P. 1
RPT KT THN 5

RPT KT THN 5

|Views: 197|Likes:
Published by Ahmad Sharimi

More info:

Published by: Ahmad Sharimi on Jan 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/29/2015

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5

MINGGU 1. TOPIK/ SUBTOPIK 5. MENGENAL NEGARA KITA 5.1 Lokasi a. Di Asia Tenggara i. Kedudukan Malaysia berpandukan arah mata angin Kedudukan Malaysia dngan negara-negara jiran di Asia Tenggara. ARAS 1 1.Melukis dan menamakan arah mata angin. 2. Menentukan arah kedudukan sesuatu objek atau tempat dengan menggunakan kompas. 3. Menandakan kedudukan Malaysia dalam peta Asia Tenggara 4. Menyenaraikan nama negara-negara yang berjiran dengan Malaysia. ARAS 2 1. Menerangkan lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran di Asia Tenggara mengikut arah mata angin. ARAS 3 1. Menerangkan lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran di Asia Tenggara mengikut arah mata angin dengan berpandukan peta atau glob. Bersyukur dan berbangga dengan lokasi negara kita yang strategic. 1. Menggunakan kompas untuk menentukan arah dan kedudukan sesuatu tempat atau objek mengikut mata angin. 2. Selain menggunakan kompas bincangkan cara lain yang boleh dijadikan panduan bagi menentukan arah atau kedudukan sesuatu tempat. 3. Menggunakan glob dan peta untuk mencari dan mencatat maklumat tentang lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran mengikut arah mata angin. 4. Dengan berpandukan peta atau glob, bincangkan signifikannya garisan khatulistiwa. HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI

ii.

MINGGU

TOPIK / SUBTOPIK b. Di dunia i. Kedudukan Malaysia di Benua Asia dan di dunia Aras 1.

HASIL PEMBELAJARAN

UNSUR PATRIOTISME

CONTOH AKTIVITI

1. Menamakan benua-benua yang terdapat di dunia 2. Menandakan kedudukan Malaysia di peta dunia. Aras 2. 1. Melabelkan nama benua-benua di dunia dan negara-negara di Asia Tenggara berdasarkan peta. 2. Membandingkan dan membezakan Benua Asia dengan benua-benua lain. Aras 3. 1. Membaca peta dunia dan menghubungkaitkannya dengan lokasi Malaysia.

Menyedari kepentingan negara sendiri dari segi kedudukan geografi.

1. Merujuk pelbagai sumber bagi mengumpul maklumat tentang factor kedudukan Malaysia yang strategic. 2. Membincangkan andaian sekiranya Malaysia tidak mempunyai jiran. 3. Menandakan kedudukan Malaysia di peta dunia dan menyatakan lokasinya. 4. Anda dan dua orang rakan berada di tiga tempat berasingan iaitu di Australia, Amerika Utara dan Eropah. Bincangkn arah yang akan dituju untuk kembali ke Malaysia.

2.

5.2 Negeri-negeri dalam Malaysia

a. Nama negeri, ibu
negeri dan Bandar utama. i. Negeri-negeri di Malaysia

Aras 1 1. Menyenaraikan negeri-negeri dalam Malaysia. 2. Menamakan ibu negeri dan bandar-

Berbangga dengan kepesatan pembangunan bandar-bandar di negara kita.

1. Melukis peta dan melabel negeri-negeri, ibu-ibu negeri dan bandar-bandar utama di Malaysia.

MINGGU

TOPIK / SUBTOPIK ii. Ibu-ibu negeri di Malaysia iii. Bandar utama daripada segi pentadbiran, perindustrian dan pelabuhan.

HASIL PEMBELAJARAN bandar utama dalam setiap negeri. 3. Menyatakan lokasi ibu negeri dan bandar-bandar utama bagi setiap negeri. Aras 2. 1. Menjelaskan sebab-sebab bandarbandar tertentu dipilih menjadi ibu negeri. 2. Menghuraikan cirri-ciri sesebuah ibu negeri diiktiraf sebagai Bandar raya. 3. Menerangkan fungsi Bandar utama.

UNSUR PATRIOTISME

CONTOH AKTIVITI 2. Membincangkan dan mengkelaskan Bandar-bandar utama daripada segi pentadbiran, perindustrian dan pelabuhan. 3. Membincangkan cirri-ciri utama yang menjadikan sesebuah bandar sebagai ibu negeri. 4. Melayari laman web untuk mendapatkan maklumat tentang Bandar raya – Bandar raya di Malaysia serta membuat catatan penting. http://www.perak.gov.my/

Aras 3. http://www.selangor.gov.my/ 1. Membandingkan dan membezakan beberapa buah negeri daripada segi lokasi. 2. Melakar peta Malaysia dan menendakan negeri, ibu negeri dan Bandar utama. 3 b. Lagu, bendera, jata dan lambing-lambang negeri i. Setiap negeri di Malaysia mempunyai lagu, bendera, jata dan lambing-lambang lain. ii. Penggunaan symbol tumbuhan, haiwan, gunung, Aras 1. 1. Menyenaraikan nama rasmi negernegeri di Malaysia. 2. Mengenal pasti dengan memadankan lagu, bendera, jata dan lambinglambang lain dengan negeri-negeri berkaitan. Berbangga dengan lagu, bendera, jata dan lambing negeri sendiri. 1. Merujuk berbagai sumber yang berkaitan dngan lambing-lambang negeri dan membincangkan sebab lambing-lambang itu dipilih. 2. Memadankan nama lagu negeri dengan negeri-negeri berkaitan.

Melayari laman web bagi mendapatkan maklumat tentang negeri beraja dan tidak beraja. Melukis dan mewarnakan bendera negeri-negeri serta menghuraikan maksud warna tersebut. i. bintang. Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan Negeri. gunung. Berdasarkan peta negeri-negeri di Malaysia. CONTOH AKTIVITI 3. 3. . lorekkan negeri beraja dan tidak beraja dengan warna yang berbeza. .MINGGU TOPIK / SUBTOPIK bulan. Menjelaskan keistimewaan lambinglambang pada jata negeri. Aras 3 1. ii. Aras 1. 1. Mengumpul gambar dan maklumat tentang Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan negeri. bintang. 5. alat kebesaran dan mercu tanda. Negeri tidak beraja .Ketua Negeri bergelar Yang Dipertua Negeri. Menghuraikan maksud warna dan lambing yang terdapat pada bendera negeri. Menamakan negeri-negeri beraja dan tidak beraja.Ketua Kerajaan bergelar Menteri Besar. Raja dan Yang Dipertuan Besar. 4. Membandingkan dan membezakan bentuk dan maksud jata dua negeri yang dipilih. 2. Mengkelaskan negeri-negeri yang mempunyai Menteri Besar dan Ketua Menteri. 6.Ketua Negeri bergelar Sultan. Negeri beraja . 1. Menghormati dan mentaati Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan Negeri. c. 4. Memperdengar beberapa buah lagu rasmi negeri-negeri dan membincangkan maksud lirik lagulagu tersebut. Aras 2 1. alat kebesaran dan mercu tanda pada lambing-lambang negeri. jata dan lambing-lambang negeri lain. bendera. HASIL PEMBELAJARAN Aras 2. tumbuhan. UNSUR PATRIOTISME Menghormati lagi. Menyenaraikan lambinglambang yang menggunakan imej haiwan. 1. bulan.

tenet. warna dan lambing. bendera. Menyenaraikan lambing-lambang yang menjadi identiti negara.my/ agong. 3.Ketua Kerajaan bergelar Ketua Menteri. HASIL PEMBELAJARAN Aras 3. Menyanyi lagu ‘Negeraku’ dengan betul. jata.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . i. Menghasilkan bendera Malaysia dan membincangkan maksud jalur. Jata Maksud setiap lambing iv.gov. Berbangga dengan corak pentadbiran negara yang sistematik.sultan2002. Membandingkan Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan di negeri-negeri yang beraja dan negeri-negeri yang tidak beraja. Berbangga dengan lambing-lambang dan mercu tanda negara. Melukis dan mewarna jata negara. Menghormati bendera dan jata negara. 4. jata dan bunga kebangsaan dengan betul. a. 6. Mengarang puisi seperti sajak. warna dan lambing pada Jalur Gemilang. warna dan lambing yang terdapat padanya. Melukis dan mewarnakan bendera Malaysia. 1. 3. Lagu Kebangsaan Lirik lagu Cara menyanyi 2.com.htm 4. wau bulan dan keris. Lagu. mercu dan lambing lain. 5. 1. 2. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI http:www. Memadankan dan melengkapkan carta yang menunjukkan Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan 5&6 5. Menyebut lirik Lagu Kebangsaan dengan betul Menghormati dan menghayati Lagu Kebangsaan. . Aras 2. iii. 1. Membincangkan maksud lirik lagu ‘Negaraku’ 2.penerangan. 3. Mengumpul gambar dan maklumat tentang lambanglambang dan mercu tanda negara untuk dijadikan buku skrap ii.my/fakta. Menghuraikan maksud jalur. Mengadakan pertandingan manyanyi lagu ‘Negaraku’ antara kumpulan.html http://www. Jalur Gemilang Maksud jalur. 1. Menjelaskan maksud lirik Lagu Kebangsaan. Lambang lain negeri seperti bunga raya.3 Identiti Negara Aras 1. pantun atau syair bertemakan Jalur Gemilang serta mempersembahkannya.

Jabatan dan perbadanan awam di peringkat negeri dan daerah.Semenanjung + Sultan.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK v. Mercu tanda negara seperti Menara Kembar Petronas dan Tugu Kebangsaan. 1. . Peringkat persekutuan . 1. HASIL PEMBELAJARAN Aras 3. Struktur pentadbiran negara i. 2.Jabatan-jabatan dan perbadanan awam. 3. Kabinet. Aras 2.Duli Yang Mulia ( D. Yang Dipertuan Besar. Berbangga dengan corak pentadbiran negeri. Peringkat Negeri . Menjelaskan hierarki dalam struktur pentadbiran negara.Y. 4. anda diminta menceritakan struktur pentadbiran negeri-negeri di Malaysia. 2. Majlis Masyuarat Kerajaan Negeri dan Pejabat Setiausaha Aras 1 1. Menghargai struktur pentadbiran negara kita. Menerangkan struktur pentadbiran peringkat negeri Sabah. Sabah dan Sarawak. ii. Mencari maklumat daripada pelbagai sumber tentang ketuaketua negeri dan pentadbiran diperingkat negeri di Semenanjung Malaysia. 2. b. Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian-kementerian lain. Menerangkan struktur pentadbiran peringkat negeri di Semenanjung. Yang Dipertua Negeri. Raja. . Menerangkan carta struktur pentadbiran peringkat Persekutuan. Menerangkan struktur pentadbiran di peringkat negeri Sarawak.M) diPertuan Agong. Bincangkan saluran yang betul untuk memohon pembinaan jambatan bagi kegunaan penduduk. . Sebagai seorang pemandu pelancong. Menghargai struktur pentadbiran sesebuah negeri. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 7. Memilih lima jenis mercu tanda dan memberi sebab mercu tanda tersebut dianggap sebagai identiti negara. 1. Berbangga dengan corak pentadbiran negara. Menghuraikan lambing-lambang yang terdapat pada jata dan menyatakan maksudnya. 4. Mencari maklumat daripada pelbagai sumber untuk membina carta struktur pentadbiran di peringkat persekutuan. 3.

MINGGU TOPIK / SUBTOPIK Kerajaan Negeri Aras 3 + Pejabat Daerah dan Tanah + Pejabat Penghulu + Ketua Kampung .Y. + Bahagian + Pejabat Daerah + Pejabat Daerah Kecil + Kampung HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 1. + Pejabat Daerah + Kampung . Majlis Tertinggi. Kabinet Negeri.Sabah + Tuan Yang Terutama (T. Membezakan struktur pentadbiran peringkat negeri antara Sabah dan Sarawak. . Pejabat Setiausaha Negeri.Sarawak + Tuan Yang Terutama (T. Pejabat Setiausaha Negeri.T) Yang Dipertua Negeri.T) Yang Dipertua.Y.

. Membandingkan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong dengan Perdana Menteri.Perlantikan secara bergilir-gilir ii. Membuat carta masa menunjukkan tempoh perkhidmatan Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri. 4.Perlantikan Yang di-Pertuan Agong. Aras 2. Perdana Menteri . 3. Aras 3 1. 4. Menghormati Perdana Menteri sebagai pemimpin kerajaan. a. .2 Perdana Menteri dan bekas Perdana Menteri. CONTOH AKTIVITI 1.1 tanah tinggi seperti lurah. teluk dan tanjung. Menamakan Perdana Menteri mengikut tempoh perkhidmatan. Membincangkan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri. 1. 2.1 Ketua Negeri yang pernah menjadi Yang di-Pertuan Agong.MINGGU 8 TOPIK / SUBTOPIK c. Menghubungkaitkan kemenangan ketua parti delam pilihan raya dengan pemilihan Perdana Menteri.Y. 1. Menyatakan cara perlantikan Perdana Menteri. Menyenaraikan Yang di-Pertuan Agong mengikut tempoh perkhidmatan meraka. Bentuk muka bumi Malaysia Aras 1 1. Duli Yang Mulia (D. Menyenaraikan cirri-ciri fizikal utama di Malaysia.2 Pinggir laut seperti pantai. Mendapatkan gambar dan maklumat dari pelbagai sumber mengenai: 1. Menyatakan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong.10 & 11 6. 1. Menilai kebaikan system perlantikan Yang di-Pertuan Agong secara bergilir. 9 . 1. 2. 1.Ketua parti yang memenangi pilihan raya .1 Ciri-ciri fizikal yang istimewa. dan .M) Yang di-Pertuan Agong. Ketua Negara dan Ketua Kerajaan Persekutuan. puncak dan lereng. KEINDAHAN NEGARA KITA 6. 3. i.Dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong Aras 1 HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Menghormati dan setia kepada Raja sebagai Ketua Negara. Berbangga dengan cirri-ciri fizikal istimewa di Malaysia. Menanda dan melabelkan gambarajah untuk menunjukkan cirri-ciri istimewa di: 1.

sungai dan pulau . dan 2.Kepentingan ii. Pantai Cahaya Bulan dan Pantai Teluk Batik. Menyayangi tumbuhan dan hidupan lain yang terdapat dipersekitaran kita. 3. 4. 1. 2. delta dan muara. Mengumpul gambar dan maklumat dari pelbagai sumber tentang keindahan dan keistimewaan bentuk muka bumi untuk dijadikan buku skrap. Batu Caves dan Gua Kelam.Keindahan .7 tasik. Sungai Perak. Iklim Panas dan sekata lembab sepanjang tahun Julat suhu yang kecil HASIL PEMBELAJARAN 2.5 pulau. Menghuraikan pengaruh cuaca kepada penduduk di Malaysia. Menyatakan jenis iklim di Malaysia. 2. 3. Aras 2. CONTOH AKTIVITI 1. Keistimewaan tanah tinggi. tasik. 2. 2. 3. gua.5 Pulau seperti Pulau Pinang. ‘Tanjung Puteri’ dan - .2 tanah pamah. 4.1 tanah tinggi.6 sungai. UNSUR PATRIOTISME Mensyukuri nikmat Tuhan Menghargai keindahan bentuk muka bumi.3 gua. 3.3 sungai seperti air terjun.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK i. Menjelaskan keistimewaan iklim di Malaysia. Aras 3.Ciri-ciri fizikal .4 Pinggir laut seperti Pantai Teluk Cempedak. Sungai Rejang dan Sungai Kinabatangan. Menyenaraikan pusat rekreasi dan perlancongan terkenal di Malaysia. Menyedari kepentingan flora dan fauna.4 pinggir laut. 2. Menyanyikan lagu bertemakan keindahan alam seperti ‘Gunung Kinabalu’ . Mensyukuri dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. 2. pinggir laut. Menghubungkaitkan antara ciri alam fizikal dengan keindahan negara. Menyedari dan berbangga dengan iklim negara kita. Delta Kelantan dan Lembah Sungai Rejang. 3. Pulau Langkawi dan Pulau Tioman. Menjelaskan keistimewaan hutan malar hijau di Malaysia.2 Tanah pamah seperti Dataran Kedah-Perlis. Membezakan flora dan fauna di pelbagai habitat. Menyatakan keistimewaan yang terdapat di: 2. 3.Habitat iii. 4.Pelbagai sepsis . 3. 3. 1. tanah pamah. Menandakan dan menamakan ciri-ciri fizikal pada peta kosong: 3. 2.Malar hijau .3 Gua seperti gua Mulu.1 Tanah tinggi seperti Bukit Fraser dan Cameron Highlands.6 Sungai seperti Sungai Pahang. Flora dan fauna .

Menyatakan bagaimana ciri-ciri fizikal istimewa negara ini dapat memberi sumbangan kepada industri pelancongan. 8. Menghasilkan karya kreatif yang menggambarkan keindahan alam. . 11. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI ‘Sungai Sarawak’. Membina ayat-ayat puitis untuk mengambarkan keistimewaan dan keindahan ciri-ciri fizikal negara kita. Melengkapkan sudut Kajian Tempatan dengan keratan akhbar. majalah dan hasil kerja murid mengenai keindahan ciri-ciri fizikal. indah dan istimewa untuk menghasilkan buku skrap. Membuat graf berdasarkan suhu harian yang telah direkodkan. Membincangkan ciri-ciri keistimewaan iklim khatulistiwa. 10. Menggunakan borang pengurusan grafik untuk flora dan fauna di pinggir pantai dan tanah tinggi. Meramalkan kesan kepada kehidupan sekiranya iklim di Malaysia berubah kepada musim sejuk bersalji. 12. 9. 7. 3.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 2. 6. Menghuraikan kepentingan ciri-ciri fizikal utama di Malaysia. 4. Mengkaji serta memerhati jenis tumbuhan serta hidupan yang terdapat di kawasan berhampiran sekolah. 5. Mengumpulkan daun-daun kering yang unik.

htm http://geocities.html http://www. . Keindahan dan keistimewaan seni bina i. 1. Belanda.com/malaysian 888/ipage07. Menyatakan keistimewaan seni bina yang terdapat pada bangunan dan binaan di Malaysia.MINGGU 12 & 13 TOPIK / SUBTOPIK 6.2 Bangunan dan Binaan a. marmar dan ubin. Menjelaskan keunikan sebuah istana dari segi reka bentuk. ii. 4. Berbangga dengan keindahan dan keistimewaan seni bina yang terdapat di Malaysia. 2.Struktur dan ukiran serta pengaruh seni bina .3/news/ Memori/MercuTanda. Menyatakan pengaruh asing yang terdapat pada sesuatu binaan.Pengaruh binaan seperti Islam. HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 1.kliab.Lokasi . 5. 3.Ciri-ciri yang tersendiri iii. Menjelaskan keunikan yang terdapat pada rumah ibadat. Mencari dan mengumpul maklumat tentang keunikan bangunan dan binaan.Keunikan buatan Aras 1.Bahan seperti kayu. Portugis. Aras 3 1. .Fungsi pelbagai ruang . 2.Reka bentuk] .com. Membandingkan keunikan dan keistimewaan dua buah muzium di negara kita. mercu tanda dan istana serta menyatakan lokasinya. kaca.Pemandangan iv. mengadakan perbincangan tentang bentuk. Bertanggungjawab mengekalkan keindahan seni bina sesebuah binaan. Menyenaraikan bangunan dan binaan yang indah serta lokasinya di negara kita.194. ukiran. Mercu tanda .Bahan . 2. bahan binaan dan ukiran yang mempengaruhi binaan tersebut berdasarkan gambar yang dipamerkan. Mengkaji keindahan dan keistimewaan bangunan dan binaan yang terdapat di Malaysia dari segi bentuk binaan.Teknologi .109. 2.my/ 1. ukiran dan pengaruh seni bina.Keunikan . Istana . Melayari laman web untuk mendapatkan maklumat tentang keistimewaan dan keindahan pada bangunan dan mercu tanda. Membandingkan dan membezakan struktur dan pengaruh seni bina yang terdapat pada bangunan dan binaan bersejarah di Malaysia. Inggeris dan tempatan. fungsi ruang dan keunikan buatan.Ukiran bermotifkan tumbuhan dan haiwan . Rumah ibadat . Aras 2. bangunan bersejarah. http://202. Bangunan bersejarah .

bincangkan tentang kedatangan Parameswara ke Melaka.6.1 Kesultanan Melayu Melaka a. 9. Menyenaraikan mercu tanda dan menandakan lokasinya pada peta Malaysia. 7. seni bina dan bahan yang digunakan. Berdasarkan gambar bersiri atau gambar tunggal. . Pengasasan Melaka i. 8. 1. 14 7. Mengumpulkan gambar dan maklumat daripada pelbagai sumber tentang keindahan dan keistimewaan pelbagai mercu tanda. Melukis sebuah binaan yang mempunyai reka bentuk yang unik dan menarik. 2. bandingkan rumah-rumah ibadat yang mempunyai keistimewaan struktur ukiran.0 SEJARAH NEGARA KITA Aras 1. Mengadakan pertandingan melukis poster tentang keindahan mercu tanda. pengaruh. 10. Melukis peta perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka. Menerangkan Parameswara sebagai pengasas Melaka. Kedatangan Parameswara Latar belakang Parameswara 1. Berdasarkan maklumat daripada pelbagai sumber. Menceritakan peristiwa pembukaan Melaka 2. 7.

1.16 & 17 b. Membincangkan dan menjelaskan kuasa Raja serta pembesar-pembesarnya di dalam pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka 3. Pentadbiran .Kuasa Raja dan tugas Bendahara. Menyedari bahawa struktur pentadbiran negara kita berasaskan kerajaan Melayu Melaka Berbangga dengan kewujudan struktur pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka.Raja dan Orang Besar Empat iaitu Bendahara. ii. Membandingkan struktur organisasi pada zaman Kesultanan Melayu Melaka dengan struktur pentadbiran negeri anda sekarang . UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3. Asal usul nama Melaka . Menjelaskan bidang kuasa Raja dan bidang kuasa Empat Orang Besar. 1. Membina dan membincangkan struktur pentadbiran pada zaman kesultanan Melayu Melaka 2. Kegemilangan Melaka i. 3. Laksamana. Membuat lawatan ke laman web muzium atau arkib untuk mendapatkan maklumat tentang pengasasan Melaka. Berpandukan peristiwa ‘pelanduk menendang anjing’ lakonkan situasi yang membawa kepada pembukaan Melaka. Menandakan dan melabelkan Perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka Aras 2. kaum kerabatnya dan pembesarAras 1.geocities. Aras 3. 2.com/Tokyo/ Flats/3795/parames. Temenggung dan Penghulu Bendahari. Menjelaskan sebab-sebab Parameswara berhijrah dar Palembang ke Melaka. Temenggung dan Penghulu Bendahari .htm 15 . Menjelaskan susun lapis masyarakat pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. 1. Melukis dan melabelkan carta organisasi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka. Menyenaraikan tokoh-tokoh dan jawatannya pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 4. http://www. Laksamana.Golongan pemerintah terdiri daripada Sultan. 1. 4. Susun lapis masyarakat .MINGGU TOPIK / SUBTOPIK ii. Memberikan pendapat sebab-sebab yang mendorong Parameswara mengasaskan Melaka.Peristiwa pelanduk menendang anjing HASIL PEMBELAJARAN 3.

Parameswara . Membandingkan dan membezakan golongan bangsawan dan golongan rakyat biasa. 4. pentadbiran. Bandingkan hokum kanun Melaka dengan Undang-Undang Laut Melaka 8. 5. Laksamana.Sultan Mansor Shah . 6. Bincangkan kesan dan akibat sekiranya kerajaan Melayu Melaka tidak mempunyai peraturan dan undang-undang.Golongan rakyat terdiri daripada orang merdeka termasuklah pedagang dan buruh mahir .Golongan hamba termasuklah orang yang gagal membayar hutang iii. Mengumpulkan keratankeratan petikan bahasa Melayu Lama untuk dijadikan buku skrap. Menyatakan peranan Bahasa Melayu pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Membandingkan dan membezakan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka dengan pentadbiran negara masa kini. Peraturan dan undangundang. Mencipta puisi bertemakan susun lapis masyarakat pada zaman Kerajaan Melayu Melaka 7.Pelaksanaan iv. Aras 2 1. Menghuraikan aktiviti-aktiviti pedagang di Melaka 3. Tokoh . Bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan .Tun Perak HASIL PEMBELAJARAN 5. Membincangkan peranan Bahasa Melayu sebagai bahasa Perantaraan di Melaka dan di Nusantara.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK pembesar seperti Bendahara. Temenggung dan Penghulu Bendahari. v. Memadankan barang dagangan di Melaka dengan negara asal barangan tersebut di bawa. Menyatakan sumbangan tokoh-tokoh pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 2. Melakarkan dan menandakan peta laluan perdagangan pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. 10.Sultan Muzaffar Shah . Menjelaskan Melaka sebagai pusat perkembangan agama Islam 2. . komunikasi dakwah dan ilmiah. UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan system pentadbiran negara yang teratur CONTOH AKTIVITI 4. Menyenaraikan peraturan dan undang-undang pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 3. Menceritakan pengislaman Sultan dan rakyat Melaka. Membina pyramid susun lapis masyarakat pada zaman kesultanan Melayu Melaka 5. .Sultan Alauddin Riayat Shah . Membina jadual tentang tokohtokoh pada zaman Kesultanan Melayu Melaka dan sumbangan mereka Menyedari bahawa kehidupan manusia perlu dikawal oleh peraturan undangundang Berbangga dengan Bahasa Melayu yang pernah menjadi bahasa perantaraan di Nusantara Menghargai jasajasa pemimpin .Sultan Mahmud Shah .Penggunaan Bahasa Melayu dalam urusan perdagangan. 9. 11. Aras 3 1.

Tun Fatimah vi. Membuat lawatan ke Muzium Negara atau Muzium Melaka untuk mendapatkan maklumat tentang tokoh dan sumbangan mereka pada zaman Kerajaan Melayu Melaka. Bincangkan cara Agama Islam berkembang di Nusantara.Penerimaan agama Islam .Hang Tuah . 15.Lokasi . Membina jadual tentang barang dagangan dan negara asal. Lakonkan situasi aktiviti perniagaan di pasar Melaka antara pedagang dan penduduk tempatan. tandakan laluan perdagangan ke Melaka.Aktiviti pedagang – pedagang Islam HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan Melaka sebagai pusat penyebaran Agama Islam CONTOH AKTIVITI 12. Pusat penyebaran Islam . Berdasarkan peta Asia yang disediakan.Pemerintah memeluk agama Islam . 18. Membuat buku skrap bertemakan tokoh-tokoh pada zaman Kesultanan Melayu melaka. 13.Aktiviti perniagaan yang dijalankan vii. Pusat Perdagangan .MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . Melabelkan nama-nama negeri pada peta Asia Tenggara bagi menunjukkan penyebaran Agama Islam. Membincangkan factor-faktor yang menyebabkan Melaka menjadi pusat perdagangan 17. . 16. 19. 14.

Membandingkan dan membezakan sistem pentadbiran kawasan Pantai Timur dan kawasan Pantai Barat. Membandingkan dan membezakan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sabah. Menyatakan gelaran pembesarpembesar tempatan Aras 2. Melakarkan peta dan melorekkan kawasan pentadbiran di Sabah 2. 1. 1. Menyenaraikan kawasan-kawasan pentadbiran di Sabah 2. 19 b. Membandingkan dan membezakan sistem pentadbiran kawasan Pantai Timur dan kawasan Pantai Barat.Kawasan dibahagi kepada beberapa jajahan .Kawasan dibahagi kepada beberapa jajahan . Melakarkan peta Sabah dan jalan raya serta menandakan kawasan penguasaan Sulu. 1. Menemu bual orang sumber tentang asal usul Sabah 2. Menyatakan asal usul nama Sabah Aras 2 1. Menulis karangan tentang asal usul nama Sabah 3. Menyedari bahawa penguasan ketuaketua tempatan adalah lebih baik daripada penjajahan. . Asal usul nama Sabah 1.Kawasan ini diperintah oleh wakil Sultan Brunei . Membuat peta minda tentang pentadbiran di Sabah 2. Kawasan Pantai Timur . Mengisahkan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sabah Aras 3 1. Brunei dan ketuaketua tempatan. Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1.Jajahan ditadbir oleh pembesar Sulu dan dibantu oleh ketua-ketua tempatan ii. membuat peta minda tentang pentadbiran di Sabah 4.18 7. Kawasan Pantai Barat . Menyedari bahawa penguasaan ketua-ketua tempatan adalah lebih baik daripada penjajahan. Pentadbiran Sabah Aras 1 i.2 Sejarah Awal Sabah Aras 1 a.Jajahan ditadbir oleh pembesar tempatan dan dibantu oleh Ketua Suku Kaum dan Ketua Petempatan Sungai.

. Mencari dan mencatat maklumat bagaimana cara hidup masyarakat di kawasan tersebut 2. Menerangkan kepercayaan dan adat resam masyarakat dalam sejarah awal Sabah. Menerangkan pekerjaan. Membincangkan buruk dan baiknya tentang amalan hidup tradisional mengikut kepercayaan dan adat resam masyarakat di Sabah .Masyarakat tempatan dipengaruhi adat resam Brunei 1.Kebanyakan suku kaum Melayu dan Murut beragama Islam . Aras 2 1. Membincang dan menyenaraikan barangan yang dihasilkan di kawasan tersebut. Pantai Barat. Kawasan Pantai Timur . 2. Menerangkan pengaruh adat resam Brunei terhadap masyarakat di kawasan Pantai Barat. memburu dan memungut hasil hutan . pendalaman dan muara sungai. Berbangga dengan ciri-ciri budaya hidup tradisional yang positif Mengetahui sejarah negara kita Berbangga dengan kepelbagaian budaya dan adat resam 1.Mengamalkan tanaman sara diri. 3. Kawasan Pantai Barat . Membandingkan dan membezakan cara hidup suku kaum antara dua kawasan di Sabah 4. Menyenaraikan pekerjaan utama penduduk di kawasan Pantai Timur. 3. Menceritakan bagaimana Sulu dan Brunei menguasai dan mentadbir kawasan-kawasan yang mereka kuasai. menangkap ikan. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI i. 2.Kebanyakan suku kaum Bajau dan Suluk beragama Islam serta mengamalkan budaya bercirikan Islam ii. Menyatakan hasil utama mengikut kawasan-kawasan pentadbiran. Cara hidup HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 1.Ditadbir oleh ketua-ketua yang terdiri daripada ketua rumah panjang c. kepercayaan dan adat resam dalam sejarah awal Sabah. mengutip mutiara dan menangkap ikan. 5. Aras 1. Mendapatkan penerangan dari orang sumber tentang cara hidup masyarakat di Sabah dahulu dan sekarang.Pekerjaan utama ialah memungut hasil hutan. Kawasan pendalaman dan muara sungai .MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii.

Brunei dan Ketuaketua Tempatan. 1. Pantai Barat. bercucuk tanam. . memungut hasil hutan. Mengisahkan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sarawak.3 Sejarah Awal Sarawak Aras 1 a. Menceritakan asal usul nama Sarawak Aras 2. Asal usul nama Sarawak 1. Membandingkan dan membezakan cara hidup masyarakat semasa penguasaan Sulu di Pantai Timur Sabah. Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. Membuat generalisasi cara hidup masyarakat tempatan di bawah penguasaan Sulu. Menghuraikan amalan mengikut kepercayaan serta adat resam yang masih berterusan hingga hari ini. Pendalaman dan muara sungai. .Menanam padi. Penguasaan Brunei di Pantai Barat Sabah dan kawasan pendalaman dan muara sungai di bawah ketua-ketua tempatan 2. 3. Membincangkan pentadbiran Sarawak antara kawasan Pantai Timur. memburu dan mencari hasil laut. Menghubungkaitkan jenis pekerjaan dengan hasil pendapatan utama penduduk pendalaman dan muara sungai 4. Kawasan pendalaman dan muara sungai . UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 20 7.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii.Kebanyakan masyarakat mengamalkan kepercayaan dan adat resam yang tersendiri dan berpegang kuat kepada peraturan dan adat HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 1. Menemu bual orang sumber untuk mendapatkan 2.

Membandingkan dan membezakan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sarawak. ii. Mencari dan mencatat maklumat tentang cara hidup masyarakat di kawasan Persisiran Pantai Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. mencari hasil laut dan berniaga. Aras 1. Aras 3 1. Pentadbiran Sarawak Aras 1 i. 2.Bercucuk tanam.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK Aras 3 HASIL PEMBELAJARAN 1. Pantai Barat. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 21 b. Kawasan Persisiran Pantai dikuasai oleh Pengeran Mahkota dibantu oleh tiga orang pembesar tempatan yang bergelar Datu Patinggi. Melakar peta dan melorek kawasan pentadbiran di Sarawak. Pendalaman dan muara sungai. Aras 2 1. . Menyatakan gelaran pembesarpembesar tempatan. Datu Temenggung dan Datu Bandar. Menceritakan bagaimana Brunei menguasai dan mentadbir kawasan yang dikuasainya. 2. Menyenaraikan pekerjaan utama penduduk di kawasan Persisiran Pantai dan di kawasan Pendalaman. Membincangkan pentadbiran Sarawak antara kawasan Pantai Timur. Kawasan pendalaman serta muara sungai dikuasai oleh pemimpin tempatan. 1. Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. Melakar peta Sarawak serta menandakan kawasan penguasaan Brunei dan Ketua-ketua Tempatan. Menyenaraikan kawasan-kawasan pentadbiran di Sarawak. 1. Kawasan Persisiran Pantai . c. Cara hidup i.

3.Bercucuk tanam. ii. . memburu dan mencari hasil laut. 2. 2.Mengamalkan kepercayaan dan adat resam tersendiri . memungut hasil hutan. Menerangkan pekerjaan. Aras 2 1. Kenyah.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . Iban. . Menghubungkait jenis pekerjaan dengan hasil pendapatan utama penduduk pendalaman dan muara sungai.Orang Melayu yang beragama Islam mengamalkan budaya yang bercirikan Islam. . HASIL PEMBELAJARAN 2. Menerangkan kepentingan dan adat resam masyarakat dalam sejarah awal Sarawak. Menerangkan pengaruh adat resam Sarawak terhadap masyarakat di kawasan Pantai Barat.Penduduknya terdiri dari pelbagai kaum seperti kaum Bidayuh. Kelabit dan Penan yang mengamalkan adat resam dan kepercayaan yang tersendiri. 3. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 2. Kawasan pendalaman dan muara sungai. Aras 3 1. Membincang dan menyenaraikan hasil barangan yang dikeluarkan di kawasan pendalaman dan muara sungai 3. kepercayaan dan adat resam dalam sejarah awal Sarawak. Membandingkan dan membezakan cara hidup suku kaum antara dua kawasan di Sarawak.Membuat generalisasi cara hidup masyarakat tempatan di bawah penguasaan Brunei dan Ketua-ketua Tempatan. Menyatakan hasil utama mengikut kawasan-kawasan pentadbiran. Membandingkan dan membezakan cara hidup masyarakat semasa Pengusaan Brunei di kawasan Persisiran Pantai dan kawasan pendalaman di bawah Ketua-ketua Tempatan.

. 23 b. Menyenaraikan kuasa-kuasa asing yang pernah menjajah negara kita 2. Inggeris dan Jepun. Menyatakan kesan penjajahan Inggeris terhadap sosial masyarakat Malaysia. Binaan tinggalan .Penyebaran agama . Berdasarkan rujukan daripada pelbagai sumber. Menyedari bahawa penjajahan membangkitkan semangat nasionalis. bincangkan kawasan atau tempat yang dijajahi Portugis. 2. Penang Free School dan Maktab Perguruan Sultan Idris. Aras 2 1. Menamakan binaan tinggalan sejarah.Portugis .MINGGU TOPIK /SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 4. Aras 1 UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 22 7. Menginsafi akan kealpaan mempertahankan negara pastinya menyebabkan kita dijajah. Menghuraikan amalan mengikut kepercayaan serta adat resam yang masih berterusan hingga hari ini. Mengumpulkan gambar dan maklumat dari pelbagai sumber untuk membuat catatan tentang tempat dan binaan tinggalan penjajah. Kedatangan penjajah i. 2.Perdagangan . Tujuan Penjajahan . .Jepun ii.Bangunan seperti stadhuys.4 Zaman Penjajahan a.Inggeris .Kota dan kubu seperti A Famosa. Andaikan anda seorang raja pada zaman Kesultanan Melaka. 2. 3. Menyatakan sebab-sebab kedatangan penjajah. bincangkan dan laporkan bagaimana penjajahan mengaut dan menggunakan kekayaan dan hasil negara ini untuk kepentingan mereka. 1. Menceritakan peristiwa yang berkaitan dengan tempat dan binaan tinggalan penjajahan.Belanda . Belanda.Keperluan bahan mentah 1.Perluasan wilayah . Kuasa-kuasa yang pernah menjajah kita . Aras 3 Membandingkan dan membezakan tujuan kedatangan antara dua daripada empat kuasa penjajah. Kesan penjajahan i. Menyedari bahawa apa juga bentuk penjajahan pastinya membawa keburukan. Kota Belanda dan Kota Margherita. 1. Aras 1 1. nyatakan tindakan yang perlu diambil untuk mengelakkan Malaka jatuh ke tangan Portugis. Berdasarkan peta Malaysia. Menghuraikan sebab-sebab kedatangan penjajah.

UNSUR PATRIOTISME Menyedari bahawa penjajahan memberi kesan buruk kepada sosio-budaya kita. 3. CONTOH AKTIVITI 3. . Menonton filem bertemakan perjuangan menentang penjajah dan menjawab soalan-soalan berpandu. Membandingkan dan membezakan binaan tinggalan penjajahan Portugis dengan penjajahan Inggeris.Portugis menindas penduduk tempatan .MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . 2.Bahasa dan tulisan . Menyenaraikan tiga jenis kezaliman tempatan.Jepun bertindak zalim terhadap rakyat tempatan .Inggeris campur tangan dalam adat istiadat orang Melayu dan agama Islam. 3. .Jalan kereta api seperti dari Taiping ke Port Weld (Kuala Sepetang) dan Beaufort ke Jesselton (Kota Kinabalu) . 1. Menginsafi penderitaan hidup di bawah penjajah. menyatakan apakah jenis penindasan Portugis terhadap penduduk tempatan di Melaka. Menyedari bahawa penjajahan patut dihalang dan ditentang. Menjelaskan sebab-sebab penentangan masyarakat tempatan terhadap penjajahan Inggeris. Mengumpul gambar dan membincangkan cara penentangan masyarakat terhadap penjajah. Membina carta bergambar mengenai tempat dan binaan tinggalan penjajah 4.Inggeris merampas hak memungut cukai daripada pembesar tempatan. . dari Johor Bahru ke Prai dan dari Singapura ke Padang Besar. . Menamakan tokoh-tokoh tempatan yang menentang penjajah. Penentangan masyarakat tempatan i. ii. Sosial .Semangat nasionalis HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1. 24 c.Belanda mengenakan syarat-syarat perdagangan yang ketat dan tidak adil. Sebab Aras 1. Lakonkan satu sketsa mengenai satu peristiwa penentangan pada zaman penjajahan. Temu bual dengan pihak-pihak tertentu tentang pengaruh penjajah terhadap keadaan social di Malaysia.Masyarakat berbilang kaum . 2. Menanamkan semangat kekitaan serta perpaduan. 1.Jalan raya seperti dari Kuala Lumpur ke Pelabuhan Klang (Port Swettenham). 4.

Tokoh Aras 3 . Menyatakan tujuan UMNO ditubuhkan. 2. Sharif Masahor dan Datuk Dol Said.Pemerintahan Jepun .Kalangan pemimpin tempatan seperti Rentap.Golongan pembesar seperti Datuk Maharajalela. 2. 1.Pemberontakan .5 Kemerdekaan dan Penubuhan Malaysia. CONTOH AKTIVITI 4.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK ii. Menyedari semua lapisan masyarakat bersatu menentang penjajah. 7. Berdasarkan cerita yang diberi. a. 3. Menanam semangat kebangsaan 1. Menyatakan tindakan yang perlu diambil sekiranya anda seorang pembesar Melaka bagi mengelakkan penjajahan Portugis.Serangan bersenjata .Pembunuhan residen dan pegawai Inggeris . Peristiwa-peristiwa . Menulis biodata ringkas tentang Dato’ Onn bin Jaafar. 1. Menyatakan peristiwa-peristiwa yang mencetuskan semangat kebangsaan.Keganasan Bintang Tiga HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Menghargai jasa mereka yang menentang penjajah. -Kalangan ulama seperti Tok janggut dan Haji Abdul Rahman Limbung. 3. 2. senaraikan cara penentangan terhadap penjajah. 3.Golongan istana seperti Sultan Mahmud . Menonton filem ‘Bukit Kepong’ untuk mendapat gambaran sebenar tentang keganasan Bintang Tiga. Cara Aras 2 . Semangat Kebangsaan. . i. Membincangkan peristiwaperistiwa yang mencetuskan semangat kebangsaan. 25 Menyedari bahawa kita sendirilah yang sepatutnya berjuang mempertahankan hak kita. Menjelaskan kesan-kesan penjajah terhadap masyarakat kita.Cadangan penubuhan Malayan Union . 5.Tunjuk perasaan iii. Membandingkan dan membezakan perjuangan dan cara penentangan tokoh-tokoh tempatan. Banting dan Mat Salleh. 2. Menyatakan tokoh yang terlibat dalam penubuhan UMNO. Menerangkan cara penduduk tempatan menentang penjajah. Aras 1 1. . Mengkategorikan tokoh-tokoh yang menentang penjajah. Menulis tentang peranan dan sumbangan tokoh-tokoh yang menentang penjajah.

Menceritakan peristiwa-peristiwa yang membangkitkan semangat kebangsaan. Membincangkan dan menyusun peristiwa yang berlaku ke arah kemerdekaan. MCA dan MIC. Menceritakan peristiwa penting yang berlaku sebelum merdeka. Menjelaskan sebab-sebab penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union. iii. 2. UNSUR PATRIOTISME Menghargai peranan dan sumbangan tokohtokoh persuratan dan penerbitan. Menyenaraikan tokoh penting yang terlibat dalam penubuhan parti-parti politik utama. 6. Kemerdekaan . Peranan persatuan dan penerbitan HASIL PEMBELAJARAN 4.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK ii.Darurat . Menyenaraikan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan. Mengumpul maklumat tokoh penting yang terlibat dalam parti UMNO.htm 5. . Menulis peranan dan sumbangan tokoh-tokoh utama UMNO. CONTOH AKTIVITI 4.my/ organisasi/sejarah. Menghargai jasa tokoh-tokoh negara yang terlibat dalam kemerdekaan Malaysia. 1. 2. Aras 2. 26 b. 7. Menerangkan kepentingan tolak ansur sebagai asas pembentukan perlembagaan.UMNO. MCA dan MIC iv.net. Membincangkan peranan dan sumbangan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan dalam semangat kebangsaan.Penubuhan Parti Perikatan 1. Tokoh parti-parti politik daripada UMNO. Penubuhan UMNO . 1. Melayari laman web mengenai penubuhan UMNO dan mencatatkan peristiwa-peristiwa penting yang berkaitan. 1. . http://www.Menyatupadukan orang Melayu menentang Malayan Union. Peristiwa Aras 1 i. MCA dan MIC. Aras 3. Menjelaskan peranan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan dalam memupuk semangat kebangsaan.Diasaskan oleh Dato’ Onn Jaafar pada 11 Mei 1946 di Istana Besar Johor Bahru. 5.

Menceritakan upacara pengisytiharan kemerdekaan. Pengisytiharan kemerdekaan. Keanggotaan . ceritakan tentang peristiwaperistiwa ke arah kemerdekaan. 1. .00 tengah malam 30 Ogos 1957 di Padang Kelab Selangor.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK . Menyusun rentetan peristiwa penting ke arah kemerdekaan. UNSUR PATRIOTISME Menyedari peristiwa ke arah kemerdekaan menyemarakkan semangat kebangsaan. ceritakan tentang peristiwa-peristiwa Pengisytiharan Kemerdekaan.Persekutuan Tanah Melayu . Melakonkan peristiwa-peristiwa Pengisytiharan Kemerdekaan di Melaka pada 20 Februari 1956 dan di Stadium Merdeka pada 31 Ogos 1957. Berdasarkan audio. Menamakan negeri-negeri yang menganggotai pembentukan Malaysia.Pilihan raya . 5. Aras 2 1. CONTOH AKTIVITI 2.Pengumunan tentang tarikh kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu oleh Tunku Abdul Rahman di Bandar Hilir Melaka. . 2.Perhimpunan raksasa di Stadium Merdeka dan upacara penyerahan perisytiharan kemerdekaan oleh Persuruhjaya British di Tanah Melayu pada pagi 31 Ogos 1957. Mengumpul gambar dan maklumat dari pelbagai sumber tentang peristiwa-peristiwa ke arah kemerdekaan untuk dijadikan buku skrap. .Perundingan dengan British.Menurunkan bendera Union Jack dan menaikkan bendera Persekutuan Tanah Melayu pada 12. 27 Aras 1 1. Menamakan dan melabelkan negeri-negeri yang menganggotai pembentukan Malaysia dalam tahun 1963 di peta kosong. . c.Sarawak HASIL PEMBELAJARAN 2. Berdasarkan gambar bersiri. Pembentukan Malaysia i. 3. ii.Sabah . Menghargai dengan kegigihan tokoh-tokoh negara berusaha menubuhkan Malaysia. Mencari maklumat tentang tujuan pembentukan Malaysia. 2. Menamakan tokoh-tokoh utama negara yang terlibat dalam pembentukan Malaysia.Singapura . 4.

2. Menilai sumbangan tokoh-tokoh penting dalam penubuhan Malaysia. HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3. Aras 3. Berdasarkan pelbagai bahan rujukan. Keseimbangan penduduk Melayu. . Menyatakan jenis-jenis kesenian dan adat resam yang diwarisi dalam kehidupan masyarakat kita. bincangkan pendapat pihak-pihak yang menentang dan menyokong penubuhan Malaysia.Melepaskan Sabah dan Sarawak daripada penjajahan Inggeris. bangunan dan bahan bersejarah di Malaysia. .Kesenian seperti mempertahankan diri. 28 1. Mengelaskan jenis warisan sejarah negara kita. Menjelaskan tujuan pembentukan Malaysia.Tunku Abdul Rahman . 4. Mengumpul gambar pelbagai jeniswarisan sejarah dan bincangkan tentang keistimewaannya. Lawatan sambil belajar ke tempat-tempat peninggalan bahan sejarah serta menemu bual orang sumber untuk mendapatkan maklumat. Tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. batu bersurat dan artifak.Temenggung Jugah .Tempat.Bahan bersejarah seperti dokumen.Lee Kuan Yew 7. 3. Tujuan Aras 2 .Menyekat pengaruh komunis . 1. Jenis . 1. Menamakan jenis warisan sejarah yang terdapat di negara kita. bangunan. Menghargai warisan sejarah negara kita 1. Menghargai warisan sejarah dan berusaha ke arah pemeliharaan dan pemuliharaannya. seni muzik. seni tari. 2.6 Warisan Sejarah Aras 1 a. 4.Usaha pembangunan secara kerjasama. . seni ukir.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK ii. iii. Menamakan tempat. 5. .Tun Fuad Stephans . . Membincangkan tokoh-tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia serta peranan mereka. bumiputera dan kaumkaum lain. senjata dan pakaian. Pemeliharaan dan pemuliharaan i. Lawatan ke tempat-tempat yang terdapat sumber maklumat tentang tokoh-tokoh kemerdekaan Malaysia seperti Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan di Melaka dan Memorial Tunku Abdul Rahman di Kuala Lumpur.

2.org.Kawalan . 2. Mencadangkan usaha-usaha mengekalkan dan memelihara kebudayaan dan kesenian sebagai warisan negara.Baik pulih . Membandingkan dan membezakan kesenian dan adat resam pelbagai kaum di Malaysia dari sudut sejarah.my/frameintroducing.Pewartaan . .Kesedaran dan tindakan masyarakat. Menggunakan laman web untuk mendapatkan maklumat tentang usaha-usaha pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah. 8.pht. Menghasilkan folio bagi memerhatikan tindakan pihakpihak yang terlibat dalam pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK dan kraf tangan. Membuat laporan ringkas tentang jenis-jenis warisan sejarah yang terdapat di Malaysia. CONTOH AKTIVITI 3. Mengkaji dan merumuskan ciri-ciri sebuah bangunan diwartakan sebagai warisan sejarah. ii. Menilai keberkesanan langkah pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah. tarian inang dan pakaian tradisional dalam kehidupan masyarakat kita. 6.Adat resam seperti adat pertabalan dan perkahwinan. 3.html 5. Membincangkan tugas dan peranan kurator muzium dalam . http://www. 7. HASIL PEMBELAJARAN 5. Aras 3 1. Menyatakan cara pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah. Menyatakan keperluan warisan sejarah dikekalkan. UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan kekayaan warisan sejarah negara kita. Cara . Aras 2 1. nyatakan usaha dan tanggungjawab anda untuk memelihara dan memulihara bahan tersebut.Kajian yang berterusan . 4. Membincang dan menyenaraikan cara-cara untuk mengekalkan warisan sejarah seperti tarian kuda kepang. Jika anda dan keluarga anda memiliki bahan warisan sejarah.

Cina. Melanau. Membandingkan pola pertempatan di bandar dan di luar bandar.Jarang 1.Penduduk Semenanjung Malaysia terdiri daripada Melayu.1 Penduduk a. . Membandingkan dan membezakan taburan penduduk di beberapa buah negeri. 2.Sederhana padat . Cina. Menamakan kaum-kaum di Malaysia. Orang Asli dan keturunan lain. . Menyatakan factor-faktor yang mempengaruhi taburan penduduk. Melayu. 3. Murut. 2. Mengenal pasti dan membincangkan kawasankawasan yang padat. Menyatakan taburan penduduk di Malaysia. Kepelbagaian kaum . ii. Kepadatan penduduk . Menjelaskan kepadatan penduduk di Malaysia. Membincangkan dan menyenaraikan komposisi penduduk yang terdapat di negara kita dari pelbagai sumber. Bajau. 3. Menyatakan komposisi kaum di Malaysia. Menghuraikan pola pertempatan penduduk. . Aras 2 1. Bidayuh. Membandingkan dan membincangkan kewasankawasan kepadatan penduduk di Malaysia. Kayan. Komposisi dan taburan i. India dan kaum lain.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI usaha pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah seperti bangunan dan bahanbahan sejarah. Aras 3 1. India dan kaum lain. Melayu.Penduduk di Sarawak terdiri daripada Iban. MASYARAKAT MALAYSIA Aras1 8. India. sederhana dan jarang berdasarkan peta taburan penduduk Malaysia. Berbangga dengan keharmonian masyarakat berbilang kaum. 29 8. 3. Cina. 2.Padat .Penduduk di Sabah terdiri daripada Kadazan. Berbangga dan bersyukur kerana kita dilahirkan dan menjadi warganegara Malaysia. 2. 1.

Perkahwinan iii. . kepercayaan. 1. 1. Kelahiran dan kematian. Hari kebesaran dan perayaan. hari kebesaran dan perayaan di Malaysia berdasarkan pengalaman atau maklumat dari pelbagai sumber. Menyenaraikan hari kebesaran dan perayaan di negara kita. 31 8. Aras 3 1. Sumbang saran tentang kesan yang berlaku akibat penghijrahan penduduk. ii.Pendidikan .Pembukaan kawasan baru. Menerangkan faktor yang mempengaruhi penghijrahan penduduk. 3. Kepelbagaian agama dan kepercayaan. 2. 1. Faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk i. Penghijrahan . Tempat beribadat iii.Pekerjaan . Menyatakan faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk. i. Amalan dan kepercayaan ii.MINGGU 30 TOPIK / SUBTOPIK b. UNSUR PATRIOTISME Bersyukur dengan peningkatan hidup yang berkualiti. Merumuskan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk berdasarkan peta topografi satu kawasan penempatan padat. bincangkan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan tersebut. 1. 2.Penempatan semula HASIL PEMBELAJARAN Aras 1. Menyatakan jenis-jenis agama.2 Agama dan kepercayaan Aras 1 a. . 2. Hormatmenghormati antara satu sama lain tampa mengira agama dan kepercayaan. Berdasarkan carta atau graf yang menunjukkan perubahan bilangan penduduk di satu tempat. CONTOH AKTIVITI 1. Membandingkan dan membezakan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk antara beberapa buah negeri. Menyatakan pelbagai agama dan kepercayaan rakyat Malaysia. Menyenaraikan dasar kerajaan yang mempengaruhi perubahan penduduk. Dasar kerajaan . Aras 2.

Menamakan pakaian tradisional masyarakat Malaysia. Menceritakan pengalaman menyambut hari kebesaran dan perayaan mengikut agama dan kepercayaan masing-masing.pnm.sabah.my httm://www. 5. 1. Menyatakan cara hidup masyarakat Malaysia yang mengamalkan pelbagai kebudayaan dan kesenian. Membandingkan dan membezakan sambutan perayaan antara kaum mengikut agama dan kepercayaan. UNSUR PATRIOTISME Menghormati cara masyarakat menyambut pelbagai hari kebesaran dan perayaan. 2. Menyenaraikan tempat-tempat beribadat mengikut agama dan kepercayaan. Menceritakan sambutan agama dan kepercayaan rakyat Malaysia. . Menyenaraikan makanan masyarakat Malaysia. Membincangkan dan menyenaraikan jenis pakaian mengikut kaum. Menyenaraikan permainan tradisional mengikut kaum-kaum di Malaysia.my/malaysiana/03 03pengenalan.gov. 2. Berbangga menjadi rakyat Malaysia yang dapat hidup bersama melalui aktiviti rekreasi.yahoo. Pakaian iii. 1.com/bin/ gueryo?p=permainan+tradisi&= site. Aras 2 1.htm http://google. 3. sukan dan kebudayaan.htm 2. http://www. Makanan iv. Permainan ii. Seni mempertahankan diri.pnm. 4. Mengamalkan semangat muhibah dan harmoni semasa menyambut harihari kebesaran dan perayaan CONTOH AKTIVITI 2. 32 8.my/ bm/kenalimuziumanda/ sukantradisi.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 3. Cara hidup i.mzm.3 Kebudayaan dan kesenian Aras 1 a.www. Menamakan seni mempertahankan diri. Mencari maklumat tentang cara-cara bermain sesuatu permainan. Muzik dan tarian v.

Menghuraikan jenis makanan tradisional semasa perayaan pelbagai kaum. Secara kumpulan. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3. i. senaraikan nama majlis atau perjumpaan social pelbagai kaum dan bincangkan keadaan majlis tersebut. Kegiatan gotong-royong melibatkan pelbagai kaum. 4. Menyatakan agensi kerajaan dan badan sukarela yang bertanggungjawab membentu memupuk perpaduan dikalangan rakyat Malaysia. Menyenaraikan cara mengeratkan perhubungan dan persaudaraan antara kaum. 2. Kegiatan social dan kebajikan. Menerangkan cara beberapa jenis permainan tradisional masyarakat Malaysia dimainkan. Mencadangkan usaha-usaha mengekalkan dan memelihara kebudayaan dan kesenian sebagai warisan bangsa. Membuat buku sumber yang mengandungi maklumat tentang pelbagai jenis tarian negara untuk dijadikan bahan rujukan. Berbangga dengan amalan keharmonian yang dihayati oleh masyarakat Malaysia 1. Aras 3 1. 33 8. Menamakan jenis muzik dan tarian tradisional masyarakat Malaysia. Kunjung-mengunjung dikalangan pelbagai kaum.4 Perpaduan Aras 1 a. 1. . 1. 2. Menyenaraikan beberapa jenis makanan tradisional masyarakat Malaysia. 2.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 6. Aras 2. ii. 5. Mengumpul maklumat dan gambar-gambar tentang kesenian mempertahankan diri. Membandingkan dan membezakan adat resam yang berhubung kait dengan pelbagai aspek kesenian dikalangan rakyat Malaysia.

. iii. Aras 2 Menyedari aktiviti rekreasi memupuk perpaduan 1. 2. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 2. kesenian dan rekreasi i. Sukan rakyat Tarian Aras 1 1. kesenian dan rekseasi. Sumbangan masyarakat ke arah perpaduan masyarakat. 2. Menonton tayangan video tentang sukan rakyat dan membincangkan feadah-feadah yang diperolehi bagi memupuk perpaduan rakyat. Mengumpulkan maklumat dari pelbagai sumber dan berbincang tentang aktiviti kebajikan social dan sumbangan masyarakat ke arah perpaduan. Menyenaraikan lima jenis aktiviti sukan dalam sukan rakyat. Menghuraikan faktor-faktor yang dapat memupuk perpaduan dikalangan masyarakat kita. Kembara 1.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii. ii. Aras 3 1. Menyatakan maksud sukan rakyat 2. Membuat ramalan jika rakyat Malaysia tidak mahu terlibat dalam sebarang aktiviti social dan kebajikan. Menyatakan cara masyarakat menyertai aktiviti permainan. Menyenaraikan dan membincangkan cara kokurikulum dapat memupuk semangat perpaduan dikalangan murid. 2. Penyertaan pelbagai kaum dalam aktiviti permainan. HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1. Menerangkan peranan yang dimainkan oleh badan sukarela dalam memupuk semangat perpaduan. 34 b. Merancang program dan aktiviti mengukuhkan perhubungan dan setia kawan dalam masyarakat majmuk.

Hak individu dan hak semua kaum Aras 1 1. Peluang belajar yang sama untuk semua kaum. Aras 3 1. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 35 c. 1. Ciri-ciri pendidikan di negara kita yang memupuk perpaduan melalui kurikulum. ii.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 2. . 1. Tujuan pengubalan undang-undang . Membuat rancangan mengadakan aktiviti kembara bertujuan memupuk perpaduan dikalangan masyarakat. Menyedari perlunya mematuhi undang-undang dan peraturan yang ditetapkan.] d. 2. Aras 2 1. Menerangkan ciri-ciri perpaduan dalam system pendidikan negara kita. Undang-undang dan peraturan i. Membincangkan ciri-ciri pendidikan yang dilaksanakan di negara kita berdasarkan pemerhatian dan pengamatan di sekolah. kokurikulum yang sama dan pakaian seragam sekolah. Menyatakan pentingnya murid terlibat dalam aktiviti kokurikulum. Menyenaraikan beberapa peraturan dan aktiviti yang boleh dijalankan di sesebuah sekolah yang muridnya terdiri daripada pelbagai kaum bagi memupuk perpaduan. Menghuraikan ciri-ciri system pendidikan negara yang mengukuhkan perpaduan. Mendapatkan maklumat daripada orang sumber tentang pendidikan ke arah pemupukan perpaduan. Bersyukur dan berbangga dengan system pendidikan negara yang mengutamakan perpaduan dan pembangunan. i. Sistem pendidikan Aras 1 1. 2. Menghuraikan bagaimana sukan rakyat dapat memeupuk semangat perpaduan dan keharmonian dikalangan rakyat Malaysia. Menyatakan tujuan penggubalan undang-undang dan peraturan di Malaysia.

Menyedari bahawa perpaduan menjamin kesejahteraan hidup. Meramalkan kesan sekiranya rakyat Malaysia tidak mematuhi undangundang dan peraturan.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . Undang-undang dan peraturan yang digubal boleh menjamin perpaduan. . Aras 3 1.Keharmonian dan ketenteraman masyarakat. .Displin dan tatasusila HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1. CONTOH AKTIVITI 2. Membincang kesan dan akibat jika sesebuah negara yang penduduknya terdiri daripada pelbagai kaum tidak mempunyai peraturan dan undang-undang untuk melindungi hak sesuatu kaum. UNSUR PATRIOTISME Mengamalkan perlakuan yang sopan dan bertatasusila.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->