P. 1
RPT KT THN 5

RPT KT THN 5

|Views: 197|Likes:
Published by Ahmad Sharimi

More info:

Published by: Ahmad Sharimi on Jan 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/29/2015

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5

MINGGU 1. TOPIK/ SUBTOPIK 5. MENGENAL NEGARA KITA 5.1 Lokasi a. Di Asia Tenggara i. Kedudukan Malaysia berpandukan arah mata angin Kedudukan Malaysia dngan negara-negara jiran di Asia Tenggara. ARAS 1 1.Melukis dan menamakan arah mata angin. 2. Menentukan arah kedudukan sesuatu objek atau tempat dengan menggunakan kompas. 3. Menandakan kedudukan Malaysia dalam peta Asia Tenggara 4. Menyenaraikan nama negara-negara yang berjiran dengan Malaysia. ARAS 2 1. Menerangkan lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran di Asia Tenggara mengikut arah mata angin. ARAS 3 1. Menerangkan lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran di Asia Tenggara mengikut arah mata angin dengan berpandukan peta atau glob. Bersyukur dan berbangga dengan lokasi negara kita yang strategic. 1. Menggunakan kompas untuk menentukan arah dan kedudukan sesuatu tempat atau objek mengikut mata angin. 2. Selain menggunakan kompas bincangkan cara lain yang boleh dijadikan panduan bagi menentukan arah atau kedudukan sesuatu tempat. 3. Menggunakan glob dan peta untuk mencari dan mencatat maklumat tentang lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran mengikut arah mata angin. 4. Dengan berpandukan peta atau glob, bincangkan signifikannya garisan khatulistiwa. HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI

ii.

MINGGU

TOPIK / SUBTOPIK b. Di dunia i. Kedudukan Malaysia di Benua Asia dan di dunia Aras 1.

HASIL PEMBELAJARAN

UNSUR PATRIOTISME

CONTOH AKTIVITI

1. Menamakan benua-benua yang terdapat di dunia 2. Menandakan kedudukan Malaysia di peta dunia. Aras 2. 1. Melabelkan nama benua-benua di dunia dan negara-negara di Asia Tenggara berdasarkan peta. 2. Membandingkan dan membezakan Benua Asia dengan benua-benua lain. Aras 3. 1. Membaca peta dunia dan menghubungkaitkannya dengan lokasi Malaysia.

Menyedari kepentingan negara sendiri dari segi kedudukan geografi.

1. Merujuk pelbagai sumber bagi mengumpul maklumat tentang factor kedudukan Malaysia yang strategic. 2. Membincangkan andaian sekiranya Malaysia tidak mempunyai jiran. 3. Menandakan kedudukan Malaysia di peta dunia dan menyatakan lokasinya. 4. Anda dan dua orang rakan berada di tiga tempat berasingan iaitu di Australia, Amerika Utara dan Eropah. Bincangkn arah yang akan dituju untuk kembali ke Malaysia.

2.

5.2 Negeri-negeri dalam Malaysia

a. Nama negeri, ibu
negeri dan Bandar utama. i. Negeri-negeri di Malaysia

Aras 1 1. Menyenaraikan negeri-negeri dalam Malaysia. 2. Menamakan ibu negeri dan bandar-

Berbangga dengan kepesatan pembangunan bandar-bandar di negara kita.

1. Melukis peta dan melabel negeri-negeri, ibu-ibu negeri dan bandar-bandar utama di Malaysia.

MINGGU

TOPIK / SUBTOPIK ii. Ibu-ibu negeri di Malaysia iii. Bandar utama daripada segi pentadbiran, perindustrian dan pelabuhan.

HASIL PEMBELAJARAN bandar utama dalam setiap negeri. 3. Menyatakan lokasi ibu negeri dan bandar-bandar utama bagi setiap negeri. Aras 2. 1. Menjelaskan sebab-sebab bandarbandar tertentu dipilih menjadi ibu negeri. 2. Menghuraikan cirri-ciri sesebuah ibu negeri diiktiraf sebagai Bandar raya. 3. Menerangkan fungsi Bandar utama.

UNSUR PATRIOTISME

CONTOH AKTIVITI 2. Membincangkan dan mengkelaskan Bandar-bandar utama daripada segi pentadbiran, perindustrian dan pelabuhan. 3. Membincangkan cirri-ciri utama yang menjadikan sesebuah bandar sebagai ibu negeri. 4. Melayari laman web untuk mendapatkan maklumat tentang Bandar raya – Bandar raya di Malaysia serta membuat catatan penting. http://www.perak.gov.my/

Aras 3. http://www.selangor.gov.my/ 1. Membandingkan dan membezakan beberapa buah negeri daripada segi lokasi. 2. Melakar peta Malaysia dan menendakan negeri, ibu negeri dan Bandar utama. 3 b. Lagu, bendera, jata dan lambing-lambang negeri i. Setiap negeri di Malaysia mempunyai lagu, bendera, jata dan lambing-lambang lain. ii. Penggunaan symbol tumbuhan, haiwan, gunung, Aras 1. 1. Menyenaraikan nama rasmi negernegeri di Malaysia. 2. Mengenal pasti dengan memadankan lagu, bendera, jata dan lambinglambang lain dengan negeri-negeri berkaitan. Berbangga dengan lagu, bendera, jata dan lambing negeri sendiri. 1. Merujuk berbagai sumber yang berkaitan dngan lambing-lambang negeri dan membincangkan sebab lambing-lambang itu dipilih. 2. Memadankan nama lagu negeri dengan negeri-negeri berkaitan.

4. Negeri tidak beraja . bulan. alat kebesaran dan mercu tanda. ii.Ketua Kerajaan bergelar Menteri Besar. UNSUR PATRIOTISME Menghormati lagi. Melayari laman web bagi mendapatkan maklumat tentang negeri beraja dan tidak beraja. CONTOH AKTIVITI 3. Aras 1. bintang. 3. bintang. Menjelaskan keistimewaan lambinglambang pada jata negeri. c. Berdasarkan peta negeri-negeri di Malaysia. . Menghuraikan maksud warna dan lambing yang terdapat pada bendera negeri. 2. Menyenaraikan lambinglambang yang menggunakan imej haiwan.Ketua Negeri bergelar Yang Dipertua Negeri. Melukis dan mewarnakan bendera negeri-negeri serta menghuraikan maksud warna tersebut. HASIL PEMBELAJARAN Aras 2.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK bulan. gunung. 5. Memperdengar beberapa buah lagu rasmi negeri-negeri dan membincangkan maksud lirik lagulagu tersebut. Aras 2 1. . alat kebesaran dan mercu tanda pada lambing-lambang negeri. 6. lorekkan negeri beraja dan tidak beraja dengan warna yang berbeza. 1. Menamakan negeri-negeri beraja dan tidak beraja. 1. i. Mengumpul gambar dan maklumat tentang Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan negeri. Menghormati dan mentaati Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan Negeri. jata dan lambing-lambang negeri lain. tumbuhan. Aras 3 1. Negeri beraja . Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan Negeri. Raja dan Yang Dipertuan Besar. 4.Ketua Negeri bergelar Sultan. 1. Mengkelaskan negeri-negeri yang mempunyai Menteri Besar dan Ketua Menteri. bendera. Membandingkan dan membezakan bentuk dan maksud jata dua negeri yang dipilih.

1. HASIL PEMBELAJARAN Aras 3. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI http:www.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . Mengadakan pertandingan manyanyi lagu ‘Negaraku’ antara kumpulan. pantun atau syair bertemakan Jalur Gemilang serta mempersembahkannya. warna dan lambing yang terdapat padanya. Jata Maksud setiap lambing iv. a. Berbangga dengan lambing-lambang dan mercu tanda negara. 3.sultan2002. mercu dan lambing lain. jata. Membandingkan Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan di negeri-negeri yang beraja dan negeri-negeri yang tidak beraja. i.tenet. 1. Aras 2. iii. 6.html http://www. Menyanyi lagu ‘Negeraku’ dengan betul. Menghasilkan bendera Malaysia dan membincangkan maksud jalur. Berbangga dengan corak pentadbiran negara yang sistematik.Ketua Kerajaan bergelar Ketua Menteri. Menghuraikan maksud jalur.my/fakta. Menyebut lirik Lagu Kebangsaan dengan betul Menghormati dan menghayati Lagu Kebangsaan. warna dan lambing.my/ agong.gov. Menjelaskan maksud lirik Lagu Kebangsaan. 3. Lagu. 4.com. 1. bendera. 5. Menyenaraikan lambing-lambang yang menjadi identiti negara. Melukis dan mewarna jata negara. 2. Membincangkan maksud lirik lagu ‘Negaraku’ 2. 1.htm 4. Lambang lain negeri seperti bunga raya. jata dan bunga kebangsaan dengan betul.penerangan. Mengumpul gambar dan maklumat tentang lambanglambang dan mercu tanda negara untuk dijadikan buku skrap ii.3 Identiti Negara Aras 1. warna dan lambing pada Jalur Gemilang. Lagu Kebangsaan Lirik lagu Cara menyanyi 2. Melukis dan mewarnakan bendera Malaysia. Menghormati bendera dan jata negara. Memadankan dan melengkapkan carta yang menunjukkan Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan 5&6 5. . wau bulan dan keris. Jalur Gemilang Maksud jalur. Mengarang puisi seperti sajak. 3.

Menjelaskan hierarki dalam struktur pentadbiran negara. Berbangga dengan corak pentadbiran negeri. b. anda diminta menceritakan struktur pentadbiran negeri-negeri di Malaysia. Mencari maklumat daripada pelbagai sumber untuk membina carta struktur pentadbiran di peringkat persekutuan. Aras 2. Menghuraikan lambing-lambang yang terdapat pada jata dan menyatakan maksudnya.Jabatan dan perbadanan awam di peringkat negeri dan daerah. Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian-kementerian lain. Mencari maklumat daripada pelbagai sumber tentang ketuaketua negeri dan pentadbiran diperingkat negeri di Semenanjung Malaysia. Bincangkan saluran yang betul untuk memohon pembinaan jambatan bagi kegunaan penduduk. 2. Menghargai struktur pentadbiran negara kita. Raja. Peringkat persekutuan .Semenanjung + Sultan. Memilih lima jenis mercu tanda dan memberi sebab mercu tanda tersebut dianggap sebagai identiti negara. Yang Dipertuan Besar.Jabatan-jabatan dan perbadanan awam. 4. Sebagai seorang pemandu pelancong.Duli Yang Mulia ( D. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 7. Yang Dipertua Negeri. 1. 3. . 2. Mercu tanda negara seperti Menara Kembar Petronas dan Tugu Kebangsaan. Berbangga dengan corak pentadbiran negara. Peringkat Negeri . Struktur pentadbiran negara i. . 2. 1.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK v. Menerangkan struktur pentadbiran di peringkat negeri Sarawak. HASIL PEMBELAJARAN Aras 3. 1. Menerangkan carta struktur pentadbiran peringkat Persekutuan. .M) diPertuan Agong. 3. Majlis Masyuarat Kerajaan Negeri dan Pejabat Setiausaha Aras 1 1. ii. 4. Menerangkan struktur pentadbiran peringkat negeri di Semenanjung. Menerangkan struktur pentadbiran peringkat negeri Sabah. Sabah dan Sarawak. Kabinet.Y. Menghargai struktur pentadbiran sesebuah negeri.

Membezakan struktur pentadbiran peringkat negeri antara Sabah dan Sarawak.T) Yang Dipertua Negeri. + Bahagian + Pejabat Daerah + Pejabat Daerah Kecil + Kampung HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 1.T) Yang Dipertua.Sarawak + Tuan Yang Terutama (T. + Pejabat Daerah + Kampung .Y.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK Kerajaan Negeri Aras 3 + Pejabat Daerah dan Tanah + Pejabat Penghulu + Ketua Kampung .Sabah + Tuan Yang Terutama (T.Y. Kabinet Negeri. Pejabat Setiausaha Negeri. Majlis Tertinggi. . Pejabat Setiausaha Negeri.

1. Aras 2. Perdana Menteri .MINGGU 8 TOPIK / SUBTOPIK c.M) Yang di-Pertuan Agong. 2.Ketua parti yang memenangi pilihan raya . Duli Yang Mulia (D.Dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong Aras 1 HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Menghormati dan setia kepada Raja sebagai Ketua Negara.2 Pinggir laut seperti pantai. Menanda dan melabelkan gambarajah untuk menunjukkan cirri-ciri istimewa di: 1. Menamakan Perdana Menteri mengikut tempoh perkhidmatan. 4. Ketua Negara dan Ketua Kerajaan Persekutuan. KEINDAHAN NEGARA KITA 6. 1. Berbangga dengan cirri-ciri fizikal istimewa di Malaysia. Membincangkan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri. Menyenaraikan cirri-ciri fizikal utama di Malaysia.1 Ciri-ciri fizikal yang istimewa. 3.2 Perdana Menteri dan bekas Perdana Menteri. Menyatakan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong. Membandingkan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong dengan Perdana Menteri. . Aras 3 1. 1. dan . 3. Membuat carta masa menunjukkan tempoh perkhidmatan Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri. Menyatakan cara perlantikan Perdana Menteri.Perlantikan Yang di-Pertuan Agong. Menilai kebaikan system perlantikan Yang di-Pertuan Agong secara bergilir. teluk dan tanjung.1 tanah tinggi seperti lurah.10 & 11 6. Mendapatkan gambar dan maklumat dari pelbagai sumber mengenai: 1.Perlantikan secara bergilir-gilir ii.Y. Menyenaraikan Yang di-Pertuan Agong mengikut tempoh perkhidmatan meraka. . i. CONTOH AKTIVITI 1. a. 1. 2. Bentuk muka bumi Malaysia Aras 1 1. 9 . puncak dan lereng. Menghormati Perdana Menteri sebagai pemimpin kerajaan. 1. Menghubungkaitkan kemenangan ketua parti delam pilihan raya dengan pemilihan Perdana Menteri.1 Ketua Negeri yang pernah menjadi Yang di-Pertuan Agong. 4.

gua. Delta Kelantan dan Lembah Sungai Rejang.6 sungai. 2.Kepentingan ii. Iklim Panas dan sekata lembab sepanjang tahun Julat suhu yang kecil HASIL PEMBELAJARAN 2.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK i. CONTOH AKTIVITI 1. 3. 3. dan 2.5 Pulau seperti Pulau Pinang.1 tanah tinggi. 2. Flora dan fauna . Menghuraikan pengaruh cuaca kepada penduduk di Malaysia. Sungai Rejang dan Sungai Kinabatangan. Menyanyikan lagu bertemakan keindahan alam seperti ‘Gunung Kinabalu’ . Sungai Perak.Keindahan . 3. Keistimewaan tanah tinggi. 4. sungai dan pulau . Aras 2. tasik. 3.4 pinggir laut.3 gua.5 pulau. Mengumpul gambar dan maklumat dari pelbagai sumber tentang keindahan dan keistimewaan bentuk muka bumi untuk dijadikan buku skrap. Menyedari kepentingan flora dan fauna.3 Gua seperti gua Mulu. delta dan muara. 1.Pelbagai sepsis . UNSUR PATRIOTISME Mensyukuri nikmat Tuhan Menghargai keindahan bentuk muka bumi.1 Tanah tinggi seperti Bukit Fraser dan Cameron Highlands.Malar hijau . Membezakan flora dan fauna di pelbagai habitat.4 Pinggir laut seperti Pantai Teluk Cempedak. 2. ‘Tanjung Puteri’ dan - . Menjelaskan keistimewaan hutan malar hijau di Malaysia. Mensyukuri dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. 2. Menyatakan keistimewaan yang terdapat di: 2. 4. 3.6 Sungai seperti Sungai Pahang. Menjelaskan keistimewaan iklim di Malaysia. Menyayangi tumbuhan dan hidupan lain yang terdapat dipersekitaran kita. Pantai Cahaya Bulan dan Pantai Teluk Batik. 2. 3. 3. 2.3 sungai seperti air terjun.2 Tanah pamah seperti Dataran Kedah-Perlis.7 tasik. tanah pamah. 1. Pulau Langkawi dan Pulau Tioman. 4. Menyenaraikan pusat rekreasi dan perlancongan terkenal di Malaysia. 2. Menyatakan jenis iklim di Malaysia. Menyedari dan berbangga dengan iklim negara kita. pinggir laut. Menghubungkaitkan antara ciri alam fizikal dengan keindahan negara.Habitat iii. Batu Caves dan Gua Kelam.2 tanah pamah. Aras 3. Menandakan dan menamakan ciri-ciri fizikal pada peta kosong: 3.Ciri-ciri fizikal . 3.

6. Mengkaji serta memerhati jenis tumbuhan serta hidupan yang terdapat di kawasan berhampiran sekolah. Meramalkan kesan kepada kehidupan sekiranya iklim di Malaysia berubah kepada musim sejuk bersalji.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 2. Membuat graf berdasarkan suhu harian yang telah direkodkan. indah dan istimewa untuk menghasilkan buku skrap. 9. Mengumpulkan daun-daun kering yang unik. Menghuraikan kepentingan ciri-ciri fizikal utama di Malaysia. Membincangkan ciri-ciri keistimewaan iklim khatulistiwa. majalah dan hasil kerja murid mengenai keindahan ciri-ciri fizikal. 12. Melengkapkan sudut Kajian Tempatan dengan keratan akhbar. 10. 5. . Menghasilkan karya kreatif yang menggambarkan keindahan alam. Membina ayat-ayat puitis untuk mengambarkan keistimewaan dan keindahan ciri-ciri fizikal negara kita. Menggunakan borang pengurusan grafik untuk flora dan fauna di pinggir pantai dan tanah tinggi. 4. 7. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI ‘Sungai Sarawak’. 8. 3. Menyatakan bagaimana ciri-ciri fizikal istimewa negara ini dapat memberi sumbangan kepada industri pelancongan. 11.

kaca. ukiran.2 Bangunan dan Binaan a. Membandingkan dan membezakan struktur dan pengaruh seni bina yang terdapat pada bangunan dan binaan bersejarah di Malaysia. Inggeris dan tempatan. marmar dan ubin.Lokasi .kliab. Menjelaskan keunikan sebuah istana dari segi reka bentuk. Keindahan dan keistimewaan seni bina i. ukiran dan pengaruh seni bina. Rumah ibadat . Berbangga dengan keindahan dan keistimewaan seni bina yang terdapat di Malaysia.Reka bentuk] . Bangunan bersejarah . 4.com. 2. 3. bangunan bersejarah. Istana . Melayari laman web untuk mendapatkan maklumat tentang keistimewaan dan keindahan pada bangunan dan mercu tanda.Struktur dan ukiran serta pengaruh seni bina .Teknologi . ii. Mercu tanda .Bahan seperti kayu.html http://www.Fungsi pelbagai ruang . . Bertanggungjawab mengekalkan keindahan seni bina sesebuah binaan. Menyatakan keistimewaan seni bina yang terdapat pada bangunan dan binaan di Malaysia.com/malaysian 888/ipage07.Bahan . 1. http://202.Keunikan buatan Aras 1. mengadakan perbincangan tentang bentuk. Belanda.Ukiran bermotifkan tumbuhan dan haiwan . fungsi ruang dan keunikan buatan.109. Menyatakan pengaruh asing yang terdapat pada sesuatu binaan.3/news/ Memori/MercuTanda. 2. Mencari dan mengumpul maklumat tentang keunikan bangunan dan binaan. 5.Ciri-ciri yang tersendiri iii. Aras 3 1.194. Portugis. mercu tanda dan istana serta menyatakan lokasinya. Menjelaskan keunikan yang terdapat pada rumah ibadat. bahan binaan dan ukiran yang mempengaruhi binaan tersebut berdasarkan gambar yang dipamerkan. 2. 2.MINGGU 12 & 13 TOPIK / SUBTOPIK 6. Aras 2.Pemandangan iv.htm http://geocities.Keunikan .my/ 1. Mengkaji keindahan dan keistimewaan bangunan dan binaan yang terdapat di Malaysia dari segi bentuk binaan.Pengaruh binaan seperti Islam. HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 1. Membandingkan keunikan dan keistimewaan dua buah muzium di negara kita. Menyenaraikan bangunan dan binaan yang indah serta lokasinya di negara kita. .

Pengasasan Melaka i. 9. seni bina dan bahan yang digunakan. Menerangkan Parameswara sebagai pengasas Melaka. Melukis sebuah binaan yang mempunyai reka bentuk yang unik dan menarik. pengaruh. Menceritakan peristiwa pembukaan Melaka 2. 14 7. 2. bincangkan tentang kedatangan Parameswara ke Melaka. Berdasarkan maklumat daripada pelbagai sumber. Melukis peta perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka. Menyenaraikan mercu tanda dan menandakan lokasinya pada peta Malaysia. . 7. Kedatangan Parameswara Latar belakang Parameswara 1. 8. Mengumpulkan gambar dan maklumat daripada pelbagai sumber tentang keindahan dan keistimewaan pelbagai mercu tanda. bandingkan rumah-rumah ibadat yang mempunyai keistimewaan struktur ukiran. 7. 10. Berdasarkan gambar bersiri atau gambar tunggal.0 SEJARAH NEGARA KITA Aras 1. 1.1 Kesultanan Melayu Melaka a.6. Mengadakan pertandingan melukis poster tentang keindahan mercu tanda.

Pentadbiran .com/Tokyo/ Flats/3795/parames. Menandakan dan melabelkan Perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka Aras 2.16 & 17 b. Melukis dan melabelkan carta organisasi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka. 1. 3.geocities.Raja dan Orang Besar Empat iaitu Bendahara. 1.Peristiwa pelanduk menendang anjing HASIL PEMBELAJARAN 3. http://www. Membincangkan dan menjelaskan kuasa Raja serta pembesar-pembesarnya di dalam pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka 3. Menyenaraikan tokoh-tokoh dan jawatannya pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 4.Golongan pemerintah terdiri daripada Sultan. Menjelaskan bidang kuasa Raja dan bidang kuasa Empat Orang Besar. Memberikan pendapat sebab-sebab yang mendorong Parameswara mengasaskan Melaka. Temenggung dan Penghulu Bendahari . Berpandukan peristiwa ‘pelanduk menendang anjing’ lakonkan situasi yang membawa kepada pembukaan Melaka. Membina dan membincangkan struktur pentadbiran pada zaman kesultanan Melayu Melaka 2. Susun lapis masyarakat . ii. 1. Menyedari bahawa struktur pentadbiran negara kita berasaskan kerajaan Melayu Melaka Berbangga dengan kewujudan struktur pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka. Aras 3. 1. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3. Laksamana.htm 15 . kaum kerabatnya dan pembesarAras 1.Kuasa Raja dan tugas Bendahara. Laksamana. Menjelaskan sebab-sebab Parameswara berhijrah dar Palembang ke Melaka. 2. Temenggung dan Penghulu Bendahari. Membuat lawatan ke laman web muzium atau arkib untuk mendapatkan maklumat tentang pengasasan Melaka. Kegemilangan Melaka i. Membandingkan struktur organisasi pada zaman Kesultanan Melayu Melaka dengan struktur pentadbiran negeri anda sekarang . Menjelaskan susun lapis masyarakat pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. 4.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK ii. Asal usul nama Melaka .

Penggunaan Bahasa Melayu dalam urusan perdagangan. Bandingkan hokum kanun Melaka dengan Undang-Undang Laut Melaka 8. 11. Peraturan dan undangundang. Bincangkan kesan dan akibat sekiranya kerajaan Melayu Melaka tidak mempunyai peraturan dan undang-undang. v.Golongan hamba termasuklah orang yang gagal membayar hutang iii.Pelaksanaan iv. Aras 2 1. Memadankan barang dagangan di Melaka dengan negara asal barangan tersebut di bawa. Membandingkan dan membezakan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka dengan pentadbiran negara masa kini. Bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan .Sultan Mansor Shah . 9. Membina jadual tentang tokohtokoh pada zaman Kesultanan Melayu Melaka dan sumbangan mereka Menyedari bahawa kehidupan manusia perlu dikawal oleh peraturan undangundang Berbangga dengan Bahasa Melayu yang pernah menjadi bahasa perantaraan di Nusantara Menghargai jasajasa pemimpin . Membandingkan dan membezakan golongan bangsawan dan golongan rakyat biasa.Tun Perak HASIL PEMBELAJARAN 5. Menceritakan pengislaman Sultan dan rakyat Melaka. Membincangkan peranan Bahasa Melayu sebagai bahasa Perantaraan di Melaka dan di Nusantara. . Menjelaskan Melaka sebagai pusat perkembangan agama Islam 2.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK pembesar seperti Bendahara. komunikasi dakwah dan ilmiah. Temenggung dan Penghulu Bendahari. 5. Melakarkan dan menandakan peta laluan perdagangan pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Menyenaraikan peraturan dan undang-undang pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 3. pentadbiran. Menyatakan sumbangan tokoh-tokoh pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 2. Membina pyramid susun lapis masyarakat pada zaman kesultanan Melayu Melaka 5.Parameswara . Mengumpulkan keratankeratan petikan bahasa Melayu Lama untuk dijadikan buku skrap. Aras 3 1. 10. Menyatakan peranan Bahasa Melayu pada zaman Kesultanan Melayu Melaka.Golongan rakyat terdiri daripada orang merdeka termasuklah pedagang dan buruh mahir .Sultan Mahmud Shah .Sultan Alauddin Riayat Shah . UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan system pentadbiran negara yang teratur CONTOH AKTIVITI 4. Laksamana. 4. Menghuraikan aktiviti-aktiviti pedagang di Melaka 3.Sultan Muzaffar Shah . Mencipta puisi bertemakan susun lapis masyarakat pada zaman Kerajaan Melayu Melaka 7. Tokoh . . 6.

Membincangkan factor-faktor yang menyebabkan Melaka menjadi pusat perdagangan 17. Melabelkan nama-nama negeri pada peta Asia Tenggara bagi menunjukkan penyebaran Agama Islam. 15. Berdasarkan peta Asia yang disediakan. 14. Bincangkan cara Agama Islam berkembang di Nusantara.Penerimaan agama Islam .Pemerintah memeluk agama Islam . tandakan laluan perdagangan ke Melaka. .Tun Fatimah vi. Membuat buku skrap bertemakan tokoh-tokoh pada zaman Kesultanan Melayu melaka. 16. Pusat penyebaran Islam .Aktiviti pedagang – pedagang Islam HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan Melaka sebagai pusat penyebaran Agama Islam CONTOH AKTIVITI 12.Aktiviti perniagaan yang dijalankan vii. Membuat lawatan ke Muzium Negara atau Muzium Melaka untuk mendapatkan maklumat tentang tokoh dan sumbangan mereka pada zaman Kerajaan Melayu Melaka.Hang Tuah . 18.Lokasi . 13.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . 19. Membina jadual tentang barang dagangan dan negara asal. Pusat Perdagangan . Lakonkan situasi aktiviti perniagaan di pasar Melaka antara pedagang dan penduduk tempatan.

Melakarkan peta Sabah dan jalan raya serta menandakan kawasan penguasaan Sulu. Melakarkan peta dan melorekkan kawasan pentadbiran di Sabah 2. Menyenaraikan kawasan-kawasan pentadbiran di Sabah 2. Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. Membandingkan dan membezakan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sabah. membuat peta minda tentang pentadbiran di Sabah 4. Kawasan Pantai Timur . 1.Kawasan dibahagi kepada beberapa jajahan . Menyedari bahawa penguasan ketuaketua tempatan adalah lebih baik daripada penjajahan. Menyatakan gelaran pembesarpembesar tempatan Aras 2.18 7. 1.Kawasan dibahagi kepada beberapa jajahan . Menulis karangan tentang asal usul nama Sabah 3. Pentadbiran Sabah Aras 1 i. . 19 b. Membuat peta minda tentang pentadbiran di Sabah 2. Membandingkan dan membezakan sistem pentadbiran kawasan Pantai Timur dan kawasan Pantai Barat.Kawasan ini diperintah oleh wakil Sultan Brunei .Jajahan ditadbir oleh pembesar Sulu dan dibantu oleh ketua-ketua tempatan ii. 1. Menyedari bahawa penguasaan ketua-ketua tempatan adalah lebih baik daripada penjajahan.2 Sejarah Awal Sabah Aras 1 a. Brunei dan ketuaketua tempatan. Menemu bual orang sumber tentang asal usul Sabah 2.Jajahan ditadbir oleh pembesar tempatan dan dibantu oleh Ketua Suku Kaum dan Ketua Petempatan Sungai. Asal usul nama Sabah 1. Mengisahkan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sabah Aras 3 1. Membandingkan dan membezakan sistem pentadbiran kawasan Pantai Timur dan kawasan Pantai Barat. Kawasan Pantai Barat . Menyatakan asal usul nama Sabah Aras 2 1.

Kawasan pendalaman dan muara sungai . menangkap ikan. Cara hidup HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 1. mengutip mutiara dan menangkap ikan. Menerangkan kepercayaan dan adat resam masyarakat dalam sejarah awal Sabah. Aras 2 1. 2. memburu dan memungut hasil hutan . Aras 1. Menceritakan bagaimana Sulu dan Brunei menguasai dan mentadbir kawasan-kawasan yang mereka kuasai. Membincang dan menyenaraikan barangan yang dihasilkan di kawasan tersebut.Mengamalkan tanaman sara diri. Kawasan Pantai Timur .Kebanyakan suku kaum Melayu dan Murut beragama Islam . kepercayaan dan adat resam dalam sejarah awal Sabah. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI i. pendalaman dan muara sungai. 5. Menerangkan pengaruh adat resam Brunei terhadap masyarakat di kawasan Pantai Barat. Mendapatkan penerangan dari orang sumber tentang cara hidup masyarakat di Sabah dahulu dan sekarang.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii. Mencari dan mencatat maklumat bagaimana cara hidup masyarakat di kawasan tersebut 2.Masyarakat tempatan dipengaruhi adat resam Brunei 1. Menerangkan pekerjaan. Berbangga dengan ciri-ciri budaya hidup tradisional yang positif Mengetahui sejarah negara kita Berbangga dengan kepelbagaian budaya dan adat resam 1. 2.Pekerjaan utama ialah memungut hasil hutan.Ditadbir oleh ketua-ketua yang terdiri daripada ketua rumah panjang c. Membincangkan buruk dan baiknya tentang amalan hidup tradisional mengikut kepercayaan dan adat resam masyarakat di Sabah . Membandingkan dan membezakan cara hidup suku kaum antara dua kawasan di Sabah 4.Kebanyakan suku kaum Bajau dan Suluk beragama Islam serta mengamalkan budaya bercirikan Islam ii. 3. Menyenaraikan pekerjaan utama penduduk di kawasan Pantai Timur. . 3. Pantai Barat. Menyatakan hasil utama mengikut kawasan-kawasan pentadbiran. Kawasan Pantai Barat .

1. .Menanam padi. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 20 7. Menghuraikan amalan mengikut kepercayaan serta adat resam yang masih berterusan hingga hari ini. Kawasan pendalaman dan muara sungai . Asal usul nama Sarawak 1. Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. Menceritakan asal usul nama Sarawak Aras 2. Menemu bual orang sumber untuk mendapatkan 2. Membuat generalisasi cara hidup masyarakat tempatan di bawah penguasaan Sulu. Penguasaan Brunei di Pantai Barat Sabah dan kawasan pendalaman dan muara sungai di bawah ketua-ketua tempatan 2. memungut hasil hutan. Membandingkan dan membezakan cara hidup masyarakat semasa penguasaan Sulu di Pantai Timur Sabah. bercucuk tanam. Menghubungkaitkan jenis pekerjaan dengan hasil pendapatan utama penduduk pendalaman dan muara sungai 4. Brunei dan Ketuaketua Tempatan. Mengisahkan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sarawak. Membincangkan pentadbiran Sarawak antara kawasan Pantai Timur. Pendalaman dan muara sungai.Kebanyakan masyarakat mengamalkan kepercayaan dan adat resam yang tersendiri dan berpegang kuat kepada peraturan dan adat HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 1. Pantai Barat.3 Sejarah Awal Sarawak Aras 1 a.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii. . 3. memburu dan mencari hasil laut.

Datu Temenggung dan Datu Bandar. Menceritakan bagaimana Brunei menguasai dan mentadbir kawasan yang dikuasainya. Aras 2 1. Pantai Barat. Pentadbiran Sarawak Aras 1 i. c. Mencari dan mencatat maklumat tentang cara hidup masyarakat di kawasan Persisiran Pantai Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. 2. . Melakar peta dan melorek kawasan pentadbiran di Sarawak.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK Aras 3 HASIL PEMBELAJARAN 1. Melakar peta Sarawak serta menandakan kawasan penguasaan Brunei dan Ketua-ketua Tempatan. 1. Kawasan Persisiran Pantai . Aras 3 1. Membandingkan dan membezakan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sarawak. 1. Aras 1. 2. Menyenaraikan kawasan-kawasan pentadbiran di Sarawak. Pendalaman dan muara sungai. mencari hasil laut dan berniaga. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 21 b. Membincangkan pentadbiran Sarawak antara kawasan Pantai Timur. Menyenaraikan pekerjaan utama penduduk di kawasan Persisiran Pantai dan di kawasan Pendalaman. Kawasan pendalaman serta muara sungai dikuasai oleh pemimpin tempatan. ii.Bercucuk tanam. Cara hidup i. Kawasan Persisiran Pantai dikuasai oleh Pengeran Mahkota dibantu oleh tiga orang pembesar tempatan yang bergelar Datu Patinggi. Menyatakan gelaran pembesarpembesar tempatan. Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1.

2. 3. Membincang dan menyenaraikan hasil barangan yang dikeluarkan di kawasan pendalaman dan muara sungai 3. Aras 3 1. Iban. . HASIL PEMBELAJARAN 2. Kenyah.Bercucuk tanam.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . Menerangkan kepentingan dan adat resam masyarakat dalam sejarah awal Sarawak.Orang Melayu yang beragama Islam mengamalkan budaya yang bercirikan Islam. Menyatakan hasil utama mengikut kawasan-kawasan pentadbiran. . ii. Membandingkan dan membezakan cara hidup suku kaum antara dua kawasan di Sarawak. 3. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 2. memburu dan mencari hasil laut.Membuat generalisasi cara hidup masyarakat tempatan di bawah penguasaan Brunei dan Ketua-ketua Tempatan. Kawasan pendalaman dan muara sungai. Menerangkan pengaruh adat resam Sarawak terhadap masyarakat di kawasan Pantai Barat. 2.Mengamalkan kepercayaan dan adat resam tersendiri . Aras 2 1. Kelabit dan Penan yang mengamalkan adat resam dan kepercayaan yang tersendiri. memungut hasil hutan.Penduduknya terdiri dari pelbagai kaum seperti kaum Bidayuh. kepercayaan dan adat resam dalam sejarah awal Sarawak. Menerangkan pekerjaan. Menghubungkait jenis pekerjaan dengan hasil pendapatan utama penduduk pendalaman dan muara sungai. . Membandingkan dan membezakan cara hidup masyarakat semasa Pengusaan Brunei di kawasan Persisiran Pantai dan kawasan pendalaman di bawah Ketua-ketua Tempatan.

Menghuraikan amalan mengikut kepercayaan serta adat resam yang masih berterusan hingga hari ini.Keperluan bahan mentah 1. Menyenaraikan kuasa-kuasa asing yang pernah menjajah negara kita 2. Menceritakan peristiwa yang berkaitan dengan tempat dan binaan tinggalan penjajahan.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 4. Aras 1 1. 3. Belanda. Menyatakan kesan penjajahan Inggeris terhadap sosial masyarakat Malaysia. Menyedari bahawa apa juga bentuk penjajahan pastinya membawa keburukan. Berdasarkan rujukan daripada pelbagai sumber.Jepun ii. . Aras 2 1. Menyedari bahawa penjajahan membangkitkan semangat nasionalis. .Portugis . bincangkan kawasan atau tempat yang dijajahi Portugis. 2.4 Zaman Penjajahan a. Andaikan anda seorang raja pada zaman Kesultanan Melaka. Menghuraikan sebab-sebab kedatangan penjajah. Kota Belanda dan Kota Margherita. 1. Berdasarkan peta Malaysia.Belanda . 2. Mengumpulkan gambar dan maklumat dari pelbagai sumber untuk membuat catatan tentang tempat dan binaan tinggalan penjajah.Penyebaran agama . Aras 3 Membandingkan dan membezakan tujuan kedatangan antara dua daripada empat kuasa penjajah.Inggeris .Perdagangan . 2. bincangkan dan laporkan bagaimana penjajahan mengaut dan menggunakan kekayaan dan hasil negara ini untuk kepentingan mereka. 23 b. 1. Tujuan Penjajahan . Menginsafi akan kealpaan mempertahankan negara pastinya menyebabkan kita dijajah. nyatakan tindakan yang perlu diambil untuk mengelakkan Malaka jatuh ke tangan Portugis. Menyatakan sebab-sebab kedatangan penjajah. Kedatangan penjajah i. Kesan penjajahan i. Inggeris dan Jepun.Bangunan seperti stadhuys.Perluasan wilayah .Kota dan kubu seperti A Famosa. Aras 1 UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 22 7. Kuasa-kuasa yang pernah menjajah kita . Menamakan binaan tinggalan sejarah. Penang Free School dan Maktab Perguruan Sultan Idris. Binaan tinggalan .

Jalan raya seperti dari Kuala Lumpur ke Pelabuhan Klang (Port Swettenham).Semangat nasionalis HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1.Bahasa dan tulisan . menyatakan apakah jenis penindasan Portugis terhadap penduduk tempatan di Melaka. UNSUR PATRIOTISME Menyedari bahawa penjajahan memberi kesan buruk kepada sosio-budaya kita.Belanda mengenakan syarat-syarat perdagangan yang ketat dan tidak adil. Menyenaraikan tiga jenis kezaliman tempatan. 2. Mengumpul gambar dan membincangkan cara penentangan masyarakat terhadap penjajah.Inggeris campur tangan dalam adat istiadat orang Melayu dan agama Islam. Menamakan tokoh-tokoh tempatan yang menentang penjajah. ii. Menonton filem bertemakan perjuangan menentang penjajah dan menjawab soalan-soalan berpandu. Menginsafi penderitaan hidup di bawah penjajah. Lakonkan satu sketsa mengenai satu peristiwa penentangan pada zaman penjajahan.Portugis menindas penduduk tempatan . 1. Menanamkan semangat kekitaan serta perpaduan. 3. CONTOH AKTIVITI 3. 1. 3.Masyarakat berbilang kaum . 24 c.Jalan kereta api seperti dari Taiping ke Port Weld (Kuala Sepetang) dan Beaufort ke Jesselton (Kota Kinabalu) . Sosial . 2. Penentangan masyarakat tempatan i. dari Johor Bahru ke Prai dan dari Singapura ke Padang Besar. . 4. Menjelaskan sebab-sebab penentangan masyarakat tempatan terhadap penjajahan Inggeris.Jepun bertindak zalim terhadap rakyat tempatan . Sebab Aras 1. . . Temu bual dengan pihak-pihak tertentu tentang pengaruh penjajah terhadap keadaan social di Malaysia. Membina carta bergambar mengenai tempat dan binaan tinggalan penjajah 4. . Menyedari bahawa penjajahan patut dihalang dan ditentang. Membandingkan dan membezakan binaan tinggalan penjajahan Portugis dengan penjajahan Inggeris.Inggeris merampas hak memungut cukai daripada pembesar tempatan.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK .

3.Cadangan penubuhan Malayan Union . 25 Menyedari bahawa kita sendirilah yang sepatutnya berjuang mempertahankan hak kita.Keganasan Bintang Tiga HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Menghargai jasa mereka yang menentang penjajah.Kalangan pemimpin tempatan seperti Rentap. Menyatakan tindakan yang perlu diambil sekiranya anda seorang pembesar Melaka bagi mengelakkan penjajahan Portugis. Menjelaskan kesan-kesan penjajah terhadap masyarakat kita.5 Kemerdekaan dan Penubuhan Malaysia. Aras 1 1. Menyatakan tokoh yang terlibat dalam penubuhan UMNO. senaraikan cara penentangan terhadap penjajah. Menulis biodata ringkas tentang Dato’ Onn bin Jaafar. 1. Berdasarkan cerita yang diberi. 7. Menonton filem ‘Bukit Kepong’ untuk mendapat gambaran sebenar tentang keganasan Bintang Tiga.Pemerintahan Jepun . . Membandingkan dan membezakan perjuangan dan cara penentangan tokoh-tokoh tempatan. a. Sharif Masahor dan Datuk Dol Said.Golongan pembesar seperti Datuk Maharajalela. 2. Menyatakan peristiwa-peristiwa yang mencetuskan semangat kebangsaan. Menyedari semua lapisan masyarakat bersatu menentang penjajah. 1. Cara Aras 2 .Serangan bersenjata . Membincangkan peristiwaperistiwa yang mencetuskan semangat kebangsaan. 2. Menulis tentang peranan dan sumbangan tokoh-tokoh yang menentang penjajah. 3.Pemberontakan . Banting dan Mat Salleh.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK ii.Golongan istana seperti Sultan Mahmud . 2. 3. CONTOH AKTIVITI 4. Menerangkan cara penduduk tempatan menentang penjajah.Tunjuk perasaan iii. Menyatakan tujuan UMNO ditubuhkan. Semangat Kebangsaan. Tokoh Aras 3 . . Peristiwa-peristiwa . Mengkategorikan tokoh-tokoh yang menentang penjajah. -Kalangan ulama seperti Tok janggut dan Haji Abdul Rahman Limbung. 5. i. 2. Menanam semangat kebangsaan 1.Pembunuhan residen dan pegawai Inggeris .

htm 5. Menerangkan kepentingan tolak ansur sebagai asas pembentukan perlembagaan. 5.net. UNSUR PATRIOTISME Menghargai peranan dan sumbangan tokohtokoh persuratan dan penerbitan. MCA dan MIC. Menceritakan peristiwa penting yang berlaku sebelum merdeka. Aras 3.Darurat . Membincangkan peranan dan sumbangan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan dalam semangat kebangsaan. MCA dan MIC. Peristiwa Aras 1 i. 1. 7. Menghargai jasa tokoh-tokoh negara yang terlibat dalam kemerdekaan Malaysia. Penubuhan UMNO .Menyatupadukan orang Melayu menentang Malayan Union. 6. Menjelaskan peranan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan dalam memupuk semangat kebangsaan.UMNO. 2. Menceritakan peristiwa-peristiwa yang membangkitkan semangat kebangsaan. Menyenaraikan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan. MCA dan MIC iv.Penubuhan Parti Perikatan 1.Diasaskan oleh Dato’ Onn Jaafar pada 11 Mei 1946 di Istana Besar Johor Bahru. CONTOH AKTIVITI 4. Mengumpul maklumat tokoh penting yang terlibat dalam parti UMNO. 1. Melayari laman web mengenai penubuhan UMNO dan mencatatkan peristiwa-peristiwa penting yang berkaitan. http://www.my/ organisasi/sejarah. Menjelaskan sebab-sebab penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union. . . Menyenaraikan tokoh penting yang terlibat dalam penubuhan parti-parti politik utama. iii. 26 b. Tokoh parti-parti politik daripada UMNO. Menulis peranan dan sumbangan tokoh-tokoh utama UMNO. Aras 2. 1. Membincangkan dan menyusun peristiwa yang berlaku ke arah kemerdekaan. Kemerdekaan .MINGGU TOPIK /SUBTOPIK ii. 2. Peranan persatuan dan penerbitan HASIL PEMBELAJARAN 4.

Menceritakan upacara pengisytiharan kemerdekaan.Perundingan dengan British. Aras 2 1. .Menurunkan bendera Union Jack dan menaikkan bendera Persekutuan Tanah Melayu pada 12. CONTOH AKTIVITI 2.00 tengah malam 30 Ogos 1957 di Padang Kelab Selangor. Menamakan tokoh-tokoh utama negara yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. Mengumpul gambar dan maklumat dari pelbagai sumber tentang peristiwa-peristiwa ke arah kemerdekaan untuk dijadikan buku skrap. c. 4.Singapura . Mencari maklumat tentang tujuan pembentukan Malaysia.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK . 1. . 2. ceritakan tentang peristiwaperistiwa ke arah kemerdekaan. 3.Perhimpunan raksasa di Stadium Merdeka dan upacara penyerahan perisytiharan kemerdekaan oleh Persuruhjaya British di Tanah Melayu pada pagi 31 Ogos 1957. .Sabah . ii. UNSUR PATRIOTISME Menyedari peristiwa ke arah kemerdekaan menyemarakkan semangat kebangsaan. Menghargai dengan kegigihan tokoh-tokoh negara berusaha menubuhkan Malaysia.Pengumunan tentang tarikh kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu oleh Tunku Abdul Rahman di Bandar Hilir Melaka. 2. Pembentukan Malaysia i.Persekutuan Tanah Melayu . Pengisytiharan kemerdekaan. . Berdasarkan gambar bersiri.Pilihan raya . Melakonkan peristiwa-peristiwa Pengisytiharan Kemerdekaan di Melaka pada 20 Februari 1956 dan di Stadium Merdeka pada 31 Ogos 1957. 5. Menamakan dan melabelkan negeri-negeri yang menganggotai pembentukan Malaysia dalam tahun 1963 di peta kosong. 27 Aras 1 1. Keanggotaan . Menamakan negeri-negeri yang menganggotai pembentukan Malaysia. Berdasarkan audio.Sarawak HASIL PEMBELAJARAN 2. ceritakan tentang peristiwa-peristiwa Pengisytiharan Kemerdekaan. Menyusun rentetan peristiwa penting ke arah kemerdekaan.

Lawatan sambil belajar ke tempat-tempat peninggalan bahan sejarah serta menemu bual orang sumber untuk mendapatkan maklumat. Menghargai warisan sejarah negara kita 1. 1. Menghargai warisan sejarah dan berusaha ke arah pemeliharaan dan pemuliharaannya. Tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK ii.Bahan bersejarah seperti dokumen. Mengumpul gambar pelbagai jeniswarisan sejarah dan bincangkan tentang keistimewaannya. Menamakan tempat. 2. Menamakan jenis warisan sejarah yang terdapat di negara kita.Tunku Abdul Rahman . batu bersurat dan artifak. bumiputera dan kaumkaum lain. Keseimbangan penduduk Melayu. Jenis . seni tari. bincangkan pendapat pihak-pihak yang menentang dan menyokong penubuhan Malaysia. . Menilai sumbangan tokoh-tokoh penting dalam penubuhan Malaysia.Tun Fuad Stephans . 4. Mengelaskan jenis warisan sejarah negara kita. Berdasarkan pelbagai bahan rujukan. .Kesenian seperti mempertahankan diri.Lee Kuan Yew 7. . 5.Temenggung Jugah .6 Warisan Sejarah Aras 1 a. Menyatakan jenis-jenis kesenian dan adat resam yang diwarisi dalam kehidupan masyarakat kita. 4. Tujuan Aras 2 . Pemeliharaan dan pemuliharaan i. . Membincangkan tokoh-tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia serta peranan mereka. Aras 3.Melepaskan Sabah dan Sarawak daripada penjajahan Inggeris. seni ukir. Lawatan ke tempat-tempat yang terdapat sumber maklumat tentang tokoh-tokoh kemerdekaan Malaysia seperti Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan di Melaka dan Memorial Tunku Abdul Rahman di Kuala Lumpur. senjata dan pakaian. . 28 1. seni muzik. bangunan dan bahan bersejarah di Malaysia. 3. HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3. 2.Tempat. iii. bangunan.Menyekat pengaruh komunis .Usaha pembangunan secara kerjasama. 1. Menjelaskan tujuan pembentukan Malaysia.

tarian inang dan pakaian tradisional dalam kehidupan masyarakat kita. Cara . Mencadangkan usaha-usaha mengekalkan dan memelihara kebudayaan dan kesenian sebagai warisan negara. Membincang dan menyenaraikan cara-cara untuk mengekalkan warisan sejarah seperti tarian kuda kepang. 2. 6. Jika anda dan keluarga anda memiliki bahan warisan sejarah.Kawalan .Kajian yang berterusan . Mengkaji dan merumuskan ciri-ciri sebuah bangunan diwartakan sebagai warisan sejarah.pht.Kesedaran dan tindakan masyarakat. UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan kekayaan warisan sejarah negara kita. HASIL PEMBELAJARAN 5. Membandingkan dan membezakan kesenian dan adat resam pelbagai kaum di Malaysia dari sudut sejarah. . 8. 4. Membincangkan tugas dan peranan kurator muzium dalam . Membuat laporan ringkas tentang jenis-jenis warisan sejarah yang terdapat di Malaysia. nyatakan usaha dan tanggungjawab anda untuk memelihara dan memulihara bahan tersebut. 2. Menggunakan laman web untuk mendapatkan maklumat tentang usaha-usaha pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah.Adat resam seperti adat pertabalan dan perkahwinan. Aras 2 1. Aras 3 1. Menyatakan keperluan warisan sejarah dikekalkan. Menyatakan cara pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah. 3. Menghasilkan folio bagi memerhatikan tindakan pihakpihak yang terlibat dalam pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah.Baik pulih . CONTOH AKTIVITI 3.my/frameintroducing. ii.html 5. http://www.org.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK dan kraf tangan. 7.Pewartaan . Menilai keberkesanan langkah pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah.

Penduduk di Sarawak terdiri daripada Iban. Murut. MASYARAKAT MALAYSIA Aras1 8. Menamakan kaum-kaum di Malaysia. Komposisi dan taburan i. Kepadatan penduduk . Melayu. Menyatakan taburan penduduk di Malaysia. Berbangga dengan keharmonian masyarakat berbilang kaum. Berbangga dan bersyukur kerana kita dilahirkan dan menjadi warganegara Malaysia. 29 8. Kepelbagaian kaum . Menghuraikan pola pertempatan penduduk. . Aras 2 1.Sederhana padat . Menyatakan komposisi kaum di Malaysia. . Bajau. Melayu. India dan kaum lain. Aras 3 1. sederhana dan jarang berdasarkan peta taburan penduduk Malaysia. Kayan. Orang Asli dan keturunan lain.1 Penduduk a. 2. Mengenal pasti dan membincangkan kawasankawasan yang padat. Menyatakan factor-faktor yang mempengaruhi taburan penduduk. 2. Bidayuh. Menjelaskan kepadatan penduduk di Malaysia. Cina. Membincangkan dan menyenaraikan komposisi penduduk yang terdapat di negara kita dari pelbagai sumber.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI usaha pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah seperti bangunan dan bahanbahan sejarah. Melanau.Jarang 1. India.Cina. 3.Penduduk di Sabah terdiri daripada Kadazan. Membandingkan dan membincangkan kewasankawasan kepadatan penduduk di Malaysia. Membandingkan pola pertempatan di bandar dan di luar bandar. 3. Membandingkan dan membezakan taburan penduduk di beberapa buah negeri. 2.Penduduk Semenanjung Malaysia terdiri daripada Melayu. 3. 2. . ii. India dan kaum lain. 1. Cina.Padat .

Penempatan semula HASIL PEMBELAJARAN Aras 1. 2. kepercayaan. Berdasarkan carta atau graf yang menunjukkan perubahan bilangan penduduk di satu tempat. 1. Aras 3 1. Penghijrahan . Dasar kerajaan . 1. Amalan dan kepercayaan ii. Tempat beribadat iii. 1. Merumuskan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk berdasarkan peta topografi satu kawasan penempatan padat.Perkahwinan iii. Menyenaraikan hari kebesaran dan perayaan di negara kita. 3. Membandingkan dan membezakan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk antara beberapa buah negeri. Menyenaraikan dasar kerajaan yang mempengaruhi perubahan penduduk. . Menyatakan jenis-jenis agama. Menyatakan faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk. bincangkan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan tersebut. Kelahiran dan kematian. 2. Kepelbagaian agama dan kepercayaan. Faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk i. Aras 2. Hormatmenghormati antara satu sama lain tampa mengira agama dan kepercayaan. 31 8. 2.Pendidikan . Hari kebesaran dan perayaan. Menyatakan pelbagai agama dan kepercayaan rakyat Malaysia. hari kebesaran dan perayaan di Malaysia berdasarkan pengalaman atau maklumat dari pelbagai sumber. Menerangkan faktor yang mempengaruhi penghijrahan penduduk.MINGGU 30 TOPIK / SUBTOPIK b. . UNSUR PATRIOTISME Bersyukur dengan peningkatan hidup yang berkualiti.2 Agama dan kepercayaan Aras 1 a. CONTOH AKTIVITI 1. 1.Pekerjaan . Sumbang saran tentang kesan yang berlaku akibat penghijrahan penduduk.Pembukaan kawasan baru. ii. i.

Menyenaraikan makanan masyarakat Malaysia. Muzik dan tarian v. UNSUR PATRIOTISME Menghormati cara masyarakat menyambut pelbagai hari kebesaran dan perayaan.my/ bm/kenalimuziumanda/ sukantradisi.com/bin/ gueryo?p=permainan+tradisi&= site. .mzm. 4. 5. Menamakan seni mempertahankan diri. Menyenaraikan permainan tradisional mengikut kaum-kaum di Malaysia.gov. sukan dan kebudayaan.my/malaysiana/03 03pengenalan. Mengamalkan semangat muhibah dan harmoni semasa menyambut harihari kebesaran dan perayaan CONTOH AKTIVITI 2. Mencari maklumat tentang cara-cara bermain sesuatu permainan. Menceritakan sambutan agama dan kepercayaan rakyat Malaysia. Menyenaraikan tempat-tempat beribadat mengikut agama dan kepercayaan.pnm. 2. 1. Membincangkan dan menyenaraikan jenis pakaian mengikut kaum. Menamakan pakaian tradisional masyarakat Malaysia. Berbangga menjadi rakyat Malaysia yang dapat hidup bersama melalui aktiviti rekreasi. 32 8. Makanan iv.www. Aras 2 1. Seni mempertahankan diri.3 Kebudayaan dan kesenian Aras 1 a.my httm://www.htm http://google. 3.pnm. Pakaian iii. Cara hidup i.yahoo. Menyatakan cara hidup masyarakat Malaysia yang mengamalkan pelbagai kebudayaan dan kesenian. Permainan ii. 2.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 3. http://www. 1.htm 2. Menceritakan pengalaman menyambut hari kebesaran dan perayaan mengikut agama dan kepercayaan masing-masing. Membandingkan dan membezakan sambutan perayaan antara kaum mengikut agama dan kepercayaan.sabah.

UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3. 2. senaraikan nama majlis atau perjumpaan social pelbagai kaum dan bincangkan keadaan majlis tersebut. Kunjung-mengunjung dikalangan pelbagai kaum. Menyenaraikan beberapa jenis makanan tradisional masyarakat Malaysia. Aras 2. 1. Menamakan jenis muzik dan tarian tradisional masyarakat Malaysia. Menghuraikan jenis makanan tradisional semasa perayaan pelbagai kaum. Menyenaraikan cara mengeratkan perhubungan dan persaudaraan antara kaum. .4 Perpaduan Aras 1 a. Mengumpul maklumat dan gambar-gambar tentang kesenian mempertahankan diri. Kegiatan social dan kebajikan. 2. Berbangga dengan amalan keharmonian yang dihayati oleh masyarakat Malaysia 1. ii. Secara kumpulan. Membandingkan dan membezakan adat resam yang berhubung kait dengan pelbagai aspek kesenian dikalangan rakyat Malaysia. Menyatakan agensi kerajaan dan badan sukarela yang bertanggungjawab membentu memupuk perpaduan dikalangan rakyat Malaysia. 5. Membuat buku sumber yang mengandungi maklumat tentang pelbagai jenis tarian negara untuk dijadikan bahan rujukan. 33 8. Kegiatan gotong-royong melibatkan pelbagai kaum. i. 2. 1.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 6. Menerangkan cara beberapa jenis permainan tradisional masyarakat Malaysia dimainkan. 4. Mencadangkan usaha-usaha mengekalkan dan memelihara kebudayaan dan kesenian sebagai warisan bangsa. Aras 3 1.

Sumbangan masyarakat ke arah perpaduan masyarakat. 2. Aras 3 1. Menyatakan cara masyarakat menyertai aktiviti permainan. kesenian dan rekreasi i. Menyenaraikan dan membincangkan cara kokurikulum dapat memupuk semangat perpaduan dikalangan murid. iii. Menonton tayangan video tentang sukan rakyat dan membincangkan feadah-feadah yang diperolehi bagi memupuk perpaduan rakyat. Menerangkan peranan yang dimainkan oleh badan sukarela dalam memupuk semangat perpaduan. 34 b. Mengumpulkan maklumat dari pelbagai sumber dan berbincang tentang aktiviti kebajikan social dan sumbangan masyarakat ke arah perpaduan. ii. kesenian dan rekseasi. Kembara 1. 2. Menyatakan maksud sukan rakyat 2. Sukan rakyat Tarian Aras 1 1. Merancang program dan aktiviti mengukuhkan perhubungan dan setia kawan dalam masyarakat majmuk.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii. . UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 2. HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1. Menyenaraikan lima jenis aktiviti sukan dalam sukan rakyat. Menghuraikan faktor-faktor yang dapat memupuk perpaduan dikalangan masyarakat kita. Penyertaan pelbagai kaum dalam aktiviti permainan. Membuat ramalan jika rakyat Malaysia tidak mahu terlibat dalam sebarang aktiviti social dan kebajikan. Aras 2 Menyedari aktiviti rekreasi memupuk perpaduan 1. 2.

. Menyatakan tujuan penggubalan undang-undang dan peraturan di Malaysia. Aras 3 1. 1. Menyatakan pentingnya murid terlibat dalam aktiviti kokurikulum. Menghuraikan ciri-ciri system pendidikan negara yang mengukuhkan perpaduan. 2. Menyenaraikan beberapa peraturan dan aktiviti yang boleh dijalankan di sesebuah sekolah yang muridnya terdiri daripada pelbagai kaum bagi memupuk perpaduan.Hak individu dan hak semua kaum Aras 1 1. ii. 2.] d. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 35 c. Menerangkan ciri-ciri perpaduan dalam system pendidikan negara kita. Menyedari perlunya mematuhi undang-undang dan peraturan yang ditetapkan. Peluang belajar yang sama untuk semua kaum. Mendapatkan maklumat daripada orang sumber tentang pendidikan ke arah pemupukan perpaduan. i. Sistem pendidikan Aras 1 1. Membuat rancangan mengadakan aktiviti kembara bertujuan memupuk perpaduan dikalangan masyarakat. Membincangkan ciri-ciri pendidikan yang dilaksanakan di negara kita berdasarkan pemerhatian dan pengamatan di sekolah. kokurikulum yang sama dan pakaian seragam sekolah. 1. Ciri-ciri pendidikan di negara kita yang memupuk perpaduan melalui kurikulum. Aras 2 1.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 2. Tujuan pengubalan undang-undang . Menghuraikan bagaimana sukan rakyat dapat memeupuk semangat perpaduan dan keharmonian dikalangan rakyat Malaysia. Bersyukur dan berbangga dengan system pendidikan negara yang mengutamakan perpaduan dan pembangunan. Undang-undang dan peraturan i.

CONTOH AKTIVITI 2. Meramalkan kesan sekiranya rakyat Malaysia tidak mematuhi undangundang dan peraturan. UNSUR PATRIOTISME Mengamalkan perlakuan yang sopan dan bertatasusila. Aras 3 1. Membincang kesan dan akibat jika sesebuah negara yang penduduknya terdiri daripada pelbagai kaum tidak mempunyai peraturan dan undang-undang untuk melindungi hak sesuatu kaum.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . .Displin dan tatasusila HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1. . Undang-undang dan peraturan yang digubal boleh menjamin perpaduan. Menyedari bahawa perpaduan menjamin kesejahteraan hidup.Keharmonian dan ketenteraman masyarakat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->