P. 1
ALATAN KERJA BATA

ALATAN KERJA BATA

|Views: 6,362|Likes:
Published by Nabiha MJay

More info:

Published by: Nabiha MJay on Jan 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2015

pdf

text

original

ALATAN KERJA BATA DAN JENIS IKATAN BATA

Berbentuk segiempat bujur . KEGUNAAN BATU BATA y y y Digunakan untuk membina dinding bangunan samaada tanggung beban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm . Bahan : tanah liat . OBJEKTIF PEMBELAJARAN y y y Mengenalpasti alatan khas kerja bata.5 mm x 75 mm. pasir dan simen . Saiz dan beratnya direka supaya mudah dipegang dengan sebelah tangan. Kegunaan batu bata sangat penting dalam aspek-aspek pembinaan dan kegunaannya merangkumi keseluruhan bangunanyang akan didirikan dan tanpa penggunaan batu bata mungkin pembinaan tidak akan berjalan dengan lancer serta kualiti yang tidak akan memuaskan hati pelanggan. ia akan menjadi 225 mmx 112. dinding tandas serta membuat pagar konkrit. pasir dan kapur. dibuat daripada bahan tak organik yang keras dan lasak. . Mengetahui fungsi alatan khas kerja bata.5 mm x 65 mm. Saiz piawaian batu bata ialah 215 mm x 102. Mengenalpasti jenis ikatan bata. Juga digunakan untuk membuat tembok penahan .PENGENALAN BATA y y y y y y Bata merupakan salah satu bahan utama dalam pembinaan bangunan.

Ratakan mortar pada permukaan bata. Tukul kuku kambing. pasir. Nisbah 1:3 dan 1:4. lekatkan kasa exmet. Ulang sehingga selesai. Digunakan untuk menguji sudut tepat dalam pembinaan daun pintu. Digunakan bagi mengelakkan tangan menjadi kasar dan rosak. Simenkan lantai dan tapak. SIMEN MORTAR a.PROSES KERJA BATA y y y y y y y y Pemasangan kerangka. TUKUL a. Mengandungi bahagian simen atau kapur. Pelekat yang digunakan untuk mengikat bata. c. ii. 3. Tukul bata. Lakukan kerja kemasan. tingkap dan pembinaan tembok. dan air. kerja melepa dilakukan. Membancuh mortar. SESIKU PEMIDANG a. Lapisan keempat. SARUNG TANGAN a. Diperbuat daripada getah dan terdapat dalam pelbagai warna. y BAHAN DAN ALATAN KERJA BATA 1. b. c. Biasa digunakan : i. 4. Mengetuk paku pada kerangka tingkap atau pintu. b. Ada juga yang diperbuat daripada kain. Selepas dua hari. . Ikat bata lapisan pertama. Mengetuk bata simen untuk mendapatkan bata kerat setengah. b. c. 2.

. Bata simen: i. kerja membuang lebihan mortar pada tembok dan kerja memaku. Digunakan untuk mencedok bahan-bahan pembinaan semasa membancuh mortar. Digunakan untuk menghancurkan bata. ~digunakan untuk dinding dan ditutup dengan simen. ii. Digunakan untuk mengangkat bahan dalam kuantiti yang banyak.5. Digunakan untuk memindahkan mortar ke tempat kerja mengikat bata. Digunakan untuk bahagian dinding yang memerlukan kekuatan sederhana. BALDI a. Diperbuat daripada campuran kapur dan pasir dengan nisbah 1:3 atau 1:4. Nisbah 1:3 atau 1:4. Bata pasir kapur: i. Diperbuat daripada simen dan pasir. Bata biasa ~permukaan dan warna yang tidak menentu. Saiz piawaian ialah 216mm x 103mm x 65mm. 6. 7. PENYODOK a. b. Contoh: i. KERETA SORONG a. ii. c. bata dan peralatan lain. Bata tanah liat: i. ii. TUKUL BATA a. b. Diperbuat daripada plastik. iii. BATA a. Bata muka elok ~permukaan yang baik. 8. licin dan mempunyai warna atau yang sama. b. Pasir. ~digunakan untuk dinding tutup tak perlu ditutup lagi dengan simen. 9.

Keluli:~digunakan untuk menampal mortar pada tembok atau lantai dalam kerja melepa. b. 14. SUDIP BATA a. c. . Digunakan untuk memindahkan mortar kepada bata. 15. b. c. 11. Dalam kerja bata ini diletakkan pada setiap empat lapisan bata. 13. 12. Diperbuat daripada besi. Dilekatkan bersama simen mortar. Diikat pada hujung kedua-duanya diikat pada paku yang dipakukan pada kerangka pintu atau tingkap. BEKAS PEMEGANG MORTAR a. d. PEMARAS a. b. b. SUDIP KEMAS IKAT a. c.10. Penting bagi memastikan tiada kecacatan dinding berlaku. Panduan semasa proses mengikat bata. b. Kayu panjang:~meratakan mortar lepaan pada permukaan yang luas. Bersaiz antara 150mm hingga 250mm. TALI PEMBENANG a. JEJARING KASA EXMET a. Digunakan khas untuk mengemaskan sambungan bata. Digunakan untuk memindahkan mortar semasa melepa ataupun mengemas ikatan. c. Digunakan untuk menambah kekuatan dan mengukuhkan ikatan bata. Kayu pendek:~digunakan untuk memandat dan meratakan mortar lepaan secara kasar. Bersaiz antara 100mm hingga 150mm. Mendatarkan mortar di permukaan atas lapisan bata yang telah diikat.

Digunakan untuk membuat lubang dan menanggalkan mortar serta konkrit daripada permukaan tembok atau lantai. Digunakan bersama tukul besi.16. 17. Mempunyai mata yang lebar. Di bahagian tengah terdapat tiub air yang dijadikan panduan bagi meratakan lapisan bata. Digunakan untuk memotong bata. 18. Berbentuk empat segi tepat. BANTALAN a. c. PAHAT a. d. . Mata dan pemegangnya diperbuat daripada besi. b. PENIMBANG AIR a. b.

tembok landasan. ikatan Inggeris dan ikatan Flemish. .JENIS-JENIS IKATAN BATA Terdapat pelbagai jenis ikatan dalam kerja menyusun bata. Tembok yang dibina dengan ikatan ini tidak mempunyai keupayaan tanggung yang tinggi. Pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. Lekapnya ialah ½ bata. Tujuan ikatan bata adalah untuk mendapatkan ikatan bata yang kuat. Pembinaannya bermula dengan satu lapisan bata sisi. ikatan kepala bata. susunan bata yang cantik dan menarik dan sesuai dengan kerjaikatan. Ikatan ini disusun dengan menyambungkan bata pada kepalanya.5mm. IKATAN SISI BATA Ikatan ini khas digunakan pada tembok yang tebalnya setengah bata atau 112. lapisan yang kedua pula dimulakan dengan satu bata setengah diikuti dengan bata sisi penuh dan seterusnya. Oleh sebab itu ia digunakan pada jenis binaan yang tertentu seperti tembok sekatan. Contoh ikatan ini ditunjukkan dalam rajah di bawah. semperong dan tembok-tembok dalam struktur berangka di mana tiada beban berat yang disokong. Antara ikatan ini yang biasa digunakan di Malaysia ialah ikatan sisi bata.

Sambungan mortarnya merupakan bentuk huruf V. Rajah menunjukkan pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. . Jenis ikatan ini sesuai digunakan pada binaan asas atau pada tembok yang berbentuk bulat atau melengkung.IKATAN KEPALA BATA Tiap-tiap lapisan dalam tembok yang dibina dengan jenis ikatan ini mengandungi kepala bata sahaja.

Rajah menunjukkan pelan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Inggeris. . Kegunaan pada penutup setengah ini adalah untuk mengelakkan sambungan tegak yang berterusan dan member lekap yang seragam iaitu suku bata. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata. Ikatan ini disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli. semua bata di bahagian dalam disusunkan secara melintang.Pada tembok yang tebal.IKATAN INGGERIS Ikatan ini adalah yang paling meluas digunakan. Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan yang kuat sekali antara ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang berterusan.

Rajah menunjukkan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Flemish. Sambungan tegak yang berterusan berlaku di dalam di dalam tembok tetapi tidak kelihatan pada permukaan tembok. Jika sebelah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish dan sebelah yang lain pula menunjukkan susunan Inggeris maka ia dinamakan ¶Flemish Tunggal·. Ikatan ini dapat menghasilkan kedua-dua belah muka tembok yang lebih rata dibandingkan dengan ikatan yang lain. Apabila kedua-dua belah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish ia dinamakan ¶Flemish Kembar·. . Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada sudutnya mewujudkan lekap yang seragam iaitu ¼ bata. ikatan ini sesuai digunakan untuk membina tembok yang tidak akan dilepa. Oleh sebab itu.IKATAN FLEMISH Ikatan in imengandungi kepala bata dan sisi bata disusun berselang seli dalam satu lapisan yang sama.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->