Melukis dan Mewarna Pokok

Tumbuh-tumbuhan atau pokok adalah salah satu daripada benda ciptaan tuhan dan banyak dihasilkan dalam karya-karya seni yang berasaskan landskap. Teknik melukis pokok 1. Melukis struktur pokok. Mengenal pasti jenis pokok yang hendak dilukis dan menghasilkan lakaran ringkas struktur batang dan ranting dengan mengunakan pensel yang tidak terlalu gelap dan tekanan yang perlahan.

2. Melukis garisan luaran pada pokok dan memperjelaskan lagi struktur daun dan kanopi pokok tersebut

3. Sekiranya tidak diwarnakan, langkah seterusnya ialah dengan menggunakan garisan, memasukkan ton iaitu arah cahaya dan bayang bagi menampakkan bentuk pokok tersebut. Seterusnya memperinci setiap bahagian-bahagian pokok dengan jalinan pada daun, dan kulit pada batang pokok.

Mewarna Pokok (Teknik Cat Air) 1. Mulakan mewarna dengan warna yang paling terang (cerah terlebih dahulu) iaitu kuning kehijauan.

. 3. 4. Perinci bahagian pokok dengan menyapu warna yang semakin gelap seperti hijau gelap atau campuran biru gelap. Campurkan warna yang gelap sedikit demi sedikit bagi menampakkan kesan bentuk dan ton bagi bahagian-bahagian yang terlindung cahaya. Perinci bahagian jalinan. Warnakan bahagian batang pokok dengan warna coklat. dahan dan ranting pokok.2.

Melukis pokok .Video pilihan teknik melukis dan mewarna pokok 1.

Henry Moore. Selalunya arca dapat dilihat di galeri. Arca terbahagi kepada dua kategori yang besar iaitu arca estetik dan arca berfungsi. dan tempat – tempat yang menjadi tarikan pelancong seperti di muzium dan Tugu Peringatan. Ini sesuai dengan peranan pengarca itu sendiri dalam merakam segala pengalaman dalam kehidupan melalui perluahan rasanya ke dalam bentuk arca.5” x 47. 1898-1986) bronze. 1975. Arca realis menampilkan objek sebenar yang difahami kewujudannya seperti ukiran dan acuan patung manusia.5” x 53. Permukaannya dapat dirasai serta dipandang dari pelbagai sudut. 94. Penciptaan arca asemblaj termasyhur iaitu ‘ Bicycle Wheel ’ ( karya asli telah .5” Definisi: Arca adalah suatu bentuk dalam susunan tiga dimensi. (British. Walaupun pada kebiasaannya aktiviti ini dikaitkan pada himpunan bentuk-bentuk dua dimensi. mencungkil dan menguris. melarik . Taman permainan.Arca Reclining Mother and Child. Arca abstrak pula adalah bersifat konseptual dan memerlukan daya pemikirkan yang tinggi untuk menginterpretasikan betuk dan maksud arca tersebut. ianya juga boleh dihasilkan dalam bentuk tiga dimensi. Arca Asemblaj Asemblaj adalah himpunan bahan-bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. Pengertian arca berasal daripada bahasa latin iaitu sculpere bermakna satu proses mengukir. Jenis – Jenis Arca Arca bersifat realis atau abstrak.

dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi. Bicycle Wheel Marcel Duchamp. Henri Matisse (1869-1954) dan Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik. 1951 Arca Timbulan Arca ini jga dikenali sebagai arca relief. . Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong.hilang ) adalah penciptaan terawalnya dalam bidang seni tangan yang mana arca ini dibina menggunakan bahan-bahan yang terdapat di rumah. Arca ini adalah kombinasi antara cirri-ciri catan dan arca.

Back.Henri Matisse . berputar atau berombak. Mobail biasanya digantung di atas siling. . Mobail mula dipelopor oleh Alexander Calder dari Amerika bahan yang digantung mempunyai imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak. 1930-1931 Jacques Lipchitz Maquette No. Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak . IV. 1 for "Musical Instruments" (1923) Arca Mobail Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik .

Rekaan stabail boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti murid dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dan mudah didapati. Calder. 1960 Polychrome sheet metal and steel wire 35 3/4 x 53 3/4 x 17 5/8” Arca Stabail Stabail ialah satu binaan seperti mobail yang boleh bergerak tapi tidak terawangawang kerana kedudukan kakinya sengaja boleh bergerak. Stabail boleh digantung di dinding. atau pintu siling. Bahan atau bahagaian dicantum dengan tali/benang pada satu palang yang tidak boleh bergerak. Paris-La-Défense" .(1976) .ALEXANDER CALDER American. 1898-1976) The Star. Stabail tidak mempunyai sendi-sendi dimana bahan atau bahagian yang dicantum boleh bergerak secara terawang-awang. Alexander "Stabile. tingkap .

bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama. Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi.(1939) Arca Gabungan Diorama Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar. Objek yang hendak disusun boleh digantung.Calder. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut. . Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama . Alexander "Hollow Egg" .

Width: 4.75". terutamanya manusia atau hewan. Mixed media including fabric and PaperClay. Namun fungsi. bentuk.Boneka Boneka (dari bahasa Portugis boneca) adalah sejenis mainan yang dapat berbentuk macam-macam. karena pada zaman Yunani. Romawi ataupun Mesir kuno saja boneka sudah ada.OOAK art doll sculpture.75" . maupun bahan pembuatnya ternyata berbeza sekali antara dulu dan sekarang. Height: 7. Depth: 1. Boneka bisa dikatakan salah satu mainan yang paling tua. serta tokoh-tokoh fiksi.25". Mummy Art Doll Handmade.

.Stylized Martial Arts Sculpture Doll Wearing Orange Gi Origami Origami merupakan satu teknik lipatan samaada dengan menggunakan kain ataupun kertas. Contoh-contoh awal origami yang berasal daripada Cina adalah tongkang Cina dan kotak.D. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. dan juga ke Jepun (610 A. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Ts'ai Lun. Pada abad ke enam. Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mula diperkenalkan pada abad pertama oleh di Cina pada 105 A. cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab. Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan.D.) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku Semenjak itu Origami menjadi popular dikalangan orang Jepun semenjak turuntemurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi.

Topeng Topeng adalah benda yang dipakai di atas wajah. Topeng di kesenian daerah umumnya untuk . Biasanya topeng dipakai untuk mengiringi musik kesenian daerah.

Kehidupan masyarakat modern saat ini menempatkan topeng sebagai salah satu bentuk karya seni tinggi. tetapi sisi misteri yang tersimpan pada raut wajah topeng tetap mampu memancarkan kekuatan magis yang sulit dijelaskan. encrustation. Bentuk topeng bermacam-macam ada yang mengambarkan watak marah. Belgium . Private Collection. dan adapula yang menggambarkan kebijaksanaan. Mask (opharo edjo) Wood. ada yang menggambarkan lembut. Tidak hanya karena keindahan estetis yang dimilikinya. 32 cm.menghormati sesembahan atau memperjelas watak dalam mengiringi kesenian. pigment. H.

31 cm X 17 cm X 20 cm .An old Yoruba mask. old incrustated patina gives this Yoruba Gelede mask a strong presence.

Khazanah Tradisional Negara Pengenalan Sejarah Wau 1. Malaysia merupakan . Pada masa ini. 4. seluruh dunia meminati permainan wau. 2. Wau diperbuat daripada kertas yang berangka (daripada buluh). 3. Popular di negeri Kelantan. Terengganu. Asalnya. Wujud sejak 3000 tahun lalu di negeri China. Negeri Sembilan dan Selangor. Kedah dan Perlis. wau merupakan permainan masa lapang petani terutamanya pesawah padi. 5. Ia digunakan untuk menghantar makanan kepada mereka yang terperangkap di bukit. Seni kraf wau mempunyai nilai astetik yang tersendiri dan penuh dengan seni halus. Wau dikenali sebagai ‘Layanglayang’ di negeri Johor.Seni Kraf Wau .

tuan rumah bagi pertandingan wau sedunia. Wau yang dipertandingkan untuk ketinggian 2. wau bulan besar Kategori Wau 1. Wau untuk hiasan dan replika Pertandingan Ketinggian . Ia dijadikan acara pertandingan tahunan dan sebagai tarikan pelancong. Wau yang dipertandingkan berdasarkan kecantikan dan kehalusan 3.

Wau dipertandingkan berdasarkan keindahan rekaan corak pada badan wau. Pihak juri pengadilan akan menilai kedudukan tegak wau semasa berada di awangan. 3. 2. 2. Ukuran tegak di ukur berdasarkan ketegangan tali wau. Kreativiti dan originaliti corak akan menentukan markah yang tinggi. Pertandingan Kecantikan 1.1. Wau akan diterbangkan setinggi sekurang-kurangnya 500 kaki dari bumi. . 4. Wau yang sentiasa berada dalam kedudukan menegak akan mendapat markah yang tinggi.

Motif flora menjadi inspirasi rekaan corak Kehalusan inilah yang menjadikan wau sebagai seni warisan negara Wau Hiasan dan Replika .

Sangat popular di Kelantan. . 2. Terdapat bentuk bulat (bulan penuh) di bahagian pinggang wau. 3. manakala ekor pula berbentuk bulan sabit. Badan berbentuk seakan-akan bulat. Fungsi ini menjadikan wau sebagai salah satu sumber pendapatan kepada pembuat wau dan peniaga barangan hiasan Jenis-jenis Wau Terdapat berbagai jenis wau di seluruh Malaysia. Ia merupakan wau untuk tujuan replika ataupun tujuan hiasan di rumah. Ia juga dijadikan sebagai cenderahati.1. pejabat dan sebagainya. Disenaraikan beberapa contoh wau yang popular Wau Bulan Wau yang paling popular.

.Wau Kucing Wau yang disukai bentuknya. ekor pula berbentuk ekor ikan. Oleh sebab itu ianya dikaitkan dengan nama jala. Bahagian pinggang adalah sedikit ramping. Bentuk badan dan sayap sedikit bujur. Wau Jala Budi Wau ini menggambarkan seekor ikan di mana ekornya adalah seperti ekor seekor ikan.

Wau Barat Seiras wau bulan.Wau Merak Perbezaan hanya pada ekor iaitu kembang seperti ekor burung merak. . Kebiasaannya ekor wau lebih kecil dan leper berbanding wau bulan. Perbezaan ialah badan dan sayap lebih bujur.

Wau payung berekor Wau helang .

Wau kenyalang Wau puyuh .

4. 5. Memilih buluh 2. Pelbagai kertas warna boleh digunakan mengikut citarasa pembuat wau. 3. Meraut buluh 3. Parang digunakan untuk menebang dan membelah buluh. Membuat rangka 4. Pisau dan piau raut digunakan tujuan meraut. Buluh duri amat sesuai dijadikan sebagai rangka wau manakala buluh betong pula dijadikan tulang belakan 2. Membuat corak .Wau daun Alatan dan Bahan 1. Menampal rangka 5. Gam atau kanji digunakan untuk menampal corak dan kertas warna pada badan wau. Proses Penghasilan Wau 1. Tangsi pula diguna untuk menerbangkan wau. Nylon digunakan untuk mengikat rangka wau.

Memasang teraju Memilih Buluh Buluh yang paling baik untuk membuat rangka wau ialah buluh duri dan dikeringkan. .6. Buluh betong pula amat sesuai untuk dijadikan sebagai tulang belakang wau. Bilah-bilah buluh dilayurkan pada api sebelum dilentur. Meraut Buluh Buluh tersebut diraut namun kulit buluh tidak dibuang. Menampal corak 7.

Membuat Rangka Buluh betung sebagai tulang belakang wau. Kertas warna perlulah bersesuaian. Menampal Rangka Proses menampal rangka wau dilakukan menggunakan kertas warna. . Rangka pula daripada buluh duri. Bilah buluh perlu diseimbang. Nylon digunakan untuk mengikat rangka wau tersebut.

Membuat Corak dan Menampal Corak Corak yang siap ditampal pada kertas warna kemudian dilekatkan pada badan wau. Memasang tali teraju .

Selepas memasang tali teraju. Terdapat 2 jenis tali teraju iaitu Teraju Dua dan Teraju Tiga. . Kelantan.Proses terakhir membuat wau ialah memasang tali teraju. proses wau ini lengkap sepenuhnya Bahagian-bahagian Wau Tokoh-tokoh Wau Hashim B. Mula membuat wau sewaktu kanak-kanak lagi. Awang Berasal dari Kota Bharu.

Wan Su B. download bahan pengajaran wau di bawah: Seni Kraf Seni Kraf Khazanah Tradisional Wau . Beliau juga merupakan seorang pengukir terkenal. Melalui kemahiran mengukir.Beliau pernah memenangi pertandingan wau hiasan selama tiga tahun bertuutturut. beliau menghasilkan corak-corak wau bermotifkan bunga ukir. Wan Othman Berasal dari Besut. Karya wau beliau menjadi hiasan di Bangunan Suruhanjaya Malaysia di London. Terengganu.