ZIKIR-ZIKIR HARIAN bismillah Hari Isnin

Hari Selasa

Hari Rabu

Hari Khamis

Hari Jumaat

Hari Sabtu

Hari Ahad

Solat Tahajjud 2x4 rakaat, yaitu setiap 4 rakaat 1 salam, lalu ditambah dengan witir 3 rakaat 1 salam/ 4x2 rakaat, yaitu setiap 2 rakaat 1 salam, lalu ditambah dengan 3 rakaat witir 1 kali salam. Ayat-ayat yang dibaca

Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau.” • Selepas salam. ucapkanlah Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali (bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Ta’ala). Rakaat kedua membaca surah Al-Fatihah. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah. • • Waktu di lakukan – bila-bila masa merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrim utk melakukan solat)*. ada perbahasan ulama’ tentang lafaz niat dlm ibadah – sila rujuk kpd pakar feqah) • • • Rakaat pertama membaca (disunatkan membaca doa Iftitah) kemudian surah Al-Fatihah. Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas). sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim. menghadap kiblat. Ertinya: “Tidak ada Tuhan selain Engkau. Tuhan yang Maha Agung. iaitu setelah berwuduk dengan sempurna.1. perbanyakkan istighfar seperti. Ertinya: Ampunilah hamba Ya Allah. . semasa Qiyamullail Lafaz niat: “Sahaja aku mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Ta’ala.Al Fatihah 2. Maha Suci Engkau Ya Allah. lalu berdiri di tempat yang suci.Al Kautsar 3.” (Cukup di dalam hati. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran. Mana2 ayat al-quran Cara melaksanakan solat taubat ini sama dengan solat biasa. • dan berdoa dengan Penghulu Istighfar. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran. Semasa sujud akhir rakaat kedua.

aiyuhalkafirun) Raka’at ketiga : Al-Ikhlas. Tidak ada Tuhan selain Engkau. (kula’uzubirabifalq) An-naas (kula’uzubirabinas) . Maka ampunilah aku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Engkaulah yang menjadikan aku. Sedang aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku.Ertinya: “Ya. Solat Sunat Witir 3 rakaat 1 salam Niat” Ushalli sunnatal witri Thalatha rak'tin lillahi ta'la Ertinya :" Sahaja aku sembahyang sunat Witir tiga raka'at kerana Allah ta'ala Bacaan selepas Fatihah: Raka'at pertama: Surah Al-A'laa (ikra’bismirabikallazi qalaq’) Raka'at kedua: Surah Al-Kafiruun (kulya. (qulhuallahua’had.) Al-Falaq. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku.” • Kemudian boleh juga berdoa mengikut luahan hati dan munajat masing-masing ke hadhrat Allah. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau. Allah Engkaulah Tuhanku.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful