Melukis dan Mewarna Pokok

Tumbuh-tumbuhan atau pokok adalah salah satu daripada benda ciptaan tuhan dan banyak dihasilkan dalam karya-karya seni yang berasaskan landskap. Teknik melukis pokok 1. Melukis struktur pokok. Mengenal pasti jenis pokok yang hendak dilukis dan menghasilkan lakaran ringkas struktur batang dan ranting dengan mengunakan pensel yang tidak terlalu gelap dan tekanan yang perlahan.

2. Melukis garisan luaran pada pokok dan memperjelaskan lagi struktur daun dan kanopi pokok tersebut

3. Sekiranya tidak diwarnakan, langkah seterusnya ialah dengan menggunakan garisan, memasukkan ton iaitu arah cahaya dan bayang bagi menampakkan bentuk pokok tersebut. Seterusnya memperinci setiap bahagian-bahagian pokok dengan jalinan pada daun, dan kulit pada batang pokok.

Mewarna Pokok (Teknik Cat Air) 1. Mulakan mewarna dengan warna yang paling terang (cerah terlebih dahulu) iaitu kuning kehijauan.

3. Perinci bahagian pokok dengan menyapu warna yang semakin gelap seperti hijau gelap atau campuran biru gelap. Campurkan warna yang gelap sedikit demi sedikit bagi menampakkan kesan bentuk dan ton bagi bahagian-bahagian yang terlindung cahaya. dahan dan ranting pokok. 4.2. Warnakan bahagian batang pokok dengan warna coklat. . Perinci bahagian jalinan.

Melukis pokok .Video pilihan teknik melukis dan mewarna pokok 1.

Ini sesuai dengan peranan pengarca itu sendiri dalam merakam segala pengalaman dalam kehidupan melalui perluahan rasanya ke dalam bentuk arca. Selalunya arca dapat dilihat di galeri. Walaupun pada kebiasaannya aktiviti ini dikaitkan pada himpunan bentuk-bentuk dua dimensi. Penciptaan arca asemblaj termasyhur iaitu ‘ Bicycle Wheel ’ ( karya asli telah . Jenis – Jenis Arca Arca bersifat realis atau abstrak. Arca realis menampilkan objek sebenar yang difahami kewujudannya seperti ukiran dan acuan patung manusia. melarik . Pengertian arca berasal daripada bahasa latin iaitu sculpere bermakna satu proses mengukir. 1898-1986) bronze.5” x 53.5” x 47. Henry Moore.5” Definisi: Arca adalah suatu bentuk dalam susunan tiga dimensi. Permukaannya dapat dirasai serta dipandang dari pelbagai sudut. mencungkil dan menguris. dan tempat – tempat yang menjadi tarikan pelancong seperti di muzium dan Tugu Peringatan. Arca abstrak pula adalah bersifat konseptual dan memerlukan daya pemikirkan yang tinggi untuk menginterpretasikan betuk dan maksud arca tersebut. Taman permainan. 1975. Arca Asemblaj Asemblaj adalah himpunan bahan-bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. ianya juga boleh dihasilkan dalam bentuk tiga dimensi. (British.Arca Reclining Mother and Child. 94. Arca terbahagi kepada dua kategori yang besar iaitu arca estetik dan arca berfungsi.

hilang ) adalah penciptaan terawalnya dalam bidang seni tangan yang mana arca ini dibina menggunakan bahan-bahan yang terdapat di rumah. Arca ini adalah kombinasi antara cirri-ciri catan dan arca. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik. Henri Matisse (1869-1954) dan Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini. 1951 Arca Timbulan Arca ini jga dikenali sebagai arca relief. . Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong. Bicycle Wheel Marcel Duchamp. dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi.

1 for "Musical Instruments" (1923) Arca Mobail Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak . berputar atau berombak. . Mobail mula dipelopor oleh Alexander Calder dari Amerika bahan yang digantung mempunyai imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak.Henri Matisse . IV. Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik . Mobail biasanya digantung di atas siling.Back. 1930-1931 Jacques Lipchitz Maquette No.

(1976) . Paris-La-Défense" . atau pintu siling. Bahan atau bahagaian dicantum dengan tali/benang pada satu palang yang tidak boleh bergerak. 1898-1976) The Star. Stabail tidak mempunyai sendi-sendi dimana bahan atau bahagian yang dicantum boleh bergerak secara terawang-awang. tingkap . 1960 Polychrome sheet metal and steel wire 35 3/4 x 53 3/4 x 17 5/8” Arca Stabail Stabail ialah satu binaan seperti mobail yang boleh bergerak tapi tidak terawangawang kerana kedudukan kakinya sengaja boleh bergerak. Alexander "Stabile. Stabail boleh digantung di dinding. Calder.ALEXANDER CALDER American. Rekaan stabail boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti murid dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dan mudah didapati.

Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama .(1939) Arca Gabungan Diorama Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut. Objek yang hendak disusun boleh digantung. Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi. bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama. .Calder. Alexander "Hollow Egg" .

serta tokoh-tokoh fiksi. Boneka bisa dikatakan salah satu mainan yang paling tua. Mummy Art Doll Handmade. Depth: 1. maupun bahan pembuatnya ternyata berbeza sekali antara dulu dan sekarang. terutamanya manusia atau hewan. Mixed media including fabric and PaperClay.75" .75". Romawi ataupun Mesir kuno saja boneka sudah ada. karena pada zaman Yunani. Namun fungsi.OOAK art doll sculpture. bentuk.25".Boneka Boneka (dari bahasa Portugis boneca) adalah sejenis mainan yang dapat berbentuk macam-macam. Width: 4. Height: 7.

Contoh-contoh awal origami yang berasal daripada Cina adalah tongkang Cina dan kotak. dan juga ke Jepun (610 A.Stylized Martial Arts Sculpture Doll Wearing Orange Gi Origami Origami merupakan satu teknik lipatan samaada dengan menggunakan kain ataupun kertas. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mula diperkenalkan pada abad pertama oleh di Cina pada 105 A. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Ts'ai Lun. cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab. Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan. . Pada abad ke enam.) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku Semenjak itu Origami menjadi popular dikalangan orang Jepun semenjak turuntemurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi.D.D.

Topeng Topeng adalah benda yang dipakai di atas wajah. Topeng di kesenian daerah umumnya untuk . Biasanya topeng dipakai untuk mengiringi musik kesenian daerah.

Private Collection. Tidak hanya karena keindahan estetis yang dimilikinya. encrustation. Kehidupan masyarakat modern saat ini menempatkan topeng sebagai salah satu bentuk karya seni tinggi. dan adapula yang menggambarkan kebijaksanaan. ada yang menggambarkan lembut. Mask (opharo edjo) Wood. pigment. 32 cm. Belgium .menghormati sesembahan atau memperjelas watak dalam mengiringi kesenian. Bentuk topeng bermacam-macam ada yang mengambarkan watak marah. H. tetapi sisi misteri yang tersimpan pada raut wajah topeng tetap mampu memancarkan kekuatan magis yang sulit dijelaskan.

old incrustated patina gives this Yoruba Gelede mask a strong presence. 31 cm X 17 cm X 20 cm .An old Yoruba mask.

Wujud sejak 3000 tahun lalu di negeri China. 5. Asalnya. 4. Seni kraf wau mempunyai nilai astetik yang tersendiri dan penuh dengan seni halus. 2.Seni Kraf Wau . seluruh dunia meminati permainan wau. Pada masa ini. Popular di negeri Kelantan. wau merupakan permainan masa lapang petani terutamanya pesawah padi. Terengganu. Wau diperbuat daripada kertas yang berangka (daripada buluh). Kedah dan Perlis. Negeri Sembilan dan Selangor. Wau dikenali sebagai ‘Layanglayang’ di negeri Johor. Ia digunakan untuk menghantar makanan kepada mereka yang terperangkap di bukit.Khazanah Tradisional Negara Pengenalan Sejarah Wau 1. Malaysia merupakan . 3.

Wau yang dipertandingkan berdasarkan kecantikan dan kehalusan 3. Ia dijadikan acara pertandingan tahunan dan sebagai tarikan pelancong. wau bulan besar Kategori Wau 1. Wau yang dipertandingkan untuk ketinggian 2. Wau untuk hiasan dan replika Pertandingan Ketinggian .tuan rumah bagi pertandingan wau sedunia.

Wau dipertandingkan berdasarkan keindahan rekaan corak pada badan wau. Kreativiti dan originaliti corak akan menentukan markah yang tinggi. 2. 4. . 2. 3. Pertandingan Kecantikan 1. Ukuran tegak di ukur berdasarkan ketegangan tali wau.1. Wau yang sentiasa berada dalam kedudukan menegak akan mendapat markah yang tinggi. Pihak juri pengadilan akan menilai kedudukan tegak wau semasa berada di awangan. Wau akan diterbangkan setinggi sekurang-kurangnya 500 kaki dari bumi.

Motif flora menjadi inspirasi rekaan corak Kehalusan inilah yang menjadikan wau sebagai seni warisan negara Wau Hiasan dan Replika .

manakala ekor pula berbentuk bulan sabit. Ia merupakan wau untuk tujuan replika ataupun tujuan hiasan di rumah. Terdapat bentuk bulat (bulan penuh) di bahagian pinggang wau. pejabat dan sebagainya. Badan berbentuk seakan-akan bulat. 2. Sangat popular di Kelantan. . Fungsi ini menjadikan wau sebagai salah satu sumber pendapatan kepada pembuat wau dan peniaga barangan hiasan Jenis-jenis Wau Terdapat berbagai jenis wau di seluruh Malaysia. Disenaraikan beberapa contoh wau yang popular Wau Bulan Wau yang paling popular.1. Ia juga dijadikan sebagai cenderahati. 3.

ekor pula berbentuk ekor ikan. Bentuk badan dan sayap sedikit bujur. Oleh sebab itu ianya dikaitkan dengan nama jala. Bahagian pinggang adalah sedikit ramping. . Wau Jala Budi Wau ini menggambarkan seekor ikan di mana ekornya adalah seperti ekor seekor ikan.Wau Kucing Wau yang disukai bentuknya.

. Kebiasaannya ekor wau lebih kecil dan leper berbanding wau bulan.Wau Merak Perbezaan hanya pada ekor iaitu kembang seperti ekor burung merak. Perbezaan ialah badan dan sayap lebih bujur. Wau Barat Seiras wau bulan.

Wau payung berekor Wau helang .

Wau kenyalang Wau puyuh .

Proses Penghasilan Wau 1. Meraut buluh 3. Gam atau kanji digunakan untuk menampal corak dan kertas warna pada badan wau. Membuat rangka 4. Membuat corak . Nylon digunakan untuk mengikat rangka wau. Memilih buluh 2. 4. Tangsi pula diguna untuk menerbangkan wau. Parang digunakan untuk menebang dan membelah buluh. Menampal rangka 5. Pisau dan piau raut digunakan tujuan meraut. Buluh duri amat sesuai dijadikan sebagai rangka wau manakala buluh betong pula dijadikan tulang belakan 2. 3. 5. Pelbagai kertas warna boleh digunakan mengikut citarasa pembuat wau.Wau daun Alatan dan Bahan 1.

Memasang teraju Memilih Buluh Buluh yang paling baik untuk membuat rangka wau ialah buluh duri dan dikeringkan. Menampal corak 7. Bilah-bilah buluh dilayurkan pada api sebelum dilentur.6. . Buluh betong pula amat sesuai untuk dijadikan sebagai tulang belakang wau. Meraut Buluh Buluh tersebut diraut namun kulit buluh tidak dibuang.

. Bilah buluh perlu diseimbang. Menampal Rangka Proses menampal rangka wau dilakukan menggunakan kertas warna.Membuat Rangka Buluh betung sebagai tulang belakang wau. Rangka pula daripada buluh duri. Nylon digunakan untuk mengikat rangka wau tersebut. Kertas warna perlulah bersesuaian.

Memasang tali teraju .Membuat Corak dan Menampal Corak Corak yang siap ditampal pada kertas warna kemudian dilekatkan pada badan wau.

Awang Berasal dari Kota Bharu. proses wau ini lengkap sepenuhnya Bahagian-bahagian Wau Tokoh-tokoh Wau Hashim B.Proses terakhir membuat wau ialah memasang tali teraju. . Kelantan. Mula membuat wau sewaktu kanak-kanak lagi. Terdapat 2 jenis tali teraju iaitu Teraju Dua dan Teraju Tiga. Selepas memasang tali teraju.

beliau menghasilkan corak-corak wau bermotifkan bunga ukir. Wan Othman Berasal dari Besut. Melalui kemahiran mengukir. Beliau juga merupakan seorang pengukir terkenal. Karya wau beliau menjadi hiasan di Bangunan Suruhanjaya Malaysia di London. download bahan pengajaran wau di bawah: Seni Kraf Seni Kraf Khazanah Tradisional Wau .Beliau pernah memenangi pertandingan wau hiasan selama tiga tahun bertuutturut. Wan Su B. Terengganu.