P. 1
ALAT BANTUAN MENGAJAR

ALAT BANTUAN MENGAJAR

|Views: 76|Likes:
Published by tesl3

More info:

Published by: tesl3 on Jan 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/07/2012

pdf

text

original

BAHAN BANTU MENGAJAR

Disediakan oleh: Nur Hidayah Che Ku Izariya Aishah

Keb Tok Jembal : Tukang rumah : Suri rumah : Lima orang :Menyebut suku kata tertutup (KVK) .BIODATA MURID Nama Umur Sekolah Pekerjaan bapa Pekerjaan ibu Bil. Adik beradik Kelemahan : Nazirulmubin : Sembilan Tahun : Sek.

Masalah yang dihadapi oleh murid: Menyebut suku kata tertutup (KVK) .

permulaan. gambar dan warna yang dapat menarik minat murid tersebut untuk belajar. . ‡ Secara berperingkat . pertengahan dan pengakhiran dan juga mempunyai latihan pengukuhan dan permainan bagi memantapkan lagi ingatan murid.Kekuatan Bahan Bantu Mengajar ‡ BBM ini menggunakan pelbagai bentuk. ‡ BBM ini secara khususnya direka mengikut kesesuaian penggunaannya dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh murid iaitu menyebut suku kata tertutup (KVK).

Carta Minda ‡ Fungsi alat .

‡ Kemudian murid akan menyebut suku kata tertutup ( KVK) tersebut bersama-sama dengan guru. murid akan menyebut suku kata tertutup (KVK) tanpa dibantu oleh guru sehingga mahir. .Prosedur ‡ Mula-mula guru akan menyebut suku kata tertutup (KVK) tersebut terlebih dahulu. ‡ Seterusnya. ‡ Setiap minggu vokal bertukar ganti mengikut putaran kelopak bunga seperti dalam gambar rajah.

Adik Comel Mari Membaca! .

‡ Setelah mengenalpasti dan menyebut perkataan tersebut dengan tepat.Prosedur ‡ Flashcards yang mengandungi gambar dan satu patah perkataan akan ditunjukkan kepada pelajar. . ‡ Aktiviti ini boleh dijalankan setiap minggu. ‡ Setiap perkataan mengandungi suku kata tertutup (KVK) dan murid dikehendaki untuk menyebutnya. guru akan menyuruh murid tersebut membaca salah satu petikan ringkas yang terdapat didalam Buku Saya sebagai latihan pengukuhan.

Kenderaan Berhuruf ! ‡ Fungsi alat .

dan lekatkannya di papan putih ‡ Perkataan yang telah siap akan disemak oleh guru.Prosedur ‡ Guru akan menunjukkan gambar berserta dengan perkataan kepada murid. . ‡ Murid akan mencari huruf-huruf yang berada didalam Kenderaan Berhuruf untuk membina perkataan berdasarkan gambar yang ditunjukkan oleh guru itu. ‡ Guru juga boleh menunjukkan Flashcard tadi kepada murid.

Huruf-huruf konsonan adalah terhad dimana kami hanya menggunakan huruf b dan m sahaja.Kelemahan Bahan Bantu Mengajar Carta Minda : Kertas biru yang digunakan menyebabkan tulisan suku kata tertutup(KVK) tidak dapat dibaca dengan jelas. . Kenderaan Berhuruf : Huruf huruf didalam Kenderaan Berhuruf terlalu kecil kemungkinan akan menyebabkan murid terlepas pandang huruf-huruf yang akan digunakan untuk membina perkataan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->