P. 1
Nota Kemahiran Hidup

Nota Kemahiran Hidup

|Views: 475|Likes:

More info:

Published by: Rosyatimah Ab Rahman on Jan 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/03/2013

pdf

text

original

Sections

 • 1.Paku
 • 2.Skru
 • 3.Glu PVA
 • 1.Bahan kemasan A.Tepung Penyumbat
 • C.Cat Licau
 • D.Cat semburan
 • E.Syelek
 • F.Tona kayu
 • G.Lekar
 • A.Kerta Las
 • B.Pengikis
 • C.Berus Syelek
 • D.Berus Cat

Nota Kemahiran Hidup TAjuk: Keselamatan Elektrik

1) Jangan gunakan plag atau soket yang pecah dan rosak

2) Jangan membuat sambungan yang banyak daripada satu punca

• • •

3) Jangan cuba menyentuh wayar hidup yang

tidak bertebat

4) Jangan cuba menggantikan dawai fius dengan sebarang dawai atau logam

• • •

5) Jangan menggunakan kabel yang pecah atau terlalu lama

6) Hendaklah utamakan KESELAMATAN DIRI, KESELAMATAN MAKMAL/BENGKEL dan KESELAMATAN PERALATAN. Pamirkan slogan UTAMAKAN KESELAMATAN agar selalu dapat mengingatkan guru-guru dan pelajar-pelajar sepanjang berada dan melakukan aktiviti di makmal/bengkel. UTAMAKAN KESELAMATAN

BAB 2: ASAS MEREKA BENTUK

1.

Proses Mereka Bentuk A. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. menyiasat b.membaca c. membuat lawatan d.melayari internet e. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea.

Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh, lakaran, senarai bahan, butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan . C. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran , sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya

Latar belakang iii. Lampiran 2.Keseluruhan produk tidak berfungsi c.F. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Objektif iv. Rujukan vi. Deskripsi projek v. a. Fungsi » Berfungsi .Faktor Reka bentuk A. Tajuk ii.

Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna I.Kos produk » berpatutan G. patah atau pecah F.Pencetusan Idea A. Kesesuaian bahan » Mudah didapati D. Mengenal pasti Masalah . Rupa bentuk » Menarik C. Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli 3.B. Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak. Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa E. Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan H.

membuat lawatan dan kajian B. melayari internet iii. Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil . Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea melalui pembacaan ii.B. Menilai dan memilih idea yang terbaik i. Melakar A. Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D B. 2.

.. Skala V. Nama projek B.Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi . tarikh lakaran V..X. Dimensi V... maklumat bahan .V.. Jenis lukisan lakaran . ukuran tinggi dan tebal ... jenis penyambung yang digunakan V... ukuran panjang dan lebar . Nama individu/kumpulan .. .

Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi Lukisan perspektif . Jenis Kayu I. Lembut Kayu . Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk b. Lukisan Oblik . c. Kayu A. JENIS BAHAN 1. Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi Lukisan Isometrik .a. Kayu Keras II.

Kayu Jerjak Beroti » Tebal 20 mm Tebal 38 mm .38 mm 100 mm » Lebar 25 mm » Lebar 75 mm .38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m 6m IV.76 mm . u Getah ii. ngal ii. Ce Se Ka i. Saiz Kayu I.150 mm » Panjang 3 m » Panjang 3 m 6m -4m . anti Kay Jelut Mer pur D. Kayu III.i.100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m -6m II. petir iii. ung iii. Papan Nipis » Tebal 10 mm . Papan Tebal »Tebal 38 mm .

g Bersprin IV. B. Kecacatan Kayu Meleding II. h Berpiu IV. Merekah . ar Berpus VI.E. III. Berpintal V.

Mudah diserang serangga perosak 2. Ciri-ciri kayu IV. Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam VII.B. Boleh di dapati dalam pelbagai saiz V. Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VI. Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul VIII. Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang .

Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik. perabot. Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air C. Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan E. pintu. Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm B. . rak dan kotak D. Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF 3.Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan A.

Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm C. Tidak mudah bengkok dan meleding iii. Permukaannya lebar dan rata Mounting Board 2. Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm . Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu A. Tahan haba i. Tidak retak ii. Ia adalah sejenis kertas keras A. Kegunaan B. Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden B. Saiz : Ketebalan 2 mm.Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang. Kelebihan : 0.

C. Pembaris Keluli A. Saiz : 3 M dan 6 M Sesiku L . Kegunaan : Mengukur jarak B. Saiz : 30 cm dan 15 cm C. Binaan : Dibuat daripada keluli Pita Pengukur 2. Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk ALATAN TANGAN 1. 3. Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B. A.

NT Cutter A.4. Untuk menguji kerataan iii. Untuk menguji kepersegian B. Saiz : Gergaji Tangan A. A. Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya C. Badan dibuat daripada kayu atau logam. Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat ii. papan lapis dan MDF . papan. Untuk menguji ketepatan iv. Kegunaan : Untuk memotong kayu. Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board B. Kegunaan : i. Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. 5.

A. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya Gergaji Lengkung Halus 8. Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis B. Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai Gergaji Besi . Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm Gergaji Puting 7. A. B.6. Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B.

Gerudi Engkol A. Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC B. Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu . Kegunaan : Untuk membuat lubang B. Saiz : ditentukan oleh diameter 11. Gerudi Tangan A. Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan 10. Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis B.kepingan papan dan papan lapis B. Saiz : Ditentukan oleh panjang 9. Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit .A. Mata Gerudi Pintal A.

Saiz : ditentukan oleh diameter 13. Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi B. Penebuk Pusat A. Saiz : 15. Saiz : 14. Tukul Kuku Kambing . Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu B.12. Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) B. Pembenam Paku A. Gerimit A.

Gandin Kayu A. Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya. Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya . Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar 17. Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya 16. Pahat rata / Pahat tepi serong A. Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek 19. Ragum Kakak Tua A. Tukul Warington A. B. Kegunaan : Untuk mencabut paku 18. Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku B.A.

Apit G A. Kikir Parut A. i. MESIN GERUDI LANTAI Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam . Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu 3. Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" MESIN GERUDI A. Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi B.2.

Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6.ii. Bahagian dan fungsinya 1.Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5.Bindu = Memutar mata gerudi 4.Suis = Menghidup dan mematikan motor 3.Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2.Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu .Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7.

Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3. Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi iii.Pakai gogal untuk melindungi mata B. MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK 1.Kegunaan: a.8.Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10.Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2.Motor = Memutar bindu 9. Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam 2. Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1. Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi .Pakai pakaian yang sesuai 4. Bahagian dan fungsinya I.

II. Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar BAHAN PEMASANGAN Menggerudi menegak . Suis = menghidup dan mematikan motor III. Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin IV. Mengerudi secara menegak II. Kabel = menghantar arus elektrik 2.Cara Menggunakannya I.

II Biasa/Rata VI Kepala Benam dan Kepala Bulat Pemutar Skru III Philips VII Skru Philips Gunakan saiz mata IV pemutar yang tepat dan sesuai .Keterangan keterangan Gambar Gambar Mata Gerudi Menggerudi I V Benam Engsel Pemutar Skru Skru Alur Rata.

Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii. Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B. Digunakan : untuk pembinaan perabot ii. Paku Payung i. Paku Panel i. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D. Saiz : ditentukan panjang batangnya C. Mempunyai kepala benam III. Paku Panel ii. Murah . Saiz ditentukan oleh : Panjang iii. Paku Kepala rata 1. Paku Kepala Rata i. Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II.i.Paku A. Jenis I. Kelebihan : Senang digunakan.

Memberi cengkaman lebih kuat 3. Keburukan Sukar ditanggalkan.Skru A. Kebaikan skru : I. kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza.Glu PVA i. Contoh MDF dengan Papan Lapis . Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii. Skru Alur Rata/Biasa II. Skru Kepala Bulat IV. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. Skru Alur Philips III. Skru Kepala Benam C. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B.E. Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I. Papan mudah pecah dan retak 2.

Menanda ukuran panjang. 3. Proses Mengukur 2. Ukur lebar Ukur panjang bahan bahan Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek Proses Menanda Menanda panjang Menanda lebar 4. lebar dan tebal .PEMBINAAN PROJEK 1.

Tanggam iv.5. Tanggam iii. Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i.Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki.Tanggam Lekap Tanggam Lekap T Temu Palang Temu A.  Membuat tanggam Pilih tanggam yang sesuai . Proses Memotong Mengerat 6. ii. Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian 7.

Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B. jika papan nipis paku yang kecil dan pendek . Memaku   Gunakan paku yang sesuai . Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C.

Bahan kemasan A. Cat Semburan V. Tepung Penyumbat I. Tepung Penyumbat III. Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek .D. Kegunaan : untuk menyumbat liangliang kayu . gerimit atau alat lain yang sesuai KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II. Syelek IV. Spirit 1.

II. Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II. Cat Licau I. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Cat Alas I. Kegunaan : untuk menutup liangliang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III. licin dan mempunyai warna yang menarik . Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. Kelebihan :  Permukaan berkilau.

III. III. III. II. Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus Cat semburan Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. II. I. Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang Syelek Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu Kelebihan : kos murah dan cepat kering Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu Tona kayu  . I. E. D. F.

Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. Pelekat (Fomika dan stiker) I. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik . Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. Lekar I.I.

Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar 2. Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat B. Thinner I.2. Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek B. Turpentine I. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya Bahan Pelarut A. II. Alatan kemasan A. Spirit Methil I. Kerta Las .

D. Pengikis I.2. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu. Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar II. Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan. Berus Cat . 00) B. Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu II. Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3. II.I. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu C. Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu. Berus Syelek I.1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0. Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat.

Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus.I. . Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas II. Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus . Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu Penjagaan berus . berus syelek dicuci dengan spirit methil. . berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner. Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai .

Pensil  Pensil sesuai digunakan ialah bergred 2H. HB. Alatan Lukisan Teknik 1.Nota Kemahiran Hidup Tingkatan Dua Lukisan Teknik A. dan 2B  Hujung mata pensil hendaklah sentiasa tajam .

 Digunakan untuk memdam garisan dan tanda yang tidak dikehendaki 3.Pensil keras (2H. 4. Pembaris  Digunakan untuk memindahkan ukuran  Jenis yang biasa digunakan iaialah bersengatan 300mm/12inci.4H) Pensil sederhana (H.B) Pensil lembut (2B) Pensil Mekanikal 2. Pemadam  Dibuat daripada getah lembut. Kertas Lukisan  kertas lukisan terbahagi kepada 3 jenis .

Kertas gred . lukisan oblik dan lukisan isometrik b.digunakan untuk melukis lukisan prespektik. Papan Lukisan Kegunaan kertas gred . kertas isogred .a. Kertas lukisan biasa . lukisan ortografik.digunakan untuk asas melukis lukisan oblik kabinet dan oblik kavilier c.digunakan untuk asas melukis lukisan isometrik Kertas Lukisan Kegunaan kertas lukisan Kertas isogred Kegunaan kertas isogred Kertas gred 7.

Jangka tolok  Digunakan untuk memindahkan jarak daripada pengukur ke atas garisan di atas kertas . Set sesiku Sesiku 45° sesiku 30°/60° 10. Digunakan untuk meletakkan kertas lukisan 8. Sesiku T  Digunakan membina garisan lurus mendatar  Digunakan juga sebagai tapak untuk membina garisan tegak dan serong/condong dengan set sesiku 9.

Garisan mendatar  Garis mendatar ialah garisan yang selari dengan panjang kertas Cara melukis garis mendatar 2. Garisan menegak . Jangka lukis  Digunakan untuk melukis bulatan dan garisan lengkok  Membina berbagai-bagai jenis sudut B. Jenis Garisan 1.11.

30° dan 60° boleh dihasilkan dengan menggunakan set sesiku Cara melukis garis bersudut 30° . Garis mendatar ialah garisan yang selari dengan lebar kertas Cara melukis garis menegak 3. Garisan bersudut  Garis mendatar ialah garisan yang condong dan mempunyai sudutsudut tertentu  Garisan bersudut 45° .

digunakan untuk asas membina objek 7. Garisan tepi  Garisan yang dikenali sebagai garisan sempadan  Dilukis dengan pensil H atau B 5. Garisan Lakaran  Garisan yang halus. Garisan benda  Garisan yang tebal dan hitam. digunakan untuk menunjukkan garisan objek/benda 6. Garisan tersembunyi  Garisan yang dipusutkan garis-garis pendek  Digunakan untuk menunjukkan garisan objek yang tidak boleh kelihatan .Cara melukis garis bersudut 45° 4.

Garisan tengah  Garisan yang diputuskan oleh titik-titik  Digunakan untuk menunjukan bahagian tengah objek 9. Garisan keratan  Garisan yang menunjukkan kawasan keratan sesuatu objek  Ia dilukis condong 45° dan selari di antara satu sama lain 10. Bulatan  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis . Garisan dimensi  Garisan yang halus dan mempunyai anak panah dihujungnya  Digunakan untuk menunjukkan panjang. lebar dan tinggi sesuatu objek C. Bentuk Geometri 1.8.

Lukisan oblik . Segi empat  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis dan set sesiku Segi empat tepat D. lukisan isometrik dan lukisan prespektif 1.Melukis bulatan dengan jangka lukis Diameter dan jejari bulatan 2. Lukisan 2 dimensi . Jenis Lukisan o Segi empat sama Lukisan teknik terbahagi kepada 2 : a. Segi tiga  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis dan set sesiku Segi tiga sama Segi tiga tepat Segi tiga dua sama 3.satu garisan mendatar .Lukisan ortografik b. Lukisan Isometrik  Lukisan isometrik adalah lukisan 3 dimensi  Lukisan isometrik terbina di atas paksi isometrik  Paksi isometrik terdiri daripada . Lukisan 3 dimensi .

.satu garisan tegak .dua garisan condong/serong bersudut 30º Lukisan isometrik di atas paksi isometrik .

Oblik kavilier .Oblik kabinet . Lukisan Oblik  Lukisan oblik adalah lukisan 3 dimensi  Lukisan oblik terbahagi 2 .Isometrik Pelan 2.

  Lukisan oblik terbina di atas paksi oblik Paksi oblik terdiri daripada .satu garisan condong/serong yang bermula daripada titik silang garisan tegak dan garisan mendatar .satu garisan tegak .satu garisan mendatar .satu garisan condong/serong bersudut 45º Lukisan oblik di atas paksi oblik 3.satu garisan tegak dan satu garisan mendatar yang bersilang antara satu sama lain . Lukisan Ortografik  Lukisan ortografik adalah lukisan pelan  Lukisan ortografik terbina di atas paksi ortografik  Paksi ortografik terdiri daripada .

Mendimensi lukisan  Mendimensi bermaksud memberikan ukuran kepada garisan lukisan .Melukis unjuran ortografik di atas kertas lukisan Melukis unjuran ortografik di atas kertas gred 4.

   Digunakan untuk menunjukkan saiz sesuatu projek supaya mudah dibina Semua garisan dimensi dilukis halus dengan pensil 2H Setiap garisan dimensi dilukis kepala anak panah Beberapa cara dimensi yang betul Garis yang panjang atau Garis yang pendek Contoh Mendimensi Ortografik . lebar dan bulatan /separa bulatan . Tinggi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->