1.

Selawat agar dosanya mendapat ampunan

Selawat di bawah ini adalah dari Anas bin Malik ra dari Rasulullah saw. Adapun Fadilahnya adalah: "Siapa membaca selawat ini dengan berdiri maka diampunkan dosanya sebelum duduk dan jika dibaca dengan duduk maka ia diampuni dosanya sebelum berdiri". Inilah lafadh selawat tersebut: Ya Allah, semoga Engkau berikan rahmat atas penghulu kami Nabi Muhammad saw dan para keluarganya dan limpahkanlah keselamatan. Kemudian selawat yang kedua ini mengandung faedah yang sangat besar untuk menghilangkan kesukaran dan kesusahan yang dialaminya bagi orang yang memperbanyak membacanya: Artinya: "Ya Allah, limpahkanlah rahmat, keselamatan dan berkah kepada junjungan kami Nabi Muhammad saw dan kepada segenap keluarganya". 2. Selawat mohon hajat dunia akhirat Faedah selawat ini adalah, bahwa siapa yang mau membaca selawat ini seratus kali, maka Allah Ta'ala mendatangkan hajatnya seratus hajat. Yang tiga puluh di dunia dan yang lain di akhirat. Artinya: "Ya Allah, limpahkanlah rahmat kepada penghulu kami Nabi Muhammad dan kepada keluarga penghulu kami Nabi Muhammad dan kepada para ahli rumahnya". 3. Selawat menghapus dosa 80 tahun Selawat dari Rasulullah saw di bawah ini mengandung fadilah dan faedah yang luar biasa. Iaitu siapa membaca selawat di bawah ini waktunya sesudah 'Ashar dihari Jum'at sebanyak 80 (lapan puluh) kali, maka diampunkan dosanya delapan puluh tahun.

Artinya: "Ya Allah. semoga Engkau berkenan melimpahkan kesejahteraan atas penghulu kami Nabi Muhammad dengan selawat yang dapat melapangkan rezeki bagi kami dan menjadikan baiknya ahlak kami dan curahkanlah pula kesejahteraan atas keluarga dan sahabat-sahabatnya serta berikanlah keselamatan". Fadilahnya: Selawat tersebut dinamakan selawat tausil'ul arzaq wa tahsiuk akhlaq. limpahkanlah rahmat atas junjungan kami Nabi Muhammad yang cinta dan dicintai (Allah). Iaitu jika dibaca sekali maka pahalanya sama dengan membaca selawat 10. Selawat menghilangkan segala kesusahan dan penyakit Sebagian Ulama ahli ma'rifah mengatakan. 5.Ya Allah.000 kali. Selawat mohon rezeki yang luas dan akhlak yang baik. . limpahkanlah rahmat kepada sayidina Muhammad seorang hamba. bahwa faedah selawat ini adalah untuk menghilangkan segala kesusahan Allahumma Salli ‘ala saiyidina Muhammadin habiibil mahbuubi syai fil ‘ilali wa mufar-rijil kurabi. Kalau membaca 700 kali maka dapat menjadi tebusan bebas dari neraka. Adapun fadilah dan khasiatnya jika dibaca terus menerus niscaya diluaskan rezekinya dan diberi ahlak yang baik. Selawat Kamaliyat Fadilah atau keutamaan dan khasiatnya sangat besar sekali bagi siapa yang mengamalkan membacanya. 4. 6. Ya Allah. Nabi dan utusan-Mu yang Ummi". yang menghilangkan segala penyakit dan yang menghilangkan segala kesempitan (kesusahan).

Selawat untuk melapangkan kesempitan Selawat ini telah diajarkan oleh Rasulullah saw kepada seorang mufti negeri Syam bernama Hamid Affandi al-'Imadi di dalam mimpinya. maka dapat memberi faedah. Ini selawatnya : Artinya: "Ya Allah limpahkanlah rahmat dan keselamatan atas 'junjungan kami Nabi Muhammad dan para keluarga dan sahabatnya dengan bilangan segala apa yang ditulis oleh qalam Tuhan". limpahkanlah rahmat atas junjungan kami Nabi Muhammad dan kepada para keluarganya dengan rahmat yang Engkau menolak dengannya dari kami dari tusukan jin dan ta'aun. yakni mati dengan kesudahan yang baik dengan membawa iman. 8. Itulah lafadh atau bacaan selawat kamaliyat tersebut. limpahkanlah rahmat. 7. Selawat mohon husnul khatimah Fadilah selawat di bawah ini jika dibaca 10 kali setiap setelah maghrib.Artinya: "Ya Allah. keselamatan dan berkah kepada 'junjungan kami Nabi Muhammad saw dan kepada keluarganya sebagaimana tiada batas bagi kesempurnaan-Mu. 9. Semoga kita dapat mengamalkannya dan semoga dapat memperoleh fadilahnya yang besar sekali itu. Wahai Zat yang urusannya jika menghendaki sesuatu dengan berkata kepadanya : Jadilah. Dimana dianjurkan untuk membacanya sebanyakbanyaknya ketika banyak orang yang menderita sakit dan orang mati. Ini lafadhnya selawat : Artinya: "Ya Allah. Rasulullah telah bersabda . maka jadilah ia". dapat menjadi husnul khatimah. Selawat penolak penyakit dan wabak Fadilah dan faedah selawat ini adalah untuk dapat menolak penyakit dan wabak. sebanyak bilangan kesempurnaannya (rasulullah)".

11. Selawat mohon ketabahan jiwa dan raga .000 selawat. keselamatan dan barkah kepada penghulu kami Nabi Muhammad saw cahaya segala zat dan rahsia yang mengalir pada sekelian nama dan sifat". khasiat dan faedahnya adalah untuk menghilangkan segala kesusahan. Adapun fadilah. Ya Allah. Allahumma Salli wasallim ‘ala saiyidina Muhammadin wa ‘ala ali saiyidina Muhammadin fiikulli lam hatin wanafasin bi ‘adadi kulli ma’ lumin laka. limpahkanlah rahmat. 10. Ya Allah. limpahkanlah rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad dan para keluarganya. Dalam hal ini tidak sedikit orang-orang saleh yang membuktikannya dan sama berhasil berkah membaca selawat ini Allahumma Salli wasal lim ‘ala saiyidinaa Muhammad din qad Dhaa qat hiilatii adriknii yaa Rasulallahi. limpahkanlah rahmat dan keselamatan atas penghulu kami Nabi Muhammad saw sungguh sudah sangat sempit daya upayaku.000 Iaitu lafadh selawat dari Imam Syadzili rhm dimana satu selawat itu sama dengan 100. Selawat untuk berjumpa Nabi dikala mimpi Selawat ini mempunyai kelebihan dan keutamaan serta faedah yang besar iaitu jika dibaca insya Allah dapat berjumpa dengan Rasulullah di dalam mimpi. temukanlah olehku ya Rasulullah". Satu selawat sama dengan 100. Artinya: "Ya Allah. Allahhuma Solli wasallim wabaarik ‘ala saiyidina Muhammadinin-nuuridz-dzaatii was-sir-ris sari fi jamii ‘il asmaa iWaSSifaati.kepadanya: "Jika seseorang membaca selawat ini maka Allah akan melapangkan kesempitannya". di dalam setiap kerdipan mata dan nafas dengan bimbingan semua yang diketahui oleh-Mu". 12.

hanya kerana anugerah dan kedermawaan-Mu jua wahai Zat Yang Maha Pemurah". Anugerahkanlah rezeki yang luas bagi kami dari setiap arah perbendaharaan-Mu yang ghaib dengan tiada mahluk lain yang mengundat-undat (kerana iri). Perlu dibaca sehari dan malamnya 100 kali . limpahkanlah kesejahteraan atas junjungan kami Nabi Muhammad cahaya segala zat dan rahsia yang mengalir pada sekelian nama dan sifat dan limpahkanlah pula kesejahteraan itu keatas keluarga dan sahabatsahabatnya dan berikanlah keselamatan". Selawat mohon banyak rezeki Fadilahnya adalah. niscaya akan memperoleh ketabahan jiwa dan raga. 14.Fadilahnya: Jika selawat ini benar-benar diamalkan membacanya. rezeki yang luas dan lapang yang datang dari segala arah yang belum nampak. Wahai Zat yang menganugerahkan rezeki kepada yang Engkau kehendaki tanpa hitungan. 13. Selawat mohon terhindar dari bahaya dan mohon rezeki yang mudah (dibaca selesai sembahyang fardhu) Fadilahnya. jika selawat ini benar-benar dibaca sebagai wirid. bahwa jika selawat tersebut dibaca setiap selesai sembahyang fardhu. Selawat tersebut adalah selawat Wali Kutub Ahmad Al-Badawi. Artinya: "Ya Allah. limpahkan kesejahteraan. berfaedah untuk menghasilkan cahaya dan rahasia rezeki lahir batin dan manjur untuk mendatangkan segala hajat. maka niscaya akan terhindar dari segala mara-bahaya dan memperoleh rezeki dengan mudah. keselamatan serta barkah atas junjungan kami Nabi Muhammad dan atas keluarganya sebanyak bilangan rezeki dan pintu (rezeki). maka insya Allah akan memperoleh rezeki yang banyak. Artinya: Ya Allah.

obat segala obat dan kucni segala kemudahan. .Artinya: "Ya Allah limpahkan kesejahteraan atas cahaya segala cahaya. tumpahkanlah kesejahteraan atas 'junjungan kami Nabi Muhammad yang merupakan obat hati dan penyembuhan dan merupakan penyihat dan penyelamat badan dan merupakan cahaya dan sinar penglihatan dan yang merupakan penjamin kesihatan jasmani dan rohani akan keperluan makanan dan juga tumpahkan kesejahteraan itu atas keluarga serta sahabat-sahabatnya dan berilah keselamatan". Selawat mohon kesihatan jasmani dan rohani (hati) Fadilahnya: Agar kita benar-benar dapat memperoleh kesihatan jasmani dan rohani maka perbanyaklah dan biasakanlah membaca selawat tersebut. 15. rahasia sekalian rahsia. junjungan dan tuan kami Nabi Muhammad yang terpilih dan segenap keluarganya yang sucisuci serta sahabat-sahabatnya yang baik-baik sejumlah bilangan nikmat Allah dan anugerah-Nya". Artinya: "Ya Allah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful