http://larrijal.tripod.com/remaja/remaja.htm 6 feb 2011, 2.

31

APA ITU REMAJA Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain. PERUBAHAN KE ARAH KEDEWASAAN Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam badan. Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara sesaorang individu dengan individu yang lain. PERUBAHAN FIZIKAL PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA PEREMPUAN
y y y y y y

Buah dada (payudara) mula membesar. Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari. Punggung melebar menunjukkan ciri--ciri kewanitaan. Jerawat mula tumbuh. Mula didatangi haid Suara munkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang.

PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA LELAKI
y y y y y y

Suara menjadi garau. misai dan janggut mula tumbuh. Bahu dan dada menjadi bidang. jerawat mula tumbuh. Mengalami mimpi yang menghairahkan sehingga mengeluarkan air mani. Pengalaman inilah menunjukkan anda telah akhil baligh. zakar dan buah zakar mula membesar.

ORGAN REPRODUKTIF REMAJA PEREMPUAN

000 ova (sel telur). Bagaimanapun hanya kira-kira 350 hingga 400 ova sahaja akan matang dan boleh disenyawakan sepanjang hayat seorang wanita. semenjak lahir sesaorang bayi perempuan mempunyai 4000.Tahukah anda. ORGAN REPRODUKTIF REMAJA LELAKI .

KITARAN HAID HAID MENUNJUKKAN ORGAN REPRODUKTIF SEORANG GADIS TELAH MULA BERFUNGSI .

Mandi dan bersihkan diri sekurang-kurangnya dua kali sehari. 4. Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid. ova menjadi matang di dalam ovari. Ketika pertengahan kitaran haid. HAID Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid(menopos). Bungkus dan buang kedalam tong sampah. Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperrna. Pada masa yang sama. Semasa kedatangan haid seorang gadis itu perlu. ova dibebaskan dari ovari. 3.1. Tempoh adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang yang lain. y y y Mengunakan tuala wanita semasa haid. lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus. kecuali semasa mengandung. Hari pertama kedatangan haid . Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. BAGAIMANA MENJAGA KEBERSI HAN SEMASA HAID Kebersihan peribadi semasa haid adalah amat penting. Akibat rangsangan hormon. Tekanan dalam hidup. Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari. SEGUNGGUT . (jangan buant tuala wanita merata-rata). Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. 2. Tuala wanita perlu di tukar selalu. Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan: y y Gangguan emosi. ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh. Membasuh kemaluan menggunakan sabun dan air.

Bagi remaja perempuan. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran. anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. Pada usia inilah pengaruh-pengaruh buruk yang berada di persekitaran seperti pergaulan bebas. Jika ini berlaku.perubahan lain yang tidak kurang penting adalah:. akan berlaku perubahan emosi dan psikologi. gadis itu tetap lagi dikatakan dara. Tetapi. pengambilan dadah. PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN: Perubahan. SOKONGAN SOSIAL . dara dikaitkan dengan selaput dara. lepak. Semasa menjangkau usia remaja. PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI Bersama perubahan fizikal. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih.Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. y y y Perasaan ingin mencari identiti diri Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri Ingin mencuba perkara-perkara yng tidak pernah dilakukan sebelum ini. muram dan cepat marah. pelajaran dan ugama adalah pedoman untuk menunjuk arah masa depan. perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak Menghancurkan masa depan remaja. Namunbegitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. Bimbingan keluarga. DARA Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetubuhan). dapatkan rawatan dari klinik yang terdekat dengan anda. Penerimaan rakan sebaya adalah penting. pemakanan tidak sihat dan sebagainya cuba meracuni golongan remaja. Bagaimana Cara Untuk Mengatasi Senggugut ? y y Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan berbaring. Sekiranya tidak-dapat menahan sakit. merokok.

ikan.. cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang. anda akan lebih kerap berpeluh. PEMAKANAN YANG SEIMBANG Jika anda mahu kelihatan ceria. anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya. Membantu remaja tidur lena di waktu malam. Rakan sebaya: Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya. Nasi. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya.. ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA lbubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. telur. Anda mungkin menghadapi tekanan utuk memilih antara peraturan ibubapa dengan Kemahuan anda sendiri. tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka. daging. bijirin. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan: y y y Ibubapa. MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar. Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di pesekitaran anda TIDUR SECUKUPNYA Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. y y y y Nilai yang ingin anda pilih Memilih rakan sebaya Arah masa depan anda Cita-cita anda . Guru/ orang dewasa yang boleh dipercayai. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda. Anda Terpaksa membuat keputusan mengenai.. BERSENAM SECARA TETAP y y y y Senaman akan: Menguatkan otot Menjadikan remaja segar pada waktu siang. sayur--sayuran.. Oleh itu anda perlu selalu mandi dan mencuci rambut. Alam remaja penuh cabaran dan masalah.. keluarga dan masyarakat. mi. Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah. susu dan hasil tenusu serta kekacang.Dalam melalui saat-saat manis alam remaia. buah-buahan.

Tidak melakukan hubungan seks sebelum nikah.Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda APAKAH ANDA MEMPUNYAI CIRI-CIRI REMAJA YANG SIHAT Cuba buat penilaian untuk diri anda sendiri mengikut senarai semak ini. Luahkan perasaan anda dengan ibubapa HIASILAH DIRI ANDA DENGAN NILAI NILAI-MURNI y y y y y y Hormatilah orang-orang yang lebih tua dari anda. Anda boleh meminta bantuan dari:y y y y lbubapa Kaunselor Guru Doktor . anda perlu mengubah gaya hidup anda. Sekiranya anda menjawab 'Tidak' bagi satu soalan atau lebih. y y y Memahami mengenai perubahan fizikal. Tidak menggunakan dadah. . Aktiviti 1. Ya Tidak . Mempunyai hubungan baik dengan ahli keluarga. . . 4. Bil. Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga. mental dan sosial semasa remaja. 6. Hindarkan diri dari pengaruh rokok. Menabung untuk masa depan anda. . . . Makan pemakanan seimbang dan sihat. Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan. . . Tidak memandu laju/berlumba haram. . Tidur dan rehat secukupnya. SYABAS! Anda adalah seorang remaja yang sihat. . . 9. Jika jawapan anda 'YA' bagi semua soalan di atas. Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja. dadah dan arak. 8. . Mampu mengendalikan tekanan dengan berkesan. 10. Bersenam tiga kali seminggu secara tetap. 5. 7. . . 3. . . Amanah Dekatilah diri anda dengan ajaran agama. . 2. Tidak meminum arak. ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKAN SEKIRANYA ANDA. .Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. emosi. . Tidak merokok.

ANDA ADALAH HARAPAN NEGARA LENGKAPKAN DIRI ANDA UNTUK MENJADI PELAPIS GENERASI AKAN DATANG USIA REMAJA PENUH CABARAN SETIAP DETIK PERLU KEPUTUSAN SESETENGAH KEPUTUSAN PERLU DI BINCANG TANPA PENGAWASAN KEPUTUSAN PINCANG .