NAMA

SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA

NO. MATRIK

5085

NO. KP

700209-11-5165

TELEFON

013-9481905

KURSUS

PGSR MATHEMATIK ( PERINGKAT 6 )

Belanjawan Makmal Sains
1

dll. (d) Peralatan baru yang diperlukan pada tahun hadapan. • Perancangan adalah tanggungjawab Ketua Jabatan Sains dan gurruguru kanan mata pelajaran sains. (c) bahan-bahan kaca. Ketua Jabatan Sains tentukan: (a) Kegunaan tahunan item-item pakai habis. 3. 2. Tentukan unjuran jumlah pelajar untuk tahun hadapan. Periksa kemudahan dalam setiap makmal – bekalan air. elektrik. 5. Daripada langkah 1-5. Ini membolehkan pertimbangan tentang apa yang perlu dibeli dan membuat pesanan awal.perabot.Senarai berkenaan meliputi: (a) bahan-bahan pakai habis. model dan kuantiti item yang diperlukan. Saranan membuat belanjawan makmal 1. keputusan akhir dibuat oleh Pengetua. (c) Jenis-jenis peralatan yang sangat kurang. Namun demikian. setiap Guru Kanan mata pelajaran sains hendaklah menyediakan satu senarai keperluan untuk tahun hadapan. Proses ini memerlukan kebijaksanaan perancangan supaya faedah yang maksimum diperolehi daripada peruntukan tersebut. gas . (b) bahan-bahan tahan lama. Semak harga semasa item dalam makmal dan buat pelunjuran harga untuk tahun hadapan. Jelaskan jenis. Bagaimana membuat belanjawan • Perancangan dibuat dua atau tiga bulan sebelum akhir tahun.• Suatu proses yang melibatkan perancangan yang sistematik tentang perbelanjaan sejumlah wang yang diperuntukkan. 2 . Semak semua stok dalam setiap makmal untuk menentukan kuantiti item-item. (b) Bilakah dalam sesuatu tahun item-item pakai habis diperlukan. (e) Item-item peralatan yang rosak dan kecurian. 6. 4.

Ketua Jabatan dan Guru Kanan) untuk menentukan apa yang perlu dibeli berdasarkan peruntukan. 2. Garis panduan menyediakan senarai keperluan 1. . (i) peralatanperalatan bengkel. dll.plastik dan logam. Apakah item-item yang:    sangat diperlukan? boleh diubahsuaikan? boleh dibeli dengan murah?  boleh diganti dengan bahan-bahan terpakai dari rumah. air. 3. Item tidak dalam kontrak kerajaan. jangan beli banyak. (g) perabot. Apakah jenis perkhidmatan yang boleh dilakukan oleh pelajar-pelajar? Pesanan dan pembelian • Pembelian keperluan makmal dilakukan oleh sama ada Pengetua atau Ketua Jabatan.(d) spesimen biologi dan slaid-slaid. 7. Pertimbangan sebelum pembelian: 1. Masa pembelian: 3 . Segala urusan surat-menyurat dan tanda tangan dilakukan oleh Pengetua. (f) peralatan pejabat. sekolah. Adakan mesyuarat penyelarasan (Pengetua. (h) buku-buku sains. Pembelian melalui pembekal yang dilantik oleh kerajaan biasanya lambat dihantar ke sekolah. Kuantiti banyak. sekitaran?  boleh dibuat oleh Kelab Sains sekolah? 2. Bahan kimia. lebih murah. (e) bekalan gas. Pembelian dalam kuantiti banyak atau sedikit pada sesuatu masa: . elektrik.

5. . Ketua Jabatan membuat persiapan menerima hantaran. menyatakan tarikh dan masa barangan akan dihantar ke sekolah seperti dinyatakan dalam borang pesanan. 4 dihantar. Surat menyatakan jenis dan kuantiti barangan yang akan . . Nyatakan tarikh tutup sebut harga. . . . Pembelian melalui sebut harga merangkumi tujuh langkah. . Beli dari kedai biasa. Surat/nota tanda terima . Borang pesanan . Kriteria lain : mutu barangan. Failkan bersama-sama dengan borang pesanan. 4. Kadang kala perlu minta sampel untuk diperiksa dahulu. .. Beli dari syarikat yang belum terkenal. Simpan salinan pesanan 4. Simpan salinan surat. Harga mahal dari pembekal alatan sains.000 pembelian mestilah melalui cara tender. Nyatakan spesifikasi item dan kuantiti yang diperlukan. Meminta Sebut harga . Bagi pembelian kurang daripada RM50. Cari pembekal yang murah: . Pembekal menghantar nota akuan penerimaan pesanan. . Sekolah mengantar borang pesanan kepada pembekal yang berjaya. Bahan kimia yang diperlukan dalam keadaan “segar”. . Sekolah menghantar surat kepada sekurang-kurangnya lima (5) pembekal meminta sebut harga. . Bahan kimia yang tidak tahan lama dibeli apabila stok minimum. Prosedur pembelian Jika anggaran harga melebihi RM50. 2. perkhidmatan selepas jualan. . pembelian adalah melalui sebut harga. 3.000 . Nota hantaran . . status pembekal. Pembekal menghantar nota hantaran . iaitu: 1. Pemilihan pembekal Pihak sekolah memilih pembekal berdasarkan sebut harga. Kriteria utama ialah harga item.

semak barangan yang dihantar. Pembekal menghantar barangan. 6. Satu lagi disimpan oleh sekolah. Penerimaan barangan . 7. Tiga salinan nota hantaran disertakan. . Sebelum menandatangani nota hantaran.. . Pembekal menghantar invois bersama-sama satu salinan nota hantaran yang telah ditandatangani. . Dua salinan nota yang telah ditandatangani dikembalikan kepada pembekal. Hantar invois ke pejabat sekolah untuk urusan pembayaran 5 . Failkan nota bersama-sama dokumen lain. Ketua Jabatan semak invois supaya sesuai dengan sebut harga yang dibuat. Invois .

SENARAI PEMBELIAN PERALATAN BILIK SAINS BIL :PERALATAN MAKMAL 6 KUANTITI HARGA (RM) .

00 28.00 306.00 480.00 528.00 Refleksi 7 .00 20 20 20 528.00 20 120.00 20 20 20 20 30.00 420.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Bikar (1000 ml) Tabung uji Tungku kaki tiga Corong Turas Kelalang kon Kelalang dasar bulat Kasa dawai Jam randek Buret Segitiga tanah liat Piring sejat Pipet Pemegang Tabung Uji Kaki retort dan pengapit Selinder penyukat Penunu Bunsen Penyepit Mangkuk Pijar Gabus Rak Tabung Uji Termometer Kertas Turas JUMLAH 20 20 90.00 1000.00 66.

Selain itu saya juga telah mepelajari sesuatu yang tersirat dalam proses penyiapan kerja kursus pendek ini ialah pengurusan masa. Sebagai kesimpulannya. Sepanjang menjalankan tugasan ini . saya juga mendapat pengalaman mengenali dan menggunakan peralatan sains secara ‘hands on’ bersama rakan-rakan dengan lebih bermakna lagi. banyak pengalaman dan pengetahuan baru yang saya perolehi. Antaranya ialah bagaimanakah cara untuk kita menguruskan Bilik Sains Sekolah dengan lebih berkesan dan sempurna. Pengurusan masa yang betul dapat menjamin bahawa kerja yang dilakukan akan siap dengan sepenuhnya sebelum tarikh penyerahan. dengan limpah dan kurniaNya dapat saya menyiapkan Kerja Kursus Pendek SCE 3112 ini dengan jayanya. Antaranya ialah saya dapat menimba pengetahuan baru di dalam mata pelajaran Sains terutamanya pengetahuan untuk merancang perbelanjaan dan pembelian peralatan sains dengan peruntukan yang telah dinyatakan. tugasan ini amat memberi makna kepada saya dalam memberi pendedahan kepada saya tentang pengurusan Bilik Sains dengan lebih lagi untuk kepentingan murid-murid di sekolah ini. Melalui pengalaman ini saya dapat membentuk daya kreativiti dan inovasi dalam diri sendiri. 8 .Bersyukur kehadrat Allah swt. Banyak pembelajaran yang saya perolehi daripada pengalaman menghasilkan kerja kursus ini. Selain itu . Saya berharap hasil kerja saya ini dapat memenuhi segala kreteria yang telah ditetapkan. SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful