ALATAN KERJA BATA DAN JENIS IKATAN BATA

PENGENALAN BATA y y y y y y Bata merupakan salah satu bahan utama dalam pembinaan bangunan. Mengetahui fungsi alatan khas kerja bata. Saiz piawaian batu bata ialah 215 mm x 102. pasir dan kapur. Kegunaan batu bata sangat penting dalam aspek-aspek pembinaan dan kegunaannya merangkumi keseluruhan bangunanyang akan didirikan dan tanpa penggunaan batu bata mungkin pembinaan tidak akan berjalan dengan lancer serta kualiti yang tidak akan memuaskan hati pelanggan. pasir dan simen . Bahan : tanah liat . ia akan menjadi 225 mmx 112.5 mm x 65 mm. dinding tandas serta membuat pagar konkrit.5 mm x 75 mm. Juga digunakan untuk membuat tembok penahan . . KEGUNAAN BATU BATA y y y Digunakan untuk membina dinding bangunan samaada tanggung beban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban. Berbentuk segiempat bujur . Saiz dan beratnya direka supaya mudah dipegang dengan sebelah tangan. dibuat daripada bahan tak organik yang keras dan lasak. OBJEKTIF PEMBELAJARAN y y y Mengenalpasti alatan khas kerja bata. Mengenalpasti jenis ikatan bata. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm .

. Diperbuat daripada getah dan terdapat dalam pelbagai warna. y BAHAN DAN ALATAN KERJA BATA 1. c. SIMEN MORTAR a. Lapisan keempat. Digunakan untuk menguji sudut tepat dalam pembinaan daun pintu. Mengetuk paku pada kerangka tingkap atau pintu. 4. Tukul kuku kambing. b. Digunakan bagi mengelakkan tangan menjadi kasar dan rosak. lekatkan kasa exmet. SARUNG TANGAN a. c. b.PROSES KERJA BATA y y y y y y y y Pemasangan kerangka. 2. Ratakan mortar pada permukaan bata. Membancuh mortar. Ada juga yang diperbuat daripada kain. c. Biasa digunakan : i. Simenkan lantai dan tapak. pasir. b. 3. SESIKU PEMIDANG a. Mengetuk bata simen untuk mendapatkan bata kerat setengah. kerja melepa dilakukan. Mengandungi bahagian simen atau kapur. Ikat bata lapisan pertama. Nisbah 1:3 dan 1:4. Pelekat yang digunakan untuk mengikat bata. Selepas dua hari. Ulang sehingga selesai. Lakukan kerja kemasan. Tukul bata. tingkap dan pembinaan tembok. dan air. TUKUL a. ii.

Diperbuat daripada campuran kapur dan pasir dengan nisbah 1:3 atau 1:4. BATA a. Digunakan untuk bahagian dinding yang memerlukan kekuatan sederhana. Digunakan untuk mencedok bahan-bahan pembinaan semasa membancuh mortar. iii. ii. . TUKUL BATA a. bata dan peralatan lain. Nisbah 1:3 atau 1:4. ~digunakan untuk dinding dan ditutup dengan simen. kerja membuang lebihan mortar pada tembok dan kerja memaku. BALDI a. licin dan mempunyai warna atau yang sama. Bata biasa ~permukaan dan warna yang tidak menentu. Diperbuat daripada simen dan pasir. 8. Bata simen: i. PENYODOK a. Diperbuat daripada plastik.5. Digunakan untuk memindahkan mortar ke tempat kerja mengikat bata. Saiz piawaian ialah 216mm x 103mm x 65mm. Bata muka elok ~permukaan yang baik. 7. 9. ii. Contoh: i. c. Digunakan untuk menghancurkan bata. 6. ~digunakan untuk dinding tutup tak perlu ditutup lagi dengan simen. b. Pasir. b. KERETA SORONG a. b. Digunakan untuk mengangkat bahan dalam kuantiti yang banyak. Bata tanah liat: i. Bata pasir kapur: i. ii.

TALI PEMBENANG a. Digunakan untuk memindahkan mortar semasa melepa ataupun mengemas ikatan. Mendatarkan mortar di permukaan atas lapisan bata yang telah diikat. b. SUDIP BATA a. . b. Bersaiz antara 100mm hingga 150mm. b. Diperbuat daripada besi. 11. Bersaiz antara 150mm hingga 250mm. Digunakan khas untuk mengemaskan sambungan bata. Digunakan untuk memindahkan mortar kepada bata. SUDIP KEMAS IKAT a. PEMARAS a. BEKAS PEMEGANG MORTAR a. c. Dalam kerja bata ini diletakkan pada setiap empat lapisan bata. JEJARING KASA EXMET a. 15.10. c. c. b. Digunakan untuk menambah kekuatan dan mengukuhkan ikatan bata. b. 12. d. Penting bagi memastikan tiada kecacatan dinding berlaku. Panduan semasa proses mengikat bata. Kayu pendek:~digunakan untuk memandat dan meratakan mortar lepaan secara kasar. 13. 14. Keluli:~digunakan untuk menampal mortar pada tembok atau lantai dalam kerja melepa. Kayu panjang:~meratakan mortar lepaan pada permukaan yang luas. Diikat pada hujung kedua-duanya diikat pada paku yang dipakukan pada kerangka pintu atau tingkap. Dilekatkan bersama simen mortar. c.

. Di bahagian tengah terdapat tiub air yang dijadikan panduan bagi meratakan lapisan bata. Mempunyai mata yang lebar. d. Digunakan untuk membuat lubang dan menanggalkan mortar serta konkrit daripada permukaan tembok atau lantai. BANTALAN a. Digunakan bersama tukul besi. Digunakan untuk memotong bata.16. PAHAT a. b. PENIMBANG AIR a. 17. c. Mata dan pemegangnya diperbuat daripada besi. 18. b. Berbentuk empat segi tepat.

semperong dan tembok-tembok dalam struktur berangka di mana tiada beban berat yang disokong. susunan bata yang cantik dan menarik dan sesuai dengan kerjaikatan.JENIS-JENIS IKATAN BATA Terdapat pelbagai jenis ikatan dalam kerja menyusun bata.5mm. Tujuan ikatan bata adalah untuk mendapatkan ikatan bata yang kuat. Oleh sebab itu ia digunakan pada jenis binaan yang tertentu seperti tembok sekatan. . ikatan Inggeris dan ikatan Flemish. Contoh ikatan ini ditunjukkan dalam rajah di bawah. lapisan yang kedua pula dimulakan dengan satu bata setengah diikuti dengan bata sisi penuh dan seterusnya. Lekapnya ialah ½ bata. Tembok yang dibina dengan ikatan ini tidak mempunyai keupayaan tanggung yang tinggi. Pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. Ikatan ini disusun dengan menyambungkan bata pada kepalanya. tembok landasan. Pembinaannya bermula dengan satu lapisan bata sisi. ikatan kepala bata. Antara ikatan ini yang biasa digunakan di Malaysia ialah ikatan sisi bata. IKATAN SISI BATA Ikatan ini khas digunakan pada tembok yang tebalnya setengah bata atau 112.

IKATAN KEPALA BATA Tiap-tiap lapisan dalam tembok yang dibina dengan jenis ikatan ini mengandungi kepala bata sahaja. Sambungan mortarnya merupakan bentuk huruf V. Rajah menunjukkan pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. Jenis ikatan ini sesuai digunakan pada binaan asas atau pada tembok yang berbentuk bulat atau melengkung. .

IKATAN INGGERIS Ikatan ini adalah yang paling meluas digunakan. semua bata di bahagian dalam disusunkan secara melintang. .Pada tembok yang tebal. Kegunaan pada penutup setengah ini adalah untuk mengelakkan sambungan tegak yang berterusan dan member lekap yang seragam iaitu suku bata. Ikatan ini disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli. Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan yang kuat sekali antara ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang berterusan. Rajah menunjukkan pelan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Inggeris. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata.

Sambungan tegak yang berterusan berlaku di dalam di dalam tembok tetapi tidak kelihatan pada permukaan tembok. Jika sebelah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish dan sebelah yang lain pula menunjukkan susunan Inggeris maka ia dinamakan ¶Flemish Tunggal·. . Apabila kedua-dua belah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish ia dinamakan ¶Flemish Kembar·. Oleh sebab itu. Rajah menunjukkan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Flemish.IKATAN FLEMISH Ikatan in imengandungi kepala bata dan sisi bata disusun berselang seli dalam satu lapisan yang sama. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada sudutnya mewujudkan lekap yang seragam iaitu ¼ bata. ikatan ini sesuai digunakan untuk membina tembok yang tidak akan dilepa. Ikatan ini dapat menghasilkan kedua-dua belah muka tembok yang lebih rata dibandingkan dengan ikatan yang lain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful