P. 1
Laporan Program LINUS

Laporan Program LINUS

|Views: 453|Likes:
Published by Fui Yee Yong

More info:

Published by: Fui Yee Yong on Dec 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2014

pdf

text

original

PROGRAM linus

Laporan
Nama Aktiviti Objektif : Program LINUS : 1) Menguasai kemahiran asas membaca dan menulis pada hujung tahun.
2) Meningkatkan keyakinan diri dan minat untuk belajar. 3) Mengikuti proses pengajaran dan pembelajaran mengikut tahap kebolehan individu.

Tarikh Sasaran Kos

: Jan ~ Okt : Murid Tahun 1 : RM 100

Sumber Kewangan : PIBG Guru Yang Terlibat : Pn. Gan Swee Eng (Guru BM Tahun 1)
En. Tan Ching Hing (Guru Pemulihan)

Pelaksanaan Aktiviti : 1) Mengenali huruf besar dan huruf kecil. 2) Mengeja dan menyebut perkataan yang mengandungi v+kv, v+kvk dan v+kvkk. 3) Bacaan petikan.

Pemantauan

: Guru Besar, GPK 1

kekangan
1) Penguasaan perbendaharaan kata murid terhad. 2) Kemahiran membaca, menulis dan pemahaman murid lemah.

penambahbaikan
1) 2) 3) 4) Mengenalpasti masalah & kelemahan murid berdasarkan penilaian. Latih tubi pada aspek yang lemah. Membimbing murid berdasarkan modul yang dibekalkan oleh KPM. Tindakan susulan diambil dari masa ke semasa. Disahkan oleh,

Disediakan oleh,

………………………………..

………………………………..

3) Meningkatkan kemahiran berfikir murid. keseronokan murid dalam pembelajaran BM. 4) Murid menyalin perbendaharaan kata yang telah dipelajari untuk diulangkaji di rumah. lancar & intonasi yang betul. Pua Pelaksanaan Aktiviti : 1) Bahan bacaan BM disediakan. kesukaan. Pertandingan mengeja. . Pemantauan : Guru Besar. Disediakan oleh. Disahkan oleh. membaca. menyebut. mengenal. 3) Murid membaca tanpa bantuan guru. Kekurangan sumber tenaga jikalau guru terlibat dipanggil mesyuarat. GPK 1 dan Ketua Panitia BM kekangan 1) 2) 3) 4) Murid tidak memahami maksud perkataan. Mengenalpasti minat. Sebilangan murid tidak minat terhadap BM. Sopiah & En. ayat dan petikan. frasa dan ayat dengan jelas. 2) Guru membimbing murid membaca perbendaharaan kata. Tarikh : Jan ~ Nov Sasaran : Murid Tahun 1 ~ 4 Kos : RM 120 Sumber Kewangan : PIBG Tempat : Dewan Guru Yang Terlibat : Pn. Mempertingkatkan minat membaca dan daya saing sesama murid. 2) Menambahkan dan meningkatkan penguasaan perbendaharaan kata murid. memahami perkataan. frasa. penambahbaikan 1) 2) 3) 4) Penilaian dijalankan melalui penguasaan ejaan & maksud perkataan. Masa 20 minit tidak mencukupi.PROGRAM PENINGKATAN KUALITI KEPIMPINAN SEKOLAH (ppkkps) ~ { Kurikulum } Laporan Nama Aktiviti Objektif : Program Bacaan Pagi : 1) Memupuk minat membaca di kalangan murid.

PROGRAM PENINGKATAN KUALITI KEPIMPINAN SEKOLAH (ppkkps) ~ { Kurikulum } Laporan Nama Aktiviti Objektif : Program Kelas Bimbingan Intensif UPSR : 1) Membimbing murid menguasai teknik menjawab soalan kertas 1 & 2 dengan betul. 4) Perbincangan untuk mengenalpasti jawapan yang betul berpandukan kata kunci dalam soalan. 2) Penekanan kepada penguasaan kata kunci dalam soalan. . Jam 1:30ptg-3:30ptg) Sasaran : Murid Tahun 6 Kos : RM 55 Sumber Kewangan : Peperiksaan Tempat & Guru Yang Terlibat : Kelas 6A~Pn. Pemantauan : Guru Besar.. Sai(MT) Bilik Sains~Cik Pang(BC) Pelaksanaan Aktiviti : 1) Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan mengikut gred. Disahkan oleh. Tarikh : Julai ~ Sept (setiap Hari Rabu. 2) Murid beredar ke 4 orang MP guru dalam masa 2jam selepas setiap 30 minit. Disediakan oleh. 2) Murid menjawab soalan-soalan UPSR dengan mengaplikasi teknik menjawab yang betul & mengenalpasti kelemahan dan kekuatan murid. penambahbaikan 1) Mengenalpasti kelemahan murid dan latih tubi pada topic yang lemah.. GPK 1 kekangan 1) Murid tidak mengaplikasikan teknik menjawab yang diajar oleh guru sepenuhnya semasa menjawab soalan. ……………………………….………………………………. 3) Murid menjawab soalan dalam masa yang ditetapkan. Ng (BI) Perpustakaan~Pn. 3) Penilaian dan tindakan susulan diambil dari masa ke semasa. Leng(SN) Bilik Tayangan~Pn.

Tarikh : Jan ~ Nov Sasaran : Semua Murid Kos : RM 200 Sumber Kewangan : PIBG Tempat : Kawasan Sekolah Guru Yang Terlibat : Semua Guru MP Teras Pelaksanaan Aktiviti : 1) Bahan bacaan BM & BI disediakan. ayat dan petikan. Pertandingan mengeja. lancar & intonasi yang betul. Kekurangan sumber tenaga jikalau guru terlibat dipanggil mesyuarat. penambahbaikan 5) 6) 7) 8) Penilaian dijalankan melalui penguasaan ejaan & maksud perkataan. menyebut. Disahkan oleh. Masa 20 minit tidak mencukupi. Pemantauan : Guru Besar. keseronokan murid dalam pembelajaran BM & BI. PROGRAM PENINGKATAN KUALITI KEPIMPINAN SEKOLAH (ppkkps) ~ { Kurikulum } Laporan Nama Aktiviti Objektif : Pemulihan Dan Pengayaan : 1) Mencungkil bakat dan membina keyakinan diri murid. membaca. mengenal. Sebilangan murid tidak minat terhadap BM & BI.. Mengenalpasti minat. GPK 1 dan Ketua Panitia MP Teras kekangan 5) 6) 7) 8) Murid tidak memahami maksud perkataan. 2) Guru membimbing murid membaca perbendaharaan kata. 3) Murid membaca tanpa bantuan guru. Disediakan oleh.………………………………. ………………………………. 4) Murid menyalin perbendaharaan kata yang dibelajari untuk diulangkaji di rumah. frasa dan ayat dengan jelas.. frasa. 2) Membimbing murid yang menghadapi masalah dalam pembelajaran. kesukaan. . Mempertingkatkan minat membaca dan daya saing sesame murid. 3) Memperkukuhkan pembelajaran yang telah dipelajari dalam kelas. memahami perkataan.

. .……………………………….

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->