P. 1
Assignment Ajaran Sesat

Assignment Ajaran Sesat

|Views: 2,159|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Suhaidi Mohd Sujak on Jan 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/14/2013

pdf

text

original

ARAHAN TUGASAN (SOALAN 2) Ajaran sesat banyak menimbulkan masalah dalam masyarakat dan juga negara.

Langkah pencegahan dan pengukuhan akidah perlu dipergiatkan. Bincangkan.

DEFINISI AJARAN SESAT Ajaran sesat (bahasa Inggeris: Heresy) menurut Oxford English Dictionary, adalah "pandangan atau keagamaan yang dianggap berlawanan atau bertentangan dengan ketetapan Gereja Katolik.Dalam pengertian ini, ajaran sesat adalah ³pandangan atau kepercayaan dan pegangan sama ada dalam politik,ilmu,seni,dan lain-lain, yang berbeza dengan apa yang umumnya diakui sebagai yang berwibawa atau yang benar´ Dalam sosiologi, Organisasi ajaran sesat,(bahasa Inggeris: cult) merujuk kepada kumpulan manusia yang menganut sesuatu kepercayaan dan amalan yang bertentangan dengan kebiasaan masyarakat umum.

Senarai Organisasi Ajaran Sesat di Malaysia
Diantara ajaran sesat yang diwartakan di Malaysia adalah seperti berikut ([Untuk senarai terkini]):1. Nasrul Haq 2. Budi Suci 3. Al-Watan 4. Budi Suci Sejati 5. Jawa Faradin 6. Silat Sunda Pukulan Ghaib 7. Tusuk Hikmat 8. Ilmu Kebatinan 9. Potong Maya 10. Naluri

Ajaran Ilmu Hakikat Hassan bin Jonit 50. Golongan Anti Hadis 37. Ajaran Hj. Ajaran Bahai 54. Ilmu Tenaga Dalam Hikmat 18. Al-Ma`zat 21. Rampai 14. Silat Pukulan Jarak Jauh 17. ³Trancendentel Meditation´. Ajaran Ilmu Tajalli Ahmad Laksamana 42. Wali Suci 15. Ajaran Ahmadiah/ Qadiani 51. Abdul Manan bin Harun. Ilmu Kebatinan 23. Ajaran yang disampaikan oleh Juruzon bin Abdul Latif atau dikenali #juga sebagai (Hj) Ahmad al-Walidie (Pak Su) 38. Zikir Sha`ban Islam Haq 19. Al-Arqam 36. Ajaran Hassan Anak Rimau 45.Maharisi Mahish Yugi 22.T. Khatijah binti Ali @ Puan Tijah 33. Tarikat Mufaridiah 44. Tarikat Aurad Ismailiah 46. Tarikat Samaniah Ibrahim Bonjol 48. Kuasa Ghaib ( Tahan Diri) 27. Ilmu Mentauhidkan Allah oleh Nasrun S. Syiah 39. Ajaran Mohd Nor Seman 52. Ajaran Azhar Wahab .T. Ajaran Hj. Ajaran ilmu Hakikat@ Jahar Dumin Hulu Langat 43. Ajaran Ayah Pin 53.11. Ghazali Othman Hulu Kelang 40. Asal Wujud Garis Laksmana 20. Al-Ma`unah 55. Kumpulan Ikhwan/al-Mas 26.Qahar 25. Ajaran Sulaiman (Bahtera Nabi Noh) 49.Qahar 29. Syed Mutalib bin Syed Mohd Nordin 34. Nasrun S. Roslan Katimun atau Ajaran Wali Sembilan 30. Haqqullah Syahadah 13.Tolak Hadis 24. Wali Sembilan 32. Tariqat Naqsyabandiyah Kadirun Yahya 31. Mohd Nordin Putih 28.Kadar Ahmad 41. Ajaran Mohd Seman Al-Banjari 35. Ajaran Martabat Tujuh 47. Kaula 12. Kalimat Sakti 16.

Maharisi Mahish Yugi 22. Syed Mutalib bin Syed Mohd Nordin 34. Ilmu Tenaga Dalam Hikmat 18. Rampai 14.Kadar Ahmad 41. Haqqullah Syahadah 13. Tusuk Hikmat 8. Ajaran Hj. Golongan Anti Hadis 37. Ilmu Mentauhidkan Allah oleh Nasrun S.Qahar 29. ³Trancendentel Meditation´. Kaula 12. Asal Wujud Garis Laksmana 20.56.T. Ajaran Hj. Syiah 39. Al-Arqam 36.Banuar 57. Kuasa Ghaib ( Tahan Diri) 27. Ajaran yang disampaikan oleh Juruzon bin Abdul Latif atau dikenali juga sebagai (Hj) Ahmad al-Walidie (Pak Su) 38. Potong Maya 10. Ajaran ilmu Hakikat@ Jahar Dumin Hulu Langat 43. Jawa Faradin 6. Tariqat Naqsyabandiyah Kadirun Yahya 31. Tarikat Mufaridiah . Ilmu Kebatinan 9.Tolak Hadis 24. Silat Pukulan Jarak Jauh 17. Budi Suci Sejati 5. Ajaran Hj. Nasrun S. Zikir Sha`ban Islam Haq 19. Ajaran Sesat Lia Eden 6. Silat Sunda Pukulan Ghaib 7. Khatijah binti Ali @ Puan Tijah 33. Kalimat Sakti 16. AJARAN-AJARAN SESAT YANG TELAH DIWARTAKAN 1. Ghazali Othman Hulu Kelang 40. Abdul Manan bin Harun. Ajaran Mohd Seman Al-Banjari 35. Ajaran Ilmu Tajalli Ahmad Laksamana 42. Ilmu Kebatinan 23. Wali Suci 15. Naluri 11. Al-Ma`zat 21. Wali Sembilan 32. Nasrul Haq 2. Roslan Katimun atau Ajaran Wali Sembilan 30. Mohd Nordin Putih 28.T. Budi Suci 3. Kumpulan Ikhwan/al-Mas 26. Al-Watan 4.Qahar 25.

Ajaran Ilmu Hakikat Hassan bin Jonit 50.44. Ajaran Mohd Nor Seman 52. Ajaran Hj. Pengenalan Cawangan Akidah Aspek akidah merupakan fokus utama aktiviti penyelidikan JAKIM. Ajaran Ayah Pin 53. ·:: Memantapkan akidah ummah ·:: Mengawal pengaruh ajaran sesat ·:: Membendung diayah agama-agama lain di kalangan umat Islam 3. JAKIM melaksanakannya berkonsepkan prinsip-prinsip akidah Ahli Sunnah wal Jamaah yang menjadi dasar dan pegangan negara Malaysia. Ini kerana aspek akidah merupakan teras kepada pegangan agama seseorang. Ilmu zahir bagi mereka tidak lebih daripada perkara kulit sahaja. perkara batinlah yang mereka anggap ilmu sebenar :: Mengubah keilmuan agama dengan cara membuat takwilan atau seumpamanya dalam agama . Ajaran Ahmadiah/ Qadiani 51. Penyelewengan akidah dan kemunculan ajaran sesat Hasil daripada kajian yang dilakukan oleh JAKIM . Tarikat Samaniah Ibrahim Bonjol 48. 2. sedangkan ulama muktabar dan ulama semasa mengetahui ilmu zahir sahaja. Dalam menjalankan fungsi penyelidikan akidah. Tarikat Aurad Ismailiah 46. Ajaran Martabat Tujuh 47. Akidah yang selain daripada Ahli Sunnah Wal Jamaah adalah ditolak. Al-Ma`unah 54 Ajaran Azhar Wahab 55.Banuar CAWANGAN AKIDAH 1. Ajaran Sulaiman ( Bahtera Nabi Noh) 49. faktor utama penyelewengan akidah dan kemunculan ajaran sesat adalah seperti berikut: :: ·Tasawuf Teosofi atau Tasawuf Falsafah ::· Fahaman Batiniah ::· Syiah ::· Amalan Khurafat ::· Menggunakan akal tanpa batas Manakala bentuk ancaman penyelewengan akidah dan agama antaranya adalah seperti berikut. Ajaran Hassan Anak Rimau 45. Konsep penyelidikan akidah Konsep penyelidikan dalam bidang akidah yang dilaksanakan oleh JAKIM bertujuan seperti berikut. ::Mencela ulama muktabar iaitu dengan mendakwa diri atau kumpulan mereka mengetahui ilmu hakikat.

Ilham. Mempercayai orang mati boleh memberi pertolongan apabila diseru namanya Bersumpah merahsiakan ajaran yang diikutinya Mengagung-agungkan keturunan Yahudi . taklimat. Kasyaf. Kumpulan tersebut seperti kumpulan al-Arqam. Penubuhan Jawatankuasa dan Panel Bagi melicinkan usaha-usaha pihak JAKIM menangani isu-isu berkaitan dengan akidah beberapa jawatankuasa dan panel telah diwujudkan. iii. :: Menyediakan pengajaran dan pendidikan Islam secara berterusan di institusi-institusi pelajaran formal dan tidak formal.:: Kegiatan mereka menyumbang kepada perpecahan umat dan menghancurkan Islam dari dalam :: Aktiviti pelampau agama yang membawa perpecahan umat dan negara 4. Jawatankuasa Menangani Isu-Isu Semasa Akidah dan Panel Kajian Akidah. :: Mentahqiq kitab-kitab lama yang dikhuatiri mempunyai unsur-unsur penyelewengan atau yang boleh menyumbang kepada penyelewengan akidah. bengkel dan muzakarah. Yaqazah. Langkah-langkah yang telah diambil oleh JAKIM Dalam usaha mengatasi masalah tersebut. :: Mengkaji beberapa konsep yang sering digunapakai dalam masyarakat bagi tujuan mencari jawapan ilmiah sama ada bercanggah atau tidak dengan akidah Islamiah seperti konsep Wahdatul Wujud. Jawatankuasa Penyelarasan Penyelidikan Islam (JAPPIS). :: Memantau dan memulih akidah mereka yang terlibat dengan ajaran sesat. iv. dan :: Penerangan melalui media elektronik dengan menyediakan slot khas mengenai ajaran salah dalam dalam program anjuran Bahagian Dakwah dan Bahagian Media Elektronik dan Penyiaran JAKIM. wali serta qutub dan lain-lain lagi. PENJELASAN CIRI -CIRI UTAMA AJARAN SESAT i. ::·Mengadakan ceramah-ceramah. Sehingga kini lebih 55 kumpulan ajaran sesat telah difatwa dan diwartakan. Nur Muhammad. Antara usaha yang dilakukan ialah. pihak berkuasa agama Islam negeri-negeri dan JAKIM telah bekerjasama erat melalui pelbagai program dan jawatankuasa berkaitan bertujuan mengembalikan mereka yang telah tersesat kepada akidah yang sebenar. ::·Menerbitkan buku dan risalah berkaitan akidah. Syiah dan golongan Anti-Hadis. penggunaan hadis maudhu`. Antara sumbangan Bahagian Penyelidikan dalam mempertingkat kehidupan umat Islam di negara ini adalah:- :: Mengkaji fahaman akidah kumpulan tertentu bertujuan untuk diwartakan. antaranya Jawatankuasa Pemandu Menangani Ajaran Sesat Peringkat Kebangsaan (JAPAS). 5. ii.

11. 6. Mendakwa atau mengaku dirinya sebagai wakil nabi yang boleh memberi syafaat kepada muridnya. Mendakwa gurunya memegang kunci pintu syurga. Mempercayai orang yang telah mati boleh memberi pertolongan apabila diseru namanya. . Mempercayai bahawa roh orang yang mati menjelma semula ke dalam jasad orang yang masih hidup. xviii.a. xv.v. ix. xx. Mempercayai gurunya boleh menebus dosa dengan wang. Memansuhkan syariat-syariat Islam seperti sembahyang. x. 19. 10. vi. Mengaku dan mempercayai bahawa azimat (tangkal) boleh memberi kesan. xxiv. xxix. 5. 7. xxvii. xxv. viii. xxii. xxviii. 17. xii. Mendakwa ajaran atau tarikatnya yang diamal sekarang diambil terus dari Rasulullah s. cincin. haji. Memohon kepada benda-benda tertentu seperti batu. xiii. 20. 14. xvii. xxvi. puasa. 3. 9. 18. 1. dan sebagainya untuk sampai kepada Tuhan.a. Melakukan penyerahan rohani dan jasmani kepada guru melalui nikah batin dengan tujuan untuk mendapat anak yang soleh @ anak hakikat. Mengaku dan mempercayai bahawa sesorang itu boleh berhubung dengan Allah melalui Nur Muhammad yang berada di dalam dirinya dan dengan demikian didakwa pasti masuk syurga. tetapi boleh ditunaikan di tempat-tempat lain. 16. Mengaku dirinya atau gurunya sebagai Nabi Mengaku memiliki barang-barang peninggalan Rasulullah s.w. xxiii. Meninggalkan sembahyang Jumaat kerana mengamalkan suluk. 15. xiv. Mengaku diri atau gurunya sebagai Nabi atau wakilnya dan mendakwa menerima wahyu. xix. secara jaga (Yaqazah). nikah dan sebagainya ada batinnya. Mendakwa Ibadah Haji tidak semestinya ditunaikan di Mekah. 4. Mendakwa semua agama adalah sama. Mendakwa bahawa setipa yang zahir ada batinnya dan setiap ayat yang diturunkan ada takwilnya seperti puasa. 2. Mengubah dengan sengaja ayat Al-Quran dan maksudnya. xxx. haji dan membuat syariat baru @ menganggapkan bila sampai kepada hakikat maka tidak perlu lagi syariat. xvi.w Mempercayai semua ajaran adalah sama Mengaku dirinya sebagai wali Mempercayai Gurunya boleh memberi syafaat Meninggalkan sembahyang Jumaat kerana bersuluk Ciri-Ciri Ajaran Sesat: xi. 12. Mengaku Allah menjelma di dalam diri. Mendakwa pengikut-pengikut ajaran/tarikatnya sahaja yang dijamin masuk syurga. vii. xxi. Mengaku diri atau gurunya sebagai Imam Mahdi atau mempercayai bahawa orng-orang tertentu tidak mati dan akan muncul sebagai manuasia istimewa seperti Imam Al-Mahdi dan sebagainya. 13. 8.

Mereka mendakwa orang yang mengamalkan syariah hanya kulit dan tidak sampai kepada matlamat sebenar. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->