P. 1
Pelan Strategik Ko-ko Kpi Badminton Ptg 2012[1]

Pelan Strategik Ko-ko Kpi Badminton Ptg 2012[1]

|Views: 844|Likes:
Published by Shamsul Nizam

More info:

Published by: Shamsul Nizam on Dec 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2014

pdf

text

original

PELAN STRATEGIK

TERAS FOKUS JABATAN 2 3 MEMBANGUNKAN MODAL INSAN SUB NKRA 1. SEKOLAH HARIAN JADUAL 1

MEMUPUK PELAJAR SUPAYA MEMILIKI KEMAHIRAN DAN KETERAMPILAN : SMK CONVENT SENTUL, KUALA LUMPUR

UNIT/BIDANG : KOKURIKULUM/ PERSATUAN BADMINTON (PETANG) SASARAN MATLAMAT STRATEGIK 1. Meningkatkan penglibatan ahli dalam aktiviti persatuan secara aktif OBJEKTIF KPI TOV 60% 2012 63% 2013 68% 2014 70%

BIDANG/ FUNGSI

ISU-ISU STRATEGIK

STRATEGI (INITIATIVES)

Kokurikulum

1. Segelintir pelajar hanya berdaftar tetapi kurang aktif dalam setiap aktiviti.

1. Memastikan ahli persatuan terlibat secara aktif

70% Kehadiran ahli dan penglibatan ahli dalam aktiviti anjuran Persatuan Badminton Pencapaian kemenangan sekurangkurangnya tempat ketiga dalam setiap kategori pertandingan badminton yang disertai.

ST.1 Latihan sistematik dan menarik.

2. Kurang kemahiran asas dan taktikal.

2. Mengadakan pemilihan secara berperingkat bagi memilih pemain yang mempunyai asas-asas kemahiran dan tak tikal

2. Merekrut sepasukan yang terdiri daripada pemain yang mempunyai kemahiran asas dan taktikal serta dapat memberi bimbingan kepada ahli pasukan lain.

Tempat ketiga

Naib johan

Johan

Johan

ST.2 Jurulatih Luar

Kemahiran pukulan tajam 4. 70% Kehadiran ahli. Mendedahkan persatuan. . Melahirkan rasa 80% kehadiran dan kompetetif antara ahli penglibatan ahli persatuan. Peningkatan peratus kehadiran melalui aktivitiaktiviti yang menarik Pengetua Penolong Kanan Kokurikulum Guru Penasihat Persatuan AJK Persatuan Februari Mac-April Mac-April Mei-Jun Derma Keahlian 1. Peningkatan kehadiran ahli 1. Pertandingan persahabatan antara kelas Tiada Tiada Tiada Derma keahlian Menambahkan kemahiran / teknik permainan.1 STRATEGI OBJEKTIF LATIHAN SISTEMATIK DAN MENARIK MEMASTIKAN AHLI PERSATUAN TERLIBAT SECARA AKTIF JADUAL 2 BIL PROGRAM/PROJEK TANGGUNGJAWAB TEMPOH/ HARI KOS/SUMBER OUTPUT KPI PELAN KONTIGENSI 1. Permainan di jaring (net) 3. Latihan kemahiran servis 2. 70% Kehadiran ahli.PELAN TINDAKAN ST. ahli terhadap kejohanan. 70% Kehadiran ahli.

. . 2.PELAN TINDAKAN ST.00 Peningkatan kemahiran asas dan taktikal di kalangan ahli persatuan Pencapaian kemenangan sekurang-kurangnya tempat ketiga dalam setiap kategori pertandingan badminton yang disertai. Klinik Badminton Guru penasihat kelab Jurulatih Luar RM 200.2 STRATEGI OBJEKTIF JURULATIH LUAR MEREKRUT SEPASUKAN YANG MEMPUNYAI KEMAHIRAN ASAS DAN TAKTIKAL JADUAL 2 BIL PROGRAM/PROJEK TANGGUNGJAWAB TEMPOH/ HARI 2 hari KOS/SUMBER OUTPUT KPI PELAN KONTIGENSI Bimbingan dan galakan kepada ahli persatuan serta tunjuk ajar daripada jurulatih untuk meningkatkan kemahiran ahli persatuan tentang kemahiran asas dan taktikal.

Peratus kehadiran Ahli Pencapaian di peringkat sekolah Pencapaian di peringkat zon Tempat ketiga Naib Johan Johan Johan Mengadakan Klinik badminton dengan menjemput Jurulatih dari luar. Tiada . Memimpin Pengurusan Sekolah Melalui Amalan Budaya Kerja Cemerlang 2. Membangunkan potensi individu sepenuhnya melalui pendidikan bersepadu dan berkualiti VISI SEKOLAH CEMERLANG PENJANA MODAL INSAN GEMILANG MISI JABATAN SMK CONVENT SENTUL.KUALA LUMPUR KOKURIKULUM/ PERSATUAN BADMINTON (PETANG) MELONJAKKAN PRESTASI PENCAPAIAN KEMENANGAN DALAM PERTANDINGAN KOKURIKULUM YANG DIPERTANDINGKAN DI PERINGKAT ZON KEY PERFORMANCE INDICATORS SASARAN PRESTASI INISIATIF/ TINDAKAN PRESTASI SEBENAR LAG LEAD Peratus kehadiran ahli TOV 50% 2012 60% 2013 70% 2014 80% Menganjurkan aktiviti persatuan yang lebih menarik TOV 60% 2012 2013 2014 BIDANG MATLAMAT OBJEKTIF Memastikan ahli-ahli hadir untuk mesyuarat dan terlibat secara aktif dalam aktiviti persatuan Mendapat sekurangkurangnya tempat ketiga dalam pertandingan badminton. Memantapkan pelaksanaan rancangan dan program sekolah melalui perkongsian pintar 4.LAPORAN PENGUKURAN PRESTASI DAN MAKLUM BALAS JADUAL 3 1. Memperkasakan Sistem Pendidikan Berkualiti Melalui Pendidikan Bersepadu berteraskan Falsafah Pendidikan Kebangsaan 3.

LAPORAN PENGUKURAN PRESTASI PELAKSANA JADUAL 4 JABATAN SMK CONVENT SENTUL. KUALA LUMPUR BIDANG KOKURIKULUM / PERSATUAN BADMINTON (PETANG) MATLAMAT MELONJAKKAN PERATUS KEHADIRAN DAN MENDAPAT TEMPAT KETIGA DALAM PERTANDINGAN BADMINTON PERINGKAT ZON PRESTASI Sasaran Pencapaian Sebenar OBJEKTIF KPI ULASAN Peningkatan peratus kehadiran ahliahli yang terlibat secara aktif dalam semua aktiviti persatuan Mendapat tempat ketiga dalam pertandingan badminton peringkat zon Indikator Akhir (Lag) : Peratus kehadiran ahli dan pencapaian Indikator Awal (Lead) : Peratus kehadiran ahli dan pencapaian 60% Johan Peringkat Zon DISEDIAKAN OLEH : _________________________________ DISAHKAN OLEH : ________________________________________ .

KUALA LUMPUR KELAB BADMINTON PENGENALAN : Kelab Badminton merupakan sebuah kelab permainan yang bertujuan untuk memperkenalkan permainan badminton kepada semua pelajar dan mempertingkatkan penglibatan pelajar dalam permainan badminton di peringkat sekolah. Mengetahui dan mematuhi peraturan-peraturan asas permainan badminton. Mengcungkil bakat pelajar dalam permainan badminton. RASIONAL : Kelab Badminton ditubuhkan dengan tujuan untuk mencungkil bakat-bakat baru di samping mengembangkan lagi bakat pemain-pemain yang sedia ada. 4. 4. Berpeluang mengelolakan dan menyertai pertandingan. 3. . bekerjasama dan berkemahiran. 2.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN CONVENT SENTUL. zon dan neheri. Membentuk satu pasukan pemain badminton yang kuat untuk mewakili sekolah. OBJEKTIF : Pelajar dapat : 1. Memupuk semangat kesukanan di kalangan pemain. zon dan negeri. Memupuk semangat kesukanan. MATLAMAT : 1. Dibimbing dengan baik dalam permainan badminton. 3. 2. Melatih para pelajar supaya bertanggungjawab . berkeyakinan serta berkemahiran untuk mewakili sekolah. Melalui kelab Badminton ini diharap pelajar-pelajar yang berbakat dapat dicungkil lalu membentuk satu pasukan badminton yang kuat.

OBJEKTIF Dibimbing dengan baik dalam permainan badminton. Berpeluang mengelolakan dan menyertai pertandingan. Masa latihan diadalkan bertindih dengan masa tuisyen serta aktiviti persatuan lain. KEKUATAN Pelajar menunjukkan minat dan keinginan untuk memperbaiki mutu permainan KELEMAHAN Segelintir pelajar hanya berdaftar tetapi kurang aktif dan minat.ANALISIS SWOT (BADMINTON (PETANG) BIL. PELUANG Pelajar-pelajar diberi pendedahan kepada permainan badminton melalui pertandingan yang diadakan. AJK kelab diberi peluang untuk merancang aktiviti bersama guru penasihat. Sekolah mempunyai satu gelanggang badminton tertutup. Tidak mempunyai seorang jurulatih terlatih. CABARAN Pelajar tidak begitu serius mengenai kehadiran. 1. . 2.

Memimpin Pengurusan Sekolah Melalui Amalan Budaya Kerja Cemerlang 2. Memperkasakan Sistem Pendidikan Berkualiti Melalui Pendidikan Bersepadu berteraskan Falsafah Pendidikan Kebangsaan 3. KUALA LUMPUR KOKURIKULUM/PERMAINAN BADMINTON (PETANG) TAHUN 2011 MENINGKATKAN PERATUS KEHADIRAN DAN PENCAPAIAN DALAM PERTANDINGAN DI PERINGKAT ZON SENTUL KEY PERFORMANCE INDICATORS SASARAN PRESTASI INISIATIF/ TINDAKAN PRESTASI SEBENAR LAG LEAD Peratus kehadiran ahli TOV 50% 2010 60% 2011 70% 2012 80% Menganjurkan aktiviti persatuan yang lebih menarik TOV 50% 2010 55% 2011 60% 2012 Memastikan ahli-ahli hadir untuk mesyuarat dan terlibat secara aktif dalam aktiviti persatuan Mendapat sekurangkurangnya tempat ketiga dalam pertandingan badminton. Tiada Tiada Tiada .LAPORAN PENGUKURAN PRESTASI DAN MAKLUM BALAS TAHUN 2011 JADUAL 3 1. Memantapkan pelaksanaan rancangan dan program sekolah melalui perkongsian pintar 4. Peratus kehadiran Ahli Pencapaian di peringkat sekolah Pencapaian di peringkat zon Tempat ketiga Naib Johan Johan Johan Mengadakan Klinik badminton dengan menjemput Jurulatih dari luar. Membangunkan potensi individu sepenuhnya melalui pendidikan bersepadu dan berkualiti VISI SEKOLAH CEMERLANG PENJANA MODAL INSAN GEMILANG MISI JABATAN BIDANG MATLAMAT OBJEKTIF SMK CONVENT SENTUL.

PRESTASI OBJEKTIF KPI Sasaran Pencapaian Sebenar 60% ULASAN Peningkatan peratus kehadiran ahliahli yang terlibat secara aktif dalam semua aktiviti persatuan Mendapat tempat ketiga dalam pertandingan badminton peringkat zon Indikator Akhir (Lag) : Peratus kehadiran ahli dan pencapaian Indikator Awal (Lead) : Peratus kehadiran ahli dan pencapaian 70% Sasaran tidak tercapai kerana murid tidak dapat hadir mesyuarat pada hari tertentu atas sebab peribadi seperti tuisyen dan menghadiri mesyuarat persatuan yang bertindih. Sasaran tidak tercapai di mana peserta atau ahli masih dibawah tahap keupayaan peringkat zon.Nur Syahirah bt Mohd Ramle DISAHKAN OLEH : _________________________________________ . KUALA LUMPUR BIDANG MATLAMAT KOKURIKULUM / PERMAINAN BADMINTON TAHUN 2011 MENINGKATKAN PERATUS KEHADIRAN DAN PENCAPAIAN DALAM PERTANDINGAN DI PERINGKAT ZON SENTUL.LAPORAN PENGUKURAN PRESTASI PELAKSANA JADUAL 4 JABATAN SMK CONVENT SENTUL. Johan Peringkat Zon Tiada DISEDIAKAN OLEH : Pn.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->