ZIKIR-ZIKIR HARIAN bismillah Hari Isnin

Hari Selasa

Hari Rabu

Hari Khamis

Hari Jumaat

Hari Sabtu

Hari Ahad

Solat Tahajjud 2x4 rakaat, yaitu setiap 4 rakaat 1 salam, lalu ditambah dengan witir 3 rakaat 1 salam/ 4x2 rakaat, yaitu setiap 2 rakaat 1 salam, lalu ditambah dengan 3 rakaat witir 1 kali salam. Ayat-ayat yang dibaca

Rakaat kedua membaca surah Al-Fatihah. Tuhan yang Maha Agung. Mana2 ayat al-quran Cara melaksanakan solat taubat ini sama dengan solat biasa. • dan berdoa dengan Penghulu Istighfar. lalu berdiri di tempat yang suci. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. semasa Qiyamullail Lafaz niat: “Sahaja aku mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Ta’ala.Al Kautsar 3. • • Waktu di lakukan – bila-bila masa merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrim utk melakukan solat)*. ada perbahasan ulama’ tentang lafaz niat dlm ibadah – sila rujuk kpd pakar feqah) • • • Rakaat pertama membaca (disunatkan membaca doa Iftitah) kemudian surah Al-Fatihah. Semasa sujud akhir rakaat kedua. Ertinya: “Tidak ada Tuhan selain Engkau.” (Cukup di dalam hati. ucapkanlah Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali (bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Ta’ala). Maha Suci Engkau Ya Allah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran. perbanyakkan istighfar seperti. .1.” • Selepas salam. iaitu setelah berwuduk dengan sempurna. sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim. Ertinya: Ampunilah hamba Ya Allah. menghadap kiblat. Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas).Al Fatihah 2. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah.

Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Sedang aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau. (qulhuallahua’had. Engkaulah yang menjadikan aku. Tidak ada Tuhan selain Engkau.Ertinya: “Ya.) Al-Falaq.” • Kemudian boleh juga berdoa mengikut luahan hati dan munajat masing-masing ke hadhrat Allah. (kula’uzubirabifalq) An-naas (kula’uzubirabinas) . Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Solat Sunat Witir 3 rakaat 1 salam Niat” Ushalli sunnatal witri Thalatha rak'tin lillahi ta'la Ertinya :" Sahaja aku sembahyang sunat Witir tiga raka'at kerana Allah ta'ala Bacaan selepas Fatihah: Raka'at pertama: Surah Al-A'laa (ikra’bismirabikallazi qalaq’) Raka'at kedua: Surah Al-Kafiruun (kulya.aiyuhalkafirun) Raka’at ketiga : Al-Ikhlas. Maka ampunilah aku. Allah Engkaulah Tuhanku.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful