P. 1
Komsas Tingkatan 2

Komsas Tingkatan 2

1.0

|Views: 1,984|Likes:
Published by Nudin Abdullah

More info:

Published by: Nudin Abdullah on Jan 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/24/2013

pdf

text

original

Komsas Tingkatan 2 Novel Lestari Bukit Menghijau.

Sinopsis Novel ini berkisar tentang kehadiran Pak Tua yang tinggal di sebuah pondok di Bukit Bintangor di Kampung Alor Rambai. Gaya hidupnya yang lebih suka menyendiri dan tidak bergaul dengan penduduk kampung menyebabkan dia disisihkan. Orang kampung menganggap Pak Tua nyanyuk dan gila kerana sanggup tinggal di tengah hutan di atas Bukit Bintangor. Ada juga penduduk kampung yang melemparkan fitnah terhadapnya setelah melihat beberapa orang lelaki asing bertemu dengannya. Tambahan pula, lelaki-lelaki itu berpakaian kemas dan menaiki kereta mewah. Perhubungan Zahiran dengan Pak Tua telah menyebabkan orang kampung mulai membuka mata terhadap kehadiran Pak Tua . Malah, tanggapan negatif orang kampung terhadap Pak Tua juga berubah. Minat Zahiran terhadap keindahan alam semula jadi mula bercambah. Zahiran semakin berminat untuk mengetahui ilmu tentang tumbuh-tumbuhan setelah mendapat dorongan daripada Pak Tua. Penduduk kampung turut kagum akan ilmu dan pengetahuan yang dimilikinya serta usahausaha yang telah berjaya dilaksanakannya. Mereka tertanya-tanya akan diri sebenar Pak Tua yang banyak mempunyai kebolehan itu. Kehadiran Cikgu Idham sebagai Pengetua baru di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai turut membantu perubahan dan kemajuan kepada penduduk Kampung Alor Rambai. Cikgu Idham banyak bekerjasama dengan Pak Tua untuk membantu penduduk kampung. Perkara yang menjadi punca Pak Tua mengambilkeputusan untuk mengasingkan diri di tengah hutan di Bukit Bintangor adalah kerana dia berasa sangat sedih atas kematian isterinya. Isteri Pak Tua yang bernama Kamariah meninggal dunia sebagai akibat dijangkiti virus HIV. Terdahulu, dua anak perempuannya meninggal dunia dalam satu kemalangan jalan raya di kota Chicago, Amerika. Pak Tua amat kecewa kerana penawar daripada ekstrak pokok bintangor yang berjaya diperolehi melalui kajian yang dijalankan bersama dengan kumpulan penyelidiknya itu tidak sempat dinikmati oleh isterinya. Oleh sebab itu, dia telah menanam pokok bintangor dengan banyaknya di atas bukit itu supaya pokok tersebut yang merupakan sumber penawar kepada penyakit AIDS tidak akan pupus. Sudah lebih tiga tahun Pak Tua meninggal dunia. Suatu hari, penduduk kampung Alor Rambai gempar apabila mengetahui bahawa Pak Tua sebenarnya ialah pesara pakar penyelidik sintesis organik. Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Isman Yunus. Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. Zahiran pula akan melanjutkan pelajarannya di Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. Zahiran bercita-cita menjadi seorang ahli sains seperti Pak Tua.

e) Pak Tua tinggal seorang diri di pondoknya di Bukit Bintangor. g) Kepercayaan kepada perkara tahayul dalam kalangan masyarakat. i) Keperihatinan anggota masyarakat penting untuk mewujudkan masyarakat yang sejahtera. Seleman. Pak Tua sangat mengambil berat tentang penjagaan tumbuh-tumbuhan kerana manusia memerlukan tumbuh-tumbuhan sebagai sumber makanan dan ubat. Pak Tua a) Pak Tua berusia dalam lingkungan 60-an. f) Prasangka buruk dan fitnah tidak membawa kepada kebaikan. Hal ini demikian kerana pokok-pokok yang hendak ditebang itu mengandungi khasiat perubatan. dia menolong keluarga Hamzah. b) Watak sampingan terdiri daripada Cikgu Idham. Contohnya. iaitu di Chicago. Watak dan Perwatakan a) Watak utama dalam novel ini ialah Pak Tua dan Zahiran. c) Penjagaan kebersihan dapat menjamin kesihatan yang baik. Lebai Jusoh. Kasa. h) Pak Tua menyayang. Pak Hamid. b) Pak Tua bukanlah anak jati Kampung Alor Rambai. Kadir. terutama tentang sumbangan tumbuh-tumbuhan terhadap kesihatan manusia. Dia sangat menyayangi isteri dan kedua-dua orang anaknya yang sudah meninggal dunia. f) Pak Tua baik hati dan suka menolong orang. dia juga menyayangi Zahiran yang sudah dianggapnya seperti anaknya sendiri. Persoalan a) Sikap masyarakat yang tidak tahu akan kepentingan tumbuh-tumbuhan dalam kehidupan. Oleh sebab itu. j) Pak Tua menyayangi tumbuh-tumbuhan dan mencintai alam semula jadi. Lebai Deraman dll. Hamzah. d) Pak Tua membeli bukit seluas empat hektar dan menamakan bukit itu Bukit Bintangor. Dia mahir dalam ilmu botani. Tumbuhan juga merupakan satusatunya faktor yang dapat mengembalikan oksigen ke dalam udara. c) Pak Tua pernah tinggal di luar negara. Malah. Dia sering bercerita tentang keistimewaan dan kebaikan tumbuh- .Tema Melestarikan tumbuh-tumbuhan adalah melestarikan kelangsungan kehidupan. Tiada tumbuhan tiadalah oksigen. Tanpa oksigen semua benda hidup akan mati. Pak Tua memarahi Zahiran yang mahu menebang pokok bunga cempaka dan Lebai Jusoh yang mahu menebang pokok kacang kelor. l) Pak Tua tidak lokek ilmu. i) Pak Tua sebenarnya orang yang berilmu. k) Pak Tua berfikir jauh. d) Amalan kitar semula merupakan suatu tindakan bijak untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar. h) Kehidupan yang saling memerlukan. Amerika. b) Kepentingan ilmu pengetahuan dalam kehidupan. Setopa. g) Pak Tua peramah dan mudah mesra apabila dirapati. e) Semangat bekerjasama dalam kalangan masyarakat penting untuk menjayakan sesuatu raancangan. Pak Long Hamid.

Latar Latar Tempat a) Kampung Alor Rambai-di kampung inilah kebanyakan peristiwa berlaku. e) Kedai runcit Pak Long Hamad-di kedai inlah orang-orang kampung bertemu dan berbualbual. Dia tidak marah apabila disindir oleh Pak Tua bahawa dia kurang berpengetahuan. o) Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Osman Yunus. Profesor Osman Yunus yang telah mewakafkan tanahnya di bukit Bintangor sebagai tempat untuk penyelidikan dan pendidikan. n) Pak Tua tidak mempercayai tahayul. h) Dia mempunyai keyakinan diri bersandarkan fikirannya sendiri. b) Pondok Pak Tua di Bukit Bintangor-di rumah ini Pak Tua tinggal seorang diri. Kumpulan Tiga dikehendaki mencari burung. d) Bukit Bintangor-di dalam hutan di bukit inilah Pak Tua tinggal dengan mendirikan sebuah pondok. p) Pak Tua ialah pesara pakar penyelidik sistesis organik. Di sini juga Seleman membaca akhbar Berita Minggu yang memaparkan berita tentang Pak Tua atau nama sebenarnya. m) Pak Tua tidak begitu rapat dan kurang bergaul dengan orang kampung. Hal ini menyebabkan orang kampung bersangka buruk terhadapnya. i) Zahiran amat rapat dengan Pak Tua yang dianggapnya seperti bapanya sendiri. Zahiran a) Zahiran berusia 15 tahun. d) Zahiran cinta akan tumbuh-tumbuhan. Di rumah inilah juga Zahiran mengenal Pak Tua dengan lebih rapat. Zahiran dan rakan-rakannya juga belajar di sekolah ini. Dia tidak bersetuju apabila orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua gila dan jahat. c) Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai-Pengetua baru yang bernama Cikgu Idham bertugas di sekolah ini. k) Zahiran melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah cemerlang dalam peperiksaan SPM. g) Zahiran berfikiran terbuka. e) Zahiran mula mengambil berat akan kepentingan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua. Dia mencadangkan agar Hamzah dan ayahnya berubat di hospital. l) Zahiran bercita-cita menjadi ahli sains. q) Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. f) Zahiran tidak suka mengata-gata orang. c) Zahiran mengetui Kumpulan Tiga dalam projek yang diarahkan oleh Pengetua sekolah. Dia tidak bimbang untuk berbaik-baik dengan Pak Tua walaupun orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua jahat atau gila. . b) Zahiran merupakan pelajar tingkatan tiga di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai dan akan menduduki peperiksaan PMR. Di sini juga Zahiran dan rakan-rakannya sering memikat burung.tumbuhan kepada Zahiran.

Zahiran juga mula berminat dengan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua. Kawasan di sekeliling rumah Hamzah kotor hingga banyak menyebabkan nyamuk membiak di sini. Penduduk Kampung Alor Rambai mempercayai tahayul dan kata-kata dukun. Pak Tua memarahi Zahiran kerana Zahiran mahu menebang pokok tersebut.f) Rumah Zahiran-di hadapan rumah ini ada pokok bunga cempaka putih. Mereka kemudiannya memfitnah Pak Tua sebagai penjenayah. Cikgu Idham yang merupakan Pengetua baru Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai aktif dan sentiasa berfikir untuk melakukan sesuatu demi kemajuan pelajar-pelajarnya. d) Masyarakat yang cinta akan kehijauan alam semula jadi. Sebagai akibatnya. Keadaan rumah mereka amat daif dan uzur. Marzuki. Di sini juga tempat Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton pada waktu petang. iaitu Lebai Jusoh kurang mengambil berat akan kebersihan kampung. f) Masyarakat yang sering berburuk sangka terhadap orang yang kurang dikenali. b) Masyarakat yang mempercayai tahayul. a) Masyarakat kampung yang agak mundur. Di sini juga tempat Zahiran mahu menebang pokok tersebut. kawasan itu menjadi tempat pembiakan nyamuk.Zahiran dan rakan-rakannya bertandang ke rumah Pak Tua. d) Pada waktu malam-Zahiran bermalam di rumah Pak Tua. Mereka juga suka bercakap tentang sesuatu perkara yang tidak diketahui kebenarannya. Pak Tua dan Zahiran melawat Hamzah yang menghidap demam kuning. . dan Khuzairi menangkap ikan yang akan dimasukkan ke dalam kolam ikan untuk projek lestari mesra alam sekolah mereka. i) Pangkalan di Sungai Jeneri-di sini Hamzah. Pak Tua akhirnya membuka rahsia yang menjadi punca dia tinggal seorang diri di Bukit Bintangor. c) Masyarakat yang terdiri daripada warga sekolah. Seleman dan Kasa mudah berprasangka buruk terhadap Pak Tua apabila melihat lapan orang yang berpakaian kemas bertemu dengan Pak Tua. h) Masjid Kampung Alor Rambai-di sini Pak Tua berbincang dengan Cikgu Idham dan Lebai Jusoh tentang usaha-usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid. e) Masyarakat kampung yang kurang menitikberatkan kebersihan tempat tinggal. Pak Hamid juga tidak mampu untuk mengubati penyakit untut yang dihidapinya. Penduduk Kampung Alor Rambai termasuk ketua kampungnya. Latar Masyarakat. Pak Tua amat mencintai kehijauan alam semula jadi. c) Pada waktu petang-Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton di halaman rumah Zahiran. Kawasan di sekitar rumah Pak Hamid amat kotor dan penuh dengan sampah sarap. b) Pada waktu pagi. Hamzah dan keluarganya sangat miskin. Malah bapa Hamzah iaitu Pak Hamid tidak mampu untuk mendapatkan rawatan. Latar Masa a) Pada zaman moden. g) Rumah Hamzah-di rumah ini.

Pak Tua dengan kerjasama Cikgu Idham dan Lebai Jusoh melakukan pelbagai usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid. c) Prihatin. Pak Tua berjiwa besar dan berhemah tinggi apabila dia memaafkan orang-orang yang telah menyebabkan pokok bintangor miliknya terbakar. h) Masyarakat yang rajin menimba ilmu pengetahuan. b) Bersimpati. h) Keyakinan. Pak Tua merupakan pakar botani yang telah berjaya menemukan penawar penyakit AIDS melalui kajian yang dijalankannya bersama-sama dengan pasukan penyelidikannya terhadap ekstrak pokok bintangor. tidak seperti yang diperkatakan oleh orang kampungnya. ayah Hamzah juga akhirnya yakin akan kata-kata Pak Tua nahawa perubatan di hospital lebih menjamin kesembuhan. contohnya. k) Patriotik. Zahiran berani mendekati Pak Tua kerana dia yakin bahawa Pak Tua orang yang baik. Pak Tua sanggup mengeluarkan perbelanjaan agar Hamzah yang menghidap demam kuning dibawa ke hospital. contohnya. m) Kesabaran. contohnya. Pak Tua yakin bahawa perubatan moden dapat menyebuhkan penyakit demam kuning Hamzah. Pak Tua juga melakukan pelbagai usaha bagi mendapatkan rawatan untuk mengubati penyakit untut Pak Hamid. Zahiran ingin melanjutkan pelajarannya dalam bidang sains. Pak Tua tetap bersabar walaupun penduduk Kampung Alor Rambai membuat fitnah terhadapnya. f) Hemah tinggi. orang kampung. Pak Tua amat baik hati terhadap sesiapa sahaja. Zahiran bersimpati terhadap Pak Tua yang difitnah oleh beberapa orang penduduk kampung. Pak Tua berusaha untuk membuktikan bahawa rakyat Malaysia juga dapat mencapai kemajuan dalam bidang ilmu. contohnya.g) Masyarakat yang mengambil berat akan kesehteraan orang lain. g) Keberanian. penduduk Kampung Alor Rambai bekerjasama dan bergotongroyong untuk membersihkan kawasan kampung yang kotor. Hal ini telah menaikkan nama bangsa dan negara di mata dunia. contohnya. Zahiran juga rajin belajar hingga berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. . i) Ketekunan. terutamanya keluarga Pak Hamid bersyukur kerana Hamzah sembuh daripada penyakit demam kuning yang dapat membawa maut. Cikgu Idham ialah Pengetua yang sangat rajin mengadakan projek untuk kemajuan pelajar-pelajar. Ternyata bahawa keyakinan itu memang betul. Pak Hamid. Pak Tua prihatin akan masalah demam kuning yang dihidapi oleh Hamzah dan juga penyakit untut yang dihidapi oleh Pak Hamid. contohnya. contohnya. contohnya. contohnya. l) Kesyukuran. contohnya. Nilai a) Baik hati. contohnya. Pak Tua sangat tekun mempelajari ilmu tentang tumbuh-tumbuhan hingga akhirnya dia berjaya menjadi pakar dalam bidang berkenaan. Pak Tua bertegas untuk membawa Hamzah yang mengidap demam kuning ke hospital kerana dikhuatiri dapat membawa maut. e) Kerjasama. d) Kerajinan. contohnya.

c) Kita hendaklah meminta maaf jika berbuat salah. Contohnya. Padahal Pak Tua ialah orang yang bijak dan kaya dengan ilmu pengetahuan serta berbudi tinggi. Seleman dan Kasa meminta maaf kepada Pak Tua kerana telah memfitnahnya dan juga menyebabkan pokok bintangor Pak Tua terbakar. Setelahsekian lama berada di kayangan. Contohnya. b) Kita janganlah melakukan perbuatan khianat kepada sesiapa sahaja. Tuan Puteri Bidadari Segerba ingin turun ke bumi untuk berjumpa dengan suaminya. akhirnya mereka mengaku salah kepada Pak Tua. dengan pantas Tuan Puteri Bidadari Segerba terus menuju ke sana. Contohnya. Akhirnya. Setelah mengetahui hal yang sebenar. e) Kita hendaklah belajar dan membuat kajian bersungguh-sungguh jika ingin menjadi pakar dalam sesuatu bidang. Tuan Puteri Bidadari Segerba telah diberitahu oleh kakandanya tentang persandingan Raja Muda dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Namun begitu. Raja Muda. d) Kita hendaklah bersikap tolak ansur dengan pihak yang kurang menyenangi kita. h) Kita hendaklah belajar daripada kesilapan. Contohnya. Contohnya. Sebagai tanda permuafakatan. Pak Tua bersikap baik dengan orang-orang yang tidak menyenanginya. Pak Tua memaafkan kesilapan mereka. Seleman dan Kasa mengkhianati Pak Tua dengan melemparkan fitnah terhadapnya. Maka. f) Kita hendaklah tekun dalam menjalankan kegiatan. Contohnya. Tiba di sana. penduduk kampung sedar bahawa Pak Tua ialah orang baik dan bukanlah orang gila ataupun penjahat. Tuan Puteri Bidadari Segerba pun meminta maaf dan berkenal-kenalan. Semasa hendak turun ke bumi. Contohnya. g) Kita hendaklah membina semangat setia kawan yang tinggi. Namun. malah ada yang mengatakan bahawa Pak Tua orang jahat. Prosa Tradisional Raja Muda Sinopsis Cerita mengisahkan Raja Muda ditabalkan menjadi raja di Tanjung Bunga Kembang Sekaki dengan gelaran Sultan Muda Gempita Sakti apabila baginda berkahwin dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. penduduk kampung hormat kepadanya. penduduk Kampung Alor Rambai menganggap Pak Tua gila. penduduk kampung bergotong-royong membersihkan kawasan yang kotor dengan semangat setia kawan yang tinggi. Tuan Puteri Bidadari Segerba berjumpa dengan bonda Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Mereka belajar daripada kesilapan dan akhirnya mereka berbaik-baik dengan Pak Tua.Pengajaran a) Kita janganlah menuduh atau mengesyaki seseorang itu tanpa membuat tinjuan atau penyelidikan yang sewajarnya. Contohnya. Tuan Puteri Bidadari Segerba meminta Tuan Piteri Kuntum Ratna Suri sudi menerima bayi yang telah dikandungnya selama . Raja Muda telah pun mempunyai seorang isteri yang bernama Tuan Puteri Bidadari Segerba yang tinggal di kayangan. Pak Tua belajar bersungguh-sungguh hingga dia menjadi pakar tentang tumbuh-tumbuhan. pelajar-pelajar Cikgu Idham tekun menjalankan tugasan yang diberikan kepada mereka bagi menjayakan projek sekolah mereka.

Diceritakan bahawa sebuah negeri bernama negeri Semanta Puri. Opu Daeng Chelak menaiki takhta menggantikan Opu Daeng Merewah yang meninggal dunia di Riau. isteri Maharaja Bikrama hamil dan melahirkan seorang bayi lelaki yang sangat elok paras rupanya. rajanya bernama Raja Bikrama Buspa bersama dengan permaisurinya Tuan Puteri Jamjam Ratna Dewi. kandungan itu telah pun berpindah kepada Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri setelah menyantap sepah sirih lebihan Tuan Puteri Bidadari Segerba itu. Hikayat Opu Daeng Menambun Sinopsis Cerita mengisahkan jurai keturunan Raja-raja Kalimantan. Beberapa lama kemudiannya. Selepas itu Tuan Puteri Bidadari Segerba pun pulang ke kayangan. Jurai Raja-raja Kalimantan ini berkembang apabila dikahwinkan dengan anak-anak raja dari negeri lain. Bermula dengan Sang Raja Majapahit yang beranakkan Brawijaya. Baginda berkahwin dengan Puteri Kesumba. Raja Bikrama Buspa mempunyai kerajaan yang besar dan menerima ufti daripada raja-raja di bawah taklukannya. Raden Bima ditittahkan ke Sukadana dan dikahwinkan dengan Puteri Indera Kesuma yang bersaudara dengan Sultan Muhammad Zainuddin. Tuan Puteri Bidadari Segerba sungguh sukacita apabila melihat bayi yang dilahirkan oleh Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri lalu memeluk dan mencium bayi itu. Opu Daeng Menambun merupakan Raja Bugis. Keturunan Raja-raja Kalimantan ini merantau ke negeri-negeri lain. Opu Daeng Manambun dan Puteri Kesumba dikurniakan sepuluh orang anak.enam purnama itu. Jurai-jurai ini berterusan sehinggalah kepada Opu Daeng Menambun. Baginda sangat suka hati lalu memanggil ahli nujum Ahli nujum menyatakan bahawa anakandanya itu memangku kerajaan yang sangat besar selama tujuh tahun bersama-sama dengan baginda. Lalu dengan takdirnya. Mereka kemudiannya dikahwinkan dengan anak raja negeri tersebut. Apabila tiba hari kelahiran Raja Muda telah memanggil Tuan Puteri Bidadari Segerba turun ke bumi. . Raden Sulaiman digelar Sultan Muhammad Saifuddin di negeri Sambas. Ada juga yang menjadi raja di negeri persinggahan itu. Hikayat Inderaputra Sinopsis Bab 1: Ramalan Nujum Cerita bermula dengan asal usul Inderaputra. Kelahiran anakanda baginda itu disambut dengan meriah oleh Raja Muda. Brawijaya menjadi raja di Benua Lama dan mempunyai anak yang bernama Raja Baporang. Baginda juga dinasihati supaya tidak membenarkan anakandanya itu bermain dengan binatang kerana akan membawa bencana. Lima orang lelaki dan lima orang perempuan. anak kepada Sultan Muhammad Zainuddin.

Setelah beberapa lama. anakandanya itu belajar mengaji dengan seorang mualim Bersapian sehingga pandai. Lalu dijawab oleh Si Kembang Cina bahawa mereka ingin membandingkan kecantikan Seludang Mayang dengan Dendang Panjang. Namun demikian. berpantun. Inderaputera turun daripada ribaan ayahandanya untuk melihat merak emas tersebut. Nenek kebayan bersetuju. dan berseloka. Kapal Raja Anggun Cik Tunggal sedang berlabuh. iaitu di kebun kepunyaan nenek kebayan. iaitu pandai emas dan pandai kayu. Perdana Menteri hanya akan menjaga Inderaputera pada sebelah siang manakala pada waktu malam Inderaputera dijaga oleh nenek kebayan. Perdana Menteri suka akan Inderaputera dan meminta izin mahu memeliharanya. Pandai kayu membuat seekor ikan yang cantik. Inderaputra dijatuhkan di suatu negeri. Baginda meletakkan merak emas tersebut ke dalam talam lalu merak itu mengigil dan berpantun. Pandai emas pula mempersembahkan merak emas. Raja Anggun Cik Tunggal memerintahkan orang-orangnya menyediakan peralatan perang. Bujang Selamat bertanya kepada orang di atas lancang kuning itu.Baginda kemudiannya mengadakan majlis keramaian selama empat puluh hari dan empat puluh malam. Baginda meletakkan ikan tersebut ke dalam air lalu ikan tersebut tertawa. Nenek kebayan membawa Inderaputera bersama ketika menghantar bunga ke rumah Perdana Menteri. Merak emas itu menyambar Inderaputera lalu diterbangkan. Raja Anggun Cik Tunggal amat murka apabila diberitahu tentang khabar itu. Setelah besar panjang. Bujang Selamat diarahkan memasang meriam Gerak Gempa dan pelurunya jatuh tidak jauh dari lancang . Dengan menyamar sebagai lelaki. Inderaputera duduk di ribaan baginda. Hikayat Anggun Cik Tunggal Sipnosis Cerita mengisahkan Tuan Puteri Gondan Gandariah yang belayar di laut untuk bertemu dengan tunangnya. Tua Puteri Gondan Gandariah belayar bersama-sama dengan Si Kembang Cina dengan menaiki lancang kuning yang bernama Seludang Mayang. Bab 2: Peristiwa Merak Emas Raja Bikrama Buspa bersemayam di hadapan segala raja dan rakyat jelatanya. Inderaputera membesar menjadi orang yang bijaksana dan rupanya semakin tampan. Nenek kebayan yang baru pulang dari berjualan bunga datang ke kebunnya. Baginda melihat anakandanya hilang lalu menangis dan istana menjadi gempar. Anakandanya itu turut dibawa mengelilingi negeri. Ketika itu datang dua orang utusan untuk menghantar ufti. iaitu Raja Anggun Cik Tunggal. Bujang Selamat menghadap dan memberitahu baginda bahawa ada sebuah lancang kuning yang cantik sedang berlabuh berdekatan dengan Dendang Panjang. Raja Anggun Cik Tunggal menitahkan Bujang Selamat supaya memeriksa lancang kuning itu. Dia menemui Inderaputra yang duduk di bawah pohon delimanya lalu dibawanya pulang dan dimandikan.

Apabila berada di . dan nuri yang bijak. Tuan Puteri Gondan Gandariah menceritakan segala yang berlaku dari awal hingga akhir kepada ayahanda dan bondanya. hati Tuan Puteri kembali lembut dan baginda memberikan dua belas duit kepada Raja Anggun Cik Tunggal dengan cara kesaktian. musang yang pandai bergendang. Ketika itu. Malah. Manis berbangga terhadap pekerjaan "aku". "aku" sentiasa mencuba menyakinkan Manis bahawa kerja sampingan sebagai penggunting rambut itu sumber rezeki tambahan mereka. Raja Anggun Cik Tunggal pula memberikan sebiji kapas untuk dibuat persalinan. Manis mula menyukai rambutnya yang pendek setelah menang dalam acara membawa bakul kacang di atas kepala semasa sukan di tadikanya. "Aku" teringat akan gelagat Manis semasa kecil dahulu. "Aku" teringat akan perwatakan Manis yang nakal semasa kecil. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka dan mengisi istinggarnya dengan peluru sakti. Tuan Puteri membalas bedilan itu lalu terkena hujung tengkolok baginda dan jatuh ke laut. Dia turut membantu menyapu rambut yang bertaburan di tanah. "Aku" masih ingat semasa Manis baru memasuki tadika. Tuan Puteri menyuruh Raja Anggun Cik Tunggal supaya membelikannya kerancang yang berukir kerawang. Pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut menjadikan "aku" penggunting rambut Manis. Baginda berasa malu dan lari ke peraduannya lalu menyelubungkan dirinya. Aku pula selalu memotong rambut Manis pendek dan hal ini tidak disenangi oleh Manis. Semuanya kerana dia masih kecil dan tidak mmahami erti kehidupan. "Aku" merasakan bahawa Manis telah memahami pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut. Namun. Seludang Mayang kembali ke negeri Tiku Benua. Seludang Mayang dan Dendang Panjang belayar mengikut haluan masing-masing. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka lalu membalas bedilan Tuan Puteri. Tuan Puteri Gondan Gandariah pula mengarahkan Si Kembang Cina supaya memasang meriam Sapu Rantau dan pelurunya juga jatuh tidak jauh dari Dendang Panjang. Manis juga rajin membantu menyediakan kelengkapan untuk menggunting rambut. Bujang Selamat memberitahu Raja Anggun Cik Tunggal bahawa Tuan Puteri merajuk. Apabila mendengar pujukan itu. Tuan Puteri segera menyalin pakaiannya lalu terserlah kecantikannya. Manis pernah menangis lantaran diejek hanya kerana dia anak penggunting rambut. Sinopsis Cerita berkisar pada watak "aku" yang melamun panjang teringat akan anaknya Manisah (Manis) yang kini sudahpun dewasa. Rambut Manis dipotong pendek seperti rambut anak lelaki. beruk yang pandai berkecapi. Baginda segera memujuk Tuan Puteri Gondan Gandariah supaya tidak meragui kasih sayangnya.kuning itu. Apabila melihat baginda berkelakuan begitu. Baginda berpantun dalam nada yang merajuk. Setelah itu. "Aku" terasa bahawa semakin hari Manis semakin selesa berambut pendek. CERPEN Anak Penggunting Rambut. Bedilan itu terkena cincin permata Tuan Puteri lalu tercampak ke laut. Tuan Puteri Gondan Gandariah bertitah kepada Bujang Selamat bahawa baginda tidak membawa niat jahat. pisau yang berhulu mayang. Berlaku tembak-menembak antara kedua-duanya.

sekolah menengah. "Aku" menjadi terlalu sedih dan apabila "aku" melihat capa rengat. "Aku" bertanya kepada ibu bila mereka akan pulang ke kampung lagi. "Aku" berasa sedih untuk meninggalkan kampung. "Aku" berjumpa dengan kumpulan budak-budak sedang bermain-main. Tambahan pula. Manis akhirnya menghembuskan nafas terakhir di ribaan "aku". Manis turut mengekalkan rambut pendeknya. pasti Manis akan meminta "aku" memotong rambutnya mengikut potongan yang terkini. Pada mulanya "aku" berasa malu untuk bermain bersama-sama mereka. Seorang budak perempuan bernama Su mengajak "aku" turut bermain-main. Ibu "aku" memendekkan masa berada di kampung. Dia merasakan perbezaan yang ketara antara sikap mereka dengan sikap kawan-kawannya di kota. "aku" berasa sedih kerana sejak melanjutkan pelajaran di Kuala Lumpur. "Aku" amat merindui Manis. Pada suatu hari. "Sudah lapan bulan "aku" tidak menggunting rambut Manis. Ruparupanya budak itu ialah adik tiri Su. lama-kelamaan apabila "aku" melihat keindahan di sekitar kampung. tiba-tiba "aku" teringat akan Su. budak-budak yang bermain-main itu bersikap mesra terhadapnya. "Aku" lepas bebas bermain. "Aku" menyatakan bahawa dia tidak akan meneruskan pekerjaannya itu lagi kerana pasti dia akan terkenangkan Manis apabila menggunting rambut. Capa Rengat Sinopsis Watak "aku" bercerita tentang dirinya yang buat pertama kali menjejakkan kaki ke kampung. "Aku" diberitahu bahawa Manis menghidap leukemia dan kini terlantar di hospital. Ketika mereka sedang bermain-main. "aku" paling gembira bermain-main dengan Su. Namun. Lamunan panjang "aku" hari tiu tiba-tiba terhenti apabila mendapat panggilan daripada kawan Manis. Namun. Ketika dalam perjalanan pulang ke kota. Dendam Sinopsis . Su berpesan kepada "aku" agar bunga itu dimasukkan ke dalam botol berisi air dan direnjis-renjis dengan air. Ibu memberitahu "aku" bahawa mereka tidak akan pulang ke kampung lagi kerana rumah dan tanah yang ada di kampung sudah diserahkan kepada Pak Cik Kinto. Pak Cik Kinto rajin melayan semua pertanyaan dan mengajak berjalan-jalan. Setiap kali pulang bercuti dari asrama. "aku" diserang rasa pilu. seorang budak lelaki datang memanggil Su pulang. Sebelum ini ibunya sering menakut-nakutkan dengan mengatakan bahawa kampung itu sebagai suatu tempat yang sunyi dan dikaitkan dengan penderitaan. Manis jarang-jarang balik. Pelbagai jenis permainan yang dapat disertai. Supaya bunga itu tahan lama. "Aku" dihadiahkan sejambak bunga capa rengat oleh Su. "aku" berjalan-jalan sendirian kerana Pak Cik Kinto ke kota atas suatu urusan. Dalam kalangan budak-budak itu. Pada mulanya "aku" memang berasa sunyi apabila berada di kampung. "aku" merasakan suatu cabaran yang menarik pula. Namun.

Pada suatu hari. Oleh sebab itu. Menurut ayahnya. Selain Syahir. Fauzi merasakan bahawa bapa tirinya tidak sayang kepadanya. Fauzi berada di asrama bukanlah kerana dia cemerlang dalam pelajaran. mucul perasaan simpati yang kemudiannya mengakrabkan hubungan kedua-dua orang adik-beradik itu. tetapi Along menolaknya. Sebenarnya Along yang melakukan perbuatan itu. Fauzi juga terkesan dengan nasihat yang diberikan oleh guru Pendidikan Islamnya. Dia perlu melaksanakan rancangannya itu. Dia berdendam terhadap adiknya itu. Bapa tirinya mengawalnya secara terlalu keras. Oleh sebab Along sering dipersalahkan. Dia menemui Angah. Pernah berlaku suatu peristiwa yang menyebabkan dahinya benjol. Angah dipukul dengan kuatnya. Fauzi menganggap bapa tirinya bertindak tidak adil terhadapnya. Syahir mengatakan kepadanya bahawa dia beruntung. Barang-barang miliknya selalu dirosakkan oleh Angah. Along tidak mengaku bahawa dia yang melakukannya. kita mestilah menghargai kebaikkan budi seseorang. Angah menyatakan rasa kasihnya kepada Along. Pada suatu hari. Along juga marah kepada Angah kerana dia selalu dimarahi ibu dan ayahnya atas kesalahan yang dilakukan oleh Angah.Along tidak menyukai adiknya. Tambahan pula. Dia membayangkan suatu rancangan yang akan dilakukannya ketika berada di kampung nanti. Along berasa kasihan dan simpati terhadap Angah. Along tidak mengambil kira bahawa Angah jauh lebih muda daripadanya. dia mendapat kawan sebilik. tetapi dia mahu mengenakan Angah kerana rasa dendamnya itu. Apabila ditanya. ibu dan bapa tirinya selalu mengunjunginya. maka ayah mereka menghukum Angah. Syahir tidak pernah dikunjungi oleh bapa kandung sendiri. Hasil bantuan Cikgu Zainudin. Fauzi bercerita kepada ibu dan neneknya bahawa bapa tirinya yang bertindak kasar sehingga dia cedera sedimikian. Semasa di asrama. Angah menangis. maka Along memberontak. Apabila kertas kerja milik ayah mereka dikoyakkan oleh Angah. Angah yang dituduh. Alasan dia berada di asrama adalah kerana dia berada dalam keadaan tertekan semasa berada di rumah. Along mesti menjaga Angah. Hal ini demikian kerana mereka mempercayai tilikan bidan sewaktu Angah dilahirkan yang mengatakan bahawa Angah ialah anak bertuah. Along berasa kesal kerana ayah dan ibunya selalu menyebelahi Angah. Angah memasuki bilik Along kerana mahu meminta maaf. atau kerana dia anak daripada keluarga miskin. Angah. Maaf Kupinta Sinopsis Fauzi yang tinggal di asrama bersiap-siap untuk pulang ke kampung. Apabila dihukum dengan beratnya. Selain itu. dia berjaya diterima bersekolah di sekolah berasrama di bandar. Kata guru itu. Keadaan ini menyebabkannya berasa insaf. Along juga yang dipersalahkan. Perasaan dendam telah menguasai pemikiran Along sehingga terkikisnya perasaan kasih sayang adik-beradik. Dia membenci bapa tirinya. Lantaran tiada orang lain yang mungkin melakukan kesalahan itu. rantai mutiara milik ibu mereka putus. .

Mereka turut membawa sebiji kek. Basirah berasa tidak senang apabila Hanani mengeluh apabila melihat dirinya pergi bekerja pada hari minggu. Jika bapa tirinyaa turun ke laut. Tambahan pula. Fauzi mula merasa kasih sayang bapa tirinya kepadanya. dia akan turut ke laut.Fauzi berasa tidak sabar untuk pulang. maklumat tentang penangkapan si penceroboh itu mulai tersebar dalam internet. Dia sendiri yang merempuh tiang kerana takut kepada bapa tirinya. Lamunan Basirah terhenti apabila beberapa orang remaja berusia lingkungan 12 . Basirah menganggap Hanani tidak memahami dirinya. Alat osiloskop dipasang. dia sering menjadi perhatian. Hanani yang datang untuk meraikan hari jadi Basirah yang ke-14. Basirah mengalami masalah egoisme sebagai seorang kanak-kanak genius. lalu bercerita bahawa benjol di dahinya dulu bukanlah kerana perbuatan bapa tirinya. Dia menyesal atas sikpnya yang lepas. Memang terdapat paparan data yang mencurigakan dan terlalu rumit untuk ditafsirkan. atau peminat "surat elektronik" di luar negara. Apabila dia sampai di kampungnya. Fauzi ingin berbakti. usahanya itu tidak sampai ke mana kerana dia sentiasa sibuk belajar dan bekerja serta memerah otak. Akhirnya.15 tahun hadir di makmalnya. Dia berdepan dengan masalah "busut" dalam sistem komputer di Makmal Perdana. Basiran terkenang akan kakaknya. Dia meminta maaf kepada bapa tirinya. Bagaimanapun. Basirah turut kagum akan cadangan Hanani. Salah seorang daripada remaja itu ialah kakaknya. Semua remaja yang hadir menghulurkan bantuan kepada Basirah. Dia tidak mudah mengaku kalah. Dia berusaha untuk mengesan penceroboh sistem komputer itu Tiba-tiba Basirah teringat lagi akan "busut" yang lain itu. Rancangan yang hendak dilaksanakannya ialah membantu keluarganya ke sawah. Basirah sedar bahawa tidak semua orang pakar dalam semua subjek. Akhirnya ibunya tewas dan kembali ke ramahtullah. Dalam kekusutan fikirannya itu. Panggilan kepada "kawan elektronik" dibuat dan balasan e-mel dari luar negara di seluruh dunia diterima. dia disambut dengan baik oleh keluarganya termasuk bapa tirinya. Namun sepantas itu pula perhatiannya kembali kepada masalah "busut" yang dilonggokkan oleh pengurusnya tadi. Namun demikian. Hanani. Namun. Dia juga akan membantu adik-adiknya jika mereka memerlukan bantuan dalam hal pelajaran. "Busut" yang bermula daripada sebesar sebutir padi. Basiran optimis. Basirah tidak boleh berbuat seperti Hanani kerana gadis genius mesti sentiasa kelihatan serius seperti orang dewasa. Namun. Basirah tiba-tiba terkenang akan hari pertama dia bekerja menjalani latihan praktikalnya semasa berusia 13 tahun. tempat dia sedang menjalani latihan praktikalnya. Ada antara mereka yang mempunyai saudara. Namun pada waktu yang sama. Warkah daripada Ibu Sinopsis . kemudian melanda saluran-saluran darah di payu dara ibunya. dia teringin hendak menjadi seperti Hanani yang banyak mempunyai kawan dan bergembira dengan pelbagai rutin harian. kadangkala Basirah teringin juga mengisi masa terluang dengan mencari maklumat tentang cara-cara untuk menjalinkan persahabatan. Basirah terharu. Gema Sepi Gadis Genius Sinopsis Fikiran Basirah kian kusut. kawan.

dan suasana persekitaran adalah antara sebab gejala sosial ini berlaku. Di kampung. baru Mira faham akan apa yang tersirat selama ini di balik tindakan ibunya menghantar dia dan adik-adiknya tinggal bersama dengan datuk dan neneknya di kampung. faktor gejala sosial yang hebat melanda masyarakat kota. Di kampung. Sakitnya serius. Semua ini akan membuatkan jiwa Mira kuat dan tabah untuk menghadapi apa-apa jua dugaan Allah. Mira akan mengerti makna kesusahan dan bersyukur dengan apa yang ada. anak Pak Imam Dolah. Mira mengatakan bahawa tindakannya itu adalah untuk kebaikan Mira dan adik-adiknya. Mira tidak bersetuju dengan keputusan ibunya itu. Melalui surat itu. Keadaan ini akan menyebabkan Mira dapat merasai belas dan simpati terhadap orang yang susah. menunaikan solat lima waktu. iaitu Mira telah hampir tamat mengaji Al-Quran. Adik-adik Mira tidak berasa sedih kerana mereka belum tahu akan erti perpisahan. semua anak gadis di kampung itu memakai tudung. Abah tidak bersetuju. Abah tidak mahu menyusahkan Afif yang sedang sibuk merawat para pesakit di kliniknya itu. Isi kandungan surat itu telah menjawab segala persoalan dan pertanyaan Mira selama ini. Rakan-rakan sekolahnya tekun belajar dan mengulang kaji pelajaran. Pengaruh rakan-rakan sebaya dalam pergaulan seharian. nenek memperkenalkan Mira dengan Suzana. Drama Hemodialisis Sinopsis Abah sakit perut. dan mencapai keputusan yang cemerlang dalam pelajaran. ibu Mira berbangga kerana Mira telah menunjukkan prestasi yang baik. Mama mendapati Abah sudah pengsan. corak pergaulan negatif seperti ini belum berlaku. Bukan sakit perut biasa. Udara di kampung begitu menyegarkan dan bebas daripada pencemaran udara dan bunyi. Setelah setahun Mira berada di kampung. . Semasa Mama kembali mendapatkan Abah. Setelah selesai membaca surat itu untuk kali keduanya. nenek mengajak Mira menemaninya untuk pergi ke kedai. Ibunya memberitahunya bahawa dia dan adik-adiknya akan tinggal di kampung bersama dengan datuk dan neneknya. Sejak hari itu. Menurut nenek. Apa yang dihasratkan oleh ibu terhadap Mira telah menjadi kenyataan. Mira teringat kembali akan peristiwa pada suatu hari setahun yang lalu. ibu memperjelaskan keadaan sebenar akan sebab Mira dan adik-adiknya dihantar ke kampung untuk tinggal bersama dengan datuk dan neneknya. Mama hendak memanggil Afif untuk memeriksa Abah. di kedai itu nanti Mira akan dapat berkenalan dengan banyak teman sebaya. Inilah yang menghantui dan menakutkan ibunya. Antaranya. Mama menjawab telefon daripada Fatin Atiqah. kerana menurut nenek. Mama berasa cemas lalu menelefon Afif yang sedang bertugas di kliniknya. Di kedai. Nenek menyuruh Mira memakai tudung semasa hendak keluar pergi ke kedai. sopan dalam pergaulan. Mira menuduh ibunya tidak berasa menyayanginya dan adik-adiknya lagi.Mira menerima kiriman surat daripada ibunya. Abah tidak mahu dikata orang bahawa Abah seorang bapa yang mementingkan diri. Mira telah banyak mengenali rakan sebaya dengannya. Isi kandungan surat itu membuatkan dia menangis. Melihat gelagat Mira yang dalam kesedihan itu. Mama menyangka Abah bergurau.

Setelah dirawat di klinik. Suatu perdebatan ringkas berlaku lagi antara anak dengan bapa itu. Dia memanggil-manggil nama "Inflakasta". Dia seorang yang pemurah. Abah menyuruh Afif menunggunya sekejap. nasib Dibisi dan Marhen sekarang sama. Abah sangat gembira mendengar berita kecemerlangan Fatin Atiqah dalam akademiknya. Semasa mereka berpelukan itu. Mereka saling berkenalan. Dia pulang bersama dengan teman lelakinya. Afif memeriksa Abah. Kastabung menuduh mereka bertiga sebagai perisik pihak musuh. Hidupnya sebelum ini mewah. Mereka hampa kerana tidak ada makanan di dalam kotak itu. Doktor Afif tiba di rumah lalu menyambungkan saluran alat hemodialisis itu ke tubuh Abah semula. Abah juga bertegas tidak mahu pergi. Keadaan menjadi kelam-kabut seketika kerana mereka tidak tahu bagaimana hendak menyambungkan saluran darah ke mesin hemodialisis yang terputus itu semula. Bangunan dan alam sekitar musnah. Saufi cuba menenteramkan Fatin Atiqah. Beberapa hari kemudian. iaitu menjadi manusia yang lapar. Afif hendak membawa Abah ke klinik. Berlaku suatu konflik kata-kata antara dua beranak itu. Namun. Marhen pula muncul dalam keadaan yang sangat kotor serta berwajah bengis dengan jambang yang tidak terurus. Kerana kelaparan. pembunuh. Abah mendepangkan tangannya meminta dipeluk oleh Fatin Atiqah. Muncul Kastabung. Muncul pula Siti dengan wajah yang sugul. Inflakasta Sinopsis Peperangan sedang berlaku. Mereka terjumpa sebuah kotak makanan lalu bergelut untuk memiliki kotak itu sehingga kotak itu terputus dua. Abah tetap juga berdegil tidak mahu pergi. Tiba-tiba terdengar suara dari pelaung suara yang mengarahkan mereka agar jangan lari kerana mereka telah dikepung. Marhen pula merupakan petani yang hidup senang. Abah mengatakan bahawa para pesakit di klinik lebih memerlukan khidmat Afif. Namun. Peperangan menjadikan mereka orang yang lapar.Semasa Afif sampai di rumah. Afif terpaksa memanggil Doktor Leong. dan menyebab berlakunya peperangan. Muncul Dibisi dalam keadaan yang sangat lemah dengan pakaiannya yang carik-carik. Akhirnya. Saufi. Akhirnya Abah dipaksa menaiki kerusi roda lalu dibawa ke klinik. Sesudah itu. namun Abah tidak mahu pergi. Kehadiran Siti mengejutkan Dibisi dan dan Marhen daripada tidur. Semasa Afif hendak pergi ke klinik untuk meneruskan tugasnya. Afif bertegas hendak membawa Abah ke klinik. Fatin Atiqah terkejut melihat keadaan Abah. mereka pun tertidur. Abah dan Afif saling berhujah untuk mempertahankan pendirian masing-masing. Abah dibawa pulang ke rumah bersama dengan alat hemodialisis. Marhen hendak . salah seorang doktor yang berkhidmat di kliniknya untuk membantunya menyakinkan Abah. Fatin Atiqah. Mereka menghampiri Siti. Dibisi merupakan orang penting dalam pemerintahan. Abah rebah dan menyebabkan sambungan mesin hemodialisisnya terputus. ketua kumpulan tentera yang berkuasa di situ. anak bongsu Abah pulang ke rumah setelah tamat pengajiannya. Afif pulang ke kliniknya semula. Siti menuduh Dibisi dan Marhen sebagai orang yang zalim. Abah telah pun kembali sedar.

Amin bertemu dengan ayah Tini di jalanan. Berkat kesabaran dan ketekunannya. Namun. Kastabung akur. Kastabung tidak peduli akan berita yang dibawa oleh Jakidan. Kamal. Amin telah berjaya. Dibisi menyerang Kastabung. Amin melawat kilang perusahaan kraf tangan Tini. Tini belum bersedia kerana dia hendak membangunkan perusahaannya lebih dahulu sehingga berjaya. rakannya di kampungnya. malah dia tetap akan meneruskan cita-citanya untuk membina Empayar Kastabung. Amin bergaduh dengan Malek. Dia pergi ke tempat ternakan ayam milik Amin. Siti menyedari kehadiran anak-anaknya. . Di tempat ternakan ayam. Akhirnya ayah Tini akur. Namun. Siti menyampaikan pesanan terakhir kepada anak-anaknya sebelum dia meninggal dunia. Taliba yang memiliki senjata "kuasa bahaya" yang dapat memusnahkan setiap benda. Jakidan. Tini berhasrat hendak mengikuti jejak Amin. Hasrat Tini hendak menjalankan perusahaan sendiri tidak dipersetujui oleh ayahnya. Infla dan Kasta membawa bungkusan makanan untuk ibu mereka. iaitu bekerja sendiri. namun Kastabung tetap tidak mempercayai mereka. Kamal memberikan cadangan kepada ayah Tini untuk mempercepatkan hari perkahwinan mereka. Taliba dan Siti turut masuk campur. dan Taliba. Namun. Kastabung segera memanggil pembantunya. Ayah Tini bersetuju dan memberitahu Tini tentang hasrat Kamal itu. Marhen yang geram membocorkan peluru senjata "kuasa bahaya" menyebabkan semuanya musnah menyembah bumi. Pergaduhan terhenti apabila muncul Jakidan yang membawa berita buruk tentang kerajaan mereka. Amin mahu membawa Malek ke balai polis kerana telah mencuri ayam-ayamnya. Dibisi memberitahu Kastabung bahawa mereka ialah pelarian mangsa peperangan. Masa Tini lebih tertumpu pada kilang dan orang kampung. Setelah memapah Siti dan meletakkan Siti di tepi batu. Kamal berkata bahawa Tini telah membuat kesilapan dengan memilih untuk bekerja sendiri. Marhen menyambar senjata "kuasa bahaya" dan menuduh Kastabung menipu. Tiba-tiba. Dibisi juga maut terkena cahaya laser.menyerang Kastabung. Tini hendak meninjau bagaimana Amin menjalankan perusahannya. Siti rebah kerana ditembak dengan cahaya laser. Marhen bertumbuk dengan Kastabung. Muncul dua orang kanak-kanak. Tini tertarik oleh sikap dan semangat Amin. Hal ini tidak menyenangkan ayah Tini dan juga tunangnya itu. Siti merampas senjata "kuasa bahaya" daripada Taliba dan menyuruh Kastabung mengarahkan orang-orangnya supaya meninggalkan tempat itu. Dibisi dan Marhen berselisih pendapat lalu terjadi pergelutan antara kedua-duanya. Di Sini Bakti Bersemadi Sinopsis Tini seorang gadis yang berkelulusan diploma baru sahaja tamat pengajiannya. tunang Tini agak marah apabila mendapat tahu bahawa Tini mahu bekerja sendiri. Amin menyarankan supaya Tini memperluas perusahaan. Kamal pergi ke rumah Tini tetapi Tini berada di kilang. Dibisi dan Siti menasihati Kastabung tetapi tidak diendahkannya. Tini tetap bertegas dan menyakinkan ayahnya akan kemampuannya. Tini tetap dengan pendiriannya.

Rangkap 2 Di samping itu. Ayah Tini menyiasat orang mensabotaj ternakan ayam Amin dan kilang kraf tangan Tini. para guru sendiri pasti berfikir tentang sumbangan mereka. seorang pasti akan teringat akan jasa guru. Burung-burung Pagi . Sama ada mereka telag menaburkan bakti dengan penuh semangat atau mereka gagal melakukannya kerana halangan tertentu. Rangkap 2 Kanak-kanak Cina yang memakai ceongsam datang dan menyapa kanak-kanak Melayu sambil tersenyum lalu bermain kejar-kejar. Yang inilah gambaran perpaduan rakyat Malaysia. ayah Tini mendapati bahawa orang yang melakukan perbuatan itu ialah Malek manakala orang yang merancangnya ialah Kamal. Tini bersemuka dengan Kamal. Pada suatu malam semasa Amin pergi memeriksa ayam-ayamnya. Kamal menyesali perbuatannya. Kamal telah merancang sesuatu. Jati diri rakyat Malaysia amat bergantung pada persefahaman. Kegigihan Amin patut dicontohi oleh anak muda di kampungnya. Hari Guru Rangkap 1 Pada Hari Guru. Kamal telah membebaskan Malek daripada tahanan polis.Ayah Tini memuji Amin yang telah berjaya dalam perusahaannya. Rangkap 3 Hari Guru merupakan hari penghormatan kepada semua guru. pada Hari Guru. Mesin di kilang kraf tangan Tina juga telah dirosakkan. Tini telah memutuskan pertunangannya dengan Kamal. iaitu golongan yang memikul amanah mendidik anak bangsa. Rangkap 3 Kanak-kanak India yang memakai sari ingin bermain bersama apabila melihat telatah keduadua orang kanak-kanak itu. walaupun ada perbezaan. Rangkap 4 Mereka tidak merasakan ada perbezaan kerana bagi mereka yang penting ialah keseronokan bermain bersama-sama. Bakti guru ialah harapan semua orang. Hasil siasatannya. dia telah dipukul. tetapi telah terlambat. SAJAK Persahabatan Rangkap 1 Kanak-kanak Melayu yang berpakaian baju kurung sedang bermain dengan gembira.

Rangkap 2 Kemudian penyajak menemui ketenangan. Ketenangan Rangkap 1 Penyajak berusaha mencari ketenangan. Rangkap 3 Penyajak melihat pasir yang berwarna putih dan kerang. kota ini tidak sesuai bagi burung. kaya. luas. Rangkap 4 Penyajak juga memerhatikan nelayan yang mencari rezeki di laut untuk keluarga mereka. dan mewah. Rangkap 3 Penyajak mulai sedar bahawa ketenangan bukannya bertitik tolak daripada kehidupan yang senang. Rangkap 4 Ketenangan sebenarnya akan berada dalam jiwa jika seseorang itu beriman. Laut yang luas membayangkan kekayaan. apabila diperhatikan betul-betul. Sajak Laut Rangkap 1 Penyajak menggambarkan keadaan laut yang biru. tetapi pada permulaannya dia gagal. Angin pantai pula mengenai tubuhnya. Rangkap 3 Burung-burung makan apa sahaja yang boleh dimakan. dia terus teringat akan kerjanya.Rangkap 1 Sejak awal pagi. Rangkap 2 Apabila penyajak bangun. burung-burung sudah berada di halaman rumah penyajak dan bunyi burungburung itu menyebabkan penyajak terjaga daripada tidur. Ombak terkena pada kakinya. dan indah. Ketika itu dia kecewa dan bersedih. Rangkap 4 Namun. Pada fikiran penyajak. burung yakin untuk terus hidup dengan caranya. iaitu sentiasa mendekati Allah. Rangkap 2 Penyajak berasa bahagia dan tenang apabila memerhatikan laut. Rangkap 5 .

Sumber: Kupasan dan Kajian 2011-Antologi Gema Sepi Gadis Genius dan Novel Lestari Bukit Menghijau Oleh Sharif Shaary. Warkah Kepada Generasi Rangkap 1 Penyajak mengatakan bahawa generasi kini ialah golongan yang bertuah kerana hidup dalam negara yang bermaruah pada alaf baru. Rangkap 7 Penyajak merasakan bahawa laut dan dirinya amat akrab bagaikan bersaudara. Rangkap 6 Penyajak melihat matahari yang hanya kelihatan separuh tetapi masih memberikan sinarnya.Burung-burung terbang dan bernyanyi gembira seiring dengan bunyi ombak. Rangkap 3 Penyajak berpesan agar rakyat generasi kini tidak melupakan sejarah. Rahman Shaari dan M. iaitu nenek moyang yang telah banyak berjuang membebaskan negara daripada cengkaman penjajah. Rangkap 2 Keadaan ini merupakan hasil perjuangan generasi yang terdahulu. Rosli Saludin .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->