IMPIAN SAYA – KEDAI JAHIT

Proses mengubah sikap
Kita perlu mengubah perasaan.
Sebelum mengubah perasaan kita perlu mengubah kepercayaan. Sebelum mengubah kepercayaan kita perlu mengubah pemikiran. Sebelum mengubah pemikiran kita perlu mengubah imaginasi. Sebelum mengubah imaginasi kita perlu mengubah janji diri. Sebelum mengubah janji diri kita perlu mengenali potensi diri.

CIRI-CIRI SEORANG USAHAWAN BERJAYA Berikut adalah antara sifat-sifat usahawan yang berjaya sebagai tips pedoman untuk kita semua merenungi sejenak ; 1. Keperluan yang tinggi untuk berjaya. 2. Hasrat untuk menerima cabaran. 3. Bebas dari segi fikiran dan tindakan. 4. Penyelesai masalah. 5. Sering mengharapkan masa depan yang baik. 6. Sentiasa peka kepada persekitaran dan sering mecari peluang. 7. Memiliki kepercayaan timbal balik dengan orang lain. 8. Kesudian menerima tanggungjawab. 9. Mahir berkomunikasi 10. Konsep diri yang positif. 11. Mahu dan sentiasa belajar dari kesilapan dan orang berjaya 12. Berperasaan tidak puashati dan mahu perubahan. 13. Berorietasikan perancangan 14. Berkemahiran dalam pengurusan. 15. Menetapkan matlamat 17. Mahukan kemajuan 17. Menyedari keperluan menggunakan agensi dan maklumat. 18. Berkepimpinan. 19. Bersungguh dan berusaha. 20. Pandai membuat keputusan 21. Melihat satu-satu perkara dari sudut positif . 22. Bersyukur dengan kehendak Tuhan.

16 TIPS USAHANIAGA KAUM CINA
1. Berniaga mestilah rajin,jika tidak ianya tidak menjadi. 2. Belanja mesti jimat,jika tidak putus modal. 3. Sambut pelanggan dengan senyum,jika tidak pelanggan lari. 4. Masa sentiasa terbuka,jika tidak hilang peluang. 5. Harga perlu berpatutan,jika tidak timbul pergaduhan. 6. Memberi hutang perlu kenal orangnya, jika tidak hilang modal. 7. Akaun perlu semak sendiri, jika tidak tidak tahu kekuatan modal. 8. Beri tawaran perlu jelas dan terang,jika tidak ianya tidak teratur. 9. Barangan perlu dikemas,jika tidak ibarat sampah-sarap. 10. Beri arahan pekerja ikut peraturan,jika tidak makan diri. 11. Barang mesti semak sendiri, jika tidak rendah nilai dan mutunya. 12. Tempoh waktu tidak boleh lewat,jika tidak hilang kepercayaan. 13. Harta peribadi dan syarikat perlu jelas,jika tidak timbul penyelewengan. 14. Keluar masuk tunai perlu teliti ,jika tidak bertindih kesilapan. 15. Menghadapi masalah perlu diselesaikan segera dengan baik,jika tidak mudarat diri. 16. Niat mesti kukuh dan jelas,jika tidak membazir wang dan masa.

BISNES SATU PENYELESAIAN
PELUANG SENTIASA ADA KEPADA SETIAP ORANG…HANYA KESANGGUPAN YANG MEMBEZAKAN

ANDA MAMPU BERJAYA ..
85% daripada kejayaan anda bergantung pada orang di sekeliling anda, pengetahuan yang anda dapat dari orang lain serta kenalan-kenalan anda. 80% daripada kejayaan anda dalam perniagaan bergantung kepada keupayaan pengurusan diri anda sendiri. 60% daripada kejayaan keuntungan perniagaan anda datang daripada kemahiran dan kecekapan sistem pengurusan perniagaan anda. 70% daripada kegagalan anda dalam perniagaan datang daripada sikap dan kecuaian anda sendiri.

RUMUSAN.
BISNES ADALAH SATU SENI BERURUSAN DENGAN MANUSIA .. Oleh itu peluang boleh diperolehi daripada kehendak manusia ..
PEKERJAAN JUGA ADALAH KEBOLEHAN MENGURUS .. BERSAMA MANUSIA ….DALAM KONTEKS ANDA MENCARI PEKERJAAN …anda adalah produk … Produk yang perlu bersaing …. BISNES MELIBATKAN PENJUALAN BARANGAN @ PERKHIDMATAN… dan anda juga sedang menjalankan perniagaan … Untuk anda berjaya maka budaya keusahawanan perlu diterapkan pada diri anda agar anda menjadi produk yang boleh diterima di pasaran. FAHAMI KEPERLUAN MANUSIA DISITULAH PELUANG … MASALAH ADALAH PELUANG..

ANDA masih ada masa untuk mengubah nasib ..
Kejayaan yang anda cipta bukan untuk sesiapa tetapi adalah untuk diri anda sendiri. Justeru itu PILIHAN sekarang adalah ditangan anda sendiri .. Berjaya atau menerima kegagalan. Modal berjaya atau gagal adalah diri anda sendiri.