P. 1
Reka Bentuk Dan Penghasilan Projek Tingkatan 1

Reka Bentuk Dan Penghasilan Projek Tingkatan 1

|Views: 144|Likes:

More info:

Published by: Mohd Roslizan Hj Saad on Dec 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2013

pdf

text

original

1. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.3 Reka Bentuk dan Penghasilan Projek PENGENALAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.

Reka bentuk didefinisaikan sebagai susunan bahan yang dirancang untuk menghasilkan sesuatu A. teknologi B. produk C. inovasi D. idea Pengajian dan pengetahuan mencipta dan menggunakan pelbagai alat, sumber dan teknik menguruskan kehidupan manusia 2. Antara berikut yang manakah boleh dikaitkan dengan penyataan di atas? A. Pendokumentasian B. Pengubahsuaian C. Teknologi D. Reka bentuk 3. Apakah yang dimaksudkan dengan reka bentuk? Satu usaha membuat susunan bahan secara terancang untuk menghasilkan impak dan produk baru Pengetahuan dan pengajian tentang segala usaha dan kuasa manusia untuk menghasilkan produk baru Perkara yang dilakukan oleh manusia meliputi kemahiran, kaedah, prosedur dan rutin bagi menghasilkan produk baru Penghasilan produk baru atau pengubahsuaian produk yang mempunyai nilai komersial dan memenuhi keperluan serta kehendak pengguna 4. Antara berikut yang manakah sumbangan teknologi kepada kehidupan manusia? A. Penciptaan rakit B. Penggunaan telefon C. Penanaman padi huma D. Membajak sawah menggunakan lembu

Susunan bahan yang dirancang untuk menghasilkan sesuatu produk

5. Penyataan di atas merujuk kepada
maksud … A. reka cipta B. reka bentuk C. teknologi D. teknik pembuatan

A. B. C.

D.

FAKTOR REKA BENTUK

1

Produk menepati kehendak dan citarasa pengguna 1. II dan IV C. II. Fungsi II. Ketahanan 2. III dan IV 5. Rajah di atas adalah komunikasi tentang salah satu faktor utama reka bentuk. Rupa bentuk D. Apakah faktor itu? A. II dan III B. Reka bentuk yang manakah paling selamat digunakan? 2 . I. II. Mempunyai fungsi utama dan fungsi sampingan II. Fungsi B. I. Kesesuaian bahan 3. I. II dan IV C. III dan IV D. II dan III B. Penyataan di atas merujuk kepada faktor A. III dan IV 4. Proses pembuatan yang rumit supaya tidak mudah ditiru oleh orang lain A. Rupa bentuk III. Kesesuaian bahan IV. Antara berikut manakah faktor utama reka bentuk? I. Keselamatan D. Antara yang berikut. manakah faktor reka bentuk ? I. I. Nilai komersial C. I. Sesuatu reka bentuk perlu mempunyai ketahanan yang tinggi III. Kos produk B. Rajah berikut menunjukkan tempat menyimpan pisau. Kos jualan A. Reka bentuk produk hendaklah mempunyai nilai estetika yang tinggi IV. III dan IV D. I. Kemasan C.

Glu PVA D. Glu PVC 2. Terdapat dalam bentuk bar 5. D . Pilih pasangan yang betul mengenai bahan dan pengikat? Bahan A . B . Aluminium Perspek PVC Keluli lembut Pengikat Paku Ribet Simen pelarut Skru benam sendiri 4. Glu sentuh B. 3 . Antara berikut penggunaan pemutar skru yang manakah betul Bahagian manakah yang menentukan saiz skru itu? A. Tidak berkarat B. S 3. Q C. Rajah menunjukkan sebatang skru kepala benam. P B. Semua yang berikut ialah ciri-ciri keluli lembut kecuali A. Mudah dibengkok D. R D. Apakah jenis glu yang sesuai digunakan untuk melekatkan bahan yang berlainan seperti plastik dengan kayu A.JENIS BAHAN DAN PENGIKAT 1. C . Boleh dikimpal C. Glu biasa C.

Gergaji lengkung halus D. Gergaji puting dan pahat tepi serong C. Memukul paku B. Kikir parut 4 . Menandakan lebar dan tebal kayu D. Alatan tangan yang sesuai digunakan untukmenghasilkan projek yang ditunjukkan dalam rajah di atas A. Mengukur panjang kayu projek D. Penebuk pusat B. Paku panel 5. Apakah kegunaan alatan tangan yang ditunjukkan dalam rajah di atas A. A. Menandakan garisan bersudut 30o C. Menguji dan menanda sudut tirus 3. Memukul pahat C. Membuat garisan selari dengan tepi kayu C. Gergaji tangan dan pahat tepi serong B. Menanda ketebalan kayu 2. Menanggalkan bahagian projek D. Rajah menunjukkan proses membenamkan paku. yang manakah fungsi utama alatan tangan tersebut. alatan yang ditandakan dengan huruf X ialah A.4. Mengukur ketebalan kayu projek 1. Pembenam paku D. Rajah menunjukkan sejenis alatan tangan. Paku kepala rata C. Menguji dan menanda sudut 90o B. Apakah kegunaan utama alatan ALATAN TANGAN DAN MESIN tangan yang ditunjukkan dalam rajah di atas A. Membuat garisan melengkung B. Antara berikut.

Memastikan kertas las tahan lama 4. Bahagian X sesuai dicantumkan dengan bahagian Y dengan menggunakan A. kaedah memaku yang manakah dapat menghsailkan cengkaman yang kuat? A . breket D. Rajah di atas menunjukkan sebuah reka bentuk. Air B.A. B . pencangkuk B. D . Apakah pelarut untuk lekar? A. engsel C. Rajah di atas menunjukkan satu langkah dalam proses kemasan kerja kayu. Thinner C. Menghasilkan tekanan yang sama rata C. Antara berikut. Alatan Bahan Penggikis Berus cat Berus syelek Penyembur cat Kemasan Syelek Lekar Cat semburan Cat licau 5. Spirit metil 2. C . Turpentine D. Antara berikut pasangan manakah yang betul PROSES 1. Menjaga tangan daripada habuk kayu D. Memastikan kertas las tidak koyak B. penyangkut 3. Apakah tujuan membalut kertas las pada bongkah kayu 5 .

Antara berikut. bongkah yang manakah menunjukkan pandangan sudut perspektif? 2.REKA BENTUK PROJEK 1. Reka bentuk yang manakah paling selamat digunakan untuk menyimpan pisau? 6 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->