TAJUK : KANCING

SINOPSIS Menjelaskan tujuan kancing dijahit pada pakaian, jenis-jenis kancing, cara-cara memilih kancing, perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing, dan cara-cara menjahit butang lubang dua atau empat dan cangkuk dan mata/palang

Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini, pelajar dapat : Menyatakan tujuan kancing dibuat pada pakaian atau artikel Membezakan jenis-jenis kancing Mengetahui cara-cara memilih kancing. Mengethui perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing 5. Mengenalpasti cara-cara menjahit Butang lubang butang dua atau empat, butang katup dan cangkuk dan palang mata
1. 2. 3. 4.

Kerangka Konsep

1 Tujuan menjahit kancing Kancing dijahit pada pakaian adalah untuk :– – – –

Mengancingkan belah Sebagai perhiasan Kancing biasanya dilekatkan pada lipat tindih atas dan lipat tindih bawah belah. Cara-cara melekatkan kancing pada pakaian bergantung kepada jenis kancing yang dipilih.

2 Jenis-jenis kancing Terdapat 2 jenis kancing yang utama :

1

Butang cangkuk dan matanya .zip .2 Jenis pakaian dan stail pakaian yang dijahit – Pakaian kanak-kanak biasanyan tidak menggunakan kancing logam untuk mengelakkan calar pada kulit kanak-kanak yang lembut.1 Jenis kancing yang tersembunyi .Pita dan simpul hias .Butang cangkuk dan rumah cankuk bersirat 2.Gancu 2.2.Butang dan rumah butang . 2 .1 Jenis kain yang digunakan – Kain yang halus mestilah dijahit dengan kancing yang lebih halus untuk mencegah berat kancing daripada mengoyakkan kain.2 Jenis kancing yang Nampak . 2.Reben dan bow .3.3.3 Jenis belah dan kedudukan kancing – Kancing zip adalah lebih sesuai bagi belah yang bertempat di kelim rusuk skirt daripada yang dijahit pada belah kelepet sama lebar di hadapan pakaian.3.Butang cangkuk dan rumah .Butang dan rumah butang bersirat atau gelungan .Butang katup . 2.3 Cara-cara memilih kancing Pilihan kancing bergantung kepada : 2.

4 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menjahit kancing 2. .4. tulang. 2.3 Kancing hendaklah dijahit betul-betul bertentangan di antara satu sama lain dan elakkan daripada menjahit kancing terlalu ketat pada pakaian untuk mengelakkan: • • • Belah pakaian daripada berkedut Belah pakaian itu tidak tertutup rapat Pakaian kelihatan tidak kemas. 2. baju tidur.4. butang berlubang empat dan butang bertangkai 3 .2 kancing hendaklah mencukupi dan terletak sama jaraknya di antara satu kancing dengan yang lain supaya belah ditutup dengan baik dan tidak ternganga. logam. . warna dan bentuk.1 Kancing hendaklah dijahit dengan kukuh supaya tidak cepat tercabut.2.4.Butang boleh didapati dalam pelbagai saiz.5 Jenis kancing yang hendak dijahitkan pada pakaian mestilah ditentukan semasa jenis belah untuk pakaian itu dipilih.4.5 Butang lubang butang dua/empat . dan pakaian dalam.Butang diperbuat daripada plastik.4 Kancing logam tidak sesuai untuk pakaian kanak-kanak. kayu dan lain-lain lagi. 2. 2. 2.Terdapat beberapa jenis butang iaitu butang berlubang dua.4.

4. 4 .Butang dan lubang hanya dijahit selepas belah pakaian itu siap atau apabila pakaian itu siap.2.2 Butang dan lubang butang . .Dijahit di atas dua lapisan fabrik.

.Lubang butang boleh dijahitkan melintang atau menegak. kukuhkan sebelah dalamya dengan sehelai kain pengukuh. . .Selalu menjahit dari bahagian bawah pakaian menghala ke atas.Kancing ini tegu.Terdapat dua jenis lubang butang iaitu lubang butang berjahit dan lubang butang berkun .4. . .4. .4 Langkah-langkah menjahit lubang butang 5 . kemas dan tahan lasak jika dijahit dengan baik.Lubang butang selalu dijahit pada 2 lapisan fabrik. .Gunting lubang butang satu per satu dan sudahkan satu lubang dahulu sebelum menebuk lubang yang lain untuk mengelakkan tepinya daripada berbulu. . 2.3 Perkara-perkara yang harus diingatkan apabila menjahit lubang butang. pita atau reben.Semua mata jahitan hendaklah sama panjang dan sesuai dengan jenis kain yang digunakan iaitu mata jahitan yang kecil dan halus pada kain yang nipis.Jika lubang butang mesti dijahit pada selapis kain.Butang dijahit selepas lubang butang telah siap kerana kedudukannya boleh diubahubahkan supaya sesuai dengan rumah butangnya.Ia digunakan pada semua jenis pakaian dan kain kelengkapan rumah tangga.. 2. .Berlatihlah menjahit jahitan lubang butang sebelum menjahit pada pakaian sebenar.

Langkah 1 – Menanda kedudukan lubang butang dengan peniti Langkah 2 – – – Ukuran lubang butang Ukuran garis pusat butang + 3mm (1/8 inci) Semat dan jelunjurkan lebar lubang butang dengan jelunjur halus pada kedua-dua belah lubang butang 6 .

Masukkan jarum dihujung lubang dan keluarkan dari sebelah dalam kain garisan jelunjur halus. Jarum hendaklah tegak dan menghala ke arah penjahit. Langkah 4 – – – – – Mulakan menjahit dari hujung segi empat dengan menyusupkan jarum di antara 2 lapisan kain. 7 . Tarikkan kedua-dua benang dari mata jarum ke kiri dan lilitkan ke bawah jarum Tarik benang ke atas sehinggan simpul terjadi.Langkah 3 – – – Gunting lubang butang mengikut urat benang Lubang butang boleh digunting dengan : Sepasang gunting kecil yang tajam.

Pada hujung yang bulat.Langkah 5 – – Jahit lubang butang di sepanjang tepi lubang hingga ke hujung bulat. 8 . jahitkan 7atau 9 mata jahitan lilit kemas Langkah 6 – Pusingkan kain supaya sebelah lubang yang belum dijahit terletak berdekatan dengan penjahit.

Susupkan jarum di antara lapisan kain dan gunting benang di sebelah dalam 9 . masukkan jarum ke kaki jahitan pertama dan keluar pada kaki jahitan yang akhir.– Jahit lubang butang pada sebelah ini hingga ke hujung segi empat Langkah 7 Apabila lubang butang yang terakhir sudah dijahit di hujung segi empat. – Jahit 2 atau 3 jahit lilit kemas di tempat yang sama di hujung segi empat – Langkah 8 – – Jahit sebaris jahitan lubang butang pada hujung segi empat.

baju Lubang butang melintang yang telah siap Rajah 3.1 – Rajah3.8 10 .

4.5 Langkah-langkah menjahit butang berlubang dua Langkah 1 Mulakan jahitan dengan jahitan kia pada butang – Masukkan jarum elalui satu daripada lubang butang – 11 .Rajah 3.9 Contoh-contoh jahitan butang empat lubang 2.

– Matikan jahitan dengan jahitan kia. – Ukuran lubang butang untuk butang bertangkai = lebar butang bertangkai + 6mm – 12 . – Ulang jahitan/ teruskan sehingga kukuh. – Butang berlubang dua Butang yang mempunyai dua lubang untuk dijahit pada pakaian – Diperbuat daripada plastik atau besi – Butang bertangkai Mulakan dengan jahit kia pada tempat butang – Terus menjahitkan butag pada fabrik melalui lubang butang sebanyak 3 atau 4 kali. – Langkah 3 Tanggalkan jarum peniti. – Sudahkan disebelah dalam dengan jahit ulat-ulat. Keluarkan jarum di antara fabrik dan butang. Masukkan jarum pada lubang butang kedua menembusi belakang fabrik. – Lilitkan benang di keliling tangkai yang berbentuk – Keluarkan jarum ke belakang fabrik.Langkah 2 Letakkan jarum melalui satu daripada lubang pada butang.

– Rajah 3.15 2.4.6 Langkah-langkah menjahit cangkuk dan palang Langkah 1 Mulakan dengan jahitan kia Jahit jahitan lilit kemas/jahitan lurus 4-5 kali – Matikan dengan jahitan kia – – 13 .10 – Rajah 3.

16 – Rajah 3. Rajah 3. Jahit jahitan lilit kemas 4-5 kali.17 14 .Langkah 2 – – – – – – Mulakan jahitan dengan jahitan kia Masukkan jarum pada satu daripada lubang pada palang. Teruskan proses menjahit sehingga siap. Susup jarum ke lubang kedua pada palang. Matikan jahitan dengan jahitan kia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful