QAWAID FIQHIYYAH

1.

Contoh. Seorang ketika akan melaksanakan solat telah berijtihad tentang arah kiblat. Kemudian di tengah-tengah solat, ijtihadnya berubah dan tidak sama dengan hasil ijtihadnya yang pertama. Maka dia harus menggunakan hasil ijtihadnya yang kedua serta tidak diwajibkan qada’. Meskipun ijtihadnya sampai berubah sebanyak empat kali sehingga dia berubah arah kiblat empat kali dalam satu solat empat rakaat. Contoh. Seorang yang telah menceraikan isterinya dua kali melakukan khulu’. Kemudian dia berijtihad yang hasilnya adalah bahawa khulu’ tidak termasuk talak sehingga dia kembali dengan isterinya. Setelah itu jelas baginya bahawa khulu’ adalah termasuk talak, maka dia wajib menceraikan isterinya kerana bererti dia telah menceraikan isterinya sebanyak tiga kali (bain) dan untuk dapat kembali harus melalui mukhallil .

Ijtihad seseorang tidak dapat ibatalkan engan ijtihad orang lain

Contoh. Ada seseorang menjual satu karton minuman yang terdiri dari 12 botol coca-cola dan 12 botol arak dalam satu transaksi. Transaksi itu disebut tafriq as-shafqah kerana hukum menjual coca-cola adalah halal sedangkan menjual arak adalah haram. Dalam masalah ini terdapat perbezaan pendapat diantara Ulama. Contoh: Ada seseorang yang sedang junub mati syahid. Perkara junub mengharuskan dia untuk dimandikan, sedangkan keadaan mati syahid mencegah untuk dimandikan. Dalam masalah ini dimenangkan yang mencegah, iaitu dia tidak boleh dimandikan.

2. Apabila perkara halal dan haram bercampur, maka dimenangkan yang haram

Contoh. Kalau ada seseorang yang berada di posisi Saf pertama, maka dia tidak boleh mundur ke saf kedua untuk mempersilakan orang lain mengambil tempatnya. Contoh. Kalau si A mempunyai air hanya cukup untuk wudu’ satu orang, sedangkan ketika itu dia memerlukan wudu’, juga kawannya yang ketika itu sedang bersama dia, maka kewajiban si A adalah menggunakan air itu untuk berwudu’ dan biarkan kawannya itu bertayammum. Tidak boleh bagi si A

3. Mengutamakan orang lain dari diri sendiri dalam perkara ibadat adalah sesuatu yang di benci

Seseorang yang merdeka tidak termasuk dalam sesuatu yang wajib dibayarkan apabila ia binasa .untuk mempersilakan bertayammum. Contoh. Jika tiada penguatkuasaan undang-undang jalanraya oleh JPJ dan Polis serta tiada yang mahu mengikuti arahan lampu isyarat. 6. Contoh. Dan tidak boleh baginya untuk mendahulukan saudaranya tersebut dalam perkara ibadah. Dalam urusan jual beli harta dimana bangunan dijual tetapi tanahnya tidak termasuk dalam urusniaga tersebut . maka menjadi kewajiban tuan punya tadi untuk solat terlebih dahulu menggunakan pakaian tersebut kemudian dia pinjamkan kepada saudaranya. Tindakan penguasa terhadap rakyat selalunya bergantung kepada pertimbangan kemashalatan rakyat Contoh. 4. Si bapa kesempitan hidup hingga sanggup menjual anak yang masih dalam kandungan isterinya tetapi tidak si ibunya sekali. Dalam kes merancang dan mencuri barang sendiri yang mana terdapat syubhah (kekeliruan) dalam menjatuhkan hukuman. kawannya wudu’ sedangkan dirinya sendiri Contoh. 5. Hukuman yang ditetapkan hukum jenayah Islam tidaklah dapat dilakukan kalau masih ada keraguan terhadap seseorang itu dijatuhi hukuman Contoh. sedangkan saudaranya yang tidak punya pakaian untuk menutup aurat. Status pernikahan diluar Negara yang tanpa pengetahuan wali yang sah hingga membawa kepada perbalahan keluarga kemudian hari. Kalau ada seseorang yang hanya mempunyai satu pakaian yang menutup aurat dan ketika itu masuk waktu solat. 7. begitu jual beli tanah tetapi hasil didalamnya tidak disekalikan. maka keadaan akan menjadi huru hara dengan banyak kemalangan serta kematian yang berlaku yang mengakibatkan kerugian besar kepada kerajaan. Yang mengikut adalah sama hukumnya dengan yang diikuti Contoh.

a. maka masukkan salah satunya pada yang lain Contoh. Di dalam masalah riba pula. tidak berkahlak. berkhalwat/berduaduaan yang diharamkan.a. diharamkan juga segala mukadimah zina dan perkara-perkara yang boleh membawa ke arah itu. Contoh. penulis dan para saksinya. kerana maksud tahiyyatul sudah tercapai yaitu melakukan solat sebelum duduk didalam masjid. 1/325) 9. Baginda memberitahu yang berdosa ialah pemakan riba. bercampur gaul dengan bebas. Apabila Islam mengharamkan zina. 8. Setelah solat fardhu atau sunah rawatib ini dia tidak perlu melakukan solat tahiyyatul masjid lagi. Ini ada disebutkan di dalam hadis Rasulullah s. Sesuatu yang berada di sekeliling barang yang haram adalah dihukumkan haram juga Contoh. gambar lucah/porno. telah mengisytiharkan bahawa peminum. Apabila hadas. Di dalam masalah arak. tidak perlu dua kali mandi. yang menghidangkan. maka cukup satu kali mandi.: Ertinya: "Sungguh akan ada satu golongan dari ummatku yang menganggap halal minum arak dengan memberikan nama lain. maka dia layak untuk mendapat penjagaan dari Allah tetapi bagi orang yang insaf . penjual dan seterusnya… adalah berdosa semuanya.w." (Ada disebutkan di dalam Ighatsatul Lahafan." (Riwayat Ahmad) Contoh. Apabila seseorang masuk kedalam masjid lalu solat fardhu atau solat sunah rawatib. Nabi s. pemberi riba. yang diberi. 10. maka dalam solatnya ini tercakup solat tahiyyatul masjid (mengagungkan masjid). jinabat dan haid berkumpul. sebagai contoh. Apabila berkumpul dua perkara yang sejenis sedangkan tidak berlainan maksud keduanya. Ertinya: "Akan datang suatu masa di mana manusia menganggap halal riba dengan nama jual-beli. Mendengar nasihat dan bimbingan dari orang yang lebih alim.Contoh. nyanyian tidak bermoral dan seterusnya Contoh.w. pemerah (yang membuat). Kes memperdagangkan manusia yang banyak terdapat akhir-akhir ini melibatkan rakyat Negara asing yang dijadikan pekerja seks serta keldai dadah. Seperti mempamerkan perhiasan (tabarruj jahiliyah). Mengamalkan sesuatu perkataan lebih baik dari mensia-siakan Contoh.

Jangan keluar kata-kata penghinaan kepada sesiapa sahaja. 12. Solat Qalbiah. . Berusaha keluar daripada masaalah persengketaan adalah disukai Contoh. Perkara bacaan Qunut. Perkahwinan berlainan ugama adalah dilarang oleh Islam kerana ia lebih banyak keburukan daripada kebaikan terutama dalam kes perempuan Islam berkahwin dengan lelaki berlainan ugama. 13. bacaan tahlil dan wirid selepas solat adala khilaf ulama. Hasil daripada sesuatu barang yang sudah dibeli adalah milik si pembeli Contoh. Kekuatan tarikan dalam mendidik lebih cenderung kepada meninggalkan asas agama.dan sedar setelah menerima teguran maka dia lebih layak untuk mendapat kemulian dari Allah. Perselisihan pendapat patut dielakkan. 11. Penghalang lebih kuat daripada perosak Contoh.

DAKWAH ISLAMIYYAH Kerja Dakwah Secara Berjemaah Kerja Amal Jama’i merupakan tuntutan yang difardhukan Muslim yang mukallaf. Islam merupakan satu agama yang bukan keatas setiap tuntutan Islam dicapai secara untuk individu . Tugas ini perlu dijalankan menerusi secara tersusun dengan cara berjemaah dan tidak mungkin berseorangan.

Tanggungjawab memimpin ini amat berat untuk dipikul sehingga para Malaikat dan seluruh kejadian Allah SWT tidak sanggup memikul beban tugas tersebut. Tugas sebagai Khalifah Allah dimuka bumi ini untuk memastikan agama Islam dapat ditegakkan adalah merupakan tanggungjawab yang amat berat. katanya : “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : Tidak ada seorangpun dari hamba Allah yang diberikannya (amanah) mengawal rakyat kemudian dia meninggal dunia dimana di hari kematian itu dia menipu (mengkhianati) rakyatnya kecuali Allah haramkan ke atasnya syurga”. Amanah dan Tanggungjawab Pemimpin Adalah Berat Dari Abi Ya’la Maqal bin Yasar Radhiyallahu ‘anhu.Quran melalui Surah AlBaqarah ayat 30. Pengkisahan ini dinyatakan dalam al. Oleh itu pergerakan itu mesti melalui jemaah. Sesungguhnya mereka ini lah merupakan sebaik-baik manusia daripada ummat ini. Amanah menyebarkan dakwah agama Islam menjadi lebih sukar untuk pemimpin mengawal barisan pimpinannya kerana luasnya kawasan takluknya dan ramai pengikutnya. Pengikut yang pelbagai resam budaya serta adat menjadikan tugas itu lebih mencabar. Apa sahaja bentuk . Ini bersesuaian dengan firman Allah SWT iaitu : agama untuk ummah Sejarah telah membuktikan bagaimana Rasulullah SAW membina kerajaan Islam pertama di Madinah melalui penyatuan ummah. Amanah kepimpinan menjadi berat dengan banyaknya permasaalahan yang mendesak dalam dunia Islam dimana memerlukan sumbangan serta pengorbanan bagi merungkaikan permasaalahan usaha dan jihad ini.tertentu sahaja tetapi adalah merupakan keseluruhannya dan Negara amnya. ini diikuti pula oleh Khulafa’ ar-Rasyidin diatas dasar yang sama. Tidak mungkin sebarang masaalah diabaikan atau diabaikan.

bahaya yang melingkungi dari setiap sudut serta peringkat hingga membawa kepada sikap takut mati dan kasihkan dunia. ekonomi. Jemaah juga mestilah mempunyai pekerja yang bekerja mengikut garis panduan manhaj tersebut serta mempunyai pemimpin yang berwibawa. kesejahteraan barisan dan istiqamah dalam fikiran. Menjadi kewajipan keatas jemaah Islam menyumbangkan segala daya usaha supaya dapat menghasilkan cita-cita yang diharapkan. kemiskinan dan lain-lain lagi. menjaga kepakaran yang ada dan menjaga amanah kepercayaan daripada mereka yang ikhlas di medan amal islami. Demikian besar natijah dan amanahnya tanggungjawab kepimpinan untuk dipikul. Amanah kepimpinan ini makin bertambah berat kerana liku perjalanan dakwah yang semakin mencabar dengan halangan yang berliku. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat dan besar dengan kehadiran musuh-musuh Islam yang akan menggunakan semua tipudaya serta kelengkapan yang mereka miliki untuk memusnah dakwah Islam itu dengan cara yang dibenarkan ataupun tidak. kebudayaan. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat oleh sebab tabiat marhalah yag dilalui oleh dakwah dan umat Islam. Apa yang dituntut dari pimpinan jamaah untuk meneruskan perjalanan. penyedaran. Jemaah Mesti Mempunyai Manhaj Dan Pengikut Mana-mana jemaah yang ingin mencapai matlamat dan tujuannya mesti mempunyai manhaj yang jelas dan nyata. kejahilan. Tidak mungkin bagi sau jemaah untuk bekerja tanpa pemimpin yang mengatur kerja. dan cara-cara yang perlu diikuti dengan perlaksanaan dan dirujuk untuk penjelasan untuk semua perkara yang diperlukan. perpecahan. . Pemimpin harus dapat membangkitkan semangat pengikutnya untuk melepasi halangan dan mengawal diri dari bahaya yang menghalang serta perkara yang diperlukan seperti tarbiyyah.bantuan perlu dihulurkan. menentukan segala tujuan. gaya hidup sehingga menolak kepercayaan kepada Allah dilakukan untuk memesongkan akidah anggota jemaah. Berbagai bentuk serangan dari segi ketenteraan.

bagaimana pemimpin dapat meletakkan perancangan untuk dijalankan serta menugaskan ahli supaya melaksanakannya apabila ahli mempunyai kebebasan untuk melaksanakanya atau tidak? 6 perkara yg dpt membantu pemimpin melaksanakan amanah Perkara ini adalah peringatan yang lahir dari landasan kepercayaan kita bahawa semua perkara berada di tangan Allah dan sesungguhnya kita tidak sesekali berupaya untuk melaksanakan kerja atau tujuan kecuali dengan taufiq Allah dan pertolonganNya. perbaiki amal usahanya hingga ke peringkat ihsan. Amanah memerlukan kepada bersatu dalam setiap perkara sehingga Allah memberikan kemenangan. 2. Mesti mengambil berat tentang masaalah tarbiyyah dan penyediaan rijal. 8. 7. Jika tidak. pengikut melaksana. Mestidapat menaikkan semangat pengikut. 9. Sentiasa memohon kepada Allah dalam semua keadaan dan perkara baik dalam keadaan susah atau senang. Pemimpin mesti merasakan bahawa Allah sentiasa memerhatikan semua pergerakannya. Tidak ada nilai bagi jemaah selagi pemimpinnya tidak mempunyai hak untuk didengari dan dipatuhi oleh pengikut terutama dalam perkara maksiat. Kepekaan pemimpin terhadap amanah kepimpinan. Jika kurang kepekaan tersebut akan menyebabkan kurang semangat untuk melaksanakan tanggungjawab dengan sempurna. Mengambil berat terhadap perancangan. 5. 1. 6. membantu pemimpin dan juga memberikan pandangan serta nasihat kepada mereka. Mengawal hati daripada rosak dengan cara penyatuan. 4. . Pemimpin harus berusaha untuk menghasilkan iman yang teguh yang menjadi asas kukuh pembentukan peribadi sehingga tercapai janji Allah kepada hamba-hambaNya yang beriman. 3. Ini dapat mengawal mereka dari setiap perkara yang menyekat atau membawa perasaan lemah dalam menghadapi halangan perjuangan. Paling penting kepada orang bertanggungjawab mestilah ikhlas dan jujur kepada Allah. Menyuburkan sifat kasih saying dan persaudaraan kerana Allah dikalangan pendokongnya secar umum dan antar pengikut dengan kepimpinan secara khusus. Keikhlasan tanggungjawab tidak boleh sedikit pun bercampur dengan riya’. Ini akan mendorongnya bersegera melakukan kebaikan.Untuk mengelakkan apa-apa percanggahan dalam satu-satu perkara. pengagihan kerja dan tugas kepada mereka yang layak.

.

Intipati ini mengawal hati setiap Muslim dalam sifat rahbah dan raghbah untuk sentiasa merasakan kasih saying Allah SWT dengan rasa takut kepada-Nya. Oleh sebab itu menjadikannya suatu ilmu yang kurang diminati ramai.TASAWUF ISLAM PENDAHULUAN Ilmu tasawuf bukanlah suatu yang mudah untuk difahami dan dihayati secara teori atau praktikal. Ilmu tasawuf merupakan intipati Islam yang seharusnya ada dalam hati setiap Muslim. Tanpanya Islam hanya hadir sekadar lambang semata-mata. Dengan ini segala sifat-sifat keji dan kasihkan dunia akan dapat dihakiskan dari hati setiap Muslim. Semakin kuat pegangannya kepada . Sifat ilmunya yang berpaksi kepada hati dan amalannya.

wara’. sebaliknya mengutamakan agama. Tabi’in serta orang yang selepas mereka. Tasawuf adalah satu disiplin ilmu yang lahir agak lewat sehingga menjadikan perdebatan umum. Cara ini telah tersebar luas dikalangan orang-orang Islam generasi pertama.syariat dan hukum-hukumnya. Asal perjalanan golongan itu adalah sesuatu yang mantap iaitu satu gaya hidup yang benar dan berpandukan hidayah dikalangan mukminin golongan awal Islam yang terdiri dari kubar Sahabah. 2. zuhud. Ibnu Khaldun memperkatakan ilmu tasawuf ini dalam Muqadimmah bahawa : “Ilmu tasawuf adalah salah satu dari ilmu-ilmu al-shar’iyyah yang kemunculannya adalah baru dalam agama Islam. Muustafa Hilmi menegaskan dalam bukunya al-Hayah al-Ruhiyyah fi alIslam dengan katanya : “Bermulanya kehidupan kerohanian dalam Islam ialah dengan kehidupan secara takashuf. semakin bertambah kewaspadaannya dalam menjauhi larangan dan melaksanakan suruhan-Nya dalam menunaikan hakhak hamba-Nya. Dalam istilah lain. TASAWUF ZAMAN NABI MUHAMMAD SAW Penghayatan tasawuf melalui kehidupan zuhud yang mementingkan akhirat tetapi tidak menolak dunia. bahawa kehidupan cara Nabi dan para sahabat menjadi contoh utama kepada orang-orang Islam sama ada melalui perkataan atau perbuatan baginda” . Perkembangan ilmu tasawuf telah wujud dizaman Nabi Muhammad SAW pada tahap yang lengkap dan sempurna sekalipun nama tasawuf belum digunakan ketika itu dengan menjadikan al-Quran dan Sunnah sebagai rujukan yang memberikan “kata putus” kepada setiap perbahasan. Kewujudan pertama didahului dengan zuhud iaitu gaya hidup yang lebih mementingkan akhirat. Kehidupan yang berasaskan kepada sentiasa beribadah dan menumpukan diri secara khusus kepada Allah serta berpaling dari kebendaan dan perhiasan dunia. berzuhud dari kelazatan harta dan kemegahan yang menjadi kegemaran orang ramai serta menjauhi dari makhluk dengan melaksanakan khalwah untuk tujuan beribadah” Kesimpulan yang dapat disimpulkan ialah : 1. kehidupan dunia tidak berputik dihati dimana kehidupan dunia tidak menguasai hatinya serta mendorongnya berpaling dari ketaatan kepada Allah SWT. taqwa dan segala bentuk kehidupan yang tidak mengutamakan kehidupan dunia.

Aspek pertama yang menunjukkan cirri-ciri tasawuf pada zaman Nabi ialah semasa tahanuth Nabi di Gua Hira’. Rasulullah SAW diriwayatkan banyak beribadah malam sehingga bengkak kakinya. baginda hanya menjawab. oleh itu kehidupan mereka mengikut cara hidup baginda yang zuhud iaitu lebih mengutamakan agama dan akhirat melebihi segala sesuatu yang lain. Apabila ditegur oleh Siti Aishah mengenai kakinya yang bengkak kerana beribadat sedangkan baginda adalah maksum. Keikhlasan dan kesungguhan para sahabat mengikut jejak langkah Nabi telah dirakamkan didalam al-Quran yang bermaksud : “Nabi Muhammad SAW ialah rasul Allah. Gaya hidup tersebut menjadikan hatinya suci dan bersih sebagai kelayakan untuk diturunkan wahyu Allah menerusi surah al-Iqra melalui perantaraan Malaikat Jibrail. dan sebaliknya bersikap kasih saying serta belas kasihan sesama sendiri (umat Islam). makanan. Menurut Mustafa Helmi.Kenyataan tersebut menjadi petunjuk bahawa kehidupan kerohanian yang kini dikenali sebagai tasawuf telah bermula dalam cara kehidupan Nabi SAW. ia adalah benih pertama yang melahirkan ahli zuhud. meninggalkan kemewahan dan menumpukan sepenuhnya kepada Allah SWT. banyak ibadat. Nabi SAW bertahanuth sekali setahun untuk beribadah disamping merenung ayat-ayat Allah dalam alam ciptaan-Nya. Firman Allah SWT : “Sesungguhnya pada diri Rasul Allah itu contoh teladan yang baik bagi orang-orang yang mengharap kepada Allah dan mengharapkan balasan yang baik di akhirat”. berjaga malam dan akhlak yang tinggi dan murni.h. Engkau melihat mereka tetap ruku’ dan sujud. dengan mengharapkan limpah kurnia (pahala) dati Tuhan mereka serta mengharap keredaan-Nya. (ai-Ahzab : 21) Ayat tersebut tidak mengubah cara hidup zuhud Rasulullah SAW baik dari segi kebendaan. Kehidupan secara zuhud. dan berjihad dijalan Allah dengan penuh keimanan dan keyakinan yang jitu merupakan kehidupan yang dijalani oleh Rasulullah SAW dilihat oleh para sufi sebagai contoh terbaik dan sumber rujukan yang kaya dengan pelbagai ilmu dan amalan tasawuf. Tanda yang menunjukkan mereka (sebagai orang-orang yang .a. “Apakah aku tidak boleh menjadi hamba yang bersyukur” (Bukhari & Muslim) TASAWUF ZAMAN SAHABAT DAN TABI’IN Para sahabat merupakan golongan yang mendapat didikan secara langsung daripada Rasulullah SAW secara “direct”. para sahabat dan Tabi’in r. dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam). ahli ibadah dan ahli tasawuf.

meneliti al-Quran. Abu Naim al-Asfahani dalam karangannya Hilyat al-Awliya menyifatkan mereka sebagai satu kumpulan yang Allah telah bersihkan hati mereka dari mengharapkan keduniaan dan sentiasa berada dibawah pemeliharaan Allah dari terpesona kepada keseronokan dunia dan lalai kepada Allah. Syhayb al-Rumi dan Hudzaifah bin al-Yaman. Diriwayatkan beliau menampal baju sendiri dan apabila ditanya. Kezuhudan beliau membolehkannya mendermakan hartanya atas nama jihad. dan menjalani kehidupan secara zuhud. sentiasa berzikir. beliau menjawab. Saidina Abu Bakar diriwayatkan pernah berlapar selama enam hari. Di dalam kelompok itu terdiri sahabat-sahabat besar seperti Muaz bin Jabal. Saidina Umar al-Khattab pernah memakai baju denga dua belas tampalan sedangkan pada ketika itu beliau adalah merupakan Amirul Mukminin umat Islam.salih terdapat pada muka mereka dari kesan sujud (dan ibadah yang ikhlas)”. Bilal bin Rabbah. Menurutnya kelompok ini amat dikasihi Rasulullah yang sentiasa bermuamalah dengan mereka dan telah dijadikan contoh oleh Allah dalam kehidupan berzuhud. Ciri khusus zuhud yang dipamerkan bukan sahaja diakui oleh sarjana Islam tetapi diakui oleh para sarjana Barat juga. Sentiasa melatih dirinya hidup secara zuhud. Saidina Ali sangat terkenal dengan kehidupan yang zuhud. Abdullah bin Abbas. takashshuf. Abu Talib al-Makki dalam Qut alQulub menjelaskan bahawa zuhud dimaksudkan ialah merujuk kepada hawa . takashshuf dan sabar. Saidina Uthman al-Affan merupakan antara sahabat-sahabat Nabi yang mempunyai harta. Abu Ubydah alJarrah. (al-Fath : 29) Para sahabat yang terdiri daripada Khulafa’ al-Rasyidin mempunyai kisah tersendiri dalam bab zuhud ini. menghabiskan waktu siang dengan berpuasa dan berjaga malam untuk beribadah. Abdullah bin Umar. pakaiannya hanya satu dan hanya bercakap menggunakan hujung lidah sahaja. “Cara ini yang membolehkan aku memperolehi ilmu”. Apabila ditanya sebabnya. : ”untuk mengkhusyukkan hati dan diikuti oleh orangorang mukmin” Ibn Hanbal dalam kitabnya al-Zuhd mengambarkan mengenai sekumpulan para sahabat yang dikenali sebagai ahl al-Suffah yang tinggal di satu sudut Masjid Nabi. Abu Dzar al-Ghifari. maka beliau menjawab. Abdullah bin Mas’ud. Mereka terdiri daripada Muhajirin dan Ansar yang tidak punya harta serta keluarga. namun kemewahan dunia tidak melalaikan beliau. Kebersihan rohaninya menjadi tempat limpahan hikmah dan ilmu seperti sabda Rasulullah SAW : “Sesungguhnya Allah menjadikan kebenaran pada lidah Umar dan hatinya”. Anas bin Malik. Salman al-Farisi.

Sifat al-Rabaniyyah iaitu satu sikap yang memandang kehidupan dunia itu satu perkara yang buruk sehingga jika mahu menjalani kehidupan zuhud terpaksa mengenepikan sesuatu yang baik dari dunia ini. Individu lain yang tergolong dalam kelompok ini ialah Hasan alBasri. Amirbin Abdullah bin Qays al-Basri. ini dikuti oleh Jabir Ibn Hayyan al-Sufi. Abu Hashim al-Kufi al-Sufi (150H/761 M) dikatakan oleh setengah pengkaji sebagai orang pertama menggunakan gelaran sufi. Ini tidak dipraktikkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. Benih keimanan dan ketaqwaan ini menjadi ikutan umat terkemudian yang terkenal sebagai al-Tabi’in. Muhammad ibn al-Qasim al-Hasani al-Sufi (219H/834M) dan Abu Hamzah Muhammad al-Sufi (270H/882H). orang yang orang yang pertama mengagaskan konsep al-hubb dalam tasawuf. al-wa’izun dan al-fuqara’. Malik bin Dinar. Penyebaran penghayatan kerohanian ketika itu hanya melalui pembacaan al-Quran dan berikhtikaf dibukit-bukit untuk menjauhkan diri dari hal keduniaan. AlRahman. Manusia dilahirkan untuk mencintai kecantikan dunia dalam kehidupannya tetapi mereka mesti membersihkan diri menerusi ibadah dan mujahadah agar tidak terpengaruh dalam runtunan hawa nafsu. alzurrad. al-buka’un. golongan yang terlibat dalam kehidupan kerohanian yang mementingkan akhirat tidak mempunyai satu peraturan umum atau susunan yang menggunakan istilah sufi atau tasawuf. Al-Tabi’in menjadikan kehidupan rohani generasi sebelum mereka sebagai contoh dan berusaha menerus menghidupkan sunnah dan gaya hidup yang ditunjukkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. Ibn Khaytam dan al-Hasan ibn Abi al-Hasan. Sufyan al-Thawri. Rasulullah SAW dan para sahabat melatih diri dengan sifat ubudiyyah yakni melatih diri melawan hawa nafsu hingga terpandu kepada kebaikan dan kebenaran.nafsu yang berada pada taraf al’ammarah bi al-su iaitu taraf nafsu yang cenderung kuat kepada perbuatan keji serta mungkar. Uwais al-Qarni. Masruq bin Abd. Pada abad kedua Hijrah. Berbagai gelaran merujuk kepada kelompok khusus mereka telah diberikan antaranya. Tokoh sufi yang paling menonjol pada era ini ialah Rabi’at al-Adawiyah. al-ubbad. Pada abad inilah istilah al-sufi dan al-tasawuf digunakan secara meluas sebagai penunjuk kepada golongan tersebut. al-qurra’. Kesimpulannya cirri istimewa kehidupan harakat al-zuhd oleh generasi awal Islam dikurun pertama dan kedua Hijrah meliputi dua aspek: .

Abu Bakar al-Katani menjelaskan pengertian tasawuf sebagai “tasawuf adalah akhlak. memahami kemashalatan makhluk didunia dan tidak menginginkan apa-apa selain keredaan Allah. Aspek al-akhlaqiah Seterusnya pada akhir kurun kedua Hijrah. zahid ‘alim dan ahli tentang ilmu akhirat. Aspek al-ta’abbudiyah 2. Penyusunan ilmu tasawuf bukan untuk menandingi ilmu-ilmu lain tetapi adalah untuk menampal kekurangan keperluan agama dalam kehidupan manusia. Dilain kenyataan nya “Tasawuf ialah menghiasi diri dengan sifat mulia dan menjauhi dari sifat keji”. Imam al-Ghazali memberi contoh di dalam ihya’ mengenai para imam mazhab yang empat yang mempunyai ilmu yang meliputi keseluruhannya. Hubungan yang dekat dengan Rasulullah SAW. sesiapa baik akhlaknya bertambah jernih hatinya”.fiqh yang membicarakan tentang hokum hakam zahir 2. Oleh itu seorang sufi mestilah seorang yang lengkap ilmunya mengenai alQuran dan al-Sunnah. PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KETIGA DAN KEEMPAT Perkembangan ilmu tasawuf bertambah pesat dalam abad ketiga Hijrah yang kemudian dianggap sebagai mercu tanda awal kepada perkembangan seterusnya.1. Ilm al. Pada peringkat awal cirri akhlaqiyyah dalam tasawuf lebih menonjol dan ketara. al-nafsiyyah (kejiwaan) dan al-metafiziqiyyah (ketuhanan). gerakan zuhud di dunia Islam berubah kearah tersendiri menggunakan istilah al-tasawuf. Mereka bukan hanya terkenal sebagai fuqaha’ sahaja tetapi terkenal sebagai abid. Ilm al-tasawuf yang membicarakan aspek batin al-syar’iyyah dan rahsianya. sentiasa beribadah dan berlumba-lumba mengikut jejak Nabi dalam segala aspek. Ibn Khaldun menyebut sebagai muncul satu disiplin ilmu baru dalam al-shar’iyyah yang berbeza dengan ilm al-fiqh sehingga terbahagi kepada dua bahagian: 1. Kegiatan tasawuf pada abad ini boleh disimpulkan dalam istilah al-akhlaqiyyah (budi pekerti). akidah atau tasawuf. Dr Ahmad Alwash membentangkan bahawa umat Islam pada kurun pertama Hijrah terdiri daripada orang yang wara’. Ibn Qayyim al-Jawziyyah memberikan kenyataan yang sama “ orang yang mengkaji ilmu ini sepakat menyimpulkan bahawa tasawuf ialah akhlak” . bertaqwa dan kuat bermujahadah. Pemisahan tersebut adalah dari segi tanggapan bukan hakikatnya kerana asal syariat adalah satu: ilmu fekah bersandarkan ilmu akidah sebagai sandaran furu’ dan ilmu tasawuf bersandarkan kepada kedua ilmu tersebut. meskipun tidak dikenali sebagai ulama kalam.

Ahmad b. Muhammad al-Katani dan banyak lagi. al-Tayfiriyyah. Dihukum bunuh ketika dibawah pemerintahan Khalifah al-Mu’tasim bi Allah pada tahun 309H. Manazil al-Sai’rin oleh Abdullah Ansari dan lain-lain lagi. Hamdun al-Qassar. al-Nuriyyah. Pernah berguru dengan ahli fekah Syakh al-Haramain di Naisabur dan Syakh Abu Ali al-Fadl al-Farmadi seorang alim dan faqih dalam ilmu tasawuf. al-Junaydiyyah. Muhammad b. Yang sesat itu di kenali sebagai al-Hululiyyah. Sepuluh kumpulan tersebut ialah al-Muhasibiyyah. Ramai tokoh sufi telah dilahirkan tetapi yang paling tersohor ialah Abu Hamid al-Ghazali (450-505H) yang telah Berjaya mengharmonikan ilmu fekah dan ilmu tasawuf sebagai ilmu yang saling berkait antara satu sama lain. al-Sahliyyah. PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KELIMA HIJRAH Kegiatan tasawuf berkembang hingga kea bad kelima Hijrah. Kashf al-Mahjub oleh Abu Ali al-Hujwiri.Tokoh sufi yang muncul pada kedua abad ini ialah Abu al-Harith al-Muhasibi Abu Yazid Tayfur al-Bistami. Beliau dilahirkan pada tahun 244H di Baida’. AlHujwiri di dalam bukunya Kashf al-Mahjub memetik kata-kata Abu Husayn alNuri yang memberitahu kewujudan dua belas kumpulan tarekat yang mana sepuluh sahaja yang benar sementara yang lain itu sesat. Mansor al-Hallaj. Al-Hallaj terkenal dengan ungkapan “Anna al Haqq” yang bermaksud “Aku adalah alHaqq”. al-Hakim al-Tirmidhi. al-Khuraziyyah. Seorang tokoh yang istimewa dan masyhur kerana ketokohan dan pengaruhnya. Abu alQasim al-Junayd. al-Qasariyyah. Hukuman itu menjadi kemuncak dari perselisihan yang berlaku antara ulama fekah dan ulama sufi. Golongan sufi yang berada di zaman ini telah menubuhkan secara sendiri perkumpulan dimana ahli-ahli terikat dengan peraturan yang khusus. Abu al-Hasan Ahmad al-Nuri. Sahl b. “Abd Allah al-Tustari. ‘Isa al-Khurra). Pada masa itu juga muncul seorang tokoh sufi yang kontroversi dalam sejarah perkembangan tasawuf pada abad ketiga Hijrah ia itu al-Husayn b. al-Khafifiyyah dan al-Sayyariyah. Al-Ghazali atau nama penuhnya Muhamad ibn Muhammad ibn Muhammad ibn Ahmad al-Tusi dilahirkan pada 450 Hijrah di Kota Tus dalam daerah Isfahan dibahagian timur laut Iran. . Ulama terkemuka yang diberi gelaran Hujjat al-Islam adalah seorang yang pakar dalam pelbagai bidang seperti usul fiqh dengan karyanya al-Mustashfa dan Ihya “ulum al-Din dalam bidang tasawuf. Pembangunan pesat ilmu tasawuf telah melahirkan tulisan ulama-ulama sufi antaranya al-Luma fi al-Tasawuf oleh Sarraj al-Tusi. al-Hakimiyyah.

.Dikenali di Barat sebagai al-Gazel dan meninggal dunia pada 505Hijrah bersamaan 18 Disember 111Masehi di daerah kelahiranya di Kota Tus.

3 “Barang” yang dimaksudkan ialah sesuatu yang berharga dan bernilai.2 Tujuan nya untuk menjaga keselamatan barang dari kecurian. 1. 1. iaitu:i) Harta ‫))المال‬ ii) Wang Ringgit(‫)النقود‬ iii) Dokumen . Takrif 1. kemusnahan dan sebagainya.Ekonomi Islam SIMPANAN / AL WADI’AH (‫)الوديعة‬ 1.1 Wadi’ah ialah akad (‫ )الصيغة‬diantara tuan punya barang dengan pihak yang menyimpan bagi tujuan di simpan. kehilangan.

3.7 Jika Wadi’ah itu musnah atau rosak atas sebab orang yang menyimpan maka wajib orang yang menyimpan menggantikannya. Sebagai penjamin. 3.3 Orang yang menyimpan (‫) الوديع \المستودع‬ 2.9.9. Syarikat.9 Berdasarkan diatas maka tanggungjawab sebuah bank yang menyimpan wadi’ah mempunyai dua corak :i) Amanah ii) Jaminan 3.5 Kedua pihak boleh memfasakhkan akad Wadi’ah pada bila-bila masa. Jika berlaku pengambilan upah maka bertukar tanggungjawab kepada penjamin.1 Wadi’ah adalah halal di sisi syarak kecuali terdapat unsure-unsur haram di dalamnya seperti riba’.8 Boleh mengambil upah ke atas wadi’ah.1 Barang bernilai seperti barang kemas. . 3. 3.4 Sekiranya tuan punya barang atau yang menyimpan terdiri dari orang perseorangan mestilah :i) Sempurna Akal ii) Pintar Tidak disyaratkan cukup umur tetapi jika tidak perlu keizinan dari penjaganya.3 Tuan punya barang dan orang yang menyimpan tidak terhad kepada orang perseorangan. bank adalah sebagai penjamin dan tiada bayaran dikenakan tetapi bank berhak menggunakan wang tersebut dalam urus niaga lain. 3. 3. 3. maka bank bertindak sebagai penjamin.2 Simpanan berbentuk wang ringgit. dokumen penting dan lainlain yang bernilai yang di simpan di peti keselamatan bank. Rukun Wadi’ah 2. Oleh itu sebarang kerosakan. bank bertanggungjawab menggantikan nya. kemusnahan atau kehilangan. 3.6 Tanggungjawab orang yang menyimpan adalah amanah iaitu jika berlaku sesuatu yang tidak diingini maka orang yang menyimpan tidak wajib menggantikannya. 3. 2. Pertubuhan dan Perbadanan. akan tetapi boleh terdiri dari Bank. bank dikehendaki memulangkan semula jika dituntut oleh tuan punya tanpa mengira bank rugi atau untung.4 Ijab Qabul (‫)الصيغة‬ 3.1 Barang yang di simpan ‫))الوديعة‬ 2.iv) v) Sijil Lain-lain barang yang berharga atau berilai disisi syarak.2 Syarat bagi barang yang disimpan dikendalikan oleh orang yang menyimpan.2 Tuan punya barang (‫)المودع‬ 2. penipuan atau sebagainya. Hukum Wadi’ah 3.

maka barang itu diserahkan kepada warisnya untuk urusan fara’id.9 Sekiranya orang yang menyimpan barang meninggal dunia maka berpindah tanggungjawab wadi’ah tersebut kepada warisnya sehingga selesai barang itu diserahkan kepada tuan punya barang.9.3 Adalah digalakkan supaya pihak bank mendapatkan keizinan dari tuan punya barang untuk menggunakan wang tersebut supaya akad wadi’ah lebih bersih.9.9.9. 3. Wadi’ah dalam bidang urusniaga Bank Islam terdapat dalam dua bentuk :i) Akaun Semasa ii) Akaun Simpanan .8 Orang yang menyimpan tidak boleh melakukan akad wadi’ah dengan pihak lain tanpa keizinan tuan punya barang.9. 3.7 Segala pembiyaan makan minum barang wadi’ah berbentuk binatang peliharaan adalah menjadi tanggungjawab tuan punya barang kecuali binatang tersebut digunakan oleh pihak yang menyimpan.9.4 Tuan punya barang boleh mengenakan syarat tertentu untuk keselamatan barang wadi’ahnya.9.3. 3. 3. 3. 3.5 Sekiranya tuan punya barang hilang atau tidak dapat dikesan. maka urusan urus niaga wadi’ah diteruskan sehingga di sahkan kematian tuan punya barang.6 Sekiranya barang wadi’ah tidak boleh tahan lama maka orang yang menyimpan boleh menjualnya dan wang harganya disimpan sehingga sampai tempoh penyerahan semula.

maka ia akan berdepan . Bagi sesiapa yang memandang ringan akan tanggungjawab untuk menguruskan.PENGURUSAN ISLAM ‫بسم الله الرحمن الرحيم‬ Pada permulaan membaca tajuk pelajaran ini. saya berpendapat bahawa bidang Pengurusan Islam adalah lebih kurang sama dengan apa yang telah dipraktikkan dalam dunia moden sekarang di mana banyak “lubang-lubang” atau “tampalan-tampalan” yang perlu dilakukan disana sini bagi menutup kelemahan urusan pentadbiran atau pengurusan sesuatu projek yang dilaksanakan. Setelah di beri penerangan dapat di fahami bahawa bidang pengurusan ini adalah merupakan amanah Allah kepada sesiapa yang bertanggungjawab atas sesuatu pekerjaan yang direncanakan.

Sumber kedua iaitu al-Sunnah. kecekapan yang bersistematik dalam surah as-Saff:4. Lihat sahaja kejayaan dalam tempoh yang singkat merevolusi pemikiran masyarakat jahiliyah menjadi suatu kaum yang kuat di Tanah Arab. politik. social. perhungan awam atau komunikasi dalam surah an-Nisaa:86. kita akan mendapati petunjuk yang nyata yang telah dibekalkan kepada umat terkemudian untuk mengikutinya walaupun diketika itu cara hidup adalah amat “simple”. al-Tirmizi. konsep ibadah dalam surah al-Mulk :21. Pentadbiran Rasulullah SAW dilaksanakan berdasar prinsip syariah dan berpaksikan kepada kesedaran beragama serta bernilaikan aspek kemanusiaan. ketua keluarga dan ketua agama. Rasulullah SAW bukan sahaja role model bagi umat Islam tetapi panduan yang amat berguna kepada seluruh umat manusia. larangan rasuah dalam surah al-Baqarah: 188.dengan kerosakan akhlak yang serius dan yang lebih teruk lagi bagi menghadapi Allah di padang Mahsyar kelak. konsep Amal Makruf Nahi Munkar dalam surah al-Hajj: 41. pendidikan dan pengurusan. Sistem Pengurusan Islam yang bersumber daripada al-Quran. etika kerja dalam surah al-Ahzab:4 dan berbagai bentuk cara mengurus lain yang kedapatan dalam al-Quran. kata-kata dan saranan baginda SAW berkaitan dengan aspek pengurusandan kepimpinan terdapat dalam enam buku hadis yang sahih iaitu al-Bukhari. . Rasulullah SAW dilihat sebagai pemimpin yang berkarisma. berlaku adil dalam urusan di surah al-Nahl : 90. terdapat ayat-ayat yang berupa peraturan yang berkaitan dengan tatacara kehidupan bermasyarakat yang mencakupi pelbagai bidang seperti ekonomi. Sesungguhnya beruntung mereka yang mengkaji al-Quran sebagai peringatan diri dan keluarga mereka sebelum dipanggil menghadap Illahi. Jika dikaji al-Quran sepenuhnya. konsep kerjasama berpasukan dalam surah al-Maidah:2. dalam surah al-A’raf : 31 dalam menguruskan sumber. mempermudahkan urusan dalam surah an-Nisaa : 29. An-Nasa’iy dan Abu Dawud. Al-Quran merupakan kitab Allah SWT yang mengandungi ajaran yang syumul untuk kemaslahatan seluruh umat manusia. konsep taat dalam surah anNisaa:59. tentera. berwawasan dan memahami dengan mendalam hal hwal agama. al-Sunnah dan ijtihad para sahabat. Muslim. konsep transformasi dalam surah ar-Ra’d:11. jika dikaji secara mendalam mengenai kepimpinan Rasulullah SAW sebagai pemimpin kerajaan. Banyak araha. politik dan social komunitinya. Ibnu Majah. persaudaraan dalam surah al-Hujarat : 2. Ayat-ayat al-Quran mengenai bidang pengurusan boleh dikaji menerusi surah al-Maidah : 2 dalam bentuk kerjasama berpasukan. Sisitem Pengurusan Islam bertujuan untuk mengelakkan kepincangan dan mengatasi kelemahan dasar dan pendekatan sedia ada dalam pentadbiran awam dan juga organisasi korporat. perundangan.

Sumber keempat pengurusan Islam ialah pemikiran klasik ilmuan Islam yang menulis dan mengkaji tentang bidang pengurusan. Al-Mawadi dengan Ahkam as-Sultaniyyah. Selain itu kedapatan dokumen sampingan penting yang lain sebagai rujukan. kualiti dan kecemerlangan dalam organisasi dan hak-hak pekerja. Konsep Pengurusan Islam meliputi konsep kerja dalam Islam. Al-Ghazali dengan Ihya Ulumu Din dan Ibn Taimiyyah dengan As-Siasah as-Syariah. Perubahan yang radikal bersesuaian dengan keadaan semasa telah memantapkan urus tadbir Negara Islam yang berkembang sehingga separuh dunia. Sumber keenam pula ialah pemikiran ilmuan moden sama ada dari Barat mahupun dari Timur.Sumber ketiga daripada ijtihad dan amalan Khulafak Ar-Rasyidin yang empat tetapi yang lebih menbyerlah dalam bidang pengurusan ialah di zaman Saidina Umar ibn al-Khattab sebagai khalifah. Al-Hisbah dan Minhaj as-Sunnah. . etika kerja secara Islam. Kenyataan ini bukan menidakkan sumbangan para sahabat yang lain tetapi banyak perubahan dilakukan di zaman Saidina Umar. Mereka yang terkenal ialah antaranya Ibnu Khaldun dengan Muqadimah. Abu Yusuf dengan kitab al-Kharaj. Sumber kelima ialah pemikiran dan tulisan ilmuan kontemporari Islam mengenai pentadbiran dan pengurusan.

.

dan janganlah engkau menjadi pembela bagi orang-orang yang khianat”. dan janganlah engkau mengikut kehendak hawa nafsu mereka (dengan menyeleweng) dari apa yang telah datang kepadamu dari kebenaran. Dan kalau Allah menghendaki nescaya Ia menjadikan kamu satu umat (yang bersatu dalam ugama yang satu). Bagi tiap-tiap umat yang ada di antara kamu.” Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran." ( al-An’am:14).TAMADUN ISLAM AL-QURAN SEBAGAI SUMBER UTAMA DAN INSPIRASI TAMADUN ISLAM Al-Quran iaitu kalam Allah ialah kitab suci umat Islam yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW untuk seluruh manusia. Kami jadikan (tetapkan) suatu Syariat dan jalan ugama (yang wajib diikuti oleh masing-masing). bahawa mereka beroleh pahala yang besar”. Oleh itu berlumba-lumbalah kamu membuat kebaikan (beriman dan beramal soleh). Dan hendaklah engkau menjalankan hukum di antara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka. dan Ia pula yang memberi makan dan bukan Ia yang diberi makan?" Katakanlah: "Sesungguhnya aku diperintahkan supaya menjadi orang yang pertama sekali menyerah diri kepada Allah (Islam). supaya engkau menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah tunjukkan kepadamu (melalui wahyuNya). Maka jalankanlah hukum di antara mereka (Ahli Kitab) itu dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kepadamu).( surah al-Isra’:9) & “Katakanlah (wahai Muhammad): "Patutkah aku mengambil (memilih) pelindung yang lain dari Allah yang menciptakan langit dan bumi. menjadi pedoman dan falsafah hidup bagi orang-orang yang beriman “Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (ugama Islam). dan berjaga-jagalah supaya mereka tidak memesongkanmu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah . untuk mengesahkan benarnya Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan sebelumnya dan untuk memelihara serta mengawasinya. Al-Quran menjadi sumber rujukan hukum hakam yang utama dalam kehidupan umat manusia. Penyelesaian pertikaian. Al-Quran dianggap sebagai sumber utama kerana ia adalah kitab standard. maka Ia akan memberitahu kamu apa yang kamu berselisihan padanya. Al-Quran menyentuh semua sudut kehidupan di dunia dan akhirat serta menjadi sumber utama dan ilham bagi Muslim dalam membentuk tamadun. tetapi Ia hendak menguji kamu (dalam menjalankan) apa yang telah disampaikan kepada kamu. dan (aku diperintahkan dengan firmanNya): `Jangan sekali-kali engkau menjadi dari golongan orang-orang musyrik itu. dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh. Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya. (al-Nisaa:105) dan “Dan Kami turunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran.

a. “Wahai sekalian umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu: Bukti dari Tuhan kamu. dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua”. dan Kami pula telah menurunkan kepada kamu (Al-Quran sebagai) Nur (cahaya) yang menerangi (segala apa jua yang membawa kejayaan di dunia ini dan kebahagiaan yang kekal di akhirat kelak)”. Oleh itu. tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya). dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). (al-Maidah:48-50). “Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Aya-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keterangan-keterangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. lagi Maha Terpuji”. “Kitab Al-Quran ini. bertaqwalah kamu kepadaku".kepadamu. Menjadi petunjuk yang nyata. ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa” (al-Baqarah:2). s. Kemudian jika mereka berpaling (enggan menerima hukum Allah itu). patutkah mereka berkehendak lagi kepada hukum-hukum jahiliyah? Padahal . (al-Nahl:2). maka ketahuilah. Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. (al-Israa: 82). Cahaya (nur) yang menerangkan kegelapan.tidak ada sesiapa yang boleh membuat hukum yang lebih pada daripada Allah”.(Fusillat:42). dan sesungguhnya kebanyakan dari umat manusia itu adalah orang-orang yang fasik. Tiada kesilapan di dalamnya. “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad. Memberikan erti dan makna hidup yang hakiki. ia diturunkan dari Tuhan Yang Maha Bijaksana. “Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh penduduk alam” (al-Takwir:27). (al-Maidah:15). hanyasanya Allah mahu menyeksa mereka dengan sebab setengah dari dosa-dosa mereka. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”. Bukti kebenaran dari Tuhan. (lalu Ia berfirman kepada Rasul-rasul): "Hendaklah kamu menegaskan kepada umat manusia bahawa tiada Tuhan melainkan Aku. Untuk seluruh umat manusia. “Yang tidak dapat didatangi sebarang kepalsuan dari mana-mana arah dan seginya. “Ia menurunkan malaikat membawa wahyu dengan perintahNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambaNya (yang layak menjadi Rasul). . Sebagai penawar. (an-Nisaa: 174). Sesudah itu.kepada orang-orang yang penuh keyakinan .

bagi orang-orang Islam”. Peringatan dan pengawal. Kandungan al-Quran menyentuh semua . “Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan AlQuran. Merangkumi semua sudut kehidupan social. “Dan bukanlah Al-Quran ini sesuatu yang boleh diadaadakan oleh yang lain dari Allah. mereka beriman kepada Al-Quran. (Al-Nahl:89) Mukjizat al-Quran Merupakan mukjizat maknawi Rasulullah SAW hingga akhir zaman. ekonomi. serta membawa rahmat dan berita yang mengembirakan. (Yunus:37) dan Kalam Allah yang mengariskan kebenaran. lagi mengesahkan kebenaran (Kitab-kitab Suci) yang diturunkan sebelumnya. “Dan ini ialah Kitab (Al-Quran) yang Kami turunkan. dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya”. astronomi dan politik. dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). dan Kami datangkanmu (wahai Muhammad) untuk menjadi saksi terhadap mereka ini (umatmu). (al-Furqan:1). untuk menjadi peringatan dan amaran bagi seluruh penduduk alam”. (Al-Maidah:15). petunjuk dan rahmat. s. dan Kami turunkan kepadamu Al-Quran menjelaskan tiap-tiap sesuatu dan menjadi hidayah petunjuk.Nikmat dan furqan. dan orang-orang yang beriman kepada hari akhirat. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”. penyusunan. yang mengandungi berkat (banyak faedah-faedah dan manfaatnya).pemisah antara haq dan batil. tetapi Al-Quran itu diturunkan oleh Allah untuk membenarkan Kitab-kitab yang diturunkan sebelumnya. Bagi ahli bahasa Arab. seorang saksi terhadap mereka. tidak ada sebarang syak dan ragu-ragu pada Al-Quran itu tentang datangnya dari Allah. Al-Quran mengajak manusia untuk merenungi sejarah umat terdahulu untuk diambil pengajaran daripadanya. (al-Hijr:9). “Dan (ingatkanlah tentang) hari Kami bangkitkan dalam kalangan tiap-tiap umat. Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam”. dan supaya engkau memberi peringatan kepada penduduk "Ummul-Qura" (Makkah) serta orang-orang yang tinggal di kelilingnya. (al-An’am:92). Mukjizat yang besar. Banyak maklumat terkini menepati apa yang dinyatakan di dalam kitab ini. dan mereka tetap mengerjakan dan memelihara sembahyangnya”.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keteranganketerangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. “Maha berkat Tuhan yang menurunkan Al-Furqaan kepada hambaNya (Muhammad). gaya bahasa al-Quran sangat indah dan tiada tandingannya. dari golongan mereka sendiri. sains. dan untuk menjelaskan satu persatu hukum-hukum Syarak yang diwajibkan (atas kamu). penggunaan ayat. “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad.a. Sebagai pencetus inspirasi kepada ibadah manusia dan kesusasteraan Arab.

sudut kehidupan dengan perkara pokoknya ialah tauhid yang merupakan tema terpenting. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful