BAHAN BANTU MENGAJAR

Disediakan oleh: Nur Hidayah Che Ku Izariya Aishah

Keb Tok Jembal : Tukang rumah : Suri rumah : Lima orang :Menyebut suku kata tertutup (KVK) .BIODATA MURID Nama Umur Sekolah Pekerjaan bapa Pekerjaan ibu Bil. Adik beradik Kelemahan : Nazirulmubin : Sembilan Tahun : Sek.

Masalah yang dihadapi oleh murid: Menyebut suku kata tertutup (KVK) .

‡ Secara berperingkat . pertengahan dan pengakhiran dan juga mempunyai latihan pengukuhan dan permainan bagi memantapkan lagi ingatan murid. gambar dan warna yang dapat menarik minat murid tersebut untuk belajar. . ‡ BBM ini secara khususnya direka mengikut kesesuaian penggunaannya dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh murid iaitu menyebut suku kata tertutup (KVK).Kekuatan Bahan Bantu Mengajar ‡ BBM ini menggunakan pelbagai bentuk. permulaan.

Carta Minda ‡ Fungsi alat .

murid akan menyebut suku kata tertutup (KVK) tanpa dibantu oleh guru sehingga mahir. ‡ Seterusnya. ‡ Kemudian murid akan menyebut suku kata tertutup ( KVK) tersebut bersama-sama dengan guru.Prosedur ‡ Mula-mula guru akan menyebut suku kata tertutup (KVK) tersebut terlebih dahulu. ‡ Setiap minggu vokal bertukar ganti mengikut putaran kelopak bunga seperti dalam gambar rajah. .

Adik Comel Mari Membaca! .

guru akan menyuruh murid tersebut membaca salah satu petikan ringkas yang terdapat didalam Buku Saya sebagai latihan pengukuhan.Prosedur ‡ Flashcards yang mengandungi gambar dan satu patah perkataan akan ditunjukkan kepada pelajar. ‡ Setelah mengenalpasti dan menyebut perkataan tersebut dengan tepat. ‡ Setiap perkataan mengandungi suku kata tertutup (KVK) dan murid dikehendaki untuk menyebutnya. . ‡ Aktiviti ini boleh dijalankan setiap minggu.

Kenderaan Berhuruf ! ‡ Fungsi alat .

‡ Murid akan mencari huruf-huruf yang berada didalam Kenderaan Berhuruf untuk membina perkataan berdasarkan gambar yang ditunjukkan oleh guru itu.Prosedur ‡ Guru akan menunjukkan gambar berserta dengan perkataan kepada murid. ‡ Guru juga boleh menunjukkan Flashcard tadi kepada murid. dan lekatkannya di papan putih ‡ Perkataan yang telah siap akan disemak oleh guru. .

Kenderaan Berhuruf : Huruf huruf didalam Kenderaan Berhuruf terlalu kecil kemungkinan akan menyebabkan murid terlepas pandang huruf-huruf yang akan digunakan untuk membina perkataan. Huruf-huruf konsonan adalah terhad dimana kami hanya menggunakan huruf b dan m sahaja. .Kelemahan Bahan Bantu Mengajar Carta Minda : Kertas biru yang digunakan menyebabkan tulisan suku kata tertutup(KVK) tidak dapat dibaca dengan jelas.