P. 1
Assignment Ajaran Sesat

Assignment Ajaran Sesat

|Views: 2,265|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Suhaidi Mohd Sujak on Jan 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/14/2013

pdf

text

original

ARAHAN TUGASAN (SOALAN 2) Ajaran sesat banyak menimbulkan masalah dalam masyarakat dan juga negara.

Langkah pencegahan dan pengukuhan akidah perlu dipergiatkan. Bincangkan.

DEFINISI AJARAN SESAT Ajaran sesat (bahasa Inggeris: Heresy) menurut Oxford English Dictionary, adalah "pandangan atau keagamaan yang dianggap berlawanan atau bertentangan dengan ketetapan Gereja Katolik.Dalam pengertian ini, ajaran sesat adalah ³pandangan atau kepercayaan dan pegangan sama ada dalam politik,ilmu,seni,dan lain-lain, yang berbeza dengan apa yang umumnya diakui sebagai yang berwibawa atau yang benar´ Dalam sosiologi, Organisasi ajaran sesat,(bahasa Inggeris: cult) merujuk kepada kumpulan manusia yang menganut sesuatu kepercayaan dan amalan yang bertentangan dengan kebiasaan masyarakat umum.

Senarai Organisasi Ajaran Sesat di Malaysia
Diantara ajaran sesat yang diwartakan di Malaysia adalah seperti berikut ([Untuk senarai terkini]):1. Nasrul Haq 2. Budi Suci 3. Al-Watan 4. Budi Suci Sejati 5. Jawa Faradin 6. Silat Sunda Pukulan Ghaib 7. Tusuk Hikmat 8. Ilmu Kebatinan 9. Potong Maya 10. Naluri

Silat Pukulan Jarak Jauh 17. Rampai 14.11. Tariqat Naqsyabandiyah Kadirun Yahya 31. Ajaran Hj. Al-Ma`unah 55. Ajaran Mohd Nor Seman 52. ³Trancendentel Meditation´. Ilmu Mentauhidkan Allah oleh Nasrun S. Ajaran Hassan Anak Rimau 45.T.Qahar 25. Tarikat Mufaridiah 44.Tolak Hadis 24. Ajaran Hj. Ajaran Ilmu Tajalli Ahmad Laksamana 42. Ajaran Bahai 54. Mohd Nordin Putih 28. Ajaran ilmu Hakikat@ Jahar Dumin Hulu Langat 43. Asal Wujud Garis Laksmana 20. Wali Suci 15.Kadar Ahmad 41. Ajaran Ilmu Hakikat Hassan bin Jonit 50. Kuasa Ghaib ( Tahan Diri) 27. Nasrun S.Qahar 29. Ajaran Ahmadiah/ Qadiani 51.T. Roslan Katimun atau Ajaran Wali Sembilan 30.Maharisi Mahish Yugi 22. Ajaran Ayah Pin 53. Ajaran Mohd Seman Al-Banjari 35. Ajaran Sulaiman (Bahtera Nabi Noh) 49. Al-Ma`zat 21. Kaula 12. Tarikat Aurad Ismailiah 46. Wali Sembilan 32. Syed Mutalib bin Syed Mohd Nordin 34. Tarikat Samaniah Ibrahim Bonjol 48. Ajaran Azhar Wahab . Abdul Manan bin Harun. Khatijah binti Ali @ Puan Tijah 33. Zikir Sha`ban Islam Haq 19. Ghazali Othman Hulu Kelang 40. Haqqullah Syahadah 13. Al-Arqam 36. Ilmu Kebatinan 23. Golongan Anti Hadis 37. Kalimat Sakti 16. Ajaran yang disampaikan oleh Juruzon bin Abdul Latif atau dikenali #juga sebagai (Hj) Ahmad al-Walidie (Pak Su) 38. Ilmu Tenaga Dalam Hikmat 18. Kumpulan Ikhwan/al-Mas 26. Ajaran Martabat Tujuh 47. Syiah 39.

Al-Ma`zat 21. Kumpulan Ikhwan/al-Mas 26. Kuasa Ghaib ( Tahan Diri) 27. Nasrun S. Ajaran Hj. ³Trancendentel Meditation´. Ajaran Hj.Qahar 29. Kaula 12. Wali Sembilan 32. Zikir Sha`ban Islam Haq 19. Tarikat Mufaridiah . Al-Watan 4. Nasrul Haq 2. Naluri 11. AJARAN-AJARAN SESAT YANG TELAH DIWARTAKAN 1. Golongan Anti Hadis 37. Asal Wujud Garis Laksmana 20. Wali Suci 15. Ajaran Sesat Lia Eden 6. Ajaran Ilmu Tajalli Ahmad Laksamana 42. Ilmu Kebatinan 9. Mohd Nordin Putih 28. Ilmu Mentauhidkan Allah oleh Nasrun S. Ajaran yang disampaikan oleh Juruzon bin Abdul Latif atau dikenali juga sebagai (Hj) Ahmad al-Walidie (Pak Su) 38. Rampai 14. Budi Suci Sejati 5.Kadar Ahmad 41. Budi Suci 3. Ajaran Mohd Seman Al-Banjari 35. Al-Arqam 36.Maharisi Mahish Yugi 22. Ilmu Kebatinan 23.Qahar 25.Tolak Hadis 24. Tusuk Hikmat 8. Silat Pukulan Jarak Jauh 17. Abdul Manan bin Harun. Ilmu Tenaga Dalam Hikmat 18. Kalimat Sakti 16. Syiah 39.T. Ajaran ilmu Hakikat@ Jahar Dumin Hulu Langat 43. Roslan Katimun atau Ajaran Wali Sembilan 30. Ghazali Othman Hulu Kelang 40.56. Tariqat Naqsyabandiyah Kadirun Yahya 31. Khatijah binti Ali @ Puan Tijah 33. Jawa Faradin 6.T. Haqqullah Syahadah 13. Ajaran Hj.Banuar 57. Silat Sunda Pukulan Ghaib 7. Syed Mutalib bin Syed Mohd Nordin 34. Potong Maya 10.

Ajaran Ahmadiah/ Qadiani 51. faktor utama penyelewengan akidah dan kemunculan ajaran sesat adalah seperti berikut: :: ·Tasawuf Teosofi atau Tasawuf Falsafah ::· Fahaman Batiniah ::· Syiah ::· Amalan Khurafat ::· Menggunakan akal tanpa batas Manakala bentuk ancaman penyelewengan akidah dan agama antaranya adalah seperti berikut. Tarikat Samaniah Ibrahim Bonjol 48. JAKIM melaksanakannya berkonsepkan prinsip-prinsip akidah Ahli Sunnah wal Jamaah yang menjadi dasar dan pegangan negara Malaysia. Ajaran Ayah Pin 53. Ajaran Hassan Anak Rimau 45. sedangkan ulama muktabar dan ulama semasa mengetahui ilmu zahir sahaja. Ajaran Martabat Tujuh 47. Tarikat Aurad Ismailiah 46. Ajaran Hj. Al-Ma`unah 54 Ajaran Azhar Wahab 55. Dalam menjalankan fungsi penyelidikan akidah. ::Mencela ulama muktabar iaitu dengan mendakwa diri atau kumpulan mereka mengetahui ilmu hakikat. Pengenalan Cawangan Akidah Aspek akidah merupakan fokus utama aktiviti penyelidikan JAKIM. Ajaran Sulaiman ( Bahtera Nabi Noh) 49.44. Ini kerana aspek akidah merupakan teras kepada pegangan agama seseorang. perkara batinlah yang mereka anggap ilmu sebenar :: Mengubah keilmuan agama dengan cara membuat takwilan atau seumpamanya dalam agama . Ilmu zahir bagi mereka tidak lebih daripada perkara kulit sahaja. Penyelewengan akidah dan kemunculan ajaran sesat Hasil daripada kajian yang dilakukan oleh JAKIM .Banuar CAWANGAN AKIDAH 1. ·:: Memantapkan akidah ummah ·:: Mengawal pengaruh ajaran sesat ·:: Membendung diayah agama-agama lain di kalangan umat Islam 3. Ajaran Mohd Nor Seman 52. Ajaran Ilmu Hakikat Hassan bin Jonit 50. Konsep penyelidikan akidah Konsep penyelidikan dalam bidang akidah yang dilaksanakan oleh JAKIM bertujuan seperti berikut. 2. Akidah yang selain daripada Ahli Sunnah Wal Jamaah adalah ditolak.

Yaqazah. Jawatankuasa Penyelarasan Penyelidikan Islam (JAPPIS). iv. Langkah-langkah yang telah diambil oleh JAKIM Dalam usaha mengatasi masalah tersebut. Antara usaha yang dilakukan ialah. Sehingga kini lebih 55 kumpulan ajaran sesat telah difatwa dan diwartakan. PENJELASAN CIRI -CIRI UTAMA AJARAN SESAT i. Syiah dan golongan Anti-Hadis. Nur Muhammad. ::·Menerbitkan buku dan risalah berkaitan akidah. Jawatankuasa Menangani Isu-Isu Semasa Akidah dan Panel Kajian Akidah. antaranya Jawatankuasa Pemandu Menangani Ajaran Sesat Peringkat Kebangsaan (JAPAS). Kumpulan tersebut seperti kumpulan al-Arqam. pihak berkuasa agama Islam negeri-negeri dan JAKIM telah bekerjasama erat melalui pelbagai program dan jawatankuasa berkaitan bertujuan mengembalikan mereka yang telah tersesat kepada akidah yang sebenar. iii. penggunaan hadis maudhu`. ii. Antara sumbangan Bahagian Penyelidikan dalam mempertingkat kehidupan umat Islam di negara ini adalah:- :: Mengkaji fahaman akidah kumpulan tertentu bertujuan untuk diwartakan. :: Menyediakan pengajaran dan pendidikan Islam secara berterusan di institusi-institusi pelajaran formal dan tidak formal.:: Kegiatan mereka menyumbang kepada perpecahan umat dan menghancurkan Islam dari dalam :: Aktiviti pelampau agama yang membawa perpecahan umat dan negara 4. Penubuhan Jawatankuasa dan Panel Bagi melicinkan usaha-usaha pihak JAKIM menangani isu-isu berkaitan dengan akidah beberapa jawatankuasa dan panel telah diwujudkan. Ilham. Kasyaf. 5. wali serta qutub dan lain-lain lagi. taklimat. bengkel dan muzakarah. ::·Mengadakan ceramah-ceramah. :: Mengkaji beberapa konsep yang sering digunapakai dalam masyarakat bagi tujuan mencari jawapan ilmiah sama ada bercanggah atau tidak dengan akidah Islamiah seperti konsep Wahdatul Wujud. :: Memantau dan memulih akidah mereka yang terlibat dengan ajaran sesat. Mempercayai orang mati boleh memberi pertolongan apabila diseru namanya Bersumpah merahsiakan ajaran yang diikutinya Mengagung-agungkan keturunan Yahudi . dan :: Penerangan melalui media elektronik dengan menyediakan slot khas mengenai ajaran salah dalam dalam program anjuran Bahagian Dakwah dan Bahagian Media Elektronik dan Penyiaran JAKIM. :: Mentahqiq kitab-kitab lama yang dikhuatiri mempunyai unsur-unsur penyelewengan atau yang boleh menyumbang kepada penyelewengan akidah.

10. xxvi. x. Mendakwa gurunya memegang kunci pintu syurga. tetapi boleh ditunaikan di tempat-tempat lain. 9. 3. xxiii. Mengaku Allah menjelma di dalam diri. haji dan membuat syariat baru @ menganggapkan bila sampai kepada hakikat maka tidak perlu lagi syariat. 12.v. Mengaku dirinya atau gurunya sebagai Nabi Mengaku memiliki barang-barang peninggalan Rasulullah s. 7. Mendakwa atau mengaku dirinya sebagai wakil nabi yang boleh memberi syafaat kepada muridnya. xviii. 1. Mempercayai orang yang telah mati boleh memberi pertolongan apabila diseru namanya. Mendakwa ajaran atau tarikatnya yang diamal sekarang diambil terus dari Rasulullah s. xxii. xix. xiii.a. Mengaku diri atau gurunya sebagai Imam Mahdi atau mempercayai bahawa orng-orang tertentu tidak mati dan akan muncul sebagai manuasia istimewa seperti Imam Al-Mahdi dan sebagainya. Meninggalkan sembahyang Jumaat kerana mengamalkan suluk. xxiv. Melakukan penyerahan rohani dan jasmani kepada guru melalui nikah batin dengan tujuan untuk mendapat anak yang soleh @ anak hakikat. Memansuhkan syariat-syariat Islam seperti sembahyang. xx. haji. dan sebagainya untuk sampai kepada Tuhan. xvi. cincin. Mengubah dengan sengaja ayat Al-Quran dan maksudnya. xxix. xvii.w Mempercayai semua ajaran adalah sama Mengaku dirinya sebagai wali Mempercayai Gurunya boleh memberi syafaat Meninggalkan sembahyang Jumaat kerana bersuluk Ciri-Ciri Ajaran Sesat: xi. xxx. 4. xv. puasa. Mendakwa Ibadah Haji tidak semestinya ditunaikan di Mekah. Memohon kepada benda-benda tertentu seperti batu. Mengaku dan mempercayai bahawa sesorang itu boleh berhubung dengan Allah melalui Nur Muhammad yang berada di dalam dirinya dan dengan demikian didakwa pasti masuk syurga. viii. 8.w. Mendakwa semua agama adalah sama.a. 17. 16. Mengaku diri atau gurunya sebagai Nabi atau wakilnya dan mendakwa menerima wahyu. vii. xiv. 11. 6. nikah dan sebagainya ada batinnya. ix. xxv. 5. xii. xxviii. Mempercayai bahawa roh orang yang mati menjelma semula ke dalam jasad orang yang masih hidup. 15. xxvii. 2. Mendakwa bahawa setipa yang zahir ada batinnya dan setiap ayat yang diturunkan ada takwilnya seperti puasa. Mendakwa pengikut-pengikut ajaran/tarikatnya sahaja yang dijamin masuk syurga. Mengaku dan mempercayai bahawa azimat (tangkal) boleh memberi kesan. secara jaga (Yaqazah). Mempercayai gurunya boleh menebus dosa dengan wang. . 20. 14. vi. xxi. 19. 18. 13.

Mereka mendakwa orang yang mengamalkan syariah hanya kulit dan tidak sampai kepada matlamat sebenar. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->