BAHAN BANTU MENGAJAR

Disediakan oleh: Nur Hidayah Che Ku Izariya Aishah

Adik beradik Kelemahan : Nazirulmubin : Sembilan Tahun : Sek.BIODATA MURID Nama Umur Sekolah Pekerjaan bapa Pekerjaan ibu Bil.Keb Tok Jembal : Tukang rumah : Suri rumah : Lima orang :Menyebut suku kata tertutup (KVK) .

Masalah yang dihadapi oleh murid: Menyebut suku kata tertutup (KVK) .

.Kekuatan Bahan Bantu Mengajar ‡ BBM ini menggunakan pelbagai bentuk. ‡ BBM ini secara khususnya direka mengikut kesesuaian penggunaannya dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh murid iaitu menyebut suku kata tertutup (KVK). gambar dan warna yang dapat menarik minat murid tersebut untuk belajar. ‡ Secara berperingkat . pertengahan dan pengakhiran dan juga mempunyai latihan pengukuhan dan permainan bagi memantapkan lagi ingatan murid. permulaan.

Carta Minda ‡ Fungsi alat .

Prosedur ‡ Mula-mula guru akan menyebut suku kata tertutup (KVK) tersebut terlebih dahulu. murid akan menyebut suku kata tertutup (KVK) tanpa dibantu oleh guru sehingga mahir. ‡ Seterusnya. ‡ Kemudian murid akan menyebut suku kata tertutup ( KVK) tersebut bersama-sama dengan guru. ‡ Setiap minggu vokal bertukar ganti mengikut putaran kelopak bunga seperti dalam gambar rajah. .

Adik Comel Mari Membaca! .

.Prosedur ‡ Flashcards yang mengandungi gambar dan satu patah perkataan akan ditunjukkan kepada pelajar. guru akan menyuruh murid tersebut membaca salah satu petikan ringkas yang terdapat didalam Buku Saya sebagai latihan pengukuhan. ‡ Aktiviti ini boleh dijalankan setiap minggu. ‡ Setiap perkataan mengandungi suku kata tertutup (KVK) dan murid dikehendaki untuk menyebutnya. ‡ Setelah mengenalpasti dan menyebut perkataan tersebut dengan tepat.

Kenderaan Berhuruf ! ‡ Fungsi alat .

. ‡ Murid akan mencari huruf-huruf yang berada didalam Kenderaan Berhuruf untuk membina perkataan berdasarkan gambar yang ditunjukkan oleh guru itu. ‡ Guru juga boleh menunjukkan Flashcard tadi kepada murid. dan lekatkannya di papan putih ‡ Perkataan yang telah siap akan disemak oleh guru.Prosedur ‡ Guru akan menunjukkan gambar berserta dengan perkataan kepada murid.

Kenderaan Berhuruf : Huruf huruf didalam Kenderaan Berhuruf terlalu kecil kemungkinan akan menyebabkan murid terlepas pandang huruf-huruf yang akan digunakan untuk membina perkataan. Huruf-huruf konsonan adalah terhad dimana kami hanya menggunakan huruf b dan m sahaja. .Kelemahan Bahan Bantu Mengajar Carta Minda : Kertas biru yang digunakan menyebabkan tulisan suku kata tertutup(KVK) tidak dapat dibaca dengan jelas.