P. 1
Senarai Pembelian Peralatan Bilik Sains

Senarai Pembelian Peralatan Bilik Sains

|Views: 4,040|Likes:
Published by Mohd Hilmi

More info:

Published by: Mohd Hilmi on Dec 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/15/2013

pdf

text

original

NAMA

SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA

NO. MATRIK

5085

NO. KP

700209-11-5165

TELEFON

013-9481905

KURSUS

PGSR MATHEMATIK ( PERINGKAT 6 )

Belanjawan Makmal Sains
1

keputusan akhir dibuat oleh Pengetua. 4. (b) bahan-bahan tahan lama. (c) Jenis-jenis peralatan yang sangat kurang. dll.Senarai berkenaan meliputi: (a) bahan-bahan pakai habis. Bagaimana membuat belanjawan • Perancangan dibuat dua atau tiga bulan sebelum akhir tahun. Ketua Jabatan Sains tentukan: (a) Kegunaan tahunan item-item pakai habis. • Perancangan adalah tanggungjawab Ketua Jabatan Sains dan gurruguru kanan mata pelajaran sains. 3. 2 .• Suatu proses yang melibatkan perancangan yang sistematik tentang perbelanjaan sejumlah wang yang diperuntukkan. (c) bahan-bahan kaca. Semak semua stok dalam setiap makmal untuk menentukan kuantiti item-item. Saranan membuat belanjawan makmal 1. (d) Peralatan baru yang diperlukan pada tahun hadapan. (e) Item-item peralatan yang rosak dan kecurian. gas . (b) Bilakah dalam sesuatu tahun item-item pakai habis diperlukan. Namun demikian. Semak harga semasa item dalam makmal dan buat pelunjuran harga untuk tahun hadapan. 2. Periksa kemudahan dalam setiap makmal – bekalan air. Daripada langkah 1-5. model dan kuantiti item yang diperlukan. Ini membolehkan pertimbangan tentang apa yang perlu dibeli dan membuat pesanan awal. Tentukan unjuran jumlah pelajar untuk tahun hadapan. setiap Guru Kanan mata pelajaran sains hendaklah menyediakan satu senarai keperluan untuk tahun hadapan. Jelaskan jenis.perabot. Proses ini memerlukan kebijaksanaan perancangan supaya faedah yang maksimum diperolehi daripada peruntukan tersebut. elektrik. 5. 6.

Apakah jenis perkhidmatan yang boleh dilakukan oleh pelajar-pelajar? Pesanan dan pembelian • Pembelian keperluan makmal dilakukan oleh sama ada Pengetua atau Ketua Jabatan. Garis panduan menyediakan senarai keperluan 1. elektrik. Pembelian melalui pembekal yang dilantik oleh kerajaan biasanya lambat dihantar ke sekolah. (g) perabot. (h) buku-buku sains. Bahan kimia. Adakan mesyuarat penyelarasan (Pengetua. (i) peralatanperalatan bengkel. Segala urusan surat-menyurat dan tanda tangan dilakukan oleh Pengetua. sekolah. 3. Kuantiti banyak.plastik dan logam. 2. Pertimbangan sebelum pembelian: 1. air. Masa pembelian: 3 . Pembelian dalam kuantiti banyak atau sedikit pada sesuatu masa: .(d) spesimen biologi dan slaid-slaid. Ketua Jabatan dan Guru Kanan) untuk menentukan apa yang perlu dibeli berdasarkan peruntukan. (f) peralatan pejabat. 7. lebih murah. . Apakah item-item yang:    sangat diperlukan? boleh diubahsuaikan? boleh dibeli dengan murah?  boleh diganti dengan bahan-bahan terpakai dari rumah. (e) bekalan gas. sekitaran?  boleh dibuat oleh Kelab Sains sekolah? 2. jangan beli banyak. Item tidak dalam kontrak kerajaan. dll.

. 5. Simpan salinan pesanan 4. pembelian adalah melalui sebut harga. . Bahan kimia yang diperlukan dalam keadaan “segar”. . Beli dari kedai biasa. Prosedur pembelian Jika anggaran harga melebihi RM50. 3. Kriteria lain : mutu barangan. Bahan kimia yang tidak tahan lama dibeli apabila stok minimum. Pembelian melalui sebut harga merangkumi tujuh langkah. . Failkan bersama-sama dengan borang pesanan.000 . Simpan salinan surat. .. Kadang kala perlu minta sampel untuk diperiksa dahulu. . Borang pesanan . Bagi pembelian kurang daripada RM50. iaitu: 1. Pembekal menghantar nota akuan penerimaan pesanan. Surat menyatakan jenis dan kuantiti barangan yang akan . Nyatakan tarikh tutup sebut harga. menyatakan tarikh dan masa barangan akan dihantar ke sekolah seperti dinyatakan dalam borang pesanan. Pemilihan pembekal Pihak sekolah memilih pembekal berdasarkan sebut harga. 4 dihantar. Beli dari syarikat yang belum terkenal. Surat/nota tanda terima . Nota hantaran . Cari pembekal yang murah: . Meminta Sebut harga . . . . . Sekolah menghantar surat kepada sekurang-kurangnya lima (5) pembekal meminta sebut harga.000 pembelian mestilah melalui cara tender. . Harga mahal dari pembekal alatan sains. 4. perkhidmatan selepas jualan. Nyatakan spesifikasi item dan kuantiti yang diperlukan. Sekolah mengantar borang pesanan kepada pembekal yang berjaya. Kriteria utama ialah harga item. 2. . status pembekal. Ketua Jabatan membuat persiapan menerima hantaran. Pembekal menghantar nota hantaran .

Dua salinan nota yang telah ditandatangani dikembalikan kepada pembekal. . 6. semak barangan yang dihantar. Hantar invois ke pejabat sekolah untuk urusan pembayaran 5 . . Failkan nota bersama-sama dokumen lain. Penerimaan barangan . Ketua Jabatan semak invois supaya sesuai dengan sebut harga yang dibuat. Sebelum menandatangani nota hantaran. Tiga salinan nota hantaran disertakan. .. 7. Invois . Pembekal menghantar barangan. Satu lagi disimpan oleh sekolah. Pembekal menghantar invois bersama-sama satu salinan nota hantaran yang telah ditandatangani.

SENARAI PEMBELIAN PERALATAN BILIK SAINS BIL :PERALATAN MAKMAL 6 KUANTITI HARGA (RM) .

00 20 120.00 528.00 306.00 20 20 20 528.00 1000.00 420.00 480.00 Refleksi 7 .00 66.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Bikar (1000 ml) Tabung uji Tungku kaki tiga Corong Turas Kelalang kon Kelalang dasar bulat Kasa dawai Jam randek Buret Segitiga tanah liat Piring sejat Pipet Pemegang Tabung Uji Kaki retort dan pengapit Selinder penyukat Penunu Bunsen Penyepit Mangkuk Pijar Gabus Rak Tabung Uji Termometer Kertas Turas JUMLAH 20 20 90.00 28.00 20 20 20 20 30.

tugasan ini amat memberi makna kepada saya dalam memberi pendedahan kepada saya tentang pengurusan Bilik Sains dengan lebih lagi untuk kepentingan murid-murid di sekolah ini. saya juga mendapat pengalaman mengenali dan menggunakan peralatan sains secara ‘hands on’ bersama rakan-rakan dengan lebih bermakna lagi. Sebagai kesimpulannya. Sepanjang menjalankan tugasan ini . 8 . SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA. Melalui pengalaman ini saya dapat membentuk daya kreativiti dan inovasi dalam diri sendiri.Bersyukur kehadrat Allah swt. dengan limpah dan kurniaNya dapat saya menyiapkan Kerja Kursus Pendek SCE 3112 ini dengan jayanya. Saya berharap hasil kerja saya ini dapat memenuhi segala kreteria yang telah ditetapkan. Antaranya ialah saya dapat menimba pengetahuan baru di dalam mata pelajaran Sains terutamanya pengetahuan untuk merancang perbelanjaan dan pembelian peralatan sains dengan peruntukan yang telah dinyatakan. Antaranya ialah bagaimanakah cara untuk kita menguruskan Bilik Sains Sekolah dengan lebih berkesan dan sempurna. Pengurusan masa yang betul dapat menjamin bahawa kerja yang dilakukan akan siap dengan sepenuhnya sebelum tarikh penyerahan. Selain itu saya juga telah mepelajari sesuatu yang tersirat dalam proses penyiapan kerja kursus pendek ini ialah pengurusan masa. banyak pengalaman dan pengetahuan baru yang saya perolehi. Banyak pembelajaran yang saya perolehi daripada pengalaman menghasilkan kerja kursus ini. Selain itu .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->