P. 1
Nota Kemahiran Hidup

Nota Kemahiran Hidup

|Views: 477|Likes:

More info:

Published by: Rosyatimah Ab Rahman on Jan 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/03/2013

pdf

text

original

Nota Kemahiran Hidup TAjuk: Keselamatan Elektrik

1) Jangan gunakan plag atau soket yang pecah dan rosak

2) Jangan membuat sambungan yang banyak daripada satu punca

• • •

3) Jangan cuba menyentuh wayar hidup yang

tidak bertebat

4) Jangan cuba menggantikan dawai fius dengan sebarang dawai atau logam

• • •

5) Jangan menggunakan kabel yang pecah atau terlalu lama

6) Hendaklah utamakan KESELAMATAN DIRI, KESELAMATAN MAKMAL/BENGKEL dan KESELAMATAN PERALATAN. Pamirkan slogan UTAMAKAN KESELAMATAN agar selalu dapat mengingatkan guru-guru dan pelajar-pelajar sepanjang berada dan melakukan aktiviti di makmal/bengkel. UTAMAKAN KESELAMATAN

BAB 2: ASAS MEREKA BENTUK

1.

Proses Mereka Bentuk A. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. menyiasat b.membaca c. membuat lawatan d.melayari internet e. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea.

Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh, lakaran, senarai bahan, butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan . C. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran , sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya

Deskripsi projek v.F. Rujukan vi. a. Lampiran 2. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i.Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Latar belakang iii. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Fungsi » Berfungsi . Tajuk ii.Faktor Reka bentuk A. Objektif iv.

Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna I.Kos produk » berpatutan G. Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak. Kesesuaian bahan » Mudah didapati D. Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa E.B. Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan H. Mengenal pasti Masalah . Rupa bentuk » Menarik C.Pencetusan Idea A. Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli 3. patah atau pecah F.

Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea melalui pembacaan ii. Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil . 2. melayari internet iii. Melakar A. membuat lawatan dan kajian B. Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D B.B. Menilai dan memilih idea yang terbaik i.

Dimensi V.Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi .... ukuran tinggi dan tebal . Nama individu/kumpulan . ukuran panjang dan lebar ... Skala V.X. maklumat bahan . Nama projek B..V. jenis penyambung yang digunakan V. .. tarikh lakaran V... Jenis lukisan lakaran ...

c. Kayu A. Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk b. Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi Lukisan Isometrik . Lukisan Oblik . Lembut Kayu . Kayu Keras II. Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi Lukisan perspektif . JENIS BAHAN 1. Jenis Kayu I.a.

Ce Se Ka i. Papan Tebal »Tebal 38 mm .100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m -6m II. ngal ii.38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m 6m IV.76 mm .38 mm 100 mm » Lebar 25 mm » Lebar 75 mm . ung iii.i. Kayu Jerjak Beroti » Tebal 20 mm Tebal 38 mm . u Getah ii. Saiz Kayu I. Kayu III. petir iii.150 mm » Panjang 3 m » Panjang 3 m 6m -4m . Papan Nipis » Tebal 10 mm . anti Kay Jelut Mer pur D.

ar Berpus VI. Merekah . III. B. g Bersprin IV. Berpintal V. Kecacatan Kayu Meleding II. h Berpiu IV.E.

Mudah diserang serangga perosak 2. Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VI. Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul VIII.B. Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam VII. Ciri-ciri kayu IV. Boleh di dapati dalam pelbagai saiz V. Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang .

Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air C. Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF 3. Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan E. .Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan A. perabot. rak dan kotak D. pintu. Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm B. Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik.

Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden B. Tahan haba i. Permukaannya lebar dan rata Mounting Board 2. Tidak retak ii. Ia adalah sejenis kertas keras A.Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang. Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm C. Kegunaan B. Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm . Saiz : Ketebalan 2 mm. Tidak mudah bengkok dan meleding iii. Kelebihan : 0. Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu A.

Binaan : Dibuat daripada keluli Pita Pengukur 2. Pembaris Keluli A. 3. A. Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk ALATAN TANGAN 1. Kegunaan : Mengukur jarak B.C. Saiz : 30 cm dan 15 cm C. Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B. Saiz : 3 M dan 6 M Sesiku L .

NT Cutter A. papan. Badan dibuat daripada kayu atau logam. Saiz : Gergaji Tangan A. Kegunaan : i. Untuk menguji kerataan iii. Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board B. Untuk menguji kepersegian B. Kegunaan : Untuk memotong kayu. Untuk menguji ketepatan iv. Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya C. papan lapis dan MDF . Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. 5.4. Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat ii. A.

Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm Gergaji Puting 7. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya Gergaji Lengkung Halus 8. Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai Gergaji Besi . B. Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis B. A. A. Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B.6.

Kegunaan : Untuk membuat lubang B. Gerudi Engkol A. Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC B. Mata Gerudi Pintal A. Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit . Saiz : ditentukan oleh diameter 11. Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan 10. Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis B. Gerudi Tangan A. Saiz : Ditentukan oleh panjang 9.kepingan papan dan papan lapis B. Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu .A.

Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi B.12. Saiz : ditentukan oleh diameter 13. Saiz : 14. Tukul Kuku Kambing . Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu B. Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) B. Saiz : 15. Gerimit A. Penebuk Pusat A. Pembenam Paku A.

Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek 19. Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku B. Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya. Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya . Kegunaan : Untuk mencabut paku 18. Ragum Kakak Tua A. Pahat rata / Pahat tepi serong A. Tukul Warington A. Gandin Kayu A. B.A. Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar 17. Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya 16.

Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi B. Kikir Parut A. Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" MESIN GERUDI A. Apit G A.2. MESIN GERUDI LANTAI Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam . i. Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu 3.

Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5.Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu . Bahagian dan fungsinya 1.ii.Bindu = Memutar mata gerudi 4.Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7.Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2.Suis = Menghidup dan mematikan motor 3.Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6.

Bahagian dan fungsinya I.Pakai pakaian yang sesuai 4.Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10.Motor = Memutar bindu 9. MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK 1.Kegunaan: a.8.Pakai gogal untuk melindungi mata B. Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi iii. Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1. Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam 2.Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3. Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi .Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2.

Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin IV. Kabel = menghantar arus elektrik 2. Suis = menghidup dan mematikan motor III. Mengerudi secara menegak II.Cara Menggunakannya I. Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar BAHAN PEMASANGAN Menggerudi menegak .II.

II Biasa/Rata VI Kepala Benam dan Kepala Bulat Pemutar Skru III Philips VII Skru Philips Gunakan saiz mata IV pemutar yang tepat dan sesuai .Keterangan keterangan Gambar Gambar Mata Gerudi Menggerudi I V Benam Engsel Pemutar Skru Skru Alur Rata.

Jenis I. Digunakan : untuk pembinaan perabot ii. Paku Kepala rata 1.Paku A. Paku Panel i. Paku Kepala Rata i. Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii. Saiz ditentukan oleh : Panjang iii. Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B.i. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D. Saiz : ditentukan panjang batangnya C. Murah . Paku Panel ii. Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II. Kelebihan : Senang digunakan. Paku Payung i. Mempunyai kepala benam III.

Papan mudah pecah dan retak 2. kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. Skru Alur Rata/Biasa II. Kebaikan skru : I. Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I. Keburukan Sukar ditanggalkan. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B.E. Contoh MDF dengan Papan Lapis . Skru Alur Philips III.Skru A. Skru Kepala Benam C.Glu PVA i. Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii. Skru Kepala Bulat IV. Memberi cengkaman lebih kuat 3.

Ukur lebar Ukur panjang bahan bahan Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek Proses Menanda Menanda panjang Menanda lebar 4.PEMBINAAN PROJEK 1. lebar dan tebal .Menanda ukuran panjang. Proses Mengukur 2. 3.

Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian 7. Tanggam iii.5.  Membuat tanggam Pilih tanggam yang sesuai . ii.Tanggam Lekap Tanggam Lekap T Temu Palang Temu A. Proses Memotong Mengerat 6. Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i. Tanggam iv.Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki.

jika papan nipis paku yang kecil dan pendek . Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C. Memaku   Gunakan paku yang sesuai .Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B.

Tepung Penyumbat I. Kegunaan : untuk menyumbat liangliang kayu . Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek . Tepung Penyumbat III.D. Syelek IV. Cat Semburan V. Spirit 1. gerimit atau alat lain yang sesuai KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II.Bahan kemasan A.

Cat Licau I. Kegunaan : untuk menutup liangliang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II. Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III. Kelebihan :  Permukaan berkilau. Cat Alas I. Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. licin dan mempunyai warna yang menarik .II.

II. I. Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus Cat semburan Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. F. Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang Syelek Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu Kelebihan : kos murah dan cepat kering Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu Tona kayu  . E. III.III. III. I. D. II.

Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik . Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' .I. Lekar I. Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Pelekat (Fomika dan stiker) I. Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II.

II. Thinner I. Kerta Las . Alatan kemasan A. Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek B. Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar 2. Spirit Methil I. Turpentine I. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya Bahan Pelarut A. Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat B.2.

I. Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu C. Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar II. Berus Syelek I.2. Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3. II. Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu. 00) B. Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan. D. Berus Cat . Pengikis I. Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu II.1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0.

Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu Penjagaan berus . . Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus. . Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus . Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas II. berus syelek dicuci dengan spirit methil. Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai . berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner.I.

HB. dan 2B  Hujung mata pensil hendaklah sentiasa tajam . Alatan Lukisan Teknik 1.Nota Kemahiran Hidup Tingkatan Dua Lukisan Teknik A. Pensil  Pensil sesuai digunakan ialah bergred 2H.

Pensil keras (2H. Pemadam  Dibuat daripada getah lembut.4H) Pensil sederhana (H. Pembaris  Digunakan untuk memindahkan ukuran  Jenis yang biasa digunakan iaialah bersengatan 300mm/12inci. Kertas Lukisan  kertas lukisan terbahagi kepada 3 jenis .  Digunakan untuk memdam garisan dan tanda yang tidak dikehendaki 3.B) Pensil lembut (2B) Pensil Mekanikal 2. 4.

digunakan untuk asas melukis lukisan isometrik Kertas Lukisan Kegunaan kertas lukisan Kertas isogred Kegunaan kertas isogred Kertas gred 7.a. kertas isogred .digunakan untuk asas melukis lukisan oblik kabinet dan oblik kavilier c.digunakan untuk melukis lukisan prespektik. lukisan ortografik. lukisan oblik dan lukisan isometrik b. Kertas lukisan biasa . Papan Lukisan Kegunaan kertas gred . Kertas gred .

Jangka tolok  Digunakan untuk memindahkan jarak daripada pengukur ke atas garisan di atas kertas . Set sesiku Sesiku 45° sesiku 30°/60° 10. Sesiku T  Digunakan membina garisan lurus mendatar  Digunakan juga sebagai tapak untuk membina garisan tegak dan serong/condong dengan set sesiku 9. Digunakan untuk meletakkan kertas lukisan 8.

Garisan menegak . Jenis Garisan 1.11. Garisan mendatar  Garis mendatar ialah garisan yang selari dengan panjang kertas Cara melukis garis mendatar 2. Jangka lukis  Digunakan untuk melukis bulatan dan garisan lengkok  Membina berbagai-bagai jenis sudut B.

 Garis mendatar ialah garisan yang selari dengan lebar kertas Cara melukis garis menegak 3. 30° dan 60° boleh dihasilkan dengan menggunakan set sesiku Cara melukis garis bersudut 30° . Garisan bersudut  Garis mendatar ialah garisan yang condong dan mempunyai sudutsudut tertentu  Garisan bersudut 45° .

digunakan untuk asas membina objek 7.Cara melukis garis bersudut 45° 4. Garisan tersembunyi  Garisan yang dipusutkan garis-garis pendek  Digunakan untuk menunjukkan garisan objek yang tidak boleh kelihatan . digunakan untuk menunjukkan garisan objek/benda 6. Garisan Lakaran  Garisan yang halus. Garisan tepi  Garisan yang dikenali sebagai garisan sempadan  Dilukis dengan pensil H atau B 5. Garisan benda  Garisan yang tebal dan hitam.

Garisan tengah  Garisan yang diputuskan oleh titik-titik  Digunakan untuk menunjukan bahagian tengah objek 9.8. Garisan keratan  Garisan yang menunjukkan kawasan keratan sesuatu objek  Ia dilukis condong 45° dan selari di antara satu sama lain 10. Bentuk Geometri 1. Garisan dimensi  Garisan yang halus dan mempunyai anak panah dihujungnya  Digunakan untuk menunjukkan panjang. Bulatan  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis . lebar dan tinggi sesuatu objek C.

Lukisan 3 dimensi .satu garisan mendatar . Jenis Lukisan o Segi empat sama Lukisan teknik terbahagi kepada 2 : a. Segi empat  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis dan set sesiku Segi empat tepat D.Lukisan oblik . Lukisan 2 dimensi .Lukisan ortografik b. Segi tiga  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis dan set sesiku Segi tiga sama Segi tiga tepat Segi tiga dua sama 3.Melukis bulatan dengan jangka lukis Diameter dan jejari bulatan 2. Lukisan Isometrik  Lukisan isometrik adalah lukisan 3 dimensi  Lukisan isometrik terbina di atas paksi isometrik  Paksi isometrik terdiri daripada . lukisan isometrik dan lukisan prespektif 1.

.satu garisan tegak .dua garisan condong/serong bersudut 30º Lukisan isometrik di atas paksi isometrik .

Oblik kavilier . Lukisan Oblik  Lukisan oblik adalah lukisan 3 dimensi  Lukisan oblik terbahagi 2 .Oblik kabinet .Isometrik Pelan 2.

satu garisan condong/serong bersudut 45º Lukisan oblik di atas paksi oblik 3.satu garisan condong/serong yang bermula daripada titik silang garisan tegak dan garisan mendatar . Lukisan Ortografik  Lukisan ortografik adalah lukisan pelan  Lukisan ortografik terbina di atas paksi ortografik  Paksi ortografik terdiri daripada .satu garisan tegak dan satu garisan mendatar yang bersilang antara satu sama lain .  Lukisan oblik terbina di atas paksi oblik Paksi oblik terdiri daripada .satu garisan mendatar .satu garisan tegak .

Melukis unjuran ortografik di atas kertas lukisan Melukis unjuran ortografik di atas kertas gred 4. Mendimensi lukisan  Mendimensi bermaksud memberikan ukuran kepada garisan lukisan .

lebar dan bulatan /separa bulatan . Tinggi.   Digunakan untuk menunjukkan saiz sesuatu projek supaya mudah dibina Semua garisan dimensi dilukis halus dengan pensil 2H Setiap garisan dimensi dilukis kepala anak panah Beberapa cara dimensi yang betul Garis yang panjang atau Garis yang pendek Contoh Mendimensi Ortografik .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->