Bismillahirahmanirrahim..

Andai patah sayap rajawali,bertongkat jua saya ke mari,bukan kerana ingin bermimpi,tetapi untuk membawa anda semua menyelami mauduk pidato yang berbunyi µBahasa Jiwa Bangsa¶.Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh,Sambutlah Salam Sejahtera,Salam Satu Malaysia. Semarak kasih,sekalung budi Tuan Pengerusi Majlis,barisan panel hakim yang arif lagi berkarisma,penjaga masa setia pada saat dan ketikanya,dif-dif kehormat,seterusnya para hadirin pencetus revolusi minda yang saya muliakan. Sebelum kaki mengorak langkah lebih jauh,izinkan saya mendefinisikan tajuk pidato saya.Menurut kamus Bahasa Malaysia keluaran Dewan Bahasa dan Pustaka.Bahasa ditakrifkan sebagai sistem lambang bunyi suara.Jiwa pula merupakan roh atau nyawa.Seterusnya Bangsa dapat didefinisikan sebagai jenis manusia daripada satu asal keturunan. Secara konotosinya Bahasa Jiwa Bangsa juga membawa maksud milik mutlak sesuatu bangsa yang menjadi identiti kebangsaan.Sesungguhnya bahasa itu menunjukkan jati diri sesuatu bangsa.Kekuatan bahasa itu juga membuktikan kuatnya sesuatu bangsa itu sendiri. Yang kurik itu kundi. Yang merah itu saga, Yang baik itu budi, Yang indah itu bahasa. Demikianlah indahnya pantun Melayu yang menggambarkan betapa bersungguh-sungguhnya nenek moyang kita menjaga adab dan pergaulan terutamanya dalam aspek pertuturan.

Sejarah telah membuktikan bahawa Bahasa Melayu telah menjadi Bahasa Lingua Franca bagi negara-negara di kepulauan Melayu.mengapakah hanya bahasa kebangsaan yang dinobatkan sebagai alat pemersatuan bangsa?Perlu dinyatakan di sini hanya bahasa kebangsaan yang dapat menitiskan semangat satu bangsa. Pada masa kini. Apakah wasilah terpenting untuk membentuk bangsa Malaysia?Jawapannya jelas Bahasa Kebangsaan kerana Bahasa Jiwa Bangsa´.Komponen pertama.menyerapkan roh sebangsa. bahasa itulah yang membentuk jiwa kita sekaligus memercikkan jati diri kebangsaan.bahasa kebangsaan bahasa perpaduan.Hal ini bermakna bahasa apa yang kita daulatkan. µµTidak melayu hilang di dunia´Kata-kata keramat Laksamana Hang Tuah ini mungkin hanya tinggal retorik semata-mata sekiranya bangsa Melayu tidak menjaga keunggulan ataupun integriti bangsa dan bahasanya.Hal ini telah menjadi kebanggaan kita untuk memartabatkan Bahasa Melayu.proses evolusi Bahasa Melayu berkembang selaras dengan taraf pembangunan yang dicapai oleh negara dan rakyat.Tidak cukup dengan itu.dasar pendidikan kita juga menetapkan bahawa Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa pengantar utama.Hadirin yang dihormati sekalian.Dasar Bahasa Kebangsaan telah mengiktiraf Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa rasmi yang digunakan dalam setiap urusan. Hadirin warga dewan yang dimuliakan.senegara dan menyemarakkan jati diri kebangsaan. Persoalannya kini. Pidato saya pada hari ini akan mengupas dua komponen utama yakni peranan Bahasa Kebangsaan ke arah memartabatkan negara di mata dunia.Dengan .Pada amnya.

bahasa ekonomi.izinkan saya membawa hadirin sekalian kepada komponen pidato saya yang kedua iaitu bahasa kebangsaan sebagai bahasa ilmu dan bahasa kemajuan.maka gagasan 1 Malaysia yang dicetuskan oleh Perdana Menteri kita YAB Dato. Dalam meredah arus globalisasi kini. Bahasa juga berperanan sebagai bahasa sosial. Buah peria pahit dan maung.bahasa pentadbiran dan bahasa peradaban moden.adanya dasar-dasar ini.Sekiranya ini dilakukan secara bersama. Hadirin sekalian.izinkan saya menghadiahkan serangkap pantun.Bahasa Kebangsaan juga sebagai wadah terpenting untuk membentuk keperibadian bangsa Malaysia.Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak boleh kita jayakan. Hadirin yang dimuliakan.agama.Bahasa Kebangsaan juga adalah milik semua rakyat tanpa mengira kaum. Sebelum saya menamatkan bait-bait bicara saya.budaya dan bahasa ibunda. Warga pendengar yang budiman.Sekiranya diabaikan ini bermakna kita telah tergelincir daripada gerabak pembentukan bangsa Malaysia.kita harus mengamalkan Bahasa Melayu dalam apa jua perkara agar kita dapat menaikkan taraf Bahasa Kebangsaan kita seiring dengan bahasa-bahasa lain di dunia. Pidato ini tiada selingan iklan.Sebagai rakyat Malaysia.kita bukan sahaja dapat memastikan Bahasa Kebangsaan termaktub dalam perlembagaan .Media massa amat berperanan penting dalam mengembangkan Bahasa Melayu agar identiti kita sebagai bangsa Melayu dikenali oleh masyarakat di seantero dunia. Sedap makan kacang kelisa.tetapi dapat dihayati dan diamalkan secara meluas oleh masyarakat. .lantaran itu.

buktikan bahawa kita merupakan masyarakat yang bertamadun.Bahasa Jiwa Bangsa jelas menunjukkan bahawa Bahasa Melayu itu menjadi nadi penggerak yang amat penting untuk menzahirkan identiti diri kita.Akhir sekali.Salam perpaduan Salam 1 Malaysia.kaya dengan budi bahasa dan memiliki minda kelas pertama..Bahasa Kebangsaan harus didaulatkan...Secara konklusinya.Inilah sikap dan pemikiran yang amat diperlukan untuk mencapai Wawasan 2020....Bahasa ibunda sewajarnya dipraktikkan agar tidak akan pupus ditelan zaman. Sekian wabillahitaufiq walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.Bahasa menggabungkan etnik bangsa.gunakanlah bahasa yang santun.bahasa itulah yang menunjukkan bangsa. Bahasa Jiwa Bangsa . Satu Malaysia sama bernaung. Justeru.

. Dari Ain Nabila Bt Abdullah 4 Beta. .Salam Sejahtera..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful