Umum

Cara Menjahit Pakaian
Memiliki ketrampilan menjahit merupakan sebuah anugrah. Karena selain bisa membuat aneka ragam pakaian sendiri juga bisa memperoleh penghasilan dari ketrampilan yang satu ini. Berikut ini adalah tahapan cara menjahit pakaian:

# Mengukur Langkah pertama dalam menjahit pakaian adalah mengukur. Berikut ini adalah bagian-bagian yang harus diukur untuk menjahit pakaian:

# Menggambar pola Bagian ukuran yang diperlukan : Lingkar badan Lingkar leher Lingkar pinggang Lebar bahu Panjang dada Lebar dada Panjang punggung Lebar Punggung Panjang sisi Tinggi puncak Jarak payudara

# Memotong Pola Cara memotong pola adalah sebagai berikut: Letakkan pola badan depan pada lipatan kain Letakkan pola badan belakang dan lengan pada sisi kain yang lain Gunting bahan tepat pada pola (tidak usah diberi kelebihan ukuran)

# Berikut ini adalah metode dan cara Menjahit menjahit: .

.

PROSES POTONG KAIN Kain perlu dibentang diatas meja yang rata dengan bahagian bawah atau wrong side diletak mengadap keatas. nak lukis garisan lurus pada pola kertas ni pun ada tekniknya. jika kita melukis pada bahagian right side kadang-kadang kesan kapur akan kekal dan mengotorkan kain kita. Bahagian tepi kain mestilah ditarik rapat ke tepi sisi meja . saya gunakan sisi meja ini sebagai guideline supaya kain dibentang lurus dan memudahkan saya menyusun pola pakaian supaya di dalam kedudukan lurus mengikut ira kain atau grainline. Begini lah cara saya untuk memastikan polar atau pattern di susun lurus mengikut grainline atau ira kain. Perlu susun pola pakaian mengikut ira kain supaya baju atau kain yang siap nanti akan . Nanti saya akan melukis pola baju dan lengan pada bahagian wrong side ini. Pada polar pakaian mesti dilukis garisan lurus .

Kemudian saya lukis garisan pola lengan kertas ini serta basi kain. Sebenarnya tak ada salahnya buat cara saya ni tapi berhati-hati la ye. Bila dah siap lukis semua garisan basi boleh la dipotong kain untuk bahagian lengan ini. Sepatutnya semua pola pakaian perlu dibentang sekali dan baru dilukis basi dan dipotong.tergantung dengan elok atau jatuh dengan cantik atau perkataan yang selalu saya guna ialah flow kain jatuh dengan cantik . . Bila pola kertas ini dah lurus baru lah saya pinkan pola kertas dengan kain . Nasihat saya pada sesiapa yang baru mula menjahit jangan la ikut cara saya ni . lukis la basi atau seamline pada pola kertas supaya lebih selamat.

saya akan tekan tangan berhampiran kawasan kain dipotong supaya kain tidak bergerak atau berganjak. Proses potong kain . . nasihat saya pada sesiapa yang baru belajar menjahit lukis lah basi di atas kertas pola . Saya lukis basi atau seamline pada kain .PROSES POTONG KAIN Basi kain atau seamline sepatutnya perlu dilukis pada polar kertas dan bila nak tekap/trace pada kain perlu mengguna kertas karbon dan roda surih atau tracing wheel.

Saya pun dapat ilmu tentang teknik ni masa belajar dulu dan memang saya guna .k. Vera Wang (fashion designer terkenal dari US) yang sangat famous dengan gaun pengantinnya dan ramai fashion designer lain . Salvator Feragammo .a seamstress bagi designer terkenal di Barat atau Eropah seperti Chanel . Versace . Dah pun siap di potong sebelah kain lengan. proses yang sama untuk potong bahagian pola baju dan lain-lain bahagian. TEKNIK MEMOTONG KAIN Saya nak berkongsi teknik ini yang mungkin berguna pada mereka yang meminati bidang jahitan . Teknik ini memang diguna oleh pemotong kain/tukang jahit a.Bila saya guna gunting yang berat secara outomatik gunting sudah terletak dengan elok dan kukuh diatas meja dan saya lebih mudah memotong garisan basi kain ini. Valentino .

Kadang-kadang ada juga kain dari jenis polyester yang susah untuk di apply kan teknik ni so tak payah buat la . untuk lining saya guna kain dari jenis voile yang memang nipis dan lembut . gold lame . proses ini adalah untuk memdapat ira melintang kain yang lurus . Harap info yang saya tunjukkan ini dapat dimanafaatkan oleh sesiapa saja . Teknik ini sangat sesuai untuk kain yang lembut macam chiffon . Bahagian hujung kain yang kita baru beli memang dalam keadaan senget . yang paling penting kain langsir mudah dijahit. Langsir yang siap nanti tak akan sengget dan jatuhan kain langsir ni cantik saja .teknik ni bila nak potong kain yang lembut macam /organza/voile/chiffon . tafeta . . voile . organza . Jika kita beli kain chiffon/ organza /voile atau kain bertexture lembut untuk buat baju kurung . Mula-mula potong sikit saja pada bahagian sisi kain. Bahagian skirt gaun smocking yang saya buat ni tidak memerlukan pola untuk memotongnya hanya sebidang kain yang perlu di kedutkan saja pada bahagian atas jadi saya perlu pastikan kain liningnya juga tidak senget . silk . Selain itu teknik ini memudahkan proses menjahit dan bila baju siap nanti fall /flow /hangging look . Selalunya sebelum saya potong kain yang lembut untuk dijadikan pakaian atau lining saya akan buat proses ini dulu . kain / baju tergantung dengan cantik atau jatuhan kain baju ini cantik serta tidak senget . adalah sesuai jika kita guna teknik ini untuk potong semua bahagian baju dan terutamanya bahagian kainnya. cotton yang nipis dan lain-lain jenis kain yang lembut /nipis. memeri atau salah ira kain . Teknik ni juga sesuai diguna bila nak potong kain langsir day curtain/sheers yang kebanyakkan dari kain organza.

Garisan akan terjadi dari urat kain yang ditarik tadi .Ambil beberapa urat kain dan tarik dengan perlahan.

Post kali ni saya hanya nak masukkan gambar-gambar kain yang saya baru beli untuk totebag. Salam pagi Jumaat untuk semua . Anakanak sedara saya semuanya nak totebag lepas tengok totebag yang saya buat dulu. 2 kain ni saya beli di Nagoya .Bila dah dapat garisan macam dalam gambar ni bolehlah dimulakan proses memotong secara perlahan. FABRIC LAGI...kira raya Aidilfitri nanti semua dapat bag sorang satu ganti duit raya dari maksu Nannie .. ok la tu kan .hehehe. hehee Kain ni semua saya beli di Nagoya dan Tewah... sekejap saja ya masa berlalu dah hari Jumaat dan tak lama lagi akan menjelma la bulan Ogos ....

Kain yg background putih ni dari Nagoya dan yang colorful ni kat Tewah Dua kain ni saya beli kat Tewah .

09 7 comments Labels: fabric Thursday. saya memang tak berani guna kain color gelap atau corak bunga besar-besar. mesti lagi cute sebab boleh guna benang color pastel untuk jahit sulam smockingnya.7. Lepas ni nak beli kain plain pulak untuk gaun smocking .. 2009 KAIN UNTUK SMOCKING Saya pergi ke Jalan Tunku Abdul Rahman 2 minggu sudah untuk jalan-jalan ke pasar malam dan juga beli kain lagi untuk gaun smocking ready made saya.. You might also like: Felt fabric craft FABRIC UNTUK TOTEBAG KRAF GUNA FELT LinkWithin Posted by Nannie at 24. hari ni saya masukkan gmabar rupa kainkain yang saya beli . . May 28. semua kain ni back groundnya cerah dan corak bunga halus .Kain yang ni saya beli kat Nagoya dan saya nak buat bag sendiri.So .

.

You might also like: KAIN COTTON .

09 2 comments Labels: fabric KAIN COTTON Semua kain cotton ni saya beli untuk gaun smocking ready-made .SMOCKING LAGI Menjahit smocking LinkWithin Posted by Nannie at 28. ... bunga-bunga halus dan back groung cerah.5. Lepas ni nak beli kain plain la pulak mesti lagi lawa jahit smocking guna kain plain baru menonjol smocking pada gaun .

.

macam mana ni tinggal lagi 4 hari nak pegi kenduri . .09 2 comments Labels: fabric Tuesday. TAK SIAP LAGI !! Baju saya sendiri masih tak siap .5. Itu la bila saya dah sibuk dengan benda lain sampai boleh terlupa dengan baju sendiri yang belum dipotong. 2009 ALAMAK . April 28.You might also like: KAIN UNTUK SMOCKING SMOCKING LAGI Menjahit smocking LinkWithin Posted by Nannie at 28. Semalam baru saya teringat dan saya terus basuh kain serta jemur dan pagi tadi baru habis potong dan besok saya nak menjahit pulak.

Saya buat jubah simple je . jalan TAR bulan posa tahun sudah. senang jahit lurus dan cantum lengan lepas tu buat piping kat lubang tengkuk. . Ini la rupa kain untuk jubah saya tu . OK la kan saya buat jubah je senang. saya beli di Nagoya . yang penting saya ada baju baru sebab dah lama saya tak jahit baju untuk diri sendiri last sekali masa bulan puasa tahun sudah untuk Aidilfitri.

saya beli kain lace untuk baju ni semasa di Nilai 3 . . KL. Ini pula bukan kain untuk baju saya tapi kain untuk lapik talam berkaki untuk letak hantaran nanti .Saya basuh sekali kain-kain cotton lain yang saya beli di Kamdar . kedai kain ada buat sales so saya pun beli murah kain ni RM 6 semeter kalau harga asal RM 35 ringgit. Memang dah jadi habit saya kalau beli kain cotton saya mesti basuh atau rendam sekejap.

Jahit baju kurung Bahagian lubang leher baju yang telah dipin bersama facingnya/kain lapik dalam lubang leher ( sila rujuk post sebelum ini untuk teknik potong lubang leher baju kurung ) . .Hari ni saya tengah jahit kain untuk lapik talam hantaran ni . bila dah siap saya masukkan gambarnya kat blog saya ni.

5 cm . saiz basi setengah tapak mesin jahit atau 0.Sekarang ini ialah proses menjahit lubang leher. Jahit dengan perlahan-lahan untuk mendapat hasil yang kemas . Bahagian leher baju kurung dijahit kelilingnya . Kemudian bahagian keliling leher yang melengkung perlu dikacip/snip sedikit supaya bahagian lubang leher ini kemas setelah bahagian lapik dalam diterbalikkan nanti. Selain itu proses snips ini memudahkan proses terbalikkan lapik dalam lubang leher ini juga . .

.Bahagian belahan lubang leher yang dijahit dan dipotong tengahnya.

Bila sudah diterbalikkan kain lapik dalam ini perlu lah di seterika dulu bahagian lubang leher ini . . seterusnya lubang leher ini perlu la dijahit tindih kelilingnya supaya kemas .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful