Melukis dan Mewarna Pokok

Tumbuh-tumbuhan atau pokok adalah salah satu daripada benda ciptaan tuhan dan banyak dihasilkan dalam karya-karya seni yang berasaskan landskap. Teknik melukis pokok 1. Melukis struktur pokok. Mengenal pasti jenis pokok yang hendak dilukis dan menghasilkan lakaran ringkas struktur batang dan ranting dengan mengunakan pensel yang tidak terlalu gelap dan tekanan yang perlahan.

2. Melukis garisan luaran pada pokok dan memperjelaskan lagi struktur daun dan kanopi pokok tersebut

3. Sekiranya tidak diwarnakan, langkah seterusnya ialah dengan menggunakan garisan, memasukkan ton iaitu arah cahaya dan bayang bagi menampakkan bentuk pokok tersebut. Seterusnya memperinci setiap bahagian-bahagian pokok dengan jalinan pada daun, dan kulit pada batang pokok.

Mewarna Pokok (Teknik Cat Air) 1. Mulakan mewarna dengan warna yang paling terang (cerah terlebih dahulu) iaitu kuning kehijauan.

3. Campurkan warna yang gelap sedikit demi sedikit bagi menampakkan kesan bentuk dan ton bagi bahagian-bahagian yang terlindung cahaya. Warnakan bahagian batang pokok dengan warna coklat. dahan dan ranting pokok. 4. Perinci bahagian jalinan. . Perinci bahagian pokok dengan menyapu warna yang semakin gelap seperti hijau gelap atau campuran biru gelap.2.

Melukis pokok .Video pilihan teknik melukis dan mewarna pokok 1.

Arca Reclining Mother and Child. Arca realis menampilkan objek sebenar yang difahami kewujudannya seperti ukiran dan acuan patung manusia. Selalunya arca dapat dilihat di galeri. 94. 1898-1986) bronze. Ini sesuai dengan peranan pengarca itu sendiri dalam merakam segala pengalaman dalam kehidupan melalui perluahan rasanya ke dalam bentuk arca. Pengertian arca berasal daripada bahasa latin iaitu sculpere bermakna satu proses mengukir.5” x 53.5” x 47. (British. Penciptaan arca asemblaj termasyhur iaitu ‘ Bicycle Wheel ’ ( karya asli telah . Arca abstrak pula adalah bersifat konseptual dan memerlukan daya pemikirkan yang tinggi untuk menginterpretasikan betuk dan maksud arca tersebut. Henry Moore.5” Definisi: Arca adalah suatu bentuk dalam susunan tiga dimensi. dan tempat – tempat yang menjadi tarikan pelancong seperti di muzium dan Tugu Peringatan. mencungkil dan menguris. Jenis – Jenis Arca Arca bersifat realis atau abstrak. Taman permainan. ianya juga boleh dihasilkan dalam bentuk tiga dimensi. Permukaannya dapat dirasai serta dipandang dari pelbagai sudut. Walaupun pada kebiasaannya aktiviti ini dikaitkan pada himpunan bentuk-bentuk dua dimensi. melarik . Arca Asemblaj Asemblaj adalah himpunan bahan-bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. 1975. Arca terbahagi kepada dua kategori yang besar iaitu arca estetik dan arca berfungsi.

1951 Arca Timbulan Arca ini jga dikenali sebagai arca relief. Arca ini adalah kombinasi antara cirri-ciri catan dan arca. dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi. Henri Matisse (1869-1954) dan Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini. . Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong. Bicycle Wheel Marcel Duchamp.hilang ) adalah penciptaan terawalnya dalam bidang seni tangan yang mana arca ini dibina menggunakan bahan-bahan yang terdapat di rumah. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik.

IV. . 1 for "Musical Instruments" (1923) Arca Mobail Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. Mobail biasanya digantung di atas siling. 1930-1931 Jacques Lipchitz Maquette No. Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik . Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak .Back. berputar atau berombak. Mobail mula dipelopor oleh Alexander Calder dari Amerika bahan yang digantung mempunyai imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak.Henri Matisse .

Bahan atau bahagaian dicantum dengan tali/benang pada satu palang yang tidak boleh bergerak. Stabail boleh digantung di dinding. Stabail tidak mempunyai sendi-sendi dimana bahan atau bahagian yang dicantum boleh bergerak secara terawang-awang. Paris-La-Défense" . 1898-1976) The Star.ALEXANDER CALDER American. Calder. tingkap . atau pintu siling. 1960 Polychrome sheet metal and steel wire 35 3/4 x 53 3/4 x 17 5/8” Arca Stabail Stabail ialah satu binaan seperti mobail yang boleh bergerak tapi tidak terawangawang kerana kedudukan kakinya sengaja boleh bergerak. Rekaan stabail boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti murid dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dan mudah didapati. Alexander "Stabile.(1976) .

.(1939) Arca Gabungan Diorama Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar. Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut. Objek yang hendak disusun boleh digantung. Alexander "Hollow Egg" . bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama.Calder. Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama .

Namun fungsi. Width: 4. Mixed media including fabric and PaperClay. serta tokoh-tokoh fiksi.75". terutamanya manusia atau hewan. Depth: 1.Boneka Boneka (dari bahasa Portugis boneca) adalah sejenis mainan yang dapat berbentuk macam-macam. karena pada zaman Yunani. maupun bahan pembuatnya ternyata berbeza sekali antara dulu dan sekarang.OOAK art doll sculpture. Romawi ataupun Mesir kuno saja boneka sudah ada. bentuk. Mummy Art Doll Handmade. Height: 7.75" . Boneka bisa dikatakan salah satu mainan yang paling tua.25".

cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak.D.Stylized Martial Arts Sculpture Doll Wearing Orange Gi Origami Origami merupakan satu teknik lipatan samaada dengan menggunakan kain ataupun kertas.) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku Semenjak itu Origami menjadi popular dikalangan orang Jepun semenjak turuntemurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi. Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan. dan juga ke Jepun (610 A. Pada abad ke enam. Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mula diperkenalkan pada abad pertama oleh di Cina pada 105 A. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Ts'ai Lun. Contoh-contoh awal origami yang berasal daripada Cina adalah tongkang Cina dan kotak. .D.

Biasanya topeng dipakai untuk mengiringi musik kesenian daerah. Topeng di kesenian daerah umumnya untuk .Topeng Topeng adalah benda yang dipakai di atas wajah.

encrustation. Bentuk topeng bermacam-macam ada yang mengambarkan watak marah. tetapi sisi misteri yang tersimpan pada raut wajah topeng tetap mampu memancarkan kekuatan magis yang sulit dijelaskan. pigment. Mask (opharo edjo) Wood. 32 cm. Private Collection. dan adapula yang menggambarkan kebijaksanaan. Tidak hanya karena keindahan estetis yang dimilikinya. H. ada yang menggambarkan lembut. Kehidupan masyarakat modern saat ini menempatkan topeng sebagai salah satu bentuk karya seni tinggi.menghormati sesembahan atau memperjelas watak dalam mengiringi kesenian. Belgium .

31 cm X 17 cm X 20 cm .An old Yoruba mask. old incrustated patina gives this Yoruba Gelede mask a strong presence.

wau merupakan permainan masa lapang petani terutamanya pesawah padi. 4. Negeri Sembilan dan Selangor. Wau diperbuat daripada kertas yang berangka (daripada buluh). Terengganu. Asalnya. Wujud sejak 3000 tahun lalu di negeri China.Seni Kraf Wau . Seni kraf wau mempunyai nilai astetik yang tersendiri dan penuh dengan seni halus. Pada masa ini. seluruh dunia meminati permainan wau. Malaysia merupakan . 5. Wau dikenali sebagai ‘Layanglayang’ di negeri Johor. 2. Ia digunakan untuk menghantar makanan kepada mereka yang terperangkap di bukit.Khazanah Tradisional Negara Pengenalan Sejarah Wau 1. 3. Kedah dan Perlis. Popular di negeri Kelantan.

Wau yang dipertandingkan berdasarkan kecantikan dan kehalusan 3. Wau untuk hiasan dan replika Pertandingan Ketinggian . Ia dijadikan acara pertandingan tahunan dan sebagai tarikan pelancong. Wau yang dipertandingkan untuk ketinggian 2. wau bulan besar Kategori Wau 1.tuan rumah bagi pertandingan wau sedunia.

. Ukuran tegak di ukur berdasarkan ketegangan tali wau. Wau dipertandingkan berdasarkan keindahan rekaan corak pada badan wau.1. 4. 2. 3. Pertandingan Kecantikan 1. 2. Wau akan diterbangkan setinggi sekurang-kurangnya 500 kaki dari bumi. Kreativiti dan originaliti corak akan menentukan markah yang tinggi. Pihak juri pengadilan akan menilai kedudukan tegak wau semasa berada di awangan. Wau yang sentiasa berada dalam kedudukan menegak akan mendapat markah yang tinggi.

Motif flora menjadi inspirasi rekaan corak Kehalusan inilah yang menjadikan wau sebagai seni warisan negara Wau Hiasan dan Replika .

Sangat popular di Kelantan.1. 3. Terdapat bentuk bulat (bulan penuh) di bahagian pinggang wau. pejabat dan sebagainya. Ia juga dijadikan sebagai cenderahati. Disenaraikan beberapa contoh wau yang popular Wau Bulan Wau yang paling popular. . 2. Fungsi ini menjadikan wau sebagai salah satu sumber pendapatan kepada pembuat wau dan peniaga barangan hiasan Jenis-jenis Wau Terdapat berbagai jenis wau di seluruh Malaysia. manakala ekor pula berbentuk bulan sabit. Badan berbentuk seakan-akan bulat. Ia merupakan wau untuk tujuan replika ataupun tujuan hiasan di rumah.

Wau Jala Budi Wau ini menggambarkan seekor ikan di mana ekornya adalah seperti ekor seekor ikan. Oleh sebab itu ianya dikaitkan dengan nama jala. . Bahagian pinggang adalah sedikit ramping. ekor pula berbentuk ekor ikan.Wau Kucing Wau yang disukai bentuknya. Bentuk badan dan sayap sedikit bujur.

. Wau Barat Seiras wau bulan.Wau Merak Perbezaan hanya pada ekor iaitu kembang seperti ekor burung merak. Perbezaan ialah badan dan sayap lebih bujur. Kebiasaannya ekor wau lebih kecil dan leper berbanding wau bulan.

Wau payung berekor Wau helang .

Wau kenyalang Wau puyuh .

Pisau dan piau raut digunakan tujuan meraut. Proses Penghasilan Wau 1. Menampal rangka 5.Wau daun Alatan dan Bahan 1. Nylon digunakan untuk mengikat rangka wau. 5. Membuat corak . Meraut buluh 3. Tangsi pula diguna untuk menerbangkan wau. Buluh duri amat sesuai dijadikan sebagai rangka wau manakala buluh betong pula dijadikan tulang belakan 2. 4. Parang digunakan untuk menebang dan membelah buluh. Pelbagai kertas warna boleh digunakan mengikut citarasa pembuat wau. Gam atau kanji digunakan untuk menampal corak dan kertas warna pada badan wau. 3. Memilih buluh 2. Membuat rangka 4.

Bilah-bilah buluh dilayurkan pada api sebelum dilentur. Buluh betong pula amat sesuai untuk dijadikan sebagai tulang belakang wau.6. Menampal corak 7. Memasang teraju Memilih Buluh Buluh yang paling baik untuk membuat rangka wau ialah buluh duri dan dikeringkan. Meraut Buluh Buluh tersebut diraut namun kulit buluh tidak dibuang. .

Menampal Rangka Proses menampal rangka wau dilakukan menggunakan kertas warna. Nylon digunakan untuk mengikat rangka wau tersebut.Membuat Rangka Buluh betung sebagai tulang belakang wau. . Kertas warna perlulah bersesuaian. Rangka pula daripada buluh duri. Bilah buluh perlu diseimbang.

Membuat Corak dan Menampal Corak Corak yang siap ditampal pada kertas warna kemudian dilekatkan pada badan wau. Memasang tali teraju .

proses wau ini lengkap sepenuhnya Bahagian-bahagian Wau Tokoh-tokoh Wau Hashim B. Mula membuat wau sewaktu kanak-kanak lagi. Kelantan. . Awang Berasal dari Kota Bharu. Terdapat 2 jenis tali teraju iaitu Teraju Dua dan Teraju Tiga. Selepas memasang tali teraju.Proses terakhir membuat wau ialah memasang tali teraju.

Beliau juga merupakan seorang pengukir terkenal.Beliau pernah memenangi pertandingan wau hiasan selama tiga tahun bertuutturut. Wan Su B. Melalui kemahiran mengukir. download bahan pengajaran wau di bawah: Seni Kraf Seni Kraf Khazanah Tradisional Wau . beliau menghasilkan corak-corak wau bermotifkan bunga ukir. Karya wau beliau menjadi hiasan di Bangunan Suruhanjaya Malaysia di London. Terengganu. Wan Othman Berasal dari Besut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful