ALATAN KERJA BATA DAN JENIS IKATAN BATA

PENGENALAN BATA y y y y y y Bata merupakan salah satu bahan utama dalam pembinaan bangunan. Kegunaan batu bata sangat penting dalam aspek-aspek pembinaan dan kegunaannya merangkumi keseluruhan bangunanyang akan didirikan dan tanpa penggunaan batu bata mungkin pembinaan tidak akan berjalan dengan lancer serta kualiti yang tidak akan memuaskan hati pelanggan. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm .5 mm x 65 mm. pasir dan kapur. dinding tandas serta membuat pagar konkrit. ia akan menjadi 225 mmx 112.5 mm x 75 mm. Saiz piawaian batu bata ialah 215 mm x 102. Bahan : tanah liat . OBJEKTIF PEMBELAJARAN y y y Mengenalpasti alatan khas kerja bata. pasir dan simen . Berbentuk segiempat bujur . Saiz dan beratnya direka supaya mudah dipegang dengan sebelah tangan. KEGUNAAN BATU BATA y y y Digunakan untuk membina dinding bangunan samaada tanggung beban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban. . dibuat daripada bahan tak organik yang keras dan lasak. Mengenalpasti jenis ikatan bata. Juga digunakan untuk membuat tembok penahan . Mengetahui fungsi alatan khas kerja bata.

Mengetuk paku pada kerangka tingkap atau pintu. Nisbah 1:3 dan 1:4. Mengandungi bahagian simen atau kapur. Ulang sehingga selesai. Simenkan lantai dan tapak. b. Ikat bata lapisan pertama. Membancuh mortar. b. TUKUL a. lekatkan kasa exmet. 4. dan air. pasir. b. tingkap dan pembinaan tembok. Selepas dua hari. 3. Digunakan bagi mengelakkan tangan menjadi kasar dan rosak. y BAHAN DAN ALATAN KERJA BATA 1. Ada juga yang diperbuat daripada kain. c. Pelekat yang digunakan untuk mengikat bata. SESIKU PEMIDANG a. kerja melepa dilakukan. . Mengetuk bata simen untuk mendapatkan bata kerat setengah. SARUNG TANGAN a. 2. c. ii.PROSES KERJA BATA y y y y y y y y Pemasangan kerangka. Diperbuat daripada getah dan terdapat dalam pelbagai warna. Tukul bata. c. Ratakan mortar pada permukaan bata. Lapisan keempat. Lakukan kerja kemasan. Digunakan untuk menguji sudut tepat dalam pembinaan daun pintu. SIMEN MORTAR a. Biasa digunakan : i. Tukul kuku kambing.

b. Diperbuat daripada campuran kapur dan pasir dengan nisbah 1:3 atau 1:4. 6. licin dan mempunyai warna atau yang sama. Diperbuat daripada simen dan pasir. 8. Saiz piawaian ialah 216mm x 103mm x 65mm. b. ~digunakan untuk dinding dan ditutup dengan simen. PENYODOK a. BALDI a. 9. Bata muka elok ~permukaan yang baik. 7. Digunakan untuk bahagian dinding yang memerlukan kekuatan sederhana. Digunakan untuk mengangkat bahan dalam kuantiti yang banyak. ~digunakan untuk dinding tutup tak perlu ditutup lagi dengan simen. Bata pasir kapur: i. TUKUL BATA a. BATA a.5. ii. ii. ii. bata dan peralatan lain. KERETA SORONG a. . Nisbah 1:3 atau 1:4. b. Bata biasa ~permukaan dan warna yang tidak menentu. Digunakan untuk mencedok bahan-bahan pembinaan semasa membancuh mortar. iii. Bata simen: i. c. Digunakan untuk menghancurkan bata. Pasir. Diperbuat daripada plastik. Digunakan untuk memindahkan mortar ke tempat kerja mengikat bata. Bata tanah liat: i. Contoh: i. kerja membuang lebihan mortar pada tembok dan kerja memaku.

c. d. 14. Kayu pendek:~digunakan untuk memandat dan meratakan mortar lepaan secara kasar. 12. 13. Penting bagi memastikan tiada kecacatan dinding berlaku.10. b. JEJARING KASA EXMET a. Digunakan untuk menambah kekuatan dan mengukuhkan ikatan bata. Diperbuat daripada besi. Digunakan untuk memindahkan mortar semasa melepa ataupun mengemas ikatan. b. 11. Bersaiz antara 100mm hingga 150mm. Panduan semasa proses mengikat bata. PEMARAS a. Digunakan untuk memindahkan mortar kepada bata. c. SUDIP BATA a. Mendatarkan mortar di permukaan atas lapisan bata yang telah diikat. SUDIP KEMAS IKAT a. Bersaiz antara 150mm hingga 250mm. Keluli:~digunakan untuk menampal mortar pada tembok atau lantai dalam kerja melepa. Dilekatkan bersama simen mortar. c. Diikat pada hujung kedua-duanya diikat pada paku yang dipakukan pada kerangka pintu atau tingkap. b. TALI PEMBENANG a. Dalam kerja bata ini diletakkan pada setiap empat lapisan bata. Digunakan khas untuk mengemaskan sambungan bata. 15. BEKAS PEMEGANG MORTAR a. b. Kayu panjang:~meratakan mortar lepaan pada permukaan yang luas. b. . c.

BANTALAN a. PENIMBANG AIR a. . b. Di bahagian tengah terdapat tiub air yang dijadikan panduan bagi meratakan lapisan bata. Mata dan pemegangnya diperbuat daripada besi.16. b. 17. Mempunyai mata yang lebar. Digunakan bersama tukul besi. Digunakan untuk memotong bata. 18. Berbentuk empat segi tepat. PAHAT a. Digunakan untuk membuat lubang dan menanggalkan mortar serta konkrit daripada permukaan tembok atau lantai. d. c.

. Lekapnya ialah ½ bata.JENIS-JENIS IKATAN BATA Terdapat pelbagai jenis ikatan dalam kerja menyusun bata. Pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. Ikatan ini disusun dengan menyambungkan bata pada kepalanya. ikatan kepala bata.5mm. Tujuan ikatan bata adalah untuk mendapatkan ikatan bata yang kuat. susunan bata yang cantik dan menarik dan sesuai dengan kerjaikatan. Antara ikatan ini yang biasa digunakan di Malaysia ialah ikatan sisi bata. Contoh ikatan ini ditunjukkan dalam rajah di bawah. IKATAN SISI BATA Ikatan ini khas digunakan pada tembok yang tebalnya setengah bata atau 112. tembok landasan. semperong dan tembok-tembok dalam struktur berangka di mana tiada beban berat yang disokong. lapisan yang kedua pula dimulakan dengan satu bata setengah diikuti dengan bata sisi penuh dan seterusnya. ikatan Inggeris dan ikatan Flemish. Tembok yang dibina dengan ikatan ini tidak mempunyai keupayaan tanggung yang tinggi. Pembinaannya bermula dengan satu lapisan bata sisi. Oleh sebab itu ia digunakan pada jenis binaan yang tertentu seperti tembok sekatan.

Sambungan mortarnya merupakan bentuk huruf V.IKATAN KEPALA BATA Tiap-tiap lapisan dalam tembok yang dibina dengan jenis ikatan ini mengandungi kepala bata sahaja. Jenis ikatan ini sesuai digunakan pada binaan asas atau pada tembok yang berbentuk bulat atau melengkung. Rajah menunjukkan pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. .

Ikatan ini disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli.IKATAN INGGERIS Ikatan ini adalah yang paling meluas digunakan. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata. . Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan yang kuat sekali antara ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang berterusan. Rajah menunjukkan pelan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Inggeris. semua bata di bahagian dalam disusunkan secara melintang. Kegunaan pada penutup setengah ini adalah untuk mengelakkan sambungan tegak yang berterusan dan member lekap yang seragam iaitu suku bata.Pada tembok yang tebal.

Rajah menunjukkan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Flemish. Sambungan tegak yang berterusan berlaku di dalam di dalam tembok tetapi tidak kelihatan pada permukaan tembok. Ikatan ini dapat menghasilkan kedua-dua belah muka tembok yang lebih rata dibandingkan dengan ikatan yang lain. Apabila kedua-dua belah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish ia dinamakan ¶Flemish Kembar·. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada sudutnya mewujudkan lekap yang seragam iaitu ¼ bata. Oleh sebab itu. Jika sebelah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish dan sebelah yang lain pula menunjukkan susunan Inggeris maka ia dinamakan ¶Flemish Tunggal·.IKATAN FLEMISH Ikatan in imengandungi kepala bata dan sisi bata disusun berselang seli dalam satu lapisan yang sama. ikatan ini sesuai digunakan untuk membina tembok yang tidak akan dilepa. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful