http://larrijal.tripod.com/remaja/remaja.htm 6 feb 2011, 2.

31

APA ITU REMAJA Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain. PERUBAHAN KE ARAH KEDEWASAAN Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam badan. Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara sesaorang individu dengan individu yang lain. PERUBAHAN FIZIKAL PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA PEREMPUAN
y y y y y y

Buah dada (payudara) mula membesar. Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari. Punggung melebar menunjukkan ciri--ciri kewanitaan. Jerawat mula tumbuh. Mula didatangi haid Suara munkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang.

PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA LELAKI
y y y y y y

Suara menjadi garau. misai dan janggut mula tumbuh. Bahu dan dada menjadi bidang. jerawat mula tumbuh. Mengalami mimpi yang menghairahkan sehingga mengeluarkan air mani. Pengalaman inilah menunjukkan anda telah akhil baligh. zakar dan buah zakar mula membesar.

ORGAN REPRODUKTIF REMAJA PEREMPUAN

semenjak lahir sesaorang bayi perempuan mempunyai 4000.Tahukah anda. Bagaimanapun hanya kira-kira 350 hingga 400 ova sahaja akan matang dan boleh disenyawakan sepanjang hayat seorang wanita. ORGAN REPRODUKTIF REMAJA LELAKI .000 ova (sel telur).

KITARAN HAID HAID MENUNJUKKAN ORGAN REPRODUKTIF SEORANG GADIS TELAH MULA BERFUNGSI .

2. ova menjadi matang di dalam ovari. Tempoh adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang yang lain. Hari pertama kedatangan haid . Tuala wanita perlu di tukar selalu. Pada masa yang sama. Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari. lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus. Bungkus dan buang kedalam tong sampah. ova dibebaskan dari ovari. BAGAIMANA MENJAGA KEBERSI HAN SEMASA HAID Kebersihan peribadi semasa haid adalah amat penting. ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh. Semasa kedatangan haid seorang gadis itu perlu. Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. Tekanan dalam hidup. kecuali semasa mengandung. Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid. (jangan buant tuala wanita merata-rata). Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. y y y Mengunakan tuala wanita semasa haid. Membasuh kemaluan menggunakan sabun dan air. 4. HAID Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid(menopos). Akibat rangsangan hormon. Ketika pertengahan kitaran haid.1. Mandi dan bersihkan diri sekurang-kurangnya dua kali sehari. Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan: y y Gangguan emosi. Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperrna. 3. SEGUNGGUT .

perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak Menghancurkan masa depan remaja. Pada usia inilah pengaruh-pengaruh buruk yang berada di persekitaran seperti pergaulan bebas. pemakanan tidak sihat dan sebagainya cuba meracuni golongan remaja. lepak.Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. dapatkan rawatan dari klinik yang terdekat dengan anda. anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. y y y Perasaan ingin mencari identiti diri Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri Ingin mencuba perkara-perkara yng tidak pernah dilakukan sebelum ini. SOKONGAN SOSIAL . Bagaimana Cara Untuk Mengatasi Senggugut ? y y Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan berbaring. Tetapi. pengambilan dadah. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. dara dikaitkan dengan selaput dara. DARA Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetubuhan). merokok. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran. Bagi remaja perempuan. PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN: Perubahan. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih.perubahan lain yang tidak kurang penting adalah:. Penerimaan rakan sebaya adalah penting. pelajaran dan ugama adalah pedoman untuk menunjuk arah masa depan. Semasa menjangkau usia remaja. PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI Bersama perubahan fizikal. Namunbegitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan. Sekiranya tidak-dapat menahan sakit. Bimbingan keluarga. gadis itu tetap lagi dikatakan dara. muram dan cepat marah. Jika ini berlaku. akan berlaku perubahan emosi dan psikologi.

Dalam melalui saat-saat manis alam remaia. Nasi. cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang. Alam remaja penuh cabaran dan masalah.. Membantu remaja tidur lena di waktu malam. Anda Terpaksa membuat keputusan mengenai. tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka. Guru/ orang dewasa yang boleh dipercayai.. MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar.. anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya. Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah. sayur--sayuran. susu dan hasil tenusu serta kekacang. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda.. Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di pesekitaran anda TIDUR SECUKUPNYA Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. telur. BERSENAM SECARA TETAP y y y y Senaman akan: Menguatkan otot Menjadikan remaja segar pada waktu siang. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya. Oleh itu anda perlu selalu mandi dan mencuci rambut. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. y y y y Nilai yang ingin anda pilih Memilih rakan sebaya Arah masa depan anda Cita-cita anda . bijirin. anda akan lebih kerap berpeluh. Anda mungkin menghadapi tekanan utuk memilih antara peraturan ibubapa dengan Kemahuan anda sendiri. mi. Rakan sebaya: Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan: y y y Ibubapa.. ikan. keluarga dan masyarakat. buah-buahan. ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA lbubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang. daging. PEMAKANAN YANG SEIMBANG Jika anda mahu kelihatan ceria.

SYABAS! Anda adalah seorang remaja yang sihat. 2. 10. .Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. Tidak memandu laju/berlumba haram. . 5. . Mempunyai hubungan baik dengan ahli keluarga. . Ya Tidak . 6. Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja. Jika jawapan anda 'YA' bagi semua soalan di atas. 8. ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKAN SEKIRANYA ANDA. Anda boleh meminta bantuan dari:y y y y lbubapa Kaunselor Guru Doktor . Bil. dadah dan arak. Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan. 7. mental dan sosial semasa remaja. Luahkan perasaan anda dengan ibubapa HIASILAH DIRI ANDA DENGAN NILAI NILAI-MURNI y y y y y y Hormatilah orang-orang yang lebih tua dari anda. Amanah Dekatilah diri anda dengan ajaran agama. . Hindarkan diri dari pengaruh rokok. . . Tidak menggunakan dadah. . y y y Memahami mengenai perubahan fizikal. Bersenam tiga kali seminggu secara tetap. . Tidak melakukan hubungan seks sebelum nikah. . . . Makan pemakanan seimbang dan sihat. Menabung untuk masa depan anda. . 3. emosi. 9. . Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga. . 4. anda perlu mengubah gaya hidup anda. . Tidak merokok. Tidur dan rehat secukupnya. Aktiviti 1. Sekiranya anda menjawab 'Tidak' bagi satu soalan atau lebih. . Mampu mengendalikan tekanan dengan berkesan. . .Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda APAKAH ANDA MEMPUNYAI CIRI-CIRI REMAJA YANG SIHAT Cuba buat penilaian untuk diri anda sendiri mengikut senarai semak ini. Tidak meminum arak.

ANDA ADALAH HARAPAN NEGARA LENGKAPKAN DIRI ANDA UNTUK MENJADI PELAPIS GENERASI AKAN DATANG USIA REMAJA PENUH CABARAN SETIAP DETIK PERLU KEPUTUSAN SESETENGAH KEPUTUSAN PERLU DI BINCANG TANPA PENGAWASAN KEPUTUSAN PINCANG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful