P. 1
APA ITU REMAJA

APA ITU REMAJA

|Views: 45|Likes:
Published by zarinamddesa

More info:

Published by: zarinamddesa on Jan 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/24/2012

pdf

text

original

http://larrijal.tripod.com/remaja/remaja.htm 6 feb 2011, 2.

31

APA ITU REMAJA Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain. PERUBAHAN KE ARAH KEDEWASAAN Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam badan. Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara sesaorang individu dengan individu yang lain. PERUBAHAN FIZIKAL PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA PEREMPUAN
y y y y y y

Buah dada (payudara) mula membesar. Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari. Punggung melebar menunjukkan ciri--ciri kewanitaan. Jerawat mula tumbuh. Mula didatangi haid Suara munkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang.

PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA LELAKI
y y y y y y

Suara menjadi garau. misai dan janggut mula tumbuh. Bahu dan dada menjadi bidang. jerawat mula tumbuh. Mengalami mimpi yang menghairahkan sehingga mengeluarkan air mani. Pengalaman inilah menunjukkan anda telah akhil baligh. zakar dan buah zakar mula membesar.

ORGAN REPRODUKTIF REMAJA PEREMPUAN

Bagaimanapun hanya kira-kira 350 hingga 400 ova sahaja akan matang dan boleh disenyawakan sepanjang hayat seorang wanita.000 ova (sel telur). semenjak lahir sesaorang bayi perempuan mempunyai 4000. ORGAN REPRODUKTIF REMAJA LELAKI .Tahukah anda.

KITARAN HAID HAID MENUNJUKKAN ORGAN REPRODUKTIF SEORANG GADIS TELAH MULA BERFUNGSI .

Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperrna. Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan: y y Gangguan emosi. 3. (jangan buant tuala wanita merata-rata). ova dibebaskan dari ovari. Hari pertama kedatangan haid . Semasa kedatangan haid seorang gadis itu perlu. Tempoh adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang yang lain. lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus. Akibat rangsangan hormon. Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. Tekanan dalam hidup. BAGAIMANA MENJAGA KEBERSI HAN SEMASA HAID Kebersihan peribadi semasa haid adalah amat penting. ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh. Tuala wanita perlu di tukar selalu. kecuali semasa mengandung. ova menjadi matang di dalam ovari. 2.1. Mandi dan bersihkan diri sekurang-kurangnya dua kali sehari. Pada masa yang sama. y y y Mengunakan tuala wanita semasa haid. Bungkus dan buang kedalam tong sampah. Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. Ketika pertengahan kitaran haid. SEGUNGGUT . Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid. Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari. HAID Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid(menopos). Membasuh kemaluan menggunakan sabun dan air. 4.

Penerimaan rakan sebaya adalah penting. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran. Bimbingan keluarga. PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN: Perubahan. pelajaran dan ugama adalah pedoman untuk menunjuk arah masa depan. lepak. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. Bagaimana Cara Untuk Mengatasi Senggugut ? y y Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan berbaring.Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. Namunbegitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. SOKONGAN SOSIAL . dapatkan rawatan dari klinik yang terdekat dengan anda. Sekiranya tidak-dapat menahan sakit. gadis itu tetap lagi dikatakan dara. y y y Perasaan ingin mencari identiti diri Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri Ingin mencuba perkara-perkara yng tidak pernah dilakukan sebelum ini.perubahan lain yang tidak kurang penting adalah:. Semasa menjangkau usia remaja. Jika ini berlaku. DARA Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetubuhan). pemakanan tidak sihat dan sebagainya cuba meracuni golongan remaja. muram dan cepat marah. perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak Menghancurkan masa depan remaja. Tetapi. Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan. anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. pengambilan dadah. Pada usia inilah pengaruh-pengaruh buruk yang berada di persekitaran seperti pergaulan bebas. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih. Bagi remaja perempuan. akan berlaku perubahan emosi dan psikologi. dara dikaitkan dengan selaput dara. merokok. PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI Bersama perubahan fizikal.

.. sayur--sayuran. y y y y Nilai yang ingin anda pilih Memilih rakan sebaya Arah masa depan anda Cita-cita anda . Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan: y y y Ibubapa. tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka. anda akan lebih kerap berpeluh. susu dan hasil tenusu serta kekacang. bijirin. BERSENAM SECARA TETAP y y y y Senaman akan: Menguatkan otot Menjadikan remaja segar pada waktu siang. Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah. Guru/ orang dewasa yang boleh dipercayai. MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar. keluarga dan masyarakat.. telur. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya. Rakan sebaya: Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya. PEMAKANAN YANG SEIMBANG Jika anda mahu kelihatan ceria. Alam remaja penuh cabaran dan masalah.Dalam melalui saat-saat manis alam remaia. mi. Nasi.. Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di pesekitaran anda TIDUR SECUKUPNYA Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. buah-buahan. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda.. Membantu remaja tidur lena di waktu malam. Anda mungkin menghadapi tekanan utuk memilih antara peraturan ibubapa dengan Kemahuan anda sendiri. anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya. Oleh itu anda perlu selalu mandi dan mencuci rambut. Anda Terpaksa membuat keputusan mengenai. ikan. ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA lbubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang. daging.

. anda perlu mengubah gaya hidup anda. Tidak melakukan hubungan seks sebelum nikah. Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga. Mampu mengendalikan tekanan dengan berkesan. . . Hindarkan diri dari pengaruh rokok. 7.Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda APAKAH ANDA MEMPUNYAI CIRI-CIRI REMAJA YANG SIHAT Cuba buat penilaian untuk diri anda sendiri mengikut senarai semak ini. . Tidur dan rehat secukupnya. 9. Amanah Dekatilah diri anda dengan ajaran agama. Tidak memandu laju/berlumba haram. SYABAS! Anda adalah seorang remaja yang sihat. . . 3. Menabung untuk masa depan anda. Mempunyai hubungan baik dengan ahli keluarga. Tidak merokok. Tidak menggunakan dadah. 10. Bersenam tiga kali seminggu secara tetap. . Sekiranya anda menjawab 'Tidak' bagi satu soalan atau lebih. y y y Memahami mengenai perubahan fizikal. . Luahkan perasaan anda dengan ibubapa HIASILAH DIRI ANDA DENGAN NILAI NILAI-MURNI y y y y y y Hormatilah orang-orang yang lebih tua dari anda. . . emosi. 4. . . Tidak meminum arak. Jika jawapan anda 'YA' bagi semua soalan di atas. Makan pemakanan seimbang dan sihat. Aktiviti 1. . Ya Tidak . . 6. ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKAN SEKIRANYA ANDA. . . . 2.Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. mental dan sosial semasa remaja. . Anda boleh meminta bantuan dari:y y y y lbubapa Kaunselor Guru Doktor . Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan. 5. dadah dan arak. 8. Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja. Bil. .

ANDA ADALAH HARAPAN NEGARA LENGKAPKAN DIRI ANDA UNTUK MENJADI PELAPIS GENERASI AKAN DATANG USIA REMAJA PENUH CABARAN SETIAP DETIK PERLU KEPUTUSAN SESETENGAH KEPUTUSAN PERLU DI BINCANG TANPA PENGAWASAN KEPUTUSAN PINCANG .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->