QAWAID FIQHIYYAH

1.

Contoh. Seorang ketika akan melaksanakan solat telah berijtihad tentang arah kiblat. Kemudian di tengah-tengah solat, ijtihadnya berubah dan tidak sama dengan hasil ijtihadnya yang pertama. Maka dia harus menggunakan hasil ijtihadnya yang kedua serta tidak diwajibkan qada’. Meskipun ijtihadnya sampai berubah sebanyak empat kali sehingga dia berubah arah kiblat empat kali dalam satu solat empat rakaat. Contoh. Seorang yang telah menceraikan isterinya dua kali melakukan khulu’. Kemudian dia berijtihad yang hasilnya adalah bahawa khulu’ tidak termasuk talak sehingga dia kembali dengan isterinya. Setelah itu jelas baginya bahawa khulu’ adalah termasuk talak, maka dia wajib menceraikan isterinya kerana bererti dia telah menceraikan isterinya sebanyak tiga kali (bain) dan untuk dapat kembali harus melalui mukhallil .

Ijtihad seseorang tidak dapat ibatalkan engan ijtihad orang lain

Contoh. Ada seseorang menjual satu karton minuman yang terdiri dari 12 botol coca-cola dan 12 botol arak dalam satu transaksi. Transaksi itu disebut tafriq as-shafqah kerana hukum menjual coca-cola adalah halal sedangkan menjual arak adalah haram. Dalam masalah ini terdapat perbezaan pendapat diantara Ulama. Contoh: Ada seseorang yang sedang junub mati syahid. Perkara junub mengharuskan dia untuk dimandikan, sedangkan keadaan mati syahid mencegah untuk dimandikan. Dalam masalah ini dimenangkan yang mencegah, iaitu dia tidak boleh dimandikan.

2. Apabila perkara halal dan haram bercampur, maka dimenangkan yang haram

Contoh. Kalau ada seseorang yang berada di posisi Saf pertama, maka dia tidak boleh mundur ke saf kedua untuk mempersilakan orang lain mengambil tempatnya. Contoh. Kalau si A mempunyai air hanya cukup untuk wudu’ satu orang, sedangkan ketika itu dia memerlukan wudu’, juga kawannya yang ketika itu sedang bersama dia, maka kewajiban si A adalah menggunakan air itu untuk berwudu’ dan biarkan kawannya itu bertayammum. Tidak boleh bagi si A

3. Mengutamakan orang lain dari diri sendiri dalam perkara ibadat adalah sesuatu yang di benci

Dalam kes merancang dan mencuri barang sendiri yang mana terdapat syubhah (kekeliruan) dalam menjatuhkan hukuman. maka menjadi kewajiban tuan punya tadi untuk solat terlebih dahulu menggunakan pakaian tersebut kemudian dia pinjamkan kepada saudaranya. Yang mengikut adalah sama hukumnya dengan yang diikuti Contoh. Jika tiada penguatkuasaan undang-undang jalanraya oleh JPJ dan Polis serta tiada yang mahu mengikuti arahan lampu isyarat. maka keadaan akan menjadi huru hara dengan banyak kemalangan serta kematian yang berlaku yang mengakibatkan kerugian besar kepada kerajaan. sedangkan saudaranya yang tidak punya pakaian untuk menutup aurat. begitu jual beli tanah tetapi hasil didalamnya tidak disekalikan. Contoh. Hukuman yang ditetapkan hukum jenayah Islam tidaklah dapat dilakukan kalau masih ada keraguan terhadap seseorang itu dijatuhi hukuman Contoh. Tindakan penguasa terhadap rakyat selalunya bergantung kepada pertimbangan kemashalatan rakyat Contoh. Dan tidak boleh baginya untuk mendahulukan saudaranya tersebut dalam perkara ibadah. Seseorang yang merdeka tidak termasuk dalam sesuatu yang wajib dibayarkan apabila ia binasa . 6. Contoh. Dalam urusan jual beli harta dimana bangunan dijual tetapi tanahnya tidak termasuk dalam urusniaga tersebut . Kalau ada seseorang yang hanya mempunyai satu pakaian yang menutup aurat dan ketika itu masuk waktu solat. 7. Status pernikahan diluar Negara yang tanpa pengetahuan wali yang sah hingga membawa kepada perbalahan keluarga kemudian hari. kawannya wudu’ sedangkan dirinya sendiri Contoh. 5. 4.untuk mempersilakan bertayammum. Si bapa kesempitan hidup hingga sanggup menjual anak yang masih dalam kandungan isterinya tetapi tidak si ibunya sekali.

" (Ada disebutkan di dalam Ighatsatul Lahafan. 1/325) 9. penjual dan seterusnya… adalah berdosa semuanya. Baginda memberitahu yang berdosa ialah pemakan riba. maka cukup satu kali mandi. Ini ada disebutkan di dalam hadis Rasulullah s. Seperti mempamerkan perhiasan (tabarruj jahiliyah). Sesuatu yang berada di sekeliling barang yang haram adalah dihukumkan haram juga Contoh. diharamkan juga segala mukadimah zina dan perkara-perkara yang boleh membawa ke arah itu. sebagai contoh. Contoh.a. nyanyian tidak bermoral dan seterusnya Contoh.a. Di dalam masalah riba pula. Nabi s. pemberi riba. Apabila seseorang masuk kedalam masjid lalu solat fardhu atau solat sunah rawatib. penulis dan para saksinya. yang diberi. Apabila berkumpul dua perkara yang sejenis sedangkan tidak berlainan maksud keduanya. Apabila hadas. Apabila Islam mengharamkan zina.: Ertinya: "Sungguh akan ada satu golongan dari ummatku yang menganggap halal minum arak dengan memberikan nama lain.w. gambar lucah/porno. Setelah solat fardhu atau sunah rawatib ini dia tidak perlu melakukan solat tahiyyatul masjid lagi. tidak berkahlak. 8. Di dalam masalah arak. Mengamalkan sesuatu perkataan lebih baik dari mensia-siakan Contoh. bercampur gaul dengan bebas. kerana maksud tahiyyatul sudah tercapai yaitu melakukan solat sebelum duduk didalam masjid. maka dalam solatnya ini tercakup solat tahiyyatul masjid (mengagungkan masjid).w. berkhalwat/berduaduaan yang diharamkan. pemerah (yang membuat). 10. Kes memperdagangkan manusia yang banyak terdapat akhir-akhir ini melibatkan rakyat Negara asing yang dijadikan pekerja seks serta keldai dadah. jinabat dan haid berkumpul. maka masukkan salah satunya pada yang lain Contoh. Mendengar nasihat dan bimbingan dari orang yang lebih alim. yang menghidangkan.Contoh. Ertinya: "Akan datang suatu masa di mana manusia menganggap halal riba dengan nama jual-beli. tidak perlu dua kali mandi. telah mengisytiharkan bahawa peminum. maka dia layak untuk mendapat penjagaan dari Allah tetapi bagi orang yang insaf ." (Riwayat Ahmad) Contoh.

Kekuatan tarikan dalam mendidik lebih cenderung kepada meninggalkan asas agama. Hasil daripada sesuatu barang yang sudah dibeli adalah milik si pembeli Contoh. 13. Perselisihan pendapat patut dielakkan. . Penghalang lebih kuat daripada perosak Contoh. Perkara bacaan Qunut. 11. Berusaha keluar daripada masaalah persengketaan adalah disukai Contoh. 12. Solat Qalbiah. bacaan tahlil dan wirid selepas solat adala khilaf ulama.dan sedar setelah menerima teguran maka dia lebih layak untuk mendapat kemulian dari Allah. Perkahwinan berlainan ugama adalah dilarang oleh Islam kerana ia lebih banyak keburukan daripada kebaikan terutama dalam kes perempuan Islam berkahwin dengan lelaki berlainan ugama. Jangan keluar kata-kata penghinaan kepada sesiapa sahaja.

Islam merupakan satu agama yang bukan keatas setiap tuntutan Islam dicapai secara untuk individu . Tugas ini perlu dijalankan menerusi secara tersusun dengan cara berjemaah dan tidak mungkin berseorangan.DAKWAH ISLAMIYYAH Kerja Dakwah Secara Berjemaah Kerja Amal Jama’i merupakan tuntutan yang difardhukan Muslim yang mukallaf.

katanya : “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : Tidak ada seorangpun dari hamba Allah yang diberikannya (amanah) mengawal rakyat kemudian dia meninggal dunia dimana di hari kematian itu dia menipu (mengkhianati) rakyatnya kecuali Allah haramkan ke atasnya syurga”. Amanah kepimpinan menjadi berat dengan banyaknya permasaalahan yang mendesak dalam dunia Islam dimana memerlukan sumbangan serta pengorbanan bagi merungkaikan permasaalahan usaha dan jihad ini. ini diikuti pula oleh Khulafa’ ar-Rasyidin diatas dasar yang sama. Tidak mungkin sebarang masaalah diabaikan atau diabaikan. Oleh itu pergerakan itu mesti melalui jemaah. Amanah dan Tanggungjawab Pemimpin Adalah Berat Dari Abi Ya’la Maqal bin Yasar Radhiyallahu ‘anhu. Amanah menyebarkan dakwah agama Islam menjadi lebih sukar untuk pemimpin mengawal barisan pimpinannya kerana luasnya kawasan takluknya dan ramai pengikutnya.Quran melalui Surah AlBaqarah ayat 30. Ini bersesuaian dengan firman Allah SWT iaitu : agama untuk ummah Sejarah telah membuktikan bagaimana Rasulullah SAW membina kerajaan Islam pertama di Madinah melalui penyatuan ummah. Apa sahaja bentuk . Tugas sebagai Khalifah Allah dimuka bumi ini untuk memastikan agama Islam dapat ditegakkan adalah merupakan tanggungjawab yang amat berat.tertentu sahaja tetapi adalah merupakan keseluruhannya dan Negara amnya. Pengikut yang pelbagai resam budaya serta adat menjadikan tugas itu lebih mencabar. Pengkisahan ini dinyatakan dalam al. Tanggungjawab memimpin ini amat berat untuk dipikul sehingga para Malaikat dan seluruh kejadian Allah SWT tidak sanggup memikul beban tugas tersebut. Sesungguhnya mereka ini lah merupakan sebaik-baik manusia daripada ummat ini.

gaya hidup sehingga menolak kepercayaan kepada Allah dilakukan untuk memesongkan akidah anggota jemaah. dan cara-cara yang perlu diikuti dengan perlaksanaan dan dirujuk untuk penjelasan untuk semua perkara yang diperlukan. Menjadi kewajipan keatas jemaah Islam menyumbangkan segala daya usaha supaya dapat menghasilkan cita-cita yang diharapkan. perpecahan. Demikian besar natijah dan amanahnya tanggungjawab kepimpinan untuk dipikul. bahaya yang melingkungi dari setiap sudut serta peringkat hingga membawa kepada sikap takut mati dan kasihkan dunia. Jemaah juga mestilah mempunyai pekerja yang bekerja mengikut garis panduan manhaj tersebut serta mempunyai pemimpin yang berwibawa. Apa yang dituntut dari pimpinan jamaah untuk meneruskan perjalanan. kebudayaan. penyedaran. Amanah kepimpinan ini makin bertambah berat kerana liku perjalanan dakwah yang semakin mencabar dengan halangan yang berliku. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat dan besar dengan kehadiran musuh-musuh Islam yang akan menggunakan semua tipudaya serta kelengkapan yang mereka miliki untuk memusnah dakwah Islam itu dengan cara yang dibenarkan ataupun tidak. . kesejahteraan barisan dan istiqamah dalam fikiran. Jemaah Mesti Mempunyai Manhaj Dan Pengikut Mana-mana jemaah yang ingin mencapai matlamat dan tujuannya mesti mempunyai manhaj yang jelas dan nyata. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat oleh sebab tabiat marhalah yag dilalui oleh dakwah dan umat Islam. kemiskinan dan lain-lain lagi. ekonomi. kejahilan. menentukan segala tujuan. Tidak mungkin bagi sau jemaah untuk bekerja tanpa pemimpin yang mengatur kerja. Pemimpin harus dapat membangkitkan semangat pengikutnya untuk melepasi halangan dan mengawal diri dari bahaya yang menghalang serta perkara yang diperlukan seperti tarbiyyah. menjaga kepakaran yang ada dan menjaga amanah kepercayaan daripada mereka yang ikhlas di medan amal islami.bantuan perlu dihulurkan. Berbagai bentuk serangan dari segi ketenteraan.

5. Tidak ada nilai bagi jemaah selagi pemimpinnya tidak mempunyai hak untuk didengari dan dipatuhi oleh pengikut terutama dalam perkara maksiat. 9.Untuk mengelakkan apa-apa percanggahan dalam satu-satu perkara. Ini akan mendorongnya bersegera melakukan kebaikan. Amanah memerlukan kepada bersatu dalam setiap perkara sehingga Allah memberikan kemenangan. membantu pemimpin dan juga memberikan pandangan serta nasihat kepada mereka. pengikut melaksana. Keikhlasan tanggungjawab tidak boleh sedikit pun bercampur dengan riya’. 2. . bagaimana pemimpin dapat meletakkan perancangan untuk dijalankan serta menugaskan ahli supaya melaksanakannya apabila ahli mempunyai kebebasan untuk melaksanakanya atau tidak? 6 perkara yg dpt membantu pemimpin melaksanakan amanah Perkara ini adalah peringatan yang lahir dari landasan kepercayaan kita bahawa semua perkara berada di tangan Allah dan sesungguhnya kita tidak sesekali berupaya untuk melaksanakan kerja atau tujuan kecuali dengan taufiq Allah dan pertolonganNya. Pemimpin harus berusaha untuk menghasilkan iman yang teguh yang menjadi asas kukuh pembentukan peribadi sehingga tercapai janji Allah kepada hamba-hambaNya yang beriman. Jika kurang kepekaan tersebut akan menyebabkan kurang semangat untuk melaksanakan tanggungjawab dengan sempurna. 4. Sentiasa memohon kepada Allah dalam semua keadaan dan perkara baik dalam keadaan susah atau senang. perbaiki amal usahanya hingga ke peringkat ihsan. Mesti mengambil berat tentang masaalah tarbiyyah dan penyediaan rijal. Jika tidak. Mengambil berat terhadap perancangan. Mestidapat menaikkan semangat pengikut. Mengawal hati daripada rosak dengan cara penyatuan. Menyuburkan sifat kasih saying dan persaudaraan kerana Allah dikalangan pendokongnya secar umum dan antar pengikut dengan kepimpinan secara khusus. 7. pengagihan kerja dan tugas kepada mereka yang layak. Kepekaan pemimpin terhadap amanah kepimpinan. Pemimpin mesti merasakan bahawa Allah sentiasa memerhatikan semua pergerakannya. 6. 8. Paling penting kepada orang bertanggungjawab mestilah ikhlas dan jujur kepada Allah. Ini dapat mengawal mereka dari setiap perkara yang menyekat atau membawa perasaan lemah dalam menghadapi halangan perjuangan. 1. 3.

.

Dengan ini segala sifat-sifat keji dan kasihkan dunia akan dapat dihakiskan dari hati setiap Muslim. Ilmu tasawuf merupakan intipati Islam yang seharusnya ada dalam hati setiap Muslim. Intipati ini mengawal hati setiap Muslim dalam sifat rahbah dan raghbah untuk sentiasa merasakan kasih saying Allah SWT dengan rasa takut kepada-Nya. Semakin kuat pegangannya kepada . Tanpanya Islam hanya hadir sekadar lambang semata-mata.TASAWUF ISLAM PENDAHULUAN Ilmu tasawuf bukanlah suatu yang mudah untuk difahami dan dihayati secara teori atau praktikal. Oleh sebab itu menjadikannya suatu ilmu yang kurang diminati ramai. Sifat ilmunya yang berpaksi kepada hati dan amalannya.

Ibnu Khaldun memperkatakan ilmu tasawuf ini dalam Muqadimmah bahawa : “Ilmu tasawuf adalah salah satu dari ilmu-ilmu al-shar’iyyah yang kemunculannya adalah baru dalam agama Islam. sebaliknya mengutamakan agama. Asal perjalanan golongan itu adalah sesuatu yang mantap iaitu satu gaya hidup yang benar dan berpandukan hidayah dikalangan mukminin golongan awal Islam yang terdiri dari kubar Sahabah. Dalam istilah lain. 2. TASAWUF ZAMAN NABI MUHAMMAD SAW Penghayatan tasawuf melalui kehidupan zuhud yang mementingkan akhirat tetapi tidak menolak dunia. zuhud. wara’. Tabi’in serta orang yang selepas mereka. berzuhud dari kelazatan harta dan kemegahan yang menjadi kegemaran orang ramai serta menjauhi dari makhluk dengan melaksanakan khalwah untuk tujuan beribadah” Kesimpulan yang dapat disimpulkan ialah : 1. Cara ini telah tersebar luas dikalangan orang-orang Islam generasi pertama. bahawa kehidupan cara Nabi dan para sahabat menjadi contoh utama kepada orang-orang Islam sama ada melalui perkataan atau perbuatan baginda” . Perkembangan ilmu tasawuf telah wujud dizaman Nabi Muhammad SAW pada tahap yang lengkap dan sempurna sekalipun nama tasawuf belum digunakan ketika itu dengan menjadikan al-Quran dan Sunnah sebagai rujukan yang memberikan “kata putus” kepada setiap perbahasan. kehidupan dunia tidak berputik dihati dimana kehidupan dunia tidak menguasai hatinya serta mendorongnya berpaling dari ketaatan kepada Allah SWT. taqwa dan segala bentuk kehidupan yang tidak mengutamakan kehidupan dunia. Tasawuf adalah satu disiplin ilmu yang lahir agak lewat sehingga menjadikan perdebatan umum.syariat dan hukum-hukumnya. Kewujudan pertama didahului dengan zuhud iaitu gaya hidup yang lebih mementingkan akhirat. Muustafa Hilmi menegaskan dalam bukunya al-Hayah al-Ruhiyyah fi alIslam dengan katanya : “Bermulanya kehidupan kerohanian dalam Islam ialah dengan kehidupan secara takashuf. Kehidupan yang berasaskan kepada sentiasa beribadah dan menumpukan diri secara khusus kepada Allah serta berpaling dari kebendaan dan perhiasan dunia. semakin bertambah kewaspadaannya dalam menjauhi larangan dan melaksanakan suruhan-Nya dalam menunaikan hakhak hamba-Nya.

Rasulullah SAW diriwayatkan banyak beribadah malam sehingga bengkak kakinya. dengan mengharapkan limpah kurnia (pahala) dati Tuhan mereka serta mengharap keredaan-Nya. Aspek pertama yang menunjukkan cirri-ciri tasawuf pada zaman Nabi ialah semasa tahanuth Nabi di Gua Hira’. Engkau melihat mereka tetap ruku’ dan sujud. Firman Allah SWT : “Sesungguhnya pada diri Rasul Allah itu contoh teladan yang baik bagi orang-orang yang mengharap kepada Allah dan mengharapkan balasan yang baik di akhirat”. makanan. ahli ibadah dan ahli tasawuf. para sahabat dan Tabi’in r. oleh itu kehidupan mereka mengikut cara hidup baginda yang zuhud iaitu lebih mengutamakan agama dan akhirat melebihi segala sesuatu yang lain. “Apakah aku tidak boleh menjadi hamba yang bersyukur” (Bukhari & Muslim) TASAWUF ZAMAN SAHABAT DAN TABI’IN Para sahabat merupakan golongan yang mendapat didikan secara langsung daripada Rasulullah SAW secara “direct”.Kenyataan tersebut menjadi petunjuk bahawa kehidupan kerohanian yang kini dikenali sebagai tasawuf telah bermula dalam cara kehidupan Nabi SAW. (ai-Ahzab : 21) Ayat tersebut tidak mengubah cara hidup zuhud Rasulullah SAW baik dari segi kebendaan. banyak ibadat. Apabila ditegur oleh Siti Aishah mengenai kakinya yang bengkak kerana beribadat sedangkan baginda adalah maksum. meninggalkan kemewahan dan menumpukan sepenuhnya kepada Allah SWT. dan sebaliknya bersikap kasih saying serta belas kasihan sesama sendiri (umat Islam).a. dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam).h. dan berjihad dijalan Allah dengan penuh keimanan dan keyakinan yang jitu merupakan kehidupan yang dijalani oleh Rasulullah SAW dilihat oleh para sufi sebagai contoh terbaik dan sumber rujukan yang kaya dengan pelbagai ilmu dan amalan tasawuf. Gaya hidup tersebut menjadikan hatinya suci dan bersih sebagai kelayakan untuk diturunkan wahyu Allah menerusi surah al-Iqra melalui perantaraan Malaikat Jibrail. Keikhlasan dan kesungguhan para sahabat mengikut jejak langkah Nabi telah dirakamkan didalam al-Quran yang bermaksud : “Nabi Muhammad SAW ialah rasul Allah. baginda hanya menjawab. Nabi SAW bertahanuth sekali setahun untuk beribadah disamping merenung ayat-ayat Allah dalam alam ciptaan-Nya. ia adalah benih pertama yang melahirkan ahli zuhud. Tanda yang menunjukkan mereka (sebagai orang-orang yang . berjaga malam dan akhlak yang tinggi dan murni. Menurut Mustafa Helmi. Kehidupan secara zuhud.

sentiasa berzikir. Abu Naim al-Asfahani dalam karangannya Hilyat al-Awliya menyifatkan mereka sebagai satu kumpulan yang Allah telah bersihkan hati mereka dari mengharapkan keduniaan dan sentiasa berada dibawah pemeliharaan Allah dari terpesona kepada keseronokan dunia dan lalai kepada Allah. Menurutnya kelompok ini amat dikasihi Rasulullah yang sentiasa bermuamalah dengan mereka dan telah dijadikan contoh oleh Allah dalam kehidupan berzuhud. Apabila ditanya sebabnya. Salman al-Farisi. Abdullah bin Mas’ud. takashshuf. Saidina Abu Bakar diriwayatkan pernah berlapar selama enam hari. menghabiskan waktu siang dengan berpuasa dan berjaga malam untuk beribadah. Abu Ubydah alJarrah. Abdullah bin Umar. “Cara ini yang membolehkan aku memperolehi ilmu”. Bilal bin Rabbah. Saidina Uthman al-Affan merupakan antara sahabat-sahabat Nabi yang mempunyai harta. Kezuhudan beliau membolehkannya mendermakan hartanya atas nama jihad. Abu Talib al-Makki dalam Qut alQulub menjelaskan bahawa zuhud dimaksudkan ialah merujuk kepada hawa . meneliti al-Quran. Saidina Ali sangat terkenal dengan kehidupan yang zuhud. takashshuf dan sabar. Abdullah bin Abbas. maka beliau menjawab. Sentiasa melatih dirinya hidup secara zuhud. Syhayb al-Rumi dan Hudzaifah bin al-Yaman. Ciri khusus zuhud yang dipamerkan bukan sahaja diakui oleh sarjana Islam tetapi diakui oleh para sarjana Barat juga. Abu Dzar al-Ghifari.salih terdapat pada muka mereka dari kesan sujud (dan ibadah yang ikhlas)”. Saidina Umar al-Khattab pernah memakai baju denga dua belas tampalan sedangkan pada ketika itu beliau adalah merupakan Amirul Mukminin umat Islam. : ”untuk mengkhusyukkan hati dan diikuti oleh orangorang mukmin” Ibn Hanbal dalam kitabnya al-Zuhd mengambarkan mengenai sekumpulan para sahabat yang dikenali sebagai ahl al-Suffah yang tinggal di satu sudut Masjid Nabi. dan menjalani kehidupan secara zuhud. namun kemewahan dunia tidak melalaikan beliau. (al-Fath : 29) Para sahabat yang terdiri daripada Khulafa’ al-Rasyidin mempunyai kisah tersendiri dalam bab zuhud ini. beliau menjawab. Mereka terdiri daripada Muhajirin dan Ansar yang tidak punya harta serta keluarga. Anas bin Malik. pakaiannya hanya satu dan hanya bercakap menggunakan hujung lidah sahaja. Kebersihan rohaninya menjadi tempat limpahan hikmah dan ilmu seperti sabda Rasulullah SAW : “Sesungguhnya Allah menjadikan kebenaran pada lidah Umar dan hatinya”. Di dalam kelompok itu terdiri sahabat-sahabat besar seperti Muaz bin Jabal. Diriwayatkan beliau menampal baju sendiri dan apabila ditanya.

Benih keimanan dan ketaqwaan ini menjadi ikutan umat terkemudian yang terkenal sebagai al-Tabi’in. Pada abad inilah istilah al-sufi dan al-tasawuf digunakan secara meluas sebagai penunjuk kepada golongan tersebut. al-buka’un. Abu Hashim al-Kufi al-Sufi (150H/761 M) dikatakan oleh setengah pengkaji sebagai orang pertama menggunakan gelaran sufi. Berbagai gelaran merujuk kepada kelompok khusus mereka telah diberikan antaranya. Al-Tabi’in menjadikan kehidupan rohani generasi sebelum mereka sebagai contoh dan berusaha menerus menghidupkan sunnah dan gaya hidup yang ditunjukkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. Uwais al-Qarni. AlRahman. Kesimpulannya cirri istimewa kehidupan harakat al-zuhd oleh generasi awal Islam dikurun pertama dan kedua Hijrah meliputi dua aspek: . al-wa’izun dan al-fuqara’. Sifat al-Rabaniyyah iaitu satu sikap yang memandang kehidupan dunia itu satu perkara yang buruk sehingga jika mahu menjalani kehidupan zuhud terpaksa mengenepikan sesuatu yang baik dari dunia ini. Ibn Khaytam dan al-Hasan ibn Abi al-Hasan. Amirbin Abdullah bin Qays al-Basri. Malik bin Dinar. Ini tidak dipraktikkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. golongan yang terlibat dalam kehidupan kerohanian yang mementingkan akhirat tidak mempunyai satu peraturan umum atau susunan yang menggunakan istilah sufi atau tasawuf. orang yang orang yang pertama mengagaskan konsep al-hubb dalam tasawuf. al-qurra’. Manusia dilahirkan untuk mencintai kecantikan dunia dalam kehidupannya tetapi mereka mesti membersihkan diri menerusi ibadah dan mujahadah agar tidak terpengaruh dalam runtunan hawa nafsu.nafsu yang berada pada taraf al’ammarah bi al-su iaitu taraf nafsu yang cenderung kuat kepada perbuatan keji serta mungkar. Penyebaran penghayatan kerohanian ketika itu hanya melalui pembacaan al-Quran dan berikhtikaf dibukit-bukit untuk menjauhkan diri dari hal keduniaan. Sufyan al-Thawri. Muhammad ibn al-Qasim al-Hasani al-Sufi (219H/834M) dan Abu Hamzah Muhammad al-Sufi (270H/882H). ini dikuti oleh Jabir Ibn Hayyan al-Sufi. Rasulullah SAW dan para sahabat melatih diri dengan sifat ubudiyyah yakni melatih diri melawan hawa nafsu hingga terpandu kepada kebaikan dan kebenaran. Pada abad kedua Hijrah. al-ubbad. Individu lain yang tergolong dalam kelompok ini ialah Hasan alBasri. Masruq bin Abd. alzurrad. Tokoh sufi yang paling menonjol pada era ini ialah Rabi’at al-Adawiyah.

Pemisahan tersebut adalah dari segi tanggapan bukan hakikatnya kerana asal syariat adalah satu: ilmu fekah bersandarkan ilmu akidah sebagai sandaran furu’ dan ilmu tasawuf bersandarkan kepada kedua ilmu tersebut. Abu Bakar al-Katani menjelaskan pengertian tasawuf sebagai “tasawuf adalah akhlak. Ilm al. al-nafsiyyah (kejiwaan) dan al-metafiziqiyyah (ketuhanan).1. memahami kemashalatan makhluk didunia dan tidak menginginkan apa-apa selain keredaan Allah. Aspek al-akhlaqiah Seterusnya pada akhir kurun kedua Hijrah. Dilain kenyataan nya “Tasawuf ialah menghiasi diri dengan sifat mulia dan menjauhi dari sifat keji”. Pada peringkat awal cirri akhlaqiyyah dalam tasawuf lebih menonjol dan ketara. meskipun tidak dikenali sebagai ulama kalam. akidah atau tasawuf. Aspek al-ta’abbudiyah 2. Dr Ahmad Alwash membentangkan bahawa umat Islam pada kurun pertama Hijrah terdiri daripada orang yang wara’. Oleh itu seorang sufi mestilah seorang yang lengkap ilmunya mengenai alQuran dan al-Sunnah. sentiasa beribadah dan berlumba-lumba mengikut jejak Nabi dalam segala aspek. Ibn Qayyim al-Jawziyyah memberikan kenyataan yang sama “ orang yang mengkaji ilmu ini sepakat menyimpulkan bahawa tasawuf ialah akhlak” . PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KETIGA DAN KEEMPAT Perkembangan ilmu tasawuf bertambah pesat dalam abad ketiga Hijrah yang kemudian dianggap sebagai mercu tanda awal kepada perkembangan seterusnya. zahid ‘alim dan ahli tentang ilmu akhirat. Ibn Khaldun menyebut sebagai muncul satu disiplin ilmu baru dalam al-shar’iyyah yang berbeza dengan ilm al-fiqh sehingga terbahagi kepada dua bahagian: 1. Ilm al-tasawuf yang membicarakan aspek batin al-syar’iyyah dan rahsianya. Mereka bukan hanya terkenal sebagai fuqaha’ sahaja tetapi terkenal sebagai abid. Imam al-Ghazali memberi contoh di dalam ihya’ mengenai para imam mazhab yang empat yang mempunyai ilmu yang meliputi keseluruhannya. sesiapa baik akhlaknya bertambah jernih hatinya”. Penyusunan ilmu tasawuf bukan untuk menandingi ilmu-ilmu lain tetapi adalah untuk menampal kekurangan keperluan agama dalam kehidupan manusia. bertaqwa dan kuat bermujahadah.fiqh yang membicarakan tentang hokum hakam zahir 2. Kegiatan tasawuf pada abad ini boleh disimpulkan dalam istilah al-akhlaqiyyah (budi pekerti). Hubungan yang dekat dengan Rasulullah SAW. gerakan zuhud di dunia Islam berubah kearah tersendiri menggunakan istilah al-tasawuf.

al-Nuriyyah. Abu al-Hasan Ahmad al-Nuri. Muhammad al-Katani dan banyak lagi. . al-Junaydiyyah. al-Khafifiyyah dan al-Sayyariyah. al-Qasariyyah. Mansor al-Hallaj. al-Tayfiriyyah. Muhammad b. Pembangunan pesat ilmu tasawuf telah melahirkan tulisan ulama-ulama sufi antaranya al-Luma fi al-Tasawuf oleh Sarraj al-Tusi. AlHujwiri di dalam bukunya Kashf al-Mahjub memetik kata-kata Abu Husayn alNuri yang memberitahu kewujudan dua belas kumpulan tarekat yang mana sepuluh sahaja yang benar sementara yang lain itu sesat. Al-Hallaj terkenal dengan ungkapan “Anna al Haqq” yang bermaksud “Aku adalah alHaqq”. Ulama terkemuka yang diberi gelaran Hujjat al-Islam adalah seorang yang pakar dalam pelbagai bidang seperti usul fiqh dengan karyanya al-Mustashfa dan Ihya “ulum al-Din dalam bidang tasawuf. Sepuluh kumpulan tersebut ialah al-Muhasibiyyah. Pada masa itu juga muncul seorang tokoh sufi yang kontroversi dalam sejarah perkembangan tasawuf pada abad ketiga Hijrah ia itu al-Husayn b. Ahmad b. Hamdun al-Qassar. al-Hakimiyyah. PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KELIMA HIJRAH Kegiatan tasawuf berkembang hingga kea bad kelima Hijrah. Seorang tokoh yang istimewa dan masyhur kerana ketokohan dan pengaruhnya. al-Khuraziyyah. Golongan sufi yang berada di zaman ini telah menubuhkan secara sendiri perkumpulan dimana ahli-ahli terikat dengan peraturan yang khusus. al-Hakim al-Tirmidhi.Tokoh sufi yang muncul pada kedua abad ini ialah Abu al-Harith al-Muhasibi Abu Yazid Tayfur al-Bistami. Sahl b. Ramai tokoh sufi telah dilahirkan tetapi yang paling tersohor ialah Abu Hamid al-Ghazali (450-505H) yang telah Berjaya mengharmonikan ilmu fekah dan ilmu tasawuf sebagai ilmu yang saling berkait antara satu sama lain. Beliau dilahirkan pada tahun 244H di Baida’. Abu alQasim al-Junayd. Manazil al-Sai’rin oleh Abdullah Ansari dan lain-lain lagi. ‘Isa al-Khurra). Dihukum bunuh ketika dibawah pemerintahan Khalifah al-Mu’tasim bi Allah pada tahun 309H. al-Sahliyyah. Kashf al-Mahjub oleh Abu Ali al-Hujwiri. “Abd Allah al-Tustari. Yang sesat itu di kenali sebagai al-Hululiyyah. Hukuman itu menjadi kemuncak dari perselisihan yang berlaku antara ulama fekah dan ulama sufi. Al-Ghazali atau nama penuhnya Muhamad ibn Muhammad ibn Muhammad ibn Ahmad al-Tusi dilahirkan pada 450 Hijrah di Kota Tus dalam daerah Isfahan dibahagian timur laut Iran. Pernah berguru dengan ahli fekah Syakh al-Haramain di Naisabur dan Syakh Abu Ali al-Fadl al-Farmadi seorang alim dan faqih dalam ilmu tasawuf.

Dikenali di Barat sebagai al-Gazel dan meninggal dunia pada 505Hijrah bersamaan 18 Disember 111Masehi di daerah kelahiranya di Kota Tus. .

kehilangan.3 “Barang” yang dimaksudkan ialah sesuatu yang berharga dan bernilai.Ekonomi Islam SIMPANAN / AL WADI’AH (‫)الوديعة‬ 1. iaitu:i) Harta ‫))المال‬ ii) Wang Ringgit(‫)النقود‬ iii) Dokumen . kemusnahan dan sebagainya.1 Wadi’ah ialah akad (‫ )الصيغة‬diantara tuan punya barang dengan pihak yang menyimpan bagi tujuan di simpan.2 Tujuan nya untuk menjaga keselamatan barang dari kecurian. 1. 1. Takrif 1.

3.2 Syarat bagi barang yang disimpan dikendalikan oleh orang yang menyimpan.5 Kedua pihak boleh memfasakhkan akad Wadi’ah pada bila-bila masa. Hukum Wadi’ah 3. 3. 3.1 Wadi’ah adalah halal di sisi syarak kecuali terdapat unsure-unsur haram di dalamnya seperti riba’. bank dikehendaki memulangkan semula jika dituntut oleh tuan punya tanpa mengira bank rugi atau untung. maka bank bertindak sebagai penjamin. akan tetapi boleh terdiri dari Bank.iv) v) Sijil Lain-lain barang yang berharga atau berilai disisi syarak.9.2 Simpanan berbentuk wang ringgit.1 Barang yang di simpan ‫))الوديعة‬ 2.1 Barang bernilai seperti barang kemas. 3.4 Ijab Qabul (‫)الصيغة‬ 3. Sebagai penjamin. dokumen penting dan lainlain yang bernilai yang di simpan di peti keselamatan bank. Pertubuhan dan Perbadanan.7 Jika Wadi’ah itu musnah atau rosak atas sebab orang yang menyimpan maka wajib orang yang menyimpan menggantikannya.2 Tuan punya barang (‫)المودع‬ 2. 3. 3. 2. bank bertanggungjawab menggantikan nya. Syarikat.3 Tuan punya barang dan orang yang menyimpan tidak terhad kepada orang perseorangan.3 Orang yang menyimpan (‫) الوديع \المستودع‬ 2. Jika berlaku pengambilan upah maka bertukar tanggungjawab kepada penjamin. Rukun Wadi’ah 2.9 Berdasarkan diatas maka tanggungjawab sebuah bank yang menyimpan wadi’ah mempunyai dua corak :i) Amanah ii) Jaminan 3. 3. Oleh itu sebarang kerosakan. bank adalah sebagai penjamin dan tiada bayaran dikenakan tetapi bank berhak menggunakan wang tersebut dalam urus niaga lain. 3.6 Tanggungjawab orang yang menyimpan adalah amanah iaitu jika berlaku sesuatu yang tidak diingini maka orang yang menyimpan tidak wajib menggantikannya. 3.4 Sekiranya tuan punya barang atau yang menyimpan terdiri dari orang perseorangan mestilah :i) Sempurna Akal ii) Pintar Tidak disyaratkan cukup umur tetapi jika tidak perlu keizinan dari penjaganya. penipuan atau sebagainya.9.8 Boleh mengambil upah ke atas wadi’ah. kemusnahan atau kehilangan. .

3. maka barang itu diserahkan kepada warisnya untuk urusan fara’id.9. 3.9. 3. maka urusan urus niaga wadi’ah diteruskan sehingga di sahkan kematian tuan punya barang.6 Sekiranya barang wadi’ah tidak boleh tahan lama maka orang yang menyimpan boleh menjualnya dan wang harganya disimpan sehingga sampai tempoh penyerahan semula.9.7 Segala pembiyaan makan minum barang wadi’ah berbentuk binatang peliharaan adalah menjadi tanggungjawab tuan punya barang kecuali binatang tersebut digunakan oleh pihak yang menyimpan.3. 3.9.5 Sekiranya tuan punya barang hilang atau tidak dapat dikesan.9.8 Orang yang menyimpan tidak boleh melakukan akad wadi’ah dengan pihak lain tanpa keizinan tuan punya barang.9.9 Sekiranya orang yang menyimpan barang meninggal dunia maka berpindah tanggungjawab wadi’ah tersebut kepada warisnya sehingga selesai barang itu diserahkan kepada tuan punya barang.9.4 Tuan punya barang boleh mengenakan syarat tertentu untuk keselamatan barang wadi’ahnya. Wadi’ah dalam bidang urusniaga Bank Islam terdapat dalam dua bentuk :i) Akaun Semasa ii) Akaun Simpanan .3 Adalah digalakkan supaya pihak bank mendapatkan keizinan dari tuan punya barang untuk menggunakan wang tersebut supaya akad wadi’ah lebih bersih. 3. 3.

Bagi sesiapa yang memandang ringan akan tanggungjawab untuk menguruskan.PENGURUSAN ISLAM ‫بسم الله الرحمن الرحيم‬ Pada permulaan membaca tajuk pelajaran ini. maka ia akan berdepan . saya berpendapat bahawa bidang Pengurusan Islam adalah lebih kurang sama dengan apa yang telah dipraktikkan dalam dunia moden sekarang di mana banyak “lubang-lubang” atau “tampalan-tampalan” yang perlu dilakukan disana sini bagi menutup kelemahan urusan pentadbiran atau pengurusan sesuatu projek yang dilaksanakan. Setelah di beri penerangan dapat di fahami bahawa bidang pengurusan ini adalah merupakan amanah Allah kepada sesiapa yang bertanggungjawab atas sesuatu pekerjaan yang direncanakan.

persaudaraan dalam surah al-Hujarat : 2. Lihat sahaja kejayaan dalam tempoh yang singkat merevolusi pemikiran masyarakat jahiliyah menjadi suatu kaum yang kuat di Tanah Arab. larangan rasuah dalam surah al-Baqarah: 188.dengan kerosakan akhlak yang serius dan yang lebih teruk lagi bagi menghadapi Allah di padang Mahsyar kelak. Sisitem Pengurusan Islam bertujuan untuk mengelakkan kepincangan dan mengatasi kelemahan dasar dan pendekatan sedia ada dalam pentadbiran awam dan juga organisasi korporat. kecekapan yang bersistematik dalam surah as-Saff:4. al-Sunnah dan ijtihad para sahabat. konsep ibadah dalam surah al-Mulk :21. kita akan mendapati petunjuk yang nyata yang telah dibekalkan kepada umat terkemudian untuk mengikutinya walaupun diketika itu cara hidup adalah amat “simple”. konsep Amal Makruf Nahi Munkar dalam surah al-Hajj: 41. terdapat ayat-ayat yang berupa peraturan yang berkaitan dengan tatacara kehidupan bermasyarakat yang mencakupi pelbagai bidang seperti ekonomi. Rasulullah SAW dilihat sebagai pemimpin yang berkarisma. Jika dikaji al-Quran sepenuhnya. perhungan awam atau komunikasi dalam surah an-Nisaa:86. al-Tirmizi. politik dan social komunitinya. . tentera. mempermudahkan urusan dalam surah an-Nisaa : 29. Sumber kedua iaitu al-Sunnah. konsep transformasi dalam surah ar-Ra’d:11. etika kerja dalam surah al-Ahzab:4 dan berbagai bentuk cara mengurus lain yang kedapatan dalam al-Quran. Sesungguhnya beruntung mereka yang mengkaji al-Quran sebagai peringatan diri dan keluarga mereka sebelum dipanggil menghadap Illahi. An-Nasa’iy dan Abu Dawud. jika dikaji secara mendalam mengenai kepimpinan Rasulullah SAW sebagai pemimpin kerajaan. Muslim. social. dalam surah al-A’raf : 31 dalam menguruskan sumber. kata-kata dan saranan baginda SAW berkaitan dengan aspek pengurusandan kepimpinan terdapat dalam enam buku hadis yang sahih iaitu al-Bukhari. Ibnu Majah. Pentadbiran Rasulullah SAW dilaksanakan berdasar prinsip syariah dan berpaksikan kepada kesedaran beragama serta bernilaikan aspek kemanusiaan. berwawasan dan memahami dengan mendalam hal hwal agama. Al-Quran merupakan kitab Allah SWT yang mengandungi ajaran yang syumul untuk kemaslahatan seluruh umat manusia. Ayat-ayat al-Quran mengenai bidang pengurusan boleh dikaji menerusi surah al-Maidah : 2 dalam bentuk kerjasama berpasukan. berlaku adil dalam urusan di surah al-Nahl : 90. ketua keluarga dan ketua agama. Sistem Pengurusan Islam yang bersumber daripada al-Quran. konsep taat dalam surah anNisaa:59. perundangan. Banyak araha. konsep kerjasama berpasukan dalam surah al-Maidah:2. Rasulullah SAW bukan sahaja role model bagi umat Islam tetapi panduan yang amat berguna kepada seluruh umat manusia. politik. pendidikan dan pengurusan.

Sumber keenam pula ialah pemikiran ilmuan moden sama ada dari Barat mahupun dari Timur. Sumber kelima ialah pemikiran dan tulisan ilmuan kontemporari Islam mengenai pentadbiran dan pengurusan. Sumber keempat pengurusan Islam ialah pemikiran klasik ilmuan Islam yang menulis dan mengkaji tentang bidang pengurusan. Kenyataan ini bukan menidakkan sumbangan para sahabat yang lain tetapi banyak perubahan dilakukan di zaman Saidina Umar. Selain itu kedapatan dokumen sampingan penting yang lain sebagai rujukan. Al-Hisbah dan Minhaj as-Sunnah.Sumber ketiga daripada ijtihad dan amalan Khulafak Ar-Rasyidin yang empat tetapi yang lebih menbyerlah dalam bidang pengurusan ialah di zaman Saidina Umar ibn al-Khattab sebagai khalifah. . Abu Yusuf dengan kitab al-Kharaj. Al-Mawadi dengan Ahkam as-Sultaniyyah. Konsep Pengurusan Islam meliputi konsep kerja dalam Islam. etika kerja secara Islam. Perubahan yang radikal bersesuaian dengan keadaan semasa telah memantapkan urus tadbir Negara Islam yang berkembang sehingga separuh dunia. Al-Ghazali dengan Ihya Ulumu Din dan Ibn Taimiyyah dengan As-Siasah as-Syariah. kualiti dan kecemerlangan dalam organisasi dan hak-hak pekerja. Mereka yang terkenal ialah antaranya Ibnu Khaldun dengan Muqadimah.

.

Oleh itu berlumba-lumbalah kamu membuat kebaikan (beriman dan beramal soleh). Al-Quran menjadi sumber rujukan hukum hakam yang utama dalam kehidupan umat manusia. dan janganlah engkau menjadi pembela bagi orang-orang yang khianat”. Dan kalau Allah menghendaki nescaya Ia menjadikan kamu satu umat (yang bersatu dalam ugama yang satu). dan (aku diperintahkan dengan firmanNya): `Jangan sekali-kali engkau menjadi dari golongan orang-orang musyrik itu. menjadi pedoman dan falsafah hidup bagi orang-orang yang beriman “Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (ugama Islam). Al-Quran dianggap sebagai sumber utama kerana ia adalah kitab standard." ( al-An’am:14). supaya engkau menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah tunjukkan kepadamu (melalui wahyuNya).( surah al-Isra’:9) & “Katakanlah (wahai Muhammad): "Patutkah aku mengambil (memilih) pelindung yang lain dari Allah yang menciptakan langit dan bumi. untuk mengesahkan benarnya Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan sebelumnya dan untuk memelihara serta mengawasinya. dan berjaga-jagalah supaya mereka tidak memesongkanmu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah . Dan hendaklah engkau menjalankan hukum di antara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka.TAMADUN ISLAM AL-QURAN SEBAGAI SUMBER UTAMA DAN INSPIRASI TAMADUN ISLAM Al-Quran iaitu kalam Allah ialah kitab suci umat Islam yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW untuk seluruh manusia. Kami jadikan (tetapkan) suatu Syariat dan jalan ugama (yang wajib diikuti oleh masing-masing). dan Ia pula yang memberi makan dan bukan Ia yang diberi makan?" Katakanlah: "Sesungguhnya aku diperintahkan supaya menjadi orang yang pertama sekali menyerah diri kepada Allah (Islam). dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh. Al-Quran menyentuh semua sudut kehidupan di dunia dan akhirat serta menjadi sumber utama dan ilham bagi Muslim dalam membentuk tamadun. tetapi Ia hendak menguji kamu (dalam menjalankan) apa yang telah disampaikan kepada kamu. Maka jalankanlah hukum di antara mereka (Ahli Kitab) itu dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kepadamu). maka Ia akan memberitahu kamu apa yang kamu berselisihan padanya.” Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran. bahawa mereka beroleh pahala yang besar”. Penyelesaian pertikaian. Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya. dan janganlah engkau mengikut kehendak hawa nafsu mereka (dengan menyeleweng) dari apa yang telah datang kepadamu dari kebenaran. Bagi tiap-tiap umat yang ada di antara kamu. (al-Nisaa:105) dan “Dan Kami turunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran.

w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keterangan-keterangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. “Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh penduduk alam” (al-Takwir:27). . dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua”. “Yang tidak dapat didatangi sebarang kepalsuan dari mana-mana arah dan seginya. dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). Memberikan erti dan makna hidup yang hakiki. ia diturunkan dari Tuhan Yang Maha Bijaksana. (al-Nahl:2). hanyasanya Allah mahu menyeksa mereka dengan sebab setengah dari dosa-dosa mereka. (al-Maidah:48-50). (al-Maidah:15). “Ia menurunkan malaikat membawa wahyu dengan perintahNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambaNya (yang layak menjadi Rasul). dan sesungguhnya kebanyakan dari umat manusia itu adalah orang-orang yang fasik. patutkah mereka berkehendak lagi kepada hukum-hukum jahiliyah? Padahal . ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa” (al-Baqarah:2). Cahaya (nur) yang menerangkan kegelapan. “Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Aya-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya. bertaqwalah kamu kepadaku". Untuk seluruh umat manusia. s.tidak ada sesiapa yang boleh membuat hukum yang lebih pada daripada Allah”. Sebagai penawar. (al-Israa: 82).a. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”. maka ketahuilah. “Kitab Al-Quran ini. (lalu Ia berfirman kepada Rasul-rasul): "Hendaklah kamu menegaskan kepada umat manusia bahawa tiada Tuhan melainkan Aku.(Fusillat:42). Sesudah itu. Bukti kebenaran dari Tuhan. Kemudian jika mereka berpaling (enggan menerima hukum Allah itu). Oleh itu. Menjadi petunjuk yang nyata.kepadamu. Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. lagi Maha Terpuji”. “Wahai sekalian umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu: Bukti dari Tuhan kamu. tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya). (an-Nisaa: 174). dan Kami pula telah menurunkan kepada kamu (Al-Quran sebagai) Nur (cahaya) yang menerangi (segala apa jua yang membawa kejayaan di dunia ini dan kebahagiaan yang kekal di akhirat kelak)”. Tiada kesilapan di dalamnya. “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad.kepada orang-orang yang penuh keyakinan .

s. “Maha berkat Tuhan yang menurunkan Al-Furqaan kepada hambaNya (Muhammad). Al-Quran mengajak manusia untuk merenungi sejarah umat terdahulu untuk diambil pengajaran daripadanya. dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). petunjuk dan rahmat. Banyak maklumat terkini menepati apa yang dinyatakan di dalam kitab ini. penyusunan.a. mereka beriman kepada Al-Quran. (al-An’am:92). (Yunus:37) dan Kalam Allah yang mengariskan kebenaran. (al-Hijr:9). dan Kami datangkanmu (wahai Muhammad) untuk menjadi saksi terhadap mereka ini (umatmu). dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya”. Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. Bagi ahli bahasa Arab. gaya bahasa al-Quran sangat indah dan tiada tandingannya. “Dan (ingatkanlah tentang) hari Kami bangkitkan dalam kalangan tiap-tiap umat. Peringatan dan pengawal. bagi orang-orang Islam”. (Al-Nahl:89) Mukjizat al-Quran Merupakan mukjizat maknawi Rasulullah SAW hingga akhir zaman. dan Kami turunkan kepadamu Al-Quran menjelaskan tiap-tiap sesuatu dan menjadi hidayah petunjuk. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”. (al-Furqan:1). lagi mengesahkan kebenaran (Kitab-kitab Suci) yang diturunkan sebelumnya. (Al-Maidah:15). serta membawa rahmat dan berita yang mengembirakan. yang mengandungi berkat (banyak faedah-faedah dan manfaatnya). dan mereka tetap mengerjakan dan memelihara sembahyangnya”. sains. astronomi dan politik. “Dan ini ialah Kitab (Al-Quran) yang Kami turunkan. seorang saksi terhadap mereka. Kandungan al-Quran menyentuh semua . “Dan bukanlah Al-Quran ini sesuatu yang boleh diadaadakan oleh yang lain dari Allah.pemisah antara haq dan batil. ekonomi. “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad. dan untuk menjelaskan satu persatu hukum-hukum Syarak yang diwajibkan (atas kamu). tetapi Al-Quran itu diturunkan oleh Allah untuk membenarkan Kitab-kitab yang diturunkan sebelumnya.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keteranganketerangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam”. Sebagai pencetus inspirasi kepada ibadah manusia dan kesusasteraan Arab. penggunaan ayat. Mukjizat yang besar. Merangkumi semua sudut kehidupan social. tidak ada sebarang syak dan ragu-ragu pada Al-Quran itu tentang datangnya dari Allah. “Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan AlQuran. untuk menjadi peringatan dan amaran bagi seluruh penduduk alam”. dan orang-orang yang beriman kepada hari akhirat. dan supaya engkau memberi peringatan kepada penduduk "Ummul-Qura" (Makkah) serta orang-orang yang tinggal di kelilingnya. dari golongan mereka sendiri.Nikmat dan furqan.

.sudut kehidupan dengan perkara pokoknya ialah tauhid yang merupakan tema terpenting.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful