ALATAN KERJA BATA DAN JENIS IKATAN BATA

Saiz dan beratnya direka supaya mudah dipegang dengan sebelah tangan. ia akan menjadi 225 mmx 112. pasir dan kapur. Mengenalpasti jenis ikatan bata. Saiz piawaian batu bata ialah 215 mm x 102. dibuat daripada bahan tak organik yang keras dan lasak. . Bahan : tanah liat . Berbentuk segiempat bujur . Kegunaan batu bata sangat penting dalam aspek-aspek pembinaan dan kegunaannya merangkumi keseluruhan bangunanyang akan didirikan dan tanpa penggunaan batu bata mungkin pembinaan tidak akan berjalan dengan lancer serta kualiti yang tidak akan memuaskan hati pelanggan.PENGENALAN BATA y y y y y y Bata merupakan salah satu bahan utama dalam pembinaan bangunan. OBJEKTIF PEMBELAJARAN y y y Mengenalpasti alatan khas kerja bata.5 mm x 75 mm. Mengetahui fungsi alatan khas kerja bata. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm . KEGUNAAN BATU BATA y y y Digunakan untuk membina dinding bangunan samaada tanggung beban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban.5 mm x 65 mm. Juga digunakan untuk membuat tembok penahan . pasir dan simen . dinding tandas serta membuat pagar konkrit.

Lakukan kerja kemasan. c. Digunakan bagi mengelakkan tangan menjadi kasar dan rosak. SARUNG TANGAN a. Diperbuat daripada getah dan terdapat dalam pelbagai warna. Tukul kuku kambing. Simenkan lantai dan tapak. TUKUL a. Digunakan untuk menguji sudut tepat dalam pembinaan daun pintu. SESIKU PEMIDANG a. Selepas dua hari. 4. b. Mengandungi bahagian simen atau kapur. Mengetuk paku pada kerangka tingkap atau pintu. . b. Nisbah 1:3 dan 1:4. kerja melepa dilakukan. Tukul bata. Membancuh mortar. c. 3. b. Ulang sehingga selesai. Ikat bata lapisan pertama. ii. Mengetuk bata simen untuk mendapatkan bata kerat setengah. dan air. pasir. Ada juga yang diperbuat daripada kain. Pelekat yang digunakan untuk mengikat bata. tingkap dan pembinaan tembok. 2. SIMEN MORTAR a. lekatkan kasa exmet. y BAHAN DAN ALATAN KERJA BATA 1. c. Biasa digunakan : i. Ratakan mortar pada permukaan bata. Lapisan keempat.PROSES KERJA BATA y y y y y y y y Pemasangan kerangka.

b. BALDI a. Saiz piawaian ialah 216mm x 103mm x 65mm. Bata simen: i. Bata pasir kapur: i. b. Digunakan untuk mencedok bahan-bahan pembinaan semasa membancuh mortar. ~digunakan untuk dinding tutup tak perlu ditutup lagi dengan simen. 6. b. 7. KERETA SORONG a. Digunakan untuk memindahkan mortar ke tempat kerja mengikat bata. Bata biasa ~permukaan dan warna yang tidak menentu. Pasir. Diperbuat daripada plastik. 9. bata dan peralatan lain. Contoh: i. TUKUL BATA a. Digunakan untuk bahagian dinding yang memerlukan kekuatan sederhana. ii. Digunakan untuk mengangkat bahan dalam kuantiti yang banyak. Bata tanah liat: i. BATA a. 8. ii. Nisbah 1:3 atau 1:4. Digunakan untuk menghancurkan bata. . c. ~digunakan untuk dinding dan ditutup dengan simen. kerja membuang lebihan mortar pada tembok dan kerja memaku. Diperbuat daripada campuran kapur dan pasir dengan nisbah 1:3 atau 1:4. iii. ii.5. Bata muka elok ~permukaan yang baik. licin dan mempunyai warna atau yang sama. Diperbuat daripada simen dan pasir. PENYODOK a.

c. BEKAS PEMEGANG MORTAR a. Keluli:~digunakan untuk menampal mortar pada tembok atau lantai dalam kerja melepa. Bersaiz antara 100mm hingga 150mm. 15. TALI PEMBENANG a. Digunakan untuk memindahkan mortar semasa melepa ataupun mengemas ikatan. b. Mendatarkan mortar di permukaan atas lapisan bata yang telah diikat.10. SUDIP KEMAS IKAT a. 12. b. Digunakan untuk memindahkan mortar kepada bata. PEMARAS a. Digunakan khas untuk mengemaskan sambungan bata. 14. c. Bersaiz antara 150mm hingga 250mm. Panduan semasa proses mengikat bata. 11. d. Digunakan untuk menambah kekuatan dan mengukuhkan ikatan bata. 13. Kayu panjang:~meratakan mortar lepaan pada permukaan yang luas. . b. Dilekatkan bersama simen mortar. b. JEJARING KASA EXMET a. Diikat pada hujung kedua-duanya diikat pada paku yang dipakukan pada kerangka pintu atau tingkap. SUDIP BATA a. c. Kayu pendek:~digunakan untuk memandat dan meratakan mortar lepaan secara kasar. b. Dalam kerja bata ini diletakkan pada setiap empat lapisan bata. Diperbuat daripada besi. c. Penting bagi memastikan tiada kecacatan dinding berlaku.

Di bahagian tengah terdapat tiub air yang dijadikan panduan bagi meratakan lapisan bata. PENIMBANG AIR a. Digunakan untuk membuat lubang dan menanggalkan mortar serta konkrit daripada permukaan tembok atau lantai. 17. Digunakan bersama tukul besi. b. Digunakan untuk memotong bata. PAHAT a. 18. . c. BANTALAN a. Berbentuk empat segi tepat. Mempunyai mata yang lebar. Mata dan pemegangnya diperbuat daripada besi. b.16. d.

semperong dan tembok-tembok dalam struktur berangka di mana tiada beban berat yang disokong. Pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. ikatan kepala bata. susunan bata yang cantik dan menarik dan sesuai dengan kerjaikatan. . Lekapnya ialah ½ bata. Antara ikatan ini yang biasa digunakan di Malaysia ialah ikatan sisi bata. Pembinaannya bermula dengan satu lapisan bata sisi. Ikatan ini disusun dengan menyambungkan bata pada kepalanya. Oleh sebab itu ia digunakan pada jenis binaan yang tertentu seperti tembok sekatan. Tembok yang dibina dengan ikatan ini tidak mempunyai keupayaan tanggung yang tinggi. tembok landasan. IKATAN SISI BATA Ikatan ini khas digunakan pada tembok yang tebalnya setengah bata atau 112. ikatan Inggeris dan ikatan Flemish. Tujuan ikatan bata adalah untuk mendapatkan ikatan bata yang kuat. lapisan yang kedua pula dimulakan dengan satu bata setengah diikuti dengan bata sisi penuh dan seterusnya. Contoh ikatan ini ditunjukkan dalam rajah di bawah.JENIS-JENIS IKATAN BATA Terdapat pelbagai jenis ikatan dalam kerja menyusun bata.5mm.

Rajah menunjukkan pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata.IKATAN KEPALA BATA Tiap-tiap lapisan dalam tembok yang dibina dengan jenis ikatan ini mengandungi kepala bata sahaja. Jenis ikatan ini sesuai digunakan pada binaan asas atau pada tembok yang berbentuk bulat atau melengkung. Sambungan mortarnya merupakan bentuk huruf V. .

IKATAN INGGERIS Ikatan ini adalah yang paling meluas digunakan. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata. Rajah menunjukkan pelan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Inggeris. Kegunaan pada penutup setengah ini adalah untuk mengelakkan sambungan tegak yang berterusan dan member lekap yang seragam iaitu suku bata.Pada tembok yang tebal. . Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan yang kuat sekali antara ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang berterusan. Ikatan ini disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli. semua bata di bahagian dalam disusunkan secara melintang.

Rajah menunjukkan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Flemish. . Ikatan ini dapat menghasilkan kedua-dua belah muka tembok yang lebih rata dibandingkan dengan ikatan yang lain. Oleh sebab itu. ikatan ini sesuai digunakan untuk membina tembok yang tidak akan dilepa. Sambungan tegak yang berterusan berlaku di dalam di dalam tembok tetapi tidak kelihatan pada permukaan tembok. Apabila kedua-dua belah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish ia dinamakan ¶Flemish Kembar·.IKATAN FLEMISH Ikatan in imengandungi kepala bata dan sisi bata disusun berselang seli dalam satu lapisan yang sama. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada sudutnya mewujudkan lekap yang seragam iaitu ¼ bata. Jika sebelah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish dan sebelah yang lain pula menunjukkan susunan Inggeris maka ia dinamakan ¶Flemish Tunggal·.