TAJUK : KANCING

SINOPSIS Menjelaskan tujuan kancing dijahit pada pakaian, jenis-jenis kancing, cara-cara memilih kancing, perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing, dan cara-cara menjahit butang lubang dua atau empat dan cangkuk dan mata/palang

Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini, pelajar dapat : Menyatakan tujuan kancing dibuat pada pakaian atau artikel Membezakan jenis-jenis kancing Mengetahui cara-cara memilih kancing. Mengethui perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing 5. Mengenalpasti cara-cara menjahit Butang lubang butang dua atau empat, butang katup dan cangkuk dan palang mata
1. 2. 3. 4.

Kerangka Konsep

1 Tujuan menjahit kancing Kancing dijahit pada pakaian adalah untuk :– – – –

Mengancingkan belah Sebagai perhiasan Kancing biasanya dilekatkan pada lipat tindih atas dan lipat tindih bawah belah. Cara-cara melekatkan kancing pada pakaian bergantung kepada jenis kancing yang dipilih.

2 Jenis-jenis kancing Terdapat 2 jenis kancing yang utama :

1

Butang cangkuk dan rumah cankuk bersirat 2.Butang dan rumah butang . 2.Pita dan simpul hias .3 Jenis belah dan kedudukan kancing – Kancing zip adalah lebih sesuai bagi belah yang bertempat di kelim rusuk skirt daripada yang dijahit pada belah kelepet sama lebar di hadapan pakaian.2.Butang dan rumah butang bersirat atau gelungan .Gancu 2. 2. 2 .2 Jenis kancing yang Nampak .2 Jenis pakaian dan stail pakaian yang dijahit – Pakaian kanak-kanak biasanyan tidak menggunakan kancing logam untuk mengelakkan calar pada kulit kanak-kanak yang lembut.Butang katup .Butang cangkuk dan matanya .1 Jenis kain yang digunakan – Kain yang halus mestilah dijahit dengan kancing yang lebih halus untuk mencegah berat kancing daripada mengoyakkan kain.3.Butang cangkuk dan rumah .1 Jenis kancing yang tersembunyi .3 Cara-cara memilih kancing Pilihan kancing bergantung kepada : 2.3.3.Reben dan bow .zip .

baju tidur. kayu dan lain-lain lagi.1 Kancing hendaklah dijahit dengan kukuh supaya tidak cepat tercabut.2. tulang. . warna dan bentuk.Butang diperbuat daripada plastik.4. 2. 2. .4.4.Terdapat beberapa jenis butang iaitu butang berlubang dua. logam.Butang boleh didapati dalam pelbagai saiz. dan pakaian dalam.4 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menjahit kancing 2.2 kancing hendaklah mencukupi dan terletak sama jaraknya di antara satu kancing dengan yang lain supaya belah ditutup dengan baik dan tidak ternganga.4 Kancing logam tidak sesuai untuk pakaian kanak-kanak.5 Butang lubang butang dua/empat .4.5 Jenis kancing yang hendak dijahitkan pada pakaian mestilah ditentukan semasa jenis belah untuk pakaian itu dipilih. 2. butang berlubang empat dan butang bertangkai 3 . 2.4. 2.3 Kancing hendaklah dijahit betul-betul bertentangan di antara satu sama lain dan elakkan daripada menjahit kancing terlalu ketat pada pakaian untuk mengelakkan: • • • Belah pakaian daripada berkedut Belah pakaian itu tidak tertutup rapat Pakaian kelihatan tidak kemas.

2.Butang dan lubang hanya dijahit selepas belah pakaian itu siap atau apabila pakaian itu siap. .4.2 Butang dan lubang butang .Dijahit di atas dua lapisan fabrik. 4 .

. .Kancing ini tegu.4.. . .Berlatihlah menjahit jahitan lubang butang sebelum menjahit pada pakaian sebenar.Gunting lubang butang satu per satu dan sudahkan satu lubang dahulu sebelum menebuk lubang yang lain untuk mengelakkan tepinya daripada berbulu. pita atau reben.4.Lubang butang boleh dijahitkan melintang atau menegak.4 Langkah-langkah menjahit lubang butang 5 .Ia digunakan pada semua jenis pakaian dan kain kelengkapan rumah tangga.3 Perkara-perkara yang harus diingatkan apabila menjahit lubang butang.Lubang butang selalu dijahit pada 2 lapisan fabrik. kemas dan tahan lasak jika dijahit dengan baik. 2. kukuhkan sebelah dalamya dengan sehelai kain pengukuh. . . .Jika lubang butang mesti dijahit pada selapis kain.Terdapat dua jenis lubang butang iaitu lubang butang berjahit dan lubang butang berkun .Butang dijahit selepas lubang butang telah siap kerana kedudukannya boleh diubahubahkan supaya sesuai dengan rumah butangnya. 2. . .Semua mata jahitan hendaklah sama panjang dan sesuai dengan jenis kain yang digunakan iaitu mata jahitan yang kecil dan halus pada kain yang nipis.Selalu menjahit dari bahagian bawah pakaian menghala ke atas.

Langkah 1 – Menanda kedudukan lubang butang dengan peniti Langkah 2 – – – Ukuran lubang butang Ukuran garis pusat butang + 3mm (1/8 inci) Semat dan jelunjurkan lebar lubang butang dengan jelunjur halus pada kedua-dua belah lubang butang 6 .

Masukkan jarum dihujung lubang dan keluarkan dari sebelah dalam kain garisan jelunjur halus. Jarum hendaklah tegak dan menghala ke arah penjahit. Langkah 4 – – – – – Mulakan menjahit dari hujung segi empat dengan menyusupkan jarum di antara 2 lapisan kain.Langkah 3 – – – Gunting lubang butang mengikut urat benang Lubang butang boleh digunting dengan : Sepasang gunting kecil yang tajam. Tarikkan kedua-dua benang dari mata jarum ke kiri dan lilitkan ke bawah jarum Tarik benang ke atas sehinggan simpul terjadi. 7 .

8 . jahitkan 7atau 9 mata jahitan lilit kemas Langkah 6 – Pusingkan kain supaya sebelah lubang yang belum dijahit terletak berdekatan dengan penjahit. Pada hujung yang bulat.Langkah 5 – – Jahit lubang butang di sepanjang tepi lubang hingga ke hujung bulat.

– Jahit 2 atau 3 jahit lilit kemas di tempat yang sama di hujung segi empat – Langkah 8 – – Jahit sebaris jahitan lubang butang pada hujung segi empat. masukkan jarum ke kaki jahitan pertama dan keluar pada kaki jahitan yang akhir. Susupkan jarum di antara lapisan kain dan gunting benang di sebelah dalam 9 .– Jahit lubang butang pada sebelah ini hingga ke hujung segi empat Langkah 7 Apabila lubang butang yang terakhir sudah dijahit di hujung segi empat.

baju Lubang butang melintang yang telah siap Rajah 3.1 – Rajah3.8 10 .

5 Langkah-langkah menjahit butang berlubang dua Langkah 1 Mulakan jahitan dengan jahitan kia pada butang – Masukkan jarum elalui satu daripada lubang butang – 11 .4.9 Contoh-contoh jahitan butang empat lubang 2.Rajah 3.

– Sudahkan disebelah dalam dengan jahit ulat-ulat. – Matikan jahitan dengan jahitan kia. – Langkah 3 Tanggalkan jarum peniti. – Butang berlubang dua Butang yang mempunyai dua lubang untuk dijahit pada pakaian – Diperbuat daripada plastik atau besi – Butang bertangkai Mulakan dengan jahit kia pada tempat butang – Terus menjahitkan butag pada fabrik melalui lubang butang sebanyak 3 atau 4 kali. Masukkan jarum pada lubang butang kedua menembusi belakang fabrik. Keluarkan jarum di antara fabrik dan butang. – Ukuran lubang butang untuk butang bertangkai = lebar butang bertangkai + 6mm – 12 .Langkah 2 Letakkan jarum melalui satu daripada lubang pada butang. – Ulang jahitan/ teruskan sehingga kukuh. – Lilitkan benang di keliling tangkai yang berbentuk – Keluarkan jarum ke belakang fabrik.

6 Langkah-langkah menjahit cangkuk dan palang Langkah 1 Mulakan dengan jahitan kia Jahit jahitan lilit kemas/jahitan lurus 4-5 kali – Matikan dengan jahitan kia – – 13 .10 – Rajah 3.15 2.– Rajah 3.4.

Rajah 3. Teruskan proses menjahit sehingga siap. Susup jarum ke lubang kedua pada palang.16 – Rajah 3. Jahit jahitan lilit kemas 4-5 kali.Langkah 2 – – – – – – Mulakan jahitan dengan jahitan kia Masukkan jarum pada satu daripada lubang pada palang.17 14 . Matikan jahitan dengan jahitan kia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful