ALATAN KERJA BATA DAN JENIS IKATAN BATA

Saiz piawaian batu bata ialah 215 mm x 102. OBJEKTIF PEMBELAJARAN y y y Mengenalpasti alatan khas kerja bata.5 mm x 65 mm. pasir dan simen . KEGUNAAN BATU BATA y y y Digunakan untuk membina dinding bangunan samaada tanggung beban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban. pasir dan kapur. ia akan menjadi 225 mmx 112. Saiz dan beratnya direka supaya mudah dipegang dengan sebelah tangan. Kegunaan batu bata sangat penting dalam aspek-aspek pembinaan dan kegunaannya merangkumi keseluruhan bangunanyang akan didirikan dan tanpa penggunaan batu bata mungkin pembinaan tidak akan berjalan dengan lancer serta kualiti yang tidak akan memuaskan hati pelanggan. Bahan : tanah liat . Mengetahui fungsi alatan khas kerja bata. . Mengenalpasti jenis ikatan bata. Berbentuk segiempat bujur .PENGENALAN BATA y y y y y y Bata merupakan salah satu bahan utama dalam pembinaan bangunan.5 mm x 75 mm. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm . dibuat daripada bahan tak organik yang keras dan lasak. dinding tandas serta membuat pagar konkrit. Juga digunakan untuk membuat tembok penahan .

c. Mengetuk bata simen untuk mendapatkan bata kerat setengah. 4. Biasa digunakan : i. Ratakan mortar pada permukaan bata.PROSES KERJA BATA y y y y y y y y Pemasangan kerangka. Pelekat yang digunakan untuk mengikat bata. 2. Simenkan lantai dan tapak. SESIKU PEMIDANG a. Tukul bata. Tukul kuku kambing. Lapisan keempat. tingkap dan pembinaan tembok. Ulang sehingga selesai. Membancuh mortar. y BAHAN DAN ALATAN KERJA BATA 1. b. Ada juga yang diperbuat daripada kain. pasir. Mengandungi bahagian simen atau kapur. Mengetuk paku pada kerangka tingkap atau pintu. c. Ikat bata lapisan pertama. Lakukan kerja kemasan. . Nisbah 1:3 dan 1:4. Selepas dua hari. 3. b. Digunakan untuk menguji sudut tepat dalam pembinaan daun pintu. Diperbuat daripada getah dan terdapat dalam pelbagai warna. TUKUL a. SARUNG TANGAN a. dan air. b. kerja melepa dilakukan. c. Digunakan bagi mengelakkan tangan menjadi kasar dan rosak. lekatkan kasa exmet. ii. SIMEN MORTAR a.

Bata tanah liat: i.5. kerja membuang lebihan mortar pada tembok dan kerja memaku. Digunakan untuk mengangkat bahan dalam kuantiti yang banyak. Digunakan untuk mencedok bahan-bahan pembinaan semasa membancuh mortar. b. Bata pasir kapur: i. BALDI a. Bata muka elok ~permukaan yang baik. b. Digunakan untuk menghancurkan bata. iii. 8. 6. 9. Saiz piawaian ialah 216mm x 103mm x 65mm. Diperbuat daripada simen dan pasir. c. ii. Diperbuat daripada campuran kapur dan pasir dengan nisbah 1:3 atau 1:4. ~digunakan untuk dinding dan ditutup dengan simen. Digunakan untuk memindahkan mortar ke tempat kerja mengikat bata. Nisbah 1:3 atau 1:4. Diperbuat daripada plastik. Pasir. licin dan mempunyai warna atau yang sama. 7. bata dan peralatan lain. PENYODOK a. Bata simen: i. Digunakan untuk bahagian dinding yang memerlukan kekuatan sederhana. KERETA SORONG a. ii. BATA a. Contoh: i. ~digunakan untuk dinding tutup tak perlu ditutup lagi dengan simen. Bata biasa ~permukaan dan warna yang tidak menentu. TUKUL BATA a. b. . ii.

SUDIP KEMAS IKAT a. 14. Digunakan untuk memindahkan mortar semasa melepa ataupun mengemas ikatan.10. Bersaiz antara 150mm hingga 250mm. c. Kayu pendek:~digunakan untuk memandat dan meratakan mortar lepaan secara kasar. 12. 11. JEJARING KASA EXMET a. PEMARAS a. 13. SUDIP BATA a. b. Penting bagi memastikan tiada kecacatan dinding berlaku. c. Keluli:~digunakan untuk menampal mortar pada tembok atau lantai dalam kerja melepa. Bersaiz antara 100mm hingga 150mm. Digunakan untuk menambah kekuatan dan mengukuhkan ikatan bata. Digunakan khas untuk mengemaskan sambungan bata. Mendatarkan mortar di permukaan atas lapisan bata yang telah diikat. b. 15. Kayu panjang:~meratakan mortar lepaan pada permukaan yang luas. TALI PEMBENANG a. Panduan semasa proses mengikat bata. BEKAS PEMEGANG MORTAR a. Diikat pada hujung kedua-duanya diikat pada paku yang dipakukan pada kerangka pintu atau tingkap. b. b. d. Diperbuat daripada besi. b. c. Dalam kerja bata ini diletakkan pada setiap empat lapisan bata. Dilekatkan bersama simen mortar. . Digunakan untuk memindahkan mortar kepada bata. c.

Berbentuk empat segi tepat. Digunakan bersama tukul besi. PENIMBANG AIR a. Digunakan untuk memotong bata. 17. b. Digunakan untuk membuat lubang dan menanggalkan mortar serta konkrit daripada permukaan tembok atau lantai. Di bahagian tengah terdapat tiub air yang dijadikan panduan bagi meratakan lapisan bata.16. PAHAT a. Mempunyai mata yang lebar. . BANTALAN a. c. Mata dan pemegangnya diperbuat daripada besi. 18. d. b.

ikatan Inggeris dan ikatan Flemish. . Contoh ikatan ini ditunjukkan dalam rajah di bawah. Tembok yang dibina dengan ikatan ini tidak mempunyai keupayaan tanggung yang tinggi.JENIS-JENIS IKATAN BATA Terdapat pelbagai jenis ikatan dalam kerja menyusun bata. Antara ikatan ini yang biasa digunakan di Malaysia ialah ikatan sisi bata. Pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. semperong dan tembok-tembok dalam struktur berangka di mana tiada beban berat yang disokong. susunan bata yang cantik dan menarik dan sesuai dengan kerjaikatan.5mm. ikatan kepala bata. tembok landasan. Oleh sebab itu ia digunakan pada jenis binaan yang tertentu seperti tembok sekatan. Lekapnya ialah ½ bata. Ikatan ini disusun dengan menyambungkan bata pada kepalanya. Pembinaannya bermula dengan satu lapisan bata sisi. IKATAN SISI BATA Ikatan ini khas digunakan pada tembok yang tebalnya setengah bata atau 112. Tujuan ikatan bata adalah untuk mendapatkan ikatan bata yang kuat. lapisan yang kedua pula dimulakan dengan satu bata setengah diikuti dengan bata sisi penuh dan seterusnya.

Rajah menunjukkan pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. . Jenis ikatan ini sesuai digunakan pada binaan asas atau pada tembok yang berbentuk bulat atau melengkung. Sambungan mortarnya merupakan bentuk huruf V.IKATAN KEPALA BATA Tiap-tiap lapisan dalam tembok yang dibina dengan jenis ikatan ini mengandungi kepala bata sahaja.

. Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan yang kuat sekali antara ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang berterusan. Kegunaan pada penutup setengah ini adalah untuk mengelakkan sambungan tegak yang berterusan dan member lekap yang seragam iaitu suku bata.IKATAN INGGERIS Ikatan ini adalah yang paling meluas digunakan.Pada tembok yang tebal. Ikatan ini disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli. semua bata di bahagian dalam disusunkan secara melintang. Rajah menunjukkan pelan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Inggeris. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata.

Apabila kedua-dua belah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish ia dinamakan ¶Flemish Kembar·. Ikatan ini dapat menghasilkan kedua-dua belah muka tembok yang lebih rata dibandingkan dengan ikatan yang lain. Rajah menunjukkan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Flemish. Oleh sebab itu.IKATAN FLEMISH Ikatan in imengandungi kepala bata dan sisi bata disusun berselang seli dalam satu lapisan yang sama. . Sambungan tegak yang berterusan berlaku di dalam di dalam tembok tetapi tidak kelihatan pada permukaan tembok. ikatan ini sesuai digunakan untuk membina tembok yang tidak akan dilepa. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada sudutnya mewujudkan lekap yang seragam iaitu ¼ bata. Jika sebelah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish dan sebelah yang lain pula menunjukkan susunan Inggeris maka ia dinamakan ¶Flemish Tunggal·.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful