SAINS
Tingkatan

MODUL

Pengajaran & Pembelajaran

2

Wong Soon Choong

ilustrasi. Bhd. mekanikal. (919810-T) Tingkat 1. Tidak dibenarkan mengeluar ulang mana-mana bahagian teks.04 .6185 2402 Hakcipta terpelihara.0174 .Nilam Publication Sdn. Spring Crest Industrial Park 68100 Batu Caves. Malaysia. No.967 . Bhd.0 9 789670 174044 Dicetak oleh Pramaju Sdn. Tel/Fax: 03 . 2011 ISBN 978 . Jalan 5/10B Springcrest Industrial Park 68100 Batu Caves Selangor Darul Ehsan . © Nilam Publication (919810-T). Selangor. Jalan 5/10B. rakaman atau lain-lain sebelum mendapat keizinan bertulis daripada Nilam Publication Sdn Bhd. 35. No. 35. isi kandungan buku ini dalam apa jua bentuk dan dengan apa cara sekali pun sama ada secara elektronik. fotokopi.

5 Pemuliharaan dan Pemeliharaan Hidupan 4.Kandungan Bab 1 Dunia Melalui Deria Kita 1.1 Kelas Makanan 2.4 Fotosintesis 4.3 Sistem Pencernaan Manusia 2.2 Kepentingan Gizi Seimbang 2.3 Deria Bau 1.4 Deria Rasa 1.2 Deria Sentuh 1.1 Kepelbagaian Hidupan dan Pengelasannya Penilaian 3 42 Bab 4 Saling Bersandaran antara Organisma Hidup dengan Persekitaran 4.5 Deria Pendengaran 1.6 Peranan Manusia dalam Mengekalkan Keseimbangan Alam Semula Jadi Penilaian 4 50 iii .4 Proses Menyerap Makanan Tercerna 2.7 Cahaya dan Penglihatan 1.3 Siratan Makanan 4.6 Deria Penglihatan 1.1 Saling Bersandaran antara Hidupan dengan Persekitaran 4.2 Interaksi antara Hidupan 4.1 Organ Deria 1.9 Rangsangan dan Gerak Balas Tumbuhan Penilaian 1 1 Bab 2 Nutrisi 2.8 Bunyi dan Pendengaran 1.5 Penyerapan Semula Air dan Penyahtinjaan 2.6 Mempraktikkan Cara Pemakanan yang Sihat Penilaian 2 24 Bab 3 Kepelbagaian Hidupan 3.

5 Asid dan Alkali 5.Bab 5 Air dan Larutan 5.2 Kepentingan Kestabilan Penilaian 9 124 Bab 10 Mesin Ringkas 10.4 Larutan dan Keterlarutan 5.1 Kestabilan 9.7 Sistem Bekalan Air 5.5 Aplikasi Kuasa 7.2 Sistem Sokongan pada Tumbuhan Penilaian 8 116 Bab 9 Kestabilan 9.1 Tuas 10.6 Penulenan Air 5.1 Ciri-ciri Fizikal Air 5.2 Pengukuran Daya 7.3 Aplikasi Daya Geseran 7.1 Tekanan Udara 6.2 Komposisi Air 5.1 Daya 7.2 Aplikasi Prinsip Tekanan Udara dalam Kehidupan Harian Penilaian 6 93 Bab 7 Dinamik 7.2 Usaha Inovatif dalam Mereka Cipta Mesin Penilaian 10 132 iv .3 Proses Penyejatan Air 5.8 Pemeliharaan Kualiti Air Penilaian 5 66 Bab 6 Tekanan Udara 6.4 Aplikasi Kerja 7.1 Sistem Sokongan pada Haiwan 8.6 Kepentingan Daya dalam Kehidupan Harian Penilaian 7 103 Bab 8 Sokongan dan Pergerakan 8.

dengar. rabun dekat dan presbiopia serta cara-cara membetulkan mereka • menjelaskan had deria penglihatan dan cara-cara untuk mengatasinya • membezakan penglihatan stereoskopik dan penglihatan monokular • menerangkan ciri-ciri bunyi • menjelaskan gerak balas dalam tumbuhan Dunia melalui deria kita Deria Lihat. sentuh.AB B 1 Dunia Melalui Deria Kita Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini. anda harus dapat • mengenal pasti deria manusia dan organ deria bersama dengan rangsangan masing-masing • menyatakan lintasan manusia bergerak balas terhadap rangsangan • mengenal pasti struktur kulit manusia dan reseptor-reseptor di dalamnya • mengenal pasti reseptor bau di dalam rongga hidung • mengenal pasti keempat-empat jenis reseptor rasa lidah manusia • mengenal pasti struktur telinga manusia dan menyatakan fungsi setiap bahagian • mengenal pasti struktur mata manusia dan menyatakan fungsi setiap bahagian • menerangkan ciri-ciri cahaya • menjelaskan kejadian rabun jauh. bahan kimia Organ deria Mata Telinga Kulit Hidung Lidah Cahaya dan penglihatan Ciri-ciri cahaya Pemantulan Pembiasan Had penglihatan Alat optik untuk mengatasi Gerak balas terhadap air Bunyi dan pendengaran Gerak balas terhadap graviti Kecacatan penglihatan Rabun dekat Rabun jauh Gerak balas terhadap cahaya Gerak balas terhadap sentuhan Fototropisme Hidrotropisme Geotropisme Tropisme Gerak balas tumbuhan Gerakan nasti Gerak balas terhadap sentuhan Tigmotropisme Ciri-ciri bunyi Pemantulan dan penyerapan bunyi Mengatasi had pendengaran 1 . bunyi. sentuhan. rasa Rangsangan Cahaya. bau.

ia menghasilkan impuls yang dihantar ke otak untuk Gerak balas ialah tindak balas terhadap rangsangan. deria yang terlibat dan jenis rangsangan yang dikesan. 5 6 7 Apabila organ deria mengesan suatu rangsangan. saraf tunjang . Dengan menggunakan perkataan yang diberikan. Saraf Rangsangan Reseptor Reseptor Otak Efektor Saraf Otak Gerak balas Efektor Saraf 2 . ditafsirkan .1 Organ Deria Modul 1 1. organ lain yang terlibat termasuk saraf dan .1 Organ deria dan Fungsinya Lengkapkan jadual di bawah untuk menunjukkan hubungan antara setiap organ deria. sakit. . Deria Sentuh Bau Rasa Pendengaran Penglihatan Organ deria Kulit Sentuh. Organ deria tergolong dalam sistem Dalam sistem ini. tekanan Hidung Lidah Telinga Mata Rangsangan Bahan kimia Bahan kimia Bunyi Cahaya 2 3 4 Fungsi organ deria adalah untuk Rangsangan ialah mengesan rangsangan . perubahan pada persekitaran yang dapat dikesan oleh organ deria saraf otak dalam badan manusia.1. lengkapkan carta aliran di bawah untuk menunjukkan laluan dari rangsangan ke gerak balas. haba.

Reseptor Reseptor Reseptor sentuh tekanan panas terdapat di bawah epidermis.2 Struktur Kulit dan Deria Sentuh Label rajah yang berikut dengan perkataan yang diberikan. Kepekaan kulit bergantung pada ketebalan epidermis Bahagian badan yang sangat peka terhadap sentuhan adalah seperti bibir .1. Dermis juga kelenjar peluh . peka terhadap rangsangan berbanding dan bilangan reseptor hujung jari dan .2 Deria Sentuh Modul 1 1. sakit Reseptor adalah sangat dekat dengan permukaan kulit supaya kita boleh mengelak daripada bahaya dengan cepat. . sentuh 3 10 Orang buta menggunakan reseptor untuk membaca tulisan Braille. Reseptor panas Epidermis Reseptor sakit Reseptor tekanan Dermis Reseptor sentuh Reseptor sejuk Lapisan lemak Epidermis Dermis Lapisan lemak Reseptor sentuh Reseptor sejuk Reseptor panas Struktur kulit manusia Reseptor tekanan Reseptor sakit 2 3 4 5 6 Reseptor sakit terdapat pada epidermis. sejuk mangandungi banyak 7 8 9 Sesetengah bahagian kulit adalah lebih dengan bahagian lain. dan reseptor salur darah dan terdapat pada dermis. terdapat pada lapisan lemak.

4 1 Deria Rasa Modul 1.3 Deria Bau Modul 1. terhadap satu rasa berbanding terlarut Apabila makanan dikunyah. Lapisan mukus Sel deria Saraf Carta aliran yang menunjukkan pengesanan bau.4 Deria Rasa Kenal pasti dan label bahagian-bahagian lidah dengan rasa yang dapat dirangsang oleh bahagianbahagian berkenaan. Bahan kimia yang terlarut tidak dapat merangsang reseptor bau. dia tidak dapat menghidu dengan baik tebal kerana lapisan mukus terlalu . Reseptor bau terletak pada bahagian atas bahan kimia Hidung mengesan dalam udara yang disedut. Reseptor rasa terkandung di dalam tunas rasa lidah. Pahit C B D C B A Masam Masin Manis 2 3 4 Struktur lidah peka Bahagian tertentu pada lidah adalah lebih dengan bahagian lidah yang lain. Saraf Saraf Sel deria Rongga hidung Lubang hidung Struktur hidung 2 3 4 5 rongga hidung.3 Struktur Hidung 1 Kenal pasti dan label rajah berikut dengan perkataan yang diberikan. Lapisan larut mukus dan yang meliputi reseptor bau membenarkan bahan kimia merangsang reseptor bau. 4 dalam air liur dan . bahan kimia dalam makanan reseptor merangsang yang terkandung di dalam tunas rasa. Otak Rongga hidung Sel deria Lubang hidung Otak Apabila seseorang itu mendapat selesema.1. Bahan kimia dalam udara Otak 6 1.

5 Deria Pendengaran Modul 1 1. dan Mekanisme Pendengaran Label rajah yang berikut dengan perkataan yang diberikan. Koklea . . Air liur Tunas rasa Saraf Otak 1. Apabila bunyi dikesan gegendang telinga tingkap bujur akan bergetar.5 Struktur Telinga. Seseorang itu tidak dapat merasa makanan Carta aliran yang menunjukkan pengesanan rasa. (c) (a) Cuping telinga . Fungsinya. Mekanisme pendengaran Gelombang Bunyi Tingkap bujur Koklea Cuping telinga Osikel Saraf auditori dan salur separuh bulat Salur telinga Gegendang telinga Otak tidak terlibat dalam mekanisme 5 Eustachio Tiub pendengaran.5 6 Deria rasa dipengaruhi oleh deria selesema apabila dia menghidap Bahan kimia dalam makanan bau . 5 . Osikel . Koklea Tiub Eustachio Osikel Cuping telinga Gegendang telinga Salur telinga Gegendang telinga Salur telinga Cuping telinga Tingkap bujur Salur separuh bulat Saraf auditori Salur separuh bulat Osikel Saraf auditori Tingkap bujur Koklea Tiub Eustachio Telinga luar Telinga Telinga tengah dalam Struktur telinga 2 bahagian telinga luar. dan dan dan gegendang telinga tingkap bujur salur separuh bulat osikel dan terdapat di terdapat di terdapat di 3 4 bahagian telinga dalam. (b) bahagian telinga tengah. salur telinga tiub Eustachio saraf auditori .

dan Mekanisme Penglihatan Dengan mengkaji carta dan model mata manusia. Gelemaca Kanta mata Gelemair Anak mata Ligamen penggantung Otot silia Ligamen penggantung Iris Anak mata Kornea Gelemair Kanta mata Struktur mata 6 Saraf optik Retina Bintik buta Kornea Iris Koroid Sklera Otot silia Bintik kuning Sklera Koroid Retina Bintik kuning Bintik buta Saraf optik Gelemaca . Fungsinya.6 Deria Penglihatan Fungsi Menerima telinga Menyalurkan Menukarkan gelombang bunyi dan menyalurkannya ke salur gelombang bunyi ke gegendang telinga gelombang bunyi yang terkena padanya kepada getaran gegendang telinga Menghantar dan memperkuatkan getaran Menghantar Menyamakan telinga Menghasilkan Menghantar Mengawal getaran dari osikel ke koklea tekanan udara impuls impuls ke otak untuk ditafsir badan antara kedua-dua belah gegendang keseimbangan Modul 1 1.6 Fungsi bahagian telinga Bahagian telinga Cuping telinga Salur telinga Gegendang telinga Osikel Tingkap bujur Tiub Eustachio Koklea Saraf auditori Salur separuh bulat 1. kenal pasti bahagian mata dengan perkataan yang diberikan.6 Struktur Mata.

cahaya yang terjatuh dikesan padanya tidak dapat Mengawal saiz Mengawal Memfokuskan Memegang Mengubah Mengekalkan Mengekalkan Menghantar anak mata kuantiti cahaya yang memasuki mata cahaya pada retina melalui pembiasan cahaya kanta mata pada tempatnya ketebalan kanta mata bentuk bebola mata antara kanta mata dengan kornea bentuk bebola mata antara kanta mata dengan retina impuls ke otak 3 Dengan menggunakan perkataan yang diberikan. Gelemaca Gelemair Cahaya Gelemaca Retina Kanta mata Anak mata Saraf optik Retina Kornea Kanta mata Saraf optik 7 Kornea Gelemair Anak mata Otak . lengkapkan carta aliran di bawah untuk menunjukkan mekanisme penglihatan.2 Fungsi bahagian mata Struktur mata Sklera Kornea Koroid 1 2 3 Retina 1 2 Bintik kuning Bintik buta Iris Anak mata Kanta mata Ligamen penggantung Otot silia Gelemair Gelemaca Saraf optik Melindungi Membenarkan Membekalkan Menghalang Memberi mata cahaya memasuki mata nutrien pemantulan warna kepada mata cahaya dalam mata kepada imej mengesan cahaya Fungsi Mengandungi reseptor yang Menghasilkan impuls peka Bintik yang paling terhadap cahaya Bintik di mana saraf optik meninggalkan bebola mata.

Pemerhatian Cermin satah Sudut pantulan Sinar pantulan Sudut tuju Sinar tuju Sudut tuju 30° Sudut pantulan 30° Cermin satah Sudut tuju Sudut pantulan Sinar pantulan Sinar tuju 40° 40° Cermin satah Sudut tuju Sudut pantulan Sinar pantulan Sinar tuju 50° 50° 8 . alat radas disusun seperti rajah berikut. Keputusan Dengan menggunakan jangka sudut.7 1 Cahaya dan Penglihatan Modul 1. Sinar pantulan ditekap di atas sehelai kertas A4. Keputusan dicatatkan di dalam jadual di bawah. ukur sudut pantulan dalam rajah di atas dan catatkan ukuran tersebut di dalam jadual di bawah. Cermin satah P Sinar pantulan Sinar tuju Normal Kertas A4 Kotak sinar Plastisin Q Cahaya boleh dipantul boleh dibiaskan menghasilkan warna menghasilkan imej Langkah-langkah 1 2 3 4 Cahaya disinarkan ke atas cermin satah pada sudut tuju yang berlainan.7 Ciri-ciri Cahaya Isikan tempat kosong dalam rajah berikut untuk menunjukkan ciri-ciri cahaya.8 Pantulan Cahaya Dalam satu eksperimen untuk mengkaji pantulan cahaya.1. merambat secara lurus dihalang oleh objek yang legap menghasilkan bayang-bayang Modul 1. Sudut pantulan dalam setiap kes diukur.

Keputusan Dengan menggunakan jangka sudut. satah . memantul cahaya dengan baik. Sinar tuju dan sinar biasan ditekap di atas sehelai kertas A4. Sudut tuju dan sudut pantulan adalah licin sama dan . Blok kaca Garis yang dilukis untuk sisi bertentangan dengan blok kaca P Sinar biasan Kertas A4 Sinar tuju Normal Q Kotak sinar Langkah-langkah 1 2 3 4 Sinar tuju ditujukan ke blok kaca dengan sudut tuju yang berlainan (30°. ukur sudut biasan di dalam setiap rajah dan catatkan ukuran di dalam jadual di bawah.Perbincangan 1 2 3 rata Permukaan . berkilat boleh Sudut tuju dan sudut pantulan berada pada sama yang sama. 50°). Kesimpulan Sudut tuju dan sudut pantulan adalah 1. Sudut biasan setiap kes diukur.9 Pembiasan Cahaya Modul Dalam eksperimen untuk mengkaji pembiasan cahaya. Pemerhatian Sinar biasan Sudut tuju Sudut biasan Sinar tuju Sinar biasan Sudut tuju Sudut biasan Sinar tuju Sinar biasan Sudut tuju Sudut biasan Sinar tuju Normal Normal Normal Sudut tuju Sudut biasan 30° 20° 9 40° 25° 50° 30° . 40°. alat radas disusun seperti dalam rajah berikut. Keputusan dicatatkan di dalam jadual berikut.

meningkat manakala kelajuan cahaya apabila cahaya bergerak dari medium yang lebih tumpat ke medium yang kurang tumpat. Kaca adalah lebih (a) Sinar cahaya membengkok bergerak dari udara ke kaca. besar (a) Sudut tuju lebih dari udara ke kaca. (b) Sinar cahaya membengkok bergerak dari kaca ke udara. Aplikasi Situasi 1 Situasi 2 Kedalaman ketara Kedalaman sebenar Straw yang diletak di dalam segelas air kelihatan putus kerana pembiasan cahaya. 10 . berkurang apabila Fenomena ini berlaku kerana kelajuan cahaya menjadi cahaya bergerak dari medium yang kurang tumpat ke medium yang lebih tumpat. Kesimpulan pembiasan cahaya.Perbincangan 1 2 3 Arah sinaran cahaya berubah apabila cahaya merambat melalui ketumpatan medium yang mempunyai yang berlainan. kecil ke jauh dua arah normal apabila sinar itu dari normal apabila sinar itu 4 daripada sudut biasan apabila cahaya bergerak daripada sudut biasan apabila cahaya bergerak Kaca Udara Udara Kaca Dari udara ke kaca 5 6 Fenomena ini dikenali sebagai pembiasan cahaya Dari kaca ke udara . tumpat daripada udara. Kolam renang kelihatan lebih cetek kerana Sinar cahaya dibiaskan apabila sinar itu bergerak melalui medium yang berlainan ketumpatan . (b) Sudut tuju lebih dari kaca ke udara.

Modul I 1. Imej terbentuk di belakang retina III Rabun Warna Penggunaan kanta cembung . • Kanta mata terlalu tebal .10 Kecacatan Penglihatan jauh dengan jelas Sebab Pembetulan Rabun Jauh (miopia) • tidak dapat melihat objek Tempat pembentukan imej • Bebola mata terlalu panjang . dekat dengan jelas Sebab Pembetulan • Bebola mata terlalu pendek . • tidak dapat membezakan sesetengah jauh warna daripada warna lain dekat IV Presbiopia • tidak dapat melihat objek yang tua • dialami oleh orang kenyal dan yang dengan jelas disebabkan kanta mata menjadi kurang V Astigmatisme • sebahagian daripada objek menjadi kurang terubah jelas atau bentuk imej rata • disebabkan permukaan kornea yang tidak • dibetulkan dengan memakai kanta yang istimewa atau melalui pembedahan 11 . • Kanta mata terlalu nipis . Imej terbentuk di depan retina II Rabun Dekat (hipermetropia) • tidak dapat melihat objek Tempat pembentukan imej Penggunaan kanta cekung .

dua garisan selari kelihatan . seni jauh objek . Q dan R dikenali sebagai ilusi optik menafsir . persilangan • Dalam Rajah Q. • Fenomena di mana kita tidak dapat melihat dengan betul dalam Rajah P. Periskop digunakan untuk memerhatikan sel. 4 Bintik buta • Dengan mata kanan ditutup. bakteria dan virus. tidak dapat melihat . Ilusi optik 2 3 dengan menggunakan alat optik yang P Q R bengkok • Dalam Rajah P. • Dalam Rajah R. Binokular Mikroskop dipasang pada kapal selam untuk memerhatikan objek di permukaan laut. Alat optik digunakan untuk memerhatikan objek yang jauh. diatasi Sesetengah had penglihatan boleh sesuai. • Simbol tambah (+) tidak dapat dilihat apabila imej simbol ini terjatuh atas • Bintik buta ialah bintik di mana 5 saraf optik menyambungkan retina dengan otak. Alat optik untuk mengatasi had penglihatan.11 Had Penglihatan bintik buta . bintik buta . kita sama ada melihat seorang lelaki tua atau seorang pemuda . dan objek di belakang objek ilusi optik Had penglihatan manusia termasuk . 12 . titik (•) di sebelah kanan direnung dengan menggunakan mata kiri. Kanta pembesar digunakan untuk memerhatikan objek yang kecil. objek yang terlalu yang legap . Buku ini didekatkan sehingga simbol tambah (+) tidak dapat dilihat.Modul 1 1. Kejadian ini berlaku apabila otak kita tidak dapat perkara yang dilihat oleh mata kita dengan betul. Gelombang ultrasonik digunakan oleh doktor untuk meneropong organ dalaman pesakit. titik garisan hitam kelihatan berwarna kelabu cerah. Teleskop digunakan oleh ahli kaji bintang untuk memerhatikan objek-objek di atas langit.

Objek dapat dilihat dalam tiga dimensi. harimau stereoskopik . • Beras • Bunyi kedengaran Udara ditiup merentasi mulut tabung uji.12 Penglihatan Stereoskopik dan Monokular Penglihatan stereoskopik Pertindihan medan penglihatan Medan penglihatan mata kiri Medan penglihatan mata kanan Ciri-ciri Medan penglihatan Penglihatan Monokular Medan penglihatan mata kiri Medan penglihatan mata kanan Pertindihan medan penglihatan Kelebihan 1 2 Jenis haiwan Contoh haiwan Ya Haiwan boleh menganggar jarak dengan betul. • Permukaan air bergetar • Bunyi kedengaran Bunyi dihasilkan apabila sesuatu objek bergetar 13 . 1 2 Tidak Haiwan mempunyai medan penglihatan yang lebih luas. Herbivor Lembu. . kambing Manusia mempunyai medan penglihatan 1.13 Penghasilan Bunyi Susunan alat radas Langkah Getah regang dipetik Pemerhatian • Getah .8 Bunyi dan Pendengaran Modul 1. Haiwan boleh mengesan pemangsa dengan mudah. • bergetar Pensel Getah yang diregangkan Kotak tisu Bunyi kedengaran melompat Beras Getah Rod kaca Beg plastik regang Tiup Tabung uji Air Beg plastik regang diketuk dengan rod kaca.Modul 1. Karnivor Helang.

berdering Loceng masih 3 4 Ke pam vakum 1 2 Loceng elektrik dihidupkan. medium pemindahan bunyi juga menjadi semakin berkurang.15 Pantulan dan Penyerapan Bunyi Eksperimen Kepingan asbestos Jenis permukaan Jam randik 55 50 45 40 35 30 25 60 27 24 21 18 30 3 6 9 Keputusan Detikan jam randik didengar dengan jelas . 1 2 Bunyi memerlukan medium kerana kita masih dapat melihat loceng bergetar. 2 Botol Winchester 2 botol Winchester. memantulkan bunyi. Bunyi diserap apabila ia terkena pada permukaan lembut . Bunyi loceng menjadi semakin perlahan sehingga tidak kedengaran . Perbincangan Bunyi dipantulkan apabila ia terkena pada permukaan yang keras . tiada medium untuk pemindahan bunyi. Lantai simen 5 10 15 20 15 12 Tiup kertas Permukaan Surat khabar Detikan jam randik tidak dapat didengar dengan jelas. Botol Winchester menjadi vakum setelah semua udara dipam keluar.Modul 1. Pam vakum dihidupkan. Pendengar cuba mendengar detikan jam randik yang dipantulkan daripada pelbagai jenis permukaan yang berlainan. Namun.14 Keperluan Medium untuk Pemindahan Bunyi Pemerhatian 1 Suis Eksperimen Bateri Perbincangan 1 Fungsi pam vakum adalah untuk mengepam udara keluar dari Bunyi loceng dapat didengar pada mulanya. Udara di dalam botol Winchester menjadi semakin berkurang. Permukaan lembut 14 menyerap . Kesimpulan Permukaan keras bunyi. vakum . Kesimpulan Bunyi tidak boleh bergerak melalui untuk pemindahan. jadi bunyi tidak kedengaran. Aktiviti 1.

pendedahan kepada bunyi untuk jangka masa panjang atau dirawat • Kecacatan pendengaran kekal tidak dapat menggunakan alat bantu pendengaran . kuat tumor di telinga dalam. luar Kecacatan pendengaran sementara • masalah berlaku pada telinga lilin pembentukan kelahiran atau jangkitan • Kecacatan pendengaran sementara boleh dirawat atau dibetulkan melalui 2 Kecacatan pendengaran kekal tua . Fungsi Untuk mendengar denyutan jantung bunyi-bunyi dalaman organ Digunakan oleh • Had pendengaran boleh diatasi dengan menggunakan alat pendengaran. pembedahan . tetapi boleh dibantu dengan 3 Had pendengaran • Telinga manusia hanya dapat mengesan bunyi yang frekeunsinya antara 20 Hz dan 20 000 Hz. Alat dan Doktor Stetoskop memperkuatkan Untuk bunyi yang didengar Alat bantu pendengaran Orang yang mengalami masalah pendengaran Untuk memperkuatkan suara Mikrofon 15 Penceramah apabila bercakap di khalayak ramai . kuat pada kepala. jauh atau bunyi yang terlalu • Kita juga tidak dapat mendengar bunyi dari jarak lembut .16 Kecacatan Pendengaran dan Had Pendengaran tengah dan telinga disebabkan berlubang .Modul 1 1. gegendang telinga . kecacatan semasa pada telinga. jangkitan • masalah berlaku pada telinga dalam disebabkan menjadi bakteria hentaman .

biji benih kacang hijau. • Pendengaran stereofonik membolehkan kita mengenal pasti arah sumber bunyi kerana telinga yang lebih dekat dengan sumber bunyi dapat mengesan bunyi lebih awal mentafsirkan . Mentol Bikar Kacang hijau yang bercambah Kapas lembap Bikar K Bikar L (E2 C12g) Kotak yang berlubang 16 . K dan L. Bikar K diletakkan di bawah lampu. akar tumbuhan bertumbuh jauh dari cahaya.9 Rangsangan dan Gerak Balas Tumbuhan Eksperimen 1.4 Pendengaran stereofonik • Pendengaran dengan menggunakan kedua-dua belah telinga.17 Tujuan Gerak Balas Tumbuhan Terhadap Cahaya (E2 C12a) Untuk mengkaji gerak balas tumbuhan terhadap cahaya Pucuk tumbuhan bertumbuh ke arah cahaya. 1. kotak (bahagian dalam dicat hitam) 1 2 3 Bahan (E2 C12e) Langkah-langkah Sedikit kapas lembap diletakkan di dalam dua buah bikar. Otak kita dapat perbezaan kenyaringan dan masa menerima bunyi antara dua telinga. Hipotesis (E2 C12b) Pemboleh ubah (a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Arah cahaya (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Arah pertumbuhan pucuk (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Kehadiran air. dikenali sebagai pendengaran stereofonik . Beberapa biji benih kacang hijau diletakkan di dalam kedua-dua bikar. manakala bikar L diletakkan di dalam sebuah kotak yang berlubang seperti dalam rajah berikut. • Pendengaran dengan menggunakan satu telinga sahaja menyebabkan kita tidak dapat arah menentukan sumber bunyi. mentol Kapas. jenis biji benih (E2 C12c) (E2 C12d) Radas Bikar.

Keputusan

4

Pertumbuhan biji benih kacang hijau diperhatikan selepas beberapa hari.

(E2 C12f) (E2 C13a, b, c)

Bikar K
Skil E2 C14 Skor

Bikar L Gerak balas akar Akar tumbuh Akar tumbuh

(E2 C14ii, iii)

Bikar K L

Gerak balas pucuk Pucuk tumbuh Pucuk tumbuh

ke atas ke arah cahaya

ke bawah ke bawah
(E2 C14i)

Perbincangan Skil E2 C15 Skor

1 2 3 4 5

Pucuk bertumbuh ke arah cahaya kerana cahaya diperlukan untuk fotosintesis . Gerak balas tumbuhan terhadap cahaya dipanggil Pucuk menunjukkan fototropisme Akar menunjukkan fototropisme positif negatif . fototropisme .
(E2 C15a)

.

Jika bikar L diletakkan di dalam sebuah kotak yang tiada lubang, pucuk anak benih atas (E2 C15b) akan bertumbuh ke . diterima .
(E2 C16a)

Kesimpulan Skil E2 C16 Skor

Hipotesis

Pucuk tumbuhan bertumbuh ke arah cahaya; akar tumbuhan bertumbuh jauh dari arah cahaya.
(E2 C16b)

Eksperimen 1.18

Gerak Balas Tumbuhan Terhadap Graviti

Beberapa pohon tumbuhan bertumbuh di dalam pasu yang digantung di dalam sebuah bilik yang gelap. Pucuk mereka bertumbuh ke atas; manakala akar mereka bertumbuh ke bawah seperti dalam rajah berikut.

Pucuk

Akar
Inferens Skil E1 C4 Skor

Pertumbuhan pucuk dan akar tumbuhan dipengaruhi oleh graviti.

(E1 C4a, b, c)

17

Berdasarkan inferens yang dibuat, sebuah kajian dijalankan.
Tujuan

Untuk mengkaji gerak balas tumbuhan terhadap graviti Pucuk tumbuh ke atas melawan graviti manakala akar tumbuh ke bawah ke arah graviti.
(E1 C11a, b)

Hipotesis Skil E1 C11 Skor

Pemboleh ubah

(a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Orientasi anak benih yang bercambah (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Arah pertumbuhan pucuk dan akar benih (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Kehadiran air, jenis biji benih

Radas Bahan Langkah-langkah

Bikar, piring petri Kapas, biji benih kacang hijau, plastisin, pita selofan 1 2 3 3 biji benih kacang hijau diletakkan di dalam piring petri yang mempunyai kapas lembap. Biji benih ini disusun supaya akar benih menghala ke arah yang berlainan. Piring petri ini ditutup dengan menggunakan pita selofan. Piring petri didirikan dalam kedudukan tegak (dengan menggunakan plastisin) dalam almari gelap selama beberapa hari.
Pucuk Kapas lembap Akar Pita selofan Piring petri Plastisin

4
Keputusan

Pertumbuhan anak benih diperhatikan selepas beberapa hari.

(E1 C6d, e)

1 2
Perbincangan Skil E1 C8 Skor

Akar benih bertumbuh ke arah Pucuk benih bertumbuh ke arah

bawah atas

. . graviti .
(E1 C6a, b, c) (E1 C8a)

1 2 3 4

Akar dan pucuk bergerak balas terhadap rangsangan Akar menunjukkan geotropisme negatif geotropisme . positif

manakala pucuk menunjukkan pertumbuhan

(E1 C8c)

geotropisme Jenis gerak balas yang ditunjukkan oleh biji benih tersebut ialah air kerana rangsangan cahaya dan terhadap biji benih telah (E1 C8b, d) dimansuhkan. 18

Radas disimpan di dalam almari gelap untuk memastikan pucuk tidak dipengaruhi oleh cahaya .

Kesimpulan

geotropisme positif Akar tumbuhan menunjukkan geotropisme negatif . menunjukkan

manakala pucuk tumbuhan

Modul 1

1.19 Tropisme dalam Tumbuhan

Gambar rajah di sebelah menunjukkan gerak balas anak benih terhadap rangsangan. (a) Fungsi gel silika adalah untuk menyerap kelembapan di dalam udara. Gel silika boleh digantikan dengan kalsium klorida kontang mempunyai fungsi yang sama. yang

Kapas lembap

(b) Anak benih bergerak balas terhadap air. Gerak balas ini hidrotropisme positif dikenali sebagai . (c) Akar benih tidak bertumbuh ke arah bawah walaupun tertarik oleh daya graviti. Ini menunjukkan tumbuhan kuat mempunyai gerak balas yang lebih terhadap air. 2

Benih

Gel silika

Gambar rajah di bawah menunjukkan dua tumbuhan yang bergerak balas terhadap rangsangan yang berbeza.

Tumbuhan
Seri pagi Mimosa pudica

Rangsangan Cara bergerak balas Jenis gerak balas 1 Perbezaan gerak balas 2

Sentuhan Mengelilingi menyentuhnya Tigmotropisme Tumbuh rangsangan ke arah 1 2 objek yang Menutup

Sentuhan daunnya sebaik

sahaja disentuh Gerakan nasti

Pergerakan tidak bergantung pada arah rangsangan Gerak balas berlaku dengan cepat .

Gerak balas berlaku dengan perlahan .

19

C Kehadiran dua lubang hidung untuk membolehkan bau memasuki salah satu lubang hidung.1 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. 2 PMR 2007 Kanta mata 3 4 Antara ciri hidung berikut. A B C D Antara yang berikut. B. yang manakah akan mengakibatkan perubahan ini? A Membaca buku dan kemudiannya memandang televisyen B Memandang televisyen dan kemudiannya membaca buku C Membaca buku dan kemudiannya melihat jam tangan D Melihat jam tangan dan kemudiannya membaca buku 7 PMR 2005 Rajah 2 Antara rajah berikut. yang manakah benar mengenai rasa makanan yang dikesan oleh kawasan pada lidah? Jenis makanan Kawasan pada lidah Haiwan P A B C D Cuka Sos soya Teh cina Madu R S P Q 20 Pada kedudukan manakah dalam medan penglihatannya perlu mangsanya berada supaya haiwan P boleh menerkamnya dengan tepat? Rajah 3 . B Kehadiran rambut dalam hidung untuk menapis bau yang tidak dikehendaki. Antara organ deria berikut. Rajah 1 menunjukkan lidah manusia. yang manakah menyebabkan kita tidak dapat menghidu dengan efisien? A Lapisan mukus melitupi reseptor bau. yang manakah mengesan getaran pada udara? A Hidung C Mata B Telinga D Lidah Kepekaan kulit terhadap bergantung pada A bilangan reseptor sentuhan B ketebalan dermis C jenis reseptor pada kulit D ketebalan lapisan lemak sentuhan 6 PMR 2004 Rajah 2 menunjukkan perubahan dalam ketebalan kanta mata seorang budak lelaki. P Q R S Rajah 1 Antara tindakan berikut. D Bentuk hidung dengan lubang hidung menghala ke bawah. 1 Seekor lalat hinggap pada bahagian belakang leher anda. yang manakah mengesan lalat itu? A Mata C Kulit B Telinga D Hidung Antara organ deria berikut. C dan D. Pilih jawapan yang paling baik. sejenis karnivor. yang manakah adalah betul tentang hukum pantulan? A Sinar C Sinar Sinar Sinar tuju pantulan tuju pantulan B Sinar tuju 5 Sinar pantulan D Sinar pantulan PMR 2003 Sinar tuju 8 Rajah 3 menunjukkan medan penglihatan seekor haiwan P.

Rangsangan K Saraf Otak L M P sahaja P dan Q sahaja Q dan R sahaja P. II dan III II dan IV I. L dan M? K L Rajah 5 yang manakah M A B C D Efektor Saraf Reseptor Reseptor Saraf Efektor Saraf Efektor Reseptor Reseptor Efektor Saraf 11 Rajah 4 menunjukkan medan penglihatan. Q dan R 10 Apakah perbezaan antara tigmotropisme dan pergerakan seismonasti? Tigmotropisme Pergerakan seismonasti A B C D Gerak balas boleh dilihat serta merta Gerak balas berlaku dengan amat perlahan Hanya berlaku Berlaku pada pada waktu malam waktu siang Ditunjukkan oleh tumbuhan tertentu seperti spesies mimosa pudica Gerak balas berlaku dengan amat perlahan Gerak balas boleh dilihat serta merta Ditunjukkan oleh semua tumbuhan Antara yang berikut. III dan IV P – Q– R– A B C D Fototropisme Geotropisme Hidrotropisme Positif Negatif Positif 12 Rajah 5 menunjukkan laluan daripada PMR 2005 rangsangan kepada gerak balas. PMR 2010 K. Manusia 13 Maklumat berikut menunjukkan satu PMR 2006 gerak balas tumbuhan terhadap sesuatu rangsangan. yang manakah gerak balas yang diterangkan? A Gerakan nasti B Fototropisme C Hidrotropisme D Geotropisme Pernyataan manakah yang betul berkenaan medan penglihatan ini? I Area K adalah medan penglihatan bertindih II Kucing mempunyai jenis penglihatan ini III Medan penglihatan ini adalah sempit IV Medan penglihatan ini dikenali sebagai penglihatan monokular 21 K Rajah 4 . Kawasan K adalah medan penglihatan bertindih.9 Antara yang berikut. mewakili K. • Membolehkan tumbuhan memperoleh cahaya matahari • Akar bertumbuh jauh dari arah rangsangan • Pucuk bertumbuh ke arah matahari Antara yang berikut. yang manakah benar tentang gerak balas pucuk tumbuhan terhadap jenis tropisme yang dinyatakan? Tropisme Gerak balas A B C D I dan II I. seorang manusia.

[1 markah] [1 markah] (i) Nyatakan kecacatan penglihatan yang ditunjukkan dalam Rajah 2.Kertas 2 Jawab semua soalan. Bebola mata terlalu panjang/ kanta mata terlalu tebal (iii) Apakah jenis kanta mata yang digunakan untuk membetulkan kecacatan penglihatan ini? Kanta cekung [3 markah] Rajah 2 22 . apakah kumpulan haiwan yang memiliki penglihatan ini? Pemangsa (d) Rajah 2 menunjukkan sejenis kecacatan penglihatan. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan medan penglihatan seekor haiwan P. x Haiwan P Rajah 1 (a) Nyatakan kebolehan haiwan P apabila suatu objek berada di x. Haiwan P boleh menganggar jarak objek pada x dengan tepat. [1 markah] (b) Apakah jenis penglihatan yang dimiliki haiwan P? Penglihatan stereoskopik (c) Dalam interaksi antara organisma. Rabun jauh (ii) Nyatakan satu sebab mengapa kecacatan ini berlaku.

Bahagian B 2 Rajah 3 menunjukkan satu eksperimen untuk mengkaji ciri cahaya. Tuangkan air ke dalam cawan sehingga guli tersebut dapat dilihat. Q P R (a) Apakah hipotesis yang boleh kita buat tentang eksperimen ini? Cahaya bergerak dalam satu garis lurus. (e) Apakah ciri cahaya yang membolehkan anda melihat guli apabila anda berbuat demikian? Pembiasan cahaya (f) Terangkan ciri-ciri cahaya yang anda nyatakan di 2(e). (d) Ciri-ciri cahaya yang dibincangkan di 2(c) menyebabkan anda tidak dapat melihat guli di dalam cawan seperti dalam Rajah 4. Lubang pada Q tidak berada dalam garisan lurus dengan lubang P dan R. Apabila cahaya bergerak dari satu medium ke medium yang berlainan ketumpatan. [3 markah] Rajah 4 23 . [2 markah] Terangkan bagaimana anda boleh menyelesaikan masalah ini tanpa menggerakkan guli atau mengubah kedudukan mata. (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: (iii) Pemboleh ubah yang dimalarkan: [1 markah] Rajah 3 Kedudukan lubang kadbod Penglihatan nyalaan lilin Kedudukan lilin [3 markah] (c) (i) Apa yang berlaku apabila kita melihat melalui lubang pada P? Nyalaan lilin tidak boleh dilihat (ii) Jelaskan jawapan anda di 2(c) (i). (b) Nyatakan pemboleh ubah dalam eksperimen ini. Sebatang lilin yang dinyalakan diletakkan di belakang lubang kadbod R. Q dan R merupakan tiga kadbod dengan lubang di tengah. P. kelajuan cahaya berubah menyebabkan perubahan arah.

glukosa.AB B 2 Nutrisi Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini. protein dan lemak • menganggar kalori dalam satu hidangan makanan • menerangkan apa itu pencernaan • mengenal pasti bahagian-bahagian sistem pencernaan • menjelaskan pergerakan makanan di dalam salur pencernaan • menyatakan fungsi organ-organ dalam salur pencernaan • menerangkan proses pencernaan dalam salur pencernaan • menyenaraikan hasil pencernaan karbohidrat. protein dan lemak • menyatakan bagaimana air diserap semula di dalam usus besar • menerangkan proses penyahtinjaan Nutrisi Nutrisi Kelas makanan Protein Karbohidrat Lemak Mineral Vitamin Pelawas Air Untuk protein Ujian Millon Untuk lemak Ujian emulsi Gizi seimbang Makanan semua kelas + kuantiti yang betul Kesan kekurangan Faktor 1 2 3 saiz badan umur keadaan kesihatan 4 5 6 Ujian tompok gris Untuk gula ringkas Ujian Benedict Untuk kanji Ujian iodin Ujian makanan Sistem pencernaan manusia Pencernaan fizikal Pencernaan kimia Penyerapan nutrien Penyerapan air Penyahtinjaan jantina iklim pekerjaan 24 . protein dan lemak • menerangkan gizi seimbang • menyatakan faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan semasa merancang gizi seimbang • menerangkan bagaimana setiap faktor mempengaruhi gizi seimbang • menyatakan kuantiti tenaga yang terkandung dalam setiap gram karbohidrat. anda harus dapat • menerangkan kelas makanan dengan memberi contoh • menyatakan fungsi setiap kelas makanan • menguji kehadiran kanji.

E.2. Kelas makanan Fungsi (a) Karbohidrat • Membekalkan badan kita dengan tenaga untuk bekerja • Menjalankan proses (b) Protein kehidupan Contoh 1 2 3 1 2 3 1 badan ) 2 3 1 2 3 (e) Vitamin • Diperlukan dalam kuantiti yang kecil kesihatan untuk mengekalkan 1 2 3 (f) Pelawas • Membantu makanan melalui salur pencernaan dengan mudah sembelit • Mengelakkan Medium 1 2 3 (g) Air • untuk tindak balas bahan tercerna dalam suhu badan 25 1 2 3 nasi ubi kentang roti daging telur susu minyak masak daging keju telur daging sayur-sayuran buah-buahan sayur-sayuran susu buah-buahan sayur-sayuran gandum air minuman buah-buahan sayur-sayuran • Menghasilkan pertumbuhan Membaiki • sel baru sel yang rosak tenaga haba A. D. K bagi (c) Lemak • Membekal • Mengekalkan • Pelarut vitamin ( (d) Garam mineral • Diperlukan dalam kuantiti yang kecil kesihatan untuk mengekalkan kimia dalam sel Mengangkut • badan Mengawal • .1 Kelas Makanan dan Fungsi Nyatakan fungsi kelas makanan dan beri tiga contoh makanan yang mengandungi kelas makanan tersebut.1 Kelas Makanan Modul 1 2.

. . .2 Nyatakan unsur-unsur yang terdapat dalam kelas makanan berikut. Garam mineral Besi Pembentukan Fungsi hemoglobin dalam sel darah oksigen tenaga dan Kesan kekurangan Anemia merah untuk pengangkutan Iodin Mengawal pembebasan pertumbuhan Goiter Natrium Komponen penting dalam bendalir badan dan saraf memastikan fungsi yang baik Diperlukan dalam pembentukan tulang gigi dan dan Kekejangan otot Karies gigi . . Kelas makanan (a) Karbohidrat karbon karbon (b) Protein . Kalsium. Unsur-unsur hidrogen hidrogen . dan oksigen dan nitrogen dan . hidrogen dan (c) Lemak oksigen 3 Kenal pasti fungsi garam mineral dan kesan kekurangannya. oksigen sulfur sesetengah protein juga mengandungi fosforus karbon . fosforus riket kerapuhan gigi tulang Kelesuan otot lumpuh Kerapuhan gigi Kalium Mengekalkan sistem Menguatkan kerosakan gigi gigi saraf yang sihat Fluorin dan mengelakkan 26 .

2 Tabung uji dipanaskan di dalam kukus air. Ujian untuk kanji – ujian iodin Larutan iodin dititiskan ke dalam tabung uji yang mengandungi kanji larutan . Beri-beri pelagra .4 Kenal pasti fungsi dan kesan kekurangan vitamin berikut. Kesimpulan Kehadiran kanji boleh diuji dengan menggunakan iodin larutan . Kehadiran gula ringkas boleh diuji dengan memanaskannya bersama dengan larutan Benedict . Vitamin C Untuk gusi dan gigi imunisasi dan Skurvi Untuk membina sistem Vitamin D Vitamin E Vitamin K Pembentukan gigi tulang yang kuat Riket Kemandulan Memperlahankan pembekuan darah Mengekalkan sistem Membolehkan pembiakan darah yang sihat pembekuan Modul 2. Glukosa + Larutan Benedict Panaskan Kukus air 27 . Vitamin Vitamin A Fungsi Membolehkan kita memiliki yang baik penglihatan Kesan kekurangan Rabun malam Vitamin B kulit Diperlukan untuk fungsi saraf yang sihat. Kanji Ujian untuk glukosa (gula ringkas) – Ujian Benedict 1 Beberapa titis larutan Benedict dititiskan ke dalam tabung uji yang mengandungi glukosa. Larutan Benedict berubah daripada biru ke merah bata apabila dipanaskan. Mengawal pelepasan tenaga dari dan karbohidrat yang kuat.2 Ujian Makanan Ujian Langkah-langkah Dua hingga tiga titis iodin larutan Pemerhatian Larutan iodin berubah dari kuning ke biru tua .

2 Kepentingan Gizi Seimbang Modul 1 2. Emulsi putih terbentuk. Apabila air suling ditambahkan kepada hasil turasan. 28 . semasa pertumbuhan. Kehadiran lemak boleh diuji dengan menggunakan ujian emulsi . Tompok gris yang lut sinar dapat diperhatikan di atas kertas turas. Ujian untuk lemak – Ujian tompok gris Minyak masak Kertas turas 2 Kertas turas dibiarkan kering di bawah kipas. 2 Campuran tersebut dituraskan melalui kertas turas. (b) Gizi seimbang adalah penting untuk kesihatan (i) mengekalkan (ii) menghasilkan sel baru kita. Minyak masak terlarut di dalam etanol. Mendakan tersebut bertukar kepada merah bata apabila dipanaskan. Mendakan putih terbentuk apabila reagen Millon ditambahkan. campuran menjadi keruh . 1 Setitis minyak masak dititiskan ke atas sehelai kertas turas . 2. Kehadiran protein boleh diuji dengan memanaskannya bersama dengan reagen Millon Kukus air Panaskan 2 Tabung uji tersebut dipanaskan di dalam kukus air. Ujian untuk lemak – Ujian emulsi Minyak masak + Etanol Turas campuran Hasil turasan Tambah air suling kepada hasil tursan etanol 1 5 cm3 dicampurkan dengan 2 cm3 minyak masak di dalam tabung uji. 3 5 cm3 air suling ditambahkan kepada hasil turasan dan goncang .Ujian untuk protein – Ujian Millon Larutan albumen + Reagen Millon 1 Beberapa titis reagen Millon dititiskan ke dalam tabung uji yang mengandungi larutan albumen . Kehadiran lemak boleh diuji dengan menggunakan ujian tompok gris .3 Kepentingan Gizi Seimbang tujuh kelas makanan dalam (a) Gizi yang seimbang mengandungi makanan dari nisbah/kuantiti yang betul.

seseorang. (i) Isi tempat kosong dengan menamakan makanan pada setiap tingkat. ikan dan daging merupakan punca pertumbuhan kita. Lemak dan (v) harus diambil dalam kuantiti yang kecil. Lemak. aktiviti (c) Faktor-faktor yang harus dipertimbangkan semasa merancang gizi seimbang termasuk pekerjaan (i) umur. penyakit Pengambilan lemak dan gula yang terlalu banyak boleh membawa . tenaga untuk (iii) Buah-buahan dan sayur-sayuran diperlukan dalam kuantiti besar untuk mengekalkan kesihatan sembelit tubuh badan kita dan mengelakkan . (ii) (iii) (iv) taraf saiz iklim kesihatan badan seseorang. mentega Ikan. daging Sayur-sayuran Buah-buahan Bijian. di mana seseorang itu tinggal. tenaga kepada kita untuk menjalankan penyakit . ubi kentang (ii) Kita memerlukan banyak karbohidrat kerana ia membekalkan aktiviti harian. nasi. mentega. (v) membantu kita menentang sel dan tisu yang rosak. jantina dan seseorang. 29 gula . protein yang membantu (iv) Susu. (d) Rajah di bawah menunjukkan piramid makanan. gula Susu.(iii) membaiki (iv) membekalkan harian.

8 = 134.6 J 8 × 16. hitung nilai kalori untuk setiap kelas makanan dalam mentega kacang bagi satu hidangan. dan lemak (per gram) Nilai kalori Per gram Lemak 37.6 + 134. Nilai kalori untuk karbohidrat.4 = 856.8 = 117. protein.8 J Tenaga dalam (a) Lemak : Maklumat nutrisi pada label sebotol mentega kacang Nilai kalori Satu hidangan Lemak 16 g Karbohidrat 7g Protein 8g 16 × 37.4 J 604.8 = 604. Kumpulan umur Bayi Kelas makanan Protein Kalsium dan fosforus Kanak-kanak / Remaja Karbohidrat Protein Kalsium fosforus Vitamin dan garam mineral Dewasa Karbohidrat Protein Vitamin Orang tua dan garam mineral dan dan Kepentingan Pembentukan sel baru untuk Pembentukan Membekalkan Pembentukan tulang tenaga sel baru pertumbuhan dan gigi untuk aktiviti harian untuk pertumbuhan Pembentukan tulang dan gigi Untuk pertumbuhan yang sihat dan mencegah penyakit Membekalkan tenaga untuk melakukan Membaiki dan menggantikan kerja sel rosak Mengekalkan kesihatan dan mencegah penyakit Menguatkan tulang kesihatan Kalsium fosforus Vitamin dan garam mineral 3 Mengekalkan Berdasarkan nilai kalori 1 gram untuk kelas makanan yang berikut.2 Kenal pasti kelas makanan yang diperlukan dan kepentingan mereka dalam kumpulan umur yang berlainan.8 J 7 × 16.8 J Protein 16.8 + 117.8 J Karbohidrat 16.8 J 30 (b) Karbohidrat : (c) Protein Jumlah tenaga satu hidangan : : .

• Ketulan makanan yang kecil mempunyai besar luas permukaan yang bagi pencernaan kimia. . 31 dan pengisaran Pencernaan kimia • Pencernaan kimia ialah pemecahan molekul makanan yang besar dan kompleks kimia secara kepada molekul ringkas enzim melalui tindakan . • Molekul ringkas kecil boleh meresap melalui dinding usus kecil semasa penyerapan. Perut Pundi hempedu Pankreas Rektum Hati Usus kecil Usus besar Esofagus Mulut Kelenjar liur Kelenjar liur Mulut Esofagus Hati Pundi hempedu Usus kecil Perut Pankreas Usus besar Rektum 2 Pencernaan Pencernaan besar Pencernaan ialah satu proses di mana molekul makanan yang dan kompleks kecil dipecahkan kepada molekul dan ringkas supaya mereka boleh diserap.3 Sistem Pencernaan Manusia Modul 1 2. melalui gerakan pengoyakan gigi.2. Pencernaan fizikal • Pencernaan fizikal ialah pemecahan secara mekanik cebisan makanan yang besar kepada cebisan yang kecil pemotongan .4 Sistem Pencernaan Manusia Labelkan rajah berikut dengan perkataan-perkataan yang diberikan.

Mulut Esofagus otot salur pencernaan secara Perut Duodenum Dubur Rektum Usus besar Usus kecil 5 Organ-organ dalam sistem pencernaan dan fungsi mereka. Organ Mulut Mengunyah pencernaan Fungsi makanan kepada cebisan yang lebih kecil dan memulakan kanji Esofagus Menolak makanan dari mulut ke perut Perut Memulakan pencernaan protein Duodenum Memulakan pencernaan lemak Usus kecil Menyempurnakan pencernaan dan melalui dindingnya menyerap hasil pencernaan Usus besar Menyerap semula air dan garam mineral Rektum Menyimpan tinja sementara Dubur Melakukan penyahtinjaan 32 . Pergerakan makanan dalam salur pencernaan.3 4 pengecutan pengenduran Peristalsis ialah dan gelombang untuk menggerakkan makanan melaluinya.

Organ Mulut Perut Air Jus Rembesan liur gastrik Kandungan rembesan Enzim amilase Asid hidroklorik Fungsi Mencernakan kanji 1 Membekalkan medium berasid untuk kegiatan enzim protease . Mencernakan lemak Mencernakan maltosa Mencernakan polipeptida Mencernakan lemak enzim untuk mencernakan pelawas di 33 .6 Rembesan di dalam sistem pencernaan untuk pencernaan secara kimia. Enzim protease Duodenum Jus hempedu hati (dari dan disimpan di dalam pundi hempedu ) pankreas Jus (dari pankreas) Mencernakan protein Memecahkan lemak kepada titisan kecil (emulsi) Polipeptida Enzim amilase Mencernakan kanji Maltosa Polipeptida Asid lemak dan gliserol Glukosa Asid amino Asid lemak dan gliserol Enzim protease Mencernakan protein Enzim lipase Usus kecil Jus usus Enzim maltase Enzim protease Enzim lipase 7 dicernakan kerana tiada Pelawas tidak dalam sistem pencernaan manusia. Hasil pencernaan Maltosa 2 Membunuh bakteria di dalam makanan.

3 Tabung uji tersebut direndamkan di dalam kukus air selama 15 minit. tiada kanji Pada mulanya Campuran menjadi biru tua Campuran tetap berwarna biru Mengandungi kanji . 4 Kesimpulan Dalam eksperimen ini.5 Tindakan Enzim Amilase dalam Air Liur terhadap Kanji Dalam eksperimen untuk mengkaji tindakan enzim amilase terhadap kanji. hanya ada kanji. 4 Selepas 15 minit. kepada 34 . 2 Sedikit kandungan tabung uji A dan B dikeluarkan dan diuji dengan larutan iodin dan dipanaskan bersama larutan Benedict pada mulanya.Modul 2. gula ringkas amilase di dalam air liur kawalan kanji . Ini menunjukkan enzim telah menukarkan kanji kepada gula ringkas. tiada gula ringkas di dalam kedua-dua tabung uji. tabung uji B bertindak sebagai Air liur mengandungi enzim amilase yang boleh menukarkan gula ringkas . malah adanya . B Selepas 15 minit Campuran tetap berwarna kuning Mendakan merah bata terbentuk Mengandungi gula ringkas . Susunan radas A B Kukus air pada 37°C Kanji masak + Air liur Kanji masak + Air suling Langkah 1 Radas disusun seperti dalam rajah. tiada lagi di dalam tabung uji A. tiada gula ringkas Perbincangan 1 2 3 enzim Tabung uji direndamkan di dalam kukus air kerana badan dengan paling cekap pada suhu iaitu 37°C. tiada gula ringkas bertindak Panaskan Pemerhatian Tabung uji Uji dengan larutan iodin A Pada mulanya Campuran menjadi biru tua Dipanaskan Campuran bersama tetap berwarna larutan biru Benedict Inferens Mengandungi kanji . Pada mulanya. kanji Pada akhirnya. tiada gula ringkas Selepas 15 minit Campuran menjadi biru tua Campuran tetap berwarna biru Mengandungi kanji . radas disusun seperti berikut. kandungan tabung uji A dan B diuji lagi dengan menggunakan larutan iodin dan dipanaskan bersama larutan Benedict.

6 Penyerapan Glukosa Dalam eksperimen untuk mengkaji penyerapan makanan tercerna.2. Inferens Tiada kanji Ujian Larutan iodin Larutan Benedict Tiada glukosa Glukosa hadir Perbincangan 1 2 3 Tiub Visking mewakili Air suling mewakili Pada akhir eksperimen. glukosa hadir di dalam air suling kerana molekul glukosa kecil dan dapat bergerak melalui dinding tiub Visking. * 3 Tiub Visking dibiarkan di dalam air suling selama 15 mint. 2 Dengan serta merta. dalam tubuh manusia. Susunan radas Langkah 1 Tiub Visking yang berisi larutan glukosa dan larutan kanji diletakkan ke dalam air suling.2 untuk langkah-langkah menjalankan ujian larutan iodin dan larutan Benedict] Pada awal eksperimen Pemerhatian Air suling berwarna kuning Air suling berwarna biru muda Inferens Tiada kanji Pada akhir eksperimen Pemerhatian Air suling berwarna kuning Mendakan merah bata terbentuk usus kecil darah dalam sistem pencernaan manusia. Air suling Tiub Visking Larutan glukosa + Larutan kanji [*Rujuk Modul 2. sedikit air suling dikeluarkan dan diuji dengan larutan iodin dan larutan Benedict. 35 .4 Proses Menyerap Makanan Tercerna Modul 2. radas disusun seperti berikut. air suling diuji lagi dengan larutan iodin dan larutan Benedict. . 4 Selepas 15 minit. Ini membolehkan Kesimpulan kecil Molekul-molekul makanan tercerna adalah diserap mereka melalui dinding usus kecil.

36 .7 Penyerapan Makanan Tercerna Struktur yang ditunjukkan dalam rajah ialah vilus . Proses di mana tinja dikeluarkan daripada badan dikenali sebagai Pelawas membolehkan pergerakan tinja melalui organ ini dengan mudah. Pelawas mengandungi selulosa (sejenis karbohidrat).5 Penyerapan Semula Air dan Penyahtinjaan Modul 2. Q R 5 6 . E. Ini membolehkan makanan tercerna diserap dengan mudah.Modul 1 2 3 4 2. usus kecil . sembelit . kita akan mengalami tinja kesukaran untuk mengeluarkan . Struktur ini didapati di dalam Struktur ini menambahkan luas permukaan untuk penyerapan makanan tercerna dalam usus kecil. dan K). Fungsinya adalah untuk menyerap vitamin dan yang larut 2. lakteal gliserol .8 Penyerapan Semula Air dan Penyahtinjaan A B C 1 Nyatakan fungsi bagi struktur yang berlabel A: Menyerap semula air B: Menyimpan tinja sementara C: Membolehkan pengeluaran tinja 2 3 4 penyahtinjaan . Struktur berlabel Q dalam rajah ialah kapilari darah Fungsinya adalah untuk menyerap dan mengangkut glukosa dan asid amino. D. iaitu Apabila kekurangan pelawas dalam gizi. Struktur ini mempunyai dinding yang setebal satu sel . dalam lemak (A. Struktur berlabel R dalam rajah ialah asid lemak dan mengangkut .

(b) penganut Hindu tidak memakan daging (c) sesetengah penganut Buddha tidak memakan (d) sesetengah penganut Hindu dan Buddha memakan makanan bersumber dari tumbuh-tumbuhan sahaja. C dan D.9 Cara Pemakanan yang Sihat kesihatan tetap kita. B dan C . 1 Reagen kuning ditambahkan ke bahan makanan. daging lembu . Cara pemakanan yang baik termasuk: Cara kita makan mempengaruhi (a) Makan pada waktu makan yang dan jangan sengaja tidak makan. Pilih jawapan yang paling baik. kegemukan . B. Ini menandakan bahan makanan tersebut mengandungi A glukosa C protein B kanji D lemak Apabila menguji bahan makanan untuk lemak dengan menggunakan ujian alkoholemulsi. lembu .6 Mempraktikkan Cara Pemakanan yang Sihat Modul 1 2. Kumpulan etnik di Malaysia mengamalkan pantang larang dalam pemakanan. apa lagi yang ditambah ke campuran alkohol dan makanan? 37 A B C D 3 Larutan iodin Larutan Benedict Air Reagen Millon 2 Antara vitamin yang berikut. (c) Makan pelbagai jenis makanan supaya pilihan makanan tidak perlahan dengan mengunyah makanan sehingga hancur. (d) Makan secara emosi kita walaupun dalam (e) Cara pemakanan kita tidak harus dipengaruhi oleh kesedihan dan muram. Larangan dalam tiga kumpulan etnik yang utama termasuk: daging babi dan meminum (a) penganut Islam diharamkan daripada memakan arak . air semasa makan kerana cecair boleh mencairkan jus (f) Jangan minum pencernaan. (g) Makan makanan makanan ringan 2 berkhasiat dalam jumlah sederhana dan elakkan yang berbahaya kepada kesihatan kita. (b) Jangan makan terlalu banyak kerana ini akan menyebabkan terhad . Warnanya berubah ke biru tua.2. 2 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. yang manakah larut dalam lemak? A Vitamin A B Vitmain B C Vitamin C D Vitamin A.

II dan III 11 Rajah 2 menunjukkan susunan radas untuk PMR 2009 menunjukkan kesan air liur ke atas kanji. A 19.4 Kalsium dan fosforus merupakan mineral penting dalam pembentukan A sel darah merah B tulang dan gigi C tisu epidermis baru D enzim baru untuk pencernaan Vegetarian merupakan orang yang tidak memakan daging. Organ X 5 PMR 2004 6 Bahan ini akan I membekukan susu kepada titisan kecil II meneutralkan asid dalam makanan dari perut III menukarkan minyak ke titisan kecil A I sahaja B III sahaja C II dan III sahaja D I. Makanan Roti canai Telur Nilai kalori/kJ g–1 12.8 6. yang manakah keputusan yang betul bagi eksperimen ini? Ujian larutan iodin Eksperimen Awal A B C D Akhir Kuning Kuning Kuning Kuning Ujian larutan Benedict Eksperimen Awal Biru muda Merah bata Akhir Merah bata Merah bata Merah bata Merah bata 9 Kuning Biru tua Biru muda Kuning Biru tua Merah bata 38 .8 Jadual 1 10 Rajah 1 menunjukkan suatu bahan yang PMR 2003 disimpan dalam organ X. Tiub visking Air suling Rajah 1 7 PMR 2007 Larutan kanji + air liur Rajah 2 Hitungkan nilai kalori yang diperolehi sekiranya seseorang memakan 200 g roti canai dan 100 g telur untuk sarapan pagi. Air suling diuji selepas satu jam.6 kJ C 3 240 kJ B 2 560 kJ D 5 880 kJ 8 Karbohidrat dicerna di dalam A mulut B mulut dan usus kecil C perut dan mulut D usus kecil dan perut Proses di mana makanan tidak tercerna dikeluarkan dari rektum dipanggil A penyerapan C penyahtinjaan B peristalsis D perkumuhan Antara yang berikut. Mereka mendapatkan sumber protein dari makanan seperti A betik B kacang soya C salad (selada) D nasi Sayuran harus dimakan mentah atau dimasak untuk tempoh yang singkat sahaja kerana memasaknya terlalu lama akan A membunuh bakteria berguna yang diperlukan untuk pencernaan B memusnahkan karbohidrat dalam sayuran C memusnahkan vitamin dalam sayuran D membebaskan bahan kimia yang merbahaya kepada kesihatan Jadual 1 menunjukkan nilai kalori untuk dua jenis bahan makanan.

Enzim Molekul makanan Hasil Lipase P Asid lemak dan gliserol Amilase Q Glukosa Protease R Asid amino Apakah P. Q dan R diuji untuk kehadiran kanji. Bahan makanan P Q R Kanji Ya Ya Tiada Jadual 1 Protein Tiada Ya Ya Lemak Tiada Ya Ya (a) Namakan reagen yang digunakan untuk menguji (i) protein: Reagen Millon (ii) kanji: Larutan iodin (b) Nyatakan warna asal reagen yang berikut: (i) reagen yang diguna untuk menguji kehadiran protein: Tidak berwarna (ii) reagen yang diguna untuk menguji kehadiran kanji: Kuning [2 markah] [2 markah] (c) Apakah warna yang anda akan perhatikan sekiranya bahan makanan diuji positif untuk (i) protein: Mendakan merah bata (ii) kanji: Biru tua 39 [2 markah] . protein dan lemak. yang manakah PMR 2009 pilihan terbaik bagi kesihatan yang baik? Sarapan pagi A • 2 keping roti • 1 biji telur goreng • Secawan teh tarik B • Nasi lemak • Secawan kopi C • 2 keping roti bermentega • 1 biji telur rebus • Segelas susu D • Mee rebus • Sebiji oren • Secawan kopi Makan tengahari • Mee hoon goreng • Segelas air didih • Ikan bakar • Nasi pulut • Segelas jus epal • Ikan kukus • Nasi putih • Salad sayursayuran • Segelas jus oren • Ayam goreng • Satu tin minuman berkarbonat 13 Jadual 2 menunjukkan tiga jenis enzim yang PMR 2010 terlibat dalam pencernaan molekul makanan dalam salur alimentari. Jadual 1 menunjukkan keputusan ujian tersebut. Q dan R? A B C D P Lemak Protein Besi Kanji Jadual 2 Q Kanji Vitamin B Pelawas Maltosa R Protein Lemak Kanji Fosforus Kertas 2 Jawab semua soalan. Bahagian A 1 Tiga bahan makanan P.12 Antara makanan berikut.

kacang tanah (iii) R : Daging [3 markah] Bahagian B 2 Rajah 1 menunjukkan satu eksperimen untuk menunjukkan proses penyerapan makanan. (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Jenis makanan (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kehadiran makanan dalam air (iii) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Suhu air/ tiub visking [3 markah] (b) Apa yang diwakili oleh radas dan bahan berikut dalam sistem pencernaan manusia? (i) tiub visking: Usus kecil (ii) air dalam bikar: Darah (c) Air dalam setiap bikar diuji untuk glukosa dan kanji selepas 30 minit. (i) Adakah glukosa hadir dalam radas P? Ya (ii) Adakah kanji hadir dalam radas Q? Tidak (d) Jelaskan jawapan anda di (c). [1 markah] 40 . tepung gandum (ii) Q : Kacang soya. Amilase. Air 37°C Larutan glukosa Radas P Rajah 1 Tiub visking Radas Q Larutan kanji (a) Nyatakan pemboleh ubah dalam eksperimen ini. [2 markah] [2 markah] [2 markah] (e) Namakan enzim yang boleh mencernakan kanji ke glukosa.(d) Berikan contoh bahan makanan (i) P : Nasi. Molekul glukosa adalah lebih kecil daripada molekul kanji dan ini membolehkannya merentasi dinding tiub visking dan masuk ke dalam air bikar.

tabung didih yang manakah mengandungi gula ringkas? Y (g) Apakah tujuan menyediakan tabung didih X? Sebagai kawalan (h) Apakah kesimpulan eksperimen ini? Air liur mengandungi enzim yang dapat mencernakan kanji. Rajah 2 41 . X Larutan kanji 1% + air suling Y Larutan kanji 1% + air liur Kukusan air 37°C (a) Apakah tujuan eksperimen ini? Untuk mengkaji kesan air liur atas larutan kanji (b) Apakah tujuan menambahkan air liur ke dalam larutan kanji? Untuk mencernakan kanji (c) Enzim apakah yang terdapat dalam air liur? Enzim amilase (d) Apakah tujuan meletakkan tabung didih dalam kukusan air 37°C? Enzim dalam air liur berfungsi pada tahap yang terbaik pada suhu tersebut. (e) Pada akhir eksperimen.3 PMR 2004 Rajah 2 menunjukkan susunan radas dalam satu eksperimen. tabung didih yang manakah mengandungi kanji? X (f) Pada akhir eksperimen.

anda harus dapat • menerangkan kepelbagaian hidupan di sesuatu habitat • mengelaskan pelbagai haiwan berdasarkan ciri-ciri sepunya • mengelaskan pelbagai tumbuhan berdasarkan ciri-ciri sepunya • menerangkan kepentingan kepelbagaian hidupan terhadap persekitaran Kepelbagaian Haiwan Vertebrata Mamalia Ikan Amfibia Reptilia Burung Dengan kaki bersendi 3 pasang kaki 4 pasang kaki Lebih daripada 4 pasang kaki Tanpa kaki bersendi Seperti ulat Bukan seperti ulat Invertebrata Berbunga Tumbuhan Tidak berbunga Lumut Konifer Paku pakis Alga Fungi Dikotiledon Monokotiledon 3. Haiwan Ciri-ciri Tidak (bertulang belakang bertulang / tidak belakang bertulang belakang) Kelas (vertebrata / Invertebrata invertebrata) Bertulang belakang Tidak bertulang belakang Invertebrata 42 Bertulang belakang Tidak bertulang belakang Invertebrata Bertulang belakang Vertebrata Vertebrata Vertebrata .1 Kepelbagaian Hidupan dan Pengelasannya Modul 3.AB B 3 Kepelbagaian Hidupan Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini.1 Mengelaskan Haiwan Nyatakan sama ada haiwan-haiwan berikut bertulang belakang atau tidak bertulang belakang dan kelaskan mereka kepada vertebrata atau invertebrata.

burung dan mamalia: menjalankan persenyawaan sejuk (c) Ikan. dalam . menyusu anak. badan diliputi (b) Reptilia. darat berenang (c) Reptilia – bertelur di . sisik berlendir air dan sirip . amfibia dan reptilia: berdarah . boleh bernafas di . reptilia dan burung: bertelur 43 . . (d) Ikan. boleh apabila dewasa.Modul 1 3. (b) Amfibia – bertelur di dalam (e) Mamalia – mempunyai bulu rambut atau 3 Ciri-ciri sepunya kelas vertebrata (a) Burung dan mamalia: berdarah panas . Vertebrata Suhu badan Organ pernafasan Ikan Berdarah sejuk Insang Amfibia Berdarah sejuk Insang (peringkat berudu). amfibia. boleh kulit bernafas di dalam air dan di darat dengan menggunakan . boleh . cuping . kulit dan peparu (peringkat dewasa) Liputan badan Sisik berlendir Cara persenyawaan Cara pembiakan Luar Bertelur Kulit lembap Luar Bertelur Sisik kering Dalam Bertelur Bulu pelepah Dalam Bertelur Rambut / bulu Dalam Melahirkan anak Reptilia Berdarah sejuk Peparu Burung Berdarah panas Peparu Mamalia Berdarah panas Peparu 2 Ciri-ciri tersendiri kelas vertebrata (a) Ikan – mempunyai dalam air. paruh terbang (d) Burung – mempunyai . telinga. boleh hidup di darat setelah dewasa.2 Mengelaskan Vertebrata Lengkapkan jadual di bawah untuk mengenal pasti ciri-ciri setiap kelas vertebrata.

Kelawar Katak Ikan yu Ikan bawal Burung pekaka Penyu Biawak Ikan paus Helang Vertebrata Bengkarung air Singa laut Ikan gupi Ikan 1 2 Ikan bawal Ikan yu 3 Ikan gupi Amfibian 1 Bengkarung air 2 Katak 1 2 Reptilia Biawak Penyu 2 1 Burung Burung pekaka Helang 1 Mamalia Kelawar 2 Ikan paus 3 Singa laut Modul 3.4 Kelaskan vertebrata berikut berdasarkan ciri-ciri mereka. Invertebrata Berkaki sendi Tidak berkaki sendi 3 pasang 1 2 Lalat Semut 1 2 4 pasang Lelabah Kala jengking Lebih daripada 4 pasang 1 2 Lipan Udang Badan seperti cacing 1 Cacing tanah Lintah 2 1 2 Badan tidak seperti cacing Siput babi Kerang 44 .3 Mengelaskan Invertebrata Namakan dan kelaskan invertebrata berikut berdasarkan ciri-ciri mereka.

4 Mengelaskan Tumbuhan Tidak Berbunga Kelaskan tumbuhan tidak berbunga yang berikut. Monokotiledon Ciri-ciri Dikotiledon Urat daun Daun berurat selari Daun berurat jejala Akar Sistem akar serabut Sistem akar tunjang Kotiledon Biji benih mempunyai satu kotiledon Biji benih mempunyai dua kotiledon 45 .5 Mengelaskan Tumbuhan Berbunga Kenal pasti ciri-ciri tumbuhan berbunga yang ditunjukkan seperti di bawah.Modul 3. Lumut hati Paku pakis langsuyar Lumut Pohon cemara Pokok pain Tumbuhan tidak berbunga Lumut Lumut hati Lumut Konifer Pohon cemara Pokok pain Paku pakis Paku pakis langsuyar Modul 1 3.

1 Antara vertebrata yang berikut. yang manakah digunakan untuk mengelaskan tumbuhan berbunga kepada dua kumpulan yang utama? A Corak urat daun B Bentuk daun C Jenis buah yang dihasilkan D Bentuk bunga Rajah 1 menunjukkan pengelasan bagi sekumpulan hidupan P.2 Kelaskan tumbuhan berbunga berikut berdasarkan ciri-ciri mereka. 3 Haiwan ini dikelaskan sebagai A amfibia B reptilia C mamalia D ikan 5 Seekor haiwan yang mempunyai bulu meliputi badannya akan dikelaskan sebagai A burung B reptilia C amfibia D mamalia Rajah 2 Paku pakis 46 . C dan D. P Lumut Apakah P? Konifer Rajah 1 A B C D 4 Kulat Tumbuhan berbunga Tumbuhan tidak berbunga Alga 2 Rajah 2 menunjukkan seekor haiwan. Tumbuhan ros Pokok mangga Pokok pisang Pokok durian Pokok kelapa Rumput Bunga kertas Lalang Tumbuhan berbunga Monokotiledon 1 2 3 4 Pokok pisang Pokok kelapa Rumput Lalang 1 2 3 4 Dikotiledon Tumbuhan ros Pokok mangga Pokok durian Bunga kertas 3 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. yang manakah menjalankan persenyawaan luar? A Burung C Mamalia B Reptilia D Amfibia Antara ciri-ciri yang berikut. Pilih jawapan yang paling baik. B.

Daun tumbuhan P berurat selari dan daun tumbuhan Q berurat jejala. yang manakah mungkin haiwan tersebut? I Amfibia III Burung II Reptilia A III sahaja C I dan III sahaja B I dan II sahaja D II dan III sahaja 8 Antara haiwan yang berikut. yang manakah ialah tumbuhan monokotiledon? A Pokok pandan B Pokok bunga raya C Pokok mangga D Pokok bunga kertas Rajah 3 D Tumbuhan Q Berakar tunjang Tumbuhan monokotiledon Merupakan tumbuhan herba Merupakan Merupakan pokok bunga raya pokok kelapa Tumbuhan P Berakar serabut Tumbuhan dikotiledon Berbatang kayu 11 Rajah 4 menunjukkan pengelasan tumbuhan PMR 2007 berbunga. Tumbuhan berbunga Monokotiledon P Rajah 4 Dikotiledon Q Pernyataan manakah betul? A P mempunyai dua kotiledon B Q mempunyai daun urat jejala C P mempunyai akar tunjang D Q mempunyai spora 12 Maklumat berikut menunjukkan ciri-ciri PMR 2010 vertebrata. P dan Q. • Bernafas dengan menggunakan peparu • Bertelur • Menjalankan persenyawaan dalam Antara kelas vertebrata yang berikut. • Berdarah panas • Bernafas melalui peparu • Badan berbulu Haiwan manakah yang mempunyai ciri-ciri ini? A B 9 PMR 2003 C 10 Sehelai daun dipetik daripada dua tumbuhan yang berlainan. yang manakah dikelaskan dengan betul? Berdarah sejuk Berdarah panas Bengkarung Ular tedung A Tilapia Biawak B Salamander Burung pipit C Platipus Bangau D Antara tumbuhan yang berikut. D Haiwan-haiwan ini berdarah sejuk. C Haiwan-haiwan ini menyusui anaknya. yang manakah benar tentang tumbuhan P dan Q? 47 D . B Haiwan-haiwan ini berbeza dalam suhu badannya. A B C Mengapakah kedua-dua haiwan dikelaskan dalam kumpulan yang sama? A Haiwan-haiwan ini diliputi kulit yang tebal. 7 Seekor haiwan didapati mempunyai ciri-ciri yang berikut. Antara yang berikut.6 Rajah 3 menunjukkan dua haiwan yang sama kelas.

burung. Hidupan P R Contoh: Ikan lumba-lumba. reptilia. mamalia (manamana dua) [3 markah] (d) (i) Berapakah kelas yang dapat tumbuhan dalam kumpulan T dibahagikan? Dua kelas (ii) Namakan kelas tersebut. pokok pain (a) Apakah perbezaan antara haiwan dalam kumpulan R dengan kumpulan S? Haiwan dalam kumpulan R bertulang belakang manakala yang dalam kumpulan S tidak. amfibia.Kertas 2 Jawab semua soalan. buaya S Contoh: Lebah. Ikan. [1 markah] (c) (i) Berapakah kelas yang dapat haiwan dalam kumpulan R dibahagikan? Lima kelas (ii) Namakan dua kelas haiwan tersebut. siput babi T Contoh: Pokok kelapa. [1 markah] (b) Apakah perbezaan antara tumbuhan dalam kumpulan T dengan kumpulan U? Tumbuhan dalam kumpulan T menghasilkan bunga manakala yang dalam kumpulan U tidak. pokok durian Rajah 1 Q U Contoh: Paku pakis. Monokotiledon dan dikotiledon [3 markah] 48 . Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan pengelasan hidupan.

L. M.Bahagian B 2 Rajah 2 menunjukkan empat tumbuhan. N Ciri-ciri sepunya Nama tumbuhan Daun berurat selari Pokok pisang Pokok kelapa Daun berurat jejala Tumbuhan ros Bunga raya [4 markah] 49 . K. K L Rajah 2 M N (a) Berdasarkan pemerhatian anda pada Rajah 2. nyatakan satu ciri bagi setiap tumbuhan ini. (i) K: Daun berurat selari (ii) L: Daun berurat jejala (iii) M: Daun berurat jejala (iv) N: Daun berurat selari [4 markah] (b) Kelaskan empat tumbuhan tersebut kepada dua kumpulan berdasarkan ciri-ciri yang sama.

AB B 4 Saling Bersandaran antara Organisma Hidup dengan Persekitaran Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini. pengguna sekunder. pengguna primer. populasi. pengguna tertier dan pengurai dalam siratan makanan • membina siratan makanan. ekosistem dan ekologi • dengan contoh yang sesuai. komuniti. menerangkan saling bersandaran antara organisma hidup dan persekitaran untuk mewujudkan ekosistem yang seimbang • menyenaraikan dan menerangkan jenis interaksi antara organisma hidup dengan contoh yang sesuai • dengan contoh yang sesuai. habitat. rantai makanan dan piramid nombor • menghubungkaitkan siratan makanan dan piramid nombor dengan pengaliran tenaga • menerangkan proses fotosintesis dengan menyatakan faktor-faktor yang diperlukan dan hasilnya • menerangkan peranan fotosintesis dalam mengekalkan keseimbangan ekosistem • menerangkan langkah-langkah memelihara dan memulihara organisma hidup Saling Bersandaran antara Hidupan dengan Persekitaran Ekosistem Komponen bukan hidup Cahaya Air Gas Suhu Tanah Batu dan sebagainya Interaksi Benda hidup Komuniti Populasi Spesies Interaksi antara benda hidup Fotosintesis Karbon dioksida + Air Cahaya Klorofil Mangsapemangsa Persaingan Glukosa + Oksigen Simbiosis Parasitisme Mutualisme Kepentingan dalam ekosistem seimbang Kitar oksigen dan karbon Komensalisme Peranan manusia Siratan makanan Rantai makanan Pemeliharaan dan pemuliharaan benda hidup Pemindahan tenaga Piramid nombor 50 . menerangkan kebaikan dan keburukan kawalan biologi • menerangkan peranan pengeluar. anda harus dapat • memberi definisi spesies.

4.2 Interaksi antara Hidupan Modul 1 4. Ekosistem dan Ekologi Tulis istilah yang betul untuk penerangan yang berikut. Contoh-contoh lain 1 Ular dan tikus 2 Harimau kuda dan . mencari makanan. Komuniti. Populasi. Habitat. mendapatkan perlindungan dan membiak (c) Sekumpulan organisma yang sama spesies yang hidup bersama-sama dalam suatu kawasan yang sama (d) Populasi tumbuhan dan haiwan yang berlainan yang hidup bersama-sama dalam kawasan yang sama (e) (f) Satu sistem dinamik di mana komuniti yang berlainan berinteraksi antara satu sama lain dengan persekitaran Kajian tentang hubungan antara hidupan dengan persekitaran 4.1 Saling Bersandaran antara Hidupan dengan Persekitaran Modul 4.1 Spesies. Nyatakan peranan setiap organisma dalam hubungan itu dan tujuan interaksi.2 Interaksi antara Hidupan dan Kawalan Biologi Lengkapkan rajah berikut dengan menamakan jenis interaksi antara hidupan. Interaksi antara Hidupan Persaingan Simbiosis Mangsa-pemangsa Komensalisme 2 Mutualisme Parasitisme Kenal pasti jenis interaksi antara dua organisma. (a) Sekumpulan organisma yang mempunyai ciri-ciri yang serupa dan dapat saling membiak Spesies Habitat Populasi Komuniti Ekosistem Ekologi (b) Kawasan / tempat di mana suatu organisma hidup. Organisma Peranan organisma dalam interaksi Singa: Pemangsa Kuda belang: Mangsa Mangsa-pemangsa 51 Tujuan interaksi Pemangsa memburu mangsa sebagai makanan.

Parasit mendapat kebaikan manakala perumah mengalami kerugian . 1 Rumput dan lalang 2 Harimau dan serigala Persaingan Orkid: Komensal mendapat cahaya Pokok: Perumah Komensal bertumbuh 1 Ikan yu dan ikan di atas perumah remora untuk mendapatkan 2 Paku pakis kebaikan . Umang-umang: membekalkan makanan Buran: memberi perlindungan Dua organisma hidup 1 Alga dan fungi (liken) bersama dan 2 Tumbuhan membantu antara kekacang dan satu sama lain untuk hidup. bakteria Orkid Pokok Komensalisme Buran Umangumang Mutualisme Manusia: Perumah Cacing pita: Parasit menyerap nutrien yang dicernakan oleh manusia Parasitisme dan pohon besar Dedalu dan 2 pohon besar 1 Rafflesia 3 perosak dengan memperalatkan Kawalan biologi ialah cara mengawal organisma musuh semula jadi perosak tersebut. pasangan dan habitat . Kedua-dua organisma mendapat kebaikan .Singa A: Singa B: Pesaing Pesaing Dua organisma bersaing untuk makanan . 52 . dan pohon besar manakala perumah tidak mengalami sebarang kerugian ataupun kebaikan . Jenis interaksi yang terlibat dalam kawalan biologi mangsa-pemangsa dan parasitisme termasuk .

3 Siratan Makanan Modul 1 4.3 Pengeluar. Istilah Pengeluar Pengguna Pengurai Maksud Hidupan yang dapat membuat makanan sendiri Hidupan yang makan hidupan yang lain Hidupan yang mengurai tumbuhan dan haiwan mati dan membebaskan nutrien semula ke dalam tanah Jenis hidupan Tumbuhan Haiwan Bakteria dan fungi 2 Bina enam rantai makanan dengan menggunakan hidupan yang diberikan di bawah. Pengguna dan Pengurai Nyatakan istilah yang betul dan jenis hidupan yang berkenaan dengan istilah itu.4 Kenal pasti agen. perosak dan jenis interaksi dalam contoh kawalan biologi yang berikut. Organisma Agen Perosak Tikus Burung hantu yang merosakkan tumbuhan dalam ladang Afid Kumbang kura-kura Jenis interaksi Mangsa-pemangsa Kumbang kura-kura Afid parasit merupakan pada tumbuhan berbatang lembut Larva ulat karung yang merosakkan pokok kelapa sawit Mangsa-pemangsa Penyengat Ichneumon Parasitisme 4. Belalang Helang Burung pipit Tikus Ular (a) Padi → belalang → burung pipit → helang (b) Padi → burung pipit → helang (c) Padi → tikus → ular → helang (d) Padi → belalang → burung pipit → ular → helang (e) Padi → tikus → helang (f) Padi → burung pipit → ular → helang 53 .

helang (iv) Pengguna tertier: Ular. . (c) Tenaga yang diperoleh oleh hidupan pada setiap peringkat digunakan untuk respirasi pergerakan pertumbuhan . ular. (i) Bilangan hidupan: Berkurang (ii) Saiz hidupan: Bertambah (iii) Jumlah tenaga yang dipindahkan: Berkurang (b) Sumber tenaga yang utama dalam semua ekosistem ialah cahaya matahari . Belalang Helang Padi Burung pipit Ular Tikus (b) Daripada siratan makanan di atas. tikus (iii) Pengguna sekunder: Burung pipit.3 (a) Bina satu siratan makanan dengan menggunakan enam rantai makanan yang telah anda senaraikan. dan mengekalkan suhu badan. kenal pastikan yang berikut: (i) Pengeluar: Padi (ii) Pengguna primer: Belalang. (a) Tulis ‘berkurang’ atau ‘bertambah’ bagi perkara yang berikut dalam piramid nombor bermula dari tapak piramid hingga ke puncaknya. (d) Apakah yang berlaku kepada populasi yang berikut dalam rantai makanan jika beluncas dibunuh dengan pestisid? (i) Padi: Bertambah (ii) Burung: Berkurang (iii) Helang: Berkurang 54 . perkumuhan . burung pipit. . helang 4 Piramid nombor menunjukkan satu rantai makanan yang terdapat di sawah padi.

(dari udara ) Cahaya (dilepaskan ke udara ) Glukosa + Oksigen 2 3 Karbon dioksida + Air akar Klorofil ) (diserap oleh 4 (disimpan dalam bentuk kanji ) Untuk menguji kehadiran kanji dalam daun. Daun hijau berubah menjadi biru tua . langkah-langkah berikut dijalankan. Warna daun hijau Daun hijau terluntur . 3 Tabung didih diletakkan di dalam kukus air selama beberapa minit. Pemerhatian Daun hijau dilembutkan .4. Langkah Langkah 1 Langkah 2 Air didih Etanol Air Daun panas panaskan Tabung didih Langkah 3 Langkah 4 Larutan iodin Air panas Jubin putih 1 Sehelai daun hijau dididih selama beberapa minit.4 Fotosintesis pengeluar Dalam siratan makanan. tumbuhan hijau memainkan peranan sebagai cahaya kerana tumbuhan hijau boleh mengubah tenaga dari matahari kepada tenaga kimia yang disimpan dalam makanan. turut dihasilkan sebagai bahan sampingan. 55 . 4 Daun hijau direndamkan di dalam air panas.4 Fotosintesis Modul 1 4. Fotosintesis boleh diwakili dengan menggunakan persamaan di bawah. dilembutkan . Fotosintesis ialah proses di mana tumbuhan hijau menyerap tenaga cahaya dengan klorofil (glukosa) untuk membuat makanan daripada karbon dioksida dan air Oksigen . 2 Daun hijau diletakkan di dalam tabung didih yang berisi etanol. 5 Daun hijau diuji dengan menggunakan larutan iodin.

Etanol menyingkirkan klorofil daripada daun.Perbincangan Daun dididihkan untuk memecahkan dinding sel . Ini menunjukkan kehadiran kanji . 1 2 Perbincangan Tumbuhan disimpan di tempat gelap selama tiga hari supaya tumbuhan menghabiskan kanji yang terdapat pada daunnya . Modul 4. Hipotesis Pemboleh ubah Pemerhatian pokok P Apabila diuji dengan larutan iodin. Daun yang mengandungi kanji berubah kepada warna Tujuan biru tua . . daun daripada pokok Q manakala daun daripada berwarna biru tua.) Untuk menentukan sama ada karbon dioksida diperlukan untuk fotosintesis Tumbuhan memerlukan karbon dioksida untuk menjalankan fotosintesis 1 2 3 Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Kehadiran karbon dioksida Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kehadiran kanji dalam daun Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis dan saiz tumbuhan / kehadiran cahaya matahari. Fungsi larutan natrium hidroksida adalah untuk menyerap 56 karbon dioksida . • Radas disusun dan ditempatkan di bawah matahari selama tiga jam seperti dalam rajah di atas. satu eksperimen telah dijalankan. Larutan iodin bertukar menjadi biru tua. • Satu daun dipetik daripada setiap pokok untuk menjalankan ujian kehadiran kanji selepas tiga jam.5 Karbon Dioksida Diperlukan untuk Fotosintesis Untuk menentukan sama ada karbon dioksida diperlukan untuk fotosintesis. (Kehadiran kanji boleh diuji dengan menggunakan larutan iodin . Cahaya matahari Cahaya Serkup kaca matahari Serkup kaca Keping kaca P Larutan natrium Q hidroksida Keping kaca • Dua tumbuhan ditempatkan di dalam sebuah almari gelap selama tiga hari. klorofil dan air berwarna kuning. Air panas menyingkirkan etanol daripada daun dan melembutkan daun.

Modul 4. Kesimpulan Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk menjalankan fotosintesis.4 untuk langkah-langkah menguji kehadiran kanji. 2 Kemudian pokok pasu tersebut disiram dan diletakkan di bawah cahaya matahari selama tiga jam. Karbon dioksida diperlukan untuk fotosintesis. Radas Q bertindak sebagai kawalan. 3 Daun yang ditutupi dengan kertas hitam dipetik untuk menguji kehadiran kanji.) Kertas hitam Klip kertas Tujuan Untuk menentukan sama ada cahaya matahari diperlukan untuk fotosintesis Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk menjalankan fotosintesis 1 2 3 Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Kehadiran cahaya matahari Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kehadiran kanji Pemboleh ubah yang dimalarkan: Kehadiran karbon dioksida. air dan klorofil Hipotesis Pemboleh ubah Pemerhatian Apabila diuji dengan larutan iodin. langkah-langkah berikut dijalankan: Susunan radas Langkah-langkah 1 Kertas hitam digunakan untuk menutupi sebelah atas dan sebelah bawah sehelai daun seperti dalam rajah.3 4 5 6 Kesimpulan Tumbuhan diletakkan di dalam serkup kaca untuk mencegah mereka daripada mendapat bekalan karbon dioksida . Setelah tiga hari. fotosintesis Tumbuhan yang tidak mengandungi kanji tidak menjalankan pokok Q pokok P Maka telah menjalankan fotosintesis manakala tidak menjalankan fotosintesis. 57 . (Rujuk Modul 4. Bahagian yang tidak ditutupi dengan kertas hitam menerima cahaya matahari dan fotosintesis menjalankan . satu pokok pasu disimpan di dalam almari gelap selama tiga hari. Biru tua Kuning Perbincangan 1 2 Bahagian yang ditutupi dengan kertas hitam tidak menerima cahaya matahari .6 Cahaya Matahari Diperlukan untuk Fotosintesis Untuk menentukan sama ada cahaya matahari diperlukan untuk fotosintesis. . bahagian yang tidak ditutupi kertas hitam berubah biru tua menjadi .

. Ini menunjukkan hanya bahagian berwarna menjalankan fotosintesis. Bahagian hijau Bahagian bukan hijau • Sehelai daun varigat daripada sepohon pokok yang telah terdedah kepada cahaya matahari selama tiga jam dipetik. Biru tua Kuning Perbincangan 1 2 3 4 hijau Daun varigat mempunyai bahagian yang berwarna serta bahagian lain yang berwarna lain.7 Klorofil Diperlukan untuk Fotosintesis Untuk menentukan sama ada klorofil diperlukan untuk fotosintesis. apabila diuji dengan hijau larutan iodin. Bahagian daun yang berwarna hijau bertukar menjadi kuning bahagian bukan hijau kekal berwarna Kesimpulan Tumbuhan memerlukan klorofil 58 untuk menjalankan fotosintesis. karbon dioksida. satu eksperimen telah dijalankan. pigmen hijau Klorofil ialah yang terdapat pada kloroplas dalam sel tumbuhan . menyerap tenaga cahaya matahari untuk biru tua dan Klorofil berfungsi untuk menjalankan fotosintesis. • Ujian kehadiran kanji dijalankan ke atas daun tersebut.Modul 4. air Pemboleh ubah Pemerhatian Pemerhatian adalah seperti dalam rajah di bawah. Tujuan Untuk menentukan sama ada klorofil diperlukan untuk fotosintesis Hipotesis Tumbuhan memerlukan klorofil untuk menjalankan fotosintesis 1 2 3 Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Kehadiran klorofil Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kehadiran kanji Pemboleh ubah yang dimalarkan: Kehadiran cahaya matahari.

Fotosintesis Oksigen dalam atmosfera Pembakaran Penguraian Pengaratan Respirasi 59 . haiwan dan tumbuhan Penguraian organisma yang mati Pembakaran bahan api 2 Lengkapkan kitar oksigen dalam rajah di bawah. Karbon dioksida dalam atmosfera Respirasi Fotosintesis yang dijalani tumbuhan yang dijalani manusia.8 Kitar Karbon dan Kitar Oksigen Lengkapkan kitar karbon dalam rajah di bawah.Modul 1 4.

pertanian. Kesan Pemusnahan habitat Pencemaran air Hakisan tanah Pemanasan global Hujan asid Kepupusan spesies Jenis aktiviti manusia Penebangan hutan.9 Aktiviti Manusia yang Memusnahkan Alam Semula Jadi. mengekalkan keseimbangan dan hutan simpanan pemburuan terhadap spesies terancam. pembangunan Penebangan hutan.6 Pemuliharaan dan Pemeliharaan Hidupan Peranan Manusia dalam Mengekalkan Keseimbangan Alam Semula Jadi Modul 1 4. perindustrian Penebangan hutan. perindustrian Perindustrian Penebangan hutan.5 4.4. perlombongan. mengawal Cara pemuliharaan termasuk penggunaan baja dan pestisid. Pilih jawapan yang paling baik. 4 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. Kepentingan Pemuliharaan dan Pemeliharaan Hidupan Nyatakan aktiviti manusia yang membawa kesan-kesan yang berikut. B. pembangunan Pertanian. penangkapan ikan 2 3 4 5 penggunaan sumber semula jadi secara bijak Pemuliharaan ialah dengan gangguan yang paling kecil terhadap hidupan dan persekitaran. Apakah jenis hubungan antara haiwan P dengan haiwan Q? A Mutualisme B Parasitisme C Persaingan D Komensalisme . C dan D. 1 Faktor yang menentukan habitat suatu organisma ialah I suhu persekitaran II kuantiti air yang sedia ada III jenis makanan yang sedia ada A III sahaja B I dan II sahaja C I dan III sahaja D II dan III sahaja 60 2 Haiwan P dan haiwan Q memburu haiwan R sebagai sumber makanannya. mengitar semula bahan buangan serta penghutanan Pemeliharaan ialah polisi dan langkah yang diambil untuk alam semula jadi. taman negara Cara pemeliharaan termasuk mewujudkan serta mengharamkan . perlombongan.

D Bilangan haiwan yang diburu oleh pemangsa sebagai makanan berkurang sehingga haiwan itu pupus. B Bilangan individu dalam setiap populasi kekal tidak berubah apabila kadar kelahiran dan kadar kematian adalah sama. Gas P Tumbuhan Proses S Gas Q Rajah 4 Proses R Haiwan Antara organisma dalam Rajah 1.3 Antara yang berikut. yang manakah merupakan pengguna sekunder? A Belalang dan arnab B Burung pipit dan helang C Ular dan helang D Burung pipit dan arnab 7 PMR 2007 Antara yang berikut. B Bilangan ular berkurang. yang manakah benar tentang ekosistem yang seimbang? A Komposisi mineral dalam Bumi berkurang apabila bilangan tumbuhan bertambah. Rumput Belalang Burung pipit Ular Rajah 1 Helang Arnab Ular Burung pipit Beluncas Padi 4 Antara yang berikut. . Antara organisma yang berikut. C Kuantiti karbon dioksida dan oksigen dalam ekosistem adalah sama. C Bilangan padi berkurang. II dan III Rajah 1 menunjukkan siratan makanan. yang manakah benar tentang proses R dan proses S? A B C D 61 Proses R Respirasi Fotosintesis Respirasi Fotosintesis Proses S Respirasi Respirasi Fotosintesis Fotosintesis Rajah 2 menunjukkan rantai makanan di suatu sawah padi. D Bilangan ular tidak berubah. yang manakah berlaku jika petani menggunakan pestisid untuk membunuh semua beluncas yang merosakkan tumbuhannya? A Bilangan burung pipit bertambah. Larutan natrium hidroksida Rajah 2 5 Apakah faktor yang dikaji dalam eksperimen ini? A Cahaya C Klorofil B Karbon dioksida D Air 9 PMR 2004 Rajah 3 6 Rajah 4 menunjukkan gabungan kitar karbon dan oksigen. yang manakah mempunyai hubungan yang sama seperti hubungan antara paku pakis langsuyar dengan pokok getah? A Alga dan kulat B Ikan remora dan ikan yu C Buran dan umang-umang D Cacing pita dan manusia Jenis interaksi yang digunakan dalam kawalan biologi termasuk I persaingan II mutualisme III mangsa-pemangsa A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan III sahaja D I. 8 Rajah 3 menunjukkan dua tumbuhtumbuhan yang sama diletakkan dalam dua serkup kaca untuk mengkaji faktor yang diperlukan untuk fotosintesis.

Matahari P Q Rajah 7 R Apakah P.10 Antara maksud yang berikut. M dan N PMR 2009 dalam kitar karbon. yang manakah benar tentang pemeliharaan? A Penggunaan sumber yang sedia ada dengan sewajarnya supaya tahan lebih lama B Mengekalkan sumber dalam keadaan asal supaya tidak habis digunakan C Menggunakan sumber alternatif untuk menggantikan sumber yang tersusut D Menangkap organisma dan membiakbakakannya dalam zoo supaya tidak pupus 11 Rajah 5 menunjukkan satu piramid nombor. Apakah yang akan berlaku apabila populasi katak bertambah? A Ular akan kekurangan makanan B Belalang akan bersaing untuk mendapat makanan C Populasi belalang akan berkurang D Jagung akan bersaing untuk mendapat cahaya 12 Rajah 6 menunjukkan dua gas. Fotosintesis Gas M Respirasi Pembakaran J K L M N Rajah 8 O Siratan makanan manakah betul? A M J K N O L B Pokok Fotosintesis Haiwan Gas N Rajah 6 Kilang Pembakaran J M O L K N O L C J M Apakah yang akan berlaku pada kuantiti M dan N jika bilangan kilang meningkat? M A B C D Bertambah Bertambah Berkurang Berkurang N Berkurang Bertambah Berkurang Bertambah 62 D K M J K N O L N . Q dan R? A B C D P Pengeluar Pengguna Pengeluar Pengurai Ular Katak Belalang Jagung Rajah 5 Q Pengurai Pengeluar Pengguna Pengguna R Pengguna Pengurai Pengguna Pengeluar 14 Rajah 8 menunjukkan sekumpulan organisma PMR 2010 dalam suatu habitat. PMR 2009 13 Rajah 7 menunjukkan aliran tenaga dalam PMR 2010 rantai makanan.

(i) P : Fotosintesis (ii) Q: Pembakaran [2 markah] (b) Apakah peranan pokok dalam kitar oksigen? Pokok menjalankan fotosintesis untuk membebaskan oksigen ke atmosfera.Kertas 2 Jawab semua soalan. P Oksigen Q Pokok Haiwan Logam Kilang Karbon dioksida Rajah 1 (a) Namakan proses P dan Q. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan pengelasan hidupan. [1 markah] (c) Bagaimanakah logam menyingkirkan oksigen dalam atmosfera? Melalui pengaratan [1 markah] (d) Nyatakan satu proses lain yang menyingkirkan oksigen daripada atmosfera. [2 markah] (f) Apakah kesan penebangan hutan ke atas Bumi? Menyebabkan pemanasan global [1 markah] 63 . Respirasi [1 markah] (e) Apakah kesan penebangan hutan ke atas kitar oksigen? Mengurangkan jumlah oksigen yang dibebaskan oleh pokok ke atmosfera.

Cahaya matahari diperlukan untuk menjalankan fotosintesis. [1 markah] (f) Nyatakan satu faktor yang diperlukan oleh tumbuhan untuk menjalankan fotosintesis. Elodea Rajah 2 (a) Di manakah susunan radas eksperimen patut diletakkan supaya mendapat keputusan yang baik? Di bawah cahaya matahari [1 markah] (b) Apakah yang dapat diperhatikan dalam tabung uji selepas beberapa jam? Gas dikumpulkan dalam tabung uji. [1 markah] (ii) Apakah yang berlaku apabila anda menjalankan ujian di atas dengan tabung uji yang berisi oksigen? Kayu uji berbara menyala. [1 markah] (e) (i) Jika susunan radas yang serupa diletakkan dalam almari yang gelap. apakah yang dapat diperhatikan? Tiada gas yang dapat dikumpulkan dalam tabung uji.Bahagian B 2 Rajah 2 menunjukkan susunan radas eksperimen untuk mengenal pasti gas yang terbebas semasa fotosintesis. [1 markah] (c) Apakah kaedah yang digunakan untuk mengumpulkan gas dalam eksperimen ini? Kaedah penyesaran air [1 markah] (d) (i) Bagaimanakah anda menguji gas dalam tabung uji itu ialah oksigen? Uji gas itu dengan kayu uji berbara. [1 markah] (ii) Terangkan jawapan anda di (e)(i). Air/Karbon dioksida/Klorofil [1 markah] 64 .

[2 markah] (d) Mengapakah penyu perlu kerap timbul di permukaan laut? Untuk bernafas [1 markah] 65 . yang mengandungi udang kecil. (i) Rumpai air tidak menjalankan fotosintesis. Kedua-dua balang itu diletakkan di dalam sebuah bilik gelap. R dan S. Udang Rumpai air Udang R Rajah 3 S (a) Udang di dalam balang manakah akan mati dahulu? S [1 markah] (b) Beri dua sebab bagi jawapan dalam 3(a).3 PMR 2010 Rajah 3 menunjukkan dua balang. maka tidak menghasilkan oksigen (ii) Rumpai air di dalam balang S merebut oksigen dengan udang [2 markah] (c) Apakah yang akan berlaku pada udang di dalam balang R selepas beberapa hari? Udang di dalam balang R akan mati kerana oksigen di dalam balang habis digunakan.

AB B 5 Air dan Larutan Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini. anda harus dapat • memberi definisi takat beku dan takat didih • menerangkan ciri-ciri fizikal air • menerangkan kesan bendasing terhadap ciri-ciri fizikal air • menentukan komposisi air • menguji kehadiran hidrogen dan oksigen • memberi definisi penyejatan • menerangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kadar penyejatan dengan merujuk kepada Teori Kinetik • membandingkan penyejatan dan pendidihan • mengaplikasikan penyejatan air dalam kehidupan harian • membezakan bahan terlarut. larutan pekat dan larutan tepu • membezakan larutan dan ampaian • menerangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kadar keterlarutan • menerangkan kepentingan air sebagai pelarut universal dalam kehidupan • mengenal pasti ciri-ciri asid dan alkali dan memberi contoh asid dan alkali dalam kehidupan harian • menerangkan peneutralan dan kepentingannya dalam kehidupan harian • membandingkan kelebihan dan kelemahan kaedah-kaedah penulenan air • menerangkan contoh-contoh pencemaran air dan cara-cara mengekalkan kualiti air Air dan Larutan Ciri-ciri air Tiada rasa Tiada bau Tiada warna Takat didih: 100°C Takat beku: 0°C Tukar kertas kobalt klorida kontang daripada biru ke merah jambu Penyejatan air Faktor yang meningkatkan kadar penyejatan: 1 kelembapan udara yang rendah 2 suhu persekitaran yang tinggi 3 luas permukaan yang besar 4 pergerakan udara Asid Alkali Punca air semula jadi Penulenan air Penurasan Pendidihan Pengklorinan Penyulingan Pencemaran air Pemeliharaan dan pemuliharaan kualiti air Peranan air Ciri-ciri Penggunaan harian Peneutralan Asid + Alkali → Garam + Air Sistem bekalan air Komposisi air Elektrolisis 2 atom hidrogen + 1 atom oksigen Zat terlarut + Pelarut = Larutan Faktor mempengaruhi keterlaluan: 1 suhu pelarut 3 sifat pelarut 2 sifat zat terlarut Faktor mempengaruhi kadar keterlarutan: 1 2 3 4 suhu pelarut saiz zat terlarut isi padu pelarut kadar pengacauan H2O 66 . pelarut dan larutan • membandingkan larutan cair.

5 4 3 2 1 0 –1 –2 Aktiviti 2 5 10 15 20 25 Aktiviti 1 30 35 Masa/min Perbincangan 1 Garam ditambah ke dalam ais untuk 0°C. Jam randik dimulakan dengan serta-merta. Termometer Keputusan Aktiviti 1 Masa / min Suhu / °C Aktiviti 2 Masa / min Suhu / °C Suhu/°C 15 14 13 12 11 0 15 0 15 5 12 5 12 10 9 10 9 15 6 15 6 20 3 20 3 25 0 25 0 30 0 30 –2 35 0 35 –2 Graf suhu melawan masa Ais + garam Air suling 10 9 8 7 6 3 Suhu air dicatatkan setiap 5 minit. 2 Tabung uji tersebut diletakkan ke dalam sebuah bikar yang diisi dengan ais bercampur dengan garam. 67 menurunkan suhunya di bawah .5. 2 Langkah-langkah dalam Aktiviti 1 diulangi. Aktiviti 2 – Takat beku air tidak tulen 1 Sedikit garam ditambahkan ke dalam air suling di dalam tabung uji.1 Takat Beku Air dan Kesan Bendasing Terhadapnya Langkah Aktiviti 1 – menentukan takat beku air tulen 3 1 2 cm air suling diisikan ke dalam sebuah tabung uji dan sebatang termometer dimasukkan ke dalamnya.1 Ciri-ciri Fizikal Air Modul 5.

0° C . manakala takat beku bagi air tidak tulen kurang daripada 0° C adalah . Aktiviti 2 – Takat didih air tidak tulen 1 Sedikit garam ditambahkan ke dalam air di dalam bikar. Daya tarikan antara zarah menyebabkan bergerak tetap zarah-zarah henti dan berada pada kedudukan yang . Apabila disejukkan. 0° C Takat beku air tulen ialah . Kehadiran bendasing menurunkan takat beku air.2 Teori Kinetik 0° C Air tulen bertukar menjadi ais pada . tenaga kinetik zarah air berkurang . Suhu akan turun lagi hanya selepas semua air telah bertukar menjadi ais. Suhu air tidak berubah apabila air membeku. Pada tahap ini.2 Takat Didih Air dan Kesan Bendasing Terhadapnya Langkah Aktiviti 1 – Takat didih 1 100 cm3 air suling dipanaskan di dalam bikar. suhu kekal tetap kerana tenaga dilepaskan dari zarah-zarah. Termometer Suhu/°C Air suling Kasa dawai Panaskan Tungku kaki tiga 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Masa/ min Keputusan Aktiviti 1 Masa / min Suhu / °C Aktiviti 2 Masa / min Suhu / °C 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 30 40 50 60 70 80 90 100 100 100 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 30 40 50 60 70 80 90 100 102 102 Graf suhu melawan masa Aktiviti 2 Aktiviti 1 2 Suhu air dicatatkan setiap 1 minit. Jam randik dimulakan serta merta pada permulaan pemanasan. 68 . 3 4 5 Kesimpulan Takat beku air ialah Modul 5. 2 Langkah-langkah dalam Aktiviti 1 diulangi. beku Suhu di mana air bertukar menjadi ais ialah takat air.

tidak berwarna tidak dan ada rasa Ciri-ciri fizikal air Ketumpatannya 1 g/cm3 pada 4°C Takat beku 0° C Takat didih 100° C Konduktor haba yang lemah Mengembang semasa membeku Ketumpatan ais kurang daripada air dan terapung di atas air Konduktor elektrik lemah yang 69 . 100° C Takat didih air tulen ialah .Perbincangan 1 Teori Kinetik Air bertukar menjadi stim pada tetap kerana tenaga 100° C diserap . manakala takat didih air tidak tulen adalah lebih daripada 100° C . suhu kekal dipanaskan. Suhu akan meningkat lagi selepas hanya semua air bertukar menjadi stim.3 Ciri-ciri Fizikal Air Dipengaruhi oleh kehadiran bendasing dalam air Pada suhu bilik. tenaga kinetik zarah air lebih kuat daripada daya tarikan antara zarah. Modul 5. didih Suhu di mana air bertukar menjadi stim ialah takat air. air ialah sejenis cecair yang tidak berbau . Kehadiran bendasing meningkatkan takat oleh zarah-zarah air. Ini menyebabkan zarah-zarah terlepas ke udara dan membentuk 2 3 4 stim . Pada tahap ini. berubah Suhu air tidak apabila air mendidih. Tenaga kinetik zarah menjadi Kesimpulan Takat didih air ialah didih air. Apabila bertambah . 100° C .

Elektrod karbon Ammeter A Bateri + – 4 Ketinggian gas-gas yang terkumpul di dalam tabung uji P dan Q diukur. Hidrogen Oksigen 70 . 7 Gas terkumpul di dalam tabung uji Q diuji dengan menggunakan kayu uji menyala.5. oksigen . 3 Elektrod karbon diperhatikan. 5 Suis dihidupkan lagi sehingga semua air di dalam tabung uji disesarkan. P Q Air suling + Beberapa titis asid sulfurik cair Elektrod karbon Suis Pemerhatian dan Perbincangan • Gelembung gas terbentuk pada kedua-dua elektrod karbon. • Kayu uji berbara menyala • Gas yang terkumpul ialah .2 Komposisi Air Modul 5. pop ’ kedengaran. • Ketinggian gas di dalam tabung uji Q ialah 6 cm. • Bunyi ‘ • Gas yang terkumpul ialah hidrogen . • Ketinggian gas di dalam tabung uji P ialah 3 cm. Gas-gas • terbentuk dan dikumpulkan di dalam tabung uji P dan Q. • Nisbah ketinggian gas terkumpul pada P kepada gas terkumpul pada Q ialah 1:2 . oksigen . • Gas terkumpul pada Q adalah dua kali lebih daripada gas terkumpul pada P. Kesimpulan • Tiada lagi air di dalam tabung uji. 1 2 Molekul air terdiri daripada dua atom hidrogen dan satu atom Molekul air adalah seperti model berikut. 2 Hidupkan suis dan biarkan arus mengalir selama 20 minit. 6 Gas terkumpul di dalam tabung uji P diuji dengan menggunakan kayu uji berbara.4 Elektrolisis Air Langkah 1 Alat radas disusun seperti dalam rajah.

manakala satu lagi diletakkan di dalam makmal. 71 . Air menyejat lebih cepat dalam suhu persekitaran yang lebih tinggi. 2 Radas disusun seperti dalam rajah. eksperimen berikut dijalankan: Langkah Pemerhatian Kertas turas di dalam radas Q menjadi kering dahulu. • Matahari meningkatkan suhu persekitaran. luas permukaan terdedah dan pergerakan udara .3 Proses Penyejatan Air Modul 5. Untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi kadar penyejatan.5 Penyejatan Air dan Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kadar Penyejatan Air 1 2 proses Penyejatan ialah satu wap pada sebarang di mana sesuatu cecair berubah menjadi suhu . Kertas turas diletakkan di bawah matahari menjadi kering dahulu. Faktor 1: Kelembapan udara 1 Tiga titis air dicurahkan ke atas dua keping kertas turas. Kaki retort Benang Kertas turas • Molekul air menerima haba tenaga dan bergerak dengan cepat lebih untuk mengatasi daya tarikan antara molekul. 2 Satu kaki retort diletakkan di bawah matahari. Perbincangan • Fungsi kalsium klorida kontang adalah untuk menyerap kelembapan dalam udara . Faktor 2: Suhu persekitaran 1 Dua keping kertas turas direndam di dalam air dan digantung di atas dua kaki retort secara berasingan. suhu persekitaran .5. P Pita selofan Benang Kertas turas Serkup kaca Air Bikar Kalsium klorida kontang Q • Udara yang kering memberi lebih ruang kepada molekul air untuk terlepas dari permukaan air. Kadar penyejatan air dipengaruhi oleh kelembapan udara .

air menyejat dengan lebih cepat. manakala satu lagi diletakkan jauh dari kipas. Air di dalam piring petri yang diletakkan di bawah kipas menjadi kering dahulu. 2 Satu piring petri diletakkan di bawah kipas. • Air di dalam piring petri mempunyai luas permukaan yang lebih besar . 72 . . • Udara yang bergerak membawa molekul air jauh yang tersejat daripada permukaan air untuk membenarkan lebih banyak penyejatan . (d) adanya pergerakan udara. Bikar Air Piring petri Air di dalam piring petri menjadi kering dahulu.Faktor 3: Luas permukaan air 1 5 cm3 air dituangkan ke dalam sebuah piring petri dan sebuah bikar 100 cm3 masing-masing. • Luas permukaan yang besar membenarkan lebih banyak molekul air untuk terlepas ke udara pada masa yang sama . dan gantungkan baju di tempat matahari . Aplikasi Nyatakan cara meningkatkan kadar penyejatan dalam aktiviti berikut dan faktor yang diaplikasikan: Cara Aktiviti 1: Mengeringkan pakaian Sebarkan baju di atas penyangkut baju. 2 Radas dibiarkan selama 3 jam. Faktor 4: Pergerakan udara 1 20 cm3 air dituangkan ke dalam dua piring petri yang sama. tinggi . • Kipas meningkatkan pergerakan udara. berangin di bawah Faktor yang diaplikasikan 1 Luas permukaan 2 Pergerakan udara 3 Suhu persekitaran 1 Luas permukaan 2 Suhu persekitaran 3 pergerakan udara Aktiviti 2: Mengeringkan rambut dengan alat pengering rambut sikat Sebarkan rambut dengan menggunakan angin panas keluar dari alat pengering rambut. Kesimpulan Kadar penyejatan meningkat apabila rendah (a) kelembapan udara . (b) suhu persekitaran (c) luas permukaan terdedah ditingkatkan . Dalam udara yang bergerak.

Larutan Zat terlarut Pelarut + Zat terlarut 2 3 Pelarut = Larutan campuran yang terbentuk apabila suatu bahan yang dikenali sebagai Larutan ialah satu zat terlarut pelarut dilarutkan di dalam suatu bahan lagi yang dikenali sebagai .7 Larutan dan Keterlarutan Kenal pasti istilah yang betul untuk digunakan dalam rajah yang berikut. di 1 Luas permukaan 2 Pergerakan udara 3 Suhu persekitaran 1 Luas permukaan 2 Pergerakan udara Aktiviti 4: Penghasilan garam Sebarkan air laut di tepi pantai yang berangin .Aktiviti 3: Pengawetan produk makanan Sebarkan makanan di tempat berangin bawah matahari .4 Larutan dan Keterlarutan Pada keseluruhan cecair Proses yang Pada cepat 100 °C Modul 1 5.6 Penyejatan dan Pendidihan • Berubah daripada cecair gas . kepada tenaga . Modul 5. 73 . • Menyerap Persamaan Perbezaan Tempat berlakunya proses ini Tempoh proses ini berlaku Suhu proses ini berlaku Penyejatan Pendidihan Pada permukaan cecair Proses yang perlahan Pada sebarang suhu di bawah takat didih cecair 5. Keterlarutan ialah jumlah suhu pada suatu zat terlarut yang boleh larut di dalam 100 cm3 pelarut yang tertentu.

Larutan Pekat dan Larutan Tepu Kuantiti zat terlarut Sedikit Banyak Tahap paling tinggi Kebolehan melarutkan lagi zat terlarut Tinggi Rendah Tidak boleh terlarut lagi larut sebarang zat Jenis larutan Larutan cair Larutan pekat Larutan tepu Modul 5. Lampu suluh Campuran 74 .4 Jenis larutan Campuran Jenis larutan Kepentingan Larutan yang terbentuk dengan sedikit melarutkan zat Larutan cair terlarut dalam pelarut dan dapat melarutkan zat terlarut yang lebih banyak .8 Larutan Cair. Larutan yang terbentuk dengan banyak melarutkan zat Larutan tepu Larutan yang terbentuk dengan melarutkan jumlah zat terlarut yang maksimum dalam pelarut dan tidak dapat terlarut lagi. dua jenis campuran disediakan secara berasingan dan diuji dengan langkah-langkah yang berikut: Jenis campuran Campuran A Larutan (200 cm3 air suling + satu spatula garam) Jernih dan lut sinar Campuran B Ampaian (200 cm3 air suling + satu spatula tepung jagung) Keruh dan lut cahaya Rupa Langkah 1 Lampu suluh disinarkan ke atas Campuran A dan B.9 Perbezaan antara Ampaian dan Larutan Untuk membandingkan ampaian dan larutan. Larutan pekat terlarut dalam pelarut dan dapat melarutkan zat terlarut yang sedikit . melarutkan zat Modul 5.

manakala tepung jagung Sinar cahaya tidak boleh melalui ampaian kerana zarah-zarah tepung jagung menyebarkan cahaya dalam semua arah. langkah-langkah berikut dijalankan: 75 .10 Keterlarutan dan Faktor-faktor yang Mempengaruhinya 1 2 3 Keterlarutan sesuatu zat terlarut merujuk kepada jumlah kuantiti zat terlarut tersebut (dalam unit gram) yang dapat terlarut dalam 100 g pelarut pada suhu tertentu. manakala campuran tepung dan air boleh dipisahkan dengan penurasan. Keterlarutan bergantung pada sifat pelarut. tidak boleh dipisahkan Kesimpulan 1 2 Modul 5. jernih Larutan ialah campuran yang dan homogenus yang membenarkan cahaya menembusinya dan komponennya melalui penurasan. keruh Ampaian ialah campuran yang dan tidak homogenus yang tidak membenarkan cahaya menembusinya dan komponennya boleh dipisahkan melalui penurasan. Dalam kajian untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi keterlarutan zat terlarut. Campuran garam dan air tidak boleh dipisahkan melalui penurasan. sifat zat terlarut dan suhu pelarut. Rod kaca Campuran Baki turasan Kertas turas Hasil turasan Sisa atas kertas turas Rupa hasil turasan selepas dibiarkan selama 10 minit Tiada • Cecair yang jernih dan lut sinar • Tiada dasar mendakan di Baki turasan berwarna putih kelihatan • Cecair yang jernih sedikit putih • Mendakan kelihatan di dasar terampai di Perbincangan 1 2 3 terlarut Garam dalam air. Hasil turasan dibiarkan selama 10 minit dan diperhatikan lagi. di dalam air.Sinaran lampu suluh Langkah 2 Sinar cahaya dapat menembusi campuran Sinar cahaya tidak dapat menembusi campuran Campuran A dan B dituraskan melalui kertas turas masing-masing.

3 50 cm air. 3 50 cm air. sekiranya 50 g natrium klorida dan kuprum sulfat masing-masing ditambahkan ke dalam 100 cm3 air suling pada 80°C secara berasingan. Zat terlarut Natrium klorida Kuprum sulfat Keterlarutan (gram per 100 cm3 air) pada 30°C 80°C 35. Sifat zat terlarut Suhu pelarut 1 Satu spatula garam 1 Satu spatula garam halus ditambahkan halus ditambahkan ke dalam sebuah ke sebuah bikar yang bikar yang mengandungi mengandungi 50 cm3 air sejuk. Garam larut di dalam air dengan lebih mudah berbanding dengan soda penaik . 2 Kedua-dua campuran dikacau dan diperhatikan.8 83. Kesimpulan Keterlarutan sesuatu zat terlarut dipengaruhi oleh sifat zat terlarut suhu pelarut dan sifat pelarut .9 38. 2 Satu spatula garam halus ditambahkan 2 Satu spatula soda penaik ditambahkan ke dalam sebuah bikar yang ke dalam sebuah bikar lagi yang mengandungi mengandungi 50 cm3 air panas.0 37. . Pemerhatian Hablur iodin larut dengan lebih mudah di etanol dalam berbanding dengan air . dan diperhatikan. (a) Natrium klorida: 12 g (b) Kuprum sulfat: 0 g 76 . Aplikasi Jadual berikut menunjukkan keterlarutan dua jenis zat terlarut di dalam air suling pada suhu yang berbeza.8 Nyatakan jumlah zat terlarut (jika ada) yang tidak larut.Faktor Langkah Sifat pelarut 1 Lima hablur iodin ditambahkan ke dalam sebuah bikar yang mengandungi 50 cm3 air dan sebuah bikar lagi yang mengandungi 50 cm3 etanol. 3 Kedua-dua campuran dikacau 3 Kedua-dua campuran dikacau dan diperhatikan. Garam larut lebih cepat di dalam air panas berbanding dengan air sejuk .

b. kita melarutkan serbuk kopi halus di dalam air panas yang secukupnya. kadar pengacauan. isi padu dan saiz zarah zat terlarut Jenis.11 Faktor yang Mempengaruhi Kadar Keterlarutan Sesuatu Zat Terlarut Semasa membancur kopi. b. c) Radas 250 cm3 bikar. jenis. kadar Tujuan Untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi sesuatu zat terlarut. kadar pengacauan. isi padu dan suhu pelarut. garam halus. rod pengacau Inferens Skil E1 C4 Skor 1 2 3 Serbuk kopi larut dengan lebih mudah di dalam air Pengacauan membantu melarutkan serbuk kopi. (E1 C4a. Serbuk kopi halus panas .Eksperimen 5. keterlarutan . air suling Bahan 77 . isi padu dan saiz zarah zat terlarut Jenis. c) larut dengan lebih mudah di dalam air. jenis dan jumlah zat terlarut (E1 C10a. (a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan Eksperimen A: Eksperimen B: Eksperimen C: Suhu pelarut Kadar pengacauan Saiz zarah zat terlarut Kadar keterlarutan zat terlarut (E1 C11a. jika suhu pelarut kadar pengacauan ditingkatkan dan saiz zarah zat terlarut dikurangkan . kita mengacau air dengan rod pengacau. rod kaca Garam kasar. b) Pemboleh ubah Skil E1 C10 Skor (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Eksperimen A: Eksperimen B: Eksperimen C: Jenis dan isi padu pelarut. isi padu dan suhu pelarut. Hipotesis Skil E1 C11 Skor ditingkatkan Kadar keterlarutan suatu zat terlarut meningkat. Selain itu. jenis.

2 Campuran di dalam bikar S tidak dikacau manakala campuran di dalam bikar R dikacau dengan cepat. 2 Kedua-dua campuran dikacau pada kadar yang sama pada masa yang sama. Eksperimen C: Saiz zarah zat terlarut 1 10 g garam kasar ditambahkan ke dalam bikar T yang mengandungi 100 cm3 air suling dan 10 g garam halus ditambahkan ke dalam bikar U yang mengandungi 100 cm3 air suling. 3 Garam di dalam bikar mana yang terlarut terlebih dahulu diperhatikan. 100 cm3 air suling sejuk 100 cm3 air suling panas Garam kasar P Q Rod pengacau 100 cm3 air suling Garam kasar R S T Rod pengacau U 100 cm3 air suling Garam kasar (10 g) Garam halus (10 g) Definisi Operasi Skil E1 C9 Skor masa Dalam eksperimen ini. 3 Garam di dalam bikar mana yang terlarut terlebih dahulu diperhatikan. kadar keterlarutan diberi definisi sebagai garam yang diambil untuk menjadi hilang di dalam air dan tidak kelihatan lagi. (E1 C9a. 2 Kedua-dua campuran dikacau pada masa yang sama dengan kadar yang sama. 3 Garam di dalam bikar mana yang terlarut terlebih dahulu diperhatikan.Langkah-langkah Eksperimen A: Suhu pelarut 1 Dua spatula garam kasar ditambahkan kepada 100 cm3 air suling sejuk di dalam bikar P dan dua spatula garam kasar ditambahkan kepada 100 cm3 air suling panas di dalam bikar Q. b) 78 . Eksperimen B: Kadar pengacauan 1 Dua spatula garam kasar ditambahkan kepada 100 cm3 air suling di dalam setiap bikar R dan S.

Teori kinetik Zarah pelarut yang panas mempunyai tenaga kinetik yang lebih tinggi. Kadar pengacauan yang tinggi meningkatkan kadar keterlarutan zat terlarut. Faktor Suhu pelarut Kadar pengacauan Apabila dikacau. Saiz zarah zat terlarut yang lebih kecil mendedahkan luas permukaan yang lebih besar untuk berlanggar dengan zarah-zarah pelarut. racun membunuh serangga. . Malah sesetengah pelarut lain boleh mengancam 79 . pencuci . zat terlarut yang mempunyai zarah yang lebih kecil panas terlarut dengan lebih mudah di dalam pelarut yang apabila dikacau . Modul 1 2 3 4 5 5. Saiz zarah zat terlarut yang kecil meningkatkan kadar keterlarutan zat terlarut. Saiz zat terlarut yang lebih kecil meningkatkan kadar keterlarutan.12 Air dan Pelarut Organik pelarut universal akueus makanan . (E1 C8c. b) 2 Skil E1 C18 Skor Berdasarkan teori kinetik. Semua garam di dalam bikar U terlarut terlebih dahulu. Air boleh melarutkan banyak bahan. .Pemerhatian Eksperimen A Pemerhatian Semua garam di dalam bikar Q terlarut terlebih dahulu. d) Saiz zarah zat terlarut Kesimpulan 1 2 3 Suhu pelarut yang tinggi meningkatkan kadar keterlarutan zat terlarut. Semua garam di dalam bikar R terlarut terlebih dahulu. zarah pelarut bergerak dengan lebih cepat dan berlanggar dengan zarah zat terlarut dengan lebih kerap. Ini meningkatkan kadar perlanggaran antara zarah-zarah pelarut dan zat terlarut. . terangkan bagaimana faktor-faktor yang dikaji mempengaruhi kadar keterlarutan. ubat . Inferens panas meningkatkan B C 1 keterlarutan. maka air dikenali sebagai Tindak balas kimia dalam badan manusia berlaku dalam larutan minuman Air digunakan untuk menyediakan dan Air merupakan pelarut bagi agen Air tidak mengancam kesihatan kesihatan. Pengacauan campuran secara cepat meningkatkan kadar Perbincangan Berdasarkan pemerhatian. (E1 C8a. Air kadar keterlarutan.

Kertas litmus biru 80 . syelek Lemak. Asid hidroklorik cair Kertas litmus merah Kertas litmus merah tidak berubah . Penitis Asid sulfurik pekat Jubin putih Kertas turas terkakis Kertas turas lubang dan Asid adalah mengakis . minyak Gincu. Titiskan setitis asid sulfurik pekat pada kertas turas yang diletakkan di atas jubin putih. varnis kuku. gris Iodin. terbentuk pada kertas turas.13 Sifat Asid Langkah Pemerhatian Cuka dan jus limau berasa masam .6 7 Pelarut selain daripada air merupakan pelarut organik dilarutkan dalam pelarut . Digunakan untuk melarutkan Plastik Getah. Pelarut organik Kloroform Benzena Aseton Turpentin Alkohol Eter Amil asetat Toluena 5. Letakkan secebis kertas litmus biru dan kertas litmus merah ke dalam tabung uji yang mengandungi asid hidroklorik cair.5 Asid dan Alkali organik . Ulangi aktiviti ini dengan putik kapas yang baru dengan mencelupkan pada jus limau. gris Dakwat. Sesetengah bahan hanya boleh Namakan pelarut organik yang digunakan untuk melarutkan zat terlarut organik di bawah. Asid menukarkan kertas litmus biru kepada merah . klorofil. gincu. lilin Cat enamel. Kertas litmus biru menjadi merah . Kesimpulan Asid mempunyai rasa masam . tar. varnis kuku. lakuer. Celupkan putik kapas ke dalam secawan cuka dan letakkannya pada lidah anda. lilin Sulfur Modul 5.

Tambah beberapa titis penunjuk universal ke dalam tabung uji yang mengandungi asid hidroklorik cair. Dengan menggunakan carta warna penunjuk universal, tentukan pH asid tersebut.
Penunjuk universal Asid hidroklorik cair

Penunjuk universal berubah warna daripada hijau kepada merah . Asid mempunyai nilai pH 1 .

Asid mempunyai nilai pH kurang daripada 7.

Pita magnesium bertindak Letakkan pita magnesium ke dalam tabung uji yang mengandungi asid balas dengan asid hidroklorik hidroklorik cair. Perhatikan perkara yang cair untuk membebaskan berlaku. Letakkan kayu uji bernyala pada gas . mulut tabung uji. Gas tersebut
Asid hidroklorik cair Pita magnesium

Asid bertindak balas dengan logam untuk membebaskan gas hidrogen .

bunyi ‘pop’ memberikan apabila diuji dengan kayu uji bernyala. Sebelum air diisi ke dalam tabung uji, kertas litmus biru tidak berubah . Asid menunjukkan sifatnya dengan air . kehadiran

Letakkan secebis kertas litmus biru ke dalam tabung uji yang mengandungi hablur asid hidroklorik. Isikan air ke dalam tabung uji tersebut dan goncang.

Setelah air diisi ke dalam tabung uji, kertas litmus biru berubah menjadi merah .

Modul

5.14 Sifat Alkali Langkah Pemerhatian Soda penaik berasa pahit . Larutan natrium hidroksida licin . cair adalah Kertas turas terkakis lubang pada kertas turas.
Jubin putih Kertas turas

Kesimpulan Alkali mempunyai pahit rasa . Alkali adalah seperti sabun . Akali adalah mengakis

Celupkan putik kapas ke dalam soda penaik dan letakkan pada lidah anda. Celupkan jari telunjuk anda ke dalam bikar yang mengandungi larutan natrium hidroksida cair dan gosokkannya dengan ibu jari. Titiskan setitis larutan kalium hidroksida pekat pada kertas turas yang diletakkan di atas jubin putih.
Penitis Larutan kalium hidroksida pekat

dan terbentuk

.

81

Letakkan secebis kertas litmus biru dan kertas litmus merah ke dalam tabung uji yang mengandungi larutan natrium hidroksida cair.
Larutan natrium hidroksida cair Kertas litmus biru Kertas litmus merah

Kertas litmus merah menjadi biru . Kertas litmus biru tidak berubah .

Alkali menukarkan kertas litmus merah kepada biru

.

Tambah beberapa titis penunjuk universal ke dalam tabung uji yang mengandungi larutan natrium hidroksida cair. Dengan menggunakan carta warna penunjuk universal, tentukan pH alkali tersebut.

Penunjuk universal berubah warna daripada hijau kepada ungu . Alkali mempunyai nilai pH 14 .

Alkali mempunyai nilai pH lebih daripada 7.

Penunjuk universal Larutan natrium hidroksida cair

Tambahkan sedikit ammonium klorida ke dalam tabung uji yang mengandungi larutan natrium hidroksida dan panaskan campuran. Letakkan secebis kertas litmus biru lembap pada mulut tabung uji. Perhatikan perkara yang berlaku. Hidukan gas yang terbebas daripada campuran.
Kertas litmus biru lembap Larutan natrium hidroksida + Ammonium klorida

Gas yang terbebas menukarkan kertas litmus lembap yang berwarna biru kepada . Gas itu mempunyai bau sengit . merah

Alkali bertindak balas dengan garam ammonium untuk membebaskan gas ammonia .

Letakkan secebis kertas litmus merah ke dalam tabung uji yang mengandungi hablur kalium hidroksida. Isikan air ke dalam tabung uji tersebut dan goncang.

Sebelum air diisi ke dalam Alkali menunjukkan tabung uji, kertas litmus sifatnya dengan tidak berubah merah . kehadiran air . Setelah air diisi ke dalam tabung uji, kertas litmus merah berubah menjadi biru . 82

Modul 1

5.15 Bahan Berasid dan Beralkali dalam Kehidupan Harian

Sediakan larutan cair bagi bahan yang berikut dengan air suling. Kenal pasti sama ada bahan itu berasid, beralkali atau neutral dengan kertas litmus merah dan kertas litmus biru. Bahan Ubat gigi Cuka Air suling Sabun Syampu rambut Jus limau Berasid, beralkali, atau neutral? Beralkali Berasid Neutral Beralkali Beralkali Berasid Bahan Minuman bergas Air pili Teh Soda penaik Sos tomato Larutan gula Berasid, beralkali, atau neutral? Berasid Beralkali Beralkali Beralkali Berasid Neutral

2

Nyatakan asid dan alkali dengan kegunaan yang berikut. Asid/Alkali Asid asetik Asid formik Asid tartarik Ammonium hidroksida Magnesium hidroksida Kalsium hidroksida Modul 5.16 Peneutralan Rajah berikut menunjukkan susunan alat radas untuk mengkaji tindak balas antara asid dan alkali. Kegunaan Untuk mengawet sayuran Untuk menggumpal lateks Untuk membuat minuman bergas Untuk mencegah penggumpalan lateks Untuk menghasilkan susu magnesia (antasid) Untuk membuat simen dan meneutralkan tanah berasid

Asid hidroklorik Kelalang kon Larutan natrium hidroksida + fenoltalein

Jubin putih

Langkah-langkah

1 2 3 4 5

Buret diisi dengan asid hidroklorik (1 M). 25 cm3 natrium hidroksida (1 M) diisi ke dalam sebuah kelalang kon dengan menggunakan pipet. Beberapa titis penunjuk fenolftalein ditambahkan. Asid hidroklorik dilepaskan setitis demi setitis ke dalam kelalang kon. Kelalang kon digoncang secara berterusan untuk mencampurkan asid dan alkali. Tap buret ditutup serta-merta sebaik sahaja penunjuk fenolftalein bertukar daripada merah jambu kepada tidak berwarna. Sedikit campuran di dalam kelalang kon dituangkan ke dalam piring penyejat dan dipanaskan dengan penunu Bunsen sehingga semua cecair tersejat. 83

Asid hidroklorik + natrium hidroksida → natrium klorida + air Asid nitrik + kalium hidroksida → Asid sulfurik + kalsium hidroksida → kalium nitrat kalsium sulfat + air + air dan air . bahan berwarna putih Selepas penyejatan. Bahan yang tertinggal di dalam piring penyejat ialah Peneutralan ialah satu proses kimia antara garam air menghasilkan dan asid . Perbincangan 1 2 3 4 5 6 Natrium hidroksida tidak diletakkan dalam buret kerana apabila ia menghablur. garam natrium klorida dan alkali untuk Persamaan perkataan di bawah merupakan persamaan umum peneutralan. alkali digunakan untuk 84 . Sengatan lebah bersifat asid.Keputusan Bacaan awal buret = 5 cm3 Bacaan akhir buret = 30 cm3 Isi padu asid hidroklorik yang digunakan = 25 cm3 25 cm3 Isi padu natrium hidroksida yang digunakan = 25 cm3 asid hidroklorik (1 M) digunakan untuk meneutralkan 25 cm3 natrium hidroksida (1 M). tertinggal pada piring penyejat. tap buret boleh tersumbat . Ubat yang bersifat meneutralkannya. Kesimpulan Asid bertindak balas dengan alkali untuk membentuk Aplikasi peneutralan dalam kehidupan harian 1 2 3 alkali Ubat gigi yang bersifat yang bersifat asid dalam mulut. Susu magnesia garam Aplikasi digunakan untuk meneutralkan sisa makanan yang bersifat alkali digunakan untuk meneutralkan asid dalam perut pesakit gastrik. garam air Asid + alkali → + Asid yang berbeza bertindak balas dengan alkali yang berbeza untuk menghasilkan garam yang berbeza. Tujuan penunjuk fenolftalein adalah untuk telah menjadi neutral. menunjukkan bahawa campuran .

Kesimpulan Air kolam mengandungi mikroorganisma . Air kolam Air didih tidak mengandungi mikroorganisma tetapi mineral terlarut zarah terampai dan masih hadir. Air kolam mengandungi mineral terlarut . Perhatikan mikroorganisma. 85 . Perhatikan piring itu. Air kolam Pasir halus Pasir kasar Batu kelikir/batu kecil Kerakal Tiub getah dengan pengapit Hasil turasan Pemerhatian organisma Banyak mikroskopik dapat dilihat.6 Penulenan Air Modul 5. Perhatikan kertas turas. Pemerhatian Kesimpulan Penurasan hanya Hasil turasan adalah menyingkirkan jernih tetapi zarah terampai mikroorganisma dan daripada air kolam. Turaskan kira-kira 100 cm3 air kolam melalui kertas turas. Baki turasan tertinggal pada kertas turas. Panaskan piring untuk menyejatkan semua air. B Kaedah penulenan air Kaedah Penurasan Lalukan air kolam melalui penuras batu kelikir dan pasir seperti yang ditunjukkan dalam rajah. mineral terlarut masih hadir. Ambil sedikit hasil turasan daripada aktiviti kedua dan letakkan pada piring penyejat. Air kolam mengandungi zarah terampai .5. zarah terampai dan mineral terlarut bagi air yang dituraskan. Pendidihan hanya membunuh mikroorganisma dalam air kolam.17 Keperluan Penulenan Air dan Kaedah Penulenan A Keperluan untuk penulenan air Kaedah Letakkan setitik air kolam pada slaid kaca dan perhatikan di bawah mikroskop. Gabus Pendidihan Didihkan sedikit air kolam dalam bikar seperti yang ditunjukkan dalam rajah dan perhatikan. Kotoran kering tertinggal pada piring penyejat.

7 Sistem Bekalan Air Modul 1 5. Sulingkan sedikit air kolam mikroorganisma .18 Sistem Bekalan Air dan Pemuliharaan Air Padankan langkah A hingga H dalam rajah untuk menunjukkan proses rawatan air sebelum air dibekalkan kepada pengguna. . mineral terlarut atau Termometer Pengklorinan hanya membunuh mikroorganisma dalam air kolam.Pengklorinan Air klorin tidak Tambahkan beberapa titis larutan klorin mengandungi ke dalam bikar yang mengandungi air mikroorganisma kolam dan perhatikan. Air keluar xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Air kolam Serpihan porselin Panaskan Air masuk Air suling 5. dan perhatikan. Penyulingan Air suling tidak Sediakan radas seperti yang ditunjukkan mengandungi sebarang dalam rajah. zarah terampai Kondenser Liebig . Alum Kapur A H B C F Klorin + Fluorin D E Penyingkiran mendakan Ke rumah dan bangunan G 86 . mineral terlarut tetapi zarah terampai dan masih hadir. Penyulingan menyingkirkan mikroorganisma mineral terlarut dan zarah terampai daripada air kolam.

kotoran. Situasi Bagaimanakah air dapat dijimat? • Tutupkan pili semasa memberus gigi • Gunakan bekas air Memberus gigi di singki dengan pili dibuka Membersihkan sayuran di singki dapur • Bersihkan sayuran dengan sebesen air dengan pili dibuka Mencuci kereta dengan menggunakan hos Pili bocor • Gunakan air dalam baldi untuk mencuci kereta • Baiki semua pili yang bocor 87 . Gumpalan pejal zarah terampai dibiarkan tenggelam ke dasar tangki. Klorin ditambahkan untuk membunuh mikroorganisma dan fluorin ditambahkan untuk mencegah pereputan gigi. dan mendapan termendak di dasar. Udara dipam ke dalam air untuk menyingkirkan bau dan rasa yang kurang menyenangkan daripada air. G Tangki pengklorinan dan pemfluoridaan D Tangki penggumpalan F Tangki penurasan B Tangki penapisan A Empangan H Tangki penyimpanan E Tangki pengenapan 2 Nyatakan kaedah untuk menjimat air berdasarkan situasi yang berikut. ikan dan sampah. Air yang dirawat disimpan sebelum dibekalkan kepada pengguna. Air dialirkan melalui penuras batu kelikir dan pasir untuk menyingkirkan sebarang zarah terampai yang tertinggal. Air dari empangan disalurkan melalui penapis logam untuk menyingkirkan objek besar seperti ranting. daun. Air dari sungai disimpan selama beberapa hari untuk membolehkan zarah terampai seperti daun.C Tangki pengudaraan Aluminium sulfat (alum) ditambahkan untuk menggumpalkan zarah terampai untuk membentuk gumpalan yang lebih besar. Kalsium hidroksida (kapur) ditambahkan kepada air untuk mengurangkan keasidan air.

bahan buangan domestik untuk mengurangkan jumlah sampah. menyebabkan barah penyakit . Kesan: Mikroorganisma dan menyebarkan penyakit Kesan: Pertumbuhan alga dan mengurangkan tahap oksigen dalam air. (a) Menguatkuasakan undang-undang buangan secara berleluasa. Kesan: Hidupan akuatik hidupan akuatik. (d) Kawal dan (e) Guna semula pantau industri sebelum membebaskannya ke dalam perkembangan dalam kawasan tadahan air.8 Pemeliharaan Kualiti Air Modul 5.5.19 Punca Pencemaran Air dan Kesannya Punca pencemaran air Lumpur dan pasir dari tempat pembinaan Tumpahan minyak dari kapal Sampah dan najis dari kawasan perumahan Pestisid dan baja dari ladang dan sawah kimia Bahan dan sisa radioaktif dari kilang Kesan: Air menjadi keruh berlumpur.20 Pemeliharaan Air Cadangkan cara-cara untuk mencegah dan mengawal pencemaran air. Kesan: Meracuni Modul 5. untuk mencegah pembuangan sampah dan bahan pestisid untuk membunuh perosak dan baja buatan (b) Mengurangkan penggunaan manusia (gunakan kawalan biologi dan kompos semula jadi). 88 . dan burung terancam. (c) Rawat kumbahan dan bahan buangan sungai dan laut.

Elektrod X Elektrod Y Suis Rajah 1 Antara faktor yang berikut. II dan III Apakah garam yang diperolehi apabila asid sulfurik cair dineutralkan dengan larutan natrium hidroksida? A Natrium sulfat B Natrium klorida C Hidrogen peroksida D Natrium hidrogen karbonat Apabila suis dihidupkan. yang manakah mewakili molekul air? C A B 4 D 5 Rajah 2 menunjukkan dua bikar yang berlainan isi padu diisi dengan 50 cm3 air dan dibiarkan selama tiga hari di atas meja makmal. B. 2 Bikar 100 cm3 Bikar 250 cm3 Rajah 2 3 Isi padu air yang tinggal di dalam bikar selepas tiga hari diukur semula dengan menggunakan silinder penyukat.5 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. Antara yang berikut. yang manakah mempengaruhi kadar keterlarutan suatu zat terlarut? I Kadar pengacauan II Suhu pelarut III Saiz zarah zat terlarut A I dan II sahaja C II dan III sahaja B I dan III sahaja D I. Pilih jawapan yang paling baik. C dan D. gas yang terkumpul di elektrod X akan A menyalakan kayu uji berbara B memadamkan kayu uji bernyala C mengeruhkan air kapur D larut dalam larutan natrium hidroksida 7 89 . suhu tidak naik lagi sehingga A lebih haba dibekalkan kepada air B semua air menjadi stim C lebih banyak air ditambahkan D sedikit ais ditambahkan kepada air Antara rajah yang berikut. yang manakah merupakan bacaan paling mungkin bagi isi padu air yang tinggal di dalam bikar? A B C D 6 Bikar 100 cm3 40 cm3 35 cm3 40 cm3 35 cm3 Bikar 250 cm3 35 cm3 40 cm3 40 cm3 35 cm3 PMR 2003 Rajah 1 menunjukkan radas yang digunakan dalam elektrolisis air. yang manakah merupakan kesan menambahkan garam kepada air suling? A Menurunkan takat didih air suling B Meningkatkan takat beku air suling C Menurunkan takat beku air suling D Tidak mengubah takat didih atau takat beku air suling Apabila air dipanaskan ke 100°C. 1 Antara yang berikut.

Larutan asid nitrik Larutan kalium hidroksida Rajah 5 Apakah kesilapan dalam susunan radas ini dan hasil? A B Kesilapan Asid diisi di dalam buret Tiada penunjuk di dalam larutan kalium hidroksida Buret tidak tertutup Kelalang kon tidak harus digunakan Hasil Kalium nitrat + air Kalium nitrat + air Natrium + air Kalium + nitrat C D .8 Antara kaedah penulenan air yang berikut. II dan III Antara jenis penulenan air yang berikut. yang manakah membunuh mikroorganisma dalam air? I Pendidihan III Pengklorinan II Penurasan A I dan II sahaja C II dan III sahaja B I dan III sahaja D I. yang manakah dapat menyingkirkan zarah terlarut daripada air mentah? A Penyulingan C Pendidihan B Pengklorinan D Penurasan 13 Rajah 4 menunjukkan dua proses. yang manakah tidak menyebabkan baju tersebut kering dengan lebih cepat? I Angin III Rod besi II Sinaran matahari A I dan II sahaja C II dan III sahaja B I dan III sahaja D III sahaja 12 Kaedah rawatan air manakah tidak PMR 2009 dipadankan betul dengan kelemahannya? A B C D Kaedah Kelemahan Pengklorinan Tidak dapat menyingkirkan bahan terlarut dalam air Pendidihan Tidak dapat membunuh mikroorganisma dalam air Pengenapan Tidak dapat mengenapkan bahan terlarut dalam air Penurasan Tidak dapat membunuh mikroorganisma dalam air 90 Rajah 3 14 Rajah 5 menunjukkan susunan radas untuk PMR 2010 mengkaji tindak balas antara larutan kalium hidroksida dan asid nitirk. PMR 2009 R Rajah 4 S 9 Pernyataan manakah tidak benar tentang R dan S? A B C R Menyerap haba Proses yang perlahan Berlaku pada suhu tertentu sahaja Kadar dipengaruhi oleh luas permukaan S Menyerap haba Proses yang cepat Berlaku pada sebarang suhu Kadar tidak dipengaruhi oleh luas permukaan 10 Apakah proses yang seterusnya selepas PMR 2003 peringkat penggumpalan dalam rawatan air? A Pemendapan C Pemfluoridaan B Pengklorinan D Penurasan 11 Rajah 3 menunjukkan sehelai baju yang PMR 2006 basah digantung di atas sebatang rod besi. R dan S. Rod besi D Antara faktor yang berikut.

(b) Apakah nama kaedah ini? Elektrolisis air (c) Namakan (i) elektrod positif? Anod (ii) elektrod negatif? Katod (d) Apakah gas yang dikumpulkan di (i) elektrod positif? Oksigen (ii) elektrod negatif? Hidrogen [1 markah] [1 markah] [2 markah] [2 markah] (e) Apakah ujian yang akan anda jalankan untuk mengesahkan gas yang dikumpulkan di elektrod negatif? Uji gas dengan kayu uji bernyala [1 markah] (f) Apakah bahan Z yang ditambahkan kepada air dalam eksperimen ini? Asid sulfurik cair [1 markah] (g) Apakah tujuan menambahkan bahan Z? Untuk membolehkan air mengkonduksikan arus elektrik [1 markah] (h) Tulis nisbah bagi dua gas yang dikumpulkan dalam eksperimen ini. Air + bahan Z Elektrod positif Elektrod negatif Suis Rajah 1 (a) Lengkapkan Rajah 1 dengan melukis komponen yang tidak lengkap dalam eksperimen ini. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan eksperimen untuk menentukan komposisi air.Kertas 2 Jawab semua soalan. [1 markah] 91 . Nisbah gas hidrogen kepada oksigen yang dikumpulkan ialah 2 : 1.

[1 markah] (c) (i) Apakah jenis campuran yang terbentuk apabila bahan Q dicampur dengan air? Larutan [1 markah] (ii) Berikan satu contoh bahan Q. Gula/Garam [1 markah] (d) (i) Bilakah bahan Q tidak akan larut dalam air? Apabila campuran menjadi tepu [1 markah] (ii) Nyatakan sebab bagi jawapan anda di (d)(i). Larutan tepu mengandungi jumlah maksimum zat terlarut yang dapat larut dalam isi padu air yang tertentu.Bahagian B 2 Rajah 2 menunjukkan dua bahan P dan Q dicampur dalam dua bikar yang mengandungi 100 cm3 air masing-masing. Jadual 1 menunjukkan keputusan eksperimen ini. Sedikit hasil turasan dari setiap campuran yang dituras kemudian dipanaskan dalam piring kaca dengan menggunakan kukus air untuk menyejatkan air. Terdapat baki turasan pada kertas turas tetapi tiada baki sejatan pada piring kaca. (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Jenis bahan (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Keterlarutan bahan (iii) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis cecair/Isi padu cecair/Suhu cecair [3 markah] (b) (i) Apakah jenis campuran yang terbentuk apabila bahan P dicampur dengan air? Ampaian [1 markah] (ii) Nyatakan sebab bagi jawapan anda di (b)(i). Bahan P Bahan Q Air 100 cm3 Rajah 2 Air 100 cm3 Bahan P Q Kehadiran baki turasan pada kertas turas Ada baki turasan Tiada baki turasan Jadual 1 Kehadiran baki sejatan pada piring kaca Tiada baki sejatan Ada baki sejatan (a) Nyatakan pemboleh ubah dalam eksperimen ini. [2 markah] 92 . Campuran ini kemudiannya dituras.

93 Penerangan 1 Pergerakan bola pingpong adalah pergerakan rawak . anda harus dapat • menerangkan kewujudan tekanan udara dengan merujuk kepada Teori Kinetik • menerangkan faktor-faktor yang mempengaruhi tekanan udara • menerangkan dengan contoh yang sesuai peralatan yang menggunakan prinsip tekanan udara • menghasilkan idea untuk menyelesaikan masalah dengan menggunakan prinsip tekanan udara • menghubungkaitkan langkah-langkah keselamatan apabila menggunakan gas bawah tekanan tinggi Teori kinetik: Zarah gas → pergerakan rawak → perlanggaran → tekanan udara Gas bawah tekanan tinggi Langkah keselamatan semasa menggunakan gas masak dan tin aerosol Tekanan udara Dipengaruhi Mengaplikasikan prinsip-prinsip untuk menyelesaikan masalah Alat-alat Picagari Penyedut Isi padu Suhu Penyembur Pam turas Sifon Pam sedutan dan lain-lain 6.1 Teori Kinetik Gas Model berikut dibina untuk mengkaji teori kinetik gas.AB B 6 Tekanan Udara Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini. . Pemerhatian • Semua bola pingpong bergerak dalam arah yang berlainan . Hos pembersih vakum Udara disedut keluar Bola pingpong Botol plastik minyak masak/air mineral Lubang yang dipotong di bahagian tepi Langkah 1 Pergerakan bola pingpong diperhatikan.1 Tekanan Udara Modul 6.

Langkah Pemerhatian • Pergerakan bola pingpong tidak dapat diramalkan . • Apabila bola pingpong berlanggar dengan satu sama lain atau berlanggar pada dinding botol plastik. Tabung didih tersebut diterbalikkan. 1 Apbila bola pingpong menghentam dinding. Penerangan Tekanan udara yang bertindak pada kertas menolak ke atas . 2 Tapak tangan • Tapak tangan boleh diletakkan pada merasa bola pingpong botol plastik secara menghentamnya.2 Udara Mengenakan Tekanan Aktiviti-aktiviti berikut dijalankan untuk menunjukkan bahawa udara mengenakan tekanan. yang dikenakan oleh daya Tekanan udara atas sesuatu permukaan ialah zarah-zarah udara yang melanggar permukaan itu. Penerangan 2 Bola pingpong bertukar arah apabila mereka berlanggaran atau terlanggar dinding botol. Modul 6. 2 Mulut tabung didih ditutup dengan sehelai kertas. 2 Kertas itu tidak jatuh . 1 2 3 zarah-zarah Perbincangan Bola pingpong mewakili gas. Ini menghalang air daripada mengalir keluar. Zarah-zarah gas sentiasa bergerak secara rawak dan berlanggar antara satu sama lain dan juga dengan objek kinetik lain. Langkah Aktiviti 1 1 Sebuah tabung didih diisi dengan air. Ia menyokong berat air. Pada masa yang sama kertas tersebut ditekan dengan ketat pada mulut tabung didih. Tabung didih Air Kertas Pemerhatian 1 Air tidak mengalir keluar. Teori kinetik gas: Gas terdiri daripada zarah-zarah . tenaga berpindah dari satu zarah ke zarah lain tanpa kehilangan tenaga. 94 . Apabila zarah-zarah gas berlanggar. mereka dilantunkan . daya dikenakan ke atas dinding. 3 Tangan dialihkan. perlahan.

3 Faktor yang Mempengaruhi Tekanan Udara Aktiviti-aktiviti berikut dijalankan untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi tekanan udara di dalam sebuah bekas yang tertutup. Tolak Gula-gula lembut daripada tekanan udara yang terperangkap di dalam gula-gula lembut.Aktiviti 2 1 Surat khabar 1 Sebatang pembaris diletakkan di tidak dapat bawah sehelai surat khabar dengan satu dinaikkan dari hujungnya menjulur di tepi meja. Omboh Jari telunjuk Pemerhatian Apabila isi padu picagari bertambah. belon yang berisi air itu diletakkan di mulut botol-botol tersebut. Inferens Tekanan udara yang terperangkap di dalam gula-gula menjadi lebih tinggi daripada tekanan udara di dalam picagari. Tekanan udara di dalam picagari menjadi lebih tinggi Apabila isi padu picagari berkurang. Ini menghalang kita daripada menaikkan surat khabar dari meja. 2 Omboh ditolak separuh ke bawah. Modul 6. 5 Langkah 3 diulangi tetapi omboh ditekan ke bawah. 2 Hujung pembaris yang menjulur ditolak ke bawah. meja. 3 Selepas satu minit. 3 Hujung picagari ditutup dengan menggunakan jari dan omboh ditarik ke atas. Belon berisi air Tali Botol reagen besar Air didih/air paip Kesimpulan Udara mengenakan tekanan . Tekanan udara 1 Belon yang diletakkan di atas menolak botol reagen berisi belon ke dalam disedut botol apabila air didih masuk ke dalam udara di dalam botol. berisi air paip tidak disedut masuk ke dalam botol. 95 . 4 Jari dialihkan dan omboh ditarik ke atas. botol menyejuk 2 Belon yang dan menghasilkan diletakkan di atas tekanan rendah di botol reagen yang dalam botol. Pembaris Surat khabar Tekanan udara dari atas helaian surat khabar menolak surat khabar ke bawah. gula-gula lembut mengembang . Langkah Aktiviti 1: Kesan isi padu pada tekanan udara 1 Sebiji gula-gula lembut diletakkan di dalam picagari. Aktiviti 3 1 Dua biji belon diisi dengan air dan diikat. gula-gula lembut mengecut . 2 Sedikit air didih diisikan ke dalam satu botol reagen yang besar dan sedikit air paip diisikan ke dalam satu lagi botol reagen yang besar.

Belon yang berisi udara Air panas/ air sejuk Apabila direndamkan di dalam air panas . tenaga kinetik mereka turut meningkat. 2 Belon tersebut direndamkan ke dalam besen yang berisi air panas. 2 (a) Apabila suhu zarah-zarah udara meningkat. Tekanan udara di dalam belon meningkat menyebabkan belon mengembang . Apabila direndamkan di dalam air sejuk . lilitan belon menjadi 28 cm. (c) Peningkatan kekerapan perlanggaran meningkatkan daya yang dikenakan ke atas dinding bekas. Aktiviti 3: Kesan suhu terhadap tekanan udara 1 Bola pingpong kemik dimasukkan ke dalam air panas. suhu dan pengurangan 96 . lilitan belon menjadi 16 cm. Kesimpulan Tekanan udara meningkat dengan peningkatan isi padu . 3 Langkah 2 diulangi dengan merendamkan belon ke dalam besen berisi air sejuk. (b) Zarah-zarah udara bergerak dengan lebih cepat apabila mereka menerima lebih banyak tenaga. Tekanan udara di dalam bola pingpong bertambah apabila bola itu dipanaskan . Bola pingpong menjadi sfera semula .Aktiviti 2: Kesan suhu terhadap tekanan udara 1 Sebiji belon diisi dengan udara sehingga lilitannya berukur 20 cm. Zarah-zarah udara berlanggar dengan dinding bekas kerap dengan lebih . Tekanan udara di dalam belon berkurang menyebabkan belon mengecut . Bola pingpong kemik Air panas Perbincangan 1 (a) Jarak antara zarah-zarah udara dikurangkan. berkurang apabila isi padu bekas (b) Zarah-zarah udara berlanggar dengan dinding bekas secara lebih kerap apabila isi padu bekas berkurang. (c) Peningkatan kekerapan pelanggaran menambahkan daya yang dikenakan ke atas dinding bekas.

6. • Tekanan udara yang lebih tinggi dalam tin menolak keluar cecair melalui tiub yang lebih kecil. • Apabila air mula mengalir keluar. udara ditolak keluar melalui cepat muncung dengan . Pam penyembur Tong Muncung Omboh • Apabila omboh ditolak. • Air di dalam gelas ditekan dan memasuki straw. 97 . • Tekanan udara pada permukaan air menjadi lebih tinggi daripada tekanan di dalam straw. Picagari Apabila omboh ditarik ke atas • Dalam picagari: tekanan Tarik Tolak rendah tinggi • Di luar picagari: tekanan • Kesan: Tekanan udara yang lebih tinggi menekan pada permukaan air lalu memaksa air memasuki picagari.4 Aplikasi Prinsip Tekanan Udara Tandakan kawasan di mana tekanan udara berlaku dalam rajah. Apabila omboh ditolak ke bawah tinggi • Dalam picagari: tekanan • Di luar picagari: tekanan rendah • Kesan: Tekanan udara yang lebih tinggi dalam picagari memaksa air keluar dari picagari. disedut udara di dalam straw keluar. Gunakan anak panah nipis (↓) untuk tekanan udara rendah dan anak panah tebal ( ) untuk tekanan udara tinggi. Tiub Tin Straw Disedut • Ini menyebabkan tekanan udara di dalam straw rendah menjadi .2 Aplikasi Prinsip Tekanan Udara dalam Kehidupan Harian Modul 6. • Bahagian berlabel X harus berada di paras yang lebih rendah daripada paras air dalam bekas di atas. • Apabila kita minum air dengan menggunakan straw. Sifon X • Tekanan udara yang lebih rendah ini disebabkan oleh aliran air . Lengkapkan ayat yang berikut untuk menunjukkan cara setiap alat menggunakan princip tekanan udara untuk berfungsi. • Udara yang bergerak dengan cepat menghasilkan tekanan rendah yang di muncung. bahagian hujung hos di mana air mengalir keluar mengalami tekanan udara yang rendah lebih .

tekanan udara di luar adalah gas semula. tekanan udara direndahkan . lebih tinggi Air Saluran paip Kotoran Air Tekanan udara luaran • Tekanan udara yang dalam saluran paip menolak dan melonggarkan kotoran yang tersekat. • Apabila satu lagi lubang ditebuk pada tempat bertentangan. ruang meningkat dalam pam menyebabkan tekanan udara menurun .Modul 6. Pam sedutan Pam sedutan Tolak ke bawah Udara Tarik ke atas • Apabila pam sedutan ditolak ke bawah.5 Penyelesaian Masalah dengan Menggunakan Prinsip Tekanan Udara • Apabila hanya satu lubang ditebuk. • Apabila pencangkuk hisapan ditekan pada suatu permukaan. 98 . Maka cecair berubah menjadi tangki dilepaskan. udara dipaksa keluar . cecair Di bawah tekanan tinggi. • Tekanan udara yang lebih tinggi di luar mengenakan tekanan pada pencangkuk hisapan menekannya pada suatu permukaan dengan ketat.6 Aplikasi Prinsip Tekanan Udara Gas-gas disimpan dalam tangki bawah tekanan tinggi untuk memudahkan penyimpanan dan pengangkutan . gas-gas berubah menjadi . Modul 1 2 6. • Pencangkuk hisapan lebih sesuai digunakan rata pada permukaan yang dan licin . susu terus mengalir kerana udara memasuki lubang kedua dan menyamakan tekanan udara di dalam dan di mengalir tin. susu berhenti mengalir selepas seketika kerana tekanan udara di luar tin mencegah susu Menuang susu pekat daripada sebuah tin Satu lubang ditebuk Dua lubang ditebuk pada tempat bertentangan daripada mengalir keluar. udara di dalamnya ditolak keluar. Pencangkuk hisapan Pencangkuk hisapan Udara di dalam pencangkuk hisapan Tekan ke bawah Tekanan udara • Apabila pencangkuk hisapan kembali ke bentuk asalnya. Apabila cecair dalam lebih rendah . Maka susu terus luar . • Apabila pam sedutan ditarik ke atas.

D Tekanan udara dalam picagari menurun. Hidrogen roket (b) digunakan sebagai bahan api (c) Gas petroleum digunakan sebagai bahan api di dalam juruselam . yang manakah hasil aktiviti ini? A Udara dalam picagari mengeluarkan gelembung. 2 Teori kinetik gas menyatakan bahawa zarah gas I adalah kecil dan diskrit II sentiasa bergerak III mempunyai tenaga kinetik yang rendah A I sahaja B II sahaja C I dan II sahaja D I. B Isi padu udara berkurang. Pilih jawapan yang paling baik. (b) Tangki harus ditegakkan . B. II dan III 99 4 5 .3 Contoh-contoh gas disimpan bawah tekanan tinggi: Oksigen digunakan di hospital untuk menyelamatkan (a) digunakan oleh . dapur nyawa dan 4 5 (d) Karbon dioksida digunakan untuk memadamkan api . Udara dalam picagari Takung Air panas Rajah 1 3 Tekanan udara adalah disebabkan oleh A zarah udara berlanggaran antara satu sama lain B zarah udara berlanggaran dengan dinding bekas C zarah udara mengembang dan berlanggaran dengan dinding bekas D bilangan zarah udara bertambah dan bergerak dengan cepat Tekanan udara adalah lebih rendah di altitud yang tinggi kerana A zarah udara bergerak dengan lebih perlahan di altitud yang tinggi B suhu di altitud yang tinggi adalah lebih rendah C zarah udara menyerap haba yang lebih daripada matahari dan naik lebih tinggi D terdapat zarah udara yang kurang di altitud yang lebih tinggi Pam tangan basikal menghasilkan tekanan udara yang tinggi dengan A mengubah isi padu udara dalam pam B mengubah suhu udara dalam pam C mengubah saiz zarah udara dalam pam D mengubah jumlah zarah udara dalam pam Antara yang berikut. C dan D. 1 Rajah 1 menunjukkan picagari yang berisi sejumlah udara direndamkan di dalam takung yang mengandungi air panas. . aerosol Tin mengandungi wap bawah tekanan tinggi untuk di dalamnya. C Air panas memasuki picagari. (c) Jangan membuang tin aerosol ke dalam api . menyembur isi cecair Langkah keselamatan harus diambil apabila menggunakan gas bawah tekanan tinggi: sejuk (a) Simpan tangki di tempat yang . 6 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A.

C Air daripada bikar disedut ke dalam tabung didih. C Tekanan gas helium tidak berubah. D Tekanan gas helium berkurang dan kemudian bertambah. Balang gas Lilin Takung kaca Air Muncung Air Rajah 5 Rajah 2 Belon Air panas Plastisin Pernyataan yang manakah benar berkenaan dengan zarah-zarah udara di dalam belon? A Zarah-zarah udara bergerak dengan lebih perlahan. B Tekanan udara dalam balang gas bertambah. tabung didih ditelangkupkan di dalam bikar yang mengandungi air dengan serta-merta. B Tekanan udara pada N dan M adalah sama. C Tekanan udara pada N lebih rendah daripada M. B Zarah-zarah berlanggar dengan dinding belon dengan lebih kerap. Apakah yang menyebabkan kejadian ini? A Tekanan udara pada O lebih tinggi daripada M. gelombang air muncul pada hujung muncung. 11 Rajah 5 menunjukkan sebuah picagari. Rajah 3 menunjukkan satu eksperimen untuk menunjukkan jumlah oksigen dalam atmosfera. yang manakah akan menyebabkan tekanan gas dalam tangki gas bertambah? A Meletakkan tangki gas di tepinya B Menyimpan tangki gas berhampiran dengan sumber haba C Menebuk lubang pada tangki gas D Menarik tangki gas di atas lantai 10 Rajah 4 menunjukkan saiz belon apabila air PMR 2003 dituangkan ke dalam bikar. 9 Antara yang berikut. B Tekanan gas helium berkurang. PMR 2007 Muncungnya direndamkan di dalam air. C Tekanan air dalam balang gas bertambah. C Zarah-zarah hilang tenaga kinetik. .6 Rajah 2 menunjukkan air dipanaskan dalam tabung didih. B Jumlah air dalam bikar bertambah. D Zarah-zarah mengembang dan menjadi lebih besar. Setelah semua air dididihkan. D Tekanan udara pada O sama dengan tekanan udara atmosfera. 7 Apakah yang berlaku kepada tekanan gas helium dalam belon kaji cuaca semasa belon itu naik ke atmosfera? A Tekanan gas helium bertambah. D Tabung didih mengecut dan menghasilkan gelembung udara dalam air. Omboh O M N Picagari Rajah 4 8 Mengapakah air memasuki balang gas apabila lilin padam? A Tekanan udara dalam balang gas berkurang. D Tekanan air dalam balang gas berkurang. 100 Rajah 3 Apabila omboh ditolak. Apakah yang akan berlaku apabila tabung didih menyejuk? A Air dalam bikar mula mendidih.

Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan satu alat penyuap air yang biasa dijumpai di ladang ayam. [2 markah] (c) Adakah vakum akan terhasil dalam botol apabila semua air dalam botol mengalir keluar? Terangkan sebabnya. Udara masuk melalui mulut botol untuk membolehkan air mengalir keluar. [2 markah] (d) Apakah faktor yang mempengaruhi kadar aliran air yang keluar daripada botol? Saiz piring [1 markah] Bahagian B 2 Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen untuk mengkaji kesan tekanan udara dalam proses pernafasan manusia. Tiub kaca Serkup kaca Belon Kepingan getah (a) Nyatakan pemboleh ubah dalam eksperimen ini. 101 [1 markah] .Kertas 2 Jawab semua soalan. [2 markah] Rajah 1 (b) Bilakah air di dalam botol akan mengalir keluar? Apabila aras air dalam piring mencapai mulut botol. Tekanan atmosfera bertindak pada permukaan air dalam piring dan menghalang air dalam botol daripada mengalir keluar. (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Isi padu udara dalam serkup kaca (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Saiz belon [2 markah] Rajah 2 (b) Apakah tujuan tiub kaca? Untuk membolehkan udara memasuki belon. terangkan sebab air (dalam botol) tidak dikosongkan dengan sepenuhnya ke dalam piring. Tidak. Alat ini terdiri daripada satu botol berisi air yang diterbalikkan di atas piring. Botol Air Piring (a) Berdasarkan Rajah 1.

sebelum dan selepas dimampatkan. zarah N berlanggar kurang kerap. Selepas dimampatkan.(c) Lengkapkan Jadual 1 untuk menunjukkan kesan menarik kepingan getah ke bawah atau menolak kepingan itu ke atas pada isi padu dan tekanan yang tertentu dalam serkup kaca. [1 markah] 102 . [1 markah] 3 PMR 2010 Rajah 3 menunjukkan dua picagari. Dalam bekas tertutup. Sebelum dimampatkan Selepas dimampatkan Omboh Bahan M Bahan N X Y Rajah 3 X Y (a) Huraikan kebolehmampatan bahan M. tekanan meningkat apabila isi padu bekas berkurang. Bahan M boleh dimampatkan sedikit sahaja [1 markah] (b) Bandingkan kekerapan perlanggaran antara zarah N sebelum dimampatkan dan selepas dimampatkan. Arah kepingan getah ditarik Kesan pada belon ke bawah ke atas Jadual 2 Saiz bertambah/Mengembang Saiz berkurang/Mengecut [2 markah] (e) Apakah yang berlaku kepada frekuensi perlanggaran zarah udara di dalam serkup kaca dengan dinding belon apabila kepingan getah ditarik ke bawah? Frekuensi perlanggaran berkurang. nyatakan hubungan antara isi padu dengan tekanan dalam bekas tertutup. zarah N berlanggar lebih kerap. Sebelum dimampatkan. [2 markah] (c) Berdasarkan pemerhatian dalam eksperimen ini. X dan Y. Arah kepingan getah ditarik ke bawah ke atas Isi padu udara dalam serkup kaca Tekanan dalam serkup kaca Bertambah Berkurang Berkurang Jadual 1 Bertambah [4 markah] (d) Lengkapkan Jadual 2 untuk menunjukkan kesan pada belon apabila kepingan getah ditarik ke bawah atau ditolak ke atas. Picagari X diisi dengan bahan M dan picagari Y diisi dengan bahan N.

anda harus dapat • menyatakan bahawa daya itu adalah tarik dan tolak • menerangkan kesan-kesan daya • menerangkan pelbagai jenis daya • menyatakan unit daya • menerangkan bagaimana neraca spring berfungsi • mengukur magnitud daya • menerangkan kewujudan daya geseran dengan memberi contoh yang sesuai • menyatakan arah dan magnitud daya geseran • menjalankan eksperimen untuk menunjukkan bagaimana permukaan yang berlainan boleh mempengaruhi daya geseran • menerangkan kebaikan dan keburukan daya geseran • menerangkan cara menambahkan dan mengurangkan geseran • menerangkan aplikasi geseran dalam kehidupan harian dengan memberi contoh yang sesuai • menerangkan bagaimana kerja dilakukan • menyatakan unit kerja dan mengira jumlah kerja dilakukan • menyatakan maksud kuasa • menyatakan unit kuasa dan mengira kuasa atas kerja yang dilakukan • menerangkan apa akan terjadi kepada hidup sekiranya daya tidak wujud Dinamik Daya Tarik Tolak Konsep kerja dan kuasa Kerja Jarak (m) × Daya (N) = Kerja (J) Jenis Elektrostatik Magnetik Elektrik Elektromagnetik Graviti Geseran Faktor mempengaruhi geseran Kuasa Kerja (J) ÷ Masa (s) = Kuasa (W) Ukuran Unit (Newton) Alatan ukuran (neraca spring) Keadaan permukaan Berat Cara mengurangkan dan meningkatkan geseran 103 .AB B 7 Dinamik Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini.

(a) Tolak kereta mainan ke hadapan. Kereta mainan Ladung 1 Huraikan dua kaedah untuk membolehkan kereta mainan bergerak di atas meja. Huraikan dua kaedah untuk membolehkan ladung mengayun di atas meja. (a) Tolak ladung itu. 2 Kereta mainan P ditolak ke arah kereta mainan Q. 2 3 4 . 2 Bahagian plastisin yang menghentam lantai rata menjadi .2 Kesan Daya Dalam aktiviti-aktivit berikut. 104 .1 Daya Modul 7.1 Daya Jawab soalan yang berikut. (b) Tarik ladung itu ke tepi dan lepaskannya. Aktiviti 2: Kedudukan 1 Dua buah kereta mainan (P dan Q) diletakkan sejauh 30 cm antara satu sama lain dalam garis lurus. Apakah tindakan anda yang serupa untuk melakukan kedua-dua tugas itu? ditarik ditolak atau Kedua-dua kereta mainan dan ladung perlu Daya merupakan Modul tolakan dan tarikan ke atas sesuatu objek.7. kesan daya atas objek boleh dinampak. 7. (b) Ikat benang pada kereta mainan dan tarik benang itu. 2 Bola plastisin tersebut dilepaskan ke atas lantai daripada tinggi sebuah meja. Bola plastisin Pemerhatian 1 Bentuk plastisin diubah leper kepada . Arah penolakan Kereta mainan P Kereta mainan Q Kereta mainan Q bergerak dan berhenti di kedudukan yang lain. Langkah Aktiviti 1: Bentuk 1 Seketul plastisin digolekkan dalam bentuk bulat.

Sebuah buku diletakkan di atas sekeping papan lapis. Satu hujung papan lapis dinaikkan kira-kira 3 cm dari meja. 2 Semasa kereta mainan P bergerak. Bebola plastisin . ia ditolak dari belakang dengan perlahan dengan menggunakan sebatang pembaris. kedudukan . Daya geseran Sebatang magnet dibawa dekat dengan klip kertas. jatuh ke lantai. 7. Kesimpulan Daya menyebabkan objek berubah arah dan . Suatu daya menghalang objek daripada bergerak. Buku Naik Papan lapis Buku tidak meluncur ke bawah. Aktiviti 4: Arah pergerakan 1 Kereta mainan P ditolak di atas meja. Suatu daya menarik bahan magnet ke arah magnet . Klip kertas Klip kertas tertarik ke arah magnet. Pergerakan kereta mainan P Pergerakan kereta mainan Q Titik perlanggaran Kereta mainan P berubah arah . Daya magnet Magnet 105 . Pembaris kayu Pergerakan kereta mainan Kereta mainan bergerak dengan lebih cepat . 2 Semasa kereta mainan bergerak. kereta mainan Q ditolak supaya berlanggar dengan kereta mainan P pada sudut tegak.3 Jenis Daya Langkah bentuk . kelajuan Modul Pemerhatian Perbincangan Suatu daya menarik objek ke arah lantai Jenis daya Daya graviti Bola plastisin Sebiji bola plastisin dipegang pada ketinggian sebuah meja dan dilepaskan.Aktiviti 3: Kelajuan 1 Sebuah kereta mainan ditolak di atas meja.

Pemanjangan spring/cm 8 7 6 5 4 3 2 1 0 10 20 30 40 Jisim/g 106 .Sebatang pembaris plastik digosok dengan sehelai kain kapas dan didekatkan kepada cebisan kertas. Spring Kaki retort Tangkai pemberat Pencungkil gigi Pembaris meter Keputusan Bilangan pemberat Jumlah jisim pemberat / g Bacaan pada pembaris meter / cm Pemanjangan spring / cm 0 0 14 0 1 10 16 2 2 20 18 4 3 30 20 6 4 40 22 8 Berdasarkan jadual di atas. Daya elektrokstatik 7. 3 Langkah 2 diulangi dengan menambah satu pemberat. Kain Pembaris plastik Cebisan kertas tertarik ke arah pembaris plastik.4 Pengukuran Daya 1 Alat radas disusun seperti dalam rajah untuk mengukur magnitud daya.2 Pengukuran Daya Modul 7. 2 Satu pemberat diletakkan pada tangkai pemberat dan bacaannya dicatatkan. Suatu daya menarik objek kecil ke arah objek yang dicaskan . setiap kali. plot satu graf pemanjangan spring melawan jisim. sehingga sejumlah empat pemberat diletakkan.

• Daya geseran bertindak pada arah bertentangan . Pemerhatian • Bacaan neraca spring ialah 2N . 7. Magnitudnya boleh diukur dengan menggunakan neraca spring . • Bongkah kayu tidak bergerak. Perbincangan • Bongkah kayu tidak bergerak kerana daya geseran yang mempunyai magnitud sama yang menghalang ia daripada bergerak. Pemanjangan spring adalah berkadar langsung dengan daya yang dihasilkan oleh pemberat. magnitud daya • Bongkah kayu geseran juga meningkat secara langsung. daya graviti .Perbincangan 1 2 3 Unit daya ialah newton (N) . • Apabila magnitud daya tarikan mencapai 4 N.3 Aplikasi Daya Geseran Modul 7. Bongkah kayu Geseran Neraca spring Newton 10 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Tarik dengan perlahan Langkah Mula-mula. 107 . Kesimpulan Magnitud daya dapat diukur dengan menggunakan Aplikasi Alat ukuran yang digunakan di dalam makmal untuk mengukur daya ialah neraca spring . Kemudian. daya ditingkatkan sehingga bongkah kayu mula bergerak. Magnitud dan Arahnya Dalam satu kajian untuk mengkaji magnitud dan arah daya geseran. Jenis daya yang bertindak ke atas pemberat ialah Berdasarkan graf yang diplot. • Magnitud maksimum daya geseran meja 4N tersebut ialah . neraca spring ditarik dengan daya sebanyak 2 N. pemanjangan spring. bergerak.5 Kewujudan Daya Geseran. nyatakan hubungan antara pemanjangan spring dengan jisim pemberat. dengan perlahan-lahan. Kesimpulan Daya geseran bertindak dalam arah yang bertentangan dengan arah gerakan objek. neraca spring disambungkan kepada sebuah bongkah kayu dan bongkah kayu tersebut ditarik di atas meja. diatasi daya geseran telah . • Bacaan neraca • Apabila magnitud daya tarikan ditingkatkan spring ialah 4 N.

tinggi paling rendah Kepingan kaca mempunyai daya geseran yang paling tinggi pasir mempunyai daya geseran yang .3 3. 1 2 3 1 2 Fungsi neraca spring adalah untuk mengukur magnitud daya geseran . (a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Jenis permukaan yang bersentuhan dengan bongkah kayu (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Magnitud daya geseran (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis bongkah kayu Hipotesis Pemboleh ubah Radas Neraca spring.0 Bacaan 2 2. Kesimpulan Semakin permukaan yang bersentuhan.8 6. Semakin kasar permukaan yang bersentuhan. semakin magnitud daya geseran.1 Purata 2. Bongkah kayu ditarik secara perlahan dengan menggunakan neraca spring.6 Kesan Jenis Permukaan yang Bersentuhan ke atas Daya Geseran Untuk mengkaji kesan jenis permukaan berlainan ke atas magnitud daya geseran.0 Bacaan 3 2.2 6. Hipotesis diterima kasar .0 6.0 6. kepingan kaca Kertas pasir 1 2 3 4 Sebuah bongkah kayu diletakkan di atas sekeping kaca. Bacaan neraca spring dicatatkan apabila bongkah kayu mula bergerak.5 4.Modul Tujuan 7. 108 . manakala kertas Bongkah kayu yang digunakan mempunyai nilai jisim tertentu untuk mengalami geseran.4 4. Langkah 1 hingga 3 diulangi dengan meletakkan bongkah kayu di atas lantai dan di atas kertas pasir. Objek yang tidak ada jisim tidak menunjukkan kesan geseran ke atasnya. Bongkah kayu Neraca spring Tarik Kepingan kaca Newton 10 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Bahan Langkah-langkah Meja Keputusan Jenis permukaan Kaca Lantai Kertas pasir Interpretasi data Magnitud daya tarikan / N Bacaan 1 2.4 4.0 . bongkah kayu. semakin tinggi magnitud daya geseran.

(c) Tayar kereta mempunyai lantai.7 Kebaikan dan Keburukan Geseran Membolehkan tangan kita memegang objek Mengelakkan objek daripada tergelincir Memberhentikan objek yang bergerak Membolehkan kita berjalan di atas lantai Kebaikan geseran Keburukan geseran Memperlahankan pergerakan Menghasilkan bunyi bising Menghauskan permukaan yang tergeser Menghasilkan haba Modul 1 7.8 Penambahan dan Pengurangan Daya Geseran Nyatakan sama ada permukaan berikut adalah kasar atau licin dan sama ada permukaan berikut mempunyai geseran tinggi atau rendah: Jenis permukaan Meja kayu Kepingan kaca Kertas pasir Tikar getah bertatah Permukaan yang bergris Kasar / Licin kasar licin kasar kasar licin Geseran tinggi / rendah tinggi rendah tinggi tinggi rendah kasar . 109 . 2 3 Daya geseran boleh ditingkatkan dengan menggunakan permukaan yang Contoh aplikasi peningkatan geseran: (a) Pedal brek kereta mempunyai permukaan kasar untuk meningkatkan geseran. (b) Kepingan getah dipasang di bawah komputer dan telefon untuk mengelakkan mereka daripada tergelincir . bunga untuk memberi lebih banyak cengkaman di atas (d) Sarung tangan getah mempunyai bunga untuk membolehkan pengguna memegang objek tanpa tergelincir .Modul 7. 4 Daya geseran boleh dikurangkan dengan menggunakan permukaan yang licin .

8 N Jarak yang dilalui = 1.5 Aplikasi Kerja Aplikasi Kuasa Modul 7.8 × 1. 2 Sebuah bongkah kayu diletakkan pada satu hujung pembaris meter.0 J Kerja Masa Newton Neraca spring 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Pembaris meter 2.0 × 1.9 Kerja yang Dilakukan dan Kuasa Langkah Aktiviti 1 1 Sebatang pembaris meter diletakkan di atas meja.5 Contoh aplikasi pengurangan geseran: Penggolek dipasang di bawah tali keledar untuk menghantar objek dengan cepat.0 m Masa yang diambil = 5 s Kerja = Daya × Jarak 2. 4 Masa diambil untuk mengangkat bongkah kayu dan bacaan neraca spring dicatatkan.8 J Kerja Masa Bongkah kayu Pembaris meter 0.0 = = Kuasa = = = 2.4 W Bongkah kayu 110 . 2 Bongkah kayu diletakkan di atas lantai. Neraca spring Menarik Newton 10 1 2 0 3 5 4 6 7 9 8 Keputusan Daya yang digunakan = 0.08 W Aktiviti 2 1 Ketinggian meja makmal diukur dari lantai.4 7.0 5 0. 3 Bongkah kayu diangkat ke atas meja dengan neraca spring dengan menggunakan daya yang malar. 7. 4 Masa yang diambil untuk menarik bongkah kayu tersebut dicatatkan dan bacaan neraca spring dicatatkan. Mengangkat Daya yang digunakan = 2.8 10 Meja = 0. 3 Bongkah kayu ditarik sepanjang pembaris meter dengan daya yang malar. (a) (b) Roda kecil dipasang di sekitar gandar mesin untuk mengurangkan penghausan mesin (c) Minyak hitam digunakan untuk mengurangkan geseran di antara omboh dan silinder enjin kereta.0 = = Kuasa = = 0.0 N Jarak yang dilalui = 1.0 m Masa yang diambil = 10 s Kerja = Daya × Jarak 0. Gris (d) disapu di atas permukaan yang bersentuhan untuk mengurangkan bunyi bising.

Dapur gas yang automatik tidak akan terjadi. untuk kuasa ialah Formula untuk kuasa ialah Kerja (J) Kuasa (W) = Masa (s) Jumlah kerja yang dilakukan boleh ditentukan oleh jarak dan yang dilalui oleh objek.6 Kepentingan Daya dalam Kehidupan Harian Modul 7. jumlah tenaga yang kerja Kuasa ialah kadar dilakukan dalam satu unit Unit S. Kesimpulan 1 2 yang dikenakan kerja yang dilakukan 7. × Jarak (m) diperlukan. sama Untuk melakukan sesuatu kerja. . kerja dilakukan atau jumlah daya watt (W) . Kita tidak akan dapat tinggal di permukaan Bumi. Jenis daya Daya graviti Kesan jika daya tidak hadir Bumi tidak akan mempunyai atmosfera. Kompas tidak akan berfungsi. berjalan. Daya elektrostatik Penyalinan dokumen tidak akan terjadi. 111 .10 Kepentingan Daya dalam Kehidupan Harian Nyatakan satu kesan jika daya yang berikut tidak hadir.I. masa .Perbincangan 1 2 3 4 5 6 7 daya Kerja dilakukan apabila jarak yang tertentu dalam Unit S. Daya magnet Kita tidak akan dapat menjanakan kuasa elektrik melalui aruhan elektromagnet. untuk kerja ialah Formula untuk kerja ialah Kerja (J) = Daya (N) joule (J) menggerakkan suatu objek melalui arah daya. Kita tidak akan dapat berdiri. Daya geseran Objek yang sedang bergerak tidak dapat diperlahankan atau dihentikan dengan selamat.I. atau berlari kerana kita akan tergelincir. kadar Kuasa ialah dalam satu saat.

D Spring dapat melantun ke atas dan ke bawah untuk membenarkan beban yang disambungkan kepadanya menetap sebelum pengukuran diambil. P 10 9 Antara yang berikut. Rajah 3 menunjukkan dua bongkah kayu sama yang berjisim sama ditarik di atas permukaan yang sama. D Kedua-dua P dan Q menghasilkan daya geseran yang sama apabila ditarik. C Spring adalah ringan dan tidak menambahkan kepada jumlah beban yang hendak disukat apabila disambungkan kepadanya. B Pemanjangan spring adalah berkadar langsung dengan jumlah beban yang disambungkan padanya. B P menghasilkan daya geseran yang lebih kecil daripada Q apabila ditarik. II dan III 2 PMR 2003 Rajah 1 4 Rajah 2 menunjukkan sebuah bongkah kayu yang ditarik di atas dua permukaan yang sama. 1 Rajah 1 menunjukkan sebatang pensel yang jatuh dari sebuah meja dan bergolek pada suatu jarak yang tertentu sebelum berhenti. yang manakah benar tentang daya yang bertindak ke atas pensel itu? I Daya graviti menyebabkan pensel terjatuh ke atas lantai.7 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. 3 Apakah sifat pada suatu spring yang menjadikannya sebagai radas yang terbaik untuk mengukur berat? A Bentuk spring yang membolehkannya memanjang apabila beban yang berlainan disambungkan kepadanya. C dan D. X Neraca spring P Newton 10 1 2 0 5 3 6 4 7 9 8 Newton 10 10 8 1 2 0 5 3 6 4 7 7 9 9 8 8 Newton 1 2 0 5 3 3 6 4 Newton 1 2 0 5 6 4 7 Q Rajah 3 Newton 10 1 2 0 5 3 6 4 7 9 8 Neraca spring Q 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 X Antara yang berikut. A I sahaja C II dan III sahaja B I dan II sahaja D I. Newt on . III Pensel akan bergolek lebih jauh dari meja jika lantai adalah lebih licin. C P menghasilkan daya geseran yang lebih besar pada mulanya tetapi menjadi sama dengan Q apabila bergerak. yang manakah benar tentang magnitud daya geseran antara bongkah kayu dengan permukaan yang bersentuhan? A P menghasilkan daya geseran yang lebih besar daripada Q apabila ditarik. B. Pilih jawapan yang paling baik. yang manakah merupakan bacaan yang mungkin pada neraca spring? Neraca spring P A B C D 12 N 18 N 10 N 00 N Neraca spring Q 12 N 12 N 18 N 08 N 112 Rajah 2 Antara pernyataan yang berikut. II Daya geseran menyebabkan pensel berhenti bergolek.

5

Apakah daya yang dihasilkan oleh botol berisi 1 000 cm3 air suling yang diletakkan di atas meja? (Catatan: Ketumpatan air ialah 1 g cm–3 dan 1 kg = 10 N) A 1N B 10 N C 100 N D 1 000 N Antara situasi yang berikut, yang manakah menggambarkan kewujudan daya geseran? A Ladung yang digantung pada benang B Jarum kompas yang bergerak C Tangga yang bersandar pada dinding D Spring yang diregang ‘Geseran memperlahankan atau menghentikan suatu objek yang bergerak’. Dalam siatuasi yang manakah geseran adalah bermanfaat? A Sebiji bola melantun balik dari dinding B Sebuah kereta berhenti apabila sampai ke persimpangan C Seorang lelaki yang berjoging mengelilingi trek D Menggergaji sekeping papan Seorang budak yang menolak sebuah kereta yang pegun dianggap tidak melakukan apaapa kerja kerana A kereta itu tidak bergerak apabila ditolak B budak itu adalah terlalu muda untuk menolak kereta itu C kereta itu menjadi lebih berat apabila ditolak D budak itu mesti menarik kereta itu bukan menolaknya

9

Satu joule kerja dilakukan apabila A 1 newton daya menggerakkan sejauh 1 meter B 10 newton daya menggerakkan sejauh 1 meter C 100 newton daya menggerakkan sejauh 1 meter D 1 newton daya menggerakkan sejauh 10 meter

objek objek objek objek

6

PMR 2003

7

10 Seorang lelaki dengan jisim badannya PMR 2006 60 kg mengangkat seguni beras yang berjisim 10 kg menaik tangga setinggi 10 m. Apakah kerja yang dilakukan olehnya? (Catatan: 1 kg = 10 N) A 100 J B 1 000 J C 6 000 J D 7 000 J 11 Seorang pelajar mengangkat objek 100 N ke PMR 2002 atas ketinggian 3 m. Berapakah tenaga yang digunakan olehnya untuk mengangkat objek tersebut? A 300 J B 400 J C 3 000 J D 4 000 J 12 Seorang pelajar yang beratnya 550 N mengangkat sesuatu objek yang beratnya 150 N melalui tangga yang setinggi 3 m dalam masa 4 s. Berapakah kuasa yang dihasilkan olehnya dalam pergerakan ini? A 112.5 W B 525 W C 1 650 W D 2 100 W

8

113

Kertas 2 Jawab semua soalan. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan dua bongkah kayu yang sama. P adalah pegun di atas satah condong dan Q adalah pegun di atas satah mengufuk yang rata.
P Q Satah condong

(a) Apakah dua jenis daya yang bertindak ke atas bongkah kayu P? Daya graviti dan daya geseran (b) Apakah jenis daya yang bertindak ke atas bongkah kayu Q? Daya graviti
[2 markah] [1 markah]

Rajah 1

(c) Mengapakah magnitud bongkah kayu P adalah pegun dan tidak meluncur ke bawah? Daya geseran adalah sama dengan daya graviti.
[1 markah]

(d) Nyatakan faktor-faktor yang mempengaruhi daya yang mencegah bongkah kayu P daripada meluncur ke bawah? Jenis permukaan dan jisim objek
[2 markah]

(e) Nyatakan satu kebaikan, kepada manusia, tentang setiap jenis daya yang bertindak ke atas bongkah kayu P. (i) Daya graviti mencegah kita daripada terapung di udara. (ii) Daya geseran membolehkan kita berjalan atau berlari. Bahagian B 2
PMR 2006

[2 markah]

(a) Rajah 2 menunjukkan sekumpulan lelaki yang sedang menarik beban di atas dua permukaan yang berlainan.

Situasi P

Tanah basah Rajah 2

Situasi Q

Tanah kering

(i) Berdasarkan pemerhatian anda terhadap kedua-dua situasi itu, nyatakan perbezaan dari segi daya geseran yang dihadapi oleh sekumpulan lelaki itu apabila menarik beban itu. Terdapat lebih banyak geseran antara sekumpulan lelaki itu dengan tanah kering berbanding dengan tanah basah.
[1 markah]

114

(ii) Apakah inferens yang dapat dibuat berdasarkan kedua-dua situasi yang ditunjukkan dalam Rajah 2? Magnitud daya geseran bergantung pada jenis permukaan. (iii) Nyatakan satu hipotesis berdasarkan pemerhatian anda dalam Rajah 2. Semakin kasar suatu permukaan, semakin besar magnitud daya geseran.
[1 markah]

[1 markah]

(b) Seorang pelajar menjalankan satu eksperimen untuk menyiasat Situasi P dan Situasi Q. Rajah 3 menunjukkan satu eksperimen yang menggunakan sebuah kereta mainan yang beroperasi dengan bateri untuk menentukan kesan jenis permukaan terhadap magnitud daya tarikan kereta mainan.
Kereta mainan beroperasi dengan bateri 4 5 6 Neraca spring
10 8 4 3 1 2 0 5 6 7 9

Permukaan kaca yang kering M Kereta mainan beroperasi dengan bateri

Neraca spring
10 8 1 2 4 0 3 5 6 7 9

Permukaan kaca yang basah N

(i) Nyatakan pemboleh ubah dalam eksperimen ini. Permukaan ubah yang dimanipulasikan Permukaan ubah yang bergerak balas Permukaan ubah yang dimalarkan

Rajah 3

Jenis permukaan Magnitud daya Kereta mainan
[3 markah]

(ii) Berdasarkan Rajah 3, tulis bacaan neraca spring dalam Jadual 1. Jenis permukaan Bacaan neraca spring/N Permukaan kaca yang kering 5.2 Permukaan kaca yang basah 2.7
Jadual 1

(iii) Terangkan keputusan yang ditunjukkan dalam (b)(ii). Permukaan yang lebih kasar membolehkan roda kereta mainan mencengkam pada permukaan bagi memberikan daya tarikan yang lebih kuat.

[2 markah]

[2 markah]

(iv) Nyatakan kebaikan geseran dalam situasi yang sama seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 3. Mengelakkan kita daripada tergelincir
[1 markah]

(v) Apakah yang dilakukan oleh pengeluar kasut dan tayar terhadap produk mereka untuk meningkatkan geseran? Tapak kasut dan permukaan tayar mempunyai bunga/corak dan alur untuk meningkatkan daya geseran dengan tanah.
[1 markah]

115

anda harus dapat • menerangkan pelbagai sistem sokongan dalam vertebrata dan invertebrata • membandingkan dan membezakan sistem sokongan vertebrata darat dan akuatik • membandingkan dan membezakan sistem sokongan invertebrata darat dan akuatik • menerangkan pelbagai sistem sokongan dalam tumbuhan berkayu dan tidak berkayu • mengelaskan tumbuhan berdasarkan sistem sokongan mereka • mengesahkan kepentingan sistem sokongan kepada organisma hidup Sokongan dan Gerakan Haiwan Tumbuhan Vertebrata Invertebrata Darat Aquatik Daya apungan Darat Aquatik Rangka luar Rangka hidrostatik Tumbuhan berkayu Tumbuhan tidak berkayu Rangka dalam Daya apungan Struktur sokongan: Ruang udara Cangkerang Kesegahan sel Tisu berkayu Kesegahan sel Struktur sokongan Duri Batang melilit Akar jangkang Akar banir Sulur paut Akar cengkam Akar sokong 116 .AB B 8 Sokongan dan Pergerakan Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini.

Kebanyakan haiwan invertebrata mempunyai sistem sokongan hidrostatik di mana badan menekan mereka berisi bendalir badan yang ke semua arah untuk mengekalkan kesegahan badan mereka. Serangga mempunyai rangka luar yang terdiri daripada cangkerang kutikel dikenali sebagai . (i) Rangka dalam: Vertebrata (iii) Rangka hidrostatik: Invertebrata (ii) Rangka luar: Invertebrata Haiwan vertebrata mempunyai rangka dalam yang terdiri daripada besar menyokong berat badan yang . Cacing tanah Burung Badak sumbu Kala jengking Belalang Labah-labah Beluncas Lebah Gajah Pacat Ular Belut Sistem sokongan Rangka dalam 1 2 3 4 5 3 Burung Badak sumbu Gajah Ular Belut 1 2 3 4 Rangka luar Lebah Belalang Labah-labah Kala jengking 1 2 3 Rangka hidrostatik Cacing tanah Pacat Beluncas Berdasarkan haiwan-haiwan yang anda kelaskan di atas.8.1 Sistem Sokongan pada Haiwan Modul 1 2 8. 117 . Sistem sokongan terdiri daripada Kelaskan haiwan di bawah berdasarkan sistem sokongan. tulang kitin untuk yang 4 5 6 7 Siput babi dan ketam mempunyai cangkerang yang keras yang dibuat daripada kalsium karbonat . tentukan sama ada haiwan itu ialah vertebrata atau invertebrata.1 Jenis Sistem Sokongan pada Haiwan Darat sistem rangka dan sistem otot .

Modul 1 2 8. Lengkungan pektoral Lengkungan pektoral Lengkungan pelvis Lengkungan pelvis Ikan paus Gajah 3 4 Haiwan akuatik tidak bergantung pada sistem rangka mereka untuk menyokong berat badan mereka. pelvis pektoral Ikan paus mempunyai lengkungan dan lengkungan yang lebih kecil berbanding dengan haiwan vertebrata. ikan paus boleh mati kerana sistem rangkanya tidak dapat menyokong berat badannya dan organ-organ dalamannya akan sehingga pecah.2 Sistem Sokongan pada Tumbuhan tertekan daya apungan untuk menyokong Modul 1 8. 8. Akar sokong Daya apungan air Akar jangkang Tumbuhan darat Sulur paut Tisu berkayu Duri Tumbuhan tidak berkayu Batang melilit Akar banir Akar cengkam Sistem sokongan pada tumbuhan Tumbuhan darat Tumbuhan akuatik Tumbuhan berkayu disokong oleh Tisu berkayu struktur sokongan khas Akar sokong Akar jangkang Akar banir Tumbuhan tidak berkayu disokong oleh Kesegahan sel Daya apungan air struktur sokongan khas Akar cengkam Sulur paut .2 Sistem Sokongan pada Haiwan Akuatik kecil Haiwan vertebrata akuatik mempunyai sistem rangka yang lebih berbanding dengan haiwan vertebrata darat. Malah. . mereka bergantung pada daya apungan dalam air.3 Sistem Sokongan pada Tumbuhan Darat dan Akuatik Kelaskan sistem sokongan pada tumbuhan dengan menggunakan perkataan yang diberikan di bawah. Sekiranya ikan paus terdampar di tempat air cetek. Ini adalah kerana tiada badannya di air cetek. Duri Batang melilit 118 .

Akar banir Akar jangkang Akar sokong Duri Akar cengkam Sulur paut Pundi udara Akar sokong Duri Pundi udara Akar banir Akar jangkang 3 Akar cengkam Sulur paut Beri dua contoh tumbuhan yang mempunyai struktur sokongan berikut. Struktur sokongan Akar banir Akar sokong Akar cengkam Pundi udara Akar jangkang Duri Sulur paut Contoh Pokok angsana dan pokok durian Jagung dan tebu Orkid dan pokok duit-duit Alga dan bunga teratai Bakau dan Pokok pandan Bunga ros dan bunga kertas Timun dan kacang panjang 119 .2 Namakan struktur sokongan tumbuhan berikut dengan menggunakan perkataan-perkataan yang diberi.

yang manakah dikelaskan dengan betul berdasarkan sistem sokongannya? Rangka luar A B C D 7 Lipas Pacat Lipan Ubur-ubur Rangka hidrostatik Rama-rama Cacing tanah Beluncas Ketam 2 Tulang yang memberi sokongan dalam badan manusia terdiri daripada A kuprum karbonat B natrium klorida C kalsium hidroksida D kalsium karbonat Apakah perbezaan antara fungsi rangka dalam seekor ikan paus dengan rangka dalam seekor gajah? Rangka dalam ikan paus Tidak menghasilkan sel darah merah dalam tulang besar Tidak menyokong berat badannya Tidak melindungi organ penting Tidak membolehkan badannya bergerak dengan bebas Rangka dalam gajah Menghasilkan sel darah merah dalam tulang besar Menyokong berat badannya Melindungi organ penting Membolehkan badannya bergerak dengan bebas 6 3 A B C D Rajah 1 menunjukkan sebatang pokok yang tidak disiramkan air. 4 Sistem sokongan yang terdapat pada vertebrata darat I menyokong berat badannya II mengekalkan bentuk badannya III membolehkan pergerakan badannya A I. B Rangka luar ditanggalkan untuk menyingkirkan bahan yang tidak diperlukan. D Rangka luar tidak dapat menyokong berat invertebrata.8 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. B. apakah sistem sokongan pokok itu? A Tisu berkayu B Ruang udara C Kesegahan sel D Sulur paut Rajah 1 . 1 Sistem sokongan yang vertebrata disebut A rangka hidrostatik B daya apungan air C rangka dalam D rangka luar terdapat pada 5 Mengapakah invertebrata menanggalkan rangka luar semasa pertumbuhan? A Rangka luar mengehadkan pertumbuhan badan. C Rangka luar memecah dan tidak memberikan sokongan lagi. C dan D. Pilih jawapan yang paling baik. Antara invertebrata yang berikut. II dan III C I dan III sahaja B II dan III sahaja D I dan II sahaja 120 Berdasarkan Rajah 1.

D Sistem sokongan yang baik membolehkannya mendapat cahaya matahari yang mencukupi untuk menjalankan fotosintesis.) yang biasanya dijumpai di sungai Malaysia. 13 Antara haiwan yang berikut. yang manakah menyokong dirinya dengan melilit di sekeliling suatu sokongan? A Kacang panjang B Labu C Tembikai D Orkid Rajah 2 Sistem sokongan apakah yang menyokong badan serangga ini? A Rangka luar B Rangka dalam C Rangka hidrostatik D Daya apungan air 12 Rajah 4 menunjukkan dua jenis sistem PMR 2009 sokongan tumbuhan L dan M. PMR 2007 Apakah sistem sokongan yang biasanya dijumpai pada pokok ini? A Daya apungan air B Kesegahan sel C Tisu berkayu D Akar cengkam 9 Antara tumbuhan yang berikut. Rajah 3 L M Pasangan manakah yang menunjukkan ciriciri yang betul? A B C D L Akar cengkam Sulur paut Akar banir Akar cengkam M Duri Akar banir Akar sokong Sulur paut Rajah 4 10 Apakah kebaikan sistem sokongan yang baik pada tumbuhan? A Sistem sokongan yang baik membolehkannya tumbuh dengan lebih tinggi dan mengelakkannya dimakan oleh herbivor. B Sistem sokongan yang baik membolehkannya menerima karbon dioksida yang cukup untuk fotosintesis. yang manakah PMR 2005 dipadankan dengan betul tentang sistem sokongannya? A B C D Haiwan Anjing Udang Ketam Ikan yu Sistem sokongan Rangka luar Rangka dalam Bendalir badan Daya apungan air 121 . 11 Rajah 3 menunjukkan seekor serangga. C Sistem sokongan yang baik membolehkannya mendapat air yang cukup dari tanah.8 PMR 2007 Rajah 2 menunjukkan sebatang pokok (Elodea sp.

bentuk belon dikekalkan. seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1(a). Rangka luar [1 markah] (c) Terangkan bagaimana sistem sokongan yang diwakili dalam Rajah 1(a) dapat menyokong invertebrata. Apabila Plaster of Paris mengeras. Rangka hidrostatik [1 markah] [1 markah] (ii) Plaster of Paris yang dikeraskan apabila udara di dalam belon dikeluarkan. Bendalir badannya memberikan daya/tekanan pada dinding badan dan menjadikannya kukuh. [1 markah] 122 . Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan sebiji belon yang diliputi Plaster of Paris (digunakan sebagai acuan untuk mengubati anggota badan yang patah) untuk menggambarkan sistem sokongan dalam invertebrata.Kertas 2 Jawab semua soalan. Belon yang berisi udara Plaster of Paris yang basah Belon dengan udaranya dikeluarkan Plaster of Paris yang kering dan keras (a) (a) Terangkan bagaimana bentuk itu dikekalkan Rajah 1 (b) (i) apabila Plaster of Paris adalah basah. seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1(b). Oleh udara di dalam belon [1 markah] (ii) apabila udara di dalam belon dikeluarkan. [1 markah] (d) Apakah bahan yang diwakili oleh Plaster of Paris? Kutikel/Kalsium karbonat. Oleh Plaster of Paris yang dikeraskan (b) Namakan jenis sistem sokongan dalam invertebrata seperti yang digambarkan oleh (i) belon apabila belon diisi dengan udara.

A B Rajah 2 C D (a) Nyatakan sistem sokongan bagi haiwan-haiwan tersebut. A. udang [4 markah] 123 . arnab Rangka luar Lipas. B. Kumbang/Belalang/Semut/Lipan/Lebah [1 markah] Bahagian B 2 Rajah 2 menunjukkan empat jenis haiwan. Cacing tanah/Beluncas/Pacat [1 markah] (ii) Rajah 1(b).(e) Berikan satu contoh hidupan yang mempunyai sistem sokongan seperti yang ditunjukkan dalam (i) Rajah 1(a). (i) A : Rangka luar (ii) B : Rangka dalam (iii) C : Rangka dalam (iv) D: Rangka luar [4 markah] (b) Kelaskan haiwan-haiwan tersebut kepada dua kumpulan berdasarkan sistem sokongan masing-masing. C dan D Ciri-ciri sepunya Nama haiwan Rangka dalam Ikan. Namakan haiwan dalam setiap kumpulan.

1 Titik Keseimbangan dan Pusat Graviti mengekalkan kedudukan asalnya. aktiviti berikut dijalankan. Langkah Beberapa keping kadbod dipotong ke dalam pelbagai bentuk dan tiga lubang dibuat di pinggir-pinggir kadbod. Sebatang rod logam dikepitkan di atas kaki retort dan kadbod digantung di atasnya melalui salah satu lubang.1 Kestabilan Modul 1 2 3 9. Langkah 3 dan 4 diulangi dengan dua lubang yang lain. Jari diletakkan di titik persilangan antara tiga garis lurus dan kadbod diseimbangkan di atas jari. Untuk menentukan titik keseimbangan objek sekata dan objek tak sekata. disesarkan Kestabilan sesuatu objek merujuk kepada kebolehannya Objek yang stabil kembali kepada kedudukan asalnya dengan lebih mudah jika disokong dengan syarat titik keseimbangannya masih . Kadbod ditanggalkan daripada kaki retort dan satu garis lurus dilukis melalui dua pangkah tersebut. Sebuah ladung digantung pada rod logam. anda harus dapat • menentukan titik keseimbangan objek berbentuk sekata dan tidak sekata • menghubungkaitkan titik keseimbangan dengan pusat graviti objek • menghubungkaitkan pusat graviti objek dengan kestabilan objek • mencadangkan cara untuk meningkatkan kestabilan objek • menerangkan aplikasi kestabilan dalam kehidupan dengan memberi contoh yang sesuai Kestabilan Titik keseimbangan Titik keseimbangan = pusat graviti Penentuan titik keseimbangan Faktor mempengaruhi kestabilan Kepentingan kestabilan Aplikasi Luas tapak Kedudukan pusat graviti Bentuk sekata Bentuk tak sekata 9. 124 Susunan radas 1 2 3 4 5 6 Benang Ladung Kadkod tergantung di atas kaki retort .AB B 9 Kestabilan Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini. Dua pangkah kecil ditandakan pada kadbod untuk menunjukkan kedudukan benang.

Ketinggian (E1 C4a. luas tapak bongkah kayu (E1 C10a. b) Aktiviti 1: (E1 C11a. berdiri Cara seseorang itu mempengaruhi kestabilannya. b) Tujuan Skil E1 C4 Skor Untuk menentukan faktor-faktor yang mempengaruhi kestabilan sesuatu objek. Kesimpulan Titik keseimbangan objek ialah titik persilangan garisan-garisan simetri. 1 2 Semakin rendah kedudukan pusat graviti sesuatu objek. 4 Pusat graviti objek sekata boleh dicari dengan melukis garisan-garisan simetri . luas tapak semakin Semakin besar sesuatu objek. 9. papan lapis 125 .2 Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kestabilan Objek Modul Seorang pemain gusti sumo bercangkung dengan kakinya buka terkangkang apabila dia bertarung dengan lawannya. objek tersebut. Perbincangan 1 Titik persilangan garisan pada kadbod merupakan titik keseimbangan . 5 Pusat graviti objek tidak sekata boleh dicari dengan menggunakan langkah-langkah dalam aktiviti ini. Titik pusat graviti keseimbangan juga disebut sebagai objek itu. b) Bahan 2 bongkah kayu (P dan Q) yang mempunyai luas tapak yang sama tetapi ketinggian yang berlainan. persilangan Titik garisan-garisan simetri ialah pusat graviti. (E1 C4c) Hipotesis Skil E1 C11 Skor stabil Pemboleh ubah (a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Kedudukan pusat graviti (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kestabilan (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis bongkah kayu. Inferens 1 2 seseorang mempengaruhi kestabilannya . 2 Titik keseimbangan juga merupakan pusat graviti objek tersebut.Keputusan Pemerhatian Kadbod boleh diseimbangkan pada titik persilangan tiga garisan. 3 Pusat graviti sesuatu objek ialah titik pada mana jisim objek tersebut bertindak . semakin stabil objek.

b) (E1 C8a) . R dan S yang mempunyai ketinggian yang sama tetapi luas tapak yang berlainan diletakkan di atas sekeping papan lapis. (c) Bongkah kayu Q mempunyai pusat graviti yang lebih stabil . d. c. (c) Bongkah kayu S mempunyai luas tapak yang bongkah kayu S lebih stabil . f) Perbincangan Skil E1 C8 Skor dahulu (a) Bongkah kayu P tumbang berbanding bongkah kayu Q. Hujung sisi papan lapis ditinggikan. bongkah kayu Q lebih rendah (E1 C8a. oleh itu. Papan lapis (E1 C10c) P Pemboleh ubah (a) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Luas tapak (b) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kestabilan Aktiviti 2: Q (c) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis bongkah kayu. 126 stabil sesuatu objek. . P dan Q dengan luas tapak yang sama tetapi ketinggian yang berlainan diletakkan di atas sekeping papan lapis. (E1 C8d) 2 berbanding bongkah kayu S. (b) Bongkah kayu yang mempunyai pusat graviti yang rendah adalah lebih susah untuk tumbang. stabil sesuatu objek. semakin (E1 C8d) (a) Bongkah kayu R tumbang dahulu Kesimpulan 1 2 Semakin rendah kedudukan pusat graviti . b) lebih besar (b) Bongkah kayu yang mempunyai luas tapak yang adalah lebih (E1 C8c) susah untuk tumbang. b. lebih besar . Satu hujung papan lapis dinaikkan secara perlahan-lahan sehingga salah satu bongkah kayu tumbang . (E1 C8a. kedudukan pusat graviti Langkah-langkah Skil E1 C10 Skor (E1 C10a. luas tapak semakin Semakin besar . Hujung sisi papan lapis dinaikkan dengan perlahan sehingga salah satu bongkah kayu tumbang . oleh itu. e.Langkah-langkah 1 2 Dua bongkah kayu. b) 1 2 Dua bongkah kayu. (E1 C10c) R Pemerhatian S Bongkah kayu Perbezaan antara bongkah kayu Bongkah kayu yang tumbang dahulu P dan Q R dan S 1 Ketinggian Luas tapak P R (E1 C1a. Hujung sisi papan lapis ditinggikan.

Bagaimanakah anda menjadikan model itu lebih stabil? Tambahkan pemberat pada tapak model itu. Apakah kesan dengan melakukan sedemikian? Hal ini merendahkan pusat graviti model itu. Setelah membina model tersebut.2 Kepentingan Kestabilan Modul 9. mereka mendapati bahawa model itu tumbang dengan mudah. 500 450 400 350 300 250 200 Silinder penyukat 150 100 50 Kaki retort Kereta lumba Luas tapak yang lebih besar dan lebih berat Luas tapak yang lebih besar dan lebih berat Luas tapak yang lebih besar dan pusat graviti yang lebih rendah 500 400 300 Gelas wain Kelalang kon 200 Bangku makmal Luas tapak yang lebih besar Luas tapak yang lebih besar Luas tapak yang lebih besar Modul 9. 127 Penyelesaian masalah .9. Apakah yang akan anda cadangkan supaya menjadikannya lebih stabil? 1 2 3 Mengapakah model itu tidak stabil? Model itu mempunyai pusat graviti yang tinggi. Mengenal pasti masalah Model itu tidak stabil.4 Cara-cara untuk Menstabilkan Model Menara Kembar Petronas Satu kumpulan pelajar membina sebuah model Menara Kembar Petronas dengan menggunakan kadbod untuk dipamerkan.3 Cara-cara untuk Meningkatkan Kestabilan Objek Nyatakan cara objek yang berikut dapat dijadikan lebih stabil.

R. Mengapakah zirafah itu mengangkangkan kakinya apabila meminum air? A Untuk menambahkan luas tapaknya B Untuk mengurangkan beratnya C Untuk meningkatkan pusat gravitinya D Untuk merehatkan kakinya apabila meminum air 6 PMR 2005 Rajah 2 3 4 Seorang di dalam perahu dapat meningkatkan kestabilan perahu dengan I duduk II berada di tengah perahu III menghulurkan kedua-dua tangannya ke tepi A I sahaja B I dan II sahaja C I dan III sahaja D II dan III sahaja Rajah 3 menunjukkan reka bentuk suatu model bagi bangku makmal. Apabila jumlah air yang tertentu telah diisi. Q C Q. II dan III Antara radas yang berikut. 1 Apabila suatu objek disokong pada titik keseimbangannya. A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan III sahaja D I. Silinder penyukat Sisi yang lebih tinggi Air Satah condong A B C D 5 menjadi lebih tinggi menjadi lebih rendah hilang menjadi lebih besar zirafah 2 Rajah 2 menunjukkan seekor meminum air di sebuah kolam. II Kedudukannya bergantung pada bentuk objek. yang manakah menunjukkan kestabilan model dalam urutan yang menaik? A R. B. P. objek itu akan A jatuh B pusing C diseimbangkan D pecah kepada dua Antara pernyataan yang berikut. Pilih jawapan yang paling baik. P B P. silinder penyukat itu tumbang. C dan D. Q. 7 PMR 2007 P Q Rajah 3 R Hal ini kerana pusat graviti telah 128 Rajah 1 Antara yang berikut. R D P. Q . Silinder penyukat tersebut diisikan dengan air secara perlahan-lahan. III Pusat graviti ialah titik di mana berat objek bertindak. yang manakah paling sesuai digunakan untuk menentukan pusat graviti suatu objek berbentuk tak sekata yang rata? A Pembaris meter C Neraca spring B Neraca tuas D Tali dan ladung Rajah 1 menunjukkan sebuah silinder penyukat plastik yang diletakkan di atas satah condong yang bersisi lebih tinggi untuk mencegahnya daripada jatuh. R.9 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. yang manakah benar tentang pusat graviti? I Pusat graviti sentiasa berada di dalam objek.

8 PMR 2006 Rajah 4 menunjukkan empat model yang berlainan W. Apakah ciri-ciri yang menjadikan alat ini sangat stabil? I Alat ini mempunyai batang yang panjang. yang PMR 2005 manakah tidak meningkatkan kestabilan? A Seorang pekerja kilang menaiki tangga untuk mencapai objek di tempat tinggi. S. M. Sudut kecondongan direkodkan seperti dalam Jadual 1. Q 11 Antara perbuatan yang berikut. supaya rak itu tetap stabil? A R. W. Dinaikkan perlahan W X 10 Rajah 6 menunjukkan sebuah rak yang mempunyai empat peringkat. U B X. 12 Rajah 7 menunjukkan empat model dengan PMR 2009 reka bentuk yang berlainan. Q. V. P. V. B Seorang guru kung fu mengangkangkan kakinya apabila bertarung dengan orang lain. S D P. A W. ramalkan sudut kecondongan yang mininum. R B Q. U. Apakah cara yang terbaik untuk menyusun kotak-kotak itu. A I sahaja B III sahaja C I dan III sahaja D II dan III sahaja 129 Rajah 5 U V Rajah 7 W X Susunkan empat model dalam Rajah 7 mengikut kestabilan secara meningkat. W D U. R. C Seorang lelaki tua menggunakan tongkat semasa berdiri dan berjalan. X. P. P. U. V . Q C S. R. III Alat ini mempunyai tapak yang berat. bermula daripada bahagian bawah rak. Y Z Q Rajah 4 Rajah 6 R S Satah condong dinaikkan sehingga model tumbang. S. II Alat ini mempunyai tapak yang luas. D Seorang ahli akrobat membuka keduadua tangannya apabila berjalan di atas tali. Seorang budak lelaki ingin menyusun empat kotak yang berlainan berat seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 2 pada rak itu. X. X C V. Model Sudut di mana model tumbang W X Y Z Jadual 1 30° M 45° 18° Kotak P Q R S Berat/kg 40 30 100 70 Jadual 2 Berdasarkan Jadual 1. A 15° C 25° B 20° D 30° 9 Rajah 5 menunjukkan suatu alat makmal yang biasa digunakan untuk mengapit radas kaca semasa eksperimen. Y dan Z yang digunakan dalam suatu eksperimen. W. X.

Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan tiga jenis haiwan.13 Objek manakah paling stabil? PMR 2010 A C B D Kertas 2 Jawab semua soalan. bagaimanakah ciri-ciri fizikalnya mencegahnya daripada terjatuh? Haiwan Q adalah berat dan mempunyai kaki yang lebih pendek. Haiwan P Haiwan Q Rajah 1 Haiwan R (a) Haiwan yang manakah lebih stabil? Haiwan R/Buaya (b) Terangkan jawapan anda di (a). Pusat gravitinya adalah lebih rendah. [1 markah] [1 markah] (c) Haiwan yang manakah paling tidak stabil? Haiwan P/Zirafah [1 markah] (d) Bagaimanakah haiwan P menstabilkan dirinya apabila meminum air? Haiwan P mengangkangkan kaki hadapannya untuk menambahkan luas tapak dan merendahkan pusat gravitinya. ini menjadikan pusat gravitinya rendah. [1 markah] (e) Apabila haiwan Q berlawan dengan haiwan lain. [2 markah] 130 .

tentukan bongkah kayu yang akan jatuh terlebih dahulu apabila papan kayu dinaikkan dari satu hujungnya. Rajah 2 (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Luas tapak (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Kestabilan bongkah kayu (iii) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jenis bongkah kayu/Ketinggian bongkah kayu [3 markah] (b) Berdasarkan Rajah 2. Bongkah kayu itu diletakkan di atas sekeping papan kayu yang dinaikkan secara perlahan dari satu hujungnya. mempunyai bentuk dan saiz yang serupa. [2 markah] (ii) Bagaimanakah anda menjadikan bangku itu lebih stabil? Memendekkan kakinya. Terangkan jawapan anda. [2 markah] (c) Nyatakan faktor lain yang akan mempengaruhi kestabilan bongkah kayu. Bongkah kayu P.Bahagian B 2 PMR 2007 Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen yang mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi kestabilan. P Q R (a) Nyatakan pemboleh ubah eksperimen ini. Ketinggian bongkah kayu [1 markah] (d) Rajah 3 menunjukkan reka bentuk bangku makmal. Bongkah kayu Q dan R dilekatkan bersama. Q dan R. [1 markah] 131 . P. Tiga bongkah kayu. Bangku ini mempunyai luas tapak yang lebih besar. Bongkah kayu itu mempunyai luas tapak yang lebih kecil. R S Rajah 3 (i) Bangku makmal yang manakah lebih stabil? Terangkan jawapan anda. Bangku R.

1 Jenis Tuas 1 2 3 4 Mesin merupakan sebarang alat yang membantu kita untuk mudah. anda harus dapat • menyenaraikan benda-benda di sekitar anda yang menggunakan prinsip tuas • menyatakan apa yang boleh dilakukan oleh tuas • mengenal pasti beban.AB B 10 Mesin Ringkas Hasil Pembelajaran Pada akhir bab ini. neraca tuas Kelas kedua • Beban di tengah • Cth: Stapler. gunting. forseps Prinsip momen Beban (L) × Jarak beban (l) = Daya (E) × Jarak daya (e) Kelebihan tuas kelas berlainan Aplikasi: Reka cipta mesin 10. pembuka penutup botol Kelas ketiga • Daya di tengah • Cth: Penyapu. 132 melakukan kerja dengan lebih yang dihasilkan daripada . Tuas ialah satu mesin yang berputar di sekitar satu titik tetap yang dikenali sebagai fulkrum daya apabila yang dikenakan ke atasnya dapat mengatasi beban yang ingin dikerjakan. kayu golf. kereta sorong.1 Tuas Modul 10. kompleks Kereta dan kapal terbang merupakan mesin mudah cantuman pelbagai mesin . Tuas ialah salah satu jenis mesin mudah. daya dan fulkrum pada tuas • mengelaskan tuas • menerangkan apa itu momen daya • menyelesaikan masalah berkaitan dengan tuas • mereka cipta atau menggubah sesuatu alat yang menggunakan prinsip tuas Mesin Ringkas Tuas Kelas Momen daya Kelas pertama • Fulkrum di tengah • Cth: Jongkang-jongkit.

(i) Beban (ii) Beban (iii) Daya Beban (iv) Daya Fulkrum Fulkrum Daya Fulkrum Daya Fulkrum Beban Gunting (v) Beban Daya Pembuka penutup botol (vi) Daya Beban Playar (vii) Beban Fulkrum Daya Kayu golf (viii) Beban Fulkrum Daya Fulkrum Fulkrum Lengan manusia Batang pancing Alat pemotong kertas Pemecah buah keras (b) Kelaskan tuas di bawah berdasarkan kelas masing-masing.5 Lengkapkan rajah yang berikut dengan menandakan kedudukan fulkrum (∆). beban dan daya dalam contoh tuas berikut. Penyapu Forseps Klip pengikat Pemecah buah keras Pembuka penutup botol Kereta sorong Tuas Stapler Playar Spanar Kayu glof Gunting Penyepit Kelas pertama 1 2 3 4 Gunting Playar Spanar Klip pengikat 1 Kelas kedua Stapler 1 2 3 4 Kelas ketiga Penyapu Penyepit Kayu golf Forseps 2 Pembuka penutup botol Kereta sorong 3 4 Pemecah buah keras 133 . beban (↓L) dan daya ( ↑E atau ↓E). (i) (ii) (iii) Tuas kelas pertama 6 Tuas kelas kedua Tuas kelas ketiga (a) Labelkan kedudukan fulkrum.

Momen daya (N m) = 4 Daya (N) × momen daya kesan pemutaran di . tuas kelas kedua mempunyai daya di bahagian tengah. (b) Satu pemberat 50 g (daya) lagi digantungkan pada sebelah kanan pembaris meter. (e) Langkah (b) hingga (d) diulang dengan menambahkan beban yang lebih banyak pada pembaris meter sehingga pemberat mencapai 200 g. Jarak beban Jarak daya Pembaris meter Beban Daya Langkah-langkah (a) Pemberat 50 g (beban) digantungkan di sebelah kiri pembaris meter. Kesan ini dikenali sebagai yang dikenakan dan 2 3 Momen daya boleh dikira dengan menggunakan persamaan berikut. (d) Jarak daya direkodkan. 10 cm dari bahagian tengah. daya Momen daya bergantung pada jarak antara daya dengan fulkrum . Jarak daya dari fulkrum (m) Untuk mengkaji momen daya. 8 9 Kelas tuas yang manakah dapat mengurangkan daya? Kelas pertama dan kelas kedua Apakah kebaikan menggunakan tuas kelas ketiga? kecil Jarak yang digerakkan oleh daya menyebabkan melalui jarak yang besar. (c) Jarak daya diselaraskan sehingga pembaris meter diseimbangkan. fulkrum Tuas kelas pertama mempunyai beban di bahagian tengah. tuas kelas ketiga mempunyai di bahagian tengah.7 Terangkan perbezaan antara kelas-kelas tuas. 134 . suatu eksperimen dijalankan dengan radasnya disusun seperti berikut.2 Momen Daya 1 Daya boleh digunakan untuk menghasilkan satu kerja sekitar fulkrum untuk melakukan . daya Tuas memudahkan kerja dengan sedikit diperlukan untuk mengatasi beban yang berat . Modul 10. beban bergerak 10 Mengapakah tuas dianggap sebagai satu mesin? Terangkan.

jarak digunakan. Beban × Jarak beban = Daya × Jarak daya lebih tinggi . Modul 10.20 0.50 0.10 0. Jika daya dialihkan terlalu jauh dari fulkrum. Cara lain untuk mengimbangkan momen beban ialah dengan mengubah berat daya .Keputusan Bilangan Berat Jarak Beban × Bilangan Berat beban beban/N beban/m jarak/Nm daya daya/N 1 2 3 4 0. Berdasarkan keputusan.15 0. beban akan diangkat sama 5 Kesimpulan Momen daya adalah dengan hasil darab daya dengan jarak.00 0.10 0.50 0.40 Daya × jarak/Nm 0. tuas menjadi seimbang apabila hasil darab daya dan jarak hasil darab beban dan jarak beban daya sama dengan .10 0.67 N 60 (c) 5 cm 60 N Fulkrum x cm Daya 15 N Daya × 20 = 50 × (60 + 20) Daya = 4 000 = 200 N 20 (d) 80 N Fulkrum x cm 40 cm Daya 16 N 15 × (x + 5) = 60 × 5 (x + 5) = 300 15 x + 5 = 20 x = 20 – 5 x = 15 cm 135 16 × x 16x 80x – 16x 64x = 80 × (x – 40) = 80x – 3 200 = 3 200 = 3 200 x = 3 200 = 50 cm 64 .30 0.3 Prinsip Daya 1 Tentukan daya yang digunakan untuk mengekalkan tuas yang berikut dalam keadaan seimbang.05 0.50 Jarak daya/m 0.20 Perbincangan 1 2 3 4 Dalam eksperimen ini.10 0.05 0.10 0. tuas kelas Untuk mengimbangkan momen beban.15 0.50 0.10 0.10 0.00 1.50 2. daya diubah.20 1 1 1 1 pertama 0.50 1. (a) 20 cm 50 N Fulkrum 60 cm Daya (b) 20 cm Daya 60 cm 50 N Fulkrum Daya × 60 = 50 × 20 Daya = 1 000 = 16.

dengan jarak 136 .4 Usaha Inovatif dalam Mereka Cipta Mesin 1 Ciri-ciri dan kegunaan tuas Tuas Kelas pertama Kelas kedua Ciri-ciri Fulkrum terletak di tengah Beban terletak di tengah Daya Kelas ketiga terletak di tengah Kegunaan Menggerakkan atau mengangkat beban yang kecil besar dengan daya yang Menggerakkan atau mengangkat beban yang kecil besar dengan daya yang Menghasilkan jarak pengalihan yang besar pada beban dengan jarak pengalihan yang kecil pada daya (tetapi daya yang lebih besar perlu dikenakan) 2 Contoh-contoh aplikasi tuas Tuas kelas pertama tebal (a) Pemotongan kabel dengan menggunakan playar membolehkan kabel kecil dipotong dengan menggunakan daya yang kerana pemegang playar yang panjang menghasilkan momen yang tinggi . (b) Paku yang ketat dapat dicabut dengan menggunakan tukul kerana pemegang tukul panjang momen yang menghasilkan yang tinggi apabila daya yang kecil Tuas kelas kedua (c) Kereta sorong dapat diangkat secara tegak dengan lebih mudah kerana jarak beban adalah sentiasa lebih besar daripada jarak .10. (d) Alat pemotong kertas boleh digunakan untuk memotong kertas dengan mudah kerana tinggi momen daya adalah . besar kecil tinggi dengan hanya . Tuas kelas ketiga (e) Penyapu digunakan untuk menyapu permukaan yang menggerakkan bahagian pemegang melalui jarak yang (f) Kren digunakan untuk mengangkat beban ke tempat yang kecil pengalihan yang pada gelegarnya. daya dikenakan.2 Usaha Inovatif dalam Mereka Cipta Mesin Modul 10.

C dan D. B. apakah berat bakul Q? A 20 kg B 30 kg C 40 kg D 60 kg 137 Rajah 4 . I II III IV Hitung daya yang diperlukan untuk mengekalkan tuas itu dalam keadaan yang seimbang.10 Kertas 1 Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan A. Pilih jawapan yang paling baik. yang manakah akan menyebabkan pembaris itu dalam keadaan yang seimbang? Bilangan pemberat pada P A B C D 3 2 3 4 3 Kedudukan P III II I IV Berapa jauhkah objek berbentuk bulan sabit digantungkan daripada objek berbentuk hati supaya struktur perhiasan bergantung berada dalam keadaan yang seimbang? A 1 cm C 5 cm B 2 cm D 8 cm 5 PMR 2006 Rajah 3 Rajah 4 menunjukkan seseorang mengangkat bebannya dalam dua bakul. 0.2 m 50 N Fulkrum Rajah 2 0.5 m.4 m Daya Jika berat bakul P ialah 60 kg dan batang kayu diletakkan secara mendatar pada bahunya. II dan III Rajah 1 menunjukkan sebatang pembaris di mana beban P dan Q digantungkan. 1 Tuas ialah mesin ringkas kerana I tuas membolehkan kita melakukan kerja dengan mudah II tuas menggunakan daya yang kurang untuk melakukan kerja III tuas menggunakan elektrik untuk melakukan kerja A I sahaja C II dan III sahaja B I dan II sahaja D I. P dan Q. yang digantung pada setiap hujung batang kayu dengan panjangnya 2. Beban P dan Q dibuat daripada pemberat yang sama jisim. PMR 2005 Rajah 2 menunjukkan sebuah sistem tuas yang seimbang. disokong pada bahunya. A 10 N C 25 N B 20 N D 30 N 4 Rajah 3 menunjukkan suatu struktur perhiasan bergantung yang dibuat oleh seorang pelajar. 2 PMR 2003 Beban P Rajah 1 Beban Q Jika beban Q terdiri daripada dua pemberat dan digantung pada kedudukan seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1.

Beban 10 kg Fulkrum 30 cm Daya Rajah 8 Alat yang manakah dikelaskan dalam kelas yang sama seperti alat yang ditunjukkan dalam Rajah 6? A C Rajah 6 B D 50 cm Hitung daya yang diperlukan mengangkat beban seberat 10 kg.5 m dari F. Kulir Prinsip tuas manakah yang betul mengenai alat ini? I Beban dan daya bertindak dalam arah yang sama II Alat ini diklasifikasikan sebagai tuas kelas pertama III Daya yang sama diperlukan untuk mengatasi beban IV Fulkrum terletak di antara daya dan beban A I dan III B II dan III C I dan IV D II dan IV 10 Rajah 9 menunjukkan mesin ringkas yang PMR untuk mengangkat sesuatu 2009 digunakan beban. yang sedang bermain jongkangjongket. Daya paling kurang digunakan apabila batang belukar terletak pada A B C D Rajah 7 Rajah 9 untuk Diberi: 1 kg = 10 N Beban (N) × Jarak beban dari fulkrum (m) = Daya (N) × Jarak daya dari fulkrum (m) A B C D 6N 60 N 15 N 150 N 138 . P. Budak Q berberat 35 kg duduk pada jarak 1.5 m dari F.6 Rajah 5 menunjukkan tiga budak lelaki. 8 Rajah 7 menunjukkan sepasang gunting kekacip yang digunakan untuk memangkas belukar. Budak P berberat 70 kg duduk pada jarak 2. 9 PMR 2009 Rajah 8 menunjukkan satu alat yang menggunakan prinsip tuas.5 m dari F dan jongkang-jongket adalah dalam keadaan yang seimbang? A 69 kg C 39 kg B 49 kg D 29 kg 7 PMR 2006 Rajah 5 Rajah 6 menunjukkan satu alat yang biasanya digunakan oleh tukang kebun. Paku Apakah berat budak R jika dia duduk pada jarak 2. Q dan R.

[1 markah] (c) Berdasarkan Rajah 1.11 Rajah 10 menunjukkan alat pemotong kertas. F S R Kiub ais (a) Apakah kelas tuas penyepit ais digolongkan? Tuas kelas ketiga Rajah 1 [1 markah] (b) Dalam Rajah 1. Kedudukan ini adalah lebih jauh dari fulkrum. Rajah 10 Alat ini diklasifikasikan sebagai tuas kelas kedua kerana A beban terletak di antara fulkrum dan daya B daya terletak di antara fulkrum dan beban C daya yang lebih tinggi diperlukan untuk mengatasi beban yang kecil D jarak daya dari fulkrum adalah lebih besar daripada jarak beban dari fulkrum Kertas 2 Jawab semua soalan. Bahagian A 1 Rajah 1 menunjukkan penyepit ais yang digunakan untuk memindahkan kiub ais dari bakul ais ke satu gelas. adalah paling mudah untuk menyepit kiub ais dengan daya yang paling kurang? Mengapa? Pada kedudukan R. Lengkapkan lukisan sistem tuas di bawah bagi stapler tersebut dan label kedudukan beban. pada kedudukan yang manakah (R atau S). Rajah 2 139 . [2 markah] (d) Rajah 2 menunjukkan sebuah stapler yang digunakan untuk mencantumkan beberapa keping kertas. tulis kedudukan fulkrum dengan menggunakan huruf ‘F’. daya dan fulkrum.

Rod kaca Tali Pemberat Jisim yang tidak diketahui. (i) p: 6 (ii) q: 4 [3 markah] [2 markah] (c) Jika setiap pemberat mempunyai jisim 5 gram dan jisim yang tidak diketahui ialah 6 cm dari fulkrum. Jarak pemberat dari fulkrum/cm Bilangan pemberat yang digunakan Jadual 1 2 12 4 p 6 q 8 3 (a) Nyatakan pemboleh ubah eksperimen ini. w. w. (3 × 5) × 8 = w × 6 15 × 8 = 5 × 4 = 20 g w= 6 [3 markah] 140 . hitung jisim yang tidak diketahui. w Rajah 3 Jadual 1 menunjukkan bacaan yang diambil. (i) Pemboleh ubah yang dimanipulasikan: Jarak pemberat dari fulkrum (ii) Pemboleh ubah yang bergerak balas: Bilangan pemberat (iii) Pemboleh ubah yang dimalarkan: Jarak bagi jisim yang tidak diketahui dari fulkrum (b) Anggarkan nilai p dan q.Beban Fulkrum Daya [3 markah] Bahagian B 2 Rajah 3 menunjukkan susunan radas untuk mengkaji bilangan pemberat yang digunakan pada jarak yang berlainan dari fulkrum untuk mengimbangkan jisim yang tidak diketahui.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful