QAWAID FIQHIYYAH

1.

Contoh. Seorang ketika akan melaksanakan solat telah berijtihad tentang arah kiblat. Kemudian di tengah-tengah solat, ijtihadnya berubah dan tidak sama dengan hasil ijtihadnya yang pertama. Maka dia harus menggunakan hasil ijtihadnya yang kedua serta tidak diwajibkan qada’. Meskipun ijtihadnya sampai berubah sebanyak empat kali sehingga dia berubah arah kiblat empat kali dalam satu solat empat rakaat. Contoh. Seorang yang telah menceraikan isterinya dua kali melakukan khulu’. Kemudian dia berijtihad yang hasilnya adalah bahawa khulu’ tidak termasuk talak sehingga dia kembali dengan isterinya. Setelah itu jelas baginya bahawa khulu’ adalah termasuk talak, maka dia wajib menceraikan isterinya kerana bererti dia telah menceraikan isterinya sebanyak tiga kali (bain) dan untuk dapat kembali harus melalui mukhallil .

Ijtihad seseorang tidak dapat ibatalkan engan ijtihad orang lain

Contoh. Ada seseorang menjual satu karton minuman yang terdiri dari 12 botol coca-cola dan 12 botol arak dalam satu transaksi. Transaksi itu disebut tafriq as-shafqah kerana hukum menjual coca-cola adalah halal sedangkan menjual arak adalah haram. Dalam masalah ini terdapat perbezaan pendapat diantara Ulama. Contoh: Ada seseorang yang sedang junub mati syahid. Perkara junub mengharuskan dia untuk dimandikan, sedangkan keadaan mati syahid mencegah untuk dimandikan. Dalam masalah ini dimenangkan yang mencegah, iaitu dia tidak boleh dimandikan.

2. Apabila perkara halal dan haram bercampur, maka dimenangkan yang haram

Contoh. Kalau ada seseorang yang berada di posisi Saf pertama, maka dia tidak boleh mundur ke saf kedua untuk mempersilakan orang lain mengambil tempatnya. Contoh. Kalau si A mempunyai air hanya cukup untuk wudu’ satu orang, sedangkan ketika itu dia memerlukan wudu’, juga kawannya yang ketika itu sedang bersama dia, maka kewajiban si A adalah menggunakan air itu untuk berwudu’ dan biarkan kawannya itu bertayammum. Tidak boleh bagi si A

3. Mengutamakan orang lain dari diri sendiri dalam perkara ibadat adalah sesuatu yang di benci

Contoh. Seseorang yang merdeka tidak termasuk dalam sesuatu yang wajib dibayarkan apabila ia binasa . Yang mengikut adalah sama hukumnya dengan yang diikuti Contoh. Status pernikahan diluar Negara yang tanpa pengetahuan wali yang sah hingga membawa kepada perbalahan keluarga kemudian hari. Kalau ada seseorang yang hanya mempunyai satu pakaian yang menutup aurat dan ketika itu masuk waktu solat. maka menjadi kewajiban tuan punya tadi untuk solat terlebih dahulu menggunakan pakaian tersebut kemudian dia pinjamkan kepada saudaranya. Dalam urusan jual beli harta dimana bangunan dijual tetapi tanahnya tidak termasuk dalam urusniaga tersebut . Tindakan penguasa terhadap rakyat selalunya bergantung kepada pertimbangan kemashalatan rakyat Contoh. 5. Jika tiada penguatkuasaan undang-undang jalanraya oleh JPJ dan Polis serta tiada yang mahu mengikuti arahan lampu isyarat. Dan tidak boleh baginya untuk mendahulukan saudaranya tersebut dalam perkara ibadah. 4. 7. Si bapa kesempitan hidup hingga sanggup menjual anak yang masih dalam kandungan isterinya tetapi tidak si ibunya sekali. Dalam kes merancang dan mencuri barang sendiri yang mana terdapat syubhah (kekeliruan) dalam menjatuhkan hukuman. maka keadaan akan menjadi huru hara dengan banyak kemalangan serta kematian yang berlaku yang mengakibatkan kerugian besar kepada kerajaan. 6. Hukuman yang ditetapkan hukum jenayah Islam tidaklah dapat dilakukan kalau masih ada keraguan terhadap seseorang itu dijatuhi hukuman Contoh. begitu jual beli tanah tetapi hasil didalamnya tidak disekalikan. Contoh. sedangkan saudaranya yang tidak punya pakaian untuk menutup aurat. kawannya wudu’ sedangkan dirinya sendiri Contoh.untuk mempersilakan bertayammum.

bercampur gaul dengan bebas. Apabila hadas.: Ertinya: "Sungguh akan ada satu golongan dari ummatku yang menganggap halal minum arak dengan memberikan nama lain. yang diberi. 8. yang menghidangkan. Setelah solat fardhu atau sunah rawatib ini dia tidak perlu melakukan solat tahiyyatul masjid lagi. sebagai contoh. maka dia layak untuk mendapat penjagaan dari Allah tetapi bagi orang yang insaf .w. pemberi riba. diharamkan juga segala mukadimah zina dan perkara-perkara yang boleh membawa ke arah itu. Kes memperdagangkan manusia yang banyak terdapat akhir-akhir ini melibatkan rakyat Negara asing yang dijadikan pekerja seks serta keldai dadah. tidak perlu dua kali mandi. Di dalam masalah arak." (Ada disebutkan di dalam Ighatsatul Lahafan.w. 1/325) 9. maka masukkan salah satunya pada yang lain Contoh. maka cukup satu kali mandi. Nabi s. tidak berkahlak. Apabila berkumpul dua perkara yang sejenis sedangkan tidak berlainan maksud keduanya. Ini ada disebutkan di dalam hadis Rasulullah s. jinabat dan haid berkumpul. maka dalam solatnya ini tercakup solat tahiyyatul masjid (mengagungkan masjid). Mengamalkan sesuatu perkataan lebih baik dari mensia-siakan Contoh. Sesuatu yang berada di sekeliling barang yang haram adalah dihukumkan haram juga Contoh. telah mengisytiharkan bahawa peminum. Contoh. 10. Apabila seseorang masuk kedalam masjid lalu solat fardhu atau solat sunah rawatib. Di dalam masalah riba pula. kerana maksud tahiyyatul sudah tercapai yaitu melakukan solat sebelum duduk didalam masjid. Ertinya: "Akan datang suatu masa di mana manusia menganggap halal riba dengan nama jual-beli." (Riwayat Ahmad) Contoh. penjual dan seterusnya… adalah berdosa semuanya.a.Contoh. Baginda memberitahu yang berdosa ialah pemakan riba. berkhalwat/berduaduaan yang diharamkan. Seperti mempamerkan perhiasan (tabarruj jahiliyah).a. Mendengar nasihat dan bimbingan dari orang yang lebih alim. gambar lucah/porno. Apabila Islam mengharamkan zina. nyanyian tidak bermoral dan seterusnya Contoh. penulis dan para saksinya. pemerah (yang membuat).

Perkara bacaan Qunut. Solat Qalbiah.dan sedar setelah menerima teguran maka dia lebih layak untuk mendapat kemulian dari Allah. bacaan tahlil dan wirid selepas solat adala khilaf ulama. 12. 11. Perkahwinan berlainan ugama adalah dilarang oleh Islam kerana ia lebih banyak keburukan daripada kebaikan terutama dalam kes perempuan Islam berkahwin dengan lelaki berlainan ugama. 13. Berusaha keluar daripada masaalah persengketaan adalah disukai Contoh. Jangan keluar kata-kata penghinaan kepada sesiapa sahaja. Kekuatan tarikan dalam mendidik lebih cenderung kepada meninggalkan asas agama. Penghalang lebih kuat daripada perosak Contoh. Hasil daripada sesuatu barang yang sudah dibeli adalah milik si pembeli Contoh. Perselisihan pendapat patut dielakkan. .

DAKWAH ISLAMIYYAH Kerja Dakwah Secara Berjemaah Kerja Amal Jama’i merupakan tuntutan yang difardhukan Muslim yang mukallaf. Islam merupakan satu agama yang bukan keatas setiap tuntutan Islam dicapai secara untuk individu . Tugas ini perlu dijalankan menerusi secara tersusun dengan cara berjemaah dan tidak mungkin berseorangan.

Pengkisahan ini dinyatakan dalam al.tertentu sahaja tetapi adalah merupakan keseluruhannya dan Negara amnya. Tugas sebagai Khalifah Allah dimuka bumi ini untuk memastikan agama Islam dapat ditegakkan adalah merupakan tanggungjawab yang amat berat. Apa sahaja bentuk . Sesungguhnya mereka ini lah merupakan sebaik-baik manusia daripada ummat ini. ini diikuti pula oleh Khulafa’ ar-Rasyidin diatas dasar yang sama. Amanah kepimpinan menjadi berat dengan banyaknya permasaalahan yang mendesak dalam dunia Islam dimana memerlukan sumbangan serta pengorbanan bagi merungkaikan permasaalahan usaha dan jihad ini.Quran melalui Surah AlBaqarah ayat 30. Oleh itu pergerakan itu mesti melalui jemaah. Amanah dan Tanggungjawab Pemimpin Adalah Berat Dari Abi Ya’la Maqal bin Yasar Radhiyallahu ‘anhu. Tanggungjawab memimpin ini amat berat untuk dipikul sehingga para Malaikat dan seluruh kejadian Allah SWT tidak sanggup memikul beban tugas tersebut. Pengikut yang pelbagai resam budaya serta adat menjadikan tugas itu lebih mencabar. Ini bersesuaian dengan firman Allah SWT iaitu : agama untuk ummah Sejarah telah membuktikan bagaimana Rasulullah SAW membina kerajaan Islam pertama di Madinah melalui penyatuan ummah. katanya : “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : Tidak ada seorangpun dari hamba Allah yang diberikannya (amanah) mengawal rakyat kemudian dia meninggal dunia dimana di hari kematian itu dia menipu (mengkhianati) rakyatnya kecuali Allah haramkan ke atasnya syurga”. Amanah menyebarkan dakwah agama Islam menjadi lebih sukar untuk pemimpin mengawal barisan pimpinannya kerana luasnya kawasan takluknya dan ramai pengikutnya. Tidak mungkin sebarang masaalah diabaikan atau diabaikan.

kejahilan. Amanah kepimpinan ini makin bertambah berat kerana liku perjalanan dakwah yang semakin mencabar dengan halangan yang berliku. menjaga kepakaran yang ada dan menjaga amanah kepercayaan daripada mereka yang ikhlas di medan amal islami. menentukan segala tujuan. Menjadi kewajipan keatas jemaah Islam menyumbangkan segala daya usaha supaya dapat menghasilkan cita-cita yang diharapkan. Jemaah Mesti Mempunyai Manhaj Dan Pengikut Mana-mana jemaah yang ingin mencapai matlamat dan tujuannya mesti mempunyai manhaj yang jelas dan nyata. Demikian besar natijah dan amanahnya tanggungjawab kepimpinan untuk dipikul. bahaya yang melingkungi dari setiap sudut serta peringkat hingga membawa kepada sikap takut mati dan kasihkan dunia. perpecahan. gaya hidup sehingga menolak kepercayaan kepada Allah dilakukan untuk memesongkan akidah anggota jemaah. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat dan besar dengan kehadiran musuh-musuh Islam yang akan menggunakan semua tipudaya serta kelengkapan yang mereka miliki untuk memusnah dakwah Islam itu dengan cara yang dibenarkan ataupun tidak. . Apa yang dituntut dari pimpinan jamaah untuk meneruskan perjalanan. Jemaah juga mestilah mempunyai pekerja yang bekerja mengikut garis panduan manhaj tersebut serta mempunyai pemimpin yang berwibawa. Pemimpin harus dapat membangkitkan semangat pengikutnya untuk melepasi halangan dan mengawal diri dari bahaya yang menghalang serta perkara yang diperlukan seperti tarbiyyah. kemiskinan dan lain-lain lagi. Tidak mungkin bagi sau jemaah untuk bekerja tanpa pemimpin yang mengatur kerja.bantuan perlu dihulurkan. penyedaran. Berbagai bentuk serangan dari segi ketenteraan. Amanah kepimpinan dalam jamaah menjadi berat oleh sebab tabiat marhalah yag dilalui oleh dakwah dan umat Islam. kesejahteraan barisan dan istiqamah dalam fikiran. dan cara-cara yang perlu diikuti dengan perlaksanaan dan dirujuk untuk penjelasan untuk semua perkara yang diperlukan. ekonomi. kebudayaan.

9.Untuk mengelakkan apa-apa percanggahan dalam satu-satu perkara. Ini dapat mengawal mereka dari setiap perkara yang menyekat atau membawa perasaan lemah dalam menghadapi halangan perjuangan. Kepekaan pemimpin terhadap amanah kepimpinan. 8. 5. 4. Paling penting kepada orang bertanggungjawab mestilah ikhlas dan jujur kepada Allah. Ini akan mendorongnya bersegera melakukan kebaikan. Jika kurang kepekaan tersebut akan menyebabkan kurang semangat untuk melaksanakan tanggungjawab dengan sempurna. Pemimpin mesti merasakan bahawa Allah sentiasa memerhatikan semua pergerakannya. pengikut melaksana. Menyuburkan sifat kasih saying dan persaudaraan kerana Allah dikalangan pendokongnya secar umum dan antar pengikut dengan kepimpinan secara khusus. Tidak ada nilai bagi jemaah selagi pemimpinnya tidak mempunyai hak untuk didengari dan dipatuhi oleh pengikut terutama dalam perkara maksiat. Mengawal hati daripada rosak dengan cara penyatuan. Mestidapat menaikkan semangat pengikut. Keikhlasan tanggungjawab tidak boleh sedikit pun bercampur dengan riya’. pengagihan kerja dan tugas kepada mereka yang layak. perbaiki amal usahanya hingga ke peringkat ihsan. Sentiasa memohon kepada Allah dalam semua keadaan dan perkara baik dalam keadaan susah atau senang. Pemimpin harus berusaha untuk menghasilkan iman yang teguh yang menjadi asas kukuh pembentukan peribadi sehingga tercapai janji Allah kepada hamba-hambaNya yang beriman. 3. . 6. Mesti mengambil berat tentang masaalah tarbiyyah dan penyediaan rijal. Jika tidak. 1. bagaimana pemimpin dapat meletakkan perancangan untuk dijalankan serta menugaskan ahli supaya melaksanakannya apabila ahli mempunyai kebebasan untuk melaksanakanya atau tidak? 6 perkara yg dpt membantu pemimpin melaksanakan amanah Perkara ini adalah peringatan yang lahir dari landasan kepercayaan kita bahawa semua perkara berada di tangan Allah dan sesungguhnya kita tidak sesekali berupaya untuk melaksanakan kerja atau tujuan kecuali dengan taufiq Allah dan pertolonganNya. 2. Amanah memerlukan kepada bersatu dalam setiap perkara sehingga Allah memberikan kemenangan. Mengambil berat terhadap perancangan. 7. membantu pemimpin dan juga memberikan pandangan serta nasihat kepada mereka.

.

Tanpanya Islam hanya hadir sekadar lambang semata-mata.TASAWUF ISLAM PENDAHULUAN Ilmu tasawuf bukanlah suatu yang mudah untuk difahami dan dihayati secara teori atau praktikal. Semakin kuat pegangannya kepada . Dengan ini segala sifat-sifat keji dan kasihkan dunia akan dapat dihakiskan dari hati setiap Muslim. Intipati ini mengawal hati setiap Muslim dalam sifat rahbah dan raghbah untuk sentiasa merasakan kasih saying Allah SWT dengan rasa takut kepada-Nya. Sifat ilmunya yang berpaksi kepada hati dan amalannya. Oleh sebab itu menjadikannya suatu ilmu yang kurang diminati ramai. Ilmu tasawuf merupakan intipati Islam yang seharusnya ada dalam hati setiap Muslim.

Kewujudan pertama didahului dengan zuhud iaitu gaya hidup yang lebih mementingkan akhirat. Kehidupan yang berasaskan kepada sentiasa beribadah dan menumpukan diri secara khusus kepada Allah serta berpaling dari kebendaan dan perhiasan dunia. Asal perjalanan golongan itu adalah sesuatu yang mantap iaitu satu gaya hidup yang benar dan berpandukan hidayah dikalangan mukminin golongan awal Islam yang terdiri dari kubar Sahabah. Cara ini telah tersebar luas dikalangan orang-orang Islam generasi pertama. TASAWUF ZAMAN NABI MUHAMMAD SAW Penghayatan tasawuf melalui kehidupan zuhud yang mementingkan akhirat tetapi tidak menolak dunia. Ibnu Khaldun memperkatakan ilmu tasawuf ini dalam Muqadimmah bahawa : “Ilmu tasawuf adalah salah satu dari ilmu-ilmu al-shar’iyyah yang kemunculannya adalah baru dalam agama Islam. Muustafa Hilmi menegaskan dalam bukunya al-Hayah al-Ruhiyyah fi alIslam dengan katanya : “Bermulanya kehidupan kerohanian dalam Islam ialah dengan kehidupan secara takashuf. wara’. Tabi’in serta orang yang selepas mereka. zuhud. Dalam istilah lain. Tasawuf adalah satu disiplin ilmu yang lahir agak lewat sehingga menjadikan perdebatan umum.syariat dan hukum-hukumnya. semakin bertambah kewaspadaannya dalam menjauhi larangan dan melaksanakan suruhan-Nya dalam menunaikan hakhak hamba-Nya. kehidupan dunia tidak berputik dihati dimana kehidupan dunia tidak menguasai hatinya serta mendorongnya berpaling dari ketaatan kepada Allah SWT. bahawa kehidupan cara Nabi dan para sahabat menjadi contoh utama kepada orang-orang Islam sama ada melalui perkataan atau perbuatan baginda” . Perkembangan ilmu tasawuf telah wujud dizaman Nabi Muhammad SAW pada tahap yang lengkap dan sempurna sekalipun nama tasawuf belum digunakan ketika itu dengan menjadikan al-Quran dan Sunnah sebagai rujukan yang memberikan “kata putus” kepada setiap perbahasan. taqwa dan segala bentuk kehidupan yang tidak mengutamakan kehidupan dunia. berzuhud dari kelazatan harta dan kemegahan yang menjadi kegemaran orang ramai serta menjauhi dari makhluk dengan melaksanakan khalwah untuk tujuan beribadah” Kesimpulan yang dapat disimpulkan ialah : 1. 2. sebaliknya mengutamakan agama.

Tanda yang menunjukkan mereka (sebagai orang-orang yang .a. baginda hanya menjawab. Firman Allah SWT : “Sesungguhnya pada diri Rasul Allah itu contoh teladan yang baik bagi orang-orang yang mengharap kepada Allah dan mengharapkan balasan yang baik di akhirat”. Engkau melihat mereka tetap ruku’ dan sujud. Kehidupan secara zuhud. berjaga malam dan akhlak yang tinggi dan murni. Apabila ditegur oleh Siti Aishah mengenai kakinya yang bengkak kerana beribadat sedangkan baginda adalah maksum. Keikhlasan dan kesungguhan para sahabat mengikut jejak langkah Nabi telah dirakamkan didalam al-Quran yang bermaksud : “Nabi Muhammad SAW ialah rasul Allah. banyak ibadat. Nabi SAW bertahanuth sekali setahun untuk beribadah disamping merenung ayat-ayat Allah dalam alam ciptaan-Nya. para sahabat dan Tabi’in r. Menurut Mustafa Helmi.h. oleh itu kehidupan mereka mengikut cara hidup baginda yang zuhud iaitu lebih mengutamakan agama dan akhirat melebihi segala sesuatu yang lain. meninggalkan kemewahan dan menumpukan sepenuhnya kepada Allah SWT. Rasulullah SAW diriwayatkan banyak beribadah malam sehingga bengkak kakinya. ahli ibadah dan ahli tasawuf.Kenyataan tersebut menjadi petunjuk bahawa kehidupan kerohanian yang kini dikenali sebagai tasawuf telah bermula dalam cara kehidupan Nabi SAW. dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam). “Apakah aku tidak boleh menjadi hamba yang bersyukur” (Bukhari & Muslim) TASAWUF ZAMAN SAHABAT DAN TABI’IN Para sahabat merupakan golongan yang mendapat didikan secara langsung daripada Rasulullah SAW secara “direct”. dan sebaliknya bersikap kasih saying serta belas kasihan sesama sendiri (umat Islam). Aspek pertama yang menunjukkan cirri-ciri tasawuf pada zaman Nabi ialah semasa tahanuth Nabi di Gua Hira’. dengan mengharapkan limpah kurnia (pahala) dati Tuhan mereka serta mengharap keredaan-Nya. makanan. dan berjihad dijalan Allah dengan penuh keimanan dan keyakinan yang jitu merupakan kehidupan yang dijalani oleh Rasulullah SAW dilihat oleh para sufi sebagai contoh terbaik dan sumber rujukan yang kaya dengan pelbagai ilmu dan amalan tasawuf. (ai-Ahzab : 21) Ayat tersebut tidak mengubah cara hidup zuhud Rasulullah SAW baik dari segi kebendaan. Gaya hidup tersebut menjadikan hatinya suci dan bersih sebagai kelayakan untuk diturunkan wahyu Allah menerusi surah al-Iqra melalui perantaraan Malaikat Jibrail. ia adalah benih pertama yang melahirkan ahli zuhud.

sentiasa berzikir. Saidina Ali sangat terkenal dengan kehidupan yang zuhud. meneliti al-Quran. Kebersihan rohaninya menjadi tempat limpahan hikmah dan ilmu seperti sabda Rasulullah SAW : “Sesungguhnya Allah menjadikan kebenaran pada lidah Umar dan hatinya”. Ciri khusus zuhud yang dipamerkan bukan sahaja diakui oleh sarjana Islam tetapi diakui oleh para sarjana Barat juga. Anas bin Malik. beliau menjawab. Diriwayatkan beliau menampal baju sendiri dan apabila ditanya. (al-Fath : 29) Para sahabat yang terdiri daripada Khulafa’ al-Rasyidin mempunyai kisah tersendiri dalam bab zuhud ini. Saidina Abu Bakar diriwayatkan pernah berlapar selama enam hari. Abu Dzar al-Ghifari. Abdullah bin Umar. menghabiskan waktu siang dengan berpuasa dan berjaga malam untuk beribadah. pakaiannya hanya satu dan hanya bercakap menggunakan hujung lidah sahaja. Salman al-Farisi. “Cara ini yang membolehkan aku memperolehi ilmu”. Abdullah bin Abbas. namun kemewahan dunia tidak melalaikan beliau. takashshuf dan sabar. Mereka terdiri daripada Muhajirin dan Ansar yang tidak punya harta serta keluarga. Sentiasa melatih dirinya hidup secara zuhud. takashshuf. dan menjalani kehidupan secara zuhud. maka beliau menjawab. Di dalam kelompok itu terdiri sahabat-sahabat besar seperti Muaz bin Jabal.salih terdapat pada muka mereka dari kesan sujud (dan ibadah yang ikhlas)”. Syhayb al-Rumi dan Hudzaifah bin al-Yaman. Apabila ditanya sebabnya. Abu Naim al-Asfahani dalam karangannya Hilyat al-Awliya menyifatkan mereka sebagai satu kumpulan yang Allah telah bersihkan hati mereka dari mengharapkan keduniaan dan sentiasa berada dibawah pemeliharaan Allah dari terpesona kepada keseronokan dunia dan lalai kepada Allah. Saidina Umar al-Khattab pernah memakai baju denga dua belas tampalan sedangkan pada ketika itu beliau adalah merupakan Amirul Mukminin umat Islam. : ”untuk mengkhusyukkan hati dan diikuti oleh orangorang mukmin” Ibn Hanbal dalam kitabnya al-Zuhd mengambarkan mengenai sekumpulan para sahabat yang dikenali sebagai ahl al-Suffah yang tinggal di satu sudut Masjid Nabi. Abdullah bin Mas’ud. Menurutnya kelompok ini amat dikasihi Rasulullah yang sentiasa bermuamalah dengan mereka dan telah dijadikan contoh oleh Allah dalam kehidupan berzuhud. Bilal bin Rabbah. Abu Talib al-Makki dalam Qut alQulub menjelaskan bahawa zuhud dimaksudkan ialah merujuk kepada hawa . Kezuhudan beliau membolehkannya mendermakan hartanya atas nama jihad. Abu Ubydah alJarrah. Saidina Uthman al-Affan merupakan antara sahabat-sahabat Nabi yang mempunyai harta.

ini dikuti oleh Jabir Ibn Hayyan al-Sufi. Manusia dilahirkan untuk mencintai kecantikan dunia dalam kehidupannya tetapi mereka mesti membersihkan diri menerusi ibadah dan mujahadah agar tidak terpengaruh dalam runtunan hawa nafsu. Ini tidak dipraktikkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. Abu Hashim al-Kufi al-Sufi (150H/761 M) dikatakan oleh setengah pengkaji sebagai orang pertama menggunakan gelaran sufi. Pada abad kedua Hijrah. Uwais al-Qarni.nafsu yang berada pada taraf al’ammarah bi al-su iaitu taraf nafsu yang cenderung kuat kepada perbuatan keji serta mungkar. al-ubbad. Al-Tabi’in menjadikan kehidupan rohani generasi sebelum mereka sebagai contoh dan berusaha menerus menghidupkan sunnah dan gaya hidup yang ditunjukkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. Rasulullah SAW dan para sahabat melatih diri dengan sifat ubudiyyah yakni melatih diri melawan hawa nafsu hingga terpandu kepada kebaikan dan kebenaran. al-wa’izun dan al-fuqara’. al-buka’un. Sufyan al-Thawri. golongan yang terlibat dalam kehidupan kerohanian yang mementingkan akhirat tidak mempunyai satu peraturan umum atau susunan yang menggunakan istilah sufi atau tasawuf. Benih keimanan dan ketaqwaan ini menjadi ikutan umat terkemudian yang terkenal sebagai al-Tabi’in. Ibn Khaytam dan al-Hasan ibn Abi al-Hasan. Sifat al-Rabaniyyah iaitu satu sikap yang memandang kehidupan dunia itu satu perkara yang buruk sehingga jika mahu menjalani kehidupan zuhud terpaksa mengenepikan sesuatu yang baik dari dunia ini. Pada abad inilah istilah al-sufi dan al-tasawuf digunakan secara meluas sebagai penunjuk kepada golongan tersebut. orang yang orang yang pertama mengagaskan konsep al-hubb dalam tasawuf. Malik bin Dinar. al-qurra’. Penyebaran penghayatan kerohanian ketika itu hanya melalui pembacaan al-Quran dan berikhtikaf dibukit-bukit untuk menjauhkan diri dari hal keduniaan. Amirbin Abdullah bin Qays al-Basri. Muhammad ibn al-Qasim al-Hasani al-Sufi (219H/834M) dan Abu Hamzah Muhammad al-Sufi (270H/882H). Kesimpulannya cirri istimewa kehidupan harakat al-zuhd oleh generasi awal Islam dikurun pertama dan kedua Hijrah meliputi dua aspek: . Tokoh sufi yang paling menonjol pada era ini ialah Rabi’at al-Adawiyah. alzurrad. Individu lain yang tergolong dalam kelompok ini ialah Hasan alBasri. Masruq bin Abd. AlRahman. Berbagai gelaran merujuk kepada kelompok khusus mereka telah diberikan antaranya.

Hubungan yang dekat dengan Rasulullah SAW.1. Kegiatan tasawuf pada abad ini boleh disimpulkan dalam istilah al-akhlaqiyyah (budi pekerti). Dilain kenyataan nya “Tasawuf ialah menghiasi diri dengan sifat mulia dan menjauhi dari sifat keji”. Ilm al-tasawuf yang membicarakan aspek batin al-syar’iyyah dan rahsianya. Pemisahan tersebut adalah dari segi tanggapan bukan hakikatnya kerana asal syariat adalah satu: ilmu fekah bersandarkan ilmu akidah sebagai sandaran furu’ dan ilmu tasawuf bersandarkan kepada kedua ilmu tersebut. PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KETIGA DAN KEEMPAT Perkembangan ilmu tasawuf bertambah pesat dalam abad ketiga Hijrah yang kemudian dianggap sebagai mercu tanda awal kepada perkembangan seterusnya. akidah atau tasawuf. gerakan zuhud di dunia Islam berubah kearah tersendiri menggunakan istilah al-tasawuf. memahami kemashalatan makhluk didunia dan tidak menginginkan apa-apa selain keredaan Allah. Ilm al. Aspek al-akhlaqiah Seterusnya pada akhir kurun kedua Hijrah. Dr Ahmad Alwash membentangkan bahawa umat Islam pada kurun pertama Hijrah terdiri daripada orang yang wara’. meskipun tidak dikenali sebagai ulama kalam. Ibn Khaldun menyebut sebagai muncul satu disiplin ilmu baru dalam al-shar’iyyah yang berbeza dengan ilm al-fiqh sehingga terbahagi kepada dua bahagian: 1.fiqh yang membicarakan tentang hokum hakam zahir 2. Aspek al-ta’abbudiyah 2. bertaqwa dan kuat bermujahadah. Imam al-Ghazali memberi contoh di dalam ihya’ mengenai para imam mazhab yang empat yang mempunyai ilmu yang meliputi keseluruhannya. Abu Bakar al-Katani menjelaskan pengertian tasawuf sebagai “tasawuf adalah akhlak. sesiapa baik akhlaknya bertambah jernih hatinya”. Penyusunan ilmu tasawuf bukan untuk menandingi ilmu-ilmu lain tetapi adalah untuk menampal kekurangan keperluan agama dalam kehidupan manusia. Mereka bukan hanya terkenal sebagai fuqaha’ sahaja tetapi terkenal sebagai abid. al-nafsiyyah (kejiwaan) dan al-metafiziqiyyah (ketuhanan). sentiasa beribadah dan berlumba-lumba mengikut jejak Nabi dalam segala aspek. Ibn Qayyim al-Jawziyyah memberikan kenyataan yang sama “ orang yang mengkaji ilmu ini sepakat menyimpulkan bahawa tasawuf ialah akhlak” . Pada peringkat awal cirri akhlaqiyyah dalam tasawuf lebih menonjol dan ketara. Oleh itu seorang sufi mestilah seorang yang lengkap ilmunya mengenai alQuran dan al-Sunnah. zahid ‘alim dan ahli tentang ilmu akhirat.

Dihukum bunuh ketika dibawah pemerintahan Khalifah al-Mu’tasim bi Allah pada tahun 309H. PERKEMBANGAN ILMU TASAWUF ABAD KELIMA HIJRAH Kegiatan tasawuf berkembang hingga kea bad kelima Hijrah. Ahmad b. Sepuluh kumpulan tersebut ialah al-Muhasibiyyah. al-Khuraziyyah. Ulama terkemuka yang diberi gelaran Hujjat al-Islam adalah seorang yang pakar dalam pelbagai bidang seperti usul fiqh dengan karyanya al-Mustashfa dan Ihya “ulum al-Din dalam bidang tasawuf. Abu al-Hasan Ahmad al-Nuri. al-Hakimiyyah. al-Nuriyyah. Pembangunan pesat ilmu tasawuf telah melahirkan tulisan ulama-ulama sufi antaranya al-Luma fi al-Tasawuf oleh Sarraj al-Tusi. ‘Isa al-Khurra). al-Hakim al-Tirmidhi. Manazil al-Sai’rin oleh Abdullah Ansari dan lain-lain lagi. Abu alQasim al-Junayd. Yang sesat itu di kenali sebagai al-Hululiyyah. al-Sahliyyah. al-Qasariyyah. al-Tayfiriyyah. Beliau dilahirkan pada tahun 244H di Baida’. “Abd Allah al-Tustari. Golongan sufi yang berada di zaman ini telah menubuhkan secara sendiri perkumpulan dimana ahli-ahli terikat dengan peraturan yang khusus. Seorang tokoh yang istimewa dan masyhur kerana ketokohan dan pengaruhnya. AlHujwiri di dalam bukunya Kashf al-Mahjub memetik kata-kata Abu Husayn alNuri yang memberitahu kewujudan dua belas kumpulan tarekat yang mana sepuluh sahaja yang benar sementara yang lain itu sesat. Hamdun al-Qassar. Al-Hallaj terkenal dengan ungkapan “Anna al Haqq” yang bermaksud “Aku adalah alHaqq”. Mansor al-Hallaj. . Ramai tokoh sufi telah dilahirkan tetapi yang paling tersohor ialah Abu Hamid al-Ghazali (450-505H) yang telah Berjaya mengharmonikan ilmu fekah dan ilmu tasawuf sebagai ilmu yang saling berkait antara satu sama lain. Al-Ghazali atau nama penuhnya Muhamad ibn Muhammad ibn Muhammad ibn Ahmad al-Tusi dilahirkan pada 450 Hijrah di Kota Tus dalam daerah Isfahan dibahagian timur laut Iran. Muhammad b. al-Junaydiyyah. Muhammad al-Katani dan banyak lagi. Hukuman itu menjadi kemuncak dari perselisihan yang berlaku antara ulama fekah dan ulama sufi. Sahl b. Pada masa itu juga muncul seorang tokoh sufi yang kontroversi dalam sejarah perkembangan tasawuf pada abad ketiga Hijrah ia itu al-Husayn b. Kashf al-Mahjub oleh Abu Ali al-Hujwiri.Tokoh sufi yang muncul pada kedua abad ini ialah Abu al-Harith al-Muhasibi Abu Yazid Tayfur al-Bistami. Pernah berguru dengan ahli fekah Syakh al-Haramain di Naisabur dan Syakh Abu Ali al-Fadl al-Farmadi seorang alim dan faqih dalam ilmu tasawuf. al-Khafifiyyah dan al-Sayyariyah.

.Dikenali di Barat sebagai al-Gazel dan meninggal dunia pada 505Hijrah bersamaan 18 Disember 111Masehi di daerah kelahiranya di Kota Tus.

2 Tujuan nya untuk menjaga keselamatan barang dari kecurian. kehilangan. Takrif 1. kemusnahan dan sebagainya.3 “Barang” yang dimaksudkan ialah sesuatu yang berharga dan bernilai. 1.Ekonomi Islam SIMPANAN / AL WADI’AH (‫)الوديعة‬ 1.1 Wadi’ah ialah akad (‫ )الصيغة‬diantara tuan punya barang dengan pihak yang menyimpan bagi tujuan di simpan. iaitu:i) Harta ‫))المال‬ ii) Wang Ringgit(‫)النقود‬ iii) Dokumen . 1.

1 Wadi’ah adalah halal di sisi syarak kecuali terdapat unsure-unsur haram di dalamnya seperti riba’. 3.3 Tuan punya barang dan orang yang menyimpan tidak terhad kepada orang perseorangan.7 Jika Wadi’ah itu musnah atau rosak atas sebab orang yang menyimpan maka wajib orang yang menyimpan menggantikannya. Hukum Wadi’ah 3.4 Sekiranya tuan punya barang atau yang menyimpan terdiri dari orang perseorangan mestilah :i) Sempurna Akal ii) Pintar Tidak disyaratkan cukup umur tetapi jika tidak perlu keizinan dari penjaganya. Syarikat. 3. bank adalah sebagai penjamin dan tiada bayaran dikenakan tetapi bank berhak menggunakan wang tersebut dalam urus niaga lain.6 Tanggungjawab orang yang menyimpan adalah amanah iaitu jika berlaku sesuatu yang tidak diingini maka orang yang menyimpan tidak wajib menggantikannya. maka bank bertindak sebagai penjamin.3 Orang yang menyimpan (‫) الوديع \المستودع‬ 2.2 Tuan punya barang (‫)المودع‬ 2. bank dikehendaki memulangkan semula jika dituntut oleh tuan punya tanpa mengira bank rugi atau untung.8 Boleh mengambil upah ke atas wadi’ah. 3. . 3. Oleh itu sebarang kerosakan. 3.4 Ijab Qabul (‫)الصيغة‬ 3. Pertubuhan dan Perbadanan.9 Berdasarkan diatas maka tanggungjawab sebuah bank yang menyimpan wadi’ah mempunyai dua corak :i) Amanah ii) Jaminan 3. 3. kemusnahan atau kehilangan.9.2 Syarat bagi barang yang disimpan dikendalikan oleh orang yang menyimpan. bank bertanggungjawab menggantikan nya. Jika berlaku pengambilan upah maka bertukar tanggungjawab kepada penjamin. 3.2 Simpanan berbentuk wang ringgit.5 Kedua pihak boleh memfasakhkan akad Wadi’ah pada bila-bila masa. Sebagai penjamin. 3.9. dokumen penting dan lainlain yang bernilai yang di simpan di peti keselamatan bank.1 Barang bernilai seperti barang kemas. Rukun Wadi’ah 2. 3. akan tetapi boleh terdiri dari Bank.1 Barang yang di simpan ‫))الوديعة‬ 2. 2.iv) v) Sijil Lain-lain barang yang berharga atau berilai disisi syarak. penipuan atau sebagainya.

maka barang itu diserahkan kepada warisnya untuk urusan fara’id. maka urusan urus niaga wadi’ah diteruskan sehingga di sahkan kematian tuan punya barang.9.9.9.7 Segala pembiyaan makan minum barang wadi’ah berbentuk binatang peliharaan adalah menjadi tanggungjawab tuan punya barang kecuali binatang tersebut digunakan oleh pihak yang menyimpan.9. 3. 3. 3.9 Sekiranya orang yang menyimpan barang meninggal dunia maka berpindah tanggungjawab wadi’ah tersebut kepada warisnya sehingga selesai barang itu diserahkan kepada tuan punya barang. Wadi’ah dalam bidang urusniaga Bank Islam terdapat dalam dua bentuk :i) Akaun Semasa ii) Akaun Simpanan .9. 3.9. 3.5 Sekiranya tuan punya barang hilang atau tidak dapat dikesan. 3.3.9.8 Orang yang menyimpan tidak boleh melakukan akad wadi’ah dengan pihak lain tanpa keizinan tuan punya barang.3 Adalah digalakkan supaya pihak bank mendapatkan keizinan dari tuan punya barang untuk menggunakan wang tersebut supaya akad wadi’ah lebih bersih.6 Sekiranya barang wadi’ah tidak boleh tahan lama maka orang yang menyimpan boleh menjualnya dan wang harganya disimpan sehingga sampai tempoh penyerahan semula.4 Tuan punya barang boleh mengenakan syarat tertentu untuk keselamatan barang wadi’ahnya.

maka ia akan berdepan .PENGURUSAN ISLAM ‫بسم الله الرحمن الرحيم‬ Pada permulaan membaca tajuk pelajaran ini. saya berpendapat bahawa bidang Pengurusan Islam adalah lebih kurang sama dengan apa yang telah dipraktikkan dalam dunia moden sekarang di mana banyak “lubang-lubang” atau “tampalan-tampalan” yang perlu dilakukan disana sini bagi menutup kelemahan urusan pentadbiran atau pengurusan sesuatu projek yang dilaksanakan. Bagi sesiapa yang memandang ringan akan tanggungjawab untuk menguruskan. Setelah di beri penerangan dapat di fahami bahawa bidang pengurusan ini adalah merupakan amanah Allah kepada sesiapa yang bertanggungjawab atas sesuatu pekerjaan yang direncanakan.

Pentadbiran Rasulullah SAW dilaksanakan berdasar prinsip syariah dan berpaksikan kepada kesedaran beragama serta bernilaikan aspek kemanusiaan. politik dan social komunitinya. kita akan mendapati petunjuk yang nyata yang telah dibekalkan kepada umat terkemudian untuk mengikutinya walaupun diketika itu cara hidup adalah amat “simple”. kata-kata dan saranan baginda SAW berkaitan dengan aspek pengurusandan kepimpinan terdapat dalam enam buku hadis yang sahih iaitu al-Bukhari. tentera. Banyak araha. perhungan awam atau komunikasi dalam surah an-Nisaa:86. berlaku adil dalam urusan di surah al-Nahl : 90. pendidikan dan pengurusan. Sumber kedua iaitu al-Sunnah. al-Sunnah dan ijtihad para sahabat. Al-Quran merupakan kitab Allah SWT yang mengandungi ajaran yang syumul untuk kemaslahatan seluruh umat manusia. Muslim. Sesungguhnya beruntung mereka yang mengkaji al-Quran sebagai peringatan diri dan keluarga mereka sebelum dipanggil menghadap Illahi. terdapat ayat-ayat yang berupa peraturan yang berkaitan dengan tatacara kehidupan bermasyarakat yang mencakupi pelbagai bidang seperti ekonomi. An-Nasa’iy dan Abu Dawud. social. Rasulullah SAW dilihat sebagai pemimpin yang berkarisma. dalam surah al-A’raf : 31 dalam menguruskan sumber. etika kerja dalam surah al-Ahzab:4 dan berbagai bentuk cara mengurus lain yang kedapatan dalam al-Quran. Rasulullah SAW bukan sahaja role model bagi umat Islam tetapi panduan yang amat berguna kepada seluruh umat manusia. konsep taat dalam surah anNisaa:59. Ibnu Majah. berwawasan dan memahami dengan mendalam hal hwal agama. al-Tirmizi. jika dikaji secara mendalam mengenai kepimpinan Rasulullah SAW sebagai pemimpin kerajaan. Sisitem Pengurusan Islam bertujuan untuk mengelakkan kepincangan dan mengatasi kelemahan dasar dan pendekatan sedia ada dalam pentadbiran awam dan juga organisasi korporat. kecekapan yang bersistematik dalam surah as-Saff:4. konsep ibadah dalam surah al-Mulk :21. larangan rasuah dalam surah al-Baqarah: 188. . konsep kerjasama berpasukan dalam surah al-Maidah:2. Lihat sahaja kejayaan dalam tempoh yang singkat merevolusi pemikiran masyarakat jahiliyah menjadi suatu kaum yang kuat di Tanah Arab. Sistem Pengurusan Islam yang bersumber daripada al-Quran. persaudaraan dalam surah al-Hujarat : 2. politik. Jika dikaji al-Quran sepenuhnya. konsep Amal Makruf Nahi Munkar dalam surah al-Hajj: 41. konsep transformasi dalam surah ar-Ra’d:11. ketua keluarga dan ketua agama. Ayat-ayat al-Quran mengenai bidang pengurusan boleh dikaji menerusi surah al-Maidah : 2 dalam bentuk kerjasama berpasukan. perundangan.dengan kerosakan akhlak yang serius dan yang lebih teruk lagi bagi menghadapi Allah di padang Mahsyar kelak. mempermudahkan urusan dalam surah an-Nisaa : 29.

Al-Hisbah dan Minhaj as-Sunnah. . Sumber kelima ialah pemikiran dan tulisan ilmuan kontemporari Islam mengenai pentadbiran dan pengurusan. Sumber keenam pula ialah pemikiran ilmuan moden sama ada dari Barat mahupun dari Timur. Perubahan yang radikal bersesuaian dengan keadaan semasa telah memantapkan urus tadbir Negara Islam yang berkembang sehingga separuh dunia. Selain itu kedapatan dokumen sampingan penting yang lain sebagai rujukan.Sumber ketiga daripada ijtihad dan amalan Khulafak Ar-Rasyidin yang empat tetapi yang lebih menbyerlah dalam bidang pengurusan ialah di zaman Saidina Umar ibn al-Khattab sebagai khalifah. Mereka yang terkenal ialah antaranya Ibnu Khaldun dengan Muqadimah. kualiti dan kecemerlangan dalam organisasi dan hak-hak pekerja. Abu Yusuf dengan kitab al-Kharaj. Konsep Pengurusan Islam meliputi konsep kerja dalam Islam. Al-Ghazali dengan Ihya Ulumu Din dan Ibn Taimiyyah dengan As-Siasah as-Syariah. etika kerja secara Islam. Al-Mawadi dengan Ahkam as-Sultaniyyah. Sumber keempat pengurusan Islam ialah pemikiran klasik ilmuan Islam yang menulis dan mengkaji tentang bidang pengurusan. Kenyataan ini bukan menidakkan sumbangan para sahabat yang lain tetapi banyak perubahan dilakukan di zaman Saidina Umar.

.

" ( al-An’am:14). Bagi tiap-tiap umat yang ada di antara kamu.” Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran. dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh. (al-Nisaa:105) dan “Dan Kami turunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran. untuk mengesahkan benarnya Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan sebelumnya dan untuk memelihara serta mengawasinya. tetapi Ia hendak menguji kamu (dalam menjalankan) apa yang telah disampaikan kepada kamu. Dan kalau Allah menghendaki nescaya Ia menjadikan kamu satu umat (yang bersatu dalam ugama yang satu). dan berjaga-jagalah supaya mereka tidak memesongkanmu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah . dan janganlah engkau mengikut kehendak hawa nafsu mereka (dengan menyeleweng) dari apa yang telah datang kepadamu dari kebenaran. dan janganlah engkau menjadi pembela bagi orang-orang yang khianat”.TAMADUN ISLAM AL-QURAN SEBAGAI SUMBER UTAMA DAN INSPIRASI TAMADUN ISLAM Al-Quran iaitu kalam Allah ialah kitab suci umat Islam yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW untuk seluruh manusia. Penyelesaian pertikaian. dan (aku diperintahkan dengan firmanNya): `Jangan sekali-kali engkau menjadi dari golongan orang-orang musyrik itu. Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya. Maka jalankanlah hukum di antara mereka (Ahli Kitab) itu dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kepadamu). Dan hendaklah engkau menjalankan hukum di antara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka. dan Ia pula yang memberi makan dan bukan Ia yang diberi makan?" Katakanlah: "Sesungguhnya aku diperintahkan supaya menjadi orang yang pertama sekali menyerah diri kepada Allah (Islam). Oleh itu berlumba-lumbalah kamu membuat kebaikan (beriman dan beramal soleh). Kami jadikan (tetapkan) suatu Syariat dan jalan ugama (yang wajib diikuti oleh masing-masing). Al-Quran menjadi sumber rujukan hukum hakam yang utama dalam kehidupan umat manusia. bahawa mereka beroleh pahala yang besar”. supaya engkau menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah tunjukkan kepadamu (melalui wahyuNya). maka Ia akan memberitahu kamu apa yang kamu berselisihan padanya. menjadi pedoman dan falsafah hidup bagi orang-orang yang beriman “Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (ugama Islam). Al-Quran menyentuh semua sudut kehidupan di dunia dan akhirat serta menjadi sumber utama dan ilham bagi Muslim dalam membentuk tamadun. Al-Quran dianggap sebagai sumber utama kerana ia adalah kitab standard.( surah al-Isra’:9) & “Katakanlah (wahai Muhammad): "Patutkah aku mengambil (memilih) pelindung yang lain dari Allah yang menciptakan langit dan bumi.

dan sesungguhnya kebanyakan dari umat manusia itu adalah orang-orang yang fasik. Untuk seluruh umat manusia. “Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Aya-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”. Sebagai penawar. dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya). dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua”.kepada orang-orang yang penuh keyakinan .tidak ada sesiapa yang boleh membuat hukum yang lebih pada daripada Allah”.kepadamu. “Yang tidak dapat didatangi sebarang kepalsuan dari mana-mana arah dan seginya. Cahaya (nur) yang menerangkan kegelapan. Menjadi petunjuk yang nyata. (lalu Ia berfirman kepada Rasul-rasul): "Hendaklah kamu menegaskan kepada umat manusia bahawa tiada Tuhan melainkan Aku. . (an-Nisaa: 174). (al-Israa: 82). Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. Sesudah itu. “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad.a.(Fusillat:42). (al-Maidah:15). “Ia menurunkan malaikat membawa wahyu dengan perintahNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambaNya (yang layak menjadi Rasul). maka ketahuilah. “Wahai sekalian umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu: Bukti dari Tuhan kamu. (al-Nahl:2).w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keterangan-keterangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. Tiada kesilapan di dalamnya. dan Kami pula telah menurunkan kepada kamu (Al-Quran sebagai) Nur (cahaya) yang menerangi (segala apa jua yang membawa kejayaan di dunia ini dan kebahagiaan yang kekal di akhirat kelak)”. ia diturunkan dari Tuhan Yang Maha Bijaksana. bertaqwalah kamu kepadaku". hanyasanya Allah mahu menyeksa mereka dengan sebab setengah dari dosa-dosa mereka. Oleh itu. (al-Maidah:48-50). Bukti kebenaran dari Tuhan. patutkah mereka berkehendak lagi kepada hukum-hukum jahiliyah? Padahal . Kemudian jika mereka berpaling (enggan menerima hukum Allah itu). lagi Maha Terpuji”. “Kitab Al-Quran ini. Memberikan erti dan makna hidup yang hakiki. “Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh penduduk alam” (al-Takwir:27). ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa” (al-Baqarah:2). s.

gaya bahasa al-Quran sangat indah dan tiada tandingannya. dan orang-orang yang beriman kepada hari akhirat. yang mengandungi berkat (banyak faedah-faedah dan manfaatnya). penggunaan ayat. (Al-Maidah:15).Nikmat dan furqan. untuk menjadi peringatan dan amaran bagi seluruh penduduk alam”. (Al-Nahl:89) Mukjizat al-Quran Merupakan mukjizat maknawi Rasulullah SAW hingga akhir zaman. dan untuk menjelaskan satu persatu hukum-hukum Syarak yang diwajibkan (atas kamu). tidak ada sebarang syak dan ragu-ragu pada Al-Quran itu tentang datangnya dari Allah. Sebagai pencetus inspirasi kepada ibadah manusia dan kesusasteraan Arab. Al-Quran mengajak manusia untuk merenungi sejarah umat terdahulu untuk diambil pengajaran daripadanya. tetapi Al-Quran itu diturunkan oleh Allah untuk membenarkan Kitab-kitab yang diturunkan sebelumnya. dan mereka tetap mengerjakan dan memelihara sembahyangnya”. “Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad. penyusunan. sains. Banyak maklumat terkini menepati apa yang dinyatakan di dalam kitab ini. “Maha berkat Tuhan yang menurunkan Al-Furqaan kepada hambaNya (Muhammad). petunjuk dan rahmat. astronomi dan politik. seorang saksi terhadap mereka. dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). lagi mengesahkan kebenaran (Kitab-kitab Suci) yang diturunkan sebelumnya. Merangkumi semua sudut kehidupan social. (al-Hijr:9). (Yunus:37) dan Kalam Allah yang mengariskan kebenaran. dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya”. dan Kami datangkanmu (wahai Muhammad) untuk menjadi saksi terhadap mereka ini (umatmu).a. Peringatan dan pengawal. (al-An’am:92). s. “Dan bukanlah Al-Quran ini sesuatu yang boleh diadaadakan oleh yang lain dari Allah. Kandungan al-Quran menyentuh semua . mereka beriman kepada Al-Quran. Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam”. (al-Furqan:1). dan Kami turunkan kepadamu Al-Quran menjelaskan tiap-tiap sesuatu dan menjadi hidayah petunjuk. ekonomi. “Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan AlQuran. Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah. Mukjizat yang besar. dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya”.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keteranganketerangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci. “Dan (ingatkanlah tentang) hari Kami bangkitkan dalam kalangan tiap-tiap umat. bagi orang-orang Islam”. “Dan ini ialah Kitab (Al-Quran) yang Kami turunkan. dan supaya engkau memberi peringatan kepada penduduk "Ummul-Qura" (Makkah) serta orang-orang yang tinggal di kelilingnya.pemisah antara haq dan batil. dari golongan mereka sendiri. Bagi ahli bahasa Arab. serta membawa rahmat dan berita yang mengembirakan.

sudut kehidupan dengan perkara pokoknya ialah tauhid yang merupakan tema terpenting. .