P. 1
cara menjahit

cara menjahit

|Views: 2,158|Likes:
Published by Rahmi Rizky

More info:

Published by: Rahmi Rizky on Dec 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/11/2014

pdf

text

original

Umum

Cara Menjahit Pakaian
Memiliki ketrampilan menjahit merupakan sebuah anugrah. Karena selain bisa membuat aneka ragam pakaian sendiri juga bisa memperoleh penghasilan dari ketrampilan yang satu ini. Berikut ini adalah tahapan cara menjahit pakaian:

# Mengukur Langkah pertama dalam menjahit pakaian adalah mengukur. Berikut ini adalah bagian-bagian yang harus diukur untuk menjahit pakaian:

# Menggambar pola Bagian ukuran yang diperlukan : Lingkar badan Lingkar leher Lingkar pinggang Lebar bahu Panjang dada Lebar dada Panjang punggung Lebar Punggung Panjang sisi Tinggi puncak Jarak payudara

# Memotong Pola Cara memotong pola adalah sebagai berikut: Letakkan pola badan depan pada lipatan kain Letakkan pola badan belakang dan lengan pada sisi kain yang lain Gunting bahan tepat pada pola (tidak usah diberi kelebihan ukuran)

# Berikut ini adalah metode dan cara Menjahit menjahit: .

.

jika kita melukis pada bahagian right side kadang-kadang kesan kapur akan kekal dan mengotorkan kain kita. Bahagian tepi kain mestilah ditarik rapat ke tepi sisi meja . Perlu susun pola pakaian mengikut ira kain supaya baju atau kain yang siap nanti akan . Nanti saya akan melukis pola baju dan lengan pada bahagian wrong side ini.PROSES POTONG KAIN Kain perlu dibentang diatas meja yang rata dengan bahagian bawah atau wrong side diletak mengadap keatas. Pada polar pakaian mesti dilukis garisan lurus . Begini lah cara saya untuk memastikan polar atau pattern di susun lurus mengikut grainline atau ira kain. nak lukis garisan lurus pada pola kertas ni pun ada tekniknya. saya gunakan sisi meja ini sebagai guideline supaya kain dibentang lurus dan memudahkan saya menyusun pola pakaian supaya di dalam kedudukan lurus mengikut ira kain atau grainline.

Sebenarnya tak ada salahnya buat cara saya ni tapi berhati-hati la ye. Bila dah siap lukis semua garisan basi boleh la dipotong kain untuk bahagian lengan ini. Kemudian saya lukis garisan pola lengan kertas ini serta basi kain. Sepatutnya semua pola pakaian perlu dibentang sekali dan baru dilukis basi dan dipotong. lukis la basi atau seamline pada pola kertas supaya lebih selamat. Nasihat saya pada sesiapa yang baru mula menjahit jangan la ikut cara saya ni . . Bila pola kertas ini dah lurus baru lah saya pinkan pola kertas dengan kain .tergantung dengan elok atau jatuh dengan cantik atau perkataan yang selalu saya guna ialah flow kain jatuh dengan cantik .

Saya lukis basi atau seamline pada kain . Proses potong kain .PROSES POTONG KAIN Basi kain atau seamline sepatutnya perlu dilukis pada polar kertas dan bila nak tekap/trace pada kain perlu mengguna kertas karbon dan roda surih atau tracing wheel. saya akan tekan tangan berhampiran kawasan kain dipotong supaya kain tidak bergerak atau berganjak. nasihat saya pada sesiapa yang baru belajar menjahit lukis lah basi di atas kertas pola . .

Teknik ini memang diguna oleh pemotong kain/tukang jahit a. Versace . proses yang sama untuk potong bahagian pola baju dan lain-lain bahagian. Dah pun siap di potong sebelah kain lengan. Salvator Feragammo .a seamstress bagi designer terkenal di Barat atau Eropah seperti Chanel .Bila saya guna gunting yang berat secara outomatik gunting sudah terletak dengan elok dan kukuh diatas meja dan saya lebih mudah memotong garisan basi kain ini. TEKNIK MEMOTONG KAIN Saya nak berkongsi teknik ini yang mungkin berguna pada mereka yang meminati bidang jahitan . Vera Wang (fashion designer terkenal dari US) yang sangat famous dengan gaun pengantinnya dan ramai fashion designer lain . Valentino .k. Saya pun dapat ilmu tentang teknik ni masa belajar dulu dan memang saya guna .

proses ini adalah untuk memdapat ira melintang kain yang lurus . kain / baju tergantung dengan cantik atau jatuhan kain baju ini cantik serta tidak senget . silk . adalah sesuai jika kita guna teknik ini untuk potong semua bahagian baju dan terutamanya bahagian kainnya. voile . tafeta . Kadang-kadang ada juga kain dari jenis polyester yang susah untuk di apply kan teknik ni so tak payah buat la . gold lame . organza . yang paling penting kain langsir mudah dijahit. Mula-mula potong sikit saja pada bahagian sisi kain. . cotton yang nipis dan lain-lain jenis kain yang lembut /nipis. memeri atau salah ira kain . Selain itu teknik ini memudahkan proses menjahit dan bila baju siap nanti fall /flow /hangging look . Bahagian hujung kain yang kita baru beli memang dalam keadaan senget . Jika kita beli kain chiffon/ organza /voile atau kain bertexture lembut untuk buat baju kurung . Harap info yang saya tunjukkan ini dapat dimanafaatkan oleh sesiapa saja . Langsir yang siap nanti tak akan sengget dan jatuhan kain langsir ni cantik saja .teknik ni bila nak potong kain yang lembut macam /organza/voile/chiffon . Teknik ni juga sesuai diguna bila nak potong kain langsir day curtain/sheers yang kebanyakkan dari kain organza. Selalunya sebelum saya potong kain yang lembut untuk dijadikan pakaian atau lining saya akan buat proses ini dulu . Teknik ini sangat sesuai untuk kain yang lembut macam chiffon . untuk lining saya guna kain dari jenis voile yang memang nipis dan lembut . Bahagian skirt gaun smocking yang saya buat ni tidak memerlukan pola untuk memotongnya hanya sebidang kain yang perlu di kedutkan saja pada bahagian atas jadi saya perlu pastikan kain liningnya juga tidak senget .

Ambil beberapa urat kain dan tarik dengan perlahan. Garisan akan terjadi dari urat kain yang ditarik tadi .

Salam pagi Jumaat untuk semua .. Post kali ni saya hanya nak masukkan gambar-gambar kain yang saya baru beli untuk totebag. hehee Kain ni semua saya beli di Nagoya dan Tewah. 2 kain ni saya beli di Nagoya . ok la tu kan .kira raya Aidilfitri nanti semua dapat bag sorang satu ganti duit raya dari maksu Nannie .. Anakanak sedara saya semuanya nak totebag lepas tengok totebag yang saya buat dulu....Bila dah dapat garisan macam dalam gambar ni bolehlah dimulakan proses memotong secara perlahan.. FABRIC LAGI... sekejap saja ya masa berlalu dah hari Jumaat dan tak lama lagi akan menjelma la bulan Ogos .hehehe.

Kain yg background putih ni dari Nagoya dan yang colorful ni kat Tewah Dua kain ni saya beli kat Tewah .

hari ni saya masukkan gmabar rupa kainkain yang saya beli .09 7 comments Labels: fabric Thursday. May 28. mesti lagi cute sebab boleh guna benang color pastel untuk jahit sulam smockingnya..7.So .Kain yang ni saya beli kat Nagoya dan saya nak buat bag sendiri. semua kain ni back groundnya cerah dan corak bunga halus .. 2009 KAIN UNTUK SMOCKING Saya pergi ke Jalan Tunku Abdul Rahman 2 minggu sudah untuk jalan-jalan ke pasar malam dan juga beli kain lagi untuk gaun smocking ready made saya. Lepas ni nak beli kain plain pulak untuk gaun smocking . saya memang tak berani guna kain color gelap atau corak bunga besar-besar. . You might also like: Felt fabric craft FABRIC UNTUK TOTEBAG KRAF GUNA FELT LinkWithin Posted by Nannie at 24.

.

You might also like: KAIN COTTON .

bunga-bunga halus dan back groung cerah. .SMOCKING LAGI Menjahit smocking LinkWithin Posted by Nannie at 28..5. Lepas ni nak beli kain plain la pulak mesti lagi lawa jahit smocking guna kain plain baru menonjol smocking pada gaun .09 2 comments Labels: fabric KAIN COTTON Semua kain cotton ni saya beli untuk gaun smocking ready-made ..

.

You might also like: KAIN UNTUK SMOCKING SMOCKING LAGI Menjahit smocking LinkWithin Posted by Nannie at 28.5. 2009 ALAMAK . . Semalam baru saya teringat dan saya terus basuh kain serta jemur dan pagi tadi baru habis potong dan besok saya nak menjahit pulak.09 2 comments Labels: fabric Tuesday. TAK SIAP LAGI !! Baju saya sendiri masih tak siap . April 28. Itu la bila saya dah sibuk dengan benda lain sampai boleh terlupa dengan baju sendiri yang belum dipotong. macam mana ni tinggal lagi 4 hari nak pegi kenduri .

saya beli di Nagoya . OK la kan saya buat jubah je senang. Ini la rupa kain untuk jubah saya tu . jalan TAR bulan posa tahun sudah. . yang penting saya ada baju baru sebab dah lama saya tak jahit baju untuk diri sendiri last sekali masa bulan puasa tahun sudah untuk Aidilfitri.Saya buat jubah simple je . senang jahit lurus dan cantum lengan lepas tu buat piping kat lubang tengkuk.

Memang dah jadi habit saya kalau beli kain cotton saya mesti basuh atau rendam sekejap. . KL. saya beli kain lace untuk baju ni semasa di Nilai 3 . Ini pula bukan kain untuk baju saya tapi kain untuk lapik talam berkaki untuk letak hantaran nanti . kedai kain ada buat sales so saya pun beli murah kain ni RM 6 semeter kalau harga asal RM 35 ringgit.Saya basuh sekali kain-kain cotton lain yang saya beli di Kamdar .

Jahit baju kurung Bahagian lubang leher baju yang telah dipin bersama facingnya/kain lapik dalam lubang leher ( sila rujuk post sebelum ini untuk teknik potong lubang leher baju kurung ) .Hari ni saya tengah jahit kain untuk lapik talam hantaran ni . . bila dah siap saya masukkan gambarnya kat blog saya ni.

Bahagian leher baju kurung dijahit kelilingnya .5 cm . Jahit dengan perlahan-lahan untuk mendapat hasil yang kemas . Kemudian bahagian keliling leher yang melengkung perlu dikacip/snip sedikit supaya bahagian lubang leher ini kemas setelah bahagian lapik dalam diterbalikkan nanti.Sekarang ini ialah proses menjahit lubang leher. saiz basi setengah tapak mesin jahit atau 0. . Selain itu proses snips ini memudahkan proses terbalikkan lapik dalam lubang leher ini juga .

.Bahagian belahan lubang leher yang dijahit dan dipotong tengahnya.

Bila sudah diterbalikkan kain lapik dalam ini perlu lah di seterika dulu bahagian lubang leher ini . . seterusnya lubang leher ini perlu la dijahit tindih kelilingnya supaya kemas .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->