P. 1
Kesihatan Mental-Takrif Dan Teori

Kesihatan Mental-Takrif Dan Teori

|Views: 166|Likes:
Published by othmana

More info:

Published by: othmana on Jan 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2012

pdf

text

original

KESIHATAN MENTAL

TAKRIF & TEORI

dengan orang lain dan masyarakat serta lingkungan dimana ia hidup. kedoktoran Islam memandang perintah agama tentang masalah kesihatan dan kebersihan ini sebagai satu cara yang paling baik untuk mencegah penyakit. Mempunyai daya tahan dalam menghadapi masalah  Berbaik sangka terhadap manusia. tiada keghairahan bekerja. kesihatan mental adalah berkenaan dengan kesejahteraan hidup iaitu:  Menghargai diri sendiri dan merasakan dirinya sangat berharga. sehingga membawa kepada kebahagiaan diri dan orang lain.  Pengetahuan dan perbuatan yang bertujuan untuk mengembangkan dan memanfaatkan segala potensi.  Zakiah Daradjat (1983: 11-13). serta mempunyai kesanggupan untuk menghadapi masalah-masalah biasa yang terjadi. serta terhindar dari gangguan-gangguan dan penyakit jiwa. malas. Dr Zakiah Darajat(1986:9) menyatakan tentang beberapa pendapat para ahli bahawa: i) kesihatan mental ialah terhindar dari gangguan penyakit kejiwaan (pendapat ini paling banyak diterima para psikiatris.  Terwujudnya keharmonian yang sungguh-sungguh antara fungsi-fungsi jiwa. Gangguan jiwa seperti cemas. manakala penyakit/sakit jiwa seperti kepala angin. Dalam bukunya Islam dan Kesihatan Mental. Secara umumnya. dan merasakan secara positif kebahagiaan dan kemampuan dirinya.  Kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan diri sendiri. Menurut Dr Sharol Lail Sujak (2000:6) kesihatan mental adalah berkaitan dengan minda. (Osman Bakar: 1995:196). Minda ialah cara kita berfikir dan beremosi. bakat dan pembawaan yang ada semaksimal mungkin. gila dan sebagainya.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Ajaran Islam memberi penekanan kuat terhadap persoalan kesihatan dan kebersihan peribadi. lesu dan sebagainya. Dalam teori dan praktiknya. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 2 . menyebut beberapa definisi tentang kesihatan mental antaranya: Kesihatan mental adalah:  terhindarnya orang dari gejala-gejala gangguan jiwa (neurose) dan gejala-gejala penyakit jiwa (psychose).

Mazhab Kemanusiaan mentakrifkan kesihatan mental sebagai kebolehan mewujudkan potensi sebesar mungkin. iaitu id yang primitif dan superego yang terlalu idealistik. 1965) • Pemaduan antara berbagai fungsi-fungsi psikologis dengan kebolehan menghadapi krisis-krisis psikologi yang biasa yang biasanya menimpa manusia dan dengan perasaan positif terhadap kebahagiaan dan kepuasaan.(Al-Quassy.(Boehm. kekuatan dan kegunaan harga dirinya. Dr Hassan Langgulung(1983:232) pula menyebut beberapa definisi antaranya: Kesihatan Mental adalah : • • bebas atau sembuh dari segala tanda-tanda penyakit. Behaviourisme menyatakan kesihatan mental bermakna kebolehan menyesuaikan diri dengan tuntutan-tuntutan alam sekitar termasuk manusia atau masyarakat yakni penyesuaian seseorang menghadapi cabaran-cabaran yang selalu berubah dari masa ke semasa. Keadaan dan paras dinamisme seorang dari segi sosial yang membawa kepada Yang sanggup mencapai apa yang ingin dipuaskannya menerusi pengaruh yang pemuasan keperluan-keperluannya. jadi kesihatan mental adalah ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 3 .Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ii) kesihatan mental ialah kemampuan menyesuaikan diri dalam menghadapi masalah dan kegoncongan-kegoncangan biasa. Sejahuh mana si Aku (ego) dapat mempertahankan keakuannya menghadapi dua kekuatan itu. 1970) • Istilah baharu yang dimaksudkan adalah kebahagiaan Katannya(1983:225) lagi Mazhab psikoanalisa mentakrifkan kesihatan mental sebagai: Kekuatan ego dari tarikan dua kutub yang berlawanan. iii) kesihatan mental harus mengandung keserasian fungsi-fungsi jiwa. iv) kesihatan mental ialah kemampuan merasa kebahagiaan. Sebab manusia semulajadi adalah baik. 1955) • dibuatnya terhadap masyarakat. (Kilander. di mana penyesuaian sosial dianggap salah satu gejala sosial.

mentakrifkan tidak hanya dikhususkan untuk kesihatan mental tetapi meliputi kebahagiaan yang lebih luas dan mencakup kebahagiaan di hari akhirat. dengan mengambil kira kebudayaan Islam. kesihatan mental merupakan satu darjat atau sejauh mana seseorang itu berjaya menyesuaikan diri dengan alam sekitar di sekelilingnya. ahli tasawwuf dan ahli falsafah. di mana kebebasan merupakan intinya.(Langgulung. ahli feqeh. Kalau kemahuan wujud ini tidak dilaksanakan disitulah timbulnya penyakit. yakni bahawa segala tingkah laku manusia ini didorong oleh suatu keperluan asas yang diberinya nama kemahuan wujud. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 4 . mentakrifkan kesihatan mental sebagai perwujudan kemahuan wujud. malah kebahagiaan di dunia yang kita beri nama kesihatan mental itu hanyalah pendahuluan kepada kebahagiaan yang lebih kekal itu. Tetapi walaupun hanya pendahuluan ia juga menentukan sama ada kebahagiaan yang lebih kekal itu akan dicapai atau tidak. 1983: 225-226) Menurut A Kamal Manaf (1996:78).Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ pada kesanggupannya mewujudkan potensi-potensinya itu. Teori kemahuan wujud (menurut Abd Ghaffar) yang merupakan kelanjutan dari mazhab kemanusiaan. Pemikir Islam dari kalangan ilmu kalam. termasuklah objek atau manusia tetapi penyesuaian itu bergantung kepada tempat dan perbezaan antara kesihatan mental dan jasmani.

di mana peristiwa-peristiwa itu mengancam sifat kemanusiaan individu.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ TEORI-TEORI KESIHATAN MENTAL Ahli psikologi Barat rata-rata mengatakan bahawa sesorang akan menghadapi sakit mental apabila ia mengalami masalah yang disebabkan oleh:(Kamal A Manaf. Gerak balas yang dirangsang akan menimbulkan ketakutan. 1996:62-63) (a) Faktor Libido (b) Faktor Kerisauan (c) Wujudnya pertarungan jiwa. Mengenai pertarungan pula. mazhab Kemanusiaan memberi sebab berlakunya pertarungan tersebut iaitu apabila terhalangnya kewujudan manusia. Sebaliknya rangsangan yang tidak sepatutnya wujud merupakan kerisauan sebagai rasa takut pada masa depan. Lain pula pendapat psikoanalisis yang mengatakan bahawa pertarungan adalah akibat pertarungan di antara penggerak-penggerak bagi memuaskan keinginan atau kerana ingin memenuhi tuntutan sosial hati atau super ego. Sementara psikoanalisis pula menyebut kerisauan adalah akibat amaran yang ditunjukkan kepada ‘ego’ terutama kepada perasaan yang tertekan dan tertimbus di bawah keadaan tidak sedar. kerisauan. ia akan memberi gerak balas dengan menggunakan helah bela diri yang akhirnya memberi kesan kepada reaksi. Manusia sentiasa positif untuk mencapai self-actualisation iaitu satu pertarungan di antara memenuhi kewujudan manusia itu dan halangan-halangan yang ditempuhinya. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 5 . identiti. Psikoanalisis mengatakan apabila libido dihalang. Mazhab Behaviorisme pula menyatakan bahawa kerisauan disebabkan oleh gerak balas perasaan takut yang tiba-tiba muncul. kekecewaan dan pertarungan. Sementara Mazhab Behaviorisme pula menekankan bahawa pertarungan rangsangan yang memiliki kekuatan dan membawa kepada gerak balas yang bertentangan iaitu satu menuju ke kanan dan satu lagi ke kiri.

Hassan Langgulung(1983:238) menyatakan bahawa mazhab-mazhab psikologi Barat yang di bawa oleh Psikoanalisis. penyelidik-penyelidik. libido. memenuhi tuntutan. oleh para klinisian. dari mana asalnya dan bagaimana bentuknya tidak menjadi tumpuan Barat. yang mengakibatkan psikologi Barat digolongkan sebagai sains tingkahlaku(Behavioural Science). syarikat-syarikat farmaseutikal dan pembuat-pembuat dasar. Behaviourisme dan Kemanusiaan yang kita pelajari tidak mengkaji jiwa tetapi akibatnya iaitu tingkahlaku. yang mementingkan tingkahlaku daripada jiwa. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 6 . Digunakan di Amerika Syarikat dan di kebanyakan negara di seluruh dunia. sedangkan ahli psikologi Barat mengatakan bahawa sakit mental akan timbul hanya apabila seseorang gagal mengawal. Apakah jiwa itu ada atau tiada. sesorang akan mendapat sakit mental apabila gagal menyempurnakan ibadat yang merupakan dorongan manusia. apakah dia. kerisauan dan pertarungan dalam jiwa mereka. agensi-agensi undang-undang dadah psikiatri. Para Pengkaji Barat telah menyediakan Buku Panduan Diagnostik dan Statistik Kekacauan Mental (DSM) dicetak oleh Persatuan Psychiatric Amerika dan menyediakan satu bahasa bersama dan kriteria standard untuk pengelasan gangguan mental. syarikatsyarikat insurans kesihatan.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Jadi nyata sekali perbezaan pendapat antara psikologi Barat dan Islam jauh berbeza di mana menurut pandangan Islam.

Gambar kulit buku DSM IV dan laporan akhbar: Buku panduan(DSM) ini berkembang dari sistem untuk mengutip statistik banci dan hospital psikiatri . serta mengeluarkan beberapa yang tidak dianggap lagi sebagai gangguan mental. Terdapat lima semakan sejak ia mula-mula diterbitkan dalam 1952. dan secara beransur-ansur memasukkan gangguan mental yang semakin bertambah.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________  DSM telah meraih kontroversi dan kritikan serta pujian. dan dari sebuah buku panduan dibangunkan oleh US Army . dan secara mendadak menyemak dalam 1980. Penyemakan terakhir ialah edisi keempat ("DSM-IV"). Edisi kelima ("DSM-V") kini dalam perundingan. yang paling ketara termasuk homoseksual. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 7 . diterbitkan pd tahun 1994. Satu “teks semakan" juga telah dihasilkan pada tahun 2000. dan dijangkakan penerbitannya pada bulan Mei 2013 . perancangan dan persediaan.

206-221) ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 8 . dan kebahagiaan di akhirat iaitu terhindar dari siksaan neraka dan memperolehi ganjaran syurga dari Allah SWT.2:48) zat keseluruhan . ketidakadilan. Roh digunakan dengan bermacam makna: pemberian hidup. wahyu & malaikat yang membawanya. unsur penggerak dan aktiviti sedar atau berfikir manusia. (49kali) Hassan Langgulung(1983:206-222) menyatakan menurut pandangan (teori) Islam pula. perbincangan ialah tentang dua kebahagiaan iaitu kebahagiaan di dunia iaitu terhindar dari segala macam kecelakaan. Mengenai kebahagiaan di akhirat. Cuma kehidupan sesudah mati untuk berperingkat-peringkat dan akhirnya berkekalan tiada kesudahan samada di syurga atau di neraka. Dalam Islam. Di dalam AlQuran. siksaan.(Hassan. bala bencana. AlQuran bermaksud terdiri daripada jiwa dan badan kerana manusia adalah gabungan jiwa dan badan yang akan menanggungnya samada celaka atau bahagia. Ia tidak menunjukkan pengerak-pengerak naluri tetapi terhad bagi bahagian yang disedari (144kal dalam AlQuran). Tuhan yang Agung. Begitu terdapat dua lagi perkara yang dapat menyelamatkan manusia iaitu syafa’at dan rahmat Allah. Qalb digunakan berkaitan dengan emosi dan akal pada manusia. (25 kali). roh dan aql (akal): Nafs dalam alQuran (Q.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Berbeza dengan Islam psikologi masih di panggil ilmu nafs iaini ilmu jiwa sejak awal lagi. (367kali). ‘Aql tidak disebut tetapi kata kerja ‘aqala bererti unsur pemikiran kepada manusia. qalb(hati). Dan jalan ke arah keselamatan atau kebahagiaan itu adalah melalui dua jalan iaitu keimaanan dan amal perbuatan. huru-hara dan segala macam penyakit dan bahaya. istilah jiwa digunakan untuk nafs(jiwa). penganiayaan. oleh kerana kesihatan mental adalah istilah baru di mana maksudnya menurut pemikir Islam ialah kebahagiaan atau keselamatan.

solat dan ‘uqubat (hukum hakam hudud. di mana ibadat merupakan tujuan penciptaan alam ini. jika tidak ia akan merosakkan diri. ta’zir) dan Melihat Pandangan Islam pengembangan sifat-sifat Tuhan pada manusia. Proses pengembangan potensi manusia. tujuan akhir pendidikan dan merupakan c) tujuan akhir manusia. dilakukan tanpa Sesetengah mereka mengatakan bahawa Cuma Mazhab Kemanusiaan Memberi kebebasan kepada umatnya tetapi dibatasi dengan sifat amanah. akhlak (moral). (Mazhab manusia Behaviourisme).10.78) a) Psikologi Barat Manusia dilahirkan semata-mata untuk memenuhi desakan-desakan naluri seks dan kelangsungan sahaja (Psikoanalisis). 1986:9. Cuma dalam hal mental. Juga ia mengatakan bahawa orang tidak sakit bukan bermakna ia sihat. Kesihatan Mental ialah : (A Kamal Manaf. AlQuran & Sunnah memberi garis panduan secara sistematik yang di sebut sebagai undang-undang syariah. yang termasuk di dalamnya Rukun Iman. seorang yang sihat boleh dilihat apabila seorang itu tidak mengalami gangguan jiwa dan penyakit mental Sekian ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Othman Alkaff 9 . sahaja mengatakan manusia itu bebas tetapi ada batasan kerana manusia itu alat atau memiliki tangggungjawab yang bersifat moral.(Kemanusiaan) Manusia memiliki kebebasan tetapi terbatas perbuatan batas. (Mazhab Behaviourisme). Pengembangan potensi sifat Allah adalah ibadat dan ibadat adalah pendidikan. sebagainya. Rukun Islam. b) (Kemanusiaan) Manusia boleh bertingkah laku sama ada secara positi atau negatif kerana manusia terdedahkan Pengembangan kepada potensi manipulasi merupakan persekitaran. Nota: untuk mengatur manusia supaya tunduk dan patuh dalam ketertiban sosial.Kesihatan Mental ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Perbezaan Kesihatan Mental antara pandangan Islam dan Psikologi Barat. jinayat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->