P. 1
Kertas Kerja Merentas Desa 2012

Kertas Kerja Merentas Desa 2012

|Views: 394|Likes:
Published by abyayg

More info:

Published by: abyayg on Jan 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/03/2013

pdf

text

original

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TAMAN TUANKU JAAFAR KERTAS KERJA

PERTANDINGAN KAWAD KAKI PERINGKAT SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TAMAN TUANKU JAAFAR 2012

TARIKH : 7 MAC 2012 HARI : RABU MASA : 1.30 – 6.30 petang TEMPAT : PADANG SMK TAMAN TUANKU JAAFAR

1

0 OBJEKTIF 2.2 3. Taman Tuanku Jaafar. Jenis pertandingan secara undian mengikut giliran. masa dan tempat pertandingan adalah seperti berikut : 3. daya saing dan jaya juang yang tinggi di kalangan pelajar. Taman Tuanku Jaafar 4.1.30 – 6.0 PENGENALAN Pertandingan kawad kaki adalah sebahagian daripada kurikulum yang terdapat dalam pasukan beruniform. 2 . 3.3 Pengelolaan di kendalikan oleh Unit Kokurikulum SMK. Aktiviti ini dilaksanakan setiap tahun dan dapat meningkatkan minat pelajar untuk terus bergiat secara aktif disamping aktiviti yang lain.4 Mengukuhkan nilai-nilai disiplin di kalangan pelajar dan membantu mengurangkan malasah sosial remaja. 2.2 4. MASA DAN TEMPAT PERTANDINGAN Tarikh.3 2. negeri dan kebangsaan. Peraturan pertandingan tertakluk kepada syarat dan peraturan kawad kaki yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.1 2.1 4.30 petang : Tapak Perhimpnan SMK. Bagi mempertingkat usaha memperluas penyertaan pelajar dan dapat mewujudkan persaingan yang sihat maka pertandingan ini diadakan.3 Tarikh Masa Tempat : 7 Mac 2012 : 1.2 2.0 PERATURAN DAN SYARAT PERTANDINGAN 4. daerah. Membina dan memupuk nilai-nilai kerjasama.1 3.0 TARIKH. Menggalakkan kegiatan pasukan beruniform di sekolah Meningkatkan minat pelajar untuk bergiat aktif dalam pasukan beruniform di peringkat sekolah. Pemenang mengikut markah yang tertinggi merangkumi markah persediaan kawad statik. kawad dinamik dan kawad formasi.

2 6. 6. Masa pertandingan diambil kira daripada bermula dengan bahas hukuman “Buka barisan dan tamat apabila platun dibawa keluar dari litar padang kawad.1 5.2 Terbuka kepada semua pasukan-pasukan pakaian seragam di SMK.5. 8.0 PENDAFTARAN 6.0 MASA 7.1 7. Taman Tuanku Jaafar.2 Masa persembahan bagi setiap platun tidak krang daripada 12 minit dan tidak melebihi 15 minit. Setiap platun yang didaftarkan mestilah terdiri daripada jantina yang sama sahaja dan percampuran antara lelaki dan perempuan tidak dibenarkan. 7.0 PENYERTAAN 5.1 6.3 Anggota pasukan keta platun mestilah terdiri daripada pelajar yang sedang menuntut di SMK.0 ANGGARAN KOS PERBELANJAAN BIL PERKARA ANGGARAN JUMLAH 3 . Jumlah anggota bagi sesebuah platun yang didaftarkan hendaklah tidak kurang daripada 31 orang dan tidak melebihi 37 orang. Taman Tuanku Jaafar Penyertaan boleh terdiri daripada dua pasukan iaitu pasukan putera dan puteri bagi badan beruniform yang boleh mempunyai keahlian murid lelaki dan perempuan.

Banu a/p R. . Hjh Zainab bt Mohd Nasir En. Akashah bin Ismail Tn. Selvaraja (K) Cik Tamil Selvi a/p Subramaniam Pn. 6 Pertolongan cemas Pn. Yusrina Hanim bt Mohd Yunus (K) Pn. Uthamakumaran A/L Sinnathamby .Surat jemputan tetamu (VIP:YDP PIBG. Siti Mazlina bt Kamaruzaman Bidang Tugas . . dll) dan surat makluman ibu bapa. Hjh Zainiawati bt Zakaria PBSM . cenderahati dan sijil.Menyambut kehadiran tetamu.Menguruskan makanan dan minuman yang telah ditetapkan.Menyerahkan buku program kepada tetamu dan pengawai bertugas. Hj Zakaria bin Ismail Pn. sebelum hari kejohanan.Mengesahkan kehadiran tetamu.Memastikan sijil untuk pemenang juga disediakan. .Merancang menu dan menyediakan anggaran perbelanjaan untuk jamuan VIP dan pengawai bertugas.Bersedia terhadap sebarang masalah. Norlela bt Abd Wahid Pn. Noridah bt Noordin (K) Pn. 4 . semasa dan selepas kejohanan berlangsung. . . Radziah bt. 2 Sambutan En.Memberi bantuan bantu mula sebelum melapor segara kepadaperonda keselamatan. 4 Jamuan Pn. . Kalaiselvam A/L Muniandi 3 Hadiah dan Sijil Pn.Menyusun hadiah. .Memastikan hadiah pusingan. Rohayu bt Mustafa (K) Pn. .Memastikan cenderahati untuk tetamu VIP disediakan. Wakil PPD. hadiah individu telah siap sebelum hari kejohanan. .Bil 1 Jemputan AJK / PEGAWAI Pn. . Rais bin Yusop En.Merancang tempat untuk meletak anggotaanggota bertugas. . Husin 5 Disiplin ( Guru – guru disiplin) En. Nurmala bt Kasdanon .Memastikan keperluan First Aid Kit mencukupi. Omar bin Ahmad En.Membantu mengawal disiplin pelajar sebelum.

Romzi bin Tokiman (K) En. . .Mengambil gambar aktiviti merentas desa 8 Dokumentasi Cik Chitra Devi A/P Balaraman Pn.Menyediakan peralatan-peralatan yang akan digunakan pada hari kejohanan.7 Siaraya.Mengambil gambar sepanjang kejohanan di trek dan dataran. Noor Azian bt Abd hani Kelab Lensa 11 Quater master En. Shahrulnizam bt Abdul Rahim (K) 30 orang pelajar QM . . Mohd Hafiz bin Ahmad 9 10 Fotografi Pn.Menyediakan laporan kejohanan Membantu di bahagian keputusan rasmi .Menjadi pengacara majlis sebelum bermula kejohanan. Hjh Ruzita bt Moharad Dibantu oleh pekerja sekolah 5 .Adham bin T. Farah Anom bt Nayan (K) Pn.Menyediakan dokumentasi setelah kejohanan berakhir. . Khairuddin bin Mansor Pengawas sekolah .Menyediakan plastik sampah untuk memastikan kebersihan selepas kejohanan. Zainul Rashid Quater Master 13 Persiapan tempat majlis penyampaian hadiah dan kebersihan Pn. Elizabeth Parameswary Juru acara Pn. • Menyimpan segala peralatan selepas selesai kejohanan • 5 meja kecil dan 5 kerusi untuk pencatat keputusan • 8 kerusi untuk penyediaan lorong • Khemah dipadang dan5 lorong peserta .Menjadi pengacara majlis untuk penyampaian hadiah sehingga majlis bersurai . .A sistem untuk juruacara berfungsi dengan baik.Menyediakan keperluan seperti berikut pada hari kejohanan: • Pentas mini • Menyediakan ‘back drop’ • 1 meja hadiah • Kerusi panjang disusun seperti majlis perhimpunan .Menyediakan radio untuk muzik aerobik . Shara’yah bt Mansor En.Memastikan P.Menyediakan 30 QM yang akan bertindak sebagai penolong pengawai pada hari kejohanan. seranta En. 12 Teknik dan alatan Mohd Ridwan bin Ab Ghani (K) YM T. Sabariah bt Seman (K) Pn.

. . Seman 15L = En. Norazian bt Mustaffar Kamar Pn. dan yang mengawal lalulintas.Membantu menunjuk arah laluan pelajar . .Membawa bendera merah sebelum larian dimulakan. Mohd Nizam bin Maarum . Alias b. Ahmad Saifuddin bin Abd Wahab 18P = En. . . .Membantu mengawal lalulintas . W. Hadzri bin Mohd Aris 15P = En.Membawa bendera merah sebelum bergerak ke check point . Noraishah bt Safiei - riben. . Menyediakan 100 riben berwarna merah untuk (check point 1) Memberikan riben kepada 100 orang pelajar pertama (L 15) yang melalui check point Membawa bendera merah sebelum bergerak ke check point Membantu menunjuk arah laluan pelajar .Bertanggungjawab meronda di sekitar laluan pusat-pusat semak. Ismail b. Rafeah bt Mohd Yusof Pn.14 Marshall 18 L = En. Mohamad Darus b Yusof 16 Buku program Cik Norsilawati bt Aris (K) Pn.Menyerahkan buku program kepada jawatankuasa sambutan. Yazid bin Yusof En.Menyediakan buku program pada hari kejohanan.Merancang pengawai yang akan memberikan riben. pengawas laluan dan pertugas trafik.Menyediakan draf buku program.Membawa bendera merah sebelum rondaan.Membantu mengawal lalulintas . Fadzilla bt Mustafa Johari 18 Check point 2 (P 15) En. .Menjadi pemandu arah bagi kelompok hadapan kumpulan pelepas setiap ketegori hingga tiba ke garisan penamat. .Merancang pengawai yang akan memberikan - 15 Peronda keselamatan En. Azmi bin Abdul Aziz (K) Pn. Sharifah Kamariah bt Wan Morsidi 17 Check point 1 (L 15) Chin Tsae Yun (K) Pn.Menyediakan 100 riben berwarna hijau untuk (check point 2) Memberikan riben kepada 100 orang pelajar pertama (P 15) yang melalui check point 6 . Abdullah (K) En. dan yang mengawal lalulintas. .Memastikan pengawai-pengawai bertugas lengkap dengan kelengkapan masing-masing.Menyelaras tugas peronda keselamatan.

Menyediakan kad kedudukan untuk setiap kelas umur (kedudukan 1-50).Merancang pengawai yang akan memberikan riben. Haliza bt Selamat Pn. dan yang mengawal lalulintas . . Rohayati bt Zainal Abidin Pn.Membawa bendera merah sebelum bergerak ke check point . Hamed b. Zarita bt Zakaria (L15) Pn.Membawa bendera merah sebelum bergerak ke check point .Membantu mengawal lalulintas . Marsita bt Abu Samah (K) (P15) Pn. . Jarayah bt. Yacob (YDP PIBG) 21 Hakim penamat Pn. Jais (L18) . dan yang mengawal lalulintas .19 Check point 3 (L 18) En.Mengarahkan peserta tadi ke lorong pencatat keputusan mengikut kelas umur mereka.Merancang pengawai yang akan memberikan riben.Menyediakan 100 riben berwarna kuning untuk (check point 3) Memberikan riben kepada 100 orang pelajar pertama (L 18) yang melalui check point 19 Check point 4 (P 18) Pn. Nur Zanaziah bt Mohd Nor (K) Pn. Rupidah bt Ibrahim .Membantu menunjuk arah laluan pelajar .Membantu menunjuk arah laluan pelajar .Mengesan kedudukan peserta yang melintasi garis penamat dan memberikan kad kedudukan.Menyediakan 100 riben berwarna biru untuk (check point 4) Memberikan riben kepada 100 orang pelajar pertama (P 18) yang melalui check point 20 Pelepas / penamat En. Davarasan A/L Shanmugam (K) Pn. . Moganambal a/p Munusamy . Norhanisah bt Che Amat (P18) Pn.Melepaskan para peserta 7 .Membantu mengawal lalulintas .

Lelaki K2.Membahagikan pegawai yang akan mencatat masa. M Pakyavathy A/P Muniandy (K) Pn. Vasanthimalar a/p Kandasamy (12) En. Nora’ni bt Othman Pn. Boon @ Embun bt Eli (3) Cik Lim Set Lin (4) Pn. Josiena bt Salleh Jolhie Pn. Noor Arini bt Rodzi (5) Pn.Membantu menjaga laluan trafik . Mogan a/l Balakrishnan (13) 8 . . Norliza bt Mohd Noh Pn. Nur Zafirah bt Shafie (9) Pn. .Mendapatkan borang penjaga masa bagi setiap kategori. Hjh Rosiah bt Hassan Pn. .Memeriksa kad kedudukan peserta dan warna riben yang diterima mengikut kategori peserta serta mengumpul riben. (Rujuk nombor pada trek laluan) . Ng Hooi Sen Pn. Latifah bt Abdul Rahman Pn.22 Hakim pencatat / keputusan rasmi Pn.Mendapatkan borang markah daripada setiusaha dan mengisi data yang diperlukan. 23 Hakim penjaga masa Pn. .Melaporkan segala kejadian yang membabitkan para peserta kepada Ketua pengawas laluan dan peronda yang bertugas 24 Pengawas stesen En.Menyediakan 4 kaunter mengikut kelas umur yang berbeza. Julianna bt Hassan (6) Cik Anitha a/p Ponnaiah (7) En. Hjh Junaidah bt Jamaludin .Membawa bendera merah sebelum bergerak ke laluan-laluan yang telah ditetapkan. serah keputusan kepada pengarah kejohanan. . Hasliza bt Abu Setaman . Lelaki K1. .Membahagikan pengawai yang akan mencatat keputusan dan pengawai yang mengatur barisan para pemenang. Zawiah bt Kasim Pn. Asyirah bt Zakaria (2) Pn. Fadhilah bt Hashim (K) Cik Nurul Ain bt mat Hussin Pn. Sahida bt Sohor Pn. Normala bt Kasim Pn. Faridah bt Ja’afar Pn. Normah bt Yahya (10) Pn.Setelah selesai.Memastikan ‘stopwatch’ yang mencukupi bagi setiap kategori.Membantu menunjuk arah laluan pelajar . Perempuan K1 dan Perempuan K2. Norafipah bt Mohd Nor Pn. Paramasivam A/L Velaudan (8) Pn. Siti Ruhani bt Abd Samat (11) Pn. . . Malek bin Rashid (K) (1) Pn. Jamaliah bt Mohamad Pn.Memastikan masadicatatkan dengan betul.

Yati Syuhaida bt Yazid 10 orang kadet polis .4 Siaraya (AJK siaraya) Fotografi (AJK fotografi) Persiapan tempat (AJK persiapan tempat) Keselamatan (AJK keselamatan) 9. Suhasni bin Hayani (K) Cik Khalila bt Khudri (LAKSAMANA) Cik Siti Noratiqah bt Abd Padzil Pn. semasa acara dijalankan. Suzita bt Mohd resad Pn. . Azmi bin Ahmad (K) Pn.Menyediakan kad rumah sukan untuk semua peserta (di cop rumah sukan) 26 Trafik Pn. Chanthakkumari (K) Cik Siti Sarina bt Razali (SYAHBANDAR) En.Menjaga kebajikan atlit rumah sukan masingmasing.25 Guru rumah sukan (BENDAHARA) En. ( Serahkan senarai kepada setiusaha kejohanan selepas kejohanan).2 8.Mengenalpasti dan menyenaraikan pelajar yang sakit dan tidak dapat mengambil bahagian. Norsham bt Adam (TEMENGGONG) Pn.Memastikan disiplin ahli rumah sukan semasa kejohanan berlangsung. Mastura bt Abdullah .Memastikan semua lalulintas selamat sebelum. 9 . .0 KEPERLUAN PERALATAN 8.Menyediakan minuman kepada atlit rumah yang mengambil bahagian sepanjang kejohanan. 8.1 8.0 PENUTUP Terima kasih diucapkan di atas segala kerjasama dari pihak guru dan pihak-pihak lain yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan program ini. .3 8. .

.. GURU PENOLONG KANAN KOKURIKULUM. AKASHAH B. ISMAIL.. SETIAUSAHA KOKURIKULUM..... 10 .... 71450 SEREMBAN. GURU PENOLONG KANAN 1.... SMK TAMAN TUANKU JAAFAR............ 71450 SEREMBAN.. 71450 SEREMBAN. Permohonan diluluskan oleh: EN....Disediakan oleh : NURULHUDA BT A JABAR.NEGERI SEMBILAN .... SMK TAMAN TUANKU JAAFAR. SMK TAMAN TUANKU JAAFAR.NEGERI SEMBILAN ……………………………………......HJH ZAINAB BT MOHD NASIR....NEGERI SEMBILAN …………………………………… Disokong oleh : PN....

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->