Senarai Pembelian Peralatan Bilik Sains

NAMA

SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA

NO. MATRIK

5085

NO. KP

700209-11-5165

TELEFON

013-9481905

KURSUS

PGSR MATHEMATIK ( PERINGKAT 6 )

Belanjawan Makmal Sains
1

keputusan akhir dibuat oleh Pengetua. (b) Bilakah dalam sesuatu tahun item-item pakai habis diperlukan. Proses ini memerlukan kebijaksanaan perancangan supaya faedah yang maksimum diperolehi daripada peruntukan tersebut. elektrik. gas . Jelaskan jenis. Daripada langkah 1-5. Saranan membuat belanjawan makmal 1. (e) Item-item peralatan yang rosak dan kecurian. Bagaimana membuat belanjawan • Perancangan dibuat dua atau tiga bulan sebelum akhir tahun. 3. 2 . Periksa kemudahan dalam setiap makmal – bekalan air. (c) bahan-bahan kaca. Semak harga semasa item dalam makmal dan buat pelunjuran harga untuk tahun hadapan. (b) bahan-bahan tahan lama. Ini membolehkan pertimbangan tentang apa yang perlu dibeli dan membuat pesanan awal.perabot.Senarai berkenaan meliputi: (a) bahan-bahan pakai habis. (d) Peralatan baru yang diperlukan pada tahun hadapan. (c) Jenis-jenis peralatan yang sangat kurang. • Perancangan adalah tanggungjawab Ketua Jabatan Sains dan gurruguru kanan mata pelajaran sains. model dan kuantiti item yang diperlukan. Semak semua stok dalam setiap makmal untuk menentukan kuantiti item-item. dll.• Suatu proses yang melibatkan perancangan yang sistematik tentang perbelanjaan sejumlah wang yang diperuntukkan. Namun demikian. 4. 5. 6. setiap Guru Kanan mata pelajaran sains hendaklah menyediakan satu senarai keperluan untuk tahun hadapan. 2. Ketua Jabatan Sains tentukan: (a) Kegunaan tahunan item-item pakai habis. Tentukan unjuran jumlah pelajar untuk tahun hadapan.

sekitaran?  boleh dibuat oleh Kelab Sains sekolah? 2. Ketua Jabatan dan Guru Kanan) untuk menentukan apa yang perlu dibeli berdasarkan peruntukan. (i) peralatanperalatan bengkel.(d) spesimen biologi dan slaid-slaid. Adakan mesyuarat penyelarasan (Pengetua. Pembelian dalam kuantiti banyak atau sedikit pada sesuatu masa: . (h) buku-buku sains. (e) bekalan gas. lebih murah. jangan beli banyak. (g) perabot. dll. air. elektrik. Pembelian melalui pembekal yang dilantik oleh kerajaan biasanya lambat dihantar ke sekolah. 2. Apakah item-item yang:    sangat diperlukan? boleh diubahsuaikan? boleh dibeli dengan murah?  boleh diganti dengan bahan-bahan terpakai dari rumah. Item tidak dalam kontrak kerajaan. Pertimbangan sebelum pembelian: 1. 3. Apakah jenis perkhidmatan yang boleh dilakukan oleh pelajar-pelajar? Pesanan dan pembelian • Pembelian keperluan makmal dilakukan oleh sama ada Pengetua atau Ketua Jabatan. Garis panduan menyediakan senarai keperluan 1. Kuantiti banyak. Segala urusan surat-menyurat dan tanda tangan dilakukan oleh Pengetua. 7.plastik dan logam. Bahan kimia. sekolah. (f) peralatan pejabat. . Masa pembelian: 3 .

000 pembelian mestilah melalui cara tender. Surat/nota tanda terima . Beli dari syarikat yang belum terkenal. Beli dari kedai biasa. . 4.000 . 3. Nyatakan spesifikasi item dan kuantiti yang diperlukan. Pembekal menghantar nota akuan penerimaan pesanan. . . Harga mahal dari pembekal alatan sains. 4 dihantar. Surat menyatakan jenis dan kuantiti barangan yang akan .. . Kadang kala perlu minta sampel untuk diperiksa dahulu. Cari pembekal yang murah: . 5. . menyatakan tarikh dan masa barangan akan dihantar ke sekolah seperti dinyatakan dalam borang pesanan. perkhidmatan selepas jualan. Simpan salinan surat. pembelian adalah melalui sebut harga. Sekolah menghantar surat kepada sekurang-kurangnya lima (5) pembekal meminta sebut harga. iaitu: 1. Bahan kimia yang diperlukan dalam keadaan “segar”. Pemilihan pembekal Pihak sekolah memilih pembekal berdasarkan sebut harga. Prosedur pembelian Jika anggaran harga melebihi RM50. Sekolah mengantar borang pesanan kepada pembekal yang berjaya. . 2. Simpan salinan pesanan 4. . Ketua Jabatan membuat persiapan menerima hantaran. Nyatakan tarikh tutup sebut harga. Nota hantaran . . Kriteria utama ialah harga item. Pembelian melalui sebut harga merangkumi tujuh langkah. . Failkan bersama-sama dengan borang pesanan. Meminta Sebut harga . Bahan kimia yang tidak tahan lama dibeli apabila stok minimum. . Kriteria lain : mutu barangan. Pembekal menghantar nota hantaran . Bagi pembelian kurang daripada RM50. Borang pesanan . status pembekal. . .

Sebelum menandatangani nota hantaran. Dua salinan nota yang telah ditandatangani dikembalikan kepada pembekal. . semak barangan yang dihantar. Pembekal menghantar barangan. 7. Pembekal menghantar invois bersama-sama satu salinan nota hantaran yang telah ditandatangani. . . Ketua Jabatan semak invois supaya sesuai dengan sebut harga yang dibuat. Satu lagi disimpan oleh sekolah. Invois . Penerimaan barangan . Hantar invois ke pejabat sekolah untuk urusan pembayaran 5 . Tiga salinan nota hantaran disertakan. Failkan nota bersama-sama dokumen lain.. 6.

SENARAI PEMBELIAN PERALATAN BILIK SAINS BIL :PERALATAN MAKMAL 6 KUANTITI HARGA (RM) .

00 420.00 Refleksi 7 .00 306.00 66.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Bikar (1000 ml) Tabung uji Tungku kaki tiga Corong Turas Kelalang kon Kelalang dasar bulat Kasa dawai Jam randek Buret Segitiga tanah liat Piring sejat Pipet Pemegang Tabung Uji Kaki retort dan pengapit Selinder penyukat Penunu Bunsen Penyepit Mangkuk Pijar Gabus Rak Tabung Uji Termometer Kertas Turas JUMLAH 20 20 90.00 528.00 28.00 20 20 20 528.00 480.00 20 120.00 1000.00 20 20 20 20 30.

Selain itu saya juga telah mepelajari sesuatu yang tersirat dalam proses penyiapan kerja kursus pendek ini ialah pengurusan masa. Saya berharap hasil kerja saya ini dapat memenuhi segala kreteria yang telah ditetapkan. Selain itu . Sebagai kesimpulannya. banyak pengalaman dan pengetahuan baru yang saya perolehi.Bersyukur kehadrat Allah swt. 8 . Pengurusan masa yang betul dapat menjamin bahawa kerja yang dilakukan akan siap dengan sepenuhnya sebelum tarikh penyerahan. SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA. tugasan ini amat memberi makna kepada saya dalam memberi pendedahan kepada saya tentang pengurusan Bilik Sains dengan lebih lagi untuk kepentingan murid-murid di sekolah ini. Banyak pembelajaran yang saya perolehi daripada pengalaman menghasilkan kerja kursus ini. Antaranya ialah bagaimanakah cara untuk kita menguruskan Bilik Sains Sekolah dengan lebih berkesan dan sempurna. dengan limpah dan kurniaNya dapat saya menyiapkan Kerja Kursus Pendek SCE 3112 ini dengan jayanya. saya juga mendapat pengalaman mengenali dan menggunakan peralatan sains secara ‘hands on’ bersama rakan-rakan dengan lebih bermakna lagi. Antaranya ialah saya dapat menimba pengetahuan baru di dalam mata pelajaran Sains terutamanya pengetahuan untuk merancang perbelanjaan dan pembelian peralatan sains dengan peruntukan yang telah dinyatakan. Sepanjang menjalankan tugasan ini . Melalui pengalaman ini saya dapat membentuk daya kreativiti dan inovasi dalam diri sendiri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful