PELUANG PERNIAGAAN

MENCARI IDEA BISNES
Apakah kemahiran Anda

Apakah paras pendapatan minima Yang ingin dicapai ?

Siapa Pelanggan Anda

Apakah jenis risiko yang bakal dihadapi ?

Lokasi & Kewangan

Analisis Pasaran Produk

Penyediaan Plan Bisnes

SUMBER MENCARI IDEA PERNIAGAAN

PERTALIAN YANG WUJUD PERSEKITARAN ANDA.

MINAT & HOBI

KEHENDAK PENGGUNA

MASALAH

TEKNOLOGI

MASYARAKAT

POLITIK

13 FAKTA YANG BOLEH MENCIPTA PELUANG

PELUANG PERNIAGAAN – BERBEKAL KEMAHIRAN ANDA. Indutris fabric dan pakaian memberi peluang yang begitu besar kepada seseorang yang ingin menceburi diri dalam bidang keusahawanan. Dengan kebolehan dan pengetahuan anda dalam industri jahitan pakaian dan fabric , pelbagai cabang peluang perniagaan dapat dilakukan. Berikut adalah peluang perniagaan untuk anda; 5. Kedai Jahit Pakaian.. 6. Pembuatan Pakaian Siap. 7. Butik Pakaian 8. Tukang Jahit. 9. Kedai Jahitan Hiasan Rumah. 10. Pereka Fesyen. 11. Perunding Imej.

Kilang T-Shirt .

HOBI DIJADIKAN BISNES. Memulakan perniagaan memerlukan jiwa yang besar dan hati yang cekal. Pandai menjahit adalah kriteria utama bagi anda yang ingin membuka kedai jahitan. Lebih mudah lagi jika menjahit adalah hobi anda. Hobi ini boleh digabungkan dengan bisnes yang dibuat secara serius. Ia bukan sahaja sukses malah akan menjadi satu menyeronokkan. Sila perhatikan kenyataan dibawah ini – jika anda mempunyai persamaan , maka rebutlah peluang ini dan mulakan langkah anda membuka kedai jahit. Pasti kejayaan menanti anda.

Jangan anda merasa rendah diri bila anda memulakan perniagaan jahitan .. Jangan selalu berkata bidang jahitan hanya sekadar untuk mengisi masa lapang sahaja dan ianya tidak mampu membawa anda ke puncak kejayaan dan kemewahaan, Ubahlah minda negatif anda terhadap bidang ini ...

Pasti kejayaan menanti anda. 2. Hobi saya menjahit. 3. Menjahit adalah sesuatu yang menyeronokkan. 4. Saya pernah tidak tidur kerana menjahit. 5. Saya seronok dan minat terhadap apa yang saya pelajari. 6. Saya yakin yang dapat menyediakan pakaian dengan kualiti yang baik. 7. Saya suka melihat orang lain cantik. 8. Saya teliti dan cermat semasa menjahit. 9. Saya seorang yang berdikari dan sedia menerima teguran. 10. Sekiranya saya tersalah ukur, saya sedia membuatnya semula sehingga pelanggan puas hati. 11. Walaupun pandai menjahit, saya sentiasa mencari peluang untuk menambahkan kemahiran saya. 12. Membuka kedai jahit adalah impian saya. 13. Saya mempunyai ramai kawan yang mensukai saya. 14. Saya sanggup menerima cabaran baru. 15. saya yakin kemahiran yang saya terima ini boleh membawa hidup menjadi lebih berada daripada sekarang

MENGAPA PERLU MENGENALPASTI PELUANG ?
Supaya perniagaan yang dipilih dapat dimulakan dengan seberapa segera dan memiliki tahap risiko yang rendah.

Melihat sama ada bakal perniagaan yang ingin diceburi itu sesuai atau tidak dengan kemampuan anda..

Melalui penganalisisan peluang, bakal usahawan boleh memilih perniagaan yang berpotensi daya maju.

Kaedah Mudah Menilai Idea.
MENILAI PERSEKITARAN DAN POTENSI PASARAN.

MEMILIH IDEA DAN MENYEDIAKAN RANCANGAN PERNIAGAAN.

KAEDAH MUDAH MENILAI IDEA ENVIRONMENT SCANNING ANALISIS SWOT TERHADAP IDEA

Saya dah lama menjahit & memiliki kedai … tetapi bagaimana boleh saya tingkatkan perolehan saya ?
1. Wujudkan promosi tertentu – untuk tingkatkan perolehan khususnya diluar musim tempahan. 2. Mendaftarkan sebagai syarikat pembekal pakaian. Ini membolehkan anda memasuki tender atau sebutharga yang dikeluarkan oleh Kerajaan @ syariakt swasta. 3. Cuba dapatkan pelanggan baru. 4. Cuba dapatkan upah jahitan dengan mewujudkan kerjasama dengan syarikat jahitan yang lebih besar. 5. Mempertingkatkan usaha pemasaran. 6. Pelbagaikan bidang jahitan. 7. Binakan Jenama.

Agaknya lima tahun lagi …. Anda

?

SEKIAN, TERIMA KASIH.