Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya,Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan

, cahaya menumpaskan kegelapan. Di hari ini, kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. Hari Deepavali jatuh pada bulan ketujuh dalam kelender Hindu, biasanya pada bulan Oktober atau November.Oleh kerana namanya Pesta Cahaya, ia disambut dengan cahaya dan lampu oleh penganut Hindu.Asal usul perayaan ini adalah berkaitan dengan pertembungan antara Dewa Rama dengan Ravana, dimana kemenangan berpihak pada Dewa Rama, yang akhirnya berjaya merampas Sita dari Ravana yang jahat.Selain itu terdapat juga pelbagai cerita lain yang berkaitan dengan perayaan ini, seperti pergaduhan antara Dewa Krishna dengan Syaitan Asura- yang dimenangi oleh pihak baik lantas dirayakan dengan pelita dan lampu-lampu. Bagi persiapan Deepavali, penganut Hindu akan membersihkan rumah mereka, hiasan seperti kolams dibuat, dan lampu ‘vilakku’ dipasang. Lampu ini adalah sejenis pelita tradisi yang diperbuat dari tanah liat.Perayaan juga bertambah seri dengan lampu-lampu moden. Penganut Hindu juga percaya yang Dewi Laksmi, iaitu dewa kekayaan dan kemakmuran akan datang melawat rumah pada masa ini.Jadi persiapan ini juga akan dibuat untuk menyambutnya. Selain dari itu, penganut Hindu juga membersihkan diri dan jiwa mereka, dengan mengamalkan puasa, hanya makan sayuran, dan bermeditasi.Di hari Deepavali ini, pertelingkahan akan dilupakan, manakala kemaafan akan mendapat penghargaan. Pada pagi Deepavali, mereka akan bangun awal, untuk upacara mandi minyak. Ia adalah simbol kepada penyucian diri.Kemudian mereka menuju ke kuil untuk bersembahyang.Setelah itu, sepanjang hari mereka akan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai. Walaupun penganut Hindu adalah Vegetarian, tetapi Deepavali tetap diserikan dengan banyak makanan yang enak seperti daging manis, pudding, dan murukku.

Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Menurut lagenda, Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum mati, Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.

Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru, penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam", hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripada bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi, Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.

HARI RAYA HINDU
[Ketut Adi] APAKAH HARI RAYA HINDU? Hari Raya Hindu (Hindu holy festivals) disebut sebagai Utsava dalam bahasa Sansekerta. Selama hari raya itu, masyarakat mengenyampingkan masalah-masalah keduniawian dan bergembira bersama, menghormti Tuhan dalam berbagai bentuknya dan perobahan musim. Ada banyak hari raya Hindu dan masing-masing berbeda dari satu tempat dengan tempat lain. Holi adalah hari raya Hindu di India Utara, tapi tidak dirayakan di India selatan. Deepavali atau Diwali, festival cahaya, adalah hari raya Hindu yang sangat penting dirayakan selama bulan Kartika (Oktober/November). Ia adalah salah satu hari raya yang dirayakan di seluruh dunia, menjadi hari raya nasional di India, Fiji dan Trininad. Deepa artinya "cahaya' (light) dan Avali artinya "jajaran/barisan" (row), jadi Deepavali artinya "jajaran cahaya." Ada beberapa kisah mythologis di belakang hari raya ini. Deepavali adalah perayaan kemenangan dan kembalinya Rama dan isterinya Sita ke ke kerajaan Ayodhya setelah menghancurkan Rahwana, raja raksasa dari Sri Langka. Selama perayaan ini, orang-orang menyalakan barisan lampu-lampu kecil atau lampu minyak di balkon dan jendela untuk menyambut kedatangan Rama dan Sita pulang ke rumah. Kisah mythologi yang lain di balik Deepavali adalah perayaan kemenangan Krishna atas raksasa dari neraka, Narakasura. Kisah mengenai penghancuran raksasa ini ditulis dalam Sabha Parva dari Mahabharata. Menurut legenda, Narakasura, putra bumi, adalah raja Pragjyotishapura. Dengan anugrah yang ia terima dari Brahma dan Siwa, ia menaklukan tidak saja dunia ini tetapi juga surga. Akhirnya para dewa dan orang suci meminta bantuan

Satu api unggun juga dinyalakan malam sebelum hari raya Holi (mirip 'ngrupuk di Bali. Di India Utara selama malam-malam ini dipertunjukkan tarian Garbha dan di India Selatan. Hari kesepuluh disebut sebagai Vijaya Dasami. Dalam pertempuran yang hebat. Dasara atau Dussera. tetap bersikeras menyembah Wishnu. Sama seperti hari raya Deepavali. ibunya memohon kepada Krishna agar kejatuhan anaknya dihidupkan dalam kenangan semua orang di dunia sebagai satu hari perayaan dari kebaikan. NPP). orang-orang saling melempar tepung daun-daunan dan air yang berwarna satu sama lain. dilaksanakan pada hari kesembilan bulan Kanya (September/Oktober). Sehari setelah Holi. Hari raya ini dirayakan di seluruh India. Jadi Deepavali adalah perayaan atas pembebasan bumi dan surga dari genggaman Narakasura. yang percaya dirinya imun terhadap api. Setelah kematian Narakasura. tapi putranya. Prahlada keluar dengan selamat dari api tanpa terbakar sedikitpun. Konon karena anugrah Wishnu.Krishna untuk membunuh Narakasura. sebagai sais kereta. Krishna. Hiranyakashipu. Prahlada. Hari raya Holi dirayakan selama bulan Februari/Maret. adalah salah satu hari raya terpenting di India Utara. (Dari lamanya perayaan Navaratri sama dengan Galungan di Indonesia . Masih ada beberapa hari raya lain di India. Ia memproklamasikan dirinya sendiri sebagai Tuhan dan memaksa setiap orang untuk menyembahnya. Konon suatu kali dunia ini dikuasi oleh seorang raja-raksasa. tiga hari terakhir untuk memuja Saraswathi (Dewi Ilmu Pengetahuan). Hari raya Holi merayakan peristiwa ini. membunuh Narakasura. Navaratri dikenal sebagai perayaan malam (Festival of Nights). Vasant Panchami (Januari/Februari) adalah hari raya untuk memuja Dewi Saraswati (sama dengan hari Saraswati di Indonesia. dibantu oleh permaisurinya. Sivaratri (Februari/Maret) adalah hari raya untuk memuja Siva. sumber: milis HDnet . Krishna Janmashtami (Agustus/September) adalah perayaan hari lahir Krishna. Perayaan Holi juga memiliki latar gelakang mythologi. Persembahyangan dilakukan selama 9 hari. membawa Prahlada ke dalam api. Atas perintah Hiranyakasipu. selama perayaan Holi orang-orang saling memberi hadiah. rumah-rumah dihias dan boneka-boneka yang diberi nama Bomma Kolam dipertunjukkan. tiga hari kedua untuk memuja Lakshmi (Dewi Kemakmuran). seorang raksasa wanita bernama Holika. sementara Holika hangus terbakar jadi abu. NPP). Guru Purnima (Juni/Juli) adalah perayaan untuk menghormati para Guru atau para ahli di bidang kerohanian (masters). Sathyabama. Tigahari pertama memuja Durga (Dewi Keberanian). NPP).

Ia adalah sesuatu yang suci. tidak terbatas dan akan kekal abdi. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan.DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita. Masyarakat Hindu . Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. Dalam kepercayaan agama Hindu. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda.

Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali.- Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu.biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali. KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas . Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan.

menuju ke arah utara India dari selatan. dia membebaskan Guru Nanak. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana.dibuang negeri selama 14 tahun. Sejurus itu . Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. Oleh kerana sikap tamaknya. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. Akhirnya. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya. seorang yang jahat. Raja itu sedar akan kesilapannya. Sepanjang perjalanan. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa. Guru Nanak. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja. .

Muruku. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. PAGI DEEPAVALI . - Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali. maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali. Tetapi pada masa kini. Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna.

Kemeriahan sambutannya boleh disaksikan dari bumi sejauh Texas. Deepavali DEEPAVALI disambut setahun sekali oleh lebih daripada satu bilion umat Hindu di serata dunia. Sejurus itu. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. Australia. mengikut ajaran agama Hindu. tahun ini. perayaan yang juga dikenali sebagai Perayaan Cahaya itu jatuh pada bulan Aippasi mengikut kalendar Hindu. Biasanya. Masyarakat di selatan India meraikannya selama tiga hari berturut-turut berbanding lima hari di sebelah utara . Selepas itu. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. ia jatuh pada hari terakhir bulan Puratasi sebelum bermulanya Aippasi. Afrika Selatan. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anak-anak si mati atau diberi kepada haiwan. Pada hari Deepavali. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. Myanmar. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. Singapura. negara kita Malaysia. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu. Fiji. New Zealand dan sudah tentu. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka.Pada pagi Deepavali. United Kingdom. Namun. Amerika Syarikat sehinggalah ke Trinidad. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan).

Dalam pada itu. pemerintah Pradyoshapuram. perayaan Deepavali disambut sehari tetapi terpulang kepada individu untuk mengadakan rumah terbuka sebanyak mana hari yang mereka mahu. .negara itu. sebahagian besar penganut Hindu tidak tahu tentang upacara memasang pelita yang dinamakan Jyothi Villaku. masyarakat India yang tinggal di kawasan ladang dan estet menyambut perayaan itu lebih lama dalam suasana kampung. penganut Hindu akan mengenakan pakaian tradisional seperti sari. mengakui mereka adalah antara individu yang tidak peka tentang keunikan upacara Jyothi Villaku. Perbuatan menyusun pelita itu amat penting kerana ia secara langsung menterjemahkan maksud kegelapan hidup yang dilalui selama ini akan diterangi cahaya yang membawa kebahagiaan dan kesejahteraan. Dalam kalangan masyarakat Hindu. Di Malaysia. Mereka juga bersembahyang di kuil sebelum pulang semula ke rumah untuk menyambut tetamu dengan sajian istimewa. Upacara itu sebenarnya bersangkut paut dengan penghayatan terhadap kuasa cahaya atau dikenali sebagai jyothi dalam bahasa Tamil. 48. Santhiran Chinnathamby. terdapat beberapa versi yang menjelaskan kebesaran sambutan itu. Pasangan suami isteri. Ravana. Namun begitu. Selain mandi minyak seawal pukul 3 pagi. salwar dan jeepa untuk meraikan Deepavali. dan Jayasree Raman. kemeriahannya lebih menyerlah seandainya barisan pelita yang diperbuat daripada tanah liat disusun rapi menghiasi kawasan persekitaran rumah. Untuk pengetahuan umum. Malangnya dalam zaman sekarang. perkataan Deepa daripada perkataan Deepavali mengungkapkan makna jyothi. Apapun signifikan yang disampaikan. 40. legenda sambutannya berkait rapat dengan kejayaan Dewa Krishna menewaskan makhluk jahat iaitu Narakasura. Ada juga kisah lain yang menceritakan tentang kepulangan Dewa Rama ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun dan berjaya menumpaskan kuasa jahat.

"Saya mendapat tahu tentang upacara ini daripada seorang kawan. Setelah berbincang dengan suami. Ketika bertanya kepada orang ramai tentang upacara itu. pada tahun lalu. Saraswathy Kannan. 39 dan Vasuge . Selain ahli dewasa. ibu kepada empat cahaya mata semasa ditemui Kosmo! di rumahnya di Puchong Perdana. upacara kerohanian itu berlangsung selama sebulan sebelum tibanya Deepavali. kami bersetuju mengadakannya di rumah menjelang Deepavali. hanya 17 buah rumah berminat menjemput kumpulan itu untuk mengadakan aktiviti nyanyian keagamaan di rumah mereka. Sundari Moniandy. Namun. 34. "Sambutan pada tahun ini lebih memberangsangkan kerana 60 buah rumah di sekitar Puchong dan Klang menyatakan keinginan untuk mengadakan upacara ini. Pada tahun pertama pelancaran kumpulan itu. 60. 42. turut menyertai kumpulan itu adalah 32 kanakkanak dan remaja yang berusia di antara empat hingga 17 tahun. yang dibantu oleh Bharathi Balakrishnan.SARAWATHY (kanan) memegang pelita utama memasuki perkarangan rumah Jayasree sambil diiringi sekumpulan kanak-kanak. Navaletchumy Munisamy. Lazimnya. selain tidak mahu menganggu perjalanan persekolahan anak-anak. bilangan rumah bertambah kepada 40 buah. Lagipun." jelas Jayasree. Selangor. Jayasree secara kebetulan diperkenalkan kepada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar." jelas koordinatornya. Kumpulan itu merupakan antara pengasas yang giat mempelopori upacara Jyothi Villaku sejak tiga tahun lalu. kumpulan itu memenuhi jemputan ke rumah pada hujung minggu memandangkan ramai ahli hanya mempunyai kelapangan pada waktu itu.

39. Kumpulan itu kemudiannya mengambil tempat duduk di atas lantai sebelum melengkapkan tiga pusingan persiapan menyanyikan lagu keagamaan.Perumal. Sewaktu memenuhi jemputan ke rumah Jayasree. pelita yang dibawa dipastikan tidak terpadam dengan menuang minyak yang cukup. mereka perlahan-lahan berjalan masuk ke dalam rumah dan menyusun pelita di hadapan tempat sembahyang. upacara Jyothi Villaku dimulakan tepat pukul 7. Mounam (bertafakur) disusuli Thyanam (duduk dalam posisi bersila dengan tangan di atas paha) dan akhirnya Pranavam (menyebut perkataan 'Aum' sebanyak tiga kali). barulah kanak-kanak itu akan melagukan enam buah lagu selama 30 minit. buah-buahan dan sedikit juadah makanan.30 malam di mana pelita utama dinyalakan di rumahnya sebelum pelita-pelita kecil dibawa oleh kanak-kanak ke rumah mereka yang menjemput kumpulan itu. Apabila selesai. Pertama. Dari perkarangan luar rumah. "Kami berasa kagum dengan dedikasi dan akauntabiliti yang ditunjukkan. Sambil memanjatkan kepujian dan kesyukuran kepada Tuhan." ujar Jayasree dengan bersungguhsungguh. bunga melor. Tambahnya lagi. Saraswathy mendahului perarakan diikuti kanak-kanak yang berzikir. KANAK-KANAK daripada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sedang asyik menyanyikan lagu keagamaan. penganut Hindu hanya perlu menyediakan barangan sembahyang yang paling asas seperti kemenyan. Menurut Saraswathy. .

ia lebih daripada sekadar berpakaian baru. Navaletchumy."Saya dan keluarga kini dapat mengamati dan menghargai kemuncak sambutan Deepavali." sambung Saraswathy yang mengharapkan lebih banyak sokongan dan dorongan diterima agar dapat diperluaskan ke seluruh Malaysia. 52. Sebelum berangkat pulang." ujar Navaletchumy. dan suaminya. Penghayatan itu turut dipersetujui oleh seorang kawannya. kanak-kanak itu disajikan dengan hidangan tradisional seperti vadai dan minuman jus. Manokaran Puttappan. mereka bagaikan terpanggil untuk menganjurkan upacara itu di rumah sendiri pada tahun akan datang. "Upacara ini sememangnya membangkitkan kesedaran dalam diri supaya sentiasa taat kepada Tuhan dan mendoakan yang terbaik buat seisi keluarga. Baru pertama kali menyaksikan kesederhanaan dalam meraikan Deepavali. Selvi Selvathurasamy. Turut aktif menjayakan upacara itu ialah anak-anak Bharathi. Sundari dan Vasuge. kami berkunjung ke tiga buah rumah dan berpatah balik untuk memadamkan pelita di rumah asal. "Dalam sehari. . PELITA yang dibawa disusun kemas di hadapan tempat sembahyang." katanya lagi yang gembira kerana kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sudi menyempurnakan upacara Jyothi Villaku di rumahnya dengan baik. 49. Kami sedar.

Dia menzalimi rakyatnya dan menculik wanita-wanita dan memenjarakan mereka di istananya. Sebelum mati. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Menurut legenda. Jika kita kaji sejarah disebalik perayaan ini. penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. maka Dewa (Tuhan) Krishna . Deepavali dirayakan pada tanggal 21 Oktober. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya (Festival Cahaya). Deepavali………… Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di India & Malaysia. Deepavali akan di rayakan pada tanggal 8 November Deepavali adalah ‘sambutan agama’. yang tergolong kalender lunisolar. Menurut kalendar Gregorian. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Pada tahun 2005. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya. telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan.Daripada aspek pembentukan kendiri kanak-kanak. rakyat menderita pelbagai kesusahan. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti cahaya dan perkataan "Gavali" yang berarti barisan. Perhitungan Tanggal Perayaan Hari Deepavali Tanggal perayaan Diwali ditetapkan berdasarkan kalendar Hindu. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi. Pada pagi Deepavali. "Kolam" merupakaan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. Sundari dan Vasuge yakin bahawa upacara itu membantu memupuk dan memelihara peribadi baik seseorang sejak usia muda. Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada mereka yang baik tentang godaan hantu dan shaitan. Diriwayatkan bahawa Narakasura adalah pemerintah sebuah negeri yang bernama Pradyoshapuram. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". Pada tahun 2007. Deepavali jatuh pada tanggal 1 November Pada tahun 2006. Di bawah pemerintahannya. biasanya perayaan ini jatuh pada bulan Oktober atau November. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Melihat kejahatannya. kita akan dapati bahawa Deepavali (atau Diwali) di sambut kerana memperingati peristiwa Dewa (Tuhan) Krishna yang telah membunuh syaitan (demon) bernama Narakasura.

Sebenarnya. Memandangkan kedua-duanya hanyalah mitos. tradisi. agama Hindu yang penuh dengan simbol. Malah. semantik dan penanda/petanda sebenarnya merujuk pada Kebaikan dan Kejahatan dalam diri kita sendiri. begitu juga realiti di Malaysia. ternyata kelompok yang membakar mercun tidak memahami konsep sebenar perayaan Deepavali. Pada masa kini. Budaya. kemudian. Satu lagi mitos yang lebih terkenal di Benua Kecil India adalah berdasarkan epik Ramayana di mana Rama berjaya membunuh Ravana dengan bantuan Laksamana dan Hanuman. Jadi.lalu turun memusnahkannya dan hari pembunuhan/kematian Narakasura ini diraikan sebagai Deepavali. mereka bersamasama Sita pulang dari Langka ke Ayodhya. itulah hari yang membawa rezeki berganda. Yang tinggal hanya keinginan untuk berpesta. Ada juga yang menyatakan hari restu di mana Dewa (Tuhan) Rama kembali ke Ayodhya setelah mengalahkan Ravana dan terdapat beberapa kisah lain lagi Deepavali — atau lebih dikenali sebagai Diwali di Benua Kecil India — pada asalnya disambut oleh penduduk di bahagian utara negara berkenaan. sambutan hari Deepavali juga diserikan dengan lukisan kolem pelbagai corak dan warna. Selain memasang lampu. . masa yang terbaik untuk membeli pakaian baru dan barang kemas adalah dua hari sebelum perayaan Diwali. sebagai kemenangan sebuah kebaikan mengatasi kejahatan. Kebersihan rumah juga diambil kira sebelum Dewi Lakshmi memberi berkat. Bagaimanapun. Lalu. Kepulangan mereka selepas 14 tahun disambut para penduduk dengan menyalakan lampu dan berpesta. tidak menjadi masalah kisah mana satu yang menjadi ikutan dan turutan dalam kalangan kaum India beragama Hindu yang menyambut Deepavali. adat. Mitos yang paling terkenal dalam kalangan masyarakat India di Malaysia berhubung tujuan perayaan Deepavali adalah kisah Dewa Krishna membunuh Narakasura. pakaian baru dan manisan. Malah. menjelang perayaan Diwali. generasi muda di Malaysia ketara menyimpang jauh daripada tujuan dan makna sebenar Deepavali. Pesta tanpa penghayatan nilai. Lalu. khususnya penduduk Gujarati dan kaum Punjabi beragama Hindu dan Sikh. Satu lagi kisah yang kurang diketahui generasi muda adalah kepercayaan bahawa pada malam sambutan Deepavali. Mereka gagal membezakan antara amalan membakar mercun semasa Tahun Baru Cina dan amalan memasang bunga api dan lampu semasa Deepavali. Diwali mula “diambil alih” oleh semua penduduk beragama Hindu tanpa mengira kaum dan keturunan. Ponggal. kepercayaan dan amalan agama sudah tipis. ikon. Dewi Lakshmi iaitu dewi kekayaan akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan akan memberkati keluarga terbabit. Ugadi serta beberapa perayaan kaum India pelbagai keturunan. Itulah makna sebenar Diwali. Kononnya. Apa yang penting. Ada yang berpendapat ia diraikan sempena perkahwinan Lakshmi dengan Dewa (Tuhan) Vishnu. Rakyat Malaysia lebih mengenali Deepavali daripada Onam. Mercun pula terus dibakar tanpa mengendahkan larangan yang dibuat. simbol Kebaikan atau Cahaya menumpaskan Kejahatan atau Kegelapan — secara fizikal dan mental. Ada juga beberapa riwayat lain tentang asal-usul perayaan Deepavali. Laksmi Pooja juga biasanya diadakan dua hari sebelum Diwali untuk mendapat rezeki dan limpahan berkat berganda. orang ramai akan bertungkus-lumus membersihkan rumah supaya rumah mereka turut dikunjungi dan diberkati Dewi Lakshmi (baca: kekayaan). Diwali juga tidak lengkap tanpa bunga api. Satu lagi perkara yang kurang diberi perhatian adalah bahawa mengikut kepercayaan penduduk beragama Hindu di Benua Kecil India. para penduduk meraikan kemenangan Kebaikan menewaskan Kejahatan dengan menyalakan lampu serta berpesta.

ia sudah diterima sebagai perayaan bagi semua penduduk kaum India di Malaysia. Di bawah pemerintahannya. Dengan menyalakan lampu minyak.Memanglah pada asalnya Deepavali merupakan perayaan bagi penduduk keturunan Gujrati dan Punjabi. Festival ini biasanya jatuh sekitar akhir Oktober dan November. kedamaian dan kekayaan yang telah mereka terima. Satu hal penting praktik yang mengikuti orang Hindu selama festival adalah cahaya lampu minyak di rumah mereka pada pagi Deepavali. orang Hindu adalah berterima kasih kepada para dewa untuk kebahagiaan. Perayaan Deepavali di Singapura akan berpusat di Little India. Legenda Deepavali Bahkan ada legenda yang menarik di belakang festival ini. kemenangan kebaikan atas kejahatan! Persiapan . para penduduk desa menderita banyak kesulitan karena disiksa setan rakyat dan menculik para perempuan harus dipenjarakan di istananya. memerintah kerajaan Pradyoshapuram. pengetahuan. kini. Sebuah festival warna-warni yang dirayakan oleh semua umat Hindu di seluruh dunia adalah Deepavali. Namun. setan. Tuhan Khrishna berangkat untuk menghancurkan setan dan hari Narakasura mati itu dirayakan sebagai Deepavali. yang juga dikenal sebagai festival lampu. dimana daerah ini akan dipercantik dengan hiasan lampu-lampur yang megah dan juga akan ada banyak bazaar-bazaar di sini. Melihat kejahatannya. Menganggap orang Hindu Deepavali sebagai salah satu festival yang paling penting untuk merayakannya. Ceritanya yang Narakasura.

pakaian Punjabi dan bunga. yang merupakan fitur penting Deepavali. karena anda akan mendapatkan untuk mencicipi berbagai jenis makanan lezat. mereka tidak akan pergi mengunjungi tapi akan tinggal di rumah untuk menyambut para tamu yang mengunjungi mereka. Hindu akan mengenakan pakaian baru mereka Deepavali. . Hindu juga akan memberikan penghormatan kepada orang tua dan sebagian besar keluarga akan pergi ke kuil setelah sarapan. Di rumah-rumah orang Hindu yang populer hidangan vegetarian seperti thosais. Diketahui bahwa orang-orang Hindu akan sibuk membersihkan rumah mereka untuk mempersiapkan festival. Hindu suka makan makanan pedas dan non-vegetarian mereka menikmati kesukaan lainnya seperti ayam tandoori. Makanan Mengunjungi Hindu selama Deepavali akan menjadi kegiatan menarik. Sebagian besar wanita akan berpakaian sari sutra atau baju punjabi berbagai warna cerah. Alasan mengapa mereka akan pergi ke kuil adalah berdoa untuk mendapatkan kebahagiaan dan kemakmuran di Deepavali. idlis dan naans disiapkan. Ini juga merupakan praktik yang penting bagi mereka. Orang-orang Hindu akan sering toko ini ketika mereka sedang berbelanja untuk Deepavali.Persiapan untuk Deepavali biasanya dimulai paling tidak dua atau tiga minggu sebelum festival. burfi dan laddu. Di setiap rumah yang Anda kunjungi Anda terikat untuk dilayani dengan penyebaran menggoda permen. Pada hari pertama. Hindu terutama tidak suka berpakaian hitam pada hari itu. Beberapa permen yang populer adalah halwa. karpet. Biasanya keluarga akan berbelanja untuk pakaian baru dan untuk aksesori untuk menghias rumah mereka. Sebelum festival. Perayaan Orang-orang Hindu biasanya bangun pagi-pagi Deepavali sekitar 3 dan ritual pertama akan memiliki mandi minyak. Beberapa bahkan akan merenovasi rumah untuk mempersiapkan mereka untuk Deepavali. karena mereka menganggap warna hitam yang tidak menguntungkan untuk festival. toko-toko India akan menjual barang seperti perayaan Deepavali kartu ucapan. Rumah-rumah akan dihiasi dengan lampu minyak dan anak-anak akan bermain dengan petasan untuk merayakan festival. udang sambal dan kepala ikan kari.

Deepavali bermaksud ‘sebarisan pelita’. mereka percaya bahawa kecerahan mengatasi kegelapan. keadilan mengatasi kezaliman dan kebijaksanaan mengatasi kejahilan. . Ianya dirayakan pada bulan gelap bernama ’aippasi’ pada bulan Oktober dan November.Perayaan Deepavali Perayaan ini disambut oleh masyarakat Hindu. kebaikan mengatasi kejahatan. Dengan memasang pelita.

kpkk.my/about/perkhidmatan/? t=58&menu_id=47&c3=40&click=1 Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut ugama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di Malaysia.htm DEEPAVALI · Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya.gov. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. http://kedah. cahaya menumpaskan kegelapan. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayaakan sebagai perayaan Deepavali. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan.pdf? PHPSESSID=bd76d4f7daf61e6672b1e15cb6ecebd2 DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.edu.http://kebudayaan.my/kewangan/images/fail/perayaan.bravepages. Di hari ini. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi. http://perayaan. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.com/PerayaanDeepavali. Pada pagi Deepavali penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat.Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan. kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". .

Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu. Ia adalah sesuatu yang suci. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. Masyarakat Hindu biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali.Dalam kepercayaan agama Hindu. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. . segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. tidak terbatas dan akan kekal abdi.

Akhirnya. Guru Nanak. seorang yang jahat. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja.Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. Raja itu sedar akan kesilapannya. KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya. . Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa.Foto THE STAR oleh RAYMOND OOI Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana.. Sepanjang perjalanan. Sejurus itu . SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. menuju ke arah utara India dari selatan.

. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali.Foto THE STAR oleh AHMAD AZMAIL AWANG Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. PAGI DEEPAVALI . dia membebaskan Guru Nanak. Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. Tetapi pada masa kini. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali.Oleh kerana sikap tamaknya. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Muruku. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna.

masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan).com. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. Pada hari Deepavali. mengikut ajaran agama Hindu. Diwali dirayakan oleh semua keturunan India dimanapun mereka berada. Sebagai masyarakat dan warga sekolah yang berbilang kaum.asp? file=/2009/10/10/mstar_manusia_peristiwa/20091010155551&sec =mstar_manusia_peristiwa Tidak lama lagi penganut beragama Hindu akan merayakan perayaan Deepavali. Deepavali – atau lebih dikenal sebagai ‘Diwali” di Benua Kecil India – pada asalnya dirayakan oleh penduduk di bagian utara negara tersebut. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. . termasuk di Malaysia dimana perayaan ini dijadikan sebagai Perayaan Nasional. Deepavali juga dirayakan sebagai Tahun Baru bagi umat Hindu India. Pada perkembangannya kemudian. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anakanak si mati atau diberi kepada haiwan. Sejurus itu.Pada pagi Deepavali. khususnya penduduk Gujarat dan kaum Punjabi yang beragama Hindu dan Sikh. Selepas itu. • • • http://mstar. marilah kita sama-sama melihat sejenak asal usul perayaan ini.my/variasi/manusia_peristiwa/cerita. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka.

umat Hindu India menyalakan lampu-lampu sebagai lambang cahaya terang yang mengusir kegelapan dan kejahatan. Rama adalah Pangeran dari Kerajaan Ayodhya yang demi membela kehormatan ayahnya bersedia dibuang ke hutan selama 14 tahun. . semua penduduk negeri itu menyalakan lampu-lampu lilin kecil di sepanjang jalan dan berpesta menyambut kemenangan tersebut. Rama berhasil membunuh Rahwana dan membebaskan dunia dari kekuatan jahat. Lakshman. Inilah makna terpenting dari perayaan Deepavali. Sitha dan Lakshman kembali ke Ayodhya.SEJARAH DAN MAKNA Ada beberapa versi cerita mengenai asal mula perayaan Deepavali. RITUAL DAN PERAYAAN Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti Cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Karena itu pada perayaan Deepavali. Ketika Rama. dan Hanoman (kera raksasa) Rama berusaha membebaskan Sitha dan mengalahkan Rahwana yang dengan kekuatannya menyebarkan angkara murka di seluruh dunia. Dalam pengembaraannya di hutan. istri Rama yang bernama Sitha di culik oleh rahwana. Kemenangan Rama atas Rahwana dilambangkan sebagai kemenangan kebaikan melawan kekuatan jahat. Versi yang cukup terkenal adalah kisah kemenangan Rama (titisan Dewa Vishnu atau Wisnu yang mengalahkan Rahwana (atau Dasamuka = Raksasa berkepala sepuluh). Maka dengan bantuan adiknya.

Ada sebuah kepercayaan bahwa pada malam Deepavali. Petasan dan kembang api beragam bentuk ikut dinyalakan untuk memeriahkan perayaan. sampai orang tua ikut dalam permainan memasang petasan dan kembang api. pengetahuan. selain membawa kegembiraan bagi semua orang dari anak-anak sampai orang tua. dan kemasyuran yang diterima sepanjang tahun. Hari ini adalah bertuah untuk membeli-belah perkakas dan emas.com/2009/10/perayaan-deepavali. keberanian.blogspot. hari ini jatuh pada hari ke-13 separuh kedua bulan qamari.html\ Sambutan Deepavali diadakan selama lima hari di kebanyakan India Utara. Sang Dewi Kekayaan. teman dan tetangga sambil saling memberikan ucapan selamat dan berdoa bagi kebahagaiaan dan kemakmuran bersama. Hari ini juga dianggap sebagai Jayanti Dewa Dhanvantri yang muncul ketika dewa-dewi dan iblis-iblis menggodak lautan besar. Berbagai jenis makanan dan manisan dihidangkan sebagai pelengkap perayaan. remaja.Pada malam Deepavali. Hiasan bunga-bungaan ini dibuat dari butiran-butiran beras aneka warna. disemua bagian rumah dinyalakan pelita (lampu minyak) kecil dari wadah tanah liat yang disebut ‘diya/diva/panati’. seperti yang ditandakan dalam nama. Sebuah ritual lain adalah pembuatan ‘kolam’. Dhanatrayodashi atau Dhan teras: Dhan bermaksud "kekayaan" dan Trayodashi bermaksud "hari ke-13". Hiasan ‘kolam’ merupakan lambang penyembahan kepada Demi Lakshmi agar Sang Dewi sudi datang berkunjung dan memberi berkat kebahagiaan dan kekayaan bagi penghuni rumah. kerabat. kekayaan. akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan memberkati rumah tersebut. Ritual menyalakan pelita ini adalah sebuah bentuk penghormatan kepada Dewa atas berkat kesehatan. http://skstfrancis. Semua hari kecuali Deepavali dinamakan bersempena gelaran masing-masing dalam kalendar Hindu. setiap orang saling mengunjungi keluarga. kedamaian. Dewi Lakshmi. Maka.[1] . Semua orang dari anak-anak. yaitu hiasan berbentuk bunga-bungaan beraneka corak dan warna yang diletakkan di pintu masuk rumah. 1. Cahaya dari kembang api dan bunyi gemuruh hingar bingar petasan diyakini dapat mengusir kekuatan jahat yang melayang di udara.

maka Bhaiduj menyatukan adikberadik yang sudah berkahwin. pelita dinyalakan lagi dan Dewi Lakshmi dipuja dan disembah hidangan istimewa. Lakshmi Puja: Lakshmi Puja. Mereka menjalankan puja istimewa dengan persembahan kepada Dewa Sri Krishna atau Dewa Sri Vishnu yang menyelamatkan dunia dari iblis Narakasura pada hari ini. dan mendahului 'Raksha Bandhan'. Di negeri Maharashtra hari ini disambut sebagai Padva atau BaliPratipada — iaitu memperingati Raja Bali. Naraka Chaturdashi: Chaturdashi ialah hari ke-14 yang menandakan Narakasura dibunuh. untuk mengundang kemakmuran dan kesejahteraan. kanak-kanak menyalakan bunga api menandakan kekalahan iblis itu. Pesta utama di India Utara adalah pada petang Amavasya (tiada bulan) dengan Lakshmi Puja. menandakan hari terpenting dalam sambutan Deepavali. Bhaubeej atau Bhayitika): pada hari ini. 4. iaitu satu lagi perayaan adik-beradik yang disambut kini.2. 5. ramai akan bersarapan dan bermakan tengah hari secara besar-besaran dan menziarahi saudara mara. maka hari ini amat penting bagi mereka selaku adik-beradik. Mereka menyala pelita kecil di keliling rumah dan melukis kolam/rangoli di luar kolam mereka. Kebanyakan perayaan India menyatukan keluarga. Pada waktu petang. Sambutan Deepavali di Malaysia . apabila Lakshmi. Adalah dipercayai bahawa bermandi sebelum matahari terbit. bermandi minyak wangi dan memakai pakaian baru. ramai akan menyembah tarpana (penyembahan air dan biji bijan) istimewa kepada nenek moyang. dewa permulaan bertuah. adikberadik bertemu untuk meluahkan rasa kasih sayang antara satu sama lain (Bahasa Gujarati: Bhai Bij. Pada hari ketiadaan bulan ini. Perayaan ini amat lama. Kaum lelaki memberikan hadiah kepada isteri mereka pada hari ini. dewi kekayaan dan Ganesha. naraka chaturdashi ialah hari utama. Untuk Annakut setimbunan makanan dihiasi melambangkan gunung Govardhan diangkat Dewa Krishna. Maka. bersamaan dengan bermandi di Sungai Ganges yang suci. Govardhan Puja: Juga dipanggil Annakut. Bahasa Bengali: Bhai Phota). Bhaiduj (juga Bhayyaduj. inilah hari perayaan yang sebenarnya. Sambutan Deepavali ini berbeza di rantau-rantau tertentu: • • Di India Selatan. disusuli penyalaan pelita di keliling rumah. maka kebaikan menewaskan kejahatan dan cahaya mengatasi kegelapan (bahasa Gujarat: Kali Chaudas). Hari ini juga dipanggil Roop Chaturdashi 3. mereka bertanya "Sudahkah kamu menjalankan Ganga Snaanam?". dipuja oleh semua rumahtangga Hindu. Selepas puja. apabila orang bertegur sapa pada waktu pagi. Oleh sebab inilah hari kegembiraan. dengan penyalaan mercun pada subuh. Di India selatan. hari ini disambut sebagai hari Krishna menewaskan Indra. disusuli penyalaan lampu di sepanjang jalan dan keliling rumah. Orang Hindu bangun jauh lebih awal sebelum subuh seperti 2:00 pagi. apabila bintang masih berkelipan di langit.

penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. .Di Malaysia. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Pada pagi Deepavali. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshmi. hari Deepavali disambut pada bulan ketujuh kalendar suria Hindu dan dijadikan cuti umum persekutuan di seluruh Malaysia. Dewi Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. "Kolam" merupakan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan.