P. 1
KEMAHIRAN SAINTIFIK

KEMAHIRAN SAINTIFIK

|Views: 649|Likes:
Published by Eusoff Mysuff

More info:

Published by: Eusoff Mysuff on Dec 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/06/2014

pdf

text

original

5/5/12

KEMAHIRAN SAINTIFIK
SOALAN :
SENARAIKAN SEMUA KEMAHIRAN PROSES SAINS , FUNGSI BESERTA CONTOH - CONTOH .SELAIN ITU NYATAKAN SEMUA KEMAHIRAN MANIPULATIF DALAM MATAPELAJARAN SAINS SERTA JELASKAN 12 KEMAHIRAN NILAI SAINTIFIK.
Click to edit Master subtitle style

5/5/12

PENGENALAN
Ø

Kurikulum Sains Sekolah Rendah memberi penekanan kepada penguasaan kemahiran saintifik. Penguasaan kemahiran ini adalah penting kerana ia merupakan salah satu keperluan dalam pendidikan sains. Selain itu, dengan melibatkan murid dalam kemahiran ini, ia akan menimbulkan minat dan keseronokan dalam pembelajaran sains.

operasi    .5/5/12 KEMAHIRAN SAINTIFIK              Menggunakan dan Memerhati KEMAHIRAN PROSES mengendali peralatan MANIPULATIF SAINS Mengelas bahan dengan sains dan betul Mengukur dan menggunakan nombor Menyimpan peralatan sains dan inferensi Membuat bahan dengan betul dan selamat Meramal Membersihkan peralatan Berkomunikasi sains dengan cara yang betul Menggunakan perhubungan ruang dan Mengendali spesimen masa dan bukan hidup hidup dengan betul dan Mentafsir maklumat cermat Mendefinisi secara Melakar spesimen.

Ia membolehkan murid mempersoal sesuatu dan mencari jawapan secara bersistem.penemuan. mengukur dan menggunakan nombor.5/5/12 KEMAHIRAN PROSES SAINS Ø Kemahiran proses merupakan asas kepada pendekatan inkuiri. membuat inferens. menggunakan perhubungan ruang dan masa. mendefinisi secara operasi. kemahiran proses sains yang dikenal pasti untuk diperkembangkan adalah memerhati. berkomunikasi. Dalam kurikulum sains rendah ini. meramal. mentafsir maklumat. mengawal . mengelas. Ia sebenarnya mempunyai hierarki yang terdiri daripada kemahiran yang mudah kepada yang kompleks.

Ia adalah sebahagian daripada proses penyiasatan yang mempunyai tujuan. Sungguhpun nampaknya mudah.5/5/12 1. rasa atau bau untuk mengumpul maklumat tentang objek dan fenomena. kerana ia membimbing pemilihan dan penafsiran pemerhatian yang dibuat. Ø Pengetahuan konsep tidak boleh dipisahkan daripada proses pemerhatian saintifik. Ada kalanya pemerhatian juga melibatkan pengukuran secara kuantitatif. sentuhan. Ciri objek atau fenomena yang diperhatikan perlulah ciri yang dapat diperhati secara langsung dan . MEMERHATI Ø Memerhati melibatkan penggunaan deria penglihatan. pemerhatian secara saintifik sebenarnya proses yang kompleks. Pemerhatian bukanlah satu proses yang boleh dilaksanakan secara berasingan. pendengaran.

. Perihalkan semua pemerhatian anda. Memerhati sifat-sifat fizikal pada haiwan. ( Kurikulum Sains m. Membuat pemerhatian ke atas gambar yang agak serupa.s.1 ) Pemilihan haiwan bergantung kepada kebolehdapatan haiwan. ( Lampiran B ) Membuat pemerhatian ke atas gambar benda-benda tersembunyi ( Lampiran C) . Contoh Spesifik Ø. Objektif Khusus 2. ( Aktiviti ) Sila catatkan semua pemerhatian anda mengenai bahan-bahan berikut: tepung gandum. dan cari dua gambar yang sama. . garam halus.Contoh am 1. gula aising dan serbuk lada sulah. tepung kanji. Perhatikan seekor cacing tanah. 17. Semakan Kendiri a. 5/5/12 2. Membuat pemerhatian ke atas lilin yang sedang menyala dan nyatakan pemerhaian anda. 3. 4.

.5/5/12 2. saiz dan tekstur. ( Pemilihan objek bergantung kepada kebolehdapatan objek tersebut )  Contoh Spesifik Ø Mengelaskan haiwan mengikut sifat fizikal seperti berbulu. bentuk. Contoh am Ø Mengelas objek kepada dua kumpulan mengikut ciri tertentu seperti warna. MENGELAS Ø Memerhati dan mengenal pasti perbezaan dan persamaan antara objek atau fenomena serta mengumpulnya berdasarkan ciri yang sepunya. dan kemudian mengelaskan lagi objek tersebut mengikut ciri yang lain pula.

.Semakan Kendiri Ø 5/5/12 Mengumpul dan mengelas kasut peserta kursus mengikut kriteria yang ditentukan oleh peserta. dan nyatakan mengapa kasut-kasut tersebut dikelaskan sedemikian.

3.3. Menyukat isipadu sesuatu kubus. Kebolehan menggunakan nombor adalah penting untuk menguasai kemahiran mengukur. . Mengukur ketinggian peserta kursus dengan tepat. Menimbang berat badan peserta kursus. 2. Contoh am 1. MENGUKUR DAN MENGGUNAKAN NOMBOR Ø 5/5/12 Membuat pemerhatian secara kuantitatif dengan menggunakan alat berunit piawai. Pengukuran menjadikan pemerhatian lebih jitu.

. . Menganggar isipadu bilik / dewan dengan menggunakan unit piawai. 5/5/12 Mengukur jarak dengan menggunakan : Satu unit panjang yang seragam seperti jengkal. Objektif Umum 1.2 ) .Contoh Spesifik 1.s. . . pensel dan buku. 21. 2. Pembaris (Berunit cm ) ( Aktiviti ) Carikan lus setengah keping kertas saiz A4 dengan menggunakan : Kepingan mozek yang diberikan Pembaris ½ meter ( Kurikulum Sains m. Semakan Kendiri Ø.

Catatan :  Biasanya murid keliru antara proses pemerhatian dengan proses membuat inferens. Biasanya. Justeru adalah penting untuk membezakan dengan jelas kedua-dua proses ini. MEMBUAT INFERENS Ø Inferens ialah proses membuat kesimpulan awal untuk menerangkan peristiwa atau objek berdasarkan pemerhatian. Kesimpulan awal ini mungkin betul ataupun tidak.5/5/12 4. pengalaman lepas digunakan sabagai asas untuk membuat kesimpulan awal tersebut. .

Contoh am 1. ( Aktiviti ) Perhatikan jejak yang terdapat di pantai seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 2. Catatkan pemerhatian dan inferens anda tentang objek-objek tersebut. Perhatian gambar dalam lampiran D. 3. Catatkan seberapa banyak inferens yang anda boleh berasaskan rajah ini. Catatkan pemerhatian anda ? Apakan inferens yang boleh dibuat ? 5/5/12 2. . . . Anda diberi bekas yang tertutup berisi objek-objek tertentu.

3 ) Aktiviti ini boleh dijalankan dengan menjatuhkan pelbagai objek yang berlainan bentuk dan berat.Contoh Spesifik Ø Membuat inferens tentang kewujudan graviti bumi ( Kurikulum Sains m. 5/5/12   Semakan Kendiri .s 25. Objektif Khusus 1. Catatkan pemerhatian dan inferens anda.

b. Burung (a) ialah burung pemangsa Burung (a) mempunyai kuku cengkam Burung (b) berkaki renang Habitat bagi burung (b) ialah air . d. c.Ø Rajah 3 menunjukkan dua kaki burung yang berbeza fungsi. Yang manakah berikut merupakan pemerhatian dan yang mana pula merupakan inferens ? 5/5/12 a.

q q . Pengalaman lepas digunakan sebagai asas untuk membuat kesimpulan awal tersebut.5/5/12 5. Membuat Inferens q Proses membuat kesimpulan awal untuk menerangkan peristiwa atau objek berdasarkan pemerhatian. Kesimpulan yang dibuat ini mungkin benar atau tidak.

5/5/12 Petunjuk Inferens q menggunakan maklumat daripada pemerhatian untuk membuat kesimpulan awal yang munasabah membuat pelbagai tafsiran yang mungkin daripada satu pemerhatian q .

5/5/12 q mengenal had-had inferens menguji kejituan inferens dengan pemerhatian tambahan menggunakan inferens sebagai alat menentukan pemerhatian tambahan q q .

 Berdasarkan kepada pemerhatian dan pengalaman yang lalu atau data yang boleh dipercayai. . Meramal  Proses untuk menentukan dan menjangka peristiwa yang akan berlaku.5/5/12 6.

5/5/12 Petunjuk meramal q menggunakan data yang lepas atau ketika itu untuk menjangka apa yang mungkin berlaku menggunakan pola sebagai bukti bagi q q membuat sesuatu jangkaan menentukan hasil yang mungkin daripada sesuatu tindakan .

5/5/12 q mengesahkan jangkaan berlandaskan data atau pengalaman yang lepas mengekstrapolasi data kepada situasi baru membezakan ramalan daripadatek aan q q .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->