P. 1
Kesihatan Mental-Takrif Dan Teori

Kesihatan Mental-Takrif Dan Teori

|Views: 166|Likes:
Published by othmana

More info:

Published by: othmana on Jan 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2012

pdf

text

original

KESIHATAN MENTAL

TAKRIF & TEORI

serta terhindar dari gangguan-gangguan dan penyakit jiwa. dengan orang lain dan masyarakat serta lingkungan dimana ia hidup.  Pengetahuan dan perbuatan yang bertujuan untuk mengembangkan dan memanfaatkan segala potensi. dan merasakan secara positif kebahagiaan dan kemampuan dirinya. Secara umumnya. kesihatan mental adalah berkenaan dengan kesejahteraan hidup iaitu:  Menghargai diri sendiri dan merasakan dirinya sangat berharga. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 2 . serta mempunyai kesanggupan untuk menghadapi masalah-masalah biasa yang terjadi. gila dan sebagainya. sehingga membawa kepada kebahagiaan diri dan orang lain.  Terwujudnya keharmonian yang sungguh-sungguh antara fungsi-fungsi jiwa.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Ajaran Islam memberi penekanan kuat terhadap persoalan kesihatan dan kebersihan peribadi.  Kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan diri sendiri. (Osman Bakar: 1995:196).  Zakiah Daradjat (1983: 11-13). Gangguan jiwa seperti cemas. lesu dan sebagainya. Menurut Dr Sharol Lail Sujak (2000:6) kesihatan mental adalah berkaitan dengan minda. Mempunyai daya tahan dalam menghadapi masalah  Berbaik sangka terhadap manusia. bakat dan pembawaan yang ada semaksimal mungkin. menyebut beberapa definisi tentang kesihatan mental antaranya: Kesihatan mental adalah:  terhindarnya orang dari gejala-gejala gangguan jiwa (neurose) dan gejala-gejala penyakit jiwa (psychose). Dalam bukunya Islam dan Kesihatan Mental. malas. Minda ialah cara kita berfikir dan beremosi. kedoktoran Islam memandang perintah agama tentang masalah kesihatan dan kebersihan ini sebagai satu cara yang paling baik untuk mencegah penyakit. Dalam teori dan praktiknya. tiada keghairahan bekerja. manakala penyakit/sakit jiwa seperti kepala angin. Dr Zakiah Darajat(1986:9) menyatakan tentang beberapa pendapat para ahli bahawa: i) kesihatan mental ialah terhindar dari gangguan penyakit kejiwaan (pendapat ini paling banyak diterima para psikiatris.

Mazhab Kemanusiaan mentakrifkan kesihatan mental sebagai kebolehan mewujudkan potensi sebesar mungkin. 1965) • Pemaduan antara berbagai fungsi-fungsi psikologis dengan kebolehan menghadapi krisis-krisis psikologi yang biasa yang biasanya menimpa manusia dan dengan perasaan positif terhadap kebahagiaan dan kepuasaan.(Boehm. (Kilander. Behaviourisme menyatakan kesihatan mental bermakna kebolehan menyesuaikan diri dengan tuntutan-tuntutan alam sekitar termasuk manusia atau masyarakat yakni penyesuaian seseorang menghadapi cabaran-cabaran yang selalu berubah dari masa ke semasa. 1970) • Istilah baharu yang dimaksudkan adalah kebahagiaan Katannya(1983:225) lagi Mazhab psikoanalisa mentakrifkan kesihatan mental sebagai: Kekuatan ego dari tarikan dua kutub yang berlawanan.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ii) kesihatan mental ialah kemampuan menyesuaikan diri dalam menghadapi masalah dan kegoncongan-kegoncangan biasa. jadi kesihatan mental adalah ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 3 . iv) kesihatan mental ialah kemampuan merasa kebahagiaan. Dr Hassan Langgulung(1983:232) pula menyebut beberapa definisi antaranya: Kesihatan Mental adalah : • • bebas atau sembuh dari segala tanda-tanda penyakit. 1955) • dibuatnya terhadap masyarakat. di mana penyesuaian sosial dianggap salah satu gejala sosial.(Al-Quassy. iaitu id yang primitif dan superego yang terlalu idealistik. Sebab manusia semulajadi adalah baik. Keadaan dan paras dinamisme seorang dari segi sosial yang membawa kepada Yang sanggup mencapai apa yang ingin dipuaskannya menerusi pengaruh yang pemuasan keperluan-keperluannya. kekuatan dan kegunaan harga dirinya. iii) kesihatan mental harus mengandung keserasian fungsi-fungsi jiwa. Sejahuh mana si Aku (ego) dapat mempertahankan keakuannya menghadapi dua kekuatan itu.

Pemikir Islam dari kalangan ilmu kalam. malah kebahagiaan di dunia yang kita beri nama kesihatan mental itu hanyalah pendahuluan kepada kebahagiaan yang lebih kekal itu. termasuklah objek atau manusia tetapi penyesuaian itu bergantung kepada tempat dan perbezaan antara kesihatan mental dan jasmani. mentakrifkan tidak hanya dikhususkan untuk kesihatan mental tetapi meliputi kebahagiaan yang lebih luas dan mencakup kebahagiaan di hari akhirat. 1983: 225-226) Menurut A Kamal Manaf (1996:78). Kalau kemahuan wujud ini tidak dilaksanakan disitulah timbulnya penyakit. ahli feqeh.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ pada kesanggupannya mewujudkan potensi-potensinya itu. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 4 . Teori kemahuan wujud (menurut Abd Ghaffar) yang merupakan kelanjutan dari mazhab kemanusiaan. dengan mengambil kira kebudayaan Islam. di mana kebebasan merupakan intinya. mentakrifkan kesihatan mental sebagai perwujudan kemahuan wujud. yakni bahawa segala tingkah laku manusia ini didorong oleh suatu keperluan asas yang diberinya nama kemahuan wujud. Tetapi walaupun hanya pendahuluan ia juga menentukan sama ada kebahagiaan yang lebih kekal itu akan dicapai atau tidak. ahli tasawwuf dan ahli falsafah. kesihatan mental merupakan satu darjat atau sejauh mana seseorang itu berjaya menyesuaikan diri dengan alam sekitar di sekelilingnya.(Langgulung.

mazhab Kemanusiaan memberi sebab berlakunya pertarungan tersebut iaitu apabila terhalangnya kewujudan manusia. Sebaliknya rangsangan yang tidak sepatutnya wujud merupakan kerisauan sebagai rasa takut pada masa depan. kerisauan. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 5 . ia akan memberi gerak balas dengan menggunakan helah bela diri yang akhirnya memberi kesan kepada reaksi. Gerak balas yang dirangsang akan menimbulkan ketakutan. 1996:62-63) (a) Faktor Libido (b) Faktor Kerisauan (c) Wujudnya pertarungan jiwa. Manusia sentiasa positif untuk mencapai self-actualisation iaitu satu pertarungan di antara memenuhi kewujudan manusia itu dan halangan-halangan yang ditempuhinya. kekecewaan dan pertarungan. Mengenai pertarungan pula. Sementara psikoanalisis pula menyebut kerisauan adalah akibat amaran yang ditunjukkan kepada ‘ego’ terutama kepada perasaan yang tertekan dan tertimbus di bawah keadaan tidak sedar. Sementara Mazhab Behaviorisme pula menekankan bahawa pertarungan rangsangan yang memiliki kekuatan dan membawa kepada gerak balas yang bertentangan iaitu satu menuju ke kanan dan satu lagi ke kiri. Lain pula pendapat psikoanalisis yang mengatakan bahawa pertarungan adalah akibat pertarungan di antara penggerak-penggerak bagi memuaskan keinginan atau kerana ingin memenuhi tuntutan sosial hati atau super ego. Psikoanalisis mengatakan apabila libido dihalang. di mana peristiwa-peristiwa itu mengancam sifat kemanusiaan individu.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ TEORI-TEORI KESIHATAN MENTAL Ahli psikologi Barat rata-rata mengatakan bahawa sesorang akan menghadapi sakit mental apabila ia mengalami masalah yang disebabkan oleh:(Kamal A Manaf. identiti. Mazhab Behaviorisme pula menyatakan bahawa kerisauan disebabkan oleh gerak balas perasaan takut yang tiba-tiba muncul.

sesorang akan mendapat sakit mental apabila gagal menyempurnakan ibadat yang merupakan dorongan manusia. Hassan Langgulung(1983:238) menyatakan bahawa mazhab-mazhab psikologi Barat yang di bawa oleh Psikoanalisis. agensi-agensi undang-undang dadah psikiatri. libido. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 6 . Para Pengkaji Barat telah menyediakan Buku Panduan Diagnostik dan Statistik Kekacauan Mental (DSM) dicetak oleh Persatuan Psychiatric Amerika dan menyediakan satu bahasa bersama dan kriteria standard untuk pengelasan gangguan mental. apakah dia. Behaviourisme dan Kemanusiaan yang kita pelajari tidak mengkaji jiwa tetapi akibatnya iaitu tingkahlaku. syarikatsyarikat insurans kesihatan. Apakah jiwa itu ada atau tiada. Digunakan di Amerika Syarikat dan di kebanyakan negara di seluruh dunia. yang mengakibatkan psikologi Barat digolongkan sebagai sains tingkahlaku(Behavioural Science). memenuhi tuntutan. dari mana asalnya dan bagaimana bentuknya tidak menjadi tumpuan Barat. kerisauan dan pertarungan dalam jiwa mereka. oleh para klinisian. syarikat-syarikat farmaseutikal dan pembuat-pembuat dasar. sedangkan ahli psikologi Barat mengatakan bahawa sakit mental akan timbul hanya apabila seseorang gagal mengawal. penyelidik-penyelidik.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Jadi nyata sekali perbezaan pendapat antara psikologi Barat dan Islam jauh berbeza di mana menurut pandangan Islam. yang mementingkan tingkahlaku daripada jiwa.

Penyemakan terakhir ialah edisi keempat ("DSM-IV"). dan dari sebuah buku panduan dibangunkan oleh US Army . Terdapat lima semakan sejak ia mula-mula diterbitkan dalam 1952. serta mengeluarkan beberapa yang tidak dianggap lagi sebagai gangguan mental. yang paling ketara termasuk homoseksual. dan secara mendadak menyemak dalam 1980.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________  DSM telah meraih kontroversi dan kritikan serta pujian. Edisi kelima ("DSM-V") kini dalam perundingan. dan secara beransur-ansur memasukkan gangguan mental yang semakin bertambah. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 7 . Gambar kulit buku DSM IV dan laporan akhbar: Buku panduan(DSM) ini berkembang dari sistem untuk mengutip statistik banci dan hospital psikiatri . dan dijangkakan penerbitannya pada bulan Mei 2013 . perancangan dan persediaan. Satu “teks semakan" juga telah dihasilkan pada tahun 2000. diterbitkan pd tahun 1994.

Roh digunakan dengan bermacam makna: pemberian hidup. (25 kali). dan kebahagiaan di akhirat iaitu terhindar dari siksaan neraka dan memperolehi ganjaran syurga dari Allah SWT.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Berbeza dengan Islam psikologi masih di panggil ilmu nafs iaini ilmu jiwa sejak awal lagi. 206-221) ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 8 . Di dalam AlQuran. Ia tidak menunjukkan pengerak-pengerak naluri tetapi terhad bagi bahagian yang disedari (144kal dalam AlQuran). (49kali) Hassan Langgulung(1983:206-222) menyatakan menurut pandangan (teori) Islam pula. unsur penggerak dan aktiviti sedar atau berfikir manusia. AlQuran bermaksud terdiri daripada jiwa dan badan kerana manusia adalah gabungan jiwa dan badan yang akan menanggungnya samada celaka atau bahagia. Mengenai kebahagiaan di akhirat. Dalam Islam. roh dan aql (akal): Nafs dalam alQuran (Q.(Hassan. Tuhan yang Agung. ketidakadilan. Dan jalan ke arah keselamatan atau kebahagiaan itu adalah melalui dua jalan iaitu keimaanan dan amal perbuatan. wahyu & malaikat yang membawanya. Cuma kehidupan sesudah mati untuk berperingkat-peringkat dan akhirnya berkekalan tiada kesudahan samada di syurga atau di neraka. oleh kerana kesihatan mental adalah istilah baru di mana maksudnya menurut pemikir Islam ialah kebahagiaan atau keselamatan. Qalb digunakan berkaitan dengan emosi dan akal pada manusia. istilah jiwa digunakan untuk nafs(jiwa). ‘Aql tidak disebut tetapi kata kerja ‘aqala bererti unsur pemikiran kepada manusia. bala bencana. perbincangan ialah tentang dua kebahagiaan iaitu kebahagiaan di dunia iaitu terhindar dari segala macam kecelakaan. qalb(hati). penganiayaan. siksaan. huru-hara dan segala macam penyakit dan bahaya.2:48) zat keseluruhan . (367kali). Begitu terdapat dua lagi perkara yang dapat menyelamatkan manusia iaitu syafa’at dan rahmat Allah.

b) (Kemanusiaan) Manusia boleh bertingkah laku sama ada secara positi atau negatif kerana manusia terdedahkan Pengembangan kepada potensi manipulasi merupakan persekitaran. jinayat. Cuma dalam hal mental. dilakukan tanpa Sesetengah mereka mengatakan bahawa Cuma Mazhab Kemanusiaan Memberi kebebasan kepada umatnya tetapi dibatasi dengan sifat amanah. 1986:9. solat dan ‘uqubat (hukum hakam hudud.10. ta’zir) dan Melihat Pandangan Islam pengembangan sifat-sifat Tuhan pada manusia.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Perbezaan Kesihatan Mental antara pandangan Islam dan Psikologi Barat. Kesihatan Mental ialah : (A Kamal Manaf. yang termasuk di dalamnya Rukun Iman. sahaja mengatakan manusia itu bebas tetapi ada batasan kerana manusia itu alat atau memiliki tangggungjawab yang bersifat moral. Nota: untuk mengatur manusia supaya tunduk dan patuh dalam ketertiban sosial. AlQuran & Sunnah memberi garis panduan secara sistematik yang di sebut sebagai undang-undang syariah. sebagainya.(Kemanusiaan) Manusia memiliki kebebasan tetapi terbatas perbuatan batas.78) a) Psikologi Barat Manusia dilahirkan semata-mata untuk memenuhi desakan-desakan naluri seks dan kelangsungan sahaja (Psikoanalisis). Proses pengembangan potensi manusia. Juga ia mengatakan bahawa orang tidak sakit bukan bermakna ia sihat. di mana ibadat merupakan tujuan penciptaan alam ini. Pengembangan potensi sifat Allah adalah ibadat dan ibadat adalah pendidikan. (Mazhab Behaviourisme). (Mazhab manusia Behaviourisme). seorang yang sihat boleh dilihat apabila seorang itu tidak mengalami gangguan jiwa dan penyakit mental Sekian ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 9 . akhlak (moral). jika tidak ia akan merosakkan diri. Rukun Islam. tujuan akhir pendidikan dan merupakan c) tujuan akhir manusia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->