NAMA

SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA

NO. MATRIK

5085

NO. KP

700209-11-5165

TELEFON

013-9481905

KURSUS

PGSR MATHEMATIK ( PERINGKAT 6 )

Belanjawan Makmal Sains
1

Bagaimana membuat belanjawan • Perancangan dibuat dua atau tiga bulan sebelum akhir tahun.• Suatu proses yang melibatkan perancangan yang sistematik tentang perbelanjaan sejumlah wang yang diperuntukkan. (e) Item-item peralatan yang rosak dan kecurian. • Perancangan adalah tanggungjawab Ketua Jabatan Sains dan gurruguru kanan mata pelajaran sains. setiap Guru Kanan mata pelajaran sains hendaklah menyediakan satu senarai keperluan untuk tahun hadapan. model dan kuantiti item yang diperlukan. 4. Jelaskan jenis. 5. Ini membolehkan pertimbangan tentang apa yang perlu dibeli dan membuat pesanan awal. (b) Bilakah dalam sesuatu tahun item-item pakai habis diperlukan. Proses ini memerlukan kebijaksanaan perancangan supaya faedah yang maksimum diperolehi daripada peruntukan tersebut.Senarai berkenaan meliputi: (a) bahan-bahan pakai habis. (d) Peralatan baru yang diperlukan pada tahun hadapan. Daripada langkah 1-5. Periksa kemudahan dalam setiap makmal – bekalan air. Saranan membuat belanjawan makmal 1. dll. Tentukan unjuran jumlah pelajar untuk tahun hadapan. (c) bahan-bahan kaca. 3. (b) bahan-bahan tahan lama. 2.perabot. Namun demikian. Semak semua stok dalam setiap makmal untuk menentukan kuantiti item-item. elektrik. keputusan akhir dibuat oleh Pengetua. (c) Jenis-jenis peralatan yang sangat kurang. gas . 2 . Ketua Jabatan Sains tentukan: (a) Kegunaan tahunan item-item pakai habis. Semak harga semasa item dalam makmal dan buat pelunjuran harga untuk tahun hadapan. 6.

Bahan kimia. 3. dll. Segala urusan surat-menyurat dan tanda tangan dilakukan oleh Pengetua. air. Apakah jenis perkhidmatan yang boleh dilakukan oleh pelajar-pelajar? Pesanan dan pembelian • Pembelian keperluan makmal dilakukan oleh sama ada Pengetua atau Ketua Jabatan. Masa pembelian: 3 . 7. sekolah. (g) perabot. Pertimbangan sebelum pembelian: 1. Pembelian melalui pembekal yang dilantik oleh kerajaan biasanya lambat dihantar ke sekolah. 2. Item tidak dalam kontrak kerajaan. sekitaran?  boleh dibuat oleh Kelab Sains sekolah? 2. (f) peralatan pejabat. Ketua Jabatan dan Guru Kanan) untuk menentukan apa yang perlu dibeli berdasarkan peruntukan. (i) peralatanperalatan bengkel. (e) bekalan gas.plastik dan logam. Apakah item-item yang:    sangat diperlukan? boleh diubahsuaikan? boleh dibeli dengan murah?  boleh diganti dengan bahan-bahan terpakai dari rumah. lebih murah. Kuantiti banyak. Adakan mesyuarat penyelarasan (Pengetua. elektrik. . Garis panduan menyediakan senarai keperluan 1. Pembelian dalam kuantiti banyak atau sedikit pada sesuatu masa: . jangan beli banyak. (h) buku-buku sains.(d) spesimen biologi dan slaid-slaid.

Simpan salinan surat. 5. Kadang kala perlu minta sampel untuk diperiksa dahulu. . Pemilihan pembekal Pihak sekolah memilih pembekal berdasarkan sebut harga. . 2. Surat/nota tanda terima . Pembekal menghantar nota akuan penerimaan pesanan. . 3. Nyatakan spesifikasi item dan kuantiti yang diperlukan.000 . perkhidmatan selepas jualan. Kriteria utama ialah harga item. menyatakan tarikh dan masa barangan akan dihantar ke sekolah seperti dinyatakan dalam borang pesanan. status pembekal. 4 dihantar.000 pembelian mestilah melalui cara tender. Pembelian melalui sebut harga merangkumi tujuh langkah. Ketua Jabatan membuat persiapan menerima hantaran. Bagi pembelian kurang daripada RM50. . Meminta Sebut harga . Sekolah menghantar surat kepada sekurang-kurangnya lima (5) pembekal meminta sebut harga. Simpan salinan pesanan 4. Bahan kimia yang diperlukan dalam keadaan “segar”. . Sekolah mengantar borang pesanan kepada pembekal yang berjaya. . . Pembekal menghantar nota hantaran . Failkan bersama-sama dengan borang pesanan. iaitu: 1. Bahan kimia yang tidak tahan lama dibeli apabila stok minimum. Surat menyatakan jenis dan kuantiti barangan yang akan . Prosedur pembelian Jika anggaran harga melebihi RM50. . 4. Cari pembekal yang murah: . . Beli dari kedai biasa. Nota hantaran .. Borang pesanan . . pembelian adalah melalui sebut harga. Nyatakan tarikh tutup sebut harga. Harga mahal dari pembekal alatan sains. Beli dari syarikat yang belum terkenal. . Kriteria lain : mutu barangan. .

Dua salinan nota yang telah ditandatangani dikembalikan kepada pembekal. Satu lagi disimpan oleh sekolah. Failkan nota bersama-sama dokumen lain. Invois . Pembekal menghantar invois bersama-sama satu salinan nota hantaran yang telah ditandatangani. 6.. Pembekal menghantar barangan. Penerimaan barangan . semak barangan yang dihantar. Sebelum menandatangani nota hantaran. . Tiga salinan nota hantaran disertakan. . Hantar invois ke pejabat sekolah untuk urusan pembayaran 5 . Ketua Jabatan semak invois supaya sesuai dengan sebut harga yang dibuat. 7. .

SENARAI PEMBELIAN PERALATAN BILIK SAINS BIL :PERALATAN MAKMAL 6 KUANTITI HARGA (RM) .

00 66.00 480.00 28.00 528.00 Refleksi 7 .1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Bikar (1000 ml) Tabung uji Tungku kaki tiga Corong Turas Kelalang kon Kelalang dasar bulat Kasa dawai Jam randek Buret Segitiga tanah liat Piring sejat Pipet Pemegang Tabung Uji Kaki retort dan pengapit Selinder penyukat Penunu Bunsen Penyepit Mangkuk Pijar Gabus Rak Tabung Uji Termometer Kertas Turas JUMLAH 20 20 90.00 1000.00 20 120.00 20 20 20 528.00 420.00 20 20 20 20 30.00 306.

saya juga mendapat pengalaman mengenali dan menggunakan peralatan sains secara ‘hands on’ bersama rakan-rakan dengan lebih bermakna lagi. dengan limpah dan kurniaNya dapat saya menyiapkan Kerja Kursus Pendek SCE 3112 ini dengan jayanya. 8 . Pengurusan masa yang betul dapat menjamin bahawa kerja yang dilakukan akan siap dengan sepenuhnya sebelum tarikh penyerahan. banyak pengalaman dan pengetahuan baru yang saya perolehi. Selain itu . SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA. Antaranya ialah saya dapat menimba pengetahuan baru di dalam mata pelajaran Sains terutamanya pengetahuan untuk merancang perbelanjaan dan pembelian peralatan sains dengan peruntukan yang telah dinyatakan. Sebagai kesimpulannya. Melalui pengalaman ini saya dapat membentuk daya kreativiti dan inovasi dalam diri sendiri.Bersyukur kehadrat Allah swt. Banyak pembelajaran yang saya perolehi daripada pengalaman menghasilkan kerja kursus ini. Antaranya ialah bagaimanakah cara untuk kita menguruskan Bilik Sains Sekolah dengan lebih berkesan dan sempurna. Saya berharap hasil kerja saya ini dapat memenuhi segala kreteria yang telah ditetapkan. Sepanjang menjalankan tugasan ini . tugasan ini amat memberi makna kepada saya dalam memberi pendedahan kepada saya tentang pengurusan Bilik Sains dengan lebih lagi untuk kepentingan murid-murid di sekolah ini. Selain itu saya juga telah mepelajari sesuatu yang tersirat dalam proses penyiapan kerja kursus pendek ini ialah pengurusan masa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful