NAMA

SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA

NO. MATRIK

5085

NO. KP

700209-11-5165

TELEFON

013-9481905

KURSUS

PGSR MATHEMATIK ( PERINGKAT 6 )

Belanjawan Makmal Sains
1

Ketua Jabatan Sains tentukan: (a) Kegunaan tahunan item-item pakai habis. Semak harga semasa item dalam makmal dan buat pelunjuran harga untuk tahun hadapan. keputusan akhir dibuat oleh Pengetua. model dan kuantiti item yang diperlukan. 3.perabot. Namun demikian. dll. (c) Jenis-jenis peralatan yang sangat kurang. gas . (b) Bilakah dalam sesuatu tahun item-item pakai habis diperlukan. Bagaimana membuat belanjawan • Perancangan dibuat dua atau tiga bulan sebelum akhir tahun. 2 .• Suatu proses yang melibatkan perancangan yang sistematik tentang perbelanjaan sejumlah wang yang diperuntukkan. (d) Peralatan baru yang diperlukan pada tahun hadapan. Saranan membuat belanjawan makmal 1. 6. • Perancangan adalah tanggungjawab Ketua Jabatan Sains dan gurruguru kanan mata pelajaran sains. Jelaskan jenis. (e) Item-item peralatan yang rosak dan kecurian. 5. Ini membolehkan pertimbangan tentang apa yang perlu dibeli dan membuat pesanan awal. 2. Periksa kemudahan dalam setiap makmal – bekalan air. Daripada langkah 1-5. (b) bahan-bahan tahan lama. (c) bahan-bahan kaca. 4. Semak semua stok dalam setiap makmal untuk menentukan kuantiti item-item. elektrik.Senarai berkenaan meliputi: (a) bahan-bahan pakai habis. Proses ini memerlukan kebijaksanaan perancangan supaya faedah yang maksimum diperolehi daripada peruntukan tersebut. Tentukan unjuran jumlah pelajar untuk tahun hadapan. setiap Guru Kanan mata pelajaran sains hendaklah menyediakan satu senarai keperluan untuk tahun hadapan.

Garis panduan menyediakan senarai keperluan 1. (h) buku-buku sains.(d) spesimen biologi dan slaid-slaid. . 2. Apakah item-item yang:    sangat diperlukan? boleh diubahsuaikan? boleh dibeli dengan murah?  boleh diganti dengan bahan-bahan terpakai dari rumah. Apakah jenis perkhidmatan yang boleh dilakukan oleh pelajar-pelajar? Pesanan dan pembelian • Pembelian keperluan makmal dilakukan oleh sama ada Pengetua atau Ketua Jabatan. Segala urusan surat-menyurat dan tanda tangan dilakukan oleh Pengetua. Bahan kimia. Kuantiti banyak. dll. sekolah. air. (f) peralatan pejabat. (g) perabot. jangan beli banyak. Pertimbangan sebelum pembelian: 1. Pembelian melalui pembekal yang dilantik oleh kerajaan biasanya lambat dihantar ke sekolah. 7. lebih murah. Item tidak dalam kontrak kerajaan. (i) peralatanperalatan bengkel. Masa pembelian: 3 .plastik dan logam. sekitaran?  boleh dibuat oleh Kelab Sains sekolah? 2. (e) bekalan gas. elektrik. Adakan mesyuarat penyelarasan (Pengetua. Ketua Jabatan dan Guru Kanan) untuk menentukan apa yang perlu dibeli berdasarkan peruntukan. Pembelian dalam kuantiti banyak atau sedikit pada sesuatu masa: . 3.

4 dihantar. Surat/nota tanda terima .000 pembelian mestilah melalui cara tender. Pembelian melalui sebut harga merangkumi tujuh langkah. Nota hantaran . Prosedur pembelian Jika anggaran harga melebihi RM50. iaitu: 1. Nyatakan tarikh tutup sebut harga. . status pembekal. Borang pesanan . Kadang kala perlu minta sampel untuk diperiksa dahulu. Bahan kimia yang tidak tahan lama dibeli apabila stok minimum. . . Meminta Sebut harga . . Surat menyatakan jenis dan kuantiti barangan yang akan . 5. Beli dari syarikat yang belum terkenal. Bahan kimia yang diperlukan dalam keadaan “segar”. . Pembekal menghantar nota hantaran . Failkan bersama-sama dengan borang pesanan. Harga mahal dari pembekal alatan sains. Simpan salinan surat. Sekolah menghantar surat kepada sekurang-kurangnya lima (5) pembekal meminta sebut harga. . Nyatakan spesifikasi item dan kuantiti yang diperlukan. 4. Sekolah mengantar borang pesanan kepada pembekal yang berjaya. Cari pembekal yang murah: . Pemilihan pembekal Pihak sekolah memilih pembekal berdasarkan sebut harga. pembelian adalah melalui sebut harga. Kriteria utama ialah harga item. Bagi pembelian kurang daripada RM50. menyatakan tarikh dan masa barangan akan dihantar ke sekolah seperti dinyatakan dalam borang pesanan. Simpan salinan pesanan 4. .. Pembekal menghantar nota akuan penerimaan pesanan.000 . 2. . Kriteria lain : mutu barangan. Beli dari kedai biasa. perkhidmatan selepas jualan. Ketua Jabatan membuat persiapan menerima hantaran. . 3. . . .

Failkan nota bersama-sama dokumen lain. Satu lagi disimpan oleh sekolah. semak barangan yang dihantar. Ketua Jabatan semak invois supaya sesuai dengan sebut harga yang dibuat. Hantar invois ke pejabat sekolah untuk urusan pembayaran 5 . . 6. . Penerimaan barangan . Sebelum menandatangani nota hantaran. 7. Pembekal menghantar invois bersama-sama satu salinan nota hantaran yang telah ditandatangani. Tiga salinan nota hantaran disertakan. Pembekal menghantar barangan. Invois .. . Dua salinan nota yang telah ditandatangani dikembalikan kepada pembekal.

SENARAI PEMBELIAN PERALATAN BILIK SAINS BIL :PERALATAN MAKMAL 6 KUANTITI HARGA (RM) .

00 28.00 528.00 1000.00 66.00 20 20 20 20 30.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Bikar (1000 ml) Tabung uji Tungku kaki tiga Corong Turas Kelalang kon Kelalang dasar bulat Kasa dawai Jam randek Buret Segitiga tanah liat Piring sejat Pipet Pemegang Tabung Uji Kaki retort dan pengapit Selinder penyukat Penunu Bunsen Penyepit Mangkuk Pijar Gabus Rak Tabung Uji Termometer Kertas Turas JUMLAH 20 20 90.00 306.00 Refleksi 7 .00 20 20 20 528.00 480.00 20 120.00 420.

Banyak pembelajaran yang saya perolehi daripada pengalaman menghasilkan kerja kursus ini. Antaranya ialah saya dapat menimba pengetahuan baru di dalam mata pelajaran Sains terutamanya pengetahuan untuk merancang perbelanjaan dan pembelian peralatan sains dengan peruntukan yang telah dinyatakan. Pengurusan masa yang betul dapat menjamin bahawa kerja yang dilakukan akan siap dengan sepenuhnya sebelum tarikh penyerahan. Sebagai kesimpulannya. Saya berharap hasil kerja saya ini dapat memenuhi segala kreteria yang telah ditetapkan. Selain itu saya juga telah mepelajari sesuatu yang tersirat dalam proses penyiapan kerja kursus pendek ini ialah pengurusan masa. saya juga mendapat pengalaman mengenali dan menggunakan peralatan sains secara ‘hands on’ bersama rakan-rakan dengan lebih bermakna lagi.Bersyukur kehadrat Allah swt. dengan limpah dan kurniaNya dapat saya menyiapkan Kerja Kursus Pendek SCE 3112 ini dengan jayanya. tugasan ini amat memberi makna kepada saya dalam memberi pendedahan kepada saya tentang pengurusan Bilik Sains dengan lebih lagi untuk kepentingan murid-murid di sekolah ini. Melalui pengalaman ini saya dapat membentuk daya kreativiti dan inovasi dalam diri sendiri. SYED SHUHAIMI BIN SYED MUSTAFFA. 8 . Antaranya ialah bagaimanakah cara untuk kita menguruskan Bilik Sains Sekolah dengan lebih berkesan dan sempurna. banyak pengalaman dan pengetahuan baru yang saya perolehi. Sepanjang menjalankan tugasan ini . Selain itu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful