Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya,Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan

, cahaya menumpaskan kegelapan. Di hari ini, kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. Hari Deepavali jatuh pada bulan ketujuh dalam kelender Hindu, biasanya pada bulan Oktober atau November.Oleh kerana namanya Pesta Cahaya, ia disambut dengan cahaya dan lampu oleh penganut Hindu.Asal usul perayaan ini adalah berkaitan dengan pertembungan antara Dewa Rama dengan Ravana, dimana kemenangan berpihak pada Dewa Rama, yang akhirnya berjaya merampas Sita dari Ravana yang jahat.Selain itu terdapat juga pelbagai cerita lain yang berkaitan dengan perayaan ini, seperti pergaduhan antara Dewa Krishna dengan Syaitan Asura- yang dimenangi oleh pihak baik lantas dirayakan dengan pelita dan lampu-lampu. Bagi persiapan Deepavali, penganut Hindu akan membersihkan rumah mereka, hiasan seperti kolams dibuat, dan lampu ‘vilakku’ dipasang. Lampu ini adalah sejenis pelita tradisi yang diperbuat dari tanah liat.Perayaan juga bertambah seri dengan lampu-lampu moden. Penganut Hindu juga percaya yang Dewi Laksmi, iaitu dewa kekayaan dan kemakmuran akan datang melawat rumah pada masa ini.Jadi persiapan ini juga akan dibuat untuk menyambutnya. Selain dari itu, penganut Hindu juga membersihkan diri dan jiwa mereka, dengan mengamalkan puasa, hanya makan sayuran, dan bermeditasi.Di hari Deepavali ini, pertelingkahan akan dilupakan, manakala kemaafan akan mendapat penghargaan. Pada pagi Deepavali, mereka akan bangun awal, untuk upacara mandi minyak. Ia adalah simbol kepada penyucian diri.Kemudian mereka menuju ke kuil untuk bersembahyang.Setelah itu, sepanjang hari mereka akan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai. Walaupun penganut Hindu adalah Vegetarian, tetapi Deepavali tetap diserikan dengan banyak makanan yang enak seperti daging manis, pudding, dan murukku.

Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Menurut lagenda, Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum mati, Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.

Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru, penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam", hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripada bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi, Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.

HARI RAYA HINDU
[Ketut Adi] APAKAH HARI RAYA HINDU? Hari Raya Hindu (Hindu holy festivals) disebut sebagai Utsava dalam bahasa Sansekerta. Selama hari raya itu, masyarakat mengenyampingkan masalah-masalah keduniawian dan bergembira bersama, menghormti Tuhan dalam berbagai bentuknya dan perobahan musim. Ada banyak hari raya Hindu dan masing-masing berbeda dari satu tempat dengan tempat lain. Holi adalah hari raya Hindu di India Utara, tapi tidak dirayakan di India selatan. Deepavali atau Diwali, festival cahaya, adalah hari raya Hindu yang sangat penting dirayakan selama bulan Kartika (Oktober/November). Ia adalah salah satu hari raya yang dirayakan di seluruh dunia, menjadi hari raya nasional di India, Fiji dan Trininad. Deepa artinya "cahaya' (light) dan Avali artinya "jajaran/barisan" (row), jadi Deepavali artinya "jajaran cahaya." Ada beberapa kisah mythologis di belakang hari raya ini. Deepavali adalah perayaan kemenangan dan kembalinya Rama dan isterinya Sita ke ke kerajaan Ayodhya setelah menghancurkan Rahwana, raja raksasa dari Sri Langka. Selama perayaan ini, orang-orang menyalakan barisan lampu-lampu kecil atau lampu minyak di balkon dan jendela untuk menyambut kedatangan Rama dan Sita pulang ke rumah. Kisah mythologi yang lain di balik Deepavali adalah perayaan kemenangan Krishna atas raksasa dari neraka, Narakasura. Kisah mengenai penghancuran raksasa ini ditulis dalam Sabha Parva dari Mahabharata. Menurut legenda, Narakasura, putra bumi, adalah raja Pragjyotishapura. Dengan anugrah yang ia terima dari Brahma dan Siwa, ia menaklukan tidak saja dunia ini tetapi juga surga. Akhirnya para dewa dan orang suci meminta bantuan

Setelah kematian Narakasura. Perayaan Holi juga memiliki latar gelakang mythologi. tiga hari terakhir untuk memuja Saraswathi (Dewi Ilmu Pengetahuan). tetap bersikeras menyembah Wishnu. seorang raksasa wanita bernama Holika. Prahlada. sebagai sais kereta. Sehari setelah Holi. Hari raya Holi dirayakan selama bulan Februari/Maret. orang-orang saling melempar tepung daun-daunan dan air yang berwarna satu sama lain. Guru Purnima (Juni/Juli) adalah perayaan untuk menghormati para Guru atau para ahli di bidang kerohanian (masters). Persembahyangan dilakukan selama 9 hari. membunuh Narakasura.Krishna untuk membunuh Narakasura. Satu api unggun juga dinyalakan malam sebelum hari raya Holi (mirip 'ngrupuk di Bali. Tigahari pertama memuja Durga (Dewi Keberanian). Sama seperti hari raya Deepavali. rumah-rumah dihias dan boneka-boneka yang diberi nama Bomma Kolam dipertunjukkan. Hari raya Holi merayakan peristiwa ini. Krishna Janmashtami (Agustus/September) adalah perayaan hari lahir Krishna. Hari raya ini dirayakan di seluruh India. yang percaya dirinya imun terhadap api. Dalam pertempuran yang hebat. Atas perintah Hiranyakasipu. NPP). Hiranyakashipu. membawa Prahlada ke dalam api. sementara Holika hangus terbakar jadi abu. Jadi Deepavali adalah perayaan atas pembebasan bumi dan surga dari genggaman Narakasura. sumber: milis HDnet . Ia memproklamasikan dirinya sendiri sebagai Tuhan dan memaksa setiap orang untuk menyembahnya. selama perayaan Holi orang-orang saling memberi hadiah. dilaksanakan pada hari kesembilan bulan Kanya (September/Oktober). (Dari lamanya perayaan Navaratri sama dengan Galungan di Indonesia . dibantu oleh permaisurinya. Krishna. Sathyabama. Dasara atau Dussera. Konon karena anugrah Wishnu. Di India Utara selama malam-malam ini dipertunjukkan tarian Garbha dan di India Selatan. adalah salah satu hari raya terpenting di India Utara. Konon suatu kali dunia ini dikuasi oleh seorang raja-raksasa. Hari kesepuluh disebut sebagai Vijaya Dasami. NPP). tiga hari kedua untuk memuja Lakshmi (Dewi Kemakmuran). Masih ada beberapa hari raya lain di India. NPP). Navaratri dikenal sebagai perayaan malam (Festival of Nights). tapi putranya. Prahlada keluar dengan selamat dari api tanpa terbakar sedikitpun. Vasant Panchami (Januari/Februari) adalah hari raya untuk memuja Dewi Saraswati (sama dengan hari Saraswati di Indonesia. ibunya memohon kepada Krishna agar kejatuhan anaknya dihidupkan dalam kenangan semua orang di dunia sebagai satu hari perayaan dari kebaikan. Sivaratri (Februari/Maret) adalah hari raya untuk memuja Siva.

Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini.DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita. Ia adalah sesuatu yang suci. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. Dalam kepercayaan agama Hindu. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. tidak terbatas dan akan kekal abdi. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. Masyarakat Hindu .

Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu. KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas .biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali.- Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali.

membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. dia membebaskan Guru Nanak. seorang yang jahat. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya.dibuang negeri selama 14 tahun. . SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. Guru Nanak. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. Oleh kerana sikap tamaknya. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. Sepanjang perjalanan. Akhirnya. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa. menuju ke arah utara India dari selatan. Raja itu sedar akan kesilapannya. Sejurus itu .

Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. Tetapi pada masa kini. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali. PAGI DEEPAVALI . Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali. - Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah.Muruku.

mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. negara kita Malaysia. Singapura. Namun. Sejurus itu. ia jatuh pada hari terakhir bulan Puratasi sebelum bermulanya Aippasi. Biasanya. New Zealand dan sudah tentu. Amerika Syarikat sehinggalah ke Trinidad. Myanmar. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka. mengikut ajaran agama Hindu. Masyarakat di selatan India meraikannya selama tiga hari berturut-turut berbanding lima hari di sebelah utara . Afrika Selatan. Pada hari Deepavali. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. Selepas itu. Australia. tahun ini. Deepavali DEEPAVALI disambut setahun sekali oleh lebih daripada satu bilion umat Hindu di serata dunia. Kemeriahan sambutannya boleh disaksikan dari bumi sejauh Texas. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. United Kingdom. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu.Pada pagi Deepavali. perayaan yang juga dikenali sebagai Perayaan Cahaya itu jatuh pada bulan Aippasi mengikut kalendar Hindu. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anak-anak si mati atau diberi kepada haiwan. Fiji.

Apapun signifikan yang disampaikan. Ada juga kisah lain yang menceritakan tentang kepulangan Dewa Rama ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun dan berjaya menumpaskan kuasa jahat. masyarakat India yang tinggal di kawasan ladang dan estet menyambut perayaan itu lebih lama dalam suasana kampung. sebahagian besar penganut Hindu tidak tahu tentang upacara memasang pelita yang dinamakan Jyothi Villaku. Santhiran Chinnathamby. penganut Hindu akan mengenakan pakaian tradisional seperti sari. kemeriahannya lebih menyerlah seandainya barisan pelita yang diperbuat daripada tanah liat disusun rapi menghiasi kawasan persekitaran rumah. 40. Namun begitu. legenda sambutannya berkait rapat dengan kejayaan Dewa Krishna menewaskan makhluk jahat iaitu Narakasura. Pasangan suami isteri. perayaan Deepavali disambut sehari tetapi terpulang kepada individu untuk mengadakan rumah terbuka sebanyak mana hari yang mereka mahu. Selain mandi minyak seawal pukul 3 pagi. Mereka juga bersembahyang di kuil sebelum pulang semula ke rumah untuk menyambut tetamu dengan sajian istimewa. Untuk pengetahuan umum. mengakui mereka adalah antara individu yang tidak peka tentang keunikan upacara Jyothi Villaku. salwar dan jeepa untuk meraikan Deepavali. pemerintah Pradyoshapuram. Dalam kalangan masyarakat Hindu. .negara itu. dan Jayasree Raman. Ravana. Perbuatan menyusun pelita itu amat penting kerana ia secara langsung menterjemahkan maksud kegelapan hidup yang dilalui selama ini akan diterangi cahaya yang membawa kebahagiaan dan kesejahteraan. perkataan Deepa daripada perkataan Deepavali mengungkapkan makna jyothi. Dalam pada itu. terdapat beberapa versi yang menjelaskan kebesaran sambutan itu. Malangnya dalam zaman sekarang. Di Malaysia. Upacara itu sebenarnya bersangkut paut dengan penghayatan terhadap kuasa cahaya atau dikenali sebagai jyothi dalam bahasa Tamil. 48.

pada tahun lalu. Ketika bertanya kepada orang ramai tentang upacara itu. Lagipun. "Saya mendapat tahu tentang upacara ini daripada seorang kawan. kami bersetuju mengadakannya di rumah menjelang Deepavali." jelas Jayasree. Saraswathy Kannan. Lazimnya. ibu kepada empat cahaya mata semasa ditemui Kosmo! di rumahnya di Puchong Perdana. Kumpulan itu merupakan antara pengasas yang giat mempelopori upacara Jyothi Villaku sejak tiga tahun lalu. 39 dan Vasuge . bilangan rumah bertambah kepada 40 buah. yang dibantu oleh Bharathi Balakrishnan. kumpulan itu memenuhi jemputan ke rumah pada hujung minggu memandangkan ramai ahli hanya mempunyai kelapangan pada waktu itu. Selangor. Jayasree secara kebetulan diperkenalkan kepada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar. Navaletchumy Munisamy. Selain ahli dewasa." jelas koordinatornya. selain tidak mahu menganggu perjalanan persekolahan anak-anak. Setelah berbincang dengan suami. turut menyertai kumpulan itu adalah 32 kanakkanak dan remaja yang berusia di antara empat hingga 17 tahun. 60. Namun. 42. Pada tahun pertama pelancaran kumpulan itu. "Sambutan pada tahun ini lebih memberangsangkan kerana 60 buah rumah di sekitar Puchong dan Klang menyatakan keinginan untuk mengadakan upacara ini. 34.SARAWATHY (kanan) memegang pelita utama memasuki perkarangan rumah Jayasree sambil diiringi sekumpulan kanak-kanak. hanya 17 buah rumah berminat menjemput kumpulan itu untuk mengadakan aktiviti nyanyian keagamaan di rumah mereka. upacara kerohanian itu berlangsung selama sebulan sebelum tibanya Deepavali. Sundari Moniandy.

Dari perkarangan luar rumah. buah-buahan dan sedikit juadah makanan. "Kami berasa kagum dengan dedikasi dan akauntabiliti yang ditunjukkan. Pertama. Mounam (bertafakur) disusuli Thyanam (duduk dalam posisi bersila dengan tangan di atas paha) dan akhirnya Pranavam (menyebut perkataan 'Aum' sebanyak tiga kali). Kumpulan itu kemudiannya mengambil tempat duduk di atas lantai sebelum melengkapkan tiga pusingan persiapan menyanyikan lagu keagamaan. Apabila selesai. barulah kanak-kanak itu akan melagukan enam buah lagu selama 30 minit. upacara Jyothi Villaku dimulakan tepat pukul 7.30 malam di mana pelita utama dinyalakan di rumahnya sebelum pelita-pelita kecil dibawa oleh kanak-kanak ke rumah mereka yang menjemput kumpulan itu. 39. mereka perlahan-lahan berjalan masuk ke dalam rumah dan menyusun pelita di hadapan tempat sembahyang. penganut Hindu hanya perlu menyediakan barangan sembahyang yang paling asas seperti kemenyan. Sambil memanjatkan kepujian dan kesyukuran kepada Tuhan. . Saraswathy mendahului perarakan diikuti kanak-kanak yang berzikir. Menurut Saraswathy." ujar Jayasree dengan bersungguhsungguh. pelita yang dibawa dipastikan tidak terpadam dengan menuang minyak yang cukup. KANAK-KANAK daripada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sedang asyik menyanyikan lagu keagamaan. Sewaktu memenuhi jemputan ke rumah Jayasree. Tambahnya lagi.Perumal. bunga melor.

Selvi Selvathurasamy. PELITA yang dibawa disusun kemas di hadapan tempat sembahyang. Manokaran Puttappan. . Turut aktif menjayakan upacara itu ialah anak-anak Bharathi." sambung Saraswathy yang mengharapkan lebih banyak sokongan dan dorongan diterima agar dapat diperluaskan ke seluruh Malaysia. Penghayatan itu turut dipersetujui oleh seorang kawannya." ujar Navaletchumy. Navaletchumy."Saya dan keluarga kini dapat mengamati dan menghargai kemuncak sambutan Deepavali. 49. Kami sedar. 52. Sundari dan Vasuge. ia lebih daripada sekadar berpakaian baru. "Upacara ini sememangnya membangkitkan kesedaran dalam diri supaya sentiasa taat kepada Tuhan dan mendoakan yang terbaik buat seisi keluarga. dan suaminya. kami berkunjung ke tiga buah rumah dan berpatah balik untuk memadamkan pelita di rumah asal. kanak-kanak itu disajikan dengan hidangan tradisional seperti vadai dan minuman jus. "Dalam sehari. mereka bagaikan terpanggil untuk menganjurkan upacara itu di rumah sendiri pada tahun akan datang." katanya lagi yang gembira kerana kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sudi menyempurnakan upacara Jyothi Villaku di rumahnya dengan baik. Baru pertama kali menyaksikan kesederhanaan dalam meraikan Deepavali. Sebelum berangkat pulang.

Deepavali………… Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di India & Malaysia. Menurut kalendar Gregorian. peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Perhitungan Tanggal Perayaan Hari Deepavali Tanggal perayaan Diwali ditetapkan berdasarkan kalendar Hindu. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. Dia menzalimi rakyatnya dan menculik wanita-wanita dan memenjarakan mereka di istananya. Melihat kejahatannya. Deepavali jatuh pada tanggal 1 November Pada tahun 2006. Pada tahun 2005. Sundari dan Vasuge yakin bahawa upacara itu membantu memupuk dan memelihara peribadi baik seseorang sejak usia muda. kita akan dapati bahawa Deepavali (atau Diwali) di sambut kerana memperingati peristiwa Dewa (Tuhan) Krishna yang telah membunuh syaitan (demon) bernama Narakasura. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya (Festival Cahaya). Deepavali dirayakan pada tanggal 21 Oktober. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti cahaya dan perkataan "Gavali" yang berarti barisan. Jika kita kaji sejarah disebalik perayaan ini. Diriwayatkan bahawa Narakasura adalah pemerintah sebuah negeri yang bernama Pradyoshapuram. yang tergolong kalender lunisolar. "Kolam" merupakaan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. Sebelum mati. telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada pagi Deepavali. Deepavali akan di rayakan pada tanggal 8 November Deepavali adalah ‘sambutan agama’. Pada tahun 2007. penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. rakyat menderita pelbagai kesusahan. Di bawah pemerintahannya. Menurut legenda. biasanya perayaan ini jatuh pada bulan Oktober atau November. Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada mereka yang baik tentang godaan hantu dan shaitan. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi. maka Dewa (Tuhan) Krishna .Daripada aspek pembentukan kendiri kanak-kanak.

Dewi Lakshmi iaitu dewi kekayaan akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan akan memberkati keluarga terbabit. Ada juga yang menyatakan hari restu di mana Dewa (Tuhan) Rama kembali ke Ayodhya setelah mengalahkan Ravana dan terdapat beberapa kisah lain lagi Deepavali — atau lebih dikenali sebagai Diwali di Benua Kecil India — pada asalnya disambut oleh penduduk di bahagian utara negara berkenaan. tidak menjadi masalah kisah mana satu yang menjadi ikutan dan turutan dalam kalangan kaum India beragama Hindu yang menyambut Deepavali. Pesta tanpa penghayatan nilai. Itulah makna sebenar Diwali. Ada yang berpendapat ia diraikan sempena perkahwinan Lakshmi dengan Dewa (Tuhan) Vishnu. mereka bersamasama Sita pulang dari Langka ke Ayodhya. ikon. para penduduk meraikan kemenangan Kebaikan menewaskan Kejahatan dengan menyalakan lampu serta berpesta. Mereka gagal membezakan antara amalan membakar mercun semasa Tahun Baru Cina dan amalan memasang bunga api dan lampu semasa Deepavali. Diwali juga tidak lengkap tanpa bunga api. Rakyat Malaysia lebih mengenali Deepavali daripada Onam. Malah. simbol Kebaikan atau Cahaya menumpaskan Kejahatan atau Kegelapan — secara fizikal dan mental. Satu lagi perkara yang kurang diberi perhatian adalah bahawa mengikut kepercayaan penduduk beragama Hindu di Benua Kecil India. Apa yang penting. Satu lagi mitos yang lebih terkenal di Benua Kecil India adalah berdasarkan epik Ramayana di mana Rama berjaya membunuh Ravana dengan bantuan Laksamana dan Hanuman.lalu turun memusnahkannya dan hari pembunuhan/kematian Narakasura ini diraikan sebagai Deepavali. Satu lagi kisah yang kurang diketahui generasi muda adalah kepercayaan bahawa pada malam sambutan Deepavali. Kononnya. tradisi. khususnya penduduk Gujarati dan kaum Punjabi beragama Hindu dan Sikh. Lalu. Yang tinggal hanya keinginan untuk berpesta. Memandangkan kedua-duanya hanyalah mitos. kemudian. Laksmi Pooja juga biasanya diadakan dua hari sebelum Diwali untuk mendapat rezeki dan limpahan berkat berganda. kepercayaan dan amalan agama sudah tipis. agama Hindu yang penuh dengan simbol. Budaya. Kebersihan rumah juga diambil kira sebelum Dewi Lakshmi memberi berkat. Selain memasang lampu. Ada juga beberapa riwayat lain tentang asal-usul perayaan Deepavali. . adat. generasi muda di Malaysia ketara menyimpang jauh daripada tujuan dan makna sebenar Deepavali. Malah. Ponggal. Jadi. itulah hari yang membawa rezeki berganda. ternyata kelompok yang membakar mercun tidak memahami konsep sebenar perayaan Deepavali. Bagaimanapun. Mitos yang paling terkenal dalam kalangan masyarakat India di Malaysia berhubung tujuan perayaan Deepavali adalah kisah Dewa Krishna membunuh Narakasura. Diwali mula “diambil alih” oleh semua penduduk beragama Hindu tanpa mengira kaum dan keturunan. masa yang terbaik untuk membeli pakaian baru dan barang kemas adalah dua hari sebelum perayaan Diwali. sebagai kemenangan sebuah kebaikan mengatasi kejahatan. orang ramai akan bertungkus-lumus membersihkan rumah supaya rumah mereka turut dikunjungi dan diberkati Dewi Lakshmi (baca: kekayaan). Kepulangan mereka selepas 14 tahun disambut para penduduk dengan menyalakan lampu dan berpesta. Sebenarnya. pakaian baru dan manisan. semantik dan penanda/petanda sebenarnya merujuk pada Kebaikan dan Kejahatan dalam diri kita sendiri. sambutan hari Deepavali juga diserikan dengan lukisan kolem pelbagai corak dan warna. begitu juga realiti di Malaysia. Mercun pula terus dibakar tanpa mengendahkan larangan yang dibuat. Lalu. Pada masa kini. menjelang perayaan Diwali. Ugadi serta beberapa perayaan kaum India pelbagai keturunan.

dimana daerah ini akan dipercantik dengan hiasan lampu-lampur yang megah dan juga akan ada banyak bazaar-bazaar di sini. Dengan menyalakan lampu minyak. Namun. Perayaan Deepavali di Singapura akan berpusat di Little India. Legenda Deepavali Bahkan ada legenda yang menarik di belakang festival ini. kini. Tuhan Khrishna berangkat untuk menghancurkan setan dan hari Narakasura mati itu dirayakan sebagai Deepavali. Di bawah pemerintahannya. kemenangan kebaikan atas kejahatan! Persiapan . Festival ini biasanya jatuh sekitar akhir Oktober dan November. para penduduk desa menderita banyak kesulitan karena disiksa setan rakyat dan menculik para perempuan harus dipenjarakan di istananya. Melihat kejahatannya.Memanglah pada asalnya Deepavali merupakan perayaan bagi penduduk keturunan Gujrati dan Punjabi. Satu hal penting praktik yang mengikuti orang Hindu selama festival adalah cahaya lampu minyak di rumah mereka pada pagi Deepavali. kedamaian dan kekayaan yang telah mereka terima. Menganggap orang Hindu Deepavali sebagai salah satu festival yang paling penting untuk merayakannya. yang juga dikenal sebagai festival lampu. ia sudah diterima sebagai perayaan bagi semua penduduk kaum India di Malaysia. Ceritanya yang Narakasura. Sebuah festival warna-warni yang dirayakan oleh semua umat Hindu di seluruh dunia adalah Deepavali. memerintah kerajaan Pradyoshapuram. orang Hindu adalah berterima kasih kepada para dewa untuk kebahagiaan. setan. pengetahuan.

Beberapa bahkan akan merenovasi rumah untuk mempersiapkan mereka untuk Deepavali. Pada hari pertama. Hindu terutama tidak suka berpakaian hitam pada hari itu. Hindu akan mengenakan pakaian baru mereka Deepavali. Sebelum festival. Hindu suka makan makanan pedas dan non-vegetarian mereka menikmati kesukaan lainnya seperti ayam tandoori. Di setiap rumah yang Anda kunjungi Anda terikat untuk dilayani dengan penyebaran menggoda permen. mereka tidak akan pergi mengunjungi tapi akan tinggal di rumah untuk menyambut para tamu yang mengunjungi mereka. Orang-orang Hindu akan sering toko ini ketika mereka sedang berbelanja untuk Deepavali. Biasanya keluarga akan berbelanja untuk pakaian baru dan untuk aksesori untuk menghias rumah mereka. Diketahui bahwa orang-orang Hindu akan sibuk membersihkan rumah mereka untuk mempersiapkan festival. burfi dan laddu. Perayaan Orang-orang Hindu biasanya bangun pagi-pagi Deepavali sekitar 3 dan ritual pertama akan memiliki mandi minyak. Alasan mengapa mereka akan pergi ke kuil adalah berdoa untuk mendapatkan kebahagiaan dan kemakmuran di Deepavali. Beberapa permen yang populer adalah halwa. Hindu juga akan memberikan penghormatan kepada orang tua dan sebagian besar keluarga akan pergi ke kuil setelah sarapan. Makanan Mengunjungi Hindu selama Deepavali akan menjadi kegiatan menarik. toko-toko India akan menjual barang seperti perayaan Deepavali kartu ucapan. udang sambal dan kepala ikan kari. Di rumah-rumah orang Hindu yang populer hidangan vegetarian seperti thosais. karpet. karena anda akan mendapatkan untuk mencicipi berbagai jenis makanan lezat. pakaian Punjabi dan bunga. Rumah-rumah akan dihiasi dengan lampu minyak dan anak-anak akan bermain dengan petasan untuk merayakan festival. karena mereka menganggap warna hitam yang tidak menguntungkan untuk festival. Sebagian besar wanita akan berpakaian sari sutra atau baju punjabi berbagai warna cerah. yang merupakan fitur penting Deepavali. .Persiapan untuk Deepavali biasanya dimulai paling tidak dua atau tiga minggu sebelum festival. idlis dan naans disiapkan. Ini juga merupakan praktik yang penting bagi mereka.

. mereka percaya bahawa kecerahan mengatasi kegelapan. Ianya dirayakan pada bulan gelap bernama ’aippasi’ pada bulan Oktober dan November. kebaikan mengatasi kejahatan. keadilan mengatasi kezaliman dan kebijaksanaan mengatasi kejahilan. Deepavali bermaksud ‘sebarisan pelita’.Perayaan Deepavali Perayaan ini disambut oleh masyarakat Hindu. Dengan memasang pelita.

bravepages. Pada pagi Deepavali penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. http://kedah. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.com/PerayaanDeepavali. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum.kpkk.edu. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayaakan sebagai perayaan Deepavali.gov. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam".my/kewangan/images/fail/perayaan. Di hari ini. .my/about/perkhidmatan/? t=58&menu_id=47&c3=40&click=1 Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut ugama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di Malaysia. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan.htm DEEPAVALI · Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya.pdf? PHPSESSID=bd76d4f7daf61e6672b1e15cb6ecebd2 DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita.http://kebudayaan. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi. http://perayaan. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. cahaya menumpaskan kegelapan.Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan.

tidak terbatas dan akan kekal abdi. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir.Dalam kepercayaan agama Hindu. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. Masyarakat Hindu biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu. Ia adalah sesuatu yang suci. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali. .

. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa. menuju ke arah utara India dari selatan. Sepanjang perjalanan. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. Guru Nanak. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja.Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan.Foto THE STAR oleh RAYMOND OOI Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun. Akhirnya. Raja itu sedar akan kesilapannya. Sejurus itu . seorang yang jahat. . SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana.

dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya. dia membebaskan Guru Nanak. . Muruku.Oleh kerana sikap tamaknya. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali.Foto THE STAR oleh AHMAD AZMAIL AWANG Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. Tetapi pada masa kini. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. PAGI DEEPAVALI . maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali.

Selepas itu. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri.com. termasuk di Malaysia dimana perayaan ini dijadikan sebagai Perayaan Nasional. Sejurus itu. . Sebagai masyarakat dan warga sekolah yang berbilang kaum. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. khususnya penduduk Gujarat dan kaum Punjabi yang beragama Hindu dan Sikh. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. marilah kita sama-sama melihat sejenak asal usul perayaan ini. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). Diwali dirayakan oleh semua keturunan India dimanapun mereka berada.asp? file=/2009/10/10/mstar_manusia_peristiwa/20091010155551&sec =mstar_manusia_peristiwa Tidak lama lagi penganut beragama Hindu akan merayakan perayaan Deepavali. Deepavali – atau lebih dikenal sebagai ‘Diwali” di Benua Kecil India – pada asalnya dirayakan oleh penduduk di bagian utara negara tersebut. Pada perkembangannya kemudian. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anakanak si mati atau diberi kepada haiwan. • • • http://mstar. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. mengikut ajaran agama Hindu.Pada pagi Deepavali. Pada hari Deepavali. Deepavali juga dirayakan sebagai Tahun Baru bagi umat Hindu India. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka.my/variasi/manusia_peristiwa/cerita. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang.

dan Hanoman (kera raksasa) Rama berusaha membebaskan Sitha dan mengalahkan Rahwana yang dengan kekuatannya menyebarkan angkara murka di seluruh dunia. umat Hindu India menyalakan lampu-lampu sebagai lambang cahaya terang yang mengusir kegelapan dan kejahatan. Rama adalah Pangeran dari Kerajaan Ayodhya yang demi membela kehormatan ayahnya bersedia dibuang ke hutan selama 14 tahun. Sitha dan Lakshman kembali ke Ayodhya. Inilah makna terpenting dari perayaan Deepavali.SEJARAH DAN MAKNA Ada beberapa versi cerita mengenai asal mula perayaan Deepavali. istri Rama yang bernama Sitha di culik oleh rahwana. Ketika Rama. Dalam pengembaraannya di hutan. Rama berhasil membunuh Rahwana dan membebaskan dunia dari kekuatan jahat. Maka dengan bantuan adiknya. Karena itu pada perayaan Deepavali. Kemenangan Rama atas Rahwana dilambangkan sebagai kemenangan kebaikan melawan kekuatan jahat. Lakshman. RITUAL DAN PERAYAAN Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti Cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. semua penduduk negeri itu menyalakan lampu-lampu lilin kecil di sepanjang jalan dan berpesta menyambut kemenangan tersebut. Versi yang cukup terkenal adalah kisah kemenangan Rama (titisan Dewa Vishnu atau Wisnu yang mengalahkan Rahwana (atau Dasamuka = Raksasa berkepala sepuluh). .

1. Semua orang dari anak-anak. Petasan dan kembang api beragam bentuk ikut dinyalakan untuk memeriahkan perayaan. Maka. Berbagai jenis makanan dan manisan dihidangkan sebagai pelengkap perayaan. remaja. disemua bagian rumah dinyalakan pelita (lampu minyak) kecil dari wadah tanah liat yang disebut ‘diya/diva/panati’. Hiasan bunga-bungaan ini dibuat dari butiran-butiran beras aneka warna.com/2009/10/perayaan-deepavali. Hari ini juga dianggap sebagai Jayanti Dewa Dhanvantri yang muncul ketika dewa-dewi dan iblis-iblis menggodak lautan besar.blogspot. Dhanatrayodashi atau Dhan teras: Dhan bermaksud "kekayaan" dan Trayodashi bermaksud "hari ke-13". setiap orang saling mengunjungi keluarga. Hari ini adalah bertuah untuk membeli-belah perkakas dan emas. keberanian. selain membawa kegembiraan bagi semua orang dari anak-anak sampai orang tua. kerabat. yaitu hiasan berbentuk bunga-bungaan beraneka corak dan warna yang diletakkan di pintu masuk rumah. kekayaan.Pada malam Deepavali.[1] . Ritual menyalakan pelita ini adalah sebuah bentuk penghormatan kepada Dewa atas berkat kesehatan. seperti yang ditandakan dalam nama. Cahaya dari kembang api dan bunyi gemuruh hingar bingar petasan diyakini dapat mengusir kekuatan jahat yang melayang di udara.html\ Sambutan Deepavali diadakan selama lima hari di kebanyakan India Utara. pengetahuan. akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan memberkati rumah tersebut. teman dan tetangga sambil saling memberikan ucapan selamat dan berdoa bagi kebahagaiaan dan kemakmuran bersama. sampai orang tua ikut dalam permainan memasang petasan dan kembang api. Ada sebuah kepercayaan bahwa pada malam Deepavali. dan kemasyuran yang diterima sepanjang tahun. Semua hari kecuali Deepavali dinamakan bersempena gelaran masing-masing dalam kalendar Hindu. Sang Dewi Kekayaan. Sebuah ritual lain adalah pembuatan ‘kolam’. kedamaian. Hiasan ‘kolam’ merupakan lambang penyembahan kepada Demi Lakshmi agar Sang Dewi sudi datang berkunjung dan memberi berkat kebahagiaan dan kekayaan bagi penghuni rumah. http://skstfrancis. Dewi Lakshmi. hari ini jatuh pada hari ke-13 separuh kedua bulan qamari.

Adalah dipercayai bahawa bermandi sebelum matahari terbit. Naraka Chaturdashi: Chaturdashi ialah hari ke-14 yang menandakan Narakasura dibunuh. Pada waktu petang. Maka. Bhaubeej atau Bhayitika): pada hari ini. apabila orang bertegur sapa pada waktu pagi. bersamaan dengan bermandi di Sungai Ganges yang suci. disusuli penyalaan lampu di sepanjang jalan dan keliling rumah.2. apabila Lakshmi. Bahasa Bengali: Bhai Phota). apabila bintang masih berkelipan di langit. iaitu satu lagi perayaan adik-beradik yang disambut kini. disusuli penyalaan pelita di keliling rumah. Mereka menjalankan puja istimewa dengan persembahan kepada Dewa Sri Krishna atau Dewa Sri Vishnu yang menyelamatkan dunia dari iblis Narakasura pada hari ini. dewi kekayaan dan Ganesha. bermandi minyak wangi dan memakai pakaian baru. dewa permulaan bertuah. 5. Govardhan Puja: Juga dipanggil Annakut. Di negeri Maharashtra hari ini disambut sebagai Padva atau BaliPratipada — iaitu memperingati Raja Bali. Sambutan Deepavali ini berbeza di rantau-rantau tertentu: • • Di India Selatan. Hari ini juga dipanggil Roop Chaturdashi 3. Pada hari ketiadaan bulan ini. 4. inilah hari perayaan yang sebenarnya. Orang Hindu bangun jauh lebih awal sebelum subuh seperti 2:00 pagi. Oleh sebab inilah hari kegembiraan. Lakshmi Puja: Lakshmi Puja. untuk mengundang kemakmuran dan kesejahteraan. Bhaiduj (juga Bhayyaduj. maka kebaikan menewaskan kejahatan dan cahaya mengatasi kegelapan (bahasa Gujarat: Kali Chaudas). hari ini disambut sebagai hari Krishna menewaskan Indra. mereka bertanya "Sudahkah kamu menjalankan Ganga Snaanam?". dengan penyalaan mercun pada subuh. Kaum lelaki memberikan hadiah kepada isteri mereka pada hari ini. kanak-kanak menyalakan bunga api menandakan kekalahan iblis itu. pelita dinyalakan lagi dan Dewi Lakshmi dipuja dan disembah hidangan istimewa. maka Bhaiduj menyatukan adikberadik yang sudah berkahwin. ramai akan menyembah tarpana (penyembahan air dan biji bijan) istimewa kepada nenek moyang. Pesta utama di India Utara adalah pada petang Amavasya (tiada bulan) dengan Lakshmi Puja. Perayaan ini amat lama. ramai akan bersarapan dan bermakan tengah hari secara besar-besaran dan menziarahi saudara mara. dipuja oleh semua rumahtangga Hindu. Untuk Annakut setimbunan makanan dihiasi melambangkan gunung Govardhan diangkat Dewa Krishna. Di India selatan. dan mendahului 'Raksha Bandhan'. menandakan hari terpenting dalam sambutan Deepavali. naraka chaturdashi ialah hari utama. Mereka menyala pelita kecil di keliling rumah dan melukis kolam/rangoli di luar kolam mereka. adikberadik bertemu untuk meluahkan rasa kasih sayang antara satu sama lain (Bahasa Gujarati: Bhai Bij. maka hari ini amat penting bagi mereka selaku adik-beradik. Kebanyakan perayaan India menyatukan keluarga. Sambutan Deepavali di Malaysia . Selepas puja.

penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada pagi Deepavali. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshmi. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. . hari Deepavali disambut pada bulan ketujuh kalendar suria Hindu dan dijadikan cuti umum persekutuan di seluruh Malaysia. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". "Kolam" merupakan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya.Di Malaysia. Dewi Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful