RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5

MINGGU 1. TOPIK/ SUBTOPIK 5. MENGENAL NEGARA KITA 5.1 Lokasi a. Di Asia Tenggara i. Kedudukan Malaysia berpandukan arah mata angin Kedudukan Malaysia dngan negara-negara jiran di Asia Tenggara. ARAS 1 1.Melukis dan menamakan arah mata angin. 2. Menentukan arah kedudukan sesuatu objek atau tempat dengan menggunakan kompas. 3. Menandakan kedudukan Malaysia dalam peta Asia Tenggara 4. Menyenaraikan nama negara-negara yang berjiran dengan Malaysia. ARAS 2 1. Menerangkan lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran di Asia Tenggara mengikut arah mata angin. ARAS 3 1. Menerangkan lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran di Asia Tenggara mengikut arah mata angin dengan berpandukan peta atau glob. Bersyukur dan berbangga dengan lokasi negara kita yang strategic. 1. Menggunakan kompas untuk menentukan arah dan kedudukan sesuatu tempat atau objek mengikut mata angin. 2. Selain menggunakan kompas bincangkan cara lain yang boleh dijadikan panduan bagi menentukan arah atau kedudukan sesuatu tempat. 3. Menggunakan glob dan peta untuk mencari dan mencatat maklumat tentang lokasi Malaysia dengan negara-negara jiran mengikut arah mata angin. 4. Dengan berpandukan peta atau glob, bincangkan signifikannya garisan khatulistiwa. HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI

ii.

MINGGU

TOPIK / SUBTOPIK b. Di dunia i. Kedudukan Malaysia di Benua Asia dan di dunia Aras 1.

HASIL PEMBELAJARAN

UNSUR PATRIOTISME

CONTOH AKTIVITI

1. Menamakan benua-benua yang terdapat di dunia 2. Menandakan kedudukan Malaysia di peta dunia. Aras 2. 1. Melabelkan nama benua-benua di dunia dan negara-negara di Asia Tenggara berdasarkan peta. 2. Membandingkan dan membezakan Benua Asia dengan benua-benua lain. Aras 3. 1. Membaca peta dunia dan menghubungkaitkannya dengan lokasi Malaysia.

Menyedari kepentingan negara sendiri dari segi kedudukan geografi.

1. Merujuk pelbagai sumber bagi mengumpul maklumat tentang factor kedudukan Malaysia yang strategic. 2. Membincangkan andaian sekiranya Malaysia tidak mempunyai jiran. 3. Menandakan kedudukan Malaysia di peta dunia dan menyatakan lokasinya. 4. Anda dan dua orang rakan berada di tiga tempat berasingan iaitu di Australia, Amerika Utara dan Eropah. Bincangkn arah yang akan dituju untuk kembali ke Malaysia.

2.

5.2 Negeri-negeri dalam Malaysia

a. Nama negeri, ibu
negeri dan Bandar utama. i. Negeri-negeri di Malaysia

Aras 1 1. Menyenaraikan negeri-negeri dalam Malaysia. 2. Menamakan ibu negeri dan bandar-

Berbangga dengan kepesatan pembangunan bandar-bandar di negara kita.

1. Melukis peta dan melabel negeri-negeri, ibu-ibu negeri dan bandar-bandar utama di Malaysia.

MINGGU

TOPIK / SUBTOPIK ii. Ibu-ibu negeri di Malaysia iii. Bandar utama daripada segi pentadbiran, perindustrian dan pelabuhan.

HASIL PEMBELAJARAN bandar utama dalam setiap negeri. 3. Menyatakan lokasi ibu negeri dan bandar-bandar utama bagi setiap negeri. Aras 2. 1. Menjelaskan sebab-sebab bandarbandar tertentu dipilih menjadi ibu negeri. 2. Menghuraikan cirri-ciri sesebuah ibu negeri diiktiraf sebagai Bandar raya. 3. Menerangkan fungsi Bandar utama.

UNSUR PATRIOTISME

CONTOH AKTIVITI 2. Membincangkan dan mengkelaskan Bandar-bandar utama daripada segi pentadbiran, perindustrian dan pelabuhan. 3. Membincangkan cirri-ciri utama yang menjadikan sesebuah bandar sebagai ibu negeri. 4. Melayari laman web untuk mendapatkan maklumat tentang Bandar raya – Bandar raya di Malaysia serta membuat catatan penting. http://www.perak.gov.my/

Aras 3. http://www.selangor.gov.my/ 1. Membandingkan dan membezakan beberapa buah negeri daripada segi lokasi. 2. Melakar peta Malaysia dan menendakan negeri, ibu negeri dan Bandar utama. 3 b. Lagu, bendera, jata dan lambing-lambang negeri i. Setiap negeri di Malaysia mempunyai lagu, bendera, jata dan lambing-lambang lain. ii. Penggunaan symbol tumbuhan, haiwan, gunung, Aras 1. 1. Menyenaraikan nama rasmi negernegeri di Malaysia. 2. Mengenal pasti dengan memadankan lagu, bendera, jata dan lambinglambang lain dengan negeri-negeri berkaitan. Berbangga dengan lagu, bendera, jata dan lambing negeri sendiri. 1. Merujuk berbagai sumber yang berkaitan dngan lambing-lambang negeri dan membincangkan sebab lambing-lambang itu dipilih. 2. Memadankan nama lagu negeri dengan negeri-negeri berkaitan.

lorekkan negeri beraja dan tidak beraja dengan warna yang berbeza. gunung. jata dan lambing-lambang negeri lain. Mengumpul gambar dan maklumat tentang Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan negeri. bulan. 3. bintang. Memperdengar beberapa buah lagu rasmi negeri-negeri dan membincangkan maksud lirik lagulagu tersebut. Mengkelaskan negeri-negeri yang mempunyai Menteri Besar dan Ketua Menteri. 1. ii. bintang. CONTOH AKTIVITI 3. Melukis dan mewarnakan bendera negeri-negeri serta menghuraikan maksud warna tersebut. tumbuhan. Negeri beraja . Menamakan negeri-negeri beraja dan tidak beraja.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK bulan. 6. alat kebesaran dan mercu tanda. UNSUR PATRIOTISME Menghormati lagi. bendera. 4. Membandingkan dan membezakan bentuk dan maksud jata dua negeri yang dipilih.Ketua Negeri bergelar Yang Dipertua Negeri. Menjelaskan keistimewaan lambinglambang pada jata negeri. 2. Aras 2 1. . Raja dan Yang Dipertuan Besar. alat kebesaran dan mercu tanda pada lambing-lambang negeri. 1. Menghuraikan maksud warna dan lambing yang terdapat pada bendera negeri. Melayari laman web bagi mendapatkan maklumat tentang negeri beraja dan tidak beraja. 5. HASIL PEMBELAJARAN Aras 2. i. Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan Negeri. 1. Negeri tidak beraja . 4. Menyenaraikan lambinglambang yang menggunakan imej haiwan. Berdasarkan peta negeri-negeri di Malaysia. c.Ketua Kerajaan bergelar Menteri Besar. . Menghormati dan mentaati Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan Negeri. Aras 3 1. Aras 1.Ketua Negeri bergelar Sultan.

pantun atau syair bertemakan Jalur Gemilang serta mempersembahkannya. 3. warna dan lambing pada Jalur Gemilang. Lagu. 6. Menghuraikan maksud jalur. Melukis dan mewarna jata negara. wau bulan dan keris.html http://www. Mengarang puisi seperti sajak. Mengadakan pertandingan manyanyi lagu ‘Negaraku’ antara kumpulan. Menghormati bendera dan jata negara. bendera. Lagu Kebangsaan Lirik lagu Cara menyanyi 2. Melukis dan mewarnakan bendera Malaysia. 4. Aras 2. Lambang lain negeri seperti bunga raya. 2. Mengumpul gambar dan maklumat tentang lambanglambang dan mercu tanda negara untuk dijadikan buku skrap ii. mercu dan lambing lain. Menyanyi lagu ‘Negeraku’ dengan betul.my/ agong. Jata Maksud setiap lambing iv.sultan2002. Menjelaskan maksud lirik Lagu Kebangsaan.penerangan. Membincangkan maksud lirik lagu ‘Negaraku’ 2. jata. Berbangga dengan lambing-lambang dan mercu tanda negara.tenet. Memadankan dan melengkapkan carta yang menunjukkan Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan 5&6 5. 5. a. HASIL PEMBELAJARAN Aras 3. 1. warna dan lambing yang terdapat padanya. Menyebut lirik Lagu Kebangsaan dengan betul Menghormati dan menghayati Lagu Kebangsaan. Menyenaraikan lambing-lambang yang menjadi identiti negara. . iii.my/fakta. 1.Ketua Kerajaan bergelar Ketua Menteri.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . jata dan bunga kebangsaan dengan betul. Membandingkan Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan di negeri-negeri yang beraja dan negeri-negeri yang tidak beraja. 3. Jalur Gemilang Maksud jalur.com.gov. 3. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI http:www. 1. i.htm 4.3 Identiti Negara Aras 1. Berbangga dengan corak pentadbiran negara yang sistematik. 1. warna dan lambing. Menghasilkan bendera Malaysia dan membincangkan maksud jalur.

Menerangkan carta struktur pentadbiran peringkat Persekutuan.Y. Mercu tanda negara seperti Menara Kembar Petronas dan Tugu Kebangsaan. Menghuraikan lambing-lambang yang terdapat pada jata dan menyatakan maksudnya. Yang Dipertuan Besar. Menerangkan struktur pentadbiran di peringkat negeri Sarawak. Sabah dan Sarawak. 1. Berbangga dengan corak pentadbiran negeri.Jabatan-jabatan dan perbadanan awam. ii. Kabinet. . HASIL PEMBELAJARAN Aras 3.M) diPertuan Agong. Yang Dipertua Negeri. 2. Sebagai seorang pemandu pelancong. b. Mencari maklumat daripada pelbagai sumber untuk membina carta struktur pentadbiran di peringkat persekutuan. Menjelaskan hierarki dalam struktur pentadbiran negara. 2. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 7. Raja.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK v. Peringkat Negeri . Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian-kementerian lain. 3. 4. Menerangkan struktur pentadbiran peringkat negeri Sabah. 4. Majlis Masyuarat Kerajaan Negeri dan Pejabat Setiausaha Aras 1 1. .Duli Yang Mulia ( D. Struktur pentadbiran negara i. Menghargai struktur pentadbiran sesebuah negeri. Mencari maklumat daripada pelbagai sumber tentang ketuaketua negeri dan pentadbiran diperingkat negeri di Semenanjung Malaysia.Semenanjung + Sultan. 2. Menerangkan struktur pentadbiran peringkat negeri di Semenanjung. Memilih lima jenis mercu tanda dan memberi sebab mercu tanda tersebut dianggap sebagai identiti negara. Peringkat persekutuan . . Bincangkan saluran yang betul untuk memohon pembinaan jambatan bagi kegunaan penduduk. Berbangga dengan corak pentadbiran negara. 1. 3.Jabatan dan perbadanan awam di peringkat negeri dan daerah. Aras 2. 1. anda diminta menceritakan struktur pentadbiran negeri-negeri di Malaysia. Menghargai struktur pentadbiran negara kita.

Sarawak + Tuan Yang Terutama (T.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK Kerajaan Negeri Aras 3 + Pejabat Daerah dan Tanah + Pejabat Penghulu + Ketua Kampung .T) Yang Dipertua Negeri.Y.Sabah + Tuan Yang Terutama (T.T) Yang Dipertua.Y. Pejabat Setiausaha Negeri. Membezakan struktur pentadbiran peringkat negeri antara Sabah dan Sarawak. Majlis Tertinggi. + Bahagian + Pejabat Daerah + Pejabat Daerah Kecil + Kampung HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 1. . Kabinet Negeri. Pejabat Setiausaha Negeri. + Pejabat Daerah + Kampung .

teluk dan tanjung.MINGGU 8 TOPIK / SUBTOPIK c.1 Ketua Negeri yang pernah menjadi Yang di-Pertuan Agong. 4. Menyatakan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong. Menamakan Perdana Menteri mengikut tempoh perkhidmatan. 9 . Menanda dan melabelkan gambarajah untuk menunjukkan cirri-ciri istimewa di: 1. KEINDAHAN NEGARA KITA 6. dan .Y. CONTOH AKTIVITI 1. . Menilai kebaikan system perlantikan Yang di-Pertuan Agong secara bergilir. Membandingkan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong dengan Perdana Menteri. Menyenaraikan cirri-ciri fizikal utama di Malaysia.10 & 11 6. 1.M) Yang di-Pertuan Agong.1 Ciri-ciri fizikal yang istimewa.Ketua parti yang memenangi pilihan raya . Aras 2. Membincangkan cara perlantikan Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri. 2. 1. Duli Yang Mulia (D.2 Pinggir laut seperti pantai. Menghormati Perdana Menteri sebagai pemimpin kerajaan. Menyenaraikan Yang di-Pertuan Agong mengikut tempoh perkhidmatan meraka. Menghubungkaitkan kemenangan ketua parti delam pilihan raya dengan pemilihan Perdana Menteri. Ketua Negara dan Ketua Kerajaan Persekutuan. Bentuk muka bumi Malaysia Aras 1 1. i.1 tanah tinggi seperti lurah. puncak dan lereng. Menyatakan cara perlantikan Perdana Menteri. Aras 3 1. Membuat carta masa menunjukkan tempoh perkhidmatan Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri. 1. Mendapatkan gambar dan maklumat dari pelbagai sumber mengenai: 1. .Perlantikan Yang di-Pertuan Agong. 3. 3. 1.Perlantikan secara bergilir-gilir ii. 4. a. 2. Perdana Menteri .2 Perdana Menteri dan bekas Perdana Menteri. Berbangga dengan cirri-ciri fizikal istimewa di Malaysia.Dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong Aras 1 HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Menghormati dan setia kepada Raja sebagai Ketua Negara. 1.

delta dan muara. Menyatakan jenis iklim di Malaysia.5 pulau. Menjelaskan keistimewaan hutan malar hijau di Malaysia.5 Pulau seperti Pulau Pinang.6 Sungai seperti Sungai Pahang.6 sungai.Keindahan . Batu Caves dan Gua Kelam. Sungai Perak. dan 2. Flora dan fauna . tasik. 2.2 Tanah pamah seperti Dataran Kedah-Perlis. Menyenaraikan pusat rekreasi dan perlancongan terkenal di Malaysia. Aras 2. 3.3 sungai seperti air terjun. 3.7 tasik.3 gua. 2. 3. Membezakan flora dan fauna di pelbagai habitat. 3. 2.Ciri-ciri fizikal .1 Tanah tinggi seperti Bukit Fraser dan Cameron Highlands. 1. Mensyukuri dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. Iklim Panas dan sekata lembab sepanjang tahun Julat suhu yang kecil HASIL PEMBELAJARAN 2. ‘Tanjung Puteri’ dan - . sungai dan pulau . 4. Menyayangi tumbuhan dan hidupan lain yang terdapat dipersekitaran kita. Menyatakan keistimewaan yang terdapat di: 2. Aras 3.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK i. Keistimewaan tanah tinggi. 2. 3.Pelbagai sepsis . Sungai Rejang dan Sungai Kinabatangan. 2. Menghubungkaitkan antara ciri alam fizikal dengan keindahan negara. 2. 3. Pantai Cahaya Bulan dan Pantai Teluk Batik. Menyedari kepentingan flora dan fauna. 2. 4. Menghuraikan pengaruh cuaca kepada penduduk di Malaysia.1 tanah tinggi. 1. 3. tanah pamah.2 tanah pamah. CONTOH AKTIVITI 1.3 Gua seperti gua Mulu. Menyedari dan berbangga dengan iklim negara kita. Delta Kelantan dan Lembah Sungai Rejang. 4. UNSUR PATRIOTISME Mensyukuri nikmat Tuhan Menghargai keindahan bentuk muka bumi. 3. Mengumpul gambar dan maklumat dari pelbagai sumber tentang keindahan dan keistimewaan bentuk muka bumi untuk dijadikan buku skrap. Menyanyikan lagu bertemakan keindahan alam seperti ‘Gunung Kinabalu’ .4 pinggir laut. pinggir laut.4 Pinggir laut seperti Pantai Teluk Cempedak. Menjelaskan keistimewaan iklim di Malaysia. Menandakan dan menamakan ciri-ciri fizikal pada peta kosong: 3.Habitat iii.Malar hijau . gua.Kepentingan ii. Pulau Langkawi dan Pulau Tioman.

5.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 2. 10. Mengkaji serta memerhati jenis tumbuhan serta hidupan yang terdapat di kawasan berhampiran sekolah. 11. indah dan istimewa untuk menghasilkan buku skrap. Meramalkan kesan kepada kehidupan sekiranya iklim di Malaysia berubah kepada musim sejuk bersalji. Menghasilkan karya kreatif yang menggambarkan keindahan alam. Menggunakan borang pengurusan grafik untuk flora dan fauna di pinggir pantai dan tanah tinggi. Membincangkan ciri-ciri keistimewaan iklim khatulistiwa. Menghuraikan kepentingan ciri-ciri fizikal utama di Malaysia. 6. Membuat graf berdasarkan suhu harian yang telah direkodkan. . Melengkapkan sudut Kajian Tempatan dengan keratan akhbar. Membina ayat-ayat puitis untuk mengambarkan keistimewaan dan keindahan ciri-ciri fizikal negara kita. Mengumpulkan daun-daun kering yang unik. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI ‘Sungai Sarawak’. 8. 9. majalah dan hasil kerja murid mengenai keindahan ciri-ciri fizikal. 12. 4. 7. Menyatakan bagaimana ciri-ciri fizikal istimewa negara ini dapat memberi sumbangan kepada industri pelancongan. 3.

http://202. Mercu tanda . 3.Pengaruh binaan seperti Islam. 2. Belanda. Bangunan bersejarah . Portugis. Aras 3 1. Menyatakan pengaruh asing yang terdapat pada sesuatu binaan. mercu tanda dan istana serta menyatakan lokasinya.Keunikan buatan Aras 1. mengadakan perbincangan tentang bentuk.Bahan .Fungsi pelbagai ruang . Berbangga dengan keindahan dan keistimewaan seni bina yang terdapat di Malaysia. Membandingkan dan membezakan struktur dan pengaruh seni bina yang terdapat pada bangunan dan binaan bersejarah di Malaysia. bahan binaan dan ukiran yang mempengaruhi binaan tersebut berdasarkan gambar yang dipamerkan. 2. Menjelaskan keunikan sebuah istana dari segi reka bentuk.Bahan seperti kayu. 4. Inggeris dan tempatan. Istana . 1.html http://www. 2. bangunan bersejarah.Pemandangan iv. . Membandingkan keunikan dan keistimewaan dua buah muzium di negara kita.my/ 1.Ukiran bermotifkan tumbuhan dan haiwan . Keindahan dan keistimewaan seni bina i.109. Aras 2. ukiran dan pengaruh seni bina.Struktur dan ukiran serta pengaruh seni bina .Ciri-ciri yang tersendiri iii. . HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 1. Menjelaskan keunikan yang terdapat pada rumah ibadat.194. marmar dan ubin. 5. Melayari laman web untuk mendapatkan maklumat tentang keistimewaan dan keindahan pada bangunan dan mercu tanda.com/malaysian 888/ipage07.3/news/ Memori/MercuTanda. Bertanggungjawab mengekalkan keindahan seni bina sesebuah binaan. kaca. fungsi ruang dan keunikan buatan.Reka bentuk] . Menyenaraikan bangunan dan binaan yang indah serta lokasinya di negara kita.htm http://geocities.Keunikan . Mencari dan mengumpul maklumat tentang keunikan bangunan dan binaan. ii. Rumah ibadat . Menyatakan keistimewaan seni bina yang terdapat pada bangunan dan binaan di Malaysia.Teknologi .MINGGU 12 & 13 TOPIK / SUBTOPIK 6. 2. Mengkaji keindahan dan keistimewaan bangunan dan binaan yang terdapat di Malaysia dari segi bentuk binaan.2 Bangunan dan Binaan a.kliab.Lokasi . ukiran.com.

bandingkan rumah-rumah ibadat yang mempunyai keistimewaan struktur ukiran. bincangkan tentang kedatangan Parameswara ke Melaka. Melukis sebuah binaan yang mempunyai reka bentuk yang unik dan menarik.6. . Mengadakan pertandingan melukis poster tentang keindahan mercu tanda. 2. 7. seni bina dan bahan yang digunakan. Kedatangan Parameswara Latar belakang Parameswara 1. Berdasarkan gambar bersiri atau gambar tunggal. pengaruh.1 Kesultanan Melayu Melaka a. 10. 14 7. Mengumpulkan gambar dan maklumat daripada pelbagai sumber tentang keindahan dan keistimewaan pelbagai mercu tanda. Menyenaraikan mercu tanda dan menandakan lokasinya pada peta Malaysia. Berdasarkan maklumat daripada pelbagai sumber. 7. 9.0 SEJARAH NEGARA KITA Aras 1. 8. Pengasasan Melaka i. Menerangkan Parameswara sebagai pengasas Melaka. Menceritakan peristiwa pembukaan Melaka 2. Melukis peta perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka. 1.

Susun lapis masyarakat .com/Tokyo/ Flats/3795/parames. Menjelaskan bidang kuasa Raja dan bidang kuasa Empat Orang Besar. ii. Menandakan dan melabelkan Perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka Aras 2.geocities. Pentadbiran .Raja dan Orang Besar Empat iaitu Bendahara.htm 15 . Memberikan pendapat sebab-sebab yang mendorong Parameswara mengasaskan Melaka. Aras 3. Membandingkan struktur organisasi pada zaman Kesultanan Melayu Melaka dengan struktur pentadbiran negeri anda sekarang . Membincangkan dan menjelaskan kuasa Raja serta pembesar-pembesarnya di dalam pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka 3. 1. Asal usul nama Melaka . UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3. 2. Menjelaskan sebab-sebab Parameswara berhijrah dar Palembang ke Melaka. kaum kerabatnya dan pembesarAras 1. Berpandukan peristiwa ‘pelanduk menendang anjing’ lakonkan situasi yang membawa kepada pembukaan Melaka. 1. Membina dan membincangkan struktur pentadbiran pada zaman kesultanan Melayu Melaka 2. Laksamana. Kegemilangan Melaka i. 1. Membuat lawatan ke laman web muzium atau arkib untuk mendapatkan maklumat tentang pengasasan Melaka. http://www.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK ii. 1.Kuasa Raja dan tugas Bendahara.Peristiwa pelanduk menendang anjing HASIL PEMBELAJARAN 3. 3. 4.16 & 17 b. Temenggung dan Penghulu Bendahari . Menyenaraikan tokoh-tokoh dan jawatannya pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 4. Menyedari bahawa struktur pentadbiran negara kita berasaskan kerajaan Melayu Melaka Berbangga dengan kewujudan struktur pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka.Golongan pemerintah terdiri daripada Sultan. Menjelaskan susun lapis masyarakat pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Laksamana. Temenggung dan Penghulu Bendahari. Melukis dan melabelkan carta organisasi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka.

.Penggunaan Bahasa Melayu dalam urusan perdagangan.Parameswara .Sultan Alauddin Riayat Shah . pentadbiran. Menghuraikan aktiviti-aktiviti pedagang di Melaka 3. 6. 5.Golongan hamba termasuklah orang yang gagal membayar hutang iii. Tokoh . Aras 2 1. Menyatakan peranan Bahasa Melayu pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Peraturan dan undangundang.Tun Perak HASIL PEMBELAJARAN 5. Mengumpulkan keratankeratan petikan bahasa Melayu Lama untuk dijadikan buku skrap. UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan system pentadbiran negara yang teratur CONTOH AKTIVITI 4. komunikasi dakwah dan ilmiah. Memadankan barang dagangan di Melaka dengan negara asal barangan tersebut di bawa.Golongan rakyat terdiri daripada orang merdeka termasuklah pedagang dan buruh mahir .MINGGU TOPIK / SUBTOPIK pembesar seperti Bendahara. Laksamana. Menyenaraikan peraturan dan undang-undang pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 3. Membincangkan peranan Bahasa Melayu sebagai bahasa Perantaraan di Melaka dan di Nusantara. . Membandingkan dan membezakan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka dengan pentadbiran negara masa kini. Membandingkan dan membezakan golongan bangsawan dan golongan rakyat biasa. 11. 10. 4.Sultan Mahmud Shah .Sultan Mansor Shah . Menceritakan pengislaman Sultan dan rakyat Melaka. Mencipta puisi bertemakan susun lapis masyarakat pada zaman Kerajaan Melayu Melaka 7. Temenggung dan Penghulu Bendahari. Aras 3 1. Bincangkan kesan dan akibat sekiranya kerajaan Melayu Melaka tidak mempunyai peraturan dan undang-undang.Pelaksanaan iv. 9. v. Menjelaskan Melaka sebagai pusat perkembangan agama Islam 2. Bandingkan hokum kanun Melaka dengan Undang-Undang Laut Melaka 8. Membina jadual tentang tokohtokoh pada zaman Kesultanan Melayu Melaka dan sumbangan mereka Menyedari bahawa kehidupan manusia perlu dikawal oleh peraturan undangundang Berbangga dengan Bahasa Melayu yang pernah menjadi bahasa perantaraan di Nusantara Menghargai jasajasa pemimpin . Membina pyramid susun lapis masyarakat pada zaman kesultanan Melayu Melaka 5.Sultan Muzaffar Shah . Menyatakan sumbangan tokoh-tokoh pada zaman Kesultanan Melayu Melaka 2. Melakarkan dan menandakan peta laluan perdagangan pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan .

Berdasarkan peta Asia yang disediakan. 14.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . Membuat lawatan ke Muzium Negara atau Muzium Melaka untuk mendapatkan maklumat tentang tokoh dan sumbangan mereka pada zaman Kerajaan Melayu Melaka.Aktiviti pedagang – pedagang Islam HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan Melaka sebagai pusat penyebaran Agama Islam CONTOH AKTIVITI 12. 16. tandakan laluan perdagangan ke Melaka. Lakonkan situasi aktiviti perniagaan di pasar Melaka antara pedagang dan penduduk tempatan.Lokasi . 18. 19.Pemerintah memeluk agama Islam . 13. Membuat buku skrap bertemakan tokoh-tokoh pada zaman Kesultanan Melayu melaka.Hang Tuah .Aktiviti perniagaan yang dijalankan vii. 15. Membina jadual tentang barang dagangan dan negara asal. Pusat penyebaran Islam .Penerimaan agama Islam . . Bincangkan cara Agama Islam berkembang di Nusantara. Pusat Perdagangan . Melabelkan nama-nama negeri pada peta Asia Tenggara bagi menunjukkan penyebaran Agama Islam. Membincangkan factor-faktor yang menyebabkan Melaka menjadi pusat perdagangan 17.Tun Fatimah vi.

1. Menemu bual orang sumber tentang asal usul Sabah 2. . Menyedari bahawa penguasaan ketua-ketua tempatan adalah lebih baik daripada penjajahan. Melakarkan peta dan melorekkan kawasan pentadbiran di Sabah 2.Kawasan dibahagi kepada beberapa jajahan . Melakarkan peta Sabah dan jalan raya serta menandakan kawasan penguasaan Sulu.2 Sejarah Awal Sabah Aras 1 a. Menulis karangan tentang asal usul nama Sabah 3. 1. 19 b. Menyenaraikan kawasan-kawasan pentadbiran di Sabah 2.Jajahan ditadbir oleh pembesar tempatan dan dibantu oleh Ketua Suku Kaum dan Ketua Petempatan Sungai. Membandingkan dan membezakan sistem pentadbiran kawasan Pantai Timur dan kawasan Pantai Barat. Membandingkan dan membezakan sistem pentadbiran kawasan Pantai Timur dan kawasan Pantai Barat.18 7. Menyatakan asal usul nama Sabah Aras 2 1. Mengisahkan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sabah Aras 3 1. 1. Asal usul nama Sabah 1. Pentadbiran Sabah Aras 1 i. Menyatakan gelaran pembesarpembesar tempatan Aras 2. Membuat peta minda tentang pentadbiran di Sabah 2. Menyedari bahawa penguasan ketuaketua tempatan adalah lebih baik daripada penjajahan. Membandingkan dan membezakan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sabah. Kawasan Pantai Barat . membuat peta minda tentang pentadbiran di Sabah 4.Kawasan dibahagi kepada beberapa jajahan . Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. Brunei dan ketuaketua tempatan.Jajahan ditadbir oleh pembesar Sulu dan dibantu oleh ketua-ketua tempatan ii.Kawasan ini diperintah oleh wakil Sultan Brunei . Kawasan Pantai Timur .

Mengamalkan tanaman sara diri. Mencari dan mencatat maklumat bagaimana cara hidup masyarakat di kawasan tersebut 2. Cara hidup HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 1. Menerangkan pengaruh adat resam Brunei terhadap masyarakat di kawasan Pantai Barat. Pantai Barat. Mendapatkan penerangan dari orang sumber tentang cara hidup masyarakat di Sabah dahulu dan sekarang. kepercayaan dan adat resam dalam sejarah awal Sabah. Membandingkan dan membezakan cara hidup suku kaum antara dua kawasan di Sabah 4.Kebanyakan suku kaum Bajau dan Suluk beragama Islam serta mengamalkan budaya bercirikan Islam ii. Menerangkan kepercayaan dan adat resam masyarakat dalam sejarah awal Sabah. Aras 2 1. Membincang dan menyenaraikan barangan yang dihasilkan di kawasan tersebut. menangkap ikan. 3. Kawasan pendalaman dan muara sungai .Ditadbir oleh ketua-ketua yang terdiri daripada ketua rumah panjang c. 3. Berbangga dengan ciri-ciri budaya hidup tradisional yang positif Mengetahui sejarah negara kita Berbangga dengan kepelbagaian budaya dan adat resam 1. Kawasan Pantai Barat . memburu dan memungut hasil hutan . . 2. Aras 1. Menyenaraikan pekerjaan utama penduduk di kawasan Pantai Timur. Menceritakan bagaimana Sulu dan Brunei menguasai dan mentadbir kawasan-kawasan yang mereka kuasai. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI i. Kawasan Pantai Timur . pendalaman dan muara sungai. 5.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii. Membincangkan buruk dan baiknya tentang amalan hidup tradisional mengikut kepercayaan dan adat resam masyarakat di Sabah . Menerangkan pekerjaan. mengutip mutiara dan menangkap ikan.Masyarakat tempatan dipengaruhi adat resam Brunei 1.Pekerjaan utama ialah memungut hasil hutan. 2. Menyatakan hasil utama mengikut kawasan-kawasan pentadbiran.Kebanyakan suku kaum Melayu dan Murut beragama Islam .

Membuat generalisasi cara hidup masyarakat tempatan di bawah penguasaan Sulu. 1. Penguasaan Brunei di Pantai Barat Sabah dan kawasan pendalaman dan muara sungai di bawah ketua-ketua tempatan 2. memburu dan mencari hasil laut. Kawasan pendalaman dan muara sungai . Menceritakan asal usul nama Sarawak Aras 2.Kebanyakan masyarakat mengamalkan kepercayaan dan adat resam yang tersendiri dan berpegang kuat kepada peraturan dan adat HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 1.3 Sejarah Awal Sarawak Aras 1 a. bercucuk tanam. Mengisahkan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sarawak. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 20 7. Menghubungkaitkan jenis pekerjaan dengan hasil pendapatan utama penduduk pendalaman dan muara sungai 4. . Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1.Menanam padi. Menghuraikan amalan mengikut kepercayaan serta adat resam yang masih berterusan hingga hari ini. Membincangkan pentadbiran Sarawak antara kawasan Pantai Timur.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii. Brunei dan Ketuaketua Tempatan. Membandingkan dan membezakan cara hidup masyarakat semasa penguasaan Sulu di Pantai Timur Sabah. Pendalaman dan muara sungai. Menemu bual orang sumber untuk mendapatkan 2. 3. . Asal usul nama Sarawak 1. memungut hasil hutan. Pantai Barat.

MINGGU TOPIK /SUBTOPIK Aras 3 HASIL PEMBELAJARAN 1. mencari hasil laut dan berniaga. Membandingkan dan membezakan cerita-cerita lagenda tentang asal usul Sarawak.Bercucuk tanam. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 21 b. Mencari dan mencatat maklumat tentang cara hidup masyarakat di kawasan Persisiran Pantai Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. Kawasan Persisiran Pantai dikuasai oleh Pengeran Mahkota dibantu oleh tiga orang pembesar tempatan yang bergelar Datu Patinggi. 1. Menyenaraikan pekerjaan utama penduduk di kawasan Persisiran Pantai dan di kawasan Pendalaman. . Aras 1. 2. Pantai Barat. Kawasan pendalaman serta muara sungai dikuasai oleh pemimpin tempatan. Cara hidup i. c. Datu Temenggung dan Datu Bandar. Melakar peta dan melorek kawasan pentadbiran di Sarawak. Menyenaraikan kawasan-kawasan pentadbiran di Sarawak. ii. Menceritakan bagaimana Brunei menguasai dan mentadbir kawasan yang dikuasainya. Berbangga dengan sejarah negara sendiri 1. 1. Kawasan Persisiran Pantai . Membincangkan pentadbiran Sarawak antara kawasan Pantai Timur. Aras 3 1. Aras 2 1. Menyatakan gelaran pembesarpembesar tempatan. Pentadbiran Sarawak Aras 1 i. 2. Pendalaman dan muara sungai. Melakar peta Sarawak serta menandakan kawasan penguasaan Brunei dan Ketua-ketua Tempatan.

. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 2. 2. Membandingkan dan membezakan cara hidup masyarakat semasa Pengusaan Brunei di kawasan Persisiran Pantai dan kawasan pendalaman di bawah Ketua-ketua Tempatan. Menerangkan pengaruh adat resam Sarawak terhadap masyarakat di kawasan Pantai Barat. Iban. ii. Kelabit dan Penan yang mengamalkan adat resam dan kepercayaan yang tersendiri.Mengamalkan kepercayaan dan adat resam tersendiri . memburu dan mencari hasil laut. Kawasan pendalaman dan muara sungai. HASIL PEMBELAJARAN 2. Membincang dan menyenaraikan hasil barangan yang dikeluarkan di kawasan pendalaman dan muara sungai 3. Membandingkan dan membezakan cara hidup suku kaum antara dua kawasan di Sarawak. .Orang Melayu yang beragama Islam mengamalkan budaya yang bercirikan Islam. Aras 2 1. Aras 3 1.Penduduknya terdiri dari pelbagai kaum seperti kaum Bidayuh. Kenyah. Menghubungkait jenis pekerjaan dengan hasil pendapatan utama penduduk pendalaman dan muara sungai. 3. 2. kepercayaan dan adat resam dalam sejarah awal Sarawak. Menerangkan pekerjaan.Membuat generalisasi cara hidup masyarakat tempatan di bawah penguasaan Brunei dan Ketua-ketua Tempatan. Menyatakan hasil utama mengikut kawasan-kawasan pentadbiran.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK .Bercucuk tanam. Menerangkan kepentingan dan adat resam masyarakat dalam sejarah awal Sarawak. 3. memungut hasil hutan. .

Menceritakan peristiwa yang berkaitan dengan tempat dan binaan tinggalan penjajahan. Menghuraikan amalan mengikut kepercayaan serta adat resam yang masih berterusan hingga hari ini. Menamakan binaan tinggalan sejarah. Menyenaraikan kuasa-kuasa asing yang pernah menjajah negara kita 2.Keperluan bahan mentah 1. 2. bincangkan dan laporkan bagaimana penjajahan mengaut dan menggunakan kekayaan dan hasil negara ini untuk kepentingan mereka. Menyatakan sebab-sebab kedatangan penjajah. 3. Andaikan anda seorang raja pada zaman Kesultanan Melaka.4 Zaman Penjajahan a.Bangunan seperti stadhuys. nyatakan tindakan yang perlu diambil untuk mengelakkan Malaka jatuh ke tangan Portugis. Menyatakan kesan penjajahan Inggeris terhadap sosial masyarakat Malaysia. Aras 1 1.Inggeris .Belanda .Perdagangan . Inggeris dan Jepun. 1. 2.Jepun ii.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 4. 2. 1. Aras 1 UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 22 7. Aras 3 Membandingkan dan membezakan tujuan kedatangan antara dua daripada empat kuasa penjajah. Penang Free School dan Maktab Perguruan Sultan Idris.Perluasan wilayah . Berdasarkan peta Malaysia. . Menyedari bahawa penjajahan membangkitkan semangat nasionalis. Mengumpulkan gambar dan maklumat dari pelbagai sumber untuk membuat catatan tentang tempat dan binaan tinggalan penjajah. Kedatangan penjajah i. bincangkan kawasan atau tempat yang dijajahi Portugis. Berdasarkan rujukan daripada pelbagai sumber. Menginsafi akan kealpaan mempertahankan negara pastinya menyebabkan kita dijajah. Kota Belanda dan Kota Margherita. Menghuraikan sebab-sebab kedatangan penjajah.Penyebaran agama . Tujuan Penjajahan . Belanda. Binaan tinggalan .Kota dan kubu seperti A Famosa. Menyedari bahawa apa juga bentuk penjajahan pastinya membawa keburukan. 23 b.Portugis . Kesan penjajahan i. Kuasa-kuasa yang pernah menjajah kita . . Aras 2 1.

Masyarakat berbilang kaum . 24 c.Inggeris merampas hak memungut cukai daripada pembesar tempatan. Sosial . 3. 2. 4. Menyedari bahawa penjajahan patut dihalang dan ditentang.Semangat nasionalis HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1. CONTOH AKTIVITI 3.Portugis menindas penduduk tempatan . Membina carta bergambar mengenai tempat dan binaan tinggalan penjajah 4. . Lakonkan satu sketsa mengenai satu peristiwa penentangan pada zaman penjajahan. Temu bual dengan pihak-pihak tertentu tentang pengaruh penjajah terhadap keadaan social di Malaysia. .Inggeris campur tangan dalam adat istiadat orang Melayu dan agama Islam. Membandingkan dan membezakan binaan tinggalan penjajahan Portugis dengan penjajahan Inggeris. Sebab Aras 1. 1. Penentangan masyarakat tempatan i. Menginsafi penderitaan hidup di bawah penjajah. . ii.Belanda mengenakan syarat-syarat perdagangan yang ketat dan tidak adil. Menonton filem bertemakan perjuangan menentang penjajah dan menjawab soalan-soalan berpandu. Menyenaraikan tiga jenis kezaliman tempatan.Jalan raya seperti dari Kuala Lumpur ke Pelabuhan Klang (Port Swettenham). UNSUR PATRIOTISME Menyedari bahawa penjajahan memberi kesan buruk kepada sosio-budaya kita. Menjelaskan sebab-sebab penentangan masyarakat tempatan terhadap penjajahan Inggeris. .Jalan kereta api seperti dari Taiping ke Port Weld (Kuala Sepetang) dan Beaufort ke Jesselton (Kota Kinabalu) . Menamakan tokoh-tokoh tempatan yang menentang penjajah. Menanamkan semangat kekitaan serta perpaduan. menyatakan apakah jenis penindasan Portugis terhadap penduduk tempatan di Melaka.Bahasa dan tulisan . 2. 1. Mengumpul gambar dan membincangkan cara penentangan masyarakat terhadap penjajah.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK . dari Johor Bahru ke Prai dan dari Singapura ke Padang Besar. 3.Jepun bertindak zalim terhadap rakyat tempatan .

i. -Kalangan ulama seperti Tok janggut dan Haji Abdul Rahman Limbung. Peristiwa-peristiwa . 3. 1.5 Kemerdekaan dan Penubuhan Malaysia. . Menulis tentang peranan dan sumbangan tokoh-tokoh yang menentang penjajah. Menyatakan tujuan UMNO ditubuhkan. 2. 2. Banting dan Mat Salleh.Keganasan Bintang Tiga HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME Menghargai jasa mereka yang menentang penjajah. 3.Golongan istana seperti Sultan Mahmud . Menyatakan peristiwa-peristiwa yang mencetuskan semangat kebangsaan. Menjelaskan kesan-kesan penjajah terhadap masyarakat kita.Golongan pembesar seperti Datuk Maharajalela. Cara Aras 2 .Pemberontakan . Aras 1 1. 25 Menyedari bahawa kita sendirilah yang sepatutnya berjuang mempertahankan hak kita. Menonton filem ‘Bukit Kepong’ untuk mendapat gambaran sebenar tentang keganasan Bintang Tiga. Tokoh Aras 3 . Semangat Kebangsaan. senaraikan cara penentangan terhadap penjajah. Sharif Masahor dan Datuk Dol Said. CONTOH AKTIVITI 4. 3. Menyatakan tindakan yang perlu diambil sekiranya anda seorang pembesar Melaka bagi mengelakkan penjajahan Portugis. . 2. Membincangkan peristiwaperistiwa yang mencetuskan semangat kebangsaan. Menulis biodata ringkas tentang Dato’ Onn bin Jaafar. 1. Mengkategorikan tokoh-tokoh yang menentang penjajah. 7.Pembunuhan residen dan pegawai Inggeris . Membandingkan dan membezakan perjuangan dan cara penentangan tokoh-tokoh tempatan.MINGGU TOPIK /SUBTOPIK ii.Kalangan pemimpin tempatan seperti Rentap.Tunjuk perasaan iii.Cadangan penubuhan Malayan Union . Berdasarkan cerita yang diberi. a.Serangan bersenjata . Menyatakan tokoh yang terlibat dalam penubuhan UMNO. 2. Menyedari semua lapisan masyarakat bersatu menentang penjajah. Menerangkan cara penduduk tempatan menentang penjajah. Menanam semangat kebangsaan 1.Pemerintahan Jepun . 5.

Menerangkan kepentingan tolak ansur sebagai asas pembentukan perlembagaan. CONTOH AKTIVITI 4.Darurat .MINGGU TOPIK /SUBTOPIK ii. Aras 2. Tokoh parti-parti politik daripada UMNO.my/ organisasi/sejarah. 1. UNSUR PATRIOTISME Menghargai peranan dan sumbangan tokohtokoh persuratan dan penerbitan. Menjelaskan sebab-sebab penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union. MCA dan MIC iv. Menyenaraikan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan. Membincangkan peranan dan sumbangan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan dalam semangat kebangsaan. MCA dan MIC. Membincangkan dan menyusun peristiwa yang berlaku ke arah kemerdekaan. 1. Menceritakan peristiwa-peristiwa yang membangkitkan semangat kebangsaan. Peristiwa Aras 1 i. 2. Menyenaraikan tokoh penting yang terlibat dalam penubuhan parti-parti politik utama. Menulis peranan dan sumbangan tokoh-tokoh utama UMNO. Kemerdekaan .htm 5. . Menjelaskan peranan tokoh-tokoh persuratan dan penerbitan dalam memupuk semangat kebangsaan. Mengumpul maklumat tokoh penting yang terlibat dalam parti UMNO. MCA dan MIC. Menceritakan peristiwa penting yang berlaku sebelum merdeka.Menyatupadukan orang Melayu menentang Malayan Union. Menghargai jasa tokoh-tokoh negara yang terlibat dalam kemerdekaan Malaysia. .Penubuhan Parti Perikatan 1. http://www.UMNO.net. Peranan persatuan dan penerbitan HASIL PEMBELAJARAN 4.Diasaskan oleh Dato’ Onn Jaafar pada 11 Mei 1946 di Istana Besar Johor Bahru. Penubuhan UMNO . Aras 3. 6. iii. 26 b. 7. 1. Melayari laman web mengenai penubuhan UMNO dan mencatatkan peristiwa-peristiwa penting yang berkaitan. 5. 2.

Menurunkan bendera Union Jack dan menaikkan bendera Persekutuan Tanah Melayu pada 12. ceritakan tentang peristiwaperistiwa ke arah kemerdekaan.Pilihan raya . Keanggotaan . 3. Melakonkan peristiwa-peristiwa Pengisytiharan Kemerdekaan di Melaka pada 20 Februari 1956 dan di Stadium Merdeka pada 31 Ogos 1957. 4. Menamakan tokoh-tokoh utama negara yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. Menghargai dengan kegigihan tokoh-tokoh negara berusaha menubuhkan Malaysia. 5. UNSUR PATRIOTISME Menyedari peristiwa ke arah kemerdekaan menyemarakkan semangat kebangsaan. Berdasarkan gambar bersiri. . Menamakan dan melabelkan negeri-negeri yang menganggotai pembentukan Malaysia dalam tahun 1963 di peta kosong. .Sarawak HASIL PEMBELAJARAN 2.Persekutuan Tanah Melayu . . 2.Perundingan dengan British. Menamakan negeri-negeri yang menganggotai pembentukan Malaysia.Perhimpunan raksasa di Stadium Merdeka dan upacara penyerahan perisytiharan kemerdekaan oleh Persuruhjaya British di Tanah Melayu pada pagi 31 Ogos 1957. Pengisytiharan kemerdekaan. CONTOH AKTIVITI 2. Aras 2 1. Berdasarkan audio. Pembentukan Malaysia i. Menyusun rentetan peristiwa penting ke arah kemerdekaan.00 tengah malam 30 Ogos 1957 di Padang Kelab Selangor. .Pengumunan tentang tarikh kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu oleh Tunku Abdul Rahman di Bandar Hilir Melaka. 27 Aras 1 1. ii.Singapura .MINGGU TOPIK /SUBTOPIK . c. ceritakan tentang peristiwa-peristiwa Pengisytiharan Kemerdekaan. Mengumpul gambar dan maklumat dari pelbagai sumber tentang peristiwa-peristiwa ke arah kemerdekaan untuk dijadikan buku skrap.Sabah . 1. Menceritakan upacara pengisytiharan kemerdekaan. 2. Mencari maklumat tentang tujuan pembentukan Malaysia.

5. Lawatan sambil belajar ke tempat-tempat peninggalan bahan sejarah serta menemu bual orang sumber untuk mendapatkan maklumat. Berdasarkan pelbagai bahan rujukan. . Pemeliharaan dan pemuliharaan i. batu bersurat dan artifak. Menamakan tempat. bumiputera dan kaumkaum lain. bincangkan pendapat pihak-pihak yang menentang dan menyokong penubuhan Malaysia. 3. . . senjata dan pakaian. Mengumpul gambar pelbagai jeniswarisan sejarah dan bincangkan tentang keistimewaannya. Membincangkan tokoh-tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia serta peranan mereka.Temenggung Jugah . Aras 3.Bahan bersejarah seperti dokumen. HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK ii. 2. Menyatakan jenis-jenis kesenian dan adat resam yang diwarisi dalam kehidupan masyarakat kita. seni tari.Tunku Abdul Rahman . iii.Kesenian seperti mempertahankan diri. Menjelaskan tujuan pembentukan Malaysia. Menghargai warisan sejarah negara kita 1. Menghargai warisan sejarah dan berusaha ke arah pemeliharaan dan pemuliharaannya. bangunan.6 Warisan Sejarah Aras 1 a.Usaha pembangunan secara kerjasama.Menyekat pengaruh komunis . seni ukir. 1. 1. 28 1. Lawatan ke tempat-tempat yang terdapat sumber maklumat tentang tokoh-tokoh kemerdekaan Malaysia seperti Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan di Melaka dan Memorial Tunku Abdul Rahman di Kuala Lumpur.Lee Kuan Yew 7.Melepaskan Sabah dan Sarawak daripada penjajahan Inggeris. Keseimbangan penduduk Melayu. Mengelaskan jenis warisan sejarah negara kita. 2. bangunan dan bahan bersejarah di Malaysia. Jenis . Menilai sumbangan tokoh-tokoh penting dalam penubuhan Malaysia. Menamakan jenis warisan sejarah yang terdapat di negara kita. seni muzik. 4. . Tujuan Aras 2 .Tun Fuad Stephans . Tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. 4. .Tempat.

Menggunakan laman web untuk mendapatkan maklumat tentang usaha-usaha pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah. 7.Baik pulih . ii. 8. Membandingkan dan membezakan kesenian dan adat resam pelbagai kaum di Malaysia dari sudut sejarah.Kajian yang berterusan . Menilai keberkesanan langkah pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah.html 5. 2. http://www. UNSUR PATRIOTISME Berbangga dengan kekayaan warisan sejarah negara kita. 2. Membincangkan tugas dan peranan kurator muzium dalam . Mencadangkan usaha-usaha mengekalkan dan memelihara kebudayaan dan kesenian sebagai warisan negara. .Pewartaan .Kawalan .org. Menghasilkan folio bagi memerhatikan tindakan pihakpihak yang terlibat dalam pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK dan kraf tangan. Menyatakan keperluan warisan sejarah dikekalkan.my/frameintroducing. Jika anda dan keluarga anda memiliki bahan warisan sejarah.Kesedaran dan tindakan masyarakat.Adat resam seperti adat pertabalan dan perkahwinan. HASIL PEMBELAJARAN 5. CONTOH AKTIVITI 3. nyatakan usaha dan tanggungjawab anda untuk memelihara dan memulihara bahan tersebut. Aras 2 1. Aras 3 1. 4. Membincang dan menyenaraikan cara-cara untuk mengekalkan warisan sejarah seperti tarian kuda kepang. Menyatakan cara pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah. tarian inang dan pakaian tradisional dalam kehidupan masyarakat kita. Cara . 6. 3. Mengkaji dan merumuskan ciri-ciri sebuah bangunan diwartakan sebagai warisan sejarah. Membuat laporan ringkas tentang jenis-jenis warisan sejarah yang terdapat di Malaysia.pht.

MASYARAKAT MALAYSIA Aras1 8. Kepadatan penduduk .Cina.Penduduk di Sarawak terdiri daripada Iban.Penduduk di Sabah terdiri daripada Kadazan. Kepelbagaian kaum . Membincangkan dan menyenaraikan komposisi penduduk yang terdapat di negara kita dari pelbagai sumber. Melayu. . ii. Aras 2 1. Menyatakan factor-faktor yang mempengaruhi taburan penduduk. Cina. 2. 2. Berbangga dan bersyukur kerana kita dilahirkan dan menjadi warganegara Malaysia. Kayan. 3. Menghuraikan pola pertempatan penduduk. 2. 1. Membandingkan pola pertempatan di bandar dan di luar bandar. Cina. . India.Sederhana padat .Penduduk Semenanjung Malaysia terdiri daripada Melayu.Jarang 1. Bidayuh. Membandingkan dan membezakan taburan penduduk di beberapa buah negeri. Bajau. Menjelaskan kepadatan penduduk di Malaysia. 2. India dan kaum lain. Aras 3 1. Menyatakan komposisi kaum di Malaysia. Orang Asli dan keturunan lain. Murut. India dan kaum lain. Membandingkan dan membincangkan kewasankawasan kepadatan penduduk di Malaysia. Berbangga dengan keharmonian masyarakat berbilang kaum. Komposisi dan taburan i. 29 8. . Menamakan kaum-kaum di Malaysia.Padat .MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI usaha pemeliharaan dan pemuliharaan warisan sejarah seperti bangunan dan bahanbahan sejarah.1 Penduduk a. 3. Melayu. Melanau. 3. Menyatakan taburan penduduk di Malaysia. Mengenal pasti dan membincangkan kawasankawasan yang padat. sederhana dan jarang berdasarkan peta taburan penduduk Malaysia.

Tempat beribadat iii.Pekerjaan . Menerangkan faktor yang mempengaruhi penghijrahan penduduk. Hari kebesaran dan perayaan. 2. Hormatmenghormati antara satu sama lain tampa mengira agama dan kepercayaan. Merumuskan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk berdasarkan peta topografi satu kawasan penempatan padat. Menyenaraikan hari kebesaran dan perayaan di negara kita. Menyatakan jenis-jenis agama. Menyatakan faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk. Sumbang saran tentang kesan yang berlaku akibat penghijrahan penduduk. Faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk i. kepercayaan. i.Perkahwinan iii. 31 8.2 Agama dan kepercayaan Aras 1 a. Menyenaraikan dasar kerajaan yang mempengaruhi perubahan penduduk. hari kebesaran dan perayaan di Malaysia berdasarkan pengalaman atau maklumat dari pelbagai sumber.MINGGU 30 TOPIK / SUBTOPIK b. bincangkan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan tersebut. Kepelbagaian agama dan kepercayaan. .Pembukaan kawasan baru.Pendidikan . Aras 2. 2. 2. ii. Aras 3 1. 1. . Berdasarkan carta atau graf yang menunjukkan perubahan bilangan penduduk di satu tempat. Dasar kerajaan . Penghijrahan . Amalan dan kepercayaan ii. CONTOH AKTIVITI 1. 1. Kelahiran dan kematian. 1. UNSUR PATRIOTISME Bersyukur dengan peningkatan hidup yang berkualiti. Membandingkan dan membezakan faktor-faktor yang mempengaruhi perubahan penduduk antara beberapa buah negeri. Menyatakan pelbagai agama dan kepercayaan rakyat Malaysia. 1. 3.Penempatan semula HASIL PEMBELAJARAN Aras 1.

Permainan ii. Berbangga menjadi rakyat Malaysia yang dapat hidup bersama melalui aktiviti rekreasi.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 3. Menceritakan sambutan agama dan kepercayaan rakyat Malaysia.pnm. Makanan iv. 3. Menamakan seni mempertahankan diri. 5.yahoo. 32 8. Mencari maklumat tentang cara-cara bermain sesuatu permainan. Menceritakan pengalaman menyambut hari kebesaran dan perayaan mengikut agama dan kepercayaan masing-masing. Membincangkan dan menyenaraikan jenis pakaian mengikut kaum.com/bin/ gueryo?p=permainan+tradisi&= site. http://www. Menyatakan cara hidup masyarakat Malaysia yang mengamalkan pelbagai kebudayaan dan kesenian. 4.my httm://www. Menamakan pakaian tradisional masyarakat Malaysia. Membandingkan dan membezakan sambutan perayaan antara kaum mengikut agama dan kepercayaan. Cara hidup i. Menyenaraikan permainan tradisional mengikut kaum-kaum di Malaysia. Aras 2 1.my/malaysiana/03 03pengenalan.htm http://google.my/ bm/kenalimuziumanda/ sukantradisi. sukan dan kebudayaan. 1.mzm.gov. . UNSUR PATRIOTISME Menghormati cara masyarakat menyambut pelbagai hari kebesaran dan perayaan. Muzik dan tarian v. Seni mempertahankan diri. Menyenaraikan tempat-tempat beribadat mengikut agama dan kepercayaan.www. Mengamalkan semangat muhibah dan harmoni semasa menyambut harihari kebesaran dan perayaan CONTOH AKTIVITI 2.sabah. 2.htm 2. 2. Menyenaraikan makanan masyarakat Malaysia. Pakaian iii.3 Kebudayaan dan kesenian Aras 1 a.pnm. 1.

1. 2. ii. Aras 2. Menyenaraikan cara mengeratkan perhubungan dan persaudaraan antara kaum. 2. Kunjung-mengunjung dikalangan pelbagai kaum. Membuat buku sumber yang mengandungi maklumat tentang pelbagai jenis tarian negara untuk dijadikan bahan rujukan.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 6. Kegiatan social dan kebajikan. Menghuraikan jenis makanan tradisional semasa perayaan pelbagai kaum. . Mencadangkan usaha-usaha mengekalkan dan memelihara kebudayaan dan kesenian sebagai warisan bangsa. 1. Menyenaraikan beberapa jenis makanan tradisional masyarakat Malaysia. 2. Menyatakan agensi kerajaan dan badan sukarela yang bertanggungjawab membentu memupuk perpaduan dikalangan rakyat Malaysia. 4. Aras 3 1. Menerangkan cara beberapa jenis permainan tradisional masyarakat Malaysia dimainkan. Kegiatan gotong-royong melibatkan pelbagai kaum.4 Perpaduan Aras 1 a. i. senaraikan nama majlis atau perjumpaan social pelbagai kaum dan bincangkan keadaan majlis tersebut. Membandingkan dan membezakan adat resam yang berhubung kait dengan pelbagai aspek kesenian dikalangan rakyat Malaysia. Menamakan jenis muzik dan tarian tradisional masyarakat Malaysia. Mengumpul maklumat dan gambar-gambar tentang kesenian mempertahankan diri. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 3. 33 8. 5. Berbangga dengan amalan keharmonian yang dihayati oleh masyarakat Malaysia 1. Secara kumpulan.

Penyertaan pelbagai kaum dalam aktiviti permainan. Menyenaraikan dan membincangkan cara kokurikulum dapat memupuk semangat perpaduan dikalangan murid. Menyatakan maksud sukan rakyat 2. Mengumpulkan maklumat dari pelbagai sumber dan berbincang tentang aktiviti kebajikan social dan sumbangan masyarakat ke arah perpaduan.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK iii. Menerangkan peranan yang dimainkan oleh badan sukarela dalam memupuk semangat perpaduan. 34 b. HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1. 2. Aras 3 1. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 2. kesenian dan rekreasi i. 2. . Menyatakan cara masyarakat menyertai aktiviti permainan. 2. Sumbangan masyarakat ke arah perpaduan masyarakat. Sukan rakyat Tarian Aras 1 1. ii. Merancang program dan aktiviti mengukuhkan perhubungan dan setia kawan dalam masyarakat majmuk. Membuat ramalan jika rakyat Malaysia tidak mahu terlibat dalam sebarang aktiviti social dan kebajikan. iii. Kembara 1. kesenian dan rekseasi. Menyenaraikan lima jenis aktiviti sukan dalam sukan rakyat. Menonton tayangan video tentang sukan rakyat dan membincangkan feadah-feadah yang diperolehi bagi memupuk perpaduan rakyat. Menghuraikan faktor-faktor yang dapat memupuk perpaduan dikalangan masyarakat kita. Aras 2 Menyedari aktiviti rekreasi memupuk perpaduan 1.

ii. UNSUR PATRIOTISME CONTOH AKTIVITI 35 c. Menghuraikan ciri-ciri system pendidikan negara yang mengukuhkan perpaduan. Mendapatkan maklumat daripada orang sumber tentang pendidikan ke arah pemupukan perpaduan. . 1. Menyatakan pentingnya murid terlibat dalam aktiviti kokurikulum. Ciri-ciri pendidikan di negara kita yang memupuk perpaduan melalui kurikulum. Aras 2 1. Menerangkan ciri-ciri perpaduan dalam system pendidikan negara kita. Menyenaraikan beberapa peraturan dan aktiviti yang boleh dijalankan di sesebuah sekolah yang muridnya terdiri daripada pelbagai kaum bagi memupuk perpaduan. 1. Menyedari perlunya mematuhi undang-undang dan peraturan yang ditetapkan.] d. Undang-undang dan peraturan i.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK HASIL PEMBELAJARAN 2. Bersyukur dan berbangga dengan system pendidikan negara yang mengutamakan perpaduan dan pembangunan. kokurikulum yang sama dan pakaian seragam sekolah. 2. Tujuan pengubalan undang-undang . Menghuraikan bagaimana sukan rakyat dapat memeupuk semangat perpaduan dan keharmonian dikalangan rakyat Malaysia. Menyatakan tujuan penggubalan undang-undang dan peraturan di Malaysia. Aras 3 1. Peluang belajar yang sama untuk semua kaum. Membuat rancangan mengadakan aktiviti kembara bertujuan memupuk perpaduan dikalangan masyarakat. i. Membincangkan ciri-ciri pendidikan yang dilaksanakan di negara kita berdasarkan pemerhatian dan pengamatan di sekolah. Sistem pendidikan Aras 1 1. 2.Hak individu dan hak semua kaum Aras 1 1.

UNSUR PATRIOTISME Mengamalkan perlakuan yang sopan dan bertatasusila.Keharmonian dan ketenteraman masyarakat. Aras 3 1. . Menyedari bahawa perpaduan menjamin kesejahteraan hidup. CONTOH AKTIVITI 2. Membincang kesan dan akibat jika sesebuah negara yang penduduknya terdiri daripada pelbagai kaum tidak mempunyai peraturan dan undang-undang untuk melindungi hak sesuatu kaum. . Undang-undang dan peraturan yang digubal boleh menjamin perpaduan. Meramalkan kesan sekiranya rakyat Malaysia tidak mematuhi undangundang dan peraturan.Displin dan tatasusila HASIL PEMBELAJARAN Aras 2 1.MINGGU TOPIK / SUBTOPIK .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful