ALATAN KERJA BATA DAN JENIS IKATAN BATA

PENGENALAN BATA y y y y y y Bata merupakan salah satu bahan utama dalam pembinaan bangunan. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm . dinding tandas serta membuat pagar konkrit. Mengenalpasti jenis ikatan bata.5 mm x 65 mm. Saiz piawaian batu bata ialah 215 mm x 102. dibuat daripada bahan tak organik yang keras dan lasak. Saiz dan beratnya direka supaya mudah dipegang dengan sebelah tangan. ia akan menjadi 225 mmx 112. Kegunaan batu bata sangat penting dalam aspek-aspek pembinaan dan kegunaannya merangkumi keseluruhan bangunanyang akan didirikan dan tanpa penggunaan batu bata mungkin pembinaan tidak akan berjalan dengan lancer serta kualiti yang tidak akan memuaskan hati pelanggan. Mengetahui fungsi alatan khas kerja bata. Juga digunakan untuk membuat tembok penahan . pasir dan simen . OBJEKTIF PEMBELAJARAN y y y Mengenalpasti alatan khas kerja bata. pasir dan kapur. KEGUNAAN BATU BATA y y y Digunakan untuk membina dinding bangunan samaada tanggung beban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban.5 mm x 75 mm. Berbentuk segiempat bujur . . Bahan : tanah liat .

Ratakan mortar pada permukaan bata. c. Mengetuk bata simen untuk mendapatkan bata kerat setengah.PROSES KERJA BATA y y y y y y y y Pemasangan kerangka. b. lekatkan kasa exmet. Ikat bata lapisan pertama. y BAHAN DAN ALATAN KERJA BATA 1. b. Pelekat yang digunakan untuk mengikat bata. . Diperbuat daripada getah dan terdapat dalam pelbagai warna. Selepas dua hari. Mengandungi bahagian simen atau kapur. dan air. Tukul kuku kambing. 4. Mengetuk paku pada kerangka tingkap atau pintu. Simenkan lantai dan tapak. Biasa digunakan : i. ii. Lapisan keempat. 3. Membancuh mortar. SARUNG TANGAN a. SIMEN MORTAR a. kerja melepa dilakukan. TUKUL a. SESIKU PEMIDANG a. Ulang sehingga selesai. Nisbah 1:3 dan 1:4. tingkap dan pembinaan tembok. Digunakan untuk menguji sudut tepat dalam pembinaan daun pintu. pasir. Lakukan kerja kemasan. Tukul bata. c. c. Digunakan bagi mengelakkan tangan menjadi kasar dan rosak. 2. b. Ada juga yang diperbuat daripada kain.

ii. b. iii. ii. . c. Pasir. 9. b. Bata biasa ~permukaan dan warna yang tidak menentu. 8. Digunakan untuk bahagian dinding yang memerlukan kekuatan sederhana. licin dan mempunyai warna atau yang sama. b. Diperbuat daripada plastik. BATA a. Digunakan untuk mencedok bahan-bahan pembinaan semasa membancuh mortar. Diperbuat daripada simen dan pasir. BALDI a. 7. Saiz piawaian ialah 216mm x 103mm x 65mm. ~digunakan untuk dinding tutup tak perlu ditutup lagi dengan simen. TUKUL BATA a. Diperbuat daripada campuran kapur dan pasir dengan nisbah 1:3 atau 1:4. ~digunakan untuk dinding dan ditutup dengan simen. Contoh: i. kerja membuang lebihan mortar pada tembok dan kerja memaku. 6. bata dan peralatan lain. KERETA SORONG a. Bata pasir kapur: i. Bata muka elok ~permukaan yang baik. Bata simen: i. Digunakan untuk mengangkat bahan dalam kuantiti yang banyak. Nisbah 1:3 atau 1:4. Digunakan untuk memindahkan mortar ke tempat kerja mengikat bata.5. Digunakan untuk menghancurkan bata. PENYODOK a. ii. Bata tanah liat: i.

PEMARAS a. Keluli:~digunakan untuk menampal mortar pada tembok atau lantai dalam kerja melepa. b. Diikat pada hujung kedua-duanya diikat pada paku yang dipakukan pada kerangka pintu atau tingkap. 11. 13. d. SUDIP KEMAS IKAT a. Kayu pendek:~digunakan untuk memandat dan meratakan mortar lepaan secara kasar. Diperbuat daripada besi. Penting bagi memastikan tiada kecacatan dinding berlaku. SUDIP BATA a. Mendatarkan mortar di permukaan atas lapisan bata yang telah diikat. 14. b. 15. 12. b. Bersaiz antara 150mm hingga 250mm. Digunakan untuk memindahkan mortar kepada bata. Kayu panjang:~meratakan mortar lepaan pada permukaan yang luas. Digunakan untuk menambah kekuatan dan mengukuhkan ikatan bata. Panduan semasa proses mengikat bata. Bersaiz antara 100mm hingga 150mm. JEJARING KASA EXMET a.10. Digunakan khas untuk mengemaskan sambungan bata. b. Digunakan untuk memindahkan mortar semasa melepa ataupun mengemas ikatan. c. c. b. BEKAS PEMEGANG MORTAR a. Dalam kerja bata ini diletakkan pada setiap empat lapisan bata. . TALI PEMBENANG a. c. c. Dilekatkan bersama simen mortar.

b. Mata dan pemegangnya diperbuat daripada besi. Berbentuk empat segi tepat. b. Mempunyai mata yang lebar. Digunakan untuk membuat lubang dan menanggalkan mortar serta konkrit daripada permukaan tembok atau lantai.16. d. PAHAT a. BANTALAN a. Di bahagian tengah terdapat tiub air yang dijadikan panduan bagi meratakan lapisan bata. Digunakan untuk memotong bata. 18. . PENIMBANG AIR a. Digunakan bersama tukul besi. c. 17.

ikatan kepala bata. Tujuan ikatan bata adalah untuk mendapatkan ikatan bata yang kuat. lapisan yang kedua pula dimulakan dengan satu bata setengah diikuti dengan bata sisi penuh dan seterusnya. tembok landasan. ikatan Inggeris dan ikatan Flemish. Tembok yang dibina dengan ikatan ini tidak mempunyai keupayaan tanggung yang tinggi.JENIS-JENIS IKATAN BATA Terdapat pelbagai jenis ikatan dalam kerja menyusun bata. susunan bata yang cantik dan menarik dan sesuai dengan kerjaikatan. Ikatan ini disusun dengan menyambungkan bata pada kepalanya.5mm. Antara ikatan ini yang biasa digunakan di Malaysia ialah ikatan sisi bata. IKATAN SISI BATA Ikatan ini khas digunakan pada tembok yang tebalnya setengah bata atau 112. Contoh ikatan ini ditunjukkan dalam rajah di bawah. Pembinaannya bermula dengan satu lapisan bata sisi. Oleh sebab itu ia digunakan pada jenis binaan yang tertentu seperti tembok sekatan. Lekapnya ialah ½ bata. Pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. . semperong dan tembok-tembok dalam struktur berangka di mana tiada beban berat yang disokong.

Rajah menunjukkan pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. Sambungan mortarnya merupakan bentuk huruf V.IKATAN KEPALA BATA Tiap-tiap lapisan dalam tembok yang dibina dengan jenis ikatan ini mengandungi kepala bata sahaja. Jenis ikatan ini sesuai digunakan pada binaan asas atau pada tembok yang berbentuk bulat atau melengkung. .

Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan yang kuat sekali antara ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang berterusan. . Kegunaan pada penutup setengah ini adalah untuk mengelakkan sambungan tegak yang berterusan dan member lekap yang seragam iaitu suku bata.IKATAN INGGERIS Ikatan ini adalah yang paling meluas digunakan. Rajah menunjukkan pelan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Inggeris. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata.Pada tembok yang tebal. semua bata di bahagian dalam disusunkan secara melintang. Ikatan ini disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli.

IKATAN FLEMISH Ikatan in imengandungi kepala bata dan sisi bata disusun berselang seli dalam satu lapisan yang sama. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada sudutnya mewujudkan lekap yang seragam iaitu ¼ bata. . ikatan ini sesuai digunakan untuk membina tembok yang tidak akan dilepa. Apabila kedua-dua belah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish ia dinamakan ¶Flemish Kembar·. Jika sebelah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish dan sebelah yang lain pula menunjukkan susunan Inggeris maka ia dinamakan ¶Flemish Tunggal·. Rajah menunjukkan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Flemish. Oleh sebab itu. Ikatan ini dapat menghasilkan kedua-dua belah muka tembok yang lebih rata dibandingkan dengan ikatan yang lain. Sambungan tegak yang berterusan berlaku di dalam di dalam tembok tetapi tidak kelihatan pada permukaan tembok.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful