http://larrijal.tripod.com/remaja/remaja.htm 6 feb 2011, 2.

31

APA ITU REMAJA Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain. PERUBAHAN KE ARAH KEDEWASAAN Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam badan. Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara sesaorang individu dengan individu yang lain. PERUBAHAN FIZIKAL PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA PEREMPUAN
y y y y y y

Buah dada (payudara) mula membesar. Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari. Punggung melebar menunjukkan ciri--ciri kewanitaan. Jerawat mula tumbuh. Mula didatangi haid Suara munkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang.

PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA LELAKI
y y y y y y

Suara menjadi garau. misai dan janggut mula tumbuh. Bahu dan dada menjadi bidang. jerawat mula tumbuh. Mengalami mimpi yang menghairahkan sehingga mengeluarkan air mani. Pengalaman inilah menunjukkan anda telah akhil baligh. zakar dan buah zakar mula membesar.

ORGAN REPRODUKTIF REMAJA PEREMPUAN

ORGAN REPRODUKTIF REMAJA LELAKI .000 ova (sel telur). semenjak lahir sesaorang bayi perempuan mempunyai 4000. Bagaimanapun hanya kira-kira 350 hingga 400 ova sahaja akan matang dan boleh disenyawakan sepanjang hayat seorang wanita.Tahukah anda.

KITARAN HAID HAID MENUNJUKKAN ORGAN REPRODUKTIF SEORANG GADIS TELAH MULA BERFUNGSI .

1. Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari. (jangan buant tuala wanita merata-rata). 2. Akibat rangsangan hormon. ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh. Ketika pertengahan kitaran haid. Bungkus dan buang kedalam tong sampah. lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus. SEGUNGGUT . y y y Mengunakan tuala wanita semasa haid. Membasuh kemaluan menggunakan sabun dan air. Tuala wanita perlu di tukar selalu. HAID Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid(menopos). 3. Tempoh adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang yang lain. Pada masa yang sama. ova menjadi matang di dalam ovari. Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid. Tekanan dalam hidup. ova dibebaskan dari ovari. Mandi dan bersihkan diri sekurang-kurangnya dua kali sehari. 4. Hari pertama kedatangan haid . Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan: y y Gangguan emosi. Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. kecuali semasa mengandung. BAGAIMANA MENJAGA KEBERSI HAN SEMASA HAID Kebersihan peribadi semasa haid adalah amat penting. Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. Semasa kedatangan haid seorang gadis itu perlu. Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperrna.

PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN: Perubahan. PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI Bersama perubahan fizikal. Jika ini berlaku. Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan. akan berlaku perubahan emosi dan psikologi. pelajaran dan ugama adalah pedoman untuk menunjuk arah masa depan. Sekiranya tidak-dapat menahan sakit. lepak. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih. merokok. Bimbingan keluarga. y y y Perasaan ingin mencari identiti diri Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri Ingin mencuba perkara-perkara yng tidak pernah dilakukan sebelum ini. anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. Pada usia inilah pengaruh-pengaruh buruk yang berada di persekitaran seperti pergaulan bebas. Semasa menjangkau usia remaja. dara dikaitkan dengan selaput dara. Bagaimana Cara Untuk Mengatasi Senggugut ? y y Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan berbaring.Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. pemakanan tidak sihat dan sebagainya cuba meracuni golongan remaja.perubahan lain yang tidak kurang penting adalah:. Bagi remaja perempuan. pengambilan dadah. DARA Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetubuhan). dapatkan rawatan dari klinik yang terdekat dengan anda. perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak Menghancurkan masa depan remaja. Namunbegitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran. muram dan cepat marah. Penerimaan rakan sebaya adalah penting. gadis itu tetap lagi dikatakan dara. SOKONGAN SOSIAL . Tetapi.

.. susu dan hasil tenusu serta kekacang. tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka. Guru/ orang dewasa yang boleh dipercayai. ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA lbubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang. PEMAKANAN YANG SEIMBANG Jika anda mahu kelihatan ceria. keluarga dan masyarakat. sayur--sayuran. BERSENAM SECARA TETAP y y y y Senaman akan: Menguatkan otot Menjadikan remaja segar pada waktu siang. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan: y y y Ibubapa.. ikan.. anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya.Dalam melalui saat-saat manis alam remaia. anda akan lebih kerap berpeluh. mi. y y y y Nilai yang ingin anda pilih Memilih rakan sebaya Arah masa depan anda Cita-cita anda . Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di pesekitaran anda TIDUR SECUKUPNYA Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. telur. Oleh itu anda perlu selalu mandi dan mencuci rambut. Alam remaja penuh cabaran dan masalah. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya. Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah. bijirin. MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar. cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang. buah-buahan. daging. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. Membantu remaja tidur lena di waktu malam. Nasi.. Anda mungkin menghadapi tekanan utuk memilih antara peraturan ibubapa dengan Kemahuan anda sendiri. Anda Terpaksa membuat keputusan mengenai. Rakan sebaya: Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya.

Makan pemakanan seimbang dan sihat. . Tidak menggunakan dadah. Sekiranya anda menjawab 'Tidak' bagi satu soalan atau lebih. . Tidak melakukan hubungan seks sebelum nikah. . 3. 9. . 5. Amanah Dekatilah diri anda dengan ajaran agama. Anda boleh meminta bantuan dari:y y y y lbubapa Kaunselor Guru Doktor . Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja. anda perlu mengubah gaya hidup anda. 7. dadah dan arak. . Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga. Tidak merokok. . Mampu mengendalikan tekanan dengan berkesan. . Tidak meminum arak. 6. Bersenam tiga kali seminggu secara tetap. . Aktiviti 1. Tidak memandu laju/berlumba haram. . Mempunyai hubungan baik dengan ahli keluarga. ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKAN SEKIRANYA ANDA. . Bil. Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan. Jika jawapan anda 'YA' bagi semua soalan di atas. SYABAS! Anda adalah seorang remaja yang sihat. . Ya Tidak . . Hindarkan diri dari pengaruh rokok. Luahkan perasaan anda dengan ibubapa HIASILAH DIRI ANDA DENGAN NILAI NILAI-MURNI y y y y y y Hormatilah orang-orang yang lebih tua dari anda. 2.Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda APAKAH ANDA MEMPUNYAI CIRI-CIRI REMAJA YANG SIHAT Cuba buat penilaian untuk diri anda sendiri mengikut senarai semak ini. emosi. . . . Tidur dan rehat secukupnya. . 8. mental dan sosial semasa remaja. . Menabung untuk masa depan anda.Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. y y y Memahami mengenai perubahan fizikal. 4. 10. . .

ANDA ADALAH HARAPAN NEGARA LENGKAPKAN DIRI ANDA UNTUK MENJADI PELAPIS GENERASI AKAN DATANG USIA REMAJA PENUH CABARAN SETIAP DETIK PERLU KEPUTUSAN SESETENGAH KEPUTUSAN PERLU DI BINCANG TANPA PENGAWASAN KEPUTUSAN PINCANG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful