BAHAN BANTU MENGAJAR

Disediakan oleh: Nur Hidayah Che Ku Izariya Aishah

BIODATA MURID Nama Umur Sekolah Pekerjaan bapa Pekerjaan ibu Bil. Adik beradik Kelemahan : Nazirulmubin : Sembilan Tahun : Sek.Keb Tok Jembal : Tukang rumah : Suri rumah : Lima orang :Menyebut suku kata tertutup (KVK) .

Masalah yang dihadapi oleh murid: Menyebut suku kata tertutup (KVK) .

Kekuatan Bahan Bantu Mengajar ‡ BBM ini menggunakan pelbagai bentuk. pertengahan dan pengakhiran dan juga mempunyai latihan pengukuhan dan permainan bagi memantapkan lagi ingatan murid. . gambar dan warna yang dapat menarik minat murid tersebut untuk belajar. ‡ Secara berperingkat . permulaan. ‡ BBM ini secara khususnya direka mengikut kesesuaian penggunaannya dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh murid iaitu menyebut suku kata tertutup (KVK).

Carta Minda ‡ Fungsi alat .

murid akan menyebut suku kata tertutup (KVK) tanpa dibantu oleh guru sehingga mahir. .Prosedur ‡ Mula-mula guru akan menyebut suku kata tertutup (KVK) tersebut terlebih dahulu. ‡ Seterusnya. ‡ Kemudian murid akan menyebut suku kata tertutup ( KVK) tersebut bersama-sama dengan guru. ‡ Setiap minggu vokal bertukar ganti mengikut putaran kelopak bunga seperti dalam gambar rajah.

Adik Comel Mari Membaca! .

Prosedur ‡ Flashcards yang mengandungi gambar dan satu patah perkataan akan ditunjukkan kepada pelajar. guru akan menyuruh murid tersebut membaca salah satu petikan ringkas yang terdapat didalam Buku Saya sebagai latihan pengukuhan. . ‡ Aktiviti ini boleh dijalankan setiap minggu. ‡ Setelah mengenalpasti dan menyebut perkataan tersebut dengan tepat. ‡ Setiap perkataan mengandungi suku kata tertutup (KVK) dan murid dikehendaki untuk menyebutnya.

Kenderaan Berhuruf ! ‡ Fungsi alat .

‡ Murid akan mencari huruf-huruf yang berada didalam Kenderaan Berhuruf untuk membina perkataan berdasarkan gambar yang ditunjukkan oleh guru itu.Prosedur ‡ Guru akan menunjukkan gambar berserta dengan perkataan kepada murid. ‡ Guru juga boleh menunjukkan Flashcard tadi kepada murid. dan lekatkannya di papan putih ‡ Perkataan yang telah siap akan disemak oleh guru. .

Kelemahan Bahan Bantu Mengajar Carta Minda : Kertas biru yang digunakan menyebabkan tulisan suku kata tertutup(KVK) tidak dapat dibaca dengan jelas. Huruf-huruf konsonan adalah terhad dimana kami hanya menggunakan huruf b dan m sahaja. Kenderaan Berhuruf : Huruf huruf didalam Kenderaan Berhuruf terlalu kecil kemungkinan akan menyebabkan murid terlepas pandang huruf-huruf yang akan digunakan untuk membina perkataan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful