ZIKIR-ZIKIR HARIAN bismillah Hari Isnin

Hari Selasa

Hari Rabu

Hari Khamis

Hari Jumaat

Hari Sabtu

Hari Ahad

Solat Tahajjud 2x4 rakaat, yaitu setiap 4 rakaat 1 salam, lalu ditambah dengan witir 3 rakaat 1 salam/ 4x2 rakaat, yaitu setiap 2 rakaat 1 salam, lalu ditambah dengan 3 rakaat witir 1 kali salam. Ayat-ayat yang dibaca

• dan berdoa dengan Penghulu Istighfar. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. iaitu setelah berwuduk dengan sempurna. ada perbahasan ulama’ tentang lafaz niat dlm ibadah – sila rujuk kpd pakar feqah) • • • Rakaat pertama membaca (disunatkan membaca doa Iftitah) kemudian surah Al-Fatihah. Ertinya: “Tidak ada Tuhan selain Engkau.” • Selepas salam. • • Waktu di lakukan – bila-bila masa merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrim utk melakukan solat)*. semasa Qiyamullail Lafaz niat: “Sahaja aku mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Ta’ala. . Rakaat kedua membaca surah Al-Fatihah. Ertinya: Ampunilah hamba Ya Allah. lalu berdiri di tempat yang suci.Al Fatihah 2. sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim. Mana2 ayat al-quran Cara melaksanakan solat taubat ini sama dengan solat biasa.1. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran. Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas). ucapkanlah Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali (bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Ta’ala). Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah. perbanyakkan istighfar seperti. Maha Suci Engkau Ya Allah.Al Kautsar 3.” (Cukup di dalam hati. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran. Semasa sujud akhir rakaat kedua. Tuhan yang Maha Agung. menghadap kiblat.

Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau. Engkaulah yang menjadikan aku. Allah Engkaulah Tuhanku. Sedang aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku. (qulhuallahua’had. Maka ampunilah aku. Solat Sunat Witir 3 rakaat 1 salam Niat” Ushalli sunnatal witri Thalatha rak'tin lillahi ta'la Ertinya :" Sahaja aku sembahyang sunat Witir tiga raka'at kerana Allah ta'ala Bacaan selepas Fatihah: Raka'at pertama: Surah Al-A'laa (ikra’bismirabikallazi qalaq’) Raka'at kedua: Surah Al-Kafiruun (kulya.” • Kemudian boleh juga berdoa mengikut luahan hati dan munajat masing-masing ke hadhrat Allah.Ertinya: “Ya.) Al-Falaq. (kula’uzubirabifalq) An-naas (kula’uzubirabinas) .aiyuhalkafirun) Raka’at ketiga : Al-Ikhlas. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Tidak ada Tuhan selain Engkau.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful