Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya,Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan

, cahaya menumpaskan kegelapan. Di hari ini, kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. Hari Deepavali jatuh pada bulan ketujuh dalam kelender Hindu, biasanya pada bulan Oktober atau November.Oleh kerana namanya Pesta Cahaya, ia disambut dengan cahaya dan lampu oleh penganut Hindu.Asal usul perayaan ini adalah berkaitan dengan pertembungan antara Dewa Rama dengan Ravana, dimana kemenangan berpihak pada Dewa Rama, yang akhirnya berjaya merampas Sita dari Ravana yang jahat.Selain itu terdapat juga pelbagai cerita lain yang berkaitan dengan perayaan ini, seperti pergaduhan antara Dewa Krishna dengan Syaitan Asura- yang dimenangi oleh pihak baik lantas dirayakan dengan pelita dan lampu-lampu. Bagi persiapan Deepavali, penganut Hindu akan membersihkan rumah mereka, hiasan seperti kolams dibuat, dan lampu ‘vilakku’ dipasang. Lampu ini adalah sejenis pelita tradisi yang diperbuat dari tanah liat.Perayaan juga bertambah seri dengan lampu-lampu moden. Penganut Hindu juga percaya yang Dewi Laksmi, iaitu dewa kekayaan dan kemakmuran akan datang melawat rumah pada masa ini.Jadi persiapan ini juga akan dibuat untuk menyambutnya. Selain dari itu, penganut Hindu juga membersihkan diri dan jiwa mereka, dengan mengamalkan puasa, hanya makan sayuran, dan bermeditasi.Di hari Deepavali ini, pertelingkahan akan dilupakan, manakala kemaafan akan mendapat penghargaan. Pada pagi Deepavali, mereka akan bangun awal, untuk upacara mandi minyak. Ia adalah simbol kepada penyucian diri.Kemudian mereka menuju ke kuil untuk bersembahyang.Setelah itu, sepanjang hari mereka akan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai. Walaupun penganut Hindu adalah Vegetarian, tetapi Deepavali tetap diserikan dengan banyak makanan yang enak seperti daging manis, pudding, dan murukku.

Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Menurut lagenda, Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum mati, Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.

Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru, penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam", hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripada bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi, Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.

HARI RAYA HINDU
[Ketut Adi] APAKAH HARI RAYA HINDU? Hari Raya Hindu (Hindu holy festivals) disebut sebagai Utsava dalam bahasa Sansekerta. Selama hari raya itu, masyarakat mengenyampingkan masalah-masalah keduniawian dan bergembira bersama, menghormti Tuhan dalam berbagai bentuknya dan perobahan musim. Ada banyak hari raya Hindu dan masing-masing berbeda dari satu tempat dengan tempat lain. Holi adalah hari raya Hindu di India Utara, tapi tidak dirayakan di India selatan. Deepavali atau Diwali, festival cahaya, adalah hari raya Hindu yang sangat penting dirayakan selama bulan Kartika (Oktober/November). Ia adalah salah satu hari raya yang dirayakan di seluruh dunia, menjadi hari raya nasional di India, Fiji dan Trininad. Deepa artinya "cahaya' (light) dan Avali artinya "jajaran/barisan" (row), jadi Deepavali artinya "jajaran cahaya." Ada beberapa kisah mythologis di belakang hari raya ini. Deepavali adalah perayaan kemenangan dan kembalinya Rama dan isterinya Sita ke ke kerajaan Ayodhya setelah menghancurkan Rahwana, raja raksasa dari Sri Langka. Selama perayaan ini, orang-orang menyalakan barisan lampu-lampu kecil atau lampu minyak di balkon dan jendela untuk menyambut kedatangan Rama dan Sita pulang ke rumah. Kisah mythologi yang lain di balik Deepavali adalah perayaan kemenangan Krishna atas raksasa dari neraka, Narakasura. Kisah mengenai penghancuran raksasa ini ditulis dalam Sabha Parva dari Mahabharata. Menurut legenda, Narakasura, putra bumi, adalah raja Pragjyotishapura. Dengan anugrah yang ia terima dari Brahma dan Siwa, ia menaklukan tidak saja dunia ini tetapi juga surga. Akhirnya para dewa dan orang suci meminta bantuan

rumah-rumah dihias dan boneka-boneka yang diberi nama Bomma Kolam dipertunjukkan. tetap bersikeras menyembah Wishnu. Krishna. sumber: milis HDnet . dilaksanakan pada hari kesembilan bulan Kanya (September/Oktober). Konon suatu kali dunia ini dikuasi oleh seorang raja-raksasa. membunuh Narakasura.Krishna untuk membunuh Narakasura. Setelah kematian Narakasura. Prahlada. Jadi Deepavali adalah perayaan atas pembebasan bumi dan surga dari genggaman Narakasura. Di India Utara selama malam-malam ini dipertunjukkan tarian Garbha dan di India Selatan. sebagai sais kereta. NPP). (Dari lamanya perayaan Navaratri sama dengan Galungan di Indonesia . Prahlada keluar dengan selamat dari api tanpa terbakar sedikitpun. yang percaya dirinya imun terhadap api. Dasara atau Dussera. Guru Purnima (Juni/Juli) adalah perayaan untuk menghormati para Guru atau para ahli di bidang kerohanian (masters). Hari raya Holi merayakan peristiwa ini. sementara Holika hangus terbakar jadi abu. seorang raksasa wanita bernama Holika. Perayaan Holi juga memiliki latar gelakang mythologi. Sivaratri (Februari/Maret) adalah hari raya untuk memuja Siva. Vasant Panchami (Januari/Februari) adalah hari raya untuk memuja Dewi Saraswati (sama dengan hari Saraswati di Indonesia. Hari raya ini dirayakan di seluruh India. Ia memproklamasikan dirinya sendiri sebagai Tuhan dan memaksa setiap orang untuk menyembahnya. Hari kesepuluh disebut sebagai Vijaya Dasami. tapi putranya. Masih ada beberapa hari raya lain di India. Persembahyangan dilakukan selama 9 hari. NPP). Hari raya Holi dirayakan selama bulan Februari/Maret. Tigahari pertama memuja Durga (Dewi Keberanian). Krishna Janmashtami (Agustus/September) adalah perayaan hari lahir Krishna. Navaratri dikenal sebagai perayaan malam (Festival of Nights). selama perayaan Holi orang-orang saling memberi hadiah. tiga hari kedua untuk memuja Lakshmi (Dewi Kemakmuran). orang-orang saling melempar tepung daun-daunan dan air yang berwarna satu sama lain. Sama seperti hari raya Deepavali. tiga hari terakhir untuk memuja Saraswathi (Dewi Ilmu Pengetahuan). adalah salah satu hari raya terpenting di India Utara. Atas perintah Hiranyakasipu. Satu api unggun juga dinyalakan malam sebelum hari raya Holi (mirip 'ngrupuk di Bali. Hiranyakashipu. Sathyabama. membawa Prahlada ke dalam api. Sehari setelah Holi. ibunya memohon kepada Krishna agar kejatuhan anaknya dihidupkan dalam kenangan semua orang di dunia sebagai satu hari perayaan dari kebaikan. NPP). dibantu oleh permaisurinya. Dalam pertempuran yang hebat. Konon karena anugrah Wishnu.

tidak terbatas dan akan kekal abdi. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. Ia adalah sesuatu yang suci. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. Dalam kepercayaan agama Hindu. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat.DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita. Masyarakat Hindu . Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan.

Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu. Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan.- Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas .biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali. Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali.

Sejurus itu .dibuang negeri selama 14 tahun. Akhirnya. menuju ke arah utara India dari selatan. dia membebaskan Guru Nanak. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. seorang yang jahat. . apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya. Guru Nanak. SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. Oleh kerana sikap tamaknya. Sepanjang perjalanan. Raja itu sedar akan kesilapannya. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana.

- Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. Tetapi pada masa kini. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali. PAGI DEEPAVALI . maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut.Muruku.

Pada pagi Deepavali. Biasanya. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. perayaan yang juga dikenali sebagai Perayaan Cahaya itu jatuh pada bulan Aippasi mengikut kalendar Hindu. Singapura. Fiji. Sejurus itu. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). Selepas itu. Deepavali DEEPAVALI disambut setahun sekali oleh lebih daripada satu bilion umat Hindu di serata dunia. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. Namun. Kemeriahan sambutannya boleh disaksikan dari bumi sejauh Texas. Masyarakat di selatan India meraikannya selama tiga hari berturut-turut berbanding lima hari di sebelah utara . ia jatuh pada hari terakhir bulan Puratasi sebelum bermulanya Aippasi. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. United Kingdom. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anak-anak si mati atau diberi kepada haiwan. Myanmar. tahun ini. New Zealand dan sudah tentu. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. Pada hari Deepavali. Afrika Selatan. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka. mengikut ajaran agama Hindu. negara kita Malaysia. Amerika Syarikat sehinggalah ke Trinidad. Australia.

dan Jayasree Raman. 40. sebahagian besar penganut Hindu tidak tahu tentang upacara memasang pelita yang dinamakan Jyothi Villaku. Selain mandi minyak seawal pukul 3 pagi. Untuk pengetahuan umum. Ravana. 48. salwar dan jeepa untuk meraikan Deepavali. kemeriahannya lebih menyerlah seandainya barisan pelita yang diperbuat daripada tanah liat disusun rapi menghiasi kawasan persekitaran rumah. . Pasangan suami isteri.negara itu. Santhiran Chinnathamby. Dalam kalangan masyarakat Hindu. terdapat beberapa versi yang menjelaskan kebesaran sambutan itu. perkataan Deepa daripada perkataan Deepavali mengungkapkan makna jyothi. penganut Hindu akan mengenakan pakaian tradisional seperti sari. pemerintah Pradyoshapuram. perayaan Deepavali disambut sehari tetapi terpulang kepada individu untuk mengadakan rumah terbuka sebanyak mana hari yang mereka mahu. mengakui mereka adalah antara individu yang tidak peka tentang keunikan upacara Jyothi Villaku. Malangnya dalam zaman sekarang. Mereka juga bersembahyang di kuil sebelum pulang semula ke rumah untuk menyambut tetamu dengan sajian istimewa. Namun begitu. Apapun signifikan yang disampaikan. masyarakat India yang tinggal di kawasan ladang dan estet menyambut perayaan itu lebih lama dalam suasana kampung. Upacara itu sebenarnya bersangkut paut dengan penghayatan terhadap kuasa cahaya atau dikenali sebagai jyothi dalam bahasa Tamil. legenda sambutannya berkait rapat dengan kejayaan Dewa Krishna menewaskan makhluk jahat iaitu Narakasura. Perbuatan menyusun pelita itu amat penting kerana ia secara langsung menterjemahkan maksud kegelapan hidup yang dilalui selama ini akan diterangi cahaya yang membawa kebahagiaan dan kesejahteraan. Dalam pada itu. Di Malaysia. Ada juga kisah lain yang menceritakan tentang kepulangan Dewa Rama ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun dan berjaya menumpaskan kuasa jahat.

60. Jayasree secara kebetulan diperkenalkan kepada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar. pada tahun lalu. kumpulan itu memenuhi jemputan ke rumah pada hujung minggu memandangkan ramai ahli hanya mempunyai kelapangan pada waktu itu. "Saya mendapat tahu tentang upacara ini daripada seorang kawan. hanya 17 buah rumah berminat menjemput kumpulan itu untuk mengadakan aktiviti nyanyian keagamaan di rumah mereka. Kumpulan itu merupakan antara pengasas yang giat mempelopori upacara Jyothi Villaku sejak tiga tahun lalu. bilangan rumah bertambah kepada 40 buah. turut menyertai kumpulan itu adalah 32 kanakkanak dan remaja yang berusia di antara empat hingga 17 tahun. Lagipun. Selain ahli dewasa." jelas Jayasree.SARAWATHY (kanan) memegang pelita utama memasuki perkarangan rumah Jayasree sambil diiringi sekumpulan kanak-kanak. 39 dan Vasuge . "Sambutan pada tahun ini lebih memberangsangkan kerana 60 buah rumah di sekitar Puchong dan Klang menyatakan keinginan untuk mengadakan upacara ini. Saraswathy Kannan. Setelah berbincang dengan suami. selain tidak mahu menganggu perjalanan persekolahan anak-anak. Ketika bertanya kepada orang ramai tentang upacara itu. 34. kami bersetuju mengadakannya di rumah menjelang Deepavali. upacara kerohanian itu berlangsung selama sebulan sebelum tibanya Deepavali. Navaletchumy Munisamy. ibu kepada empat cahaya mata semasa ditemui Kosmo! di rumahnya di Puchong Perdana. Lazimnya. Selangor." jelas koordinatornya. 42. Namun. Pada tahun pertama pelancaran kumpulan itu. yang dibantu oleh Bharathi Balakrishnan. Sundari Moniandy.

Sambil memanjatkan kepujian dan kesyukuran kepada Tuhan.Perumal. buah-buahan dan sedikit juadah makanan. Mounam (bertafakur) disusuli Thyanam (duduk dalam posisi bersila dengan tangan di atas paha) dan akhirnya Pranavam (menyebut perkataan 'Aum' sebanyak tiga kali). bunga melor. pelita yang dibawa dipastikan tidak terpadam dengan menuang minyak yang cukup. mereka perlahan-lahan berjalan masuk ke dalam rumah dan menyusun pelita di hadapan tempat sembahyang. . "Kami berasa kagum dengan dedikasi dan akauntabiliti yang ditunjukkan.30 malam di mana pelita utama dinyalakan di rumahnya sebelum pelita-pelita kecil dibawa oleh kanak-kanak ke rumah mereka yang menjemput kumpulan itu. Kumpulan itu kemudiannya mengambil tempat duduk di atas lantai sebelum melengkapkan tiga pusingan persiapan menyanyikan lagu keagamaan. Saraswathy mendahului perarakan diikuti kanak-kanak yang berzikir. penganut Hindu hanya perlu menyediakan barangan sembahyang yang paling asas seperti kemenyan. KANAK-KANAK daripada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sedang asyik menyanyikan lagu keagamaan. upacara Jyothi Villaku dimulakan tepat pukul 7. Apabila selesai. Sewaktu memenuhi jemputan ke rumah Jayasree. 39." ujar Jayasree dengan bersungguhsungguh. Dari perkarangan luar rumah. Menurut Saraswathy. Tambahnya lagi. barulah kanak-kanak itu akan melagukan enam buah lagu selama 30 minit. Pertama.

ia lebih daripada sekadar berpakaian baru. Turut aktif menjayakan upacara itu ialah anak-anak Bharathi. Penghayatan itu turut dipersetujui oleh seorang kawannya. Sundari dan Vasuge. Sebelum berangkat pulang." sambung Saraswathy yang mengharapkan lebih banyak sokongan dan dorongan diterima agar dapat diperluaskan ke seluruh Malaysia. "Dalam sehari. kanak-kanak itu disajikan dengan hidangan tradisional seperti vadai dan minuman jus. dan suaminya. mereka bagaikan terpanggil untuk menganjurkan upacara itu di rumah sendiri pada tahun akan datang. kami berkunjung ke tiga buah rumah dan berpatah balik untuk memadamkan pelita di rumah asal. Kami sedar." katanya lagi yang gembira kerana kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sudi menyempurnakan upacara Jyothi Villaku di rumahnya dengan baik. 49." ujar Navaletchumy. Navaletchumy. 52."Saya dan keluarga kini dapat mengamati dan menghargai kemuncak sambutan Deepavali. . "Upacara ini sememangnya membangkitkan kesedaran dalam diri supaya sentiasa taat kepada Tuhan dan mendoakan yang terbaik buat seisi keluarga. Selvi Selvathurasamy. Manokaran Puttappan. Baru pertama kali menyaksikan kesederhanaan dalam meraikan Deepavali. PELITA yang dibawa disusun kemas di hadapan tempat sembahyang.

Pada pagi Deepavali. penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya (Festival Cahaya). Deepavali akan di rayakan pada tanggal 8 November Deepavali adalah ‘sambutan agama’. Pada tahun 2007. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. rakyat menderita pelbagai kesusahan.Daripada aspek pembentukan kendiri kanak-kanak. Menurut kalendar Gregorian. telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Deepavali dirayakan pada tanggal 21 Oktober. Perhitungan Tanggal Perayaan Hari Deepavali Tanggal perayaan Diwali ditetapkan berdasarkan kalendar Hindu. Sundari dan Vasuge yakin bahawa upacara itu membantu memupuk dan memelihara peribadi baik seseorang sejak usia muda. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". kita akan dapati bahawa Deepavali (atau Diwali) di sambut kerana memperingati peristiwa Dewa (Tuhan) Krishna yang telah membunuh syaitan (demon) bernama Narakasura. Di bawah pemerintahannya. maka Dewa (Tuhan) Krishna . "Kolam" merupakaan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Dia menzalimi rakyatnya dan menculik wanita-wanita dan memenjarakan mereka di istananya. Melihat kejahatannya. Diriwayatkan bahawa Narakasura adalah pemerintah sebuah negeri yang bernama Pradyoshapuram. Pada tahun 2005. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Deepavali jatuh pada tanggal 1 November Pada tahun 2006. Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada mereka yang baik tentang godaan hantu dan shaitan. peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti cahaya dan perkataan "Gavali" yang berarti barisan. Menurut legenda. Jika kita kaji sejarah disebalik perayaan ini. Sebelum mati. biasanya perayaan ini jatuh pada bulan Oktober atau November. Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya. Deepavali………… Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di India & Malaysia. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. yang tergolong kalender lunisolar. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi.

lalu turun memusnahkannya dan hari pembunuhan/kematian Narakasura ini diraikan sebagai Deepavali. kepercayaan dan amalan agama sudah tipis. masa yang terbaik untuk membeli pakaian baru dan barang kemas adalah dua hari sebelum perayaan Diwali. sambutan hari Deepavali juga diserikan dengan lukisan kolem pelbagai corak dan warna. Ponggal. Selain memasang lampu. simbol Kebaikan atau Cahaya menumpaskan Kejahatan atau Kegelapan — secara fizikal dan mental. semantik dan penanda/petanda sebenarnya merujuk pada Kebaikan dan Kejahatan dalam diri kita sendiri. Jadi. Kepulangan mereka selepas 14 tahun disambut para penduduk dengan menyalakan lampu dan berpesta. Bagaimanapun. Kononnya. . Mitos yang paling terkenal dalam kalangan masyarakat India di Malaysia berhubung tujuan perayaan Deepavali adalah kisah Dewa Krishna membunuh Narakasura. Pada masa kini. Apa yang penting. Yang tinggal hanya keinginan untuk berpesta. adat. Diwali juga tidak lengkap tanpa bunga api. begitu juga realiti di Malaysia. Malah. Mercun pula terus dibakar tanpa mengendahkan larangan yang dibuat. Lalu. Budaya. ternyata kelompok yang membakar mercun tidak memahami konsep sebenar perayaan Deepavali. Malah. Mereka gagal membezakan antara amalan membakar mercun semasa Tahun Baru Cina dan amalan memasang bunga api dan lampu semasa Deepavali. itulah hari yang membawa rezeki berganda. generasi muda di Malaysia ketara menyimpang jauh daripada tujuan dan makna sebenar Deepavali. khususnya penduduk Gujarati dan kaum Punjabi beragama Hindu dan Sikh. Diwali mula “diambil alih” oleh semua penduduk beragama Hindu tanpa mengira kaum dan keturunan. pakaian baru dan manisan. orang ramai akan bertungkus-lumus membersihkan rumah supaya rumah mereka turut dikunjungi dan diberkati Dewi Lakshmi (baca: kekayaan). Ada juga yang menyatakan hari restu di mana Dewa (Tuhan) Rama kembali ke Ayodhya setelah mengalahkan Ravana dan terdapat beberapa kisah lain lagi Deepavali — atau lebih dikenali sebagai Diwali di Benua Kecil India — pada asalnya disambut oleh penduduk di bahagian utara negara berkenaan. Pesta tanpa penghayatan nilai. Satu lagi mitos yang lebih terkenal di Benua Kecil India adalah berdasarkan epik Ramayana di mana Rama berjaya membunuh Ravana dengan bantuan Laksamana dan Hanuman. tradisi. Ugadi serta beberapa perayaan kaum India pelbagai keturunan. agama Hindu yang penuh dengan simbol. menjelang perayaan Diwali. Rakyat Malaysia lebih mengenali Deepavali daripada Onam. Satu lagi kisah yang kurang diketahui generasi muda adalah kepercayaan bahawa pada malam sambutan Deepavali. Ada yang berpendapat ia diraikan sempena perkahwinan Lakshmi dengan Dewa (Tuhan) Vishnu. Memandangkan kedua-duanya hanyalah mitos. sebagai kemenangan sebuah kebaikan mengatasi kejahatan. Kebersihan rumah juga diambil kira sebelum Dewi Lakshmi memberi berkat. Satu lagi perkara yang kurang diberi perhatian adalah bahawa mengikut kepercayaan penduduk beragama Hindu di Benua Kecil India. tidak menjadi masalah kisah mana satu yang menjadi ikutan dan turutan dalam kalangan kaum India beragama Hindu yang menyambut Deepavali. Laksmi Pooja juga biasanya diadakan dua hari sebelum Diwali untuk mendapat rezeki dan limpahan berkat berganda. Ada juga beberapa riwayat lain tentang asal-usul perayaan Deepavali. Dewi Lakshmi iaitu dewi kekayaan akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan akan memberkati keluarga terbabit. kemudian. Lalu. para penduduk meraikan kemenangan Kebaikan menewaskan Kejahatan dengan menyalakan lampu serta berpesta. Sebenarnya. ikon. mereka bersamasama Sita pulang dari Langka ke Ayodhya. Itulah makna sebenar Diwali.

ia sudah diterima sebagai perayaan bagi semua penduduk kaum India di Malaysia. Ceritanya yang Narakasura. Festival ini biasanya jatuh sekitar akhir Oktober dan November. Satu hal penting praktik yang mengikuti orang Hindu selama festival adalah cahaya lampu minyak di rumah mereka pada pagi Deepavali.Memanglah pada asalnya Deepavali merupakan perayaan bagi penduduk keturunan Gujrati dan Punjabi. Menganggap orang Hindu Deepavali sebagai salah satu festival yang paling penting untuk merayakannya. setan. yang juga dikenal sebagai festival lampu. para penduduk desa menderita banyak kesulitan karena disiksa setan rakyat dan menculik para perempuan harus dipenjarakan di istananya. kemenangan kebaikan atas kejahatan! Persiapan . Legenda Deepavali Bahkan ada legenda yang menarik di belakang festival ini. Melihat kejahatannya. kini. Sebuah festival warna-warni yang dirayakan oleh semua umat Hindu di seluruh dunia adalah Deepavali. Tuhan Khrishna berangkat untuk menghancurkan setan dan hari Narakasura mati itu dirayakan sebagai Deepavali. Dengan menyalakan lampu minyak. memerintah kerajaan Pradyoshapuram. Di bawah pemerintahannya. pengetahuan. Perayaan Deepavali di Singapura akan berpusat di Little India. orang Hindu adalah berterima kasih kepada para dewa untuk kebahagiaan. Namun. kedamaian dan kekayaan yang telah mereka terima. dimana daerah ini akan dipercantik dengan hiasan lampu-lampur yang megah dan juga akan ada banyak bazaar-bazaar di sini.

Persiapan untuk Deepavali biasanya dimulai paling tidak dua atau tiga minggu sebelum festival. Sebagian besar wanita akan berpakaian sari sutra atau baju punjabi berbagai warna cerah. Diketahui bahwa orang-orang Hindu akan sibuk membersihkan rumah mereka untuk mempersiapkan festival. udang sambal dan kepala ikan kari. Hindu juga akan memberikan penghormatan kepada orang tua dan sebagian besar keluarga akan pergi ke kuil setelah sarapan. idlis dan naans disiapkan. Hindu terutama tidak suka berpakaian hitam pada hari itu. Rumah-rumah akan dihiasi dengan lampu minyak dan anak-anak akan bermain dengan petasan untuk merayakan festival. yang merupakan fitur penting Deepavali. Hindu suka makan makanan pedas dan non-vegetarian mereka menikmati kesukaan lainnya seperti ayam tandoori. Di setiap rumah yang Anda kunjungi Anda terikat untuk dilayani dengan penyebaran menggoda permen. Pada hari pertama. toko-toko India akan menjual barang seperti perayaan Deepavali kartu ucapan. Biasanya keluarga akan berbelanja untuk pakaian baru dan untuk aksesori untuk menghias rumah mereka. Makanan Mengunjungi Hindu selama Deepavali akan menjadi kegiatan menarik. Orang-orang Hindu akan sering toko ini ketika mereka sedang berbelanja untuk Deepavali. Alasan mengapa mereka akan pergi ke kuil adalah berdoa untuk mendapatkan kebahagiaan dan kemakmuran di Deepavali. Di rumah-rumah orang Hindu yang populer hidangan vegetarian seperti thosais. Ini juga merupakan praktik yang penting bagi mereka. Hindu akan mengenakan pakaian baru mereka Deepavali. karpet. burfi dan laddu. Beberapa permen yang populer adalah halwa. . karena anda akan mendapatkan untuk mencicipi berbagai jenis makanan lezat. Sebelum festival. Perayaan Orang-orang Hindu biasanya bangun pagi-pagi Deepavali sekitar 3 dan ritual pertama akan memiliki mandi minyak. pakaian Punjabi dan bunga. Beberapa bahkan akan merenovasi rumah untuk mempersiapkan mereka untuk Deepavali. karena mereka menganggap warna hitam yang tidak menguntungkan untuk festival. mereka tidak akan pergi mengunjungi tapi akan tinggal di rumah untuk menyambut para tamu yang mengunjungi mereka.

kebaikan mengatasi kejahatan.Perayaan Deepavali Perayaan ini disambut oleh masyarakat Hindu. keadilan mengatasi kezaliman dan kebijaksanaan mengatasi kejahilan. mereka percaya bahawa kecerahan mengatasi kegelapan. Ianya dirayakan pada bulan gelap bernama ’aippasi’ pada bulan Oktober dan November. Dengan memasang pelita. Deepavali bermaksud ‘sebarisan pelita’. .

htm DEEPAVALI · Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini.kpkk. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Pada pagi Deepavali penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Di hari ini. http://perayaan.http://kebudayaan. kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayaakan sebagai perayaan Deepavali. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan.gov.edu. cahaya menumpaskan kegelapan. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.my/about/perkhidmatan/? t=58&menu_id=47&c3=40&click=1 Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut ugama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di Malaysia.pdf? PHPSESSID=bd76d4f7daf61e6672b1e15cb6ecebd2 DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita. .com/PerayaanDeepavali. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. http://kedah. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan.bravepages.my/kewangan/images/fail/perayaan.

Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. Ia adalah sesuatu yang suci. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat.Dalam kepercayaan agama Hindu. . (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. Masyarakat Hindu biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali. tidak terbatas dan akan kekal abdi. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari.

Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana. Sejurus itu . KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. Akhirnya. . Sepanjang perjalanan. seorang yang jahat. Raja itu sedar akan kesilapannya. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana.Foto THE STAR oleh RAYMOND OOI Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja. SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya.. menuju ke arah utara India dari selatan. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. Guru Nanak. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa.

Muruku. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. PAGI DEEPAVALI . Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali. . Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. Tetapi pada masa kini. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut.Oleh kerana sikap tamaknya. dia membebaskan Guru Nanak. Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya.Foto THE STAR oleh AHMAD AZMAIL AWANG Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah.

. Diwali dirayakan oleh semua keturunan India dimanapun mereka berada. termasuk di Malaysia dimana perayaan ini dijadikan sebagai Perayaan Nasional. marilah kita sama-sama melihat sejenak asal usul perayaan ini. mengikut ajaran agama Hindu. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya.Pada pagi Deepavali. Sejurus itu. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anakanak si mati atau diberi kepada haiwan. Deepavali juga dirayakan sebagai Tahun Baru bagi umat Hindu India. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka. khususnya penduduk Gujarat dan kaum Punjabi yang beragama Hindu dan Sikh. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. Sebagai masyarakat dan warga sekolah yang berbilang kaum. Selepas itu. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. Pada perkembangannya kemudian. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu. Pada hari Deepavali.asp? file=/2009/10/10/mstar_manusia_peristiwa/20091010155551&sec =mstar_manusia_peristiwa Tidak lama lagi penganut beragama Hindu akan merayakan perayaan Deepavali.com. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. • • • http://mstar. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini.my/variasi/manusia_peristiwa/cerita. Deepavali – atau lebih dikenal sebagai ‘Diwali” di Benua Kecil India – pada asalnya dirayakan oleh penduduk di bagian utara negara tersebut.

dan Hanoman (kera raksasa) Rama berusaha membebaskan Sitha dan mengalahkan Rahwana yang dengan kekuatannya menyebarkan angkara murka di seluruh dunia. . Lakshman. Dalam pengembaraannya di hutan. Rama berhasil membunuh Rahwana dan membebaskan dunia dari kekuatan jahat. Sitha dan Lakshman kembali ke Ayodhya. Ketika Rama.SEJARAH DAN MAKNA Ada beberapa versi cerita mengenai asal mula perayaan Deepavali. Versi yang cukup terkenal adalah kisah kemenangan Rama (titisan Dewa Vishnu atau Wisnu yang mengalahkan Rahwana (atau Dasamuka = Raksasa berkepala sepuluh). Inilah makna terpenting dari perayaan Deepavali. semua penduduk negeri itu menyalakan lampu-lampu lilin kecil di sepanjang jalan dan berpesta menyambut kemenangan tersebut. istri Rama yang bernama Sitha di culik oleh rahwana. Rama adalah Pangeran dari Kerajaan Ayodhya yang demi membela kehormatan ayahnya bersedia dibuang ke hutan selama 14 tahun. Kemenangan Rama atas Rahwana dilambangkan sebagai kemenangan kebaikan melawan kekuatan jahat. umat Hindu India menyalakan lampu-lampu sebagai lambang cahaya terang yang mengusir kegelapan dan kejahatan. Maka dengan bantuan adiknya. RITUAL DAN PERAYAAN Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti Cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Karena itu pada perayaan Deepavali.

Semua orang dari anak-anak. Hari ini juga dianggap sebagai Jayanti Dewa Dhanvantri yang muncul ketika dewa-dewi dan iblis-iblis menggodak lautan besar.Pada malam Deepavali. akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan memberkati rumah tersebut. Berbagai jenis makanan dan manisan dihidangkan sebagai pelengkap perayaan. Semua hari kecuali Deepavali dinamakan bersempena gelaran masing-masing dalam kalendar Hindu. Hiasan ‘kolam’ merupakan lambang penyembahan kepada Demi Lakshmi agar Sang Dewi sudi datang berkunjung dan memberi berkat kebahagiaan dan kekayaan bagi penghuni rumah. keberanian. Sang Dewi Kekayaan.com/2009/10/perayaan-deepavali. Petasan dan kembang api beragam bentuk ikut dinyalakan untuk memeriahkan perayaan. http://skstfrancis. disemua bagian rumah dinyalakan pelita (lampu minyak) kecil dari wadah tanah liat yang disebut ‘diya/diva/panati’. Cahaya dari kembang api dan bunyi gemuruh hingar bingar petasan diyakini dapat mengusir kekuatan jahat yang melayang di udara. selain membawa kegembiraan bagi semua orang dari anak-anak sampai orang tua. sampai orang tua ikut dalam permainan memasang petasan dan kembang api. Maka. 1. dan kemasyuran yang diterima sepanjang tahun. kekayaan.[1] . seperti yang ditandakan dalam nama. remaja. hari ini jatuh pada hari ke-13 separuh kedua bulan qamari. pengetahuan. Hari ini adalah bertuah untuk membeli-belah perkakas dan emas. Dewi Lakshmi. kerabat. Hiasan bunga-bungaan ini dibuat dari butiran-butiran beras aneka warna.html\ Sambutan Deepavali diadakan selama lima hari di kebanyakan India Utara. teman dan tetangga sambil saling memberikan ucapan selamat dan berdoa bagi kebahagaiaan dan kemakmuran bersama. setiap orang saling mengunjungi keluarga. kedamaian. Ada sebuah kepercayaan bahwa pada malam Deepavali. yaitu hiasan berbentuk bunga-bungaan beraneka corak dan warna yang diletakkan di pintu masuk rumah. Ritual menyalakan pelita ini adalah sebuah bentuk penghormatan kepada Dewa atas berkat kesehatan.blogspot. Dhanatrayodashi atau Dhan teras: Dhan bermaksud "kekayaan" dan Trayodashi bermaksud "hari ke-13". Sebuah ritual lain adalah pembuatan ‘kolam’.

Orang Hindu bangun jauh lebih awal sebelum subuh seperti 2:00 pagi. bermandi minyak wangi dan memakai pakaian baru. Di negeri Maharashtra hari ini disambut sebagai Padva atau BaliPratipada — iaitu memperingati Raja Bali. inilah hari perayaan yang sebenarnya. Pada hari ketiadaan bulan ini. naraka chaturdashi ialah hari utama. maka kebaikan menewaskan kejahatan dan cahaya mengatasi kegelapan (bahasa Gujarat: Kali Chaudas). Govardhan Puja: Juga dipanggil Annakut. Bhaubeej atau Bhayitika): pada hari ini. Kebanyakan perayaan India menyatukan keluarga. Kaum lelaki memberikan hadiah kepada isteri mereka pada hari ini. Hari ini juga dipanggil Roop Chaturdashi 3. Maka. kanak-kanak menyalakan bunga api menandakan kekalahan iblis itu. maka hari ini amat penting bagi mereka selaku adik-beradik. Untuk Annakut setimbunan makanan dihiasi melambangkan gunung Govardhan diangkat Dewa Krishna. Adalah dipercayai bahawa bermandi sebelum matahari terbit. maka Bhaiduj menyatukan adikberadik yang sudah berkahwin. dengan penyalaan mercun pada subuh. ramai akan bersarapan dan bermakan tengah hari secara besar-besaran dan menziarahi saudara mara. dewi kekayaan dan Ganesha. 4. 5. hari ini disambut sebagai hari Krishna menewaskan Indra. Perayaan ini amat lama. apabila bintang masih berkelipan di langit. Mereka menjalankan puja istimewa dengan persembahan kepada Dewa Sri Krishna atau Dewa Sri Vishnu yang menyelamatkan dunia dari iblis Narakasura pada hari ini. dipuja oleh semua rumahtangga Hindu. Pada waktu petang. Sambutan Deepavali di Malaysia . bersamaan dengan bermandi di Sungai Ganges yang suci.2. Naraka Chaturdashi: Chaturdashi ialah hari ke-14 yang menandakan Narakasura dibunuh. Mereka menyala pelita kecil di keliling rumah dan melukis kolam/rangoli di luar kolam mereka. Selepas puja. Bahasa Bengali: Bhai Phota). disusuli penyalaan lampu di sepanjang jalan dan keliling rumah. apabila Lakshmi. Sambutan Deepavali ini berbeza di rantau-rantau tertentu: • • Di India Selatan. disusuli penyalaan pelita di keliling rumah. menandakan hari terpenting dalam sambutan Deepavali. iaitu satu lagi perayaan adik-beradik yang disambut kini. dewa permulaan bertuah. Bhaiduj (juga Bhayyaduj. mereka bertanya "Sudahkah kamu menjalankan Ganga Snaanam?". apabila orang bertegur sapa pada waktu pagi. dan mendahului 'Raksha Bandhan'. Lakshmi Puja: Lakshmi Puja. Di India selatan. Oleh sebab inilah hari kegembiraan. pelita dinyalakan lagi dan Dewi Lakshmi dipuja dan disembah hidangan istimewa. Pesta utama di India Utara adalah pada petang Amavasya (tiada bulan) dengan Lakshmi Puja. ramai akan menyembah tarpana (penyembahan air dan biji bijan) istimewa kepada nenek moyang. untuk mengundang kemakmuran dan kesejahteraan. adikberadik bertemu untuk meluahkan rasa kasih sayang antara satu sama lain (Bahasa Gujarati: Bhai Bij.

Dewi Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. hari Deepavali disambut pada bulan ketujuh kalendar suria Hindu dan dijadikan cuti umum persekutuan di seluruh Malaysia. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.Di Malaysia. penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshmi. . "Kolam" merupakan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. Pada pagi Deepavali. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam".

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful