P. 1
Laporan Program LINUS

Laporan Program LINUS

|Views: 453|Likes:
Published by Fui Yee Yong

More info:

Published by: Fui Yee Yong on Dec 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2014

pdf

text

original

PROGRAM linus

Laporan
Nama Aktiviti Objektif : Program LINUS : 1) Menguasai kemahiran asas membaca dan menulis pada hujung tahun.
2) Meningkatkan keyakinan diri dan minat untuk belajar. 3) Mengikuti proses pengajaran dan pembelajaran mengikut tahap kebolehan individu.

Tarikh Sasaran Kos

: Jan ~ Okt : Murid Tahun 1 : RM 100

Sumber Kewangan : PIBG Guru Yang Terlibat : Pn. Gan Swee Eng (Guru BM Tahun 1)
En. Tan Ching Hing (Guru Pemulihan)

Pelaksanaan Aktiviti : 1) Mengenali huruf besar dan huruf kecil. 2) Mengeja dan menyebut perkataan yang mengandungi v+kv, v+kvk dan v+kvkk. 3) Bacaan petikan.

Pemantauan

: Guru Besar, GPK 1

kekangan
1) Penguasaan perbendaharaan kata murid terhad. 2) Kemahiran membaca, menulis dan pemahaman murid lemah.

penambahbaikan
1) 2) 3) 4) Mengenalpasti masalah & kelemahan murid berdasarkan penilaian. Latih tubi pada aspek yang lemah. Membimbing murid berdasarkan modul yang dibekalkan oleh KPM. Tindakan susulan diambil dari masa ke semasa. Disahkan oleh,

Disediakan oleh,

………………………………..

………………………………..

Sebilangan murid tidak minat terhadap BM. keseronokan murid dalam pembelajaran BM. Tarikh : Jan ~ Nov Sasaran : Murid Tahun 1 ~ 4 Kos : RM 120 Sumber Kewangan : PIBG Tempat : Dewan Guru Yang Terlibat : Pn. 3) Meningkatkan kemahiran berfikir murid. membaca. frasa. frasa dan ayat dengan jelas. Pertandingan mengeja. 2) Guru membimbing murid membaca perbendaharaan kata. Mempertingkatkan minat membaca dan daya saing sesama murid. Masa 20 minit tidak mencukupi. lancar & intonasi yang betul. ayat dan petikan. Disahkan oleh. GPK 1 dan Ketua Panitia BM kekangan 1) 2) 3) 4) Murid tidak memahami maksud perkataan. . menyebut. Pemantauan : Guru Besar.PROGRAM PENINGKATAN KUALITI KEPIMPINAN SEKOLAH (ppkkps) ~ { Kurikulum } Laporan Nama Aktiviti Objektif : Program Bacaan Pagi : 1) Memupuk minat membaca di kalangan murid. Pua Pelaksanaan Aktiviti : 1) Bahan bacaan BM disediakan. Sopiah & En. memahami perkataan. penambahbaikan 1) 2) 3) 4) Penilaian dijalankan melalui penguasaan ejaan & maksud perkataan. mengenal. kesukaan. Kekurangan sumber tenaga jikalau guru terlibat dipanggil mesyuarat. 2) Menambahkan dan meningkatkan penguasaan perbendaharaan kata murid. Mengenalpasti minat. Disediakan oleh. 4) Murid menyalin perbendaharaan kata yang telah dipelajari untuk diulangkaji di rumah. 3) Murid membaca tanpa bantuan guru.

4) Perbincangan untuk mengenalpasti jawapan yang betul berpandukan kata kunci dalam soalan. 3) Penilaian dan tindakan susulan diambil dari masa ke semasa. Pemantauan : Guru Besar. 2) Penekanan kepada penguasaan kata kunci dalam soalan. penambahbaikan 1) Mengenalpasti kelemahan murid dan latih tubi pada topic yang lemah. Disahkan oleh. GPK 1 kekangan 1) Murid tidak mengaplikasikan teknik menjawab yang diajar oleh guru sepenuhnya semasa menjawab soalan. 2) Murid beredar ke 4 orang MP guru dalam masa 2jam selepas setiap 30 minit. Tarikh : Julai ~ Sept (setiap Hari Rabu. ……………………………….………………………………. . Leng(SN) Bilik Tayangan~Pn. Ng (BI) Perpustakaan~Pn.. Disediakan oleh.. 3) Murid menjawab soalan dalam masa yang ditetapkan. PROGRAM PENINGKATAN KUALITI KEPIMPINAN SEKOLAH (ppkkps) ~ { Kurikulum } Laporan Nama Aktiviti Objektif : Program Kelas Bimbingan Intensif UPSR : 1) Membimbing murid menguasai teknik menjawab soalan kertas 1 & 2 dengan betul. Sai(MT) Bilik Sains~Cik Pang(BC) Pelaksanaan Aktiviti : 1) Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan mengikut gred. 2) Murid menjawab soalan-soalan UPSR dengan mengaplikasi teknik menjawab yang betul & mengenalpasti kelemahan dan kekuatan murid. Jam 1:30ptg-3:30ptg) Sasaran : Murid Tahun 6 Kos : RM 55 Sumber Kewangan : Peperiksaan Tempat & Guru Yang Terlibat : Kelas 6A~Pn.

frasa dan ayat dengan jelas. Pemantauan : Guru Besar. PROGRAM PENINGKATAN KUALITI KEPIMPINAN SEKOLAH (ppkkps) ~ { Kurikulum } Laporan Nama Aktiviti Objektif : Pemulihan Dan Pengayaan : 1) Mencungkil bakat dan membina keyakinan diri murid. memahami perkataan. .. Mempertingkatkan minat membaca dan daya saing sesame murid. keseronokan murid dalam pembelajaran BM & BI. membaca. 2) Guru membimbing murid membaca perbendaharaan kata. Disediakan oleh. 4) Murid menyalin perbendaharaan kata yang dibelajari untuk diulangkaji di rumah. Tarikh : Jan ~ Nov Sasaran : Semua Murid Kos : RM 200 Sumber Kewangan : PIBG Tempat : Kawasan Sekolah Guru Yang Terlibat : Semua Guru MP Teras Pelaksanaan Aktiviti : 1) Bahan bacaan BM & BI disediakan. 3) Memperkukuhkan pembelajaran yang telah dipelajari dalam kelas. Sebilangan murid tidak minat terhadap BM & BI. Disahkan oleh.. Mengenalpasti minat. kesukaan. menyebut. mengenal. lancar & intonasi yang betul. Pertandingan mengeja. frasa. GPK 1 dan Ketua Panitia MP Teras kekangan 5) 6) 7) 8) Murid tidak memahami maksud perkataan.………………………………. 2) Membimbing murid yang menghadapi masalah dalam pembelajaran. ………………………………. penambahbaikan 5) 6) 7) 8) Penilaian dijalankan melalui penguasaan ejaan & maksud perkataan. 3) Murid membaca tanpa bantuan guru. Masa 20 minit tidak mencukupi. ayat dan petikan. Kekurangan sumber tenaga jikalau guru terlibat dipanggil mesyuarat.

. .……………………………….

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->