http://larrijal.tripod.com/remaja/remaja.htm 6 feb 2011, 2.

31

APA ITU REMAJA Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain. PERUBAHAN KE ARAH KEDEWASAAN Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam badan. Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara sesaorang individu dengan individu yang lain. PERUBAHAN FIZIKAL PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA PEREMPUAN
y y y y y y

Buah dada (payudara) mula membesar. Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari. Punggung melebar menunjukkan ciri--ciri kewanitaan. Jerawat mula tumbuh. Mula didatangi haid Suara munkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang.

PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA LELAKI
y y y y y y

Suara menjadi garau. misai dan janggut mula tumbuh. Bahu dan dada menjadi bidang. jerawat mula tumbuh. Mengalami mimpi yang menghairahkan sehingga mengeluarkan air mani. Pengalaman inilah menunjukkan anda telah akhil baligh. zakar dan buah zakar mula membesar.

ORGAN REPRODUKTIF REMAJA PEREMPUAN

000 ova (sel telur). Bagaimanapun hanya kira-kira 350 hingga 400 ova sahaja akan matang dan boleh disenyawakan sepanjang hayat seorang wanita. semenjak lahir sesaorang bayi perempuan mempunyai 4000. ORGAN REPRODUKTIF REMAJA LELAKI .Tahukah anda.

KITARAN HAID HAID MENUNJUKKAN ORGAN REPRODUKTIF SEORANG GADIS TELAH MULA BERFUNGSI .

Ketika pertengahan kitaran haid. SEGUNGGUT . Membasuh kemaluan menggunakan sabun dan air. Bungkus dan buang kedalam tong sampah. Pada masa yang sama. 2. Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. Semasa kedatangan haid seorang gadis itu perlu. Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari. Tekanan dalam hidup. lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus. y y y Mengunakan tuala wanita semasa haid. Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan: y y Gangguan emosi. Hari pertama kedatangan haid . ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh. HAID Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid(menopos). 3. ova menjadi matang di dalam ovari. Tempoh adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang yang lain. (jangan buant tuala wanita merata-rata). kecuali semasa mengandung. 4. BAGAIMANA MENJAGA KEBERSI HAN SEMASA HAID Kebersihan peribadi semasa haid adalah amat penting. Akibat rangsangan hormon. Mandi dan bersihkan diri sekurang-kurangnya dua kali sehari. Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid. Tuala wanita perlu di tukar selalu. Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperrna.1. ova dibebaskan dari ovari.

Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. dapatkan rawatan dari klinik yang terdekat dengan anda. akan berlaku perubahan emosi dan psikologi. muram dan cepat marah. pemakanan tidak sihat dan sebagainya cuba meracuni golongan remaja. DARA Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetubuhan). pelajaran dan ugama adalah pedoman untuk menunjuk arah masa depan. Namunbegitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. Bimbingan keluarga. Bagi remaja perempuan. Bagaimana Cara Untuk Mengatasi Senggugut ? y y Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan berbaring. lepak. Sekiranya tidak-dapat menahan sakit. gadis itu tetap lagi dikatakan dara. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran. y y y Perasaan ingin mencari identiti diri Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri Ingin mencuba perkara-perkara yng tidak pernah dilakukan sebelum ini. anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak Menghancurkan masa depan remaja. Penerimaan rakan sebaya adalah penting. PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI Bersama perubahan fizikal. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. SOKONGAN SOSIAL . Semasa menjangkau usia remaja. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih. merokok. Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan. Pada usia inilah pengaruh-pengaruh buruk yang berada di persekitaran seperti pergaulan bebas.perubahan lain yang tidak kurang penting adalah:. Jika ini berlaku. Tetapi. dara dikaitkan dengan selaput dara. PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN: Perubahan. pengambilan dadah.

Membantu remaja tidur lena di waktu malam. ikan. MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar. mi. Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di pesekitaran anda TIDUR SECUKUPNYA Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka. Nasi. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan: y y y Ibubapa. BERSENAM SECARA TETAP y y y y Senaman akan: Menguatkan otot Menjadikan remaja segar pada waktu siang. bijirin. telur.... buah-buahan. susu dan hasil tenusu serta kekacang. Anda mungkin menghadapi tekanan utuk memilih antara peraturan ibubapa dengan Kemahuan anda sendiri. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya. PEMAKANAN YANG SEIMBANG Jika anda mahu kelihatan ceria.Dalam melalui saat-saat manis alam remaia. y y y y Nilai yang ingin anda pilih Memilih rakan sebaya Arah masa depan anda Cita-cita anda . anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya. Anda Terpaksa membuat keputusan mengenai.. anda akan lebih kerap berpeluh. cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang.. ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA lbubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda. keluarga dan masyarakat. Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah. sayur--sayuran. Alam remaja penuh cabaran dan masalah. Rakan sebaya: Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya. Oleh itu anda perlu selalu mandi dan mencuci rambut. Guru/ orang dewasa yang boleh dipercayai. daging.

. 8. 2. . dadah dan arak. anda perlu mengubah gaya hidup anda. . . 3. Luahkan perasaan anda dengan ibubapa HIASILAH DIRI ANDA DENGAN NILAI NILAI-MURNI y y y y y y Hormatilah orang-orang yang lebih tua dari anda. . 4. Tidur dan rehat secukupnya. Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan. . . Bil. . . 9. Amanah Dekatilah diri anda dengan ajaran agama. Hindarkan diri dari pengaruh rokok. y y y Memahami mengenai perubahan fizikal.Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. . 7. Menabung untuk masa depan anda. Sekiranya anda menjawab 'Tidak' bagi satu soalan atau lebih. . Anda boleh meminta bantuan dari:y y y y lbubapa Kaunselor Guru Doktor . Tidak memandu laju/berlumba haram. 10. 6. Mempunyai hubungan baik dengan ahli keluarga. . mental dan sosial semasa remaja.Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda APAKAH ANDA MEMPUNYAI CIRI-CIRI REMAJA YANG SIHAT Cuba buat penilaian untuk diri anda sendiri mengikut senarai semak ini. . Tidak merokok. Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja. Tidak meminum arak. SYABAS! Anda adalah seorang remaja yang sihat. Tidak menggunakan dadah. Makan pemakanan seimbang dan sihat. . Ya Tidak . . emosi. ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKAN SEKIRANYA ANDA. 5. Mampu mengendalikan tekanan dengan berkesan. Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga. Bersenam tiga kali seminggu secara tetap. Jika jawapan anda 'YA' bagi semua soalan di atas. . Tidak melakukan hubungan seks sebelum nikah. Aktiviti 1. . . .

ANDA ADALAH HARAPAN NEGARA LENGKAPKAN DIRI ANDA UNTUK MENJADI PELAPIS GENERASI AKAN DATANG USIA REMAJA PENUH CABARAN SETIAP DETIK PERLU KEPUTUSAN SESETENGAH KEPUTUSAN PERLU DI BINCANG TANPA PENGAWASAN KEPUTUSAN PINCANG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful