Komsas Tingkatan 2 Novel Lestari Bukit Menghijau.

Sinopsis Novel ini berkisar tentang kehadiran Pak Tua yang tinggal di sebuah pondok di Bukit Bintangor di Kampung Alor Rambai. Gaya hidupnya yang lebih suka menyendiri dan tidak bergaul dengan penduduk kampung menyebabkan dia disisihkan. Orang kampung menganggap Pak Tua nyanyuk dan gila kerana sanggup tinggal di tengah hutan di atas Bukit Bintangor. Ada juga penduduk kampung yang melemparkan fitnah terhadapnya setelah melihat beberapa orang lelaki asing bertemu dengannya. Tambahan pula, lelaki-lelaki itu berpakaian kemas dan menaiki kereta mewah. Perhubungan Zahiran dengan Pak Tua telah menyebabkan orang kampung mulai membuka mata terhadap kehadiran Pak Tua . Malah, tanggapan negatif orang kampung terhadap Pak Tua juga berubah. Minat Zahiran terhadap keindahan alam semula jadi mula bercambah. Zahiran semakin berminat untuk mengetahui ilmu tentang tumbuh-tumbuhan setelah mendapat dorongan daripada Pak Tua. Penduduk kampung turut kagum akan ilmu dan pengetahuan yang dimilikinya serta usahausaha yang telah berjaya dilaksanakannya. Mereka tertanya-tanya akan diri sebenar Pak Tua yang banyak mempunyai kebolehan itu. Kehadiran Cikgu Idham sebagai Pengetua baru di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai turut membantu perubahan dan kemajuan kepada penduduk Kampung Alor Rambai. Cikgu Idham banyak bekerjasama dengan Pak Tua untuk membantu penduduk kampung. Perkara yang menjadi punca Pak Tua mengambilkeputusan untuk mengasingkan diri di tengah hutan di Bukit Bintangor adalah kerana dia berasa sangat sedih atas kematian isterinya. Isteri Pak Tua yang bernama Kamariah meninggal dunia sebagai akibat dijangkiti virus HIV. Terdahulu, dua anak perempuannya meninggal dunia dalam satu kemalangan jalan raya di kota Chicago, Amerika. Pak Tua amat kecewa kerana penawar daripada ekstrak pokok bintangor yang berjaya diperolehi melalui kajian yang dijalankan bersama dengan kumpulan penyelidiknya itu tidak sempat dinikmati oleh isterinya. Oleh sebab itu, dia telah menanam pokok bintangor dengan banyaknya di atas bukit itu supaya pokok tersebut yang merupakan sumber penawar kepada penyakit AIDS tidak akan pupus. Sudah lebih tiga tahun Pak Tua meninggal dunia. Suatu hari, penduduk kampung Alor Rambai gempar apabila mengetahui bahawa Pak Tua sebenarnya ialah pesara pakar penyelidik sintesis organik. Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Isman Yunus. Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. Zahiran pula akan melanjutkan pelajarannya di Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. Zahiran bercita-cita menjadi seorang ahli sains seperti Pak Tua.

Hal ini demikian kerana pokok-pokok yang hendak ditebang itu mengandungi khasiat perubatan. g) Kepercayaan kepada perkara tahayul dalam kalangan masyarakat. Pak Tua memarahi Zahiran yang mahu menebang pokok bunga cempaka dan Lebai Jusoh yang mahu menebang pokok kacang kelor. Pak Long Hamid. Tanpa oksigen semua benda hidup akan mati. Tiada tumbuhan tiadalah oksigen. Pak Tua a) Pak Tua berusia dalam lingkungan 60-an. b) Kepentingan ilmu pengetahuan dalam kehidupan. Seleman. Pak Tua sangat mengambil berat tentang penjagaan tumbuh-tumbuhan kerana manusia memerlukan tumbuh-tumbuhan sebagai sumber makanan dan ubat. e) Semangat bekerjasama dalam kalangan masyarakat penting untuk menjayakan sesuatu raancangan. d) Pak Tua membeli bukit seluas empat hektar dan menamakan bukit itu Bukit Bintangor. Lebai Deraman dll. Dia sangat menyayangi isteri dan kedua-dua orang anaknya yang sudah meninggal dunia. d) Amalan kitar semula merupakan suatu tindakan bijak untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar. b) Pak Tua bukanlah anak jati Kampung Alor Rambai. c) Penjagaan kebersihan dapat menjamin kesihatan yang baik. Hamzah. f) Pak Tua baik hati dan suka menolong orang. c) Pak Tua pernah tinggal di luar negara. j) Pak Tua menyayangi tumbuh-tumbuhan dan mencintai alam semula jadi. e) Pak Tua tinggal seorang diri di pondoknya di Bukit Bintangor. Dia mahir dalam ilmu botani. dia menolong keluarga Hamzah. Amerika. h) Pak Tua menyayang. h) Kehidupan yang saling memerlukan. Setopa. Kasa. Malah. l) Pak Tua tidak lokek ilmu. iaitu di Chicago. i) Keperihatinan anggota masyarakat penting untuk mewujudkan masyarakat yang sejahtera. dia juga menyayangi Zahiran yang sudah dianggapnya seperti anaknya sendiri. Oleh sebab itu. f) Prasangka buruk dan fitnah tidak membawa kepada kebaikan. Watak dan Perwatakan a) Watak utama dalam novel ini ialah Pak Tua dan Zahiran. Contohnya. i) Pak Tua sebenarnya orang yang berilmu. Persoalan a) Sikap masyarakat yang tidak tahu akan kepentingan tumbuh-tumbuhan dalam kehidupan. Pak Hamid. k) Pak Tua berfikir jauh. Tumbuhan juga merupakan satusatunya faktor yang dapat mengembalikan oksigen ke dalam udara. terutama tentang sumbangan tumbuh-tumbuhan terhadap kesihatan manusia. g) Pak Tua peramah dan mudah mesra apabila dirapati. Kadir. Dia sering bercerita tentang keistimewaan dan kebaikan tumbuh- . b) Watak sampingan terdiri daripada Cikgu Idham. Lebai Jusoh.Tema Melestarikan tumbuh-tumbuhan adalah melestarikan kelangsungan kehidupan.

Zahiran a) Zahiran berusia 15 tahun. Latar Latar Tempat a) Kampung Alor Rambai-di kampung inilah kebanyakan peristiwa berlaku. Kumpulan Tiga dikehendaki mencari burung. d) Zahiran cinta akan tumbuh-tumbuhan. e) Zahiran mula mengambil berat akan kepentingan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua. Dia tidak bersetuju apabila orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua gila dan jahat. g) Zahiran berfikiran terbuka. . Di sini juga Seleman membaca akhbar Berita Minggu yang memaparkan berita tentang Pak Tua atau nama sebenarnya. d) Bukit Bintangor-di dalam hutan di bukit inilah Pak Tua tinggal dengan mendirikan sebuah pondok. Dia tidak bimbang untuk berbaik-baik dengan Pak Tua walaupun orang kampung mengatakan bahawa Pak Tua jahat atau gila. Di sini juga Zahiran dan rakan-rakannya sering memikat burung. b) Pondok Pak Tua di Bukit Bintangor-di rumah ini Pak Tua tinggal seorang diri. k) Zahiran melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi Melaka di Londang setelah cemerlang dalam peperiksaan SPM. h) Dia mempunyai keyakinan diri bersandarkan fikirannya sendiri. n) Pak Tua tidak mempercayai tahayul. o) Nama sebenar Pak Tua ialah Profesor Osman Yunus. e) Kedai runcit Pak Long Hamad-di kedai inlah orang-orang kampung bertemu dan berbualbual. Dia tidak marah apabila disindir oleh Pak Tua bahawa dia kurang berpengetahuan.tumbuhan kepada Zahiran. b) Zahiran merupakan pelajar tingkatan tiga di Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai dan akan menduduki peperiksaan PMR. i) Zahiran amat rapat dengan Pak Tua yang dianggapnya seperti bapanya sendiri. Di rumah inilah juga Zahiran mengenal Pak Tua dengan lebih rapat. Zahiran dan rakan-rakannya juga belajar di sekolah ini. q) Pak Tua telah mewakafkan tanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan. f) Zahiran tidak suka mengata-gata orang. m) Pak Tua tidak begitu rapat dan kurang bergaul dengan orang kampung. c) Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai-Pengetua baru yang bernama Cikgu Idham bertugas di sekolah ini. Dia mencadangkan agar Hamzah dan ayahnya berubat di hospital. p) Pak Tua ialah pesara pakar penyelidik sistesis organik. Hal ini menyebabkan orang kampung bersangka buruk terhadapnya. Profesor Osman Yunus yang telah mewakafkan tanahnya di bukit Bintangor sebagai tempat untuk penyelidikan dan pendidikan. c) Zahiran mengetui Kumpulan Tiga dalam projek yang diarahkan oleh Pengetua sekolah. l) Zahiran bercita-cita menjadi ahli sains.

Malah bapa Hamzah iaitu Pak Hamid tidak mampu untuk mendapatkan rawatan. c) Pada waktu petang-Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton di halaman rumah Zahiran. Pak Tua amat mencintai kehijauan alam semula jadi. Hamzah dan keluarganya sangat miskin. Kawasan di sekeliling rumah Hamzah kotor hingga banyak menyebabkan nyamuk membiak di sini. Marzuki. kawasan itu menjadi tempat pembiakan nyamuk. d) Masyarakat yang cinta akan kehijauan alam semula jadi. f) Masyarakat yang sering berburuk sangka terhadap orang yang kurang dikenali. Latar Masyarakat. h) Masjid Kampung Alor Rambai-di sini Pak Tua berbincang dengan Cikgu Idham dan Lebai Jusoh tentang usaha-usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid. d) Pada waktu malam-Zahiran bermalam di rumah Pak Tua. iaitu Lebai Jusoh kurang mengambil berat akan kebersihan kampung. e) Masyarakat kampung yang kurang menitikberatkan kebersihan tempat tinggal. g) Rumah Hamzah-di rumah ini. Pak Tua akhirnya membuka rahsia yang menjadi punca dia tinggal seorang diri di Bukit Bintangor. Kawasan di sekitar rumah Pak Hamid amat kotor dan penuh dengan sampah sarap. Mereka juga suka bercakap tentang sesuatu perkara yang tidak diketahui kebenarannya. Latar Masa a) Pada zaman moden. Di sini juga tempat Zahiran mahu menebang pokok tersebut.f) Rumah Zahiran-di hadapan rumah ini ada pokok bunga cempaka putih. .Zahiran dan rakan-rakannya bertandang ke rumah Pak Tua. b) Pada waktu pagi. Zahiran juga mula berminat dengan tumbuh-tumbuhan setelah berkenalan dengan Pak Tua. Pak Tua memarahi Zahiran kerana Zahiran mahu menebang pokok tersebut. dan Khuzairi menangkap ikan yang akan dimasukkan ke dalam kolam ikan untuk projek lestari mesra alam sekolah mereka. i) Pangkalan di Sungai Jeneri-di sini Hamzah. Seleman dan Kasa mudah berprasangka buruk terhadap Pak Tua apabila melihat lapan orang yang berpakaian kemas bertemu dengan Pak Tua. b) Masyarakat yang mempercayai tahayul. Pak Tua dan Zahiran melawat Hamzah yang menghidap demam kuning. Mereka kemudiannya memfitnah Pak Tua sebagai penjenayah. Cikgu Idham yang merupakan Pengetua baru Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Rambai aktif dan sentiasa berfikir untuk melakukan sesuatu demi kemajuan pelajar-pelajarnya. Pak Hamid juga tidak mampu untuk mengubati penyakit untut yang dihidapinya. Penduduk Kampung Alor Rambai mempercayai tahayul dan kata-kata dukun. Keadaan rumah mereka amat daif dan uzur. Penduduk Kampung Alor Rambai termasuk ketua kampungnya. Sebagai akibatnya. a) Masyarakat kampung yang agak mundur. c) Masyarakat yang terdiri daripada warga sekolah. Di sini juga tempat Zahiran dan rakan-rakannya bermain badminton pada waktu petang.

g) Keberanian. contohnya. h) Keyakinan. Zahiran juga rajin belajar hingga berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM. contohnya. Nilai a) Baik hati. Zahiran berani mendekati Pak Tua kerana dia yakin bahawa Pak Tua orang yang baik. contohnya. Zahiran ingin melanjutkan pelajarannya dalam bidang sains. ayah Hamzah juga akhirnya yakin akan kata-kata Pak Tua nahawa perubatan di hospital lebih menjamin kesembuhan. Pak Tua tetap bersabar walaupun penduduk Kampung Alor Rambai membuat fitnah terhadapnya. contohnya. k) Patriotik. l) Kesyukuran. contohnya. contohnya. Pak Tua merupakan pakar botani yang telah berjaya menemukan penawar penyakit AIDS melalui kajian yang dijalankannya bersama-sama dengan pasukan penyelidikannya terhadap ekstrak pokok bintangor. Cikgu Idham ialah Pengetua yang sangat rajin mengadakan projek untuk kemajuan pelajar-pelajar. contohnya. c) Prihatin. Zahiran bersimpati terhadap Pak Tua yang difitnah oleh beberapa orang penduduk kampung. Pak Tua sangat tekun mempelajari ilmu tentang tumbuh-tumbuhan hingga akhirnya dia berjaya menjadi pakar dalam bidang berkenaan.g) Masyarakat yang mengambil berat akan kesehteraan orang lain. Pak Tua amat baik hati terhadap sesiapa sahaja. i) Ketekunan. Pak Tua bertegas untuk membawa Hamzah yang mengidap demam kuning ke hospital kerana dikhuatiri dapat membawa maut. Pak Tua juga melakukan pelbagai usaha bagi mendapatkan rawatan untuk mengubati penyakit untut Pak Hamid. tidak seperti yang diperkatakan oleh orang kampungnya. Pak Hamid. Hal ini telah menaikkan nama bangsa dan negara di mata dunia. d) Kerajinan. contohnya. Pak Tua yakin bahawa perubatan moden dapat menyebuhkan penyakit demam kuning Hamzah. penduduk Kampung Alor Rambai bekerjasama dan bergotongroyong untuk membersihkan kawasan kampung yang kotor. Pak Tua sanggup mengeluarkan perbelanjaan agar Hamzah yang menghidap demam kuning dibawa ke hospital. orang kampung. Pak Tua berusaha untuk membuktikan bahawa rakyat Malaysia juga dapat mencapai kemajuan dalam bidang ilmu. b) Bersimpati. Pak Tua dengan kerjasama Cikgu Idham dan Lebai Jusoh melakukan pelbagai usaha untuk merawat penyakit untut Pak Hamid. m) Kesabaran. . f) Hemah tinggi. Ternyata bahawa keyakinan itu memang betul. terutamanya keluarga Pak Hamid bersyukur kerana Hamzah sembuh daripada penyakit demam kuning yang dapat membawa maut. contohnya. Pak Tua berjiwa besar dan berhemah tinggi apabila dia memaafkan orang-orang yang telah menyebabkan pokok bintangor miliknya terbakar. contohnya. contohnya. h) Masyarakat yang rajin menimba ilmu pengetahuan. contohnya. e) Kerjasama. Pak Tua prihatin akan masalah demam kuning yang dihidapi oleh Hamzah dan juga penyakit untut yang dihidapi oleh Pak Hamid.

Mereka belajar daripada kesilapan dan akhirnya mereka berbaik-baik dengan Pak Tua. Contohnya. Setelah mengetahui hal yang sebenar. Contohnya. f) Kita hendaklah tekun dalam menjalankan kegiatan. Contohnya. Prosa Tradisional Raja Muda Sinopsis Cerita mengisahkan Raja Muda ditabalkan menjadi raja di Tanjung Bunga Kembang Sekaki dengan gelaran Sultan Muda Gempita Sakti apabila baginda berkahwin dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. Setelahsekian lama berada di kayangan. Tuan Puteri Bidadari Segerba telah diberitahu oleh kakandanya tentang persandingan Raja Muda dengan Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. penduduk kampung sedar bahawa Pak Tua ialah orang baik dan bukanlah orang gila ataupun penjahat. c) Kita hendaklah meminta maaf jika berbuat salah. penduduk Kampung Alor Rambai menganggap Pak Tua gila. Contohnya. Semasa hendak turun ke bumi. g) Kita hendaklah membina semangat setia kawan yang tinggi. pelajar-pelajar Cikgu Idham tekun menjalankan tugasan yang diberikan kepada mereka bagi menjayakan projek sekolah mereka. Contohnya. Raja Muda telah pun mempunyai seorang isteri yang bernama Tuan Puteri Bidadari Segerba yang tinggal di kayangan. Pak Tua belajar bersungguh-sungguh hingga dia menjadi pakar tentang tumbuh-tumbuhan. Contohnya. malah ada yang mengatakan bahawa Pak Tua orang jahat. Maka. Namun. Contohnya. penduduk kampung hormat kepadanya. Tuan Puteri Bidadari Segerba meminta Tuan Piteri Kuntum Ratna Suri sudi menerima bayi yang telah dikandungnya selama . Akhirnya.Pengajaran a) Kita janganlah menuduh atau mengesyaki seseorang itu tanpa membuat tinjuan atau penyelidikan yang sewajarnya. e) Kita hendaklah belajar dan membuat kajian bersungguh-sungguh jika ingin menjadi pakar dalam sesuatu bidang. Padahal Pak Tua ialah orang yang bijak dan kaya dengan ilmu pengetahuan serta berbudi tinggi. d) Kita hendaklah bersikap tolak ansur dengan pihak yang kurang menyenangi kita. Seleman dan Kasa meminta maaf kepada Pak Tua kerana telah memfitnahnya dan juga menyebabkan pokok bintangor Pak Tua terbakar. Pak Tua memaafkan kesilapan mereka. dengan pantas Tuan Puteri Bidadari Segerba terus menuju ke sana. Tuan Puteri Bidadari Segerba berjumpa dengan bonda Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri. b) Kita janganlah melakukan perbuatan khianat kepada sesiapa sahaja. Raja Muda. Seleman dan Kasa mengkhianati Pak Tua dengan melemparkan fitnah terhadapnya. Tuan Puteri Bidadari Segerba pun meminta maaf dan berkenal-kenalan. Sebagai tanda permuafakatan. Tiba di sana. h) Kita hendaklah belajar daripada kesilapan. Tuan Puteri Bidadari Segerba ingin turun ke bumi untuk berjumpa dengan suaminya. Pak Tua bersikap baik dengan orang-orang yang tidak menyenanginya. Contohnya. Namun begitu. penduduk kampung bergotong-royong membersihkan kawasan yang kotor dengan semangat setia kawan yang tinggi. akhirnya mereka mengaku salah kepada Pak Tua.

Ada juga yang menjadi raja di negeri persinggahan itu. anak kepada Sultan Muhammad Zainuddin. Selepas itu Tuan Puteri Bidadari Segerba pun pulang ke kayangan. Raden Sulaiman digelar Sultan Muhammad Saifuddin di negeri Sambas. Raja Bikrama Buspa mempunyai kerajaan yang besar dan menerima ufti daripada raja-raja di bawah taklukannya. Baginda berkahwin dengan Puteri Kesumba.enam purnama itu. Baginda juga dinasihati supaya tidak membenarkan anakandanya itu bermain dengan binatang kerana akan membawa bencana. Hikayat Inderaputra Sinopsis Bab 1: Ramalan Nujum Cerita bermula dengan asal usul Inderaputra. . isteri Maharaja Bikrama hamil dan melahirkan seorang bayi lelaki yang sangat elok paras rupanya. Hikayat Opu Daeng Menambun Sinopsis Cerita mengisahkan jurai keturunan Raja-raja Kalimantan. Jurai-jurai ini berterusan sehinggalah kepada Opu Daeng Menambun. Tuan Puteri Bidadari Segerba sungguh sukacita apabila melihat bayi yang dilahirkan oleh Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri lalu memeluk dan mencium bayi itu. Mereka kemudiannya dikahwinkan dengan anak raja negeri tersebut. Raden Bima ditittahkan ke Sukadana dan dikahwinkan dengan Puteri Indera Kesuma yang bersaudara dengan Sultan Muhammad Zainuddin. Opu Daeng Manambun dan Puteri Kesumba dikurniakan sepuluh orang anak. Beberapa lama kemudiannya. Opu Daeng Menambun merupakan Raja Bugis. Brawijaya menjadi raja di Benua Lama dan mempunyai anak yang bernama Raja Baporang. Kelahiran anakanda baginda itu disambut dengan meriah oleh Raja Muda. Bermula dengan Sang Raja Majapahit yang beranakkan Brawijaya. kandungan itu telah pun berpindah kepada Tuan Puteri Kuntum Ratna Suri setelah menyantap sepah sirih lebihan Tuan Puteri Bidadari Segerba itu. Jurai Raja-raja Kalimantan ini berkembang apabila dikahwinkan dengan anak-anak raja dari negeri lain. Diceritakan bahawa sebuah negeri bernama negeri Semanta Puri. Opu Daeng Chelak menaiki takhta menggantikan Opu Daeng Merewah yang meninggal dunia di Riau. Keturunan Raja-raja Kalimantan ini merantau ke negeri-negeri lain. Lalu dengan takdirnya. rajanya bernama Raja Bikrama Buspa bersama dengan permaisurinya Tuan Puteri Jamjam Ratna Dewi. Lima orang lelaki dan lima orang perempuan. Apabila tiba hari kelahiran Raja Muda telah memanggil Tuan Puteri Bidadari Segerba turun ke bumi. Baginda sangat suka hati lalu memanggil ahli nujum Ahli nujum menyatakan bahawa anakandanya itu memangku kerajaan yang sangat besar selama tujuh tahun bersama-sama dengan baginda.

Nenek kebayan membawa Inderaputera bersama ketika menghantar bunga ke rumah Perdana Menteri. dan berseloka. Baginda melihat anakandanya hilang lalu menangis dan istana menjadi gempar. Namun demikian. Pandai kayu membuat seekor ikan yang cantik. Setelah beberapa lama. Setelah besar panjang. berpantun. Perdana Menteri hanya akan menjaga Inderaputera pada sebelah siang manakala pada waktu malam Inderaputera dijaga oleh nenek kebayan. Nenek kebayan yang baru pulang dari berjualan bunga datang ke kebunnya. Kapal Raja Anggun Cik Tunggal sedang berlabuh. Perdana Menteri suka akan Inderaputera dan meminta izin mahu memeliharanya. anakandanya itu belajar mengaji dengan seorang mualim Bersapian sehingga pandai. iaitu di kebun kepunyaan nenek kebayan. Inderaputera membesar menjadi orang yang bijaksana dan rupanya semakin tampan. Raja Anggun Cik Tunggal memerintahkan orang-orangnya menyediakan peralatan perang. Raja Anggun Cik Tunggal menitahkan Bujang Selamat supaya memeriksa lancang kuning itu. Bujang Selamat diarahkan memasang meriam Gerak Gempa dan pelurunya jatuh tidak jauh dari lancang . Inderaputra dijatuhkan di suatu negeri. Raja Anggun Cik Tunggal amat murka apabila diberitahu tentang khabar itu. Baginda meletakkan merak emas tersebut ke dalam talam lalu merak itu mengigil dan berpantun. Baginda meletakkan ikan tersebut ke dalam air lalu ikan tersebut tertawa. Anakandanya itu turut dibawa mengelilingi negeri.Baginda kemudiannya mengadakan majlis keramaian selama empat puluh hari dan empat puluh malam. Inderaputera duduk di ribaan baginda. iaitu pandai emas dan pandai kayu. Nenek kebayan bersetuju. Ketika itu datang dua orang utusan untuk menghantar ufti. Bab 2: Peristiwa Merak Emas Raja Bikrama Buspa bersemayam di hadapan segala raja dan rakyat jelatanya. Bujang Selamat bertanya kepada orang di atas lancang kuning itu. Dia menemui Inderaputra yang duduk di bawah pohon delimanya lalu dibawanya pulang dan dimandikan. Dengan menyamar sebagai lelaki. Hikayat Anggun Cik Tunggal Sipnosis Cerita mengisahkan Tuan Puteri Gondan Gandariah yang belayar di laut untuk bertemu dengan tunangnya. Merak emas itu menyambar Inderaputera lalu diterbangkan. Lalu dijawab oleh Si Kembang Cina bahawa mereka ingin membandingkan kecantikan Seludang Mayang dengan Dendang Panjang. Tua Puteri Gondan Gandariah belayar bersama-sama dengan Si Kembang Cina dengan menaiki lancang kuning yang bernama Seludang Mayang. iaitu Raja Anggun Cik Tunggal. Inderaputera turun daripada ribaan ayahandanya untuk melihat merak emas tersebut. Pandai emas pula mempersembahkan merak emas. Bujang Selamat menghadap dan memberitahu baginda bahawa ada sebuah lancang kuning yang cantik sedang berlabuh berdekatan dengan Dendang Panjang.

Manis pernah menangis lantaran diejek hanya kerana dia anak penggunting rambut. Malah. Manis juga rajin membantu menyediakan kelengkapan untuk menggunting rambut. "Aku" teringat akan gelagat Manis semasa kecil dahulu. Tuan Puteri membalas bedilan itu lalu terkena hujung tengkolok baginda dan jatuh ke laut. Baginda berpantun dalam nada yang merajuk. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka dan mengisi istinggarnya dengan peluru sakti. Tuan Puteri Gondan Gandariah pula mengarahkan Si Kembang Cina supaya memasang meriam Sapu Rantau dan pelurunya juga jatuh tidak jauh dari Dendang Panjang. Apabila berada di . Seludang Mayang kembali ke negeri Tiku Benua. "aku" sentiasa mencuba menyakinkan Manis bahawa kerja sampingan sebagai penggunting rambut itu sumber rezeki tambahan mereka. Namun. Bujang Selamat memberitahu Raja Anggun Cik Tunggal bahawa Tuan Puteri merajuk. musang yang pandai bergendang. hati Tuan Puteri kembali lembut dan baginda memberikan dua belas duit kepada Raja Anggun Cik Tunggal dengan cara kesaktian. Aku pula selalu memotong rambut Manis pendek dan hal ini tidak disenangi oleh Manis. Semuanya kerana dia masih kecil dan tidak mmahami erti kehidupan. Rambut Manis dipotong pendek seperti rambut anak lelaki. Raja Anggun Cik Tunggal bertambah murka lalu membalas bedilan Tuan Puteri. Tuan Puteri segera menyalin pakaiannya lalu terserlah kecantikannya. "Aku" teringat akan perwatakan Manis yang nakal semasa kecil. Seludang Mayang dan Dendang Panjang belayar mengikut haluan masing-masing. Raja Anggun Cik Tunggal pula memberikan sebiji kapas untuk dibuat persalinan. "Aku" merasakan bahawa Manis telah memahami pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut. Baginda berasa malu dan lari ke peraduannya lalu menyelubungkan dirinya. Tuan Puteri Gondan Gandariah menceritakan segala yang berlaku dari awal hingga akhir kepada ayahanda dan bondanya. Ketika itu. Tuan Puteri Gondan Gandariah bertitah kepada Bujang Selamat bahawa baginda tidak membawa niat jahat. Bedilan itu terkena cincin permata Tuan Puteri lalu tercampak ke laut. Tuan Puteri menyuruh Raja Anggun Cik Tunggal supaya membelikannya kerancang yang berukir kerawang. Manis berbangga terhadap pekerjaan "aku". beruk yang pandai berkecapi. Apabila melihat baginda berkelakuan begitu. "Aku" terasa bahawa semakin hari Manis semakin selesa berambut pendek. "Aku" masih ingat semasa Manis baru memasuki tadika. Manis mula menyukai rambutnya yang pendek setelah menang dalam acara membawa bakul kacang di atas kepala semasa sukan di tadikanya. CERPEN Anak Penggunting Rambut. Dia turut membantu menyapu rambut yang bertaburan di tanah. dan nuri yang bijak. Setelah itu. Sinopsis Cerita berkisar pada watak "aku" yang melamun panjang teringat akan anaknya Manisah (Manis) yang kini sudahpun dewasa. Apabila mendengar pujukan itu. Berlaku tembak-menembak antara kedua-duanya. pisau yang berhulu mayang. Baginda segera memujuk Tuan Puteri Gondan Gandariah supaya tidak meragui kasih sayangnya.kuning itu. Pekerjaan "aku" sebagai penggunting rambut menjadikan "aku" penggunting rambut Manis.

"aku" diserang rasa pilu. Manis turut mengekalkan rambut pendeknya. Ruparupanya budak itu ialah adik tiri Su. Supaya bunga itu tahan lama. "Aku" amat merindui Manis. "Aku" diberitahu bahawa Manis menghidap leukemia dan kini terlantar di hospital. Manis jarang-jarang balik. Ibu "aku" memendekkan masa berada di kampung. Namun. Capa Rengat Sinopsis Watak "aku" bercerita tentang dirinya yang buat pertama kali menjejakkan kaki ke kampung. "Aku" lepas bebas bermain.sekolah menengah. Pak Cik Kinto rajin melayan semua pertanyaan dan mengajak berjalan-jalan. "Aku" berjumpa dengan kumpulan budak-budak sedang bermain-main. "Aku" bertanya kepada ibu bila mereka akan pulang ke kampung lagi. "aku" merasakan suatu cabaran yang menarik pula. Pada suatu hari. Ibu memberitahu "aku" bahawa mereka tidak akan pulang ke kampung lagi kerana rumah dan tanah yang ada di kampung sudah diserahkan kepada Pak Cik Kinto. Su berpesan kepada "aku" agar bunga itu dimasukkan ke dalam botol berisi air dan direnjis-renjis dengan air. seorang budak lelaki datang memanggil Su pulang. "aku" berasa sedih kerana sejak melanjutkan pelajaran di Kuala Lumpur. budak-budak yang bermain-main itu bersikap mesra terhadapnya. Pelbagai jenis permainan yang dapat disertai. "Aku" menyatakan bahawa dia tidak akan meneruskan pekerjaannya itu lagi kerana pasti dia akan terkenangkan Manis apabila menggunting rambut. Dendam Sinopsis . "Aku" berasa sedih untuk meninggalkan kampung. Namun. "Sudah lapan bulan "aku" tidak menggunting rambut Manis. Setiap kali pulang bercuti dari asrama. "aku" paling gembira bermain-main dengan Su. Manis akhirnya menghembuskan nafas terakhir di ribaan "aku". Ketika dalam perjalanan pulang ke kota. pasti Manis akan meminta "aku" memotong rambutnya mengikut potongan yang terkini. Dia merasakan perbezaan yang ketara antara sikap mereka dengan sikap kawan-kawannya di kota. Seorang budak perempuan bernama Su mengajak "aku" turut bermain-main. Dalam kalangan budak-budak itu. Pada mulanya "aku" berasa malu untuk bermain bersama-sama mereka. lama-kelamaan apabila "aku" melihat keindahan di sekitar kampung. Tambahan pula. "Aku" menjadi terlalu sedih dan apabila "aku" melihat capa rengat. Pada mulanya "aku" memang berasa sunyi apabila berada di kampung. Lamunan panjang "aku" hari tiu tiba-tiba terhenti apabila mendapat panggilan daripada kawan Manis. "aku" berjalan-jalan sendirian kerana Pak Cik Kinto ke kota atas suatu urusan. "Aku" dihadiahkan sejambak bunga capa rengat oleh Su. Ketika mereka sedang bermain-main. tiba-tiba "aku" teringat akan Su. Sebelum ini ibunya sering menakut-nakutkan dengan mengatakan bahawa kampung itu sebagai suatu tempat yang sunyi dan dikaitkan dengan penderitaan. Namun.

Dia membenci bapa tirinya. Barang-barang miliknya selalu dirosakkan oleh Angah. Along tidak mengambil kira bahawa Angah jauh lebih muda daripadanya. Angah menangis. maka ayah mereka menghukum Angah. Angah dipukul dengan kuatnya. Syahir tidak pernah dikunjungi oleh bapa kandung sendiri. Maaf Kupinta Sinopsis Fauzi yang tinggal di asrama bersiap-siap untuk pulang ke kampung. Pada suatu hari. Menurut ayahnya. atau kerana dia anak daripada keluarga miskin. Lantaran tiada orang lain yang mungkin melakukan kesalahan itu. Oleh sebab itu. Dia perlu melaksanakan rancangannya itu. Pernah berlaku suatu peristiwa yang menyebabkan dahinya benjol. Pada suatu hari. Perasaan dendam telah menguasai pemikiran Along sehingga terkikisnya perasaan kasih sayang adik-beradik. Angah. Fauzi menganggap bapa tirinya bertindak tidak adil terhadapnya. Along berasa kasihan dan simpati terhadap Angah. Tambahan pula. Apabila dihukum dengan beratnya. Fauzi juga terkesan dengan nasihat yang diberikan oleh guru Pendidikan Islamnya. Fauzi berada di asrama bukanlah kerana dia cemerlang dalam pelajaran.Along tidak menyukai adiknya. Dia membayangkan suatu rancangan yang akan dilakukannya ketika berada di kampung nanti. Along juga marah kepada Angah kerana dia selalu dimarahi ibu dan ayahnya atas kesalahan yang dilakukan oleh Angah. Selain itu. dia berjaya diterima bersekolah di sekolah berasrama di bandar. Bapa tirinya mengawalnya secara terlalu keras. tetapi dia mahu mengenakan Angah kerana rasa dendamnya itu. Fauzi bercerita kepada ibu dan neneknya bahawa bapa tirinya yang bertindak kasar sehingga dia cedera sedimikian. ibu dan bapa tirinya selalu mengunjunginya. rantai mutiara milik ibu mereka putus. Along tidak mengaku bahawa dia yang melakukannya. Keadaan ini menyebabkannya berasa insaf. . Fauzi merasakan bahawa bapa tirinya tidak sayang kepadanya. Kata guru itu. mucul perasaan simpati yang kemudiannya mengakrabkan hubungan kedua-dua orang adik-beradik itu. Angah menyatakan rasa kasihnya kepada Along. maka Along memberontak. Angah yang dituduh. tetapi Along menolaknya. Oleh sebab Along sering dipersalahkan. dia mendapat kawan sebilik. Alasan dia berada di asrama adalah kerana dia berada dalam keadaan tertekan semasa berada di rumah. Along mesti menjaga Angah. Syahir mengatakan kepadanya bahawa dia beruntung. Apabila ditanya. Dia berdendam terhadap adiknya itu. kita mestilah menghargai kebaikkan budi seseorang. Selain Syahir. Along juga yang dipersalahkan. Sebenarnya Along yang melakukan perbuatan itu. Hasil bantuan Cikgu Zainudin. Semasa di asrama. Apabila kertas kerja milik ayah mereka dikoyakkan oleh Angah. Angah memasuki bilik Along kerana mahu meminta maaf. Along berasa kesal kerana ayah dan ibunya selalu menyebelahi Angah. Hal ini demikian kerana mereka mempercayai tilikan bidan sewaktu Angah dilahirkan yang mengatakan bahawa Angah ialah anak bertuah. Dia menemui Angah.

Dia berusaha untuk mengesan penceroboh sistem komputer itu Tiba-tiba Basirah teringat lagi akan "busut" yang lain itu. Basiran terkenang akan kakaknya. Dia menyesal atas sikpnya yang lepas. Basirah sedar bahawa tidak semua orang pakar dalam semua subjek. Lamunan Basirah terhenti apabila beberapa orang remaja berusia lingkungan 12 . Basirah mengalami masalah egoisme sebagai seorang kanak-kanak genius. lalu bercerita bahawa benjol di dahinya dulu bukanlah kerana perbuatan bapa tirinya. Namun. Panggilan kepada "kawan elektronik" dibuat dan balasan e-mel dari luar negara di seluruh dunia diterima. usahanya itu tidak sampai ke mana kerana dia sentiasa sibuk belajar dan bekerja serta memerah otak. Alat osiloskop dipasang. Basirah tidak boleh berbuat seperti Hanani kerana gadis genius mesti sentiasa kelihatan serius seperti orang dewasa. Hanani yang datang untuk meraikan hari jadi Basirah yang ke-14. Tambahan pula. Namun sepantas itu pula perhatiannya kembali kepada masalah "busut" yang dilonggokkan oleh pengurusnya tadi. Dia juga akan membantu adik-adiknya jika mereka memerlukan bantuan dalam hal pelajaran. atau peminat "surat elektronik" di luar negara. Basirah turut kagum akan cadangan Hanani.Fauzi berasa tidak sabar untuk pulang. Basirah menganggap Hanani tidak memahami dirinya. dia akan turut ke laut. Salah seorang daripada remaja itu ialah kakaknya. Ada antara mereka yang mempunyai saudara. Basirah terharu. Basiran optimis. Jika bapa tirinyaa turun ke laut. Gema Sepi Gadis Genius Sinopsis Fikiran Basirah kian kusut. Basirah tiba-tiba terkenang akan hari pertama dia bekerja menjalani latihan praktikalnya semasa berusia 13 tahun. Fauzi ingin berbakti. kemudian melanda saluran-saluran darah di payu dara ibunya. dia teringin hendak menjadi seperti Hanani yang banyak mempunyai kawan dan bergembira dengan pelbagai rutin harian. dia sering menjadi perhatian. Rancangan yang hendak dilaksanakannya ialah membantu keluarganya ke sawah. Memang terdapat paparan data yang mencurigakan dan terlalu rumit untuk ditafsirkan. Akhirnya. Basirah berasa tidak senang apabila Hanani mengeluh apabila melihat dirinya pergi bekerja pada hari minggu. Namun. kawan. Namun demikian. Mereka turut membawa sebiji kek. Dia tidak mudah mengaku kalah. Hanani. Akhirnya ibunya tewas dan kembali ke ramahtullah. tempat dia sedang menjalani latihan praktikalnya.15 tahun hadir di makmalnya. Fauzi mula merasa kasih sayang bapa tirinya kepadanya. Semua remaja yang hadir menghulurkan bantuan kepada Basirah. dia disambut dengan baik oleh keluarganya termasuk bapa tirinya. Apabila dia sampai di kampungnya. Dia sendiri yang merempuh tiang kerana takut kepada bapa tirinya. maklumat tentang penangkapan si penceroboh itu mulai tersebar dalam internet. kadangkala Basirah teringin juga mengisi masa terluang dengan mencari maklumat tentang cara-cara untuk menjalinkan persahabatan. "Busut" yang bermula daripada sebesar sebutir padi. Dalam kekusutan fikirannya itu. Namun pada waktu yang sama. Dia meminta maaf kepada bapa tirinya. Dia berdepan dengan masalah "busut" dalam sistem komputer di Makmal Perdana. Bagaimanapun. Warkah daripada Ibu Sinopsis .

Nenek menyuruh Mira memakai tudung semasa hendak keluar pergi ke kedai. corak pergaulan negatif seperti ini belum berlaku.Mira menerima kiriman surat daripada ibunya. ibu Mira berbangga kerana Mira telah menunjukkan prestasi yang baik. Mira akan mengerti makna kesusahan dan bersyukur dengan apa yang ada. sopan dalam pergaulan. Mira tidak bersetuju dengan keputusan ibunya itu. Mama mendapati Abah sudah pengsan. Di kampung. Mama berasa cemas lalu menelefon Afif yang sedang bertugas di kliniknya. baru Mira faham akan apa yang tersirat selama ini di balik tindakan ibunya menghantar dia dan adik-adiknya tinggal bersama dengan datuk dan neneknya di kampung. Rakan-rakan sekolahnya tekun belajar dan mengulang kaji pelajaran. Menurut nenek. nenek mengajak Mira menemaninya untuk pergi ke kedai. Udara di kampung begitu menyegarkan dan bebas daripada pencemaran udara dan bunyi. Sakitnya serius. Antaranya. Semua ini akan membuatkan jiwa Mira kuat dan tabah untuk menghadapi apa-apa jua dugaan Allah. Mama menyangka Abah bergurau. Sejak hari itu. di kedai itu nanti Mira akan dapat berkenalan dengan banyak teman sebaya. Di kedai. Ibunya memberitahunya bahawa dia dan adik-adiknya akan tinggal di kampung bersama dengan datuk dan neneknya. Keadaan ini akan menyebabkan Mira dapat merasai belas dan simpati terhadap orang yang susah. dan mencapai keputusan yang cemerlang dalam pelajaran. Mama menjawab telefon daripada Fatin Atiqah. Inilah yang menghantui dan menakutkan ibunya. Abah tidak mahu menyusahkan Afif yang sedang sibuk merawat para pesakit di kliniknya itu. Mira telah banyak mengenali rakan sebaya dengannya. Setelah setahun Mira berada di kampung. Apa yang dihasratkan oleh ibu terhadap Mira telah menjadi kenyataan. Mira menuduh ibunya tidak berasa menyayanginya dan adik-adiknya lagi. anak Pak Imam Dolah. kerana menurut nenek. Mama hendak memanggil Afif untuk memeriksa Abah. Bukan sakit perut biasa. Pengaruh rakan-rakan sebaya dalam pergaulan seharian. ibu memperjelaskan keadaan sebenar akan sebab Mira dan adik-adiknya dihantar ke kampung untuk tinggal bersama dengan datuk dan neneknya. semua anak gadis di kampung itu memakai tudung. Mira mengatakan bahawa tindakannya itu adalah untuk kebaikan Mira dan adik-adiknya. menunaikan solat lima waktu. Melihat gelagat Mira yang dalam kesedihan itu. Setelah selesai membaca surat itu untuk kali keduanya. . Di kampung. Semasa Mama kembali mendapatkan Abah. Mira teringat kembali akan peristiwa pada suatu hari setahun yang lalu. dan suasana persekitaran adalah antara sebab gejala sosial ini berlaku. Isi kandungan surat itu telah menjawab segala persoalan dan pertanyaan Mira selama ini. iaitu Mira telah hampir tamat mengaji Al-Quran. Drama Hemodialisis Sinopsis Abah sakit perut. Adik-adik Mira tidak berasa sedih kerana mereka belum tahu akan erti perpisahan. Melalui surat itu. Abah tidak bersetuju. Abah tidak mahu dikata orang bahawa Abah seorang bapa yang mementingkan diri. faktor gejala sosial yang hebat melanda masyarakat kota. nenek memperkenalkan Mira dengan Suzana. Isi kandungan surat itu membuatkan dia menangis.

Dia seorang yang pemurah. Namun. Sesudah itu. Kastabung menuduh mereka bertiga sebagai perisik pihak musuh. Mereka terjumpa sebuah kotak makanan lalu bergelut untuk memiliki kotak itu sehingga kotak itu terputus dua. Kerana kelaparan. Saufi. Kehadiran Siti mengejutkan Dibisi dan dan Marhen daripada tidur. Muncul Kastabung. Marhen hendak . Abah mendepangkan tangannya meminta dipeluk oleh Fatin Atiqah. Dibisi merupakan orang penting dalam pemerintahan. Muncul pula Siti dengan wajah yang sugul. Abah telah pun kembali sedar. Beberapa hari kemudian. iaitu menjadi manusia yang lapar. salah seorang doktor yang berkhidmat di kliniknya untuk membantunya menyakinkan Abah. Muncul Dibisi dalam keadaan yang sangat lemah dengan pakaiannya yang carik-carik. Namun. Fatin Atiqah. Afif bertegas hendak membawa Abah ke klinik. pembunuh. Abah tetap juga berdegil tidak mahu pergi. Siti menuduh Dibisi dan Marhen sebagai orang yang zalim. Inflakasta Sinopsis Peperangan sedang berlaku. Dia pulang bersama dengan teman lelakinya. Mereka hampa kerana tidak ada makanan di dalam kotak itu. mereka pun tertidur. Akhirnya. dan menyebab berlakunya peperangan. Keadaan menjadi kelam-kabut seketika kerana mereka tidak tahu bagaimana hendak menyambungkan saluran darah ke mesin hemodialisis yang terputus itu semula. Abah dan Afif saling berhujah untuk mempertahankan pendirian masing-masing. Abah sangat gembira mendengar berita kecemerlangan Fatin Atiqah dalam akademiknya. Semasa Afif hendak pergi ke klinik untuk meneruskan tugasnya. Marhen pula muncul dalam keadaan yang sangat kotor serta berwajah bengis dengan jambang yang tidak terurus. Bangunan dan alam sekitar musnah. Suatu perdebatan ringkas berlaku lagi antara anak dengan bapa itu. namun Abah tidak mahu pergi. Mereka menghampiri Siti. Marhen pula merupakan petani yang hidup senang. Mereka saling berkenalan. Abah menyuruh Afif menunggunya sekejap. Abah dibawa pulang ke rumah bersama dengan alat hemodialisis. Abah mengatakan bahawa para pesakit di klinik lebih memerlukan khidmat Afif. anak bongsu Abah pulang ke rumah setelah tamat pengajiannya. Saufi cuba menenteramkan Fatin Atiqah. Hidupnya sebelum ini mewah.Semasa Afif sampai di rumah. nasib Dibisi dan Marhen sekarang sama. Afif terpaksa memanggil Doktor Leong. ketua kumpulan tentera yang berkuasa di situ. Abah juga bertegas tidak mahu pergi. Peperangan menjadikan mereka orang yang lapar. Afif pulang ke kliniknya semula. Afif hendak membawa Abah ke klinik. Setelah dirawat di klinik. Dia memanggil-manggil nama "Inflakasta". Doktor Afif tiba di rumah lalu menyambungkan saluran alat hemodialisis itu ke tubuh Abah semula. Tiba-tiba terdengar suara dari pelaung suara yang mengarahkan mereka agar jangan lari kerana mereka telah dikepung. Fatin Atiqah terkejut melihat keadaan Abah. Semasa mereka berpelukan itu. Afif memeriksa Abah. Abah rebah dan menyebabkan sambungan mesin hemodialisisnya terputus. Akhirnya Abah dipaksa menaiki kerusi roda lalu dibawa ke klinik. Berlaku suatu konflik kata-kata antara dua beranak itu.

Tini tetap bertegas dan menyakinkan ayahnya akan kemampuannya. Tini belum bersedia kerana dia hendak membangunkan perusahaannya lebih dahulu sehingga berjaya. Tini hendak meninjau bagaimana Amin menjalankan perusahannya. Berkat kesabaran dan ketekunannya. Siti menyedari kehadiran anak-anaknya. Akhirnya ayah Tini akur.menyerang Kastabung. Hal ini tidak menyenangkan ayah Tini dan juga tunangnya itu. Namun. Marhen yang geram membocorkan peluru senjata "kuasa bahaya" menyebabkan semuanya musnah menyembah bumi. Tini berhasrat hendak mengikuti jejak Amin. Marhen menyambar senjata "kuasa bahaya" dan menuduh Kastabung menipu. Amin menyarankan supaya Tini memperluas perusahaan. Di tempat ternakan ayam. Kastabung segera memanggil pembantunya. Kamal pergi ke rumah Tini tetapi Tini berada di kilang. . rakannya di kampungnya. Kamal memberikan cadangan kepada ayah Tini untuk mempercepatkan hari perkahwinan mereka. Amin telah berjaya. Ayah Tini bersetuju dan memberitahu Tini tentang hasrat Kamal itu. Dia pergi ke tempat ternakan ayam milik Amin. Muncul dua orang kanak-kanak. Kastabung tidak peduli akan berita yang dibawa oleh Jakidan. Tini tetap dengan pendiriannya. Hasrat Tini hendak menjalankan perusahaan sendiri tidak dipersetujui oleh ayahnya. Amin bertemu dengan ayah Tini di jalanan. iaitu bekerja sendiri. malah dia tetap akan meneruskan cita-citanya untuk membina Empayar Kastabung. Namun. tunang Tini agak marah apabila mendapat tahu bahawa Tini mahu bekerja sendiri. Taliba yang memiliki senjata "kuasa bahaya" yang dapat memusnahkan setiap benda. Tiba-tiba. Di Sini Bakti Bersemadi Sinopsis Tini seorang gadis yang berkelulusan diploma baru sahaja tamat pengajiannya. Kastabung akur. Siti merampas senjata "kuasa bahaya" daripada Taliba dan menyuruh Kastabung mengarahkan orang-orangnya supaya meninggalkan tempat itu. Infla dan Kasta membawa bungkusan makanan untuk ibu mereka. Kamal. Siti rebah kerana ditembak dengan cahaya laser. Dibisi dan Marhen berselisih pendapat lalu terjadi pergelutan antara kedua-duanya. Siti menyampaikan pesanan terakhir kepada anak-anaknya sebelum dia meninggal dunia. Tini tertarik oleh sikap dan semangat Amin. Amin bergaduh dengan Malek. Amin melawat kilang perusahaan kraf tangan Tini. Taliba dan Siti turut masuk campur. Dibisi dan Siti menasihati Kastabung tetapi tidak diendahkannya. Amin mahu membawa Malek ke balai polis kerana telah mencuri ayam-ayamnya. Marhen bertumbuk dengan Kastabung. Dibisi juga maut terkena cahaya laser. Kamal berkata bahawa Tini telah membuat kesilapan dengan memilih untuk bekerja sendiri. namun Kastabung tetap tidak mempercayai mereka. Jakidan. Setelah memapah Siti dan meletakkan Siti di tepi batu. Dibisi memberitahu Kastabung bahawa mereka ialah pelarian mangsa peperangan. dan Taliba. Namun. Dibisi menyerang Kastabung. Pergaduhan terhenti apabila muncul Jakidan yang membawa berita buruk tentang kerajaan mereka. Masa Tini lebih tertumpu pada kilang dan orang kampung.

iaitu golongan yang memikul amanah mendidik anak bangsa. Kamal telah merancang sesuatu. Sama ada mereka telag menaburkan bakti dengan penuh semangat atau mereka gagal melakukannya kerana halangan tertentu. seorang pasti akan teringat akan jasa guru. Tini bersemuka dengan Kamal. ayah Tini mendapati bahawa orang yang melakukan perbuatan itu ialah Malek manakala orang yang merancangnya ialah Kamal. pada Hari Guru. walaupun ada perbezaan. Yang inilah gambaran perpaduan rakyat Malaysia. Bakti guru ialah harapan semua orang. Rangkap 3 Kanak-kanak India yang memakai sari ingin bermain bersama apabila melihat telatah keduadua orang kanak-kanak itu. Jati diri rakyat Malaysia amat bergantung pada persefahaman. Pada suatu malam semasa Amin pergi memeriksa ayam-ayamnya. SAJAK Persahabatan Rangkap 1 Kanak-kanak Melayu yang berpakaian baju kurung sedang bermain dengan gembira. Rangkap 2 Di samping itu. tetapi telah terlambat. Hari Guru Rangkap 1 Pada Hari Guru. Kegigihan Amin patut dicontohi oleh anak muda di kampungnya. Rangkap 2 Kanak-kanak Cina yang memakai ceongsam datang dan menyapa kanak-kanak Melayu sambil tersenyum lalu bermain kejar-kejar.Ayah Tini memuji Amin yang telah berjaya dalam perusahaannya. Mesin di kilang kraf tangan Tina juga telah dirosakkan. dia telah dipukul. Hasil siasatannya. Ayah Tini menyiasat orang mensabotaj ternakan ayam Amin dan kilang kraf tangan Tini. Kamal telah membebaskan Malek daripada tahanan polis. Rangkap 4 Mereka tidak merasakan ada perbezaan kerana bagi mereka yang penting ialah keseronokan bermain bersama-sama. Tini telah memutuskan pertunangannya dengan Kamal. Burung-burung Pagi . para guru sendiri pasti berfikir tentang sumbangan mereka. Kamal menyesali perbuatannya. Rangkap 3 Hari Guru merupakan hari penghormatan kepada semua guru.

Rangkap 3 Burung-burung makan apa sahaja yang boleh dimakan. dan mewah. Rangkap 2 Kemudian penyajak menemui ketenangan. Rangkap 3 Penyajak melihat pasir yang berwarna putih dan kerang. Rangkap 5 . Sajak Laut Rangkap 1 Penyajak menggambarkan keadaan laut yang biru. Rangkap 3 Penyajak mulai sedar bahawa ketenangan bukannya bertitik tolak daripada kehidupan yang senang. kaya.Rangkap 1 Sejak awal pagi. burung yakin untuk terus hidup dengan caranya. apabila diperhatikan betul-betul. Ketenangan Rangkap 1 Penyajak berusaha mencari ketenangan. dia terus teringat akan kerjanya. Rangkap 4 Namun. burung-burung sudah berada di halaman rumah penyajak dan bunyi burungburung itu menyebabkan penyajak terjaga daripada tidur. Rangkap 2 Penyajak berasa bahagia dan tenang apabila memerhatikan laut. Angin pantai pula mengenai tubuhnya. Rangkap 2 Apabila penyajak bangun. Ombak terkena pada kakinya. Ketika itu dia kecewa dan bersedih. Pada fikiran penyajak. kota ini tidak sesuai bagi burung. iaitu sentiasa mendekati Allah. dan indah. luas. Rangkap 4 Ketenangan sebenarnya akan berada dalam jiwa jika seseorang itu beriman. Laut yang luas membayangkan kekayaan. tetapi pada permulaannya dia gagal. Rangkap 4 Penyajak juga memerhatikan nelayan yang mencari rezeki di laut untuk keluarga mereka.

Rosli Saludin . iaitu nenek moyang yang telah banyak berjuang membebaskan negara daripada cengkaman penjajah. Sumber: Kupasan dan Kajian 2011-Antologi Gema Sepi Gadis Genius dan Novel Lestari Bukit Menghijau Oleh Sharif Shaary. Rahman Shaari dan M. Rangkap 7 Penyajak merasakan bahawa laut dan dirinya amat akrab bagaikan bersaudara. Rangkap 2 Keadaan ini merupakan hasil perjuangan generasi yang terdahulu. Rangkap 6 Penyajak melihat matahari yang hanya kelihatan separuh tetapi masih memberikan sinarnya. Rangkap 3 Penyajak berpesan agar rakyat generasi kini tidak melupakan sejarah.Burung-burung terbang dan bernyanyi gembira seiring dengan bunyi ombak. Warkah Kepada Generasi Rangkap 1 Penyajak mengatakan bahawa generasi kini ialah golongan yang bertuah kerana hidup dalam negara yang bermaruah pada alaf baru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful