Perjuangan Tokoh UMNO

Dato¶ Onn Jaafarª

Dato¶ Onn Jaafar
‡ Merupakan pengasas UMNO. ‡ Mendapat pendidikan di Maktab Melayu Kuala Kangsar dan di England. ‡ Menjawat jawatan sebagai Pegawai Tadbir Johor dan merupakan seorang wartawan yang terkenal sebelum memimpin UMNO. ‡ Dilantik menjadi Menteri Besar Johor pada tahun 1946 keran berjaya memulihkan keamanan di Batu Pahat ketika berlakunya pergaduhan kaum yang dahsyat.

‡ Dato· Onn Jaafar merupakan orang pertama menyeru orang Melayu bersatu padu secara berorganisasi di peringkat nasional. ‡ Turut mencadangkan agar sebuah parti politik kebangsaan ditubuhkan untuk menentang Malayan Union. ‡ Dato· Onn Jaafar berjaya menganjurkan Kongres Melayu yan diadakan pada tahun 1946 di Kuala Lumpur. ‡ Sumbangan terbesar beliau ialah menyatukan orang Melayu di seluruh Semenanjung Tanah Melayu dan akhirnye berjaya menumbangkan Malayan Union. ‡ Telah menjelajah ke seluruh Semenanjung Tanah Melayu untuk menunjukkan kepada British tentang bantahan orang Melayu terhadap Malayan Union.

‡ Turut berjaya memujuk raja-raja Melayu supaya memulaukan upacara pelantikan Sir Edward Gent sebagai Gabenor Malayan Union. ‡ Dato· Onn Jaafar juga menjadi ahli jawatankuasa yang menggubal Perlembagaan UMNO pada tahun 1949 ‡ Telah mengambil beberapa perlembagaan parti yang terkenal dari luar negara untuk dijadikan panduan ‡ Dengan perlembagaan pertama itu, lUMNO menjadi sebuah parti politik yang sepenuhnya.

Disediakan oleh :

Nurain Hassanah
»&

Farah Dinah