P. 1
Senarai Pembelian Peralatan Bilik Sains

Senarai Pembelian Peralatan Bilik Sains

|Views: 3,890|Likes:
Published by Mohd Hilmi

More info:

Published by: Mohd Hilmi on Dec 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/15/2013

pdf

text

original

NAMA

SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA

NO. MATRIK

5085

NO. KP

700209-11-5165

TELEFON

013-9481905

KURSUS

PGSR MATHEMATIK ( PERINGKAT 6 )

Belanjawan Makmal Sains
1

Saranan membuat belanjawan makmal 1.perabot. 2. (c) bahan-bahan kaca. (d) Peralatan baru yang diperlukan pada tahun hadapan. setiap Guru Kanan mata pelajaran sains hendaklah menyediakan satu senarai keperluan untuk tahun hadapan. (e) Item-item peralatan yang rosak dan kecurian. model dan kuantiti item yang diperlukan. keputusan akhir dibuat oleh Pengetua. Jelaskan jenis. 2 . (b) Bilakah dalam sesuatu tahun item-item pakai habis diperlukan. 6. (c) Jenis-jenis peralatan yang sangat kurang.• Suatu proses yang melibatkan perancangan yang sistematik tentang perbelanjaan sejumlah wang yang diperuntukkan. Ini membolehkan pertimbangan tentang apa yang perlu dibeli dan membuat pesanan awal. 3. gas . Semak semua stok dalam setiap makmal untuk menentukan kuantiti item-item. 5. • Perancangan adalah tanggungjawab Ketua Jabatan Sains dan gurruguru kanan mata pelajaran sains.Senarai berkenaan meliputi: (a) bahan-bahan pakai habis. 4. (b) bahan-bahan tahan lama. elektrik. Semak harga semasa item dalam makmal dan buat pelunjuran harga untuk tahun hadapan. Namun demikian. Periksa kemudahan dalam setiap makmal – bekalan air. Tentukan unjuran jumlah pelajar untuk tahun hadapan. Proses ini memerlukan kebijaksanaan perancangan supaya faedah yang maksimum diperolehi daripada peruntukan tersebut. Daripada langkah 1-5. Bagaimana membuat belanjawan • Perancangan dibuat dua atau tiga bulan sebelum akhir tahun. Ketua Jabatan Sains tentukan: (a) Kegunaan tahunan item-item pakai habis. dll.

Adakan mesyuarat penyelarasan (Pengetua. sekitaran?  boleh dibuat oleh Kelab Sains sekolah? 2. elektrik. (g) perabot. (e) bekalan gas.(d) spesimen biologi dan slaid-slaid. Garis panduan menyediakan senarai keperluan 1. Apakah item-item yang:    sangat diperlukan? boleh diubahsuaikan? boleh dibeli dengan murah?  boleh diganti dengan bahan-bahan terpakai dari rumah. Item tidak dalam kontrak kerajaan. lebih murah. dll. air. (h) buku-buku sains. jangan beli banyak. sekolah. Pembelian dalam kuantiti banyak atau sedikit pada sesuatu masa: . Kuantiti banyak. Apakah jenis perkhidmatan yang boleh dilakukan oleh pelajar-pelajar? Pesanan dan pembelian • Pembelian keperluan makmal dilakukan oleh sama ada Pengetua atau Ketua Jabatan. Pertimbangan sebelum pembelian: 1.plastik dan logam. . Segala urusan surat-menyurat dan tanda tangan dilakukan oleh Pengetua. (i) peralatanperalatan bengkel. Pembelian melalui pembekal yang dilantik oleh kerajaan biasanya lambat dihantar ke sekolah. 3. 7. Ketua Jabatan dan Guru Kanan) untuk menentukan apa yang perlu dibeli berdasarkan peruntukan. 2. Masa pembelian: 3 . Bahan kimia. (f) peralatan pejabat.

Beli dari kedai biasa. 5. Harga mahal dari pembekal alatan sains. 2. Kriteria lain : mutu barangan. 3. . Pemilihan pembekal Pihak sekolah memilih pembekal berdasarkan sebut harga. Nyatakan tarikh tutup sebut harga. Sekolah mengantar borang pesanan kepada pembekal yang berjaya. Pembelian melalui sebut harga merangkumi tujuh langkah. . . Prosedur pembelian Jika anggaran harga melebihi RM50. Borang pesanan .000 . Cari pembekal yang murah: . 4. Bahan kimia yang diperlukan dalam keadaan “segar”. Surat/nota tanda terima .. Surat menyatakan jenis dan kuantiti barangan yang akan . . menyatakan tarikh dan masa barangan akan dihantar ke sekolah seperti dinyatakan dalam borang pesanan. . Failkan bersama-sama dengan borang pesanan. . Ketua Jabatan membuat persiapan menerima hantaran. . status pembekal.000 pembelian mestilah melalui cara tender. Sekolah menghantar surat kepada sekurang-kurangnya lima (5) pembekal meminta sebut harga. Meminta Sebut harga . pembelian adalah melalui sebut harga. . Simpan salinan surat. 4 dihantar. Kadang kala perlu minta sampel untuk diperiksa dahulu. Nyatakan spesifikasi item dan kuantiti yang diperlukan. Beli dari syarikat yang belum terkenal. . Pembekal menghantar nota hantaran . iaitu: 1. perkhidmatan selepas jualan. Kriteria utama ialah harga item. Pembekal menghantar nota akuan penerimaan pesanan. . Bahan kimia yang tidak tahan lama dibeli apabila stok minimum. . Simpan salinan pesanan 4. . Nota hantaran . Bagi pembelian kurang daripada RM50.

Dua salinan nota yang telah ditandatangani dikembalikan kepada pembekal. Tiga salinan nota hantaran disertakan. 7. . Invois . 6. .. Hantar invois ke pejabat sekolah untuk urusan pembayaran 5 . Failkan nota bersama-sama dokumen lain. . semak barangan yang dihantar. Ketua Jabatan semak invois supaya sesuai dengan sebut harga yang dibuat. Penerimaan barangan . Satu lagi disimpan oleh sekolah. Pembekal menghantar invois bersama-sama satu salinan nota hantaran yang telah ditandatangani. Sebelum menandatangani nota hantaran. Pembekal menghantar barangan.

SENARAI PEMBELIAN PERALATAN BILIK SAINS BIL :PERALATAN MAKMAL 6 KUANTITI HARGA (RM) .

00 Refleksi 7 .00 20 20 20 528.00 28.00 20 20 20 20 30.00 528.00 1000.00 20 120.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Bikar (1000 ml) Tabung uji Tungku kaki tiga Corong Turas Kelalang kon Kelalang dasar bulat Kasa dawai Jam randek Buret Segitiga tanah liat Piring sejat Pipet Pemegang Tabung Uji Kaki retort dan pengapit Selinder penyukat Penunu Bunsen Penyepit Mangkuk Pijar Gabus Rak Tabung Uji Termometer Kertas Turas JUMLAH 20 20 90.00 420.00 66.00 306.00 480.

Banyak pembelajaran yang saya perolehi daripada pengalaman menghasilkan kerja kursus ini. Sepanjang menjalankan tugasan ini . Sebagai kesimpulannya. Antaranya ialah bagaimanakah cara untuk kita menguruskan Bilik Sains Sekolah dengan lebih berkesan dan sempurna. tugasan ini amat memberi makna kepada saya dalam memberi pendedahan kepada saya tentang pengurusan Bilik Sains dengan lebih lagi untuk kepentingan murid-murid di sekolah ini. dengan limpah dan kurniaNya dapat saya menyiapkan Kerja Kursus Pendek SCE 3112 ini dengan jayanya. Pengurusan masa yang betul dapat menjamin bahawa kerja yang dilakukan akan siap dengan sepenuhnya sebelum tarikh penyerahan. Saya berharap hasil kerja saya ini dapat memenuhi segala kreteria yang telah ditetapkan. SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA. Antaranya ialah saya dapat menimba pengetahuan baru di dalam mata pelajaran Sains terutamanya pengetahuan untuk merancang perbelanjaan dan pembelian peralatan sains dengan peruntukan yang telah dinyatakan. Melalui pengalaman ini saya dapat membentuk daya kreativiti dan inovasi dalam diri sendiri. saya juga mendapat pengalaman mengenali dan menggunakan peralatan sains secara ‘hands on’ bersama rakan-rakan dengan lebih bermakna lagi. banyak pengalaman dan pengetahuan baru yang saya perolehi. 8 . Selain itu saya juga telah mepelajari sesuatu yang tersirat dalam proses penyiapan kerja kursus pendek ini ialah pengurusan masa.Bersyukur kehadrat Allah swt. Selain itu .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->