Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya,Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan

, cahaya menumpaskan kegelapan. Di hari ini, kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. Hari Deepavali jatuh pada bulan ketujuh dalam kelender Hindu, biasanya pada bulan Oktober atau November.Oleh kerana namanya Pesta Cahaya, ia disambut dengan cahaya dan lampu oleh penganut Hindu.Asal usul perayaan ini adalah berkaitan dengan pertembungan antara Dewa Rama dengan Ravana, dimana kemenangan berpihak pada Dewa Rama, yang akhirnya berjaya merampas Sita dari Ravana yang jahat.Selain itu terdapat juga pelbagai cerita lain yang berkaitan dengan perayaan ini, seperti pergaduhan antara Dewa Krishna dengan Syaitan Asura- yang dimenangi oleh pihak baik lantas dirayakan dengan pelita dan lampu-lampu. Bagi persiapan Deepavali, penganut Hindu akan membersihkan rumah mereka, hiasan seperti kolams dibuat, dan lampu ‘vilakku’ dipasang. Lampu ini adalah sejenis pelita tradisi yang diperbuat dari tanah liat.Perayaan juga bertambah seri dengan lampu-lampu moden. Penganut Hindu juga percaya yang Dewi Laksmi, iaitu dewa kekayaan dan kemakmuran akan datang melawat rumah pada masa ini.Jadi persiapan ini juga akan dibuat untuk menyambutnya. Selain dari itu, penganut Hindu juga membersihkan diri dan jiwa mereka, dengan mengamalkan puasa, hanya makan sayuran, dan bermeditasi.Di hari Deepavali ini, pertelingkahan akan dilupakan, manakala kemaafan akan mendapat penghargaan. Pada pagi Deepavali, mereka akan bangun awal, untuk upacara mandi minyak. Ia adalah simbol kepada penyucian diri.Kemudian mereka menuju ke kuil untuk bersembahyang.Setelah itu, sepanjang hari mereka akan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai. Walaupun penganut Hindu adalah Vegetarian, tetapi Deepavali tetap diserikan dengan banyak makanan yang enak seperti daging manis, pudding, dan murukku.

Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Menurut lagenda, Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum mati, Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.

Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru, penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam", hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripada bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi, Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.

HARI RAYA HINDU
[Ketut Adi] APAKAH HARI RAYA HINDU? Hari Raya Hindu (Hindu holy festivals) disebut sebagai Utsava dalam bahasa Sansekerta. Selama hari raya itu, masyarakat mengenyampingkan masalah-masalah keduniawian dan bergembira bersama, menghormti Tuhan dalam berbagai bentuknya dan perobahan musim. Ada banyak hari raya Hindu dan masing-masing berbeda dari satu tempat dengan tempat lain. Holi adalah hari raya Hindu di India Utara, tapi tidak dirayakan di India selatan. Deepavali atau Diwali, festival cahaya, adalah hari raya Hindu yang sangat penting dirayakan selama bulan Kartika (Oktober/November). Ia adalah salah satu hari raya yang dirayakan di seluruh dunia, menjadi hari raya nasional di India, Fiji dan Trininad. Deepa artinya "cahaya' (light) dan Avali artinya "jajaran/barisan" (row), jadi Deepavali artinya "jajaran cahaya." Ada beberapa kisah mythologis di belakang hari raya ini. Deepavali adalah perayaan kemenangan dan kembalinya Rama dan isterinya Sita ke ke kerajaan Ayodhya setelah menghancurkan Rahwana, raja raksasa dari Sri Langka. Selama perayaan ini, orang-orang menyalakan barisan lampu-lampu kecil atau lampu minyak di balkon dan jendela untuk menyambut kedatangan Rama dan Sita pulang ke rumah. Kisah mythologi yang lain di balik Deepavali adalah perayaan kemenangan Krishna atas raksasa dari neraka, Narakasura. Kisah mengenai penghancuran raksasa ini ditulis dalam Sabha Parva dari Mahabharata. Menurut legenda, Narakasura, putra bumi, adalah raja Pragjyotishapura. Dengan anugrah yang ia terima dari Brahma dan Siwa, ia menaklukan tidak saja dunia ini tetapi juga surga. Akhirnya para dewa dan orang suci meminta bantuan

Sehari setelah Holi. orang-orang saling melempar tepung daun-daunan dan air yang berwarna satu sama lain. Atas perintah Hiranyakasipu. membunuh Narakasura. Hari raya Holi dirayakan selama bulan Februari/Maret. selama perayaan Holi orang-orang saling memberi hadiah. Hiranyakashipu. sebagai sais kereta. Hari kesepuluh disebut sebagai Vijaya Dasami. tapi putranya. Sathyabama. dilaksanakan pada hari kesembilan bulan Kanya (September/Oktober). NPP). Satu api unggun juga dinyalakan malam sebelum hari raya Holi (mirip 'ngrupuk di Bali. seorang raksasa wanita bernama Holika. Konon karena anugrah Wishnu. Sama seperti hari raya Deepavali. rumah-rumah dihias dan boneka-boneka yang diberi nama Bomma Kolam dipertunjukkan. Di India Utara selama malam-malam ini dipertunjukkan tarian Garbha dan di India Selatan. Konon suatu kali dunia ini dikuasi oleh seorang raja-raksasa. tiga hari kedua untuk memuja Lakshmi (Dewi Kemakmuran). dibantu oleh permaisurinya.Krishna untuk membunuh Narakasura. sementara Holika hangus terbakar jadi abu. Dalam pertempuran yang hebat. Krishna Janmashtami (Agustus/September) adalah perayaan hari lahir Krishna. Guru Purnima (Juni/Juli) adalah perayaan untuk menghormati para Guru atau para ahli di bidang kerohanian (masters). yang percaya dirinya imun terhadap api. Masih ada beberapa hari raya lain di India. tetap bersikeras menyembah Wishnu. ibunya memohon kepada Krishna agar kejatuhan anaknya dihidupkan dalam kenangan semua orang di dunia sebagai satu hari perayaan dari kebaikan. adalah salah satu hari raya terpenting di India Utara. membawa Prahlada ke dalam api. NPP). Tigahari pertama memuja Durga (Dewi Keberanian). Perayaan Holi juga memiliki latar gelakang mythologi. Dasara atau Dussera. Setelah kematian Narakasura. Persembahyangan dilakukan selama 9 hari. NPP). Hari raya Holi merayakan peristiwa ini. Krishna. Sivaratri (Februari/Maret) adalah hari raya untuk memuja Siva. Prahlada keluar dengan selamat dari api tanpa terbakar sedikitpun. sumber: milis HDnet . Navaratri dikenal sebagai perayaan malam (Festival of Nights). Prahlada. Vasant Panchami (Januari/Februari) adalah hari raya untuk memuja Dewi Saraswati (sama dengan hari Saraswati di Indonesia. Jadi Deepavali adalah perayaan atas pembebasan bumi dan surga dari genggaman Narakasura. Hari raya ini dirayakan di seluruh India. (Dari lamanya perayaan Navaratri sama dengan Galungan di Indonesia . tiga hari terakhir untuk memuja Saraswathi (Dewi Ilmu Pengetahuan). Ia memproklamasikan dirinya sendiri sebagai Tuhan dan memaksa setiap orang untuk menyembahnya.

DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Ia adalah sesuatu yang suci. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. Dalam kepercayaan agama Hindu. Masyarakat Hindu . Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. tidak terbatas dan akan kekal abdi. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda.

Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu.- Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas . Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali.biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali. Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan.

SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. menuju ke arah utara India dari selatan. Sepanjang perjalanan. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. seorang yang jahat. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. Guru Nanak. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. Oleh kerana sikap tamaknya. Raja itu sedar akan kesilapannya. Sejurus itu . Akhirnya. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa.dibuang negeri selama 14 tahun. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. dia membebaskan Guru Nanak. .

Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. PAGI DEEPAVALI . maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna.Muruku. Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Tetapi pada masa kini. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. - Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali.

Sejurus itu. Pada hari Deepavali. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. Biasanya. Myanmar. ia jatuh pada hari terakhir bulan Puratasi sebelum bermulanya Aippasi. perayaan yang juga dikenali sebagai Perayaan Cahaya itu jatuh pada bulan Aippasi mengikut kalendar Hindu. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). Afrika Selatan. Singapura. tahun ini. mengikut ajaran agama Hindu.Pada pagi Deepavali. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. Australia. Deepavali DEEPAVALI disambut setahun sekali oleh lebih daripada satu bilion umat Hindu di serata dunia. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anak-anak si mati atau diberi kepada haiwan. negara kita Malaysia. United Kingdom. Amerika Syarikat sehinggalah ke Trinidad. Masyarakat di selatan India meraikannya selama tiga hari berturut-turut berbanding lima hari di sebelah utara . orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. Namun. Fiji. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. New Zealand dan sudah tentu. Selepas itu. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka. Kemeriahan sambutannya boleh disaksikan dari bumi sejauh Texas.

Dalam pada itu. Di Malaysia. kemeriahannya lebih menyerlah seandainya barisan pelita yang diperbuat daripada tanah liat disusun rapi menghiasi kawasan persekitaran rumah. Malangnya dalam zaman sekarang. Santhiran Chinnathamby. salwar dan jeepa untuk meraikan Deepavali. perkataan Deepa daripada perkataan Deepavali mengungkapkan makna jyothi. perayaan Deepavali disambut sehari tetapi terpulang kepada individu untuk mengadakan rumah terbuka sebanyak mana hari yang mereka mahu. 40. Namun begitu. 48. masyarakat India yang tinggal di kawasan ladang dan estet menyambut perayaan itu lebih lama dalam suasana kampung. mengakui mereka adalah antara individu yang tidak peka tentang keunikan upacara Jyothi Villaku. Ravana. Upacara itu sebenarnya bersangkut paut dengan penghayatan terhadap kuasa cahaya atau dikenali sebagai jyothi dalam bahasa Tamil. Dalam kalangan masyarakat Hindu. Ada juga kisah lain yang menceritakan tentang kepulangan Dewa Rama ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun dan berjaya menumpaskan kuasa jahat. Perbuatan menyusun pelita itu amat penting kerana ia secara langsung menterjemahkan maksud kegelapan hidup yang dilalui selama ini akan diterangi cahaya yang membawa kebahagiaan dan kesejahteraan. Apapun signifikan yang disampaikan. Untuk pengetahuan umum. legenda sambutannya berkait rapat dengan kejayaan Dewa Krishna menewaskan makhluk jahat iaitu Narakasura. pemerintah Pradyoshapuram. penganut Hindu akan mengenakan pakaian tradisional seperti sari.negara itu. dan Jayasree Raman. Selain mandi minyak seawal pukul 3 pagi. terdapat beberapa versi yang menjelaskan kebesaran sambutan itu. Mereka juga bersembahyang di kuil sebelum pulang semula ke rumah untuk menyambut tetamu dengan sajian istimewa. Pasangan suami isteri. . sebahagian besar penganut Hindu tidak tahu tentang upacara memasang pelita yang dinamakan Jyothi Villaku.

bilangan rumah bertambah kepada 40 buah. ibu kepada empat cahaya mata semasa ditemui Kosmo! di rumahnya di Puchong Perdana. Ketika bertanya kepada orang ramai tentang upacara itu. yang dibantu oleh Bharathi Balakrishnan. Lagipun. Lazimnya. Setelah berbincang dengan suami. Sundari Moniandy. 34." jelas koordinatornya. Pada tahun pertama pelancaran kumpulan itu. kami bersetuju mengadakannya di rumah menjelang Deepavali. hanya 17 buah rumah berminat menjemput kumpulan itu untuk mengadakan aktiviti nyanyian keagamaan di rumah mereka. Saraswathy Kannan. "Sambutan pada tahun ini lebih memberangsangkan kerana 60 buah rumah di sekitar Puchong dan Klang menyatakan keinginan untuk mengadakan upacara ini. upacara kerohanian itu berlangsung selama sebulan sebelum tibanya Deepavali. pada tahun lalu. turut menyertai kumpulan itu adalah 32 kanakkanak dan remaja yang berusia di antara empat hingga 17 tahun. Selangor. Selain ahli dewasa. 39 dan Vasuge . Navaletchumy Munisamy. Namun. 60." jelas Jayasree. 42. kumpulan itu memenuhi jemputan ke rumah pada hujung minggu memandangkan ramai ahli hanya mempunyai kelapangan pada waktu itu.SARAWATHY (kanan) memegang pelita utama memasuki perkarangan rumah Jayasree sambil diiringi sekumpulan kanak-kanak. Kumpulan itu merupakan antara pengasas yang giat mempelopori upacara Jyothi Villaku sejak tiga tahun lalu. "Saya mendapat tahu tentang upacara ini daripada seorang kawan. Jayasree secara kebetulan diperkenalkan kepada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar. selain tidak mahu menganggu perjalanan persekolahan anak-anak.

Menurut Saraswathy. Apabila selesai. Sewaktu memenuhi jemputan ke rumah Jayasree. KANAK-KANAK daripada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sedang asyik menyanyikan lagu keagamaan. "Kami berasa kagum dengan dedikasi dan akauntabiliti yang ditunjukkan. mereka perlahan-lahan berjalan masuk ke dalam rumah dan menyusun pelita di hadapan tempat sembahyang. buah-buahan dan sedikit juadah makanan. Dari perkarangan luar rumah.Perumal. Sambil memanjatkan kepujian dan kesyukuran kepada Tuhan. Tambahnya lagi.30 malam di mana pelita utama dinyalakan di rumahnya sebelum pelita-pelita kecil dibawa oleh kanak-kanak ke rumah mereka yang menjemput kumpulan itu. Pertama." ujar Jayasree dengan bersungguhsungguh. barulah kanak-kanak itu akan melagukan enam buah lagu selama 30 minit. pelita yang dibawa dipastikan tidak terpadam dengan menuang minyak yang cukup. 39. upacara Jyothi Villaku dimulakan tepat pukul 7. Kumpulan itu kemudiannya mengambil tempat duduk di atas lantai sebelum melengkapkan tiga pusingan persiapan menyanyikan lagu keagamaan. Mounam (bertafakur) disusuli Thyanam (duduk dalam posisi bersila dengan tangan di atas paha) dan akhirnya Pranavam (menyebut perkataan 'Aum' sebanyak tiga kali). Saraswathy mendahului perarakan diikuti kanak-kanak yang berzikir. penganut Hindu hanya perlu menyediakan barangan sembahyang yang paling asas seperti kemenyan. bunga melor. .

" ujar Navaletchumy. "Upacara ini sememangnya membangkitkan kesedaran dalam diri supaya sentiasa taat kepada Tuhan dan mendoakan yang terbaik buat seisi keluarga. 49. Sundari dan Vasuge. "Dalam sehari." sambung Saraswathy yang mengharapkan lebih banyak sokongan dan dorongan diterima agar dapat diperluaskan ke seluruh Malaysia. Manokaran Puttappan. kami berkunjung ke tiga buah rumah dan berpatah balik untuk memadamkan pelita di rumah asal. Turut aktif menjayakan upacara itu ialah anak-anak Bharathi. Penghayatan itu turut dipersetujui oleh seorang kawannya. . dan suaminya. Baru pertama kali menyaksikan kesederhanaan dalam meraikan Deepavali. mereka bagaikan terpanggil untuk menganjurkan upacara itu di rumah sendiri pada tahun akan datang. Sebelum berangkat pulang. Selvi Selvathurasamy. Navaletchumy. 52. kanak-kanak itu disajikan dengan hidangan tradisional seperti vadai dan minuman jus."Saya dan keluarga kini dapat mengamati dan menghargai kemuncak sambutan Deepavali." katanya lagi yang gembira kerana kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sudi menyempurnakan upacara Jyothi Villaku di rumahnya dengan baik. Kami sedar. ia lebih daripada sekadar berpakaian baru. PELITA yang dibawa disusun kemas di hadapan tempat sembahyang.

Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya. Diriwayatkan bahawa Narakasura adalah pemerintah sebuah negeri yang bernama Pradyoshapuram. Di bawah pemerintahannya. peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. Pada pagi Deepavali. Jika kita kaji sejarah disebalik perayaan ini. biasanya perayaan ini jatuh pada bulan Oktober atau November. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada tahun 2005. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Pada tahun 2007. Deepavali dirayakan pada tanggal 21 Oktober. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. Deepavali akan di rayakan pada tanggal 8 November Deepavali adalah ‘sambutan agama’. Perhitungan Tanggal Perayaan Hari Deepavali Tanggal perayaan Diwali ditetapkan berdasarkan kalendar Hindu. rakyat menderita pelbagai kesusahan. maka Dewa (Tuhan) Krishna . kita akan dapati bahawa Deepavali (atau Diwali) di sambut kerana memperingati peristiwa Dewa (Tuhan) Krishna yang telah membunuh syaitan (demon) bernama Narakasura. penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Menurut legenda. Deepavali………… Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di India & Malaysia. Deepavali jatuh pada tanggal 1 November Pada tahun 2006. yang tergolong kalender lunisolar. "Kolam" merupakaan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi.Daripada aspek pembentukan kendiri kanak-kanak. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya (Festival Cahaya). Sebelum mati. Dia menzalimi rakyatnya dan menculik wanita-wanita dan memenjarakan mereka di istananya. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti cahaya dan perkataan "Gavali" yang berarti barisan. Sundari dan Vasuge yakin bahawa upacara itu membantu memupuk dan memelihara peribadi baik seseorang sejak usia muda. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". Menurut kalendar Gregorian. telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Melihat kejahatannya. Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada mereka yang baik tentang godaan hantu dan shaitan.

Ada juga beberapa riwayat lain tentang asal-usul perayaan Deepavali. kemudian. itulah hari yang membawa rezeki berganda. Yang tinggal hanya keinginan untuk berpesta. Mercun pula terus dibakar tanpa mengendahkan larangan yang dibuat. ikon. Apa yang penting. masa yang terbaik untuk membeli pakaian baru dan barang kemas adalah dua hari sebelum perayaan Diwali. mereka bersamasama Sita pulang dari Langka ke Ayodhya. Kepulangan mereka selepas 14 tahun disambut para penduduk dengan menyalakan lampu dan berpesta. Kononnya. Ada yang berpendapat ia diraikan sempena perkahwinan Lakshmi dengan Dewa (Tuhan) Vishnu. Sebenarnya. Diwali juga tidak lengkap tanpa bunga api. Kebersihan rumah juga diambil kira sebelum Dewi Lakshmi memberi berkat. simbol Kebaikan atau Cahaya menumpaskan Kejahatan atau Kegelapan — secara fizikal dan mental. generasi muda di Malaysia ketara menyimpang jauh daripada tujuan dan makna sebenar Deepavali. Laksmi Pooja juga biasanya diadakan dua hari sebelum Diwali untuk mendapat rezeki dan limpahan berkat berganda. Ugadi serta beberapa perayaan kaum India pelbagai keturunan. semantik dan penanda/petanda sebenarnya merujuk pada Kebaikan dan Kejahatan dalam diri kita sendiri. Budaya. orang ramai akan bertungkus-lumus membersihkan rumah supaya rumah mereka turut dikunjungi dan diberkati Dewi Lakshmi (baca: kekayaan). Satu lagi mitos yang lebih terkenal di Benua Kecil India adalah berdasarkan epik Ramayana di mana Rama berjaya membunuh Ravana dengan bantuan Laksamana dan Hanuman. . tidak menjadi masalah kisah mana satu yang menjadi ikutan dan turutan dalam kalangan kaum India beragama Hindu yang menyambut Deepavali. Diwali mula “diambil alih” oleh semua penduduk beragama Hindu tanpa mengira kaum dan keturunan. Ponggal. sebagai kemenangan sebuah kebaikan mengatasi kejahatan. Itulah makna sebenar Diwali. para penduduk meraikan kemenangan Kebaikan menewaskan Kejahatan dengan menyalakan lampu serta berpesta. Lalu. Bagaimanapun. Mitos yang paling terkenal dalam kalangan masyarakat India di Malaysia berhubung tujuan perayaan Deepavali adalah kisah Dewa Krishna membunuh Narakasura. khususnya penduduk Gujarati dan kaum Punjabi beragama Hindu dan Sikh. kepercayaan dan amalan agama sudah tipis. sambutan hari Deepavali juga diserikan dengan lukisan kolem pelbagai corak dan warna. Pada masa kini. Rakyat Malaysia lebih mengenali Deepavali daripada Onam. agama Hindu yang penuh dengan simbol. pakaian baru dan manisan. Jadi. menjelang perayaan Diwali.lalu turun memusnahkannya dan hari pembunuhan/kematian Narakasura ini diraikan sebagai Deepavali. Memandangkan kedua-duanya hanyalah mitos. Mereka gagal membezakan antara amalan membakar mercun semasa Tahun Baru Cina dan amalan memasang bunga api dan lampu semasa Deepavali. tradisi. Pesta tanpa penghayatan nilai. Malah. adat. Lalu. Dewi Lakshmi iaitu dewi kekayaan akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan akan memberkati keluarga terbabit. Ada juga yang menyatakan hari restu di mana Dewa (Tuhan) Rama kembali ke Ayodhya setelah mengalahkan Ravana dan terdapat beberapa kisah lain lagi Deepavali — atau lebih dikenali sebagai Diwali di Benua Kecil India — pada asalnya disambut oleh penduduk di bahagian utara negara berkenaan. Selain memasang lampu. Satu lagi perkara yang kurang diberi perhatian adalah bahawa mengikut kepercayaan penduduk beragama Hindu di Benua Kecil India. Satu lagi kisah yang kurang diketahui generasi muda adalah kepercayaan bahawa pada malam sambutan Deepavali. begitu juga realiti di Malaysia. ternyata kelompok yang membakar mercun tidak memahami konsep sebenar perayaan Deepavali. Malah.

Legenda Deepavali Bahkan ada legenda yang menarik di belakang festival ini. Sebuah festival warna-warni yang dirayakan oleh semua umat Hindu di seluruh dunia adalah Deepavali. dimana daerah ini akan dipercantik dengan hiasan lampu-lampur yang megah dan juga akan ada banyak bazaar-bazaar di sini. Di bawah pemerintahannya. ia sudah diterima sebagai perayaan bagi semua penduduk kaum India di Malaysia. memerintah kerajaan Pradyoshapuram. Satu hal penting praktik yang mengikuti orang Hindu selama festival adalah cahaya lampu minyak di rumah mereka pada pagi Deepavali. Namun. Menganggap orang Hindu Deepavali sebagai salah satu festival yang paling penting untuk merayakannya. Tuhan Khrishna berangkat untuk menghancurkan setan dan hari Narakasura mati itu dirayakan sebagai Deepavali. kedamaian dan kekayaan yang telah mereka terima. setan. Melihat kejahatannya.Memanglah pada asalnya Deepavali merupakan perayaan bagi penduduk keturunan Gujrati dan Punjabi. Festival ini biasanya jatuh sekitar akhir Oktober dan November. kemenangan kebaikan atas kejahatan! Persiapan . para penduduk desa menderita banyak kesulitan karena disiksa setan rakyat dan menculik para perempuan harus dipenjarakan di istananya. kini. yang juga dikenal sebagai festival lampu. pengetahuan. Ceritanya yang Narakasura. Dengan menyalakan lampu minyak. orang Hindu adalah berterima kasih kepada para dewa untuk kebahagiaan. Perayaan Deepavali di Singapura akan berpusat di Little India.

Persiapan untuk Deepavali biasanya dimulai paling tidak dua atau tiga minggu sebelum festival. Sebagian besar wanita akan berpakaian sari sutra atau baju punjabi berbagai warna cerah. Makanan Mengunjungi Hindu selama Deepavali akan menjadi kegiatan menarik. Biasanya keluarga akan berbelanja untuk pakaian baru dan untuk aksesori untuk menghias rumah mereka. Hindu terutama tidak suka berpakaian hitam pada hari itu. . Hindu suka makan makanan pedas dan non-vegetarian mereka menikmati kesukaan lainnya seperti ayam tandoori. Ini juga merupakan praktik yang penting bagi mereka. Pada hari pertama. toko-toko India akan menjual barang seperti perayaan Deepavali kartu ucapan. yang merupakan fitur penting Deepavali. karena mereka menganggap warna hitam yang tidak menguntungkan untuk festival. karpet. Di rumah-rumah orang Hindu yang populer hidangan vegetarian seperti thosais. karena anda akan mendapatkan untuk mencicipi berbagai jenis makanan lezat. mereka tidak akan pergi mengunjungi tapi akan tinggal di rumah untuk menyambut para tamu yang mengunjungi mereka. Alasan mengapa mereka akan pergi ke kuil adalah berdoa untuk mendapatkan kebahagiaan dan kemakmuran di Deepavali. udang sambal dan kepala ikan kari. Orang-orang Hindu akan sering toko ini ketika mereka sedang berbelanja untuk Deepavali. pakaian Punjabi dan bunga. Beberapa bahkan akan merenovasi rumah untuk mempersiapkan mereka untuk Deepavali. Rumah-rumah akan dihiasi dengan lampu minyak dan anak-anak akan bermain dengan petasan untuk merayakan festival. Sebelum festival. Hindu juga akan memberikan penghormatan kepada orang tua dan sebagian besar keluarga akan pergi ke kuil setelah sarapan. Perayaan Orang-orang Hindu biasanya bangun pagi-pagi Deepavali sekitar 3 dan ritual pertama akan memiliki mandi minyak. Diketahui bahwa orang-orang Hindu akan sibuk membersihkan rumah mereka untuk mempersiapkan festival. Di setiap rumah yang Anda kunjungi Anda terikat untuk dilayani dengan penyebaran menggoda permen. Hindu akan mengenakan pakaian baru mereka Deepavali. Beberapa permen yang populer adalah halwa. idlis dan naans disiapkan. burfi dan laddu.

Deepavali bermaksud ‘sebarisan pelita’.Perayaan Deepavali Perayaan ini disambut oleh masyarakat Hindu. keadilan mengatasi kezaliman dan kebijaksanaan mengatasi kejahilan. kebaikan mengatasi kejahatan. Ianya dirayakan pada bulan gelap bernama ’aippasi’ pada bulan Oktober dan November. Dengan memasang pelita. . mereka percaya bahawa kecerahan mengatasi kegelapan.

Pada pagi Deepavali penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi.Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan. http://kedah. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. cahaya menumpaskan kegelapan. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.edu. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan.http://kebudayaan. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. http://perayaan.my/kewangan/images/fail/perayaan. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayaakan sebagai perayaan Deepavali.my/about/perkhidmatan/? t=58&menu_id=47&c3=40&click=1 Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut ugama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di Malaysia. Di hari ini.htm DEEPAVALI · Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya.kpkk.gov.bravepages.pdf? PHPSESSID=bd76d4f7daf61e6672b1e15cb6ecebd2 DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita.com/PerayaanDeepavali. . Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan.

Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. tidak terbatas dan akan kekal abdi. Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. Ia adalah sesuatu yang suci.Dalam kepercayaan agama Hindu. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. Masyarakat Hindu biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. .

Guru Nanak. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. seorang yang jahat. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. Sepanjang perjalanan. . Akhirnya. menuju ke arah utara India dari selatan.. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya.Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja. Raja itu sedar akan kesilapannya.Foto THE STAR oleh RAYMOND OOI Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. Sejurus itu .

Tetapi pada masa kini. Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. dia membebaskan Guru Nanak. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali.Oleh kerana sikap tamaknya. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya. Muruku.Foto THE STAR oleh AHMAD AZMAIL AWANG Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. . Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. PAGI DEEPAVALI .

Pada pagi Deepavali. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. khususnya penduduk Gujarat dan kaum Punjabi yang beragama Hindu dan Sikh. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu.com.my/variasi/manusia_peristiwa/cerita. Diwali dirayakan oleh semua keturunan India dimanapun mereka berada. Selepas itu. termasuk di Malaysia dimana perayaan ini dijadikan sebagai Perayaan Nasional. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. Deepavali – atau lebih dikenal sebagai ‘Diwali” di Benua Kecil India – pada asalnya dirayakan oleh penduduk di bagian utara negara tersebut. Deepavali juga dirayakan sebagai Tahun Baru bagi umat Hindu India. . orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. Sejurus itu. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). mengikut ajaran agama Hindu. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka. Pada hari Deepavali.asp? file=/2009/10/10/mstar_manusia_peristiwa/20091010155551&sec =mstar_manusia_peristiwa Tidak lama lagi penganut beragama Hindu akan merayakan perayaan Deepavali. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anakanak si mati atau diberi kepada haiwan. marilah kita sama-sama melihat sejenak asal usul perayaan ini. • • • http://mstar. Pada perkembangannya kemudian. Sebagai masyarakat dan warga sekolah yang berbilang kaum.

Inilah makna terpenting dari perayaan Deepavali. Kemenangan Rama atas Rahwana dilambangkan sebagai kemenangan kebaikan melawan kekuatan jahat. Ketika Rama. dan Hanoman (kera raksasa) Rama berusaha membebaskan Sitha dan mengalahkan Rahwana yang dengan kekuatannya menyebarkan angkara murka di seluruh dunia. Maka dengan bantuan adiknya. istri Rama yang bernama Sitha di culik oleh rahwana. Karena itu pada perayaan Deepavali. semua penduduk negeri itu menyalakan lampu-lampu lilin kecil di sepanjang jalan dan berpesta menyambut kemenangan tersebut. Rama berhasil membunuh Rahwana dan membebaskan dunia dari kekuatan jahat.SEJARAH DAN MAKNA Ada beberapa versi cerita mengenai asal mula perayaan Deepavali. Sitha dan Lakshman kembali ke Ayodhya. Versi yang cukup terkenal adalah kisah kemenangan Rama (titisan Dewa Vishnu atau Wisnu yang mengalahkan Rahwana (atau Dasamuka = Raksasa berkepala sepuluh). RITUAL DAN PERAYAAN Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti Cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. . Lakshman. Dalam pengembaraannya di hutan. Rama adalah Pangeran dari Kerajaan Ayodhya yang demi membela kehormatan ayahnya bersedia dibuang ke hutan selama 14 tahun. umat Hindu India menyalakan lampu-lampu sebagai lambang cahaya terang yang mengusir kegelapan dan kejahatan.

[1] . Dewi Lakshmi. pengetahuan. http://skstfrancis. Berbagai jenis makanan dan manisan dihidangkan sebagai pelengkap perayaan. Hari ini juga dianggap sebagai Jayanti Dewa Dhanvantri yang muncul ketika dewa-dewi dan iblis-iblis menggodak lautan besar. Hiasan ‘kolam’ merupakan lambang penyembahan kepada Demi Lakshmi agar Sang Dewi sudi datang berkunjung dan memberi berkat kebahagiaan dan kekayaan bagi penghuni rumah. remaja. setiap orang saling mengunjungi keluarga. disemua bagian rumah dinyalakan pelita (lampu minyak) kecil dari wadah tanah liat yang disebut ‘diya/diva/panati’. Hiasan bunga-bungaan ini dibuat dari butiran-butiran beras aneka warna. Sebuah ritual lain adalah pembuatan ‘kolam’. Ada sebuah kepercayaan bahwa pada malam Deepavali. akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan memberkati rumah tersebut. Cahaya dari kembang api dan bunyi gemuruh hingar bingar petasan diyakini dapat mengusir kekuatan jahat yang melayang di udara. hari ini jatuh pada hari ke-13 separuh kedua bulan qamari. seperti yang ditandakan dalam nama. sampai orang tua ikut dalam permainan memasang petasan dan kembang api. Semua hari kecuali Deepavali dinamakan bersempena gelaran masing-masing dalam kalendar Hindu.com/2009/10/perayaan-deepavali. kedamaian.html\ Sambutan Deepavali diadakan selama lima hari di kebanyakan India Utara. selain membawa kegembiraan bagi semua orang dari anak-anak sampai orang tua. 1. yaitu hiasan berbentuk bunga-bungaan beraneka corak dan warna yang diletakkan di pintu masuk rumah. dan kemasyuran yang diterima sepanjang tahun. Ritual menyalakan pelita ini adalah sebuah bentuk penghormatan kepada Dewa atas berkat kesehatan.blogspot. kerabat. Petasan dan kembang api beragam bentuk ikut dinyalakan untuk memeriahkan perayaan. teman dan tetangga sambil saling memberikan ucapan selamat dan berdoa bagi kebahagaiaan dan kemakmuran bersama. Sang Dewi Kekayaan. Maka. Semua orang dari anak-anak. kekayaan. Hari ini adalah bertuah untuk membeli-belah perkakas dan emas. Dhanatrayodashi atau Dhan teras: Dhan bermaksud "kekayaan" dan Trayodashi bermaksud "hari ke-13".Pada malam Deepavali. keberanian.

Untuk Annakut setimbunan makanan dihiasi melambangkan gunung Govardhan diangkat Dewa Krishna. iaitu satu lagi perayaan adik-beradik yang disambut kini. Selepas puja. Pada hari ketiadaan bulan ini. bersamaan dengan bermandi di Sungai Ganges yang suci. naraka chaturdashi ialah hari utama.2. Di negeri Maharashtra hari ini disambut sebagai Padva atau BaliPratipada — iaitu memperingati Raja Bali. Perayaan ini amat lama. maka Bhaiduj menyatukan adikberadik yang sudah berkahwin. kanak-kanak menyalakan bunga api menandakan kekalahan iblis itu. dewa permulaan bertuah. hari ini disambut sebagai hari Krishna menewaskan Indra. ramai akan bersarapan dan bermakan tengah hari secara besar-besaran dan menziarahi saudara mara. apabila orang bertegur sapa pada waktu pagi. Sambutan Deepavali di Malaysia . mereka bertanya "Sudahkah kamu menjalankan Ganga Snaanam?". 4. Hari ini juga dipanggil Roop Chaturdashi 3. ramai akan menyembah tarpana (penyembahan air dan biji bijan) istimewa kepada nenek moyang. apabila bintang masih berkelipan di langit. maka kebaikan menewaskan kejahatan dan cahaya mengatasi kegelapan (bahasa Gujarat: Kali Chaudas). Mereka menyala pelita kecil di keliling rumah dan melukis kolam/rangoli di luar kolam mereka. Pada waktu petang. pelita dinyalakan lagi dan Dewi Lakshmi dipuja dan disembah hidangan istimewa. Lakshmi Puja: Lakshmi Puja. dipuja oleh semua rumahtangga Hindu. Pesta utama di India Utara adalah pada petang Amavasya (tiada bulan) dengan Lakshmi Puja. disusuli penyalaan pelita di keliling rumah. Adalah dipercayai bahawa bermandi sebelum matahari terbit. bermandi minyak wangi dan memakai pakaian baru. Mereka menjalankan puja istimewa dengan persembahan kepada Dewa Sri Krishna atau Dewa Sri Vishnu yang menyelamatkan dunia dari iblis Narakasura pada hari ini. Oleh sebab inilah hari kegembiraan. Bahasa Bengali: Bhai Phota). Maka. untuk mengundang kemakmuran dan kesejahteraan. inilah hari perayaan yang sebenarnya. Bhaiduj (juga Bhayyaduj. Orang Hindu bangun jauh lebih awal sebelum subuh seperti 2:00 pagi. dan mendahului 'Raksha Bandhan'. Bhaubeej atau Bhayitika): pada hari ini. Naraka Chaturdashi: Chaturdashi ialah hari ke-14 yang menandakan Narakasura dibunuh. dengan penyalaan mercun pada subuh. 5. maka hari ini amat penting bagi mereka selaku adik-beradik. menandakan hari terpenting dalam sambutan Deepavali. Kaum lelaki memberikan hadiah kepada isteri mereka pada hari ini. apabila Lakshmi. Sambutan Deepavali ini berbeza di rantau-rantau tertentu: • • Di India Selatan. disusuli penyalaan lampu di sepanjang jalan dan keliling rumah. dewi kekayaan dan Ganesha. adikberadik bertemu untuk meluahkan rasa kasih sayang antara satu sama lain (Bahasa Gujarati: Bhai Bij. Govardhan Puja: Juga dipanggil Annakut. Kebanyakan perayaan India menyatukan keluarga. Di India selatan.

Dewi Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. . Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". hari Deepavali disambut pada bulan ketujuh kalendar suria Hindu dan dijadikan cuti umum persekutuan di seluruh Malaysia. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshmi. penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat.Di Malaysia. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. "Kolam" merupakan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada pagi Deepavali.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful