http://larrijal.tripod.com/remaja/remaja.htm 6 feb 2011, 2.

31

APA ITU REMAJA Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain. PERUBAHAN KE ARAH KEDEWASAAN Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam badan. Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara sesaorang individu dengan individu yang lain. PERUBAHAN FIZIKAL PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA PEREMPUAN
y y y y y y

Buah dada (payudara) mula membesar. Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari. Punggung melebar menunjukkan ciri--ciri kewanitaan. Jerawat mula tumbuh. Mula didatangi haid Suara munkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang.

PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA LELAKI
y y y y y y

Suara menjadi garau. misai dan janggut mula tumbuh. Bahu dan dada menjadi bidang. jerawat mula tumbuh. Mengalami mimpi yang menghairahkan sehingga mengeluarkan air mani. Pengalaman inilah menunjukkan anda telah akhil baligh. zakar dan buah zakar mula membesar.

ORGAN REPRODUKTIF REMAJA PEREMPUAN

ORGAN REPRODUKTIF REMAJA LELAKI . semenjak lahir sesaorang bayi perempuan mempunyai 4000.000 ova (sel telur). Bagaimanapun hanya kira-kira 350 hingga 400 ova sahaja akan matang dan boleh disenyawakan sepanjang hayat seorang wanita.Tahukah anda.

KITARAN HAID HAID MENUNJUKKAN ORGAN REPRODUKTIF SEORANG GADIS TELAH MULA BERFUNGSI .

Akibat rangsangan hormon. SEGUNGGUT . y y y Mengunakan tuala wanita semasa haid.1. 2. HAID Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid(menopos). 3. BAGAIMANA MENJAGA KEBERSI HAN SEMASA HAID Kebersihan peribadi semasa haid adalah amat penting. Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. ova menjadi matang di dalam ovari. 4. Tempoh adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang yang lain. Mandi dan bersihkan diri sekurang-kurangnya dua kali sehari. Tuala wanita perlu di tukar selalu. Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid. kecuali semasa mengandung. Membasuh kemaluan menggunakan sabun dan air. Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan: y y Gangguan emosi. Tekanan dalam hidup. Semasa kedatangan haid seorang gadis itu perlu. lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus. Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperrna. Bungkus dan buang kedalam tong sampah. (jangan buant tuala wanita merata-rata). Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. Ketika pertengahan kitaran haid. Pada masa yang sama. ova dibebaskan dari ovari. ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh. Hari pertama kedatangan haid . Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari.

merokok. y y y Perasaan ingin mencari identiti diri Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri Ingin mencuba perkara-perkara yng tidak pernah dilakukan sebelum ini. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. Pada usia inilah pengaruh-pengaruh buruk yang berada di persekitaran seperti pergaulan bebas. dapatkan rawatan dari klinik yang terdekat dengan anda. Sekiranya tidak-dapat menahan sakit. SOKONGAN SOSIAL . Bimbingan keluarga. pengambilan dadah. Namunbegitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. Penerimaan rakan sebaya adalah penting. Bagi remaja perempuan. pemakanan tidak sihat dan sebagainya cuba meracuni golongan remaja. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran. pelajaran dan ugama adalah pedoman untuk menunjuk arah masa depan. dara dikaitkan dengan selaput dara. Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan. DARA Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetubuhan). Jika ini berlaku. Tetapi.Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. gadis itu tetap lagi dikatakan dara. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih. muram dan cepat marah. anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak Menghancurkan masa depan remaja. PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI Bersama perubahan fizikal. lepak. Semasa menjangkau usia remaja. Bagaimana Cara Untuk Mengatasi Senggugut ? y y Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan berbaring. PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN: Perubahan. akan berlaku perubahan emosi dan psikologi.perubahan lain yang tidak kurang penting adalah:.

. cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya. ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA lbubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang. keluarga dan masyarakat. Anda Terpaksa membuat keputusan mengenai. ikan. anda akan lebih kerap berpeluh. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. Oleh itu anda perlu selalu mandi dan mencuci rambut. buah-buahan. Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah. Nasi. PEMAKANAN YANG SEIMBANG Jika anda mahu kelihatan ceria. Guru/ orang dewasa yang boleh dipercayai. Membantu remaja tidur lena di waktu malam. anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya.. y y y y Nilai yang ingin anda pilih Memilih rakan sebaya Arah masa depan anda Cita-cita anda . MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar. telur. daging. susu dan hasil tenusu serta kekacang. Alam remaja penuh cabaran dan masalah. tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka. Anda mungkin menghadapi tekanan utuk memilih antara peraturan ibubapa dengan Kemahuan anda sendiri. bijirin.. BERSENAM SECARA TETAP y y y y Senaman akan: Menguatkan otot Menjadikan remaja segar pada waktu siang.Dalam melalui saat-saat manis alam remaia. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan: y y y Ibubapa... Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di pesekitaran anda TIDUR SECUKUPNYA Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. Rakan sebaya: Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda. sayur--sayuran. mi.

. Bersenam tiga kali seminggu secara tetap. 4. . emosi. . . 7. . mental dan sosial semasa remaja. Tidak meminum arak. Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja. dadah dan arak. . Hindarkan diri dari pengaruh rokok. SYABAS! Anda adalah seorang remaja yang sihat. Amanah Dekatilah diri anda dengan ajaran agama. Tidur dan rehat secukupnya. Tidak melakukan hubungan seks sebelum nikah. Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga. Jika jawapan anda 'YA' bagi semua soalan di atas. . Makan pemakanan seimbang dan sihat. . Luahkan perasaan anda dengan ibubapa HIASILAH DIRI ANDA DENGAN NILAI NILAI-MURNI y y y y y y Hormatilah orang-orang yang lebih tua dari anda. Anda boleh meminta bantuan dari:y y y y lbubapa Kaunselor Guru Doktor . Mampu mengendalikan tekanan dengan berkesan. Tidak memandu laju/berlumba haram.Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. . Mempunyai hubungan baik dengan ahli keluarga. Sekiranya anda menjawab 'Tidak' bagi satu soalan atau lebih. . . 2. 6. . 10. Aktiviti 1. 5. . anda perlu mengubah gaya hidup anda. Bil. . . Ya Tidak . Menabung untuk masa depan anda. 3. Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan. . Tidak merokok. Tidak menggunakan dadah. . 8. ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKAN SEKIRANYA ANDA. . y y y Memahami mengenai perubahan fizikal. . 9.Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda APAKAH ANDA MEMPUNYAI CIRI-CIRI REMAJA YANG SIHAT Cuba buat penilaian untuk diri anda sendiri mengikut senarai semak ini.

ANDA ADALAH HARAPAN NEGARA LENGKAPKAN DIRI ANDA UNTUK MENJADI PELAPIS GENERASI AKAN DATANG USIA REMAJA PENUH CABARAN SETIAP DETIK PERLU KEPUTUSAN SESETENGAH KEPUTUSAN PERLU DI BINCANG TANPA PENGAWASAN KEPUTUSAN PINCANG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful