TAJUK : KANCING

SINOPSIS Menjelaskan tujuan kancing dijahit pada pakaian, jenis-jenis kancing, cara-cara memilih kancing, perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing, dan cara-cara menjahit butang lubang dua atau empat dan cangkuk dan mata/palang

Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini, pelajar dapat : Menyatakan tujuan kancing dibuat pada pakaian atau artikel Membezakan jenis-jenis kancing Mengetahui cara-cara memilih kancing. Mengethui perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing 5. Mengenalpasti cara-cara menjahit Butang lubang butang dua atau empat, butang katup dan cangkuk dan palang mata
1. 2. 3. 4.

Kerangka Konsep

1 Tujuan menjahit kancing Kancing dijahit pada pakaian adalah untuk :– – – –

Mengancingkan belah Sebagai perhiasan Kancing biasanya dilekatkan pada lipat tindih atas dan lipat tindih bawah belah. Cara-cara melekatkan kancing pada pakaian bergantung kepada jenis kancing yang dipilih.

2 Jenis-jenis kancing Terdapat 2 jenis kancing yang utama :

1

Pita dan simpul hias .2.Butang dan rumah butang bersirat atau gelungan . 2.2 Jenis pakaian dan stail pakaian yang dijahit – Pakaian kanak-kanak biasanyan tidak menggunakan kancing logam untuk mengelakkan calar pada kulit kanak-kanak yang lembut.3 Jenis belah dan kedudukan kancing – Kancing zip adalah lebih sesuai bagi belah yang bertempat di kelim rusuk skirt daripada yang dijahit pada belah kelepet sama lebar di hadapan pakaian. 2.Butang cangkuk dan rumah cankuk bersirat 2.1 Jenis kancing yang tersembunyi .2 Jenis kancing yang Nampak .Butang katup .zip .3.Butang dan rumah butang .3.Butang cangkuk dan matanya .Reben dan bow .3.1 Jenis kain yang digunakan – Kain yang halus mestilah dijahit dengan kancing yang lebih halus untuk mencegah berat kancing daripada mengoyakkan kain. 2 .3 Cara-cara memilih kancing Pilihan kancing bergantung kepada : 2.Gancu 2.Butang cangkuk dan rumah .

4.3 Kancing hendaklah dijahit betul-betul bertentangan di antara satu sama lain dan elakkan daripada menjahit kancing terlalu ketat pada pakaian untuk mengelakkan: • • • Belah pakaian daripada berkedut Belah pakaian itu tidak tertutup rapat Pakaian kelihatan tidak kemas.Butang boleh didapati dalam pelbagai saiz. logam. 2.2. 2. 2. baju tidur. kayu dan lain-lain lagi.4.4 Kancing logam tidak sesuai untuk pakaian kanak-kanak.5 Jenis kancing yang hendak dijahitkan pada pakaian mestilah ditentukan semasa jenis belah untuk pakaian itu dipilih. . butang berlubang empat dan butang bertangkai 3 . tulang.4 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menjahit kancing 2.Terdapat beberapa jenis butang iaitu butang berlubang dua. warna dan bentuk.4. dan pakaian dalam.2 kancing hendaklah mencukupi dan terletak sama jaraknya di antara satu kancing dengan yang lain supaya belah ditutup dengan baik dan tidak ternganga. .5 Butang lubang butang dua/empat .4. 2. 2.4.1 Kancing hendaklah dijahit dengan kukuh supaya tidak cepat tercabut.Butang diperbuat daripada plastik.

.2.Butang dan lubang hanya dijahit selepas belah pakaian itu siap atau apabila pakaian itu siap. 4 .2 Butang dan lubang butang .4.Dijahit di atas dua lapisan fabrik.

kukuhkan sebelah dalamya dengan sehelai kain pengukuh. 2. pita atau reben.Gunting lubang butang satu per satu dan sudahkan satu lubang dahulu sebelum menebuk lubang yang lain untuk mengelakkan tepinya daripada berbulu. .Terdapat dua jenis lubang butang iaitu lubang butang berjahit dan lubang butang berkun . kemas dan tahan lasak jika dijahit dengan baik. 2. . .4 Langkah-langkah menjahit lubang butang 5 .3 Perkara-perkara yang harus diingatkan apabila menjahit lubang butang.Kancing ini tegu. .4.Butang dijahit selepas lubang butang telah siap kerana kedudukannya boleh diubahubahkan supaya sesuai dengan rumah butangnya.4. . .. .Berlatihlah menjahit jahitan lubang butang sebelum menjahit pada pakaian sebenar.Jika lubang butang mesti dijahit pada selapis kain.Lubang butang boleh dijahitkan melintang atau menegak. .Selalu menjahit dari bahagian bawah pakaian menghala ke atas.Lubang butang selalu dijahit pada 2 lapisan fabrik. .Semua mata jahitan hendaklah sama panjang dan sesuai dengan jenis kain yang digunakan iaitu mata jahitan yang kecil dan halus pada kain yang nipis.Ia digunakan pada semua jenis pakaian dan kain kelengkapan rumah tangga.

Langkah 1 – Menanda kedudukan lubang butang dengan peniti Langkah 2 – – – Ukuran lubang butang Ukuran garis pusat butang + 3mm (1/8 inci) Semat dan jelunjurkan lebar lubang butang dengan jelunjur halus pada kedua-dua belah lubang butang 6 .

Langkah 4 – – – – – Mulakan menjahit dari hujung segi empat dengan menyusupkan jarum di antara 2 lapisan kain. Masukkan jarum dihujung lubang dan keluarkan dari sebelah dalam kain garisan jelunjur halus. Jarum hendaklah tegak dan menghala ke arah penjahit.Langkah 3 – – – Gunting lubang butang mengikut urat benang Lubang butang boleh digunting dengan : Sepasang gunting kecil yang tajam. 7 . Tarikkan kedua-dua benang dari mata jarum ke kiri dan lilitkan ke bawah jarum Tarik benang ke atas sehinggan simpul terjadi.

Pada hujung yang bulat. jahitkan 7atau 9 mata jahitan lilit kemas Langkah 6 – Pusingkan kain supaya sebelah lubang yang belum dijahit terletak berdekatan dengan penjahit.Langkah 5 – – Jahit lubang butang di sepanjang tepi lubang hingga ke hujung bulat. 8 .

– Jahit lubang butang pada sebelah ini hingga ke hujung segi empat Langkah 7 Apabila lubang butang yang terakhir sudah dijahit di hujung segi empat. – Jahit 2 atau 3 jahit lilit kemas di tempat yang sama di hujung segi empat – Langkah 8 – – Jahit sebaris jahitan lubang butang pada hujung segi empat. Susupkan jarum di antara lapisan kain dan gunting benang di sebelah dalam 9 . masukkan jarum ke kaki jahitan pertama dan keluar pada kaki jahitan yang akhir.

1 – Rajah3.8 10 .baju Lubang butang melintang yang telah siap Rajah 3.

5 Langkah-langkah menjahit butang berlubang dua Langkah 1 Mulakan jahitan dengan jahitan kia pada butang – Masukkan jarum elalui satu daripada lubang butang – 11 .Rajah 3.9 Contoh-contoh jahitan butang empat lubang 2.4.

Masukkan jarum pada lubang butang kedua menembusi belakang fabrik. – Lilitkan benang di keliling tangkai yang berbentuk – Keluarkan jarum ke belakang fabrik. – Ulang jahitan/ teruskan sehingga kukuh. Keluarkan jarum di antara fabrik dan butang.Langkah 2 Letakkan jarum melalui satu daripada lubang pada butang. – Butang berlubang dua Butang yang mempunyai dua lubang untuk dijahit pada pakaian – Diperbuat daripada plastik atau besi – Butang bertangkai Mulakan dengan jahit kia pada tempat butang – Terus menjahitkan butag pada fabrik melalui lubang butang sebanyak 3 atau 4 kali. – Langkah 3 Tanggalkan jarum peniti. – Matikan jahitan dengan jahitan kia. – Sudahkan disebelah dalam dengan jahit ulat-ulat. – Ukuran lubang butang untuk butang bertangkai = lebar butang bertangkai + 6mm – 12 .

– Rajah 3.6 Langkah-langkah menjahit cangkuk dan palang Langkah 1 Mulakan dengan jahitan kia Jahit jahitan lilit kemas/jahitan lurus 4-5 kali – Matikan dengan jahitan kia – – 13 .10 – Rajah 3.4.15 2.

Susup jarum ke lubang kedua pada palang.Langkah 2 – – – – – – Mulakan jahitan dengan jahitan kia Masukkan jarum pada satu daripada lubang pada palang.17 14 . Teruskan proses menjahit sehingga siap.16 – Rajah 3. Rajah 3. Matikan jahitan dengan jahitan kia. Jahit jahitan lilit kemas 4-5 kali.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful