http://larrijal.tripod.com/remaja/remaja.htm 6 feb 2011, 2.

31

APA ITU REMAJA Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain. PERUBAHAN KE ARAH KEDEWASAAN Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam badan. Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara sesaorang individu dengan individu yang lain. PERUBAHAN FIZIKAL PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA PEREMPUAN
y y y y y y

Buah dada (payudara) mula membesar. Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari. Punggung melebar menunjukkan ciri--ciri kewanitaan. Jerawat mula tumbuh. Mula didatangi haid Suara munkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang.

PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA LELAKI
y y y y y y

Suara menjadi garau. misai dan janggut mula tumbuh. Bahu dan dada menjadi bidang. jerawat mula tumbuh. Mengalami mimpi yang menghairahkan sehingga mengeluarkan air mani. Pengalaman inilah menunjukkan anda telah akhil baligh. zakar dan buah zakar mula membesar.

ORGAN REPRODUKTIF REMAJA PEREMPUAN

semenjak lahir sesaorang bayi perempuan mempunyai 4000. Bagaimanapun hanya kira-kira 350 hingga 400 ova sahaja akan matang dan boleh disenyawakan sepanjang hayat seorang wanita.000 ova (sel telur).Tahukah anda. ORGAN REPRODUKTIF REMAJA LELAKI .

KITARAN HAID HAID MENUNJUKKAN ORGAN REPRODUKTIF SEORANG GADIS TELAH MULA BERFUNGSI .

Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid. Semasa kedatangan haid seorang gadis itu perlu. Akibat rangsangan hormon. SEGUNGGUT . (jangan buant tuala wanita merata-rata). ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh. HAID Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid(menopos). Pada masa yang sama. Mandi dan bersihkan diri sekurang-kurangnya dua kali sehari. 2. y y y Mengunakan tuala wanita semasa haid. Tempoh adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang yang lain. ova menjadi matang di dalam ovari. BAGAIMANA MENJAGA KEBERSI HAN SEMASA HAID Kebersihan peribadi semasa haid adalah amat penting. Tekanan dalam hidup. Hari pertama kedatangan haid . Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan: y y Gangguan emosi. lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus. Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. kecuali semasa mengandung. 4. 3. ova dibebaskan dari ovari. Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari. Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. Tuala wanita perlu di tukar selalu. Bungkus dan buang kedalam tong sampah. Membasuh kemaluan menggunakan sabun dan air. Ketika pertengahan kitaran haid. Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperrna.1.

Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan. Bagi remaja perempuan. Tetapi. Sekiranya tidak-dapat menahan sakit. merokok. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran. y y y Perasaan ingin mencari identiti diri Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri Ingin mencuba perkara-perkara yng tidak pernah dilakukan sebelum ini. Pada usia inilah pengaruh-pengaruh buruk yang berada di persekitaran seperti pergaulan bebas. lepak. SOKONGAN SOSIAL . PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI Bersama perubahan fizikal. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih.Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. Jika ini berlaku. anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. Semasa menjangkau usia remaja. Penerimaan rakan sebaya adalah penting. dapatkan rawatan dari klinik yang terdekat dengan anda. Namunbegitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. DARA Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetubuhan). muram dan cepat marah. pengambilan dadah. PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN: Perubahan. Bimbingan keluarga. gadis itu tetap lagi dikatakan dara. pemakanan tidak sihat dan sebagainya cuba meracuni golongan remaja. perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak Menghancurkan masa depan remaja. dara dikaitkan dengan selaput dara. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. pelajaran dan ugama adalah pedoman untuk menunjuk arah masa depan. akan berlaku perubahan emosi dan psikologi.perubahan lain yang tidak kurang penting adalah:. Bagaimana Cara Untuk Mengatasi Senggugut ? y y Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan berbaring.

ikan. Guru/ orang dewasa yang boleh dipercayai. Anda mungkin menghadapi tekanan utuk memilih antara peraturan ibubapa dengan Kemahuan anda sendiri. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda. PEMAKANAN YANG SEIMBANG Jika anda mahu kelihatan ceria. susu dan hasil tenusu serta kekacang. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. keluarga dan masyarakat. telur. sayur--sayuran.. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan: y y y Ibubapa. Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah. tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka. anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya. anda akan lebih kerap berpeluh. ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA lbubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang. BERSENAM SECARA TETAP y y y y Senaman akan: Menguatkan otot Menjadikan remaja segar pada waktu siang.. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya.. MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar. bijirin. Alam remaja penuh cabaran dan masalah.. Rakan sebaya: Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya. Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di pesekitaran anda TIDUR SECUKUPNYA Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. Membantu remaja tidur lena di waktu malam. buah-buahan.. y y y y Nilai yang ingin anda pilih Memilih rakan sebaya Arah masa depan anda Cita-cita anda . mi. Oleh itu anda perlu selalu mandi dan mencuci rambut. cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang. daging. Anda Terpaksa membuat keputusan mengenai.Dalam melalui saat-saat manis alam remaia. Nasi.

. Sekiranya anda menjawab 'Tidak' bagi satu soalan atau lebih. Menabung untuk masa depan anda. . Mempunyai hubungan baik dengan ahli keluarga. Anda boleh meminta bantuan dari:y y y y lbubapa Kaunselor Guru Doktor . . Bil. . Ya Tidak . ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKAN SEKIRANYA ANDA. . 7. dadah dan arak. Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja. Tidur dan rehat secukupnya. Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga. SYABAS! Anda adalah seorang remaja yang sihat. Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan. . Mampu mengendalikan tekanan dengan berkesan. . y y y Memahami mengenai perubahan fizikal. . . Aktiviti 1. emosi. Luahkan perasaan anda dengan ibubapa HIASILAH DIRI ANDA DENGAN NILAI NILAI-MURNI y y y y y y Hormatilah orang-orang yang lebih tua dari anda. . . . . . . Amanah Dekatilah diri anda dengan ajaran agama. Makan pemakanan seimbang dan sihat. Tidak merokok. Tidak meminum arak.Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda APAKAH ANDA MEMPUNYAI CIRI-CIRI REMAJA YANG SIHAT Cuba buat penilaian untuk diri anda sendiri mengikut senarai semak ini. 10. . Bersenam tiga kali seminggu secara tetap. Tidak memandu laju/berlumba haram. 4. 3. . 6. mental dan sosial semasa remaja. anda perlu mengubah gaya hidup anda. . Tidak menggunakan dadah. 9. Tidak melakukan hubungan seks sebelum nikah. 8. Jika jawapan anda 'YA' bagi semua soalan di atas. .Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. 2. Hindarkan diri dari pengaruh rokok. 5.

ANDA ADALAH HARAPAN NEGARA LENGKAPKAN DIRI ANDA UNTUK MENJADI PELAPIS GENERASI AKAN DATANG USIA REMAJA PENUH CABARAN SETIAP DETIK PERLU KEPUTUSAN SESETENGAH KEPUTUSAN PERLU DI BINCANG TANPA PENGAWASAN KEPUTUSAN PINCANG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful