P. 1
QAWAID FIQHIYYAH

QAWAID FIQHIYYAH

|Views: 1,140|Likes:

More info:

Published by: Ahmad Tarmiji Bin Osman on Dec 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/03/2015

pdf

text

original

QAWAID FIQHIYYAH

1.

Contoh. Seorang ketika akan melaksanakan solat telah berijtihad tentang arah kiblat. Kemudian di tengah-tengah solat, ijtihadnya berubah dan tidak sama dengan hasil ijtihadnya yang pertama. Maka dia harus menggunakan hasil ijtihadnya yang kedua serta tidak diwajibkan qada’. Meskipun ijtihadnya sampai berubah sebanyak empat kali sehingga dia berubah arah kiblat empat kali dalam satu solat empat rakaat. Contoh. Seorang yang telah menceraikan isterinya dua kali melakukan khulu’. Kemudian dia berijtihad yang hasilnya adalah bahawa khulu’ tidak termasuk talak sehingga dia kembali dengan isterinya. Setelah itu jelas baginya bahawa khulu’ adalah termasuk talak, maka dia wajib menceraikan isterinya kerana bererti dia telah menceraikan isterinya sebanyak tiga kali (bain) dan untuk dapat kembali harus melalui mukhallil .

Ijtihad seseorang tidak dapat ibatalkan engan ijtihad orang lain

Contoh. Ada seseorang menjual satu karton minuman yang terdiri dari 12 botol coca-cola dan 12 botol arak dalam satu transaksi. Transaksi itu disebut tafriq as-shafqah kerana hukum menjual coca-cola adalah halal sedangkan menjual arak adalah haram. Dalam masalah ini terdapat perbezaan pendapat diantara Ulama. Contoh: Ada seseorang yang sedang junub mati syahid. Perkara junub mengharuskan dia untuk dimandikan, sedangkan keadaan mati syahid mencegah untuk dimandikan. Dalam masalah ini dimenangkan yang mencegah, iaitu dia tidak boleh dimandikan.

2. Apabila perkara halal dan haram bercampur, maka dimenangkan yang haram

Contoh. Kalau ada seseorang yang berada di posisi Saf pertama, maka dia tidak boleh mundur ke saf kedua untuk mempersilakan orang lain mengambil tempatnya. Contoh. Kalau si A mempunyai air hanya cukup untuk wudu’ satu orang, sedangkan ketika itu dia memerlukan wudu’, juga kawannya yang ketika itu sedang bersama dia, maka kewajiban si A adalah menggunakan air itu untuk berwudu’ dan biarkan kawannya itu bertayammum. Tidak boleh bagi si A

3. Mengutamakan orang lain dari diri sendiri dalam perkara ibadat adalah sesuatu yang di benci

maka menjadi kewajiban tuan punya tadi untuk solat terlebih dahulu menggunakan pakaian tersebut kemudian dia pinjamkan kepada saudaranya. Contoh. Seseorang yang merdeka tidak termasuk dalam sesuatu yang wajib dibayarkan apabila ia binasa . Tindakan penguasa terhadap rakyat selalunya bergantung kepada pertimbangan kemashalatan rakyat Contoh. Dan tidak boleh baginya untuk mendahulukan saudaranya tersebut dalam perkara ibadah. Yang mengikut adalah sama hukumnya dengan yang diikuti Contoh. Status pernikahan diluar Negara yang tanpa pengetahuan wali yang sah hingga membawa kepada perbalahan keluarga kemudian hari. 7. kawannya wudu’ sedangkan dirinya sendiri Contoh.untuk mempersilakan bertayammum. Contoh. maka keadaan akan menjadi huru hara dengan banyak kemalangan serta kematian yang berlaku yang mengakibatkan kerugian besar kepada kerajaan. Hukuman yang ditetapkan hukum jenayah Islam tidaklah dapat dilakukan kalau masih ada keraguan terhadap seseorang itu dijatuhi hukuman Contoh. Dalam urusan jual beli harta dimana bangunan dijual tetapi tanahnya tidak termasuk dalam urusniaga tersebut . 5. Si bapa kesempitan hidup hingga sanggup menjual anak yang masih dalam kandungan isterinya tetapi tidak si ibunya sekali. Jika tiada penguatkuasaan undang-undang jalanraya oleh JPJ dan Polis serta tiada yang mahu mengikuti arahan lampu isyarat. sedangkan saudaranya yang tidak punya pakaian untuk menutup aurat. Kalau ada seseorang yang hanya mempunyai satu pakaian yang menutup aurat dan ketika itu masuk waktu solat. 4. begitu jual beli tanah tetapi hasil didalamnya tidak disekalikan. Dalam kes merancang dan mencuri barang sendiri yang mana terdapat syubhah (kekeliruan) dalam menjatuhkan hukuman. 6.

Di dalam masalah arak. Ini ada disebutkan di dalam hadis Rasulullah s. yang diberi. Mengamalkan sesuatu perkataan lebih baik dari mensia-siakan Contoh. Di dalam masalah riba pula." (Riwayat Ahmad) Contoh. penjual dan seterusnya… adalah berdosa semuanya. pemerah (yang membuat)." (Ada disebutkan di dalam Ighatsatul Lahafan. maka masukkan salah satunya pada yang lain Contoh. Baginda memberitahu yang berdosa ialah pemakan riba. maka dia layak untuk mendapat penjagaan dari Allah tetapi bagi orang yang insaf .a. jinabat dan haid berkumpul. Kes memperdagangkan manusia yang banyak terdapat akhir-akhir ini melibatkan rakyat Negara asing yang dijadikan pekerja seks serta keldai dadah. telah mengisytiharkan bahawa peminum. 1/325) 9. kerana maksud tahiyyatul sudah tercapai yaitu melakukan solat sebelum duduk didalam masjid. Apabila seseorang masuk kedalam masjid lalu solat fardhu atau solat sunah rawatib. 10. Mendengar nasihat dan bimbingan dari orang yang lebih alim. gambar lucah/porno.w. Apabila Islam mengharamkan zina. pemberi riba. Setelah solat fardhu atau sunah rawatib ini dia tidak perlu melakukan solat tahiyyatul masjid lagi. Apabila hadas. tidak perlu dua kali mandi. tidak berkahlak. bercampur gaul dengan bebas. Sesuatu yang berada di sekeliling barang yang haram adalah dihukumkan haram juga Contoh. Nabi s. Apabila berkumpul dua perkara yang sejenis sedangkan tidak berlainan maksud keduanya.Contoh. Ertinya: "Akan datang suatu masa di mana manusia menganggap halal riba dengan nama jual-beli. penulis dan para saksinya. sebagai contoh. berkhalwat/berduaduaan yang diharamkan.: Ertinya: "Sungguh akan ada satu golongan dari ummatku yang menganggap halal minum arak dengan memberikan nama lain.w. maka cukup satu kali mandi. Seperti mempamerkan perhiasan (tabarruj jahiliyah). yang menghidangkan. maka dalam solatnya ini tercakup solat tahiyyatul masjid (mengagungkan masjid). nyanyian tidak bermoral dan seterusnya Contoh.a. 8. diharamkan juga segala mukadimah zina dan perkara-perkara yang boleh membawa ke arah itu. Contoh.

12. Perkahwinan berlainan ugama adalah dilarang oleh Islam kerana ia lebih banyak keburukan daripada kebaikan terutama dalam kes perempuan Islam berkahwin dengan lelaki berlainan ugama. Kekuatan tarikan dalam mendidik lebih cenderung kepada meninggalkan asas agama. Solat Qalbiah. bacaan tahlil dan wirid selepas solat adala khilaf ulama. Jangan keluar kata-kata penghinaan kepada sesiapa sahaja. . Berusaha keluar daripada masaalah persengketaan adalah disukai Contoh. Hasil daripada sesuatu barang yang sudah dibeli adalah milik si pembeli Contoh. Perkara bacaan Qunut.dan sedar setelah menerima teguran maka dia lebih layak untuk mendapat kemulian dari Allah. Penghalang lebih kuat daripada perosak Contoh. 11. Perselisihan pendapat patut dielakkan. 13.

Tugas ini perlu dijalankan menerusi secara tersusun dengan cara berjemaah dan tidak mungkin berseorangan.DAKWAH ISLAMIYYAH Kerja Dakwah Secara Berjemaah Kerja Amal Jama’i merupakan tuntutan yang difardhukan Muslim yang mukallaf. Islam merupakan satu agama yang bukan keatas setiap tuntutan Islam dicapai secara untuk individu .

Ini bersesuaian dengan firman Allah SWT iaitu : agama untuk ummah Sejarah telah membuktikan bagaimana Rasulullah SAW membina kerajaan Islam pertama di Madinah melalui penyatuan ummah. Sesungguhnya mereka ini lah merupakan sebaik-baik manusia daripada ummat ini. Amanah menyebarkan dakwah agama Islam menjadi lebih sukar untuk pemimpin mengawal barisan pimpinannya kerana luasnya kawasan takluknya dan ramai pengikutnya. Tugas sebagai Khalifah Allah dimuka bumi ini untuk memastikan agama Islam dapat ditegakkan adalah merupakan tanggungjawab yang amat berat. Apa sahaja bentuk . Pengikut yang pelbagai resam budaya serta adat menjadikan tugas itu lebih mencabar. Oleh itu pergerakan itu mesti melalui jemaah. Tanggungjawab memimpin ini amat berat untuk dipikul sehingga para Malaikat dan seluruh kejadian Allah SWT tidak sanggup memikul beban tugas tersebut.Quran melalui Surah AlBaqarah ayat 30. Pengkisahan ini dinyatakan dalam al. ini diikuti pula oleh Khulafa’ ar-Rasyidin diatas dasar yang sama. Amanah kepimpinan menjadi berat dengan banyaknya permasaalahan yang mendesak dalam dunia Islam dimana memerlukan sumbangan serta pengorbanan bagi merungkaikan permasaalahan usaha dan jihad ini. Tidak mungkin sebarang masaalah diabaikan atau diabaikan.tertentu sahaja tetapi adalah merupakan keseluruhannya dan Negara amnya. Amanah dan Tanggungjawab Pemimpin Adalah Berat Dari Abi Ya’la Maqal bin Yasar Radhiyallahu ‘anhu. katanya : “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : Tidak ada seorangpun dari hamba Allah yang diberikannya (amanah) mengawal rakyat kemudian dia meninggal dunia dimana di hari kematian itu dia menipu (mengkhianati) rakyatnya kecuali Allah haramkan ke atasnya syurga”.

ekonomi. Menjadi kewajipan keatas jemaah Islam menyumbangkan segala daya usaha supaya dapat menghasilkan cita-cita yang diharapkan. Demikian besar natijah dan amanahnya tanggungjawab kepimpinan untuk dipikul. penyedaran. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat dan besar dengan kehadiran musuh-musuh Islam yang akan menggunakan semua tipudaya serta kelengkapan yang mereka miliki untuk memusnah dakwah Islam itu dengan cara yang dibenarkan ataupun tidak. kemiskinan dan lain-lain lagi. Apa yang dituntut dari pimpinan jamaah untuk meneruskan perjalanan. menentukan segala tujuan. gaya hidup sehingga menolak kepercayaan kepada Allah dilakukan untuk memesongkan akidah anggota jemaah. Amanah kepimpinan ini makin bertambah berat kerana liku perjalanan dakwah yang semakin mencabar dengan halangan yang berliku. Berbagai bentuk serangan dari segi ketenteraan. menjaga kepakaran yang ada dan menjaga amanah kepercayaan daripada mereka yang ikhlas di medan amal islami. perpecahan.bantuan perlu dihulurkan. kejahilan. Jemaah Mesti Mempunyai Manhaj Dan Pengikut Mana-mana jemaah yang ingin mencapai matlamat dan tujuannya mesti mempunyai manhaj yang jelas dan nyata. Jemaah juga mestilah mempunyai pekerja yang bekerja mengikut garis panduan manhaj tersebut serta mempunyai pemimpin yang berwibawa. dan cara-cara yang perlu diikuti dengan perlaksanaan dan dirujuk untuk penjelasan untuk semua perkara yang diperlukan. Pemimpin harus dapat membangkitkan semangat pengikutnya untuk melepasi halangan dan mengawal diri dari bahaya yang menghalang serta perkara yang diperlukan seperti tarbiyyah. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat oleh sebab tabiat marhalah yag dilalui oleh dakwah dan umat Islam. . kebudayaan. Tidak mungkin bagi sau jemaah untuk bekerja tanpa pemimpin yang mengatur kerja. bahaya yang melingkungi dari setiap sudut serta peringkat hingga membawa kepada sikap takut mati dan kasihkan dunia. kesejahteraan barisan dan istiqamah dalam fikiran.

perbaiki amal usahanya hingga ke peringkat ihsan. 4. bagaimana pemimpin dapat meletakkan perancangan untuk dijalankan serta menugaskan ahli supaya melaksanakannya apabila ahli mempunyai kebebasan untuk melaksanakanya atau tidak? 6 perkara yg dpt membantu pemimpin melaksanakan amanah Perkara ini adalah peringatan yang lahir dari landasan kepercayaan kita bahawa semua perkara berada di tangan Allah dan sesungguhnya kita tidak sesekali berupaya untuk melaksanakan kerja atau tujuan kecuali dengan taufiq Allah dan pertolonganNya.Untuk mengelakkan apa-apa percanggahan dalam satu-satu perkara. Sentiasa memohon kepada Allah dalam semua keadaan dan perkara baik dalam keadaan susah atau senang. Mesti mengambil berat tentang masaalah tarbiyyah dan penyediaan rijal. 5. pengikut melaksana. 6. 9. membantu pemimpin dan juga memberikan pandangan serta nasihat kepada mereka. Tidak ada nilai bagi jemaah selagi pemimpinnya tidak mempunyai hak untuk didengari dan dipatuhi oleh pengikut terutama dalam perkara maksiat. Keikhlasan tanggungjawab tidak boleh sedikit pun bercampur dengan riya’. Amanah memerlukan kepada bersatu dalam setiap perkara sehingga Allah memberikan kemenangan. Mengambil berat terhadap perancangan. 2. Paling penting kepada orang bertanggungjawab mestilah ikhlas dan jujur kepada Allah. Pemimpin harus berusaha untuk menghasilkan iman yang teguh yang menjadi asas kukuh pembentukan peribadi sehingga tercapai janji Allah kepada hamba-hambaNya yang beriman. Ini akan mendorongnya bersegera melakukan kebaikan. Pemimpin mesti merasakan bahawa Allah sentiasa memerhatikan semua pergerakannya. Kepekaan pemimpin terhadap amanah kepimpinan. Jika tidak. Jika kurang kepekaan tersebut akan menyebabkan kurang semangat untuk melaksanakan tanggungjawab dengan sempurna. 8. 1. 7. Menyuburkan sifat kasih saying dan persaudaraan kerana Allah dikalangan pendokongnya secar umum dan antar pengikut dengan kepimpinan secara khusus. Mengawal hati daripada rosak dengan cara penyatuan. Ini dapat mengawal mereka dari setiap perkara yang menyekat atau membawa perasaan lemah dalam menghadapi halangan perjuangan. Mestidapat menaikkan semangat pengikut. pengagihan kerja dan tugas kepada mereka yang layak. . 3.

.

Dengan ini segala sifat-sifat keji dan kasihkan dunia akan dapat dihakiskan dari hati setiap Muslim. Intipati ini mengawal hati setiap Muslim dalam sifat rahbah dan raghbah untuk sentiasa merasakan kasih saying Allah SWT dengan rasa takut kepada-Nya. Tanpanya Islam hanya hadir sekadar lambang semata-mata. Ilmu tasawuf merupakan intipati Islam yang seharusnya ada dalam hati setiap Muslim. Oleh sebab itu menjadikannya suatu ilmu yang kurang diminati ramai.TASAWUF ISLAM PENDAHULUAN Ilmu tasawuf bukanlah suatu yang mudah untuk difahami dan dihayati secara teori atau praktikal. Sifat ilmunya yang berpaksi kepada hati dan amalannya. Semakin kuat pegangannya kepada .

Ibnu Khaldun memperkatakan ilmu tasawuf ini dalam Muqadimmah bahawa : “Ilmu tasawuf adalah salah satu dari ilmu-ilmu al-shar’iyyah yang kemunculannya adalah baru dalam agama Islam. Muustafa Hilmi menegaskan dalam bukunya al-Hayah al-Ruhiyyah fi alIslam dengan katanya : “Bermulanya kehidupan kerohanian dalam Islam ialah dengan kehidupan secara takashuf. wara’. kehidupan dunia tidak berputik dihati dimana kehidupan dunia tidak menguasai hatinya serta mendorongnya berpaling dari ketaatan kepada Allah SWT. Asal perjalanan golongan itu adalah sesuatu yang mantap iaitu satu gaya hidup yang benar dan berpandukan hidayah dikalangan mukminin golongan awal Islam yang terdiri dari kubar Sahabah. Cara ini telah tersebar luas dikalangan orang-orang Islam generasi pertama. Tasawuf adalah satu disiplin ilmu yang lahir agak lewat sehingga menjadikan perdebatan umum. Kehidupan yang berasaskan kepada sentiasa beribadah dan menumpukan diri secara khusus kepada Allah serta berpaling dari kebendaan dan perhiasan dunia. Dalam istilah lain.syariat dan hukum-hukumnya. sebaliknya mengutamakan agama. zuhud. berzuhud dari kelazatan harta dan kemegahan yang menjadi kegemaran orang ramai serta menjauhi dari makhluk dengan melaksanakan khalwah untuk tujuan beribadah” Kesimpulan yang dapat disimpulkan ialah : 1. semakin bertambah kewaspadaannya dalam menjauhi larangan dan melaksanakan suruhan-Nya dalam menunaikan hakhak hamba-Nya. Kewujudan pertama didahului dengan zuhud iaitu gaya hidup yang lebih mementingkan akhirat. Tabi’in serta orang yang selepas mereka. taqwa dan segala bentuk kehidupan yang tidak mengutamakan kehidupan dunia. 2. TASAWUF ZAMAN NABI MUHAMMAD SAW Penghayatan tasawuf melalui kehidupan zuhud yang mementingkan akhirat tetapi tidak menolak dunia. Perkembangan ilmu tasawuf telah wujud dizaman Nabi Muhammad SAW pada tahap yang lengkap dan sempurna sekalipun nama tasawuf belum digunakan ketika itu dengan menjadikan al-Quran dan Sunnah sebagai rujukan yang memberikan “kata putus” kepada setiap perbahasan. bahawa kehidupan cara Nabi dan para sahabat menjadi contoh utama kepada orang-orang Islam sama ada melalui perkataan atau perbuatan baginda” .

Gaya hidup tersebut menjadikan hatinya suci dan bersih sebagai kelayakan untuk diturunkan wahyu Allah menerusi surah al-Iqra melalui perantaraan Malaikat Jibrail. Nabi SAW bertahanuth sekali setahun untuk beribadah disamping merenung ayat-ayat Allah dalam alam ciptaan-Nya. Apabila ditegur oleh Siti Aishah mengenai kakinya yang bengkak kerana beribadat sedangkan baginda adalah maksum. Firman Allah SWT : “Sesungguhnya pada diri Rasul Allah itu contoh teladan yang baik bagi orang-orang yang mengharap kepada Allah dan mengharapkan balasan yang baik di akhirat”. dan berjihad dijalan Allah dengan penuh keimanan dan keyakinan yang jitu merupakan kehidupan yang dijalani oleh Rasulullah SAW dilihat oleh para sufi sebagai contoh terbaik dan sumber rujukan yang kaya dengan pelbagai ilmu dan amalan tasawuf. oleh itu kehidupan mereka mengikut cara hidup baginda yang zuhud iaitu lebih mengutamakan agama dan akhirat melebihi segala sesuatu yang lain. para sahabat dan Tabi’in r. dengan mengharapkan limpah kurnia (pahala) dati Tuhan mereka serta mengharap keredaan-Nya. makanan. meninggalkan kemewahan dan menumpukan sepenuhnya kepada Allah SWT. Tanda yang menunjukkan mereka (sebagai orang-orang yang . baginda hanya menjawab.a. dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam). berjaga malam dan akhlak yang tinggi dan murni. banyak ibadat. “Apakah aku tidak boleh menjadi hamba yang bersyukur” (Bukhari & Muslim) TASAWUF ZAMAN SAHABAT DAN TABI’IN Para sahabat merupakan golongan yang mendapat didikan secara langsung daripada Rasulullah SAW secara “direct”. dan sebaliknya bersikap kasih saying serta belas kasihan sesama sendiri (umat Islam). Keikhlasan dan kesungguhan para sahabat mengikut jejak langkah Nabi telah dirakamkan didalam al-Quran yang bermaksud : “Nabi Muhammad SAW ialah rasul Allah. ia adalah benih pertama yang melahirkan ahli zuhud. Rasulullah SAW diriwayatkan banyak beribadah malam sehingga bengkak kakinya.Kenyataan tersebut menjadi petunjuk bahawa kehidupan kerohanian yang kini dikenali sebagai tasawuf telah bermula dalam cara kehidupan Nabi SAW. ahli ibadah dan ahli tasawuf. Engkau melihat mereka tetap ruku’ dan sujud. Aspek pertama yang menunjukkan cirri-ciri tasawuf pada zaman Nabi ialah semasa tahanuth Nabi di Gua Hira’. (ai-Ahzab : 21) Ayat tersebut tidak mengubah cara hidup zuhud Rasulullah SAW baik dari segi kebendaan. Kehidupan secara zuhud. Menurut Mustafa Helmi.h.

menghabiskan waktu siang dengan berpuasa dan berjaga malam untuk beribadah. maka beliau menjawab. Salman al-Farisi. Sentiasa melatih dirinya hidup secara zuhud. Mereka terdiri daripada Muhajirin dan Ansar yang tidak punya harta serta keluarga. Abu Talib al-Makki dalam Qut alQulub menjelaskan bahawa zuhud dimaksudkan ialah merujuk kepada hawa . Anas bin Malik. meneliti al-Quran. Apabila ditanya sebabnya. namun kemewahan dunia tidak melalaikan beliau. Abdullah bin Mas’ud. Di dalam kelompok itu terdiri sahabat-sahabat besar seperti Muaz bin Jabal. sentiasa berzikir. Diriwayatkan beliau menampal baju sendiri dan apabila ditanya. “Cara ini yang membolehkan aku memperolehi ilmu”. Kezuhudan beliau membolehkannya mendermakan hartanya atas nama jihad. Ciri khusus zuhud yang dipamerkan bukan sahaja diakui oleh sarjana Islam tetapi diakui oleh para sarjana Barat juga. Saidina Umar al-Khattab pernah memakai baju denga dua belas tampalan sedangkan pada ketika itu beliau adalah merupakan Amirul Mukminin umat Islam.salih terdapat pada muka mereka dari kesan sujud (dan ibadah yang ikhlas)”. Saidina Uthman al-Affan merupakan antara sahabat-sahabat Nabi yang mempunyai harta. Syhayb al-Rumi dan Hudzaifah bin al-Yaman. Abdullah bin Abbas. Abdullah bin Umar. dan menjalani kehidupan secara zuhud. beliau menjawab. Menurutnya kelompok ini amat dikasihi Rasulullah yang sentiasa bermuamalah dengan mereka dan telah dijadikan contoh oleh Allah dalam kehidupan berzuhud. Abu Dzar al-Ghifari. takashshuf dan sabar. (al-Fath : 29) Para sahabat yang terdiri daripada Khulafa’ al-Rasyidin mempunyai kisah tersendiri dalam bab zuhud ini. Saidina Ali sangat terkenal dengan kehidupan yang zuhud. Bilal bin Rabbah. Abu Naim al-Asfahani dalam karangannya Hilyat al-Awliya menyifatkan mereka sebagai satu kumpulan yang Allah telah bersihkan hati mereka dari mengharapkan keduniaan dan sentiasa berada dibawah pemeliharaan Allah dari terpesona kepada keseronokan dunia dan lalai kepada Allah. takashshuf. Kebersihan rohaninya menjadi tempat limpahan hikmah dan ilmu seperti sabda Rasulullah SAW : “Sesungguhnya Allah menjadikan kebenaran pada lidah Umar dan hatinya”. Saidina Abu Bakar diriwayatkan pernah berlapar selama enam hari. Abu Ubydah alJarrah. : ”untuk mengkhusyukkan hati dan diikuti oleh orangorang mukmin” Ibn Hanbal dalam kitabnya al-Zuhd mengambarkan mengenai sekumpulan para sahabat yang dikenali sebagai ahl al-Suffah yang tinggal di satu sudut Masjid Nabi. pakaiannya hanya satu dan hanya bercakap menggunakan hujung lidah sahaja.

nafsu yang berada pada taraf al’ammarah bi al-su iaitu taraf nafsu yang cenderung kuat kepada perbuatan keji serta mungkar. Sufyan al-Thawri. Penyebaran penghayatan kerohanian ketika itu hanya melalui pembacaan al-Quran dan berikhtikaf dibukit-bukit untuk menjauhkan diri dari hal keduniaan. Rasulullah SAW dan para sahabat melatih diri dengan sifat ubudiyyah yakni melatih diri melawan hawa nafsu hingga terpandu kepada kebaikan dan kebenaran. Tokoh sufi yang paling menonjol pada era ini ialah Rabi’at al-Adawiyah. Kesimpulannya cirri istimewa kehidupan harakat al-zuhd oleh generasi awal Islam dikurun pertama dan kedua Hijrah meliputi dua aspek: . Ini tidak dipraktikkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. al-ubbad. Berbagai gelaran merujuk kepada kelompok khusus mereka telah diberikan antaranya. Benih keimanan dan ketaqwaan ini menjadi ikutan umat terkemudian yang terkenal sebagai al-Tabi’in. Muhammad ibn al-Qasim al-Hasani al-Sufi (219H/834M) dan Abu Hamzah Muhammad al-Sufi (270H/882H). AlRahman. Uwais al-Qarni. Pada abad inilah istilah al-sufi dan al-tasawuf digunakan secara meluas sebagai penunjuk kepada golongan tersebut. al-wa’izun dan al-fuqara’. Ibn Khaytam dan al-Hasan ibn Abi al-Hasan. Al-Tabi’in menjadikan kehidupan rohani generasi sebelum mereka sebagai contoh dan berusaha menerus menghidupkan sunnah dan gaya hidup yang ditunjukkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. Pada abad kedua Hijrah. golongan yang terlibat dalam kehidupan kerohanian yang mementingkan akhirat tidak mempunyai satu peraturan umum atau susunan yang menggunakan istilah sufi atau tasawuf. alzurrad. Manusia dilahirkan untuk mencintai kecantikan dunia dalam kehidupannya tetapi mereka mesti membersihkan diri menerusi ibadah dan mujahadah agar tidak terpengaruh dalam runtunan hawa nafsu. Masruq bin Abd. orang yang orang yang pertama mengagaskan konsep al-hubb dalam tasawuf. Malik bin Dinar. ini dikuti oleh Jabir Ibn Hayyan al-Sufi. Sifat al-Rabaniyyah iaitu satu sikap yang memandang kehidupan dunia itu satu perkara yang buruk sehingga jika mahu menjalani kehidupan zuhud terpaksa mengenepikan sesuatu yang baik dari dunia ini. Abu Hashim al-Kufi al-Sufi (150H/761 M) dikatakan oleh setengah pengkaji sebagai orang pertama menggunakan gelaran sufi. Amirbin Abdullah bin Qays al-Basri. al-qurra’. Individu lain yang tergolong dalam kelompok ini ialah Hasan alBasri. al-buka’un.

al-nafsiyyah (kejiwaan) dan al-metafiziqiyyah (ketuhanan). Aspek al-ta’abbudiyah 2. PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KETIGA DAN KEEMPAT Perkembangan ilmu tasawuf bertambah pesat dalam abad ketiga Hijrah yang kemudian dianggap sebagai mercu tanda awal kepada perkembangan seterusnya. memahami kemashalatan makhluk didunia dan tidak menginginkan apa-apa selain keredaan Allah. Pada peringkat awal cirri akhlaqiyyah dalam tasawuf lebih menonjol dan ketara.fiqh yang membicarakan tentang hokum hakam zahir 2. Kegiatan tasawuf pada abad ini boleh disimpulkan dalam istilah al-akhlaqiyyah (budi pekerti). Pemisahan tersebut adalah dari segi tanggapan bukan hakikatnya kerana asal syariat adalah satu: ilmu fekah bersandarkan ilmu akidah sebagai sandaran furu’ dan ilmu tasawuf bersandarkan kepada kedua ilmu tersebut. Ilm al. gerakan zuhud di dunia Islam berubah kearah tersendiri menggunakan istilah al-tasawuf. akidah atau tasawuf. Ilm al-tasawuf yang membicarakan aspek batin al-syar’iyyah dan rahsianya.1. sesiapa baik akhlaknya bertambah jernih hatinya”. Mereka bukan hanya terkenal sebagai fuqaha’ sahaja tetapi terkenal sebagai abid. Imam al-Ghazali memberi contoh di dalam ihya’ mengenai para imam mazhab yang empat yang mempunyai ilmu yang meliputi keseluruhannya. Abu Bakar al-Katani menjelaskan pengertian tasawuf sebagai “tasawuf adalah akhlak. Dilain kenyataan nya “Tasawuf ialah menghiasi diri dengan sifat mulia dan menjauhi dari sifat keji”. Penyusunan ilmu tasawuf bukan untuk menandingi ilmu-ilmu lain tetapi adalah untuk menampal kekurangan keperluan agama dalam kehidupan manusia. bertaqwa dan kuat bermujahadah. Ibn Khaldun menyebut sebagai muncul satu disiplin ilmu baru dalam al-shar’iyyah yang berbeza dengan ilm al-fiqh sehingga terbahagi kepada dua bahagian: 1. zahid ‘alim dan ahli tentang ilmu akhirat. meskipun tidak dikenali sebagai ulama kalam. Dr Ahmad Alwash membentangkan bahawa umat Islam pada kurun pertama Hijrah terdiri daripada orang yang wara’. Hubungan yang dekat dengan Rasulullah SAW. Aspek al-akhlaqiah Seterusnya pada akhir kurun kedua Hijrah. sentiasa beribadah dan berlumba-lumba mengikut jejak Nabi dalam segala aspek. Ibn Qayyim al-Jawziyyah memberikan kenyataan yang sama “ orang yang mengkaji ilmu ini sepakat menyimpulkan bahawa tasawuf ialah akhlak” . Oleh itu seorang sufi mestilah seorang yang lengkap ilmunya mengenai alQuran dan al-Sunnah.

Sepuluh kumpulan tersebut ialah al-Muhasibiyyah. “Abd Allah al-Tustari. Pada masa itu juga muncul seorang tokoh sufi yang kontroversi dalam sejarah perkembangan tasawuf pada abad ketiga Hijrah ia itu al-Husayn b. PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KELIMA HIJRAH Kegiatan tasawuf berkembang hingga kea bad kelima Hijrah. al-Khafifiyyah dan al-Sayyariyah. al-Qasariyyah. Hamdun al-Qassar. . al-Junaydiyyah. Yang sesat itu di kenali sebagai al-Hululiyyah. Abu al-Hasan Ahmad al-Nuri. Abu alQasim al-Junayd. Pernah berguru dengan ahli fekah Syakh al-Haramain di Naisabur dan Syakh Abu Ali al-Fadl al-Farmadi seorang alim dan faqih dalam ilmu tasawuf. ‘Isa al-Khurra). al-Khuraziyyah.Tokoh sufi yang muncul pada kedua abad ini ialah Abu al-Harith al-Muhasibi Abu Yazid Tayfur al-Bistami. al-Hakim al-Tirmidhi. Ahmad b. al-Sahliyyah. Mansor al-Hallaj. Muhammad b. Dihukum bunuh ketika dibawah pemerintahan Khalifah al-Mu’tasim bi Allah pada tahun 309H. AlHujwiri di dalam bukunya Kashf al-Mahjub memetik kata-kata Abu Husayn alNuri yang memberitahu kewujudan dua belas kumpulan tarekat yang mana sepuluh sahaja yang benar sementara yang lain itu sesat. al-Hakimiyyah. Ramai tokoh sufi telah dilahirkan tetapi yang paling tersohor ialah Abu Hamid al-Ghazali (450-505H) yang telah Berjaya mengharmonikan ilmu fekah dan ilmu tasawuf sebagai ilmu yang saling berkait antara satu sama lain. Beliau dilahirkan pada tahun 244H di Baida’. Sahl b. Manazil al-Sai’rin oleh Abdullah Ansari dan lain-lain lagi. al-Nuriyyah. Golongan sufi yang berada di zaman ini telah menubuhkan secara sendiri perkumpulan dimana ahli-ahli terikat dengan peraturan yang khusus. Pembangunan pesat ilmu tasawuf telah melahirkan tulisan ulama-ulama sufi antaranya al-Luma fi al-Tasawuf oleh Sarraj al-Tusi. Kashf al-Mahjub oleh Abu Ali al-Hujwiri. Hukuman itu menjadi kemuncak dari perselisihan yang berlaku antara ulama fekah dan ulama sufi. Muhammad al-Katani dan banyak lagi. al-Tayfiriyyah. Seorang tokoh yang istimewa dan masyhur kerana ketokohan dan pengaruhnya. Al-Ghazali atau nama penuhnya Muhamad ibn Muhammad ibn Muhammad ibn Ahmad al-Tusi dilahirkan pada 450 Hijrah di Kota Tus dalam daerah Isfahan dibahagian timur laut Iran. Al-Hallaj terkenal dengan ungkapan “Anna al Haqq” yang bermaksud “Aku adalah alHaqq”. Ulama terkemuka yang diberi gelaran Hujjat al-Islam adalah seorang yang pakar dalam pelbagai bidang seperti usul fiqh dengan karyanya al-Mustashfa dan Ihya “ulum al-Din dalam bidang tasawuf.

.Dikenali di Barat sebagai al-Gazel dan meninggal dunia pada 505Hijrah bersamaan 18 Disember 111Masehi di daerah kelahiranya di Kota Tus.

kehilangan.Ekonomi Islam SIMPANAN / AL WADI’AH (‫)الوديعة‬ 1.3 “Barang” yang dimaksudkan ialah sesuatu yang berharga dan bernilai.1 Wadi’ah ialah akad (‫ )الصيغة‬diantara tuan punya barang dengan pihak yang menyimpan bagi tujuan di simpan. Takrif 1. 1. kemusnahan dan sebagainya.2 Tujuan nya untuk menjaga keselamatan barang dari kecurian. iaitu:i) Harta ‫))المال‬ ii) Wang Ringgit(‫)النقود‬ iii) Dokumen . 1.

Oleh itu sebarang kerosakan. maka bank bertindak sebagai penjamin.2 Syarat bagi barang yang disimpan dikendalikan oleh orang yang menyimpan.3 Tuan punya barang dan orang yang menyimpan tidak terhad kepada orang perseorangan. penipuan atau sebagainya.5 Kedua pihak boleh memfasakhkan akad Wadi’ah pada bila-bila masa.9.4 Sekiranya tuan punya barang atau yang menyimpan terdiri dari orang perseorangan mestilah :i) Sempurna Akal ii) Pintar Tidak disyaratkan cukup umur tetapi jika tidak perlu keizinan dari penjaganya. Jika berlaku pengambilan upah maka bertukar tanggungjawab kepada penjamin. 3. bank bertanggungjawab menggantikan nya. . dokumen penting dan lainlain yang bernilai yang di simpan di peti keselamatan bank. kemusnahan atau kehilangan. Pertubuhan dan Perbadanan. 3.4 Ijab Qabul (‫)الصيغة‬ 3. 3. Syarikat.1 Wadi’ah adalah halal di sisi syarak kecuali terdapat unsure-unsur haram di dalamnya seperti riba’.3 Orang yang menyimpan (‫) الوديع \المستودع‬ 2.1 Barang bernilai seperti barang kemas. bank adalah sebagai penjamin dan tiada bayaran dikenakan tetapi bank berhak menggunakan wang tersebut dalam urus niaga lain. 2.2 Tuan punya barang (‫)المودع‬ 2.8 Boleh mengambil upah ke atas wadi’ah. 3. 3. 3. Sebagai penjamin.iv) v) Sijil Lain-lain barang yang berharga atau berilai disisi syarak.6 Tanggungjawab orang yang menyimpan adalah amanah iaitu jika berlaku sesuatu yang tidak diingini maka orang yang menyimpan tidak wajib menggantikannya. 3.1 Barang yang di simpan ‫))الوديعة‬ 2.9.2 Simpanan berbentuk wang ringgit. Hukum Wadi’ah 3. 3. Rukun Wadi’ah 2. akan tetapi boleh terdiri dari Bank. 3.9 Berdasarkan diatas maka tanggungjawab sebuah bank yang menyimpan wadi’ah mempunyai dua corak :i) Amanah ii) Jaminan 3. bank dikehendaki memulangkan semula jika dituntut oleh tuan punya tanpa mengira bank rugi atau untung.7 Jika Wadi’ah itu musnah atau rosak atas sebab orang yang menyimpan maka wajib orang yang menyimpan menggantikannya.

maka barang itu diserahkan kepada warisnya untuk urusan fara’id. 3.4 Tuan punya barang boleh mengenakan syarat tertentu untuk keselamatan barang wadi’ahnya.8 Orang yang menyimpan tidak boleh melakukan akad wadi’ah dengan pihak lain tanpa keizinan tuan punya barang.9. maka urusan urus niaga wadi’ah diteruskan sehingga di sahkan kematian tuan punya barang. 3.6 Sekiranya barang wadi’ah tidak boleh tahan lama maka orang yang menyimpan boleh menjualnya dan wang harganya disimpan sehingga sampai tempoh penyerahan semula.9. Wadi’ah dalam bidang urusniaga Bank Islam terdapat dalam dua bentuk :i) Akaun Semasa ii) Akaun Simpanan .9. 3.9.9 Sekiranya orang yang menyimpan barang meninggal dunia maka berpindah tanggungjawab wadi’ah tersebut kepada warisnya sehingga selesai barang itu diserahkan kepada tuan punya barang.3.9. 3. 3.5 Sekiranya tuan punya barang hilang atau tidak dapat dikesan.7 Segala pembiyaan makan minum barang wadi’ah berbentuk binatang peliharaan adalah menjadi tanggungjawab tuan punya barang kecuali binatang tersebut digunakan oleh pihak yang menyimpan.3 Adalah digalakkan supaya pihak bank mendapatkan keizinan dari tuan punya barang untuk menggunakan wang tersebut supaya akad wadi’ah lebih bersih.9.9. 3.

saya berpendapat bahawa bidang Pengurusan Islam adalah lebih kurang sama dengan apa yang telah dipraktikkan dalam dunia moden sekarang di mana banyak “lubang-lubang” atau “tampalan-tampalan” yang perlu dilakukan disana sini bagi menutup kelemahan urusan pentadbiran atau pengurusan sesuatu projek yang dilaksanakan.PENGURUSAN ISLAM ‫بسم الله الرحمن الرحيم‬ Pada permulaan membaca tajuk pelajaran ini. Bagi sesiapa yang memandang ringan akan tanggungjawab untuk menguruskan. Setelah di beri penerangan dapat di fahami bahawa bidang pengurusan ini adalah merupakan amanah Allah kepada sesiapa yang bertanggungjawab atas sesuatu pekerjaan yang direncanakan. maka ia akan berdepan .

konsep ibadah dalam surah al-Mulk :21. Sumber kedua iaitu al-Sunnah. konsep transformasi dalam surah ar-Ra’d:11. politik. Ibnu Majah. al-Tirmizi. konsep taat dalam surah anNisaa:59. Al-Quran merupakan kitab Allah SWT yang mengandungi ajaran yang syumul untuk kemaslahatan seluruh umat manusia. mempermudahkan urusan dalam surah an-Nisaa : 29. Sisitem Pengurusan Islam bertujuan untuk mengelakkan kepincangan dan mengatasi kelemahan dasar dan pendekatan sedia ada dalam pentadbiran awam dan juga organisasi korporat. Ayat-ayat al-Quran mengenai bidang pengurusan boleh dikaji menerusi surah al-Maidah : 2 dalam bentuk kerjasama berpasukan. larangan rasuah dalam surah al-Baqarah: 188.dengan kerosakan akhlak yang serius dan yang lebih teruk lagi bagi menghadapi Allah di padang Mahsyar kelak. ketua keluarga dan ketua agama. . konsep Amal Makruf Nahi Munkar dalam surah al-Hajj: 41. Pentadbiran Rasulullah SAW dilaksanakan berdasar prinsip syariah dan berpaksikan kepada kesedaran beragama serta bernilaikan aspek kemanusiaan. Banyak araha. etika kerja dalam surah al-Ahzab:4 dan berbagai bentuk cara mengurus lain yang kedapatan dalam al-Quran. terdapat ayat-ayat yang berupa peraturan yang berkaitan dengan tatacara kehidupan bermasyarakat yang mencakupi pelbagai bidang seperti ekonomi. kecekapan yang bersistematik dalam surah as-Saff:4. kata-kata dan saranan baginda SAW berkaitan dengan aspek pengurusandan kepimpinan terdapat dalam enam buku hadis yang sahih iaitu al-Bukhari. perhungan awam atau komunikasi dalam surah an-Nisaa:86. Sesungguhnya beruntung mereka yang mengkaji al-Quran sebagai peringatan diri dan keluarga mereka sebelum dipanggil menghadap Illahi. pendidikan dan pengurusan. konsep kerjasama berpasukan dalam surah al-Maidah:2. perundangan. al-Sunnah dan ijtihad para sahabat. kita akan mendapati petunjuk yang nyata yang telah dibekalkan kepada umat terkemudian untuk mengikutinya walaupun diketika itu cara hidup adalah amat “simple”. Sistem Pengurusan Islam yang bersumber daripada al-Quran. dalam surah al-A’raf : 31 dalam menguruskan sumber. social. berlaku adil dalam urusan di surah al-Nahl : 90. jika dikaji secara mendalam mengenai kepimpinan Rasulullah SAW sebagai pemimpin kerajaan. Lihat sahaja kejayaan dalam tempoh yang singkat merevolusi pemikiran masyarakat jahiliyah menjadi suatu kaum yang kuat di Tanah Arab. Rasulullah SAW dilihat sebagai pemimpin yang berkarisma. Muslim. berwawasan dan memahami dengan mendalam hal hwal agama. politik dan social komunitinya. An-Nasa’iy dan Abu Dawud. persaudaraan dalam surah al-Hujarat : 2. tentera. Rasulullah SAW bukan sahaja role model bagi umat Islam tetapi panduan yang amat berguna kepada seluruh umat manusia. Jika dikaji al-Quran sepenuhnya.

Sumber keempat pengurusan Islam ialah pemikiran klasik ilmuan Islam yang menulis dan mengkaji tentang bidang pengurusan. Al-Mawadi dengan Ahkam as-Sultaniyyah. Kenyataan ini bukan menidakkan sumbangan para sahabat yang lain tetapi banyak perubahan dilakukan di zaman Saidina Umar. Perubahan yang radikal bersesuaian dengan keadaan semasa telah memantapkan urus tadbir Negara Islam yang berkembang sehingga separuh dunia. Selain itu kedapatan dokumen sampingan penting yang lain sebagai rujukan. Mereka yang terkenal ialah antaranya Ibnu Khaldun dengan Muqadimah. Konsep Pengurusan Islam meliputi konsep kerja dalam Islam. Al-Hisbah dan Minhaj as-Sunnah. Abu Yusuf dengan kitab al-Kharaj. Sumber kelima ialah pemikiran dan tulisan ilmuan kontemporari Islam mengenai pentadbiran dan pengurusan. Sumber keenam pula ialah pemikiran ilmuan moden sama ada dari Barat mahupun dari Timur. kualiti dan kecemerlangan dalam organisasi dan hak-hak pekerja. .Sumber ketiga daripada ijtihad dan amalan Khulafak Ar-Rasyidin yang empat tetapi yang lebih menbyerlah dalam bidang pengurusan ialah di zaman Saidina Umar ibn al-Khattab sebagai khalifah. etika kerja secara Islam. Al-Ghazali dengan Ihya Ulumu Din dan Ibn Taimiyyah dengan As-Siasah as-Syariah.

.

Kami jadikan (tetapkan) suatu Syariat dan jalan ugama (yang wajib diikuti oleh masing-masing). Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya. Al-Quran menjadi sumber rujukan hukum hakam yang utama dalam kehidupan umat manusia. bahawa mereka beroleh pahala yang besar”. Maka jalankanlah hukum di antara mereka (Ahli Kitab) itu dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kepadamu). Oleh itu berlumba-lumbalah kamu membuat kebaikan (beriman dan beramal soleh).TAMADUN ISLAM AL-QURAN SEBAGAI SUMBER UTAMA DAN INSPIRASI TAMADUN ISLAM Al-Quran iaitu kalam Allah ialah kitab suci umat Islam yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW untuk seluruh manusia. dan janganlah engkau menjadi pembela bagi orang-orang yang khianat”. Al-Quran dianggap sebagai sumber utama kerana ia adalah kitab standard. menjadi pedoman dan falsafah hidup bagi orang-orang yang beriman “Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (ugama Islam). Dan hendaklah engkau menjalankan hukum di antara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka.” Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran. dan berjaga-jagalah supaya mereka tidak memesongkanmu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah . Al-Quran menyentuh semua sudut kehidupan di dunia dan akhirat serta menjadi sumber utama dan ilham bagi Muslim dalam membentuk tamadun. Penyelesaian pertikaian. dan janganlah engkau mengikut kehendak hawa nafsu mereka (dengan menyeleweng) dari apa yang telah datang kepadamu dari kebenaran. dan Ia pula yang memberi makan dan bukan Ia yang diberi makan?" Katakanlah: "Sesungguhnya aku diperintahkan supaya menjadi orang yang pertama sekali menyerah diri kepada Allah (Islam). Bagi tiap-tiap umat yang ada di antara kamu.( surah al-Isra’:9) & “Katakanlah (wahai Muhammad): "Patutkah aku mengambil (memilih) pelindung yang lain dari Allah yang menciptakan langit dan bumi. maka Ia akan memberitahu kamu apa yang kamu berselisihan padanya. dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh. dan (aku diperintahkan dengan firmanNya): `Jangan sekali-kali engkau menjadi dari golongan orang-orang musyrik itu. (al-Nisaa:105) dan “Dan Kami turunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran. supaya engkau menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah tunjukkan kepadamu (melalui wahyuNya). untuk mengesahkan benarnya Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan sebelumnya dan untuk memelihara serta mengawasinya." ( al-An’am:14). Dan kalau Allah menghendaki nescaya Ia menjadikan kamu satu umat (yang bersatu dalam ugama yang satu). tetapi Ia hendak menguji kamu (dalam menjalankan) apa yang telah disampaikan kepada kamu.

Cahaya (nur) yang menerangkan kegelapan. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”. Untuk seluruh umat manusia. lagi Maha Terpuji”. Tiada kesilapan di dalamnya.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keterangan-keterangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. (al-Nahl:2). Memberikan erti dan makna hidup yang hakiki. dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan).tidak ada sesiapa yang boleh membuat hukum yang lebih pada daripada Allah”. ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa” (al-Baqarah:2). ia diturunkan dari Tuhan Yang Maha Bijaksana. Sesudah itu. Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. (lalu Ia berfirman kepada Rasul-rasul): "Hendaklah kamu menegaskan kepada umat manusia bahawa tiada Tuhan melainkan Aku. “Ia menurunkan malaikat membawa wahyu dengan perintahNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambaNya (yang layak menjadi Rasul).(Fusillat:42). “Wahai sekalian umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu: Bukti dari Tuhan kamu. Bukti kebenaran dari Tuhan. s. tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya). hanyasanya Allah mahu menyeksa mereka dengan sebab setengah dari dosa-dosa mereka. Menjadi petunjuk yang nyata. “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad. dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua”. (al-Maidah:15). (al-Maidah:48-50).a. . “Yang tidak dapat didatangi sebarang kepalsuan dari mana-mana arah dan seginya. Oleh itu. maka ketahuilah.kepada orang-orang yang penuh keyakinan . “Kitab Al-Quran ini. “Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Aya-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya. “Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh penduduk alam” (al-Takwir:27). (al-Israa: 82). Sebagai penawar.kepadamu. dan Kami pula telah menurunkan kepada kamu (Al-Quran sebagai) Nur (cahaya) yang menerangi (segala apa jua yang membawa kejayaan di dunia ini dan kebahagiaan yang kekal di akhirat kelak)”. dan sesungguhnya kebanyakan dari umat manusia itu adalah orang-orang yang fasik. patutkah mereka berkehendak lagi kepada hukum-hukum jahiliyah? Padahal . Kemudian jika mereka berpaling (enggan menerima hukum Allah itu). bertaqwalah kamu kepadaku". (an-Nisaa: 174).

(Yunus:37) dan Kalam Allah yang mengariskan kebenaran. untuk menjadi peringatan dan amaran bagi seluruh penduduk alam”.pemisah antara haq dan batil. dari golongan mereka sendiri. petunjuk dan rahmat. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”. tidak ada sebarang syak dan ragu-ragu pada Al-Quran itu tentang datangnya dari Allah. (al-Furqan:1). Merangkumi semua sudut kehidupan social. Mukjizat yang besar. dan mereka tetap mengerjakan dan memelihara sembahyangnya”. Kandungan al-Quran menyentuh semua . dan untuk menjelaskan satu persatu hukum-hukum Syarak yang diwajibkan (atas kamu). Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam”. tetapi Al-Quran itu diturunkan oleh Allah untuk membenarkan Kitab-kitab yang diturunkan sebelumnya. “Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan AlQuran. seorang saksi terhadap mereka. serta membawa rahmat dan berita yang mengembirakan. (Al-Nahl:89) Mukjizat al-Quran Merupakan mukjizat maknawi Rasulullah SAW hingga akhir zaman. “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad. bagi orang-orang Islam”. dan Kami datangkanmu (wahai Muhammad) untuk menjadi saksi terhadap mereka ini (umatmu). gaya bahasa al-Quran sangat indah dan tiada tandingannya. mereka beriman kepada Al-Quran.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keteranganketerangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. sains. Bagi ahli bahasa Arab. s. Peringatan dan pengawal.Nikmat dan furqan. Banyak maklumat terkini menepati apa yang dinyatakan di dalam kitab ini. dan Kami turunkan kepadamu Al-Quran menjelaskan tiap-tiap sesuatu dan menjadi hidayah petunjuk. “Dan (ingatkanlah tentang) hari Kami bangkitkan dalam kalangan tiap-tiap umat. yang mengandungi berkat (banyak faedah-faedah dan manfaatnya). dan supaya engkau memberi peringatan kepada penduduk "Ummul-Qura" (Makkah) serta orang-orang yang tinggal di kelilingnya. (al-An’am:92). Sebagai pencetus inspirasi kepada ibadah manusia dan kesusasteraan Arab. lagi mengesahkan kebenaran (Kitab-kitab Suci) yang diturunkan sebelumnya. “Maha berkat Tuhan yang menurunkan Al-Furqaan kepada hambaNya (Muhammad). ekonomi. dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya”. astronomi dan politik. dan orang-orang yang beriman kepada hari akhirat. Al-Quran mengajak manusia untuk merenungi sejarah umat terdahulu untuk diambil pengajaran daripadanya.a. dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). “Dan ini ialah Kitab (Al-Quran) yang Kami turunkan. Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. (al-Hijr:9). penyusunan. (Al-Maidah:15). penggunaan ayat. “Dan bukanlah Al-Quran ini sesuatu yang boleh diadaadakan oleh yang lain dari Allah.

sudut kehidupan dengan perkara pokoknya ialah tauhid yang merupakan tema terpenting. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->