NAMA

SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA

NO. MATRIK

5085

NO. KP

700209-11-5165

TELEFON

013-9481905

KURSUS

PGSR MATHEMATIK ( PERINGKAT 6 )

Belanjawan Makmal Sains
1

2. (e) Item-item peralatan yang rosak dan kecurian. Daripada langkah 1-5. Semak semua stok dalam setiap makmal untuk menentukan kuantiti item-item. 6. Tentukan unjuran jumlah pelajar untuk tahun hadapan.• Suatu proses yang melibatkan perancangan yang sistematik tentang perbelanjaan sejumlah wang yang diperuntukkan. dll. (c) Jenis-jenis peralatan yang sangat kurang. (d) Peralatan baru yang diperlukan pada tahun hadapan. Namun demikian. gas . (b) bahan-bahan tahan lama. elektrik.perabot. 5. Jelaskan jenis. Semak harga semasa item dalam makmal dan buat pelunjuran harga untuk tahun hadapan. • Perancangan adalah tanggungjawab Ketua Jabatan Sains dan gurruguru kanan mata pelajaran sains. (c) bahan-bahan kaca. Proses ini memerlukan kebijaksanaan perancangan supaya faedah yang maksimum diperolehi daripada peruntukan tersebut. 2 . 3. Bagaimana membuat belanjawan • Perancangan dibuat dua atau tiga bulan sebelum akhir tahun. Ini membolehkan pertimbangan tentang apa yang perlu dibeli dan membuat pesanan awal. model dan kuantiti item yang diperlukan. setiap Guru Kanan mata pelajaran sains hendaklah menyediakan satu senarai keperluan untuk tahun hadapan. Saranan membuat belanjawan makmal 1. Periksa kemudahan dalam setiap makmal – bekalan air. 4.Senarai berkenaan meliputi: (a) bahan-bahan pakai habis. Ketua Jabatan Sains tentukan: (a) Kegunaan tahunan item-item pakai habis. (b) Bilakah dalam sesuatu tahun item-item pakai habis diperlukan. keputusan akhir dibuat oleh Pengetua.

Segala urusan surat-menyurat dan tanda tangan dilakukan oleh Pengetua. Item tidak dalam kontrak kerajaan. lebih murah. sekolah. (h) buku-buku sains. Garis panduan menyediakan senarai keperluan 1. Masa pembelian: 3 . Adakan mesyuarat penyelarasan (Pengetua. . Ketua Jabatan dan Guru Kanan) untuk menentukan apa yang perlu dibeli berdasarkan peruntukan. (f) peralatan pejabat. Pertimbangan sebelum pembelian: 1. Apakah jenis perkhidmatan yang boleh dilakukan oleh pelajar-pelajar? Pesanan dan pembelian • Pembelian keperluan makmal dilakukan oleh sama ada Pengetua atau Ketua Jabatan. 2.plastik dan logam.(d) spesimen biologi dan slaid-slaid. air. Pembelian melalui pembekal yang dilantik oleh kerajaan biasanya lambat dihantar ke sekolah. elektrik. Kuantiti banyak. (i) peralatanperalatan bengkel. 3. Bahan kimia. Apakah item-item yang:    sangat diperlukan? boleh diubahsuaikan? boleh dibeli dengan murah?  boleh diganti dengan bahan-bahan terpakai dari rumah. jangan beli banyak. dll. Pembelian dalam kuantiti banyak atau sedikit pada sesuatu masa: . (g) perabot. sekitaran?  boleh dibuat oleh Kelab Sains sekolah? 2. (e) bekalan gas. 7.

Sekolah mengantar borang pesanan kepada pembekal yang berjaya. Borang pesanan .. menyatakan tarikh dan masa barangan akan dihantar ke sekolah seperti dinyatakan dalam borang pesanan. Pembekal menghantar nota akuan penerimaan pesanan. 5. Beli dari kedai biasa. . Surat/nota tanda terima . 4. Simpan salinan surat. 4 dihantar. . Nyatakan spesifikasi item dan kuantiti yang diperlukan.000 . Pembekal menghantar nota hantaran . pembelian adalah melalui sebut harga. . 2. Kadang kala perlu minta sampel untuk diperiksa dahulu. Surat menyatakan jenis dan kuantiti barangan yang akan . . 3. . Bahan kimia yang tidak tahan lama dibeli apabila stok minimum. Cari pembekal yang murah: . Nota hantaran . Sekolah menghantar surat kepada sekurang-kurangnya lima (5) pembekal meminta sebut harga. perkhidmatan selepas jualan. . . Pemilihan pembekal Pihak sekolah memilih pembekal berdasarkan sebut harga. Kriteria lain : mutu barangan. . Failkan bersama-sama dengan borang pesanan. iaitu: 1. Bagi pembelian kurang daripada RM50. . Prosedur pembelian Jika anggaran harga melebihi RM50. Nyatakan tarikh tutup sebut harga. . Kriteria utama ialah harga item. Pembelian melalui sebut harga merangkumi tujuh langkah. Bahan kimia yang diperlukan dalam keadaan “segar”. . Meminta Sebut harga . . Beli dari syarikat yang belum terkenal. status pembekal. Harga mahal dari pembekal alatan sains.000 pembelian mestilah melalui cara tender. Ketua Jabatan membuat persiapan menerima hantaran. Simpan salinan pesanan 4.

7. . Satu lagi disimpan oleh sekolah. Penerimaan barangan . Dua salinan nota yang telah ditandatangani dikembalikan kepada pembekal. Pembekal menghantar barangan. 6. Ketua Jabatan semak invois supaya sesuai dengan sebut harga yang dibuat. . Invois . Failkan nota bersama-sama dokumen lain. . Hantar invois ke pejabat sekolah untuk urusan pembayaran 5 . Sebelum menandatangani nota hantaran. semak barangan yang dihantar. Pembekal menghantar invois bersama-sama satu salinan nota hantaran yang telah ditandatangani.. Tiga salinan nota hantaran disertakan.

SENARAI PEMBELIAN PERALATAN BILIK SAINS BIL :PERALATAN MAKMAL 6 KUANTITI HARGA (RM) .

00 528.00 480.00 28.00 1000.00 66.00 20 20 20 20 30.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Bikar (1000 ml) Tabung uji Tungku kaki tiga Corong Turas Kelalang kon Kelalang dasar bulat Kasa dawai Jam randek Buret Segitiga tanah liat Piring sejat Pipet Pemegang Tabung Uji Kaki retort dan pengapit Selinder penyukat Penunu Bunsen Penyepit Mangkuk Pijar Gabus Rak Tabung Uji Termometer Kertas Turas JUMLAH 20 20 90.00 20 120.00 420.00 20 20 20 528.00 Refleksi 7 .00 306.

saya juga mendapat pengalaman mengenali dan menggunakan peralatan sains secara ‘hands on’ bersama rakan-rakan dengan lebih bermakna lagi. Saya berharap hasil kerja saya ini dapat memenuhi segala kreteria yang telah ditetapkan. dengan limpah dan kurniaNya dapat saya menyiapkan Kerja Kursus Pendek SCE 3112 ini dengan jayanya. SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA. Banyak pembelajaran yang saya perolehi daripada pengalaman menghasilkan kerja kursus ini. Sebagai kesimpulannya. Antaranya ialah saya dapat menimba pengetahuan baru di dalam mata pelajaran Sains terutamanya pengetahuan untuk merancang perbelanjaan dan pembelian peralatan sains dengan peruntukan yang telah dinyatakan. 8 . Pengurusan masa yang betul dapat menjamin bahawa kerja yang dilakukan akan siap dengan sepenuhnya sebelum tarikh penyerahan.Bersyukur kehadrat Allah swt. tugasan ini amat memberi makna kepada saya dalam memberi pendedahan kepada saya tentang pengurusan Bilik Sains dengan lebih lagi untuk kepentingan murid-murid di sekolah ini. banyak pengalaman dan pengetahuan baru yang saya perolehi. Antaranya ialah bagaimanakah cara untuk kita menguruskan Bilik Sains Sekolah dengan lebih berkesan dan sempurna. Selain itu . Sepanjang menjalankan tugasan ini . Melalui pengalaman ini saya dapat membentuk daya kreativiti dan inovasi dalam diri sendiri. Selain itu saya juga telah mepelajari sesuatu yang tersirat dalam proses penyiapan kerja kursus pendek ini ialah pengurusan masa.