Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya,Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan

, cahaya menumpaskan kegelapan. Di hari ini, kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. Hari Deepavali jatuh pada bulan ketujuh dalam kelender Hindu, biasanya pada bulan Oktober atau November.Oleh kerana namanya Pesta Cahaya, ia disambut dengan cahaya dan lampu oleh penganut Hindu.Asal usul perayaan ini adalah berkaitan dengan pertembungan antara Dewa Rama dengan Ravana, dimana kemenangan berpihak pada Dewa Rama, yang akhirnya berjaya merampas Sita dari Ravana yang jahat.Selain itu terdapat juga pelbagai cerita lain yang berkaitan dengan perayaan ini, seperti pergaduhan antara Dewa Krishna dengan Syaitan Asura- yang dimenangi oleh pihak baik lantas dirayakan dengan pelita dan lampu-lampu. Bagi persiapan Deepavali, penganut Hindu akan membersihkan rumah mereka, hiasan seperti kolams dibuat, dan lampu ‘vilakku’ dipasang. Lampu ini adalah sejenis pelita tradisi yang diperbuat dari tanah liat.Perayaan juga bertambah seri dengan lampu-lampu moden. Penganut Hindu juga percaya yang Dewi Laksmi, iaitu dewa kekayaan dan kemakmuran akan datang melawat rumah pada masa ini.Jadi persiapan ini juga akan dibuat untuk menyambutnya. Selain dari itu, penganut Hindu juga membersihkan diri dan jiwa mereka, dengan mengamalkan puasa, hanya makan sayuran, dan bermeditasi.Di hari Deepavali ini, pertelingkahan akan dilupakan, manakala kemaafan akan mendapat penghargaan. Pada pagi Deepavali, mereka akan bangun awal, untuk upacara mandi minyak. Ia adalah simbol kepada penyucian diri.Kemudian mereka menuju ke kuil untuk bersembahyang.Setelah itu, sepanjang hari mereka akan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai. Walaupun penganut Hindu adalah Vegetarian, tetapi Deepavali tetap diserikan dengan banyak makanan yang enak seperti daging manis, pudding, dan murukku.

Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Menurut lagenda, Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum mati, Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.

Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru, penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam", hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripada bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi, Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.

HARI RAYA HINDU
[Ketut Adi] APAKAH HARI RAYA HINDU? Hari Raya Hindu (Hindu holy festivals) disebut sebagai Utsava dalam bahasa Sansekerta. Selama hari raya itu, masyarakat mengenyampingkan masalah-masalah keduniawian dan bergembira bersama, menghormti Tuhan dalam berbagai bentuknya dan perobahan musim. Ada banyak hari raya Hindu dan masing-masing berbeda dari satu tempat dengan tempat lain. Holi adalah hari raya Hindu di India Utara, tapi tidak dirayakan di India selatan. Deepavali atau Diwali, festival cahaya, adalah hari raya Hindu yang sangat penting dirayakan selama bulan Kartika (Oktober/November). Ia adalah salah satu hari raya yang dirayakan di seluruh dunia, menjadi hari raya nasional di India, Fiji dan Trininad. Deepa artinya "cahaya' (light) dan Avali artinya "jajaran/barisan" (row), jadi Deepavali artinya "jajaran cahaya." Ada beberapa kisah mythologis di belakang hari raya ini. Deepavali adalah perayaan kemenangan dan kembalinya Rama dan isterinya Sita ke ke kerajaan Ayodhya setelah menghancurkan Rahwana, raja raksasa dari Sri Langka. Selama perayaan ini, orang-orang menyalakan barisan lampu-lampu kecil atau lampu minyak di balkon dan jendela untuk menyambut kedatangan Rama dan Sita pulang ke rumah. Kisah mythologi yang lain di balik Deepavali adalah perayaan kemenangan Krishna atas raksasa dari neraka, Narakasura. Kisah mengenai penghancuran raksasa ini ditulis dalam Sabha Parva dari Mahabharata. Menurut legenda, Narakasura, putra bumi, adalah raja Pragjyotishapura. Dengan anugrah yang ia terima dari Brahma dan Siwa, ia menaklukan tidak saja dunia ini tetapi juga surga. Akhirnya para dewa dan orang suci meminta bantuan

Atas perintah Hiranyakasipu. membawa Prahlada ke dalam api. sementara Holika hangus terbakar jadi abu. NPP). Krishna. Sehari setelah Holi. NPP). Vasant Panchami (Januari/Februari) adalah hari raya untuk memuja Dewi Saraswati (sama dengan hari Saraswati di Indonesia. dibantu oleh permaisurinya. Sama seperti hari raya Deepavali. Hari kesepuluh disebut sebagai Vijaya Dasami. adalah salah satu hari raya terpenting di India Utara. Ia memproklamasikan dirinya sendiri sebagai Tuhan dan memaksa setiap orang untuk menyembahnya. seorang raksasa wanita bernama Holika. Satu api unggun juga dinyalakan malam sebelum hari raya Holi (mirip 'ngrupuk di Bali. Dalam pertempuran yang hebat. Sivaratri (Februari/Maret) adalah hari raya untuk memuja Siva. tapi putranya. Guru Purnima (Juni/Juli) adalah perayaan untuk menghormati para Guru atau para ahli di bidang kerohanian (masters). Hari raya Holi merayakan peristiwa ini. Konon suatu kali dunia ini dikuasi oleh seorang raja-raksasa. Hari raya Holi dirayakan selama bulan Februari/Maret. Dasara atau Dussera. selama perayaan Holi orang-orang saling memberi hadiah. tiga hari terakhir untuk memuja Saraswathi (Dewi Ilmu Pengetahuan). Krishna Janmashtami (Agustus/September) adalah perayaan hari lahir Krishna. Prahlada. tetap bersikeras menyembah Wishnu. Prahlada keluar dengan selamat dari api tanpa terbakar sedikitpun. orang-orang saling melempar tepung daun-daunan dan air yang berwarna satu sama lain. Navaratri dikenal sebagai perayaan malam (Festival of Nights). Setelah kematian Narakasura. tiga hari kedua untuk memuja Lakshmi (Dewi Kemakmuran). Hari raya ini dirayakan di seluruh India. Tigahari pertama memuja Durga (Dewi Keberanian). Sathyabama. sebagai sais kereta. (Dari lamanya perayaan Navaratri sama dengan Galungan di Indonesia . Hiranyakashipu. NPP). Konon karena anugrah Wishnu. membunuh Narakasura. Persembahyangan dilakukan selama 9 hari. sumber: milis HDnet . Perayaan Holi juga memiliki latar gelakang mythologi. rumah-rumah dihias dan boneka-boneka yang diberi nama Bomma Kolam dipertunjukkan. Jadi Deepavali adalah perayaan atas pembebasan bumi dan surga dari genggaman Narakasura.Krishna untuk membunuh Narakasura. Di India Utara selama malam-malam ini dipertunjukkan tarian Garbha dan di India Selatan. dilaksanakan pada hari kesembilan bulan Kanya (September/Oktober). ibunya memohon kepada Krishna agar kejatuhan anaknya dihidupkan dalam kenangan semua orang di dunia sebagai satu hari perayaan dari kebaikan. Masih ada beberapa hari raya lain di India. yang percaya dirinya imun terhadap api.

Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam.DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita. Dalam kepercayaan agama Hindu. Ia adalah sesuatu yang suci. tidak terbatas dan akan kekal abdi. Masyarakat Hindu . Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari.

Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali.biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali. Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan.- Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas . Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu.

Oleh kerana sikap tamaknya. Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. Raja itu sedar akan kesilapannya. SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. seorang yang jahat. Guru Nanak. PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. Sejurus itu . Akhirnya. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya. . menuju ke arah utara India dari selatan. dia membebaskan Guru Nanak. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. Sepanjang perjalanan.dibuang negeri selama 14 tahun. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya.

maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. - Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali.Muruku. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali. PAGI DEEPAVALI . Tetapi pada masa kini.

Masyarakat di selatan India meraikannya selama tiga hari berturut-turut berbanding lima hari di sebelah utara .Pada pagi Deepavali. Afrika Selatan. Kemeriahan sambutannya boleh disaksikan dari bumi sejauh Texas. Singapura. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). United Kingdom. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang. Pada hari Deepavali. New Zealand dan sudah tentu. Sejurus itu. Amerika Syarikat sehinggalah ke Trinidad. Myanmar. Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka. negara kita Malaysia. Australia. Biasanya. ia jatuh pada hari terakhir bulan Puratasi sebelum bermulanya Aippasi. Selepas itu. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anak-anak si mati atau diberi kepada haiwan. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. mengikut ajaran agama Hindu. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu. perayaan yang juga dikenali sebagai Perayaan Cahaya itu jatuh pada bulan Aippasi mengikut kalendar Hindu. Deepavali DEEPAVALI disambut setahun sekali oleh lebih daripada satu bilion umat Hindu di serata dunia. Namun. tahun ini. Fiji. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali.

40. masyarakat India yang tinggal di kawasan ladang dan estet menyambut perayaan itu lebih lama dalam suasana kampung. mengakui mereka adalah antara individu yang tidak peka tentang keunikan upacara Jyothi Villaku. legenda sambutannya berkait rapat dengan kejayaan Dewa Krishna menewaskan makhluk jahat iaitu Narakasura. Pasangan suami isteri. Selain mandi minyak seawal pukul 3 pagi.negara itu. 48. sebahagian besar penganut Hindu tidak tahu tentang upacara memasang pelita yang dinamakan Jyothi Villaku. Ada juga kisah lain yang menceritakan tentang kepulangan Dewa Rama ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun dan berjaya menumpaskan kuasa jahat. perkataan Deepa daripada perkataan Deepavali mengungkapkan makna jyothi. Di Malaysia. Dalam pada itu. perayaan Deepavali disambut sehari tetapi terpulang kepada individu untuk mengadakan rumah terbuka sebanyak mana hari yang mereka mahu. . Perbuatan menyusun pelita itu amat penting kerana ia secara langsung menterjemahkan maksud kegelapan hidup yang dilalui selama ini akan diterangi cahaya yang membawa kebahagiaan dan kesejahteraan. Untuk pengetahuan umum. dan Jayasree Raman. salwar dan jeepa untuk meraikan Deepavali. kemeriahannya lebih menyerlah seandainya barisan pelita yang diperbuat daripada tanah liat disusun rapi menghiasi kawasan persekitaran rumah. Malangnya dalam zaman sekarang. Mereka juga bersembahyang di kuil sebelum pulang semula ke rumah untuk menyambut tetamu dengan sajian istimewa. Apapun signifikan yang disampaikan. pemerintah Pradyoshapuram. Upacara itu sebenarnya bersangkut paut dengan penghayatan terhadap kuasa cahaya atau dikenali sebagai jyothi dalam bahasa Tamil. Dalam kalangan masyarakat Hindu. Namun begitu. penganut Hindu akan mengenakan pakaian tradisional seperti sari. terdapat beberapa versi yang menjelaskan kebesaran sambutan itu. Ravana. Santhiran Chinnathamby.

"Sambutan pada tahun ini lebih memberangsangkan kerana 60 buah rumah di sekitar Puchong dan Klang menyatakan keinginan untuk mengadakan upacara ini. Lazimnya. bilangan rumah bertambah kepada 40 buah. kumpulan itu memenuhi jemputan ke rumah pada hujung minggu memandangkan ramai ahli hanya mempunyai kelapangan pada waktu itu. 34. Sundari Moniandy. turut menyertai kumpulan itu adalah 32 kanakkanak dan remaja yang berusia di antara empat hingga 17 tahun. Ketika bertanya kepada orang ramai tentang upacara itu. 42. hanya 17 buah rumah berminat menjemput kumpulan itu untuk mengadakan aktiviti nyanyian keagamaan di rumah mereka. Selain ahli dewasa. Namun. Setelah berbincang dengan suami. Kumpulan itu merupakan antara pengasas yang giat mempelopori upacara Jyothi Villaku sejak tiga tahun lalu. 60. "Saya mendapat tahu tentang upacara ini daripada seorang kawan. ibu kepada empat cahaya mata semasa ditemui Kosmo! di rumahnya di Puchong Perdana.SARAWATHY (kanan) memegang pelita utama memasuki perkarangan rumah Jayasree sambil diiringi sekumpulan kanak-kanak. upacara kerohanian itu berlangsung selama sebulan sebelum tibanya Deepavali. selain tidak mahu menganggu perjalanan persekolahan anak-anak. Saraswathy Kannan." jelas Jayasree." jelas koordinatornya. pada tahun lalu. Navaletchumy Munisamy. Jayasree secara kebetulan diperkenalkan kepada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar. 39 dan Vasuge . Lagipun. Pada tahun pertama pelancaran kumpulan itu. yang dibantu oleh Bharathi Balakrishnan. kami bersetuju mengadakannya di rumah menjelang Deepavali. Selangor.

upacara Jyothi Villaku dimulakan tepat pukul 7. KANAK-KANAK daripada kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sedang asyik menyanyikan lagu keagamaan. Saraswathy mendahului perarakan diikuti kanak-kanak yang berzikir. Mounam (bertafakur) disusuli Thyanam (duduk dalam posisi bersila dengan tangan di atas paha) dan akhirnya Pranavam (menyebut perkataan 'Aum' sebanyak tiga kali). penganut Hindu hanya perlu menyediakan barangan sembahyang yang paling asas seperti kemenyan. pelita yang dibawa dipastikan tidak terpadam dengan menuang minyak yang cukup. Kumpulan itu kemudiannya mengambil tempat duduk di atas lantai sebelum melengkapkan tiga pusingan persiapan menyanyikan lagu keagamaan. buah-buahan dan sedikit juadah makanan. . Apabila selesai. Pertama. mereka perlahan-lahan berjalan masuk ke dalam rumah dan menyusun pelita di hadapan tempat sembahyang. Dari perkarangan luar rumah." ujar Jayasree dengan bersungguhsungguh. "Kami berasa kagum dengan dedikasi dan akauntabiliti yang ditunjukkan. Sambil memanjatkan kepujian dan kesyukuran kepada Tuhan. 39. Sewaktu memenuhi jemputan ke rumah Jayasree. barulah kanak-kanak itu akan melagukan enam buah lagu selama 30 minit. bunga melor. Menurut Saraswathy. Tambahnya lagi.Perumal.30 malam di mana pelita utama dinyalakan di rumahnya sebelum pelita-pelita kecil dibawa oleh kanak-kanak ke rumah mereka yang menjemput kumpulan itu.

dan suaminya. mereka bagaikan terpanggil untuk menganjurkan upacara itu di rumah sendiri pada tahun akan datang." sambung Saraswathy yang mengharapkan lebih banyak sokongan dan dorongan diterima agar dapat diperluaskan ke seluruh Malaysia. kami berkunjung ke tiga buah rumah dan berpatah balik untuk memadamkan pelita di rumah asal. Kami sedar. Manokaran Puttappan. Penghayatan itu turut dipersetujui oleh seorang kawannya." ujar Navaletchumy. ia lebih daripada sekadar berpakaian baru. Sebelum berangkat pulang. PELITA yang dibawa disusun kemas di hadapan tempat sembahyang."Saya dan keluarga kini dapat mengamati dan menghargai kemuncak sambutan Deepavali. Sundari dan Vasuge. "Upacara ini sememangnya membangkitkan kesedaran dalam diri supaya sentiasa taat kepada Tuhan dan mendoakan yang terbaik buat seisi keluarga." katanya lagi yang gembira kerana kumpulan Thirunavukkarasu Kullivinar sudi menyempurnakan upacara Jyothi Villaku di rumahnya dengan baik. Turut aktif menjayakan upacara itu ialah anak-anak Bharathi. 49. kanak-kanak itu disajikan dengan hidangan tradisional seperti vadai dan minuman jus. . Selvi Selvathurasamy. Navaletchumy. 52. "Dalam sehari. Baru pertama kali menyaksikan kesederhanaan dalam meraikan Deepavali.

Deepavali dirayakan pada tanggal 21 Oktober. Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya. rakyat menderita pelbagai kesusahan. Menurut legenda. Deepavali akan di rayakan pada tanggal 8 November Deepavali adalah ‘sambutan agama’. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". yang tergolong kalender lunisolar. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti cahaya dan perkataan "Gavali" yang berarti barisan. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Sundari dan Vasuge yakin bahawa upacara itu membantu memupuk dan memelihara peribadi baik seseorang sejak usia muda. Pada tahun 2007. Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada mereka yang baik tentang godaan hantu dan shaitan. Dia menzalimi rakyatnya dan menculik wanita-wanita dan memenjarakan mereka di istananya. Pada tahun 2005. Perhitungan Tanggal Perayaan Hari Deepavali Tanggal perayaan Diwali ditetapkan berdasarkan kalendar Hindu. "Kolam" merupakaan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya. telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. Deepavali jatuh pada tanggal 1 November Pada tahun 2006. kita akan dapati bahawa Deepavali (atau Diwali) di sambut kerana memperingati peristiwa Dewa (Tuhan) Krishna yang telah membunuh syaitan (demon) bernama Narakasura. maka Dewa (Tuhan) Krishna . peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia. Sebelum mati. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi. biasanya perayaan ini jatuh pada bulan Oktober atau November. Deepavali………… Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut agama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di India & Malaysia. Di bawah pemerintahannya. penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Menurut kalendar Gregorian. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Melihat kejahatannya. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya (Festival Cahaya).Daripada aspek pembentukan kendiri kanak-kanak. Pada pagi Deepavali. Jika kita kaji sejarah disebalik perayaan ini. Diriwayatkan bahawa Narakasura adalah pemerintah sebuah negeri yang bernama Pradyoshapuram.

Ada yang berpendapat ia diraikan sempena perkahwinan Lakshmi dengan Dewa (Tuhan) Vishnu. Mereka gagal membezakan antara amalan membakar mercun semasa Tahun Baru Cina dan amalan memasang bunga api dan lampu semasa Deepavali. Malah. itulah hari yang membawa rezeki berganda. Itulah makna sebenar Diwali. kepercayaan dan amalan agama sudah tipis.lalu turun memusnahkannya dan hari pembunuhan/kematian Narakasura ini diraikan sebagai Deepavali. Malah. agama Hindu yang penuh dengan simbol. Yang tinggal hanya keinginan untuk berpesta. sebagai kemenangan sebuah kebaikan mengatasi kejahatan. Mercun pula terus dibakar tanpa mengendahkan larangan yang dibuat. menjelang perayaan Diwali. . Laksmi Pooja juga biasanya diadakan dua hari sebelum Diwali untuk mendapat rezeki dan limpahan berkat berganda. tidak menjadi masalah kisah mana satu yang menjadi ikutan dan turutan dalam kalangan kaum India beragama Hindu yang menyambut Deepavali. Dewi Lakshmi iaitu dewi kekayaan akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan akan memberkati keluarga terbabit. begitu juga realiti di Malaysia. Satu lagi kisah yang kurang diketahui generasi muda adalah kepercayaan bahawa pada malam sambutan Deepavali. Diwali juga tidak lengkap tanpa bunga api. Mitos yang paling terkenal dalam kalangan masyarakat India di Malaysia berhubung tujuan perayaan Deepavali adalah kisah Dewa Krishna membunuh Narakasura. pakaian baru dan manisan. Selain memasang lampu. Ada juga beberapa riwayat lain tentang asal-usul perayaan Deepavali. Memandangkan kedua-duanya hanyalah mitos. Ugadi serta beberapa perayaan kaum India pelbagai keturunan. generasi muda di Malaysia ketara menyimpang jauh daripada tujuan dan makna sebenar Deepavali. khususnya penduduk Gujarati dan kaum Punjabi beragama Hindu dan Sikh. Sebenarnya. Kebersihan rumah juga diambil kira sebelum Dewi Lakshmi memberi berkat. ternyata kelompok yang membakar mercun tidak memahami konsep sebenar perayaan Deepavali. Bagaimanapun. Lalu. tradisi. kemudian. Budaya. Ada juga yang menyatakan hari restu di mana Dewa (Tuhan) Rama kembali ke Ayodhya setelah mengalahkan Ravana dan terdapat beberapa kisah lain lagi Deepavali — atau lebih dikenali sebagai Diwali di Benua Kecil India — pada asalnya disambut oleh penduduk di bahagian utara negara berkenaan. semantik dan penanda/petanda sebenarnya merujuk pada Kebaikan dan Kejahatan dalam diri kita sendiri. Satu lagi mitos yang lebih terkenal di Benua Kecil India adalah berdasarkan epik Ramayana di mana Rama berjaya membunuh Ravana dengan bantuan Laksamana dan Hanuman. masa yang terbaik untuk membeli pakaian baru dan barang kemas adalah dua hari sebelum perayaan Diwali. Pada masa kini. para penduduk meraikan kemenangan Kebaikan menewaskan Kejahatan dengan menyalakan lampu serta berpesta. Apa yang penting. Kepulangan mereka selepas 14 tahun disambut para penduduk dengan menyalakan lampu dan berpesta. mereka bersamasama Sita pulang dari Langka ke Ayodhya. ikon. Lalu. Kononnya. Pesta tanpa penghayatan nilai. Rakyat Malaysia lebih mengenali Deepavali daripada Onam. Ponggal. Jadi. simbol Kebaikan atau Cahaya menumpaskan Kejahatan atau Kegelapan — secara fizikal dan mental. Diwali mula “diambil alih” oleh semua penduduk beragama Hindu tanpa mengira kaum dan keturunan. sambutan hari Deepavali juga diserikan dengan lukisan kolem pelbagai corak dan warna. orang ramai akan bertungkus-lumus membersihkan rumah supaya rumah mereka turut dikunjungi dan diberkati Dewi Lakshmi (baca: kekayaan). Satu lagi perkara yang kurang diberi perhatian adalah bahawa mengikut kepercayaan penduduk beragama Hindu di Benua Kecil India. adat.

Di bawah pemerintahannya. kini.Memanglah pada asalnya Deepavali merupakan perayaan bagi penduduk keturunan Gujrati dan Punjabi. Menganggap orang Hindu Deepavali sebagai salah satu festival yang paling penting untuk merayakannya. Tuhan Khrishna berangkat untuk menghancurkan setan dan hari Narakasura mati itu dirayakan sebagai Deepavali. dimana daerah ini akan dipercantik dengan hiasan lampu-lampur yang megah dan juga akan ada banyak bazaar-bazaar di sini. orang Hindu adalah berterima kasih kepada para dewa untuk kebahagiaan. ia sudah diterima sebagai perayaan bagi semua penduduk kaum India di Malaysia. kedamaian dan kekayaan yang telah mereka terima. pengetahuan. Festival ini biasanya jatuh sekitar akhir Oktober dan November. Melihat kejahatannya. Legenda Deepavali Bahkan ada legenda yang menarik di belakang festival ini. Ceritanya yang Narakasura. Satu hal penting praktik yang mengikuti orang Hindu selama festival adalah cahaya lampu minyak di rumah mereka pada pagi Deepavali. Namun. setan. Dengan menyalakan lampu minyak. Perayaan Deepavali di Singapura akan berpusat di Little India. para penduduk desa menderita banyak kesulitan karena disiksa setan rakyat dan menculik para perempuan harus dipenjarakan di istananya. yang juga dikenal sebagai festival lampu. kemenangan kebaikan atas kejahatan! Persiapan . Sebuah festival warna-warni yang dirayakan oleh semua umat Hindu di seluruh dunia adalah Deepavali. memerintah kerajaan Pradyoshapuram.

Hindu juga akan memberikan penghormatan kepada orang tua dan sebagian besar keluarga akan pergi ke kuil setelah sarapan. Perayaan Orang-orang Hindu biasanya bangun pagi-pagi Deepavali sekitar 3 dan ritual pertama akan memiliki mandi minyak. udang sambal dan kepala ikan kari. Diketahui bahwa orang-orang Hindu akan sibuk membersihkan rumah mereka untuk mempersiapkan festival. idlis dan naans disiapkan. karena anda akan mendapatkan untuk mencicipi berbagai jenis makanan lezat. karpet. Sebagian besar wanita akan berpakaian sari sutra atau baju punjabi berbagai warna cerah. Orang-orang Hindu akan sering toko ini ketika mereka sedang berbelanja untuk Deepavali. yang merupakan fitur penting Deepavali. Rumah-rumah akan dihiasi dengan lampu minyak dan anak-anak akan bermain dengan petasan untuk merayakan festival. mereka tidak akan pergi mengunjungi tapi akan tinggal di rumah untuk menyambut para tamu yang mengunjungi mereka. Hindu terutama tidak suka berpakaian hitam pada hari itu. karena mereka menganggap warna hitam yang tidak menguntungkan untuk festival. Di setiap rumah yang Anda kunjungi Anda terikat untuk dilayani dengan penyebaran menggoda permen. Beberapa permen yang populer adalah halwa.Persiapan untuk Deepavali biasanya dimulai paling tidak dua atau tiga minggu sebelum festival. burfi dan laddu. Ini juga merupakan praktik yang penting bagi mereka. Pada hari pertama. Alasan mengapa mereka akan pergi ke kuil adalah berdoa untuk mendapatkan kebahagiaan dan kemakmuran di Deepavali. Beberapa bahkan akan merenovasi rumah untuk mempersiapkan mereka untuk Deepavali. Hindu akan mengenakan pakaian baru mereka Deepavali. Di rumah-rumah orang Hindu yang populer hidangan vegetarian seperti thosais. Biasanya keluarga akan berbelanja untuk pakaian baru dan untuk aksesori untuk menghias rumah mereka. Hindu suka makan makanan pedas dan non-vegetarian mereka menikmati kesukaan lainnya seperti ayam tandoori. Sebelum festival. . toko-toko India akan menjual barang seperti perayaan Deepavali kartu ucapan. Makanan Mengunjungi Hindu selama Deepavali akan menjadi kegiatan menarik. pakaian Punjabi dan bunga.

Dengan memasang pelita. mereka percaya bahawa kecerahan mengatasi kegelapan.Perayaan Deepavali Perayaan ini disambut oleh masyarakat Hindu. . keadilan mengatasi kezaliman dan kebijaksanaan mengatasi kejahilan. Ianya dirayakan pada bulan gelap bernama ’aippasi’ pada bulan Oktober dan November. kebaikan mengatasi kejahatan. Deepavali bermaksud ‘sebarisan pelita’.

pdf? PHPSESSID=bd76d4f7daf61e6672b1e15cb6ecebd2 DEEPAVALI atau lebih dikenali sebagai ‘pesta cahaya’ disambut oleh masyarakat India yang beragama Hindu dan Sikh di negara kita.htm DEEPAVALI · Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya.my/kewangan/images/fail/perayaan.my/about/perkhidmatan/? t=58&menu_id=47&c3=40&click=1 Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut ugama Hindu diseluruh dunia dan merupakan hari cuti di Malaysia. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru.bravepages.edu. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (Antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya.http://kebudayaan.gov.Deepavali atau Diwali adalah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan.kpkk. http://perayaan. Perayaan itu jatuh pada 17 Oktober pada tahun ini. http://kedah. Di hari ini. Pada pagi Deepavali penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga. cahaya menumpaskan kegelapan. . kerajaan mengishytiharkan satu hari cuti umum. Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayaakan sebagai perayaan Deepavali. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan.com/PerayaanDeepavali. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi.

Krishna membunuh makluk jahat Naragasura sehari sebelum perayaan Deepavali. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. tidak terbatas dan akan kekal abdi. . Ia adalah sesuatu yang suci. Masyarakat Hindu biasanya menyalakan pelita dihadapan rumah pada hari Deepavali. segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di manamana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya) Dengan itu. Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat. ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita menyambut hari lahir.Dalam kepercayaan agama Hindu. Ada dua kisah yang menceritakan kelahiran sambutan Deepavali iaitu: PEMBUNUHAN NARAGASURA Perayaan Deepavali disambut pada hari yang dimana salah seorang dewa Hindu.

Rama pulang ke negaranya dengan isterinya Sita dan Lakshamana selepas membunuh Ravana. Guru Nanak. KISAH RAMA BALIK KE AYODHYA Sesetengah orang Hindu percaya perayaan Deepavali bermula apabila Dewa Rama pulang ke Ayodhya selepas dibuang negeri selama 14 tahun. Mereka menyalakan lampu pelita di sepanjang perjalanan Rama kembali ke tanah jajahannya. Sepanjang perjalanan. SAMBUTAN DEEPAVALI OLEH KAUM SIKH Masyarakat Sikh menyambut hari Deepavali atau dikenali sebagai Diwali di kalangan mereka di atas sebab yang berbeza. Sejurus itu . Raja itu sedar akan kesilapannya. seorang yang jahat.Foto THE STAR oleh RAYMOND OOI Untuk meraikan kejayaan kebaikan mengatasi kuasa kejahatan perayaan Deepavali diraikan. .Masyarakat Hindu menyalakan pelita sebagai tanda simbolik yang menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. orang yang tinggal disitu menyalakan pelita minyak sapi yang menandakan kebaikan telah mengatasi kejahatan berikutan kematian Ravana. Raja itu memaksanya makan tetapi beliau enggan dan berpuasa. menuju ke arah utara India dari selatan. apabila Rama serta keluarganya balik ke Ayodhya. Akhirnya. barulah Guru Nanak sedar yang ramai orang telah berkumpul di luar penjara dengan memegang lampu sebagai tanda protes untuk membebaskan Guru Nanak. yang juga merupakan pengasas agama Sikh pada suatu masa dahulu telah dipenjarakan oleh seorang Raja..

Ronggoli Kolam adalah lukisan diatas lantai yang diperbuat daripada beras berwarna. Ini secara tidak langsung menambah pahala si tuan rumah yang membuat Kolam tersebut. dia telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang raja dan sebagai balasannya.Oleh kerana sikap tamaknya.Foto THE STAR oleh AHMAD AZMAIL AWANG Selain mencantikkan kawasan hadapan rumah. . PAGI DEEPAVALI . PERSIAPAN UNTUK HARI DEEPAVALI Masyarakat India membuat persiapan yang lebih awal seperti membuat kuih-muih. membersihkan rumah dan membeli pakai baru untuk dipakai pada hari tersebut. mereka juga membuat biskut dan kek selain makanan tradisional mereka. Neiurundai dan Atherasam merupakan kuih-muih tradisional orang India. Lampu-lampu pelita dinyalakan pada malam Deepavali. Kolam yang dihasilkan daripada beras berwarna. Tetapi pada masa kini. dia membebaskan Guru Nanak. Adalah tradisi masyarakarat India yang beragama Hindu untuk membuat Kolam dihadapan rumah mereka untuk sambutan hari Deepavali. maksud tersirat di sebalik tradisi ini adalah untuk memberi makan kepada serangga-serangga kecil seperti semut. Muruku. Kaum Sikh menyambut pembebasan Guru Nanak sebagai hari Deepavali.

. mereka sekeluarga akan berpakaian serba baru dan sembayang.Pada pagi Deepavali. • • • http://mstar. Sejurus itu. Makanan tersebut akan dibiarkan seketika dihadapan gambar si mati yang kemudiannya akan di makan oleh anakanak si mati atau diberi kepada haiwan.asp? file=/2009/10/10/mstar_manusia_peristiwa/20091010155551&sec =mstar_manusia_peristiwa Tidak lama lagi penganut beragama Hindu akan merayakan perayaan Deepavali. marilah kita sama-sama melihat sejenak asal usul perayaan ini. mengikut ajaran agama Hindu. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. Deepavali – atau lebih dikenal sebagai ‘Diwali” di Benua Kecil India – pada asalnya dirayakan oleh penduduk di bagian utara negara tersebut. khususnya penduduk Gujarat dan kaum Punjabi yang beragama Hindu dan Sikh. termasuk di Malaysia dimana perayaan ini dijadikan sebagai Perayaan Nasional. Pada hari Deepavali. Diwali dirayakan oleh semua keturunan India dimanapun mereka berada. SEHARI SEBELUM DEEPAVALI Sehari sebelum perayaan Deepavali. Selepas itu. Sebagai masyarakat dan warga sekolah yang berbilang kaum. Pada perkembangannya kemudian. anak-anak muda digalakkan sujud di kaki ibu bapa atau orang tua dalam rumah mereka untuk meminta restu. masyarakat India akan menggunakan minyak bijian sebelum mandi sebagai tanda simbolik untuk menyucikan diri. Deepavali juga dirayakan sebagai Tahun Baru bagi umat Hindu India.com. masakan yang dimasak mestilah “vegetarian” hanya makanan yang berasaskan sayur-sayuran (daging tidak galakkan). Makananan kegemaran yang telah meninggal dunia selalunya disediakan untuk santapan mereka.my/variasi/manusia_peristiwa/cerita. Tujuannya adalah untuk mengawal nafsu makan mereka pada hari yang bermakna ini. orang yang beragama Hindu akan membuat upacara sembayang untuk memanjangkan doa untuk yang telah 'pergi' buat selam-lamanya.

Rama adalah Pangeran dari Kerajaan Ayodhya yang demi membela kehormatan ayahnya bersedia dibuang ke hutan selama 14 tahun. dan Hanoman (kera raksasa) Rama berusaha membebaskan Sitha dan mengalahkan Rahwana yang dengan kekuatannya menyebarkan angkara murka di seluruh dunia. Inilah makna terpenting dari perayaan Deepavali. Rama berhasil membunuh Rahwana dan membebaskan dunia dari kekuatan jahat. Versi yang cukup terkenal adalah kisah kemenangan Rama (titisan Dewa Vishnu atau Wisnu yang mengalahkan Rahwana (atau Dasamuka = Raksasa berkepala sepuluh). Karena itu pada perayaan Deepavali. Ketika Rama. Kemenangan Rama atas Rahwana dilambangkan sebagai kemenangan kebaikan melawan kekuatan jahat. Sitha dan Lakshman kembali ke Ayodhya. istri Rama yang bernama Sitha di culik oleh rahwana. umat Hindu India menyalakan lampu-lampu sebagai lambang cahaya terang yang mengusir kegelapan dan kejahatan.SEJARAH DAN MAKNA Ada beberapa versi cerita mengenai asal mula perayaan Deepavali. Lakshman. semua penduduk negeri itu menyalakan lampu-lampu lilin kecil di sepanjang jalan dan berpesta menyambut kemenangan tersebut. Dalam pengembaraannya di hutan. . RITUAL DAN PERAYAAN Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang berarti Cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Maka dengan bantuan adiknya.

keberanian. kekayaan. Hiasan bunga-bungaan ini dibuat dari butiran-butiran beras aneka warna. Hiasan ‘kolam’ merupakan lambang penyembahan kepada Demi Lakshmi agar Sang Dewi sudi datang berkunjung dan memberi berkat kebahagiaan dan kekayaan bagi penghuni rumah. Cahaya dari kembang api dan bunyi gemuruh hingar bingar petasan diyakini dapat mengusir kekuatan jahat yang melayang di udara. Berbagai jenis makanan dan manisan dihidangkan sebagai pelengkap perayaan. Dewi Lakshmi. Hari ini adalah bertuah untuk membeli-belah perkakas dan emas. yaitu hiasan berbentuk bunga-bungaan beraneka corak dan warna yang diletakkan di pintu masuk rumah.html\ Sambutan Deepavali diadakan selama lima hari di kebanyakan India Utara. Maka. pengetahuan. Sang Dewi Kekayaan. Semua orang dari anak-anak. Semua hari kecuali Deepavali dinamakan bersempena gelaran masing-masing dalam kalendar Hindu. seperti yang ditandakan dalam nama. http://skstfrancis. Ada sebuah kepercayaan bahwa pada malam Deepavali. dan kemasyuran yang diterima sepanjang tahun. 1.[1] . remaja.Pada malam Deepavali. selain membawa kegembiraan bagi semua orang dari anak-anak sampai orang tua. akan berkunjung ke setiap rumah yang diterangi cahaya dan memberkati rumah tersebut. Sebuah ritual lain adalah pembuatan ‘kolam’. hari ini jatuh pada hari ke-13 separuh kedua bulan qamari. kerabat. sampai orang tua ikut dalam permainan memasang petasan dan kembang api.blogspot.com/2009/10/perayaan-deepavali. Ritual menyalakan pelita ini adalah sebuah bentuk penghormatan kepada Dewa atas berkat kesehatan. teman dan tetangga sambil saling memberikan ucapan selamat dan berdoa bagi kebahagaiaan dan kemakmuran bersama. disemua bagian rumah dinyalakan pelita (lampu minyak) kecil dari wadah tanah liat yang disebut ‘diya/diva/panati’. Dhanatrayodashi atau Dhan teras: Dhan bermaksud "kekayaan" dan Trayodashi bermaksud "hari ke-13". setiap orang saling mengunjungi keluarga. kedamaian. Hari ini juga dianggap sebagai Jayanti Dewa Dhanvantri yang muncul ketika dewa-dewi dan iblis-iblis menggodak lautan besar. Petasan dan kembang api beragam bentuk ikut dinyalakan untuk memeriahkan perayaan.

Mereka menyala pelita kecil di keliling rumah dan melukis kolam/rangoli di luar kolam mereka. Naraka Chaturdashi: Chaturdashi ialah hari ke-14 yang menandakan Narakasura dibunuh. mereka bertanya "Sudahkah kamu menjalankan Ganga Snaanam?". apabila orang bertegur sapa pada waktu pagi. ramai akan menyembah tarpana (penyembahan air dan biji bijan) istimewa kepada nenek moyang. dipuja oleh semua rumahtangga Hindu. Kaum lelaki memberikan hadiah kepada isteri mereka pada hari ini. menandakan hari terpenting dalam sambutan Deepavali. Bhaubeej atau Bhayitika): pada hari ini. dan mendahului 'Raksha Bandhan'. Pada waktu petang. maka hari ini amat penting bagi mereka selaku adik-beradik. Perayaan ini amat lama. untuk mengundang kemakmuran dan kesejahteraan. Lakshmi Puja: Lakshmi Puja. Oleh sebab inilah hari kegembiraan. disusuli penyalaan pelita di keliling rumah. adikberadik bertemu untuk meluahkan rasa kasih sayang antara satu sama lain (Bahasa Gujarati: Bhai Bij. Maka. 5. Mereka menjalankan puja istimewa dengan persembahan kepada Dewa Sri Krishna atau Dewa Sri Vishnu yang menyelamatkan dunia dari iblis Narakasura pada hari ini. Bahasa Bengali: Bhai Phota). Orang Hindu bangun jauh lebih awal sebelum subuh seperti 2:00 pagi. naraka chaturdashi ialah hari utama. apabila Lakshmi. Di negeri Maharashtra hari ini disambut sebagai Padva atau BaliPratipada — iaitu memperingati Raja Bali.2. dengan penyalaan mercun pada subuh. Kebanyakan perayaan India menyatukan keluarga. Selepas puja. Bhaiduj (juga Bhayyaduj. Pada hari ketiadaan bulan ini. disusuli penyalaan lampu di sepanjang jalan dan keliling rumah. Di India selatan. Govardhan Puja: Juga dipanggil Annakut. kanak-kanak menyalakan bunga api menandakan kekalahan iblis itu. Hari ini juga dipanggil Roop Chaturdashi 3. maka Bhaiduj menyatukan adikberadik yang sudah berkahwin. dewa permulaan bertuah. apabila bintang masih berkelipan di langit. inilah hari perayaan yang sebenarnya. Sambutan Deepavali ini berbeza di rantau-rantau tertentu: • • Di India Selatan. iaitu satu lagi perayaan adik-beradik yang disambut kini. Sambutan Deepavali di Malaysia . bermandi minyak wangi dan memakai pakaian baru. Pesta utama di India Utara adalah pada petang Amavasya (tiada bulan) dengan Lakshmi Puja. pelita dinyalakan lagi dan Dewi Lakshmi dipuja dan disembah hidangan istimewa. hari ini disambut sebagai hari Krishna menewaskan Indra. bersamaan dengan bermandi di Sungai Ganges yang suci. ramai akan bersarapan dan bermakan tengah hari secara besar-besaran dan menziarahi saudara mara. Adalah dipercayai bahawa bermandi sebelum matahari terbit. dewi kekayaan dan Ganesha. Untuk Annakut setimbunan makanan dihiasi melambangkan gunung Govardhan diangkat Dewa Krishna. 4. maka kebaikan menewaskan kejahatan dan cahaya mengatasi kegelapan (bahasa Gujarat: Kali Chaudas).

penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.Di Malaysia. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshmi. Dewi Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka. . hari Deepavali disambut pada bulan ketujuh kalendar suria Hindu dan dijadikan cuti umum persekutuan di seluruh Malaysia. Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam". Selepas upucara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru. Pada pagi Deepavali. hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. "Kolam" merupakan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful