KERTAS KERJA KURSUS PRA PERKAHWINAN JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR DARUL EHSAN TAJUK : 1.

HUKUM NIKAH DAN CARA MEMILIH JODOH 2. TANGGUNGJAWAB SUAMI ISTERI MENURUT ISLAM 3. PUNCA KERETAKAN RUMAHTANGGA DAN CARA MENGATASINYA 4. PELAKSANAAN ENAKMEN UNDANG-UNDANG KELUARGA ISLAM SELANGOR 5. AQIDAH ISLAM 6. AKHLAK RUMAHTANGGA ISLAM

Disediakan Oleh : BAHAGIAN PERUNDANGAN KELUARGA JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR DARUL EHSAN

HUKUM NIKAH DAN CARA MEMILIH JODOH MENURUT ISLAM

HUKUM NIKAH ADA 5 :

1. WAJIB 2. SUNAT

Apabila seseorang itu cukup syarat, mampu dan keinginannya : sangat tinggi untuk beristeri kerana ditakuti boleh membawa kepada pekerjaan zina. Apabila seseorang itu cukup syarat, mempunyai keinginan dan : suka mendapatkan seorang isteri.

3. MAKRUH 4. HARAM

:

Apabila seseorang itu tidak gemar, tiada kemampuan, berpenyakit, sudah tua, mati pucuk dan lain-lain.

Apabila seseorang itu tidak mampu, tidak cukup syarat, : membalas dendam kepada perempuan atau bernikah daripada empat. Apabila seseorang itu cukup syarat, berkemanpuan tetapi bolah menghindarkan daripada melakukan perzinaan atau juga : harus menghimpunkan sehingga empat orang isteri dalam satu masa.

5. MUBAH

HUKUM NIKAH MENGIKUT ISLAM

RUKUN NIKAH Lelaki Perempuan Wali Dua Orang Saksi Ijab dan Qabul Syarat Lelaki y y y y y y y y Beragama Islam. Tidak muhrim dengan bakal isterinya. Tidak beristeri empat. Tidak beristeri dengan perempuan yang muhrim dimadukan. Tidak dipaksa. Tidak sedang ihram. Mengetahui diri perempuan bakal isterinya. Nyata bener-benar lelaki bukan khunsa.

Syarat Perempuan y y y y y y Tidak muhrim dengan bakal suaminya. Bukan isteri orang. Tidak di dalam iddah dari suami lain. Beragama Islam atau kitabiah. Nyata perempuan bukan khunsa. Tertentu orangnya.

Syarat Wali y y y Baligh Berakal Merdeka

Sesuai bunyi ijab dan qabul. SUSUNAN WALI NASAB BAGI PEREMPUAN YANG ADA WALI . Didengar oleh dua orang saksi yang mengerti maksudnya. Disebut nama perempuan dengan khusus. WALI NIKAH y y Dengan wali nasab.y y y y y Lelaki Tidak fasik Tidak dipaksa Tidak sedang dalam ihram Tidak rosak fikirannya Syarat Dua Orang Saksi y y y y y y y y y y y y Baligh Berakal Lelaki Beragama Islam Adil (tidak fasik) Merdeka Mendengar Melihat Berkata-kata Mengerti maksud ijab dan qabul Tidak kurang ingatannya Menjaga maruahnya SYARAT IJAB DAN QABUL y y y y y y y Beriringan di antara lafaz ijab dan lafaz qabul. Dengan wali hakim. Tidak bertakliq. Tidak dibatasi lamanya. Perkataan nikah dengan bahasa Arab.

Wali yang lebih dekat masuk penjara dan tidak boleh dihubungi. Wali yang lebih dekat sedang ihram. Wali yang lebih dekat enggan (adhal) menikahkan. Wali yang lebih dekat menyembunyikan diri. Wali yang lebih dekat bertahan tidak mahu menikahkan.Siapa Wali Hakim Seseorang yang dilantik oleh kepala Negara (Raja) untuk menikahkan perempuan yang tidak ada wali di Negeri-negeri disebut (Tuan Kadi). Wali yang lebih dekat hilang dan tidak dapat dikesan. Wali yang lebih dekat ghaib. PEREMPUAN YANG HARAM DINIKAHI y y y y Sebab Sebab Sebab Sebab keluarga menyusu semenda permaduan . Wali semuanya tiada dan yang ada tidak cukup syarat. Sebab-sebab perempuan berwalikan Hakim y y y y y y y y y Tidak ada wali nasab.

y y y Sebab kafir Sebab isteri orang Sebab di dalam iddah HARAM SEBAB KELUARGA HARAM SEBAB SUSUAN HARAM SEBAB SEMENDA y y y Mertua perempuan Ibu tiri Menantu perempuan .

Orang perempuan Islam haram nikah dengan lelaki kafir sekalipun kitabiah. Haram nikah isteri orang sekalipun telah diceraikan jika belum tamat iddahnya. HUKUM MELIHAT DAN MEMINANG SERTA BATAS-BATASNYA MENGIKUT ISLAM BAKAL ISTERI YANG BAIK y ASAS PEMILIHAN y Kecantikan Harta . MAHAR ATAU MASKAHWIN Maskahwin hukumnya wajib dan tidak dibataskan banyak sedikitnya. SYARAT-SYARAT MAHAR Benda yang suci Milik suami Mesti ada menafaatnya Sanggup menyerahkannya Diketahui bendanya.y Anak perempuan tiri Haram sebab persemaduan y y y Saudara perempuan isteri kita (adik/kakak ipar) Saudara perempuan sebelah bapa isteri (makcik) Saudara perempuan sebelah ibu emak isteri HARAM SEBAB KAFIR DAN HARAM ISTERI ORANG/ISTERI DI DALAM IDDAH y y y Orang lelaki Islam haram nikah dengan perempuan kafir kecuali kafir kitabiah. sifatnya dan jumlahnya MEMILIH JODOH.

y y Keturunan Agama FAKTOR AKHLAK y Wanita yang mempunyai kesabaran Wanita yang cukup dengan seorang suami Wanita yang sanggup menerima pimpinan suami Wanita yang cergas dan kreatif Wanita yang halus budi pekertinya Wanita yang kuat ibadah y y y y y FAKTOR SOSIAL y CIRI KEUTAMAAN LAIN Wanita yang menjaga kehormatan dirinya Wanita yang apabila dilihat menyukakannya Wanita yang sekufu (yang setaraf) y y FAKTOR LAIN .

Lelaki tang mudah pemaaf.y Wanita yang mempunyai keturunan yang ramai Umur tidak kurang 16 tahun Wanita yang sedikit maskahwinnya y y BAKAL SUAMI YANG BAIK FAKTOR AGAMA y y Beragama Islam Lelaki yang jujur dan kuat ibadah FAKTOR SOSIAL y y y BAKAL SUAMI YANG BAIK Lelaki yang setaraf. Lelaki yang bukan penzina. Lelaki yang boleh dijadikan ganti ayah/ibunya. Lelaki yang mempunyai penuh kepercayaan. Lelaki yang menjaga darjat dirinya. pencuri. Lelaki yang penyayang. pemabok. tidak yang 'Asi' dan perangai tidak menghormati. y y y y y . Lelaki yang berkebolehan mengendalikan rumahtangga.

FAKTOR LAIN y Lelaki tidak kurang 18 tahun Lelaki berkemampuan Lelaki yang rajin dan berpengalaman luas y y HUKUM MELIHAT BAKAL ISTERI WANITA YANG BOLEH DILIHAT y y y y Perempuan itu bukan pinangan orang lain Ada berkemampuan untuk bernikah Perempuan itu bukan isteri orang Perempuan itu bukan dalam iddah CARA-CARA MELIHAT y y y y y Melihat hanya pada muka dan dua tapak tangan Tidak dibenarkan memegang tubuh badan Jika tidak dapat melihat sendiri. boleh dihantar wakil Tidak bersunyian Boleh membawa kawan lelaki supaya dapat memerhatikannya .

sedang sakit atau sedang penat.CARA TERAKHIR y Sembahyang Istiharah CARA MEMINANG MENGIKUT ISLAM CARA MEMINANG y Lelaki boleh meminang perempuan (atau wakilnya) Perempuan boleh meminang lelaki dengan menghantar wakilnya y Bukan pinangan orang lain Bukan perempu an di dalam iddah Bukan perempu an bekas isterinya yang dicerai talak tiga sebelum tahalul y Jika anak dara diamnya adalah setuju Jika janda hendakl ah menyata kan izinnya y Meminang pada masa yang sesuai tidak dalam kedukacitaan . Jika peminangan diterima hendaklah dirundingkan pernikahanny a y y y y y PERKARA-PERKARA YANG BERCANGGAH KETIKA MELIHAT DAN DI DALAM PEMINANGAN .

Berbulan madu Di masjid Dilarang Tidak ada di dalam Islam Tidak ada di dalam Islam Solat sunat nikah Digalakkan kepada suami Tidak ada di dalam Islam Dilarang bercampur gaul dan alat bunyian yang melekakan Diharuskan jika tujuan pendidikan PERMOHONAN NIKAH MENGIKUT UNDANG-UNDANG KELUARGA ISLAM SELANGOR BILANGAN 4/84 . gajinya.    Perempuan keluar rumah dengan memakai alat solek dan wangian untuk memikat lelaki kononnya supaya mudah dipinang. rumah besar. Menetapkan belanja hantaran yang terlalu banyak dan membebankan. Majlis pembatalan wudhu' (bersalaman) Selepas akad nikah amalan yang baik. Persandingan. Nikah gantung. keretanya. di pestapesta. Belanja hantaran gubahan bentuk binatang. Melihat perempuan di gedung-gedung perniagaan. Masa Walimah. Membawa perempuan naik kenderaan berduanya ke tempat peranginan. CHECK LIST' AKAD NIKAH          Tempat yang paling baik akad nikah. rumahnya.      Bila anak dipinang. ditanya kerjanya. Membawa perempuan di tempat sunyi akhirnya telah mengandung sebelum nikah. pangkatnya. Penipuan ketika peminangan dengan menyebutkan lelaki gaji besar. di gerai makanan. Tukar cincin dan yang ditegah cincin perempuan dipakai lelaki kerana lelaki haram memakai emas. Walimah (kenduri nikah). Masa pertunangan yang begitu lama. pangkat besar padahal tidak benar.

Rancang pelajaran anak-anak. Elakkan selisih faham. Lahirkan anak-anak yang menghormati orang tua dan berbakti kepada keduanya. Lahirkan anak-anak ulamak. Selalu berdoa kepada Allah. Perempuan anak dara / janda. perempuan janda berhias sebelum habis tempoh iddahnya mengikut lazimnya. y y y y Alamat mengikut kad pengenalan Dengan tukar alamat Tukar kad pengenalan baru.UMUR NIKAH PERMOHONAN BIASA Lelaki 18 tahun. Setiap sesuatu yang hendak dilakukan hendaklah berunding. wali enggan. Didik dengan akhlak yang baik. perempuan tidak sah taraf (anak zina) hendaklah terlebih dahulu memohon kebenaran mahkamah di bawah fasal 18 manakala poligami di bawah fasal 23. Tiada walil nasab. Selalu menunaikan perintah Allah. Ada wakil nisab. Borang yang digunakan di Fasal 16 dan kebenaran di bawah Fasal 17.00. Elakkan dari perbalahan. . Melaksanakan tanggungjawab masing-masing dengan sempurna. Lelaki poligami. Melahirkan anak-anak yang soleh y y y y y Rancang kehidupan anak-anak. Perempuan 16 tahun jika di bawah umur hendaklah mendapat kebenaran mahkamah terlebih dahulu. Lelaki bujang / duda. Bayaran RM 5. jika belum sampai tempoh 4 bulan Dapatkan sokongan Ketua Kampung atau Penghulu PERMOHONAN LUAR BIASA PENETAPAN MASTAUTIN HAK DAN TANGGUNGJAWAB SUAMI ISTERI MENURUT ISLAM STRUKTUR KELUARGA MUSLIM DAN MATLAMATNYA MENUJU KEREDHAAN ALLAH DAPAT MASUK SYURGA BERSAMA-SAMA Melahirkan rumahtangga yang harmonis y y y y y y y Melahirkan hubungan yang baik.

Melahirkan keluarga beramal sederhana tawaduk dan taqwa y y y y y Latihan banyak bekerja daripada bercakap. Mencari sumber kewangan yang halal. Mengekalkan kesihatan yang stabil y y y y y y y Jaga makanan yang haram. Selalu berfikir. Menjauhkan kemungkaran. Jangan menghisap rokok dan minuman keras. Membuat sesuatu dengan berhati-hati. Jangan makan ubat-ubat segera. Selalu riadah. Membuka akakun bank bagi setiap keluarga. Banyak membaca yang berfaedah. Suka menolong orang. Berjimat apabila berbelanja.Mewujudkan ekonomi yang stabil y y y y y y Mewujudkan kumpulan kewangan keluarga. Tidak menunjuk-nunjuk harta benda dan ilmu. CARTA KETAATAN Suami y y y Taat kepada Allah Taat kepada Rasulullah Taat kepada ibu bapa y y y y Isteri Taat kepada Allah Taat kepada Rasulullah Taat kepada suami Taat kepada ibu bapa TANGGUNGJAWAB SUAMI Memberikan Maskahwin Memberi Nafkah Zahir Memberi Nafkah Batin . Merancang kegiatan dengan belanja yang murah. Tidak membazir. Jangan banyak tidur.

Memberi Keizinan y y y y Keluar menuntut fardhu ain jika tidak mengajarn ya Untuk menziarahi keluargany a (ibu bapanya) Membeli keperluan makanan di kedai atau di pasar y y y y Tempat tinggal yang sesuai makan minum yang mencukupi pakaian yang sesuai Alat pembersih an badan Belanja rawatan / perubatan y y y y y y Mempergauli dengan baik Dengan kasih sayang Ketika sihat Tidak di dalam haid / nifas Tidak menyakiti isteri Mengucapkan terima kasih SIKAP KEPIMPINAN y y y y y y Terus terang Tidak memperturutkan kehendak isteri Membetulkan jika nusyuz Mendoakan Memelihara dan melindungi Pemaaf .

y y Bertimbang rasa Tolong menolong TANGGUNGJAWAB ISTERI TAAT y y y y Mengikut pindah Redha bersama suami Menyerahkan tubuh badan Memadai dengan rezeki yang ada Berkelakuan sopan Menghormati suami Menghormati keluarga suami Memberi layanan y y AMANAH Memelihara harta benda Memelihara dan mendidik anak-anak Berhias untuk suami Memelihara kehormatan diri Memohon izin Tidak membenarkan lelaki masuk ke rumah Tidak pergi ke rumah jiran y y y AKHLAK Tidak berbohong Tidak menipu Tidak menduakan suami Lemah lembut Taqwa Tawaduk Mendoakan Memadai seorang suami Suka bersama suami Dukacita tiada suami y y y y y y y y y y y y y y y y TANGGUNGJAWAB KEPADA ANAK-ANAK KETIKA LAHIR KETIKA SUDAH MUMAYIZ y y Diajar solat Diajar membaca AlQuran Dididik dengan akhlak yang baik Diajar adab makan Adab bersama orang tua Adab SETELAH BERUMUR 10 TAHUN y y Kalau tidak solat dipukul Didik berpuasa sunat Diajarkan halal haram Diajar pahala dan dosa Diajar menghafaz Al-Quran / Hadis KETIKA DI DALAM KANDUNGAN y Beramal puasa Isnin dan Khamis Memberikan makanan halal Melakukan Solat Qiamullail Membaca ayat Al-Quran Berdoa Berakhlak mulia y y y y y y y Diazankan dan diqamatkan Diaqiqahkan Dicukur kepala Sedekah Dinamakan dengan nama yang baik y y y y y y y y y y .

y y bersama guru Adab berpakaian Diasingkan tidur y y y Diajar Sejarah Rasul dan Sahabatsahabat Nabi Diajar berdoa Berakhlak mulia PUNCA KERETAKAN RUMAHTANGGA DAN CARA-CARA MENGATASINYA .

HUKUM PERCERAIAN HALAL TETAPI DIMURKAI ALLAH SUNNI Sunat Perempuan buruk akhlak Wajib Makruh Perempuan baik akhlak Haram BIDEI Seperti perempuan di ilak Perempuan di dalam (sumpah) haid PUNCA PERCERAIAN FAKTOR DALAMAN y y y y y y y y y y y y y y Terlalu ego Kelemahan nafsu batin Kemandulan Tiada kesabaran Daya fikiran tidak seimbang Tekanan jiwa Nafkah tidak cukup Serang menyerang Pernikahan muallaf Berlaku penganiayaan Pernikahan lari Tidak beramal dengan Huku Islam FAKTOR LUARAN Isteri bekerja Suami membuat perusahaan dengan pembantu perempuan Poligami Campur tangan keluarga Ada orang ketiga Membeli benda yang tidak wajib Isteri bergiat di luar rumah Rumahtangga dibentuk dengan material sema-mata Bergaul bebas di luar Terkena guna-guna sihir y y y y y y y y CARA MENGATASI Dengan Dapatkan nasihat kembali kepada keluarga yang ada Agama Islam kepakaran Jangan bertindak tanpa berfikir Selalu memohon pertolongan Allah BAHAGIAN TALAK .

TALAK KHULI' FASAKH KHULU' TEBUS Cerai dengan bayaran " Aku cerai engkau dengan bayaran RM 1.000.00 " Tidak boleh ruju' semula kecuali nikah semula FASAKH .

Minum ilmu .Makan Dari segi fizikal. Memberi makan 60 orang miskin secupak bagi tiap-tiap seorang ILAK Bersumpah tidak mahu bersetubuh dengan isteri lebih daripada 4 bulan . Kifarahnya : 1. Memerdekakan seorang hamba 2. .Pakaian y y y y y y y Gila (L/P) Kusta (L/P) Sopak (L/P) Lemah tenaga batin (L) Terpotong kemaluan (L) Tertutup kemaluan dengan daging (P) Tertutup kemaluan dengan tulang (P) ZIHAR Menyerupakan sebahagian daripada fizikal isteri dengan perempuan seperti yang haram nikah Ibunya Neneknya Makciknya Anak perempuannya Isteri haram disetubuhi sebelum dibayar kifarah atau hendaklah diceraikan. Puasa dua bulan berturut-turut 3.Sebab tiada membayar mahar y Mas kahwin yang disebut dalam akad Dibayar tetapi di minta balik Hutang Sebab menyalahi janji y Sebab tiada nafkah Sebab penyakit y y y y Mesti y Tiada disebut nafkah di dalam y Tiada akad cukup Tidak nafkah berlaku benar .

Seperti : "Aku bersumpah tidak menyetubuhi engkau setahun" Setelah empat bulan isteri boleh mengadu kepada Hakim Syarak SUAMI DIBERI PILIHAN Jika keduanya tidak dilakukan. Memerdekakan hamba RUJUK Fasakh tidak boleh rujuk Talak Talak 1 atau Talak 3 belum Khulu' 2 sudah tidak boleh disetubuhi tidak boleh disetubuhi rujuk tidak boleh rujuk boleh rujuk rujuk Ucapan rujuk Aku rujuk kepada engkau di atas akad nikahku yang dulu EDDAH Tempoh isteri yang telah diceraikan sama ada hendak rujuk atau hendak nikah lain 1. 2. 3. Memberi pakaian 10 orang miskin 3. dicerai sedang mengandung (hingga bersalin) dicerai putus haid. sudah tua (3 bulan sahaja) kematian suami (4 bulan 10 hari) . Perempuan Perempuan Perempuan Perempuan dicerai sudah pernah disetubuhi (3kali suci) tidak mengandung. Hakim sebagai ganti boleh menceraikannya Surut daripada sumpah dan kifarah Suami hendaklah menceraikan Kifarah ilak : 1. 4. Memberi makan 10 orang miskin 2.

htm . Perempuan dicerai belum pernah disetubuhi (tiada eddah) http://www.syokkahwin.5.com/kursuskahwinmodul.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful