Melukis dan Mewarna Pokok

Tumbuh-tumbuhan atau pokok adalah salah satu daripada benda ciptaan tuhan dan banyak dihasilkan dalam karya-karya seni yang berasaskan landskap. Teknik melukis pokok 1. Melukis struktur pokok. Mengenal pasti jenis pokok yang hendak dilukis dan menghasilkan lakaran ringkas struktur batang dan ranting dengan mengunakan pensel yang tidak terlalu gelap dan tekanan yang perlahan.

2. Melukis garisan luaran pada pokok dan memperjelaskan lagi struktur daun dan kanopi pokok tersebut

3. Sekiranya tidak diwarnakan, langkah seterusnya ialah dengan menggunakan garisan, memasukkan ton iaitu arah cahaya dan bayang bagi menampakkan bentuk pokok tersebut. Seterusnya memperinci setiap bahagian-bahagian pokok dengan jalinan pada daun, dan kulit pada batang pokok.

Mewarna Pokok (Teknik Cat Air) 1. Mulakan mewarna dengan warna yang paling terang (cerah terlebih dahulu) iaitu kuning kehijauan.

3. Campurkan warna yang gelap sedikit demi sedikit bagi menampakkan kesan bentuk dan ton bagi bahagian-bahagian yang terlindung cahaya. Perinci bahagian jalinan. dahan dan ranting pokok. 4. Perinci bahagian pokok dengan menyapu warna yang semakin gelap seperti hijau gelap atau campuran biru gelap. .2. Warnakan bahagian batang pokok dengan warna coklat.

Video pilihan teknik melukis dan mewarna pokok 1. Melukis pokok .

94. Ini sesuai dengan peranan pengarca itu sendiri dalam merakam segala pengalaman dalam kehidupan melalui perluahan rasanya ke dalam bentuk arca. Permukaannya dapat dirasai serta dipandang dari pelbagai sudut. ianya juga boleh dihasilkan dalam bentuk tiga dimensi. 1898-1986) bronze. Arca realis menampilkan objek sebenar yang difahami kewujudannya seperti ukiran dan acuan patung manusia. Taman permainan.5” Definisi: Arca adalah suatu bentuk dalam susunan tiga dimensi. Henry Moore. Walaupun pada kebiasaannya aktiviti ini dikaitkan pada himpunan bentuk-bentuk dua dimensi. dan tempat – tempat yang menjadi tarikan pelancong seperti di muzium dan Tugu Peringatan. mencungkil dan menguris. (British. Jenis – Jenis Arca Arca bersifat realis atau abstrak.Arca Reclining Mother and Child.5” x 47. Penciptaan arca asemblaj termasyhur iaitu ‘ Bicycle Wheel ’ ( karya asli telah .5” x 53. Selalunya arca dapat dilihat di galeri. Arca Asemblaj Asemblaj adalah himpunan bahan-bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. melarik . Arca abstrak pula adalah bersifat konseptual dan memerlukan daya pemikirkan yang tinggi untuk menginterpretasikan betuk dan maksud arca tersebut. 1975. Arca terbahagi kepada dua kategori yang besar iaitu arca estetik dan arca berfungsi. Pengertian arca berasal daripada bahasa latin iaitu sculpere bermakna satu proses mengukir.

Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong.hilang ) adalah penciptaan terawalnya dalam bidang seni tangan yang mana arca ini dibina menggunakan bahan-bahan yang terdapat di rumah. Arca ini adalah kombinasi antara cirri-ciri catan dan arca. Henri Matisse (1869-1954) dan Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik. dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi. . 1951 Arca Timbulan Arca ini jga dikenali sebagai arca relief. Bicycle Wheel Marcel Duchamp.

1930-1931 Jacques Lipchitz Maquette No. Mobail biasanya digantung di atas siling. Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik . . berputar atau berombak. IV.Henri Matisse .Back. Mobail mula dipelopor oleh Alexander Calder dari Amerika bahan yang digantung mempunyai imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak. Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak . 1 for "Musical Instruments" (1923) Arca Mobail Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca.

Calder. Rekaan stabail boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti murid dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dan mudah didapati.(1976) . tingkap . Bahan atau bahagaian dicantum dengan tali/benang pada satu palang yang tidak boleh bergerak.ALEXANDER CALDER American. Stabail tidak mempunyai sendi-sendi dimana bahan atau bahagian yang dicantum boleh bergerak secara terawang-awang. Stabail boleh digantung di dinding. 1960 Polychrome sheet metal and steel wire 35 3/4 x 53 3/4 x 17 5/8” Arca Stabail Stabail ialah satu binaan seperti mobail yang boleh bergerak tapi tidak terawangawang kerana kedudukan kakinya sengaja boleh bergerak. Paris-La-Défense" . Alexander "Stabile. atau pintu siling. 1898-1976) The Star.

Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi. . Alexander "Hollow Egg" . Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama . didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut. Objek yang hendak disusun boleh digantung.(1939) Arca Gabungan Diorama Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar.Calder. bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama.

Height: 7. Romawi ataupun Mesir kuno saja boneka sudah ada. bentuk. Depth: 1.25".75". Width: 4. karena pada zaman Yunani. Mixed media including fabric and PaperClay.Boneka Boneka (dari bahasa Portugis boneca) adalah sejenis mainan yang dapat berbentuk macam-macam. Boneka bisa dikatakan salah satu mainan yang paling tua.75" .OOAK art doll sculpture. terutamanya manusia atau hewan. Mummy Art Doll Handmade. maupun bahan pembuatnya ternyata berbeza sekali antara dulu dan sekarang. serta tokoh-tokoh fiksi. Namun fungsi.

dan juga ke Jepun (610 A. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Ts'ai Lun. Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mula diperkenalkan pada abad pertama oleh di Cina pada 105 A. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak.Stylized Martial Arts Sculpture Doll Wearing Orange Gi Origami Origami merupakan satu teknik lipatan samaada dengan menggunakan kain ataupun kertas. .) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku Semenjak itu Origami menjadi popular dikalangan orang Jepun semenjak turuntemurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi. Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan.D. Pada abad ke enam. cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab.D. Contoh-contoh awal origami yang berasal daripada Cina adalah tongkang Cina dan kotak.

Topeng di kesenian daerah umumnya untuk .Topeng Topeng adalah benda yang dipakai di atas wajah. Biasanya topeng dipakai untuk mengiringi musik kesenian daerah.

Tidak hanya karena keindahan estetis yang dimilikinya. H. tetapi sisi misteri yang tersimpan pada raut wajah topeng tetap mampu memancarkan kekuatan magis yang sulit dijelaskan. dan adapula yang menggambarkan kebijaksanaan.menghormati sesembahan atau memperjelas watak dalam mengiringi kesenian. Kehidupan masyarakat modern saat ini menempatkan topeng sebagai salah satu bentuk karya seni tinggi. Belgium . pigment. Bentuk topeng bermacam-macam ada yang mengambarkan watak marah. Private Collection. encrustation. Mask (opharo edjo) Wood. ada yang menggambarkan lembut. 32 cm.

old incrustated patina gives this Yoruba Gelede mask a strong presence. 31 cm X 17 cm X 20 cm .An old Yoruba mask.

Seni Kraf Wau . Seni kraf wau mempunyai nilai astetik yang tersendiri dan penuh dengan seni halus. Wujud sejak 3000 tahun lalu di negeri China. Ia digunakan untuk menghantar makanan kepada mereka yang terperangkap di bukit. 5. Wau dikenali sebagai ‘Layanglayang’ di negeri Johor. Negeri Sembilan dan Selangor. Pada masa ini. wau merupakan permainan masa lapang petani terutamanya pesawah padi.Khazanah Tradisional Negara Pengenalan Sejarah Wau 1. 4. 2. 3. Terengganu. Malaysia merupakan . Popular di negeri Kelantan. Kedah dan Perlis. Wau diperbuat daripada kertas yang berangka (daripada buluh). seluruh dunia meminati permainan wau. Asalnya.

tuan rumah bagi pertandingan wau sedunia. Ia dijadikan acara pertandingan tahunan dan sebagai tarikan pelancong. wau bulan besar Kategori Wau 1. Wau yang dipertandingkan untuk ketinggian 2. Wau untuk hiasan dan replika Pertandingan Ketinggian . Wau yang dipertandingkan berdasarkan kecantikan dan kehalusan 3.

4. Wau dipertandingkan berdasarkan keindahan rekaan corak pada badan wau. . Ukuran tegak di ukur berdasarkan ketegangan tali wau. Wau akan diterbangkan setinggi sekurang-kurangnya 500 kaki dari bumi. 2. Pihak juri pengadilan akan menilai kedudukan tegak wau semasa berada di awangan. Pertandingan Kecantikan 1. Wau yang sentiasa berada dalam kedudukan menegak akan mendapat markah yang tinggi. 2. 3.1. Kreativiti dan originaliti corak akan menentukan markah yang tinggi.

Motif flora menjadi inspirasi rekaan corak Kehalusan inilah yang menjadikan wau sebagai seni warisan negara Wau Hiasan dan Replika .

Ia merupakan wau untuk tujuan replika ataupun tujuan hiasan di rumah. Ia juga dijadikan sebagai cenderahati. . 2.1. Badan berbentuk seakan-akan bulat. manakala ekor pula berbentuk bulan sabit. 3. Disenaraikan beberapa contoh wau yang popular Wau Bulan Wau yang paling popular. Terdapat bentuk bulat (bulan penuh) di bahagian pinggang wau. Sangat popular di Kelantan. pejabat dan sebagainya. Fungsi ini menjadikan wau sebagai salah satu sumber pendapatan kepada pembuat wau dan peniaga barangan hiasan Jenis-jenis Wau Terdapat berbagai jenis wau di seluruh Malaysia.

Oleh sebab itu ianya dikaitkan dengan nama jala. Bahagian pinggang adalah sedikit ramping. Wau Jala Budi Wau ini menggambarkan seekor ikan di mana ekornya adalah seperti ekor seekor ikan. . ekor pula berbentuk ekor ikan. Bentuk badan dan sayap sedikit bujur.Wau Kucing Wau yang disukai bentuknya.

Kebiasaannya ekor wau lebih kecil dan leper berbanding wau bulan. Perbezaan ialah badan dan sayap lebih bujur.Wau Merak Perbezaan hanya pada ekor iaitu kembang seperti ekor burung merak. . Wau Barat Seiras wau bulan.

Wau payung berekor Wau helang .

Wau kenyalang Wau puyuh .

3. Pelbagai kertas warna boleh digunakan mengikut citarasa pembuat wau. Meraut buluh 3. Gam atau kanji digunakan untuk menampal corak dan kertas warna pada badan wau. Menampal rangka 5.Wau daun Alatan dan Bahan 1. Membuat rangka 4. Nylon digunakan untuk mengikat rangka wau. Buluh duri amat sesuai dijadikan sebagai rangka wau manakala buluh betong pula dijadikan tulang belakan 2. Tangsi pula diguna untuk menerbangkan wau. Memilih buluh 2. Pisau dan piau raut digunakan tujuan meraut. 4. Proses Penghasilan Wau 1. Membuat corak . 5. Parang digunakan untuk menebang dan membelah buluh.

Bilah-bilah buluh dilayurkan pada api sebelum dilentur. Memasang teraju Memilih Buluh Buluh yang paling baik untuk membuat rangka wau ialah buluh duri dan dikeringkan. Meraut Buluh Buluh tersebut diraut namun kulit buluh tidak dibuang.6. Menampal corak 7. Buluh betong pula amat sesuai untuk dijadikan sebagai tulang belakang wau. .

Rangka pula daripada buluh duri.Membuat Rangka Buluh betung sebagai tulang belakang wau. Nylon digunakan untuk mengikat rangka wau tersebut. Bilah buluh perlu diseimbang. . Menampal Rangka Proses menampal rangka wau dilakukan menggunakan kertas warna. Kertas warna perlulah bersesuaian.

Memasang tali teraju .Membuat Corak dan Menampal Corak Corak yang siap ditampal pada kertas warna kemudian dilekatkan pada badan wau.

Proses terakhir membuat wau ialah memasang tali teraju. proses wau ini lengkap sepenuhnya Bahagian-bahagian Wau Tokoh-tokoh Wau Hashim B. Kelantan. Awang Berasal dari Kota Bharu. . Mula membuat wau sewaktu kanak-kanak lagi. Terdapat 2 jenis tali teraju iaitu Teraju Dua dan Teraju Tiga. Selepas memasang tali teraju.

Beliau juga merupakan seorang pengukir terkenal.Beliau pernah memenangi pertandingan wau hiasan selama tiga tahun bertuutturut. Wan Su B. Melalui kemahiran mengukir. Terengganu. beliau menghasilkan corak-corak wau bermotifkan bunga ukir. Karya wau beliau menjadi hiasan di Bangunan Suruhanjaya Malaysia di London. Wan Othman Berasal dari Besut. download bahan pengajaran wau di bawah: Seni Kraf Seni Kraf Khazanah Tradisional Wau .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful