Komsas Tingkatan 2

Komsas Tingkatan 2 Novel Lestari Bukit Menghijau.

Sinopsis Novel ini berkisar tentang kehadiran Pak Tua yang tinggal di sebuah pondok di Bukit Bintangor di Kampung Alor Rambai. Gaya hidupnya yang lebih suka menyendiri dan tidak bergaul dengan penduduk kampung menyebabkan dia disisihkan. Orang kampung menganggap Pak Tua nyanyuk dan gila kerana sanggup tinggal di tengah hutan di atas Bukit Bintangor. Ada juga penduduk kampung yang melemparkan fitnah terhadapnya setelah melihat beberapa orang lelaki asing bertemu dengannya. Tambahan pula, lelaki-lelaki itu berpakaian kemas dan menaiki kereta mewah. Perhubungan Zahiran dengan Pak Tua telah menyebabkan orang kampung mulai membuka mata terhadap kehadiran Pak Tua . Malah, tanggapan negatif orang kampung terhadap Pak Tua juga berubah. Minat Zahiran terhadap keindahan alam semula jadi mula bercambah. Zahiran semakin berminat untuk mengetahui ilmu tentang tumbuh-tumbuhan setelah mendapat dorongan daripada Pak Tua. Penduduk kampung turut kagum akan ilmu dan pengetahuan yang dimilikinya serta usahausaha yang telah berjaya dilaksanakannya. Mereka tertanya-tanya akan diri sebenar Pak Tua yang banyak mempunyai kebolehan itu. Kehadiran Cikgu Idham sebagai Pengetua baru di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai turut membantu perubahan dan kemajuan kepada penduduk Kampung Alor Rambai. Cikgu Idham banyak bekerjasama dengan Pak Tua untuk membantu penduduk kampung. Perkara yang menjadi punca Pak Tua mengambilkeputusan untuk mengasingkan diri di tengah hutan di Bukit Bintangor adalah kerana dia berasa sangat sedih atas kematian isterinya. Isteri Pak Tua yang bernama Kamariah meninggal dunia sebagai akibat dijangkiti virus HIV. Terdahulu, dua anak perempuannya meninggal dunia dalam satu kemalangan jalan raya di kota Chicago, Amerika. Pak Tua amat kecewa kerana penawar daripada ekstrak pokok bintangor yang berjaya diperolehi melalui kajian yang dijalankan bersama dengan kumpulan penyelidiknya itu tidak sempat dinikmati oleh isterinya. Oleh sebab itu, dia telah menanam pokok bintangor dengan banyaknya di atas bukit itu supaya pokok tersebut yang merupakan sumber penawar kepada penyakit AIDS tidak akan pupus. Sudah lebih tiga tahun Pak Tua meninggal dunia. Suatu hari, penduduk kampung Alor Rambai gempar apabila mengetahui bahawa Pak Tua sebenarnya ialah pesara pakar penyelidik sintesis organik. Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Isman Yunus. Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. Zahiran pula akan melanjutkan pelajarannya di Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. Zahiran bercita-cita menjadi seorang ahli sains seperti Pak Tua.

l) Pak Tua tidak lokek ilmu. terutama tentang sumbangan tumbuh-tumbuhan terhadap kesihatan manusia. Contohnya. b) Kepentingan ilmu pengetahuan dalam kehidupan. i) Keperihatinan anggota masyarakat penting untuk mewujudkan masyarakat yang sejahtera. b) Pak Tua bukanlah anak jati Kampung Alor Rambai. e) Pak Tua tinggal seorang diri di pondoknya di Bukit Bintangor. Setopa. h) Pak Tua menyayang. g) Kepercayaan kepada perkara tahayul dalam kalangan masyarakat. Pak Tua memarahi Zahiran yang mahu menebang pokok bunga cempaka dan Lebai Jusoh yang mahu menebang pokok kacang kelor. Pak Tua sangat mengambil berat tentang penjagaan tumbuh-tumbuhan kerana manusia memerlukan tumbuh-tumbuhan sebagai sumber makanan dan ubat. Tiada tumbuhan tiadalah oksigen. j) Pak Tua menyayangi tumbuh-tumbuhan dan mencintai alam semula jadi. Tumbuhan juga merupakan satusatunya faktor yang dapat mengembalikan oksigen ke dalam udara. Lebai Jusoh. Hamzah. Watak dan Perwatakan a) Watak utama dalam novel ini ialah Pak Tua dan Zahiran. d) Pak Tua membeli bukit seluas empat hektar dan menamakan bukit itu Bukit Bintangor. g) Pak Tua peramah dan mudah mesra apabila dirapati. Oleh sebab itu. dia juga menyayangi Zahiran yang sudah dianggapnya seperti anaknya sendiri. d) Amalan kitar semula merupakan suatu tindakan bijak untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar. Malah. Kadir. f) Prasangka buruk dan fitnah tidak membawa kepada kebaikan.Tema Melestarikan tumbuh-tumbuhan adalah melestarikan kelangsungan kehidupan. Hal ini demikian kerana pokok-pokok yang hendak ditebang itu mengandungi khasiat perubatan. c) Pak Tua pernah tinggal di luar negara. e) Semangat bekerjasama dalam kalangan masyarakat penting untuk menjayakan sesuatu raancangan. i) Pak Tua sebenarnya orang yang berilmu. Seleman. Amerika. c) Penjagaan kebersihan dapat menjamin kesihatan yang baik. iaitu di Chicago. Lebai Deraman dll. dia menolong keluarga Hamzah. b) Watak sampingan terdiri daripada Cikgu Idham. Pak Hamid. Pak Tua a) Pak Tua berusia dalam lingkungan 60-an. Dia sering bercerita tentang keistimewaan dan kebaikan tumbuh- . Persoalan a) Sikap masyarakat yang tidak tahu akan kepentingan tumbuh-tumbuhan dalam kehidupan. k) Pak Tua berfikir jauh. f) Pak Tua baik hati dan suka menolong orang. Dia mahir dalam ilmu botani. Dia sangat menyayangi isteri dan kedua-dua orang anaknya yang sudah meninggal dunia. Tanpa oksigen semua benda hidup akan mati. Pak Long Hamid. Kasa. h) Kehidupan yang saling memerlukan.

b) Pondok Pak Tua di Bukit Bintangor-di rumah ini Pak Tua tinggal seorang diri. n) Pak Tua tidak mempercayai tahayul. d) Zahiran cinta akan tumbuh-tumbuhan. Di sini juga Zahiran dan rakan-rakannya sering memikat burung. c) Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai-Pengetua baru yang bernama Cikgu Idham bertugas di sekolah ini. o) Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Osman Yunus. Di sini juga Seleman membaca akhbar Berita Minggu yang memaparkan berita tentang Pak Tua atau nama sebenarnya. c) Zahiran mengetui Kumpulan Tiga dalam projek yang diarahkan oleh Pengetua sekolah. Di rumah inilah juga Zahiran mengenal Pak Tua dengan lebih rapat. e) Kedai runcit Pak Long Hamad-di kedai inlah orang-orang kampung bertemu dan berbualbual. m) Pak Tua tidak begitu rapat dan kurang bergaul dengan orang kampung. Hal ini menyebabkan orang kampung bersangka buruk terhadapnya. f) Zahiran tidak suka mengata-gata orang. Dia tidak bimbang untuk berbaik-baik dengan Pak Tua walaupun orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua jahat atau gila. Zahiran a) Zahiran berusia 15 tahun. g) Zahiran berfikiran terbuka. b) Zahiran merupakan pelajar tingkatan tiga di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai dan akan menduduki peperiksaan PMR.tumbuhan kepada Zahiran. d) Bukit Bintangor-di dalam hutan di bukit inilah Pak Tua tinggal dengan mendirikan sebuah pondok. l) Zahiran bercita-cita menjadi ahli sains. Kumpulan Tiga dikehendaki mencari burung. e) Zahiran mula mengambil berat akan kepentingan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua. q) Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. Zahiran dan rakan-rakannya juga belajar di sekolah ini. Dia tidak bersetuju apabila orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua gila dan jahat. . Latar Latar Tempat a) Kampung Alor Rambai-di kampung inilah kebanyakan peristiwa berlaku. k) Zahiran melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah cemerlang dalam peperiksaan SPM. i) Zahiran amat rapat dengan Pak Tua yang dianggapnya seperti bapanya sendiri. p) Pak Tua ialah pesara pakar penyelidik sistesis organik. h) Dia mempunyai keyakinan diri bersandarkan fikirannya sendiri. Dia mencadangkan agar Hamzah dan ayahnya berubat di hospital. Dia tidak marah apabila disindir oleh Pak Tua bahawa dia kurang berpengetahuan. Profesor Osman Yunus yang telah mewakafkan tanahnya di bukit Bintangor sebagai tempat untuk penyelidikan dan pendidikan.

i) Pangkalan di Sungai Jeneri-di sini Hamzah. c) Pada waktu petang-Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton di halaman rumah Zahiran. Pak Tua akhirnya membuka rahsia yang menjadi punca dia tinggal seorang diri di Bukit Bintangor. Pak Hamid juga tidak mampu untuk mengubati penyakit untut yang dihidapinya. Latar Masa a) Pada zaman moden. e) Masyarakat kampung yang kurang menitikberatkan kebersihan tempat tinggal. d) Masyarakat yang cinta akan kehijauan alam semula jadi. Kawasan di sekeliling rumah Hamzah kotor hingga banyak menyebabkan nyamuk membiak di sini. c) Masyarakat yang terdiri daripada warga sekolah. Di sini juga tempat Zahiran mahu menebang pokok tersebut. Mereka kemudiannya memfitnah Pak Tua sebagai penjenayah. Latar Masyarakat. Seleman dan Kasa mudah berprasangka buruk terhadap Pak Tua apabila melihat lapan orang yang berpakaian kemas bertemu dengan Pak Tua. Kawasan di sekitar rumah Pak Hamid amat kotor dan penuh dengan sampah sarap. kawasan itu menjadi tempat pembiakan nyamuk. Hamzah dan keluarganya sangat miskin. Mereka juga suka bercakap tentang sesuatu perkara yang tidak diketahui kebenarannya. Malah bapa Hamzah iaitu Pak Hamid tidak mampu untuk mendapatkan rawatan. f) Masyarakat yang sering berburuk sangka terhadap orang yang kurang dikenali. Keadaan rumah mereka amat daif dan uzur. iaitu Lebai Jusoh kurang mengambil berat akan kebersihan kampung. Marzuki. b) Masyarakat yang mempercayai tahayul. b) Pada waktu pagi. Sebagai akibatnya. Pak Tua amat mencintai kehijauan alam semula jadi. Cikgu Idham yang merupakan Pengetua baru Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai aktif dan sentiasa berfikir untuk melakukan sesuatu demi kemajuan pelajar-pelajarnya. d) Pada waktu malam-Zahiran bermalam di rumah Pak Tua. a) Masyarakat kampung yang agak mundur.f) Rumah Zahiran-di hadapan rumah ini ada pokok bunga cempaka putih. Pak Tua dan Zahiran melawat Hamzah yang menghidap demam kuning. dan Khuzairi menangkap ikan yang akan dimasukkan ke dalam kolam ikan untuk projek lestari mesra alam sekolah mereka. Penduduk Kampung Alor Rambai termasuk ketua kampungnya. g) Rumah Hamzah-di rumah ini. Zahiran juga mula berminat dengan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua. Di sini juga tempat Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton pada waktu petang.Zahiran dan rakan-rakannya bertandang ke rumah Pak Tua. . Penduduk Kampung Alor Rambai mempercayai tahayul dan kata-kata dukun. Pak Tua memarahi Zahiran kerana Zahiran mahu menebang pokok tersebut. h) Masjid Kampung Alor Rambai-di sini Pak Tua berbincang dengan Cikgu Idham dan Lebai Jusoh tentang usaha-usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid.

contohnya. Pak Tua juga melakukan pelbagai usaha bagi mendapatkan rawatan untuk mengubati penyakit untut Pak Hamid. h) Masyarakat yang rajin menimba ilmu pengetahuan. Pak Tua sanggup mengeluarkan perbelanjaan agar Hamzah yang menghidap demam kuning dibawa ke hospital. ayah Hamzah juga akhirnya yakin akan kata-kata Pak Tua nahawa perubatan di hospital lebih menjamin kesembuhan. Zahiran juga rajin belajar hingga berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. Cikgu Idham ialah Pengetua yang sangat rajin mengadakan projek untuk kemajuan pelajar-pelajar. contohnya. Nilai a) Baik hati. contohnya. Pak Tua dengan kerjasama Cikgu Idham dan Lebai Jusoh melakukan pelbagai usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid. Pak Tua berusaha untuk membuktikan bahawa rakyat Malaysia juga dapat mencapai kemajuan dalam bidang ilmu. contohnya. Zahiran berani mendekati Pak Tua kerana dia yakin bahawa Pak Tua orang yang baik. contohnya.g) Masyarakat yang mengambil berat akan kesehteraan orang lain. Ternyata bahawa keyakinan itu memang betul. contohnya. contohnya. Pak Tua bertegas untuk membawa Hamzah yang mengidap demam kuning ke hospital kerana dikhuatiri dapat membawa maut. m) Kesabaran. Pak Tua berjiwa besar dan berhemah tinggi apabila dia memaafkan orang-orang yang telah menyebabkan pokok bintangor miliknya terbakar. penduduk Kampung Alor Rambai bekerjasama dan bergotongroyong untuk membersihkan kawasan kampung yang kotor. Pak Tua yakin bahawa perubatan moden dapat menyebuhkan penyakit demam kuning Hamzah. f) Hemah tinggi. Zahiran ingin melanjutkan pelajarannya dalam bidang sains. contohnya. tidak seperti yang diperkatakan oleh orang kampungnya. b) Bersimpati. contohnya. Pak Tua sangat tekun mempelajari ilmu tentang tumbuh-tumbuhan hingga akhirnya dia berjaya menjadi pakar dalam bidang berkenaan. contohnya. contohnya. orang kampung. c) Prihatin. g) Keberanian. Pak Tua amat baik hati terhadap sesiapa sahaja. Pak Hamid. contohnya. Hal ini telah menaikkan nama bangsa dan negara di mata dunia. Pak Tua tetap bersabar walaupun penduduk Kampung Alor Rambai membuat fitnah terhadapnya. terutamanya keluarga Pak Hamid bersyukur kerana Hamzah sembuh daripada penyakit demam kuning yang dapat membawa maut. Pak Tua merupakan pakar botani yang telah berjaya menemukan penawar penyakit AIDS melalui kajian yang dijalankannya bersama-sama dengan pasukan penyelidikannya terhadap ekstrak pokok bintangor. e) Kerjasama. Zahiran bersimpati terhadap Pak Tua yang difitnah oleh beberapa orang penduduk kampung. i) Ketekunan. . d) Kerajinan. k) Patriotik. Pak Tua prihatin akan masalah demam kuning yang dihidapi oleh Hamzah dan juga penyakit untut yang dihidapi oleh Pak Hamid. h) Keyakinan. l) Kesyukuran.

Contohnya. Akhirnya. penduduk Kampung Alor Rambai menganggap Pak Tua gila. Raja Muda telah pun mempunyai seorang isteri yang bernama Tuan Puteri Bidadari Segerba yang tinggal di kayangan. Setelah mengetahui hal yang sebenar. Tuan Puteri Bidadari Segerba ingin turun ke bumi untuk berjumpa dengan suaminya. Contohnya. Namun. Pak Tua belajar bersungguh-sungguh hingga dia menjadi pakar tentang tumbuh-tumbuhan. pelajar-pelajar Cikgu Idham tekun menjalankan tugasan yang diberikan kepada mereka bagi menjayakan projek sekolah mereka. penduduk kampung bergotong-royong membersihkan kawasan yang kotor dengan semangat setia kawan yang tinggi. g) Kita hendaklah membina semangat setia kawan yang tinggi. Contohnya. Tuan Puteri Bidadari Segerba telah diberitahu oleh kakandanya tentang persandingan Raja Muda dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Tuan Puteri Bidadari Segerba berjumpa dengan bonda Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. f) Kita hendaklah tekun dalam menjalankan kegiatan. penduduk kampung hormat kepadanya. Maka. e) Kita hendaklah belajar dan membuat kajian bersungguh-sungguh jika ingin menjadi pakar dalam sesuatu bidang. Pak Tua bersikap baik dengan orang-orang yang tidak menyenanginya. Raja Muda. Pak Tua memaafkan kesilapan mereka. Contohnya. Contohnya. Seleman dan Kasa mengkhianati Pak Tua dengan melemparkan fitnah terhadapnya. Mereka belajar daripada kesilapan dan akhirnya mereka berbaik-baik dengan Pak Tua. Namun begitu. d) Kita hendaklah bersikap tolak ansur dengan pihak yang kurang menyenangi kita.Pengajaran a) Kita janganlah menuduh atau mengesyaki seseorang itu tanpa membuat tinjuan atau penyelidikan yang sewajarnya. Contohnya. dengan pantas Tuan Puteri Bidadari Segerba terus menuju ke sana. c) Kita hendaklah meminta maaf jika berbuat salah. Tiba di sana. malah ada yang mengatakan bahawa Pak Tua orang jahat. Tuan Puteri Bidadari Segerba pun meminta maaf dan berkenal-kenalan. Contohnya. penduduk kampung sedar bahawa Pak Tua ialah orang baik dan bukanlah orang gila ataupun penjahat. Sebagai tanda permuafakatan. Prosa Tradisional Raja Muda Sinopsis Cerita mengisahkan Raja Muda ditabalkan menjadi raja di Tanjung Bunga Kembang Sekaki dengan gelaran Sultan Muda Gempita Sakti apabila baginda berkahwin dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Seleman dan Kasa meminta maaf kepada Pak Tua kerana telah memfitnahnya dan juga menyebabkan pokok bintangor Pak Tua terbakar. Semasa hendak turun ke bumi. h) Kita hendaklah belajar daripada kesilapan. b) Kita janganlah melakukan perbuatan khianat kepada sesiapa sahaja. Tuan Puteri Bidadari Segerba meminta Tuan Piteri Kuntum Ratna Suri sudi menerima bayi yang telah dikandungnya selama . akhirnya mereka mengaku salah kepada Pak Tua. Contohnya. Setelahsekian lama berada di kayangan. Padahal Pak Tua ialah orang yang bijak dan kaya dengan ilmu pengetahuan serta berbudi tinggi.

kandungan itu telah pun berpindah kepada Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri setelah menyantap sepah sirih lebihan Tuan Puteri Bidadari Segerba itu. anak kepada Sultan Muhammad Zainuddin. rajanya bernama Raja Bikrama Buspa bersama dengan permaisurinya Tuan Puteri Jamjam Ratna Dewi. Ada juga yang menjadi raja di negeri persinggahan itu. Kelahiran anakanda baginda itu disambut dengan meriah oleh Raja Muda. Beberapa lama kemudiannya. Diceritakan bahawa sebuah negeri bernama negeri Semanta Puri. Baginda berkahwin dengan Puteri Kesumba. Raden Bima ditittahkan ke Sukadana dan dikahwinkan dengan Puteri Indera Kesuma yang bersaudara dengan Sultan Muhammad Zainuddin. Mereka kemudiannya dikahwinkan dengan anak raja negeri tersebut. Opu Daeng Chelak menaiki takhta menggantikan Opu Daeng Merewah yang meninggal dunia di Riau. Selepas itu Tuan Puteri Bidadari Segerba pun pulang ke kayangan. Keturunan Raja-raja Kalimantan ini merantau ke negeri-negeri lain. Apabila tiba hari kelahiran Raja Muda telah memanggil Tuan Puteri Bidadari Segerba turun ke bumi. Lalu dengan takdirnya. Opu Daeng Menambun merupakan Raja Bugis. Jurai-jurai ini berterusan sehinggalah kepada Opu Daeng Menambun. Raden Sulaiman digelar Sultan Muhammad Saifuddin di negeri Sambas. . Jurai Raja-raja Kalimantan ini berkembang apabila dikahwinkan dengan anak-anak raja dari negeri lain. Opu Daeng Manambun dan Puteri Kesumba dikurniakan sepuluh orang anak. isteri Maharaja Bikrama hamil dan melahirkan seorang bayi lelaki yang sangat elok paras rupanya. Brawijaya menjadi raja di Benua Lama dan mempunyai anak yang bernama Raja Baporang. Baginda juga dinasihati supaya tidak membenarkan anakandanya itu bermain dengan binatang kerana akan membawa bencana.enam purnama itu. Bermula dengan Sang Raja Majapahit yang beranakkan Brawijaya. Lima orang lelaki dan lima orang perempuan. Tuan Puteri Bidadari Segerba sungguh sukacita apabila melihat bayi yang dilahirkan oleh Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri lalu memeluk dan mencium bayi itu. Baginda sangat suka hati lalu memanggil ahli nujum Ahli nujum menyatakan bahawa anakandanya itu memangku kerajaan yang sangat besar selama tujuh tahun bersama-sama dengan baginda. Hikayat Opu Daeng Menambun Sinopsis Cerita mengisahkan jurai keturunan Raja-raja Kalimantan. Hikayat Inderaputra Sinopsis Bab 1: Ramalan Nujum Cerita bermula dengan asal usul Inderaputra. Raja Bikrama Buspa mempunyai kerajaan yang besar dan menerima ufti daripada raja-raja di bawah taklukannya.

Bujang Selamat diarahkan memasang meriam Gerak Gempa dan pelurunya jatuh tidak jauh dari lancang . berpantun. Setelah beberapa lama. Bab 2: Peristiwa Merak Emas Raja Bikrama Buspa bersemayam di hadapan segala raja dan rakyat jelatanya. Dia menemui Inderaputra yang duduk di bawah pohon delimanya lalu dibawanya pulang dan dimandikan. Baginda meletakkan ikan tersebut ke dalam air lalu ikan tersebut tertawa.Baginda kemudiannya mengadakan majlis keramaian selama empat puluh hari dan empat puluh malam. Lalu dijawab oleh Si Kembang Cina bahawa mereka ingin membandingkan kecantikan Seludang Mayang dengan Dendang Panjang. Pandai kayu membuat seekor ikan yang cantik. Raja Anggun Cik Tunggal memerintahkan orang-orangnya menyediakan peralatan perang. Perdana Menteri suka akan Inderaputera dan meminta izin mahu memeliharanya. Anakandanya itu turut dibawa mengelilingi negeri. Nenek kebayan yang baru pulang dari berjualan bunga datang ke kebunnya. Merak emas itu menyambar Inderaputera lalu diterbangkan. Namun demikian. iaitu pandai emas dan pandai kayu. Raja Anggun Cik Tunggal menitahkan Bujang Selamat supaya memeriksa lancang kuning itu. Bujang Selamat menghadap dan memberitahu baginda bahawa ada sebuah lancang kuning yang cantik sedang berlabuh berdekatan dengan Dendang Panjang. Perdana Menteri hanya akan menjaga Inderaputera pada sebelah siang manakala pada waktu malam Inderaputera dijaga oleh nenek kebayan. Nenek kebayan bersetuju. Inderaputra dijatuhkan di suatu negeri. Inderaputera turun daripada ribaan ayahandanya untuk melihat merak emas tersebut. Dengan menyamar sebagai lelaki. Nenek kebayan membawa Inderaputera bersama ketika menghantar bunga ke rumah Perdana Menteri. Baginda melihat anakandanya hilang lalu menangis dan istana menjadi gempar. Hikayat Anggun Cik Tunggal Sipnosis Cerita mengisahkan Tuan Puteri Gondan Gandariah yang belayar di laut untuk bertemu dengan tunangnya. Raja Anggun Cik Tunggal amat murka apabila diberitahu tentang khabar itu. Setelah besar panjang. Inderaputera membesar menjadi orang yang bijaksana dan rupanya semakin tampan. dan berseloka. Baginda meletakkan merak emas tersebut ke dalam talam lalu merak itu mengigil dan berpantun. Bujang Selamat bertanya kepada orang di atas lancang kuning itu. Kapal Raja Anggun Cik Tunggal sedang berlabuh. Tua Puteri Gondan Gandariah belayar bersama-sama dengan Si Kembang Cina dengan menaiki lancang kuning yang bernama Seludang Mayang. iaitu Raja Anggun Cik Tunggal. Inderaputera duduk di ribaan baginda. iaitu di kebun kepunyaan nenek kebayan. anakandanya itu belajar mengaji dengan seorang mualim Bersapian sehingga pandai. Pandai emas pula mempersembahkan merak emas. Ketika itu datang dua orang utusan untuk menghantar ufti.

Raja Anggun Cik Tunggal pula memberikan sebiji kapas untuk dibuat persalinan. Malah. "Aku" terasa bahawa semakin hari Manis semakin selesa berambut pendek. Namun. Dia turut membantu menyapu rambut yang bertaburan di tanah. musang yang pandai bergendang. Baginda berasa malu dan lari ke peraduannya lalu menyelubungkan dirinya. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka lalu membalas bedilan Tuan Puteri. Tuan Puteri Gondan Gandariah menceritakan segala yang berlaku dari awal hingga akhir kepada ayahanda dan bondanya. Tuan Puteri Gondan Gandariah pula mengarahkan Si Kembang Cina supaya memasang meriam Sapu Rantau dan pelurunya juga jatuh tidak jauh dari Dendang Panjang. Bujang Selamat memberitahu Raja Anggun Cik Tunggal bahawa Tuan Puteri merajuk. Bedilan itu terkena cincin permata Tuan Puteri lalu tercampak ke laut. Aku pula selalu memotong rambut Manis pendek dan hal ini tidak disenangi oleh Manis. Semuanya kerana dia masih kecil dan tidak mmahami erti kehidupan. Seludang Mayang dan Dendang Panjang belayar mengikut haluan masing-masing. Tuan Puteri membalas bedilan itu lalu terkena hujung tengkolok baginda dan jatuh ke laut. Apabila berada di . Tuan Puteri segera menyalin pakaiannya lalu terserlah kecantikannya. "Aku" merasakan bahawa Manis telah memahami pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut. Rambut Manis dipotong pendek seperti rambut anak lelaki. beruk yang pandai berkecapi. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka dan mengisi istinggarnya dengan peluru sakti. Baginda segera memujuk Tuan Puteri Gondan Gandariah supaya tidak meragui kasih sayangnya. "Aku" teringat akan gelagat Manis semasa kecil dahulu. Manis mula menyukai rambutnya yang pendek setelah menang dalam acara membawa bakul kacang di atas kepala semasa sukan di tadikanya. Sinopsis Cerita berkisar pada watak "aku" yang melamun panjang teringat akan anaknya Manisah (Manis) yang kini sudahpun dewasa. hati Tuan Puteri kembali lembut dan baginda memberikan dua belas duit kepada Raja Anggun Cik Tunggal dengan cara kesaktian. Baginda berpantun dalam nada yang merajuk. "Aku" masih ingat semasa Manis baru memasuki tadika. Berlaku tembak-menembak antara kedua-duanya. Tuan Puteri Gondan Gandariah bertitah kepada Bujang Selamat bahawa baginda tidak membawa niat jahat. Setelah itu. Seludang Mayang kembali ke negeri Tiku Benua. Tuan Puteri menyuruh Raja Anggun Cik Tunggal supaya membelikannya kerancang yang berukir kerawang. Pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut menjadikan "aku" penggunting rambut Manis. Apabila melihat baginda berkelakuan begitu. "aku" sentiasa mencuba menyakinkan Manis bahawa kerja sampingan sebagai penggunting rambut itu sumber rezeki tambahan mereka. "Aku" teringat akan perwatakan Manis yang nakal semasa kecil. CERPEN Anak Penggunting Rambut. dan nuri yang bijak. Apabila mendengar pujukan itu. Manis berbangga terhadap pekerjaan "aku". pisau yang berhulu mayang.kuning itu. Manis juga rajin membantu menyediakan kelengkapan untuk menggunting rambut. Manis pernah menangis lantaran diejek hanya kerana dia anak penggunting rambut. Ketika itu.

"Aku" berjumpa dengan kumpulan budak-budak sedang bermain-main. tiba-tiba "aku" teringat akan Su. Dia merasakan perbezaan yang ketara antara sikap mereka dengan sikap kawan-kawannya di kota. pasti Manis akan meminta "aku" memotong rambutnya mengikut potongan yang terkini. "aku" berjalan-jalan sendirian kerana Pak Cik Kinto ke kota atas suatu urusan. "Aku" lepas bebas bermain. seorang budak lelaki datang memanggil Su pulang. Namun. "Aku" amat merindui Manis. Ketika mereka sedang bermain-main. Pada mulanya "aku" berasa malu untuk bermain bersama-sama mereka. Pada mulanya "aku" memang berasa sunyi apabila berada di kampung. Sebelum ini ibunya sering menakut-nakutkan dengan mengatakan bahawa kampung itu sebagai suatu tempat yang sunyi dan dikaitkan dengan penderitaan. Dalam kalangan budak-budak itu. Seorang budak perempuan bernama Su mengajak "aku" turut bermain-main. Ibu "aku" memendekkan masa berada di kampung. Manis turut mengekalkan rambut pendeknya. Manis jarang-jarang balik. Capa Rengat Sinopsis Watak "aku" bercerita tentang dirinya yang buat pertama kali menjejakkan kaki ke kampung. Pada suatu hari. Supaya bunga itu tahan lama. "Sudah lapan bulan "aku" tidak menggunting rambut Manis. Namun. "Aku" bertanya kepada ibu bila mereka akan pulang ke kampung lagi. Ibu memberitahu "aku" bahawa mereka tidak akan pulang ke kampung lagi kerana rumah dan tanah yang ada di kampung sudah diserahkan kepada Pak Cik Kinto. "Aku" dihadiahkan sejambak bunga capa rengat oleh Su. Tambahan pula. "Aku" menyatakan bahawa dia tidak akan meneruskan pekerjaannya itu lagi kerana pasti dia akan terkenangkan Manis apabila menggunting rambut. "Aku" diberitahu bahawa Manis menghidap leukemia dan kini terlantar di hospital. "Aku" berasa sedih untuk meninggalkan kampung. Su berpesan kepada "aku" agar bunga itu dimasukkan ke dalam botol berisi air dan direnjis-renjis dengan air. Setiap kali pulang bercuti dari asrama. Ketika dalam perjalanan pulang ke kota. Pelbagai jenis permainan yang dapat disertai.sekolah menengah. "aku" merasakan suatu cabaran yang menarik pula. Pak Cik Kinto rajin melayan semua pertanyaan dan mengajak berjalan-jalan. budak-budak yang bermain-main itu bersikap mesra terhadapnya. Namun. Manis akhirnya menghembuskan nafas terakhir di ribaan "aku". lama-kelamaan apabila "aku" melihat keindahan di sekitar kampung. "aku" diserang rasa pilu. "aku" paling gembira bermain-main dengan Su. "aku" berasa sedih kerana sejak melanjutkan pelajaran di Kuala Lumpur. "Aku" menjadi terlalu sedih dan apabila "aku" melihat capa rengat. Ruparupanya budak itu ialah adik tiri Su. Dendam Sinopsis . Lamunan panjang "aku" hari tiu tiba-tiba terhenti apabila mendapat panggilan daripada kawan Manis.

Keadaan ini menyebabkannya berasa insaf. rantai mutiara milik ibu mereka putus. Pernah berlaku suatu peristiwa yang menyebabkan dahinya benjol. mucul perasaan simpati yang kemudiannya mengakrabkan hubungan kedua-dua orang adik-beradik itu. maka ayah mereka menghukum Angah. Lantaran tiada orang lain yang mungkin melakukan kesalahan itu. Dia berdendam terhadap adiknya itu. Hasil bantuan Cikgu Zainudin. Along berasa kasihan dan simpati terhadap Angah. Pada suatu hari. Perasaan dendam telah menguasai pemikiran Along sehingga terkikisnya perasaan kasih sayang adik-beradik. Angah memasuki bilik Along kerana mahu meminta maaf. Selain itu. Menurut ayahnya. Bapa tirinya mengawalnya secara terlalu keras. Fauzi bercerita kepada ibu dan neneknya bahawa bapa tirinya yang bertindak kasar sehingga dia cedera sedimikian. ibu dan bapa tirinya selalu mengunjunginya. Fauzi berada di asrama bukanlah kerana dia cemerlang dalam pelajaran. Along mesti menjaga Angah. Angah menyatakan rasa kasihnya kepada Along. Sebenarnya Along yang melakukan perbuatan itu. Tambahan pula. tetapi Along menolaknya. Angah menangis. Angah. Dia menemui Angah. Pada suatu hari. Dia membayangkan suatu rancangan yang akan dilakukannya ketika berada di kampung nanti. Apabila kertas kerja milik ayah mereka dikoyakkan oleh Angah. kita mestilah menghargai kebaikkan budi seseorang. Angah yang dituduh. Along tidak mengaku bahawa dia yang melakukannya. Apabila dihukum dengan beratnya. maka Along memberontak. Barang-barang miliknya selalu dirosakkan oleh Angah. Fauzi juga terkesan dengan nasihat yang diberikan oleh guru Pendidikan Islamnya. Hal ini demikian kerana mereka mempercayai tilikan bidan sewaktu Angah dilahirkan yang mengatakan bahawa Angah ialah anak bertuah. Angah dipukul dengan kuatnya. Along tidak mengambil kira bahawa Angah jauh lebih muda daripadanya. tetapi dia mahu mengenakan Angah kerana rasa dendamnya itu. Selain Syahir. dia berjaya diterima bersekolah di sekolah berasrama di bandar. Semasa di asrama. Kata guru itu. Maaf Kupinta Sinopsis Fauzi yang tinggal di asrama bersiap-siap untuk pulang ke kampung. atau kerana dia anak daripada keluarga miskin. . Dia membenci bapa tirinya. Oleh sebab itu. Fauzi menganggap bapa tirinya bertindak tidak adil terhadapnya. Apabila ditanya.Along tidak menyukai adiknya. Dia perlu melaksanakan rancangannya itu. Fauzi merasakan bahawa bapa tirinya tidak sayang kepadanya. Along juga yang dipersalahkan. dia mendapat kawan sebilik. Syahir tidak pernah dikunjungi oleh bapa kandung sendiri. Along juga marah kepada Angah kerana dia selalu dimarahi ibu dan ayahnya atas kesalahan yang dilakukan oleh Angah. Alasan dia berada di asrama adalah kerana dia berada dalam keadaan tertekan semasa berada di rumah. Syahir mengatakan kepadanya bahawa dia beruntung. Along berasa kesal kerana ayah dan ibunya selalu menyebelahi Angah. Oleh sebab Along sering dipersalahkan.

Jika bapa tirinyaa turun ke laut. Dia berdepan dengan masalah "busut" dalam sistem komputer di Makmal Perdana. Rancangan yang hendak dilaksanakannya ialah membantu keluarganya ke sawah. Salah seorang daripada remaja itu ialah kakaknya. Dia tidak mudah mengaku kalah. Memang terdapat paparan data yang mencurigakan dan terlalu rumit untuk ditafsirkan. Dia juga akan membantu adik-adiknya jika mereka memerlukan bantuan dalam hal pelajaran. Basirah berasa tidak senang apabila Hanani mengeluh apabila melihat dirinya pergi bekerja pada hari minggu. Basirah mengalami masalah egoisme sebagai seorang kanak-kanak genius. lalu bercerita bahawa benjol di dahinya dulu bukanlah kerana perbuatan bapa tirinya. Namun demikian. dia akan turut ke laut. Panggilan kepada "kawan elektronik" dibuat dan balasan e-mel dari luar negara di seluruh dunia diterima. Basirah sedar bahawa tidak semua orang pakar dalam semua subjek. maklumat tentang penangkapan si penceroboh itu mulai tersebar dalam internet. Basirah menganggap Hanani tidak memahami dirinya. Basiran terkenang akan kakaknya. Alat osiloskop dipasang. Mereka turut membawa sebiji kek. kawan. Apabila dia sampai di kampungnya. Namun. Semua remaja yang hadir menghulurkan bantuan kepada Basirah. Akhirnya. Fauzi ingin berbakti. Gema Sepi Gadis Genius Sinopsis Fikiran Basirah kian kusut. Dia menyesal atas sikpnya yang lepas. "Busut" yang bermula daripada sebesar sebutir padi.15 tahun hadir di makmalnya. Namun. Basirah tidak boleh berbuat seperti Hanani kerana gadis genius mesti sentiasa kelihatan serius seperti orang dewasa. Namun sepantas itu pula perhatiannya kembali kepada masalah "busut" yang dilonggokkan oleh pengurusnya tadi. Warkah daripada Ibu Sinopsis . Lamunan Basirah terhenti apabila beberapa orang remaja berusia lingkungan 12 . Dalam kekusutan fikirannya itu. atau peminat "surat elektronik" di luar negara. Basirah terharu. Dia meminta maaf kepada bapa tirinya. Hanani. Fauzi mula merasa kasih sayang bapa tirinya kepadanya. kadangkala Basirah teringin juga mengisi masa terluang dengan mencari maklumat tentang cara-cara untuk menjalinkan persahabatan. Akhirnya ibunya tewas dan kembali ke ramahtullah. usahanya itu tidak sampai ke mana kerana dia sentiasa sibuk belajar dan bekerja serta memerah otak. dia disambut dengan baik oleh keluarganya termasuk bapa tirinya. dia teringin hendak menjadi seperti Hanani yang banyak mempunyai kawan dan bergembira dengan pelbagai rutin harian. Namun pada waktu yang sama. tempat dia sedang menjalani latihan praktikalnya. Hanani yang datang untuk meraikan hari jadi Basirah yang ke-14. Ada antara mereka yang mempunyai saudara. Dia sendiri yang merempuh tiang kerana takut kepada bapa tirinya. Basiran optimis. Basirah tiba-tiba terkenang akan hari pertama dia bekerja menjalani latihan praktikalnya semasa berusia 13 tahun. Tambahan pula.Fauzi berasa tidak sabar untuk pulang. Bagaimanapun. Dia berusaha untuk mengesan penceroboh sistem komputer itu Tiba-tiba Basirah teringat lagi akan "busut" yang lain itu. dia sering menjadi perhatian. kemudian melanda saluran-saluran darah di payu dara ibunya. Basirah turut kagum akan cadangan Hanani.

Rakan-rakan sekolahnya tekun belajar dan mengulang kaji pelajaran. Pengaruh rakan-rakan sebaya dalam pergaulan seharian. corak pergaulan negatif seperti ini belum berlaku. anak Pak Imam Dolah. di kedai itu nanti Mira akan dapat berkenalan dengan banyak teman sebaya. Sakitnya serius. Setelah selesai membaca surat itu untuk kali keduanya. Apa yang dihasratkan oleh ibu terhadap Mira telah menjadi kenyataan. Isi kandungan surat itu telah menjawab segala persoalan dan pertanyaan Mira selama ini. nenek mengajak Mira menemaninya untuk pergi ke kedai. Mira tidak bersetuju dengan keputusan ibunya itu. Di kampung. iaitu Mira telah hampir tamat mengaji Al-Quran. Sejak hari itu. Mira teringat kembali akan peristiwa pada suatu hari setahun yang lalu. Mira mengatakan bahawa tindakannya itu adalah untuk kebaikan Mira dan adik-adiknya. Keadaan ini akan menyebabkan Mira dapat merasai belas dan simpati terhadap orang yang susah. Mama menyangka Abah bergurau. kerana menurut nenek. nenek memperkenalkan Mira dengan Suzana. faktor gejala sosial yang hebat melanda masyarakat kota. ibu Mira berbangga kerana Mira telah menunjukkan prestasi yang baik. Nenek menyuruh Mira memakai tudung semasa hendak keluar pergi ke kedai. sopan dalam pergaulan. Isi kandungan surat itu membuatkan dia menangis. Mama hendak memanggil Afif untuk memeriksa Abah. Di kampung. Setelah setahun Mira berada di kampung. Semua ini akan membuatkan jiwa Mira kuat dan tabah untuk menghadapi apa-apa jua dugaan Allah. Adik-adik Mira tidak berasa sedih kerana mereka belum tahu akan erti perpisahan. menunaikan solat lima waktu. . baru Mira faham akan apa yang tersirat selama ini di balik tindakan ibunya menghantar dia dan adik-adiknya tinggal bersama dengan datuk dan neneknya di kampung.Mira menerima kiriman surat daripada ibunya. Bukan sakit perut biasa. Mira telah banyak mengenali rakan sebaya dengannya. Mira menuduh ibunya tidak berasa menyayanginya dan adik-adiknya lagi. dan suasana persekitaran adalah antara sebab gejala sosial ini berlaku. Menurut nenek. Melihat gelagat Mira yang dalam kesedihan itu. Abah tidak mahu dikata orang bahawa Abah seorang bapa yang mementingkan diri. Ibunya memberitahunya bahawa dia dan adik-adiknya akan tinggal di kampung bersama dengan datuk dan neneknya. Melalui surat itu. Udara di kampung begitu menyegarkan dan bebas daripada pencemaran udara dan bunyi. Mira akan mengerti makna kesusahan dan bersyukur dengan apa yang ada. semua anak gadis di kampung itu memakai tudung. Antaranya. Di kedai. Drama Hemodialisis Sinopsis Abah sakit perut. Abah tidak bersetuju. Mama menjawab telefon daripada Fatin Atiqah. Mama mendapati Abah sudah pengsan. Inilah yang menghantui dan menakutkan ibunya. dan mencapai keputusan yang cemerlang dalam pelajaran. ibu memperjelaskan keadaan sebenar akan sebab Mira dan adik-adiknya dihantar ke kampung untuk tinggal bersama dengan datuk dan neneknya. Abah tidak mahu menyusahkan Afif yang sedang sibuk merawat para pesakit di kliniknya itu. Semasa Mama kembali mendapatkan Abah. Mama berasa cemas lalu menelefon Afif yang sedang bertugas di kliniknya.

Kehadiran Siti mengejutkan Dibisi dan dan Marhen daripada tidur. Mereka menghampiri Siti. Muncul pula Siti dengan wajah yang sugul. Peperangan menjadikan mereka orang yang lapar. Marhen pula muncul dalam keadaan yang sangat kotor serta berwajah bengis dengan jambang yang tidak terurus. Dia memanggil-manggil nama "Inflakasta". Afif pulang ke kliniknya semula. Fatin Atiqah. Berlaku suatu konflik kata-kata antara dua beranak itu. Kerana kelaparan. mereka pun tertidur. Muncul Kastabung. Abah dan Afif saling berhujah untuk mempertahankan pendirian masing-masing. Abah mengatakan bahawa para pesakit di klinik lebih memerlukan khidmat Afif. Siti menuduh Dibisi dan Marhen sebagai orang yang zalim. Bangunan dan alam sekitar musnah. Tiba-tiba terdengar suara dari pelaung suara yang mengarahkan mereka agar jangan lari kerana mereka telah dikepung. Afif bertegas hendak membawa Abah ke klinik. Setelah dirawat di klinik. Marhen pula merupakan petani yang hidup senang. Sesudah itu. Akhirnya. Saufi cuba menenteramkan Fatin Atiqah.Semasa Afif sampai di rumah. Abah telah pun kembali sedar. Abah mendepangkan tangannya meminta dipeluk oleh Fatin Atiqah. Hidupnya sebelum ini mewah. Saufi. Fatin Atiqah terkejut melihat keadaan Abah. Beberapa hari kemudian. Abah tetap juga berdegil tidak mahu pergi. pembunuh. Dibisi merupakan orang penting dalam pemerintahan. Mereka saling berkenalan. Afif memeriksa Abah. namun Abah tidak mahu pergi. Afif terpaksa memanggil Doktor Leong. ketua kumpulan tentera yang berkuasa di situ. Akhirnya Abah dipaksa menaiki kerusi roda lalu dibawa ke klinik. Namun. anak bongsu Abah pulang ke rumah setelah tamat pengajiannya. Abah menyuruh Afif menunggunya sekejap. Suatu perdebatan ringkas berlaku lagi antara anak dengan bapa itu. Inflakasta Sinopsis Peperangan sedang berlaku. Mereka terjumpa sebuah kotak makanan lalu bergelut untuk memiliki kotak itu sehingga kotak itu terputus dua. Abah juga bertegas tidak mahu pergi. Doktor Afif tiba di rumah lalu menyambungkan saluran alat hemodialisis itu ke tubuh Abah semula. Semasa Afif hendak pergi ke klinik untuk meneruskan tugasnya. iaitu menjadi manusia yang lapar. Kastabung menuduh mereka bertiga sebagai perisik pihak musuh. Afif hendak membawa Abah ke klinik. Semasa mereka berpelukan itu. Muncul Dibisi dalam keadaan yang sangat lemah dengan pakaiannya yang carik-carik. Dia seorang yang pemurah. Marhen hendak . Abah sangat gembira mendengar berita kecemerlangan Fatin Atiqah dalam akademiknya. salah seorang doktor yang berkhidmat di kliniknya untuk membantunya menyakinkan Abah. Abah rebah dan menyebabkan sambungan mesin hemodialisisnya terputus. nasib Dibisi dan Marhen sekarang sama. Dia pulang bersama dengan teman lelakinya. dan menyebab berlakunya peperangan. Namun. Mereka hampa kerana tidak ada makanan di dalam kotak itu. Keadaan menjadi kelam-kabut seketika kerana mereka tidak tahu bagaimana hendak menyambungkan saluran darah ke mesin hemodialisis yang terputus itu semula. Abah dibawa pulang ke rumah bersama dengan alat hemodialisis.

Namun. namun Kastabung tetap tidak mempercayai mereka. Taliba dan Siti turut masuk campur. Namun. Tini tetap dengan pendiriannya. Tini berhasrat hendak mengikuti jejak Amin. Tini belum bersedia kerana dia hendak membangunkan perusahaannya lebih dahulu sehingga berjaya. Kamal. . Amin menyarankan supaya Tini memperluas perusahaan. Berkat kesabaran dan ketekunannya. Namun. Amin melawat kilang perusahaan kraf tangan Tini. Dibisi dan Siti menasihati Kastabung tetapi tidak diendahkannya. Amin telah berjaya. Muncul dua orang kanak-kanak. Ayah Tini bersetuju dan memberitahu Tini tentang hasrat Kamal itu. malah dia tetap akan meneruskan cita-citanya untuk membina Empayar Kastabung. Siti menyampaikan pesanan terakhir kepada anak-anaknya sebelum dia meninggal dunia. Siti merampas senjata "kuasa bahaya" daripada Taliba dan menyuruh Kastabung mengarahkan orang-orangnya supaya meninggalkan tempat itu. Kamal memberikan cadangan kepada ayah Tini untuk mempercepatkan hari perkahwinan mereka. Siti menyedari kehadiran anak-anaknya. Tini hendak meninjau bagaimana Amin menjalankan perusahannya. Tiba-tiba. Marhen bertumbuk dengan Kastabung. Hasrat Tini hendak menjalankan perusahaan sendiri tidak dipersetujui oleh ayahnya. Amin bergaduh dengan Malek. Kamal pergi ke rumah Tini tetapi Tini berada di kilang. Di tempat ternakan ayam. Kastabung akur.menyerang Kastabung. Hal ini tidak menyenangkan ayah Tini dan juga tunangnya itu. Kamal berkata bahawa Tini telah membuat kesilapan dengan memilih untuk bekerja sendiri. Dibisi memberitahu Kastabung bahawa mereka ialah pelarian mangsa peperangan. Akhirnya ayah Tini akur. Kastabung tidak peduli akan berita yang dibawa oleh Jakidan. Amin bertemu dengan ayah Tini di jalanan. Taliba yang memiliki senjata "kuasa bahaya" yang dapat memusnahkan setiap benda. Marhen menyambar senjata "kuasa bahaya" dan menuduh Kastabung menipu. Jakidan. iaitu bekerja sendiri. Tini tetap bertegas dan menyakinkan ayahnya akan kemampuannya. Infla dan Kasta membawa bungkusan makanan untuk ibu mereka. tunang Tini agak marah apabila mendapat tahu bahawa Tini mahu bekerja sendiri. Dibisi juga maut terkena cahaya laser. Dibisi menyerang Kastabung. Tini tertarik oleh sikap dan semangat Amin. Amin mahu membawa Malek ke balai polis kerana telah mencuri ayam-ayamnya. rakannya di kampungnya. dan Taliba. Pergaduhan terhenti apabila muncul Jakidan yang membawa berita buruk tentang kerajaan mereka. Siti rebah kerana ditembak dengan cahaya laser. Dia pergi ke tempat ternakan ayam milik Amin. Masa Tini lebih tertumpu pada kilang dan orang kampung. Di Sini Bakti Bersemadi Sinopsis Tini seorang gadis yang berkelulusan diploma baru sahaja tamat pengajiannya. Marhen yang geram membocorkan peluru senjata "kuasa bahaya" menyebabkan semuanya musnah menyembah bumi. Setelah memapah Siti dan meletakkan Siti di tepi batu. Kastabung segera memanggil pembantunya. Dibisi dan Marhen berselisih pendapat lalu terjadi pergelutan antara kedua-duanya.

Hari Guru Rangkap 1 Pada Hari Guru. Kamal menyesali perbuatannya. Ayah Tini menyiasat orang mensabotaj ternakan ayam Amin dan kilang kraf tangan Tini. Rangkap 2 Di samping itu. Rangkap 4 Mereka tidak merasakan ada perbezaan kerana bagi mereka yang penting ialah keseronokan bermain bersama-sama.Ayah Tini memuji Amin yang telah berjaya dalam perusahaannya. pada Hari Guru. Tini bersemuka dengan Kamal. Burung-burung Pagi . Hasil siasatannya. Rangkap 2 Kanak-kanak Cina yang memakai ceongsam datang dan menyapa kanak-kanak Melayu sambil tersenyum lalu bermain kejar-kejar. Bakti guru ialah harapan semua orang. ayah Tini mendapati bahawa orang yang melakukan perbuatan itu ialah Malek manakala orang yang merancangnya ialah Kamal. Jati diri rakyat Malaysia amat bergantung pada persefahaman. Sama ada mereka telag menaburkan bakti dengan penuh semangat atau mereka gagal melakukannya kerana halangan tertentu. dia telah dipukul. Tini telah memutuskan pertunangannya dengan Kamal. Pada suatu malam semasa Amin pergi memeriksa ayam-ayamnya. iaitu golongan yang memikul amanah mendidik anak bangsa. Kamal telah merancang sesuatu. SAJAK Persahabatan Rangkap 1 Kanak-kanak Melayu yang berpakaian baju kurung sedang bermain dengan gembira. para guru sendiri pasti berfikir tentang sumbangan mereka. Rangkap 3 Kanak-kanak India yang memakai sari ingin bermain bersama apabila melihat telatah keduadua orang kanak-kanak itu. walaupun ada perbezaan. Yang inilah gambaran perpaduan rakyat Malaysia. Kegigihan Amin patut dicontohi oleh anak muda di kampungnya. Rangkap 3 Hari Guru merupakan hari penghormatan kepada semua guru. Kamal telah membebaskan Malek daripada tahanan polis. Mesin di kilang kraf tangan Tina juga telah dirosakkan. seorang pasti akan teringat akan jasa guru. tetapi telah terlambat.

apabila diperhatikan betul-betul. Rangkap 4 Penyajak juga memerhatikan nelayan yang mencari rezeki di laut untuk keluarga mereka. Rangkap 3 Penyajak melihat pasir yang berwarna putih dan kerang. burung yakin untuk terus hidup dengan caranya. kota ini tidak sesuai bagi burung. Ketenangan Rangkap 1 Penyajak berusaha mencari ketenangan.Rangkap 1 Sejak awal pagi. Pada fikiran penyajak. Ombak terkena pada kakinya. burung-burung sudah berada di halaman rumah penyajak dan bunyi burungburung itu menyebabkan penyajak terjaga daripada tidur. tetapi pada permulaannya dia gagal. Rangkap 3 Penyajak mulai sedar bahawa ketenangan bukannya bertitik tolak daripada kehidupan yang senang. Laut yang luas membayangkan kekayaan. Rangkap 5 . kaya. Ketika itu dia kecewa dan bersedih. Sajak Laut Rangkap 1 Penyajak menggambarkan keadaan laut yang biru. Rangkap 3 Burung-burung makan apa sahaja yang boleh dimakan. dia terus teringat akan kerjanya. Rangkap 2 Penyajak berasa bahagia dan tenang apabila memerhatikan laut. iaitu sentiasa mendekati Allah. Angin pantai pula mengenai tubuhnya. luas. Rangkap 4 Namun. Rangkap 2 Kemudian penyajak menemui ketenangan. Rangkap 4 Ketenangan sebenarnya akan berada dalam jiwa jika seseorang itu beriman. dan indah. dan mewah. Rangkap 2 Apabila penyajak bangun.

Rangkap 6 Penyajak melihat matahari yang hanya kelihatan separuh tetapi masih memberikan sinarnya. iaitu nenek moyang yang telah banyak berjuang membebaskan negara daripada cengkaman penjajah.Burung-burung terbang dan bernyanyi gembira seiring dengan bunyi ombak. Rangkap 2 Keadaan ini merupakan hasil perjuangan generasi yang terdahulu. Rosli Saludin . Sumber: Kupasan dan Kajian 2011-Antologi Gema Sepi Gadis Genius dan Novel Lestari Bukit Menghijau Oleh Sharif Shaary. Rahman Shaari dan M. Warkah Kepada Generasi Rangkap 1 Penyajak mengatakan bahawa generasi kini ialah golongan yang bertuah kerana hidup dalam negara yang bermaruah pada alaf baru. Rangkap 7 Penyajak merasakan bahawa laut dan dirinya amat akrab bagaikan bersaudara. Rangkap 3 Penyajak berpesan agar rakyat generasi kini tidak melupakan sejarah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful