‡ Mula bertapak di Pulau Jawa dan digunakan untuk menulis dalam bahasa Sanskrit.‡ Sistem tulisan yang paling awal digunakan di kawasan Kepulauan Melayu. .

bahasa Sanskrit menjadi bahasa pentadbiran dan ilmu pengetahuan. ‡ Penyebaran tulisan dan bahasa Hindu ini dijangka terhad di kalangan golongan istana sahaja disebabkan tiada kemudahan asas untuk mengajar orang kebanyakan membaca dan menulis.‡ Pada masa itu. .

yang mana banyak menerima pengaruh daripada Sanskrit. sekitar 125 km atau dua jam menaiki bot laju ke hulu Tenggarong. ‡ Bukti: yupa (tiang batu persembahan)/prasasti di daerah Muara Kaman.‡ Merupakan sistem tulisan paling awal digunakan untuk menulis dalam bahasa Melayu kuno. ibu kota Kabupaten Kutai Kartanegara. . pertemuan antara Sungai Mahakam dan Kedang Kepala.

‡ Yupa tersebut dijumpai oleh pekerja topografi Belanda dalam tahun 1879 dalam huruf Palava berbahasa Sanskrit. ‡ Tujuh yupa tersebut kini berada di Muzium Nasional Jakarta menceritakan tentang pencapaian Raja Mulawarwan. . cucu Kudungga. ‡ Yupa tersebut berasal dari tahun 400 merupakan tinggalan pemerintahan Hindu.

Carta Tulisan Palava .BENTUK TULISAN PALAVA Satu contoh tulisan Vatteluttu oleh Rajaraja Chola I di candi Brihadisvara di Thanjavur.

. ‡ Huruf ini kekal hingga kurun ke-18 iaitu sebelum Belanda menjajah Indonesia.‡ Huruf Melayu tua banyak digunakan di Sumatera Selatan (Bangkahulu dan hulu Palembang) dan Minangkabau.

.‡ Huruf yang digunakan oleh orang-orang Melayu pada zaman purba ialah huruf yang tertua iaitu menyerupai seperti bentuk huruf-huruf Rencong atau Rencang. Kawi dan Lampung. ‡ Kajian menunjukkan bahawa huruf-huruf tersebut ada kaitan dengan huruf-huruf orang-orang Kemboja pada zaman purba.

orang-orang Melayu kuno menulisnya di atas kulit-kulit kayu. kepingan-kepingan logam dan pada batubatu (batu bersurat). . ‡ Tulisan kuno ini telah dijumpai pada tahun 1892 di sebatang tiang batu di Kota Kapur (Bangka Barat). daun-daun lontar. Palava dan Rencong.‡ Dengan menggunakan huruf-huruf Kawi.

BENTUK TULISAN RENCONG .

.

‡ Tulisan kawi digunakan untuk menulis dalam bahasa kawi yang dituturkan oleh orang Jawa ketika itu.‡ Tulisan kawi juga dinamakan "tulisan Jawa Kuno´. . ‡ Ia telah wujud dalam kurun ke-8 M.

‡ Tulisan ini kemudiannya dibawa masuk ke kawasan-kawasan lain di sekitar Asia Tenggara dan bercambah menjadi sistem-sistem tulisan baru. India. ‡ Tulisan kawi asalnya adalah dari huruf Vangki (Wenggi) iaitu huruf orang-orang Pallava yang berasal dari Coromandel. . ‡ Huruf Kawi ini lenyap pada tahun 1400 M.

BENTUK TULISAN KAWI .

Disediakan oleh: Th ng Jia Ling Loo Chia Xin Cheang Jia Yi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful