P. 1
Teks Pidato Bahasa Jiwa Bangsa 2

Teks Pidato Bahasa Jiwa Bangsa 2

5.0

|Views: 8,409|Likes:
Published by Noor Azrima

More info:

Published by: Noor Azrima on Jan 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2016

pdf

text

original

Bismillahirahmanirrahim..

Andai patah sayap rajawali,bertongkat jua saya ke mari,bukan kerana ingin bermimpi,tetapi untuk membawa anda semua menyelami mauduk pidato yang berbunyi µBahasa Jiwa Bangsa¶.Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh,Sambutlah Salam Sejahtera,Salam Satu Malaysia. Semarak kasih,sekalung budi Tuan Pengerusi Majlis,barisan panel hakim yang arif lagi berkarisma,penjaga masa setia pada saat dan ketikanya,dif-dif kehormat,seterusnya para hadirin pencetus revolusi minda yang saya muliakan. Sebelum kaki mengorak langkah lebih jauh,izinkan saya mendefinisikan tajuk pidato saya.Menurut kamus Bahasa Malaysia keluaran Dewan Bahasa dan Pustaka.Bahasa ditakrifkan sebagai sistem lambang bunyi suara.Jiwa pula merupakan roh atau nyawa.Seterusnya Bangsa dapat didefinisikan sebagai jenis manusia daripada satu asal keturunan. Secara konotosinya Bahasa Jiwa Bangsa juga membawa maksud milik mutlak sesuatu bangsa yang menjadi identiti kebangsaan.Sesungguhnya bahasa itu menunjukkan jati diri sesuatu bangsa.Kekuatan bahasa itu juga membuktikan kuatnya sesuatu bangsa itu sendiri. Yang kurik itu kundi. Yang merah itu saga, Yang baik itu budi, Yang indah itu bahasa. Demikianlah indahnya pantun Melayu yang menggambarkan betapa bersungguh-sungguhnya nenek moyang kita menjaga adab dan pergaulan terutamanya dalam aspek pertuturan.

mengapakah hanya bahasa kebangsaan yang dinobatkan sebagai alat pemersatuan bangsa?Perlu dinyatakan di sini hanya bahasa kebangsaan yang dapat menitiskan semangat satu bangsa.Hal ini bermakna bahasa apa yang kita daulatkan. Pidato saya pada hari ini akan mengupas dua komponen utama yakni peranan Bahasa Kebangsaan ke arah memartabatkan negara di mata dunia. Persoalannya kini.Dasar Bahasa Kebangsaan telah mengiktiraf Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa rasmi yang digunakan dalam setiap urusan. Pada masa kini. bahasa itulah yang membentuk jiwa kita sekaligus memercikkan jati diri kebangsaan.Tidak cukup dengan itu.Hadirin yang dihormati sekalian.Pada amnya.proses evolusi Bahasa Melayu berkembang selaras dengan taraf pembangunan yang dicapai oleh negara dan rakyat.Komponen pertama.senegara dan menyemarakkan jati diri kebangsaan. µµTidak melayu hilang di dunia´Kata-kata keramat Laksamana Hang Tuah ini mungkin hanya tinggal retorik semata-mata sekiranya bangsa Melayu tidak menjaga keunggulan ataupun integriti bangsa dan bahasanya. Sejarah telah membuktikan bahawa Bahasa Melayu telah menjadi Bahasa Lingua Franca bagi negara-negara di kepulauan Melayu.dasar pendidikan kita juga menetapkan bahawa Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa pengantar utama.bahasa kebangsaan bahasa perpaduan.menyerapkan roh sebangsa. Apakah wasilah terpenting untuk membentuk bangsa Malaysia?Jawapannya jelas Bahasa Kebangsaan kerana Bahasa Jiwa Bangsa´.Dengan . Hadirin warga dewan yang dimuliakan.Hal ini telah menjadi kebanggaan kita untuk memartabatkan Bahasa Melayu.

Hadirin sekalian. Hadirin yang dimuliakan.izinkan saya menghadiahkan serangkap pantun.maka gagasan 1 Malaysia yang dicetuskan oleh Perdana Menteri kita YAB Dato.Bahasa Kebangsaan juga sebagai wadah terpenting untuk membentuk keperibadian bangsa Malaysia.adanya dasar-dasar ini.bahasa ekonomi.Sebagai rakyat Malaysia.Media massa amat berperanan penting dalam mengembangkan Bahasa Melayu agar identiti kita sebagai bangsa Melayu dikenali oleh masyarakat di seantero dunia. Sebelum saya menamatkan bait-bait bicara saya.kita harus mengamalkan Bahasa Melayu dalam apa jua perkara agar kita dapat menaikkan taraf Bahasa Kebangsaan kita seiring dengan bahasa-bahasa lain di dunia.bahasa pentadbiran dan bahasa peradaban moden.kita bukan sahaja dapat memastikan Bahasa Kebangsaan termaktub dalam perlembagaan . Dalam meredah arus globalisasi kini.budaya dan bahasa ibunda.tetapi dapat dihayati dan diamalkan secara meluas oleh masyarakat. Pidato ini tiada selingan iklan. Buah peria pahit dan maung.Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak boleh kita jayakan.Sekiranya ini dilakukan secara bersama. Bahasa juga berperanan sebagai bahasa sosial.Sekiranya diabaikan ini bermakna kita telah tergelincir daripada gerabak pembentukan bangsa Malaysia. .izinkan saya membawa hadirin sekalian kepada komponen pidato saya yang kedua iaitu bahasa kebangsaan sebagai bahasa ilmu dan bahasa kemajuan. Sedap makan kacang kelisa.agama.Bahasa Kebangsaan juga adalah milik semua rakyat tanpa mengira kaum. Warga pendengar yang budiman.lantaran itu.

.Akhir sekali.bahasa itulah yang menunjukkan bangsa.Inilah sikap dan pemikiran yang amat diperlukan untuk mencapai Wawasan 2020..Secara konklusinya. Bahasa Jiwa Bangsa ...gunakanlah bahasa yang santun.Salam perpaduan Salam 1 Malaysia.Bahasa Jiwa Bangsa jelas menunjukkan bahawa Bahasa Melayu itu menjadi nadi penggerak yang amat penting untuk menzahirkan identiti diri kita. Justeru.buktikan bahawa kita merupakan masyarakat yang bertamadun.Bahasa Kebangsaan harus didaulatkan.Bahasa ibunda sewajarnya dipraktikkan agar tidak akan pupus ditelan zaman. Sekian wabillahitaufiq walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..kaya dengan budi bahasa dan memiliki minda kelas pertama.Bahasa menggabungkan etnik bangsa.. Satu Malaysia sama bernaung.

Salam Sejahtera. ... Dari Ain Nabila Bt Abdullah 4 Beta.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->