P. 1
Penggunaan Bahan-bahan 2d Dan 3d

Penggunaan Bahan-bahan 2d Dan 3d

|Views: 206|Likes:
Published by Azira Mhd Nor

More info:

Published by: Azira Mhd Nor on Jan 04, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2014

pdf

text

original

PENGGUNAAN BAHANBAHAN 2D DAN 3D

PENGENALAN
‡ Pengertian bahan 2D - Bahan 2D atau dua dimensi ialah bahanbahan visual yang dihasilkan di atas satu permukaan yang rata. - mempunyai dimensi lebar dan dimensi panjang.

- Boleh dihasilkan di atas permukaan kain, kertas, kaca dan sebagainya. - Contoh bahan 2D yang digunakan dalam sebagai media P&P : carta dan gambar foto.

JENIS-JENIS BAHAN 2D
1) Lukisan - Lakaran idea manusia yang disampaikan dalam bentuk komunikasi visual. - dilukis di atas permukaan rata sama ada di atas kain kanvas, papan, batu, kaca dan sebagainya yang menggabungkan penggunaan unsur-unsur seni.

boleh memberi gambaran keadaan atau konsep dengan tepat mengikut objektif P&P. .lukisan mesti tepat.. .penggunaan lukisan memerlukan guru lebih kreatif dlm menggambarkan maksud yang ingin disampaikan. . .boleh digunakan sebagai media pengajaran dalam proses P&P. jelas dan bermakna kepada murid supaya objektif P&P tercapai.

guru perlu menggunakan asas grafik sebagai asas penghasilan lukisan untuk menghasilkan lukisan yang menarik dan menepati kehendak.. .

.gambar foto menggambarkan peristiwa dan keadaan sebenar apa yang dirakamkan. .2) Gambar foto .boleh dihasilkan dlm bentuk hitam putih atau berwarna.dihasilkan melalui rakaman dengan kamera. .

. pemandangan. tumbuh-tumbuhan dan gambar abstrak.pelbagai jenis gambar boleh dihasilkan melalui gambar foto seperti rupa bentuk manusia..menimbulkan kesan emosi kerana gambar foto memperlihatkan keadaan sebenar. .

melalui penggunaan kamera digital.. . .penggunaan gambar foto dalam proses P&P boleh disesuaikan dalam semua peringkat pengajaran iaitu dari set induksi hingga ke penutup. gambar foto boleh dihasilkan dalam pelbagai saiz. .gambar foto dapat menyelesaikan masalah konsep-konsep abstrak kepada nyata.

.

carta jadual. contohnya carta organisasi. carta urutan.3) Carta -bahan 2 dimensi yang digunakan proses P&P. carta klasifikasi dan sebagainya. . .terdapat pelbagai jenis carta yang digunakan. carta masa.

.Menunjukkan hubungan atau rantaian struktur pentabiran atau pemerintahan di dalam satu organisasi kumpulan. Carta organisasi . .Menunjukkan hierarki sesuatu pentadbiran.

.

 Carta jadual . .Menunjukkan keterangan berdata atau bernilai yang memberi penerangan mengenai masa dan waktu suatu perkara atau peristiwa yang berlaku.

.

Juga dikenali sebagai carta alir. .Menerangkan tentang aliran sesuatu proses atau tindakan. . .Dihasilkan secara mendatar bagi menunjukkan perkembangan dan untuk mudah difahami setiap langkah-langkah satu persatu. Carta urutan .

.

Berguna untuk meringkaskan masa satu siri peristiwa yang telah berlaku. .Menggambarkan hubungan masa dan peristiwa. . Carta masa .

.

kumpulan dan sebagainya. peristiwa. Carta Klasifikasi .Digunakan untuk mengkelaskan atau menunjukkan kategori bahan-bahan tertentu. spesies dan taksonomi haiwan atau tumbuh-tumbuhan mengikut sifat. .

.

Mengandungi satu atau lebih mesej-mesej tertentu.Merupakan satu lukisan yang menggabungkan penggunaan ilustrasi dan muka taip yang dipersembahkan sebagai satu alat komunikasi visual. . .4) Poster .

..penggunaan ilustrasi dan muka taip perlu seimbang sejajar dengan mesej yang hendak disampaikan serta perlu mengandungi penegasan sama ada pada ilustrasi dan muka taip untuk menjadikan poster begitu berkesan.

..Mesej yang ringkas dan tersirat pada poster dapat memperkaya pengetahuan dan menggalakkan pemikiran yang kreatif dan kritis.Penggunaan poster dalam bilik darjah amat berkesan dalam menyampaikan mesej bagi sesuatu peristiwa atau aktiviti yang akan diadakan. .

.

.Boleh dibahagikan kepada dua iaitu : kad imbasan bergambar dan kad imbasan tulisan.Kad imbasan tulisan berukuran 1/8 daripada kertas manila. .Kad imbasan bergambar berukuran ¼ daripada kertas manila. .5) Kad imbasan .

.boleh dijadikan sebagai tugasan aktiviti dalam bilik darjah.maklumat di kad imbasan perlu jelas.boleh digunakan semasa set induksi hingga bahagian penutup. . ringkas dan tepat. . ..kebiasaannya kad imbasan dihasilkan di atas kepingan kadbod.

.

tinggi dan lebar BAHAN 3D ( 3 DIMENSI ) Mempunyai bentuk menyerupai bentuk sebenar sesuatu objek Ia boleh menyokong bahan lain seperti buku teks & menyumbang kpd pengalaman konkrit selain memberikan rangsangan untuk kreativiti & ekspresi. .Bahan-bahan yang mempunyai dimensi panjang.

Model Boneka Relia Diorama JENIS-JENIS BAHAN 3D Akuarium Mobail Terarium Topeng .

Mudah diperbuat & kos penghasilan murah Menggunakan kain. kayu. kertas. plastik BONEKA Murid terlibat secara aktif ( main peranan ) Memerlukan penyediaan skrip & kebolehan memainkan watak .

Boneka Sarung Tangan Sarung tangan boleh digubah menjadi badan dan anggota boneka Jari dimasukkan ke dalam sarung tangan itu dan gerakkan untuk menghidupkan anggota boneka Pergerakan jari mestilah selari dengan apa yang dituturkan pencerita .

.Boneka Lidi Boneka ini diperbuat daripada bahan yang keras atau tebal Lidi panjang diletakkan pada badanboneka termasuk pada anggota anggota tertentu yang bakal digerakka Boneka dijulang pada lidi utama dan lidi-lidi yang lain digoyangkan untuk menggerakkan anggota badan boneka tersebut.

ia ditempatkan di bahagian belakang satu skrin putih.Wayang Kulit Rupa bentuk boneka dilukis di atas kertas tebal. Lampu dinyalakan dan bayang-bayang boneka tersebut akan kelihatan di atas skrin . Semasa memainkan boneka ini. Lidi-lidi halus diletakkan pada tempattempat tertentu pada badan boneka itu. diwarnakan & bentuknya dipotong keluar.

tali-tali itu ditarik-tarik untuk membuat anggota-anggota boneka tersebut bergerak .Boneka Bertali ( marionette ) Diperbuat daripada bahan-bahan keras seperti papier mache. Tali-tali halus disambungkan ke bahagian-bahagian boneka yang boleh bergerak Semasa digunakan. plaster-of-Paris/ kayu.

plastisin dan getah .MODEL Model adalah binaan rupa bentuk bahan atau benda asal yang mungkin diperbuat daripada bahan keras seperti tanah liat.

MODEL OLOK-OLOK Diubahsuai dari rupa bentuk benda yang sebenarnya. MODEL KERATAN RENTAS Menunjukkan keratan rentas pada 1 bahagian tertentu pada benda. untuk menunjukkan pergerakan / perjalanan kerja pada benda asal itu. keratan rentas daun atau kulit manusia . untuk memperlihatkan rupa bentuk bahagian dalam benda tersebut.MODEL BERSKALA Saiz yang sama besar dengan benda asal / saiz yang lebih kecil dengan berpandukan skala pembesaran / pengecilan tertentu. keretapi dan kapal terbang enjin keretapi dan neraca.

Relia dapat membantu guru dalam bilik darjah untuk : 1) 2) 3) 4) menyampaikan maklumat mengemukan soalan menyediakan pengalaman hands-on memainkan peranan dalam fasa penilaian dalam pengajaran .RELIA Merupakan bahan-bahan yang sebenarnya.

Contoh : ikan dan serangga. . jentera dan lain-lain RELIA AWET Bahan-bahan hidup yang telah diawet dan disimpan di dalam bendalir kimia. dan masih hidup seperti cacing tanah. belalang dan sebagainya 2) Bahan sebenarnya yang kaku (bukan hidup) seperti mesin.RELIA ASLI 1) Bahan hidup yang sebenarnya. Contoh : Kutu Daun dan udang. SPESIMEN Sample atau contoh hidupan yang dapat mewakili kumpulan hidupan tertentu yang mempunyai sifat-sifat / ciri-ciri yang lazimnya terdapat pada kumpulan hidup tersebut.

DIORAMA .

plastisin.Persembahan pameran model-model yang disusun rapi supaya dapat menggambarkan keadaan / rupa bentuk satu situasi pemandangan asal. Boleh dihasilkan dengan mudah dengan menggunakan bahan-bahan seperti tanah liat. kepingan polisterin & bahan-bahan buangan lain .

TOPENG Topeng boleh diperbuat daripada kertas atau dengan menggunakan papier mach. Topeng amat sesuai untuk situasi main peranan atau lakonan .

AKUARIUM tempat untuk memelihara hidupan dalam air menggunakan bekas-bekas kaca / balang-balang plastik .

katak dan reptilia-reptilia kecil yang tidak berbahaya .TERARIUM digunakan untuk memelihara haiwanhaiwan kecil seperti mengkarung. kurakura kecil.

KELEBIHAN 3D DIGUNAKAN DALAM BILIK DARJAH Pelajar berpeluang untuk menimba ilmu pengetahuan tentang kebudayaan lain. Menggalakkan pelajar Kekangan masa untuk membina melibatkan diri dalam model. KEKANGAN GURU SEMASA MENGGUNAKAN BAHAN 3D Bahan 3D tidak mudah diperoleh di pasaran. . diorama atau objek pengalaman konkrit & tiruan. berpeluang membiasakan diri dalam menggunakan bahan 3D.

kegunaan dan ciri-ciri objek 3D serta teknikteknik pembinaannya.KELEBIHAN 3D DIGUNAKAN DALAM BILIK DARJAH KEKANGAN GURU SEMASA MENGGUNAKAN BAHAN 3D Pelajar diberi peluang untuk Perlu ada ruangan yang luas mengasah kemahiran-kemahiran untuk menyimpan bahan 3D yang agak besar. . belajar. Pelajar dapat mengenal pasti pelbagai bahan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->