P. 1
QAWAID FIQHIYYAH

QAWAID FIQHIYYAH

|Views: 1,217|Likes:

More info:

Published by: Ahmad Tarmiji Bin Osman on Dec 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/03/2015

pdf

text

original

QAWAID FIQHIYYAH

1.

Contoh. Seorang ketika akan melaksanakan solat telah berijtihad tentang arah kiblat. Kemudian di tengah-tengah solat, ijtihadnya berubah dan tidak sama dengan hasil ijtihadnya yang pertama. Maka dia harus menggunakan hasil ijtihadnya yang kedua serta tidak diwajibkan qada’. Meskipun ijtihadnya sampai berubah sebanyak empat kali sehingga dia berubah arah kiblat empat kali dalam satu solat empat rakaat. Contoh. Seorang yang telah menceraikan isterinya dua kali melakukan khulu’. Kemudian dia berijtihad yang hasilnya adalah bahawa khulu’ tidak termasuk talak sehingga dia kembali dengan isterinya. Setelah itu jelas baginya bahawa khulu’ adalah termasuk talak, maka dia wajib menceraikan isterinya kerana bererti dia telah menceraikan isterinya sebanyak tiga kali (bain) dan untuk dapat kembali harus melalui mukhallil .

Ijtihad seseorang tidak dapat ibatalkan engan ijtihad orang lain

Contoh. Ada seseorang menjual satu karton minuman yang terdiri dari 12 botol coca-cola dan 12 botol arak dalam satu transaksi. Transaksi itu disebut tafriq as-shafqah kerana hukum menjual coca-cola adalah halal sedangkan menjual arak adalah haram. Dalam masalah ini terdapat perbezaan pendapat diantara Ulama. Contoh: Ada seseorang yang sedang junub mati syahid. Perkara junub mengharuskan dia untuk dimandikan, sedangkan keadaan mati syahid mencegah untuk dimandikan. Dalam masalah ini dimenangkan yang mencegah, iaitu dia tidak boleh dimandikan.

2. Apabila perkara halal dan haram bercampur, maka dimenangkan yang haram

Contoh. Kalau ada seseorang yang berada di posisi Saf pertama, maka dia tidak boleh mundur ke saf kedua untuk mempersilakan orang lain mengambil tempatnya. Contoh. Kalau si A mempunyai air hanya cukup untuk wudu’ satu orang, sedangkan ketika itu dia memerlukan wudu’, juga kawannya yang ketika itu sedang bersama dia, maka kewajiban si A adalah menggunakan air itu untuk berwudu’ dan biarkan kawannya itu bertayammum. Tidak boleh bagi si A

3. Mengutamakan orang lain dari diri sendiri dalam perkara ibadat adalah sesuatu yang di benci

Yang mengikut adalah sama hukumnya dengan yang diikuti Contoh. Hukuman yang ditetapkan hukum jenayah Islam tidaklah dapat dilakukan kalau masih ada keraguan terhadap seseorang itu dijatuhi hukuman Contoh. Dalam urusan jual beli harta dimana bangunan dijual tetapi tanahnya tidak termasuk dalam urusniaga tersebut . 4. Status pernikahan diluar Negara yang tanpa pengetahuan wali yang sah hingga membawa kepada perbalahan keluarga kemudian hari. Dan tidak boleh baginya untuk mendahulukan saudaranya tersebut dalam perkara ibadah. Contoh. Kalau ada seseorang yang hanya mempunyai satu pakaian yang menutup aurat dan ketika itu masuk waktu solat. sedangkan saudaranya yang tidak punya pakaian untuk menutup aurat. Dalam kes merancang dan mencuri barang sendiri yang mana terdapat syubhah (kekeliruan) dalam menjatuhkan hukuman. 5. Si bapa kesempitan hidup hingga sanggup menjual anak yang masih dalam kandungan isterinya tetapi tidak si ibunya sekali. Jika tiada penguatkuasaan undang-undang jalanraya oleh JPJ dan Polis serta tiada yang mahu mengikuti arahan lampu isyarat. maka keadaan akan menjadi huru hara dengan banyak kemalangan serta kematian yang berlaku yang mengakibatkan kerugian besar kepada kerajaan. 6. Seseorang yang merdeka tidak termasuk dalam sesuatu yang wajib dibayarkan apabila ia binasa . Tindakan penguasa terhadap rakyat selalunya bergantung kepada pertimbangan kemashalatan rakyat Contoh.untuk mempersilakan bertayammum. 7. kawannya wudu’ sedangkan dirinya sendiri Contoh. Contoh. begitu jual beli tanah tetapi hasil didalamnya tidak disekalikan. maka menjadi kewajiban tuan punya tadi untuk solat terlebih dahulu menggunakan pakaian tersebut kemudian dia pinjamkan kepada saudaranya.

pemerah (yang membuat). maka dalam solatnya ini tercakup solat tahiyyatul masjid (mengagungkan masjid). telah mengisytiharkan bahawa peminum. Mengamalkan sesuatu perkataan lebih baik dari mensia-siakan Contoh.w. kerana maksud tahiyyatul sudah tercapai yaitu melakukan solat sebelum duduk didalam masjid. penjual dan seterusnya… adalah berdosa semuanya." (Riwayat Ahmad) Contoh. sebagai contoh.w. gambar lucah/porno. Apabila hadas. Apabila berkumpul dua perkara yang sejenis sedangkan tidak berlainan maksud keduanya. yang menghidangkan. Setelah solat fardhu atau sunah rawatib ini dia tidak perlu melakukan solat tahiyyatul masjid lagi. Apabila Islam mengharamkan zina. yang diberi. tidak perlu dua kali mandi. maka dia layak untuk mendapat penjagaan dari Allah tetapi bagi orang yang insaf . bercampur gaul dengan bebas." (Ada disebutkan di dalam Ighatsatul Lahafan. nyanyian tidak bermoral dan seterusnya Contoh. Kes memperdagangkan manusia yang banyak terdapat akhir-akhir ini melibatkan rakyat Negara asing yang dijadikan pekerja seks serta keldai dadah. penulis dan para saksinya. 8. Ertinya: "Akan datang suatu masa di mana manusia menganggap halal riba dengan nama jual-beli. tidak berkahlak. Di dalam masalah riba pula. diharamkan juga segala mukadimah zina dan perkara-perkara yang boleh membawa ke arah itu. jinabat dan haid berkumpul. maka cukup satu kali mandi. 1/325) 9. berkhalwat/berduaduaan yang diharamkan. Baginda memberitahu yang berdosa ialah pemakan riba. Mendengar nasihat dan bimbingan dari orang yang lebih alim. Sesuatu yang berada di sekeliling barang yang haram adalah dihukumkan haram juga Contoh. maka masukkan salah satunya pada yang lain Contoh. pemberi riba. Ini ada disebutkan di dalam hadis Rasulullah s.: Ertinya: "Sungguh akan ada satu golongan dari ummatku yang menganggap halal minum arak dengan memberikan nama lain. Di dalam masalah arak. Seperti mempamerkan perhiasan (tabarruj jahiliyah).Contoh. Apabila seseorang masuk kedalam masjid lalu solat fardhu atau solat sunah rawatib. Contoh. 10.a. Nabi s.a.

Perkara bacaan Qunut. Berusaha keluar daripada masaalah persengketaan adalah disukai Contoh. 11. . Jangan keluar kata-kata penghinaan kepada sesiapa sahaja. Perkahwinan berlainan ugama adalah dilarang oleh Islam kerana ia lebih banyak keburukan daripada kebaikan terutama dalam kes perempuan Islam berkahwin dengan lelaki berlainan ugama. Kekuatan tarikan dalam mendidik lebih cenderung kepada meninggalkan asas agama. bacaan tahlil dan wirid selepas solat adala khilaf ulama. 12. 13. Hasil daripada sesuatu barang yang sudah dibeli adalah milik si pembeli Contoh.dan sedar setelah menerima teguran maka dia lebih layak untuk mendapat kemulian dari Allah. Perselisihan pendapat patut dielakkan. Penghalang lebih kuat daripada perosak Contoh. Solat Qalbiah.

Tugas ini perlu dijalankan menerusi secara tersusun dengan cara berjemaah dan tidak mungkin berseorangan.DAKWAH ISLAMIYYAH Kerja Dakwah Secara Berjemaah Kerja Amal Jama’i merupakan tuntutan yang difardhukan Muslim yang mukallaf. Islam merupakan satu agama yang bukan keatas setiap tuntutan Islam dicapai secara untuk individu .

Pengikut yang pelbagai resam budaya serta adat menjadikan tugas itu lebih mencabar. katanya : “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : Tidak ada seorangpun dari hamba Allah yang diberikannya (amanah) mengawal rakyat kemudian dia meninggal dunia dimana di hari kematian itu dia menipu (mengkhianati) rakyatnya kecuali Allah haramkan ke atasnya syurga”. ini diikuti pula oleh Khulafa’ ar-Rasyidin diatas dasar yang sama. Tanggungjawab memimpin ini amat berat untuk dipikul sehingga para Malaikat dan seluruh kejadian Allah SWT tidak sanggup memikul beban tugas tersebut. Amanah kepimpinan menjadi berat dengan banyaknya permasaalahan yang mendesak dalam dunia Islam dimana memerlukan sumbangan serta pengorbanan bagi merungkaikan permasaalahan usaha dan jihad ini. Pengkisahan ini dinyatakan dalam al. Amanah dan Tanggungjawab Pemimpin Adalah Berat Dari Abi Ya’la Maqal bin Yasar Radhiyallahu ‘anhu. Amanah menyebarkan dakwah agama Islam menjadi lebih sukar untuk pemimpin mengawal barisan pimpinannya kerana luasnya kawasan takluknya dan ramai pengikutnya. Tugas sebagai Khalifah Allah dimuka bumi ini untuk memastikan agama Islam dapat ditegakkan adalah merupakan tanggungjawab yang amat berat. Oleh itu pergerakan itu mesti melalui jemaah.tertentu sahaja tetapi adalah merupakan keseluruhannya dan Negara amnya. Sesungguhnya mereka ini lah merupakan sebaik-baik manusia daripada ummat ini. Tidak mungkin sebarang masaalah diabaikan atau diabaikan. Ini bersesuaian dengan firman Allah SWT iaitu : agama untuk ummah Sejarah telah membuktikan bagaimana Rasulullah SAW membina kerajaan Islam pertama di Madinah melalui penyatuan ummah.Quran melalui Surah AlBaqarah ayat 30. Apa sahaja bentuk .

kejahilan. penyedaran. perpecahan. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat dan besar dengan kehadiran musuh-musuh Islam yang akan menggunakan semua tipudaya serta kelengkapan yang mereka miliki untuk memusnah dakwah Islam itu dengan cara yang dibenarkan ataupun tidak. kemiskinan dan lain-lain lagi. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat oleh sebab tabiat marhalah yag dilalui oleh dakwah dan umat Islam. menentukan segala tujuan. gaya hidup sehingga menolak kepercayaan kepada Allah dilakukan untuk memesongkan akidah anggota jemaah. Jemaah Mesti Mempunyai Manhaj Dan Pengikut Mana-mana jemaah yang ingin mencapai matlamat dan tujuannya mesti mempunyai manhaj yang jelas dan nyata. kesejahteraan barisan dan istiqamah dalam fikiran. menjaga kepakaran yang ada dan menjaga amanah kepercayaan daripada mereka yang ikhlas di medan amal islami. ekonomi. Tidak mungkin bagi sau jemaah untuk bekerja tanpa pemimpin yang mengatur kerja. bahaya yang melingkungi dari setiap sudut serta peringkat hingga membawa kepada sikap takut mati dan kasihkan dunia. Demikian besar natijah dan amanahnya tanggungjawab kepimpinan untuk dipikul. Menjadi kewajipan keatas jemaah Islam menyumbangkan segala daya usaha supaya dapat menghasilkan cita-cita yang diharapkan. Amanah kepimpinan ini makin bertambah berat kerana liku perjalanan dakwah yang semakin mencabar dengan halangan yang berliku. Apa yang dituntut dari pimpinan jamaah untuk meneruskan perjalanan. Berbagai bentuk serangan dari segi ketenteraan. Jemaah juga mestilah mempunyai pekerja yang bekerja mengikut garis panduan manhaj tersebut serta mempunyai pemimpin yang berwibawa.bantuan perlu dihulurkan. kebudayaan. Pemimpin harus dapat membangkitkan semangat pengikutnya untuk melepasi halangan dan mengawal diri dari bahaya yang menghalang serta perkara yang diperlukan seperti tarbiyyah. . dan cara-cara yang perlu diikuti dengan perlaksanaan dan dirujuk untuk penjelasan untuk semua perkara yang diperlukan.

8. membantu pemimpin dan juga memberikan pandangan serta nasihat kepada mereka. Amanah memerlukan kepada bersatu dalam setiap perkara sehingga Allah memberikan kemenangan. Mestidapat menaikkan semangat pengikut. Ini akan mendorongnya bersegera melakukan kebaikan. Jika tidak. Ini dapat mengawal mereka dari setiap perkara yang menyekat atau membawa perasaan lemah dalam menghadapi halangan perjuangan. perbaiki amal usahanya hingga ke peringkat ihsan. 6. Mengambil berat terhadap perancangan. 3. pengagihan kerja dan tugas kepada mereka yang layak. pengikut melaksana. 5. Mesti mengambil berat tentang masaalah tarbiyyah dan penyediaan rijal. Pemimpin harus berusaha untuk menghasilkan iman yang teguh yang menjadi asas kukuh pembentukan peribadi sehingga tercapai janji Allah kepada hamba-hambaNya yang beriman. Sentiasa memohon kepada Allah dalam semua keadaan dan perkara baik dalam keadaan susah atau senang. Menyuburkan sifat kasih saying dan persaudaraan kerana Allah dikalangan pendokongnya secar umum dan antar pengikut dengan kepimpinan secara khusus. 4. bagaimana pemimpin dapat meletakkan perancangan untuk dijalankan serta menugaskan ahli supaya melaksanakannya apabila ahli mempunyai kebebasan untuk melaksanakanya atau tidak? 6 perkara yg dpt membantu pemimpin melaksanakan amanah Perkara ini adalah peringatan yang lahir dari landasan kepercayaan kita bahawa semua perkara berada di tangan Allah dan sesungguhnya kita tidak sesekali berupaya untuk melaksanakan kerja atau tujuan kecuali dengan taufiq Allah dan pertolonganNya.Untuk mengelakkan apa-apa percanggahan dalam satu-satu perkara. 9. Keikhlasan tanggungjawab tidak boleh sedikit pun bercampur dengan riya’. . 1. Kepekaan pemimpin terhadap amanah kepimpinan. Mengawal hati daripada rosak dengan cara penyatuan. 7. Tidak ada nilai bagi jemaah selagi pemimpinnya tidak mempunyai hak untuk didengari dan dipatuhi oleh pengikut terutama dalam perkara maksiat. Pemimpin mesti merasakan bahawa Allah sentiasa memerhatikan semua pergerakannya. Jika kurang kepekaan tersebut akan menyebabkan kurang semangat untuk melaksanakan tanggungjawab dengan sempurna. 2. Paling penting kepada orang bertanggungjawab mestilah ikhlas dan jujur kepada Allah.

.

Tanpanya Islam hanya hadir sekadar lambang semata-mata. Ilmu tasawuf merupakan intipati Islam yang seharusnya ada dalam hati setiap Muslim. Dengan ini segala sifat-sifat keji dan kasihkan dunia akan dapat dihakiskan dari hati setiap Muslim. Semakin kuat pegangannya kepada .TASAWUF ISLAM PENDAHULUAN Ilmu tasawuf bukanlah suatu yang mudah untuk difahami dan dihayati secara teori atau praktikal. Oleh sebab itu menjadikannya suatu ilmu yang kurang diminati ramai. Sifat ilmunya yang berpaksi kepada hati dan amalannya. Intipati ini mengawal hati setiap Muslim dalam sifat rahbah dan raghbah untuk sentiasa merasakan kasih saying Allah SWT dengan rasa takut kepada-Nya.

semakin bertambah kewaspadaannya dalam menjauhi larangan dan melaksanakan suruhan-Nya dalam menunaikan hakhak hamba-Nya. Dalam istilah lain. taqwa dan segala bentuk kehidupan yang tidak mengutamakan kehidupan dunia. Asal perjalanan golongan itu adalah sesuatu yang mantap iaitu satu gaya hidup yang benar dan berpandukan hidayah dikalangan mukminin golongan awal Islam yang terdiri dari kubar Sahabah. kehidupan dunia tidak berputik dihati dimana kehidupan dunia tidak menguasai hatinya serta mendorongnya berpaling dari ketaatan kepada Allah SWT. Kewujudan pertama didahului dengan zuhud iaitu gaya hidup yang lebih mementingkan akhirat. 2. berzuhud dari kelazatan harta dan kemegahan yang menjadi kegemaran orang ramai serta menjauhi dari makhluk dengan melaksanakan khalwah untuk tujuan beribadah” Kesimpulan yang dapat disimpulkan ialah : 1. Cara ini telah tersebar luas dikalangan orang-orang Islam generasi pertama. sebaliknya mengutamakan agama. Kehidupan yang berasaskan kepada sentiasa beribadah dan menumpukan diri secara khusus kepada Allah serta berpaling dari kebendaan dan perhiasan dunia. Ibnu Khaldun memperkatakan ilmu tasawuf ini dalam Muqadimmah bahawa : “Ilmu tasawuf adalah salah satu dari ilmu-ilmu al-shar’iyyah yang kemunculannya adalah baru dalam agama Islam. zuhud. bahawa kehidupan cara Nabi dan para sahabat menjadi contoh utama kepada orang-orang Islam sama ada melalui perkataan atau perbuatan baginda” . TASAWUF ZAMAN NABI MUHAMMAD SAW Penghayatan tasawuf melalui kehidupan zuhud yang mementingkan akhirat tetapi tidak menolak dunia. Tabi’in serta orang yang selepas mereka.syariat dan hukum-hukumnya. wara’. Muustafa Hilmi menegaskan dalam bukunya al-Hayah al-Ruhiyyah fi alIslam dengan katanya : “Bermulanya kehidupan kerohanian dalam Islam ialah dengan kehidupan secara takashuf. Perkembangan ilmu tasawuf telah wujud dizaman Nabi Muhammad SAW pada tahap yang lengkap dan sempurna sekalipun nama tasawuf belum digunakan ketika itu dengan menjadikan al-Quran dan Sunnah sebagai rujukan yang memberikan “kata putus” kepada setiap perbahasan. Tasawuf adalah satu disiplin ilmu yang lahir agak lewat sehingga menjadikan perdebatan umum.

ia adalah benih pertama yang melahirkan ahli zuhud. dengan mengharapkan limpah kurnia (pahala) dati Tuhan mereka serta mengharap keredaan-Nya. Keikhlasan dan kesungguhan para sahabat mengikut jejak langkah Nabi telah dirakamkan didalam al-Quran yang bermaksud : “Nabi Muhammad SAW ialah rasul Allah. Gaya hidup tersebut menjadikan hatinya suci dan bersih sebagai kelayakan untuk diturunkan wahyu Allah menerusi surah al-Iqra melalui perantaraan Malaikat Jibrail.h. meninggalkan kemewahan dan menumpukan sepenuhnya kepada Allah SWT. Apabila ditegur oleh Siti Aishah mengenai kakinya yang bengkak kerana beribadat sedangkan baginda adalah maksum. Firman Allah SWT : “Sesungguhnya pada diri Rasul Allah itu contoh teladan yang baik bagi orang-orang yang mengharap kepada Allah dan mengharapkan balasan yang baik di akhirat”.Kenyataan tersebut menjadi petunjuk bahawa kehidupan kerohanian yang kini dikenali sebagai tasawuf telah bermula dalam cara kehidupan Nabi SAW.a. Tanda yang menunjukkan mereka (sebagai orang-orang yang . Aspek pertama yang menunjukkan cirri-ciri tasawuf pada zaman Nabi ialah semasa tahanuth Nabi di Gua Hira’. Kehidupan secara zuhud. dan sebaliknya bersikap kasih saying serta belas kasihan sesama sendiri (umat Islam). Menurut Mustafa Helmi. dan berjihad dijalan Allah dengan penuh keimanan dan keyakinan yang jitu merupakan kehidupan yang dijalani oleh Rasulullah SAW dilihat oleh para sufi sebagai contoh terbaik dan sumber rujukan yang kaya dengan pelbagai ilmu dan amalan tasawuf. Rasulullah SAW diriwayatkan banyak beribadah malam sehingga bengkak kakinya. berjaga malam dan akhlak yang tinggi dan murni. Engkau melihat mereka tetap ruku’ dan sujud. ahli ibadah dan ahli tasawuf. oleh itu kehidupan mereka mengikut cara hidup baginda yang zuhud iaitu lebih mengutamakan agama dan akhirat melebihi segala sesuatu yang lain. para sahabat dan Tabi’in r. dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam). Nabi SAW bertahanuth sekali setahun untuk beribadah disamping merenung ayat-ayat Allah dalam alam ciptaan-Nya. makanan. banyak ibadat. “Apakah aku tidak boleh menjadi hamba yang bersyukur” (Bukhari & Muslim) TASAWUF ZAMAN SAHABAT DAN TABI’IN Para sahabat merupakan golongan yang mendapat didikan secara langsung daripada Rasulullah SAW secara “direct”. baginda hanya menjawab. (ai-Ahzab : 21) Ayat tersebut tidak mengubah cara hidup zuhud Rasulullah SAW baik dari segi kebendaan.

Salman al-Farisi. Abu Dzar al-Ghifari. sentiasa berzikir. Anas bin Malik. Mereka terdiri daripada Muhajirin dan Ansar yang tidak punya harta serta keluarga. beliau menjawab. Diriwayatkan beliau menampal baju sendiri dan apabila ditanya. Abdullah bin Mas’ud. dan menjalani kehidupan secara zuhud. Menurutnya kelompok ini amat dikasihi Rasulullah yang sentiasa bermuamalah dengan mereka dan telah dijadikan contoh oleh Allah dalam kehidupan berzuhud. Kezuhudan beliau membolehkannya mendermakan hartanya atas nama jihad. Sentiasa melatih dirinya hidup secara zuhud. Ciri khusus zuhud yang dipamerkan bukan sahaja diakui oleh sarjana Islam tetapi diakui oleh para sarjana Barat juga. Di dalam kelompok itu terdiri sahabat-sahabat besar seperti Muaz bin Jabal. Syhayb al-Rumi dan Hudzaifah bin al-Yaman. Bilal bin Rabbah. Abu Ubydah alJarrah. takashshuf dan sabar. (al-Fath : 29) Para sahabat yang terdiri daripada Khulafa’ al-Rasyidin mempunyai kisah tersendiri dalam bab zuhud ini. Abu Talib al-Makki dalam Qut alQulub menjelaskan bahawa zuhud dimaksudkan ialah merujuk kepada hawa . menghabiskan waktu siang dengan berpuasa dan berjaga malam untuk beribadah. Abdullah bin Abbas. pakaiannya hanya satu dan hanya bercakap menggunakan hujung lidah sahaja. Saidina Umar al-Khattab pernah memakai baju denga dua belas tampalan sedangkan pada ketika itu beliau adalah merupakan Amirul Mukminin umat Islam. maka beliau menjawab. Apabila ditanya sebabnya. takashshuf. namun kemewahan dunia tidak melalaikan beliau. “Cara ini yang membolehkan aku memperolehi ilmu”. Kebersihan rohaninya menjadi tempat limpahan hikmah dan ilmu seperti sabda Rasulullah SAW : “Sesungguhnya Allah menjadikan kebenaran pada lidah Umar dan hatinya”. meneliti al-Quran. : ”untuk mengkhusyukkan hati dan diikuti oleh orangorang mukmin” Ibn Hanbal dalam kitabnya al-Zuhd mengambarkan mengenai sekumpulan para sahabat yang dikenali sebagai ahl al-Suffah yang tinggal di satu sudut Masjid Nabi. Saidina Uthman al-Affan merupakan antara sahabat-sahabat Nabi yang mempunyai harta. Saidina Ali sangat terkenal dengan kehidupan yang zuhud.salih terdapat pada muka mereka dari kesan sujud (dan ibadah yang ikhlas)”. Abu Naim al-Asfahani dalam karangannya Hilyat al-Awliya menyifatkan mereka sebagai satu kumpulan yang Allah telah bersihkan hati mereka dari mengharapkan keduniaan dan sentiasa berada dibawah pemeliharaan Allah dari terpesona kepada keseronokan dunia dan lalai kepada Allah. Saidina Abu Bakar diriwayatkan pernah berlapar selama enam hari. Abdullah bin Umar.

golongan yang terlibat dalam kehidupan kerohanian yang mementingkan akhirat tidak mempunyai satu peraturan umum atau susunan yang menggunakan istilah sufi atau tasawuf. Rasulullah SAW dan para sahabat melatih diri dengan sifat ubudiyyah yakni melatih diri melawan hawa nafsu hingga terpandu kepada kebaikan dan kebenaran. Masruq bin Abd. Sufyan al-Thawri. Uwais al-Qarni. Abu Hashim al-Kufi al-Sufi (150H/761 M) dikatakan oleh setengah pengkaji sebagai orang pertama menggunakan gelaran sufi. al-buka’un. Kesimpulannya cirri istimewa kehidupan harakat al-zuhd oleh generasi awal Islam dikurun pertama dan kedua Hijrah meliputi dua aspek: . orang yang orang yang pertama mengagaskan konsep al-hubb dalam tasawuf. Berbagai gelaran merujuk kepada kelompok khusus mereka telah diberikan antaranya. ini dikuti oleh Jabir Ibn Hayyan al-Sufi.nafsu yang berada pada taraf al’ammarah bi al-su iaitu taraf nafsu yang cenderung kuat kepada perbuatan keji serta mungkar. al-wa’izun dan al-fuqara’. Muhammad ibn al-Qasim al-Hasani al-Sufi (219H/834M) dan Abu Hamzah Muhammad al-Sufi (270H/882H). Al-Tabi’in menjadikan kehidupan rohani generasi sebelum mereka sebagai contoh dan berusaha menerus menghidupkan sunnah dan gaya hidup yang ditunjukkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. alzurrad. Sifat al-Rabaniyyah iaitu satu sikap yang memandang kehidupan dunia itu satu perkara yang buruk sehingga jika mahu menjalani kehidupan zuhud terpaksa mengenepikan sesuatu yang baik dari dunia ini. Tokoh sufi yang paling menonjol pada era ini ialah Rabi’at al-Adawiyah. Malik bin Dinar. Benih keimanan dan ketaqwaan ini menjadi ikutan umat terkemudian yang terkenal sebagai al-Tabi’in. Ini tidak dipraktikkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. Manusia dilahirkan untuk mencintai kecantikan dunia dalam kehidupannya tetapi mereka mesti membersihkan diri menerusi ibadah dan mujahadah agar tidak terpengaruh dalam runtunan hawa nafsu. Pada abad inilah istilah al-sufi dan al-tasawuf digunakan secara meluas sebagai penunjuk kepada golongan tersebut. al-ubbad. Ibn Khaytam dan al-Hasan ibn Abi al-Hasan. Amirbin Abdullah bin Qays al-Basri. Pada abad kedua Hijrah. al-qurra’. AlRahman. Individu lain yang tergolong dalam kelompok ini ialah Hasan alBasri. Penyebaran penghayatan kerohanian ketika itu hanya melalui pembacaan al-Quran dan berikhtikaf dibukit-bukit untuk menjauhkan diri dari hal keduniaan.

Kegiatan tasawuf pada abad ini boleh disimpulkan dalam istilah al-akhlaqiyyah (budi pekerti). Hubungan yang dekat dengan Rasulullah SAW. Pada peringkat awal cirri akhlaqiyyah dalam tasawuf lebih menonjol dan ketara. sentiasa beribadah dan berlumba-lumba mengikut jejak Nabi dalam segala aspek. zahid ‘alim dan ahli tentang ilmu akhirat. Ibn Qayyim al-Jawziyyah memberikan kenyataan yang sama “ orang yang mengkaji ilmu ini sepakat menyimpulkan bahawa tasawuf ialah akhlak” . Ilm al-tasawuf yang membicarakan aspek batin al-syar’iyyah dan rahsianya. sesiapa baik akhlaknya bertambah jernih hatinya”.1. Penyusunan ilmu tasawuf bukan untuk menandingi ilmu-ilmu lain tetapi adalah untuk menampal kekurangan keperluan agama dalam kehidupan manusia. Mereka bukan hanya terkenal sebagai fuqaha’ sahaja tetapi terkenal sebagai abid. Pemisahan tersebut adalah dari segi tanggapan bukan hakikatnya kerana asal syariat adalah satu: ilmu fekah bersandarkan ilmu akidah sebagai sandaran furu’ dan ilmu tasawuf bersandarkan kepada kedua ilmu tersebut. meskipun tidak dikenali sebagai ulama kalam. Imam al-Ghazali memberi contoh di dalam ihya’ mengenai para imam mazhab yang empat yang mempunyai ilmu yang meliputi keseluruhannya. PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KETIGA DAN KEEMPAT Perkembangan ilmu tasawuf bertambah pesat dalam abad ketiga Hijrah yang kemudian dianggap sebagai mercu tanda awal kepada perkembangan seterusnya. memahami kemashalatan makhluk didunia dan tidak menginginkan apa-apa selain keredaan Allah. akidah atau tasawuf. Aspek al-ta’abbudiyah 2. Dilain kenyataan nya “Tasawuf ialah menghiasi diri dengan sifat mulia dan menjauhi dari sifat keji”. Oleh itu seorang sufi mestilah seorang yang lengkap ilmunya mengenai alQuran dan al-Sunnah. Abu Bakar al-Katani menjelaskan pengertian tasawuf sebagai “tasawuf adalah akhlak. gerakan zuhud di dunia Islam berubah kearah tersendiri menggunakan istilah al-tasawuf. al-nafsiyyah (kejiwaan) dan al-metafiziqiyyah (ketuhanan).fiqh yang membicarakan tentang hokum hakam zahir 2. bertaqwa dan kuat bermujahadah. Aspek al-akhlaqiah Seterusnya pada akhir kurun kedua Hijrah. Dr Ahmad Alwash membentangkan bahawa umat Islam pada kurun pertama Hijrah terdiri daripada orang yang wara’. Ibn Khaldun menyebut sebagai muncul satu disiplin ilmu baru dalam al-shar’iyyah yang berbeza dengan ilm al-fiqh sehingga terbahagi kepada dua bahagian: 1. Ilm al.

Tokoh sufi yang muncul pada kedua abad ini ialah Abu al-Harith al-Muhasibi Abu Yazid Tayfur al-Bistami. al-Sahliyyah. Pembangunan pesat ilmu tasawuf telah melahirkan tulisan ulama-ulama sufi antaranya al-Luma fi al-Tasawuf oleh Sarraj al-Tusi. Sepuluh kumpulan tersebut ialah al-Muhasibiyyah. Golongan sufi yang berada di zaman ini telah menubuhkan secara sendiri perkumpulan dimana ahli-ahli terikat dengan peraturan yang khusus. Beliau dilahirkan pada tahun 244H di Baida’. Abu al-Hasan Ahmad al-Nuri. al-Qasariyyah. Yang sesat itu di kenali sebagai al-Hululiyyah. AlHujwiri di dalam bukunya Kashf al-Mahjub memetik kata-kata Abu Husayn alNuri yang memberitahu kewujudan dua belas kumpulan tarekat yang mana sepuluh sahaja yang benar sementara yang lain itu sesat. Manazil al-Sai’rin oleh Abdullah Ansari dan lain-lain lagi. al-Nuriyyah. Al-Ghazali atau nama penuhnya Muhamad ibn Muhammad ibn Muhammad ibn Ahmad al-Tusi dilahirkan pada 450 Hijrah di Kota Tus dalam daerah Isfahan dibahagian timur laut Iran. Mansor al-Hallaj. Ulama terkemuka yang diberi gelaran Hujjat al-Islam adalah seorang yang pakar dalam pelbagai bidang seperti usul fiqh dengan karyanya al-Mustashfa dan Ihya “ulum al-Din dalam bidang tasawuf. “Abd Allah al-Tustari. Pernah berguru dengan ahli fekah Syakh al-Haramain di Naisabur dan Syakh Abu Ali al-Fadl al-Farmadi seorang alim dan faqih dalam ilmu tasawuf. al-Khuraziyyah. Hamdun al-Qassar. Muhammad b. al-Hakim al-Tirmidhi. PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KELIMA HIJRAH Kegiatan tasawuf berkembang hingga kea bad kelima Hijrah. . al-Khafifiyyah dan al-Sayyariyah. Dihukum bunuh ketika dibawah pemerintahan Khalifah al-Mu’tasim bi Allah pada tahun 309H. Seorang tokoh yang istimewa dan masyhur kerana ketokohan dan pengaruhnya. al-Junaydiyyah. Hukuman itu menjadi kemuncak dari perselisihan yang berlaku antara ulama fekah dan ulama sufi. Kashf al-Mahjub oleh Abu Ali al-Hujwiri. Ramai tokoh sufi telah dilahirkan tetapi yang paling tersohor ialah Abu Hamid al-Ghazali (450-505H) yang telah Berjaya mengharmonikan ilmu fekah dan ilmu tasawuf sebagai ilmu yang saling berkait antara satu sama lain. Pada masa itu juga muncul seorang tokoh sufi yang kontroversi dalam sejarah perkembangan tasawuf pada abad ketiga Hijrah ia itu al-Husayn b. Al-Hallaj terkenal dengan ungkapan “Anna al Haqq” yang bermaksud “Aku adalah alHaqq”. Abu alQasim al-Junayd. Muhammad al-Katani dan banyak lagi. Sahl b. al-Hakimiyyah. al-Tayfiriyyah. Ahmad b. ‘Isa al-Khurra).

.Dikenali di Barat sebagai al-Gazel dan meninggal dunia pada 505Hijrah bersamaan 18 Disember 111Masehi di daerah kelahiranya di Kota Tus.

iaitu:i) Harta ‫))المال‬ ii) Wang Ringgit(‫)النقود‬ iii) Dokumen . 1.3 “Barang” yang dimaksudkan ialah sesuatu yang berharga dan bernilai. kehilangan.Ekonomi Islam SIMPANAN / AL WADI’AH (‫)الوديعة‬ 1. 1. kemusnahan dan sebagainya.2 Tujuan nya untuk menjaga keselamatan barang dari kecurian.1 Wadi’ah ialah akad (‫ )الصيغة‬diantara tuan punya barang dengan pihak yang menyimpan bagi tujuan di simpan. Takrif 1.

3.3 Tuan punya barang dan orang yang menyimpan tidak terhad kepada orang perseorangan. bank bertanggungjawab menggantikan nya. penipuan atau sebagainya. akan tetapi boleh terdiri dari Bank. Sebagai penjamin.9 Berdasarkan diatas maka tanggungjawab sebuah bank yang menyimpan wadi’ah mempunyai dua corak :i) Amanah ii) Jaminan 3. Pertubuhan dan Perbadanan.3 Orang yang menyimpan (‫) الوديع \المستودع‬ 2. Oleh itu sebarang kerosakan. 2. Rukun Wadi’ah 2.8 Boleh mengambil upah ke atas wadi’ah. Syarikat.1 Barang bernilai seperti barang kemas.9. dokumen penting dan lainlain yang bernilai yang di simpan di peti keselamatan bank.2 Tuan punya barang (‫)المودع‬ 2.9. 3.7 Jika Wadi’ah itu musnah atau rosak atas sebab orang yang menyimpan maka wajib orang yang menyimpan menggantikannya. 3.iv) v) Sijil Lain-lain barang yang berharga atau berilai disisi syarak. 3. 3.5 Kedua pihak boleh memfasakhkan akad Wadi’ah pada bila-bila masa. . bank dikehendaki memulangkan semula jika dituntut oleh tuan punya tanpa mengira bank rugi atau untung. 3. maka bank bertindak sebagai penjamin. 3.4 Ijab Qabul (‫)الصيغة‬ 3. kemusnahan atau kehilangan.2 Simpanan berbentuk wang ringgit.1 Wadi’ah adalah halal di sisi syarak kecuali terdapat unsure-unsur haram di dalamnya seperti riba’.1 Barang yang di simpan ‫))الوديعة‬ 2.4 Sekiranya tuan punya barang atau yang menyimpan terdiri dari orang perseorangan mestilah :i) Sempurna Akal ii) Pintar Tidak disyaratkan cukup umur tetapi jika tidak perlu keizinan dari penjaganya.6 Tanggungjawab orang yang menyimpan adalah amanah iaitu jika berlaku sesuatu yang tidak diingini maka orang yang menyimpan tidak wajib menggantikannya.2 Syarat bagi barang yang disimpan dikendalikan oleh orang yang menyimpan. bank adalah sebagai penjamin dan tiada bayaran dikenakan tetapi bank berhak menggunakan wang tersebut dalam urus niaga lain. Hukum Wadi’ah 3. Jika berlaku pengambilan upah maka bertukar tanggungjawab kepada penjamin. 3. 3.

3 Adalah digalakkan supaya pihak bank mendapatkan keizinan dari tuan punya barang untuk menggunakan wang tersebut supaya akad wadi’ah lebih bersih.9.9.9.6 Sekiranya barang wadi’ah tidak boleh tahan lama maka orang yang menyimpan boleh menjualnya dan wang harganya disimpan sehingga sampai tempoh penyerahan semula. maka barang itu diserahkan kepada warisnya untuk urusan fara’id. Wadi’ah dalam bidang urusniaga Bank Islam terdapat dalam dua bentuk :i) Akaun Semasa ii) Akaun Simpanan . 3.5 Sekiranya tuan punya barang hilang atau tidak dapat dikesan.9 Sekiranya orang yang menyimpan barang meninggal dunia maka berpindah tanggungjawab wadi’ah tersebut kepada warisnya sehingga selesai barang itu diserahkan kepada tuan punya barang. 3.9.3.9. 3. 3. 3.9. 3.4 Tuan punya barang boleh mengenakan syarat tertentu untuk keselamatan barang wadi’ahnya.7 Segala pembiyaan makan minum barang wadi’ah berbentuk binatang peliharaan adalah menjadi tanggungjawab tuan punya barang kecuali binatang tersebut digunakan oleh pihak yang menyimpan. maka urusan urus niaga wadi’ah diteruskan sehingga di sahkan kematian tuan punya barang.9.8 Orang yang menyimpan tidak boleh melakukan akad wadi’ah dengan pihak lain tanpa keizinan tuan punya barang.

saya berpendapat bahawa bidang Pengurusan Islam adalah lebih kurang sama dengan apa yang telah dipraktikkan dalam dunia moden sekarang di mana banyak “lubang-lubang” atau “tampalan-tampalan” yang perlu dilakukan disana sini bagi menutup kelemahan urusan pentadbiran atau pengurusan sesuatu projek yang dilaksanakan. Bagi sesiapa yang memandang ringan akan tanggungjawab untuk menguruskan. Setelah di beri penerangan dapat di fahami bahawa bidang pengurusan ini adalah merupakan amanah Allah kepada sesiapa yang bertanggungjawab atas sesuatu pekerjaan yang direncanakan.PENGURUSAN ISLAM ‫بسم الله الرحمن الرحيم‬ Pada permulaan membaca tajuk pelajaran ini. maka ia akan berdepan .

pendidikan dan pengurusan. ketua keluarga dan ketua agama. jika dikaji secara mendalam mengenai kepimpinan Rasulullah SAW sebagai pemimpin kerajaan. Sumber kedua iaitu al-Sunnah. al-Tirmizi. etika kerja dalam surah al-Ahzab:4 dan berbagai bentuk cara mengurus lain yang kedapatan dalam al-Quran. politik dan social komunitinya. persaudaraan dalam surah al-Hujarat : 2. mempermudahkan urusan dalam surah an-Nisaa : 29. Ibnu Majah. Rasulullah SAW dilihat sebagai pemimpin yang berkarisma. larangan rasuah dalam surah al-Baqarah: 188. Sistem Pengurusan Islam yang bersumber daripada al-Quran. kata-kata dan saranan baginda SAW berkaitan dengan aspek pengurusandan kepimpinan terdapat dalam enam buku hadis yang sahih iaitu al-Bukhari. . social. konsep taat dalam surah anNisaa:59. terdapat ayat-ayat yang berupa peraturan yang berkaitan dengan tatacara kehidupan bermasyarakat yang mencakupi pelbagai bidang seperti ekonomi. al-Sunnah dan ijtihad para sahabat. konsep transformasi dalam surah ar-Ra’d:11. konsep kerjasama berpasukan dalam surah al-Maidah:2. An-Nasa’iy dan Abu Dawud. Sisitem Pengurusan Islam bertujuan untuk mengelakkan kepincangan dan mengatasi kelemahan dasar dan pendekatan sedia ada dalam pentadbiran awam dan juga organisasi korporat. perundangan.dengan kerosakan akhlak yang serius dan yang lebih teruk lagi bagi menghadapi Allah di padang Mahsyar kelak. Sesungguhnya beruntung mereka yang mengkaji al-Quran sebagai peringatan diri dan keluarga mereka sebelum dipanggil menghadap Illahi. Pentadbiran Rasulullah SAW dilaksanakan berdasar prinsip syariah dan berpaksikan kepada kesedaran beragama serta bernilaikan aspek kemanusiaan. perhungan awam atau komunikasi dalam surah an-Nisaa:86. Banyak araha. Muslim. Jika dikaji al-Quran sepenuhnya. politik. Lihat sahaja kejayaan dalam tempoh yang singkat merevolusi pemikiran masyarakat jahiliyah menjadi suatu kaum yang kuat di Tanah Arab. berlaku adil dalam urusan di surah al-Nahl : 90. Rasulullah SAW bukan sahaja role model bagi umat Islam tetapi panduan yang amat berguna kepada seluruh umat manusia. Ayat-ayat al-Quran mengenai bidang pengurusan boleh dikaji menerusi surah al-Maidah : 2 dalam bentuk kerjasama berpasukan. konsep Amal Makruf Nahi Munkar dalam surah al-Hajj: 41. kita akan mendapati petunjuk yang nyata yang telah dibekalkan kepada umat terkemudian untuk mengikutinya walaupun diketika itu cara hidup adalah amat “simple”. konsep ibadah dalam surah al-Mulk :21. Al-Quran merupakan kitab Allah SWT yang mengandungi ajaran yang syumul untuk kemaslahatan seluruh umat manusia. tentera. kecekapan yang bersistematik dalam surah as-Saff:4. berwawasan dan memahami dengan mendalam hal hwal agama. dalam surah al-A’raf : 31 dalam menguruskan sumber.

Sumber keempat pengurusan Islam ialah pemikiran klasik ilmuan Islam yang menulis dan mengkaji tentang bidang pengurusan. Al-Mawadi dengan Ahkam as-Sultaniyyah. Al-Hisbah dan Minhaj as-Sunnah. Selain itu kedapatan dokumen sampingan penting yang lain sebagai rujukan. Perubahan yang radikal bersesuaian dengan keadaan semasa telah memantapkan urus tadbir Negara Islam yang berkembang sehingga separuh dunia. . Sumber keenam pula ialah pemikiran ilmuan moden sama ada dari Barat mahupun dari Timur. Abu Yusuf dengan kitab al-Kharaj. Kenyataan ini bukan menidakkan sumbangan para sahabat yang lain tetapi banyak perubahan dilakukan di zaman Saidina Umar. Konsep Pengurusan Islam meliputi konsep kerja dalam Islam. kualiti dan kecemerlangan dalam organisasi dan hak-hak pekerja. Al-Ghazali dengan Ihya Ulumu Din dan Ibn Taimiyyah dengan As-Siasah as-Syariah. Mereka yang terkenal ialah antaranya Ibnu Khaldun dengan Muqadimah. Sumber kelima ialah pemikiran dan tulisan ilmuan kontemporari Islam mengenai pentadbiran dan pengurusan. etika kerja secara Islam.Sumber ketiga daripada ijtihad dan amalan Khulafak Ar-Rasyidin yang empat tetapi yang lebih menbyerlah dalam bidang pengurusan ialah di zaman Saidina Umar ibn al-Khattab sebagai khalifah.

.

Oleh itu berlumba-lumbalah kamu membuat kebaikan (beriman dan beramal soleh). maka Ia akan memberitahu kamu apa yang kamu berselisihan padanya. dan berjaga-jagalah supaya mereka tidak memesongkanmu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah . dan Ia pula yang memberi makan dan bukan Ia yang diberi makan?" Katakanlah: "Sesungguhnya aku diperintahkan supaya menjadi orang yang pertama sekali menyerah diri kepada Allah (Islam). Maka jalankanlah hukum di antara mereka (Ahli Kitab) itu dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kepadamu).TAMADUN ISLAM AL-QURAN SEBAGAI SUMBER UTAMA DAN INSPIRASI TAMADUN ISLAM Al-Quran iaitu kalam Allah ialah kitab suci umat Islam yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW untuk seluruh manusia. Dan hendaklah engkau menjalankan hukum di antara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka." ( al-An’am:14).( surah al-Isra’:9) & “Katakanlah (wahai Muhammad): "Patutkah aku mengambil (memilih) pelindung yang lain dari Allah yang menciptakan langit dan bumi. tetapi Ia hendak menguji kamu (dalam menjalankan) apa yang telah disampaikan kepada kamu. (al-Nisaa:105) dan “Dan Kami turunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran. dan (aku diperintahkan dengan firmanNya): `Jangan sekali-kali engkau menjadi dari golongan orang-orang musyrik itu. menjadi pedoman dan falsafah hidup bagi orang-orang yang beriman “Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (ugama Islam). bahawa mereka beroleh pahala yang besar”. supaya engkau menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah tunjukkan kepadamu (melalui wahyuNya). Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya. Al-Quran dianggap sebagai sumber utama kerana ia adalah kitab standard. Al-Quran menyentuh semua sudut kehidupan di dunia dan akhirat serta menjadi sumber utama dan ilham bagi Muslim dalam membentuk tamadun. Bagi tiap-tiap umat yang ada di antara kamu.” Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran. dan janganlah engkau menjadi pembela bagi orang-orang yang khianat”. Al-Quran menjadi sumber rujukan hukum hakam yang utama dalam kehidupan umat manusia. untuk mengesahkan benarnya Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan sebelumnya dan untuk memelihara serta mengawasinya. Penyelesaian pertikaian. Kami jadikan (tetapkan) suatu Syariat dan jalan ugama (yang wajib diikuti oleh masing-masing). dan janganlah engkau mengikut kehendak hawa nafsu mereka (dengan menyeleweng) dari apa yang telah datang kepadamu dari kebenaran. Dan kalau Allah menghendaki nescaya Ia menjadikan kamu satu umat (yang bersatu dalam ugama yang satu). dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh.

(al-Israa: 82). Sebagai penawar. (al-Maidah:48-50). “Ia menurunkan malaikat membawa wahyu dengan perintahNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambaNya (yang layak menjadi Rasul). Kemudian jika mereka berpaling (enggan menerima hukum Allah itu).kepada orang-orang yang penuh keyakinan . dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua”. lagi Maha Terpuji”. Tiada kesilapan di dalamnya. patutkah mereka berkehendak lagi kepada hukum-hukum jahiliyah? Padahal . “Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh penduduk alam” (al-Takwir:27). “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad. Memberikan erti dan makna hidup yang hakiki. dan sesungguhnya kebanyakan dari umat manusia itu adalah orang-orang yang fasik. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”. bertaqwalah kamu kepadaku". ia diturunkan dari Tuhan Yang Maha Bijaksana. Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. Menjadi petunjuk yang nyata. Sesudah itu. “Yang tidak dapat didatangi sebarang kepalsuan dari mana-mana arah dan seginya. (al-Maidah:15). dan Kami pula telah menurunkan kepada kamu (Al-Quran sebagai) Nur (cahaya) yang menerangi (segala apa jua yang membawa kejayaan di dunia ini dan kebahagiaan yang kekal di akhirat kelak)”.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keterangan-keterangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa” (al-Baqarah:2). Cahaya (nur) yang menerangkan kegelapan.kepadamu. Oleh itu. tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya). “Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Aya-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya. (an-Nisaa: 174). “Kitab Al-Quran ini.(Fusillat:42). (lalu Ia berfirman kepada Rasul-rasul): "Hendaklah kamu menegaskan kepada umat manusia bahawa tiada Tuhan melainkan Aku. s. (al-Nahl:2). . Untuk seluruh umat manusia.a.tidak ada sesiapa yang boleh membuat hukum yang lebih pada daripada Allah”. dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). hanyasanya Allah mahu menyeksa mereka dengan sebab setengah dari dosa-dosa mereka. Bukti kebenaran dari Tuhan. maka ketahuilah. “Wahai sekalian umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu: Bukti dari Tuhan kamu.

(Al-Maidah:15). “Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan AlQuran. (al-Furqan:1). “Maha berkat Tuhan yang menurunkan Al-Furqaan kepada hambaNya (Muhammad). Kandungan al-Quran menyentuh semua . (al-An’am:92).Nikmat dan furqan. Sebagai pencetus inspirasi kepada ibadah manusia dan kesusasteraan Arab. “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad. Mukjizat yang besar. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”. petunjuk dan rahmat. dan Kami datangkanmu (wahai Muhammad) untuk menjadi saksi terhadap mereka ini (umatmu). Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam”.pemisah antara haq dan batil. dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). sains. Bagi ahli bahasa Arab. dan untuk menjelaskan satu persatu hukum-hukum Syarak yang diwajibkan (atas kamu). Merangkumi semua sudut kehidupan social. “Dan bukanlah Al-Quran ini sesuatu yang boleh diadaadakan oleh yang lain dari Allah. “Dan (ingatkanlah tentang) hari Kami bangkitkan dalam kalangan tiap-tiap umat.a. penyusunan. Al-Quran mengajak manusia untuk merenungi sejarah umat terdahulu untuk diambil pengajaran daripadanya. (Yunus:37) dan Kalam Allah yang mengariskan kebenaran. dan orang-orang yang beriman kepada hari akhirat. lagi mengesahkan kebenaran (Kitab-kitab Suci) yang diturunkan sebelumnya. “Dan ini ialah Kitab (Al-Quran) yang Kami turunkan. dari golongan mereka sendiri. (al-Hijr:9). yang mengandungi berkat (banyak faedah-faedah dan manfaatnya). dan supaya engkau memberi peringatan kepada penduduk "Ummul-Qura" (Makkah) serta orang-orang yang tinggal di kelilingnya.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keteranganketerangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. tetapi Al-Quran itu diturunkan oleh Allah untuk membenarkan Kitab-kitab yang diturunkan sebelumnya. Banyak maklumat terkini menepati apa yang dinyatakan di dalam kitab ini. penggunaan ayat. tidak ada sebarang syak dan ragu-ragu pada Al-Quran itu tentang datangnya dari Allah. dan Kami turunkan kepadamu Al-Quran menjelaskan tiap-tiap sesuatu dan menjadi hidayah petunjuk. astronomi dan politik. seorang saksi terhadap mereka. Peringatan dan pengawal. gaya bahasa al-Quran sangat indah dan tiada tandingannya. dan mereka tetap mengerjakan dan memelihara sembahyangnya”. serta membawa rahmat dan berita yang mengembirakan. s. dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya”. (Al-Nahl:89) Mukjizat al-Quran Merupakan mukjizat maknawi Rasulullah SAW hingga akhir zaman. Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. ekonomi. bagi orang-orang Islam”. untuk menjadi peringatan dan amaran bagi seluruh penduduk alam”. mereka beriman kepada Al-Quran.

.sudut kehidupan dengan perkara pokoknya ialah tauhid yang merupakan tema terpenting.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->