Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya,Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan

, cahaya menumpaskan kegelapan. Di hari ini, kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. Hari Deepavali jatuh pada bulan ketujuh dalam kelender Hindu, biasanya pada bulan Oktober atau November.Oleh kerana namanya Pesta Cahaya, ia disambut dengan cahaya dan lampu oleh penganut Hindu.Asal usul perayaan ini adalah berkaitan dengan pertembungan antara Dewa Rama dengan Ravana, dimana kemenangan berpihak pada Dewa Rama, yang akhirnya berjaya merampas Sita dari Ravana yang jahat.Selain itu terdapat juga pelbagai cerita lain yang berkaitan dengan perayaan ini, seperti pergaduhan antara Dewa Krishna dengan Syaitan Asura- yang dimenangi oleh pihak baik lantas dirayakan dengan pelita dan lampu-lampu. Bagi persiapan Deepavali, penganut Hindu akan membersihkan rumah mereka, hiasan seperti kolams dibuat, dan lampu ‘vilakku’ dipasang. Lampu ini adalah sejenis pelita tradisi yang diperbuat dari tanah liat.Perayaan juga bertambah seri dengan lampu-lampu moden. Penganut Hindu juga percaya yang Dewi Laksmi, iaitu dewa kekayaan dan kemakmuran akan datang melawat rumah pada masa ini.Jadi persiapan ini juga akan dibuat untuk menyambutnya. Selain dari itu, penganut Hindu juga membersihkan diri dan jiwa mereka, dengan mengamalkan puasa, hanya makan sayuran, dan bermeditasi.Di hari Deepavali ini, pertelingkahan akan dilupakan, manakala kemaafan akan mendapat penghargaan. Pada pagi Deepavali, mereka akan bangun awal, untuk upacara mandi minyak. Ia adalah simbol kepada penyucian diri.Kemudian mereka menuju ke kuil untuk bersembahyang.Setelah itu, sepanjang hari mereka akan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai. Walaupun penganut Hindu adalah Vegetarian, tetapi Deepavali tetap diserikan dengan banyak makanan yang enak seperti daging manis, pudding, dan murukku.

Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Menurut lagenda, Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum mati, Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.

Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru, penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam", hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripada bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi, Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.

HARI RAYA HINDU
[Ketut Adi] APAKAH HARI RAYA HINDU? Hari Raya Hindu (Hindu holy festivals) disebut sebagai Utsava dalam bahasa Sansekerta. Selama hari raya itu, masyarakat mengenyampingkan masalah-masalah keduniawian dan bergembira bersama, menghormti Tuhan dalam berbagai bentuknya dan perobahan musim. Ada banyak hari raya Hindu dan masing-masing berbeda dari satu tempat dengan tempat lain. Holi adalah hari raya Hindu di India Utara, tapi tidak dirayakan di India selatan. Deepavali atau Diwali, festival cahaya, adalah hari raya Hindu yang sangat penting dirayakan selama bulan Kartika (Oktober/November). Ia adalah salah satu hari raya yang dirayakan di seluruh dunia, menjadi hari raya nasional di India, Fiji dan Trininad. Deepa artinya "cahaya' (light) dan Avali artinya "jajaran/barisan" (row), jadi Deepavali artinya "jajaran cahaya." Ada beberapa kisah mythologis di belakang hari raya ini. Deepavali adalah perayaan kemenangan dan kembalinya Rama dan isterinya Sita ke ke kerajaan Ayodhya setelah menghancurkan Rahwana, raja raksasa dari Sri Langka. Selama perayaan ini, orang-orang menyalakan barisan lampu-lampu kecil atau lampu minyak di balkon dan jendela untuk menyambut kedatangan Rama dan Sita pulang ke rumah. Kisah mythologi yang lain di balik Deepavali adalah perayaan kemenangan Krishna atas raksasa dari neraka, Narakasura. Kisah mengenai penghancuran raksasa ini ditulis dalam Sabha Parva dari Mahabharata. Menurut legenda, Narakasura, putra bumi, adalah raja Pragjyotishapura. Dengan anugrah yang ia terima dari Brahma dan Siwa, ia menaklukan tidak saja dunia ini tetapi juga surga. Akhirnya para dewa dan orang suci meminta bantuan

Hari raya ini dirayakan di seluruh India. Prahlada. Tigahari pertama memuja Durga (Dewi Keberanian).Krishna untuk membunuh Narakasura. Persembahyangan dilakukan selama 9 hari. dibantu oleh permaisurinya. Di India Utara selama malam-malam ini dipertunjukkan tarian Garbha dan di India Selatan. NPP). selama perayaan Holi orang-orang saling memberi hadiah. Hari raya Holi dirayakan selama bulan Februari/Maret. tiga hari terakhir untuk memuja Saraswathi (Dewi Ilmu Pengetahuan). sebagai sais kereta. Satu api unggun juga dinyalakan malam sebelum hari raya Holi (mirip 'ngrupuk di Bali. sementara Holika hangus terbakar jadi abu. Sivaratri (Februari/Maret) adalah hari raya untuk memuja Siva. sumber: milis HDnet . Hari kesepuluh disebut sebagai Vijaya Dasami. Ia memproklamasikan dirinya sendiri sebagai Tuhan dan memaksa setiap orang untuk menyembahnya. Jadi Deepavali adalah perayaan atas pembebasan bumi dan surga dari genggaman Narakasura. Hiranyakashipu. ibunya memohon kepada Krishna agar kejatuhan anaknya dihidupkan dalam kenangan semua orang di dunia sebagai satu hari perayaan dari kebaikan. NPP). Prahlada keluar dengan selamat dari api tanpa terbakar sedikitpun. Atas perintah Hiranyakasipu. (Dari lamanya perayaan Navaratri sama dengan Galungan di Indonesia . Setelah kematian Narakasura. rumah-rumah dihias dan boneka-boneka yang diberi nama Bomma Kolam dipertunjukkan. Masih ada beberapa hari raya lain di India. Vasant Panchami (Januari/Februari) adalah hari raya untuk memuja Dewi Saraswati (sama dengan hari Saraswati di Indonesia. Krishna. seorang raksasa wanita bernama Holika. tetap bersikeras menyembah Wishnu. Dasara atau Dussera. Sathyabama. Konon suatu kali dunia ini dikuasi oleh seorang raja-raksasa. tiga hari kedua untuk memuja Lakshmi (Dewi Kemakmuran). Konon karena anugrah Wishnu. Sama seperti hari raya Deepavali. tapi putranya. orang-orang saling melempar tepung daun-daunan dan air yang berwarna satu sama lain. Dalam pertempuran yang hebat. yang percaya dirinya imun terhadap api. adalah salah satu hari raya terpenting di India Utara. membunuh Narakasura. Guru Purnima (Juni/Juli) adalah perayaan untuk menghormati para Guru atau para ahli di bidang kerohanian (masters). Navaratri dikenal sebagai perayaan malam (Festival of Nights). Sehari setelah Holi. membawa Prahlada ke dalam api. Krishna Janmashtami (Agustus/September) adalah perayaan hari lahir Krishna. Hari raya Holi merayakan peristiwa ini. Perayaan Holi juga memiliki latar gelakang mythologi. NPP). dilaksanakan pada hari kesembilan bulan Kanya (September/Oktober).

Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini.DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. Dalam kepercayaan agama Hindu. Masyarakat Hindu . Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. tidak terbatas dan akan kekal abdi. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. Ia adalah sesuatu yang suci.

KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas . Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali.- Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu.biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali.

Sejurus itu . Oleh kerana sikap tamaknya. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. menuju ke arah utara India dari selatan.dibuang negeri selama 14 tahun. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. seorang yang jahat. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja. SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. Guru Nanak. . Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa. dia membebaskan Guru Nanak. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya. Sepanjang perjalanan. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. Raja itu sedar akan kesilapannya. Akhirnya.

PAGI DEEPAVALI . - Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. Tetapi pada masa kini. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut.Muruku. maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali.

Fiji. tahun ini. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. United Kingdom. Afrika Selatan. Deepavali DEEPAVALI disambut setahun sekali oleh lebih daripada satu bilion umat Hindu di serata dunia. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu.Pada pagi Deepavali. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anak-anak si mati atau diberi kepada haiwan. mengikut ajaran agama Hindu. Biasanya. New Zealand dan sudah tentu. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka. Australia. Namun. Selepas itu. negara kita Malaysia. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). perayaan yang juga dikenali sebagai Perayaan Cahaya itu jatuh pada bulan Aippasi mengikut kalendar Hindu. Masyarakat di selatan India meraikannya selama tiga hari berturut-turut berbanding lima hari di sebelah utara . Sejurus itu. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. Singapura. Amerika Syarikat sehinggalah ke Trinidad. Kemeriahan sambutannya boleh disaksikan dari bumi sejauh Texas. Myanmar. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. Pada hari Deepavali. ia jatuh pada hari terakhir bulan Puratasi sebelum bermulanya Aippasi.

Santhiran Chinnathamby.negara itu. salwar dan jeepa untuk meraikan Deepavali. legenda sambutannya berkait rapat dengan kejayaan Dewa Krishna menewaskan makhluk jahat iaitu Narakasura. . 48. mengakui mereka adalah antara individu yang tidak peka tentang keunikan upacara Jyothi Villaku. kemeriahannya lebih menyerlah seandainya barisan pelita yang diperbuat daripada tanah liat disusun rapi menghiasi kawasan persekitaran rumah. sebahagian besar penganut Hindu tidak tahu tentang upacara memasang pelita yang dinamakan Jyothi Villaku. 40. terdapat beberapa versi yang menjelaskan kebesaran sambutan itu. Dalam kalangan masyarakat Hindu. Mereka juga bersembahyang di kuil sebelum pulang semula ke rumah untuk menyambut tetamu dengan sajian istimewa. Untuk pengetahuan umum. Selain mandi minyak seawal pukul 3 pagi. masyarakat India yang tinggal di kawasan ladang dan estet menyambut perayaan itu lebih lama dalam suasana kampung. Upacara itu sebenarnya bersangkut paut dengan penghayatan terhadap kuasa cahaya atau dikenali sebagai jyothi dalam bahasa Tamil. Namun begitu. perkataan Deepa daripada perkataan Deepavali mengungkapkan makna jyothi. Ada juga kisah lain yang menceritakan tentang kepulangan Dewa Rama ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun dan berjaya menumpaskan kuasa jahat. dan Jayasree Raman. Dalam pada itu. Apapun signifikan yang disampaikan. Di Malaysia. Pasangan suami isteri. Malangnya dalam zaman sekarang. Perbuatan menyusun pelita itu amat penting kerana ia secara langsung menterjemahkan maksud kegelapan hidup yang dilalui selama ini akan diterangi cahaya yang membawa kebahagiaan dan kesejahteraan. Ravana. pemerintah Pradyoshapuram. penganut Hindu akan mengenakan pakaian tradisional seperti sari. perayaan Deepavali disambut sehari tetapi terpulang kepada individu untuk mengadakan rumah terbuka sebanyak mana hari yang mereka mahu.

ibu kepada empat cahaya mata semasa ditemui Kosmo! di rumahnya di Puchong Perdana. 39 dan Vasuge .SARAWATHY (kanan) memegang pelita utama memasuki perkarangan rumah Jayasree sambil diiringi sekumpulan kanak-kanak. Kumpulan itu merupakan antara pengasas yang giat mempelopori upacara Jyothi Villaku sejak tiga tahun lalu. "Sambutan pada tahun ini lebih memberangsangkan kerana 60 buah rumah di sekitar Puchong dan Klang menyatakan keinginan untuk mengadakan upacara ini. kumpulan itu memenuhi jemputan ke rumah pada hujung minggu memandangkan ramai ahli hanya mempunyai kelapangan pada waktu itu. 34. Selangor. Navaletchumy Munisamy. hanya 17 buah rumah berminat menjemput kumpulan itu untuk mengadakan aktiviti nyanyian keagamaan di rumah mereka." jelas Jayasree. Lagipun. bilangan rumah bertambah kepada 40 buah. selain tidak mahu menganggu perjalanan persekolahan anak-anak. kami bersetuju mengadakannya di rumah menjelang Deepavali. "Saya mendapat tahu tentang upacara ini daripada seorang kawan. Sundari Moniandy. 42. Namun. yang dibantu oleh Bharathi Balakrishnan. Jayasree secara kebetulan diperkenalkan kepada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar. Setelah berbincang dengan suami. upacara kerohanian itu berlangsung selama sebulan sebelum tibanya Deepavali. Selain ahli dewasa. Pada tahun pertama pelancaran kumpulan itu." jelas koordinatornya. Saraswathy Kannan. Ketika bertanya kepada orang ramai tentang upacara itu. pada tahun lalu. 60. turut menyertai kumpulan itu adalah 32 kanakkanak dan remaja yang berusia di antara empat hingga 17 tahun. Lazimnya.

penganut Hindu hanya perlu menyediakan barangan sembahyang yang paling asas seperti kemenyan. . bunga melor. buah-buahan dan sedikit juadah makanan. mereka perlahan-lahan berjalan masuk ke dalam rumah dan menyusun pelita di hadapan tempat sembahyang. upacara Jyothi Villaku dimulakan tepat pukul 7. Mounam (bertafakur) disusuli Thyanam (duduk dalam posisi bersila dengan tangan di atas paha) dan akhirnya Pranavam (menyebut perkataan 'Aum' sebanyak tiga kali). Dari perkarangan luar rumah.Perumal. Kumpulan itu kemudiannya mengambil tempat duduk di atas lantai sebelum melengkapkan tiga pusingan persiapan menyanyikan lagu keagamaan. Apabila selesai. Menurut Saraswathy. Sewaktu memenuhi jemputan ke rumah Jayasree. 39. Sambil memanjatkan kepujian dan kesyukuran kepada Tuhan.30 malam di mana pelita utama dinyalakan di rumahnya sebelum pelita-pelita kecil dibawa oleh kanak-kanak ke rumah mereka yang menjemput kumpulan itu. barulah kanak-kanak itu akan melagukan enam buah lagu selama 30 minit. pelita yang dibawa dipastikan tidak terpadam dengan menuang minyak yang cukup. "Kami berasa kagum dengan dedikasi dan akauntabiliti yang ditunjukkan. Tambahnya lagi." ujar Jayasree dengan bersungguhsungguh. Saraswathy mendahului perarakan diikuti kanak-kanak yang berzikir. KANAK-KANAK daripada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sedang asyik menyanyikan lagu keagamaan. Pertama.

. Sundari dan Vasuge. 52. Sebelum berangkat pulang. Manokaran Puttappan." ujar Navaletchumy. Penghayatan itu turut dipersetujui oleh seorang kawannya. Selvi Selvathurasamy. dan suaminya." sambung Saraswathy yang mengharapkan lebih banyak sokongan dan dorongan diterima agar dapat diperluaskan ke seluruh Malaysia. PELITA yang dibawa disusun kemas di hadapan tempat sembahyang." katanya lagi yang gembira kerana kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sudi menyempurnakan upacara Jyothi Villaku di rumahnya dengan baik. Navaletchumy."Saya dan keluarga kini dapat mengamati dan menghargai kemuncak sambutan Deepavali. Kami sedar. "Dalam sehari. kami berkunjung ke tiga buah rumah dan berpatah balik untuk memadamkan pelita di rumah asal. mereka bagaikan terpanggil untuk menganjurkan upacara itu di rumah sendiri pada tahun akan datang. 49. Turut aktif menjayakan upacara itu ialah anak-anak Bharathi. "Upacara ini sememangnya membangkitkan kesedaran dalam diri supaya sentiasa taat kepada Tuhan dan mendoakan yang terbaik buat seisi keluarga. kanak-kanak itu disajikan dengan hidangan tradisional seperti vadai dan minuman jus. Baru pertama kali menyaksikan kesederhanaan dalam meraikan Deepavali. ia lebih daripada sekadar berpakaian baru.

Jika kita kaji sejarah disebalik perayaan ini. Deepavali jatuh pada tanggal 1 November Pada tahun 2006. Sebelum mati. Sundari dan Vasuge yakin bahawa upacara itu membantu memupuk dan memelihara peribadi baik seseorang sejak usia muda. peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia. Perhitungan Tanggal Perayaan Hari Deepavali Tanggal perayaan Diwali ditetapkan berdasarkan kalendar Hindu. Pada tahun 2007. Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada mereka yang baik tentang godaan hantu dan shaitan. biasanya perayaan ini jatuh pada bulan Oktober atau November. Deepavali akan di rayakan pada tanggal 8 November Deepavali adalah ‘sambutan agama’. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya (Festival Cahaya). yang tergolong kalender lunisolar. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti cahaya dan perkataan "Gavali" yang berarti barisan. penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Pada tahun 2005. Pada pagi Deepavali. Menurut legenda. rakyat menderita pelbagai kesusahan. Diriwayatkan bahawa Narakasura adalah pemerintah sebuah negeri yang bernama Pradyoshapuram. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Di bawah pemerintahannya. kita akan dapati bahawa Deepavali (atau Diwali) di sambut kerana memperingati peristiwa Dewa (Tuhan) Krishna yang telah membunuh syaitan (demon) bernama Narakasura. Melihat kejahatannya. telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi. Dia menzalimi rakyatnya dan menculik wanita-wanita dan memenjarakan mereka di istananya. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali.Daripada aspek pembentukan kendiri kanak-kanak. Deepavali dirayakan pada tanggal 21 Oktober. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". maka Dewa (Tuhan) Krishna . "Kolam" merupakaan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. Menurut kalendar Gregorian. Deepavali………… Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di India & Malaysia.

Ponggal. Yang tinggal hanya keinginan untuk berpesta. Mitos yang paling terkenal dalam kalangan masyarakat India di Malaysia berhubung tujuan perayaan Deepavali adalah kisah Dewa Krishna membunuh Narakasura. Dewi Lakshmi iaitu dewi kekayaan akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan akan memberkati keluarga terbabit. Lalu. pakaian baru dan manisan. masa yang terbaik untuk membeli pakaian baru dan barang kemas adalah dua hari sebelum perayaan Diwali. ternyata kelompok yang membakar mercun tidak memahami konsep sebenar perayaan Deepavali. generasi muda di Malaysia ketara menyimpang jauh daripada tujuan dan makna sebenar Deepavali. Kononnya. kemudian. kepercayaan dan amalan agama sudah tipis. agama Hindu yang penuh dengan simbol.lalu turun memusnahkannya dan hari pembunuhan/kematian Narakasura ini diraikan sebagai Deepavali. begitu juga realiti di Malaysia. Lalu. Memandangkan kedua-duanya hanyalah mitos. sebagai kemenangan sebuah kebaikan mengatasi kejahatan. simbol Kebaikan atau Cahaya menumpaskan Kejahatan atau Kegelapan — secara fizikal dan mental. Apa yang penting. Ada juga beberapa riwayat lain tentang asal-usul perayaan Deepavali. Bagaimanapun. itulah hari yang membawa rezeki berganda. Satu lagi mitos yang lebih terkenal di Benua Kecil India adalah berdasarkan epik Ramayana di mana Rama berjaya membunuh Ravana dengan bantuan Laksamana dan Hanuman. Rakyat Malaysia lebih mengenali Deepavali daripada Onam. menjelang perayaan Diwali. Budaya. para penduduk meraikan kemenangan Kebaikan menewaskan Kejahatan dengan menyalakan lampu serta berpesta. semantik dan penanda/petanda sebenarnya merujuk pada Kebaikan dan Kejahatan dalam diri kita sendiri. Jadi. Mercun pula terus dibakar tanpa mengendahkan larangan yang dibuat. Sebenarnya. Diwali mula “diambil alih” oleh semua penduduk beragama Hindu tanpa mengira kaum dan keturunan. adat. Satu lagi perkara yang kurang diberi perhatian adalah bahawa mengikut kepercayaan penduduk beragama Hindu di Benua Kecil India. Kepulangan mereka selepas 14 tahun disambut para penduduk dengan menyalakan lampu dan berpesta. khususnya penduduk Gujarati dan kaum Punjabi beragama Hindu dan Sikh. Pada masa kini. Laksmi Pooja juga biasanya diadakan dua hari sebelum Diwali untuk mendapat rezeki dan limpahan berkat berganda. Ada juga yang menyatakan hari restu di mana Dewa (Tuhan) Rama kembali ke Ayodhya setelah mengalahkan Ravana dan terdapat beberapa kisah lain lagi Deepavali — atau lebih dikenali sebagai Diwali di Benua Kecil India — pada asalnya disambut oleh penduduk di bahagian utara negara berkenaan. Ada yang berpendapat ia diraikan sempena perkahwinan Lakshmi dengan Dewa (Tuhan) Vishnu. Malah. Ugadi serta beberapa perayaan kaum India pelbagai keturunan. tidak menjadi masalah kisah mana satu yang menjadi ikutan dan turutan dalam kalangan kaum India beragama Hindu yang menyambut Deepavali. Pesta tanpa penghayatan nilai. Satu lagi kisah yang kurang diketahui generasi muda adalah kepercayaan bahawa pada malam sambutan Deepavali. . ikon. sambutan hari Deepavali juga diserikan dengan lukisan kolem pelbagai corak dan warna. orang ramai akan bertungkus-lumus membersihkan rumah supaya rumah mereka turut dikunjungi dan diberkati Dewi Lakshmi (baca: kekayaan). Selain memasang lampu. tradisi. Mereka gagal membezakan antara amalan membakar mercun semasa Tahun Baru Cina dan amalan memasang bunga api dan lampu semasa Deepavali. Malah. Itulah makna sebenar Diwali. Diwali juga tidak lengkap tanpa bunga api. Kebersihan rumah juga diambil kira sebelum Dewi Lakshmi memberi berkat. mereka bersamasama Sita pulang dari Langka ke Ayodhya.

Namun. Melihat kejahatannya. Tuhan Khrishna berangkat untuk menghancurkan setan dan hari Narakasura mati itu dirayakan sebagai Deepavali. Legenda Deepavali Bahkan ada legenda yang menarik di belakang festival ini. Perayaan Deepavali di Singapura akan berpusat di Little India. Menganggap orang Hindu Deepavali sebagai salah satu festival yang paling penting untuk merayakannya.Memanglah pada asalnya Deepavali merupakan perayaan bagi penduduk keturunan Gujrati dan Punjabi. ia sudah diterima sebagai perayaan bagi semua penduduk kaum India di Malaysia. memerintah kerajaan Pradyoshapuram. Festival ini biasanya jatuh sekitar akhir Oktober dan November. pengetahuan. orang Hindu adalah berterima kasih kepada para dewa untuk kebahagiaan. Satu hal penting praktik yang mengikuti orang Hindu selama festival adalah cahaya lampu minyak di rumah mereka pada pagi Deepavali. Dengan menyalakan lampu minyak. kini. setan. Sebuah festival warna-warni yang dirayakan oleh semua umat Hindu di seluruh dunia adalah Deepavali. para penduduk desa menderita banyak kesulitan karena disiksa setan rakyat dan menculik para perempuan harus dipenjarakan di istananya. yang juga dikenal sebagai festival lampu. Ceritanya yang Narakasura. kedamaian dan kekayaan yang telah mereka terima. Di bawah pemerintahannya. dimana daerah ini akan dipercantik dengan hiasan lampu-lampur yang megah dan juga akan ada banyak bazaar-bazaar di sini. kemenangan kebaikan atas kejahatan! Persiapan .

Biasanya keluarga akan berbelanja untuk pakaian baru dan untuk aksesori untuk menghias rumah mereka. Hindu juga akan memberikan penghormatan kepada orang tua dan sebagian besar keluarga akan pergi ke kuil setelah sarapan. Hindu terutama tidak suka berpakaian hitam pada hari itu. toko-toko India akan menjual barang seperti perayaan Deepavali kartu ucapan. Diketahui bahwa orang-orang Hindu akan sibuk membersihkan rumah mereka untuk mempersiapkan festival. burfi dan laddu. Sebelum festival. udang sambal dan kepala ikan kari. idlis dan naans disiapkan. karena mereka menganggap warna hitam yang tidak menguntungkan untuk festival. Pada hari pertama. Rumah-rumah akan dihiasi dengan lampu minyak dan anak-anak akan bermain dengan petasan untuk merayakan festival. yang merupakan fitur penting Deepavali. Sebagian besar wanita akan berpakaian sari sutra atau baju punjabi berbagai warna cerah. Ini juga merupakan praktik yang penting bagi mereka. . Beberapa bahkan akan merenovasi rumah untuk mempersiapkan mereka untuk Deepavali. Perayaan Orang-orang Hindu biasanya bangun pagi-pagi Deepavali sekitar 3 dan ritual pertama akan memiliki mandi minyak. pakaian Punjabi dan bunga. Alasan mengapa mereka akan pergi ke kuil adalah berdoa untuk mendapatkan kebahagiaan dan kemakmuran di Deepavali. karpet. Orang-orang Hindu akan sering toko ini ketika mereka sedang berbelanja untuk Deepavali. Beberapa permen yang populer adalah halwa. mereka tidak akan pergi mengunjungi tapi akan tinggal di rumah untuk menyambut para tamu yang mengunjungi mereka. Makanan Mengunjungi Hindu selama Deepavali akan menjadi kegiatan menarik. Hindu suka makan makanan pedas dan non-vegetarian mereka menikmati kesukaan lainnya seperti ayam tandoori. Hindu akan mengenakan pakaian baru mereka Deepavali. Di setiap rumah yang Anda kunjungi Anda terikat untuk dilayani dengan penyebaran menggoda permen. karena anda akan mendapatkan untuk mencicipi berbagai jenis makanan lezat.Persiapan untuk Deepavali biasanya dimulai paling tidak dua atau tiga minggu sebelum festival. Di rumah-rumah orang Hindu yang populer hidangan vegetarian seperti thosais.

Dengan memasang pelita.Perayaan Deepavali Perayaan ini disambut oleh masyarakat Hindu. Deepavali bermaksud ‘sebarisan pelita’. . mereka percaya bahawa kecerahan mengatasi kegelapan. kebaikan mengatasi kejahatan. keadilan mengatasi kezaliman dan kebijaksanaan mengatasi kejahilan. Ianya dirayakan pada bulan gelap bernama ’aippasi’ pada bulan Oktober dan November.

cahaya menumpaskan kegelapan.gov. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. . http://perayaan. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan.http://kebudayaan. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam".pdf? PHPSESSID=bd76d4f7daf61e6672b1e15cb6ecebd2 DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi. kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. http://kedah.htm DEEPAVALI · Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya.com/PerayaanDeepavali. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru.kpkk.my/about/perkhidmatan/? t=58&menu_id=47&c3=40&click=1 Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut ugama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di Malaysia.bravepages. Pada pagi Deepavali penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayaakan sebagai perayaan Deepavali. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini.edu.Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan.my/kewangan/images/fail/perayaan. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Di hari ini.

Dalam kepercayaan agama Hindu. Masyarakat Hindu biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. . Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. tidak terbatas dan akan kekal abdi. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. Ia adalah sesuatu yang suci. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu.

yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja. menuju ke arah utara India dari selatan. seorang yang jahat. Sejurus itu . Guru Nanak. Sepanjang perjalanan. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya.Foto THE STAR oleh RAYMOND OOI Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan.. . SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun. Raja itu sedar akan kesilapannya.Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya. Akhirnya.

Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. . Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya.Oleh kerana sikap tamaknya. Tetapi pada masa kini. Muruku. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India.Foto THE STAR oleh AHMAD AZMAIL AWANG Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. PAGI DEEPAVALI . dia membebaskan Guru Nanak. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih.

Deepavali – atau lebih dikenal sebagai ‘Diwali” di Benua Kecil India – pada asalnya dirayakan oleh penduduk di bagian utara negara tersebut. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. Sejurus itu. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anakanak si mati atau diberi kepada haiwan. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. • • • http://mstar. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. termasuk di Malaysia dimana perayaan ini dijadikan sebagai Perayaan Nasional. Pada perkembangannya kemudian. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. Pada hari Deepavali. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka. marilah kita sama-sama melihat sejenak asal usul perayaan ini. Sebagai masyarakat dan warga sekolah yang berbilang kaum.Pada pagi Deepavali. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Selepas itu. khususnya penduduk Gujarat dan kaum Punjabi yang beragama Hindu dan Sikh.asp? file=/2009/10/10/mstar_manusia_peristiwa/20091010155551&sec =mstar_manusia_peristiwa Tidak lama lagi penganut beragama Hindu akan merayakan perayaan Deepavali. Diwali dirayakan oleh semua keturunan India dimanapun mereka berada.my/variasi/manusia_peristiwa/cerita. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu. . masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). mengikut ajaran agama Hindu. Deepavali juga dirayakan sebagai Tahun Baru bagi umat Hindu India.com.

Rama adalah Pangeran dari Kerajaan Ayodhya yang demi membela kehormatan ayahnya bersedia dibuang ke hutan selama 14 tahun. Inilah makna terpenting dari perayaan Deepavali. dan Hanoman (kera raksasa) Rama berusaha membebaskan Sitha dan mengalahkan Rahwana yang dengan kekuatannya menyebarkan angkara murka di seluruh dunia. Versi yang cukup terkenal adalah kisah kemenangan Rama (titisan Dewa Vishnu atau Wisnu yang mengalahkan Rahwana (atau Dasamuka = Raksasa berkepala sepuluh). semua penduduk negeri itu menyalakan lampu-lampu lilin kecil di sepanjang jalan dan berpesta menyambut kemenangan tersebut. Ketika Rama. Lakshman. istri Rama yang bernama Sitha di culik oleh rahwana.SEJARAH DAN MAKNA Ada beberapa versi cerita mengenai asal mula perayaan Deepavali. RITUAL DAN PERAYAAN Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti Cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Kemenangan Rama atas Rahwana dilambangkan sebagai kemenangan kebaikan melawan kekuatan jahat. Rama berhasil membunuh Rahwana dan membebaskan dunia dari kekuatan jahat. umat Hindu India menyalakan lampu-lampu sebagai lambang cahaya terang yang mengusir kegelapan dan kejahatan. Maka dengan bantuan adiknya. . Dalam pengembaraannya di hutan. Sitha dan Lakshman kembali ke Ayodhya. Karena itu pada perayaan Deepavali.

hari ini jatuh pada hari ke-13 separuh kedua bulan qamari. Hari ini juga dianggap sebagai Jayanti Dewa Dhanvantri yang muncul ketika dewa-dewi dan iblis-iblis menggodak lautan besar.[1] . teman dan tetangga sambil saling memberikan ucapan selamat dan berdoa bagi kebahagaiaan dan kemakmuran bersama. Semua hari kecuali Deepavali dinamakan bersempena gelaran masing-masing dalam kalendar Hindu. Cahaya dari kembang api dan bunyi gemuruh hingar bingar petasan diyakini dapat mengusir kekuatan jahat yang melayang di udara. kerabat. yaitu hiasan berbentuk bunga-bungaan beraneka corak dan warna yang diletakkan di pintu masuk rumah. Ritual menyalakan pelita ini adalah sebuah bentuk penghormatan kepada Dewa atas berkat kesehatan. Sang Dewi Kekayaan. Semua orang dari anak-anak. Dewi Lakshmi. 1. Petasan dan kembang api beragam bentuk ikut dinyalakan untuk memeriahkan perayaan. Sebuah ritual lain adalah pembuatan ‘kolam’. akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan memberkati rumah tersebut. selain membawa kegembiraan bagi semua orang dari anak-anak sampai orang tua. Hiasan ‘kolam’ merupakan lambang penyembahan kepada Demi Lakshmi agar Sang Dewi sudi datang berkunjung dan memberi berkat kebahagiaan dan kekayaan bagi penghuni rumah. kedamaian. kekayaan. remaja.blogspot. pengetahuan. Dhanatrayodashi atau Dhan teras: Dhan bermaksud "kekayaan" dan Trayodashi bermaksud "hari ke-13".com/2009/10/perayaan-deepavali. disemua bagian rumah dinyalakan pelita (lampu minyak) kecil dari wadah tanah liat yang disebut ‘diya/diva/panati’.Pada malam Deepavali. Hiasan bunga-bungaan ini dibuat dari butiran-butiran beras aneka warna. keberanian. Maka. http://skstfrancis.html\ Sambutan Deepavali diadakan selama lima hari di kebanyakan India Utara. Ada sebuah kepercayaan bahwa pada malam Deepavali. Berbagai jenis makanan dan manisan dihidangkan sebagai pelengkap perayaan. seperti yang ditandakan dalam nama. Hari ini adalah bertuah untuk membeli-belah perkakas dan emas. dan kemasyuran yang diterima sepanjang tahun. setiap orang saling mengunjungi keluarga. sampai orang tua ikut dalam permainan memasang petasan dan kembang api.

apabila orang bertegur sapa pada waktu pagi. dipuja oleh semua rumahtangga Hindu. Hari ini juga dipanggil Roop Chaturdashi 3. Perayaan ini amat lama. Adalah dipercayai bahawa bermandi sebelum matahari terbit. Pada waktu petang. mereka bertanya "Sudahkah kamu menjalankan Ganga Snaanam?". 5. untuk mengundang kemakmuran dan kesejahteraan. apabila bintang masih berkelipan di langit. kanak-kanak menyalakan bunga api menandakan kekalahan iblis itu. pelita dinyalakan lagi dan Dewi Lakshmi dipuja dan disembah hidangan istimewa. Oleh sebab inilah hari kegembiraan. disusuli penyalaan lampu di sepanjang jalan dan keliling rumah. 4. Pesta utama di India Utara adalah pada petang Amavasya (tiada bulan) dengan Lakshmi Puja. Bahasa Bengali: Bhai Phota). adikberadik bertemu untuk meluahkan rasa kasih sayang antara satu sama lain (Bahasa Gujarati: Bhai Bij. Mereka menjalankan puja istimewa dengan persembahan kepada Dewa Sri Krishna atau Dewa Sri Vishnu yang menyelamatkan dunia dari iblis Narakasura pada hari ini. Maka. dengan penyalaan mercun pada subuh. bermandi minyak wangi dan memakai pakaian baru. Di India selatan. dewi kekayaan dan Ganesha. Untuk Annakut setimbunan makanan dihiasi melambangkan gunung Govardhan diangkat Dewa Krishna. Naraka Chaturdashi: Chaturdashi ialah hari ke-14 yang menandakan Narakasura dibunuh. inilah hari perayaan yang sebenarnya. apabila Lakshmi. menandakan hari terpenting dalam sambutan Deepavali. Bhaubeej atau Bhayitika): pada hari ini. Kaum lelaki memberikan hadiah kepada isteri mereka pada hari ini. dan mendahului 'Raksha Bandhan'. Mereka menyala pelita kecil di keliling rumah dan melukis kolam/rangoli di luar kolam mereka. Bhaiduj (juga Bhayyaduj. Selepas puja. Govardhan Puja: Juga dipanggil Annakut. ramai akan bersarapan dan bermakan tengah hari secara besar-besaran dan menziarahi saudara mara. Di negeri Maharashtra hari ini disambut sebagai Padva atau BaliPratipada — iaitu memperingati Raja Bali. hari ini disambut sebagai hari Krishna menewaskan Indra. Lakshmi Puja: Lakshmi Puja. Kebanyakan perayaan India menyatukan keluarga. maka Bhaiduj menyatukan adikberadik yang sudah berkahwin. maka kebaikan menewaskan kejahatan dan cahaya mengatasi kegelapan (bahasa Gujarat: Kali Chaudas). naraka chaturdashi ialah hari utama. dewa permulaan bertuah.2. iaitu satu lagi perayaan adik-beradik yang disambut kini. ramai akan menyembah tarpana (penyembahan air dan biji bijan) istimewa kepada nenek moyang. disusuli penyalaan pelita di keliling rumah. Sambutan Deepavali ini berbeza di rantau-rantau tertentu: • • Di India Selatan. Orang Hindu bangun jauh lebih awal sebelum subuh seperti 2:00 pagi. Pada hari ketiadaan bulan ini. bersamaan dengan bermandi di Sungai Ganges yang suci. maka hari ini amat penting bagi mereka selaku adik-beradik. Sambutan Deepavali di Malaysia .

penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. hari Deepavali disambut pada bulan ketujuh kalendar suria Hindu dan dijadikan cuti umum persekutuan di seluruh Malaysia. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada pagi Deepavali. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam".Di Malaysia. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshmi. . Dewi Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. "Kolam" merupakan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful