10 rumpai untuk kegunaan perubatan

Hempedu Bumi

Nama Saintifik Nama Lain

: :

Andrographis Paniculata (Bum. f.) wall.ex Nees Hempedu tanah, akar cerita, pokok cerita (Malaysia), king of bitter, creat, green chireta (Inggeris), kalmegh (India), Kirta (Sanskrit), Chuan xin lian, Yi jian xi, Lan he lian (China), Sambiloto (Indonesia) Acanthaceae Malaysia, Thailand, India, Indonesia

Famili Lokasi Dijumpai

: :

Kegunaan Dan Khasiat

 Daun Hempedu bumi boleh dijadikan ubat untuk menurunkan darah tinggi, disamping merawat kencing manis, antiradang, antibakteria, antivirus, melegakan demam dan pencair kahak. Ia juga digunakan sebagai pelawas pembuangan air besar, menghapuskan cacing dalam sistem pencernaan dan mempercepatkan pembekuan darah. Cara menjadikannya ubat ialah merebus daun tersebut untuk mengambil airnya supaya boleh diminum.  Daun ini juga boleh merawat luka dengan cara menumbuk lumat daun tersebut dan letakkannya pada luka. Kandungan bahan kimia daun ini membolehkan ia memecahkan molekul- molekul lemak yang ada disekeliling salur darah yang tersumbat yang menyebabkan tekanan darah tinggi meningkat.

 Tumbuhan ini juga sesuai untuk merawat kesan gigitan serangga. Cara yang paling mudah adalah ambil beberapa helai daunnya dan hancurkan.

Sambung Nyawa

Nama Saintifik

:

Gynura sarmentosa DC, Calacia procumbens Lour.

Nama Lain

:

Famili

:

Dawn Dewa, Leaves of the Gods, Googoolipid, Mallucan spinach, Sambung Nyawa, Daun Dewa, Akar sebiak, dan Kelemai merah, bai bing coa, ngokilo (Jawa), beluntas cina (Melayu), she juan jao @ fujung jao (Cina) Asteraceae

Kegunaan Dan Khasiat  Daun Sambung Nyawa dapat mengurangkan kadar kolestrol dan menurunkan tekanan darah tinggi. Di Malaysia ia juga digunakan untuk merawat sembelit, kencing manis dan kanser. Ia juga digunakan untuk merawat masalah buah pinggang. Biasanya ia dimakan mentah sebagai ulam. Batang tanaman Sambung nyawa sering digunakan untuk meredakan demam.  Ia juga, digunakan dalam penyembuhan penyakit ginjal, disentri, infeksi kerongkong. Di samping itu, ia boleh digunakan untuk menghentikan perdarahan, mengatasi ketidakseimbangan datang haid melancarkan fungsi ginjal, dan gigitan binatang berbisa. Umbinya untuk menghilangkan darah beku (haematom), pembengkakkan, serta patah tulang.

Kunyit Hitam

Nama Saintifik
Nama Tempatan Nama Lain

:
: :

Curcuma Caesia
Kunyit Hitam Kali haldi(india), black turmeric, black zedoary

Famili

:

zingiberaceae

Kegunaan Ia digunakan terutamanya untuk merawat ketumbuhan pada sendi( tumor joint). Ia juga digunakan untuk merawat penyakit kusta dan dikatakan dapat memanjangkan usia seseorang.

Pegaga

Nama Tempatan Nama Saintifik Nama Lain Famili

: : : :

Pegaga Centella asiatica/Hydrocotyle asiatica Tapak Kuda(Indonesia),Indian Pennywort, Gotu Kola Apiaceae/Umbelliferae

   

mengurangkan tekanan darah tinggi, mencegah nyanyuk, melambatkan proses penuaan dan menolong badan dari bahan toksik. di barat sebagai tonik saraf untuk merehatkan dan menambahkan ingatan. Di India bagaimanapun ia juga banyak digunakan untuk mengatasi masalah kulit. Di timur pula, pegaga juga digunakan untuk mengatasi masalah seperti kemurungan yang mungkin disebabkan oleh masalah fizikal. Kajian terbaru menunjukkan pegaga menunjukkan kesan positif terhadap sistem pengaliran darah dengan menguatkan salur darah dan kapilari. Ia telah menunjukkan kesan yang memberangsangkan bila digunakan untuk merawat kejang kaki, bengkak kaki dan masalah kaki terasa berat dan kebas. Daun pegaga berfungsi sebagai astrigensia dan tonikum. Pegaga juga digunakan untuk revitalisasi tubuh dan otak yang lemah serta untuk kesuburan wanita. Pembengkakan Hati Demam, Campak Sakit Tekak, Batuk Kering, Asma, Brokitis, Pleuritis Radang Mata Merah Keputihan Tekanan Darah Tinggi Sakit Perut, Disentri, Cacing, Buasir Tidak Selera Makan, Sakit Perut, Disentri, Cacing, Buasir Keracunan Makanan Batuk Darah, Muntah Darah Busung, bisul Infeksi Saluran Kencing (kencing kotor)

             

Temulawak

Nama Tempatan Nama Saintifik Nama Lain

: : :

Temu lawak curcuma xanthorrhiza Nama farmaseutikal-Rhizoma Curcuma xanthorrhizae, shu kuat keung wong (kantonis), giant curcuma, false turmeric, temu lawak, temulawak, dilaw, dilao, temu putih Zingiberaceae

Famili

:

Lokasi dijumpai

:

India, Selatan China, Afrika dan Asia Tenggara

Kegunaan
 Dalam perubatan herba temulawak banyak digunakan untuk mengubat penyakitpenyakit seperti: 1. Rheumatik dan kesakitan pada otot. 2. Ubat demam( anti-pyretic) 3. Masalah hati, demam kuning dan penyakit batu karang 4. Penyakit kulit 5. Menghilangkan kekejangan dan mengelaknya dari berulang 6. Buasir dan masalah kerengsaan pada rektum 7. Berak berdarah (bloody diarrhea) dan disentri. Juga merawat masalah sembelit 8. Batuk dan demam pada kanak-kanak. 9. Masalah keputihan dan jangkitan kulat seperti candida albican pada vagina. 10. Penyakit kencing manis. 11. Gastrik dan gas berlebihan  Temulawak sangat berkesan untuk merawat penyakit liver.. Temulawak mampu melindungi liver daripada virus yang menyebabkan jaundice, hepatitis dan beberapa penyakit liver yang lain.

Sirih

Nama Tempatan Nama Saintifik Nama Lain Famili

: : : :

Sirih Piper betle L Sirih Jawa, Betel Leaf Piperaceae

Kegunaan
 Boleh digunakan untuk merawat : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Batuk Sariawan (penyakit mulut & kerongkong) Bronchitis Jerawat Keputihan Gigi Berlubang, gusi bengkak dan pendarahan gusi Demam berdarah Bau mulut Haid tidak teratur Asma Radang kerongkong Luka terbakar Kudis, kurap kaki Bisul dan menghilangkan gatal Sakit mata

Dukung Anak

Nama Tempatan Nama Saintifik Nama Lain Famili

: : : :

Dukung Anak Phyllanthus Niruri Kelek anak, meniran (Indonesia), Bhuaionla, kiranelligida(India Eurphorbiacea

Kegunaan  Dukung Anak dikatakan amat sesuai untuk merawat penyakit Hepatitis B kerana tumbuhan herba ini boleh membersihkan darah dalam.  Tumbuhan ini sebenarnya terkenal di Amazon sebagai penawar penyakit karang hempedu. Pada penghujung tahun 80-an ia dikenal pasti mempunyai kekuatan antivirus untuk melawan Hepatitis B termasuk mengandungi fitokimia yang dapat mengawal sel daripada pencemaran persekitaran.  Di Malaysia, Dukung Anak digunakan sebagai diuretik dan tonik selepas keguguran. Malah, ia turut digunakan sebagai penawar cirit-birit, masalah ginjal, gonorrhea dan sifilis. Manakala, jus atau ekstrak akar dan daun mudanya digunakan untuk menguatkan ginjal.

Ulam Raja

Nama Tempatan Nama Saintifik

: :

Ulam Raja Cosmos Caudatus

Nama Lain
Famili

:
:

King Salad, Intan Berayun
Asteraceae

Kegunaan

 memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah dari bahan toksid.  Ia juga dikatakan dapat menguatkan tulang. Klorofom yang diekstrak dari daun ulam raja mengandungi costunolide, stigmasterol, lutein dan bipyridine yang dikatakan dapat merencatkan aktiviti sesetengah bakteria dan fungus seperti candida albicans dan Bacillus subtilis dan juga E.choli.

Kacip Fatimah

Nama Tempatan Nama Saintifik Nama Lain Famili Lokasi dijumpai

: : : : :

Kacip Fatimah Labisia Pumila Mata Pelanduk hutan Myrsinaceae Malaysia, Thailand, Indochina

Kegunaan

 mempercepatkan proses kelahiran bayi disamping dapat mengembalikan kecergasan selepas bersalin.  membantu mengecutkan rahim dan melangsingkan badan.  merangsangkan pengeluaran hormon yang dapat melancarkan perjalanan dan kitaran haid wanita.  mengurangkan sakit senggugut ketika haid.  boleh digunakan untuk mengubat penyakit buasir (hemarroid/pile)  merawat cirit birit, sakit sendi (rheumatism), Gonorrhea.

Gandarusa

Nama Tempatan Nama Saintifik Nama Lain Famili

: : : :

Gandarusa Justicia Gendarussa Linn Daun Rusa(Melayu), Gendarussa(English) Acanthaceae

 Kegunaan:  Ia biasa digunakan untuk mengubat lebam akibat terpukul, tulang patah, rheumatik dan bisul. Cara penggunaannya , untuk tulang patah daunnya yang segar atau kering dikisar hingga lumat dan diampur cuka untuk ditampal pada bahagian yang luka dengan syarat tulang telah berada pada kedudukannya yang betul. Untuk rheumatik 15-30 g daunnya yang segar direbus hingga mendidih dan airnya diminum. Untuk lebam pula daunnya dilayurkan pada api hingga layu dan ditampal pada bahagian yang lebam. Ia juga boleh digunakan untuk menurunkan panas badan, menyembuhkan lumpuh otot muka (selalunya disebabkan oleh minor stroke),sakit kepala, mata dan telinga.  Amaran: Tidak boleh digunakan oleh wanita hamil.

Kucing Galak

    

Nama Tempatan: Kucing Galak Nama Saintifik: Acalypha Indica Nama Lain: Indian Copperleaf,India Acalypha Famili: Euphorbiaceae Lokasi Dijumpai: Tumbuhan Liar

 Kegunaan:  Digunakan dengan meluas dalam perubatan haemopati. Dalam perubatan tradisional tumbuhan ini banyak digunakan untuk mengubati masalah yang mennyerang sistem pernafasan seperti asma, bronkitis dan batuk.Ia juga digunakan untuk menambahkan tenaga batin  Penyakit yang di ubati  1. Disentri  2. Batuk  3. Muntah Darah  4. Pendarahan & Luka Luar  5. Asma  6. Bronkitis  7. Menambahkan Tenaga Batin.

MISAI KUCING

Nama Tempatan Nama Saintifik Nama Lain Famili

: : : :

Misai kucing Orthosiphon aristatus /stamineus benth Kumis kucing, cat whisker, kabling gubat, Java Tea, Kidney Tea, Koemis Koetjing and Yaa Nuat Maeo. Lamiaceae

Kegunaan  membuang dan mencuci darah dari toksid yang berlebihan.

 Juga dapat membantu tubuh mengeluarkan bendalir berlebihan terutamanya dari sendi.
 Dapat juga merawat penyakit lain seperti gout, athriris, reumatik dan penyakit batu karang, selain dapat mencegah pembentukan batu karang dan jangkitan saluran kencing, diabetes and nephritis. arteriosclerosis (capillary dan masalah peredaran darah.  Terkenal juga dengan khasiatnya untuk merawat kencing manis, mengurangkan kadar kolesterol darah, menurunkan tekanan darah tinggi dan melegakan kekejangan smooth muscle pada dinding organ dalaman disamping sifat antiseptiknya.

Cekur

Nama Tempatan Nama Saintifik Famili

: : :

Cekur Kaempferia galanga Zingiberaceae

Kegunaan Meransang selera Membuang angin Ibu bersalin melancarkan buang air Menghilangkan gatal tekak Mengurangkan bengkak

Kapal terbang

Nama saintifik

:

Eupatorium odoratum
kapal terbang Asteraceae

Nama tempatan : Famili :

Kegunaan
Dari segi perubatan tradisional ia boleh dijadikan ubat penahan darah.

Senduduk

Nama saintifik Nama biasa Famili

: : :

Melastoma malabathricum Senduduk putih Melastomaceae

Kegunaan
Dari segi perubatan tradisional, pokok senduduk putih boleh dijadikan ubat terkena racun atau santau. Daun senduduk boleh digunakan untuk menghilangkan parut.

GELENGGANG BESAR

Nama Saintifik :
Nama tempatan : Famili

Cassia alata Linn
Gelenggang Besar : Leguminosae

Kegunaan
 Tumbuhan Cassia alata Linn ini boleh mengubati penyakit kulit seperti kurap, kudis dan panau dengan kaedah mengikis permukaan kulit yang dijangkiti. Kemuduiannya ramas daunnya bersama minyak tanah dan kapur, lalu digosok pada bahagian yang terkena jangkitan.  Manakala daunnya juga boleh dimakan sebagai ulam bagi merawat sembleit dan digunakan bagi membalut tungku bagi kegunaan selepas wanita bersalin. Tumbuhan ini juga didapati mujarab untuk merawat sembelit, penyakit cacaing serta ulser mulut (seriawan mulut)  Kajian sanitifik mendapati ia mengandungi chrysophanol, emodin, allo-emodin, tannin dan rhein yang bersifat antifungal.

Lalang

Nama Saintifik

:

Imperata cylindrica lalang Poaceae

Nama tempatan : Family :

Kegunaan
 digunakan sebagai ubatan yang dapat menyembuhkan pelbagai penyakit.  Akarnya dapat digunakan untuk mengubati bengkak pada bahagian bawah usus yang menyebabkan pendarahan dan kesakitan semasa membuang air besar serta dapat meredakan rasa tidak selera perut akibat terlalu penuh atau angin tidak keluar. Akarnya juga boleh digunakan untuk meredakan batuk dengan dicampur bahan-bahan lain seperti madu dan daun pudina.  Batang lalang boleh dijadikan tonik dan digunakan sebagai bahan pemulih untuk penyakit-penyakit dalaman serta dapat meningkatkan aliran air kencing dan mengatasi masalah jangkitan saluran kencing.  Lalang juga dapat digunakan untuk mengubati sakit lelah, sakit kuning, hidung berdarah, busung dan lenguh sendi.  mengatasi masalah tekanan darah tinggi, mencegah pembengkakan otot ,mengurangkan demam serta boleh dijadikan sebagai anti-virus dan anti-kulat.

Kadok

Nama saintifik Nama biasa

: :

Piper sarmentosum Pokok kadok

Kegunaan:
Merawat penyakit sembelit,sakit gigi,sakit malaria, cacing, lemah dan sakit dalam tulang, batuk dan panau Cara melalui air rebusan

Belimbing tanah

Nama saintifik Nama biasa

: :

Averrhoa Spp Belimbing tanah

kegunaan
khasiat dalam mencegah penyakit kencing manis dan darah tinggi pokok ini tidak boleh dianggap sebagai penawar untuk menyembuhkan dua jenis penyakit tersebut kerana fungsinya lebih kepada pencegahan

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.