ALATAN KERJA BATA DAN JENIS IKATAN BATA

Mengetahui fungsi alatan khas kerja bata. pasir dan kapur. Bahan : tanah liat . Berbentuk segiempat bujur . Mengenalpasti jenis ikatan bata. ia akan menjadi 225 mmx 112. dinding tandas serta membuat pagar konkrit. pasir dan simen . Saiz dan beratnya direka supaya mudah dipegang dengan sebelah tangan. OBJEKTIF PEMBELAJARAN y y y Mengenalpasti alatan khas kerja bata. .PENGENALAN BATA y y y y y y Bata merupakan salah satu bahan utama dalam pembinaan bangunan. Kegunaan batu bata sangat penting dalam aspek-aspek pembinaan dan kegunaannya merangkumi keseluruhan bangunanyang akan didirikan dan tanpa penggunaan batu bata mungkin pembinaan tidak akan berjalan dengan lancer serta kualiti yang tidak akan memuaskan hati pelanggan. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm . KEGUNAAN BATU BATA y y y Digunakan untuk membina dinding bangunan samaada tanggung beban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban.5 mm x 65 mm. Juga digunakan untuk membuat tembok penahan .5 mm x 75 mm. Saiz piawaian batu bata ialah 215 mm x 102. dibuat daripada bahan tak organik yang keras dan lasak.

dan air. Digunakan bagi mengelakkan tangan menjadi kasar dan rosak. Lapisan keempat. Mengetuk paku pada kerangka tingkap atau pintu. c. SESIKU PEMIDANG a. Simenkan lantai dan tapak. 4. lekatkan kasa exmet. c. Mengandungi bahagian simen atau kapur. Digunakan untuk menguji sudut tepat dalam pembinaan daun pintu. TUKUL a. Pelekat yang digunakan untuk mengikat bata. Lakukan kerja kemasan. Membancuh mortar. SIMEN MORTAR a. . Ratakan mortar pada permukaan bata. b. ii. Tukul kuku kambing. Diperbuat daripada getah dan terdapat dalam pelbagai warna. 2. kerja melepa dilakukan. tingkap dan pembinaan tembok. pasir. Nisbah 1:3 dan 1:4. Biasa digunakan : i. Ulang sehingga selesai. SARUNG TANGAN a. Ikat bata lapisan pertama. b. Ada juga yang diperbuat daripada kain. b. Mengetuk bata simen untuk mendapatkan bata kerat setengah. Selepas dua hari. y BAHAN DAN ALATAN KERJA BATA 1. c. Tukul bata.PROSES KERJA BATA y y y y y y y y Pemasangan kerangka. 3.

9. Saiz piawaian ialah 216mm x 103mm x 65mm. Bata simen: i. bata dan peralatan lain. c. Pasir. licin dan mempunyai warna atau yang sama.5. PENYODOK a. BATA a. kerja membuang lebihan mortar pada tembok dan kerja memaku. b. Contoh: i. Digunakan untuk menghancurkan bata. Diperbuat daripada simen dan pasir. Bata tanah liat: i. Digunakan untuk bahagian dinding yang memerlukan kekuatan sederhana. 8. ~digunakan untuk dinding dan ditutup dengan simen. Diperbuat daripada campuran kapur dan pasir dengan nisbah 1:3 atau 1:4. 7. BALDI a. ii. Digunakan untuk memindahkan mortar ke tempat kerja mengikat bata. KERETA SORONG a. iii. Digunakan untuk mengangkat bahan dalam kuantiti yang banyak. Digunakan untuk mencedok bahan-bahan pembinaan semasa membancuh mortar. Diperbuat daripada plastik. Bata muka elok ~permukaan yang baik. ii. Bata biasa ~permukaan dan warna yang tidak menentu. TUKUL BATA a. ~digunakan untuk dinding tutup tak perlu ditutup lagi dengan simen. ii. . Nisbah 1:3 atau 1:4. 6. b. Bata pasir kapur: i. b.

Digunakan khas untuk mengemaskan sambungan bata. 13. JEJARING KASA EXMET a. Diikat pada hujung kedua-duanya diikat pada paku yang dipakukan pada kerangka pintu atau tingkap. . 12. BEKAS PEMEGANG MORTAR a. Dalam kerja bata ini diletakkan pada setiap empat lapisan bata. b. 14. 11. PEMARAS a. Bersaiz antara 100mm hingga 150mm. Digunakan untuk memindahkan mortar semasa melepa ataupun mengemas ikatan. c. c. 15. TALI PEMBENANG a. Mendatarkan mortar di permukaan atas lapisan bata yang telah diikat. Keluli:~digunakan untuk menampal mortar pada tembok atau lantai dalam kerja melepa. b. SUDIP BATA a. b. Dilekatkan bersama simen mortar. Bersaiz antara 150mm hingga 250mm. b. Penting bagi memastikan tiada kecacatan dinding berlaku. SUDIP KEMAS IKAT a. c. Kayu panjang:~meratakan mortar lepaan pada permukaan yang luas.10. d. Kayu pendek:~digunakan untuk memandat dan meratakan mortar lepaan secara kasar. Digunakan untuk memindahkan mortar kepada bata. Panduan semasa proses mengikat bata. Diperbuat daripada besi. c. b. Digunakan untuk menambah kekuatan dan mengukuhkan ikatan bata.

Mata dan pemegangnya diperbuat daripada besi. c.16. . b. 17. 18. PENIMBANG AIR a. Berbentuk empat segi tepat. d. Digunakan untuk membuat lubang dan menanggalkan mortar serta konkrit daripada permukaan tembok atau lantai. Digunakan untuk memotong bata. PAHAT a. Di bahagian tengah terdapat tiub air yang dijadikan panduan bagi meratakan lapisan bata. Mempunyai mata yang lebar. BANTALAN a. Digunakan bersama tukul besi. b.

Ikatan ini disusun dengan menyambungkan bata pada kepalanya. ikatan kepala bata. susunan bata yang cantik dan menarik dan sesuai dengan kerjaikatan. Tujuan ikatan bata adalah untuk mendapatkan ikatan bata yang kuat.JENIS-JENIS IKATAN BATA Terdapat pelbagai jenis ikatan dalam kerja menyusun bata. semperong dan tembok-tembok dalam struktur berangka di mana tiada beban berat yang disokong. Contoh ikatan ini ditunjukkan dalam rajah di bawah. Pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. Antara ikatan ini yang biasa digunakan di Malaysia ialah ikatan sisi bata. lapisan yang kedua pula dimulakan dengan satu bata setengah diikuti dengan bata sisi penuh dan seterusnya. tembok landasan. . ikatan Inggeris dan ikatan Flemish. Pembinaannya bermula dengan satu lapisan bata sisi. IKATAN SISI BATA Ikatan ini khas digunakan pada tembok yang tebalnya setengah bata atau 112.5mm. Lekapnya ialah ½ bata. Tembok yang dibina dengan ikatan ini tidak mempunyai keupayaan tanggung yang tinggi. Oleh sebab itu ia digunakan pada jenis binaan yang tertentu seperti tembok sekatan.

. Sambungan mortarnya merupakan bentuk huruf V. Rajah menunjukkan pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. Jenis ikatan ini sesuai digunakan pada binaan asas atau pada tembok yang berbentuk bulat atau melengkung.IKATAN KEPALA BATA Tiap-tiap lapisan dalam tembok yang dibina dengan jenis ikatan ini mengandungi kepala bata sahaja.

Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata. Ikatan ini disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli. Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan yang kuat sekali antara ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang berterusan. . semua bata di bahagian dalam disusunkan secara melintang.Pada tembok yang tebal.IKATAN INGGERIS Ikatan ini adalah yang paling meluas digunakan. Kegunaan pada penutup setengah ini adalah untuk mengelakkan sambungan tegak yang berterusan dan member lekap yang seragam iaitu suku bata. Rajah menunjukkan pelan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Inggeris.

Jika sebelah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish dan sebelah yang lain pula menunjukkan susunan Inggeris maka ia dinamakan ¶Flemish Tunggal·.IKATAN FLEMISH Ikatan in imengandungi kepala bata dan sisi bata disusun berselang seli dalam satu lapisan yang sama. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada sudutnya mewujudkan lekap yang seragam iaitu ¼ bata. Ikatan ini dapat menghasilkan kedua-dua belah muka tembok yang lebih rata dibandingkan dengan ikatan yang lain. ikatan ini sesuai digunakan untuk membina tembok yang tidak akan dilepa. Oleh sebab itu. Apabila kedua-dua belah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish ia dinamakan ¶Flemish Kembar·. Rajah menunjukkan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Flemish. . Sambungan tegak yang berterusan berlaku di dalam di dalam tembok tetapi tidak kelihatan pada permukaan tembok.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful