P. 1
Reka Bentuk Dan Penghasilan Projek Tingkatan 1

Reka Bentuk Dan Penghasilan Projek Tingkatan 1

|Views: 140|Likes:

More info:

Published by: Mohd Roslizan Hj Saad on Dec 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2013

pdf

text

original

1. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.3 Reka Bentuk dan Penghasilan Projek PENGENALAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.

Reka bentuk didefinisaikan sebagai susunan bahan yang dirancang untuk menghasilkan sesuatu A. teknologi B. produk C. inovasi D. idea Pengajian dan pengetahuan mencipta dan menggunakan pelbagai alat, sumber dan teknik menguruskan kehidupan manusia 2. Antara berikut yang manakah boleh dikaitkan dengan penyataan di atas? A. Pendokumentasian B. Pengubahsuaian C. Teknologi D. Reka bentuk 3. Apakah yang dimaksudkan dengan reka bentuk? Satu usaha membuat susunan bahan secara terancang untuk menghasilkan impak dan produk baru Pengetahuan dan pengajian tentang segala usaha dan kuasa manusia untuk menghasilkan produk baru Perkara yang dilakukan oleh manusia meliputi kemahiran, kaedah, prosedur dan rutin bagi menghasilkan produk baru Penghasilan produk baru atau pengubahsuaian produk yang mempunyai nilai komersial dan memenuhi keperluan serta kehendak pengguna 4. Antara berikut yang manakah sumbangan teknologi kepada kehidupan manusia? A. Penciptaan rakit B. Penggunaan telefon C. Penanaman padi huma D. Membajak sawah menggunakan lembu

Susunan bahan yang dirancang untuk menghasilkan sesuatu produk

5. Penyataan di atas merujuk kepada
maksud … A. reka cipta B. reka bentuk C. teknologi D. teknik pembuatan

A. B. C.

D.

FAKTOR REKA BENTUK

1

Rajah di atas adalah komunikasi tentang salah satu faktor utama reka bentuk. I. II. III dan IV 5. Rupa bentuk D.Produk menepati kehendak dan citarasa pengguna 1. Rupa bentuk III. manakah faktor reka bentuk ? I. Proses pembuatan yang rumit supaya tidak mudah ditiru oleh orang lain A. Fungsi II. Keselamatan D. Kesesuaian bahan 3. Kemasan C. I. Kesesuaian bahan IV. II dan IV C. Kos jualan A. Penyataan di atas merujuk kepada faktor A. II dan IV C. Ketahanan 2. III dan IV D. Kos produk B. I. II dan III B. III dan IV D. III dan IV 4. Apakah faktor itu? A. II. I. I. Fungsi B. Reka bentuk yang manakah paling selamat digunakan? 2 . Mempunyai fungsi utama dan fungsi sampingan II. Reka bentuk produk hendaklah mempunyai nilai estetika yang tinggi IV. II dan III B. Sesuatu reka bentuk perlu mempunyai ketahanan yang tinggi III. Rajah berikut menunjukkan tempat menyimpan pisau. Antara yang berikut. I. Antara berikut manakah faktor utama reka bentuk? I. Nilai komersial C.

Tidak berkarat B. B . 3 . Glu biasa C. Glu PVA D. Antara berikut penggunaan pemutar skru yang manakah betul Bahagian manakah yang menentukan saiz skru itu? A. Boleh dikimpal C. Q C. Glu sentuh B. P B. S 3. Mudah dibengkok D. Semua yang berikut ialah ciri-ciri keluli lembut kecuali A. Glu PVC 2.JENIS BAHAN DAN PENGIKAT 1. C . D . Pilih pasangan yang betul mengenai bahan dan pengikat? Bahan A . Terdapat dalam bentuk bar 5. R D. Apakah jenis glu yang sesuai digunakan untuk melekatkan bahan yang berlainan seperti plastik dengan kayu A. Rajah menunjukkan sebatang skru kepala benam. Aluminium Perspek PVC Keluli lembut Pengikat Paku Ribet Simen pelarut Skru benam sendiri 4.

Alatan tangan yang sesuai digunakan untukmenghasilkan projek yang ditunjukkan dalam rajah di atas A. Menanggalkan bahagian projek D. Paku panel 5. Menguji dan menanda sudut 90o B. Kikir parut 4 . Gergaji lengkung halus D. Menanda ketebalan kayu 2. Apakah kegunaan utama alatan ALATAN TANGAN DAN MESIN tangan yang ditunjukkan dalam rajah di atas A. Paku kepala rata C. Penebuk pusat B. Mengukur panjang kayu projek D. Membuat garisan selari dengan tepi kayu C. yang manakah fungsi utama alatan tangan tersebut. Membuat garisan melengkung B. Antara berikut. Rajah menunjukkan sejenis alatan tangan. Menandakan garisan bersudut 30o C.4. Gergaji tangan dan pahat tepi serong B. Memukul pahat C. A. Apakah kegunaan alatan tangan yang ditunjukkan dalam rajah di atas A. Rajah menunjukkan proses membenamkan paku. Pembenam paku D. Menandakan lebar dan tebal kayu D. Mengukur ketebalan kayu projek 1. Gergaji puting dan pahat tepi serong C. Memukul paku B. Menguji dan menanda sudut tirus 3. alatan yang ditandakan dengan huruf X ialah A.

Spirit metil 2. pencangkuk B. Apakah tujuan membalut kertas las pada bongkah kayu 5 . Rajah di atas menunjukkan satu langkah dalam proses kemasan kerja kayu. Rajah di atas menunjukkan sebuah reka bentuk. C . Memastikan kertas las tidak koyak B. breket D. Menjaga tangan daripada habuk kayu D. engsel C. Thinner C. D . Antara berikut.A. B . kaedah memaku yang manakah dapat menghsailkan cengkaman yang kuat? A . Bahagian X sesuai dicantumkan dengan bahagian Y dengan menggunakan A. Memastikan kertas las tahan lama 4. Turpentine D. Menghasilkan tekanan yang sama rata C. penyangkut 3. Alatan Bahan Penggikis Berus cat Berus syelek Penyembur cat Kemasan Syelek Lekar Cat semburan Cat licau 5. Antara berikut pasangan manakah yang betul PROSES 1. Apakah pelarut untuk lekar? A. Air B.

bongkah yang manakah menunjukkan pandangan sudut perspektif? 2. Antara berikut.REKA BENTUK PROJEK 1. Reka bentuk yang manakah paling selamat digunakan untuk menyimpan pisau? 6 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->