Komsas Tingkatan 2 Novel Lestari Bukit Menghijau.

Sinopsis Novel ini berkisar tentang kehadiran Pak Tua yang tinggal di sebuah pondok di Bukit Bintangor di Kampung Alor Rambai. Gaya hidupnya yang lebih suka menyendiri dan tidak bergaul dengan penduduk kampung menyebabkan dia disisihkan. Orang kampung menganggap Pak Tua nyanyuk dan gila kerana sanggup tinggal di tengah hutan di atas Bukit Bintangor. Ada juga penduduk kampung yang melemparkan fitnah terhadapnya setelah melihat beberapa orang lelaki asing bertemu dengannya. Tambahan pula, lelaki-lelaki itu berpakaian kemas dan menaiki kereta mewah. Perhubungan Zahiran dengan Pak Tua telah menyebabkan orang kampung mulai membuka mata terhadap kehadiran Pak Tua . Malah, tanggapan negatif orang kampung terhadap Pak Tua juga berubah. Minat Zahiran terhadap keindahan alam semula jadi mula bercambah. Zahiran semakin berminat untuk mengetahui ilmu tentang tumbuh-tumbuhan setelah mendapat dorongan daripada Pak Tua. Penduduk kampung turut kagum akan ilmu dan pengetahuan yang dimilikinya serta usahausaha yang telah berjaya dilaksanakannya. Mereka tertanya-tanya akan diri sebenar Pak Tua yang banyak mempunyai kebolehan itu. Kehadiran Cikgu Idham sebagai Pengetua baru di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai turut membantu perubahan dan kemajuan kepada penduduk Kampung Alor Rambai. Cikgu Idham banyak bekerjasama dengan Pak Tua untuk membantu penduduk kampung. Perkara yang menjadi punca Pak Tua mengambilkeputusan untuk mengasingkan diri di tengah hutan di Bukit Bintangor adalah kerana dia berasa sangat sedih atas kematian isterinya. Isteri Pak Tua yang bernama Kamariah meninggal dunia sebagai akibat dijangkiti virus HIV. Terdahulu, dua anak perempuannya meninggal dunia dalam satu kemalangan jalan raya di kota Chicago, Amerika. Pak Tua amat kecewa kerana penawar daripada ekstrak pokok bintangor yang berjaya diperolehi melalui kajian yang dijalankan bersama dengan kumpulan penyelidiknya itu tidak sempat dinikmati oleh isterinya. Oleh sebab itu, dia telah menanam pokok bintangor dengan banyaknya di atas bukit itu supaya pokok tersebut yang merupakan sumber penawar kepada penyakit AIDS tidak akan pupus. Sudah lebih tiga tahun Pak Tua meninggal dunia. Suatu hari, penduduk kampung Alor Rambai gempar apabila mengetahui bahawa Pak Tua sebenarnya ialah pesara pakar penyelidik sintesis organik. Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Isman Yunus. Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. Zahiran pula akan melanjutkan pelajarannya di Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. Zahiran bercita-cita menjadi seorang ahli sains seperti Pak Tua.

dia juga menyayangi Zahiran yang sudah dianggapnya seperti anaknya sendiri. Lebai Deraman dll. c) Penjagaan kebersihan dapat menjamin kesihatan yang baik. i) Pak Tua sebenarnya orang yang berilmu. Pak Tua a) Pak Tua berusia dalam lingkungan 60-an. Tanpa oksigen semua benda hidup akan mati. g) Kepercayaan kepada perkara tahayul dalam kalangan masyarakat. Pak Tua memarahi Zahiran yang mahu menebang pokok bunga cempaka dan Lebai Jusoh yang mahu menebang pokok kacang kelor. c) Pak Tua pernah tinggal di luar negara. b) Watak sampingan terdiri daripada Cikgu Idham. l) Pak Tua tidak lokek ilmu. h) Pak Tua menyayang. Hamzah. Dia sering bercerita tentang keistimewaan dan kebaikan tumbuh- .Tema Melestarikan tumbuh-tumbuhan adalah melestarikan kelangsungan kehidupan. d) Amalan kitar semula merupakan suatu tindakan bijak untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar. Tumbuhan juga merupakan satusatunya faktor yang dapat mengembalikan oksigen ke dalam udara. j) Pak Tua menyayangi tumbuh-tumbuhan dan mencintai alam semula jadi. b) Pak Tua bukanlah anak jati Kampung Alor Rambai. Seleman. dia menolong keluarga Hamzah. iaitu di Chicago. Pak Hamid. Kadir. f) Prasangka buruk dan fitnah tidak membawa kepada kebaikan. e) Pak Tua tinggal seorang diri di pondoknya di Bukit Bintangor. b) Kepentingan ilmu pengetahuan dalam kehidupan. Watak dan Perwatakan a) Watak utama dalam novel ini ialah Pak Tua dan Zahiran. Pak Long Hamid. e) Semangat bekerjasama dalam kalangan masyarakat penting untuk menjayakan sesuatu raancangan. Pak Tua sangat mengambil berat tentang penjagaan tumbuh-tumbuhan kerana manusia memerlukan tumbuh-tumbuhan sebagai sumber makanan dan ubat. i) Keperihatinan anggota masyarakat penting untuk mewujudkan masyarakat yang sejahtera. Setopa. Tiada tumbuhan tiadalah oksigen. g) Pak Tua peramah dan mudah mesra apabila dirapati. Dia sangat menyayangi isteri dan kedua-dua orang anaknya yang sudah meninggal dunia. Persoalan a) Sikap masyarakat yang tidak tahu akan kepentingan tumbuh-tumbuhan dalam kehidupan. Oleh sebab itu. Kasa. Hal ini demikian kerana pokok-pokok yang hendak ditebang itu mengandungi khasiat perubatan. Lebai Jusoh. f) Pak Tua baik hati dan suka menolong orang. Malah. Contohnya. terutama tentang sumbangan tumbuh-tumbuhan terhadap kesihatan manusia. d) Pak Tua membeli bukit seluas empat hektar dan menamakan bukit itu Bukit Bintangor. Dia mahir dalam ilmu botani. Amerika. k) Pak Tua berfikir jauh. h) Kehidupan yang saling memerlukan.

Latar Latar Tempat a) Kampung Alor Rambai-di kampung inilah kebanyakan peristiwa berlaku. Dia mencadangkan agar Hamzah dan ayahnya berubat di hospital. Di sini juga Zahiran dan rakan-rakannya sering memikat burung. q) Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. Dia tidak marah apabila disindir oleh Pak Tua bahawa dia kurang berpengetahuan. h) Dia mempunyai keyakinan diri bersandarkan fikirannya sendiri. Hal ini menyebabkan orang kampung bersangka buruk terhadapnya. Di rumah inilah juga Zahiran mengenal Pak Tua dengan lebih rapat. f) Zahiran tidak suka mengata-gata orang. k) Zahiran melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah cemerlang dalam peperiksaan SPM. i) Zahiran amat rapat dengan Pak Tua yang dianggapnya seperti bapanya sendiri. Di sini juga Seleman membaca akhbar Berita Minggu yang memaparkan berita tentang Pak Tua atau nama sebenarnya. Profesor Osman Yunus yang telah mewakafkan tanahnya di bukit Bintangor sebagai tempat untuk penyelidikan dan pendidikan. Kumpulan Tiga dikehendaki mencari burung. c) Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai-Pengetua baru yang bernama Cikgu Idham bertugas di sekolah ini. Zahiran dan rakan-rakannya juga belajar di sekolah ini. g) Zahiran berfikiran terbuka. d) Bukit Bintangor-di dalam hutan di bukit inilah Pak Tua tinggal dengan mendirikan sebuah pondok. . b) Pondok Pak Tua di Bukit Bintangor-di rumah ini Pak Tua tinggal seorang diri. n) Pak Tua tidak mempercayai tahayul. c) Zahiran mengetui Kumpulan Tiga dalam projek yang diarahkan oleh Pengetua sekolah. o) Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Osman Yunus. m) Pak Tua tidak begitu rapat dan kurang bergaul dengan orang kampung. b) Zahiran merupakan pelajar tingkatan tiga di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai dan akan menduduki peperiksaan PMR. Dia tidak bimbang untuk berbaik-baik dengan Pak Tua walaupun orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua jahat atau gila. p) Pak Tua ialah pesara pakar penyelidik sistesis organik. Dia tidak bersetuju apabila orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua gila dan jahat. e) Zahiran mula mengambil berat akan kepentingan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua.tumbuhan kepada Zahiran. Zahiran a) Zahiran berusia 15 tahun. l) Zahiran bercita-cita menjadi ahli sains. d) Zahiran cinta akan tumbuh-tumbuhan. e) Kedai runcit Pak Long Hamad-di kedai inlah orang-orang kampung bertemu dan berbualbual.

Hamzah dan keluarganya sangat miskin. Sebagai akibatnya. Pak Tua dan Zahiran melawat Hamzah yang menghidap demam kuning. b) Pada waktu pagi. Latar Masyarakat. Pak Hamid juga tidak mampu untuk mengubati penyakit untut yang dihidapinya. Zahiran juga mula berminat dengan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua. f) Masyarakat yang sering berburuk sangka terhadap orang yang kurang dikenali. kawasan itu menjadi tempat pembiakan nyamuk. dan Khuzairi menangkap ikan yang akan dimasukkan ke dalam kolam ikan untuk projek lestari mesra alam sekolah mereka. c) Masyarakat yang terdiri daripada warga sekolah. e) Masyarakat kampung yang kurang menitikberatkan kebersihan tempat tinggal. Penduduk Kampung Alor Rambai mempercayai tahayul dan kata-kata dukun. Keadaan rumah mereka amat daif dan uzur. Kawasan di sekeliling rumah Hamzah kotor hingga banyak menyebabkan nyamuk membiak di sini. a) Masyarakat kampung yang agak mundur. Di sini juga tempat Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton pada waktu petang.f) Rumah Zahiran-di hadapan rumah ini ada pokok bunga cempaka putih. Malah bapa Hamzah iaitu Pak Hamid tidak mampu untuk mendapatkan rawatan. Mereka kemudiannya memfitnah Pak Tua sebagai penjenayah. i) Pangkalan di Sungai Jeneri-di sini Hamzah. h) Masjid Kampung Alor Rambai-di sini Pak Tua berbincang dengan Cikgu Idham dan Lebai Jusoh tentang usaha-usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid.Zahiran dan rakan-rakannya bertandang ke rumah Pak Tua. Latar Masa a) Pada zaman moden. Pak Tua akhirnya membuka rahsia yang menjadi punca dia tinggal seorang diri di Bukit Bintangor. Di sini juga tempat Zahiran mahu menebang pokok tersebut. iaitu Lebai Jusoh kurang mengambil berat akan kebersihan kampung. d) Pada waktu malam-Zahiran bermalam di rumah Pak Tua. g) Rumah Hamzah-di rumah ini. Pak Tua amat mencintai kehijauan alam semula jadi. Mereka juga suka bercakap tentang sesuatu perkara yang tidak diketahui kebenarannya. . Seleman dan Kasa mudah berprasangka buruk terhadap Pak Tua apabila melihat lapan orang yang berpakaian kemas bertemu dengan Pak Tua. b) Masyarakat yang mempercayai tahayul. Pak Tua memarahi Zahiran kerana Zahiran mahu menebang pokok tersebut. Cikgu Idham yang merupakan Pengetua baru Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai aktif dan sentiasa berfikir untuk melakukan sesuatu demi kemajuan pelajar-pelajarnya. d) Masyarakat yang cinta akan kehijauan alam semula jadi. c) Pada waktu petang-Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton di halaman rumah Zahiran. Marzuki. Kawasan di sekitar rumah Pak Hamid amat kotor dan penuh dengan sampah sarap. Penduduk Kampung Alor Rambai termasuk ketua kampungnya.

Nilai a) Baik hati. m) Kesabaran. Cikgu Idham ialah Pengetua yang sangat rajin mengadakan projek untuk kemajuan pelajar-pelajar. Pak Tua merupakan pakar botani yang telah berjaya menemukan penawar penyakit AIDS melalui kajian yang dijalankannya bersama-sama dengan pasukan penyelidikannya terhadap ekstrak pokok bintangor. Pak Tua yakin bahawa perubatan moden dapat menyebuhkan penyakit demam kuning Hamzah. f) Hemah tinggi. contohnya. ayah Hamzah juga akhirnya yakin akan kata-kata Pak Tua nahawa perubatan di hospital lebih menjamin kesembuhan. b) Bersimpati. Zahiran ingin melanjutkan pelajarannya dalam bidang sains. Pak Tua berusaha untuk membuktikan bahawa rakyat Malaysia juga dapat mencapai kemajuan dalam bidang ilmu. contohnya. Pak Tua tetap bersabar walaupun penduduk Kampung Alor Rambai membuat fitnah terhadapnya. contohnya. . orang kampung. terutamanya keluarga Pak Hamid bersyukur kerana Hamzah sembuh daripada penyakit demam kuning yang dapat membawa maut. Pak Tua juga melakukan pelbagai usaha bagi mendapatkan rawatan untuk mengubati penyakit untut Pak Hamid. h) Masyarakat yang rajin menimba ilmu pengetahuan. Pak Hamid. tidak seperti yang diperkatakan oleh orang kampungnya. contohnya. Pak Tua amat baik hati terhadap sesiapa sahaja. Ternyata bahawa keyakinan itu memang betul. contohnya. l) Kesyukuran. h) Keyakinan. e) Kerjasama. penduduk Kampung Alor Rambai bekerjasama dan bergotongroyong untuk membersihkan kawasan kampung yang kotor. Zahiran berani mendekati Pak Tua kerana dia yakin bahawa Pak Tua orang yang baik. Zahiran bersimpati terhadap Pak Tua yang difitnah oleh beberapa orang penduduk kampung. contohnya. d) Kerajinan.g) Masyarakat yang mengambil berat akan kesehteraan orang lain. contohnya. i) Ketekunan. Zahiran juga rajin belajar hingga berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. Pak Tua dengan kerjasama Cikgu Idham dan Lebai Jusoh melakukan pelbagai usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid. Hal ini telah menaikkan nama bangsa dan negara di mata dunia. Pak Tua berjiwa besar dan berhemah tinggi apabila dia memaafkan orang-orang yang telah menyebabkan pokok bintangor miliknya terbakar. Pak Tua sangat tekun mempelajari ilmu tentang tumbuh-tumbuhan hingga akhirnya dia berjaya menjadi pakar dalam bidang berkenaan. contohnya. Pak Tua bertegas untuk membawa Hamzah yang mengidap demam kuning ke hospital kerana dikhuatiri dapat membawa maut. Pak Tua prihatin akan masalah demam kuning yang dihidapi oleh Hamzah dan juga penyakit untut yang dihidapi oleh Pak Hamid. contohnya. c) Prihatin. contohnya. contohnya. contohnya. g) Keberanian. Pak Tua sanggup mengeluarkan perbelanjaan agar Hamzah yang menghidap demam kuning dibawa ke hospital. k) Patriotik.

Setelahsekian lama berada di kayangan. Padahal Pak Tua ialah orang yang bijak dan kaya dengan ilmu pengetahuan serta berbudi tinggi. Contohnya. e) Kita hendaklah belajar dan membuat kajian bersungguh-sungguh jika ingin menjadi pakar dalam sesuatu bidang. Tuan Puteri Bidadari Segerba meminta Tuan Piteri Kuntum Ratna Suri sudi menerima bayi yang telah dikandungnya selama . Contohnya. f) Kita hendaklah tekun dalam menjalankan kegiatan. Akhirnya. Namun. dengan pantas Tuan Puteri Bidadari Segerba terus menuju ke sana. Pak Tua bersikap baik dengan orang-orang yang tidak menyenanginya. Tuan Puteri Bidadari Segerba ingin turun ke bumi untuk berjumpa dengan suaminya. Setelah mengetahui hal yang sebenar. Semasa hendak turun ke bumi. c) Kita hendaklah meminta maaf jika berbuat salah. h) Kita hendaklah belajar daripada kesilapan. akhirnya mereka mengaku salah kepada Pak Tua. Raja Muda telah pun mempunyai seorang isteri yang bernama Tuan Puteri Bidadari Segerba yang tinggal di kayangan. Namun begitu. Contohnya. penduduk kampung hormat kepadanya. penduduk Kampung Alor Rambai menganggap Pak Tua gila.Pengajaran a) Kita janganlah menuduh atau mengesyaki seseorang itu tanpa membuat tinjuan atau penyelidikan yang sewajarnya. Contohnya. penduduk kampung sedar bahawa Pak Tua ialah orang baik dan bukanlah orang gila ataupun penjahat. penduduk kampung bergotong-royong membersihkan kawasan yang kotor dengan semangat setia kawan yang tinggi. Seleman dan Kasa meminta maaf kepada Pak Tua kerana telah memfitnahnya dan juga menyebabkan pokok bintangor Pak Tua terbakar. Maka. Tuan Puteri Bidadari Segerba pun meminta maaf dan berkenal-kenalan. b) Kita janganlah melakukan perbuatan khianat kepada sesiapa sahaja. Raja Muda. Contohnya. Contohnya. Tuan Puteri Bidadari Segerba berjumpa dengan bonda Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Sebagai tanda permuafakatan. Pak Tua belajar bersungguh-sungguh hingga dia menjadi pakar tentang tumbuh-tumbuhan. pelajar-pelajar Cikgu Idham tekun menjalankan tugasan yang diberikan kepada mereka bagi menjayakan projek sekolah mereka. Tiba di sana. Contohnya. Prosa Tradisional Raja Muda Sinopsis Cerita mengisahkan Raja Muda ditabalkan menjadi raja di Tanjung Bunga Kembang Sekaki dengan gelaran Sultan Muda Gempita Sakti apabila baginda berkahwin dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Tuan Puteri Bidadari Segerba telah diberitahu oleh kakandanya tentang persandingan Raja Muda dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Pak Tua memaafkan kesilapan mereka. Contohnya. d) Kita hendaklah bersikap tolak ansur dengan pihak yang kurang menyenangi kita. malah ada yang mengatakan bahawa Pak Tua orang jahat. g) Kita hendaklah membina semangat setia kawan yang tinggi. Seleman dan Kasa mengkhianati Pak Tua dengan melemparkan fitnah terhadapnya. Mereka belajar daripada kesilapan dan akhirnya mereka berbaik-baik dengan Pak Tua.

Baginda berkahwin dengan Puteri Kesumba. Lima orang lelaki dan lima orang perempuan. Baginda juga dinasihati supaya tidak membenarkan anakandanya itu bermain dengan binatang kerana akan membawa bencana. Diceritakan bahawa sebuah negeri bernama negeri Semanta Puri. Hikayat Opu Daeng Menambun Sinopsis Cerita mengisahkan jurai keturunan Raja-raja Kalimantan. Jurai Raja-raja Kalimantan ini berkembang apabila dikahwinkan dengan anak-anak raja dari negeri lain. Raja Bikrama Buspa mempunyai kerajaan yang besar dan menerima ufti daripada raja-raja di bawah taklukannya. . Hikayat Inderaputra Sinopsis Bab 1: Ramalan Nujum Cerita bermula dengan asal usul Inderaputra. Jurai-jurai ini berterusan sehinggalah kepada Opu Daeng Menambun. Beberapa lama kemudiannya. Baginda sangat suka hati lalu memanggil ahli nujum Ahli nujum menyatakan bahawa anakandanya itu memangku kerajaan yang sangat besar selama tujuh tahun bersama-sama dengan baginda. rajanya bernama Raja Bikrama Buspa bersama dengan permaisurinya Tuan Puteri Jamjam Ratna Dewi. Opu Daeng Chelak menaiki takhta menggantikan Opu Daeng Merewah yang meninggal dunia di Riau. Tuan Puteri Bidadari Segerba sungguh sukacita apabila melihat bayi yang dilahirkan oleh Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri lalu memeluk dan mencium bayi itu. Opu Daeng Menambun merupakan Raja Bugis.enam purnama itu. Apabila tiba hari kelahiran Raja Muda telah memanggil Tuan Puteri Bidadari Segerba turun ke bumi. Mereka kemudiannya dikahwinkan dengan anak raja negeri tersebut. Kelahiran anakanda baginda itu disambut dengan meriah oleh Raja Muda. Bermula dengan Sang Raja Majapahit yang beranakkan Brawijaya. Raden Sulaiman digelar Sultan Muhammad Saifuddin di negeri Sambas. Ada juga yang menjadi raja di negeri persinggahan itu. Lalu dengan takdirnya. isteri Maharaja Bikrama hamil dan melahirkan seorang bayi lelaki yang sangat elok paras rupanya. anak kepada Sultan Muhammad Zainuddin. Brawijaya menjadi raja di Benua Lama dan mempunyai anak yang bernama Raja Baporang. Keturunan Raja-raja Kalimantan ini merantau ke negeri-negeri lain. Opu Daeng Manambun dan Puteri Kesumba dikurniakan sepuluh orang anak. Raden Bima ditittahkan ke Sukadana dan dikahwinkan dengan Puteri Indera Kesuma yang bersaudara dengan Sultan Muhammad Zainuddin. kandungan itu telah pun berpindah kepada Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri setelah menyantap sepah sirih lebihan Tuan Puteri Bidadari Segerba itu. Selepas itu Tuan Puteri Bidadari Segerba pun pulang ke kayangan.

Inderaputera membesar menjadi orang yang bijaksana dan rupanya semakin tampan. dan berseloka. Bujang Selamat menghadap dan memberitahu baginda bahawa ada sebuah lancang kuning yang cantik sedang berlabuh berdekatan dengan Dendang Panjang. Bujang Selamat bertanya kepada orang di atas lancang kuning itu. Raja Anggun Cik Tunggal amat murka apabila diberitahu tentang khabar itu. Baginda melihat anakandanya hilang lalu menangis dan istana menjadi gempar. iaitu pandai emas dan pandai kayu. Inderaputra dijatuhkan di suatu negeri. Bab 2: Peristiwa Merak Emas Raja Bikrama Buspa bersemayam di hadapan segala raja dan rakyat jelatanya. Tua Puteri Gondan Gandariah belayar bersama-sama dengan Si Kembang Cina dengan menaiki lancang kuning yang bernama Seludang Mayang. Merak emas itu menyambar Inderaputera lalu diterbangkan. Inderaputera duduk di ribaan baginda. Pandai kayu membuat seekor ikan yang cantik. Baginda meletakkan merak emas tersebut ke dalam talam lalu merak itu mengigil dan berpantun. Dengan menyamar sebagai lelaki. iaitu Raja Anggun Cik Tunggal. Raja Anggun Cik Tunggal menitahkan Bujang Selamat supaya memeriksa lancang kuning itu. iaitu di kebun kepunyaan nenek kebayan. Perdana Menteri hanya akan menjaga Inderaputera pada sebelah siang manakala pada waktu malam Inderaputera dijaga oleh nenek kebayan. Setelah besar panjang. Lalu dijawab oleh Si Kembang Cina bahawa mereka ingin membandingkan kecantikan Seludang Mayang dengan Dendang Panjang. Nenek kebayan membawa Inderaputera bersama ketika menghantar bunga ke rumah Perdana Menteri. Baginda meletakkan ikan tersebut ke dalam air lalu ikan tersebut tertawa. Perdana Menteri suka akan Inderaputera dan meminta izin mahu memeliharanya. Namun demikian. Pandai emas pula mempersembahkan merak emas. Inderaputera turun daripada ribaan ayahandanya untuk melihat merak emas tersebut. Kapal Raja Anggun Cik Tunggal sedang berlabuh. Anakandanya itu turut dibawa mengelilingi negeri. anakandanya itu belajar mengaji dengan seorang mualim Bersapian sehingga pandai.Baginda kemudiannya mengadakan majlis keramaian selama empat puluh hari dan empat puluh malam. berpantun. Hikayat Anggun Cik Tunggal Sipnosis Cerita mengisahkan Tuan Puteri Gondan Gandariah yang belayar di laut untuk bertemu dengan tunangnya. Raja Anggun Cik Tunggal memerintahkan orang-orangnya menyediakan peralatan perang. Setelah beberapa lama. Bujang Selamat diarahkan memasang meriam Gerak Gempa dan pelurunya jatuh tidak jauh dari lancang . Nenek kebayan yang baru pulang dari berjualan bunga datang ke kebunnya. Ketika itu datang dua orang utusan untuk menghantar ufti. Nenek kebayan bersetuju. Dia menemui Inderaputra yang duduk di bawah pohon delimanya lalu dibawanya pulang dan dimandikan.

kuning itu. hati Tuan Puteri kembali lembut dan baginda memberikan dua belas duit kepada Raja Anggun Cik Tunggal dengan cara kesaktian. Baginda segera memujuk Tuan Puteri Gondan Gandariah supaya tidak meragui kasih sayangnya. Aku pula selalu memotong rambut Manis pendek dan hal ini tidak disenangi oleh Manis. Manis pernah menangis lantaran diejek hanya kerana dia anak penggunting rambut. Ketika itu. "Aku" terasa bahawa semakin hari Manis semakin selesa berambut pendek. Manis juga rajin membantu menyediakan kelengkapan untuk menggunting rambut. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka dan mengisi istinggarnya dengan peluru sakti. Pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut menjadikan "aku" penggunting rambut Manis. Tuan Puteri segera menyalin pakaiannya lalu terserlah kecantikannya. Sinopsis Cerita berkisar pada watak "aku" yang melamun panjang teringat akan anaknya Manisah (Manis) yang kini sudahpun dewasa. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka lalu membalas bedilan Tuan Puteri. "Aku" masih ingat semasa Manis baru memasuki tadika. Rambut Manis dipotong pendek seperti rambut anak lelaki. Raja Anggun Cik Tunggal pula memberikan sebiji kapas untuk dibuat persalinan. Manis mula menyukai rambutnya yang pendek setelah menang dalam acara membawa bakul kacang di atas kepala semasa sukan di tadikanya. Berlaku tembak-menembak antara kedua-duanya. Tuan Puteri Gondan Gandariah menceritakan segala yang berlaku dari awal hingga akhir kepada ayahanda dan bondanya. Semuanya kerana dia masih kecil dan tidak mmahami erti kehidupan. Namun. Baginda berasa malu dan lari ke peraduannya lalu menyelubungkan dirinya. Setelah itu. Baginda berpantun dalam nada yang merajuk. Tuan Puteri membalas bedilan itu lalu terkena hujung tengkolok baginda dan jatuh ke laut. Bedilan itu terkena cincin permata Tuan Puteri lalu tercampak ke laut. Bujang Selamat memberitahu Raja Anggun Cik Tunggal bahawa Tuan Puteri merajuk. dan nuri yang bijak. Tuan Puteri Gondan Gandariah pula mengarahkan Si Kembang Cina supaya memasang meriam Sapu Rantau dan pelurunya juga jatuh tidak jauh dari Dendang Panjang. pisau yang berhulu mayang. Seludang Mayang kembali ke negeri Tiku Benua. "aku" sentiasa mencuba menyakinkan Manis bahawa kerja sampingan sebagai penggunting rambut itu sumber rezeki tambahan mereka. "Aku" teringat akan gelagat Manis semasa kecil dahulu. Apabila melihat baginda berkelakuan begitu. musang yang pandai bergendang. "Aku" merasakan bahawa Manis telah memahami pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut. Manis berbangga terhadap pekerjaan "aku". Malah. Seludang Mayang dan Dendang Panjang belayar mengikut haluan masing-masing. Dia turut membantu menyapu rambut yang bertaburan di tanah. beruk yang pandai berkecapi. Tuan Puteri menyuruh Raja Anggun Cik Tunggal supaya membelikannya kerancang yang berukir kerawang. "Aku" teringat akan perwatakan Manis yang nakal semasa kecil. CERPEN Anak Penggunting Rambut. Tuan Puteri Gondan Gandariah bertitah kepada Bujang Selamat bahawa baginda tidak membawa niat jahat. Apabila mendengar pujukan itu. Apabila berada di .

Ibu memberitahu "aku" bahawa mereka tidak akan pulang ke kampung lagi kerana rumah dan tanah yang ada di kampung sudah diserahkan kepada Pak Cik Kinto. "aku" berjalan-jalan sendirian kerana Pak Cik Kinto ke kota atas suatu urusan. Manis akhirnya menghembuskan nafas terakhir di ribaan "aku". Tambahan pula. Pada mulanya "aku" berasa malu untuk bermain bersama-sama mereka. "Aku" menyatakan bahawa dia tidak akan meneruskan pekerjaannya itu lagi kerana pasti dia akan terkenangkan Manis apabila menggunting rambut. Dalam kalangan budak-budak itu. "Aku" bertanya kepada ibu bila mereka akan pulang ke kampung lagi. pasti Manis akan meminta "aku" memotong rambutnya mengikut potongan yang terkini. Pada suatu hari. Namun. Pada mulanya "aku" memang berasa sunyi apabila berada di kampung. Ruparupanya budak itu ialah adik tiri Su. Capa Rengat Sinopsis Watak "aku" bercerita tentang dirinya yang buat pertama kali menjejakkan kaki ke kampung.sekolah menengah. Ketika mereka sedang bermain-main. Manis turut mengekalkan rambut pendeknya. Sebelum ini ibunya sering menakut-nakutkan dengan mengatakan bahawa kampung itu sebagai suatu tempat yang sunyi dan dikaitkan dengan penderitaan. "Aku" dihadiahkan sejambak bunga capa rengat oleh Su. tiba-tiba "aku" teringat akan Su. "Aku" menjadi terlalu sedih dan apabila "aku" melihat capa rengat. "aku" diserang rasa pilu. "aku" paling gembira bermain-main dengan Su. "aku" merasakan suatu cabaran yang menarik pula. "Aku" diberitahu bahawa Manis menghidap leukemia dan kini terlantar di hospital. Lamunan panjang "aku" hari tiu tiba-tiba terhenti apabila mendapat panggilan daripada kawan Manis. Seorang budak perempuan bernama Su mengajak "aku" turut bermain-main. "Aku" berasa sedih untuk meninggalkan kampung. seorang budak lelaki datang memanggil Su pulang. "Sudah lapan bulan "aku" tidak menggunting rambut Manis. Pelbagai jenis permainan yang dapat disertai. budak-budak yang bermain-main itu bersikap mesra terhadapnya. Namun. Pak Cik Kinto rajin melayan semua pertanyaan dan mengajak berjalan-jalan. "Aku" amat merindui Manis. "Aku" lepas bebas bermain. Dendam Sinopsis . "aku" berasa sedih kerana sejak melanjutkan pelajaran di Kuala Lumpur. Su berpesan kepada "aku" agar bunga itu dimasukkan ke dalam botol berisi air dan direnjis-renjis dengan air. Setiap kali pulang bercuti dari asrama. Dia merasakan perbezaan yang ketara antara sikap mereka dengan sikap kawan-kawannya di kota. lama-kelamaan apabila "aku" melihat keindahan di sekitar kampung. Ketika dalam perjalanan pulang ke kota. Supaya bunga itu tahan lama. Ibu "aku" memendekkan masa berada di kampung. Manis jarang-jarang balik. Namun. "Aku" berjumpa dengan kumpulan budak-budak sedang bermain-main.

kita mestilah menghargai kebaikkan budi seseorang. Selain itu. Pernah berlaku suatu peristiwa yang menyebabkan dahinya benjol. Dia perlu melaksanakan rancangannya itu. Syahir tidak pernah dikunjungi oleh bapa kandung sendiri. maka Along memberontak. Along mesti menjaga Angah. Alasan dia berada di asrama adalah kerana dia berada dalam keadaan tertekan semasa berada di rumah. Angah menangis. Bapa tirinya mengawalnya secara terlalu keras. atau kerana dia anak daripada keluarga miskin. Fauzi berada di asrama bukanlah kerana dia cemerlang dalam pelajaran. rantai mutiara milik ibu mereka putus. Pada suatu hari. Along tidak mengambil kira bahawa Angah jauh lebih muda daripadanya. Dia berdendam terhadap adiknya itu. Apabila kertas kerja milik ayah mereka dikoyakkan oleh Angah.Along tidak menyukai adiknya. Apabila dihukum dengan beratnya. dia mendapat kawan sebilik. tetapi Along menolaknya. Hal ini demikian kerana mereka mempercayai tilikan bidan sewaktu Angah dilahirkan yang mengatakan bahawa Angah ialah anak bertuah. Fauzi juga terkesan dengan nasihat yang diberikan oleh guru Pendidikan Islamnya. Dia menemui Angah. Lantaran tiada orang lain yang mungkin melakukan kesalahan itu. Along berasa kesal kerana ayah dan ibunya selalu menyebelahi Angah. Fauzi merasakan bahawa bapa tirinya tidak sayang kepadanya. Along berasa kasihan dan simpati terhadap Angah. Along juga marah kepada Angah kerana dia selalu dimarahi ibu dan ayahnya atas kesalahan yang dilakukan oleh Angah. Keadaan ini menyebabkannya berasa insaf. Angah memasuki bilik Along kerana mahu meminta maaf. dia berjaya diterima bersekolah di sekolah berasrama di bandar. Pada suatu hari. Menurut ayahnya. Semasa di asrama. maka ayah mereka menghukum Angah. Dia membenci bapa tirinya. Tambahan pula. Dia membayangkan suatu rancangan yang akan dilakukannya ketika berada di kampung nanti. Angah. Angah yang dituduh. Apabila ditanya. . Along tidak mengaku bahawa dia yang melakukannya. Syahir mengatakan kepadanya bahawa dia beruntung. Angah menyatakan rasa kasihnya kepada Along. Selain Syahir. tetapi dia mahu mengenakan Angah kerana rasa dendamnya itu. Fauzi bercerita kepada ibu dan neneknya bahawa bapa tirinya yang bertindak kasar sehingga dia cedera sedimikian. Maaf Kupinta Sinopsis Fauzi yang tinggal di asrama bersiap-siap untuk pulang ke kampung. Kata guru itu. Angah dipukul dengan kuatnya. mucul perasaan simpati yang kemudiannya mengakrabkan hubungan kedua-dua orang adik-beradik itu. Along juga yang dipersalahkan. Sebenarnya Along yang melakukan perbuatan itu. ibu dan bapa tirinya selalu mengunjunginya. Barang-barang miliknya selalu dirosakkan oleh Angah. Hasil bantuan Cikgu Zainudin. Oleh sebab itu. Perasaan dendam telah menguasai pemikiran Along sehingga terkikisnya perasaan kasih sayang adik-beradik. Fauzi menganggap bapa tirinya bertindak tidak adil terhadapnya. Oleh sebab Along sering dipersalahkan.

Gema Sepi Gadis Genius Sinopsis Fikiran Basirah kian kusut. Basirah turut kagum akan cadangan Hanani. dia disambut dengan baik oleh keluarganya termasuk bapa tirinya. dia teringin hendak menjadi seperti Hanani yang banyak mempunyai kawan dan bergembira dengan pelbagai rutin harian. Basirah berasa tidak senang apabila Hanani mengeluh apabila melihat dirinya pergi bekerja pada hari minggu. Memang terdapat paparan data yang mencurigakan dan terlalu rumit untuk ditafsirkan. Basiran optimis. Dia meminta maaf kepada bapa tirinya. Bagaimanapun. Apabila dia sampai di kampungnya. Fauzi ingin berbakti. Namun. Namun pada waktu yang sama.15 tahun hadir di makmalnya. Dia juga akan membantu adik-adiknya jika mereka memerlukan bantuan dalam hal pelajaran. Warkah daripada Ibu Sinopsis . Basirah menganggap Hanani tidak memahami dirinya. Semua remaja yang hadir menghulurkan bantuan kepada Basirah. atau peminat "surat elektronik" di luar negara. Akhirnya ibunya tewas dan kembali ke ramahtullah. Hanani yang datang untuk meraikan hari jadi Basirah yang ke-14. usahanya itu tidak sampai ke mana kerana dia sentiasa sibuk belajar dan bekerja serta memerah otak. Fauzi mula merasa kasih sayang bapa tirinya kepadanya. Dia berusaha untuk mengesan penceroboh sistem komputer itu Tiba-tiba Basirah teringat lagi akan "busut" yang lain itu. kadangkala Basirah teringin juga mengisi masa terluang dengan mencari maklumat tentang cara-cara untuk menjalinkan persahabatan. Ada antara mereka yang mempunyai saudara. Basirah tidak boleh berbuat seperti Hanani kerana gadis genius mesti sentiasa kelihatan serius seperti orang dewasa. Basirah sedar bahawa tidak semua orang pakar dalam semua subjek. dia sering menjadi perhatian. Basirah tiba-tiba terkenang akan hari pertama dia bekerja menjalani latihan praktikalnya semasa berusia 13 tahun. Dia tidak mudah mengaku kalah. Jika bapa tirinyaa turun ke laut. Dia sendiri yang merempuh tiang kerana takut kepada bapa tirinya. Basiran terkenang akan kakaknya. Basirah mengalami masalah egoisme sebagai seorang kanak-kanak genius. lalu bercerita bahawa benjol di dahinya dulu bukanlah kerana perbuatan bapa tirinya. Dalam kekusutan fikirannya itu. kemudian melanda saluran-saluran darah di payu dara ibunya. Salah seorang daripada remaja itu ialah kakaknya. Tambahan pula. Namun. Dia berdepan dengan masalah "busut" dalam sistem komputer di Makmal Perdana. Dia menyesal atas sikpnya yang lepas. Namun demikian. Basirah terharu. Panggilan kepada "kawan elektronik" dibuat dan balasan e-mel dari luar negara di seluruh dunia diterima. tempat dia sedang menjalani latihan praktikalnya. maklumat tentang penangkapan si penceroboh itu mulai tersebar dalam internet. Namun sepantas itu pula perhatiannya kembali kepada masalah "busut" yang dilonggokkan oleh pengurusnya tadi. kawan. Mereka turut membawa sebiji kek. Hanani. "Busut" yang bermula daripada sebesar sebutir padi. dia akan turut ke laut. Lamunan Basirah terhenti apabila beberapa orang remaja berusia lingkungan 12 . Rancangan yang hendak dilaksanakannya ialah membantu keluarganya ke sawah.Fauzi berasa tidak sabar untuk pulang. Alat osiloskop dipasang. Akhirnya.

menunaikan solat lima waktu. faktor gejala sosial yang hebat melanda masyarakat kota. Mama mendapati Abah sudah pengsan. Rakan-rakan sekolahnya tekun belajar dan mengulang kaji pelajaran. di kedai itu nanti Mira akan dapat berkenalan dengan banyak teman sebaya. ibu memperjelaskan keadaan sebenar akan sebab Mira dan adik-adiknya dihantar ke kampung untuk tinggal bersama dengan datuk dan neneknya. dan mencapai keputusan yang cemerlang dalam pelajaran. . Sakitnya serius. Mira akan mengerti makna kesusahan dan bersyukur dengan apa yang ada. nenek memperkenalkan Mira dengan Suzana. Isi kandungan surat itu membuatkan dia menangis. anak Pak Imam Dolah. nenek mengajak Mira menemaninya untuk pergi ke kedai. Abah tidak bersetuju. Keadaan ini akan menyebabkan Mira dapat merasai belas dan simpati terhadap orang yang susah. Abah tidak mahu menyusahkan Afif yang sedang sibuk merawat para pesakit di kliniknya itu. Nenek menyuruh Mira memakai tudung semasa hendak keluar pergi ke kedai. semua anak gadis di kampung itu memakai tudung. Mira menuduh ibunya tidak berasa menyayanginya dan adik-adiknya lagi. Apa yang dihasratkan oleh ibu terhadap Mira telah menjadi kenyataan. Semasa Mama kembali mendapatkan Abah. Mira mengatakan bahawa tindakannya itu adalah untuk kebaikan Mira dan adik-adiknya. Bukan sakit perut biasa. Setelah selesai membaca surat itu untuk kali keduanya. Inilah yang menghantui dan menakutkan ibunya. Udara di kampung begitu menyegarkan dan bebas daripada pencemaran udara dan bunyi. Di kampung. Sejak hari itu.Mira menerima kiriman surat daripada ibunya. Mama berasa cemas lalu menelefon Afif yang sedang bertugas di kliniknya. Antaranya. Mira teringat kembali akan peristiwa pada suatu hari setahun yang lalu. Mama menyangka Abah bergurau. ibu Mira berbangga kerana Mira telah menunjukkan prestasi yang baik. corak pergaulan negatif seperti ini belum berlaku. Drama Hemodialisis Sinopsis Abah sakit perut. Mama hendak memanggil Afif untuk memeriksa Abah. kerana menurut nenek. Mama menjawab telefon daripada Fatin Atiqah. iaitu Mira telah hampir tamat mengaji Al-Quran. dan suasana persekitaran adalah antara sebab gejala sosial ini berlaku. Semua ini akan membuatkan jiwa Mira kuat dan tabah untuk menghadapi apa-apa jua dugaan Allah. Mira telah banyak mengenali rakan sebaya dengannya. Mira tidak bersetuju dengan keputusan ibunya itu. Isi kandungan surat itu telah menjawab segala persoalan dan pertanyaan Mira selama ini. Di kampung. Adik-adik Mira tidak berasa sedih kerana mereka belum tahu akan erti perpisahan. Setelah setahun Mira berada di kampung. Melihat gelagat Mira yang dalam kesedihan itu. Di kedai. Pengaruh rakan-rakan sebaya dalam pergaulan seharian. sopan dalam pergaulan. Ibunya memberitahunya bahawa dia dan adik-adiknya akan tinggal di kampung bersama dengan datuk dan neneknya. Melalui surat itu. baru Mira faham akan apa yang tersirat selama ini di balik tindakan ibunya menghantar dia dan adik-adiknya tinggal bersama dengan datuk dan neneknya di kampung. Menurut nenek. Abah tidak mahu dikata orang bahawa Abah seorang bapa yang mementingkan diri.

Mereka saling berkenalan. Fatin Atiqah. Saufi cuba menenteramkan Fatin Atiqah. Hidupnya sebelum ini mewah. Akhirnya. Afif memeriksa Abah. Akhirnya Abah dipaksa menaiki kerusi roda lalu dibawa ke klinik. Siti menuduh Dibisi dan Marhen sebagai orang yang zalim. Namun. Suatu perdebatan ringkas berlaku lagi antara anak dengan bapa itu. Mereka menghampiri Siti. salah seorang doktor yang berkhidmat di kliniknya untuk membantunya menyakinkan Abah. Marhen hendak . Muncul Dibisi dalam keadaan yang sangat lemah dengan pakaiannya yang carik-carik. Dia pulang bersama dengan teman lelakinya. Inflakasta Sinopsis Peperangan sedang berlaku. Muncul Kastabung. Abah tetap juga berdegil tidak mahu pergi. Abah menyuruh Afif menunggunya sekejap. Marhen pula merupakan petani yang hidup senang. Semasa Afif hendak pergi ke klinik untuk meneruskan tugasnya. Berlaku suatu konflik kata-kata antara dua beranak itu. Kastabung menuduh mereka bertiga sebagai perisik pihak musuh. Muncul pula Siti dengan wajah yang sugul. Saufi. Keadaan menjadi kelam-kabut seketika kerana mereka tidak tahu bagaimana hendak menyambungkan saluran darah ke mesin hemodialisis yang terputus itu semula. Dibisi merupakan orang penting dalam pemerintahan. Abah mengatakan bahawa para pesakit di klinik lebih memerlukan khidmat Afif. Bangunan dan alam sekitar musnah. Kerana kelaparan. Marhen pula muncul dalam keadaan yang sangat kotor serta berwajah bengis dengan jambang yang tidak terurus. Semasa mereka berpelukan itu. Afif bertegas hendak membawa Abah ke klinik. Abah juga bertegas tidak mahu pergi. Dia memanggil-manggil nama "Inflakasta". Abah dan Afif saling berhujah untuk mempertahankan pendirian masing-masing. Abah mendepangkan tangannya meminta dipeluk oleh Fatin Atiqah. Mereka hampa kerana tidak ada makanan di dalam kotak itu. Beberapa hari kemudian. Kehadiran Siti mengejutkan Dibisi dan dan Marhen daripada tidur. Doktor Afif tiba di rumah lalu menyambungkan saluran alat hemodialisis itu ke tubuh Abah semula. Afif pulang ke kliniknya semula. Abah sangat gembira mendengar berita kecemerlangan Fatin Atiqah dalam akademiknya. Sesudah itu. namun Abah tidak mahu pergi. pembunuh. Tiba-tiba terdengar suara dari pelaung suara yang mengarahkan mereka agar jangan lari kerana mereka telah dikepung. Peperangan menjadikan mereka orang yang lapar. nasib Dibisi dan Marhen sekarang sama. mereka pun tertidur. Afif terpaksa memanggil Doktor Leong. ketua kumpulan tentera yang berkuasa di situ. Fatin Atiqah terkejut melihat keadaan Abah. Setelah dirawat di klinik.Semasa Afif sampai di rumah. iaitu menjadi manusia yang lapar. Mereka terjumpa sebuah kotak makanan lalu bergelut untuk memiliki kotak itu sehingga kotak itu terputus dua. dan menyebab berlakunya peperangan. anak bongsu Abah pulang ke rumah setelah tamat pengajiannya. Abah telah pun kembali sedar. Dia seorang yang pemurah. Abah rebah dan menyebabkan sambungan mesin hemodialisisnya terputus. Namun. Afif hendak membawa Abah ke klinik. Abah dibawa pulang ke rumah bersama dengan alat hemodialisis.

Kamal memberikan cadangan kepada ayah Tini untuk mempercepatkan hari perkahwinan mereka. Ayah Tini bersetuju dan memberitahu Tini tentang hasrat Kamal itu. Amin melawat kilang perusahaan kraf tangan Tini.menyerang Kastabung. Taliba dan Siti turut masuk campur. Hal ini tidak menyenangkan ayah Tini dan juga tunangnya itu. Tini berhasrat hendak mengikuti jejak Amin. Tini tertarik oleh sikap dan semangat Amin. Tini belum bersedia kerana dia hendak membangunkan perusahaannya lebih dahulu sehingga berjaya. Dibisi memberitahu Kastabung bahawa mereka ialah pelarian mangsa peperangan. Amin bergaduh dengan Malek. Dia pergi ke tempat ternakan ayam milik Amin. . Namun. Siti rebah kerana ditembak dengan cahaya laser. Amin mahu membawa Malek ke balai polis kerana telah mencuri ayam-ayamnya. Marhen yang geram membocorkan peluru senjata "kuasa bahaya" menyebabkan semuanya musnah menyembah bumi. Kamal pergi ke rumah Tini tetapi Tini berada di kilang. malah dia tetap akan meneruskan cita-citanya untuk membina Empayar Kastabung. Kamal. Muncul dua orang kanak-kanak. Dibisi juga maut terkena cahaya laser. namun Kastabung tetap tidak mempercayai mereka. Infla dan Kasta membawa bungkusan makanan untuk ibu mereka. Tini hendak meninjau bagaimana Amin menjalankan perusahannya. Siti menyampaikan pesanan terakhir kepada anak-anaknya sebelum dia meninggal dunia. Marhen menyambar senjata "kuasa bahaya" dan menuduh Kastabung menipu. Kastabung tidak peduli akan berita yang dibawa oleh Jakidan. Kastabung segera memanggil pembantunya. Tini tetap bertegas dan menyakinkan ayahnya akan kemampuannya. iaitu bekerja sendiri. Taliba yang memiliki senjata "kuasa bahaya" yang dapat memusnahkan setiap benda. Jakidan. Dibisi dan Marhen berselisih pendapat lalu terjadi pergelutan antara kedua-duanya. rakannya di kampungnya. Namun. Kamal berkata bahawa Tini telah membuat kesilapan dengan memilih untuk bekerja sendiri. Di Sini Bakti Bersemadi Sinopsis Tini seorang gadis yang berkelulusan diploma baru sahaja tamat pengajiannya. Berkat kesabaran dan ketekunannya. Siti menyedari kehadiran anak-anaknya. Dibisi dan Siti menasihati Kastabung tetapi tidak diendahkannya. Amin menyarankan supaya Tini memperluas perusahaan. dan Taliba. Setelah memapah Siti dan meletakkan Siti di tepi batu. tunang Tini agak marah apabila mendapat tahu bahawa Tini mahu bekerja sendiri. Amin telah berjaya. Tiba-tiba. Dibisi menyerang Kastabung. Amin bertemu dengan ayah Tini di jalanan. Tini tetap dengan pendiriannya. Kastabung akur. Akhirnya ayah Tini akur. Di tempat ternakan ayam. Marhen bertumbuk dengan Kastabung. Hasrat Tini hendak menjalankan perusahaan sendiri tidak dipersetujui oleh ayahnya. Masa Tini lebih tertumpu pada kilang dan orang kampung. Siti merampas senjata "kuasa bahaya" daripada Taliba dan menyuruh Kastabung mengarahkan orang-orangnya supaya meninggalkan tempat itu. Namun. Pergaduhan terhenti apabila muncul Jakidan yang membawa berita buruk tentang kerajaan mereka.

Rangkap 2 Kanak-kanak Cina yang memakai ceongsam datang dan menyapa kanak-kanak Melayu sambil tersenyum lalu bermain kejar-kejar. Pada suatu malam semasa Amin pergi memeriksa ayam-ayamnya. Rangkap 3 Kanak-kanak India yang memakai sari ingin bermain bersama apabila melihat telatah keduadua orang kanak-kanak itu. Kamal telah merancang sesuatu. walaupun ada perbezaan. Burung-burung Pagi . Bakti guru ialah harapan semua orang. Kegigihan Amin patut dicontohi oleh anak muda di kampungnya. Rangkap 2 Di samping itu. Sama ada mereka telag menaburkan bakti dengan penuh semangat atau mereka gagal melakukannya kerana halangan tertentu. Hasil siasatannya. Rangkap 4 Mereka tidak merasakan ada perbezaan kerana bagi mereka yang penting ialah keseronokan bermain bersama-sama. SAJAK Persahabatan Rangkap 1 Kanak-kanak Melayu yang berpakaian baju kurung sedang bermain dengan gembira. ayah Tini mendapati bahawa orang yang melakukan perbuatan itu ialah Malek manakala orang yang merancangnya ialah Kamal. Kamal menyesali perbuatannya. Hari Guru Rangkap 1 Pada Hari Guru.Ayah Tini memuji Amin yang telah berjaya dalam perusahaannya. tetapi telah terlambat. Jati diri rakyat Malaysia amat bergantung pada persefahaman. Tini bersemuka dengan Kamal. Tini telah memutuskan pertunangannya dengan Kamal. seorang pasti akan teringat akan jasa guru. pada Hari Guru. para guru sendiri pasti berfikir tentang sumbangan mereka. Mesin di kilang kraf tangan Tina juga telah dirosakkan. Ayah Tini menyiasat orang mensabotaj ternakan ayam Amin dan kilang kraf tangan Tini. iaitu golongan yang memikul amanah mendidik anak bangsa. dia telah dipukul. Rangkap 3 Hari Guru merupakan hari penghormatan kepada semua guru. Kamal telah membebaskan Malek daripada tahanan polis. Yang inilah gambaran perpaduan rakyat Malaysia.

Rangkap 3 Penyajak mulai sedar bahawa ketenangan bukannya bertitik tolak daripada kehidupan yang senang. Pada fikiran penyajak. Rangkap 2 Penyajak berasa bahagia dan tenang apabila memerhatikan laut. Ketenangan Rangkap 1 Penyajak berusaha mencari ketenangan. burung-burung sudah berada di halaman rumah penyajak dan bunyi burungburung itu menyebabkan penyajak terjaga daripada tidur. luas. Rangkap 5 . Rangkap 4 Penyajak juga memerhatikan nelayan yang mencari rezeki di laut untuk keluarga mereka. dia terus teringat akan kerjanya. Angin pantai pula mengenai tubuhnya. iaitu sentiasa mendekati Allah. Rangkap 4 Ketenangan sebenarnya akan berada dalam jiwa jika seseorang itu beriman. dan mewah. Rangkap 2 Kemudian penyajak menemui ketenangan. Rangkap 3 Burung-burung makan apa sahaja yang boleh dimakan. kota ini tidak sesuai bagi burung.Rangkap 1 Sejak awal pagi. Rangkap 3 Penyajak melihat pasir yang berwarna putih dan kerang. Sajak Laut Rangkap 1 Penyajak menggambarkan keadaan laut yang biru. Rangkap 2 Apabila penyajak bangun. Ombak terkena pada kakinya. Rangkap 4 Namun. apabila diperhatikan betul-betul. burung yakin untuk terus hidup dengan caranya. tetapi pada permulaannya dia gagal. Laut yang luas membayangkan kekayaan. kaya. dan indah. Ketika itu dia kecewa dan bersedih.

Rahman Shaari dan M. Sumber: Kupasan dan Kajian 2011-Antologi Gema Sepi Gadis Genius dan Novel Lestari Bukit Menghijau Oleh Sharif Shaary.Burung-burung terbang dan bernyanyi gembira seiring dengan bunyi ombak. Rangkap 2 Keadaan ini merupakan hasil perjuangan generasi yang terdahulu. Rosli Saludin . Rangkap 7 Penyajak merasakan bahawa laut dan dirinya amat akrab bagaikan bersaudara. Warkah Kepada Generasi Rangkap 1 Penyajak mengatakan bahawa generasi kini ialah golongan yang bertuah kerana hidup dalam negara yang bermaruah pada alaf baru. Rangkap 3 Penyajak berpesan agar rakyat generasi kini tidak melupakan sejarah. Rangkap 6 Penyajak melihat matahari yang hanya kelihatan separuh tetapi masih memberikan sinarnya. iaitu nenek moyang yang telah banyak berjuang membebaskan negara daripada cengkaman penjajah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful