P. 1
Teks Pidato Bahasa Jiwa Bangsa 2

Teks Pidato Bahasa Jiwa Bangsa 2

|Views: 8,280|Likes:
Published by Noor Azrima

More info:

Published by: Noor Azrima on Jan 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/02/2015

pdf

text

original

Bismillahirahmanirrahim..

Andai patah sayap rajawali,bertongkat jua saya ke mari,bukan kerana ingin bermimpi,tetapi untuk membawa anda semua menyelami mauduk pidato yang berbunyi µBahasa Jiwa Bangsa¶.Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh,Sambutlah Salam Sejahtera,Salam Satu Malaysia. Semarak kasih,sekalung budi Tuan Pengerusi Majlis,barisan panel hakim yang arif lagi berkarisma,penjaga masa setia pada saat dan ketikanya,dif-dif kehormat,seterusnya para hadirin pencetus revolusi minda yang saya muliakan. Sebelum kaki mengorak langkah lebih jauh,izinkan saya mendefinisikan tajuk pidato saya.Menurut kamus Bahasa Malaysia keluaran Dewan Bahasa dan Pustaka.Bahasa ditakrifkan sebagai sistem lambang bunyi suara.Jiwa pula merupakan roh atau nyawa.Seterusnya Bangsa dapat didefinisikan sebagai jenis manusia daripada satu asal keturunan. Secara konotosinya Bahasa Jiwa Bangsa juga membawa maksud milik mutlak sesuatu bangsa yang menjadi identiti kebangsaan.Sesungguhnya bahasa itu menunjukkan jati diri sesuatu bangsa.Kekuatan bahasa itu juga membuktikan kuatnya sesuatu bangsa itu sendiri. Yang kurik itu kundi. Yang merah itu saga, Yang baik itu budi, Yang indah itu bahasa. Demikianlah indahnya pantun Melayu yang menggambarkan betapa bersungguh-sungguhnya nenek moyang kita menjaga adab dan pergaulan terutamanya dalam aspek pertuturan.

Hadirin yang dihormati sekalian.Komponen pertama. Hadirin warga dewan yang dimuliakan. Pada masa kini.Dasar Bahasa Kebangsaan telah mengiktiraf Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa rasmi yang digunakan dalam setiap urusan. Pidato saya pada hari ini akan mengupas dua komponen utama yakni peranan Bahasa Kebangsaan ke arah memartabatkan negara di mata dunia.Hal ini telah menjadi kebanggaan kita untuk memartabatkan Bahasa Melayu.dasar pendidikan kita juga menetapkan bahawa Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa pengantar utama.menyerapkan roh sebangsa.senegara dan menyemarakkan jati diri kebangsaan. Sejarah telah membuktikan bahawa Bahasa Melayu telah menjadi Bahasa Lingua Franca bagi negara-negara di kepulauan Melayu. µµTidak melayu hilang di dunia´Kata-kata keramat Laksamana Hang Tuah ini mungkin hanya tinggal retorik semata-mata sekiranya bangsa Melayu tidak menjaga keunggulan ataupun integriti bangsa dan bahasanya.Dengan . bahasa itulah yang membentuk jiwa kita sekaligus memercikkan jati diri kebangsaan.Hal ini bermakna bahasa apa yang kita daulatkan.Pada amnya. Apakah wasilah terpenting untuk membentuk bangsa Malaysia?Jawapannya jelas Bahasa Kebangsaan kerana Bahasa Jiwa Bangsa´.Tidak cukup dengan itu.bahasa kebangsaan bahasa perpaduan.mengapakah hanya bahasa kebangsaan yang dinobatkan sebagai alat pemersatuan bangsa?Perlu dinyatakan di sini hanya bahasa kebangsaan yang dapat menitiskan semangat satu bangsa.proses evolusi Bahasa Melayu berkembang selaras dengan taraf pembangunan yang dicapai oleh negara dan rakyat. Persoalannya kini.

Media massa amat berperanan penting dalam mengembangkan Bahasa Melayu agar identiti kita sebagai bangsa Melayu dikenali oleh masyarakat di seantero dunia.lantaran itu. Sebelum saya menamatkan bait-bait bicara saya.bahasa pentadbiran dan bahasa peradaban moden. Warga pendengar yang budiman.adanya dasar-dasar ini. Buah peria pahit dan maung. Pidato ini tiada selingan iklan. Sedap makan kacang kelisa.kita bukan sahaja dapat memastikan Bahasa Kebangsaan termaktub dalam perlembagaan .Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak boleh kita jayakan.izinkan saya menghadiahkan serangkap pantun.Sekiranya diabaikan ini bermakna kita telah tergelincir daripada gerabak pembentukan bangsa Malaysia.bahasa ekonomi.budaya dan bahasa ibunda.tetapi dapat dihayati dan diamalkan secara meluas oleh masyarakat.Sekiranya ini dilakukan secara bersama.kita harus mengamalkan Bahasa Melayu dalam apa jua perkara agar kita dapat menaikkan taraf Bahasa Kebangsaan kita seiring dengan bahasa-bahasa lain di dunia. Dalam meredah arus globalisasi kini. Hadirin sekalian.agama.Bahasa Kebangsaan juga adalah milik semua rakyat tanpa mengira kaum.izinkan saya membawa hadirin sekalian kepada komponen pidato saya yang kedua iaitu bahasa kebangsaan sebagai bahasa ilmu dan bahasa kemajuan. .Sebagai rakyat Malaysia. Hadirin yang dimuliakan.Bahasa Kebangsaan juga sebagai wadah terpenting untuk membentuk keperibadian bangsa Malaysia. Bahasa juga berperanan sebagai bahasa sosial.maka gagasan 1 Malaysia yang dicetuskan oleh Perdana Menteri kita YAB Dato.

. Bahasa Jiwa Bangsa .Secara konklusinya.kaya dengan budi bahasa dan memiliki minda kelas pertama.. Justeru.gunakanlah bahasa yang santun.Inilah sikap dan pemikiran yang amat diperlukan untuk mencapai Wawasan 2020.bahasa itulah yang menunjukkan bangsa.Bahasa Jiwa Bangsa jelas menunjukkan bahawa Bahasa Melayu itu menjadi nadi penggerak yang amat penting untuk menzahirkan identiti diri kita...Bahasa Kebangsaan harus didaulatkan.Bahasa ibunda sewajarnya dipraktikkan agar tidak akan pupus ditelan zaman...Akhir sekali.Salam perpaduan Salam 1 Malaysia. Satu Malaysia sama bernaung.Bahasa menggabungkan etnik bangsa.buktikan bahawa kita merupakan masyarakat yang bertamadun. Sekian wabillahitaufiq walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Salam Sejahtera... . Dari Ain Nabila Bt Abdullah 4 Beta.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->