P. 1
ALATAN KERJA BATA

ALATAN KERJA BATA

|Views: 5,880|Likes:
Published by Nabiha MJay

More info:

Published by: Nabiha MJay on Jan 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2015

pdf

text

original

ALATAN KERJA BATA DAN JENIS IKATAN BATA

Mengenalpasti jenis ikatan bata. Juga digunakan untuk membuat tembok penahan . ia akan menjadi 225 mmx 112. dibuat daripada bahan tak organik yang keras dan lasak. Mengetahui fungsi alatan khas kerja bata. pasir dan kapur.5 mm x 65 mm. Berbentuk segiempat bujur . Saiz dan beratnya direka supaya mudah dipegang dengan sebelah tangan.5 mm x 75 mm. OBJEKTIF PEMBELAJARAN y y y Mengenalpasti alatan khas kerja bata.PENGENALAN BATA y y y y y y Bata merupakan salah satu bahan utama dalam pembinaan bangunan. Bahan : tanah liat . Kegunaan batu bata sangat penting dalam aspek-aspek pembinaan dan kegunaannya merangkumi keseluruhan bangunanyang akan didirikan dan tanpa penggunaan batu bata mungkin pembinaan tidak akan berjalan dengan lancer serta kualiti yang tidak akan memuaskan hati pelanggan. pasir dan simen . dinding tandas serta membuat pagar konkrit. . KEGUNAAN BATU BATA y y y Digunakan untuk membina dinding bangunan samaada tanggung beban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban. Saiz piawaian batu bata ialah 215 mm x 102. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm .

Tukul kuku kambing. Lapisan keempat. Mengetuk paku pada kerangka tingkap atau pintu. Mengandungi bahagian simen atau kapur. Ratakan mortar pada permukaan bata.PROSES KERJA BATA y y y y y y y y Pemasangan kerangka. Selepas dua hari. kerja melepa dilakukan. Ikat bata lapisan pertama. Lakukan kerja kemasan. Membancuh mortar. y BAHAN DAN ALATAN KERJA BATA 1. TUKUL a. tingkap dan pembinaan tembok. SARUNG TANGAN a. 4. c. 3. SESIKU PEMIDANG a. Simenkan lantai dan tapak. b. pasir. Nisbah 1:3 dan 1:4. Biasa digunakan : i. 2. Ada juga yang diperbuat daripada kain. ii. c. Tukul bata. c. Pelekat yang digunakan untuk mengikat bata. Digunakan bagi mengelakkan tangan menjadi kasar dan rosak. lekatkan kasa exmet. dan air. Ulang sehingga selesai. Digunakan untuk menguji sudut tepat dalam pembinaan daun pintu. Diperbuat daripada getah dan terdapat dalam pelbagai warna. Mengetuk bata simen untuk mendapatkan bata kerat setengah. . b. SIMEN MORTAR a. b.

Diperbuat daripada simen dan pasir. Digunakan untuk mencedok bahan-bahan pembinaan semasa membancuh mortar. ~digunakan untuk dinding dan ditutup dengan simen. Digunakan untuk menghancurkan bata. bata dan peralatan lain. ii. . Diperbuat daripada campuran kapur dan pasir dengan nisbah 1:3 atau 1:4. Saiz piawaian ialah 216mm x 103mm x 65mm. Bata simen: i. 9. 7. ~digunakan untuk dinding tutup tak perlu ditutup lagi dengan simen. kerja membuang lebihan mortar pada tembok dan kerja memaku. b. Bata tanah liat: i. Diperbuat daripada plastik. Digunakan untuk memindahkan mortar ke tempat kerja mengikat bata. b. PENYODOK a. BALDI a. Contoh: i. TUKUL BATA a. Digunakan untuk mengangkat bahan dalam kuantiti yang banyak. c. Nisbah 1:3 atau 1:4.5. BATA a. iii. KERETA SORONG a. ii. 8. Bata biasa ~permukaan dan warna yang tidak menentu. Digunakan untuk bahagian dinding yang memerlukan kekuatan sederhana. b. Bata muka elok ~permukaan yang baik. Bata pasir kapur: i. 6. licin dan mempunyai warna atau yang sama. ii. Pasir.

b. b. Dilekatkan bersama simen mortar. b. Bersaiz antara 100mm hingga 150mm. Mendatarkan mortar di permukaan atas lapisan bata yang telah diikat. Digunakan untuk memindahkan mortar semasa melepa ataupun mengemas ikatan. 15. 13. c. c. . b. d. c. SUDIP BATA a. Diperbuat daripada besi. Digunakan untuk menambah kekuatan dan mengukuhkan ikatan bata. c. SUDIP KEMAS IKAT a. Penting bagi memastikan tiada kecacatan dinding berlaku. TALI PEMBENANG a. 11. Panduan semasa proses mengikat bata. Dalam kerja bata ini diletakkan pada setiap empat lapisan bata. JEJARING KASA EXMET a. Kayu panjang:~meratakan mortar lepaan pada permukaan yang luas. Keluli:~digunakan untuk menampal mortar pada tembok atau lantai dalam kerja melepa. Diikat pada hujung kedua-duanya diikat pada paku yang dipakukan pada kerangka pintu atau tingkap.10. Kayu pendek:~digunakan untuk memandat dan meratakan mortar lepaan secara kasar. b. Bersaiz antara 150mm hingga 250mm. BEKAS PEMEGANG MORTAR a. Digunakan untuk memindahkan mortar kepada bata. Digunakan khas untuk mengemaskan sambungan bata. PEMARAS a. 12. 14.

d. Digunakan bersama tukul besi.16. BANTALAN a. Berbentuk empat segi tepat. b. Digunakan untuk memotong bata. 18. Digunakan untuk membuat lubang dan menanggalkan mortar serta konkrit daripada permukaan tembok atau lantai. Mata dan pemegangnya diperbuat daripada besi. Di bahagian tengah terdapat tiub air yang dijadikan panduan bagi meratakan lapisan bata. PAHAT a. Mempunyai mata yang lebar. c. PENIMBANG AIR a. . b. 17.

Tujuan ikatan bata adalah untuk mendapatkan ikatan bata yang kuat. Ikatan ini disusun dengan menyambungkan bata pada kepalanya. IKATAN SISI BATA Ikatan ini khas digunakan pada tembok yang tebalnya setengah bata atau 112. susunan bata yang cantik dan menarik dan sesuai dengan kerjaikatan. Lekapnya ialah ½ bata. Pembinaannya bermula dengan satu lapisan bata sisi. Tembok yang dibina dengan ikatan ini tidak mempunyai keupayaan tanggung yang tinggi. semperong dan tembok-tembok dalam struktur berangka di mana tiada beban berat yang disokong.5mm. ikatan Inggeris dan ikatan Flemish. Pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. lapisan yang kedua pula dimulakan dengan satu bata setengah diikuti dengan bata sisi penuh dan seterusnya. ikatan kepala bata. Oleh sebab itu ia digunakan pada jenis binaan yang tertentu seperti tembok sekatan. Contoh ikatan ini ditunjukkan dalam rajah di bawah. Antara ikatan ini yang biasa digunakan di Malaysia ialah ikatan sisi bata. tembok landasan.JENIS-JENIS IKATAN BATA Terdapat pelbagai jenis ikatan dalam kerja menyusun bata. .

IKATAN KEPALA BATA Tiap-tiap lapisan dalam tembok yang dibina dengan jenis ikatan ini mengandungi kepala bata sahaja. Jenis ikatan ini sesuai digunakan pada binaan asas atau pada tembok yang berbentuk bulat atau melengkung. Rajah menunjukkan pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. Sambungan mortarnya merupakan bentuk huruf V. .

Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata. . Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan yang kuat sekali antara ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang berterusan. Ikatan ini disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli.IKATAN INGGERIS Ikatan ini adalah yang paling meluas digunakan. semua bata di bahagian dalam disusunkan secara melintang.Pada tembok yang tebal. Kegunaan pada penutup setengah ini adalah untuk mengelakkan sambungan tegak yang berterusan dan member lekap yang seragam iaitu suku bata. Rajah menunjukkan pelan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Inggeris.

Oleh sebab itu. Jika sebelah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish dan sebelah yang lain pula menunjukkan susunan Inggeris maka ia dinamakan ¶Flemish Tunggal·. ikatan ini sesuai digunakan untuk membina tembok yang tidak akan dilepa. . Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada sudutnya mewujudkan lekap yang seragam iaitu ¼ bata. Sambungan tegak yang berterusan berlaku di dalam di dalam tembok tetapi tidak kelihatan pada permukaan tembok.IKATAN FLEMISH Ikatan in imengandungi kepala bata dan sisi bata disusun berselang seli dalam satu lapisan yang sama. Apabila kedua-dua belah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish ia dinamakan ¶Flemish Kembar·. Rajah menunjukkan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Flemish. Ikatan ini dapat menghasilkan kedua-dua belah muka tembok yang lebih rata dibandingkan dengan ikatan yang lain.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->