Melukis dan Mewarna Pokok

Tumbuh-tumbuhan atau pokok adalah salah satu daripada benda ciptaan tuhan dan banyak dihasilkan dalam karya-karya seni yang berasaskan landskap. Teknik melukis pokok 1. Melukis struktur pokok. Mengenal pasti jenis pokok yang hendak dilukis dan menghasilkan lakaran ringkas struktur batang dan ranting dengan mengunakan pensel yang tidak terlalu gelap dan tekanan yang perlahan.

2. Melukis garisan luaran pada pokok dan memperjelaskan lagi struktur daun dan kanopi pokok tersebut

3. Sekiranya tidak diwarnakan, langkah seterusnya ialah dengan menggunakan garisan, memasukkan ton iaitu arah cahaya dan bayang bagi menampakkan bentuk pokok tersebut. Seterusnya memperinci setiap bahagian-bahagian pokok dengan jalinan pada daun, dan kulit pada batang pokok.

Mewarna Pokok (Teknik Cat Air) 1. Mulakan mewarna dengan warna yang paling terang (cerah terlebih dahulu) iaitu kuning kehijauan.

dahan dan ranting pokok. . 3. Perinci bahagian jalinan. 4. Warnakan bahagian batang pokok dengan warna coklat. Perinci bahagian pokok dengan menyapu warna yang semakin gelap seperti hijau gelap atau campuran biru gelap. Campurkan warna yang gelap sedikit demi sedikit bagi menampakkan kesan bentuk dan ton bagi bahagian-bahagian yang terlindung cahaya.2.

Video pilihan teknik melukis dan mewarna pokok 1. Melukis pokok .

Jenis – Jenis Arca Arca bersifat realis atau abstrak. mencungkil dan menguris.5” Definisi: Arca adalah suatu bentuk dalam susunan tiga dimensi. 94. ianya juga boleh dihasilkan dalam bentuk tiga dimensi. Walaupun pada kebiasaannya aktiviti ini dikaitkan pada himpunan bentuk-bentuk dua dimensi. melarik . Henry Moore. Arca abstrak pula adalah bersifat konseptual dan memerlukan daya pemikirkan yang tinggi untuk menginterpretasikan betuk dan maksud arca tersebut. Taman permainan. Pengertian arca berasal daripada bahasa latin iaitu sculpere bermakna satu proses mengukir. Permukaannya dapat dirasai serta dipandang dari pelbagai sudut. Arca Asemblaj Asemblaj adalah himpunan bahan-bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. 1975.5” x 53.Arca Reclining Mother and Child. Selalunya arca dapat dilihat di galeri. dan tempat – tempat yang menjadi tarikan pelancong seperti di muzium dan Tugu Peringatan. Arca terbahagi kepada dua kategori yang besar iaitu arca estetik dan arca berfungsi. Ini sesuai dengan peranan pengarca itu sendiri dalam merakam segala pengalaman dalam kehidupan melalui perluahan rasanya ke dalam bentuk arca. Penciptaan arca asemblaj termasyhur iaitu ‘ Bicycle Wheel ’ ( karya asli telah . (British. 1898-1986) bronze.5” x 47. Arca realis menampilkan objek sebenar yang difahami kewujudannya seperti ukiran dan acuan patung manusia.

dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi. 1951 Arca Timbulan Arca ini jga dikenali sebagai arca relief.hilang ) adalah penciptaan terawalnya dalam bidang seni tangan yang mana arca ini dibina menggunakan bahan-bahan yang terdapat di rumah. Henri Matisse (1869-1954) dan Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik. Bicycle Wheel Marcel Duchamp. Arca ini adalah kombinasi antara cirri-ciri catan dan arca. . Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong.

IV. 1930-1931 Jacques Lipchitz Maquette No. 1 for "Musical Instruments" (1923) Arca Mobail Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. Mobail biasanya digantung di atas siling. Mobail mula dipelopor oleh Alexander Calder dari Amerika bahan yang digantung mempunyai imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak. berputar atau berombak. Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak . Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik .Back. .Henri Matisse .

1898-1976) The Star. Rekaan stabail boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti murid dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dan mudah didapati. Bahan atau bahagaian dicantum dengan tali/benang pada satu palang yang tidak boleh bergerak. 1960 Polychrome sheet metal and steel wire 35 3/4 x 53 3/4 x 17 5/8” Arca Stabail Stabail ialah satu binaan seperti mobail yang boleh bergerak tapi tidak terawangawang kerana kedudukan kakinya sengaja boleh bergerak. Paris-La-Défense" .(1976) . Stabail tidak mempunyai sendi-sendi dimana bahan atau bahagian yang dicantum boleh bergerak secara terawang-awang. tingkap . Stabail boleh digantung di dinding. Calder. Alexander "Stabile. atau pintu siling.ALEXANDER CALDER American.

Calder. Alexander "Hollow Egg" .(1939) Arca Gabungan Diorama Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar. Objek yang hendak disusun boleh digantung. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut. bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama. Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi. Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama . .

Boneka Boneka (dari bahasa Portugis boneca) adalah sejenis mainan yang dapat berbentuk macam-macam. serta tokoh-tokoh fiksi. Height: 7.OOAK art doll sculpture.75". karena pada zaman Yunani. bentuk. Romawi ataupun Mesir kuno saja boneka sudah ada. Depth: 1. maupun bahan pembuatnya ternyata berbeza sekali antara dulu dan sekarang.75" . Mixed media including fabric and PaperClay. Mummy Art Doll Handmade. terutamanya manusia atau hewan. Width: 4.25". Boneka bisa dikatakan salah satu mainan yang paling tua. Namun fungsi.

Stylized Martial Arts Sculpture Doll Wearing Orange Gi Origami Origami merupakan satu teknik lipatan samaada dengan menggunakan kain ataupun kertas. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Ts'ai Lun.D. Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan. . Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Contoh-contoh awal origami yang berasal daripada Cina adalah tongkang Cina dan kotak. cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab. Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mula diperkenalkan pada abad pertama oleh di Cina pada 105 A.) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku Semenjak itu Origami menjadi popular dikalangan orang Jepun semenjak turuntemurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi.D. dan juga ke Jepun (610 A. Pada abad ke enam.

Biasanya topeng dipakai untuk mengiringi musik kesenian daerah.Topeng Topeng adalah benda yang dipakai di atas wajah. Topeng di kesenian daerah umumnya untuk .

ada yang menggambarkan lembut. H.menghormati sesembahan atau memperjelas watak dalam mengiringi kesenian. dan adapula yang menggambarkan kebijaksanaan. pigment. Private Collection. 32 cm. tetapi sisi misteri yang tersimpan pada raut wajah topeng tetap mampu memancarkan kekuatan magis yang sulit dijelaskan. encrustation. Mask (opharo edjo) Wood. Kehidupan masyarakat modern saat ini menempatkan topeng sebagai salah satu bentuk karya seni tinggi. Tidak hanya karena keindahan estetis yang dimilikinya. Bentuk topeng bermacam-macam ada yang mengambarkan watak marah. Belgium .

An old Yoruba mask. 31 cm X 17 cm X 20 cm . old incrustated patina gives this Yoruba Gelede mask a strong presence.

Seni kraf wau mempunyai nilai astetik yang tersendiri dan penuh dengan seni halus. Ia digunakan untuk menghantar makanan kepada mereka yang terperangkap di bukit. Pada masa ini. Asalnya.Khazanah Tradisional Negara Pengenalan Sejarah Wau 1. Wau diperbuat daripada kertas yang berangka (daripada buluh). Wujud sejak 3000 tahun lalu di negeri China. 3. Wau dikenali sebagai ‘Layanglayang’ di negeri Johor. wau merupakan permainan masa lapang petani terutamanya pesawah padi. seluruh dunia meminati permainan wau. 4. Negeri Sembilan dan Selangor. 5. Terengganu. Kedah dan Perlis. Popular di negeri Kelantan.Seni Kraf Wau . 2. Malaysia merupakan .

Ia dijadikan acara pertandingan tahunan dan sebagai tarikan pelancong. Wau yang dipertandingkan untuk ketinggian 2.tuan rumah bagi pertandingan wau sedunia. wau bulan besar Kategori Wau 1. Wau untuk hiasan dan replika Pertandingan Ketinggian . Wau yang dipertandingkan berdasarkan kecantikan dan kehalusan 3.

Wau dipertandingkan berdasarkan keindahan rekaan corak pada badan wau. Ukuran tegak di ukur berdasarkan ketegangan tali wau. 4. . Wau yang sentiasa berada dalam kedudukan menegak akan mendapat markah yang tinggi. Pertandingan Kecantikan 1. 2. Wau akan diterbangkan setinggi sekurang-kurangnya 500 kaki dari bumi. 3. Kreativiti dan originaliti corak akan menentukan markah yang tinggi. Pihak juri pengadilan akan menilai kedudukan tegak wau semasa berada di awangan.1. 2.

Motif flora menjadi inspirasi rekaan corak Kehalusan inilah yang menjadikan wau sebagai seni warisan negara Wau Hiasan dan Replika .

Ia merupakan wau untuk tujuan replika ataupun tujuan hiasan di rumah. Sangat popular di Kelantan.1. . Ia juga dijadikan sebagai cenderahati. Badan berbentuk seakan-akan bulat. 3. manakala ekor pula berbentuk bulan sabit. 2. Fungsi ini menjadikan wau sebagai salah satu sumber pendapatan kepada pembuat wau dan peniaga barangan hiasan Jenis-jenis Wau Terdapat berbagai jenis wau di seluruh Malaysia. Terdapat bentuk bulat (bulan penuh) di bahagian pinggang wau. pejabat dan sebagainya. Disenaraikan beberapa contoh wau yang popular Wau Bulan Wau yang paling popular.

Bentuk badan dan sayap sedikit bujur. Wau Jala Budi Wau ini menggambarkan seekor ikan di mana ekornya adalah seperti ekor seekor ikan. Oleh sebab itu ianya dikaitkan dengan nama jala.Wau Kucing Wau yang disukai bentuknya. ekor pula berbentuk ekor ikan. Bahagian pinggang adalah sedikit ramping. .

Wau Merak Perbezaan hanya pada ekor iaitu kembang seperti ekor burung merak. Kebiasaannya ekor wau lebih kecil dan leper berbanding wau bulan. Wau Barat Seiras wau bulan. Perbezaan ialah badan dan sayap lebih bujur. .

Wau payung berekor Wau helang .

Wau kenyalang Wau puyuh .

Membuat corak . 5. Pisau dan piau raut digunakan tujuan meraut. Tangsi pula diguna untuk menerbangkan wau. 3. Parang digunakan untuk menebang dan membelah buluh.Wau daun Alatan dan Bahan 1. Nylon digunakan untuk mengikat rangka wau. Memilih buluh 2. Gam atau kanji digunakan untuk menampal corak dan kertas warna pada badan wau. Meraut buluh 3. Pelbagai kertas warna boleh digunakan mengikut citarasa pembuat wau. Menampal rangka 5. Proses Penghasilan Wau 1. 4. Buluh duri amat sesuai dijadikan sebagai rangka wau manakala buluh betong pula dijadikan tulang belakan 2. Membuat rangka 4.

. Memasang teraju Memilih Buluh Buluh yang paling baik untuk membuat rangka wau ialah buluh duri dan dikeringkan. Buluh betong pula amat sesuai untuk dijadikan sebagai tulang belakang wau. Bilah-bilah buluh dilayurkan pada api sebelum dilentur.6. Menampal corak 7. Meraut Buluh Buluh tersebut diraut namun kulit buluh tidak dibuang.

Nylon digunakan untuk mengikat rangka wau tersebut. Menampal Rangka Proses menampal rangka wau dilakukan menggunakan kertas warna. Rangka pula daripada buluh duri. Kertas warna perlulah bersesuaian. Bilah buluh perlu diseimbang.Membuat Rangka Buluh betung sebagai tulang belakang wau. .

Membuat Corak dan Menampal Corak Corak yang siap ditampal pada kertas warna kemudian dilekatkan pada badan wau. Memasang tali teraju .

Kelantan. .Proses terakhir membuat wau ialah memasang tali teraju. Awang Berasal dari Kota Bharu. proses wau ini lengkap sepenuhnya Bahagian-bahagian Wau Tokoh-tokoh Wau Hashim B. Terdapat 2 jenis tali teraju iaitu Teraju Dua dan Teraju Tiga. Selepas memasang tali teraju. Mula membuat wau sewaktu kanak-kanak lagi.

Beliau pernah memenangi pertandingan wau hiasan selama tiga tahun bertuutturut. beliau menghasilkan corak-corak wau bermotifkan bunga ukir. Wan Othman Berasal dari Besut. Melalui kemahiran mengukir. Wan Su B. Karya wau beliau menjadi hiasan di Bangunan Suruhanjaya Malaysia di London. Terengganu. Beliau juga merupakan seorang pengukir terkenal. download bahan pengajaran wau di bawah: Seni Kraf Seni Kraf Khazanah Tradisional Wau .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful