P. 1
Teknik Dalam Pengajaran KOMSAS

Teknik Dalam Pengajaran KOMSAS

|Views: 3,232|Likes:

More info:

Published by: Khairulaniza Khairuddin on Jan 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2015

pdf

text

original

Teknik Improvisasi Definisi: Satu aktiviti yang membimbing pelajar melakukan aksi ³kaku´ (muzium lilin) secara spontan

bagi menggambarkan sesuatu peristiwa atau situasi. Teknik ini sesuai untuk genre drama, cerpen, novel dan prosa klasik. Langkah pelaksanaan: i. ii. iii. Murid dibahagikan kepada kumpulan kecil yang terdiri daripada dua hingga lima orang sekumpulan. Setiap kumpulan diberi satu petikan yang perlu dikaji oleh mereka. Murid diminta berbincang tentang satu gambaran yang paling sesuai bagi menjelaskan peristiwa dalam petikan tersebut. Mereka diminta memilih seorang ketua kumpulan untuk memberikan penjelasan tentang situasi yang dipilih. Ahli kumpulan yang lain akan memainkan peranan sebagai watak-watak dalam petikan itu. Setiap watak perlu memahami peranan mereka dan melakukan aksi kaku yang dikehendaki mengikut petikan. Semasa pembentangan murid diminta melakonkan aksi kaku bagi watak-watak yang telah ditetapkan berdasarkan petikan yang diberi. Ketua perlu menerangkan peranan setiap ahli kumpulannya dan mengapakah mereka kelihatan seperti yang digambarkan. Ketika penerangan ini setiap pelakon mesti membekukan dirinya seperti patung lilin di muzium sehinggalah ketua kumpulan selesai menjelaskan senario tersebut.

iv.

Tunjuk cara: i. ii. iii. v. vi. Murid dibahagi kepada beberapa kumpulan kecil. Setiap kumpulan melantik seorang ketua. Ketua kumpulan diminta mengambil kad petikan dan berbincang tentang situasi seperti dalam kad petikan. Setiap kumpulan melantik seorang ketua dan menetapkan pelakon untuk watakwatak dalam petikan. Guru menerangkan peranan ketua, nenek kebayan dan Inderaputera berdasarkan petikan. Semasa ketua kumpulan menjelaskan tentang senario berdasarkan petikan, setiap pelakon mesti membekukan dirinya seperti patung lilin di muzium sehinggalah ketua kumpulan selesai menjelaskan senario tersebut. Murid lain diminta menyenaraikan tiga perwatakan berdasarkan penerangan dan lakon kaku dalam lemberan grafik yang diberi.

vii.

Refleksi: Aktiviti ini juga boleh dijalankan mengikut situasi yang berlainan bagi setiap kumpulan. 1

Lampiran 1:

Petikan Hikayat Inderaputera (Muka surat 53 ± 54)

Maka setelah itu nenek kebayan pun sampailah kepada pintu kebunnya. Maka dilihatnya ada terikat dan dilihatnya di dalam kebunnya itu ada seorang kanak-kanak duduk di bawah pohon delimanya itu. Maka rupanya terlalu amat indah penuh dengan pakaiannya. Maka ujar nenek kebayan, ³Anak siapa gerangan ini dan daripada mana gerangan datangnya. Lagipun pintu pagar ini ada terikat dan kampungku pun terlalu jauh daripada kampungnya orang banyak.´ Maka bertanya nenek kebayan, ³Hai, cucuku! Kanak-kanak siapa cucuku ini dan dari mana cucuku datang ini?´ Maka ujar Inderaputera, ³akulah anak Raja Bikrama Buspa dan namaku disebut orang Inderaputera. Ada pun sebabnya aku sampai ke mari ini diterbangkan oleh merak emas.´

Contoh penerangan oleh ketua kumpulan:

Senario yang dipilh ialah peristiwa nenek kebayan menjumpai seorang kanak-kanak di kebunnya. Ini ialah nenek kebayan. Dia mendapati seorang kanak-kanak duduk di bawah pokok delima di dalam kebunnya. Keadaan itu menimbulkan rasa hairan kepadanya kerana pagar kebunnya masih terkunci dan kebun itu jauh dari rumah orang kampung yang lain. Kanakkanak itu memakai pakaian yang cantik. Nenek kebayan bertanyakan identiti dan kampung asal kanak-kanak itu. Kanak-kanak itu memberitahu bahawa dia ialah anak raja Bikrama Buspa yang bernama Inderaputera. Dia sampai ke situ kerana diterbangkan oleh merak emas.

Sumber rujukan DBP

2

Teknik Pelayaran Plot

1.

Definisi /pengenalan teknik Pelayaran plot ± teknik plot Plot ialah rentetan peristiwa. Pelayaran plot ialah melayari jalan cerita dengan memilih peristiwa-peristiwa penting dari awal eksposisi hingga peringkat peleraian cerita untuk mengesan aspek komsas seperti watak ,latar ,teknik plot dan sebagainya.

2.

Langkah pelaksanaan teknik pelayaran plot. i. Guru memilih beberapa peristiwa penting berdasarkan karya cerpen ii. Setiap peristiwa dinyatakan muka surat . iii. Berdasarkan setiap peristiwa yang dipilih guru boleh bertanya kepada murid tentang aspek-aspek struktural cerpen seperti teknik plot yang digunakan, perwatakan, nilai dan sebagainya. iv. Murid dikehendaki melengkapkan lembaran grafik pelayaran plot yang disediakan oleh guru.

` P1) Aku menyaksikan 2 cucunya bermain komputer P2) Aku tersinggung dengan kata-kata cucuku P3) Aku teringat kepada arwah isterinya____ m/s: 104-105 -latar peristiwa berlaku................... ...............................

m/s: 102-103berlaku konflik kepada aku iaitu......................... ................................

m/s: 103-104 Sebab.................................. ............................................ ............................................ ..

3.

Tunjuk cara i. ii. Guru membahagikan murid kepada lima kumpulan. Guru mengedarkan lembaran grafik kepada murid

3

.. .... P5) Ya......... ....... Guru mengarahkan murid membaca muka surat yang terdapat dalam lembaran grafik untuk melengkapkan maklumat..... sambut si hero merendah diri..................iii......... ........... m/s: 149 Nilai....... Teknik pelayaran plot... Refleksi Murid dapat menjelaskan aspek ±aspek sastera menggunakan teknik pelayaran plot............ Cerpen Idola P1) Pentas telah kosong penonton telah lama meninggalkan panggung P2) Apakan daya aku hanya penjaga panggung... P4) memang hebat lakonan saudara .... . mungkin juga sebagai pelakon saya harus menunjukkan keterampilan saya yang sebenarnya................... 4........................................ 4 .. ....................................................... Guru meminta setiap kumpulan membentangkan jawapan................................................... iv.... m/s: 147 Watak sampingan................................ Biasa saja.............................. m/s: 149-150 Pengajaran...... m/s: 146 Latar tempat......... P3) Sampai bila abang harus menjadi penjaga panggung? tanya isterinya pada suatu pagi......... m/s: 147 Teknik plot.........................

(Teknik Bedah Karya) iv. Guru menandakan aspek yang akan menjadi fokus pembelajaran dalam bahan yang disediakan dengan menggunakan simbol-simbol tertentu atau garisan-garisan. dan bentuk sajak. v. Setiap orang murid diberi petikan yang sama dalam bentuk lembaran grafik. ii. ii. (Novel Interlok) Guru memilih aspek komsas yang akan menjadi fokus perbincangan pada hari itu. iii. Seorang murid diminta ke hadapan kelas untuk membacakan satu petikan daripada novel Interlok. nilai masyarakat. Guru membimbing murid melengkapkan borang lembaran grafik (Teknik Bedah karya). Murid diarahkan untuk memasukkan maklumat berdasarkan simbol dan garis yang dibina oleh guru dalam bahan.Teknik Bedah Karya Definisi / Pengenalan Teknik Proses mengesan maklumat tentang aspek-aspek sastera yang tertentu seperti latar masyarakat. (Sila lihat lampiran «) Aktiviti ini perlu diikuti dengan semakan jawapan secara perbincangan kelas dan pengukuhan kefahaman akan konsep tersebut oleh guru dan murid Tunjuk Cara Teknik i. Guru memilih bahan sama ada prosa atau puisi yang akan diajar. 5 . iii. iv. Langkah Pelaksanaan Teknik i. Guru meminta murid mengenal pasti latar masyarakat dan nilai kemanusiaan yang terdapat dalam petikan. v. Guru mengedarkan petikan lain untuk dilengkapkan dengan latar masyarakat dan nilai kemanusiaan.

Untuk mencari wang mereka berlumba-lumba supaya boleh dapat lebih banyak. Tetapi Cing Huat yang sudah mahir dalam perniagaan tahu akan tipu helah orang dagang. mereka mesti mengingatkan anak-anak mereka pada tanah leluhur ada.dia yang rajin bekerja. Dalam mesyuarat itu Cing Huat memberikan sumbangan wang sebanyak lima ratus ringgit. Kedai makin banyak didirikan. Mereka mesti mendidik anak-anak mereka menurut adat istiadat mereka sendiri. Orang-orang Cina di Simpang Empat dan di Kubang Kerbau bermesyuarat untuk mendirikan sekolah mereka sendiri. dia yang banyak mengumpulkan kekayaan. pada bahasa mereka yang kaya. tetapi untuk mengeluarkan wang seperti berderma mereka berusaha supaya dapat memberikan seberapa yang sedikit. Masyarakat Cina yang Masyarakat Cina yang Nilai Nilai Nilai Nilai 6 .Masyarakat Cina yang Pekan Simpang Empat semakin besar. Mereka tidak menghantar anak-anak mereka ke sekolah Melayu yang memang sudah ada didirikan oleh kerajaan di situ. Tandingannya pun hanyalah bapa mentuanya. Cing Huat tidak menghiraukan sangat tentang hal itu kerana dia tahu. Tidak ada seorang tauke lain yang dapat mengatasinya. . Ladang-ladang getah yang tidak jauh dari pekan itu mulai mengeluarkan hasil dan banyak kuli dari ladang getah itu datang berbelanja di kedai Simpang Empat itu. pada kebudayaan mereka yang tua.

Mereka tidak menghantar anak-anak mereka ke sekolah Melayu yang memang sudah ada didirikan oleh kerajaan di situ. Dalam mesyuarat itu Cing Huat memberikan sumbangan wang sebanyak lima ratus ringgit. Tidak ada seorang tauke lain yang dapat mengatasinya. pada bahasa mereka yang kaya. Masyarakat Cina yang masih mementingkan pendidikan budaya dan bahasa ibunda mereka. Tetapi Cing Huat yang sudah mahir dalam perniagaan tahu akan tipu helah orang dagang. Untuk mencari wang mereka berlumba-lumba supaya boleh dapat lebih banyak. mereka mesti mengingatkan anak-anak mereka pada tanah leluhur ada. Nilai Murah Hati Nilai mahir Nilai berdaya saing Nilai Kerajinan 7 . Ladang-ladang getah yang tidak jauh dari pekan itu mulai mengeluarkan hasil dan banyak kuli dari ladang getah itu datang berbelanja di kedai Simpang Empat itu.Masyarakat Cina yang mementingkan pendidikan untuk masyarakatnya Masyarakat Cina yang masih berprasangka dengan sekolahsekolah Melayu Pekan Simpang Empat semakin besar. Tandingannya pun hanyalah bapa mentuanya. Kedai makin banyak didirikan. tetapi untuk mengeluarkan wang seperti berderma mereka berusaha supaya dapat memberikan seberapa yang sedikit. .dia yang rajin bekerja. pada kebudayaan mereka yang tua. Mereka mesti mendidik anak-anak mereka menurut adat istiadat mereka sendiri. Orang-orang Cina di Simpang Empat dan di Kubang Kerbau bermesyuarat untuk mendirikan sekolah mereka sendiri. dia yang banyak mengumpulkan kekayaan. Cing Huat tidak menghiraukan sangat tentang hal itu kerana dia tahu.

3. Tunjuk Cara Teknik Contoh: Puisi Tradisional: Syair Perang Saudara di Pahang . Guru memilih satu perkataan bagi setiap rangkap yang membawa gambaran maksud rangkap. Contoh berdasarkan puisi di bawah: Putera laki-laki yang tuanya. ii. Murid menyatakan perkataan yang boleh menggantikan perkataan dalam rangkap.Tingkatan 2 i. Ialah memangku paduka ayahandanya. Boleh berbincang atau merujuk Kamus Dewan Bahasa untuk mengenali perkataan yang seerti dengannya.Teknik Permata Kata 1. Guru meminta murid mencari maksud perkataan dengan merujuk kamus. Murid diminta mencari maksud perkataan yang telah digarisi berdasarkan teks puisi secara kumpulan (5 orang satu kumpulan) Contoh permata kata yang dipilih oleh guru: Rangkap 2 : memangku Rangkap 3 : elok Rangkap 4 : lara Rangkap 5 : diam Rangkap 6 : taulan 8 . ii. Pengenalan Permata kata ialah perkataan atau diksi yang memberi makna menjurus pada baris atau rangkap. 2. Dalam rangkap di atas perkataan memangku merupakan permata kata. iii. Bendahara Tun Tahir konon namanya. Perintah negeri terserah kepadanya. iv. Langkah Pelaksanaan Teknik i. Guru mengedarkan puisi tradisional atau puisi moden. Guru mengedarkan teks puisi kepada murid-murid.

vi. 4. Pembantu dalam kumpulan mencatatkan perkataan di papan putih. Rumusan guru menjelaskan kepelbagaian kata dalam menghasilkan puisi. 9 .Rangkap 7 : kenaikan Rangkap 8 : muda perwira Rangkap 9 : perintah Rangkap 10 : melanggar iii. Setiap ketua kumpulan memberikan maksud permata kata dalam rangkap puisi. v. iv. Setiap kumpulan membandingkan jawapan. Refleksi Murid dapat menambah perbendaharaan kata.

Teknik Dekon Definisi / Pengenalan Teknik Dekon ialah sajak yang dideklamasikan oleh penyajak dengan disertai beberapa orang pelajar yang akan melakonkan aksi yang sesuai dengan maksud sajak tanpa suara. serta intonasi peserta yang mendeklamasikan atau membacakan sajak dan gerak badan serta mimik muka bagi murid yang melakonkan aksi dalam sajak. Aktiviti ini mementingkan sebutan. Tunjuk Cara Teknik i. Murid lebih mudah mengingati sajak / puisi. Seorang atau beberapa orang murid melakonkan aksi yang sesuai dengan sajak / puisi yang dipelajari. iii. 10 . Beberapa orang murid melakonkan aksi yang sesuai dengan sajak µBangkitlah¶. Aktiviti ini dapat memberi kefahaman dan gambaran yang lebih tentang maksud sajak. Guru memilih beberapa orang murid ke hadapan kelas. Langkah Pelaksanaan Teknik i. tekanan suara. Guru meminta beberapa orang murid menyatakan maksud sajak berdasarkan deklamasi dan lakonan yang dipersembahkan. ii. Seorang murid mendeklamasikan sajak / puisi. Seorang murid mendeklamasikan sajak dengan intonasi dan sebutan yang sesuai. ii. v. iv.

I Anak-anak yang sedang lena bangkitlah matahari sudah tinggi di puncak gunung. Baris? R1: R2: R3: R4: R5: Anak-anak esok apa yang akan kaumakan? tanah atau batu atau debu? kau mahu terus nangis tanpa air mata? Kalau tidak bangkitlah matahari belum lagi rembang dan burung-burung belum lagi menjamah awan! (1969) Langit di Tangan. Lihat jernihnya pagi ini burung-burung berterbangan di udara dan pepohon hijau merendang daunnya apa kau masih belum bangkit? Bangkitlah jangan sesal nanti madu bumi yang kekeringan isi laut kekosongan dan perut belantara menjadi ladang. 1995 Dewan Bahasa dan Pustaka Rima Akhir? R1: R2: R3: R4: R5: Jumlah Perkataan? Rangkap ? Suku kata? 11 .Sila lengkapkan bentuk sajak di bawah: Bangkitlah ± Rejab F.

Guru memilih seorang murid yang akan memainkan peranan watak si penjaga panggung dalam cerpen Idola. Langkah pelaksanaan teknik kerusi panas. 12 . iii. gambaran fizikalnya dan bagaimanakah dia bertindak. iii. Guru merumuskan watak dan perwatakan si penjaga panggung. Beberapa orang murid mengemukakan soalan kepada si penjaga panggung berdasarkan peranannya sebagai watak utama dalam novel tersebut dan si penjaga panggung menjawabnya secara spontan. pemikirannya dan seumpamanya. Setiap kumpulan diberikan tugas untuk membincangkan watak dan perwatakan yang telah ditetapkan iaitu watak dan perwatakan si penjaga panggung untuk kumpulan 1. Definisi : Kerusi panas (hot sitting) ialah satu teknik dalam latihan asas penghayatan watak dan perwatakan. Si penjaga panggung Murid lain 3. dan pelakon akan cuba mengimaginasikan gaya atau aksi watak tersebut dalam semua aspek seperti cara bercakap. kita boleh melihat pelbagai aspek pada diri watak yang dikaji berdasarkan teks yang disediakan. guru mengawal kelas dan memberhentikan aktiviti ini apabila masa cukup. menghadap pelajar lain. Pelakon juga dikehendaki mengkaji berapakah umur watak. Guru membahagikan murid kepada tiga kumpulan. Dalam aktiviti kerusi panas. i. Murid yang diilih dikehendaki duduk di atas kerusi dihadapan kelas. ii. Contoh: ³Bagaimanakah perasaan anda semasa dapat bertemu dengan hero?´ Contoh jawapan si penjaga panggung: ³Saya berasa gugup dan gementar´ Catatan: semasa murid bersoal jawab dengan si penjaga panggung. 2. Biasanya pelakon akan diberikan satu peranan (berdasarkan skrip atau improvisasi). Tunjuk cara pelaksanaan aktiviti kerusi panas i. iv. ii. cara berjalan. Teknik ini sering digunakan dalam latihan asas teater untuk membuat justifikasi tentang perwatakan sesuatu peranan yang akan dilakonkan.Teknik Kerusi Panas 1. watak dan perwatakan isteri untuk kumpulan 2 dan watak dan perwatakan hero untuk kumpulan 3. Setiap kumpulan diminta membina soalan untuk diajukan kepada wakil kumpulan yang memegang watak yang telah ditetapkan .

Jika pemegang watak tidak dapat menjawab.________________ 2. Refleksi Murid dapat menjelaskan watak dan perwatakan menerusi teknik kerusi panas. rakan-rakan dalam kumpulan tersebut boleh membantu. ahli kumpulanlain dibenarkan untuk menyoal._______________ 4. 13 .________________ Watak hero Perwatakan: 1. Contoh lembaran grafik: Watak si penjaga panggung Perwatakan: 1. Ketika ini.________________ 3.iv. Manakala ahli kumpulan yang lain akan mengajukan soalan kepadanya tentang watak dan perwatakan dan dia akan menjawabnya secara spontan._______________ 3.__________________ Watak isteri Perwatakan: 1. seorang wakil diminta duduk di kerusi dihadapan kelas. v.__________________ 2.__________________ 3. Disamping itu. rakan yang menonton akan mencatat watak dan perwatakan dalam lembaran grafik._______________ 2. Setelah soalan disiapkan.

Guru membahagikan murid kepada enam kumpulan (Ikut kesesuaian bilangan murid). Guru memberikan komen dan pujian. 14 . Setiap kumpulan diminta mempersembahkan hasil kerja (lagu puisi) di hadapan kelas.  Jika dilakukan secara berpasangan/berkumpulan. Proses pelaksanaan teknik: 1. seorang murid akan mendeklamasikan puisi manakala pasangan/ahli kumpulan yang lain pula akan melagukan puisi tersebut.  Jika dilakukan secara bersendirian. berpasangan atau berkumpulan. orang yang sama akan mendeklamasikan sajak sekali gus melagukan bait demi bait puisi yang dibacanya itu.Teknik Mestamu Definisi Mestamu:  Mestamu bermaksud melagukan puisi tanpa muzik. 2.  Boleh dilakukan secara bersendirian.  Nyanyian lagu puisi diadaptasikan daripada lagu-lagu yang ada di pasaran atau lagu ciptaan sendiri. Murid diminta memilih melodi lagu kegemaran masing-masing untuk disesuaikan dengan puisi. 4. 3.

15 . Semua hasil kerja kumpulan yang telah dibuat penambahbaikan digabungkan untuk membentuk sajak yang lengkap. 7.  Ayat permulaan disediakan oleh guru atau ketua dalam kumpulan mengikut tema yang ditetapkan. Setiap kumpulan diminta mempersembahkan hasil karya masing-masing. Contohnya: Bil 1 2 3 Tema Kasih sayang Mencintai alam sekitar Cinta akan negara Contoh kalimat Aku cinta padamu Lautan biru nan terbentang Akan kupertahankan ibu pertiwiku 4.Teknik Rantai Kalimat Definisi Rantai Kalimat:  Rantai kalimat bermaksud cantuman ayat-ayat yang membentuk bait-bait puisi dalam satu rangkap. Proses pelaksanaan teknik: 1. Guru membahagikan kelas kepada beberapa kumpulan (lima hingga enam orang sekumpulan). 3. Guru memberikan komen untuk menambah baik hasil kerja murid. 5. Guru membincangkan tema sajak yang akan dihasilkan oleh murid. Guru memberikan kalimat pertama. Murid lain dalam kumpulan diminta menyambungkan kalimat tersebut mengikut kreativiti masing-masing. 6. 2.

Proses pelaksanaan teknik: 1. Guru membahagikan kelas kepada beberapa kumpulan (enam hingga lapan orang sekumpulan). contohnya satu kumpulan seramai lapan orang. Guru memantau murid-murid semasa sesi perbincangan berlangsung. Wakil kumpulan akan membentangkan hasil perbincangan itu kepada kelas. Seorang dilantik sebagai ketua kumpulan untuk mempengerusikan perbincangan dan seorang lagi sebagai pencatat yang akan mencatat pendapat yang diberikan oleh setiap ahli. 6. Guru memberikan komen terhadap hasil perbincangan murid. 3. 4. Guru menyatakan aspek yang perlu dibincangkan oleh setiap kumpulan.Teknik Persidangan Meja Bulat Definisi Persidangan Meja Bulat:  Persidangan meja bulat atau µround bobin¶ bermaksud aktiviti perbincangan secara berkumpulan. Setiap ahli kumpulan wajib bercakap dan memberikan pendapat masing-masing secara bergilir-gilir tentang sesuatu isu (persoalan) yang sedang dibincangkan. Situasi yang sama juga berlaku dalam kumpulan yang lain. 5. 2. 7. 8. 16 .

nilai dan pengajaran dalam karya prosa. Watak X akan menjawab dengan menggunakan mimik muka atau pergerakan kreatif. Murid-murid yang tidak terlibat diberikan lampiran untuk mengisi tempat kosong dengan jawapan yang dikehendaki berdasarkan soalan dan respon yang diberikan oleh watak X. 2. Contoh kedudukan balang kaca adalah seperti di bawah: 1 2 4 6 Petunjuk: X : Peranan utama (ikan) X 3 5 1 ± 6 : Murid yang bertanyakan soalan : Murid-murid lain yang mengisi jawapan dalam kertas lampiran 17 . Pengenalan Teknik Balang Kaca ialah satu aktiviti untuk mengesan aspek watak dan perwatakan. Sekumpulan murid lain diberi soalan-soalan yang disediakan oleh guru untuk bertanya kepada murid yang di dalam balang kaca. Langkah pelaksanaan teknik Seorang murid yang memainkan peranan sebagai watak utama atau watak-watak lain (watak X) dalam karya akan berada di tengah-tengah bulatan sebagai ikan.Teknik Balang Kaca 1.

Contoh soalan dalam bahan lampiran: 1.. Guru meminta murid menyatakan pengajaran berdasarkan nilai dengan sokongan peristiwa dalam cerpen yang berkaitan. 2. Walaupun Mak Timah berasa sukar menjaga Pungut tetapi perasaan «««. murid diminta menyenaraikan nilai berdasarkan jawapan yang ditulis. Rumusan. (ikhlas) menjaga sebagai seorang manusia yang menerima segala ketentuan Tuhan. Sebagai ibu angkat adakah Mak Timah menyayangi Pungut? 3. - - - 4.(sayang) kepada kanak-kanak itu telah menjadikannya rela dengan bebanan tugas itu. 3. Refleksi Murid-murid dapat menyenaraikan nilai dan pengajaran beserta contoh peristiwa berdasarkan cerpen. Anak-anak Mak Timah masih menerima Pungut dengan hati yang berat kerana mereka «««««. Apakah Mak Timah ikhlas menjaga Pungut? 2.(menghormati) pandangan Mak Timah. Adakah anak-anak Mak Timah menghormati keputusannya mengambil Pungut sebagai anak angkat? Guru mengarahkan murid lain mengisi nilai dan pengajaran dalam bahan lampiran berdasarkan jawapan yang diberikan oleh peranan utama (ikan). Contoh soalan-soalan: 1.3. Mak Timah mengambil Pungut walaupun seorang anak yang cacat daripada Bibik yang berketurunan Cina tanpa mengharapkan apa-apa balasan kerana dia «««««.. Sumber rujukan: DBP 18 . Tunjuk Cara Teknik (Contoh Cerpen: Pungut @ Zaharah @ Yap Siew Hong karya Mohammed Latif Mohammed) Guru memilih seorang murid sebagai watak utama (watak Mak Timah) dan enam orang murid untuk bertanya soalan yang telah disediakan oleh murid.

cerpen. dan prosa klasik. murid-murid yang lain akan memberi perhatian dan mencatat pengajaran yang terdapat dalam setiap petikan yang dibaca. Murid berdiri sebaris pada peringkat awal persembahan.Teknik Teater Pembaca 1. Guru memilih 4 atau 5 orang murid ke hadapan kelas untuk membacakan petikan novel yang disediakan dalam kad imbasan. sebutan. iii. Selepas itu. Tunjuk Cara Teknik i. Teknik ini sesuai untuk genre drama. 3. iii. ii. 2. menghayati dan merasakan cerita itu seolah-olah sedang berlaku di hadapan mereka. Membantu penonton (murid) memahami. ii. iv. iv. gerak badan dan mimik muka sahaja. 19 . Murid berdiri sebaris pada peringkat awal persembahan. Seorang demi seorang murid akan melangkah ke hadapan lalu membaca petikan pilihan berdasarkan aspek pengajaran yang terdapat dalam novel. sebutan dan intonasi. Pelajar lain boleh mencatat maklumat penting berdasarkan aktiviti yang dijalankan. beberapa orang murid akan dipilih untuk membentangkan dapatan masing-masing. Guru memilih beberapa orang murid ke hadapan kelas untuk membacakan petikan yang disediakan dalam kad imbasan. Murid akan membca petikan dengan lontaran suara. Definisi / Pengenalan Teknik Melibatkan beberapa orang murid yang membaca skrip/teks sesebuah cerita di hadapan kelas. Langkah Pelaksanaan Teknik i. v. Seorang demi seorang murid akan melangkah ke hadapan lalu membaca petikan pilihan berdasarkan aspek sastera yang difokuskan. Semasa murid yang dipilih sedang membacakan petikan tersebut. Murid lain akan memberi perhatian dan mencatat maklumat berkaitan aspek yang dikaji. gerak badan dan mimik muka yang sesuai. Mengutamakan penggunaan suara.

direnung tepat. Itulah tanggungjawab seorang pelajar. Iman kembali semula ke biliknya. Murid 2 Setelah makan bersama-sama datuk dan nenek. Banyak sungguh tugasan yang harus disiapkan. Murid 3 Walaupun Iman pernah menyertai dan menjuarai pertandingan pidato beberapa kali. Iman mahu memberi persembahan yang terbaik pada hari pertandinagn tersebut. Serta-merta semangatnya berkobar-kobar untuk berjaya dalam peperiksaan. Walaupun mereka bukan lagi suami isteri seperti dahulu. 20 . Bagaikan budak yang baru bertatih. dia tidak angkuh. Dia gigih menghafal dan berlatih. Dia mahu menyiapkan tugasan-tugasan yang diberikan oleh guru. Iman tidak pernah berasa bosan. Dia sentiasa bersemangat. Lebih-lebih lagi apabila teringatkan ibu dan ayahnya. dia masih meminta panduan dan nasihat daripada guru-guru serta rakan-rakannya.Lampiran Teater Pembaca ± Kad Imbasan Murid 1 Gambar ibu dan ayah yang diletakkan di atas meja tulis. kasih sayang Iman terhadap keduaduanya tidak pernah luntur walau sedikit pun.

´ ujar satu suara tiba-tiba Adif Danial mengambil tempat di sebelah Zulkarnain. Sekurang-kurangnya dia tetap mahu meminta pandangan dan pendapat Iman. ³Kau ke mana?´ Bisik Zulkarnain pula. kita tidak dapat menghalang kehendak takdir. ´Ada hal sikit tadi´ balas Adif Danial dengan serius.´ 21 . ayah Iman tetap berterus-terang. Tiada sesiapa di dalam dunia ini mahu bermain dengan masalah.Murid 4 ´ Maaf. Itu tandanya dia menyayangi Iman. Murid 5 ´Itu sudah suatu ketentuan. Walaupun dia tahu Iman tidak bersetuju tetapi kerana menghormati Iman sebagai anaknya. aku terlambat. Begitu juga ayah Iman.

____________________________________________________________ ____________________________________________________________ __________________________________________ 4. NOVEL ERTI SEBUAH PENGORBANAN Pengajaran 1. _______________________________________________________ ____________________________________________________________ _______________________________________________ 2. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ __________________________________________ 3.Lampiran ± Latihan Pengurusan Grafik Senaraikan pengajaran yang dapat diperoleh berdasarkan petikan novel Erti Sebuah Pengorbanan yang dibaca oleh rakan anda. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 22 .

ungkapan. bertolak-ansur dan membentuk disiplin murid (iv) Langkah Pelaksanaan Teknik Sebelum (i) Guru menyiapkan skrip cerita dan diberikan terlebih dahulu kepada pencerita (pelajar) untuk dibaca dan dihayati Ruang lakon ditentukan oleh guru Guru juga mengatur kedudukan pelajar (pencerita. Pencerita akan menyampaikan cerita sementara pelakon akan beraksi mengikut watak dalam cerita tersebut. membaca (memahami) dan menulis Menambahkan perbendaharaan kata. penonton dan para pelakon) sebelum aktiviti dijalankan (ii) (iii) 23 . Tujuan (i) (ii) (iii) Menghiburkan para murid sambil belajar Melatih kemahiran lisan (mendengar dan bertutur). pembentukan ayat. peribahasa dan lain-lain yang terkandung dalam cerita Memupuk semangat bekerjasama.Teknik Teater Bercerita Definisi Satu bentuk drama naratif bercorak cerita dan dilakonkan secara spontan Pengenalan Teknik Aktiviti ini memerlukan seorang pencerita dan digabungkan dengan beberapa orang pelakon.

(iv) Penyediaan kostum. alatan dan muzik boleh dilakukan oleh guru untuk menjadikan persembahan lebih menarik Semasa (i) Semasa cerita disampaikan. prop mudah. pelajar (pelakon) akan beraksi mengikut cerita dan watak yang telah ditentukan Guru berperanan sebagai pembimbing (ii) 24 .

25 . AMIN: Syukurlah. Dulu kerja tak teratur tapi sekarang tak kelam kabut lagi. Perusahaan kraf tangan ini harus kau perluaskan lagi. dia memuji kejayaan perusahaan kraf tangan sahabatnya itu. TINI: Memang itu rancangan aku. Aku hendak mencari hasil-hasil keluaran baru. Sambil membelek-belek barangan tersebut. PENCERITA: Amin melihat hasil kerja Tini. Kau telah menampakkan kejayaan. Sebelum itu. iaitu Tini. Min. kerja keras nampak! TINI: Engkau. Tini.Tunjuk Cara Teknik KOMSAS: Genre: Drama Tingkatan 2 Tajuk: Di Sini Bakti Bersemadi Skrip cerita Di Sini Bakti Bersemadi PENCERITA: Amin ada temu janji dengan pegawai perikanan. Amin mengambil kesempatan untuk singgah di bengkel perusahaan kraf tangan sahabatnya. AMIN: Wah. Amin? AMIN: Bagaimana sekarang? TINI: Agak memuaskan juga.

AMIN: Baguslah. TINI: Semua ini berkat bantuan kau juga. Amin menyatakan hasratnya untuk bertemu pegawai perikanan. Terlanjur aku lintas jalan ini. AMIN: Aku membantu kerana aku ingin melihat kejayaan kau. Tini. Buat masa ini. TINI: Apa halnya kau jumpa pegawai perikanan tu? AMIN: Ada perkara yang hendak aku bincangkan dengannya. sambil memegang hasil kraf tangannya Tini berterima kasih kepada Amin atas bantuan Amin hasratnya membuka kilang tercapai. baru aku beritahu kau. Tak sia-sia kau bertungkus-lumus mendirikan perusahaan ini. Engkau nak ke mana ni? AMIN: Aku ada temu janji dengan pegawai perikanan.PENCERITA: Tini sangat bangga dengan pencapaiannya. biarlah aku rahsiakan dulu. Kejayaan ini memberi peluang pekerjaan kepada belia kampung kita. aku singgahlah di sini. TINI: Ya. Min. Min. ya? TINI: Yalah. PENCERITA: Sebelum beredar dari kilang Tini. PENCERITA: Amin bergerak menuju ke pejabat perikanan. 26 . Kalau dah ada lampu hijau nanti. Min. Oh« ya« aku jalan dulu.

Tolong menolong 10.Refleksi Menyenaraikan nilai-nilai yang boleh didapati daripada teater bercerita ini. Setiakawan 4. Kegigihan 3. Nasihat menasihati 5. Nilai: 1. Bekerjasama 2. Menghargai jasa Sumber rujukan :DBP 27 . Kejujuran 9. Bertanggungjawab 8. Kerajinan 7. Kesabaran 6.

iv.Teknik Monodrama @ Senantika 1. Pengenalan Teknik i. peserta dapat menilai perwatakannya dan perwatakan individu lain 3. iii. v. ii. ii. Definisi Karya drama yang dituliskan untuk seorang pelaku (Kamus Dewan) 2. iv. iii. Langkah Pelaksanaan Teknik i. Guru memilih dua orang murid untuk melakonkan watak Jimah dan Sabariah Murid dikehendaki menghayati monolog yang disediakan dan dilafazkan dengan nada yang sesuai mengikut wataknya Pelakon (murid) diminta beraksi melakonkan watak yang diberikan dengan penuh penghayatan dan mimik muka yang berkesan Murid boleh bergerak menggunakan ruang lakon yang disediakan berdasarkan kesesuaian babak cerita dan watak yang hendak dilakonkan Murid yang tidak berlakon (penonton) diberikan tugasan untuk mentafsir dan mencatat sifat-sifat watak 28 . Satu teknik lakonan yang dilakonkan oleh seorang pelakon Pelakon perlu menghayati watak yang dipilih (daripada buku teks) Pelakon akan cuba meluahkan rasa hatinya supaya dapat menjelaskan peranan dan tindakan watak dalam karya Berpandukan kepada luahan perasaan watak melalui dialog yang berkesan.

(Pergi dari situ. Dia mengeluarkan lima buah buku bank dan menyerahkan kepada SANI) Sani. Pulangkan buku ini pada dia. Kalau kau nak balik. Ambil. Abang tunggulah emak. WAN memerhatikan SABARIAH pergi). ya? Tidak. Aku tunggu laki aku. Dia laki aku. bahasa badan. Kau orang semua boleh balik.Tunjuk Cara Teknik KOMSAS: Genre: Drama Tingkatan 5 Tajuk: Tiang Cengal Dinding Sayung Monolog SABARIAH: Bapa itu saja hendak malukan anak-anak. Beri balik pada dia orang. (Menangis tersedu-sedu) Refleksi Kekuatan watak terserlah melalui mimik muka. ambillah balik. Bapa simpan semua duit yang kamu kirim dulu. JIMAH: (Sayu hatinya apabila SABARIAH menengking SABRI) Aku tidak suruh sesiapa balik. ini buku bank kau orang. Emak dan bapa tidak usik satu sen pun. Entah-entah dia yang suka bapa pergi ke laut« Entah apa yang digula-gulakan bapa itu. Ambil balik semua yang kau orang beri pada kami. pergilah. Kamu ingat bapa pakai duit yang kamu beri.! Angah penat ni. Aku tunggu laki aku. Haah. lontaran suara dan penghayatan watak oleh pelakon. Aku tidak mahu menyusahkan kau orang. Nah. sudahlah.. Bapa simpan semua dalam bank. kauberi balik pada kakak. Itu. Macamlah hidupnya susah sangat. Nanti orang kata. Sani. (Membuka ikatan bungkusan kain batik yang dijinjing dari tadi. itu anak pungut itu. Satu sen pun kami tidak jamah duit itu. kita tak tahu balas budi orang tua. Walhal kita kirim tiap-tiap bulan. pada abang kau. Sumber rujukan DBP 29 .

Guru memilih 1 kumpulan murid ke hadapan kelas. ii. Langkah Pelaksanaan Teknik Guru y y y y Pilih puisi yang boleh didramakan/ada pergerakan. 3. Murid yang lain akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan. 30 . Murid . baca dan fahami bersama-sama pelajar. Seorang pelajar mendeklamasikan puisi manakala sekumpulan pelajar yang lain akan melakonkannya. 2. Yang terlibat dengan persembahan akan membuat persembahan. beri latihan (gerak asas. Definisi / Pengenalan Teknik Puisidra ialah puisi yang didramakan atau dilakonkan. Tunjuk Cara Teknik ± Sajak Persahabatan i. Pergerakan pelakon adalah selaras dengan ungkapan puisi yang dibacakan itu. beri arahan yang jelas kepada murid. Yang tidak terlibat akan membuat catatan sebagaimana yang diarahkan oleh guru. Membuat latihan. arahan kepada pendeklamator. iii. Murid akan menyaksikan persembahan puisidra yang dilakonkan di hadapan kelas.baca puisi dan fahami y y y y y mengadakan perbincangan bersama rakan-rakan yang lain. pelakon dan pendengar.Teknik Puisidra 1. Seorang daripada mereka diminta untuk mendeklamasikan sajak Persahabatan manakala murid yang lain akan melakonkannya. vokal dan gerak kreatif). Fahami maksud keseluruhan.

31 . Murid akan cuba memahami dan berbincang antara satu sama lain tentang maksud keseluruhan sajak. Murid akan mengisi lembaran pengurusan grafik tentang maksud sajak yang diedarkan oleh guru. vi.iv. v. Wakil setiap kumpulan akan membentangkan hasil dapatan masing-masing.

Lampiran Pengurusan Grafik .Puisidra Maksud Sajak Persahabatan Rangkap 1 ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ Rangkap 2 ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ Rangkap 3 ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ Rangkap 4 ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ Sumber rujukan DBP 32 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->