QAWAID FIQHIYYAH

1.

Contoh. Seorang ketika akan melaksanakan solat telah berijtihad tentang arah kiblat. Kemudian di tengah-tengah solat, ijtihadnya berubah dan tidak sama dengan hasil ijtihadnya yang pertama. Maka dia harus menggunakan hasil ijtihadnya yang kedua serta tidak diwajibkan qada’. Meskipun ijtihadnya sampai berubah sebanyak empat kali sehingga dia berubah arah kiblat empat kali dalam satu solat empat rakaat. Contoh. Seorang yang telah menceraikan isterinya dua kali melakukan khulu’. Kemudian dia berijtihad yang hasilnya adalah bahawa khulu’ tidak termasuk talak sehingga dia kembali dengan isterinya. Setelah itu jelas baginya bahawa khulu’ adalah termasuk talak, maka dia wajib menceraikan isterinya kerana bererti dia telah menceraikan isterinya sebanyak tiga kali (bain) dan untuk dapat kembali harus melalui mukhallil .

Ijtihad seseorang tidak dapat ibatalkan engan ijtihad orang lain

Contoh. Ada seseorang menjual satu karton minuman yang terdiri dari 12 botol coca-cola dan 12 botol arak dalam satu transaksi. Transaksi itu disebut tafriq as-shafqah kerana hukum menjual coca-cola adalah halal sedangkan menjual arak adalah haram. Dalam masalah ini terdapat perbezaan pendapat diantara Ulama. Contoh: Ada seseorang yang sedang junub mati syahid. Perkara junub mengharuskan dia untuk dimandikan, sedangkan keadaan mati syahid mencegah untuk dimandikan. Dalam masalah ini dimenangkan yang mencegah, iaitu dia tidak boleh dimandikan.

2. Apabila perkara halal dan haram bercampur, maka dimenangkan yang haram

Contoh. Kalau ada seseorang yang berada di posisi Saf pertama, maka dia tidak boleh mundur ke saf kedua untuk mempersilakan orang lain mengambil tempatnya. Contoh. Kalau si A mempunyai air hanya cukup untuk wudu’ satu orang, sedangkan ketika itu dia memerlukan wudu’, juga kawannya yang ketika itu sedang bersama dia, maka kewajiban si A adalah menggunakan air itu untuk berwudu’ dan biarkan kawannya itu bertayammum. Tidak boleh bagi si A

3. Mengutamakan orang lain dari diri sendiri dalam perkara ibadat adalah sesuatu yang di benci

Si bapa kesempitan hidup hingga sanggup menjual anak yang masih dalam kandungan isterinya tetapi tidak si ibunya sekali. maka menjadi kewajiban tuan punya tadi untuk solat terlebih dahulu menggunakan pakaian tersebut kemudian dia pinjamkan kepada saudaranya. kawannya wudu’ sedangkan dirinya sendiri Contoh. Dan tidak boleh baginya untuk mendahulukan saudaranya tersebut dalam perkara ibadah. Kalau ada seseorang yang hanya mempunyai satu pakaian yang menutup aurat dan ketika itu masuk waktu solat. 5. Dalam urusan jual beli harta dimana bangunan dijual tetapi tanahnya tidak termasuk dalam urusniaga tersebut . 4. Yang mengikut adalah sama hukumnya dengan yang diikuti Contoh. Contoh. Dalam kes merancang dan mencuri barang sendiri yang mana terdapat syubhah (kekeliruan) dalam menjatuhkan hukuman. sedangkan saudaranya yang tidak punya pakaian untuk menutup aurat. 7. Tindakan penguasa terhadap rakyat selalunya bergantung kepada pertimbangan kemashalatan rakyat Contoh.untuk mempersilakan bertayammum. 6. begitu jual beli tanah tetapi hasil didalamnya tidak disekalikan. Status pernikahan diluar Negara yang tanpa pengetahuan wali yang sah hingga membawa kepada perbalahan keluarga kemudian hari. Contoh. maka keadaan akan menjadi huru hara dengan banyak kemalangan serta kematian yang berlaku yang mengakibatkan kerugian besar kepada kerajaan. Seseorang yang merdeka tidak termasuk dalam sesuatu yang wajib dibayarkan apabila ia binasa . Hukuman yang ditetapkan hukum jenayah Islam tidaklah dapat dilakukan kalau masih ada keraguan terhadap seseorang itu dijatuhi hukuman Contoh. Jika tiada penguatkuasaan undang-undang jalanraya oleh JPJ dan Polis serta tiada yang mahu mengikuti arahan lampu isyarat.

Kes memperdagangkan manusia yang banyak terdapat akhir-akhir ini melibatkan rakyat Negara asing yang dijadikan pekerja seks serta keldai dadah.w. 1/325) 9. gambar lucah/porno.w. Ini ada disebutkan di dalam hadis Rasulullah s. maka masukkan salah satunya pada yang lain Contoh. Nabi s. Sesuatu yang berada di sekeliling barang yang haram adalah dihukumkan haram juga Contoh. penulis dan para saksinya. Apabila seseorang masuk kedalam masjid lalu solat fardhu atau solat sunah rawatib." (Ada disebutkan di dalam Ighatsatul Lahafan. kerana maksud tahiyyatul sudah tercapai yaitu melakukan solat sebelum duduk didalam masjid. diharamkan juga segala mukadimah zina dan perkara-perkara yang boleh membawa ke arah itu. Apabila hadas." (Riwayat Ahmad) Contoh. Ertinya: "Akan datang suatu masa di mana manusia menganggap halal riba dengan nama jual-beli. Apabila berkumpul dua perkara yang sejenis sedangkan tidak berlainan maksud keduanya. sebagai contoh. Baginda memberitahu yang berdosa ialah pemakan riba. nyanyian tidak bermoral dan seterusnya Contoh. maka dia layak untuk mendapat penjagaan dari Allah tetapi bagi orang yang insaf . 10. Di dalam masalah arak. berkhalwat/berduaduaan yang diharamkan.: Ertinya: "Sungguh akan ada satu golongan dari ummatku yang menganggap halal minum arak dengan memberikan nama lain.a. Mendengar nasihat dan bimbingan dari orang yang lebih alim. 8. bercampur gaul dengan bebas. Di dalam masalah riba pula.a. maka cukup satu kali mandi. jinabat dan haid berkumpul. Setelah solat fardhu atau sunah rawatib ini dia tidak perlu melakukan solat tahiyyatul masjid lagi. pemerah (yang membuat). yang menghidangkan. yang diberi.Contoh. telah mengisytiharkan bahawa peminum. Seperti mempamerkan perhiasan (tabarruj jahiliyah). pemberi riba. Apabila Islam mengharamkan zina. tidak perlu dua kali mandi. maka dalam solatnya ini tercakup solat tahiyyatul masjid (mengagungkan masjid). tidak berkahlak. Contoh. Mengamalkan sesuatu perkataan lebih baik dari mensia-siakan Contoh. penjual dan seterusnya… adalah berdosa semuanya.

Jangan keluar kata-kata penghinaan kepada sesiapa sahaja. bacaan tahlil dan wirid selepas solat adala khilaf ulama. 11. Kekuatan tarikan dalam mendidik lebih cenderung kepada meninggalkan asas agama. Berusaha keluar daripada masaalah persengketaan adalah disukai Contoh. . Perkara bacaan Qunut. Penghalang lebih kuat daripada perosak Contoh. 12. Perselisihan pendapat patut dielakkan. 13.dan sedar setelah menerima teguran maka dia lebih layak untuk mendapat kemulian dari Allah. Perkahwinan berlainan ugama adalah dilarang oleh Islam kerana ia lebih banyak keburukan daripada kebaikan terutama dalam kes perempuan Islam berkahwin dengan lelaki berlainan ugama. Solat Qalbiah. Hasil daripada sesuatu barang yang sudah dibeli adalah milik si pembeli Contoh.

Tugas ini perlu dijalankan menerusi secara tersusun dengan cara berjemaah dan tidak mungkin berseorangan.DAKWAH ISLAMIYYAH Kerja Dakwah Secara Berjemaah Kerja Amal Jama’i merupakan tuntutan yang difardhukan Muslim yang mukallaf. Islam merupakan satu agama yang bukan keatas setiap tuntutan Islam dicapai secara untuk individu .

Sesungguhnya mereka ini lah merupakan sebaik-baik manusia daripada ummat ini. ini diikuti pula oleh Khulafa’ ar-Rasyidin diatas dasar yang sama. Oleh itu pergerakan itu mesti melalui jemaah. Ini bersesuaian dengan firman Allah SWT iaitu : agama untuk ummah Sejarah telah membuktikan bagaimana Rasulullah SAW membina kerajaan Islam pertama di Madinah melalui penyatuan ummah. Tanggungjawab memimpin ini amat berat untuk dipikul sehingga para Malaikat dan seluruh kejadian Allah SWT tidak sanggup memikul beban tugas tersebut. Amanah menyebarkan dakwah agama Islam menjadi lebih sukar untuk pemimpin mengawal barisan pimpinannya kerana luasnya kawasan takluknya dan ramai pengikutnya. katanya : “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : Tidak ada seorangpun dari hamba Allah yang diberikannya (amanah) mengawal rakyat kemudian dia meninggal dunia dimana di hari kematian itu dia menipu (mengkhianati) rakyatnya kecuali Allah haramkan ke atasnya syurga”.Quran melalui Surah AlBaqarah ayat 30. Pengikut yang pelbagai resam budaya serta adat menjadikan tugas itu lebih mencabar. Apa sahaja bentuk . Pengkisahan ini dinyatakan dalam al. Amanah dan Tanggungjawab Pemimpin Adalah Berat Dari Abi Ya’la Maqal bin Yasar Radhiyallahu ‘anhu. Tugas sebagai Khalifah Allah dimuka bumi ini untuk memastikan agama Islam dapat ditegakkan adalah merupakan tanggungjawab yang amat berat. Tidak mungkin sebarang masaalah diabaikan atau diabaikan. Amanah kepimpinan menjadi berat dengan banyaknya permasaalahan yang mendesak dalam dunia Islam dimana memerlukan sumbangan serta pengorbanan bagi merungkaikan permasaalahan usaha dan jihad ini.tertentu sahaja tetapi adalah merupakan keseluruhannya dan Negara amnya.

Menjadi kewajipan keatas jemaah Islam menyumbangkan segala daya usaha supaya dapat menghasilkan cita-cita yang diharapkan. Jemaah Mesti Mempunyai Manhaj Dan Pengikut Mana-mana jemaah yang ingin mencapai matlamat dan tujuannya mesti mempunyai manhaj yang jelas dan nyata. perpecahan. Pemimpin harus dapat membangkitkan semangat pengikutnya untuk melepasi halangan dan mengawal diri dari bahaya yang menghalang serta perkara yang diperlukan seperti tarbiyyah. kesejahteraan barisan dan istiqamah dalam fikiran. menentukan segala tujuan. Berbagai bentuk serangan dari segi ketenteraan. Tidak mungkin bagi sau jemaah untuk bekerja tanpa pemimpin yang mengatur kerja. bahaya yang melingkungi dari setiap sudut serta peringkat hingga membawa kepada sikap takut mati dan kasihkan dunia. dan cara-cara yang perlu diikuti dengan perlaksanaan dan dirujuk untuk penjelasan untuk semua perkara yang diperlukan. Jemaah juga mestilah mempunyai pekerja yang bekerja mengikut garis panduan manhaj tersebut serta mempunyai pemimpin yang berwibawa. Apa yang dituntut dari pimpinan jamaah untuk meneruskan perjalanan. gaya hidup sehingga menolak kepercayaan kepada Allah dilakukan untuk memesongkan akidah anggota jemaah. kebudayaan. kejahilan. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat oleh sebab tabiat marhalah yag dilalui oleh dakwah dan umat Islam. menjaga kepakaran yang ada dan menjaga amanah kepercayaan daripada mereka yang ikhlas di medan amal islami. ekonomi. penyedaran.bantuan perlu dihulurkan. . kemiskinan dan lain-lain lagi. Demikian besar natijah dan amanahnya tanggungjawab kepimpinan untuk dipikul. Amanah kepimpinan ini makin bertambah berat kerana liku perjalanan dakwah yang semakin mencabar dengan halangan yang berliku. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat dan besar dengan kehadiran musuh-musuh Islam yang akan menggunakan semua tipudaya serta kelengkapan yang mereka miliki untuk memusnah dakwah Islam itu dengan cara yang dibenarkan ataupun tidak.

Pemimpin mesti merasakan bahawa Allah sentiasa memerhatikan semua pergerakannya. Mengambil berat terhadap perancangan. Ini akan mendorongnya bersegera melakukan kebaikan. membantu pemimpin dan juga memberikan pandangan serta nasihat kepada mereka. Sentiasa memohon kepada Allah dalam semua keadaan dan perkara baik dalam keadaan susah atau senang. Paling penting kepada orang bertanggungjawab mestilah ikhlas dan jujur kepada Allah. pengagihan kerja dan tugas kepada mereka yang layak.Untuk mengelakkan apa-apa percanggahan dalam satu-satu perkara. Mesti mengambil berat tentang masaalah tarbiyyah dan penyediaan rijal. Tidak ada nilai bagi jemaah selagi pemimpinnya tidak mempunyai hak untuk didengari dan dipatuhi oleh pengikut terutama dalam perkara maksiat. Mestidapat menaikkan semangat pengikut. 2. Amanah memerlukan kepada bersatu dalam setiap perkara sehingga Allah memberikan kemenangan. . pengikut melaksana. 7. 6. Keikhlasan tanggungjawab tidak boleh sedikit pun bercampur dengan riya’. 9. 4. Jika tidak. Kepekaan pemimpin terhadap amanah kepimpinan. 3. Ini dapat mengawal mereka dari setiap perkara yang menyekat atau membawa perasaan lemah dalam menghadapi halangan perjuangan. 8. 1. Pemimpin harus berusaha untuk menghasilkan iman yang teguh yang menjadi asas kukuh pembentukan peribadi sehingga tercapai janji Allah kepada hamba-hambaNya yang beriman. bagaimana pemimpin dapat meletakkan perancangan untuk dijalankan serta menugaskan ahli supaya melaksanakannya apabila ahli mempunyai kebebasan untuk melaksanakanya atau tidak? 6 perkara yg dpt membantu pemimpin melaksanakan amanah Perkara ini adalah peringatan yang lahir dari landasan kepercayaan kita bahawa semua perkara berada di tangan Allah dan sesungguhnya kita tidak sesekali berupaya untuk melaksanakan kerja atau tujuan kecuali dengan taufiq Allah dan pertolonganNya. perbaiki amal usahanya hingga ke peringkat ihsan. Jika kurang kepekaan tersebut akan menyebabkan kurang semangat untuk melaksanakan tanggungjawab dengan sempurna. Menyuburkan sifat kasih saying dan persaudaraan kerana Allah dikalangan pendokongnya secar umum dan antar pengikut dengan kepimpinan secara khusus. 5. Mengawal hati daripada rosak dengan cara penyatuan.

.

Sifat ilmunya yang berpaksi kepada hati dan amalannya. Tanpanya Islam hanya hadir sekadar lambang semata-mata.TASAWUF ISLAM PENDAHULUAN Ilmu tasawuf bukanlah suatu yang mudah untuk difahami dan dihayati secara teori atau praktikal. Ilmu tasawuf merupakan intipati Islam yang seharusnya ada dalam hati setiap Muslim. Semakin kuat pegangannya kepada . Intipati ini mengawal hati setiap Muslim dalam sifat rahbah dan raghbah untuk sentiasa merasakan kasih saying Allah SWT dengan rasa takut kepada-Nya. Oleh sebab itu menjadikannya suatu ilmu yang kurang diminati ramai. Dengan ini segala sifat-sifat keji dan kasihkan dunia akan dapat dihakiskan dari hati setiap Muslim.

Asal perjalanan golongan itu adalah sesuatu yang mantap iaitu satu gaya hidup yang benar dan berpandukan hidayah dikalangan mukminin golongan awal Islam yang terdiri dari kubar Sahabah. 2. zuhud. sebaliknya mengutamakan agama. Kewujudan pertama didahului dengan zuhud iaitu gaya hidup yang lebih mementingkan akhirat. Perkembangan ilmu tasawuf telah wujud dizaman Nabi Muhammad SAW pada tahap yang lengkap dan sempurna sekalipun nama tasawuf belum digunakan ketika itu dengan menjadikan al-Quran dan Sunnah sebagai rujukan yang memberikan “kata putus” kepada setiap perbahasan. wara’. Tabi’in serta orang yang selepas mereka.syariat dan hukum-hukumnya. taqwa dan segala bentuk kehidupan yang tidak mengutamakan kehidupan dunia. TASAWUF ZAMAN NABI MUHAMMAD SAW Penghayatan tasawuf melalui kehidupan zuhud yang mementingkan akhirat tetapi tidak menolak dunia. kehidupan dunia tidak berputik dihati dimana kehidupan dunia tidak menguasai hatinya serta mendorongnya berpaling dari ketaatan kepada Allah SWT. Dalam istilah lain. berzuhud dari kelazatan harta dan kemegahan yang menjadi kegemaran orang ramai serta menjauhi dari makhluk dengan melaksanakan khalwah untuk tujuan beribadah” Kesimpulan yang dapat disimpulkan ialah : 1. Kehidupan yang berasaskan kepada sentiasa beribadah dan menumpukan diri secara khusus kepada Allah serta berpaling dari kebendaan dan perhiasan dunia. semakin bertambah kewaspadaannya dalam menjauhi larangan dan melaksanakan suruhan-Nya dalam menunaikan hakhak hamba-Nya. Ibnu Khaldun memperkatakan ilmu tasawuf ini dalam Muqadimmah bahawa : “Ilmu tasawuf adalah salah satu dari ilmu-ilmu al-shar’iyyah yang kemunculannya adalah baru dalam agama Islam. bahawa kehidupan cara Nabi dan para sahabat menjadi contoh utama kepada orang-orang Islam sama ada melalui perkataan atau perbuatan baginda” . Muustafa Hilmi menegaskan dalam bukunya al-Hayah al-Ruhiyyah fi alIslam dengan katanya : “Bermulanya kehidupan kerohanian dalam Islam ialah dengan kehidupan secara takashuf. Cara ini telah tersebar luas dikalangan orang-orang Islam generasi pertama. Tasawuf adalah satu disiplin ilmu yang lahir agak lewat sehingga menjadikan perdebatan umum.

berjaga malam dan akhlak yang tinggi dan murni. banyak ibadat. para sahabat dan Tabi’in r. dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam).h. Rasulullah SAW diriwayatkan banyak beribadah malam sehingga bengkak kakinya. dengan mengharapkan limpah kurnia (pahala) dati Tuhan mereka serta mengharap keredaan-Nya. Kehidupan secara zuhud. “Apakah aku tidak boleh menjadi hamba yang bersyukur” (Bukhari & Muslim) TASAWUF ZAMAN SAHABAT DAN TABI’IN Para sahabat merupakan golongan yang mendapat didikan secara langsung daripada Rasulullah SAW secara “direct”. Nabi SAW bertahanuth sekali setahun untuk beribadah disamping merenung ayat-ayat Allah dalam alam ciptaan-Nya. Menurut Mustafa Helmi. Apabila ditegur oleh Siti Aishah mengenai kakinya yang bengkak kerana beribadat sedangkan baginda adalah maksum.Kenyataan tersebut menjadi petunjuk bahawa kehidupan kerohanian yang kini dikenali sebagai tasawuf telah bermula dalam cara kehidupan Nabi SAW. oleh itu kehidupan mereka mengikut cara hidup baginda yang zuhud iaitu lebih mengutamakan agama dan akhirat melebihi segala sesuatu yang lain. Keikhlasan dan kesungguhan para sahabat mengikut jejak langkah Nabi telah dirakamkan didalam al-Quran yang bermaksud : “Nabi Muhammad SAW ialah rasul Allah. Tanda yang menunjukkan mereka (sebagai orang-orang yang . ahli ibadah dan ahli tasawuf. Engkau melihat mereka tetap ruku’ dan sujud.a. Aspek pertama yang menunjukkan cirri-ciri tasawuf pada zaman Nabi ialah semasa tahanuth Nabi di Gua Hira’. makanan. dan berjihad dijalan Allah dengan penuh keimanan dan keyakinan yang jitu merupakan kehidupan yang dijalani oleh Rasulullah SAW dilihat oleh para sufi sebagai contoh terbaik dan sumber rujukan yang kaya dengan pelbagai ilmu dan amalan tasawuf. (ai-Ahzab : 21) Ayat tersebut tidak mengubah cara hidup zuhud Rasulullah SAW baik dari segi kebendaan. Gaya hidup tersebut menjadikan hatinya suci dan bersih sebagai kelayakan untuk diturunkan wahyu Allah menerusi surah al-Iqra melalui perantaraan Malaikat Jibrail. ia adalah benih pertama yang melahirkan ahli zuhud. Firman Allah SWT : “Sesungguhnya pada diri Rasul Allah itu contoh teladan yang baik bagi orang-orang yang mengharap kepada Allah dan mengharapkan balasan yang baik di akhirat”. baginda hanya menjawab. meninggalkan kemewahan dan menumpukan sepenuhnya kepada Allah SWT. dan sebaliknya bersikap kasih saying serta belas kasihan sesama sendiri (umat Islam).

namun kemewahan dunia tidak melalaikan beliau. Mereka terdiri daripada Muhajirin dan Ansar yang tidak punya harta serta keluarga. Kebersihan rohaninya menjadi tempat limpahan hikmah dan ilmu seperti sabda Rasulullah SAW : “Sesungguhnya Allah menjadikan kebenaran pada lidah Umar dan hatinya”. Kezuhudan beliau membolehkannya mendermakan hartanya atas nama jihad. Ciri khusus zuhud yang dipamerkan bukan sahaja diakui oleh sarjana Islam tetapi diakui oleh para sarjana Barat juga. Abu Talib al-Makki dalam Qut alQulub menjelaskan bahawa zuhud dimaksudkan ialah merujuk kepada hawa .salih terdapat pada muka mereka dari kesan sujud (dan ibadah yang ikhlas)”. Abu Ubydah alJarrah. “Cara ini yang membolehkan aku memperolehi ilmu”. dan menjalani kehidupan secara zuhud. takashshuf. : ”untuk mengkhusyukkan hati dan diikuti oleh orangorang mukmin” Ibn Hanbal dalam kitabnya al-Zuhd mengambarkan mengenai sekumpulan para sahabat yang dikenali sebagai ahl al-Suffah yang tinggal di satu sudut Masjid Nabi. Diriwayatkan beliau menampal baju sendiri dan apabila ditanya. Di dalam kelompok itu terdiri sahabat-sahabat besar seperti Muaz bin Jabal. Apabila ditanya sebabnya. maka beliau menjawab. Saidina Uthman al-Affan merupakan antara sahabat-sahabat Nabi yang mempunyai harta. Abu Naim al-Asfahani dalam karangannya Hilyat al-Awliya menyifatkan mereka sebagai satu kumpulan yang Allah telah bersihkan hati mereka dari mengharapkan keduniaan dan sentiasa berada dibawah pemeliharaan Allah dari terpesona kepada keseronokan dunia dan lalai kepada Allah. Abu Dzar al-Ghifari. Saidina Ali sangat terkenal dengan kehidupan yang zuhud. Sentiasa melatih dirinya hidup secara zuhud. Salman al-Farisi. Abdullah bin Mas’ud. sentiasa berzikir. meneliti al-Quran. Anas bin Malik. Menurutnya kelompok ini amat dikasihi Rasulullah yang sentiasa bermuamalah dengan mereka dan telah dijadikan contoh oleh Allah dalam kehidupan berzuhud. Saidina Abu Bakar diriwayatkan pernah berlapar selama enam hari. Abdullah bin Abbas. Syhayb al-Rumi dan Hudzaifah bin al-Yaman. beliau menjawab. Bilal bin Rabbah. pakaiannya hanya satu dan hanya bercakap menggunakan hujung lidah sahaja. menghabiskan waktu siang dengan berpuasa dan berjaga malam untuk beribadah. Saidina Umar al-Khattab pernah memakai baju denga dua belas tampalan sedangkan pada ketika itu beliau adalah merupakan Amirul Mukminin umat Islam. Abdullah bin Umar. (al-Fath : 29) Para sahabat yang terdiri daripada Khulafa’ al-Rasyidin mempunyai kisah tersendiri dalam bab zuhud ini. takashshuf dan sabar.

al-qurra’. Individu lain yang tergolong dalam kelompok ini ialah Hasan alBasri. AlRahman.nafsu yang berada pada taraf al’ammarah bi al-su iaitu taraf nafsu yang cenderung kuat kepada perbuatan keji serta mungkar. Uwais al-Qarni. Ini tidak dipraktikkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. Sufyan al-Thawri. alzurrad. Malik bin Dinar. Amirbin Abdullah bin Qays al-Basri. Sifat al-Rabaniyyah iaitu satu sikap yang memandang kehidupan dunia itu satu perkara yang buruk sehingga jika mahu menjalani kehidupan zuhud terpaksa mengenepikan sesuatu yang baik dari dunia ini. Masruq bin Abd. ini dikuti oleh Jabir Ibn Hayyan al-Sufi. Manusia dilahirkan untuk mencintai kecantikan dunia dalam kehidupannya tetapi mereka mesti membersihkan diri menerusi ibadah dan mujahadah agar tidak terpengaruh dalam runtunan hawa nafsu. Tokoh sufi yang paling menonjol pada era ini ialah Rabi’at al-Adawiyah. Rasulullah SAW dan para sahabat melatih diri dengan sifat ubudiyyah yakni melatih diri melawan hawa nafsu hingga terpandu kepada kebaikan dan kebenaran. Kesimpulannya cirri istimewa kehidupan harakat al-zuhd oleh generasi awal Islam dikurun pertama dan kedua Hijrah meliputi dua aspek: . Pada abad kedua Hijrah. al-ubbad. al-wa’izun dan al-fuqara’. Muhammad ibn al-Qasim al-Hasani al-Sufi (219H/834M) dan Abu Hamzah Muhammad al-Sufi (270H/882H). Benih keimanan dan ketaqwaan ini menjadi ikutan umat terkemudian yang terkenal sebagai al-Tabi’in. Ibn Khaytam dan al-Hasan ibn Abi al-Hasan. Al-Tabi’in menjadikan kehidupan rohani generasi sebelum mereka sebagai contoh dan berusaha menerus menghidupkan sunnah dan gaya hidup yang ditunjukkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. al-buka’un. Penyebaran penghayatan kerohanian ketika itu hanya melalui pembacaan al-Quran dan berikhtikaf dibukit-bukit untuk menjauhkan diri dari hal keduniaan. Berbagai gelaran merujuk kepada kelompok khusus mereka telah diberikan antaranya. Abu Hashim al-Kufi al-Sufi (150H/761 M) dikatakan oleh setengah pengkaji sebagai orang pertama menggunakan gelaran sufi. orang yang orang yang pertama mengagaskan konsep al-hubb dalam tasawuf. golongan yang terlibat dalam kehidupan kerohanian yang mementingkan akhirat tidak mempunyai satu peraturan umum atau susunan yang menggunakan istilah sufi atau tasawuf. Pada abad inilah istilah al-sufi dan al-tasawuf digunakan secara meluas sebagai penunjuk kepada golongan tersebut.

Pada peringkat awal cirri akhlaqiyyah dalam tasawuf lebih menonjol dan ketara. Mereka bukan hanya terkenal sebagai fuqaha’ sahaja tetapi terkenal sebagai abid. Ibn Khaldun menyebut sebagai muncul satu disiplin ilmu baru dalam al-shar’iyyah yang berbeza dengan ilm al-fiqh sehingga terbahagi kepada dua bahagian: 1. Abu Bakar al-Katani menjelaskan pengertian tasawuf sebagai “tasawuf adalah akhlak. akidah atau tasawuf. Ilm al-tasawuf yang membicarakan aspek batin al-syar’iyyah dan rahsianya. gerakan zuhud di dunia Islam berubah kearah tersendiri menggunakan istilah al-tasawuf. Aspek al-akhlaqiah Seterusnya pada akhir kurun kedua Hijrah. Ilm al. Hubungan yang dekat dengan Rasulullah SAW.fiqh yang membicarakan tentang hokum hakam zahir 2. bertaqwa dan kuat bermujahadah. meskipun tidak dikenali sebagai ulama kalam. Aspek al-ta’abbudiyah 2. al-nafsiyyah (kejiwaan) dan al-metafiziqiyyah (ketuhanan). Dr Ahmad Alwash membentangkan bahawa umat Islam pada kurun pertama Hijrah terdiri daripada orang yang wara’.1. Ibn Qayyim al-Jawziyyah memberikan kenyataan yang sama “ orang yang mengkaji ilmu ini sepakat menyimpulkan bahawa tasawuf ialah akhlak” . sesiapa baik akhlaknya bertambah jernih hatinya”. sentiasa beribadah dan berlumba-lumba mengikut jejak Nabi dalam segala aspek. Dilain kenyataan nya “Tasawuf ialah menghiasi diri dengan sifat mulia dan menjauhi dari sifat keji”. memahami kemashalatan makhluk didunia dan tidak menginginkan apa-apa selain keredaan Allah. Pemisahan tersebut adalah dari segi tanggapan bukan hakikatnya kerana asal syariat adalah satu: ilmu fekah bersandarkan ilmu akidah sebagai sandaran furu’ dan ilmu tasawuf bersandarkan kepada kedua ilmu tersebut. zahid ‘alim dan ahli tentang ilmu akhirat. Kegiatan tasawuf pada abad ini boleh disimpulkan dalam istilah al-akhlaqiyyah (budi pekerti). Penyusunan ilmu tasawuf bukan untuk menandingi ilmu-ilmu lain tetapi adalah untuk menampal kekurangan keperluan agama dalam kehidupan manusia. PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KETIGA DAN KEEMPAT Perkembangan ilmu tasawuf bertambah pesat dalam abad ketiga Hijrah yang kemudian dianggap sebagai mercu tanda awal kepada perkembangan seterusnya. Imam al-Ghazali memberi contoh di dalam ihya’ mengenai para imam mazhab yang empat yang mempunyai ilmu yang meliputi keseluruhannya. Oleh itu seorang sufi mestilah seorang yang lengkap ilmunya mengenai alQuran dan al-Sunnah.

Mansor al-Hallaj. ‘Isa al-Khurra). al-Hakim al-Tirmidhi. al-Tayfiriyyah. Beliau dilahirkan pada tahun 244H di Baida’. al-Junaydiyyah. Seorang tokoh yang istimewa dan masyhur kerana ketokohan dan pengaruhnya.Tokoh sufi yang muncul pada kedua abad ini ialah Abu al-Harith al-Muhasibi Abu Yazid Tayfur al-Bistami. Sepuluh kumpulan tersebut ialah al-Muhasibiyyah. . Abu alQasim al-Junayd. Muhammad al-Katani dan banyak lagi. al-Hakimiyyah. Pernah berguru dengan ahli fekah Syakh al-Haramain di Naisabur dan Syakh Abu Ali al-Fadl al-Farmadi seorang alim dan faqih dalam ilmu tasawuf. PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KELIMA HIJRAH Kegiatan tasawuf berkembang hingga kea bad kelima Hijrah. Al-Ghazali atau nama penuhnya Muhamad ibn Muhammad ibn Muhammad ibn Ahmad al-Tusi dilahirkan pada 450 Hijrah di Kota Tus dalam daerah Isfahan dibahagian timur laut Iran. al-Sahliyyah. Golongan sufi yang berada di zaman ini telah menubuhkan secara sendiri perkumpulan dimana ahli-ahli terikat dengan peraturan yang khusus. Ulama terkemuka yang diberi gelaran Hujjat al-Islam adalah seorang yang pakar dalam pelbagai bidang seperti usul fiqh dengan karyanya al-Mustashfa dan Ihya “ulum al-Din dalam bidang tasawuf. Kashf al-Mahjub oleh Abu Ali al-Hujwiri. Pembangunan pesat ilmu tasawuf telah melahirkan tulisan ulama-ulama sufi antaranya al-Luma fi al-Tasawuf oleh Sarraj al-Tusi. AlHujwiri di dalam bukunya Kashf al-Mahjub memetik kata-kata Abu Husayn alNuri yang memberitahu kewujudan dua belas kumpulan tarekat yang mana sepuluh sahaja yang benar sementara yang lain itu sesat. Pada masa itu juga muncul seorang tokoh sufi yang kontroversi dalam sejarah perkembangan tasawuf pada abad ketiga Hijrah ia itu al-Husayn b. al-Khuraziyyah. al-Qasariyyah. Sahl b. al-Khafifiyyah dan al-Sayyariyah. Ramai tokoh sufi telah dilahirkan tetapi yang paling tersohor ialah Abu Hamid al-Ghazali (450-505H) yang telah Berjaya mengharmonikan ilmu fekah dan ilmu tasawuf sebagai ilmu yang saling berkait antara satu sama lain. Muhammad b. Dihukum bunuh ketika dibawah pemerintahan Khalifah al-Mu’tasim bi Allah pada tahun 309H. Hukuman itu menjadi kemuncak dari perselisihan yang berlaku antara ulama fekah dan ulama sufi. Manazil al-Sai’rin oleh Abdullah Ansari dan lain-lain lagi. Al-Hallaj terkenal dengan ungkapan “Anna al Haqq” yang bermaksud “Aku adalah alHaqq”. “Abd Allah al-Tustari. al-Nuriyyah. Hamdun al-Qassar. Ahmad b. Abu al-Hasan Ahmad al-Nuri. Yang sesat itu di kenali sebagai al-Hululiyyah.

Dikenali di Barat sebagai al-Gazel dan meninggal dunia pada 505Hijrah bersamaan 18 Disember 111Masehi di daerah kelahiranya di Kota Tus. .

Ekonomi Islam SIMPANAN / AL WADI’AH (‫)الوديعة‬ 1. 1.3 “Barang” yang dimaksudkan ialah sesuatu yang berharga dan bernilai. kemusnahan dan sebagainya. kehilangan. 1. iaitu:i) Harta ‫))المال‬ ii) Wang Ringgit(‫)النقود‬ iii) Dokumen .2 Tujuan nya untuk menjaga keselamatan barang dari kecurian.1 Wadi’ah ialah akad (‫ )الصيغة‬diantara tuan punya barang dengan pihak yang menyimpan bagi tujuan di simpan. Takrif 1.

kemusnahan atau kehilangan.4 Sekiranya tuan punya barang atau yang menyimpan terdiri dari orang perseorangan mestilah :i) Sempurna Akal ii) Pintar Tidak disyaratkan cukup umur tetapi jika tidak perlu keizinan dari penjaganya. Oleh itu sebarang kerosakan.iv) v) Sijil Lain-lain barang yang berharga atau berilai disisi syarak.3 Tuan punya barang dan orang yang menyimpan tidak terhad kepada orang perseorangan. . Pertubuhan dan Perbadanan. bank adalah sebagai penjamin dan tiada bayaran dikenakan tetapi bank berhak menggunakan wang tersebut dalam urus niaga lain. Sebagai penjamin. 3. 3. Jika berlaku pengambilan upah maka bertukar tanggungjawab kepada penjamin. Syarikat.9. maka bank bertindak sebagai penjamin. 3. dokumen penting dan lainlain yang bernilai yang di simpan di peti keselamatan bank.1 Barang yang di simpan ‫))الوديعة‬ 2.1 Wadi’ah adalah halal di sisi syarak kecuali terdapat unsure-unsur haram di dalamnya seperti riba’. 3.3 Orang yang menyimpan (‫) الوديع \المستودع‬ 2.1 Barang bernilai seperti barang kemas.2 Tuan punya barang (‫)المودع‬ 2.2 Syarat bagi barang yang disimpan dikendalikan oleh orang yang menyimpan. 3. 3. 3. Hukum Wadi’ah 3. 2.8 Boleh mengambil upah ke atas wadi’ah. bank bertanggungjawab menggantikan nya. penipuan atau sebagainya.9 Berdasarkan diatas maka tanggungjawab sebuah bank yang menyimpan wadi’ah mempunyai dua corak :i) Amanah ii) Jaminan 3.7 Jika Wadi’ah itu musnah atau rosak atas sebab orang yang menyimpan maka wajib orang yang menyimpan menggantikannya. 3.2 Simpanan berbentuk wang ringgit.4 Ijab Qabul (‫)الصيغة‬ 3.9. 3.6 Tanggungjawab orang yang menyimpan adalah amanah iaitu jika berlaku sesuatu yang tidak diingini maka orang yang menyimpan tidak wajib menggantikannya.5 Kedua pihak boleh memfasakhkan akad Wadi’ah pada bila-bila masa. bank dikehendaki memulangkan semula jika dituntut oleh tuan punya tanpa mengira bank rugi atau untung. akan tetapi boleh terdiri dari Bank. Rukun Wadi’ah 2.

9.9.7 Segala pembiyaan makan minum barang wadi’ah berbentuk binatang peliharaan adalah menjadi tanggungjawab tuan punya barang kecuali binatang tersebut digunakan oleh pihak yang menyimpan.9. 3.3 Adalah digalakkan supaya pihak bank mendapatkan keizinan dari tuan punya barang untuk menggunakan wang tersebut supaya akad wadi’ah lebih bersih.6 Sekiranya barang wadi’ah tidak boleh tahan lama maka orang yang menyimpan boleh menjualnya dan wang harganya disimpan sehingga sampai tempoh penyerahan semula.3.9. 3. 3. maka barang itu diserahkan kepada warisnya untuk urusan fara’id.9. 3.5 Sekiranya tuan punya barang hilang atau tidak dapat dikesan. maka urusan urus niaga wadi’ah diteruskan sehingga di sahkan kematian tuan punya barang. 3. Wadi’ah dalam bidang urusniaga Bank Islam terdapat dalam dua bentuk :i) Akaun Semasa ii) Akaun Simpanan .9.8 Orang yang menyimpan tidak boleh melakukan akad wadi’ah dengan pihak lain tanpa keizinan tuan punya barang.9 Sekiranya orang yang menyimpan barang meninggal dunia maka berpindah tanggungjawab wadi’ah tersebut kepada warisnya sehingga selesai barang itu diserahkan kepada tuan punya barang. 3.9.4 Tuan punya barang boleh mengenakan syarat tertentu untuk keselamatan barang wadi’ahnya.

PENGURUSAN ISLAM ‫بسم الله الرحمن الرحيم‬ Pada permulaan membaca tajuk pelajaran ini. saya berpendapat bahawa bidang Pengurusan Islam adalah lebih kurang sama dengan apa yang telah dipraktikkan dalam dunia moden sekarang di mana banyak “lubang-lubang” atau “tampalan-tampalan” yang perlu dilakukan disana sini bagi menutup kelemahan urusan pentadbiran atau pengurusan sesuatu projek yang dilaksanakan. Setelah di beri penerangan dapat di fahami bahawa bidang pengurusan ini adalah merupakan amanah Allah kepada sesiapa yang bertanggungjawab atas sesuatu pekerjaan yang direncanakan. Bagi sesiapa yang memandang ringan akan tanggungjawab untuk menguruskan. maka ia akan berdepan .

berlaku adil dalam urusan di surah al-Nahl : 90. al-Sunnah dan ijtihad para sahabat. konsep transformasi dalam surah ar-Ra’d:11. Sesungguhnya beruntung mereka yang mengkaji al-Quran sebagai peringatan diri dan keluarga mereka sebelum dipanggil menghadap Illahi. ketua keluarga dan ketua agama. konsep Amal Makruf Nahi Munkar dalam surah al-Hajj: 41. Rasulullah SAW dilihat sebagai pemimpin yang berkarisma. Ibnu Majah. al-Tirmizi. Sumber kedua iaitu al-Sunnah. terdapat ayat-ayat yang berupa peraturan yang berkaitan dengan tatacara kehidupan bermasyarakat yang mencakupi pelbagai bidang seperti ekonomi. Sisitem Pengurusan Islam bertujuan untuk mengelakkan kepincangan dan mengatasi kelemahan dasar dan pendekatan sedia ada dalam pentadbiran awam dan juga organisasi korporat. Lihat sahaja kejayaan dalam tempoh yang singkat merevolusi pemikiran masyarakat jahiliyah menjadi suatu kaum yang kuat di Tanah Arab. tentera. social. Ayat-ayat al-Quran mengenai bidang pengurusan boleh dikaji menerusi surah al-Maidah : 2 dalam bentuk kerjasama berpasukan. politik. perhungan awam atau komunikasi dalam surah an-Nisaa:86. konsep kerjasama berpasukan dalam surah al-Maidah:2. konsep taat dalam surah anNisaa:59. etika kerja dalam surah al-Ahzab:4 dan berbagai bentuk cara mengurus lain yang kedapatan dalam al-Quran. kita akan mendapati petunjuk yang nyata yang telah dibekalkan kepada umat terkemudian untuk mengikutinya walaupun diketika itu cara hidup adalah amat “simple”.dengan kerosakan akhlak yang serius dan yang lebih teruk lagi bagi menghadapi Allah di padang Mahsyar kelak. Pentadbiran Rasulullah SAW dilaksanakan berdasar prinsip syariah dan berpaksikan kepada kesedaran beragama serta bernilaikan aspek kemanusiaan. An-Nasa’iy dan Abu Dawud. kata-kata dan saranan baginda SAW berkaitan dengan aspek pengurusandan kepimpinan terdapat dalam enam buku hadis yang sahih iaitu al-Bukhari. Banyak araha. berwawasan dan memahami dengan mendalam hal hwal agama. jika dikaji secara mendalam mengenai kepimpinan Rasulullah SAW sebagai pemimpin kerajaan. pendidikan dan pengurusan. . kecekapan yang bersistematik dalam surah as-Saff:4. persaudaraan dalam surah al-Hujarat : 2. perundangan. Muslim. Rasulullah SAW bukan sahaja role model bagi umat Islam tetapi panduan yang amat berguna kepada seluruh umat manusia. politik dan social komunitinya. Al-Quran merupakan kitab Allah SWT yang mengandungi ajaran yang syumul untuk kemaslahatan seluruh umat manusia. mempermudahkan urusan dalam surah an-Nisaa : 29. konsep ibadah dalam surah al-Mulk :21. Sistem Pengurusan Islam yang bersumber daripada al-Quran. Jika dikaji al-Quran sepenuhnya. larangan rasuah dalam surah al-Baqarah: 188. dalam surah al-A’raf : 31 dalam menguruskan sumber.

etika kerja secara Islam. Mereka yang terkenal ialah antaranya Ibnu Khaldun dengan Muqadimah. Kenyataan ini bukan menidakkan sumbangan para sahabat yang lain tetapi banyak perubahan dilakukan di zaman Saidina Umar. Sumber keenam pula ialah pemikiran ilmuan moden sama ada dari Barat mahupun dari Timur. Sumber keempat pengurusan Islam ialah pemikiran klasik ilmuan Islam yang menulis dan mengkaji tentang bidang pengurusan. Abu Yusuf dengan kitab al-Kharaj. Selain itu kedapatan dokumen sampingan penting yang lain sebagai rujukan. .Sumber ketiga daripada ijtihad dan amalan Khulafak Ar-Rasyidin yang empat tetapi yang lebih menbyerlah dalam bidang pengurusan ialah di zaman Saidina Umar ibn al-Khattab sebagai khalifah. Konsep Pengurusan Islam meliputi konsep kerja dalam Islam. Perubahan yang radikal bersesuaian dengan keadaan semasa telah memantapkan urus tadbir Negara Islam yang berkembang sehingga separuh dunia. Al-Hisbah dan Minhaj as-Sunnah. Al-Ghazali dengan Ihya Ulumu Din dan Ibn Taimiyyah dengan As-Siasah as-Syariah. kualiti dan kecemerlangan dalam organisasi dan hak-hak pekerja. Sumber kelima ialah pemikiran dan tulisan ilmuan kontemporari Islam mengenai pentadbiran dan pengurusan. Al-Mawadi dengan Ahkam as-Sultaniyyah.

.

Oleh itu berlumba-lumbalah kamu membuat kebaikan (beriman dan beramal soleh). dan Ia pula yang memberi makan dan bukan Ia yang diberi makan?" Katakanlah: "Sesungguhnya aku diperintahkan supaya menjadi orang yang pertama sekali menyerah diri kepada Allah (Islam). Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya. tetapi Ia hendak menguji kamu (dalam menjalankan) apa yang telah disampaikan kepada kamu. dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh. Kami jadikan (tetapkan) suatu Syariat dan jalan ugama (yang wajib diikuti oleh masing-masing). untuk mengesahkan benarnya Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan sebelumnya dan untuk memelihara serta mengawasinya.TAMADUN ISLAM AL-QURAN SEBAGAI SUMBER UTAMA DAN INSPIRASI TAMADUN ISLAM Al-Quran iaitu kalam Allah ialah kitab suci umat Islam yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW untuk seluruh manusia. dan janganlah engkau mengikut kehendak hawa nafsu mereka (dengan menyeleweng) dari apa yang telah datang kepadamu dari kebenaran. Maka jalankanlah hukum di antara mereka (Ahli Kitab) itu dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kepadamu). supaya engkau menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah tunjukkan kepadamu (melalui wahyuNya). dan janganlah engkau menjadi pembela bagi orang-orang yang khianat”. dan berjaga-jagalah supaya mereka tidak memesongkanmu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah .” Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran. Al-Quran dianggap sebagai sumber utama kerana ia adalah kitab standard. Al-Quran menyentuh semua sudut kehidupan di dunia dan akhirat serta menjadi sumber utama dan ilham bagi Muslim dalam membentuk tamadun. menjadi pedoman dan falsafah hidup bagi orang-orang yang beriman “Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (ugama Islam). dan (aku diperintahkan dengan firmanNya): `Jangan sekali-kali engkau menjadi dari golongan orang-orang musyrik itu. Dan kalau Allah menghendaki nescaya Ia menjadikan kamu satu umat (yang bersatu dalam ugama yang satu). Dan hendaklah engkau menjalankan hukum di antara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka. (al-Nisaa:105) dan “Dan Kami turunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran. Penyelesaian pertikaian. Al-Quran menjadi sumber rujukan hukum hakam yang utama dalam kehidupan umat manusia." ( al-An’am:14).( surah al-Isra’:9) & “Katakanlah (wahai Muhammad): "Patutkah aku mengambil (memilih) pelindung yang lain dari Allah yang menciptakan langit dan bumi. bahawa mereka beroleh pahala yang besar”. Bagi tiap-tiap umat yang ada di antara kamu. maka Ia akan memberitahu kamu apa yang kamu berselisihan padanya.

Bukti kebenaran dari Tuhan. “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad. ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa” (al-Baqarah:2). (al-Israa: 82). Sesudah itu. Oleh itu. Untuk seluruh umat manusia. Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. (al-Maidah:15). (lalu Ia berfirman kepada Rasul-rasul): "Hendaklah kamu menegaskan kepada umat manusia bahawa tiada Tuhan melainkan Aku. patutkah mereka berkehendak lagi kepada hukum-hukum jahiliyah? Padahal . maka ketahuilah. “Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Aya-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya. “Wahai sekalian umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu: Bukti dari Tuhan kamu. Tiada kesilapan di dalamnya. (al-Maidah:48-50). ia diturunkan dari Tuhan Yang Maha Bijaksana. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”. dan sesungguhnya kebanyakan dari umat manusia itu adalah orang-orang yang fasik.kepada orang-orang yang penuh keyakinan . Memberikan erti dan makna hidup yang hakiki. s. Menjadi petunjuk yang nyata.(Fusillat:42). Sebagai penawar. dan Kami pula telah menurunkan kepada kamu (Al-Quran sebagai) Nur (cahaya) yang menerangi (segala apa jua yang membawa kejayaan di dunia ini dan kebahagiaan yang kekal di akhirat kelak)”. Cahaya (nur) yang menerangkan kegelapan. “Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh penduduk alam” (al-Takwir:27).a. (an-Nisaa: 174). dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). “Ia menurunkan malaikat membawa wahyu dengan perintahNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambaNya (yang layak menjadi Rasul). hanyasanya Allah mahu menyeksa mereka dengan sebab setengah dari dosa-dosa mereka. “Yang tidak dapat didatangi sebarang kepalsuan dari mana-mana arah dan seginya. lagi Maha Terpuji”.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keterangan-keterangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya). .tidak ada sesiapa yang boleh membuat hukum yang lebih pada daripada Allah”. “Kitab Al-Quran ini. (al-Nahl:2).kepadamu. bertaqwalah kamu kepadaku". dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua”. Kemudian jika mereka berpaling (enggan menerima hukum Allah itu).

w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keteranganketerangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. lagi mengesahkan kebenaran (Kitab-kitab Suci) yang diturunkan sebelumnya. bagi orang-orang Islam”. untuk menjadi peringatan dan amaran bagi seluruh penduduk alam”. “Dan ini ialah Kitab (Al-Quran) yang Kami turunkan.a. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”. (al-Furqan:1). dan supaya engkau memberi peringatan kepada penduduk "Ummul-Qura" (Makkah) serta orang-orang yang tinggal di kelilingnya. astronomi dan politik. seorang saksi terhadap mereka. ekonomi. Sebagai pencetus inspirasi kepada ibadah manusia dan kesusasteraan Arab. serta membawa rahmat dan berita yang mengembirakan.Nikmat dan furqan. “Maha berkat Tuhan yang menurunkan Al-Furqaan kepada hambaNya (Muhammad). (Al-Nahl:89) Mukjizat al-Quran Merupakan mukjizat maknawi Rasulullah SAW hingga akhir zaman. penggunaan ayat. penyusunan.pemisah antara haq dan batil. (al-An’am:92). “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad. (al-Hijr:9). “Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan AlQuran. Kandungan al-Quran menyentuh semua . petunjuk dan rahmat. “Dan (ingatkanlah tentang) hari Kami bangkitkan dalam kalangan tiap-tiap umat. gaya bahasa al-Quran sangat indah dan tiada tandingannya. yang mengandungi berkat (banyak faedah-faedah dan manfaatnya). Merangkumi semua sudut kehidupan social. dan Kami turunkan kepadamu Al-Quran menjelaskan tiap-tiap sesuatu dan menjadi hidayah petunjuk. Peringatan dan pengawal. Mukjizat yang besar. mereka beriman kepada Al-Quran. Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya”. (Yunus:37) dan Kalam Allah yang mengariskan kebenaran. dari golongan mereka sendiri. Bagi ahli bahasa Arab. dan Kami datangkanmu (wahai Muhammad) untuk menjadi saksi terhadap mereka ini (umatmu). Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam”. dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). dan untuk menjelaskan satu persatu hukum-hukum Syarak yang diwajibkan (atas kamu). dan mereka tetap mengerjakan dan memelihara sembahyangnya”. (Al-Maidah:15). Banyak maklumat terkini menepati apa yang dinyatakan di dalam kitab ini. tidak ada sebarang syak dan ragu-ragu pada Al-Quran itu tentang datangnya dari Allah. sains. s. dan orang-orang yang beriman kepada hari akhirat. “Dan bukanlah Al-Quran ini sesuatu yang boleh diadaadakan oleh yang lain dari Allah. Al-Quran mengajak manusia untuk merenungi sejarah umat terdahulu untuk diambil pengajaran daripadanya. tetapi Al-Quran itu diturunkan oleh Allah untuk membenarkan Kitab-kitab yang diturunkan sebelumnya.

.sudut kehidupan dengan perkara pokoknya ialah tauhid yang merupakan tema terpenting.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful