P. 1
Deepavali Fakta

Deepavali Fakta

|Views: 591|Likes:
Published by Nur Maiyissa

More info:

Published by: Nur Maiyissa on Jan 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/29/2014

pdf

text

original

Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya,Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan

, cahaya menumpaskan kegelapan. Di hari ini, kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. Hari Deepavali jatuh pada bulan ketujuh dalam kelender Hindu, biasanya pada bulan Oktober atau November.Oleh kerana namanya Pesta Cahaya, ia disambut dengan cahaya dan lampu oleh penganut Hindu.Asal usul perayaan ini adalah berkaitan dengan pertembungan antara Dewa Rama dengan Ravana, dimana kemenangan berpihak pada Dewa Rama, yang akhirnya berjaya merampas Sita dari Ravana yang jahat.Selain itu terdapat juga pelbagai cerita lain yang berkaitan dengan perayaan ini, seperti pergaduhan antara Dewa Krishna dengan Syaitan Asura- yang dimenangi oleh pihak baik lantas dirayakan dengan pelita dan lampu-lampu. Bagi persiapan Deepavali, penganut Hindu akan membersihkan rumah mereka, hiasan seperti kolams dibuat, dan lampu ‘vilakku’ dipasang. Lampu ini adalah sejenis pelita tradisi yang diperbuat dari tanah liat.Perayaan juga bertambah seri dengan lampu-lampu moden. Penganut Hindu juga percaya yang Dewi Laksmi, iaitu dewa kekayaan dan kemakmuran akan datang melawat rumah pada masa ini.Jadi persiapan ini juga akan dibuat untuk menyambutnya. Selain dari itu, penganut Hindu juga membersihkan diri dan jiwa mereka, dengan mengamalkan puasa, hanya makan sayuran, dan bermeditasi.Di hari Deepavali ini, pertelingkahan akan dilupakan, manakala kemaafan akan mendapat penghargaan. Pada pagi Deepavali, mereka akan bangun awal, untuk upacara mandi minyak. Ia adalah simbol kepada penyucian diri.Kemudian mereka menuju ke kuil untuk bersembahyang.Setelah itu, sepanjang hari mereka akan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai. Walaupun penganut Hindu adalah Vegetarian, tetapi Deepavali tetap diserikan dengan banyak makanan yang enak seperti daging manis, pudding, dan murukku.

Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Menurut lagenda, Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum mati, Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.

Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru, penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam", hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripada bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi, Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.

HARI RAYA HINDU
[Ketut Adi] APAKAH HARI RAYA HINDU? Hari Raya Hindu (Hindu holy festivals) disebut sebagai Utsava dalam bahasa Sansekerta. Selama hari raya itu, masyarakat mengenyampingkan masalah-masalah keduniawian dan bergembira bersama, menghormti Tuhan dalam berbagai bentuknya dan perobahan musim. Ada banyak hari raya Hindu dan masing-masing berbeda dari satu tempat dengan tempat lain. Holi adalah hari raya Hindu di India Utara, tapi tidak dirayakan di India selatan. Deepavali atau Diwali, festival cahaya, adalah hari raya Hindu yang sangat penting dirayakan selama bulan Kartika (Oktober/November). Ia adalah salah satu hari raya yang dirayakan di seluruh dunia, menjadi hari raya nasional di India, Fiji dan Trininad. Deepa artinya "cahaya' (light) dan Avali artinya "jajaran/barisan" (row), jadi Deepavali artinya "jajaran cahaya." Ada beberapa kisah mythologis di belakang hari raya ini. Deepavali adalah perayaan kemenangan dan kembalinya Rama dan isterinya Sita ke ke kerajaan Ayodhya setelah menghancurkan Rahwana, raja raksasa dari Sri Langka. Selama perayaan ini, orang-orang menyalakan barisan lampu-lampu kecil atau lampu minyak di balkon dan jendela untuk menyambut kedatangan Rama dan Sita pulang ke rumah. Kisah mythologi yang lain di balik Deepavali adalah perayaan kemenangan Krishna atas raksasa dari neraka, Narakasura. Kisah mengenai penghancuran raksasa ini ditulis dalam Sabha Parva dari Mahabharata. Menurut legenda, Narakasura, putra bumi, adalah raja Pragjyotishapura. Dengan anugrah yang ia terima dari Brahma dan Siwa, ia menaklukan tidak saja dunia ini tetapi juga surga. Akhirnya para dewa dan orang suci meminta bantuan

Di India Utara selama malam-malam ini dipertunjukkan tarian Garbha dan di India Selatan. Konon karena anugrah Wishnu. Perayaan Holi juga memiliki latar gelakang mythologi. Tigahari pertama memuja Durga (Dewi Keberanian). Sehari setelah Holi. Setelah kematian Narakasura. Konon suatu kali dunia ini dikuasi oleh seorang raja-raksasa. adalah salah satu hari raya terpenting di India Utara. Dalam pertempuran yang hebat. NPP). Sivaratri (Februari/Maret) adalah hari raya untuk memuja Siva. Prahlada keluar dengan selamat dari api tanpa terbakar sedikitpun. tetap bersikeras menyembah Wishnu. Atas perintah Hiranyakasipu. Hari kesepuluh disebut sebagai Vijaya Dasami. Sama seperti hari raya Deepavali. Guru Purnima (Juni/Juli) adalah perayaan untuk menghormati para Guru atau para ahli di bidang kerohanian (masters). Hari raya Holi dirayakan selama bulan Februari/Maret. Persembahyangan dilakukan selama 9 hari. Dasara atau Dussera. Krishna Janmashtami (Agustus/September) adalah perayaan hari lahir Krishna. sebagai sais kereta. seorang raksasa wanita bernama Holika. Satu api unggun juga dinyalakan malam sebelum hari raya Holi (mirip 'ngrupuk di Bali. tiga hari kedua untuk memuja Lakshmi (Dewi Kemakmuran). tapi putranya. selama perayaan Holi orang-orang saling memberi hadiah. (Dari lamanya perayaan Navaratri sama dengan Galungan di Indonesia . NPP). sumber: milis HDnet . Krishna. Jadi Deepavali adalah perayaan atas pembebasan bumi dan surga dari genggaman Narakasura. rumah-rumah dihias dan boneka-boneka yang diberi nama Bomma Kolam dipertunjukkan.Krishna untuk membunuh Narakasura. membunuh Narakasura. Masih ada beberapa hari raya lain di India. Sathyabama. sementara Holika hangus terbakar jadi abu. Navaratri dikenal sebagai perayaan malam (Festival of Nights). Hari raya ini dirayakan di seluruh India. Vasant Panchami (Januari/Februari) adalah hari raya untuk memuja Dewi Saraswati (sama dengan hari Saraswati di Indonesia. ibunya memohon kepada Krishna agar kejatuhan anaknya dihidupkan dalam kenangan semua orang di dunia sebagai satu hari perayaan dari kebaikan. dibantu oleh permaisurinya. dilaksanakan pada hari kesembilan bulan Kanya (September/Oktober). Hiranyakashipu. Ia memproklamasikan dirinya sendiri sebagai Tuhan dan memaksa setiap orang untuk menyembahnya. tiga hari terakhir untuk memuja Saraswathi (Dewi Ilmu Pengetahuan). NPP). membawa Prahlada ke dalam api. Hari raya Holi merayakan peristiwa ini. Prahlada. yang percaya dirinya imun terhadap api. orang-orang saling melempar tepung daun-daunan dan air yang berwarna satu sama lain.

tidak terbatas dan akan kekal abdi. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. Ia adalah sesuatu yang suci. Masyarakat Hindu . ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Dalam kepercayaan agama Hindu. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam.DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu.

Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali.biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali. Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan.- Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas . Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu.

membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. Oleh kerana sikap tamaknya. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya. Sejurus itu . Akhirnya. . Raja itu sedar akan kesilapannya. Sepanjang perjalanan. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja.dibuang negeri selama 14 tahun. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana. Guru Nanak. menuju ke arah utara India dari selatan. dia membebaskan Guru Nanak. seorang yang jahat.

PAGI DEEPAVALI . Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali.Muruku. Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. - Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. Tetapi pada masa kini. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India.

ia jatuh pada hari terakhir bulan Puratasi sebelum bermulanya Aippasi. Kemeriahan sambutannya boleh disaksikan dari bumi sejauh Texas. United Kingdom. Singapura. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. New Zealand dan sudah tentu. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anak-anak si mati atau diberi kepada haiwan. Myanmar. perayaan yang juga dikenali sebagai Perayaan Cahaya itu jatuh pada bulan Aippasi mengikut kalendar Hindu. Biasanya. tahun ini. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. Namun. Fiji. Amerika Syarikat sehinggalah ke Trinidad. Pada hari Deepavali. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. negara kita Malaysia. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka. Deepavali DEEPAVALI disambut setahun sekali oleh lebih daripada satu bilion umat Hindu di serata dunia. Masyarakat di selatan India meraikannya selama tiga hari berturut-turut berbanding lima hari di sebelah utara .Pada pagi Deepavali. Australia. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). Afrika Selatan. mengikut ajaran agama Hindu. Sejurus itu. Selepas itu. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri.

sebahagian besar penganut Hindu tidak tahu tentang upacara memasang pelita yang dinamakan Jyothi Villaku. Namun begitu. Selain mandi minyak seawal pukul 3 pagi. dan Jayasree Raman. masyarakat India yang tinggal di kawasan ladang dan estet menyambut perayaan itu lebih lama dalam suasana kampung. kemeriahannya lebih menyerlah seandainya barisan pelita yang diperbuat daripada tanah liat disusun rapi menghiasi kawasan persekitaran rumah. perayaan Deepavali disambut sehari tetapi terpulang kepada individu untuk mengadakan rumah terbuka sebanyak mana hari yang mereka mahu. penganut Hindu akan mengenakan pakaian tradisional seperti sari. salwar dan jeepa untuk meraikan Deepavali. Upacara itu sebenarnya bersangkut paut dengan penghayatan terhadap kuasa cahaya atau dikenali sebagai jyothi dalam bahasa Tamil. Dalam kalangan masyarakat Hindu. legenda sambutannya berkait rapat dengan kejayaan Dewa Krishna menewaskan makhluk jahat iaitu Narakasura. 40. Perbuatan menyusun pelita itu amat penting kerana ia secara langsung menterjemahkan maksud kegelapan hidup yang dilalui selama ini akan diterangi cahaya yang membawa kebahagiaan dan kesejahteraan. 48. Untuk pengetahuan umum. Di Malaysia. Ada juga kisah lain yang menceritakan tentang kepulangan Dewa Rama ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun dan berjaya menumpaskan kuasa jahat. Malangnya dalam zaman sekarang. pemerintah Pradyoshapuram. . Dalam pada itu. Ravana. Mereka juga bersembahyang di kuil sebelum pulang semula ke rumah untuk menyambut tetamu dengan sajian istimewa. Santhiran Chinnathamby. Apapun signifikan yang disampaikan. mengakui mereka adalah antara individu yang tidak peka tentang keunikan upacara Jyothi Villaku.negara itu. perkataan Deepa daripada perkataan Deepavali mengungkapkan makna jyothi. Pasangan suami isteri. terdapat beberapa versi yang menjelaskan kebesaran sambutan itu.

Ketika bertanya kepada orang ramai tentang upacara itu. Setelah berbincang dengan suami. Selain ahli dewasa. 60. Selangor. turut menyertai kumpulan itu adalah 32 kanakkanak dan remaja yang berusia di antara empat hingga 17 tahun. 34. selain tidak mahu menganggu perjalanan persekolahan anak-anak. Sundari Moniandy. pada tahun lalu. kumpulan itu memenuhi jemputan ke rumah pada hujung minggu memandangkan ramai ahli hanya mempunyai kelapangan pada waktu itu. yang dibantu oleh Bharathi Balakrishnan. 42. upacara kerohanian itu berlangsung selama sebulan sebelum tibanya Deepavali. Navaletchumy Munisamy. Lagipun. Saraswathy Kannan. "Sambutan pada tahun ini lebih memberangsangkan kerana 60 buah rumah di sekitar Puchong dan Klang menyatakan keinginan untuk mengadakan upacara ini. Lazimnya. Jayasree secara kebetulan diperkenalkan kepada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar. Namun. Kumpulan itu merupakan antara pengasas yang giat mempelopori upacara Jyothi Villaku sejak tiga tahun lalu. kami bersetuju mengadakannya di rumah menjelang Deepavali. Pada tahun pertama pelancaran kumpulan itu. ibu kepada empat cahaya mata semasa ditemui Kosmo! di rumahnya di Puchong Perdana.SARAWATHY (kanan) memegang pelita utama memasuki perkarangan rumah Jayasree sambil diiringi sekumpulan kanak-kanak. bilangan rumah bertambah kepada 40 buah. 39 dan Vasuge . "Saya mendapat tahu tentang upacara ini daripada seorang kawan. hanya 17 buah rumah berminat menjemput kumpulan itu untuk mengadakan aktiviti nyanyian keagamaan di rumah mereka." jelas Jayasree." jelas koordinatornya.

Perumal. buah-buahan dan sedikit juadah makanan. Kumpulan itu kemudiannya mengambil tempat duduk di atas lantai sebelum melengkapkan tiga pusingan persiapan menyanyikan lagu keagamaan. 39. . "Kami berasa kagum dengan dedikasi dan akauntabiliti yang ditunjukkan. KANAK-KANAK daripada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sedang asyik menyanyikan lagu keagamaan. Apabila selesai. pelita yang dibawa dipastikan tidak terpadam dengan menuang minyak yang cukup. Sewaktu memenuhi jemputan ke rumah Jayasree. barulah kanak-kanak itu akan melagukan enam buah lagu selama 30 minit. bunga melor. Pertama. Sambil memanjatkan kepujian dan kesyukuran kepada Tuhan.30 malam di mana pelita utama dinyalakan di rumahnya sebelum pelita-pelita kecil dibawa oleh kanak-kanak ke rumah mereka yang menjemput kumpulan itu. penganut Hindu hanya perlu menyediakan barangan sembahyang yang paling asas seperti kemenyan. Mounam (bertafakur) disusuli Thyanam (duduk dalam posisi bersila dengan tangan di atas paha) dan akhirnya Pranavam (menyebut perkataan 'Aum' sebanyak tiga kali)." ujar Jayasree dengan bersungguhsungguh. Menurut Saraswathy. Dari perkarangan luar rumah. upacara Jyothi Villaku dimulakan tepat pukul 7. mereka perlahan-lahan berjalan masuk ke dalam rumah dan menyusun pelita di hadapan tempat sembahyang. Saraswathy mendahului perarakan diikuti kanak-kanak yang berzikir. Tambahnya lagi.

"Dalam sehari. 49. mereka bagaikan terpanggil untuk menganjurkan upacara itu di rumah sendiri pada tahun akan datang."Saya dan keluarga kini dapat mengamati dan menghargai kemuncak sambutan Deepavali. Selvi Selvathurasamy." ujar Navaletchumy. PELITA yang dibawa disusun kemas di hadapan tempat sembahyang. Sundari dan Vasuge. Baru pertama kali menyaksikan kesederhanaan dalam meraikan Deepavali." sambung Saraswathy yang mengharapkan lebih banyak sokongan dan dorongan diterima agar dapat diperluaskan ke seluruh Malaysia. dan suaminya. . Sebelum berangkat pulang. Manokaran Puttappan. Navaletchumy. Turut aktif menjayakan upacara itu ialah anak-anak Bharathi." katanya lagi yang gembira kerana kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sudi menyempurnakan upacara Jyothi Villaku di rumahnya dengan baik. Penghayatan itu turut dipersetujui oleh seorang kawannya. ia lebih daripada sekadar berpakaian baru. "Upacara ini sememangnya membangkitkan kesedaran dalam diri supaya sentiasa taat kepada Tuhan dan mendoakan yang terbaik buat seisi keluarga. kami berkunjung ke tiga buah rumah dan berpatah balik untuk memadamkan pelita di rumah asal. kanak-kanak itu disajikan dengan hidangan tradisional seperti vadai dan minuman jus. 52. Kami sedar.

Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". Pada tahun 2005. Deepavali akan di rayakan pada tanggal 8 November Deepavali adalah ‘sambutan agama’.Daripada aspek pembentukan kendiri kanak-kanak. Melihat kejahatannya. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada mereka yang baik tentang godaan hantu dan shaitan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya (Festival Cahaya). peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia. Di bawah pemerintahannya. Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya. rakyat menderita pelbagai kesusahan. Menurut legenda. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. Jika kita kaji sejarah disebalik perayaan ini. yang tergolong kalender lunisolar. "Kolam" merupakaan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. Diriwayatkan bahawa Narakasura adalah pemerintah sebuah negeri yang bernama Pradyoshapuram. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. Pada pagi Deepavali. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. maka Dewa (Tuhan) Krishna . Deepavali dirayakan pada tanggal 21 Oktober. kita akan dapati bahawa Deepavali (atau Diwali) di sambut kerana memperingati peristiwa Dewa (Tuhan) Krishna yang telah membunuh syaitan (demon) bernama Narakasura. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi. penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Menurut kalendar Gregorian. Perhitungan Tanggal Perayaan Hari Deepavali Tanggal perayaan Diwali ditetapkan berdasarkan kalendar Hindu. biasanya perayaan ini jatuh pada bulan Oktober atau November. Deepavali jatuh pada tanggal 1 November Pada tahun 2006. Sundari dan Vasuge yakin bahawa upacara itu membantu memupuk dan memelihara peribadi baik seseorang sejak usia muda. telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Pada tahun 2007. Dia menzalimi rakyatnya dan menculik wanita-wanita dan memenjarakan mereka di istananya. Sebelum mati. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti cahaya dan perkataan "Gavali" yang berarti barisan. Deepavali………… Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di India & Malaysia.

Itulah makna sebenar Diwali. Ponggal. pakaian baru dan manisan. generasi muda di Malaysia ketara menyimpang jauh daripada tujuan dan makna sebenar Deepavali. itulah hari yang membawa rezeki berganda. para penduduk meraikan kemenangan Kebaikan menewaskan Kejahatan dengan menyalakan lampu serta berpesta. Kebersihan rumah juga diambil kira sebelum Dewi Lakshmi memberi berkat. kemudian. Selain memasang lampu. orang ramai akan bertungkus-lumus membersihkan rumah supaya rumah mereka turut dikunjungi dan diberkati Dewi Lakshmi (baca: kekayaan). Memandangkan kedua-duanya hanyalah mitos. Rakyat Malaysia lebih mengenali Deepavali daripada Onam. sambutan hari Deepavali juga diserikan dengan lukisan kolem pelbagai corak dan warna. Dewi Lakshmi iaitu dewi kekayaan akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan akan memberkati keluarga terbabit. Ada yang berpendapat ia diraikan sempena perkahwinan Lakshmi dengan Dewa (Tuhan) Vishnu. Apa yang penting. Mereka gagal membezakan antara amalan membakar mercun semasa Tahun Baru Cina dan amalan memasang bunga api dan lampu semasa Deepavali. Mitos yang paling terkenal dalam kalangan masyarakat India di Malaysia berhubung tujuan perayaan Deepavali adalah kisah Dewa Krishna membunuh Narakasura. simbol Kebaikan atau Cahaya menumpaskan Kejahatan atau Kegelapan — secara fizikal dan mental. Laksmi Pooja juga biasanya diadakan dua hari sebelum Diwali untuk mendapat rezeki dan limpahan berkat berganda. Bagaimanapun. begitu juga realiti di Malaysia. Lalu. Ugadi serta beberapa perayaan kaum India pelbagai keturunan. Pada masa kini. . khususnya penduduk Gujarati dan kaum Punjabi beragama Hindu dan Sikh. menjelang perayaan Diwali. Satu lagi kisah yang kurang diketahui generasi muda adalah kepercayaan bahawa pada malam sambutan Deepavali. Jadi. Satu lagi mitos yang lebih terkenal di Benua Kecil India adalah berdasarkan epik Ramayana di mana Rama berjaya membunuh Ravana dengan bantuan Laksamana dan Hanuman. Diwali juga tidak lengkap tanpa bunga api. mereka bersamasama Sita pulang dari Langka ke Ayodhya. Budaya. Malah. kepercayaan dan amalan agama sudah tipis. Pesta tanpa penghayatan nilai. tidak menjadi masalah kisah mana satu yang menjadi ikutan dan turutan dalam kalangan kaum India beragama Hindu yang menyambut Deepavali. Malah. Ada juga beberapa riwayat lain tentang asal-usul perayaan Deepavali.lalu turun memusnahkannya dan hari pembunuhan/kematian Narakasura ini diraikan sebagai Deepavali. Kepulangan mereka selepas 14 tahun disambut para penduduk dengan menyalakan lampu dan berpesta. sebagai kemenangan sebuah kebaikan mengatasi kejahatan. Lalu. Satu lagi perkara yang kurang diberi perhatian adalah bahawa mengikut kepercayaan penduduk beragama Hindu di Benua Kecil India. Sebenarnya. Diwali mula “diambil alih” oleh semua penduduk beragama Hindu tanpa mengira kaum dan keturunan. ternyata kelompok yang membakar mercun tidak memahami konsep sebenar perayaan Deepavali. Kononnya. Yang tinggal hanya keinginan untuk berpesta. ikon. Ada juga yang menyatakan hari restu di mana Dewa (Tuhan) Rama kembali ke Ayodhya setelah mengalahkan Ravana dan terdapat beberapa kisah lain lagi Deepavali — atau lebih dikenali sebagai Diwali di Benua Kecil India — pada asalnya disambut oleh penduduk di bahagian utara negara berkenaan. agama Hindu yang penuh dengan simbol. adat. semantik dan penanda/petanda sebenarnya merujuk pada Kebaikan dan Kejahatan dalam diri kita sendiri. tradisi. Mercun pula terus dibakar tanpa mengendahkan larangan yang dibuat. masa yang terbaik untuk membeli pakaian baru dan barang kemas adalah dua hari sebelum perayaan Diwali.

Di bawah pemerintahannya.Memanglah pada asalnya Deepavali merupakan perayaan bagi penduduk keturunan Gujrati dan Punjabi. Festival ini biasanya jatuh sekitar akhir Oktober dan November. Namun. kemenangan kebaikan atas kejahatan! Persiapan . Sebuah festival warna-warni yang dirayakan oleh semua umat Hindu di seluruh dunia adalah Deepavali. Dengan menyalakan lampu minyak. Melihat kejahatannya. Menganggap orang Hindu Deepavali sebagai salah satu festival yang paling penting untuk merayakannya. kedamaian dan kekayaan yang telah mereka terima. Ceritanya yang Narakasura. orang Hindu adalah berterima kasih kepada para dewa untuk kebahagiaan. Legenda Deepavali Bahkan ada legenda yang menarik di belakang festival ini. Perayaan Deepavali di Singapura akan berpusat di Little India. pengetahuan. memerintah kerajaan Pradyoshapuram. dimana daerah ini akan dipercantik dengan hiasan lampu-lampur yang megah dan juga akan ada banyak bazaar-bazaar di sini. kini. Satu hal penting praktik yang mengikuti orang Hindu selama festival adalah cahaya lampu minyak di rumah mereka pada pagi Deepavali. yang juga dikenal sebagai festival lampu. setan. ia sudah diterima sebagai perayaan bagi semua penduduk kaum India di Malaysia. para penduduk desa menderita banyak kesulitan karena disiksa setan rakyat dan menculik para perempuan harus dipenjarakan di istananya. Tuhan Khrishna berangkat untuk menghancurkan setan dan hari Narakasura mati itu dirayakan sebagai Deepavali.

Pada hari pertama. . Biasanya keluarga akan berbelanja untuk pakaian baru dan untuk aksesori untuk menghias rumah mereka.Persiapan untuk Deepavali biasanya dimulai paling tidak dua atau tiga minggu sebelum festival. Sebelum festival. pakaian Punjabi dan bunga. Rumah-rumah akan dihiasi dengan lampu minyak dan anak-anak akan bermain dengan petasan untuk merayakan festival. udang sambal dan kepala ikan kari. yang merupakan fitur penting Deepavali. Orang-orang Hindu akan sering toko ini ketika mereka sedang berbelanja untuk Deepavali. Di rumah-rumah orang Hindu yang populer hidangan vegetarian seperti thosais. idlis dan naans disiapkan. Sebagian besar wanita akan berpakaian sari sutra atau baju punjabi berbagai warna cerah. karpet. Ini juga merupakan praktik yang penting bagi mereka. Hindu suka makan makanan pedas dan non-vegetarian mereka menikmati kesukaan lainnya seperti ayam tandoori. karena mereka menganggap warna hitam yang tidak menguntungkan untuk festival. Di setiap rumah yang Anda kunjungi Anda terikat untuk dilayani dengan penyebaran menggoda permen. Diketahui bahwa orang-orang Hindu akan sibuk membersihkan rumah mereka untuk mempersiapkan festival. Hindu juga akan memberikan penghormatan kepada orang tua dan sebagian besar keluarga akan pergi ke kuil setelah sarapan. Beberapa permen yang populer adalah halwa. Makanan Mengunjungi Hindu selama Deepavali akan menjadi kegiatan menarik. toko-toko India akan menjual barang seperti perayaan Deepavali kartu ucapan. Beberapa bahkan akan merenovasi rumah untuk mempersiapkan mereka untuk Deepavali. mereka tidak akan pergi mengunjungi tapi akan tinggal di rumah untuk menyambut para tamu yang mengunjungi mereka. Perayaan Orang-orang Hindu biasanya bangun pagi-pagi Deepavali sekitar 3 dan ritual pertama akan memiliki mandi minyak. burfi dan laddu. Alasan mengapa mereka akan pergi ke kuil adalah berdoa untuk mendapatkan kebahagiaan dan kemakmuran di Deepavali. Hindu akan mengenakan pakaian baru mereka Deepavali. karena anda akan mendapatkan untuk mencicipi berbagai jenis makanan lezat. Hindu terutama tidak suka berpakaian hitam pada hari itu.

Perayaan Deepavali Perayaan ini disambut oleh masyarakat Hindu. Ianya dirayakan pada bulan gelap bernama ’aippasi’ pada bulan Oktober dan November. kebaikan mengatasi kejahatan. mereka percaya bahawa kecerahan mengatasi kegelapan. Deepavali bermaksud ‘sebarisan pelita’. Dengan memasang pelita. keadilan mengatasi kezaliman dan kebijaksanaan mengatasi kejahilan. .

penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.kpkk.bravepages.com/PerayaanDeepavali. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya.htm DEEPAVALI · Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru.my/about/perkhidmatan/? t=58&menu_id=47&c3=40&click=1 Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut ugama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di Malaysia. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayaakan sebagai perayaan Deepavali.pdf? PHPSESSID=bd76d4f7daf61e6672b1e15cb6ecebd2 DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita. Di hari ini. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. http://perayaan.http://kebudayaan.edu. Pada pagi Deepavali penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat.Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi. .gov. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan.my/kewangan/images/fail/perayaan. cahaya menumpaskan kegelapan. http://kedah.

Ia adalah sesuatu yang suci. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. Masyarakat Hindu biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali.Dalam kepercayaan agama Hindu. Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu. tidak terbatas dan akan kekal abdi. Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. . segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu.

apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. Sepanjang perjalanan.Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana. Sejurus itu . KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun. Guru Nanak. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak.Foto THE STAR oleh RAYMOND OOI Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. Raja itu sedar akan kesilapannya. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa. SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. Akhirnya. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya.. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja. . orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. menuju ke arah utara India dari selatan. seorang yang jahat.

. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali.Foto THE STAR oleh AHMAD AZMAIL AWANG Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. Muruku. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. PAGI DEEPAVALI . Tetapi pada masa kini.Oleh kerana sikap tamaknya. dia membebaskan Guru Nanak.

khususnya penduduk Gujarat dan kaum Punjabi yang beragama Hindu dan Sikh. Sebagai masyarakat dan warga sekolah yang berbilang kaum.asp? file=/2009/10/10/mstar_manusia_peristiwa/20091010155551&sec =mstar_manusia_peristiwa Tidak lama lagi penganut beragama Hindu akan merayakan perayaan Deepavali. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka.com. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anakanak si mati atau diberi kepada haiwan. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). • • • http://mstar. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. termasuk di Malaysia dimana perayaan ini dijadikan sebagai Perayaan Nasional. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu. Pada perkembangannya kemudian. marilah kita sama-sama melihat sejenak asal usul perayaan ini.Pada pagi Deepavali. Diwali dirayakan oleh semua keturunan India dimanapun mereka berada. .my/variasi/manusia_peristiwa/cerita. Deepavali juga dirayakan sebagai Tahun Baru bagi umat Hindu India. Selepas itu. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. Pada hari Deepavali. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. Deepavali – atau lebih dikenal sebagai ‘Diwali” di Benua Kecil India – pada asalnya dirayakan oleh penduduk di bagian utara negara tersebut. Sejurus itu. mengikut ajaran agama Hindu.

dan Hanoman (kera raksasa) Rama berusaha membebaskan Sitha dan mengalahkan Rahwana yang dengan kekuatannya menyebarkan angkara murka di seluruh dunia. Dalam pengembaraannya di hutan. Maka dengan bantuan adiknya. Rama berhasil membunuh Rahwana dan membebaskan dunia dari kekuatan jahat.SEJARAH DAN MAKNA Ada beberapa versi cerita mengenai asal mula perayaan Deepavali. semua penduduk negeri itu menyalakan lampu-lampu lilin kecil di sepanjang jalan dan berpesta menyambut kemenangan tersebut. istri Rama yang bernama Sitha di culik oleh rahwana. Inilah makna terpenting dari perayaan Deepavali. RITUAL DAN PERAYAAN Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti Cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Karena itu pada perayaan Deepavali. umat Hindu India menyalakan lampu-lampu sebagai lambang cahaya terang yang mengusir kegelapan dan kejahatan. Rama adalah Pangeran dari Kerajaan Ayodhya yang demi membela kehormatan ayahnya bersedia dibuang ke hutan selama 14 tahun. Versi yang cukup terkenal adalah kisah kemenangan Rama (titisan Dewa Vishnu atau Wisnu yang mengalahkan Rahwana (atau Dasamuka = Raksasa berkepala sepuluh). Ketika Rama. . Sitha dan Lakshman kembali ke Ayodhya. Kemenangan Rama atas Rahwana dilambangkan sebagai kemenangan kebaikan melawan kekuatan jahat. Lakshman.

Semua orang dari anak-anak. selain membawa kegembiraan bagi semua orang dari anak-anak sampai orang tua. Petasan dan kembang api beragam bentuk ikut dinyalakan untuk memeriahkan perayaan. Hiasan ‘kolam’ merupakan lambang penyembahan kepada Demi Lakshmi agar Sang Dewi sudi datang berkunjung dan memberi berkat kebahagiaan dan kekayaan bagi penghuni rumah. Ritual menyalakan pelita ini adalah sebuah bentuk penghormatan kepada Dewa atas berkat kesehatan. Semua hari kecuali Deepavali dinamakan bersempena gelaran masing-masing dalam kalendar Hindu. pengetahuan. Sebuah ritual lain adalah pembuatan ‘kolam’. remaja. hari ini jatuh pada hari ke-13 separuh kedua bulan qamari. sampai orang tua ikut dalam permainan memasang petasan dan kembang api.Pada malam Deepavali. seperti yang ditandakan dalam nama. Dhanatrayodashi atau Dhan teras: Dhan bermaksud "kekayaan" dan Trayodashi bermaksud "hari ke-13". Sang Dewi Kekayaan. Hari ini adalah bertuah untuk membeli-belah perkakas dan emas. Ada sebuah kepercayaan bahwa pada malam Deepavali. dan kemasyuran yang diterima sepanjang tahun. Dewi Lakshmi. Berbagai jenis makanan dan manisan dihidangkan sebagai pelengkap perayaan. kerabat. teman dan tetangga sambil saling memberikan ucapan selamat dan berdoa bagi kebahagaiaan dan kemakmuran bersama. http://skstfrancis. Hiasan bunga-bungaan ini dibuat dari butiran-butiran beras aneka warna. 1. Maka. setiap orang saling mengunjungi keluarga. keberanian.blogspot.com/2009/10/perayaan-deepavali.html\ Sambutan Deepavali diadakan selama lima hari di kebanyakan India Utara. kekayaan.[1] . yaitu hiasan berbentuk bunga-bungaan beraneka corak dan warna yang diletakkan di pintu masuk rumah. akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan memberkati rumah tersebut. Hari ini juga dianggap sebagai Jayanti Dewa Dhanvantri yang muncul ketika dewa-dewi dan iblis-iblis menggodak lautan besar. Cahaya dari kembang api dan bunyi gemuruh hingar bingar petasan diyakini dapat mengusir kekuatan jahat yang melayang di udara. disemua bagian rumah dinyalakan pelita (lampu minyak) kecil dari wadah tanah liat yang disebut ‘diya/diva/panati’. kedamaian.

maka Bhaiduj menyatukan adikberadik yang sudah berkahwin. dan mendahului 'Raksha Bandhan'. Lakshmi Puja: Lakshmi Puja. Di India selatan. Bahasa Bengali: Bhai Phota). Mereka menyala pelita kecil di keliling rumah dan melukis kolam/rangoli di luar kolam mereka. naraka chaturdashi ialah hari utama. Bhaubeej atau Bhayitika): pada hari ini. Sambutan Deepavali ini berbeza di rantau-rantau tertentu: • • Di India Selatan. Perayaan ini amat lama. Oleh sebab inilah hari kegembiraan. disusuli penyalaan lampu di sepanjang jalan dan keliling rumah. apabila Lakshmi. bersamaan dengan bermandi di Sungai Ganges yang suci. Sambutan Deepavali di Malaysia . Pesta utama di India Utara adalah pada petang Amavasya (tiada bulan) dengan Lakshmi Puja. ramai akan menyembah tarpana (penyembahan air dan biji bijan) istimewa kepada nenek moyang. Naraka Chaturdashi: Chaturdashi ialah hari ke-14 yang menandakan Narakasura dibunuh.2. maka kebaikan menewaskan kejahatan dan cahaya mengatasi kegelapan (bahasa Gujarat: Kali Chaudas). adikberadik bertemu untuk meluahkan rasa kasih sayang antara satu sama lain (Bahasa Gujarati: Bhai Bij. pelita dinyalakan lagi dan Dewi Lakshmi dipuja dan disembah hidangan istimewa. bermandi minyak wangi dan memakai pakaian baru. inilah hari perayaan yang sebenarnya. disusuli penyalaan pelita di keliling rumah. Hari ini juga dipanggil Roop Chaturdashi 3. menandakan hari terpenting dalam sambutan Deepavali. 5. kanak-kanak menyalakan bunga api menandakan kekalahan iblis itu. Kaum lelaki memberikan hadiah kepada isteri mereka pada hari ini. Maka. ramai akan bersarapan dan bermakan tengah hari secara besar-besaran dan menziarahi saudara mara. mereka bertanya "Sudahkah kamu menjalankan Ganga Snaanam?". Orang Hindu bangun jauh lebih awal sebelum subuh seperti 2:00 pagi. maka hari ini amat penting bagi mereka selaku adik-beradik. untuk mengundang kemakmuran dan kesejahteraan. dipuja oleh semua rumahtangga Hindu. iaitu satu lagi perayaan adik-beradik yang disambut kini. Mereka menjalankan puja istimewa dengan persembahan kepada Dewa Sri Krishna atau Dewa Sri Vishnu yang menyelamatkan dunia dari iblis Narakasura pada hari ini. Pada hari ketiadaan bulan ini. Untuk Annakut setimbunan makanan dihiasi melambangkan gunung Govardhan diangkat Dewa Krishna. Di negeri Maharashtra hari ini disambut sebagai Padva atau BaliPratipada — iaitu memperingati Raja Bali. Govardhan Puja: Juga dipanggil Annakut. Pada waktu petang. apabila orang bertegur sapa pada waktu pagi. dengan penyalaan mercun pada subuh. dewa permulaan bertuah. 4. apabila bintang masih berkelipan di langit. Bhaiduj (juga Bhayyaduj. Kebanyakan perayaan India menyatukan keluarga. Adalah dipercayai bahawa bermandi sebelum matahari terbit. hari ini disambut sebagai hari Krishna menewaskan Indra. dewi kekayaan dan Ganesha. Selepas puja.

hari Deepavali disambut pada bulan ketujuh kalendar suria Hindu dan dijadikan cuti umum persekutuan di seluruh Malaysia. penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". . "Kolam" merupakan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan.Di Malaysia. Pada pagi Deepavali. Dewi Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshmi. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->