RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5

MINGGU 1. TOPIK/ SUBTOPIK 5. MENGENAL NEGARA KITA 5.1 Lokasi a. Di Asia Tenggara i. Kedudukan Malaysia berpandukan arah mata angin Kedudukan Malaysia dngan negara-negara jiran di Asia Tenggara. ARAS 1 1.Melukis dan menamakan arah mata angin. 2. Menentukan arah kedudukan sesuatu objek atau tempat dengan menggunakan kompas. 3. Menandakan kedudukan Malaysia dalam peta Asia Tenggara 4. Menyenaraikan nama negara-negara yang berjiran dengan Malaysia. ARAS 2 1. Menerangkan lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran di Asia Tenggara mengikut arah mata angin. ARAS 3 1. Menerangkan lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran di Asia Tenggara mengikut arah mata angin dengan berpandukan peta atau glob. Bersyukur dan berbangga dengan lokasi negara kita yang strategic. 1. Menggunakan kompas untuk menentukan arah dan kedudukan sesuatu tempat atau objek mengikut mata angin. 2. Selain menggunakan kompas bincangkan cara lain yang boleh dijadikan panduan bagi menentukan arah atau kedudukan sesuatu tempat. 3. Menggunakan glob dan peta untuk mencari dan mencatat maklumat tentang lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran mengikut arah mata angin. 4. Dengan berpandukan peta atau glob, bincangkan signifikannya garisan khatulistiwa. HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI

ii.

MINGGU

TOPIK / SUBTOPIK b. Di dunia i. Kedudukan Malaysia di Benua Asia dan di dunia Aras 1.

HASIL PEMBELAJARAN

UNSUR PATRIOTISME

CONTOH AKTIVITI

1. Menamakan benua-benua yang terdapat di dunia 2. Menandakan kedudukan Malaysia di peta dunia. Aras 2. 1. Melabelkan nama benua-benua di dunia dan negara-negara di Asia Tenggara berdasarkan peta. 2. Membandingkan dan membezakan Benua Asia dengan benua-benua lain. Aras 3. 1. Membaca peta dunia dan menghubungkaitkannya dengan lokasi Malaysia.

Menyedari kepentingan negara sendiri dari segi kedudukan geografi.

1. Merujuk pelbagai sumber bagi mengumpul maklumat tentang factor kedudukan Malaysia yang strategic. 2. Membincangkan andaian sekiranya Malaysia tidak mempunyai jiran. 3. Menandakan kedudukan Malaysia di peta dunia dan menyatakan lokasinya. 4. Anda dan dua orang rakan berada di tiga tempat berasingan iaitu di Australia, Amerika Utara dan Eropah. Bincangkn arah yang akan dituju untuk kembali ke Malaysia.

2.

5.2 Negeri-negeri dalam Malaysia

a. Nama negeri, ibu
negeri dan Bandar utama. i. Negeri-negeri di Malaysia

Aras 1 1. Menyenaraikan negeri-negeri dalam Malaysia. 2. Menamakan ibu negeri dan bandar-

Berbangga dengan kepesatan pembangunan bandar-bandar di negara kita.

1. Melukis peta dan melabel negeri-negeri, ibu-ibu negeri dan bandar-bandar utama di Malaysia.

MINGGU

TOPIK / SUBTOPIK ii. Ibu-ibu negeri di Malaysia iii. Bandar utama daripada segi pentadbiran, perindustrian dan pelabuhan.

HASIL PEMBELAJARAN bandar utama dalam setiap negeri. 3. Menyatakan lokasi ibu negeri dan bandar-bandar utama bagi setiap negeri. Aras 2. 1. Menjelaskan sebab-sebab bandarbandar tertentu dipilih menjadi ibu negeri. 2. Menghuraikan cirri-ciri sesebuah ibu negeri diiktiraf sebagai Bandar raya. 3. Menerangkan fungsi Bandar utama.

UNSUR PATRIOTISME

CONTOH AKTIVITI 2. Membincangkan dan mengkelaskan Bandar-bandar utama daripada segi pentadbiran, perindustrian dan pelabuhan. 3. Membincangkan cirri-ciri utama yang menjadikan sesebuah bandar sebagai ibu negeri. 4. Melayari laman web untuk mendapatkan maklumat tentang Bandar raya – Bandar raya di Malaysia serta membuat catatan penting. http://www.perak.gov.my/

Aras 3. http://www.selangor.gov.my/ 1. Membandingkan dan membezakan beberapa buah negeri daripada segi lokasi. 2. Melakar peta Malaysia dan menendakan negeri, ibu negeri dan Bandar utama. 3 b. Lagu, bendera, jata dan lambing-lambang negeri i. Setiap negeri di Malaysia mempunyai lagu, bendera, jata dan lambing-lambang lain. ii. Penggunaan symbol tumbuhan, haiwan, gunung, Aras 1. 1. Menyenaraikan nama rasmi negernegeri di Malaysia. 2. Mengenal pasti dengan memadankan lagu, bendera, jata dan lambinglambang lain dengan negeri-negeri berkaitan. Berbangga dengan lagu, bendera, jata dan lambing negeri sendiri. 1. Merujuk berbagai sumber yang berkaitan dngan lambing-lambang negeri dan membincangkan sebab lambing-lambang itu dipilih. 2. Memadankan nama lagu negeri dengan negeri-negeri berkaitan.

3. Negeri tidak beraja . lorekkan negeri beraja dan tidak beraja dengan warna yang berbeza.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK bulan. Memperdengar beberapa buah lagu rasmi negeri-negeri dan membincangkan maksud lirik lagulagu tersebut. 4.Ketua Negeri bergelar Sultan. Berdasarkan peta negeri-negeri di Malaysia. Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan Negeri. 5. Aras 1. jata dan lambing-lambang negeri lain. Menjelaskan keistimewaan lambinglambang pada jata negeri. Aras 2 1. bintang. tumbuhan. Mengumpul gambar dan maklumat tentang Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan negeri. CONTOH AKTIVITI 3. Melayari laman web bagi mendapatkan maklumat tentang negeri beraja dan tidak beraja. bendera. 1. 6. UNSUR PATRIOTISME Menghormati lagi. Menghormati dan mentaati Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan Negeri. HASIL PEMBELAJARAN Aras 2. alat kebesaran dan mercu tanda pada lambing-lambang negeri.Ketua Kerajaan bergelar Menteri Besar. Aras 3 1. 1. Menyenaraikan lambinglambang yang menggunakan imej haiwan. Mengkelaskan negeri-negeri yang mempunyai Menteri Besar dan Ketua Menteri. c. 1. Menamakan negeri-negeri beraja dan tidak beraja. bintang. 4. Menghuraikan maksud warna dan lambing yang terdapat pada bendera negeri. Raja dan Yang Dipertuan Besar. Negeri beraja .Ketua Negeri bergelar Yang Dipertua Negeri. Melukis dan mewarnakan bendera negeri-negeri serta menghuraikan maksud warna tersebut. 2. ii. Membandingkan dan membezakan bentuk dan maksud jata dua negeri yang dipilih. gunung. bulan. . . i. alat kebesaran dan mercu tanda.

Berbangga dengan corak pentadbiran negara yang sistematik. wau bulan dan keris.tenet. bendera.my/fakta. jata. Menghormati bendera dan jata negara. warna dan lambing yang terdapat padanya. Menghasilkan bendera Malaysia dan membincangkan maksud jalur. Lagu Kebangsaan Lirik lagu Cara menyanyi 2. 1. mercu dan lambing lain. 4.Ketua Kerajaan bergelar Ketua Menteri. 5. Menghuraikan maksud jalur.com. 1. Membandingkan Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan di negeri-negeri yang beraja dan negeri-negeri yang tidak beraja. warna dan lambing pada Jalur Gemilang. 3. 1. pantun atau syair bertemakan Jalur Gemilang serta mempersembahkannya. Jalur Gemilang Maksud jalur. Aras 2. Menyanyi lagu ‘Negeraku’ dengan betul. 1.3 Identiti Negara Aras 1. 2. Lambang lain negeri seperti bunga raya. 6. Mengarang puisi seperti sajak. Menjelaskan maksud lirik Lagu Kebangsaan.html http://www. Lagu. Memadankan dan melengkapkan carta yang menunjukkan Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan 5&6 5. . i. iii. HASIL PEMBELAJARAN Aras 3.gov. 3. a.penerangan. warna dan lambing. Menyenaraikan lambing-lambang yang menjadi identiti negara.my/ agong. Melukis dan mewarnakan bendera Malaysia.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK .sultan2002. Mengumpul gambar dan maklumat tentang lambanglambang dan mercu tanda negara untuk dijadikan buku skrap ii. Menyebut lirik Lagu Kebangsaan dengan betul Menghormati dan menghayati Lagu Kebangsaan. Mengadakan pertandingan manyanyi lagu ‘Negaraku’ antara kumpulan. 3. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI http:www. Berbangga dengan lambing-lambang dan mercu tanda negara. Membincangkan maksud lirik lagu ‘Negaraku’ 2.htm 4. Melukis dan mewarna jata negara. jata dan bunga kebangsaan dengan betul. Jata Maksud setiap lambing iv.

Jabatan-jabatan dan perbadanan awam. 1. 2. ii.M) diPertuan Agong.Semenanjung + Sultan.Jabatan dan perbadanan awam di peringkat negeri dan daerah. 1. Menerangkan carta struktur pentadbiran peringkat Persekutuan. Menjelaskan hierarki dalam struktur pentadbiran negara. 2.Duli Yang Mulia ( D. Aras 2. Bincangkan saluran yang betul untuk memohon pembinaan jambatan bagi kegunaan penduduk.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK v. Yang Dipertuan Besar. Kabinet.Y. Sebagai seorang pemandu pelancong. Struktur pentadbiran negara i. . Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian-kementerian lain. Menerangkan struktur pentadbiran peringkat negeri Sabah. 4. Raja. Berbangga dengan corak pentadbiran negara. b. 2. Mencari maklumat daripada pelbagai sumber untuk membina carta struktur pentadbiran di peringkat persekutuan. 4. . Peringkat Negeri . Menghargai struktur pentadbiran negara kita. 3. Majlis Masyuarat Kerajaan Negeri dan Pejabat Setiausaha Aras 1 1. Memilih lima jenis mercu tanda dan memberi sebab mercu tanda tersebut dianggap sebagai identiti negara. 1. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 7. 3. Sabah dan Sarawak. Menghuraikan lambing-lambang yang terdapat pada jata dan menyatakan maksudnya. Peringkat persekutuan . Menerangkan struktur pentadbiran peringkat negeri di Semenanjung. . anda diminta menceritakan struktur pentadbiran negeri-negeri di Malaysia. Mencari maklumat daripada pelbagai sumber tentang ketuaketua negeri dan pentadbiran diperingkat negeri di Semenanjung Malaysia. HASIL PEMBELAJARAN Aras 3. Menghargai struktur pentadbiran sesebuah negeri. Berbangga dengan corak pentadbiran negeri. Menerangkan struktur pentadbiran di peringkat negeri Sarawak. Mercu tanda negara seperti Menara Kembar Petronas dan Tugu Kebangsaan. Yang Dipertua Negeri.

Y.Sabah + Tuan Yang Terutama (T.T) Yang Dipertua Negeri. Kabinet Negeri. + Pejabat Daerah + Kampung . Majlis Tertinggi.Sarawak + Tuan Yang Terutama (T. + Bahagian + Pejabat Daerah + Pejabat Daerah Kecil + Kampung HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 1. Membezakan struktur pentadbiran peringkat negeri antara Sabah dan Sarawak. Pejabat Setiausaha Negeri.T) Yang Dipertua.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK Kerajaan Negeri Aras 3 + Pejabat Daerah dan Tanah + Pejabat Penghulu + Ketua Kampung . Pejabat Setiausaha Negeri.Y. .

CONTOH AKTIVITI 1. . 1. 1. KEINDAHAN NEGARA KITA 6. 3. Aras 2. teluk dan tanjung.M) Yang di-Pertuan Agong. 4. Mendapatkan gambar dan maklumat dari pelbagai sumber mengenai: 1. puncak dan lereng.1 Ciri-ciri fizikal yang istimewa.Perlantikan Yang di-Pertuan Agong. Membandingkan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong dengan Perdana Menteri. Menamakan Perdana Menteri mengikut tempoh perkhidmatan. a.Y. 4. 1. dan .Dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong Aras 1 HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Menghormati dan setia kepada Raja sebagai Ketua Negara.2 Perdana Menteri dan bekas Perdana Menteri. Berbangga dengan cirri-ciri fizikal istimewa di Malaysia. Membuat carta masa menunjukkan tempoh perkhidmatan Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri. 2.Ketua parti yang memenangi pilihan raya . 2.2 Pinggir laut seperti pantai. Bentuk muka bumi Malaysia Aras 1 1. 3. Menyatakan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong. Ketua Negara dan Ketua Kerajaan Persekutuan. Menilai kebaikan system perlantikan Yang di-Pertuan Agong secara bergilir. 1. Menyatakan cara perlantikan Perdana Menteri. Duli Yang Mulia (D.Perlantikan secara bergilir-gilir ii. Menyenaraikan Yang di-Pertuan Agong mengikut tempoh perkhidmatan meraka. Aras 3 1. 9 . 1. Membincangkan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri. i.10 & 11 6. . Menghubungkaitkan kemenangan ketua parti delam pilihan raya dengan pemilihan Perdana Menteri. Menghormati Perdana Menteri sebagai pemimpin kerajaan. Perdana Menteri .1 Ketua Negeri yang pernah menjadi Yang di-Pertuan Agong. Menanda dan melabelkan gambarajah untuk menunjukkan cirri-ciri istimewa di: 1.MINGGU 8 TOPIK / SUBTOPIK c. Menyenaraikan cirri-ciri fizikal utama di Malaysia.1 tanah tinggi seperti lurah.

4 Pinggir laut seperti Pantai Teluk Cempedak. 4.Kepentingan ii. Pantai Cahaya Bulan dan Pantai Teluk Batik. Keistimewaan tanah tinggi. 3. Batu Caves dan Gua Kelam.Habitat iii. Mengumpul gambar dan maklumat dari pelbagai sumber tentang keindahan dan keistimewaan bentuk muka bumi untuk dijadikan buku skrap.6 sungai. delta dan muara. Menyedari kepentingan flora dan fauna. Menghubungkaitkan antara ciri alam fizikal dengan keindahan negara. 2. Membezakan flora dan fauna di pelbagai habitat. sungai dan pulau . 3. 2. 1. Iklim Panas dan sekata lembab sepanjang tahun Julat suhu yang kecil HASIL PEMBELAJARAN 2. Aras 3. 3.5 pulau.2 tanah pamah. Mensyukuri dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun.1 Tanah tinggi seperti Bukit Fraser dan Cameron Highlands.6 Sungai seperti Sungai Pahang. 3. 2. Menyedari dan berbangga dengan iklim negara kita. 2.3 gua. ‘Tanjung Puteri’ dan - . Menyatakan keistimewaan yang terdapat di: 2. 3. pinggir laut.7 tasik.Ciri-ciri fizikal . Menghuraikan pengaruh cuaca kepada penduduk di Malaysia.3 sungai seperti air terjun. CONTOH AKTIVITI 1. Menyenaraikan pusat rekreasi dan perlancongan terkenal di Malaysia.4 pinggir laut.Keindahan . Menyanyikan lagu bertemakan keindahan alam seperti ‘Gunung Kinabalu’ . 3. tanah pamah. Menandakan dan menamakan ciri-ciri fizikal pada peta kosong: 3.5 Pulau seperti Pulau Pinang. Pulau Langkawi dan Pulau Tioman. UNSUR PATRIOTISME Mensyukuri nikmat Tuhan Menghargai keindahan bentuk muka bumi. Delta Kelantan dan Lembah Sungai Rejang.Malar hijau . 3. Menjelaskan keistimewaan iklim di Malaysia. 4. tasik.2 Tanah pamah seperti Dataran Kedah-Perlis. Menyatakan jenis iklim di Malaysia. Sungai Perak.Pelbagai sepsis . 2. 2.3 Gua seperti gua Mulu. Aras 2. 4. gua. Menjelaskan keistimewaan hutan malar hijau di Malaysia. 3. Menyayangi tumbuhan dan hidupan lain yang terdapat dipersekitaran kita.1 tanah tinggi.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK i. 1. Flora dan fauna . dan 2. Sungai Rejang dan Sungai Kinabatangan. 2.

Membuat graf berdasarkan suhu harian yang telah direkodkan. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI ‘Sungai Sarawak’. Mengkaji serta memerhati jenis tumbuhan serta hidupan yang terdapat di kawasan berhampiran sekolah. Meramalkan kesan kepada kehidupan sekiranya iklim di Malaysia berubah kepada musim sejuk bersalji. Membina ayat-ayat puitis untuk mengambarkan keistimewaan dan keindahan ciri-ciri fizikal negara kita. 11. Mengumpulkan daun-daun kering yang unik. 6. Membincangkan ciri-ciri keistimewaan iklim khatulistiwa. 8. 5. majalah dan hasil kerja murid mengenai keindahan ciri-ciri fizikal.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 2. Melengkapkan sudut Kajian Tempatan dengan keratan akhbar. Menggunakan borang pengurusan grafik untuk flora dan fauna di pinggir pantai dan tanah tinggi. Menghasilkan karya kreatif yang menggambarkan keindahan alam. indah dan istimewa untuk menghasilkan buku skrap. 9. Menghuraikan kepentingan ciri-ciri fizikal utama di Malaysia. 3. 10. 4. 7. Menyatakan bagaimana ciri-ciri fizikal istimewa negara ini dapat memberi sumbangan kepada industri pelancongan. . 12.

bahan binaan dan ukiran yang mempengaruhi binaan tersebut berdasarkan gambar yang dipamerkan. Menjelaskan keunikan sebuah istana dari segi reka bentuk. 5. 2.Keunikan . Mercu tanda .Keunikan buatan Aras 1.Ciri-ciri yang tersendiri iii. http://202.htm http://geocities. Mencari dan mengumpul maklumat tentang keunikan bangunan dan binaan. mengadakan perbincangan tentang bentuk. Inggeris dan tempatan. Melayari laman web untuk mendapatkan maklumat tentang keistimewaan dan keindahan pada bangunan dan mercu tanda.my/ 1. 2.html http://www.3/news/ Memori/MercuTanda. 3. Aras 2. Keindahan dan keistimewaan seni bina i. Berbangga dengan keindahan dan keistimewaan seni bina yang terdapat di Malaysia.Teknologi . Bertanggungjawab mengekalkan keindahan seni bina sesebuah binaan.Bahan .109. 1. Menjelaskan keunikan yang terdapat pada rumah ibadat.Ukiran bermotifkan tumbuhan dan haiwan . .com. Mengkaji keindahan dan keistimewaan bangunan dan binaan yang terdapat di Malaysia dari segi bentuk binaan. Istana .Struktur dan ukiran serta pengaruh seni bina . Menyenaraikan bangunan dan binaan yang indah serta lokasinya di negara kita. HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 1.Pengaruh binaan seperti Islam. Aras 3 1.Fungsi pelbagai ruang . ukiran dan pengaruh seni bina. Bangunan bersejarah . Belanda. fungsi ruang dan keunikan buatan.MINGGU 12 & 13 TOPIK / SUBTOPIK 6. Portugis. .Bahan seperti kayu.Lokasi .kliab. marmar dan ubin. 2. kaca.Reka bentuk] . ukiran. Menyatakan pengaruh asing yang terdapat pada sesuatu binaan. Menyatakan keistimewaan seni bina yang terdapat pada bangunan dan binaan di Malaysia. bangunan bersejarah. Membandingkan dan membezakan struktur dan pengaruh seni bina yang terdapat pada bangunan dan binaan bersejarah di Malaysia. 2. Membandingkan keunikan dan keistimewaan dua buah muzium di negara kita.com/malaysian 888/ipage07.Pemandangan iv. ii.2 Bangunan dan Binaan a. mercu tanda dan istana serta menyatakan lokasinya. 4.194. Rumah ibadat .

bandingkan rumah-rumah ibadat yang mempunyai keistimewaan struktur ukiran. Menceritakan peristiwa pembukaan Melaka 2. 10. 1.1 Kesultanan Melayu Melaka a. Mengadakan pertandingan melukis poster tentang keindahan mercu tanda. 9. . Melukis sebuah binaan yang mempunyai reka bentuk yang unik dan menarik. 14 7. 2.0 SEJARAH NEGARA KITA Aras 1. bincangkan tentang kedatangan Parameswara ke Melaka.6. Menerangkan Parameswara sebagai pengasas Melaka. seni bina dan bahan yang digunakan. Berdasarkan maklumat daripada pelbagai sumber. Mengumpulkan gambar dan maklumat daripada pelbagai sumber tentang keindahan dan keistimewaan pelbagai mercu tanda. Melukis peta perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka. Kedatangan Parameswara Latar belakang Parameswara 1. 8. 7. Berdasarkan gambar bersiri atau gambar tunggal. pengaruh. Menyenaraikan mercu tanda dan menandakan lokasinya pada peta Malaysia. Pengasasan Melaka i. 7.

Temenggung dan Penghulu Bendahari. Menjelaskan bidang kuasa Raja dan bidang kuasa Empat Orang Besar.com/Tokyo/ Flats/3795/parames. Membina dan membincangkan struktur pentadbiran pada zaman kesultanan Melayu Melaka 2.16 & 17 b. Menyedari bahawa struktur pentadbiran negara kita berasaskan kerajaan Melayu Melaka Berbangga dengan kewujudan struktur pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka. Asal usul nama Melaka . ii. 1. 1. 1. Menyenaraikan tokoh-tokoh dan jawatannya pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 4. kaum kerabatnya dan pembesarAras 1. Laksamana. Susun lapis masyarakat . 3. Pentadbiran . Menandakan dan melabelkan Perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka Aras 2. 1. Membandingkan struktur organisasi pada zaman Kesultanan Melayu Melaka dengan struktur pentadbiran negeri anda sekarang . Membincangkan dan menjelaskan kuasa Raja serta pembesar-pembesarnya di dalam pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka 3. 2.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK ii. Melukis dan melabelkan carta organisasi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka. Menjelaskan susun lapis masyarakat pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Aras 3. Laksamana.Peristiwa pelanduk menendang anjing HASIL PEMBELAJARAN 3. Membuat lawatan ke laman web muzium atau arkib untuk mendapatkan maklumat tentang pengasasan Melaka. Menjelaskan sebab-sebab Parameswara berhijrah dar Palembang ke Melaka.Kuasa Raja dan tugas Bendahara. http://www.Golongan pemerintah terdiri daripada Sultan.geocities.Raja dan Orang Besar Empat iaitu Bendahara. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3. Temenggung dan Penghulu Bendahari . Kegemilangan Melaka i. Memberikan pendapat sebab-sebab yang mendorong Parameswara mengasaskan Melaka. Berpandukan peristiwa ‘pelanduk menendang anjing’ lakonkan situasi yang membawa kepada pembukaan Melaka. 4.htm 15 .

. Aras 2 1. Membincangkan peranan Bahasa Melayu sebagai bahasa Perantaraan di Melaka dan di Nusantara. . Menceritakan pengislaman Sultan dan rakyat Melaka.Parameswara . Laksamana. Temenggung dan Penghulu Bendahari. 10. v. Menyenaraikan peraturan dan undang-undang pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 3.Tun Perak HASIL PEMBELAJARAN 5. 9. Memadankan barang dagangan di Melaka dengan negara asal barangan tersebut di bawa. UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan system pentadbiran negara yang teratur CONTOH AKTIVITI 4. Menyatakan sumbangan tokoh-tokoh pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 2. Mencipta puisi bertemakan susun lapis masyarakat pada zaman Kerajaan Melayu Melaka 7.Sultan Mahmud Shah . Menghuraikan aktiviti-aktiviti pedagang di Melaka 3.Golongan hamba termasuklah orang yang gagal membayar hutang iii.Sultan Mansor Shah . Membina pyramid susun lapis masyarakat pada zaman kesultanan Melayu Melaka 5.Golongan rakyat terdiri daripada orang merdeka termasuklah pedagang dan buruh mahir .Sultan Muzaffar Shah . Mengumpulkan keratankeratan petikan bahasa Melayu Lama untuk dijadikan buku skrap. Menyatakan peranan Bahasa Melayu pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. komunikasi dakwah dan ilmiah.Pelaksanaan iv. 4. Bandingkan hokum kanun Melaka dengan Undang-Undang Laut Melaka 8. Peraturan dan undangundang.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK pembesar seperti Bendahara.Penggunaan Bahasa Melayu dalam urusan perdagangan. Membina jadual tentang tokohtokoh pada zaman Kesultanan Melayu Melaka dan sumbangan mereka Menyedari bahawa kehidupan manusia perlu dikawal oleh peraturan undangundang Berbangga dengan Bahasa Melayu yang pernah menjadi bahasa perantaraan di Nusantara Menghargai jasajasa pemimpin . 5.Sultan Alauddin Riayat Shah . Membandingkan dan membezakan golongan bangsawan dan golongan rakyat biasa. 6. Aras 3 1. Bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan . 11. Membandingkan dan membezakan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka dengan pentadbiran negara masa kini. Tokoh . Melakarkan dan menandakan peta laluan perdagangan pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. pentadbiran. Menjelaskan Melaka sebagai pusat perkembangan agama Islam 2. Bincangkan kesan dan akibat sekiranya kerajaan Melayu Melaka tidak mempunyai peraturan dan undang-undang.

16. 18.Pemerintah memeluk agama Islam . Bincangkan cara Agama Islam berkembang di Nusantara. 13. Membina jadual tentang barang dagangan dan negara asal. 15. 14.Aktiviti perniagaan yang dijalankan vii.Tun Fatimah vi.Aktiviti pedagang – pedagang Islam HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan Melaka sebagai pusat penyebaran Agama Islam CONTOH AKTIVITI 12. Pusat Perdagangan . Pusat penyebaran Islam .Hang Tuah . Membuat buku skrap bertemakan tokoh-tokoh pada zaman Kesultanan Melayu melaka.Lokasi . Berdasarkan peta Asia yang disediakan. tandakan laluan perdagangan ke Melaka. Membincangkan factor-faktor yang menyebabkan Melaka menjadi pusat perdagangan 17. 19. Melabelkan nama-nama negeri pada peta Asia Tenggara bagi menunjukkan penyebaran Agama Islam. Membuat lawatan ke Muzium Negara atau Muzium Melaka untuk mendapatkan maklumat tentang tokoh dan sumbangan mereka pada zaman Kerajaan Melayu Melaka. . Lakonkan situasi aktiviti perniagaan di pasar Melaka antara pedagang dan penduduk tempatan.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK .Penerimaan agama Islam .

19 b. Menyedari bahawa penguasaan ketua-ketua tempatan adalah lebih baik daripada penjajahan. Menulis karangan tentang asal usul nama Sabah 3. 1. Menemu bual orang sumber tentang asal usul Sabah 2. Menyedari bahawa penguasan ketuaketua tempatan adalah lebih baik daripada penjajahan.Jajahan ditadbir oleh pembesar tempatan dan dibantu oleh Ketua Suku Kaum dan Ketua Petempatan Sungai. Asal usul nama Sabah 1. Pentadbiran Sabah Aras 1 i.Kawasan dibahagi kepada beberapa jajahan .Kawasan dibahagi kepada beberapa jajahan . Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. Menyenaraikan kawasan-kawasan pentadbiran di Sabah 2. Brunei dan ketuaketua tempatan.Kawasan ini diperintah oleh wakil Sultan Brunei . Menyatakan gelaran pembesarpembesar tempatan Aras 2. Melakarkan peta dan melorekkan kawasan pentadbiran di Sabah 2. 1. Menyatakan asal usul nama Sabah Aras 2 1.18 7. Membandingkan dan membezakan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sabah. . Kawasan Pantai Timur . Kawasan Pantai Barat . Mengisahkan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sabah Aras 3 1. Membuat peta minda tentang pentadbiran di Sabah 2.2 Sejarah Awal Sabah Aras 1 a. Membandingkan dan membezakan sistem pentadbiran kawasan Pantai Timur dan kawasan Pantai Barat. membuat peta minda tentang pentadbiran di Sabah 4.Jajahan ditadbir oleh pembesar Sulu dan dibantu oleh ketua-ketua tempatan ii. 1. Membandingkan dan membezakan sistem pentadbiran kawasan Pantai Timur dan kawasan Pantai Barat. Melakarkan peta Sabah dan jalan raya serta menandakan kawasan penguasaan Sulu.

Cara hidup HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 1. Kawasan Pantai Timur . .Mengamalkan tanaman sara diri. Kawasan pendalaman dan muara sungai . Menerangkan pengaruh adat resam Brunei terhadap masyarakat di kawasan Pantai Barat. Menceritakan bagaimana Sulu dan Brunei menguasai dan mentadbir kawasan-kawasan yang mereka kuasai. Membincangkan buruk dan baiknya tentang amalan hidup tradisional mengikut kepercayaan dan adat resam masyarakat di Sabah . Menyenaraikan pekerjaan utama penduduk di kawasan Pantai Timur. mengutip mutiara dan menangkap ikan. Menyatakan hasil utama mengikut kawasan-kawasan pentadbiran.Ditadbir oleh ketua-ketua yang terdiri daripada ketua rumah panjang c. 3. Mendapatkan penerangan dari orang sumber tentang cara hidup masyarakat di Sabah dahulu dan sekarang. Berbangga dengan ciri-ciri budaya hidup tradisional yang positif Mengetahui sejarah negara kita Berbangga dengan kepelbagaian budaya dan adat resam 1.Pekerjaan utama ialah memungut hasil hutan.Kebanyakan suku kaum Melayu dan Murut beragama Islam . Mencari dan mencatat maklumat bagaimana cara hidup masyarakat di kawasan tersebut 2. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI i.Kebanyakan suku kaum Bajau dan Suluk beragama Islam serta mengamalkan budaya bercirikan Islam ii. Menerangkan kepercayaan dan adat resam masyarakat dalam sejarah awal Sabah.Masyarakat tempatan dipengaruhi adat resam Brunei 1. 5. Kawasan Pantai Barat . memburu dan memungut hasil hutan . menangkap ikan. Membandingkan dan membezakan cara hidup suku kaum antara dua kawasan di Sabah 4. Membincang dan menyenaraikan barangan yang dihasilkan di kawasan tersebut. 2. 3. Aras 2 1. 2. Aras 1.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii. pendalaman dan muara sungai. Menerangkan pekerjaan. Pantai Barat. kepercayaan dan adat resam dalam sejarah awal Sabah.

Membuat generalisasi cara hidup masyarakat tempatan di bawah penguasaan Sulu. Menceritakan asal usul nama Sarawak Aras 2. Asal usul nama Sarawak 1. bercucuk tanam.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii. Membandingkan dan membezakan cara hidup masyarakat semasa penguasaan Sulu di Pantai Timur Sabah. Pendalaman dan muara sungai. Penguasaan Brunei di Pantai Barat Sabah dan kawasan pendalaman dan muara sungai di bawah ketua-ketua tempatan 2.Kebanyakan masyarakat mengamalkan kepercayaan dan adat resam yang tersendiri dan berpegang kuat kepada peraturan dan adat HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 1. 1.3 Sejarah Awal Sarawak Aras 1 a. memburu dan mencari hasil laut. 3. Pantai Barat. Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 20 7. . Membincangkan pentadbiran Sarawak antara kawasan Pantai Timur. Menghuraikan amalan mengikut kepercayaan serta adat resam yang masih berterusan hingga hari ini. Brunei dan Ketuaketua Tempatan. Kawasan pendalaman dan muara sungai . Menemu bual orang sumber untuk mendapatkan 2. Menghubungkaitkan jenis pekerjaan dengan hasil pendapatan utama penduduk pendalaman dan muara sungai 4. .Menanam padi. Mengisahkan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sarawak. memungut hasil hutan.

Aras 2 1. Pentadbiran Sarawak Aras 1 i. Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. 2. c. ii. 1. mencari hasil laut dan berniaga. Mencari dan mencatat maklumat tentang cara hidup masyarakat di kawasan Persisiran Pantai Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. Melakar peta dan melorek kawasan pentadbiran di Sarawak. Menyenaraikan pekerjaan utama penduduk di kawasan Persisiran Pantai dan di kawasan Pendalaman. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 21 b. Kawasan Persisiran Pantai dikuasai oleh Pengeran Mahkota dibantu oleh tiga orang pembesar tempatan yang bergelar Datu Patinggi. Menceritakan bagaimana Brunei menguasai dan mentadbir kawasan yang dikuasainya. Menyenaraikan kawasan-kawasan pentadbiran di Sarawak. Cara hidup i. Membandingkan dan membezakan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sarawak. 1. Membincangkan pentadbiran Sarawak antara kawasan Pantai Timur. Kawasan Persisiran Pantai . Aras 3 1. 2. Kawasan pendalaman serta muara sungai dikuasai oleh pemimpin tempatan. Aras 1. Melakar peta Sarawak serta menandakan kawasan penguasaan Brunei dan Ketua-ketua Tempatan. Pendalaman dan muara sungai.Bercucuk tanam. . Pantai Barat. Menyatakan gelaran pembesarpembesar tempatan.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK Aras 3 HASIL PEMBELAJARAN 1. Datu Temenggung dan Datu Bandar.

Aras 2 1. Aras 3 1. Membandingkan dan membezakan cara hidup masyarakat semasa Pengusaan Brunei di kawasan Persisiran Pantai dan kawasan pendalaman di bawah Ketua-ketua Tempatan. . Iban. Menyatakan hasil utama mengikut kawasan-kawasan pentadbiran. Kenyah. Membandingkan dan membezakan cara hidup suku kaum antara dua kawasan di Sarawak. . 3.Penduduknya terdiri dari pelbagai kaum seperti kaum Bidayuh. . memungut hasil hutan. 2. kepercayaan dan adat resam dalam sejarah awal Sarawak.Mengamalkan kepercayaan dan adat resam tersendiri . UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 2. Menghubungkait jenis pekerjaan dengan hasil pendapatan utama penduduk pendalaman dan muara sungai.Bercucuk tanam. Kawasan pendalaman dan muara sungai. 3. Menerangkan pengaruh adat resam Sarawak terhadap masyarakat di kawasan Pantai Barat. Membincang dan menyenaraikan hasil barangan yang dikeluarkan di kawasan pendalaman dan muara sungai 3.Membuat generalisasi cara hidup masyarakat tempatan di bawah penguasaan Brunei dan Ketua-ketua Tempatan. Kelabit dan Penan yang mengamalkan adat resam dan kepercayaan yang tersendiri. Menerangkan kepentingan dan adat resam masyarakat dalam sejarah awal Sarawak.Orang Melayu yang beragama Islam mengamalkan budaya yang bercirikan Islam. 2. Menerangkan pekerjaan. ii.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . HASIL PEMBELAJARAN 2. memburu dan mencari hasil laut.

Penang Free School dan Maktab Perguruan Sultan Idris. nyatakan tindakan yang perlu diambil untuk mengelakkan Malaka jatuh ke tangan Portugis. bincangkan dan laporkan bagaimana penjajahan mengaut dan menggunakan kekayaan dan hasil negara ini untuk kepentingan mereka. Berdasarkan peta Malaysia. Kuasa-kuasa yang pernah menjajah kita .Portugis . . Menyedari bahawa apa juga bentuk penjajahan pastinya membawa keburukan.Perdagangan . 1.Belanda . Menceritakan peristiwa yang berkaitan dengan tempat dan binaan tinggalan penjajahan.4 Zaman Penjajahan a. Aras 1 UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 22 7.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 4. Menginsafi akan kealpaan mempertahankan negara pastinya menyebabkan kita dijajah. Aras 2 1. Binaan tinggalan . Inggeris dan Jepun. Kota Belanda dan Kota Margherita.Perluasan wilayah .Keperluan bahan mentah 1. 2. Menyenaraikan kuasa-kuasa asing yang pernah menjajah negara kita 2. Menyatakan kesan penjajahan Inggeris terhadap sosial masyarakat Malaysia. Belanda. Menghuraikan amalan mengikut kepercayaan serta adat resam yang masih berterusan hingga hari ini. Menghuraikan sebab-sebab kedatangan penjajah. Tujuan Penjajahan . 1. Kedatangan penjajah i. Andaikan anda seorang raja pada zaman Kesultanan Melaka. Aras 1 1. 23 b. 2.Penyebaran agama . Menamakan binaan tinggalan sejarah. Menyedari bahawa penjajahan membangkitkan semangat nasionalis.Bangunan seperti stadhuys. 2. . Berdasarkan rujukan daripada pelbagai sumber. Menyatakan sebab-sebab kedatangan penjajah. 3. Mengumpulkan gambar dan maklumat dari pelbagai sumber untuk membuat catatan tentang tempat dan binaan tinggalan penjajah. bincangkan kawasan atau tempat yang dijajahi Portugis.Kota dan kubu seperti A Famosa. Aras 3 Membandingkan dan membezakan tujuan kedatangan antara dua daripada empat kuasa penjajah.Inggeris .Jepun ii. Kesan penjajahan i.

. 1. Membina carta bergambar mengenai tempat dan binaan tinggalan penjajah 4. Menginsafi penderitaan hidup di bawah penjajah. Sebab Aras 1.Jepun bertindak zalim terhadap rakyat tempatan . ii. Menanamkan semangat kekitaan serta perpaduan.Jalan kereta api seperti dari Taiping ke Port Weld (Kuala Sepetang) dan Beaufort ke Jesselton (Kota Kinabalu) . .Semangat nasionalis HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1. Temu bual dengan pihak-pihak tertentu tentang pengaruh penjajah terhadap keadaan social di Malaysia. 3. Mengumpul gambar dan membincangkan cara penentangan masyarakat terhadap penjajah. . 3. .Inggeris campur tangan dalam adat istiadat orang Melayu dan agama Islam. 24 c.Masyarakat berbilang kaum . menyatakan apakah jenis penindasan Portugis terhadap penduduk tempatan di Melaka. Menjelaskan sebab-sebab penentangan masyarakat tempatan terhadap penjajahan Inggeris.Jalan raya seperti dari Kuala Lumpur ke Pelabuhan Klang (Port Swettenham). UNSUR PATRIOTISME Menyedari bahawa penjajahan memberi kesan buruk kepada sosio-budaya kita. Menonton filem bertemakan perjuangan menentang penjajah dan menjawab soalan-soalan berpandu. Sosial . Menamakan tokoh-tokoh tempatan yang menentang penjajah.Belanda mengenakan syarat-syarat perdagangan yang ketat dan tidak adil. 4. 2.Inggeris merampas hak memungut cukai daripada pembesar tempatan.Bahasa dan tulisan .MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . Menyedari bahawa penjajahan patut dihalang dan ditentang. CONTOH AKTIVITI 3. Penentangan masyarakat tempatan i. Lakonkan satu sketsa mengenai satu peristiwa penentangan pada zaman penjajahan. Membandingkan dan membezakan binaan tinggalan penjajahan Portugis dengan penjajahan Inggeris. Menyenaraikan tiga jenis kezaliman tempatan.Portugis menindas penduduk tempatan . 1. dari Johor Bahru ke Prai dan dari Singapura ke Padang Besar. 2.

Banting dan Mat Salleh. Berdasarkan cerita yang diberi. Menonton filem ‘Bukit Kepong’ untuk mendapat gambaran sebenar tentang keganasan Bintang Tiga.Pemerintahan Jepun . 3. Menyatakan tindakan yang perlu diambil sekiranya anda seorang pembesar Melaka bagi mengelakkan penjajahan Portugis. Menulis tentang peranan dan sumbangan tokoh-tokoh yang menentang penjajah.Pemberontakan .MINGGU TOPIK /SUBTOPIK ii. Menulis biodata ringkas tentang Dato’ Onn bin Jaafar. Semangat Kebangsaan. senaraikan cara penentangan terhadap penjajah. Menerangkan cara penduduk tempatan menentang penjajah. Menyatakan tokoh yang terlibat dalam penubuhan UMNO.Serangan bersenjata . Cara Aras 2 . Menyedari semua lapisan masyarakat bersatu menentang penjajah. Menyatakan peristiwa-peristiwa yang mencetuskan semangat kebangsaan. Menyatakan tujuan UMNO ditubuhkan. CONTOH AKTIVITI 4. Peristiwa-peristiwa . Mengkategorikan tokoh-tokoh yang menentang penjajah. Menanam semangat kebangsaan 1. Membincangkan peristiwaperistiwa yang mencetuskan semangat kebangsaan.5 Kemerdekaan dan Penubuhan Malaysia. 2. -Kalangan ulama seperti Tok janggut dan Haji Abdul Rahman Limbung. 5. Aras 1 1. i. 2. .Golongan istana seperti Sultan Mahmud . 25 Menyedari bahawa kita sendirilah yang sepatutnya berjuang mempertahankan hak kita.Pembunuhan residen dan pegawai Inggeris . Sharif Masahor dan Datuk Dol Said.Golongan pembesar seperti Datuk Maharajalela.Cadangan penubuhan Malayan Union . Membandingkan dan membezakan perjuangan dan cara penentangan tokoh-tokoh tempatan. 3. 2. a. . Menjelaskan kesan-kesan penjajah terhadap masyarakat kita. 3. 2.Kalangan pemimpin tempatan seperti Rentap. Tokoh Aras 3 . 1. 1.Keganasan Bintang Tiga HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Menghargai jasa mereka yang menentang penjajah. 7.Tunjuk perasaan iii.

MINGGU TOPIK /SUBTOPIK ii. http://www.my/ organisasi/sejarah. Menceritakan peristiwa-peristiwa yang membangkitkan semangat kebangsaan. Membincangkan peranan dan sumbangan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan dalam semangat kebangsaan. Kemerdekaan . . 2. Peristiwa Aras 1 i. Menghargai jasa tokoh-tokoh negara yang terlibat dalam kemerdekaan Malaysia. 5. MCA dan MIC iv. 1.Menyatupadukan orang Melayu menentang Malayan Union. Menulis peranan dan sumbangan tokoh-tokoh utama UMNO. Menjelaskan sebab-sebab penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union.Darurat . Mengumpul maklumat tokoh penting yang terlibat dalam parti UMNO. Menerangkan kepentingan tolak ansur sebagai asas pembentukan perlembagaan. Melayari laman web mengenai penubuhan UMNO dan mencatatkan peristiwa-peristiwa penting yang berkaitan. Menyenaraikan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan.Diasaskan oleh Dato’ Onn Jaafar pada 11 Mei 1946 di Istana Besar Johor Bahru. Menjelaskan peranan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan dalam memupuk semangat kebangsaan.Penubuhan Parti Perikatan 1. CONTOH AKTIVITI 4. Penubuhan UMNO . Menceritakan peristiwa penting yang berlaku sebelum merdeka. Tokoh parti-parti politik daripada UMNO. UNSUR PATRIOTISME Menghargai peranan dan sumbangan tokohtokoh persuratan dan penerbitan. Aras 2. 1. Menyenaraikan tokoh penting yang terlibat dalam penubuhan parti-parti politik utama.htm 5. 6.net. Aras 3. MCA dan MIC. 26 b. . Peranan persatuan dan penerbitan HASIL PEMBELAJARAN 4. MCA dan MIC. 1. iii. 2.UMNO. Membincangkan dan menyusun peristiwa yang berlaku ke arah kemerdekaan. 7.

.Singapura . 2. Menghargai dengan kegigihan tokoh-tokoh negara berusaha menubuhkan Malaysia. Menamakan negeri-negeri yang menganggotai pembentukan Malaysia. CONTOH AKTIVITI 2.Sarawak HASIL PEMBELAJARAN 2. Mencari maklumat tentang tujuan pembentukan Malaysia. Berdasarkan gambar bersiri. 2. 4. ceritakan tentang peristiwa-peristiwa Pengisytiharan Kemerdekaan. . Menceritakan upacara pengisytiharan kemerdekaan.Pilihan raya . 27 Aras 1 1. c.Pengumunan tentang tarikh kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu oleh Tunku Abdul Rahman di Bandar Hilir Melaka.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK . Berdasarkan audio.Perundingan dengan British.Perhimpunan raksasa di Stadium Merdeka dan upacara penyerahan perisytiharan kemerdekaan oleh Persuruhjaya British di Tanah Melayu pada pagi 31 Ogos 1957. Menyusun rentetan peristiwa penting ke arah kemerdekaan.Menurunkan bendera Union Jack dan menaikkan bendera Persekutuan Tanah Melayu pada 12. Melakonkan peristiwa-peristiwa Pengisytiharan Kemerdekaan di Melaka pada 20 Februari 1956 dan di Stadium Merdeka pada 31 Ogos 1957.Sabah . 1.00 tengah malam 30 Ogos 1957 di Padang Kelab Selangor. ceritakan tentang peristiwaperistiwa ke arah kemerdekaan. Mengumpul gambar dan maklumat dari pelbagai sumber tentang peristiwa-peristiwa ke arah kemerdekaan untuk dijadikan buku skrap. Keanggotaan . 5. Aras 2 1. Menamakan dan melabelkan negeri-negeri yang menganggotai pembentukan Malaysia dalam tahun 1963 di peta kosong. . UNSUR PATRIOTISME Menyedari peristiwa ke arah kemerdekaan menyemarakkan semangat kebangsaan. . Pengisytiharan kemerdekaan. 3. Menamakan tokoh-tokoh utama negara yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. ii.Persekutuan Tanah Melayu . Pembentukan Malaysia i.

Pemeliharaan dan pemuliharaan i. iii. senjata dan pakaian. batu bersurat dan artifak. Menamakan tempat. 4. .Tempat.Bahan bersejarah seperti dokumen. Tujuan Aras 2 . Menilai sumbangan tokoh-tokoh penting dalam penubuhan Malaysia. Mengumpul gambar pelbagai jeniswarisan sejarah dan bincangkan tentang keistimewaannya. bincangkan pendapat pihak-pihak yang menentang dan menyokong penubuhan Malaysia. 3.Menyekat pengaruh komunis .6 Warisan Sejarah Aras 1 a. Mengelaskan jenis warisan sejarah negara kita. 2. . Berdasarkan pelbagai bahan rujukan. 1.Tunku Abdul Rahman .Tun Fuad Stephans . Lawatan ke tempat-tempat yang terdapat sumber maklumat tentang tokoh-tokoh kemerdekaan Malaysia seperti Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan di Melaka dan Memorial Tunku Abdul Rahman di Kuala Lumpur.Kesenian seperti mempertahankan diri.Melepaskan Sabah dan Sarawak daripada penjajahan Inggeris.Lee Kuan Yew 7. 5. 4.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK ii. Aras 3. Menjelaskan tujuan pembentukan Malaysia. . Menamakan jenis warisan sejarah yang terdapat di negara kita. . 2. Tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. Menghargai warisan sejarah dan berusaha ke arah pemeliharaan dan pemuliharaannya. HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3. Jenis . seni ukir. bumiputera dan kaumkaum lain. seni tari. Menyatakan jenis-jenis kesenian dan adat resam yang diwarisi dalam kehidupan masyarakat kita. Lawatan sambil belajar ke tempat-tempat peninggalan bahan sejarah serta menemu bual orang sumber untuk mendapatkan maklumat. 1. Membincangkan tokoh-tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia serta peranan mereka. seni muzik.Usaha pembangunan secara kerjasama.Temenggung Jugah . bangunan dan bahan bersejarah di Malaysia. 28 1. Keseimbangan penduduk Melayu. bangunan. Menghargai warisan sejarah negara kita 1. .

Mengkaji dan merumuskan ciri-ciri sebuah bangunan diwartakan sebagai warisan sejarah. 6. 7.my/frameintroducing. CONTOH AKTIVITI 3. HASIL PEMBELAJARAN 5. 2. Membandingkan dan membezakan kesenian dan adat resam pelbagai kaum di Malaysia dari sudut sejarah. .Kawalan . 4. Menggunakan laman web untuk mendapatkan maklumat tentang usaha-usaha pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah. Mencadangkan usaha-usaha mengekalkan dan memelihara kebudayaan dan kesenian sebagai warisan negara. http://www. Menilai keberkesanan langkah pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah.pht. 8. UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan kekayaan warisan sejarah negara kita. Cara . Aras 2 1. Menyatakan keperluan warisan sejarah dikekalkan. Menyatakan cara pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah.html 5. nyatakan usaha dan tanggungjawab anda untuk memelihara dan memulihara bahan tersebut.org. Membincang dan menyenaraikan cara-cara untuk mengekalkan warisan sejarah seperti tarian kuda kepang. Membincangkan tugas dan peranan kurator muzium dalam . Aras 3 1. tarian inang dan pakaian tradisional dalam kehidupan masyarakat kita.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK dan kraf tangan.Baik pulih . Membuat laporan ringkas tentang jenis-jenis warisan sejarah yang terdapat di Malaysia.Kajian yang berterusan .Adat resam seperti adat pertabalan dan perkahwinan. 2.Pewartaan . ii. Menghasilkan folio bagi memerhatikan tindakan pihakpihak yang terlibat dalam pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah. 3. Jika anda dan keluarga anda memiliki bahan warisan sejarah.Kesedaran dan tindakan masyarakat.

3. 1. Kepelbagaian kaum .1 Penduduk a. Aras 2 1. 2. Menyatakan factor-faktor yang mempengaruhi taburan penduduk. India dan kaum lain. Murut. Menamakan kaum-kaum di Malaysia.Sederhana padat . Kepadatan penduduk .MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI usaha pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah seperti bangunan dan bahanbahan sejarah. ii. Bajau. Melayu. India.Cina. Melayu. Komposisi dan taburan i. . . Orang Asli dan keturunan lain.Penduduk di Sabah terdiri daripada Kadazan. Menghuraikan pola pertempatan penduduk. Melanau. 29 8. India dan kaum lain.Padat . Cina. 3. Kayan.Jarang 1. 2. sederhana dan jarang berdasarkan peta taburan penduduk Malaysia. Menyatakan taburan penduduk di Malaysia. Membincangkan dan menyenaraikan komposisi penduduk yang terdapat di negara kita dari pelbagai sumber. 2. 2. Aras 3 1.Penduduk Semenanjung Malaysia terdiri daripada Melayu. Membandingkan dan membincangkan kewasankawasan kepadatan penduduk di Malaysia. Cina.Penduduk di Sarawak terdiri daripada Iban. Bidayuh. Membandingkan pola pertempatan di bandar dan di luar bandar. . MASYARAKAT MALAYSIA Aras1 8. Membandingkan dan membezakan taburan penduduk di beberapa buah negeri. Mengenal pasti dan membincangkan kawasankawasan yang padat. Berbangga dan bersyukur kerana kita dilahirkan dan menjadi warganegara Malaysia. Menyatakan komposisi kaum di Malaysia. Menjelaskan kepadatan penduduk di Malaysia. Berbangga dengan keharmonian masyarakat berbilang kaum. 3.

2. 1. . UNSUR PATRIOTISME Bersyukur dengan peningkatan hidup yang berkualiti. Menerangkan faktor yang mempengaruhi penghijrahan penduduk. Menyatakan pelbagai agama dan kepercayaan rakyat Malaysia. Menyenaraikan hari kebesaran dan perayaan di negara kita.2 Agama dan kepercayaan Aras 1 a. CONTOH AKTIVITI 1. Membandingkan dan membezakan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk antara beberapa buah negeri. Menyatakan faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk.Perkahwinan iii. 1. Dasar kerajaan . Amalan dan kepercayaan ii. bincangkan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan tersebut.Pekerjaan . Hari kebesaran dan perayaan. 2.Penempatan semula HASIL PEMBELAJARAN Aras 1. Menyenaraikan dasar kerajaan yang mempengaruhi perubahan penduduk. 31 8. Merumuskan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk berdasarkan peta topografi satu kawasan penempatan padat. Menyatakan jenis-jenis agama. . 1.MINGGU 30 TOPIK / SUBTOPIK b. Kelahiran dan kematian. Aras 3 1.Pembukaan kawasan baru. Penghijrahan . 2. kepercayaan. Kepelbagaian agama dan kepercayaan. Tempat beribadat iii. Aras 2. Sumbang saran tentang kesan yang berlaku akibat penghijrahan penduduk. Berdasarkan carta atau graf yang menunjukkan perubahan bilangan penduduk di satu tempat. Hormatmenghormati antara satu sama lain tampa mengira agama dan kepercayaan. 1. 3. Faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk i. i. hari kebesaran dan perayaan di Malaysia berdasarkan pengalaman atau maklumat dari pelbagai sumber. ii.Pendidikan .

Membandingkan dan membezakan sambutan perayaan antara kaum mengikut agama dan kepercayaan. Menyatakan cara hidup masyarakat Malaysia yang mengamalkan pelbagai kebudayaan dan kesenian. Mengamalkan semangat muhibah dan harmoni semasa menyambut harihari kebesaran dan perayaan CONTOH AKTIVITI 2.mzm. 1. Makanan iv. 2.my httm://www. Menyenaraikan permainan tradisional mengikut kaum-kaum di Malaysia.3 Kebudayaan dan kesenian Aras 1 a.yahoo. 2. Menamakan pakaian tradisional masyarakat Malaysia.www. 32 8. Menceritakan pengalaman menyambut hari kebesaran dan perayaan mengikut agama dan kepercayaan masing-masing. Cara hidup i. Menyenaraikan tempat-tempat beribadat mengikut agama dan kepercayaan. Seni mempertahankan diri.sabah. Aras 2 1. Pakaian iii. Permainan ii.com/bin/ gueryo?p=permainan+tradisi&= site. 4. Menceritakan sambutan agama dan kepercayaan rakyat Malaysia.my/ bm/kenalimuziumanda/ sukantradisi.my/malaysiana/03 03pengenalan.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 3. 5. Menamakan seni mempertahankan diri. 3. .htm http://google. Membincangkan dan menyenaraikan jenis pakaian mengikut kaum. Mencari maklumat tentang cara-cara bermain sesuatu permainan.gov. 1.pnm. Muzik dan tarian v. sukan dan kebudayaan. Berbangga menjadi rakyat Malaysia yang dapat hidup bersama melalui aktiviti rekreasi. http://www. UNSUR PATRIOTISME Menghormati cara masyarakat menyambut pelbagai hari kebesaran dan perayaan.htm 2. Menyenaraikan makanan masyarakat Malaysia.pnm.

Mencadangkan usaha-usaha mengekalkan dan memelihara kebudayaan dan kesenian sebagai warisan bangsa. senaraikan nama majlis atau perjumpaan social pelbagai kaum dan bincangkan keadaan majlis tersebut. 2. Menyenaraikan cara mengeratkan perhubungan dan persaudaraan antara kaum. 33 8. Kunjung-mengunjung dikalangan pelbagai kaum. 4.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 6. 1. Menyenaraikan beberapa jenis makanan tradisional masyarakat Malaysia. 2. Mengumpul maklumat dan gambar-gambar tentang kesenian mempertahankan diri. Kegiatan social dan kebajikan. . Aras 3 1.4 Perpaduan Aras 1 a. Kegiatan gotong-royong melibatkan pelbagai kaum. Membuat buku sumber yang mengandungi maklumat tentang pelbagai jenis tarian negara untuk dijadikan bahan rujukan. Menghuraikan jenis makanan tradisional semasa perayaan pelbagai kaum. 5. Membandingkan dan membezakan adat resam yang berhubung kait dengan pelbagai aspek kesenian dikalangan rakyat Malaysia. 2. Menerangkan cara beberapa jenis permainan tradisional masyarakat Malaysia dimainkan. i. 1. Secara kumpulan. Berbangga dengan amalan keharmonian yang dihayati oleh masyarakat Malaysia 1. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3. ii. Menamakan jenis muzik dan tarian tradisional masyarakat Malaysia. Aras 2. Menyatakan agensi kerajaan dan badan sukarela yang bertanggungjawab membentu memupuk perpaduan dikalangan rakyat Malaysia.

Penyertaan pelbagai kaum dalam aktiviti permainan. Membuat ramalan jika rakyat Malaysia tidak mahu terlibat dalam sebarang aktiviti social dan kebajikan. Menghuraikan faktor-faktor yang dapat memupuk perpaduan dikalangan masyarakat kita. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 2. ii. Sumbangan masyarakat ke arah perpaduan masyarakat. 34 b. iii. Aras 2 Menyedari aktiviti rekreasi memupuk perpaduan 1. Menonton tayangan video tentang sukan rakyat dan membincangkan feadah-feadah yang diperolehi bagi memupuk perpaduan rakyat. Menyatakan cara masyarakat menyertai aktiviti permainan. Kembara 1.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii. 2. HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1. Menerangkan peranan yang dimainkan oleh badan sukarela dalam memupuk semangat perpaduan. Menyenaraikan lima jenis aktiviti sukan dalam sukan rakyat. . Sukan rakyat Tarian Aras 1 1. 2. kesenian dan rekseasi. Menyenaraikan dan membincangkan cara kokurikulum dapat memupuk semangat perpaduan dikalangan murid. 2. Menyatakan maksud sukan rakyat 2. Merancang program dan aktiviti mengukuhkan perhubungan dan setia kawan dalam masyarakat majmuk. kesenian dan rekreasi i. Aras 3 1. Mengumpulkan maklumat dari pelbagai sumber dan berbincang tentang aktiviti kebajikan social dan sumbangan masyarakat ke arah perpaduan.

Membuat rancangan mengadakan aktiviti kembara bertujuan memupuk perpaduan dikalangan masyarakat. Menyatakan pentingnya murid terlibat dalam aktiviti kokurikulum. Menyedari perlunya mematuhi undang-undang dan peraturan yang ditetapkan.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 2. Menerangkan ciri-ciri perpaduan dalam system pendidikan negara kita. Sistem pendidikan Aras 1 1. Menyatakan tujuan penggubalan undang-undang dan peraturan di Malaysia.Hak individu dan hak semua kaum Aras 1 1. 1. Menyenaraikan beberapa peraturan dan aktiviti yang boleh dijalankan di sesebuah sekolah yang muridnya terdiri daripada pelbagai kaum bagi memupuk perpaduan. i. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 35 c. 2. Mendapatkan maklumat daripada orang sumber tentang pendidikan ke arah pemupukan perpaduan. Ciri-ciri pendidikan di negara kita yang memupuk perpaduan melalui kurikulum. Peluang belajar yang sama untuk semua kaum. 1. Menghuraikan bagaimana sukan rakyat dapat memeupuk semangat perpaduan dan keharmonian dikalangan rakyat Malaysia.] d. . kokurikulum yang sama dan pakaian seragam sekolah. Menghuraikan ciri-ciri system pendidikan negara yang mengukuhkan perpaduan. Aras 2 1. Aras 3 1. Tujuan pengubalan undang-undang . ii. Bersyukur dan berbangga dengan system pendidikan negara yang mengutamakan perpaduan dan pembangunan. 2. Undang-undang dan peraturan i. Membincangkan ciri-ciri pendidikan yang dilaksanakan di negara kita berdasarkan pemerhatian dan pengamatan di sekolah.

Aras 3 1. CONTOH AKTIVITI 2. Membincang kesan dan akibat jika sesebuah negara yang penduduknya terdiri daripada pelbagai kaum tidak mempunyai peraturan dan undang-undang untuk melindungi hak sesuatu kaum. Meramalkan kesan sekiranya rakyat Malaysia tidak mematuhi undangundang dan peraturan.Keharmonian dan ketenteraman masyarakat. UNSUR PATRIOTISME Mengamalkan perlakuan yang sopan dan bertatasusila. Menyedari bahawa perpaduan menjamin kesejahteraan hidup.Displin dan tatasusila HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1. Undang-undang dan peraturan yang digubal boleh menjamin perpaduan.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful