Komsas Tingkatan 2 Novel Lestari Bukit Menghijau.

Sinopsis Novel ini berkisar tentang kehadiran Pak Tua yang tinggal di sebuah pondok di Bukit Bintangor di Kampung Alor Rambai. Gaya hidupnya yang lebih suka menyendiri dan tidak bergaul dengan penduduk kampung menyebabkan dia disisihkan. Orang kampung menganggap Pak Tua nyanyuk dan gila kerana sanggup tinggal di tengah hutan di atas Bukit Bintangor. Ada juga penduduk kampung yang melemparkan fitnah terhadapnya setelah melihat beberapa orang lelaki asing bertemu dengannya. Tambahan pula, lelaki-lelaki itu berpakaian kemas dan menaiki kereta mewah. Perhubungan Zahiran dengan Pak Tua telah menyebabkan orang kampung mulai membuka mata terhadap kehadiran Pak Tua . Malah, tanggapan negatif orang kampung terhadap Pak Tua juga berubah. Minat Zahiran terhadap keindahan alam semula jadi mula bercambah. Zahiran semakin berminat untuk mengetahui ilmu tentang tumbuh-tumbuhan setelah mendapat dorongan daripada Pak Tua. Penduduk kampung turut kagum akan ilmu dan pengetahuan yang dimilikinya serta usahausaha yang telah berjaya dilaksanakannya. Mereka tertanya-tanya akan diri sebenar Pak Tua yang banyak mempunyai kebolehan itu. Kehadiran Cikgu Idham sebagai Pengetua baru di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai turut membantu perubahan dan kemajuan kepada penduduk Kampung Alor Rambai. Cikgu Idham banyak bekerjasama dengan Pak Tua untuk membantu penduduk kampung. Perkara yang menjadi punca Pak Tua mengambilkeputusan untuk mengasingkan diri di tengah hutan di Bukit Bintangor adalah kerana dia berasa sangat sedih atas kematian isterinya. Isteri Pak Tua yang bernama Kamariah meninggal dunia sebagai akibat dijangkiti virus HIV. Terdahulu, dua anak perempuannya meninggal dunia dalam satu kemalangan jalan raya di kota Chicago, Amerika. Pak Tua amat kecewa kerana penawar daripada ekstrak pokok bintangor yang berjaya diperolehi melalui kajian yang dijalankan bersama dengan kumpulan penyelidiknya itu tidak sempat dinikmati oleh isterinya. Oleh sebab itu, dia telah menanam pokok bintangor dengan banyaknya di atas bukit itu supaya pokok tersebut yang merupakan sumber penawar kepada penyakit AIDS tidak akan pupus. Sudah lebih tiga tahun Pak Tua meninggal dunia. Suatu hari, penduduk kampung Alor Rambai gempar apabila mengetahui bahawa Pak Tua sebenarnya ialah pesara pakar penyelidik sintesis organik. Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Isman Yunus. Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. Zahiran pula akan melanjutkan pelajarannya di Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. Zahiran bercita-cita menjadi seorang ahli sains seperti Pak Tua.

h) Pak Tua menyayang. Pak Tua sangat mengambil berat tentang penjagaan tumbuh-tumbuhan kerana manusia memerlukan tumbuh-tumbuhan sebagai sumber makanan dan ubat. i) Pak Tua sebenarnya orang yang berilmu. Malah. Pak Long Hamid. Pak Tua a) Pak Tua berusia dalam lingkungan 60-an. Dia mahir dalam ilmu botani. c) Pak Tua pernah tinggal di luar negara. j) Pak Tua menyayangi tumbuh-tumbuhan dan mencintai alam semula jadi. dia menolong keluarga Hamzah. Hamzah. k) Pak Tua berfikir jauh. i) Keperihatinan anggota masyarakat penting untuk mewujudkan masyarakat yang sejahtera. b) Pak Tua bukanlah anak jati Kampung Alor Rambai. Seleman. h) Kehidupan yang saling memerlukan. f) Prasangka buruk dan fitnah tidak membawa kepada kebaikan. dia juga menyayangi Zahiran yang sudah dianggapnya seperti anaknya sendiri. Dia sering bercerita tentang keistimewaan dan kebaikan tumbuh- . iaitu di Chicago. Watak dan Perwatakan a) Watak utama dalam novel ini ialah Pak Tua dan Zahiran. Kadir. b) Kepentingan ilmu pengetahuan dalam kehidupan. g) Kepercayaan kepada perkara tahayul dalam kalangan masyarakat. Lebai Deraman dll.Tema Melestarikan tumbuh-tumbuhan adalah melestarikan kelangsungan kehidupan. e) Semangat bekerjasama dalam kalangan masyarakat penting untuk menjayakan sesuatu raancangan. d) Pak Tua membeli bukit seluas empat hektar dan menamakan bukit itu Bukit Bintangor. g) Pak Tua peramah dan mudah mesra apabila dirapati. Tumbuhan juga merupakan satusatunya faktor yang dapat mengembalikan oksigen ke dalam udara. Oleh sebab itu. Hal ini demikian kerana pokok-pokok yang hendak ditebang itu mengandungi khasiat perubatan. l) Pak Tua tidak lokek ilmu. b) Watak sampingan terdiri daripada Cikgu Idham. Pak Hamid. Amerika. c) Penjagaan kebersihan dapat menjamin kesihatan yang baik. f) Pak Tua baik hati dan suka menolong orang. Persoalan a) Sikap masyarakat yang tidak tahu akan kepentingan tumbuh-tumbuhan dalam kehidupan. Dia sangat menyayangi isteri dan kedua-dua orang anaknya yang sudah meninggal dunia. Contohnya. Tanpa oksigen semua benda hidup akan mati. Tiada tumbuhan tiadalah oksigen. Setopa. Lebai Jusoh. terutama tentang sumbangan tumbuh-tumbuhan terhadap kesihatan manusia. e) Pak Tua tinggal seorang diri di pondoknya di Bukit Bintangor. Kasa. d) Amalan kitar semula merupakan suatu tindakan bijak untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar. Pak Tua memarahi Zahiran yang mahu menebang pokok bunga cempaka dan Lebai Jusoh yang mahu menebang pokok kacang kelor.

e) Zahiran mula mengambil berat akan kepentingan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua. c) Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai-Pengetua baru yang bernama Cikgu Idham bertugas di sekolah ini. b) Zahiran merupakan pelajar tingkatan tiga di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai dan akan menduduki peperiksaan PMR. m) Pak Tua tidak begitu rapat dan kurang bergaul dengan orang kampung. q) Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. Kumpulan Tiga dikehendaki mencari burung. Dia mencadangkan agar Hamzah dan ayahnya berubat di hospital. h) Dia mempunyai keyakinan diri bersandarkan fikirannya sendiri. Di rumah inilah juga Zahiran mengenal Pak Tua dengan lebih rapat. Di sini juga Zahiran dan rakan-rakannya sering memikat burung.tumbuhan kepada Zahiran. Dia tidak bimbang untuk berbaik-baik dengan Pak Tua walaupun orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua jahat atau gila. g) Zahiran berfikiran terbuka. o) Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Osman Yunus. d) Bukit Bintangor-di dalam hutan di bukit inilah Pak Tua tinggal dengan mendirikan sebuah pondok. k) Zahiran melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah cemerlang dalam peperiksaan SPM. Zahiran a) Zahiran berusia 15 tahun. l) Zahiran bercita-cita menjadi ahli sains. b) Pondok Pak Tua di Bukit Bintangor-di rumah ini Pak Tua tinggal seorang diri. n) Pak Tua tidak mempercayai tahayul. p) Pak Tua ialah pesara pakar penyelidik sistesis organik. Dia tidak marah apabila disindir oleh Pak Tua bahawa dia kurang berpengetahuan. Profesor Osman Yunus yang telah mewakafkan tanahnya di bukit Bintangor sebagai tempat untuk penyelidikan dan pendidikan. Zahiran dan rakan-rakannya juga belajar di sekolah ini. i) Zahiran amat rapat dengan Pak Tua yang dianggapnya seperti bapanya sendiri. Hal ini menyebabkan orang kampung bersangka buruk terhadapnya. Latar Latar Tempat a) Kampung Alor Rambai-di kampung inilah kebanyakan peristiwa berlaku. . f) Zahiran tidak suka mengata-gata orang. Di sini juga Seleman membaca akhbar Berita Minggu yang memaparkan berita tentang Pak Tua atau nama sebenarnya. Dia tidak bersetuju apabila orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua gila dan jahat. e) Kedai runcit Pak Long Hamad-di kedai inlah orang-orang kampung bertemu dan berbualbual. d) Zahiran cinta akan tumbuh-tumbuhan. c) Zahiran mengetui Kumpulan Tiga dalam projek yang diarahkan oleh Pengetua sekolah.

Penduduk Kampung Alor Rambai termasuk ketua kampungnya. Keadaan rumah mereka amat daif dan uzur. d) Pada waktu malam-Zahiran bermalam di rumah Pak Tua. Di sini juga tempat Zahiran mahu menebang pokok tersebut. a) Masyarakat kampung yang agak mundur. Marzuki. Penduduk Kampung Alor Rambai mempercayai tahayul dan kata-kata dukun. h) Masjid Kampung Alor Rambai-di sini Pak Tua berbincang dengan Cikgu Idham dan Lebai Jusoh tentang usaha-usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid. Cikgu Idham yang merupakan Pengetua baru Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai aktif dan sentiasa berfikir untuk melakukan sesuatu demi kemajuan pelajar-pelajarnya. c) Pada waktu petang-Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton di halaman rumah Zahiran. Latar Masyarakat. Kawasan di sekitar rumah Pak Hamid amat kotor dan penuh dengan sampah sarap. g) Rumah Hamzah-di rumah ini. Latar Masa a) Pada zaman moden. Sebagai akibatnya. Di sini juga tempat Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton pada waktu petang. Pak Tua akhirnya membuka rahsia yang menjadi punca dia tinggal seorang diri di Bukit Bintangor. dan Khuzairi menangkap ikan yang akan dimasukkan ke dalam kolam ikan untuk projek lestari mesra alam sekolah mereka. Kawasan di sekeliling rumah Hamzah kotor hingga banyak menyebabkan nyamuk membiak di sini. f) Masyarakat yang sering berburuk sangka terhadap orang yang kurang dikenali. i) Pangkalan di Sungai Jeneri-di sini Hamzah.f) Rumah Zahiran-di hadapan rumah ini ada pokok bunga cempaka putih. b) Pada waktu pagi. Pak Tua dan Zahiran melawat Hamzah yang menghidap demam kuning. Mereka juga suka bercakap tentang sesuatu perkara yang tidak diketahui kebenarannya. e) Masyarakat kampung yang kurang menitikberatkan kebersihan tempat tinggal. Seleman dan Kasa mudah berprasangka buruk terhadap Pak Tua apabila melihat lapan orang yang berpakaian kemas bertemu dengan Pak Tua. kawasan itu menjadi tempat pembiakan nyamuk. Mereka kemudiannya memfitnah Pak Tua sebagai penjenayah. Pak Tua memarahi Zahiran kerana Zahiran mahu menebang pokok tersebut. iaitu Lebai Jusoh kurang mengambil berat akan kebersihan kampung. c) Masyarakat yang terdiri daripada warga sekolah. Pak Hamid juga tidak mampu untuk mengubati penyakit untut yang dihidapinya. d) Masyarakat yang cinta akan kehijauan alam semula jadi. b) Masyarakat yang mempercayai tahayul. Malah bapa Hamzah iaitu Pak Hamid tidak mampu untuk mendapatkan rawatan. Hamzah dan keluarganya sangat miskin. . Pak Tua amat mencintai kehijauan alam semula jadi. Zahiran juga mula berminat dengan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua.Zahiran dan rakan-rakannya bertandang ke rumah Pak Tua.

Zahiran ingin melanjutkan pelajarannya dalam bidang sains. contohnya. terutamanya keluarga Pak Hamid bersyukur kerana Hamzah sembuh daripada penyakit demam kuning yang dapat membawa maut. Pak Tua prihatin akan masalah demam kuning yang dihidapi oleh Hamzah dan juga penyakit untut yang dihidapi oleh Pak Hamid. contohnya. i) Ketekunan. Pak Tua sangat tekun mempelajari ilmu tentang tumbuh-tumbuhan hingga akhirnya dia berjaya menjadi pakar dalam bidang berkenaan. b) Bersimpati. Pak Tua berjiwa besar dan berhemah tinggi apabila dia memaafkan orang-orang yang telah menyebabkan pokok bintangor miliknya terbakar. Pak Tua berusaha untuk membuktikan bahawa rakyat Malaysia juga dapat mencapai kemajuan dalam bidang ilmu. Hal ini telah menaikkan nama bangsa dan negara di mata dunia. f) Hemah tinggi. m) Kesabaran. contohnya. contohnya. contohnya. Zahiran bersimpati terhadap Pak Tua yang difitnah oleh beberapa orang penduduk kampung. . h) Masyarakat yang rajin menimba ilmu pengetahuan. Pak Tua bertegas untuk membawa Hamzah yang mengidap demam kuning ke hospital kerana dikhuatiri dapat membawa maut. Pak Tua amat baik hati terhadap sesiapa sahaja. tidak seperti yang diperkatakan oleh orang kampungnya. ayah Hamzah juga akhirnya yakin akan kata-kata Pak Tua nahawa perubatan di hospital lebih menjamin kesembuhan. contohnya.g) Masyarakat yang mengambil berat akan kesehteraan orang lain. Cikgu Idham ialah Pengetua yang sangat rajin mengadakan projek untuk kemajuan pelajar-pelajar. Zahiran berani mendekati Pak Tua kerana dia yakin bahawa Pak Tua orang yang baik. contohnya. Pak Tua yakin bahawa perubatan moden dapat menyebuhkan penyakit demam kuning Hamzah. contohnya. Pak Tua sanggup mengeluarkan perbelanjaan agar Hamzah yang menghidap demam kuning dibawa ke hospital. contohnya. contohnya. k) Patriotik. h) Keyakinan. Pak Tua tetap bersabar walaupun penduduk Kampung Alor Rambai membuat fitnah terhadapnya. orang kampung. c) Prihatin. Nilai a) Baik hati. Zahiran juga rajin belajar hingga berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. penduduk Kampung Alor Rambai bekerjasama dan bergotongroyong untuk membersihkan kawasan kampung yang kotor. g) Keberanian. Ternyata bahawa keyakinan itu memang betul. Pak Tua juga melakukan pelbagai usaha bagi mendapatkan rawatan untuk mengubati penyakit untut Pak Hamid. l) Kesyukuran. Pak Hamid. Pak Tua dengan kerjasama Cikgu Idham dan Lebai Jusoh melakukan pelbagai usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid. d) Kerajinan. contohnya. Pak Tua merupakan pakar botani yang telah berjaya menemukan penawar penyakit AIDS melalui kajian yang dijalankannya bersama-sama dengan pasukan penyelidikannya terhadap ekstrak pokok bintangor. e) Kerjasama. contohnya.

Contohnya. Tuan Puteri Bidadari Segerba ingin turun ke bumi untuk berjumpa dengan suaminya. penduduk kampung sedar bahawa Pak Tua ialah orang baik dan bukanlah orang gila ataupun penjahat. Pak Tua bersikap baik dengan orang-orang yang tidak menyenanginya. Sebagai tanda permuafakatan. Contohnya. dengan pantas Tuan Puteri Bidadari Segerba terus menuju ke sana.Pengajaran a) Kita janganlah menuduh atau mengesyaki seseorang itu tanpa membuat tinjuan atau penyelidikan yang sewajarnya. Tuan Puteri Bidadari Segerba berjumpa dengan bonda Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Maka. Pak Tua memaafkan kesilapan mereka. Namun begitu. c) Kita hendaklah meminta maaf jika berbuat salah. malah ada yang mengatakan bahawa Pak Tua orang jahat. Contohnya. Tiba di sana. g) Kita hendaklah membina semangat setia kawan yang tinggi. Raja Muda. Prosa Tradisional Raja Muda Sinopsis Cerita mengisahkan Raja Muda ditabalkan menjadi raja di Tanjung Bunga Kembang Sekaki dengan gelaran Sultan Muda Gempita Sakti apabila baginda berkahwin dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Semasa hendak turun ke bumi. Mereka belajar daripada kesilapan dan akhirnya mereka berbaik-baik dengan Pak Tua. Tuan Puteri Bidadari Segerba telah diberitahu oleh kakandanya tentang persandingan Raja Muda dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Contohnya. Seleman dan Kasa mengkhianati Pak Tua dengan melemparkan fitnah terhadapnya. e) Kita hendaklah belajar dan membuat kajian bersungguh-sungguh jika ingin menjadi pakar dalam sesuatu bidang. Contohnya. Seleman dan Kasa meminta maaf kepada Pak Tua kerana telah memfitnahnya dan juga menyebabkan pokok bintangor Pak Tua terbakar. penduduk kampung bergotong-royong membersihkan kawasan yang kotor dengan semangat setia kawan yang tinggi. Tuan Puteri Bidadari Segerba pun meminta maaf dan berkenal-kenalan. penduduk Kampung Alor Rambai menganggap Pak Tua gila. b) Kita janganlah melakukan perbuatan khianat kepada sesiapa sahaja. Contohnya. d) Kita hendaklah bersikap tolak ansur dengan pihak yang kurang menyenangi kita. Contohnya. Raja Muda telah pun mempunyai seorang isteri yang bernama Tuan Puteri Bidadari Segerba yang tinggal di kayangan. Tuan Puteri Bidadari Segerba meminta Tuan Piteri Kuntum Ratna Suri sudi menerima bayi yang telah dikandungnya selama . Padahal Pak Tua ialah orang yang bijak dan kaya dengan ilmu pengetahuan serta berbudi tinggi. Setelahsekian lama berada di kayangan. pelajar-pelajar Cikgu Idham tekun menjalankan tugasan yang diberikan kepada mereka bagi menjayakan projek sekolah mereka. f) Kita hendaklah tekun dalam menjalankan kegiatan. Contohnya. akhirnya mereka mengaku salah kepada Pak Tua. Akhirnya. h) Kita hendaklah belajar daripada kesilapan. Namun. penduduk kampung hormat kepadanya. Setelah mengetahui hal yang sebenar. Pak Tua belajar bersungguh-sungguh hingga dia menjadi pakar tentang tumbuh-tumbuhan.

Kelahiran anakanda baginda itu disambut dengan meriah oleh Raja Muda. Jurai Raja-raja Kalimantan ini berkembang apabila dikahwinkan dengan anak-anak raja dari negeri lain. anak kepada Sultan Muhammad Zainuddin. Apabila tiba hari kelahiran Raja Muda telah memanggil Tuan Puteri Bidadari Segerba turun ke bumi. Bermula dengan Sang Raja Majapahit yang beranakkan Brawijaya.enam purnama itu. kandungan itu telah pun berpindah kepada Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri setelah menyantap sepah sirih lebihan Tuan Puteri Bidadari Segerba itu. Lima orang lelaki dan lima orang perempuan. Baginda sangat suka hati lalu memanggil ahli nujum Ahli nujum menyatakan bahawa anakandanya itu memangku kerajaan yang sangat besar selama tujuh tahun bersama-sama dengan baginda. isteri Maharaja Bikrama hamil dan melahirkan seorang bayi lelaki yang sangat elok paras rupanya. Baginda berkahwin dengan Puteri Kesumba. Keturunan Raja-raja Kalimantan ini merantau ke negeri-negeri lain. Jurai-jurai ini berterusan sehinggalah kepada Opu Daeng Menambun. Raden Bima ditittahkan ke Sukadana dan dikahwinkan dengan Puteri Indera Kesuma yang bersaudara dengan Sultan Muhammad Zainuddin. Beberapa lama kemudiannya. rajanya bernama Raja Bikrama Buspa bersama dengan permaisurinya Tuan Puteri Jamjam Ratna Dewi. Hikayat Opu Daeng Menambun Sinopsis Cerita mengisahkan jurai keturunan Raja-raja Kalimantan. Brawijaya menjadi raja di Benua Lama dan mempunyai anak yang bernama Raja Baporang. Ada juga yang menjadi raja di negeri persinggahan itu. Opu Daeng Chelak menaiki takhta menggantikan Opu Daeng Merewah yang meninggal dunia di Riau. Raden Sulaiman digelar Sultan Muhammad Saifuddin di negeri Sambas. Diceritakan bahawa sebuah negeri bernama negeri Semanta Puri. Opu Daeng Manambun dan Puteri Kesumba dikurniakan sepuluh orang anak. Opu Daeng Menambun merupakan Raja Bugis. Mereka kemudiannya dikahwinkan dengan anak raja negeri tersebut. . Tuan Puteri Bidadari Segerba sungguh sukacita apabila melihat bayi yang dilahirkan oleh Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri lalu memeluk dan mencium bayi itu. Baginda juga dinasihati supaya tidak membenarkan anakandanya itu bermain dengan binatang kerana akan membawa bencana. Hikayat Inderaputra Sinopsis Bab 1: Ramalan Nujum Cerita bermula dengan asal usul Inderaputra. Raja Bikrama Buspa mempunyai kerajaan yang besar dan menerima ufti daripada raja-raja di bawah taklukannya. Selepas itu Tuan Puteri Bidadari Segerba pun pulang ke kayangan. Lalu dengan takdirnya.

iaitu di kebun kepunyaan nenek kebayan. anakandanya itu belajar mengaji dengan seorang mualim Bersapian sehingga pandai. Inderaputera membesar menjadi orang yang bijaksana dan rupanya semakin tampan. Bab 2: Peristiwa Merak Emas Raja Bikrama Buspa bersemayam di hadapan segala raja dan rakyat jelatanya. Inderaputera turun daripada ribaan ayahandanya untuk melihat merak emas tersebut. Raja Anggun Cik Tunggal menitahkan Bujang Selamat supaya memeriksa lancang kuning itu. Baginda melihat anakandanya hilang lalu menangis dan istana menjadi gempar. Namun demikian. Bujang Selamat menghadap dan memberitahu baginda bahawa ada sebuah lancang kuning yang cantik sedang berlabuh berdekatan dengan Dendang Panjang. Bujang Selamat diarahkan memasang meriam Gerak Gempa dan pelurunya jatuh tidak jauh dari lancang . Nenek kebayan yang baru pulang dari berjualan bunga datang ke kebunnya.Baginda kemudiannya mengadakan majlis keramaian selama empat puluh hari dan empat puluh malam. Tua Puteri Gondan Gandariah belayar bersama-sama dengan Si Kembang Cina dengan menaiki lancang kuning yang bernama Seludang Mayang. Setelah besar panjang. iaitu Raja Anggun Cik Tunggal. Merak emas itu menyambar Inderaputera lalu diterbangkan. Perdana Menteri suka akan Inderaputera dan meminta izin mahu memeliharanya. Bujang Selamat bertanya kepada orang di atas lancang kuning itu. Perdana Menteri hanya akan menjaga Inderaputera pada sebelah siang manakala pada waktu malam Inderaputera dijaga oleh nenek kebayan. Inderaputra dijatuhkan di suatu negeri. Nenek kebayan membawa Inderaputera bersama ketika menghantar bunga ke rumah Perdana Menteri. berpantun. Raja Anggun Cik Tunggal memerintahkan orang-orangnya menyediakan peralatan perang. Pandai kayu membuat seekor ikan yang cantik. Dia menemui Inderaputra yang duduk di bawah pohon delimanya lalu dibawanya pulang dan dimandikan. Baginda meletakkan ikan tersebut ke dalam air lalu ikan tersebut tertawa. Anakandanya itu turut dibawa mengelilingi negeri. dan berseloka. Lalu dijawab oleh Si Kembang Cina bahawa mereka ingin membandingkan kecantikan Seludang Mayang dengan Dendang Panjang. iaitu pandai emas dan pandai kayu. Hikayat Anggun Cik Tunggal Sipnosis Cerita mengisahkan Tuan Puteri Gondan Gandariah yang belayar di laut untuk bertemu dengan tunangnya. Nenek kebayan bersetuju. Inderaputera duduk di ribaan baginda. Baginda meletakkan merak emas tersebut ke dalam talam lalu merak itu mengigil dan berpantun. Ketika itu datang dua orang utusan untuk menghantar ufti. Pandai emas pula mempersembahkan merak emas. Dengan menyamar sebagai lelaki. Kapal Raja Anggun Cik Tunggal sedang berlabuh. Raja Anggun Cik Tunggal amat murka apabila diberitahu tentang khabar itu. Setelah beberapa lama.

Tuan Puteri menyuruh Raja Anggun Cik Tunggal supaya membelikannya kerancang yang berukir kerawang. Tuan Puteri segera menyalin pakaiannya lalu terserlah kecantikannya. Dia turut membantu menyapu rambut yang bertaburan di tanah. Bujang Selamat memberitahu Raja Anggun Cik Tunggal bahawa Tuan Puteri merajuk. Manis berbangga terhadap pekerjaan "aku". Baginda berpantun dalam nada yang merajuk. Baginda segera memujuk Tuan Puteri Gondan Gandariah supaya tidak meragui kasih sayangnya. Aku pula selalu memotong rambut Manis pendek dan hal ini tidak disenangi oleh Manis. Namun. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka lalu membalas bedilan Tuan Puteri. dan nuri yang bijak. Tuan Puteri membalas bedilan itu lalu terkena hujung tengkolok baginda dan jatuh ke laut. CERPEN Anak Penggunting Rambut. "Aku" merasakan bahawa Manis telah memahami pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut. Tuan Puteri Gondan Gandariah pula mengarahkan Si Kembang Cina supaya memasang meriam Sapu Rantau dan pelurunya juga jatuh tidak jauh dari Dendang Panjang. Malah. Pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut menjadikan "aku" penggunting rambut Manis. Baginda berasa malu dan lari ke peraduannya lalu menyelubungkan dirinya. "Aku" teringat akan gelagat Manis semasa kecil dahulu. Apabila melihat baginda berkelakuan begitu. Apabila mendengar pujukan itu. Setelah itu. Bedilan itu terkena cincin permata Tuan Puteri lalu tercampak ke laut. Manis mula menyukai rambutnya yang pendek setelah menang dalam acara membawa bakul kacang di atas kepala semasa sukan di tadikanya. pisau yang berhulu mayang. hati Tuan Puteri kembali lembut dan baginda memberikan dua belas duit kepada Raja Anggun Cik Tunggal dengan cara kesaktian. "Aku" terasa bahawa semakin hari Manis semakin selesa berambut pendek. Seludang Mayang kembali ke negeri Tiku Benua. Apabila berada di . Manis pernah menangis lantaran diejek hanya kerana dia anak penggunting rambut. musang yang pandai bergendang. Ketika itu. Sinopsis Cerita berkisar pada watak "aku" yang melamun panjang teringat akan anaknya Manisah (Manis) yang kini sudahpun dewasa. Berlaku tembak-menembak antara kedua-duanya. Tuan Puteri Gondan Gandariah bertitah kepada Bujang Selamat bahawa baginda tidak membawa niat jahat. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka dan mengisi istinggarnya dengan peluru sakti. "Aku" masih ingat semasa Manis baru memasuki tadika. Raja Anggun Cik Tunggal pula memberikan sebiji kapas untuk dibuat persalinan. "Aku" teringat akan perwatakan Manis yang nakal semasa kecil. Semuanya kerana dia masih kecil dan tidak mmahami erti kehidupan. beruk yang pandai berkecapi. Rambut Manis dipotong pendek seperti rambut anak lelaki. "aku" sentiasa mencuba menyakinkan Manis bahawa kerja sampingan sebagai penggunting rambut itu sumber rezeki tambahan mereka. Tuan Puteri Gondan Gandariah menceritakan segala yang berlaku dari awal hingga akhir kepada ayahanda dan bondanya. Manis juga rajin membantu menyediakan kelengkapan untuk menggunting rambut.kuning itu. Seludang Mayang dan Dendang Panjang belayar mengikut haluan masing-masing.

"Aku" bertanya kepada ibu bila mereka akan pulang ke kampung lagi. seorang budak lelaki datang memanggil Su pulang. Namun. "aku" diserang rasa pilu. Ketika mereka sedang bermain-main. Manis jarang-jarang balik. Namun. "Aku" lepas bebas bermain. "aku" berasa sedih kerana sejak melanjutkan pelajaran di Kuala Lumpur. "aku" merasakan suatu cabaran yang menarik pula. Pak Cik Kinto rajin melayan semua pertanyaan dan mengajak berjalan-jalan. Tambahan pula. lama-kelamaan apabila "aku" melihat keindahan di sekitar kampung. Ibu "aku" memendekkan masa berada di kampung. "Aku" diberitahu bahawa Manis menghidap leukemia dan kini terlantar di hospital. Lamunan panjang "aku" hari tiu tiba-tiba terhenti apabila mendapat panggilan daripada kawan Manis. Pelbagai jenis permainan yang dapat disertai. Supaya bunga itu tahan lama. Ketika dalam perjalanan pulang ke kota. budak-budak yang bermain-main itu bersikap mesra terhadapnya. "Aku" berasa sedih untuk meninggalkan kampung. Pada mulanya "aku" berasa malu untuk bermain bersama-sama mereka. Capa Rengat Sinopsis Watak "aku" bercerita tentang dirinya yang buat pertama kali menjejakkan kaki ke kampung. Namun. Setiap kali pulang bercuti dari asrama. Su berpesan kepada "aku" agar bunga itu dimasukkan ke dalam botol berisi air dan direnjis-renjis dengan air. Pada suatu hari. Dia merasakan perbezaan yang ketara antara sikap mereka dengan sikap kawan-kawannya di kota. Manis akhirnya menghembuskan nafas terakhir di ribaan "aku". "Aku" amat merindui Manis. "aku" berjalan-jalan sendirian kerana Pak Cik Kinto ke kota atas suatu urusan. "Sudah lapan bulan "aku" tidak menggunting rambut Manis. "Aku" berjumpa dengan kumpulan budak-budak sedang bermain-main. "aku" paling gembira bermain-main dengan Su. Dendam Sinopsis . Ibu memberitahu "aku" bahawa mereka tidak akan pulang ke kampung lagi kerana rumah dan tanah yang ada di kampung sudah diserahkan kepada Pak Cik Kinto. Seorang budak perempuan bernama Su mengajak "aku" turut bermain-main. Manis turut mengekalkan rambut pendeknya. Pada mulanya "aku" memang berasa sunyi apabila berada di kampung. Ruparupanya budak itu ialah adik tiri Su.sekolah menengah. pasti Manis akan meminta "aku" memotong rambutnya mengikut potongan yang terkini. "Aku" menjadi terlalu sedih dan apabila "aku" melihat capa rengat. Sebelum ini ibunya sering menakut-nakutkan dengan mengatakan bahawa kampung itu sebagai suatu tempat yang sunyi dan dikaitkan dengan penderitaan. Dalam kalangan budak-budak itu. "Aku" dihadiahkan sejambak bunga capa rengat oleh Su. tiba-tiba "aku" teringat akan Su. "Aku" menyatakan bahawa dia tidak akan meneruskan pekerjaannya itu lagi kerana pasti dia akan terkenangkan Manis apabila menggunting rambut.

Barang-barang miliknya selalu dirosakkan oleh Angah. Oleh sebab itu. Menurut ayahnya. ibu dan bapa tirinya selalu mengunjunginya. maka ayah mereka menghukum Angah. Apabila ditanya. Sebenarnya Along yang melakukan perbuatan itu. dia berjaya diterima bersekolah di sekolah berasrama di bandar. Along berasa kasihan dan simpati terhadap Angah. Alasan dia berada di asrama adalah kerana dia berada dalam keadaan tertekan semasa berada di rumah. Angah menangis. Dia perlu melaksanakan rancangannya itu. Along juga marah kepada Angah kerana dia selalu dimarahi ibu dan ayahnya atas kesalahan yang dilakukan oleh Angah. Semasa di asrama. Pada suatu hari. Dia berdendam terhadap adiknya itu. Dia membenci bapa tirinya. Fauzi juga terkesan dengan nasihat yang diberikan oleh guru Pendidikan Islamnya. Lantaran tiada orang lain yang mungkin melakukan kesalahan itu. Pernah berlaku suatu peristiwa yang menyebabkan dahinya benjol. Tambahan pula. Syahir tidak pernah dikunjungi oleh bapa kandung sendiri. Keadaan ini menyebabkannya berasa insaf. Angah dipukul dengan kuatnya. Angah.Along tidak menyukai adiknya. Maaf Kupinta Sinopsis Fauzi yang tinggal di asrama bersiap-siap untuk pulang ke kampung. Selain Syahir. Apabila dihukum dengan beratnya. Along mesti menjaga Angah. Bapa tirinya mengawalnya secara terlalu keras. tetapi Along menolaknya. mucul perasaan simpati yang kemudiannya mengakrabkan hubungan kedua-dua orang adik-beradik itu. rantai mutiara milik ibu mereka putus. Dia menemui Angah. Selain itu. dia mendapat kawan sebilik. Fauzi bercerita kepada ibu dan neneknya bahawa bapa tirinya yang bertindak kasar sehingga dia cedera sedimikian. Perasaan dendam telah menguasai pemikiran Along sehingga terkikisnya perasaan kasih sayang adik-beradik. kita mestilah menghargai kebaikkan budi seseorang. Hal ini demikian kerana mereka mempercayai tilikan bidan sewaktu Angah dilahirkan yang mengatakan bahawa Angah ialah anak bertuah. Pada suatu hari. Fauzi merasakan bahawa bapa tirinya tidak sayang kepadanya. Fauzi berada di asrama bukanlah kerana dia cemerlang dalam pelajaran. atau kerana dia anak daripada keluarga miskin. Angah menyatakan rasa kasihnya kepada Along. Fauzi menganggap bapa tirinya bertindak tidak adil terhadapnya. Syahir mengatakan kepadanya bahawa dia beruntung. Along tidak mengaku bahawa dia yang melakukannya. Hasil bantuan Cikgu Zainudin. Along tidak mengambil kira bahawa Angah jauh lebih muda daripadanya. Kata guru itu. Angah memasuki bilik Along kerana mahu meminta maaf. Angah yang dituduh. tetapi dia mahu mengenakan Angah kerana rasa dendamnya itu. . Along berasa kesal kerana ayah dan ibunya selalu menyebelahi Angah. maka Along memberontak. Dia membayangkan suatu rancangan yang akan dilakukannya ketika berada di kampung nanti. Oleh sebab Along sering dipersalahkan. Along juga yang dipersalahkan. Apabila kertas kerja milik ayah mereka dikoyakkan oleh Angah.

lalu bercerita bahawa benjol di dahinya dulu bukanlah kerana perbuatan bapa tirinya. dia teringin hendak menjadi seperti Hanani yang banyak mempunyai kawan dan bergembira dengan pelbagai rutin harian. Fauzi mula merasa kasih sayang bapa tirinya kepadanya. Salah seorang daripada remaja itu ialah kakaknya. tempat dia sedang menjalani latihan praktikalnya. Dia berdepan dengan masalah "busut" dalam sistem komputer di Makmal Perdana. Basirah tidak boleh berbuat seperti Hanani kerana gadis genius mesti sentiasa kelihatan serius seperti orang dewasa.15 tahun hadir di makmalnya. Akhirnya ibunya tewas dan kembali ke ramahtullah. maklumat tentang penangkapan si penceroboh itu mulai tersebar dalam internet. Dia menyesal atas sikpnya yang lepas. Apabila dia sampai di kampungnya. Dia juga akan membantu adik-adiknya jika mereka memerlukan bantuan dalam hal pelajaran. Dia berusaha untuk mengesan penceroboh sistem komputer itu Tiba-tiba Basirah teringat lagi akan "busut" yang lain itu. Hanani. Namun demikian. kemudian melanda saluran-saluran darah di payu dara ibunya. usahanya itu tidak sampai ke mana kerana dia sentiasa sibuk belajar dan bekerja serta memerah otak. Akhirnya. "Busut" yang bermula daripada sebesar sebutir padi. Namun. Jika bapa tirinyaa turun ke laut. kawan. Semua remaja yang hadir menghulurkan bantuan kepada Basirah. Namun. Basirah turut kagum akan cadangan Hanani. Dalam kekusutan fikirannya itu. Basirah terharu. Basirah sedar bahawa tidak semua orang pakar dalam semua subjek. Tambahan pula. dia disambut dengan baik oleh keluarganya termasuk bapa tirinya. Dia tidak mudah mengaku kalah. Memang terdapat paparan data yang mencurigakan dan terlalu rumit untuk ditafsirkan. Panggilan kepada "kawan elektronik" dibuat dan balasan e-mel dari luar negara di seluruh dunia diterima. Ada antara mereka yang mempunyai saudara. Basirah mengalami masalah egoisme sebagai seorang kanak-kanak genius. Dia sendiri yang merempuh tiang kerana takut kepada bapa tirinya. Lamunan Basirah terhenti apabila beberapa orang remaja berusia lingkungan 12 . Gema Sepi Gadis Genius Sinopsis Fikiran Basirah kian kusut. Hanani yang datang untuk meraikan hari jadi Basirah yang ke-14. Mereka turut membawa sebiji kek. Basirah tiba-tiba terkenang akan hari pertama dia bekerja menjalani latihan praktikalnya semasa berusia 13 tahun. Alat osiloskop dipasang. Fauzi ingin berbakti.Fauzi berasa tidak sabar untuk pulang. Rancangan yang hendak dilaksanakannya ialah membantu keluarganya ke sawah. Dia meminta maaf kepada bapa tirinya. Basirah berasa tidak senang apabila Hanani mengeluh apabila melihat dirinya pergi bekerja pada hari minggu. Basiran terkenang akan kakaknya. atau peminat "surat elektronik" di luar negara. Warkah daripada Ibu Sinopsis . Basirah menganggap Hanani tidak memahami dirinya. Basiran optimis. kadangkala Basirah teringin juga mengisi masa terluang dengan mencari maklumat tentang cara-cara untuk menjalinkan persahabatan. Bagaimanapun. dia akan turut ke laut. Namun pada waktu yang sama. Namun sepantas itu pula perhatiannya kembali kepada masalah "busut" yang dilonggokkan oleh pengurusnya tadi. dia sering menjadi perhatian.

Abah tidak mahu menyusahkan Afif yang sedang sibuk merawat para pesakit di kliniknya itu. Di kedai. Mama menyangka Abah bergurau. Isi kandungan surat itu telah menjawab segala persoalan dan pertanyaan Mira selama ini. Pengaruh rakan-rakan sebaya dalam pergaulan seharian. Mira mengatakan bahawa tindakannya itu adalah untuk kebaikan Mira dan adik-adiknya. Setelah setahun Mira berada di kampung. nenek memperkenalkan Mira dengan Suzana. Udara di kampung begitu menyegarkan dan bebas daripada pencemaran udara dan bunyi. semua anak gadis di kampung itu memakai tudung. Abah tidak mahu dikata orang bahawa Abah seorang bapa yang mementingkan diri. Mira menuduh ibunya tidak berasa menyayanginya dan adik-adiknya lagi. kerana menurut nenek. nenek mengajak Mira menemaninya untuk pergi ke kedai. anak Pak Imam Dolah. Setelah selesai membaca surat itu untuk kali keduanya. Sakitnya serius. Inilah yang menghantui dan menakutkan ibunya. Mira tidak bersetuju dengan keputusan ibunya itu. Mira akan mengerti makna kesusahan dan bersyukur dengan apa yang ada. Sejak hari itu. Mama berasa cemas lalu menelefon Afif yang sedang bertugas di kliniknya. Abah tidak bersetuju. Mira teringat kembali akan peristiwa pada suatu hari setahun yang lalu. Nenek menyuruh Mira memakai tudung semasa hendak keluar pergi ke kedai. di kedai itu nanti Mira akan dapat berkenalan dengan banyak teman sebaya. Drama Hemodialisis Sinopsis Abah sakit perut. Mira telah banyak mengenali rakan sebaya dengannya. dan suasana persekitaran adalah antara sebab gejala sosial ini berlaku. Adik-adik Mira tidak berasa sedih kerana mereka belum tahu akan erti perpisahan. Semua ini akan membuatkan jiwa Mira kuat dan tabah untuk menghadapi apa-apa jua dugaan Allah. Apa yang dihasratkan oleh ibu terhadap Mira telah menjadi kenyataan. Bukan sakit perut biasa. ibu Mira berbangga kerana Mira telah menunjukkan prestasi yang baik. Mama mendapati Abah sudah pengsan. Antaranya. baru Mira faham akan apa yang tersirat selama ini di balik tindakan ibunya menghantar dia dan adik-adiknya tinggal bersama dengan datuk dan neneknya di kampung. faktor gejala sosial yang hebat melanda masyarakat kota. Melihat gelagat Mira yang dalam kesedihan itu. ibu memperjelaskan keadaan sebenar akan sebab Mira dan adik-adiknya dihantar ke kampung untuk tinggal bersama dengan datuk dan neneknya. Semasa Mama kembali mendapatkan Abah. Menurut nenek. Di kampung. Melalui surat itu. Mama menjawab telefon daripada Fatin Atiqah. dan mencapai keputusan yang cemerlang dalam pelajaran. iaitu Mira telah hampir tamat mengaji Al-Quran. Rakan-rakan sekolahnya tekun belajar dan mengulang kaji pelajaran. Mama hendak memanggil Afif untuk memeriksa Abah.Mira menerima kiriman surat daripada ibunya. Isi kandungan surat itu membuatkan dia menangis. Ibunya memberitahunya bahawa dia dan adik-adiknya akan tinggal di kampung bersama dengan datuk dan neneknya. sopan dalam pergaulan. . Di kampung. corak pergaulan negatif seperti ini belum berlaku. menunaikan solat lima waktu. Keadaan ini akan menyebabkan Mira dapat merasai belas dan simpati terhadap orang yang susah.

Dia seorang yang pemurah. Afif terpaksa memanggil Doktor Leong. Doktor Afif tiba di rumah lalu menyambungkan saluran alat hemodialisis itu ke tubuh Abah semula. Bangunan dan alam sekitar musnah. Kerana kelaparan. mereka pun tertidur. Beberapa hari kemudian. Kehadiran Siti mengejutkan Dibisi dan dan Marhen daripada tidur. Dia pulang bersama dengan teman lelakinya. Tiba-tiba terdengar suara dari pelaung suara yang mengarahkan mereka agar jangan lari kerana mereka telah dikepung. Abah telah pun kembali sedar. Abah menyuruh Afif menunggunya sekejap. dan menyebab berlakunya peperangan. Hidupnya sebelum ini mewah.Semasa Afif sampai di rumah. Peperangan menjadikan mereka orang yang lapar. Dibisi merupakan orang penting dalam pemerintahan. Semasa Afif hendak pergi ke klinik untuk meneruskan tugasnya. Muncul pula Siti dengan wajah yang sugul. salah seorang doktor yang berkhidmat di kliniknya untuk membantunya menyakinkan Abah. Afif pulang ke kliniknya semula. Afif bertegas hendak membawa Abah ke klinik. Abah tetap juga berdegil tidak mahu pergi. Namun. Suatu perdebatan ringkas berlaku lagi antara anak dengan bapa itu. Siti menuduh Dibisi dan Marhen sebagai orang yang zalim. Saufi. Abah juga bertegas tidak mahu pergi. Sesudah itu. Abah mengatakan bahawa para pesakit di klinik lebih memerlukan khidmat Afif. pembunuh. Mereka saling berkenalan. Muncul Kastabung. Mereka menghampiri Siti. Muncul Dibisi dalam keadaan yang sangat lemah dengan pakaiannya yang carik-carik. Inflakasta Sinopsis Peperangan sedang berlaku. Mereka terjumpa sebuah kotak makanan lalu bergelut untuk memiliki kotak itu sehingga kotak itu terputus dua. Akhirnya Abah dipaksa menaiki kerusi roda lalu dibawa ke klinik. anak bongsu Abah pulang ke rumah setelah tamat pengajiannya. Keadaan menjadi kelam-kabut seketika kerana mereka tidak tahu bagaimana hendak menyambungkan saluran darah ke mesin hemodialisis yang terputus itu semula. Abah dibawa pulang ke rumah bersama dengan alat hemodialisis. Saufi cuba menenteramkan Fatin Atiqah. namun Abah tidak mahu pergi. Fatin Atiqah. Setelah dirawat di klinik. Kastabung menuduh mereka bertiga sebagai perisik pihak musuh. iaitu menjadi manusia yang lapar. Dia memanggil-manggil nama "Inflakasta". Abah dan Afif saling berhujah untuk mempertahankan pendirian masing-masing. Marhen pula merupakan petani yang hidup senang. nasib Dibisi dan Marhen sekarang sama. ketua kumpulan tentera yang berkuasa di situ. Marhen pula muncul dalam keadaan yang sangat kotor serta berwajah bengis dengan jambang yang tidak terurus. Afif memeriksa Abah. Fatin Atiqah terkejut melihat keadaan Abah. Abah mendepangkan tangannya meminta dipeluk oleh Fatin Atiqah. Namun. Abah sangat gembira mendengar berita kecemerlangan Fatin Atiqah dalam akademiknya. Mereka hampa kerana tidak ada makanan di dalam kotak itu. Berlaku suatu konflik kata-kata antara dua beranak itu. Abah rebah dan menyebabkan sambungan mesin hemodialisisnya terputus. Marhen hendak . Akhirnya. Semasa mereka berpelukan itu. Afif hendak membawa Abah ke klinik.

Ayah Tini bersetuju dan memberitahu Tini tentang hasrat Kamal itu. Amin bergaduh dengan Malek. Amin melawat kilang perusahaan kraf tangan Tini. Di Sini Bakti Bersemadi Sinopsis Tini seorang gadis yang berkelulusan diploma baru sahaja tamat pengajiannya. Siti rebah kerana ditembak dengan cahaya laser. Kastabung segera memanggil pembantunya. Infla dan Kasta membawa bungkusan makanan untuk ibu mereka. Berkat kesabaran dan ketekunannya. malah dia tetap akan meneruskan cita-citanya untuk membina Empayar Kastabung. Pergaduhan terhenti apabila muncul Jakidan yang membawa berita buruk tentang kerajaan mereka.menyerang Kastabung. Tini hendak meninjau bagaimana Amin menjalankan perusahannya. Masa Tini lebih tertumpu pada kilang dan orang kampung. dan Taliba. Marhen bertumbuk dengan Kastabung. rakannya di kampungnya. Akhirnya ayah Tini akur. Tini tetap dengan pendiriannya. namun Kastabung tetap tidak mempercayai mereka. Siti merampas senjata "kuasa bahaya" daripada Taliba dan menyuruh Kastabung mengarahkan orang-orangnya supaya meninggalkan tempat itu. Muncul dua orang kanak-kanak. Amin menyarankan supaya Tini memperluas perusahaan. Tiba-tiba. Marhen yang geram membocorkan peluru senjata "kuasa bahaya" menyebabkan semuanya musnah menyembah bumi. Kamal. Amin mahu membawa Malek ke balai polis kerana telah mencuri ayam-ayamnya. Amin bertemu dengan ayah Tini di jalanan. Namun. Kamal berkata bahawa Tini telah membuat kesilapan dengan memilih untuk bekerja sendiri. Kastabung tidak peduli akan berita yang dibawa oleh Jakidan. Kamal memberikan cadangan kepada ayah Tini untuk mempercepatkan hari perkahwinan mereka. Tini tertarik oleh sikap dan semangat Amin. Namun. Siti menyedari kehadiran anak-anaknya. Dibisi juga maut terkena cahaya laser. Namun. Kastabung akur. Marhen menyambar senjata "kuasa bahaya" dan menuduh Kastabung menipu. Dia pergi ke tempat ternakan ayam milik Amin. Kamal pergi ke rumah Tini tetapi Tini berada di kilang. Tini tetap bertegas dan menyakinkan ayahnya akan kemampuannya. Di tempat ternakan ayam. iaitu bekerja sendiri. Hal ini tidak menyenangkan ayah Tini dan juga tunangnya itu. Jakidan. . Dibisi memberitahu Kastabung bahawa mereka ialah pelarian mangsa peperangan. tunang Tini agak marah apabila mendapat tahu bahawa Tini mahu bekerja sendiri. Hasrat Tini hendak menjalankan perusahaan sendiri tidak dipersetujui oleh ayahnya. Tini berhasrat hendak mengikuti jejak Amin. Tini belum bersedia kerana dia hendak membangunkan perusahaannya lebih dahulu sehingga berjaya. Dibisi dan Siti menasihati Kastabung tetapi tidak diendahkannya. Amin telah berjaya. Setelah memapah Siti dan meletakkan Siti di tepi batu. Taliba dan Siti turut masuk campur. Taliba yang memiliki senjata "kuasa bahaya" yang dapat memusnahkan setiap benda. Dibisi menyerang Kastabung. Dibisi dan Marhen berselisih pendapat lalu terjadi pergelutan antara kedua-duanya. Siti menyampaikan pesanan terakhir kepada anak-anaknya sebelum dia meninggal dunia.

seorang pasti akan teringat akan jasa guru. SAJAK Persahabatan Rangkap 1 Kanak-kanak Melayu yang berpakaian baju kurung sedang bermain dengan gembira. pada Hari Guru. ayah Tini mendapati bahawa orang yang melakukan perbuatan itu ialah Malek manakala orang yang merancangnya ialah Kamal. Burung-burung Pagi . Yang inilah gambaran perpaduan rakyat Malaysia. Rangkap 2 Di samping itu. Sama ada mereka telag menaburkan bakti dengan penuh semangat atau mereka gagal melakukannya kerana halangan tertentu. Pada suatu malam semasa Amin pergi memeriksa ayam-ayamnya. Tini telah memutuskan pertunangannya dengan Kamal. Kegigihan Amin patut dicontohi oleh anak muda di kampungnya. Kamal telah membebaskan Malek daripada tahanan polis. Tini bersemuka dengan Kamal. Rangkap 2 Kanak-kanak Cina yang memakai ceongsam datang dan menyapa kanak-kanak Melayu sambil tersenyum lalu bermain kejar-kejar. Kamal telah merancang sesuatu. Ayah Tini menyiasat orang mensabotaj ternakan ayam Amin dan kilang kraf tangan Tini. Kamal menyesali perbuatannya.Ayah Tini memuji Amin yang telah berjaya dalam perusahaannya. para guru sendiri pasti berfikir tentang sumbangan mereka. dia telah dipukul. walaupun ada perbezaan. iaitu golongan yang memikul amanah mendidik anak bangsa. Hasil siasatannya. tetapi telah terlambat. Hari Guru Rangkap 1 Pada Hari Guru. Rangkap 3 Kanak-kanak India yang memakai sari ingin bermain bersama apabila melihat telatah keduadua orang kanak-kanak itu. Rangkap 3 Hari Guru merupakan hari penghormatan kepada semua guru. Bakti guru ialah harapan semua orang. Jati diri rakyat Malaysia amat bergantung pada persefahaman. Mesin di kilang kraf tangan Tina juga telah dirosakkan. Rangkap 4 Mereka tidak merasakan ada perbezaan kerana bagi mereka yang penting ialah keseronokan bermain bersama-sama.

burung yakin untuk terus hidup dengan caranya. dan indah. Rangkap 4 Penyajak juga memerhatikan nelayan yang mencari rezeki di laut untuk keluarga mereka. Pada fikiran penyajak. kota ini tidak sesuai bagi burung. apabila diperhatikan betul-betul. burung-burung sudah berada di halaman rumah penyajak dan bunyi burungburung itu menyebabkan penyajak terjaga daripada tidur. Angin pantai pula mengenai tubuhnya. dan mewah. Rangkap 2 Kemudian penyajak menemui ketenangan. Ombak terkena pada kakinya. luas. tetapi pada permulaannya dia gagal. Rangkap 4 Ketenangan sebenarnya akan berada dalam jiwa jika seseorang itu beriman. Rangkap 2 Penyajak berasa bahagia dan tenang apabila memerhatikan laut. Rangkap 3 Burung-burung makan apa sahaja yang boleh dimakan. iaitu sentiasa mendekati Allah.Rangkap 1 Sejak awal pagi. Ketenangan Rangkap 1 Penyajak berusaha mencari ketenangan. Rangkap 5 . Rangkap 4 Namun. Rangkap 2 Apabila penyajak bangun. dia terus teringat akan kerjanya. Laut yang luas membayangkan kekayaan. Sajak Laut Rangkap 1 Penyajak menggambarkan keadaan laut yang biru. Rangkap 3 Penyajak melihat pasir yang berwarna putih dan kerang. Rangkap 3 Penyajak mulai sedar bahawa ketenangan bukannya bertitik tolak daripada kehidupan yang senang. kaya. Ketika itu dia kecewa dan bersedih.

Burung-burung terbang dan bernyanyi gembira seiring dengan bunyi ombak. Rosli Saludin . Rahman Shaari dan M. Rangkap 7 Penyajak merasakan bahawa laut dan dirinya amat akrab bagaikan bersaudara. Rangkap 2 Keadaan ini merupakan hasil perjuangan generasi yang terdahulu. iaitu nenek moyang yang telah banyak berjuang membebaskan negara daripada cengkaman penjajah. Rangkap 3 Penyajak berpesan agar rakyat generasi kini tidak melupakan sejarah. Warkah Kepada Generasi Rangkap 1 Penyajak mengatakan bahawa generasi kini ialah golongan yang bertuah kerana hidup dalam negara yang bermaruah pada alaf baru. Rangkap 6 Penyajak melihat matahari yang hanya kelihatan separuh tetapi masih memberikan sinarnya. Sumber: Kupasan dan Kajian 2011-Antologi Gema Sepi Gadis Genius dan Novel Lestari Bukit Menghijau Oleh Sharif Shaary.