur iodin larut dengan lebih mudah di etanol dalam berbanding dengan air .

isi padu dan suhu pelarut. Selain itu. c) larut dengan lebih mudah di dalam air. kita mengacau air dengan rod pengacau. b.Eksperimen 5. rod pengacau Inferens Skil E1 C4 Skor 1 2 3 Serbuk kopi larut dengan lebih mudah di dalam air Pengacauan membantu melarutkan serbuk kopi. jika suhu pelarut kadar pengacauan ditingkatkan dan saiz zarah zat terlarut dikurangkan . kadar Tujuan Untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi sesuatu zat terlarut. jenis dan jumlah zat terlarut (E1 C10a. kadar pengacauan. b) Pemboleh ubah Skil E1 C10 Skor (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Eksperimen A: Eksperimen B: Eksperimen C: Jenis dan isi padu pelarut. garam halus. isi padu dan saiz zarah zat terlarut Jenis. Serbuk kopi halus panas . rod kaca Garam kasar. jenis. keterlarutan . air suling Bahan 77 . isi padu dan suhu pelarut. c) Radas 250 cm3 bikar. isi padu dan saiz zarah zat terlarut Jenis. (E1 C4a. Hipotesis Skil E1 C11 Skor ditingkatkan Kadar keterlarutan suatu zat terlarut meningkat. kita melarutkan serbuk kopi halus di dalam air panas yang secukupnya. kadar pengacauan.11 Faktor yang Mempengaruhi Kadar Keterlarutan Sesuatu Zat Terlarut Semasa membancur kopi. jenis. b. (a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan Eksperimen A: Eksperimen B: Eksperimen C: Suhu pelarut Kadar pengacauan Saiz zarah zat terlarut Kadar keterlarutan zat terlarut (E1 C11a.

3 Garam di dalam bikar mana yang terlarut terlebih dahulu diperhatikan. Eksperimen B: Kadar pengacauan 1 Dua spatula garam kasar ditambahkan kepada 100 cm3 air suling di dalam setiap bikar R dan S. (E1 C9a. kadar keterlarutan diberi definisi sebagai garam yang diambil untuk menjadi hilang di dalam air dan tidak kelihatan lagi. 2 Kedua-dua campuran dikacau pada kadar yang sama pada masa yang sama. 3 Garam di dalam bikar mana yang terlarut terlebih dahulu diperhatikan. 3 Garam di dalam bikar mana yang terlarut terlebih dahulu diperhatikan. 100 cm3 air suling sejuk 100 cm3 air suling panas Garam kasar P Q Rod pengacau 100 cm3 air suling Garam kasar R S T Rod pengacau U 100 cm3 air suling Garam kasar (10 g) Garam halus (10 g) Definisi Operasi Skil E1 C9 Skor masa Dalam eksperimen ini. 2 Campuran di dalam bikar S tidak dikacau manakala campuran di dalam bikar R dikacau dengan cepat. b) 78 . 2 Kedua-dua campuran dikacau pada masa yang sama dengan kadar yang sama.Langkah-langkah Eksperimen A: Suhu pelarut 1 Dua spatula garam kasar ditambahkan kepada 100 cm3 air suling sejuk di dalam bikar P dan dua spatula garam kasar ditambahkan kepada 100 cm3 air suling panas di dalam bikar Q. Eksperimen C: Saiz zarah zat terlarut 1 10 g garam kasar ditambahkan ke dalam bikar T yang mengandungi 100 cm3 air suling dan 10 g garam halus ditambahkan ke dalam bikar U yang mengandungi 100 cm3 air suling.

racun membunuh serangga. terangkan bagaimana faktor-faktor yang dikaji mempengaruhi kadar keterlarutan. Air boleh melarutkan banyak bahan. Air kadar keterlarutan. zat terlarut yang mempunyai zarah yang lebih kecil panas terlarut dengan lebih mudah di dalam pelarut yang apabila dikacau . Saiz zarah zat terlarut yang lebih kecil mendedahkan luas permukaan yang lebih besar untuk berlanggar dengan zarah-zarah pelarut. Modul 1 2 3 4 5 5. maka air dikenali sebagai Tindak balas kimia dalam badan manusia berlaku dalam larutan minuman Air digunakan untuk menyediakan dan Air merupakan pelarut bagi agen Air tidak mengancam kesihatan kesihatan. . Semua garam di dalam bikar U terlarut terlebih dahulu. Saiz zat terlarut yang lebih kecil meningkatkan kadar keterlarutan. d) Saiz zarah zat terlarut Kesimpulan 1 2 3 Suhu pelarut yang tinggi meningkatkan kadar keterlarutan zat terlarut. Kadar pengacauan yang tinggi meningkatkan kadar keterlarutan zat terlarut. Faktor Suhu pelarut Kadar pengacauan Apabila dikacau. Ini meningkatkan kadar perlanggaran antara zarah-zarah pelarut dan zat terlarut. b) 2 Skil E1 C18 Skor Berdasarkan teori kinetik. Malah sesetengah pelarut lain boleh mengancam 79 . Teori kinetik Zarah pelarut yang panas mempunyai tenaga kinetik yang lebih tinggi.12 Air dan Pelarut Organik pelarut universal akueus makanan . (E1 C8c. . Pengacauan campuran secara cepat meningkatkan kadar Perbincangan Berdasarkan pemerhatian. pencuci . .Pemerhatian Eksperimen A Pemerhatian Semua garam di dalam bikar Q terlarut terlebih dahulu. ubat . Inferens panas meningkatkan B C 1 keterlarutan. zarah pelarut bergerak dengan lebih cepat dan berlanggar dengan zarah zat terlarut dengan lebih kerap. Semua garam di dalam bikar R terlarut terlebih dahulu. Saiz zarah zat terlarut yang kecil meningkatkan kadar keterlarutan zat terlarut. (E1 C8a.

tar. Asid hidroklorik cair Kertas litmus merah Kertas litmus merah tidak berubah . Celupkan putik kapas ke dalam secawan cuka dan letakkannya pada lidah anda.13 Sifat Asid Langkah Pemerhatian Cuka dan jus limau berasa masam . Kertas litmus biru 80 . Titiskan setitis asid sulfurik pekat pada kertas turas yang diletakkan di atas jubin putih. Pelarut organik Kloroform Benzena Aseton Turpentin Alkohol Eter Amil asetat Toluena 5. gris Dakwat. Letakkan secebis kertas litmus biru dan kertas litmus merah ke dalam tabung uji yang mengandungi asid hidroklorik cair. Sesetengah bahan hanya boleh Namakan pelarut organik yang digunakan untuk melarutkan zat terlarut organik di bawah. syelek Lemak. terbentuk pada kertas turas. Kesimpulan Asid mempunyai rasa masam . gincu. lakuer. varnis kuku. Kertas litmus biru menjadi merah . gris Iodin. lilin Sulfur Modul 5.5 Asid dan Alkali organik . lilin Cat enamel. Ulangi aktiviti ini dengan putik kapas yang baru dengan mencelupkan pada jus limau. Digunakan untuk melarutkan Plastik Getah.6 7 Pelarut selain daripada air merupakan pelarut organik dilarutkan dalam pelarut . minyak Gincu. Penitis Asid sulfurik pekat Jubin putih Kertas turas terkakis Kertas turas lubang dan Asid adalah mengakis . klorofil. varnis kuku. Asid menukarkan kertas litmus biru kepada merah .

Tambah beberapa titis penunjuk universal ke dalam tabung uji yang mengandungi asid hidroklorik cair. Dengan menggunakan carta warna penunjuk universal, tentukan pH asid tersebut.
Penunjuk universal Asid hidroklorik cair

Penunjuk universal berubah warna daripada hijau kepada merah . Asid mempunyai nilai pH 1 .

Asid mempunyai nilai pH kurang daripada 7.

Pita magnesium bertindak Letakkan pita magnesium ke dalam tabung uji yang mengandungi asid balas dengan asid hidroklorik hidroklorik cair. Perhatikan perkara yang cair untuk membebaskan berlaku. Letakkan kayu uji bernyala pada gas . mulut tabung uji. Gas tersebut
Asid hidroklorik cair Pita magnesium

Asid bertindak balas dengan logam untuk membebaskan gas hidrogen .

bunyi ‘pop’ memberikan apabila diuji dengan kayu uji bernyala. Sebelum air diisi ke dalam tabung uji, kertas litmus biru tidak berubah . Asid menunjukkan sifatnya dengan air . kehadiran

Letakkan secebis kertas litmus biru ke dalam tabung uji yang mengandungi hablur asid hidroklorik. Isikan air ke dalam tabung uji tersebut dan goncang.

Setelah air diisi ke dalam tabung uji, kertas litmus biru berubah menjadi merah .

Modul

5.14 Sifat Alkali Langkah Pemerhatian Soda penaik berasa pahit . Larutan natrium hidroksida licin . cair adalah Kertas turas terkakis lubang pada kertas turas.
Jubin putih Kertas turas

Kesimpulan Alkali mempunyai pahit rasa . Alkali adalah seperti sabun . Akali adalah mengakis

Celupkan putik kapas ke dalam soda penaik dan letakkan pada lidah anda. Celupkan jari telunjuk anda ke dalam bikar yang mengandungi larutan natrium hidroksida cair dan gosokkannya dengan ibu jari. Titiskan setitis larutan kalium hidroksida pekat pada kertas turas yang diletakkan di atas jubin putih.
Penitis Larutan kalium hidroksida pekat

dan terbentuk

.

81

Letakkan secebis kertas litmus biru dan kertas litmus merah ke dalam tabung uji yang mengandungi larutan natrium hidroksida cair.
Larutan natrium hidroksida cair Kertas litmus biru Kertas litmus merah

Kertas litmus merah menjadi biru . Kertas litmus biru tidak berubah .

Alkali menukarkan kertas litmus merah kepada biru

.

Tambah beberapa titis penunjuk universal ke dalam tabung uji yang mengandungi larutan natrium hidroksida cair. Dengan menggunakan carta warna penunjuk universal, tentukan pH alkali tersebut.

Penunjuk universal berubah warna daripada hijau kepada ungu . Alkali mempunyai nilai pH 14 .

Alkali mempunyai nilai pH lebih daripada 7.

Penunjuk universal Larutan natrium hidroksida cair

Tambahkan sedikit ammonium klorida ke dalam tabung uji yang mengandungi larutan natrium hidroksida dan panaskan campuran. Letakkan secebis kertas litmus biru lembap pada mulut tabung uji. Perhatikan perkara yang berlaku. Hidukan gas yang terbebas daripada campuran.
Kertas litmus biru lembap Larutan natrium hidroksida + Ammonium klorida

Gas yang terbebas menukarkan kertas litmus lembap yang berwarna biru kepada . Gas itu mempunyai bau sengit . merah

Alkali bertindak balas dengan garam ammonium untuk membebaskan gas ammonia .

Letakkan secebis kertas litmus merah ke dalam tabung uji yang mengandungi hablur kalium hidroksida. Isikan air ke dalam tabung uji tersebut dan goncang.

Sebelum air diisi ke dalam Alkali menunjukkan tabung uji, kertas litmus sifatnya dengan tidak berubah merah . kehadiran air . Setelah air diisi ke dalam tabung uji, kertas litmus merah berubah menjadi biru . 82

Modul 1

5.15 Bahan Berasid dan Beralkali dalam Kehidupan Harian

Sediakan larutan cair bagi bahan yang berikut dengan air suling. Kenal pasti sama ada bahan itu berasid, beralkali atau neutral dengan kertas litmus merah dan kertas litmus biru. Bahan Ubat gigi Cuka Air suling Sabun Syampu rambut Jus limau Berasid, beralkali, atau neutral? Beralkali Berasid Neutral Beralkali Beralkali Berasid Bahan Minuman bergas Air pili Teh Soda penaik Sos tomato Larutan gula Berasid, beralkali, atau neutral? Berasid Beralkali Beralkali Beralkali Berasid Neutral

2

Nyatakan asid dan alkali dengan kegunaan yang berikut. Asid/Alkali Asid asetik Asid formik Asid tartarik Ammonium hidroksida Magnesium hidroksida Kalsium hidroksida Modul 5.16 Peneutralan Rajah berikut menunjukkan susunan alat radas untuk mengkaji tindak balas antara asid dan alkali. Kegunaan Untuk mengawet sayuran Untuk menggumpal lateks Untuk membuat minuman bergas Untuk mencegah penggumpalan lateks Untuk menghasilkan susu magnesia (antasid) Untuk membuat simen dan meneutralkan tanah berasid

Asid hidroklorik Kelalang kon Larutan natrium hidroksida + fenoltalein

Jubin putih

Langkah-langkah

1 2 3 4 5

Buret diisi dengan asid hidroklorik (1 M). 25 cm3 natrium hidroksida (1 M) diisi ke dalam sebuah kelalang kon dengan menggunakan pipet. Beberapa titis penunjuk fenolftalein ditambahkan. Asid hidroklorik dilepaskan setitis demi setitis ke dalam kelalang kon. Kelalang kon digoncang secara berterusan untuk mencampurkan asid dan alkali. Tap buret ditutup serta-merta sebaik sahaja penunjuk fenolftalein bertukar daripada merah jambu kepada tidak berwarna. Sedikit campuran di dalam kelalang kon dituangkan ke dalam piring penyejat dan dipanaskan dengan penunu Bunsen sehingga semua cecair tersejat. 83

tertinggal pada piring penyejat. garam air Asid + alkali → + Asid yang berbeza bertindak balas dengan alkali yang berbeza untuk menghasilkan garam yang berbeza. menunjukkan bahawa campuran . Susu magnesia garam Aplikasi digunakan untuk meneutralkan sisa makanan yang bersifat alkali digunakan untuk meneutralkan asid dalam perut pesakit gastrik. alkali digunakan untuk 84 . Kesimpulan Asid bertindak balas dengan alkali untuk membentuk Aplikasi peneutralan dalam kehidupan harian 1 2 3 alkali Ubat gigi yang bersifat yang bersifat asid dalam mulut. Ubat yang bersifat meneutralkannya. garam natrium klorida dan alkali untuk Persamaan perkataan di bawah merupakan persamaan umum peneutralan. tap buret boleh tersumbat . Sengatan lebah bersifat asid.Keputusan Bacaan awal buret = 5 cm3 Bacaan akhir buret = 30 cm3 Isi padu asid hidroklorik yang digunakan = 25 cm3 25 cm3 Isi padu natrium hidroksida yang digunakan = 25 cm3 asid hidroklorik (1 M) digunakan untuk meneutralkan 25 cm3 natrium hidroksida (1 M). Asid hidroklorik + natrium hidroksida → natrium klorida + air Asid nitrik + kalium hidroksida → Asid sulfurik + kalsium hidroksida → kalium nitrat kalsium sulfat + air + air dan air . Bahan yang tertinggal di dalam piring penyejat ialah Peneutralan ialah satu proses kimia antara garam air menghasilkan dan asid . bahan berwarna putih Selepas penyejatan. Perbincangan 1 2 3 4 5 6 Natrium hidroksida tidak diletakkan dalam buret kerana apabila ia menghablur. Tujuan penunjuk fenolftalein adalah untuk telah menjadi neutral.

zarah terampai dan mineral terlarut bagi air yang dituraskan.6 Penulenan Air Modul 5. Kesimpulan Air kolam mengandungi mikroorganisma . Perhatikan kertas turas. Ambil sedikit hasil turasan daripada aktiviti kedua dan letakkan pada piring penyejat. Perhatikan piring itu. Turaskan kira-kira 100 cm3 air kolam melalui kertas turas.17 Keperluan Penulenan Air dan Kaedah Penulenan A Keperluan untuk penulenan air Kaedah Letakkan setitik air kolam pada slaid kaca dan perhatikan di bawah mikroskop. Air kolam mengandungi zarah terampai . Air kolam mengandungi mineral terlarut . 85 . B Kaedah penulenan air Kaedah Penurasan Lalukan air kolam melalui penuras batu kelikir dan pasir seperti yang ditunjukkan dalam rajah. Air kolam Air didih tidak mengandungi mikroorganisma tetapi mineral terlarut zarah terampai dan masih hadir. Kotoran kering tertinggal pada piring penyejat. Pemerhatian Kesimpulan Penurasan hanya Hasil turasan adalah menyingkirkan jernih tetapi zarah terampai mikroorganisma dan daripada air kolam. Pendidihan hanya membunuh mikroorganisma dalam air kolam.5. Baki turasan tertinggal pada kertas turas. mineral terlarut masih hadir. Gabus Pendidihan Didihkan sedikit air kolam dalam bikar seperti yang ditunjukkan dalam rajah dan perhatikan. Perhatikan mikroorganisma. Air kolam Pasir halus Pasir kasar Batu kelikir/batu kecil Kerakal Tiub getah dengan pengapit Hasil turasan Pemerhatian organisma Banyak mikroskopik dapat dilihat. Panaskan piring untuk menyejatkan semua air.

Alum Kapur A H B C F Klorin + Fluorin D E Penyingkiran mendakan Ke rumah dan bangunan G 86 .7 Sistem Bekalan Air Modul 1 5. mineral terlarut tetapi zarah terampai dan masih hadir. Air keluar xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Air kolam Serpihan porselin Panaskan Air masuk Air suling 5.18 Sistem Bekalan Air dan Pemuliharaan Air Padankan langkah A hingga H dalam rajah untuk menunjukkan proses rawatan air sebelum air dibekalkan kepada pengguna. Penyulingan Air suling tidak Sediakan radas seperti yang ditunjukkan mengandungi sebarang dalam rajah. mineral terlarut atau Termometer Pengklorinan hanya membunuh mikroorganisma dalam air kolam. Sulingkan sedikit air kolam mikroorganisma . . Penyulingan menyingkirkan mikroorganisma mineral terlarut dan zarah terampai daripada air kolam. zarah terampai Kondenser Liebig .Pengklorinan Air klorin tidak Tambahkan beberapa titis larutan klorin mengandungi ke dalam bikar yang mengandungi air mikroorganisma kolam dan perhatikan. dan perhatikan.

dan mendapan termendak di dasar. kotoran.C Tangki pengudaraan Aluminium sulfat (alum) ditambahkan untuk menggumpalkan zarah terampai untuk membentuk gumpalan yang lebih besar. Air yang dirawat disimpan sebelum dibekalkan kepada pengguna. ikan dan sampah. Klorin ditambahkan untuk membunuh mikroorganisma dan fluorin ditambahkan untuk mencegah pereputan gigi. Air dialirkan melalui penuras batu kelikir dan pasir untuk menyingkirkan sebarang zarah terampai yang tertinggal. Air dari sungai disimpan selama beberapa hari untuk membolehkan zarah terampai seperti daun. Udara dipam ke dalam air untuk menyingkirkan bau dan rasa yang kurang menyenangkan daripada air. Air dari empangan disalurkan melalui penapis logam untuk menyingkirkan objek besar seperti ranting. Situasi Bagaimanakah air dapat dijimat? • Tutupkan pili semasa memberus gigi • Gunakan bekas air Memberus gigi di singki dengan pili dibuka Membersihkan sayuran di singki dapur • Bersihkan sayuran dengan sebesen air dengan pili dibuka Mencuci kereta dengan menggunakan hos Pili bocor • Gunakan air dalam baldi untuk mencuci kereta • Baiki semua pili yang bocor 87 . Kalsium hidroksida (kapur) ditambahkan kepada air untuk mengurangkan keasidan air. Gumpalan pejal zarah terampai dibiarkan tenggelam ke dasar tangki. daun. G Tangki pengklorinan dan pemfluoridaan D Tangki penggumpalan F Tangki penurasan B Tangki penapisan A Empangan H Tangki penyimpanan E Tangki pengenapan 2 Nyatakan kaedah untuk menjimat air berdasarkan situasi yang berikut.

20 Pemeliharaan Air Cadangkan cara-cara untuk mencegah dan mengawal pencemaran air.19 Punca Pencemaran Air dan Kesannya Punca pencemaran air Lumpur dan pasir dari tempat pembinaan Tumpahan minyak dari kapal Sampah dan najis dari kawasan perumahan Pestisid dan baja dari ladang dan sawah kimia Bahan dan sisa radioaktif dari kilang Kesan: Air menjadi keruh berlumpur. menyebabkan barah penyakit . Kesan: Mikroorganisma dan menyebarkan penyakit Kesan: Pertumbuhan alga dan mengurangkan tahap oksigen dalam air.5. (c) Rawat kumbahan dan bahan buangan sungai dan laut. (a) Menguatkuasakan undang-undang buangan secara berleluasa. dan burung terancam. bahan buangan domestik untuk mengurangkan jumlah sampah.8 Pemeliharaan Kualiti Air Modul 5. (d) Kawal dan (e) Guna semula pantau industri sebelum membebaskannya ke dalam perkembangan dalam kawasan tadahan air. Kesan: Meracuni Modul 5. 88 . Kesan: Hidupan akuatik hidupan akuatik. untuk mencegah pembuangan sampah dan bahan pestisid untuk membunuh perosak dan baja buatan (b) Mengurangkan penggunaan manusia (gunakan kawalan biologi dan kompos semula jadi).

B. Antara yang berikut.5 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. C dan D. yang manakah mempengaruhi kadar keterlarutan suatu zat terlarut? I Kadar pengacauan II Suhu pelarut III Saiz zarah zat terlarut A I dan II sahaja C II dan III sahaja B I dan III sahaja D I. Pilih jawapan yang paling baik. yang manakah merupakan kesan menambahkan garam kepada air suling? A Menurunkan takat didih air suling B Meningkatkan takat beku air suling C Menurunkan takat beku air suling D Tidak mengubah takat didih atau takat beku air suling Apabila air dipanaskan ke 100°C. II dan III Apakah garam yang diperolehi apabila asid sulfurik cair dineutralkan dengan larutan natrium hidroksida? A Natrium sulfat B Natrium klorida C Hidrogen peroksida D Natrium hidrogen karbonat Apabila suis dihidupkan. yang manakah mewakili molekul air? C A B 4 D 5 Rajah 2 menunjukkan dua bikar yang berlainan isi padu diisi dengan 50 cm3 air dan dibiarkan selama tiga hari di atas meja makmal. 1 Antara yang berikut. yang manakah merupakan bacaan paling mungkin bagi isi padu air yang tinggal di dalam bikar? A B C D 6 Bikar 100 cm3 40 cm3 35 cm3 40 cm3 35 cm3 Bikar 250 cm3 35 cm3 40 cm3 40 cm3 35 cm3 PMR 2003 Rajah 1 menunjukkan radas yang digunakan dalam elektrolisis air. suhu tidak naik lagi sehingga A lebih haba dibekalkan kepada air B semua air menjadi stim C lebih banyak air ditambahkan D sedikit ais ditambahkan kepada air Antara rajah yang berikut. gas yang terkumpul di elektrod X akan A menyalakan kayu uji berbara B memadamkan kayu uji bernyala C mengeruhkan air kapur D larut dalam larutan natrium hidroksida 7 89 . 2 Bikar 100 cm3 Bikar 250 cm3 Rajah 2 3 Isi padu air yang tinggal di dalam bikar selepas tiga hari diukur semula dengan menggunakan silinder penyukat. Elektrod X Elektrod Y Suis Rajah 1 Antara faktor yang berikut.

8 Antara kaedah penulenan air yang berikut. R dan S. yang manakah membunuh mikroorganisma dalam air? I Pendidihan III Pengklorinan II Penurasan A I dan II sahaja C II dan III sahaja B I dan III sahaja D I. II dan III Antara jenis penulenan air yang berikut. Larutan asid nitrik Larutan kalium hidroksida Rajah 5 Apakah kesilapan dalam susunan radas ini dan hasil? A B Kesilapan Asid diisi di dalam buret Tiada penunjuk di dalam larutan kalium hidroksida Buret tidak tertutup Kelalang kon tidak harus digunakan Hasil Kalium nitrat + air Kalium nitrat + air Natrium + air Kalium + nitrat C D . Rod besi D Antara faktor yang berikut. yang manakah dapat menyingkirkan zarah terlarut daripada air mentah? A Penyulingan C Pendidihan B Pengklorinan D Penurasan 13 Rajah 4 menunjukkan dua proses. yang manakah tidak menyebabkan baju tersebut kering dengan lebih cepat? I Angin III Rod besi II Sinaran matahari A I dan II sahaja C II dan III sahaja B I dan III sahaja D III sahaja 12 Kaedah rawatan air manakah tidak PMR 2009 dipadankan betul dengan kelemahannya? A B C D Kaedah Kelemahan Pengklorinan Tidak dapat menyingkirkan bahan terlarut dalam air Pendidihan Tidak dapat membunuh mikroorganisma dalam air Pengenapan Tidak dapat mengenapkan bahan terlarut dalam air Penurasan Tidak dapat membunuh mikroorganisma dalam air 90 Rajah 3 14 Rajah 5 menunjukkan susunan radas untuk PMR 2010 mengkaji tindak balas antara larutan kalium hidroksida dan asid nitirk. PMR 2009 R Rajah 4 S 9 Pernyataan manakah tidak benar tentang R dan S? A B C R Menyerap haba Proses yang perlahan Berlaku pada suhu tertentu sahaja Kadar dipengaruhi oleh luas permukaan S Menyerap haba Proses yang cepat Berlaku pada sebarang suhu Kadar tidak dipengaruhi oleh luas permukaan 10 Apakah proses yang seterusnya selepas PMR 2003 peringkat penggumpalan dalam rawatan air? A Pemendapan C Pemfluoridaan B Pengklorinan D Penurasan 11 Rajah 3 menunjukkan sehelai baju yang PMR 2006 basah digantung di atas sebatang rod besi.

Nisbah gas hidrogen kepada oksigen yang dikumpulkan ialah 2 : 1. (b) Apakah nama kaedah ini? Elektrolisis air (c) Namakan (i) elektrod positif? Anod (ii) elektrod negatif? Katod (d) Apakah gas yang dikumpulkan di (i) elektrod positif? Oksigen (ii) elektrod negatif? Hidrogen [1 markah] [1 markah] [2 markah] [2 markah] (e) Apakah ujian yang akan anda jalankan untuk mengesahkan gas yang dikumpulkan di elektrod negatif? Uji gas dengan kayu uji bernyala [1 markah] (f) Apakah bahan Z yang ditambahkan kepada air dalam eksperimen ini? Asid sulfurik cair [1 markah] (g) Apakah tujuan menambahkan bahan Z? Untuk membolehkan air mengkonduksikan arus elektrik [1 markah] (h) Tulis nisbah bagi dua gas yang dikumpulkan dalam eksperimen ini. Air + bahan Z Elektrod positif Elektrod negatif Suis Rajah 1 (a) Lengkapkan Rajah 1 dengan melukis komponen yang tidak lengkap dalam eksperimen ini. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan eksperimen untuk menentukan komposisi air.Kertas 2 Jawab semua soalan. [1 markah] 91 .

[2 markah] 92 . Campuran ini kemudiannya dituras. Sedikit hasil turasan dari setiap campuran yang dituras kemudian dipanaskan dalam piring kaca dengan menggunakan kukus air untuk menyejatkan air. Larutan tepu mengandungi jumlah maksimum zat terlarut yang dapat larut dalam isi padu air yang tertentu. Gula/Garam [1 markah] (d) (i) Bilakah bahan Q tidak akan larut dalam air? Apabila campuran menjadi tepu [1 markah] (ii) Nyatakan sebab bagi jawapan anda di (d)(i). (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Jenis bahan (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Keterlarutan bahan (iii) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis cecair/Isi padu cecair/Suhu cecair [3 markah] (b) (i) Apakah jenis campuran yang terbentuk apabila bahan P dicampur dengan air? Ampaian [1 markah] (ii) Nyatakan sebab bagi jawapan anda di (b)(i). [1 markah] (c) (i) Apakah jenis campuran yang terbentuk apabila bahan Q dicampur dengan air? Larutan [1 markah] (ii) Berikan satu contoh bahan Q. Bahan P Bahan Q Air 100 cm3 Rajah 2 Air 100 cm3 Bahan P Q Kehadiran baki turasan pada kertas turas Ada baki turasan Tiada baki turasan Jadual 1 Kehadiran baki sejatan pada piring kaca Tiada baki sejatan Ada baki sejatan (a) Nyatakan pemboleh ubah dalam eksperimen ini. Jadual 1 menunjukkan keputusan eksperimen ini.Bahagian B 2 Rajah 2 menunjukkan dua bahan P dan Q dicampur dalam dua bikar yang mengandungi 100 cm3 air masing-masing. Terdapat baki turasan pada kertas turas tetapi tiada baki sejatan pada piring kaca.

Hos pembersih vakum Udara disedut keluar Bola pingpong Botol plastik minyak masak/air mineral Lubang yang dipotong di bahagian tepi Langkah 1 Pergerakan bola pingpong diperhatikan. anda harus dapat • menerangkan kewujudan tekanan udara dengan merujuk kepada Teori Kinetik • menerangkan faktor-faktor yang mempengaruhi tekanan udara • menerangkan dengan contoh yang sesuai peralatan yang menggunakan prinsip tekanan udara • menghasilkan idea untuk menyelesaikan masalah dengan menggunakan prinsip tekanan udara • menghubungkaitkan langkah-langkah keselamatan apabila menggunakan gas bawah tekanan tinggi Teori kinetik: Zarah gas → pergerakan rawak → perlanggaran → tekanan udara Gas bawah tekanan tinggi Langkah keselamatan semasa menggunakan gas masak dan tin aerosol Tekanan udara Dipengaruhi Mengaplikasikan prinsip-prinsip untuk menyelesaikan masalah Alat-alat Picagari Penyedut Isi padu Suhu Penyembur Pam turas Sifon Pam sedutan dan lain-lain 6. 93 Penerangan 1 Pergerakan bola pingpong adalah pergerakan rawak . Pemerhatian • Semua bola pingpong bergerak dalam arah yang berlainan .AB B 6 Tekanan Udara Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini.1 Tekanan Udara Modul 6.1 Teori Kinetik Gas Model berikut dibina untuk mengkaji teori kinetik gas. .

daya dikenakan ke atas dinding. perlahan. 1 2 3 zarah-zarah Perbincangan Bola pingpong mewakili gas. • Apabila bola pingpong berlanggar dengan satu sama lain atau berlanggar pada dinding botol plastik. Teori kinetik gas: Gas terdiri daripada zarah-zarah . Langkah Aktiviti 1 1 Sebuah tabung didih diisi dengan air. yang dikenakan oleh daya Tekanan udara atas sesuatu permukaan ialah zarah-zarah udara yang melanggar permukaan itu. 2 Mulut tabung didih ditutup dengan sehelai kertas.2 Udara Mengenakan Tekanan Aktiviti-aktiviti berikut dijalankan untuk menunjukkan bahawa udara mengenakan tekanan. Penerangan 2 Bola pingpong bertukar arah apabila mereka berlanggaran atau terlanggar dinding botol.Langkah Pemerhatian • Pergerakan bola pingpong tidak dapat diramalkan . Ini menghalang air daripada mengalir keluar. 3 Tangan dialihkan. tenaga berpindah dari satu zarah ke zarah lain tanpa kehilangan tenaga. Apabila zarah-zarah gas berlanggar. Penerangan Tekanan udara yang bertindak pada kertas menolak ke atas . Zarah-zarah gas sentiasa bergerak secara rawak dan berlanggar antara satu sama lain dan juga dengan objek kinetik lain. Pada masa yang sama kertas tersebut ditekan dengan ketat pada mulut tabung didih. Tabung didih tersebut diterbalikkan. Modul 6. Tabung didih Air Kertas Pemerhatian 1 Air tidak mengalir keluar. 2 Tapak tangan • Tapak tangan boleh diletakkan pada merasa bola pingpong botol plastik secara menghentamnya. mereka dilantunkan . Ia menyokong berat air. 2 Kertas itu tidak jatuh . 1 Apbila bola pingpong menghentam dinding. 94 .

2 Hujung pembaris yang menjulur ditolak ke bawah. Aktiviti 3 1 Dua biji belon diisi dengan air dan diikat. gula-gula lembut mengembang . belon yang berisi air itu diletakkan di mulut botol-botol tersebut. Belon berisi air Tali Botol reagen besar Air didih/air paip Kesimpulan Udara mengenakan tekanan . botol menyejuk 2 Belon yang dan menghasilkan diletakkan di atas tekanan rendah di botol reagen yang dalam botol. Ini menghalang kita daripada menaikkan surat khabar dari meja. berisi air paip tidak disedut masuk ke dalam botol. 3 Selepas satu minit.Aktiviti 2 1 Surat khabar 1 Sebatang pembaris diletakkan di tidak dapat bawah sehelai surat khabar dengan satu dinaikkan dari hujungnya menjulur di tepi meja. 2 Omboh ditolak separuh ke bawah. 3 Hujung picagari ditutup dengan menggunakan jari dan omboh ditarik ke atas.3 Faktor yang Mempengaruhi Tekanan Udara Aktiviti-aktiviti berikut dijalankan untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi tekanan udara di dalam sebuah bekas yang tertutup. Tekanan udara di dalam picagari menjadi lebih tinggi Apabila isi padu picagari berkurang. Tolak Gula-gula lembut daripada tekanan udara yang terperangkap di dalam gula-gula lembut. 2 Sedikit air didih diisikan ke dalam satu botol reagen yang besar dan sedikit air paip diisikan ke dalam satu lagi botol reagen yang besar. gula-gula lembut mengecut . Inferens Tekanan udara yang terperangkap di dalam gula-gula menjadi lebih tinggi daripada tekanan udara di dalam picagari. Modul 6. Omboh Jari telunjuk Pemerhatian Apabila isi padu picagari bertambah. Pembaris Surat khabar Tekanan udara dari atas helaian surat khabar menolak surat khabar ke bawah. 4 Jari dialihkan dan omboh ditarik ke atas. Tekanan udara 1 Belon yang diletakkan di atas menolak botol reagen berisi belon ke dalam disedut botol apabila air didih masuk ke dalam udara di dalam botol. 5 Langkah 3 diulangi tetapi omboh ditekan ke bawah. 95 . meja. Langkah Aktiviti 1: Kesan isi padu pada tekanan udara 1 Sebiji gula-gula lembut diletakkan di dalam picagari.

3 Langkah 2 diulangi dengan merendamkan belon ke dalam besen berisi air sejuk. Bola pingpong kemik Air panas Perbincangan 1 (a) Jarak antara zarah-zarah udara dikurangkan. Belon yang berisi udara Air panas/ air sejuk Apabila direndamkan di dalam air panas . 2 (a) Apabila suhu zarah-zarah udara meningkat. Bola pingpong menjadi sfera semula .Aktiviti 2: Kesan suhu terhadap tekanan udara 1 Sebiji belon diisi dengan udara sehingga lilitannya berukur 20 cm. Zarah-zarah udara berlanggar dengan dinding bekas kerap dengan lebih . lilitan belon menjadi 28 cm. tenaga kinetik mereka turut meningkat. Tekanan udara di dalam belon meningkat menyebabkan belon mengembang . Apabila direndamkan di dalam air sejuk . Tekanan udara di dalam belon berkurang menyebabkan belon mengecut . berkurang apabila isi padu bekas (b) Zarah-zarah udara berlanggar dengan dinding bekas secara lebih kerap apabila isi padu bekas berkurang. Aktiviti 3: Kesan suhu terhadap tekanan udara 1 Bola pingpong kemik dimasukkan ke dalam air panas. suhu dan pengurangan 96 . lilitan belon menjadi 16 cm. (c) Peningkatan kekerapan pelanggaran menambahkan daya yang dikenakan ke atas dinding bekas. 2 Belon tersebut direndamkan ke dalam besen yang berisi air panas. Kesimpulan Tekanan udara meningkat dengan peningkatan isi padu . (c) Peningkatan kekerapan perlanggaran meningkatkan daya yang dikenakan ke atas dinding bekas. (b) Zarah-zarah udara bergerak dengan lebih cepat apabila mereka menerima lebih banyak tenaga. Tekanan udara di dalam bola pingpong bertambah apabila bola itu dipanaskan .

• Apabila kita minum air dengan menggunakan straw. disedut udara di dalam straw keluar. Apabila omboh ditolak ke bawah tinggi • Dalam picagari: tekanan • Di luar picagari: tekanan rendah • Kesan: Tekanan udara yang lebih tinggi dalam picagari memaksa air keluar dari picagari. Sifon X • Tekanan udara yang lebih rendah ini disebabkan oleh aliran air . udara ditolak keluar melalui cepat muncung dengan . Lengkapkan ayat yang berikut untuk menunjukkan cara setiap alat menggunakan princip tekanan udara untuk berfungsi.4 Aplikasi Prinsip Tekanan Udara Tandakan kawasan di mana tekanan udara berlaku dalam rajah.6. • Udara yang bergerak dengan cepat menghasilkan tekanan rendah yang di muncung. • Tekanan udara pada permukaan air menjadi lebih tinggi daripada tekanan di dalam straw. bahagian hujung hos di mana air mengalir keluar mengalami tekanan udara yang rendah lebih .2 Aplikasi Prinsip Tekanan Udara dalam Kehidupan Harian Modul 6. Pam penyembur Tong Muncung Omboh • Apabila omboh ditolak. • Tekanan udara yang lebih tinggi dalam tin menolak keluar cecair melalui tiub yang lebih kecil. Picagari Apabila omboh ditarik ke atas • Dalam picagari: tekanan Tarik Tolak rendah tinggi • Di luar picagari: tekanan • Kesan: Tekanan udara yang lebih tinggi menekan pada permukaan air lalu memaksa air memasuki picagari. • Apabila air mula mengalir keluar. Gunakan anak panah nipis (↓) untuk tekanan udara rendah dan anak panah tebal ( ) untuk tekanan udara tinggi. Tiub Tin Straw Disedut • Ini menyebabkan tekanan udara di dalam straw rendah menjadi . • Air di dalam gelas ditekan dan memasuki straw. • Bahagian berlabel X harus berada di paras yang lebih rendah daripada paras air dalam bekas di atas. 97 .

• Tekanan udara yang lebih tinggi di luar mengenakan tekanan pada pencangkuk hisapan menekannya pada suatu permukaan dengan ketat.6 Aplikasi Prinsip Tekanan Udara Gas-gas disimpan dalam tangki bawah tekanan tinggi untuk memudahkan penyimpanan dan pengangkutan . cecair Di bawah tekanan tinggi. susu berhenti mengalir selepas seketika kerana tekanan udara di luar tin mencegah susu Menuang susu pekat daripada sebuah tin Satu lubang ditebuk Dua lubang ditebuk pada tempat bertentangan daripada mengalir keluar.Modul 6. udara dipaksa keluar . tekanan udara di luar adalah gas semula. Pam sedutan Pam sedutan Tolak ke bawah Udara Tarik ke atas • Apabila pam sedutan ditolak ke bawah. ruang meningkat dalam pam menyebabkan tekanan udara menurun . • Pencangkuk hisapan lebih sesuai digunakan rata pada permukaan yang dan licin . • Apabila pam sedutan ditarik ke atas. Apabila cecair dalam lebih rendah . tekanan udara direndahkan . susu terus mengalir kerana udara memasuki lubang kedua dan menyamakan tekanan udara di dalam dan di mengalir tin. lebih tinggi Air Saluran paip Kotoran Air Tekanan udara luaran • Tekanan udara yang dalam saluran paip menolak dan melonggarkan kotoran yang tersekat. udara di dalamnya ditolak keluar. 98 . Modul 1 2 6.5 Penyelesaian Masalah dengan Menggunakan Prinsip Tekanan Udara • Apabila hanya satu lubang ditebuk. Maka susu terus luar . Pencangkuk hisapan Pencangkuk hisapan Udara di dalam pencangkuk hisapan Tekan ke bawah Tekanan udara • Apabila pencangkuk hisapan kembali ke bentuk asalnya. Maka cecair berubah menjadi tangki dilepaskan. • Apabila satu lagi lubang ditebuk pada tempat bertentangan. • Apabila pencangkuk hisapan ditekan pada suatu permukaan. gas-gas berubah menjadi .

6 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. (b) Tangki harus ditegakkan . D Tekanan udara dalam picagari menurun. B Isi padu udara berkurang. C dan D. II dan III 99 4 5 .3 Contoh-contoh gas disimpan bawah tekanan tinggi: Oksigen digunakan di hospital untuk menyelamatkan (a) digunakan oleh . (c) Jangan membuang tin aerosol ke dalam api . dapur nyawa dan 4 5 (d) Karbon dioksida digunakan untuk memadamkan api . yang manakah hasil aktiviti ini? A Udara dalam picagari mengeluarkan gelembung. . menyembur isi cecair Langkah keselamatan harus diambil apabila menggunakan gas bawah tekanan tinggi: sejuk (a) Simpan tangki di tempat yang . 2 Teori kinetik gas menyatakan bahawa zarah gas I adalah kecil dan diskrit II sentiasa bergerak III mempunyai tenaga kinetik yang rendah A I sahaja B II sahaja C I dan II sahaja D I. Udara dalam picagari Takung Air panas Rajah 1 3 Tekanan udara adalah disebabkan oleh A zarah udara berlanggaran antara satu sama lain B zarah udara berlanggaran dengan dinding bekas C zarah udara mengembang dan berlanggaran dengan dinding bekas D bilangan zarah udara bertambah dan bergerak dengan cepat Tekanan udara adalah lebih rendah di altitud yang tinggi kerana A zarah udara bergerak dengan lebih perlahan di altitud yang tinggi B suhu di altitud yang tinggi adalah lebih rendah C zarah udara menyerap haba yang lebih daripada matahari dan naik lebih tinggi D terdapat zarah udara yang kurang di altitud yang lebih tinggi Pam tangan basikal menghasilkan tekanan udara yang tinggi dengan A mengubah isi padu udara dalam pam B mengubah suhu udara dalam pam C mengubah saiz zarah udara dalam pam D mengubah jumlah zarah udara dalam pam Antara yang berikut. C Air panas memasuki picagari. Pilih jawapan yang paling baik. 1 Rajah 1 menunjukkan picagari yang berisi sejumlah udara direndamkan di dalam takung yang mengandungi air panas. Hidrogen roket (b) digunakan sebagai bahan api (c) Gas petroleum digunakan sebagai bahan api di dalam juruselam . B. aerosol Tin mengandungi wap bawah tekanan tinggi untuk di dalamnya.

100 Rajah 3 Apabila omboh ditolak. C Tekanan air dalam balang gas bertambah. Apakah yang menyebabkan kejadian ini? A Tekanan udara pada O lebih tinggi daripada M. B Zarah-zarah berlanggar dengan dinding belon dengan lebih kerap. . Apakah yang akan berlaku apabila tabung didih menyejuk? A Air dalam bikar mula mendidih. D Tekanan udara pada O sama dengan tekanan udara atmosfera. C Tekanan gas helium tidak berubah. gelombang air muncul pada hujung muncung. Rajah 3 menunjukkan satu eksperimen untuk menunjukkan jumlah oksigen dalam atmosfera. B Tekanan gas helium berkurang. 11 Rajah 5 menunjukkan sebuah picagari. PMR 2007 Muncungnya direndamkan di dalam air. D Tabung didih mengecut dan menghasilkan gelembung udara dalam air. Omboh O M N Picagari Rajah 4 8 Mengapakah air memasuki balang gas apabila lilin padam? A Tekanan udara dalam balang gas berkurang. yang manakah akan menyebabkan tekanan gas dalam tangki gas bertambah? A Meletakkan tangki gas di tepinya B Menyimpan tangki gas berhampiran dengan sumber haba C Menebuk lubang pada tangki gas D Menarik tangki gas di atas lantai 10 Rajah 4 menunjukkan saiz belon apabila air PMR 2003 dituangkan ke dalam bikar. B Tekanan udara pada N dan M adalah sama. D Tekanan air dalam balang gas berkurang. B Tekanan udara dalam balang gas bertambah. tabung didih ditelangkupkan di dalam bikar yang mengandungi air dengan serta-merta. 7 Apakah yang berlaku kepada tekanan gas helium dalam belon kaji cuaca semasa belon itu naik ke atmosfera? A Tekanan gas helium bertambah. Setelah semua air dididihkan. B Jumlah air dalam bikar bertambah. C Zarah-zarah hilang tenaga kinetik. C Air daripada bikar disedut ke dalam tabung didih. 9 Antara yang berikut. D Tekanan gas helium berkurang dan kemudian bertambah. C Tekanan udara pada N lebih rendah daripada M. D Zarah-zarah mengembang dan menjadi lebih besar. Balang gas Lilin Takung kaca Air Muncung Air Rajah 5 Rajah 2 Belon Air panas Plastisin Pernyataan yang manakah benar berkenaan dengan zarah-zarah udara di dalam belon? A Zarah-zarah udara bergerak dengan lebih perlahan.6 Rajah 2 menunjukkan air dipanaskan dalam tabung didih.

Tidak. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan satu alat penyuap air yang biasa dijumpai di ladang ayam. [2 markah] (c) Adakah vakum akan terhasil dalam botol apabila semua air dalam botol mengalir keluar? Terangkan sebabnya. Tekanan atmosfera bertindak pada permukaan air dalam piring dan menghalang air dalam botol daripada mengalir keluar. Alat ini terdiri daripada satu botol berisi air yang diterbalikkan di atas piring. [2 markah] Rajah 1 (b) Bilakah air di dalam botol akan mengalir keluar? Apabila aras air dalam piring mencapai mulut botol. 101 [1 markah] . [2 markah] (d) Apakah faktor yang mempengaruhi kadar aliran air yang keluar daripada botol? Saiz piring [1 markah] Bahagian B 2 Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen untuk mengkaji kesan tekanan udara dalam proses pernafasan manusia. Tiub kaca Serkup kaca Belon Kepingan getah (a) Nyatakan pemboleh ubah dalam eksperimen ini. (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Isi padu udara dalam serkup kaca (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Saiz belon [2 markah] Rajah 2 (b) Apakah tujuan tiub kaca? Untuk membolehkan udara memasuki belon.Kertas 2 Jawab semua soalan. Botol Air Piring (a) Berdasarkan Rajah 1. Udara masuk melalui mulut botol untuk membolehkan air mengalir keluar. terangkan sebab air (dalam botol) tidak dikosongkan dengan sepenuhnya ke dalam piring.

Arah kepingan getah ditarik ke bawah ke atas Isi padu udara dalam serkup kaca Tekanan dalam serkup kaca Bertambah Berkurang Berkurang Jadual 1 Bertambah [4 markah] (d) Lengkapkan Jadual 2 untuk menunjukkan kesan pada belon apabila kepingan getah ditarik ke bawah atau ditolak ke atas. [1 markah] 102 . Sebelum dimampatkan. X dan Y. tekanan meningkat apabila isi padu bekas berkurang. [1 markah] 3 PMR 2010 Rajah 3 menunjukkan dua picagari. [2 markah] (c) Berdasarkan pemerhatian dalam eksperimen ini. zarah N berlanggar kurang kerap. Picagari X diisi dengan bahan M dan picagari Y diisi dengan bahan N. Selepas dimampatkan. Bahan M boleh dimampatkan sedikit sahaja [1 markah] (b) Bandingkan kekerapan perlanggaran antara zarah N sebelum dimampatkan dan selepas dimampatkan. zarah N berlanggar lebih kerap. nyatakan hubungan antara isi padu dengan tekanan dalam bekas tertutup. Sebelum dimampatkan Selepas dimampatkan Omboh Bahan M Bahan N X Y Rajah 3 X Y (a) Huraikan kebolehmampatan bahan M. Arah kepingan getah ditarik Kesan pada belon ke bawah ke atas Jadual 2 Saiz bertambah/Mengembang Saiz berkurang/Mengecut [2 markah] (e) Apakah yang berlaku kepada frekuensi perlanggaran zarah udara di dalam serkup kaca dengan dinding belon apabila kepingan getah ditarik ke bawah? Frekuensi perlanggaran berkurang. Dalam bekas tertutup. sebelum dan selepas dimampatkan.(c) Lengkapkan Jadual 1 untuk menunjukkan kesan menarik kepingan getah ke bawah atau menolak kepingan itu ke atas pada isi padu dan tekanan yang tertentu dalam serkup kaca.

AB B 7 Dinamik Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini. anda harus dapat • menyatakan bahawa daya itu adalah tarik dan tolak • menerangkan kesan-kesan daya • menerangkan pelbagai jenis daya • menyatakan unit daya • menerangkan bagaimana neraca spring berfungsi • mengukur magnitud daya • menerangkan kewujudan daya geseran dengan memberi contoh yang sesuai • menyatakan arah dan magnitud daya geseran • menjalankan eksperimen untuk menunjukkan bagaimana permukaan yang berlainan boleh mempengaruhi daya geseran • menerangkan kebaikan dan keburukan daya geseran • menerangkan cara menambahkan dan mengurangkan geseran • menerangkan aplikasi geseran dalam kehidupan harian dengan memberi contoh yang sesuai • menerangkan bagaimana kerja dilakukan • menyatakan unit kerja dan mengira jumlah kerja dilakukan • menyatakan maksud kuasa • menyatakan unit kuasa dan mengira kuasa atas kerja yang dilakukan • menerangkan apa akan terjadi kepada hidup sekiranya daya tidak wujud Dinamik Daya Tarik Tolak Konsep kerja dan kuasa Kerja Jarak (m) × Daya (N) = Kerja (J) Jenis Elektrostatik Magnetik Elektrik Elektromagnetik Graviti Geseran Faktor mempengaruhi geseran Kuasa Kerja (J) ÷ Masa (s) = Kuasa (W) Ukuran Unit (Newton) Alatan ukuran (neraca spring) Keadaan permukaan Berat Cara mengurangkan dan meningkatkan geseran 103 .

(a) Tolak kereta mainan ke hadapan.1 Daya Modul 7. (b) Ikat benang pada kereta mainan dan tarik benang itu. Kereta mainan Ladung 1 Huraikan dua kaedah untuk membolehkan kereta mainan bergerak di atas meja. 2 3 4 . (a) Tolak ladung itu. 2 Bola plastisin tersebut dilepaskan ke atas lantai daripada tinggi sebuah meja. Huraikan dua kaedah untuk membolehkan ladung mengayun di atas meja.7. 104 . kesan daya atas objek boleh dinampak.2 Kesan Daya Dalam aktiviti-aktivit berikut.1 Daya Jawab soalan yang berikut. 2 Bahagian plastisin yang menghentam lantai rata menjadi . (b) Tarik ladung itu ke tepi dan lepaskannya. Arah penolakan Kereta mainan P Kereta mainan Q Kereta mainan Q bergerak dan berhenti di kedudukan yang lain. 2 Kereta mainan P ditolak ke arah kereta mainan Q. Langkah Aktiviti 1: Bentuk 1 Seketul plastisin digolekkan dalam bentuk bulat. Bola plastisin Pemerhatian 1 Bentuk plastisin diubah leper kepada . Apakah tindakan anda yang serupa untuk melakukan kedua-dua tugas itu? ditarik ditolak atau Kedua-dua kereta mainan dan ladung perlu Daya merupakan Modul tolakan dan tarikan ke atas sesuatu objek. 7. Aktiviti 2: Kedudukan 1 Dua buah kereta mainan (P dan Q) diletakkan sejauh 30 cm antara satu sama lain dalam garis lurus.

Suatu daya menghalang objek daripada bergerak. kereta mainan Q ditolak supaya berlanggar dengan kereta mainan P pada sudut tegak. Klip kertas Klip kertas tertarik ke arah magnet. Sebuah buku diletakkan di atas sekeping papan lapis. 7. Suatu daya menarik bahan magnet ke arah magnet . Satu hujung papan lapis dinaikkan kira-kira 3 cm dari meja. Pembaris kayu Pergerakan kereta mainan Kereta mainan bergerak dengan lebih cepat . Daya geseran Sebatang magnet dibawa dekat dengan klip kertas. 2 Semasa kereta mainan P bergerak. Pergerakan kereta mainan P Pergerakan kereta mainan Q Titik perlanggaran Kereta mainan P berubah arah . Daya magnet Magnet 105 .Aktiviti 3: Kelajuan 1 Sebuah kereta mainan ditolak di atas meja. Aktiviti 4: Arah pergerakan 1 Kereta mainan P ditolak di atas meja.3 Jenis Daya Langkah bentuk . ia ditolak dari belakang dengan perlahan dengan menggunakan sebatang pembaris. kedudukan . Kesimpulan Daya menyebabkan objek berubah arah dan . Buku Naik Papan lapis Buku tidak meluncur ke bawah. jatuh ke lantai. Bebola plastisin . 2 Semasa kereta mainan bergerak. kelajuan Modul Pemerhatian Perbincangan Suatu daya menarik objek ke arah lantai Jenis daya Daya graviti Bola plastisin Sebiji bola plastisin dipegang pada ketinggian sebuah meja dan dilepaskan.

Kain Pembaris plastik Cebisan kertas tertarik ke arah pembaris plastik. sehingga sejumlah empat pemberat diletakkan. 2 Satu pemberat diletakkan pada tangkai pemberat dan bacaannya dicatatkan. Spring Kaki retort Tangkai pemberat Pencungkil gigi Pembaris meter Keputusan Bilangan pemberat Jumlah jisim pemberat / g Bacaan pada pembaris meter / cm Pemanjangan spring / cm 0 0 14 0 1 10 16 2 2 20 18 4 3 30 20 6 4 40 22 8 Berdasarkan jadual di atas. Pemanjangan spring/cm 8 7 6 5 4 3 2 1 0 10 20 30 40 Jisim/g 106 .2 Pengukuran Daya Modul 7. Suatu daya menarik objek kecil ke arah objek yang dicaskan . plot satu graf pemanjangan spring melawan jisim. Daya elektrokstatik 7. setiap kali.Sebatang pembaris plastik digosok dengan sehelai kain kapas dan didekatkan kepada cebisan kertas.4 Pengukuran Daya 1 Alat radas disusun seperti dalam rajah untuk mengukur magnitud daya. 3 Langkah 2 diulangi dengan menambah satu pemberat.

Jenis daya yang bertindak ke atas pemberat ialah Berdasarkan graf yang diplot. bergerak. Kesimpulan Daya geseran bertindak dalam arah yang bertentangan dengan arah gerakan objek. • Bacaan neraca • Apabila magnitud daya tarikan ditingkatkan spring ialah 4 N. daya ditingkatkan sehingga bongkah kayu mula bergerak. Magnitud dan Arahnya Dalam satu kajian untuk mengkaji magnitud dan arah daya geseran.3 Aplikasi Daya Geseran Modul 7. pemanjangan spring. neraca spring ditarik dengan daya sebanyak 2 N. • Apabila magnitud daya tarikan mencapai 4 N. neraca spring disambungkan kepada sebuah bongkah kayu dan bongkah kayu tersebut ditarik di atas meja. diatasi daya geseran telah . nyatakan hubungan antara pemanjangan spring dengan jisim pemberat. 7. daya graviti . Kesimpulan Magnitud daya dapat diukur dengan menggunakan Aplikasi Alat ukuran yang digunakan di dalam makmal untuk mengukur daya ialah neraca spring . Pemanjangan spring adalah berkadar langsung dengan daya yang dihasilkan oleh pemberat. Magnitudnya boleh diukur dengan menggunakan neraca spring . Pemerhatian • Bacaan neraca spring ialah 2N . 107 . • Bongkah kayu tidak bergerak. magnitud daya • Bongkah kayu geseran juga meningkat secara langsung. Bongkah kayu Geseran Neraca spring Newton 10 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Tarik dengan perlahan Langkah Mula-mula.Perbincangan 1 2 3 Unit daya ialah newton (N) .5 Kewujudan Daya Geseran. • Daya geseran bertindak pada arah bertentangan . Kemudian. Perbincangan • Bongkah kayu tidak bergerak kerana daya geseran yang mempunyai magnitud sama yang menghalang ia daripada bergerak. dengan perlahan-lahan. • Magnitud maksimum daya geseran meja 4N tersebut ialah .

0 6.Modul Tujuan 7. bongkah kayu.1 Purata 2. Bongkah kayu ditarik secara perlahan dengan menggunakan neraca spring. semakin tinggi magnitud daya geseran. 1 2 3 1 2 Fungsi neraca spring adalah untuk mengukur magnitud daya geseran . Hipotesis diterima kasar . Objek yang tidak ada jisim tidak menunjukkan kesan geseran ke atasnya.8 6.0 .5 4. Bacaan neraca spring dicatatkan apabila bongkah kayu mula bergerak. manakala kertas Bongkah kayu yang digunakan mempunyai nilai jisim tertentu untuk mengalami geseran.3 3. Langkah 1 hingga 3 diulangi dengan meletakkan bongkah kayu di atas lantai dan di atas kertas pasir.6 Kesan Jenis Permukaan yang Bersentuhan ke atas Daya Geseran Untuk mengkaji kesan jenis permukaan berlainan ke atas magnitud daya geseran.0 6. (a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Jenis permukaan yang bersentuhan dengan bongkah kayu (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Magnitud daya geseran (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis bongkah kayu Hipotesis Pemboleh ubah Radas Neraca spring.4 4.2 6.4 4. Kesimpulan Semakin permukaan yang bersentuhan. tinggi paling rendah Kepingan kaca mempunyai daya geseran yang paling tinggi pasir mempunyai daya geseran yang .0 Bacaan 2 2. Bongkah kayu Neraca spring Tarik Kepingan kaca Newton 10 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Bahan Langkah-langkah Meja Keputusan Jenis permukaan Kaca Lantai Kertas pasir Interpretasi data Magnitud daya tarikan / N Bacaan 1 2. Semakin kasar permukaan yang bersentuhan. semakin magnitud daya geseran. 108 .0 Bacaan 3 2. kepingan kaca Kertas pasir 1 2 3 4 Sebuah bongkah kayu diletakkan di atas sekeping kaca.

bunga untuk memberi lebih banyak cengkaman di atas (d) Sarung tangan getah mempunyai bunga untuk membolehkan pengguna memegang objek tanpa tergelincir .8 Penambahan dan Pengurangan Daya Geseran Nyatakan sama ada permukaan berikut adalah kasar atau licin dan sama ada permukaan berikut mempunyai geseran tinggi atau rendah: Jenis permukaan Meja kayu Kepingan kaca Kertas pasir Tikar getah bertatah Permukaan yang bergris Kasar / Licin kasar licin kasar kasar licin Geseran tinggi / rendah tinggi rendah tinggi tinggi rendah kasar . 2 3 Daya geseran boleh ditingkatkan dengan menggunakan permukaan yang Contoh aplikasi peningkatan geseran: (a) Pedal brek kereta mempunyai permukaan kasar untuk meningkatkan geseran. 109 . 4 Daya geseran boleh dikurangkan dengan menggunakan permukaan yang licin . (c) Tayar kereta mempunyai lantai. (b) Kepingan getah dipasang di bawah komputer dan telefon untuk mengelakkan mereka daripada tergelincir .7 Kebaikan dan Keburukan Geseran Membolehkan tangan kita memegang objek Mengelakkan objek daripada tergelincir Memberhentikan objek yang bergerak Membolehkan kita berjalan di atas lantai Kebaikan geseran Keburukan geseran Memperlahankan pergerakan Menghasilkan bunyi bising Menghauskan permukaan yang tergeser Menghasilkan haba Modul 1 7.Modul 7.

8 N Jarak yang dilalui = 1.0 = = Kuasa = = = 2.0 5 0.8 J Kerja Masa Bongkah kayu Pembaris meter 0.5 Aplikasi Kerja Aplikasi Kuasa Modul 7. Mengangkat Daya yang digunakan = 2.0 J Kerja Masa Newton Neraca spring 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Pembaris meter 2.4 7.0 × 1. 7.0 m Masa yang diambil = 5 s Kerja = Daya × Jarak 2.9 Kerja yang Dilakukan dan Kuasa Langkah Aktiviti 1 1 Sebatang pembaris meter diletakkan di atas meja.0 m Masa yang diambil = 10 s Kerja = Daya × Jarak 0. Gris (d) disapu di atas permukaan yang bersentuhan untuk mengurangkan bunyi bising. 3 Bongkah kayu ditarik sepanjang pembaris meter dengan daya yang malar. 2 Bongkah kayu diletakkan di atas lantai.08 W Aktiviti 2 1 Ketinggian meja makmal diukur dari lantai. 2 Sebuah bongkah kayu diletakkan pada satu hujung pembaris meter.5 Contoh aplikasi pengurangan geseran: Penggolek dipasang di bawah tali keledar untuk menghantar objek dengan cepat.0 N Jarak yang dilalui = 1. 3 Bongkah kayu diangkat ke atas meja dengan neraca spring dengan menggunakan daya yang malar.0 = = Kuasa = = 0. Neraca spring Menarik Newton 10 1 2 0 3 5 4 6 7 9 8 Keputusan Daya yang digunakan = 0. (a) (b) Roda kecil dipasang di sekitar gandar mesin untuk mengurangkan penghausan mesin (c) Minyak hitam digunakan untuk mengurangkan geseran di antara omboh dan silinder enjin kereta. 4 Masa diambil untuk mengangkat bongkah kayu dan bacaan neraca spring dicatatkan. 4 Masa yang diambil untuk menarik bongkah kayu tersebut dicatatkan dan bacaan neraca spring dicatatkan.8 10 Meja = 0.8 × 1.4 W Bongkah kayu 110 .

111 . kadar Kuasa ialah dalam satu saat. untuk kuasa ialah Formula untuk kuasa ialah Kerja (J) Kuasa (W) = Masa (s) Jumlah kerja yang dilakukan boleh ditentukan oleh jarak dan yang dilalui oleh objek. Kompas tidak akan berfungsi.I. atau berlari kerana kita akan tergelincir. × Jarak (m) diperlukan. Daya elektrostatik Penyalinan dokumen tidak akan terjadi. Dapur gas yang automatik tidak akan terjadi.I. Kita tidak akan dapat berdiri. masa . berjalan.Perbincangan 1 2 3 4 5 6 7 daya Kerja dilakukan apabila jarak yang tertentu dalam Unit S.10 Kepentingan Daya dalam Kehidupan Harian Nyatakan satu kesan jika daya yang berikut tidak hadir. jumlah tenaga yang kerja Kuasa ialah kadar dilakukan dalam satu unit Unit S. kerja dilakukan atau jumlah daya watt (W) . Jenis daya Daya graviti Kesan jika daya tidak hadir Bumi tidak akan mempunyai atmosfera.6 Kepentingan Daya dalam Kehidupan Harian Modul 7. sama Untuk melakukan sesuatu kerja. . untuk kerja ialah Formula untuk kerja ialah Kerja (J) = Daya (N) joule (J) menggerakkan suatu objek melalui arah daya. Daya magnet Kita tidak akan dapat menjanakan kuasa elektrik melalui aruhan elektromagnet. Kesimpulan 1 2 yang dikenakan kerja yang dilakukan 7. Daya geseran Objek yang sedang bergerak tidak dapat diperlahankan atau dihentikan dengan selamat. Kita tidak akan dapat tinggal di permukaan Bumi.

Pilih jawapan yang paling baik. C P menghasilkan daya geseran yang lebih besar pada mulanya tetapi menjadi sama dengan Q apabila bergerak. 3 Apakah sifat pada suatu spring yang menjadikannya sebagai radas yang terbaik untuk mengukur berat? A Bentuk spring yang membolehkannya memanjang apabila beban yang berlainan disambungkan kepadanya. 1 Rajah 1 menunjukkan sebatang pensel yang jatuh dari sebuah meja dan bergolek pada suatu jarak yang tertentu sebelum berhenti. II dan III 2 PMR 2003 Rajah 1 4 Rajah 2 menunjukkan sebuah bongkah kayu yang ditarik di atas dua permukaan yang sama. B. C dan D. Rajah 3 menunjukkan dua bongkah kayu sama yang berjisim sama ditarik di atas permukaan yang sama.7 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. A I sahaja C II dan III sahaja B I dan II sahaja D I. III Pensel akan bergolek lebih jauh dari meja jika lantai adalah lebih licin. II Daya geseran menyebabkan pensel berhenti bergolek. D Spring dapat melantun ke atas dan ke bawah untuk membenarkan beban yang disambungkan kepadanya menetap sebelum pengukuran diambil. yang manakah merupakan bacaan yang mungkin pada neraca spring? Neraca spring P A B C D 12 N 18 N 10 N 00 N Neraca spring Q 12 N 12 N 18 N 08 N 112 Rajah 2 Antara pernyataan yang berikut. X Neraca spring P Newton 10 1 2 0 5 3 6 4 7 9 8 Newton 10 10 8 1 2 0 5 3 6 4 7 7 9 9 8 8 Newton 1 2 0 5 3 3 6 4 Newton 1 2 0 5 6 4 7 Q Rajah 3 Newton 10 1 2 0 5 3 6 4 7 9 8 Neraca spring Q 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 X Antara yang berikut. Newt on . P 10 9 Antara yang berikut. yang manakah benar tentang magnitud daya geseran antara bongkah kayu dengan permukaan yang bersentuhan? A P menghasilkan daya geseran yang lebih besar daripada Q apabila ditarik. D Kedua-dua P dan Q menghasilkan daya geseran yang sama apabila ditarik. B Pemanjangan spring adalah berkadar langsung dengan jumlah beban yang disambungkan padanya. C Spring adalah ringan dan tidak menambahkan kepada jumlah beban yang hendak disukat apabila disambungkan kepadanya. yang manakah benar tentang daya yang bertindak ke atas pensel itu? I Daya graviti menyebabkan pensel terjatuh ke atas lantai. B P menghasilkan daya geseran yang lebih kecil daripada Q apabila ditarik.

5

Apakah daya yang dihasilkan oleh botol berisi 1 000 cm3 air suling yang diletakkan di atas meja? (Catatan: Ketumpatan air ialah 1 g cm–3 dan 1 kg = 10 N) A 1N B 10 N C 100 N D 1 000 N Antara situasi yang berikut, yang manakah menggambarkan kewujudan daya geseran? A Ladung yang digantung pada benang B Jarum kompas yang bergerak C Tangga yang bersandar pada dinding D Spring yang diregang ‘Geseran memperlahankan atau menghentikan suatu objek yang bergerak’. Dalam siatuasi yang manakah geseran adalah bermanfaat? A Sebiji bola melantun balik dari dinding B Sebuah kereta berhenti apabila sampai ke persimpangan C Seorang lelaki yang berjoging mengelilingi trek D Menggergaji sekeping papan Seorang budak yang menolak sebuah kereta yang pegun dianggap tidak melakukan apaapa kerja kerana A kereta itu tidak bergerak apabila ditolak B budak itu adalah terlalu muda untuk menolak kereta itu C kereta itu menjadi lebih berat apabila ditolak D budak itu mesti menarik kereta itu bukan menolaknya

9

Satu joule kerja dilakukan apabila A 1 newton daya menggerakkan sejauh 1 meter B 10 newton daya menggerakkan sejauh 1 meter C 100 newton daya menggerakkan sejauh 1 meter D 1 newton daya menggerakkan sejauh 10 meter

objek objek objek objek

6

PMR 2003

7

10 Seorang lelaki dengan jisim badannya PMR 2006 60 kg mengangkat seguni beras yang berjisim 10 kg menaik tangga setinggi 10 m. Apakah kerja yang dilakukan olehnya? (Catatan: 1 kg = 10 N) A 100 J B 1 000 J C 6 000 J D 7 000 J 11 Seorang pelajar mengangkat objek 100 N ke PMR 2002 atas ketinggian 3 m. Berapakah tenaga yang digunakan olehnya untuk mengangkat objek tersebut? A 300 J B 400 J C 3 000 J D 4 000 J 12 Seorang pelajar yang beratnya 550 N mengangkat sesuatu objek yang beratnya 150 N melalui tangga yang setinggi 3 m dalam masa 4 s. Berapakah kuasa yang dihasilkan olehnya dalam pergerakan ini? A 112.5 W B 525 W C 1 650 W D 2 100 W

8

113

Kertas 2 Jawab semua soalan. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan dua bongkah kayu yang sama. P adalah pegun di atas satah condong dan Q adalah pegun di atas satah mengufuk yang rata.
P Q Satah condong

(a) Apakah dua jenis daya yang bertindak ke atas bongkah kayu P? Daya graviti dan daya geseran (b) Apakah jenis daya yang bertindak ke atas bongkah kayu Q? Daya graviti
[2 markah] [1 markah]

Rajah 1

(c) Mengapakah magnitud bongkah kayu P adalah pegun dan tidak meluncur ke bawah? Daya geseran adalah sama dengan daya graviti.
[1 markah]

(d) Nyatakan faktor-faktor yang mempengaruhi daya yang mencegah bongkah kayu P daripada meluncur ke bawah? Jenis permukaan dan jisim objek
[2 markah]

(e) Nyatakan satu kebaikan, kepada manusia, tentang setiap jenis daya yang bertindak ke atas bongkah kayu P. (i) Daya graviti mencegah kita daripada terapung di udara. (ii) Daya geseran membolehkan kita berjalan atau berlari. Bahagian B 2
PMR 2006

[2 markah]

(a) Rajah 2 menunjukkan sekumpulan lelaki yang sedang menarik beban di atas dua permukaan yang berlainan.

Situasi P

Tanah basah Rajah 2

Situasi Q

Tanah kering

(i) Berdasarkan pemerhatian anda terhadap kedua-dua situasi itu, nyatakan perbezaan dari segi daya geseran yang dihadapi oleh sekumpulan lelaki itu apabila menarik beban itu. Terdapat lebih banyak geseran antara sekumpulan lelaki itu dengan tanah kering berbanding dengan tanah basah.
[1 markah]

114

(ii) Apakah inferens yang dapat dibuat berdasarkan kedua-dua situasi yang ditunjukkan dalam Rajah 2? Magnitud daya geseran bergantung pada jenis permukaan. (iii) Nyatakan satu hipotesis berdasarkan pemerhatian anda dalam Rajah 2. Semakin kasar suatu permukaan, semakin besar magnitud daya geseran.
[1 markah]

[1 markah]

(b) Seorang pelajar menjalankan satu eksperimen untuk menyiasat Situasi P dan Situasi Q. Rajah 3 menunjukkan satu eksperimen yang menggunakan sebuah kereta mainan yang beroperasi dengan bateri untuk menentukan kesan jenis permukaan terhadap magnitud daya tarikan kereta mainan.
Kereta mainan beroperasi dengan bateri 4 5 6 Neraca spring
10 8 4 3 1 2 0 5 6 7 9

Permukaan kaca yang kering M Kereta mainan beroperasi dengan bateri

Neraca spring
10 8 1 2 4 0 3 5 6 7 9

Permukaan kaca yang basah N

(i) Nyatakan pemboleh ubah dalam eksperimen ini. Permukaan ubah yang dimanipulasikan Permukaan ubah yang bergerak balas Permukaan ubah yang dimalarkan

Rajah 3

Jenis permukaan Magnitud daya Kereta mainan
[3 markah]

(ii) Berdasarkan Rajah 3, tulis bacaan neraca spring dalam Jadual 1. Jenis permukaan Bacaan neraca spring/N Permukaan kaca yang kering 5.2 Permukaan kaca yang basah 2.7
Jadual 1

(iii) Terangkan keputusan yang ditunjukkan dalam (b)(ii). Permukaan yang lebih kasar membolehkan roda kereta mainan mencengkam pada permukaan bagi memberikan daya tarikan yang lebih kuat.

[2 markah]

[2 markah]

(iv) Nyatakan kebaikan geseran dalam situasi yang sama seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 3. Mengelakkan kita daripada tergelincir
[1 markah]

(v) Apakah yang dilakukan oleh pengeluar kasut dan tayar terhadap produk mereka untuk meningkatkan geseran? Tapak kasut dan permukaan tayar mempunyai bunga/corak dan alur untuk meningkatkan daya geseran dengan tanah.
[1 markah]

115

anda harus dapat • menerangkan pelbagai sistem sokongan dalam vertebrata dan invertebrata • membandingkan dan membezakan sistem sokongan vertebrata darat dan akuatik • membandingkan dan membezakan sistem sokongan invertebrata darat dan akuatik • menerangkan pelbagai sistem sokongan dalam tumbuhan berkayu dan tidak berkayu • mengelaskan tumbuhan berdasarkan sistem sokongan mereka • mengesahkan kepentingan sistem sokongan kepada organisma hidup Sokongan dan Gerakan Haiwan Tumbuhan Vertebrata Invertebrata Darat Aquatik Daya apungan Darat Aquatik Rangka luar Rangka hidrostatik Tumbuhan berkayu Tumbuhan tidak berkayu Rangka dalam Daya apungan Struktur sokongan: Ruang udara Cangkerang Kesegahan sel Tisu berkayu Kesegahan sel Struktur sokongan Duri Batang melilit Akar jangkang Akar banir Sulur paut Akar cengkam Akar sokong 116 .AB B 8 Sokongan dan Pergerakan Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini.

Cacing tanah Burung Badak sumbu Kala jengking Belalang Labah-labah Beluncas Lebah Gajah Pacat Ular Belut Sistem sokongan Rangka dalam 1 2 3 4 5 3 Burung Badak sumbu Gajah Ular Belut 1 2 3 4 Rangka luar Lebah Belalang Labah-labah Kala jengking 1 2 3 Rangka hidrostatik Cacing tanah Pacat Beluncas Berdasarkan haiwan-haiwan yang anda kelaskan di atas.8. 117 . tentukan sama ada haiwan itu ialah vertebrata atau invertebrata. Kebanyakan haiwan invertebrata mempunyai sistem sokongan hidrostatik di mana badan menekan mereka berisi bendalir badan yang ke semua arah untuk mengekalkan kesegahan badan mereka. tulang kitin untuk yang 4 5 6 7 Siput babi dan ketam mempunyai cangkerang yang keras yang dibuat daripada kalsium karbonat . (i) Rangka dalam: Vertebrata (iii) Rangka hidrostatik: Invertebrata (ii) Rangka luar: Invertebrata Haiwan vertebrata mempunyai rangka dalam yang terdiri daripada besar menyokong berat badan yang . Serangga mempunyai rangka luar yang terdiri daripada cangkerang kutikel dikenali sebagai . Sistem sokongan terdiri daripada Kelaskan haiwan di bawah berdasarkan sistem sokongan.1 Jenis Sistem Sokongan pada Haiwan Darat sistem rangka dan sistem otot .1 Sistem Sokongan pada Haiwan Modul 1 2 8.

Akar sokong Daya apungan air Akar jangkang Tumbuhan darat Sulur paut Tisu berkayu Duri Tumbuhan tidak berkayu Batang melilit Akar banir Akar cengkam Sistem sokongan pada tumbuhan Tumbuhan darat Tumbuhan akuatik Tumbuhan berkayu disokong oleh Tisu berkayu struktur sokongan khas Akar sokong Akar jangkang Akar banir Tumbuhan tidak berkayu disokong oleh Kesegahan sel Daya apungan air struktur sokongan khas Akar cengkam Sulur paut . Sekiranya ikan paus terdampar di tempat air cetek. Ini adalah kerana tiada badannya di air cetek. ikan paus boleh mati kerana sistem rangkanya tidak dapat menyokong berat badannya dan organ-organ dalamannya akan sehingga pecah.2 Sistem Sokongan pada Tumbuhan tertekan daya apungan untuk menyokong Modul 1 8. Lengkungan pektoral Lengkungan pektoral Lengkungan pelvis Lengkungan pelvis Ikan paus Gajah 3 4 Haiwan akuatik tidak bergantung pada sistem rangka mereka untuk menyokong berat badan mereka.2 Sistem Sokongan pada Haiwan Akuatik kecil Haiwan vertebrata akuatik mempunyai sistem rangka yang lebih berbanding dengan haiwan vertebrata darat.Modul 1 2 8. mereka bergantung pada daya apungan dalam air. Duri Batang melilit 118 . pelvis pektoral Ikan paus mempunyai lengkungan dan lengkungan yang lebih kecil berbanding dengan haiwan vertebrata. 8. .3 Sistem Sokongan pada Tumbuhan Darat dan Akuatik Kelaskan sistem sokongan pada tumbuhan dengan menggunakan perkataan yang diberikan di bawah. Malah.

Akar banir Akar jangkang Akar sokong Duri Akar cengkam Sulur paut Pundi udara Akar sokong Duri Pundi udara Akar banir Akar jangkang 3 Akar cengkam Sulur paut Beri dua contoh tumbuhan yang mempunyai struktur sokongan berikut.2 Namakan struktur sokongan tumbuhan berikut dengan menggunakan perkataan-perkataan yang diberi. Struktur sokongan Akar banir Akar sokong Akar cengkam Pundi udara Akar jangkang Duri Sulur paut Contoh Pokok angsana dan pokok durian Jagung dan tebu Orkid dan pokok duit-duit Alga dan bunga teratai Bakau dan Pokok pandan Bunga ros dan bunga kertas Timun dan kacang panjang 119 .

D Rangka luar tidak dapat menyokong berat invertebrata. yang manakah dikelaskan dengan betul berdasarkan sistem sokongannya? Rangka luar A B C D 7 Lipas Pacat Lipan Ubur-ubur Rangka hidrostatik Rama-rama Cacing tanah Beluncas Ketam 2 Tulang yang memberi sokongan dalam badan manusia terdiri daripada A kuprum karbonat B natrium klorida C kalsium hidroksida D kalsium karbonat Apakah perbezaan antara fungsi rangka dalam seekor ikan paus dengan rangka dalam seekor gajah? Rangka dalam ikan paus Tidak menghasilkan sel darah merah dalam tulang besar Tidak menyokong berat badannya Tidak melindungi organ penting Tidak membolehkan badannya bergerak dengan bebas Rangka dalam gajah Menghasilkan sel darah merah dalam tulang besar Menyokong berat badannya Melindungi organ penting Membolehkan badannya bergerak dengan bebas 6 3 A B C D Rajah 1 menunjukkan sebatang pokok yang tidak disiramkan air. 1 Sistem sokongan yang vertebrata disebut A rangka hidrostatik B daya apungan air C rangka dalam D rangka luar terdapat pada 5 Mengapakah invertebrata menanggalkan rangka luar semasa pertumbuhan? A Rangka luar mengehadkan pertumbuhan badan. apakah sistem sokongan pokok itu? A Tisu berkayu B Ruang udara C Kesegahan sel D Sulur paut Rajah 1 . Antara invertebrata yang berikut. B Rangka luar ditanggalkan untuk menyingkirkan bahan yang tidak diperlukan. C dan D. II dan III C I dan III sahaja B II dan III sahaja D I dan II sahaja 120 Berdasarkan Rajah 1. B. Pilih jawapan yang paling baik. 4 Sistem sokongan yang terdapat pada vertebrata darat I menyokong berat badannya II mengekalkan bentuk badannya III membolehkan pergerakan badannya A I. C Rangka luar memecah dan tidak memberikan sokongan lagi.8 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A.

D Sistem sokongan yang baik membolehkannya mendapat cahaya matahari yang mencukupi untuk menjalankan fotosintesis. C Sistem sokongan yang baik membolehkannya mendapat air yang cukup dari tanah. B Sistem sokongan yang baik membolehkannya menerima karbon dioksida yang cukup untuk fotosintesis. 11 Rajah 3 menunjukkan seekor serangga. Rajah 3 L M Pasangan manakah yang menunjukkan ciriciri yang betul? A B C D L Akar cengkam Sulur paut Akar banir Akar cengkam M Duri Akar banir Akar sokong Sulur paut Rajah 4 10 Apakah kebaikan sistem sokongan yang baik pada tumbuhan? A Sistem sokongan yang baik membolehkannya tumbuh dengan lebih tinggi dan mengelakkannya dimakan oleh herbivor. PMR 2007 Apakah sistem sokongan yang biasanya dijumpai pada pokok ini? A Daya apungan air B Kesegahan sel C Tisu berkayu D Akar cengkam 9 Antara tumbuhan yang berikut.8 PMR 2007 Rajah 2 menunjukkan sebatang pokok (Elodea sp. yang manakah menyokong dirinya dengan melilit di sekeliling suatu sokongan? A Kacang panjang B Labu C Tembikai D Orkid Rajah 2 Sistem sokongan apakah yang menyokong badan serangga ini? A Rangka luar B Rangka dalam C Rangka hidrostatik D Daya apungan air 12 Rajah 4 menunjukkan dua jenis sistem PMR 2009 sokongan tumbuhan L dan M. yang manakah PMR 2005 dipadankan dengan betul tentang sistem sokongannya? A B C D Haiwan Anjing Udang Ketam Ikan yu Sistem sokongan Rangka luar Rangka dalam Bendalir badan Daya apungan air 121 .) yang biasanya dijumpai di sungai Malaysia. 13 Antara haiwan yang berikut.

Belon yang berisi udara Plaster of Paris yang basah Belon dengan udaranya dikeluarkan Plaster of Paris yang kering dan keras (a) (a) Terangkan bagaimana bentuk itu dikekalkan Rajah 1 (b) (i) apabila Plaster of Paris adalah basah. Rangka hidrostatik [1 markah] [1 markah] (ii) Plaster of Paris yang dikeraskan apabila udara di dalam belon dikeluarkan. [1 markah] (d) Apakah bahan yang diwakili oleh Plaster of Paris? Kutikel/Kalsium karbonat. Apabila Plaster of Paris mengeras. Oleh Plaster of Paris yang dikeraskan (b) Namakan jenis sistem sokongan dalam invertebrata seperti yang digambarkan oleh (i) belon apabila belon diisi dengan udara. bentuk belon dikekalkan. Rangka luar [1 markah] (c) Terangkan bagaimana sistem sokongan yang diwakili dalam Rajah 1(a) dapat menyokong invertebrata. seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1(b).Kertas 2 Jawab semua soalan. [1 markah] 122 . Oleh udara di dalam belon [1 markah] (ii) apabila udara di dalam belon dikeluarkan. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan sebiji belon yang diliputi Plaster of Paris (digunakan sebagai acuan untuk mengubati anggota badan yang patah) untuk menggambarkan sistem sokongan dalam invertebrata. Bendalir badannya memberikan daya/tekanan pada dinding badan dan menjadikannya kukuh. seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1(a).

udang [4 markah] 123 . C dan D Ciri-ciri sepunya Nama haiwan Rangka dalam Ikan. (i) A : Rangka luar (ii) B : Rangka dalam (iii) C : Rangka dalam (iv) D: Rangka luar [4 markah] (b) Kelaskan haiwan-haiwan tersebut kepada dua kumpulan berdasarkan sistem sokongan masing-masing. A B Rajah 2 C D (a) Nyatakan sistem sokongan bagi haiwan-haiwan tersebut. arnab Rangka luar Lipas. Namakan haiwan dalam setiap kumpulan. Kumbang/Belalang/Semut/Lipan/Lebah [1 markah] Bahagian B 2 Rajah 2 menunjukkan empat jenis haiwan. Cacing tanah/Beluncas/Pacat [1 markah] (ii) Rajah 1(b). B. A.(e) Berikan satu contoh hidupan yang mempunyai sistem sokongan seperti yang ditunjukkan dalam (i) Rajah 1(a).

Langkah Beberapa keping kadbod dipotong ke dalam pelbagai bentuk dan tiga lubang dibuat di pinggir-pinggir kadbod. Dua pangkah kecil ditandakan pada kadbod untuk menunjukkan kedudukan benang. Langkah 3 dan 4 diulangi dengan dua lubang yang lain. anda harus dapat • menentukan titik keseimbangan objek berbentuk sekata dan tidak sekata • menghubungkaitkan titik keseimbangan dengan pusat graviti objek • menghubungkaitkan pusat graviti objek dengan kestabilan objek • mencadangkan cara untuk meningkatkan kestabilan objek • menerangkan aplikasi kestabilan dalam kehidupan dengan memberi contoh yang sesuai Kestabilan Titik keseimbangan Titik keseimbangan = pusat graviti Penentuan titik keseimbangan Faktor mempengaruhi kestabilan Kepentingan kestabilan Aplikasi Luas tapak Kedudukan pusat graviti Bentuk sekata Bentuk tak sekata 9. Kadbod ditanggalkan daripada kaki retort dan satu garis lurus dilukis melalui dua pangkah tersebut. Untuk menentukan titik keseimbangan objek sekata dan objek tak sekata. Jari diletakkan di titik persilangan antara tiga garis lurus dan kadbod diseimbangkan di atas jari. Sebuah ladung digantung pada rod logam. aktiviti berikut dijalankan.1 Titik Keseimbangan dan Pusat Graviti mengekalkan kedudukan asalnya.AB B 9 Kestabilan Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini. Sebatang rod logam dikepitkan di atas kaki retort dan kadbod digantung di atasnya melalui salah satu lubang. 124 Susunan radas 1 2 3 4 5 6 Benang Ladung Kadkod tergantung di atas kaki retort . disesarkan Kestabilan sesuatu objek merujuk kepada kebolehannya Objek yang stabil kembali kepada kedudukan asalnya dengan lebih mudah jika disokong dengan syarat titik keseimbangannya masih .1 Kestabilan Modul 1 2 3 9.

semakin stabil objek. Inferens 1 2 seseorang mempengaruhi kestabilannya . 3 Pusat graviti sesuatu objek ialah titik pada mana jisim objek tersebut bertindak . Perbincangan 1 Titik persilangan garisan pada kadbod merupakan titik keseimbangan . b) Tujuan Skil E1 C4 Skor Untuk menentukan faktor-faktor yang mempengaruhi kestabilan sesuatu objek.2 Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kestabilan Objek Modul Seorang pemain gusti sumo bercangkung dengan kakinya buka terkangkang apabila dia bertarung dengan lawannya. luas tapak bongkah kayu (E1 C10a. b) Aktiviti 1: (E1 C11a. 9. persilangan Titik garisan-garisan simetri ialah pusat graviti. 4 Pusat graviti objek sekata boleh dicari dengan melukis garisan-garisan simetri . 1 2 Semakin rendah kedudukan pusat graviti sesuatu objek. 2 Titik keseimbangan juga merupakan pusat graviti objek tersebut. Kesimpulan Titik keseimbangan objek ialah titik persilangan garisan-garisan simetri. objek tersebut. b) Bahan 2 bongkah kayu (P dan Q) yang mempunyai luas tapak yang sama tetapi ketinggian yang berlainan. luas tapak semakin Semakin besar sesuatu objek.Keputusan Pemerhatian Kadbod boleh diseimbangkan pada titik persilangan tiga garisan. berdiri Cara seseorang itu mempengaruhi kestabilannya. (E1 C4c) Hipotesis Skil E1 C11 Skor stabil Pemboleh ubah (a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Kedudukan pusat graviti (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kestabilan (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis bongkah kayu. 5 Pusat graviti objek tidak sekata boleh dicari dengan menggunakan langkah-langkah dalam aktiviti ini. papan lapis 125 . Ketinggian (E1 C4a. Titik pusat graviti keseimbangan juga disebut sebagai objek itu.

126 stabil sesuatu objek. b) 1 2 Dua bongkah kayu. (c) Bongkah kayu Q mempunyai pusat graviti yang lebih stabil . b) lebih besar (b) Bongkah kayu yang mempunyai luas tapak yang adalah lebih (E1 C8c) susah untuk tumbang. lebih besar . (E1 C8a. Hujung sisi papan lapis dinaikkan dengan perlahan sehingga salah satu bongkah kayu tumbang . d. f) Perbincangan Skil E1 C8 Skor dahulu (a) Bongkah kayu P tumbang berbanding bongkah kayu Q. (E1 C10c) R Pemerhatian S Bongkah kayu Perbezaan antara bongkah kayu Bongkah kayu yang tumbang dahulu P dan Q R dan S 1 Ketinggian Luas tapak P R (E1 C1a. R dan S yang mempunyai ketinggian yang sama tetapi luas tapak yang berlainan diletakkan di atas sekeping papan lapis. Hujung sisi papan lapis ditinggikan. kedudukan pusat graviti Langkah-langkah Skil E1 C10 Skor (E1 C10a. oleh itu. b) (E1 C8a) . bongkah kayu Q lebih rendah (E1 C8a. semakin (E1 C8d) (a) Bongkah kayu R tumbang dahulu Kesimpulan 1 2 Semakin rendah kedudukan pusat graviti . (E1 C8d) 2 berbanding bongkah kayu S. (b) Bongkah kayu yang mempunyai pusat graviti yang rendah adalah lebih susah untuk tumbang. e. oleh itu. Papan lapis (E1 C10c) P Pemboleh ubah (a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Luas tapak (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kestabilan Aktiviti 2: Q (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis bongkah kayu. P dan Q dengan luas tapak yang sama tetapi ketinggian yang berlainan diletakkan di atas sekeping papan lapis. luas tapak semakin Semakin besar . Satu hujung papan lapis dinaikkan secara perlahan-lahan sehingga salah satu bongkah kayu tumbang . Hujung sisi papan lapis ditinggikan. . stabil sesuatu objek. c.Langkah-langkah 1 2 Dua bongkah kayu. b. (c) Bongkah kayu S mempunyai luas tapak yang bongkah kayu S lebih stabil .

3 Cara-cara untuk Meningkatkan Kestabilan Objek Nyatakan cara objek yang berikut dapat dijadikan lebih stabil. mereka mendapati bahawa model itu tumbang dengan mudah. Apakah yang akan anda cadangkan supaya menjadikannya lebih stabil? 1 2 3 Mengapakah model itu tidak stabil? Model itu mempunyai pusat graviti yang tinggi. Mengenal pasti masalah Model itu tidak stabil. Setelah membina model tersebut. Bagaimanakah anda menjadikan model itu lebih stabil? Tambahkan pemberat pada tapak model itu. Apakah kesan dengan melakukan sedemikian? Hal ini merendahkan pusat graviti model itu.4 Cara-cara untuk Menstabilkan Model Menara Kembar Petronas Satu kumpulan pelajar membina sebuah model Menara Kembar Petronas dengan menggunakan kadbod untuk dipamerkan.9. 500 450 400 350 300 250 200 Silinder penyukat 150 100 50 Kaki retort Kereta lumba Luas tapak yang lebih besar dan lebih berat Luas tapak yang lebih besar dan lebih berat Luas tapak yang lebih besar dan pusat graviti yang lebih rendah 500 400 300 Gelas wain Kelalang kon 200 Bangku makmal Luas tapak yang lebih besar Luas tapak yang lebih besar Luas tapak yang lebih besar Modul 9. 127 Penyelesaian masalah .2 Kepentingan Kestabilan Modul 9.

Q. 1 Apabila suatu objek disokong pada titik keseimbangannya. II Kedudukannya bergantung pada bentuk objek.9 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. III Pusat graviti ialah titik di mana berat objek bertindak. Q . Mengapakah zirafah itu mengangkangkan kakinya apabila meminum air? A Untuk menambahkan luas tapaknya B Untuk mengurangkan beratnya C Untuk meningkatkan pusat gravitinya D Untuk merehatkan kakinya apabila meminum air 6 PMR 2005 Rajah 2 3 4 Seorang di dalam perahu dapat meningkatkan kestabilan perahu dengan I duduk II berada di tengah perahu III menghulurkan kedua-dua tangannya ke tepi A I sahaja B I dan II sahaja C I dan III sahaja D II dan III sahaja Rajah 3 menunjukkan reka bentuk suatu model bagi bangku makmal. B. objek itu akan A jatuh B pusing C diseimbangkan D pecah kepada dua Antara pernyataan yang berikut. Apabila jumlah air yang tertentu telah diisi. II dan III Antara radas yang berikut. P. R. yang manakah benar tentang pusat graviti? I Pusat graviti sentiasa berada di dalam objek. Silinder penyukat Sisi yang lebih tinggi Air Satah condong A B C D 5 menjadi lebih tinggi menjadi lebih rendah hilang menjadi lebih besar zirafah 2 Rajah 2 menunjukkan seekor meminum air di sebuah kolam. Silinder penyukat tersebut diisikan dengan air secara perlahan-lahan. P B P. A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan III sahaja D I. yang manakah paling sesuai digunakan untuk menentukan pusat graviti suatu objek berbentuk tak sekata yang rata? A Pembaris meter C Neraca spring B Neraca tuas D Tali dan ladung Rajah 1 menunjukkan sebuah silinder penyukat plastik yang diletakkan di atas satah condong yang bersisi lebih tinggi untuk mencegahnya daripada jatuh. R. Pilih jawapan yang paling baik. Q C Q. C dan D. silinder penyukat itu tumbang. R D P. 7 PMR 2007 P Q Rajah 3 R Hal ini kerana pusat graviti telah 128 Rajah 1 Antara yang berikut. yang manakah menunjukkan kestabilan model dalam urutan yang menaik? A R.

Model Sudut di mana model tumbang W X Y Z Jadual 1 30° M 45° 18° Kotak P Q R S Berat/kg 40 30 100 70 Jadual 2 Berdasarkan Jadual 1. P. S. V . M.8 PMR 2006 Rajah 4 menunjukkan empat model yang berlainan W. C Seorang lelaki tua menggunakan tongkat semasa berdiri dan berjalan. X C V. Y Z Q Rajah 4 Rajah 6 R S Satah condong dinaikkan sehingga model tumbang. A 15° C 25° B 20° D 30° 9 Rajah 5 menunjukkan suatu alat makmal yang biasa digunakan untuk mengapit radas kaca semasa eksperimen. bermula daripada bahagian bawah rak. R B Q. P. Q 11 Antara perbuatan yang berikut. R. D Seorang ahli akrobat membuka keduadua tangannya apabila berjalan di atas tali. A W. V. U B X. ramalkan sudut kecondongan yang mininum. U. S D P. Apakah ciri-ciri yang menjadikan alat ini sangat stabil? I Alat ini mempunyai batang yang panjang. R. Seorang budak lelaki ingin menyusun empat kotak yang berlainan berat seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 2 pada rak itu. III Alat ini mempunyai tapak yang berat. X. W D U. W. Apakah cara yang terbaik untuk menyusun kotak-kotak itu. Y dan Z yang digunakan dalam suatu eksperimen. V. S. Sudut kecondongan direkodkan seperti dalam Jadual 1. X. X. U. II Alat ini mempunyai tapak yang luas. 12 Rajah 7 menunjukkan empat model dengan PMR 2009 reka bentuk yang berlainan. yang PMR 2005 manakah tidak meningkatkan kestabilan? A Seorang pekerja kilang menaiki tangga untuk mencapai objek di tempat tinggi. P. W. supaya rak itu tetap stabil? A R. Q. A I sahaja B III sahaja C I dan III sahaja D II dan III sahaja 129 Rajah 5 U V Rajah 7 W X Susunkan empat model dalam Rajah 7 mengikut kestabilan secara meningkat. Q C S. Dinaikkan perlahan W X 10 Rajah 6 menunjukkan sebuah rak yang mempunyai empat peringkat. B Seorang guru kung fu mengangkangkan kakinya apabila bertarung dengan orang lain.

[2 markah] 130 . Pusat gravitinya adalah lebih rendah. bagaimanakah ciri-ciri fizikalnya mencegahnya daripada terjatuh? Haiwan Q adalah berat dan mempunyai kaki yang lebih pendek. ini menjadikan pusat gravitinya rendah.13 Objek manakah paling stabil? PMR 2010 A C B D Kertas 2 Jawab semua soalan. [1 markah] (e) Apabila haiwan Q berlawan dengan haiwan lain. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan tiga jenis haiwan. [1 markah] [1 markah] (c) Haiwan yang manakah paling tidak stabil? Haiwan P/Zirafah [1 markah] (d) Bagaimanakah haiwan P menstabilkan dirinya apabila meminum air? Haiwan P mengangkangkan kaki hadapannya untuk menambahkan luas tapak dan merendahkan pusat gravitinya. Haiwan P Haiwan Q Rajah 1 Haiwan R (a) Haiwan yang manakah lebih stabil? Haiwan R/Buaya (b) Terangkan jawapan anda di (a).

Bongkah kayu itu mempunyai luas tapak yang lebih kecil. Terangkan jawapan anda. Bongkah kayu itu diletakkan di atas sekeping papan kayu yang dinaikkan secara perlahan dari satu hujungnya. Rajah 2 (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Luas tapak (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kestabilan bongkah kayu (iii) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis bongkah kayu/Ketinggian bongkah kayu [3 markah] (b) Berdasarkan Rajah 2. P. Ketinggian bongkah kayu [1 markah] (d) Rajah 3 menunjukkan reka bentuk bangku makmal. Bangku R. [1 markah] 131 . Q dan R. Bangku ini mempunyai luas tapak yang lebih besar. tentukan bongkah kayu yang akan jatuh terlebih dahulu apabila papan kayu dinaikkan dari satu hujungnya. R S Rajah 3 (i) Bangku makmal yang manakah lebih stabil? Terangkan jawapan anda. Bongkah kayu P. Tiga bongkah kayu. P Q R (a) Nyatakan pemboleh ubah eksperimen ini. mempunyai bentuk dan saiz yang serupa. [2 markah] (c) Nyatakan faktor lain yang akan mempengaruhi kestabilan bongkah kayu. Bongkah kayu Q dan R dilekatkan bersama.Bahagian B 2 PMR 2007 Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen yang mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi kestabilan. [2 markah] (ii) Bagaimanakah anda menjadikan bangku itu lebih stabil? Memendekkan kakinya.

Tuas ialah satu mesin yang berputar di sekitar satu titik tetap yang dikenali sebagai fulkrum daya apabila yang dikenakan ke atasnya dapat mengatasi beban yang ingin dikerjakan. forseps Prinsip momen Beban (L) × Jarak beban (l) = Daya (E) × Jarak daya (e) Kelebihan tuas kelas berlainan Aplikasi: Reka cipta mesin 10. anda harus dapat • menyenaraikan benda-benda di sekitar anda yang menggunakan prinsip tuas • menyatakan apa yang boleh dilakukan oleh tuas • mengenal pasti beban. daya dan fulkrum pada tuas • mengelaskan tuas • menerangkan apa itu momen daya • menyelesaikan masalah berkaitan dengan tuas • mereka cipta atau menggubah sesuatu alat yang menggunakan prinsip tuas Mesin Ringkas Tuas Kelas Momen daya Kelas pertama • Fulkrum di tengah • Cth: Jongkang-jongkit. gunting. pembuka penutup botol Kelas ketiga • Daya di tengah • Cth: Penyapu.1 Jenis Tuas 1 2 3 4 Mesin merupakan sebarang alat yang membantu kita untuk mudah. 132 melakukan kerja dengan lebih yang dihasilkan daripada . neraca tuas Kelas kedua • Beban di tengah • Cth: Stapler. kompleks Kereta dan kapal terbang merupakan mesin mudah cantuman pelbagai mesin .1 Tuas Modul 10. kereta sorong. Tuas ialah salah satu jenis mesin mudah. kayu golf.AB B 10 Mesin Ringkas Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini.

(i) (ii) (iii) Tuas kelas pertama 6 Tuas kelas kedua Tuas kelas ketiga (a) Labelkan kedudukan fulkrum. beban dan daya dalam contoh tuas berikut.5 Lengkapkan rajah yang berikut dengan menandakan kedudukan fulkrum (∆). (i) Beban (ii) Beban (iii) Daya Beban (iv) Daya Fulkrum Fulkrum Daya Fulkrum Daya Fulkrum Beban Gunting (v) Beban Daya Pembuka penutup botol (vi) Daya Beban Playar (vii) Beban Fulkrum Daya Kayu golf (viii) Beban Fulkrum Daya Fulkrum Fulkrum Lengan manusia Batang pancing Alat pemotong kertas Pemecah buah keras (b) Kelaskan tuas di bawah berdasarkan kelas masing-masing. beban (↓L) dan daya ( ↑E atau ↓E). Penyapu Forseps Klip pengikat Pemecah buah keras Pembuka penutup botol Kereta sorong Tuas Stapler Playar Spanar Kayu glof Gunting Penyepit Kelas pertama 1 2 3 4 Gunting Playar Spanar Klip pengikat 1 Kelas kedua Stapler 1 2 3 4 Kelas ketiga Penyapu Penyepit Kayu golf Forseps 2 Pembuka penutup botol Kereta sorong 3 4 Pemecah buah keras 133 .

(e) Langkah (b) hingga (d) diulang dengan menambahkan beban yang lebih banyak pada pembaris meter sehingga pemberat mencapai 200 g. 134 .2 Momen Daya 1 Daya boleh digunakan untuk menghasilkan satu kerja sekitar fulkrum untuk melakukan . 8 9 Kelas tuas yang manakah dapat mengurangkan daya? Kelas pertama dan kelas kedua Apakah kebaikan menggunakan tuas kelas ketiga? kecil Jarak yang digerakkan oleh daya menyebabkan melalui jarak yang besar. Modul 10. tuas kelas kedua mempunyai daya di bahagian tengah. tuas kelas ketiga mempunyai di bahagian tengah. Kesan ini dikenali sebagai yang dikenakan dan 2 3 Momen daya boleh dikira dengan menggunakan persamaan berikut. (c) Jarak daya diselaraskan sehingga pembaris meter diseimbangkan. beban bergerak 10 Mengapakah tuas dianggap sebagai satu mesin? Terangkan. fulkrum Tuas kelas pertama mempunyai beban di bahagian tengah. daya Momen daya bergantung pada jarak antara daya dengan fulkrum . (d) Jarak daya direkodkan. Jarak beban Jarak daya Pembaris meter Beban Daya Langkah-langkah (a) Pemberat 50 g (beban) digantungkan di sebelah kiri pembaris meter. (b) Satu pemberat 50 g (daya) lagi digantungkan pada sebelah kanan pembaris meter. suatu eksperimen dijalankan dengan radasnya disusun seperti berikut. daya Tuas memudahkan kerja dengan sedikit diperlukan untuk mengatasi beban yang berat . 10 cm dari bahagian tengah. Momen daya (N m) = 4 Daya (N) × momen daya kesan pemutaran di . Jarak daya dari fulkrum (m) Untuk mengkaji momen daya.7 Terangkan perbezaan antara kelas-kelas tuas.

(a) 20 cm 50 N Fulkrum 60 cm Daya (b) 20 cm Daya 60 cm 50 N Fulkrum Daya × 60 = 50 × 20 Daya = 1 000 = 16. tuas kelas Untuk mengimbangkan momen beban.20 Perbincangan 1 2 3 4 Dalam eksperimen ini.50 0.50 1.10 0.50 0.00 1.50 2. jarak digunakan.20 0.67 N 60 (c) 5 cm 60 N Fulkrum x cm Daya 15 N Daya × 20 = 50 × (60 + 20) Daya = 4 000 = 200 N 20 (d) 80 N Fulkrum x cm 40 cm Daya 16 N 15 × (x + 5) = 60 × 5 (x + 5) = 300 15 x + 5 = 20 x = 20 – 5 x = 15 cm 135 16 × x 16x 80x – 16x 64x = 80 × (x – 40) = 80x – 3 200 = 3 200 = 3 200 x = 3 200 = 50 cm 64 .40 Daya × jarak/Nm 0.10 0. tuas menjadi seimbang apabila hasil darab daya dan jarak hasil darab beban dan jarak beban daya sama dengan .20 1 1 1 1 pertama 0.Keputusan Bilangan Berat Jarak Beban × Bilangan Berat beban beban/N beban/m jarak/Nm daya daya/N 1 2 3 4 0.15 0.05 0.15 0. daya diubah. Berdasarkan keputusan.50 0.05 0. Beban × Jarak beban = Daya × Jarak daya lebih tinggi . Jika daya dialihkan terlalu jauh dari fulkrum.30 0.10 0.10 0. beban akan diangkat sama 5 Kesimpulan Momen daya adalah dengan hasil darab daya dengan jarak. Modul 10.10 0.00 0.50 Jarak daya/m 0.10 0.10 0.3 Prinsip Daya 1 Tentukan daya yang digunakan untuk mengekalkan tuas yang berikut dalam keadaan seimbang. Cara lain untuk mengimbangkan momen beban ialah dengan mengubah berat daya .

besar kecil tinggi dengan hanya . Tuas kelas ketiga (e) Penyapu digunakan untuk menyapu permukaan yang menggerakkan bahagian pemegang melalui jarak yang (f) Kren digunakan untuk mengangkat beban ke tempat yang kecil pengalihan yang pada gelegarnya. dengan jarak 136 .4 Usaha Inovatif dalam Mereka Cipta Mesin 1 Ciri-ciri dan kegunaan tuas Tuas Kelas pertama Kelas kedua Ciri-ciri Fulkrum terletak di tengah Beban terletak di tengah Daya Kelas ketiga terletak di tengah Kegunaan Menggerakkan atau mengangkat beban yang kecil besar dengan daya yang Menggerakkan atau mengangkat beban yang kecil besar dengan daya yang Menghasilkan jarak pengalihan yang besar pada beban dengan jarak pengalihan yang kecil pada daya (tetapi daya yang lebih besar perlu dikenakan) 2 Contoh-contoh aplikasi tuas Tuas kelas pertama tebal (a) Pemotongan kabel dengan menggunakan playar membolehkan kabel kecil dipotong dengan menggunakan daya yang kerana pemegang playar yang panjang menghasilkan momen yang tinggi . daya dikenakan. (d) Alat pemotong kertas boleh digunakan untuk memotong kertas dengan mudah kerana tinggi momen daya adalah . (b) Paku yang ketat dapat dicabut dengan menggunakan tukul kerana pemegang tukul panjang momen yang menghasilkan yang tinggi apabila daya yang kecil Tuas kelas kedua (c) Kereta sorong dapat diangkat secara tegak dengan lebih mudah kerana jarak beban adalah sentiasa lebih besar daripada jarak .10.2 Usaha Inovatif dalam Mereka Cipta Mesin Modul 10.

10 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. apakah berat bakul Q? A 20 kg B 30 kg C 40 kg D 60 kg 137 Rajah 4 . 2 PMR 2003 Beban P Rajah 1 Beban Q Jika beban Q terdiri daripada dua pemberat dan digantung pada kedudukan seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1. P dan Q. disokong pada bahunya. yang digantung pada setiap hujung batang kayu dengan panjangnya 2. Pilih jawapan yang paling baik. 1 Tuas ialah mesin ringkas kerana I tuas membolehkan kita melakukan kerja dengan mudah II tuas menggunakan daya yang kurang untuk melakukan kerja III tuas menggunakan elektrik untuk melakukan kerja A I sahaja C II dan III sahaja B I dan II sahaja D I. 0. Beban P dan Q dibuat daripada pemberat yang sama jisim. II dan III Rajah 1 menunjukkan sebatang pembaris di mana beban P dan Q digantungkan. PMR 2005 Rajah 2 menunjukkan sebuah sistem tuas yang seimbang.5 m. yang manakah akan menyebabkan pembaris itu dalam keadaan yang seimbang? Bilangan pemberat pada P A B C D 3 2 3 4 3 Kedudukan P III II I IV Berapa jauhkah objek berbentuk bulan sabit digantungkan daripada objek berbentuk hati supaya struktur perhiasan bergantung berada dalam keadaan yang seimbang? A 1 cm C 5 cm B 2 cm D 8 cm 5 PMR 2006 Rajah 3 Rajah 4 menunjukkan seseorang mengangkat bebannya dalam dua bakul.2 m 50 N Fulkrum Rajah 2 0.4 m Daya Jika berat bakul P ialah 60 kg dan batang kayu diletakkan secara mendatar pada bahunya. A 10 N C 25 N B 20 N D 30 N 4 Rajah 3 menunjukkan suatu struktur perhiasan bergantung yang dibuat oleh seorang pelajar. I II III IV Hitung daya yang diperlukan untuk mengekalkan tuas itu dalam keadaan yang seimbang. C dan D. B.

6 Rajah 5 menunjukkan tiga budak lelaki. yang sedang bermain jongkangjongket. Beban 10 kg Fulkrum 30 cm Daya Rajah 8 Alat yang manakah dikelaskan dalam kelas yang sama seperti alat yang ditunjukkan dalam Rajah 6? A C Rajah 6 B D 50 cm Hitung daya yang diperlukan mengangkat beban seberat 10 kg.5 m dari F. Kulir Prinsip tuas manakah yang betul mengenai alat ini? I Beban dan daya bertindak dalam arah yang sama II Alat ini diklasifikasikan sebagai tuas kelas pertama III Daya yang sama diperlukan untuk mengatasi beban IV Fulkrum terletak di antara daya dan beban A I dan III B II dan III C I dan IV D II dan IV 10 Rajah 9 menunjukkan mesin ringkas yang PMR untuk mengangkat sesuatu 2009 digunakan beban. 8 Rajah 7 menunjukkan sepasang gunting kekacip yang digunakan untuk memangkas belukar. Paku Apakah berat budak R jika dia duduk pada jarak 2. Budak Q berberat 35 kg duduk pada jarak 1.5 m dari F dan jongkang-jongket adalah dalam keadaan yang seimbang? A 69 kg C 39 kg B 49 kg D 29 kg 7 PMR 2006 Rajah 5 Rajah 6 menunjukkan satu alat yang biasanya digunakan oleh tukang kebun. Q dan R. P. Budak P berberat 70 kg duduk pada jarak 2. Daya paling kurang digunakan apabila batang belukar terletak pada A B C D Rajah 7 Rajah 9 untuk Diberi: 1 kg = 10 N Beban (N) × Jarak beban dari fulkrum (m) = Daya (N) × Jarak daya dari fulkrum (m) A B C D 6N 60 N 15 N 150 N 138 . 9 PMR 2009 Rajah 8 menunjukkan satu alat yang menggunakan prinsip tuas.5 m dari F.

Lengkapkan lukisan sistem tuas di bawah bagi stapler tersebut dan label kedudukan beban. adalah paling mudah untuk menyepit kiub ais dengan daya yang paling kurang? Mengapa? Pada kedudukan R. tulis kedudukan fulkrum dengan menggunakan huruf ‘F’. daya dan fulkrum. F S R Kiub ais (a) Apakah kelas tuas penyepit ais digolongkan? Tuas kelas ketiga Rajah 1 [1 markah] (b) Dalam Rajah 1. [2 markah] (d) Rajah 2 menunjukkan sebuah stapler yang digunakan untuk mencantumkan beberapa keping kertas. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan penyepit ais yang digunakan untuk memindahkan kiub ais dari bakul ais ke satu gelas. Rajah 2 139 .11 Rajah 10 menunjukkan alat pemotong kertas. pada kedudukan yang manakah (R atau S). Rajah 10 Alat ini diklasifikasikan sebagai tuas kelas kedua kerana A beban terletak di antara fulkrum dan daya B daya terletak di antara fulkrum dan beban C daya yang lebih tinggi diperlukan untuk mengatasi beban yang kecil D jarak daya dari fulkrum adalah lebih besar daripada jarak beban dari fulkrum Kertas 2 Jawab semua soalan. [1 markah] (c) Berdasarkan Rajah 1. Kedudukan ini adalah lebih jauh dari fulkrum.

w Rajah 3 Jadual 1 menunjukkan bacaan yang diambil. (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Jarak pemberat dari fulkrum (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Bilangan pemberat (iii) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jarak bagi jisim yang tidak diketahui dari fulkrum (b) Anggarkan nilai p dan q. hitung jisim yang tidak diketahui. w. (i) p: 6 (ii) q: 4 [3 markah] [2 markah] (c) Jika setiap pemberat mempunyai jisim 5 gram dan jisim yang tidak diketahui ialah 6 cm dari fulkrum. Jarak pemberat dari fulkrum/cm Bilangan pemberat yang digunakan Jadual 1 2 12 4 p 6 q 8 3 (a) Nyatakan pemboleh ubah eksperimen ini.Beban Fulkrum Daya [3 markah] Bahagian B 2 Rajah 3 menunjukkan susunan radas untuk mengkaji bilangan pemberat yang digunakan pada jarak yang berlainan dari fulkrum untuk mengimbangkan jisim yang tidak diketahui. (3 × 5) × 8 = w × 6 15 × 8 = 5 × 4 = 20 g w= 6 [3 markah] 140 . w. Rod kaca Tali Pemberat Jisim yang tidak diketahui.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful