P. 1
Penggunaan Bahan-bahan 2d Dan 3d

Penggunaan Bahan-bahan 2d Dan 3d

|Views: 206|Likes:
Published by Azira Mhd Nor

More info:

Published by: Azira Mhd Nor on Jan 04, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2014

pdf

text

original

Sections

  • MODEL
  • RELIA
  • DIORAMA
  • TOPENG
  • AKUARIUM
  • TERARIUM

PENGGUNAAN BAHANBAHAN 2D DAN 3D

PENGENALAN
‡ Pengertian bahan 2D - Bahan 2D atau dua dimensi ialah bahanbahan visual yang dihasilkan di atas satu permukaan yang rata. - mempunyai dimensi lebar dan dimensi panjang.

- Boleh dihasilkan di atas permukaan kain, kertas, kaca dan sebagainya. - Contoh bahan 2D yang digunakan dalam sebagai media P&P : carta dan gambar foto.

JENIS-JENIS BAHAN 2D
1) Lukisan - Lakaran idea manusia yang disampaikan dalam bentuk komunikasi visual. - dilukis di atas permukaan rata sama ada di atas kain kanvas, papan, batu, kaca dan sebagainya yang menggabungkan penggunaan unsur-unsur seni.

boleh memberi gambaran keadaan atau konsep dengan tepat mengikut objektif P&P. . . .boleh digunakan sebagai media pengajaran dalam proses P&P.lukisan mesti tepat.. jelas dan bermakna kepada murid supaya objektif P&P tercapai.penggunaan lukisan memerlukan guru lebih kreatif dlm menggambarkan maksud yang ingin disampaikan. .

. .guru perlu menggunakan asas grafik sebagai asas penghasilan lukisan untuk menghasilkan lukisan yang menarik dan menepati kehendak.

boleh dihasilkan dlm bentuk hitam putih atau berwarna. .2) Gambar foto .dihasilkan melalui rakaman dengan kamera. .gambar foto menggambarkan peristiwa dan keadaan sebenar apa yang dirakamkan. .

tumbuh-tumbuhan dan gambar abstrak. pemandangan.. . .menimbulkan kesan emosi kerana gambar foto memperlihatkan keadaan sebenar.pelbagai jenis gambar boleh dihasilkan melalui gambar foto seperti rupa bentuk manusia.

melalui penggunaan kamera digital. . .penggunaan gambar foto dalam proses P&P boleh disesuaikan dalam semua peringkat pengajaran iaitu dari set induksi hingga ke penutup. ..gambar foto dapat menyelesaikan masalah konsep-konsep abstrak kepada nyata. gambar foto boleh dihasilkan dalam pelbagai saiz.

.

contohnya carta organisasi.terdapat pelbagai jenis carta yang digunakan.3) Carta -bahan 2 dimensi yang digunakan proses P&P. carta masa. carta jadual. . carta urutan. . carta klasifikasi dan sebagainya.

. Carta organisasi .Menunjukkan hierarki sesuatu pentadbiran.Menunjukkan hubungan atau rantaian struktur pentabiran atau pemerintahan di dalam satu organisasi kumpulan. .

.

Menunjukkan keterangan berdata atau bernilai yang memberi penerangan mengenai masa dan waktu suatu perkara atau peristiwa yang berlaku. Carta jadual . .

.

Menerangkan tentang aliran sesuatu proses atau tindakan.Dihasilkan secara mendatar bagi menunjukkan perkembangan dan untuk mudah difahami setiap langkah-langkah satu persatu.Juga dikenali sebagai carta alir. Carta urutan . . . .

.

Menggambarkan hubungan masa dan peristiwa. . . Carta masa .Berguna untuk meringkaskan masa satu siri peristiwa yang telah berlaku.

.

kumpulan dan sebagainya.Digunakan untuk mengkelaskan atau menunjukkan kategori bahan-bahan tertentu. peristiwa. . spesies dan taksonomi haiwan atau tumbuh-tumbuhan mengikut sifat. Carta Klasifikasi .

.

. .Merupakan satu lukisan yang menggabungkan penggunaan ilustrasi dan muka taip yang dipersembahkan sebagai satu alat komunikasi visual.Mengandungi satu atau lebih mesej-mesej tertentu.4) Poster .

. .penggunaan ilustrasi dan muka taip perlu seimbang sejajar dengan mesej yang hendak disampaikan serta perlu mengandungi penegasan sama ada pada ilustrasi dan muka taip untuk menjadikan poster begitu berkesan.

.. .Penggunaan poster dalam bilik darjah amat berkesan dalam menyampaikan mesej bagi sesuatu peristiwa atau aktiviti yang akan diadakan.Mesej yang ringkas dan tersirat pada poster dapat memperkaya pengetahuan dan menggalakkan pemikiran yang kreatif dan kritis.

.

. .5) Kad imbasan .Kad imbasan bergambar berukuran ¼ daripada kertas manila.Kad imbasan tulisan berukuran 1/8 daripada kertas manila.Boleh dibahagikan kepada dua iaitu : kad imbasan bergambar dan kad imbasan tulisan. .

.kebiasaannya kad imbasan dihasilkan di atas kepingan kadbod. . .maklumat di kad imbasan perlu jelas. . ringkas dan tepat. .boleh digunakan semasa set induksi hingga bahagian penutup.boleh dijadikan sebagai tugasan aktiviti dalam bilik darjah.

.

tinggi dan lebar BAHAN 3D ( 3 DIMENSI ) Mempunyai bentuk menyerupai bentuk sebenar sesuatu objek Ia boleh menyokong bahan lain seperti buku teks & menyumbang kpd pengalaman konkrit selain memberikan rangsangan untuk kreativiti & ekspresi. .Bahan-bahan yang mempunyai dimensi panjang.

Model Boneka Relia Diorama JENIS-JENIS BAHAN 3D Akuarium Mobail Terarium Topeng .

kertas.Mudah diperbuat & kos penghasilan murah Menggunakan kain. plastik BONEKA Murid terlibat secara aktif ( main peranan ) Memerlukan penyediaan skrip & kebolehan memainkan watak . kayu.

Boneka Sarung Tangan Sarung tangan boleh digubah menjadi badan dan anggota boneka Jari dimasukkan ke dalam sarung tangan itu dan gerakkan untuk menghidupkan anggota boneka Pergerakan jari mestilah selari dengan apa yang dituturkan pencerita .

.Boneka Lidi Boneka ini diperbuat daripada bahan yang keras atau tebal Lidi panjang diletakkan pada badanboneka termasuk pada anggota anggota tertentu yang bakal digerakka Boneka dijulang pada lidi utama dan lidi-lidi yang lain digoyangkan untuk menggerakkan anggota badan boneka tersebut.

Wayang Kulit Rupa bentuk boneka dilukis di atas kertas tebal. Lidi-lidi halus diletakkan pada tempattempat tertentu pada badan boneka itu. ia ditempatkan di bahagian belakang satu skrin putih. diwarnakan & bentuknya dipotong keluar. Semasa memainkan boneka ini. Lampu dinyalakan dan bayang-bayang boneka tersebut akan kelihatan di atas skrin .

tali-tali itu ditarik-tarik untuk membuat anggota-anggota boneka tersebut bergerak . plaster-of-Paris/ kayu.Boneka Bertali ( marionette ) Diperbuat daripada bahan-bahan keras seperti papier mache. Tali-tali halus disambungkan ke bahagian-bahagian boneka yang boleh bergerak Semasa digunakan.

MODEL Model adalah binaan rupa bentuk bahan atau benda asal yang mungkin diperbuat daripada bahan keras seperti tanah liat. plastisin dan getah .

keratan rentas daun atau kulit manusia .MODEL BERSKALA Saiz yang sama besar dengan benda asal / saiz yang lebih kecil dengan berpandukan skala pembesaran / pengecilan tertentu. untuk menunjukkan pergerakan / perjalanan kerja pada benda asal itu. MODEL OLOK-OLOK Diubahsuai dari rupa bentuk benda yang sebenarnya. untuk memperlihatkan rupa bentuk bahagian dalam benda tersebut. keretapi dan kapal terbang enjin keretapi dan neraca. MODEL KERATAN RENTAS Menunjukkan keratan rentas pada 1 bahagian tertentu pada benda.

Relia dapat membantu guru dalam bilik darjah untuk : 1) 2) 3) 4) menyampaikan maklumat mengemukan soalan menyediakan pengalaman hands-on memainkan peranan dalam fasa penilaian dalam pengajaran .RELIA Merupakan bahan-bahan yang sebenarnya.

Contoh : ikan dan serangga. SPESIMEN Sample atau contoh hidupan yang dapat mewakili kumpulan hidupan tertentu yang mempunyai sifat-sifat / ciri-ciri yang lazimnya terdapat pada kumpulan hidup tersebut. dan masih hidup seperti cacing tanah. Contoh : Kutu Daun dan udang. jentera dan lain-lain RELIA AWET Bahan-bahan hidup yang telah diawet dan disimpan di dalam bendalir kimia. belalang dan sebagainya 2) Bahan sebenarnya yang kaku (bukan hidup) seperti mesin.RELIA ASLI 1) Bahan hidup yang sebenarnya. .

DIORAMA .

kepingan polisterin & bahan-bahan buangan lain .Persembahan pameran model-model yang disusun rapi supaya dapat menggambarkan keadaan / rupa bentuk satu situasi pemandangan asal. Boleh dihasilkan dengan mudah dengan menggunakan bahan-bahan seperti tanah liat. plastisin.

Topeng amat sesuai untuk situasi main peranan atau lakonan .TOPENG Topeng boleh diperbuat daripada kertas atau dengan menggunakan papier mach.

AKUARIUM tempat untuk memelihara hidupan dalam air menggunakan bekas-bekas kaca / balang-balang plastik .

TERARIUM digunakan untuk memelihara haiwanhaiwan kecil seperti mengkarung. katak dan reptilia-reptilia kecil yang tidak berbahaya . kurakura kecil.

diorama atau objek pengalaman konkrit & tiruan.KELEBIHAN 3D DIGUNAKAN DALAM BILIK DARJAH Pelajar berpeluang untuk menimba ilmu pengetahuan tentang kebudayaan lain. Menggalakkan pelajar Kekangan masa untuk membina melibatkan diri dalam model. . berpeluang membiasakan diri dalam menggunakan bahan 3D. KEKANGAN GURU SEMASA MENGGUNAKAN BAHAN 3D Bahan 3D tidak mudah diperoleh di pasaran.

KELEBIHAN 3D DIGUNAKAN DALAM BILIK DARJAH KEKANGAN GURU SEMASA MENGGUNAKAN BAHAN 3D Pelajar diberi peluang untuk Perlu ada ruangan yang luas mengasah kemahiran-kemahiran untuk menyimpan bahan 3D yang agak besar. kegunaan dan ciri-ciri objek 3D serta teknikteknik pembinaannya. belajar. . Pelajar dapat mengenal pasti pelbagai bahan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->