Komsas Tingkatan 2 Novel Lestari Bukit Menghijau.

Sinopsis Novel ini berkisar tentang kehadiran Pak Tua yang tinggal di sebuah pondok di Bukit Bintangor di Kampung Alor Rambai. Gaya hidupnya yang lebih suka menyendiri dan tidak bergaul dengan penduduk kampung menyebabkan dia disisihkan. Orang kampung menganggap Pak Tua nyanyuk dan gila kerana sanggup tinggal di tengah hutan di atas Bukit Bintangor. Ada juga penduduk kampung yang melemparkan fitnah terhadapnya setelah melihat beberapa orang lelaki asing bertemu dengannya. Tambahan pula, lelaki-lelaki itu berpakaian kemas dan menaiki kereta mewah. Perhubungan Zahiran dengan Pak Tua telah menyebabkan orang kampung mulai membuka mata terhadap kehadiran Pak Tua . Malah, tanggapan negatif orang kampung terhadap Pak Tua juga berubah. Minat Zahiran terhadap keindahan alam semula jadi mula bercambah. Zahiran semakin berminat untuk mengetahui ilmu tentang tumbuh-tumbuhan setelah mendapat dorongan daripada Pak Tua. Penduduk kampung turut kagum akan ilmu dan pengetahuan yang dimilikinya serta usahausaha yang telah berjaya dilaksanakannya. Mereka tertanya-tanya akan diri sebenar Pak Tua yang banyak mempunyai kebolehan itu. Kehadiran Cikgu Idham sebagai Pengetua baru di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai turut membantu perubahan dan kemajuan kepada penduduk Kampung Alor Rambai. Cikgu Idham banyak bekerjasama dengan Pak Tua untuk membantu penduduk kampung. Perkara yang menjadi punca Pak Tua mengambilkeputusan untuk mengasingkan diri di tengah hutan di Bukit Bintangor adalah kerana dia berasa sangat sedih atas kematian isterinya. Isteri Pak Tua yang bernama Kamariah meninggal dunia sebagai akibat dijangkiti virus HIV. Terdahulu, dua anak perempuannya meninggal dunia dalam satu kemalangan jalan raya di kota Chicago, Amerika. Pak Tua amat kecewa kerana penawar daripada ekstrak pokok bintangor yang berjaya diperolehi melalui kajian yang dijalankan bersama dengan kumpulan penyelidiknya itu tidak sempat dinikmati oleh isterinya. Oleh sebab itu, dia telah menanam pokok bintangor dengan banyaknya di atas bukit itu supaya pokok tersebut yang merupakan sumber penawar kepada penyakit AIDS tidak akan pupus. Sudah lebih tiga tahun Pak Tua meninggal dunia. Suatu hari, penduduk kampung Alor Rambai gempar apabila mengetahui bahawa Pak Tua sebenarnya ialah pesara pakar penyelidik sintesis organik. Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Isman Yunus. Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. Zahiran pula akan melanjutkan pelajarannya di Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. Zahiran bercita-cita menjadi seorang ahli sains seperti Pak Tua.

Malah. j) Pak Tua menyayangi tumbuh-tumbuhan dan mencintai alam semula jadi. c) Pak Tua pernah tinggal di luar negara. b) Watak sampingan terdiri daripada Cikgu Idham. Kasa. Dia sering bercerita tentang keistimewaan dan kebaikan tumbuh- . iaitu di Chicago. h) Kehidupan yang saling memerlukan. b) Pak Tua bukanlah anak jati Kampung Alor Rambai. Kadir. Dia mahir dalam ilmu botani. dia juga menyayangi Zahiran yang sudah dianggapnya seperti anaknya sendiri. f) Prasangka buruk dan fitnah tidak membawa kepada kebaikan. i) Pak Tua sebenarnya orang yang berilmu. e) Semangat bekerjasama dalam kalangan masyarakat penting untuk menjayakan sesuatu raancangan. Lebai Deraman dll. Tumbuhan juga merupakan satusatunya faktor yang dapat mengembalikan oksigen ke dalam udara. Pak Tua a) Pak Tua berusia dalam lingkungan 60-an. c) Penjagaan kebersihan dapat menjamin kesihatan yang baik. Oleh sebab itu. Tiada tumbuhan tiadalah oksigen. Hamzah.Tema Melestarikan tumbuh-tumbuhan adalah melestarikan kelangsungan kehidupan. Pak Hamid. g) Kepercayaan kepada perkara tahayul dalam kalangan masyarakat. Tanpa oksigen semua benda hidup akan mati. terutama tentang sumbangan tumbuh-tumbuhan terhadap kesihatan manusia. l) Pak Tua tidak lokek ilmu. Pak Tua memarahi Zahiran yang mahu menebang pokok bunga cempaka dan Lebai Jusoh yang mahu menebang pokok kacang kelor. Hal ini demikian kerana pokok-pokok yang hendak ditebang itu mengandungi khasiat perubatan. Lebai Jusoh. dia menolong keluarga Hamzah. Pak Tua sangat mengambil berat tentang penjagaan tumbuh-tumbuhan kerana manusia memerlukan tumbuh-tumbuhan sebagai sumber makanan dan ubat. Seleman. Amerika. e) Pak Tua tinggal seorang diri di pondoknya di Bukit Bintangor. Contohnya. i) Keperihatinan anggota masyarakat penting untuk mewujudkan masyarakat yang sejahtera. b) Kepentingan ilmu pengetahuan dalam kehidupan. Persoalan a) Sikap masyarakat yang tidak tahu akan kepentingan tumbuh-tumbuhan dalam kehidupan. k) Pak Tua berfikir jauh. f) Pak Tua baik hati dan suka menolong orang. g) Pak Tua peramah dan mudah mesra apabila dirapati. Watak dan Perwatakan a) Watak utama dalam novel ini ialah Pak Tua dan Zahiran. Dia sangat menyayangi isteri dan kedua-dua orang anaknya yang sudah meninggal dunia. h) Pak Tua menyayang. Setopa. d) Pak Tua membeli bukit seluas empat hektar dan menamakan bukit itu Bukit Bintangor. Pak Long Hamid. d) Amalan kitar semula merupakan suatu tindakan bijak untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar.

e) Kedai runcit Pak Long Hamad-di kedai inlah orang-orang kampung bertemu dan berbualbual. m) Pak Tua tidak begitu rapat dan kurang bergaul dengan orang kampung. e) Zahiran mula mengambil berat akan kepentingan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua. . Zahiran dan rakan-rakannya juga belajar di sekolah ini. d) Bukit Bintangor-di dalam hutan di bukit inilah Pak Tua tinggal dengan mendirikan sebuah pondok. c) Zahiran mengetui Kumpulan Tiga dalam projek yang diarahkan oleh Pengetua sekolah. h) Dia mempunyai keyakinan diri bersandarkan fikirannya sendiri. Kumpulan Tiga dikehendaki mencari burung. q) Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. Dia tidak bersetuju apabila orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua gila dan jahat. Zahiran a) Zahiran berusia 15 tahun.tumbuhan kepada Zahiran. f) Zahiran tidak suka mengata-gata orang. Dia tidak marah apabila disindir oleh Pak Tua bahawa dia kurang berpengetahuan. Hal ini menyebabkan orang kampung bersangka buruk terhadapnya. Profesor Osman Yunus yang telah mewakafkan tanahnya di bukit Bintangor sebagai tempat untuk penyelidikan dan pendidikan. d) Zahiran cinta akan tumbuh-tumbuhan. c) Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai-Pengetua baru yang bernama Cikgu Idham bertugas di sekolah ini. b) Zahiran merupakan pelajar tingkatan tiga di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai dan akan menduduki peperiksaan PMR. i) Zahiran amat rapat dengan Pak Tua yang dianggapnya seperti bapanya sendiri. g) Zahiran berfikiran terbuka. k) Zahiran melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah cemerlang dalam peperiksaan SPM. l) Zahiran bercita-cita menjadi ahli sains. b) Pondok Pak Tua di Bukit Bintangor-di rumah ini Pak Tua tinggal seorang diri. Di rumah inilah juga Zahiran mengenal Pak Tua dengan lebih rapat. Latar Latar Tempat a) Kampung Alor Rambai-di kampung inilah kebanyakan peristiwa berlaku. Di sini juga Zahiran dan rakan-rakannya sering memikat burung. n) Pak Tua tidak mempercayai tahayul. Dia tidak bimbang untuk berbaik-baik dengan Pak Tua walaupun orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua jahat atau gila. Di sini juga Seleman membaca akhbar Berita Minggu yang memaparkan berita tentang Pak Tua atau nama sebenarnya. o) Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Osman Yunus. Dia mencadangkan agar Hamzah dan ayahnya berubat di hospital. p) Pak Tua ialah pesara pakar penyelidik sistesis organik.

f) Rumah Zahiran-di hadapan rumah ini ada pokok bunga cempaka putih. a) Masyarakat kampung yang agak mundur. Pak Tua akhirnya membuka rahsia yang menjadi punca dia tinggal seorang diri di Bukit Bintangor. Latar Masa a) Pada zaman moden. Keadaan rumah mereka amat daif dan uzur. d) Pada waktu malam-Zahiran bermalam di rumah Pak Tua. Hamzah dan keluarganya sangat miskin. c) Masyarakat yang terdiri daripada warga sekolah. h) Masjid Kampung Alor Rambai-di sini Pak Tua berbincang dengan Cikgu Idham dan Lebai Jusoh tentang usaha-usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid. Cikgu Idham yang merupakan Pengetua baru Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai aktif dan sentiasa berfikir untuk melakukan sesuatu demi kemajuan pelajar-pelajarnya. Kawasan di sekitar rumah Pak Hamid amat kotor dan penuh dengan sampah sarap. Penduduk Kampung Alor Rambai mempercayai tahayul dan kata-kata dukun. Marzuki. Di sini juga tempat Zahiran mahu menebang pokok tersebut. g) Rumah Hamzah-di rumah ini. Seleman dan Kasa mudah berprasangka buruk terhadap Pak Tua apabila melihat lapan orang yang berpakaian kemas bertemu dengan Pak Tua. Latar Masyarakat. f) Masyarakat yang sering berburuk sangka terhadap orang yang kurang dikenali. Malah bapa Hamzah iaitu Pak Hamid tidak mampu untuk mendapatkan rawatan. Pak Tua amat mencintai kehijauan alam semula jadi. Penduduk Kampung Alor Rambai termasuk ketua kampungnya. Zahiran juga mula berminat dengan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua. d) Masyarakat yang cinta akan kehijauan alam semula jadi. dan Khuzairi menangkap ikan yang akan dimasukkan ke dalam kolam ikan untuk projek lestari mesra alam sekolah mereka. b) Masyarakat yang mempercayai tahayul. Mereka kemudiannya memfitnah Pak Tua sebagai penjenayah. c) Pada waktu petang-Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton di halaman rumah Zahiran. e) Masyarakat kampung yang kurang menitikberatkan kebersihan tempat tinggal. Sebagai akibatnya. Di sini juga tempat Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton pada waktu petang. iaitu Lebai Jusoh kurang mengambil berat akan kebersihan kampung.Zahiran dan rakan-rakannya bertandang ke rumah Pak Tua. Pak Tua dan Zahiran melawat Hamzah yang menghidap demam kuning. i) Pangkalan di Sungai Jeneri-di sini Hamzah. Pak Hamid juga tidak mampu untuk mengubati penyakit untut yang dihidapinya. . Pak Tua memarahi Zahiran kerana Zahiran mahu menebang pokok tersebut. kawasan itu menjadi tempat pembiakan nyamuk. b) Pada waktu pagi. Mereka juga suka bercakap tentang sesuatu perkara yang tidak diketahui kebenarannya. Kawasan di sekeliling rumah Hamzah kotor hingga banyak menyebabkan nyamuk membiak di sini.

Pak Tua sangat tekun mempelajari ilmu tentang tumbuh-tumbuhan hingga akhirnya dia berjaya menjadi pakar dalam bidang berkenaan. contohnya. m) Kesabaran. penduduk Kampung Alor Rambai bekerjasama dan bergotongroyong untuk membersihkan kawasan kampung yang kotor. Pak Tua dengan kerjasama Cikgu Idham dan Lebai Jusoh melakukan pelbagai usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid. h) Keyakinan. Zahiran ingin melanjutkan pelajarannya dalam bidang sains. contohnya. contohnya. . i) Ketekunan. Zahiran juga rajin belajar hingga berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. contohnya. f) Hemah tinggi. tidak seperti yang diperkatakan oleh orang kampungnya. Pak Tua berusaha untuk membuktikan bahawa rakyat Malaysia juga dapat mencapai kemajuan dalam bidang ilmu. Nilai a) Baik hati. contohnya. contohnya. Pak Hamid. Ternyata bahawa keyakinan itu memang betul. contohnya. g) Keberanian. k) Patriotik. c) Prihatin. e) Kerjasama. contohnya.g) Masyarakat yang mengambil berat akan kesehteraan orang lain. contohnya. contohnya. Pak Tua juga melakukan pelbagai usaha bagi mendapatkan rawatan untuk mengubati penyakit untut Pak Hamid. ayah Hamzah juga akhirnya yakin akan kata-kata Pak Tua nahawa perubatan di hospital lebih menjamin kesembuhan. Hal ini telah menaikkan nama bangsa dan negara di mata dunia. contohnya. Zahiran bersimpati terhadap Pak Tua yang difitnah oleh beberapa orang penduduk kampung. Cikgu Idham ialah Pengetua yang sangat rajin mengadakan projek untuk kemajuan pelajar-pelajar. Pak Tua sanggup mengeluarkan perbelanjaan agar Hamzah yang menghidap demam kuning dibawa ke hospital. Pak Tua yakin bahawa perubatan moden dapat menyebuhkan penyakit demam kuning Hamzah. Pak Tua prihatin akan masalah demam kuning yang dihidapi oleh Hamzah dan juga penyakit untut yang dihidapi oleh Pak Hamid. Pak Tua tetap bersabar walaupun penduduk Kampung Alor Rambai membuat fitnah terhadapnya. l) Kesyukuran. contohnya. Pak Tua berjiwa besar dan berhemah tinggi apabila dia memaafkan orang-orang yang telah menyebabkan pokok bintangor miliknya terbakar. Pak Tua merupakan pakar botani yang telah berjaya menemukan penawar penyakit AIDS melalui kajian yang dijalankannya bersama-sama dengan pasukan penyelidikannya terhadap ekstrak pokok bintangor. orang kampung. Zahiran berani mendekati Pak Tua kerana dia yakin bahawa Pak Tua orang yang baik. Pak Tua bertegas untuk membawa Hamzah yang mengidap demam kuning ke hospital kerana dikhuatiri dapat membawa maut. b) Bersimpati. d) Kerajinan. h) Masyarakat yang rajin menimba ilmu pengetahuan. Pak Tua amat baik hati terhadap sesiapa sahaja. terutamanya keluarga Pak Hamid bersyukur kerana Hamzah sembuh daripada penyakit demam kuning yang dapat membawa maut.

f) Kita hendaklah tekun dalam menjalankan kegiatan. Tuan Puteri Bidadari Segerba telah diberitahu oleh kakandanya tentang persandingan Raja Muda dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Namun. Contohnya. Contohnya. Seleman dan Kasa mengkhianati Pak Tua dengan melemparkan fitnah terhadapnya. Contohnya. Contohnya. Pak Tua belajar bersungguh-sungguh hingga dia menjadi pakar tentang tumbuh-tumbuhan. b) Kita janganlah melakukan perbuatan khianat kepada sesiapa sahaja. Tuan Puteri Bidadari Segerba ingin turun ke bumi untuk berjumpa dengan suaminya. Setelahsekian lama berada di kayangan. Pak Tua memaafkan kesilapan mereka. h) Kita hendaklah belajar daripada kesilapan. Prosa Tradisional Raja Muda Sinopsis Cerita mengisahkan Raja Muda ditabalkan menjadi raja di Tanjung Bunga Kembang Sekaki dengan gelaran Sultan Muda Gempita Sakti apabila baginda berkahwin dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. d) Kita hendaklah bersikap tolak ansur dengan pihak yang kurang menyenangi kita. Seleman dan Kasa meminta maaf kepada Pak Tua kerana telah memfitnahnya dan juga menyebabkan pokok bintangor Pak Tua terbakar. Akhirnya. Contohnya. Mereka belajar daripada kesilapan dan akhirnya mereka berbaik-baik dengan Pak Tua. Maka. dengan pantas Tuan Puteri Bidadari Segerba terus menuju ke sana. c) Kita hendaklah meminta maaf jika berbuat salah.Pengajaran a) Kita janganlah menuduh atau mengesyaki seseorang itu tanpa membuat tinjuan atau penyelidikan yang sewajarnya. Setelah mengetahui hal yang sebenar. Tuan Puteri Bidadari Segerba meminta Tuan Piteri Kuntum Ratna Suri sudi menerima bayi yang telah dikandungnya selama . Semasa hendak turun ke bumi. Contohnya. penduduk kampung bergotong-royong membersihkan kawasan yang kotor dengan semangat setia kawan yang tinggi. Tuan Puteri Bidadari Segerba berjumpa dengan bonda Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Raja Muda telah pun mempunyai seorang isteri yang bernama Tuan Puteri Bidadari Segerba yang tinggal di kayangan. malah ada yang mengatakan bahawa Pak Tua orang jahat. Tiba di sana. Namun begitu. e) Kita hendaklah belajar dan membuat kajian bersungguh-sungguh jika ingin menjadi pakar dalam sesuatu bidang. Raja Muda. penduduk Kampung Alor Rambai menganggap Pak Tua gila. akhirnya mereka mengaku salah kepada Pak Tua. penduduk kampung hormat kepadanya. Sebagai tanda permuafakatan. penduduk kampung sedar bahawa Pak Tua ialah orang baik dan bukanlah orang gila ataupun penjahat. Padahal Pak Tua ialah orang yang bijak dan kaya dengan ilmu pengetahuan serta berbudi tinggi. Contohnya. pelajar-pelajar Cikgu Idham tekun menjalankan tugasan yang diberikan kepada mereka bagi menjayakan projek sekolah mereka. Tuan Puteri Bidadari Segerba pun meminta maaf dan berkenal-kenalan. Contohnya. g) Kita hendaklah membina semangat setia kawan yang tinggi. Pak Tua bersikap baik dengan orang-orang yang tidak menyenanginya.

Hikayat Opu Daeng Menambun Sinopsis Cerita mengisahkan jurai keturunan Raja-raja Kalimantan. anak kepada Sultan Muhammad Zainuddin. Lima orang lelaki dan lima orang perempuan. Apabila tiba hari kelahiran Raja Muda telah memanggil Tuan Puteri Bidadari Segerba turun ke bumi. Diceritakan bahawa sebuah negeri bernama negeri Semanta Puri. Hikayat Inderaputra Sinopsis Bab 1: Ramalan Nujum Cerita bermula dengan asal usul Inderaputra. kandungan itu telah pun berpindah kepada Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri setelah menyantap sepah sirih lebihan Tuan Puteri Bidadari Segerba itu. Opu Daeng Manambun dan Puteri Kesumba dikurniakan sepuluh orang anak. Raden Sulaiman digelar Sultan Muhammad Saifuddin di negeri Sambas. Lalu dengan takdirnya. Bermula dengan Sang Raja Majapahit yang beranakkan Brawijaya.enam purnama itu. Baginda sangat suka hati lalu memanggil ahli nujum Ahli nujum menyatakan bahawa anakandanya itu memangku kerajaan yang sangat besar selama tujuh tahun bersama-sama dengan baginda. Jurai Raja-raja Kalimantan ini berkembang apabila dikahwinkan dengan anak-anak raja dari negeri lain. Kelahiran anakanda baginda itu disambut dengan meriah oleh Raja Muda. Baginda berkahwin dengan Puteri Kesumba. . Opu Daeng Menambun merupakan Raja Bugis. Keturunan Raja-raja Kalimantan ini merantau ke negeri-negeri lain. Raden Bima ditittahkan ke Sukadana dan dikahwinkan dengan Puteri Indera Kesuma yang bersaudara dengan Sultan Muhammad Zainuddin. Raja Bikrama Buspa mempunyai kerajaan yang besar dan menerima ufti daripada raja-raja di bawah taklukannya. Selepas itu Tuan Puteri Bidadari Segerba pun pulang ke kayangan. Mereka kemudiannya dikahwinkan dengan anak raja negeri tersebut. Tuan Puteri Bidadari Segerba sungguh sukacita apabila melihat bayi yang dilahirkan oleh Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri lalu memeluk dan mencium bayi itu. isteri Maharaja Bikrama hamil dan melahirkan seorang bayi lelaki yang sangat elok paras rupanya. Baginda juga dinasihati supaya tidak membenarkan anakandanya itu bermain dengan binatang kerana akan membawa bencana. Opu Daeng Chelak menaiki takhta menggantikan Opu Daeng Merewah yang meninggal dunia di Riau. Jurai-jurai ini berterusan sehinggalah kepada Opu Daeng Menambun. Brawijaya menjadi raja di Benua Lama dan mempunyai anak yang bernama Raja Baporang. rajanya bernama Raja Bikrama Buspa bersama dengan permaisurinya Tuan Puteri Jamjam Ratna Dewi. Ada juga yang menjadi raja di negeri persinggahan itu. Beberapa lama kemudiannya.

Dengan menyamar sebagai lelaki. Setelah besar panjang. Ketika itu datang dua orang utusan untuk menghantar ufti. Inderaputera membesar menjadi orang yang bijaksana dan rupanya semakin tampan. berpantun. Hikayat Anggun Cik Tunggal Sipnosis Cerita mengisahkan Tuan Puteri Gondan Gandariah yang belayar di laut untuk bertemu dengan tunangnya. Bujang Selamat diarahkan memasang meriam Gerak Gempa dan pelurunya jatuh tidak jauh dari lancang . Baginda meletakkan merak emas tersebut ke dalam talam lalu merak itu mengigil dan berpantun. Setelah beberapa lama. Inderaputra dijatuhkan di suatu negeri. Perdana Menteri hanya akan menjaga Inderaputera pada sebelah siang manakala pada waktu malam Inderaputera dijaga oleh nenek kebayan. Tua Puteri Gondan Gandariah belayar bersama-sama dengan Si Kembang Cina dengan menaiki lancang kuning yang bernama Seludang Mayang. Anakandanya itu turut dibawa mengelilingi negeri. anakandanya itu belajar mengaji dengan seorang mualim Bersapian sehingga pandai. Baginda melihat anakandanya hilang lalu menangis dan istana menjadi gempar. Lalu dijawab oleh Si Kembang Cina bahawa mereka ingin membandingkan kecantikan Seludang Mayang dengan Dendang Panjang.Baginda kemudiannya mengadakan majlis keramaian selama empat puluh hari dan empat puluh malam. Bujang Selamat bertanya kepada orang di atas lancang kuning itu. Pandai kayu membuat seekor ikan yang cantik. dan berseloka. Nenek kebayan membawa Inderaputera bersama ketika menghantar bunga ke rumah Perdana Menteri. Perdana Menteri suka akan Inderaputera dan meminta izin mahu memeliharanya. Inderaputera duduk di ribaan baginda. Merak emas itu menyambar Inderaputera lalu diterbangkan. iaitu di kebun kepunyaan nenek kebayan. Bujang Selamat menghadap dan memberitahu baginda bahawa ada sebuah lancang kuning yang cantik sedang berlabuh berdekatan dengan Dendang Panjang. Namun demikian. Raja Anggun Cik Tunggal menitahkan Bujang Selamat supaya memeriksa lancang kuning itu. Pandai emas pula mempersembahkan merak emas. Raja Anggun Cik Tunggal memerintahkan orang-orangnya menyediakan peralatan perang. Baginda meletakkan ikan tersebut ke dalam air lalu ikan tersebut tertawa. iaitu pandai emas dan pandai kayu. Nenek kebayan bersetuju. Kapal Raja Anggun Cik Tunggal sedang berlabuh. Dia menemui Inderaputra yang duduk di bawah pohon delimanya lalu dibawanya pulang dan dimandikan. Inderaputera turun daripada ribaan ayahandanya untuk melihat merak emas tersebut. Bab 2: Peristiwa Merak Emas Raja Bikrama Buspa bersemayam di hadapan segala raja dan rakyat jelatanya. Raja Anggun Cik Tunggal amat murka apabila diberitahu tentang khabar itu. Nenek kebayan yang baru pulang dari berjualan bunga datang ke kebunnya. iaitu Raja Anggun Cik Tunggal.

Malah. Baginda berasa malu dan lari ke peraduannya lalu menyelubungkan dirinya. Semuanya kerana dia masih kecil dan tidak mmahami erti kehidupan. CERPEN Anak Penggunting Rambut. Pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut menjadikan "aku" penggunting rambut Manis. Raja Anggun Cik Tunggal pula memberikan sebiji kapas untuk dibuat persalinan. Berlaku tembak-menembak antara kedua-duanya. Rambut Manis dipotong pendek seperti rambut anak lelaki. Aku pula selalu memotong rambut Manis pendek dan hal ini tidak disenangi oleh Manis. Manis pernah menangis lantaran diejek hanya kerana dia anak penggunting rambut. "Aku" terasa bahawa semakin hari Manis semakin selesa berambut pendek. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka dan mengisi istinggarnya dengan peluru sakti. musang yang pandai bergendang. Namun. Baginda segera memujuk Tuan Puteri Gondan Gandariah supaya tidak meragui kasih sayangnya. Manis juga rajin membantu menyediakan kelengkapan untuk menggunting rambut. Ketika itu. Manis mula menyukai rambutnya yang pendek setelah menang dalam acara membawa bakul kacang di atas kepala semasa sukan di tadikanya. Apabila mendengar pujukan itu. hati Tuan Puteri kembali lembut dan baginda memberikan dua belas duit kepada Raja Anggun Cik Tunggal dengan cara kesaktian. "aku" sentiasa mencuba menyakinkan Manis bahawa kerja sampingan sebagai penggunting rambut itu sumber rezeki tambahan mereka. Apabila berada di . Bedilan itu terkena cincin permata Tuan Puteri lalu tercampak ke laut. "Aku" merasakan bahawa Manis telah memahami pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut. Tuan Puteri Gondan Gandariah pula mengarahkan Si Kembang Cina supaya memasang meriam Sapu Rantau dan pelurunya juga jatuh tidak jauh dari Dendang Panjang. Manis berbangga terhadap pekerjaan "aku". beruk yang pandai berkecapi. Seludang Mayang dan Dendang Panjang belayar mengikut haluan masing-masing. Baginda berpantun dalam nada yang merajuk. Tuan Puteri Gondan Gandariah menceritakan segala yang berlaku dari awal hingga akhir kepada ayahanda dan bondanya. "Aku" teringat akan gelagat Manis semasa kecil dahulu. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka lalu membalas bedilan Tuan Puteri. Apabila melihat baginda berkelakuan begitu. dan nuri yang bijak. Tuan Puteri Gondan Gandariah bertitah kepada Bujang Selamat bahawa baginda tidak membawa niat jahat. Sinopsis Cerita berkisar pada watak "aku" yang melamun panjang teringat akan anaknya Manisah (Manis) yang kini sudahpun dewasa. Seludang Mayang kembali ke negeri Tiku Benua. pisau yang berhulu mayang. "Aku" masih ingat semasa Manis baru memasuki tadika. Bujang Selamat memberitahu Raja Anggun Cik Tunggal bahawa Tuan Puteri merajuk. Tuan Puteri membalas bedilan itu lalu terkena hujung tengkolok baginda dan jatuh ke laut.kuning itu. Tuan Puteri menyuruh Raja Anggun Cik Tunggal supaya membelikannya kerancang yang berukir kerawang. Setelah itu. Dia turut membantu menyapu rambut yang bertaburan di tanah. Tuan Puteri segera menyalin pakaiannya lalu terserlah kecantikannya. "Aku" teringat akan perwatakan Manis yang nakal semasa kecil.

sekolah menengah. Capa Rengat Sinopsis Watak "aku" bercerita tentang dirinya yang buat pertama kali menjejakkan kaki ke kampung. Pelbagai jenis permainan yang dapat disertai. Lamunan panjang "aku" hari tiu tiba-tiba terhenti apabila mendapat panggilan daripada kawan Manis. tiba-tiba "aku" teringat akan Su. Ketika dalam perjalanan pulang ke kota. Manis akhirnya menghembuskan nafas terakhir di ribaan "aku". Namun. "aku" diserang rasa pilu. "Aku" diberitahu bahawa Manis menghidap leukemia dan kini terlantar di hospital. Sebelum ini ibunya sering menakut-nakutkan dengan mengatakan bahawa kampung itu sebagai suatu tempat yang sunyi dan dikaitkan dengan penderitaan. budak-budak yang bermain-main itu bersikap mesra terhadapnya. "Aku" bertanya kepada ibu bila mereka akan pulang ke kampung lagi. Manis turut mengekalkan rambut pendeknya. Dalam kalangan budak-budak itu. seorang budak lelaki datang memanggil Su pulang. Ruparupanya budak itu ialah adik tiri Su. "aku" berjalan-jalan sendirian kerana Pak Cik Kinto ke kota atas suatu urusan. Seorang budak perempuan bernama Su mengajak "aku" turut bermain-main. "Aku" lepas bebas bermain. Ibu "aku" memendekkan masa berada di kampung. "Aku" menyatakan bahawa dia tidak akan meneruskan pekerjaannya itu lagi kerana pasti dia akan terkenangkan Manis apabila menggunting rambut. "aku" berasa sedih kerana sejak melanjutkan pelajaran di Kuala Lumpur. Setiap kali pulang bercuti dari asrama. Pak Cik Kinto rajin melayan semua pertanyaan dan mengajak berjalan-jalan. Dia merasakan perbezaan yang ketara antara sikap mereka dengan sikap kawan-kawannya di kota. Manis jarang-jarang balik. Namun. "Aku" amat merindui Manis. Ibu memberitahu "aku" bahawa mereka tidak akan pulang ke kampung lagi kerana rumah dan tanah yang ada di kampung sudah diserahkan kepada Pak Cik Kinto. "Aku" berjumpa dengan kumpulan budak-budak sedang bermain-main. Ketika mereka sedang bermain-main. "Aku" menjadi terlalu sedih dan apabila "aku" melihat capa rengat. Dendam Sinopsis . pasti Manis akan meminta "aku" memotong rambutnya mengikut potongan yang terkini. Namun. "Aku" dihadiahkan sejambak bunga capa rengat oleh Su. Pada mulanya "aku" memang berasa sunyi apabila berada di kampung. "aku" merasakan suatu cabaran yang menarik pula. "Sudah lapan bulan "aku" tidak menggunting rambut Manis. Su berpesan kepada "aku" agar bunga itu dimasukkan ke dalam botol berisi air dan direnjis-renjis dengan air. "Aku" berasa sedih untuk meninggalkan kampung. lama-kelamaan apabila "aku" melihat keindahan di sekitar kampung. Pada suatu hari. Supaya bunga itu tahan lama. Pada mulanya "aku" berasa malu untuk bermain bersama-sama mereka. Tambahan pula. "aku" paling gembira bermain-main dengan Su.

Maaf Kupinta Sinopsis Fauzi yang tinggal di asrama bersiap-siap untuk pulang ke kampung. . kita mestilah menghargai kebaikkan budi seseorang. Sebenarnya Along yang melakukan perbuatan itu. Along juga marah kepada Angah kerana dia selalu dimarahi ibu dan ayahnya atas kesalahan yang dilakukan oleh Angah. ibu dan bapa tirinya selalu mengunjunginya. Along berasa kasihan dan simpati terhadap Angah. Angah menyatakan rasa kasihnya kepada Along. Pernah berlaku suatu peristiwa yang menyebabkan dahinya benjol. Dia perlu melaksanakan rancangannya itu. Along tidak mengambil kira bahawa Angah jauh lebih muda daripadanya. Apabila ditanya. Syahir tidak pernah dikunjungi oleh bapa kandung sendiri. atau kerana dia anak daripada keluarga miskin. Fauzi juga terkesan dengan nasihat yang diberikan oleh guru Pendidikan Islamnya. tetapi Along menolaknya. Keadaan ini menyebabkannya berasa insaf. Angah dipukul dengan kuatnya. maka ayah mereka menghukum Angah. Apabila kertas kerja milik ayah mereka dikoyakkan oleh Angah. Menurut ayahnya. Dia berdendam terhadap adiknya itu. maka Along memberontak. Hal ini demikian kerana mereka mempercayai tilikan bidan sewaktu Angah dilahirkan yang mengatakan bahawa Angah ialah anak bertuah. dia berjaya diterima bersekolah di sekolah berasrama di bandar. Selain Syahir. Angah.Along tidak menyukai adiknya. Barang-barang miliknya selalu dirosakkan oleh Angah. Fauzi merasakan bahawa bapa tirinya tidak sayang kepadanya. Perasaan dendam telah menguasai pemikiran Along sehingga terkikisnya perasaan kasih sayang adik-beradik. Along mesti menjaga Angah. Along tidak mengaku bahawa dia yang melakukannya. Tambahan pula. Pada suatu hari. Bapa tirinya mengawalnya secara terlalu keras. Dia membenci bapa tirinya. Lantaran tiada orang lain yang mungkin melakukan kesalahan itu. Syahir mengatakan kepadanya bahawa dia beruntung. Fauzi berada di asrama bukanlah kerana dia cemerlang dalam pelajaran. Fauzi menganggap bapa tirinya bertindak tidak adil terhadapnya. Dia membayangkan suatu rancangan yang akan dilakukannya ketika berada di kampung nanti. Angah menangis. Oleh sebab Along sering dipersalahkan. Kata guru itu. rantai mutiara milik ibu mereka putus. Pada suatu hari. Angah yang dituduh. tetapi dia mahu mengenakan Angah kerana rasa dendamnya itu. Apabila dihukum dengan beratnya. Alasan dia berada di asrama adalah kerana dia berada dalam keadaan tertekan semasa berada di rumah. Oleh sebab itu. Dia menemui Angah. Hasil bantuan Cikgu Zainudin. Fauzi bercerita kepada ibu dan neneknya bahawa bapa tirinya yang bertindak kasar sehingga dia cedera sedimikian. mucul perasaan simpati yang kemudiannya mengakrabkan hubungan kedua-dua orang adik-beradik itu. Selain itu. Along juga yang dipersalahkan. Angah memasuki bilik Along kerana mahu meminta maaf. Along berasa kesal kerana ayah dan ibunya selalu menyebelahi Angah. Semasa di asrama. dia mendapat kawan sebilik.

dia teringin hendak menjadi seperti Hanani yang banyak mempunyai kawan dan bergembira dengan pelbagai rutin harian. Fauzi ingin berbakti. Panggilan kepada "kawan elektronik" dibuat dan balasan e-mel dari luar negara di seluruh dunia diterima. Akhirnya. Namun pada waktu yang sama. tempat dia sedang menjalani latihan praktikalnya. Namun. usahanya itu tidak sampai ke mana kerana dia sentiasa sibuk belajar dan bekerja serta memerah otak. Memang terdapat paparan data yang mencurigakan dan terlalu rumit untuk ditafsirkan. dia disambut dengan baik oleh keluarganya termasuk bapa tirinya. Rancangan yang hendak dilaksanakannya ialah membantu keluarganya ke sawah.Fauzi berasa tidak sabar untuk pulang. Gema Sepi Gadis Genius Sinopsis Fikiran Basirah kian kusut. Namun sepantas itu pula perhatiannya kembali kepada masalah "busut" yang dilonggokkan oleh pengurusnya tadi. kemudian melanda saluran-saluran darah di payu dara ibunya. Basiran optimis. dia akan turut ke laut. Apabila dia sampai di kampungnya.15 tahun hadir di makmalnya. kawan. Warkah daripada Ibu Sinopsis . Hanani. Tambahan pula. Dia meminta maaf kepada bapa tirinya. Dia menyesal atas sikpnya yang lepas. Basiran terkenang akan kakaknya. dia sering menjadi perhatian. Mereka turut membawa sebiji kek. Hanani yang datang untuk meraikan hari jadi Basirah yang ke-14. Dia tidak mudah mengaku kalah. "Busut" yang bermula daripada sebesar sebutir padi. Dia sendiri yang merempuh tiang kerana takut kepada bapa tirinya. Basirah sedar bahawa tidak semua orang pakar dalam semua subjek. Dia berusaha untuk mengesan penceroboh sistem komputer itu Tiba-tiba Basirah teringat lagi akan "busut" yang lain itu. Basirah berasa tidak senang apabila Hanani mengeluh apabila melihat dirinya pergi bekerja pada hari minggu. Dia berdepan dengan masalah "busut" dalam sistem komputer di Makmal Perdana. lalu bercerita bahawa benjol di dahinya dulu bukanlah kerana perbuatan bapa tirinya. Dalam kekusutan fikirannya itu. maklumat tentang penangkapan si penceroboh itu mulai tersebar dalam internet. Ada antara mereka yang mempunyai saudara. Akhirnya ibunya tewas dan kembali ke ramahtullah. Fauzi mula merasa kasih sayang bapa tirinya kepadanya. Basirah menganggap Hanani tidak memahami dirinya. Basirah tidak boleh berbuat seperti Hanani kerana gadis genius mesti sentiasa kelihatan serius seperti orang dewasa. Bagaimanapun. Dia juga akan membantu adik-adiknya jika mereka memerlukan bantuan dalam hal pelajaran. Salah seorang daripada remaja itu ialah kakaknya. kadangkala Basirah teringin juga mengisi masa terluang dengan mencari maklumat tentang cara-cara untuk menjalinkan persahabatan. Semua remaja yang hadir menghulurkan bantuan kepada Basirah. Basirah mengalami masalah egoisme sebagai seorang kanak-kanak genius. atau peminat "surat elektronik" di luar negara. Alat osiloskop dipasang. Namun. Basirah tiba-tiba terkenang akan hari pertama dia bekerja menjalani latihan praktikalnya semasa berusia 13 tahun. Lamunan Basirah terhenti apabila beberapa orang remaja berusia lingkungan 12 . Basirah terharu. Namun demikian. Basirah turut kagum akan cadangan Hanani. Jika bapa tirinyaa turun ke laut.

Isi kandungan surat itu membuatkan dia menangis. kerana menurut nenek. dan mencapai keputusan yang cemerlang dalam pelajaran. Isi kandungan surat itu telah menjawab segala persoalan dan pertanyaan Mira selama ini. Mira menuduh ibunya tidak berasa menyayanginya dan adik-adiknya lagi. di kedai itu nanti Mira akan dapat berkenalan dengan banyak teman sebaya. Di kedai. Apa yang dihasratkan oleh ibu terhadap Mira telah menjadi kenyataan. sopan dalam pergaulan. anak Pak Imam Dolah. Rakan-rakan sekolahnya tekun belajar dan mengulang kaji pelajaran. ibu memperjelaskan keadaan sebenar akan sebab Mira dan adik-adiknya dihantar ke kampung untuk tinggal bersama dengan datuk dan neneknya. Mama berasa cemas lalu menelefon Afif yang sedang bertugas di kliniknya. Semua ini akan membuatkan jiwa Mira kuat dan tabah untuk menghadapi apa-apa jua dugaan Allah. Mira tidak bersetuju dengan keputusan ibunya itu. semua anak gadis di kampung itu memakai tudung. Inilah yang menghantui dan menakutkan ibunya. Melihat gelagat Mira yang dalam kesedihan itu. dan suasana persekitaran adalah antara sebab gejala sosial ini berlaku. Drama Hemodialisis Sinopsis Abah sakit perut. menunaikan solat lima waktu. nenek memperkenalkan Mira dengan Suzana. Mama menjawab telefon daripada Fatin Atiqah. Mama mendapati Abah sudah pengsan. Sejak hari itu. Mama menyangka Abah bergurau. ibu Mira berbangga kerana Mira telah menunjukkan prestasi yang baik. Setelah selesai membaca surat itu untuk kali keduanya. Mira mengatakan bahawa tindakannya itu adalah untuk kebaikan Mira dan adik-adiknya. Mira telah banyak mengenali rakan sebaya dengannya. Udara di kampung begitu menyegarkan dan bebas daripada pencemaran udara dan bunyi. nenek mengajak Mira menemaninya untuk pergi ke kedai. corak pergaulan negatif seperti ini belum berlaku. . Melalui surat itu. Mira akan mengerti makna kesusahan dan bersyukur dengan apa yang ada. iaitu Mira telah hampir tamat mengaji Al-Quran. Di kampung. Abah tidak mahu menyusahkan Afif yang sedang sibuk merawat para pesakit di kliniknya itu. baru Mira faham akan apa yang tersirat selama ini di balik tindakan ibunya menghantar dia dan adik-adiknya tinggal bersama dengan datuk dan neneknya di kampung. Mira teringat kembali akan peristiwa pada suatu hari setahun yang lalu. faktor gejala sosial yang hebat melanda masyarakat kota. Abah tidak mahu dikata orang bahawa Abah seorang bapa yang mementingkan diri. Semasa Mama kembali mendapatkan Abah. Adik-adik Mira tidak berasa sedih kerana mereka belum tahu akan erti perpisahan. Setelah setahun Mira berada di kampung.Mira menerima kiriman surat daripada ibunya. Bukan sakit perut biasa. Mama hendak memanggil Afif untuk memeriksa Abah. Pengaruh rakan-rakan sebaya dalam pergaulan seharian. Menurut nenek. Ibunya memberitahunya bahawa dia dan adik-adiknya akan tinggal di kampung bersama dengan datuk dan neneknya. Keadaan ini akan menyebabkan Mira dapat merasai belas dan simpati terhadap orang yang susah. Abah tidak bersetuju. Sakitnya serius. Di kampung. Nenek menyuruh Mira memakai tudung semasa hendak keluar pergi ke kedai. Antaranya.

ketua kumpulan tentera yang berkuasa di situ. Mereka saling berkenalan. Namun. Muncul Dibisi dalam keadaan yang sangat lemah dengan pakaiannya yang carik-carik. namun Abah tidak mahu pergi. Akhirnya. Tiba-tiba terdengar suara dari pelaung suara yang mengarahkan mereka agar jangan lari kerana mereka telah dikepung. Peperangan menjadikan mereka orang yang lapar. Semasa mereka berpelukan itu. Marhen hendak . Dibisi merupakan orang penting dalam pemerintahan. Afif memeriksa Abah. Mereka terjumpa sebuah kotak makanan lalu bergelut untuk memiliki kotak itu sehingga kotak itu terputus dua. Semasa Afif hendak pergi ke klinik untuk meneruskan tugasnya. Abah tetap juga berdegil tidak mahu pergi. Kerana kelaparan. Siti menuduh Dibisi dan Marhen sebagai orang yang zalim. Mereka hampa kerana tidak ada makanan di dalam kotak itu. Afif terpaksa memanggil Doktor Leong. Abah juga bertegas tidak mahu pergi.Semasa Afif sampai di rumah. Beberapa hari kemudian. dan menyebab berlakunya peperangan. Abah menyuruh Afif menunggunya sekejap. Abah mendepangkan tangannya meminta dipeluk oleh Fatin Atiqah. Doktor Afif tiba di rumah lalu menyambungkan saluran alat hemodialisis itu ke tubuh Abah semula. anak bongsu Abah pulang ke rumah setelah tamat pengajiannya. Saufi cuba menenteramkan Fatin Atiqah. Setelah dirawat di klinik. Marhen pula merupakan petani yang hidup senang. Bangunan dan alam sekitar musnah. Muncul pula Siti dengan wajah yang sugul. Dia memanggil-manggil nama "Inflakasta". Abah telah pun kembali sedar. Hidupnya sebelum ini mewah. Mereka menghampiri Siti. Afif hendak membawa Abah ke klinik. nasib Dibisi dan Marhen sekarang sama. Sesudah itu. Suatu perdebatan ringkas berlaku lagi antara anak dengan bapa itu. Abah dan Afif saling berhujah untuk mempertahankan pendirian masing-masing. Abah mengatakan bahawa para pesakit di klinik lebih memerlukan khidmat Afif. Marhen pula muncul dalam keadaan yang sangat kotor serta berwajah bengis dengan jambang yang tidak terurus. Muncul Kastabung. Abah dibawa pulang ke rumah bersama dengan alat hemodialisis. Dia pulang bersama dengan teman lelakinya. Fatin Atiqah terkejut melihat keadaan Abah. Afif pulang ke kliniknya semula. Abah sangat gembira mendengar berita kecemerlangan Fatin Atiqah dalam akademiknya. Abah rebah dan menyebabkan sambungan mesin hemodialisisnya terputus. Keadaan menjadi kelam-kabut seketika kerana mereka tidak tahu bagaimana hendak menyambungkan saluran darah ke mesin hemodialisis yang terputus itu semula. Namun. Kehadiran Siti mengejutkan Dibisi dan dan Marhen daripada tidur. iaitu menjadi manusia yang lapar. Akhirnya Abah dipaksa menaiki kerusi roda lalu dibawa ke klinik. Saufi. Kastabung menuduh mereka bertiga sebagai perisik pihak musuh. pembunuh. Berlaku suatu konflik kata-kata antara dua beranak itu. Inflakasta Sinopsis Peperangan sedang berlaku. Fatin Atiqah. Dia seorang yang pemurah. Afif bertegas hendak membawa Abah ke klinik. salah seorang doktor yang berkhidmat di kliniknya untuk membantunya menyakinkan Abah. mereka pun tertidur.

Amin mahu membawa Malek ke balai polis kerana telah mencuri ayam-ayamnya. Hal ini tidak menyenangkan ayah Tini dan juga tunangnya itu. Tini berhasrat hendak mengikuti jejak Amin. namun Kastabung tetap tidak mempercayai mereka. Kamal berkata bahawa Tini telah membuat kesilapan dengan memilih untuk bekerja sendiri. Taliba dan Siti turut masuk campur. Ayah Tini bersetuju dan memberitahu Tini tentang hasrat Kamal itu. Hasrat Tini hendak menjalankan perusahaan sendiri tidak dipersetujui oleh ayahnya. . Namun. Kastabung segera memanggil pembantunya. Infla dan Kasta membawa bungkusan makanan untuk ibu mereka. Tini hendak meninjau bagaimana Amin menjalankan perusahannya. Tini tetap bertegas dan menyakinkan ayahnya akan kemampuannya. Taliba yang memiliki senjata "kuasa bahaya" yang dapat memusnahkan setiap benda. Dia pergi ke tempat ternakan ayam milik Amin. Dibisi menyerang Kastabung. Dibisi dan Marhen berselisih pendapat lalu terjadi pergelutan antara kedua-duanya. Amin telah berjaya. rakannya di kampungnya. Kamal. Kamal memberikan cadangan kepada ayah Tini untuk mempercepatkan hari perkahwinan mereka. Akhirnya ayah Tini akur. Dibisi memberitahu Kastabung bahawa mereka ialah pelarian mangsa peperangan. Siti menyampaikan pesanan terakhir kepada anak-anaknya sebelum dia meninggal dunia. Di tempat ternakan ayam. Amin melawat kilang perusahaan kraf tangan Tini. Tini tertarik oleh sikap dan semangat Amin. Amin bertemu dengan ayah Tini di jalanan. tunang Tini agak marah apabila mendapat tahu bahawa Tini mahu bekerja sendiri. Namun. malah dia tetap akan meneruskan cita-citanya untuk membina Empayar Kastabung. Dibisi juga maut terkena cahaya laser. Tini belum bersedia kerana dia hendak membangunkan perusahaannya lebih dahulu sehingga berjaya. Jakidan. Pergaduhan terhenti apabila muncul Jakidan yang membawa berita buruk tentang kerajaan mereka. Berkat kesabaran dan ketekunannya. Dibisi dan Siti menasihati Kastabung tetapi tidak diendahkannya. Siti rebah kerana ditembak dengan cahaya laser. Kastabung tidak peduli akan berita yang dibawa oleh Jakidan. Siti menyedari kehadiran anak-anaknya. Namun. Marhen yang geram membocorkan peluru senjata "kuasa bahaya" menyebabkan semuanya musnah menyembah bumi. Marhen bertumbuk dengan Kastabung.menyerang Kastabung. iaitu bekerja sendiri. Amin bergaduh dengan Malek. Masa Tini lebih tertumpu pada kilang dan orang kampung. dan Taliba. Kamal pergi ke rumah Tini tetapi Tini berada di kilang. Setelah memapah Siti dan meletakkan Siti di tepi batu. Kastabung akur. Siti merampas senjata "kuasa bahaya" daripada Taliba dan menyuruh Kastabung mengarahkan orang-orangnya supaya meninggalkan tempat itu. Amin menyarankan supaya Tini memperluas perusahaan. Tini tetap dengan pendiriannya. Di Sini Bakti Bersemadi Sinopsis Tini seorang gadis yang berkelulusan diploma baru sahaja tamat pengajiannya. Tiba-tiba. Muncul dua orang kanak-kanak. Marhen menyambar senjata "kuasa bahaya" dan menuduh Kastabung menipu.

walaupun ada perbezaan. Rangkap 3 Hari Guru merupakan hari penghormatan kepada semua guru. Rangkap 4 Mereka tidak merasakan ada perbezaan kerana bagi mereka yang penting ialah keseronokan bermain bersama-sama. Rangkap 3 Kanak-kanak India yang memakai sari ingin bermain bersama apabila melihat telatah keduadua orang kanak-kanak itu.Ayah Tini memuji Amin yang telah berjaya dalam perusahaannya. Tini telah memutuskan pertunangannya dengan Kamal. seorang pasti akan teringat akan jasa guru. SAJAK Persahabatan Rangkap 1 Kanak-kanak Melayu yang berpakaian baju kurung sedang bermain dengan gembira. Rangkap 2 Di samping itu. Ayah Tini menyiasat orang mensabotaj ternakan ayam Amin dan kilang kraf tangan Tini. Kegigihan Amin patut dicontohi oleh anak muda di kampungnya. Kamal telah membebaskan Malek daripada tahanan polis. dia telah dipukul. Rangkap 2 Kanak-kanak Cina yang memakai ceongsam datang dan menyapa kanak-kanak Melayu sambil tersenyum lalu bermain kejar-kejar. Hasil siasatannya. Mesin di kilang kraf tangan Tina juga telah dirosakkan. Burung-burung Pagi . Jati diri rakyat Malaysia amat bergantung pada persefahaman. Sama ada mereka telag menaburkan bakti dengan penuh semangat atau mereka gagal melakukannya kerana halangan tertentu. iaitu golongan yang memikul amanah mendidik anak bangsa. tetapi telah terlambat. ayah Tini mendapati bahawa orang yang melakukan perbuatan itu ialah Malek manakala orang yang merancangnya ialah Kamal. Bakti guru ialah harapan semua orang. para guru sendiri pasti berfikir tentang sumbangan mereka. Hari Guru Rangkap 1 Pada Hari Guru. Kamal telah merancang sesuatu. Tini bersemuka dengan Kamal. Pada suatu malam semasa Amin pergi memeriksa ayam-ayamnya. Kamal menyesali perbuatannya. pada Hari Guru. Yang inilah gambaran perpaduan rakyat Malaysia.

Rangkap 5 .Rangkap 1 Sejak awal pagi. Angin pantai pula mengenai tubuhnya. Rangkap 3 Burung-burung makan apa sahaja yang boleh dimakan. Rangkap 2 Kemudian penyajak menemui ketenangan. Ketika itu dia kecewa dan bersedih. kaya. dan mewah. Rangkap 4 Penyajak juga memerhatikan nelayan yang mencari rezeki di laut untuk keluarga mereka. burung-burung sudah berada di halaman rumah penyajak dan bunyi burungburung itu menyebabkan penyajak terjaga daripada tidur. kota ini tidak sesuai bagi burung. Rangkap 4 Namun. Rangkap 3 Penyajak mulai sedar bahawa ketenangan bukannya bertitik tolak daripada kehidupan yang senang. Rangkap 2 Penyajak berasa bahagia dan tenang apabila memerhatikan laut. Rangkap 4 Ketenangan sebenarnya akan berada dalam jiwa jika seseorang itu beriman. tetapi pada permulaannya dia gagal. Rangkap 3 Penyajak melihat pasir yang berwarna putih dan kerang. dan indah. Sajak Laut Rangkap 1 Penyajak menggambarkan keadaan laut yang biru. Ketenangan Rangkap 1 Penyajak berusaha mencari ketenangan. burung yakin untuk terus hidup dengan caranya. iaitu sentiasa mendekati Allah. apabila diperhatikan betul-betul. Ombak terkena pada kakinya. luas. Laut yang luas membayangkan kekayaan. Pada fikiran penyajak. Rangkap 2 Apabila penyajak bangun. dia terus teringat akan kerjanya.

Warkah Kepada Generasi Rangkap 1 Penyajak mengatakan bahawa generasi kini ialah golongan yang bertuah kerana hidup dalam negara yang bermaruah pada alaf baru. Rangkap 6 Penyajak melihat matahari yang hanya kelihatan separuh tetapi masih memberikan sinarnya. Sumber: Kupasan dan Kajian 2011-Antologi Gema Sepi Gadis Genius dan Novel Lestari Bukit Menghijau Oleh Sharif Shaary. Rangkap 3 Penyajak berpesan agar rakyat generasi kini tidak melupakan sejarah.Burung-burung terbang dan bernyanyi gembira seiring dengan bunyi ombak. Rangkap 7 Penyajak merasakan bahawa laut dan dirinya amat akrab bagaikan bersaudara. Rahman Shaari dan M. Rosli Saludin . iaitu nenek moyang yang telah banyak berjuang membebaskan negara daripada cengkaman penjajah. Rangkap 2 Keadaan ini merupakan hasil perjuangan generasi yang terdahulu.