NAMA

SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA

NO. MATRIK

5085

NO. KP

700209-11-5165

TELEFON

013-9481905

KURSUS

PGSR MATHEMATIK ( PERINGKAT 6 )

Belanjawan Makmal Sains
1

setiap Guru Kanan mata pelajaran sains hendaklah menyediakan satu senarai keperluan untuk tahun hadapan. dll. 2 . Bagaimana membuat belanjawan • Perancangan dibuat dua atau tiga bulan sebelum akhir tahun. Semak semua stok dalam setiap makmal untuk menentukan kuantiti item-item. model dan kuantiti item yang diperlukan. (b) bahan-bahan tahan lama. 3. (e) Item-item peralatan yang rosak dan kecurian. 4. gas . Ketua Jabatan Sains tentukan: (a) Kegunaan tahunan item-item pakai habis. Semak harga semasa item dalam makmal dan buat pelunjuran harga untuk tahun hadapan.• Suatu proses yang melibatkan perancangan yang sistematik tentang perbelanjaan sejumlah wang yang diperuntukkan. elektrik. Saranan membuat belanjawan makmal 1. Tentukan unjuran jumlah pelajar untuk tahun hadapan. 6. 5. Namun demikian.Senarai berkenaan meliputi: (a) bahan-bahan pakai habis. (c) Jenis-jenis peralatan yang sangat kurang. Proses ini memerlukan kebijaksanaan perancangan supaya faedah yang maksimum diperolehi daripada peruntukan tersebut. 2. • Perancangan adalah tanggungjawab Ketua Jabatan Sains dan gurruguru kanan mata pelajaran sains. Jelaskan jenis. Periksa kemudahan dalam setiap makmal – bekalan air. (d) Peralatan baru yang diperlukan pada tahun hadapan. keputusan akhir dibuat oleh Pengetua.perabot. (b) Bilakah dalam sesuatu tahun item-item pakai habis diperlukan. (c) bahan-bahan kaca. Ini membolehkan pertimbangan tentang apa yang perlu dibeli dan membuat pesanan awal. Daripada langkah 1-5.

(h) buku-buku sains. (f) peralatan pejabat. (i) peralatanperalatan bengkel. sekolah. dll. Apakah item-item yang:    sangat diperlukan? boleh diubahsuaikan? boleh dibeli dengan murah?  boleh diganti dengan bahan-bahan terpakai dari rumah. Ketua Jabatan dan Guru Kanan) untuk menentukan apa yang perlu dibeli berdasarkan peruntukan. elektrik. Pembelian dalam kuantiti banyak atau sedikit pada sesuatu masa: . (e) bekalan gas. Pertimbangan sebelum pembelian: 1. Apakah jenis perkhidmatan yang boleh dilakukan oleh pelajar-pelajar? Pesanan dan pembelian • Pembelian keperluan makmal dilakukan oleh sama ada Pengetua atau Ketua Jabatan. sekitaran?  boleh dibuat oleh Kelab Sains sekolah? 2. Kuantiti banyak. . Garis panduan menyediakan senarai keperluan 1. Pembelian melalui pembekal yang dilantik oleh kerajaan biasanya lambat dihantar ke sekolah. 7. lebih murah.(d) spesimen biologi dan slaid-slaid. Masa pembelian: 3 . Item tidak dalam kontrak kerajaan.plastik dan logam. Segala urusan surat-menyurat dan tanda tangan dilakukan oleh Pengetua. Bahan kimia. Adakan mesyuarat penyelarasan (Pengetua. air. (g) perabot. 3. jangan beli banyak. 2.

4 dihantar. . Prosedur pembelian Jika anggaran harga melebihi RM50. Surat menyatakan jenis dan kuantiti barangan yang akan . Kadang kala perlu minta sampel untuk diperiksa dahulu. Pembekal menghantar nota akuan penerimaan pesanan. Simpan salinan pesanan 4. . Nyatakan tarikh tutup sebut harga. Bagi pembelian kurang daripada RM50. Pembelian melalui sebut harga merangkumi tujuh langkah. Bahan kimia yang diperlukan dalam keadaan “segar”. . Sekolah menghantar surat kepada sekurang-kurangnya lima (5) pembekal meminta sebut harga. . menyatakan tarikh dan masa barangan akan dihantar ke sekolah seperti dinyatakan dalam borang pesanan. . . Harga mahal dari pembekal alatan sains. Pemilihan pembekal Pihak sekolah memilih pembekal berdasarkan sebut harga. Beli dari kedai biasa. Nyatakan spesifikasi item dan kuantiti yang diperlukan. Kriteria lain : mutu barangan.. perkhidmatan selepas jualan. Simpan salinan surat. pembelian adalah melalui sebut harga. 4.000 . . Pembekal menghantar nota hantaran . Sekolah mengantar borang pesanan kepada pembekal yang berjaya. 2. Surat/nota tanda terima . Kriteria utama ialah harga item. Meminta Sebut harga . iaitu: 1. 3. 5. Bahan kimia yang tidak tahan lama dibeli apabila stok minimum.000 pembelian mestilah melalui cara tender. status pembekal. Beli dari syarikat yang belum terkenal. . . Nota hantaran . Cari pembekal yang murah: . Borang pesanan . Ketua Jabatan membuat persiapan menerima hantaran. . Failkan bersama-sama dengan borang pesanan. . .

. . Failkan nota bersama-sama dokumen lain. Penerimaan barangan . Tiga salinan nota hantaran disertakan. Sebelum menandatangani nota hantaran. 6. Hantar invois ke pejabat sekolah untuk urusan pembayaran 5 . semak barangan yang dihantar. . Ketua Jabatan semak invois supaya sesuai dengan sebut harga yang dibuat. 7. Dua salinan nota yang telah ditandatangani dikembalikan kepada pembekal. Invois . Satu lagi disimpan oleh sekolah. Pembekal menghantar barangan. Pembekal menghantar invois bersama-sama satu salinan nota hantaran yang telah ditandatangani. .

SENARAI PEMBELIAN PERALATAN BILIK SAINS BIL :PERALATAN MAKMAL 6 KUANTITI HARGA (RM) .

00 20 120.00 Refleksi 7 .00 306.00 20 20 20 528.00 480.00 528.00 20 20 20 20 30.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Bikar (1000 ml) Tabung uji Tungku kaki tiga Corong Turas Kelalang kon Kelalang dasar bulat Kasa dawai Jam randek Buret Segitiga tanah liat Piring sejat Pipet Pemegang Tabung Uji Kaki retort dan pengapit Selinder penyukat Penunu Bunsen Penyepit Mangkuk Pijar Gabus Rak Tabung Uji Termometer Kertas Turas JUMLAH 20 20 90.00 28.00 1000.00 66.00 420.

Sebagai kesimpulannya. Sepanjang menjalankan tugasan ini . Antaranya ialah bagaimanakah cara untuk kita menguruskan Bilik Sains Sekolah dengan lebih berkesan dan sempurna. banyak pengalaman dan pengetahuan baru yang saya perolehi. dengan limpah dan kurniaNya dapat saya menyiapkan Kerja Kursus Pendek SCE 3112 ini dengan jayanya. Antaranya ialah saya dapat menimba pengetahuan baru di dalam mata pelajaran Sains terutamanya pengetahuan untuk merancang perbelanjaan dan pembelian peralatan sains dengan peruntukan yang telah dinyatakan. Saya berharap hasil kerja saya ini dapat memenuhi segala kreteria yang telah ditetapkan. SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA. Pengurusan masa yang betul dapat menjamin bahawa kerja yang dilakukan akan siap dengan sepenuhnya sebelum tarikh penyerahan.Bersyukur kehadrat Allah swt. Melalui pengalaman ini saya dapat membentuk daya kreativiti dan inovasi dalam diri sendiri. Selain itu . Banyak pembelajaran yang saya perolehi daripada pengalaman menghasilkan kerja kursus ini. Selain itu saya juga telah mepelajari sesuatu yang tersirat dalam proses penyiapan kerja kursus pendek ini ialah pengurusan masa. tugasan ini amat memberi makna kepada saya dalam memberi pendedahan kepada saya tentang pengurusan Bilik Sains dengan lebih lagi untuk kepentingan murid-murid di sekolah ini. saya juga mendapat pengalaman mengenali dan menggunakan peralatan sains secara ‘hands on’ bersama rakan-rakan dengan lebih bermakna lagi. 8 .