P. 1
Teknik Dalam Pengajaran KOMSAS

Teknik Dalam Pengajaran KOMSAS

|Views: 3,018|Likes:

More info:

Published by: Khairulaniza Khairuddin on Jan 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2015

pdf

text

original

Teknik Improvisasi Definisi: Satu aktiviti yang membimbing pelajar melakukan aksi ³kaku´ (muzium lilin) secara spontan

bagi menggambarkan sesuatu peristiwa atau situasi. Teknik ini sesuai untuk genre drama, cerpen, novel dan prosa klasik. Langkah pelaksanaan: i. ii. iii. Murid dibahagikan kepada kumpulan kecil yang terdiri daripada dua hingga lima orang sekumpulan. Setiap kumpulan diberi satu petikan yang perlu dikaji oleh mereka. Murid diminta berbincang tentang satu gambaran yang paling sesuai bagi menjelaskan peristiwa dalam petikan tersebut. Mereka diminta memilih seorang ketua kumpulan untuk memberikan penjelasan tentang situasi yang dipilih. Ahli kumpulan yang lain akan memainkan peranan sebagai watak-watak dalam petikan itu. Setiap watak perlu memahami peranan mereka dan melakukan aksi kaku yang dikehendaki mengikut petikan. Semasa pembentangan murid diminta melakonkan aksi kaku bagi watak-watak yang telah ditetapkan berdasarkan petikan yang diberi. Ketua perlu menerangkan peranan setiap ahli kumpulannya dan mengapakah mereka kelihatan seperti yang digambarkan. Ketika penerangan ini setiap pelakon mesti membekukan dirinya seperti patung lilin di muzium sehinggalah ketua kumpulan selesai menjelaskan senario tersebut.

iv.

Tunjuk cara: i. ii. iii. v. vi. Murid dibahagi kepada beberapa kumpulan kecil. Setiap kumpulan melantik seorang ketua. Ketua kumpulan diminta mengambil kad petikan dan berbincang tentang situasi seperti dalam kad petikan. Setiap kumpulan melantik seorang ketua dan menetapkan pelakon untuk watakwatak dalam petikan. Guru menerangkan peranan ketua, nenek kebayan dan Inderaputera berdasarkan petikan. Semasa ketua kumpulan menjelaskan tentang senario berdasarkan petikan, setiap pelakon mesti membekukan dirinya seperti patung lilin di muzium sehinggalah ketua kumpulan selesai menjelaskan senario tersebut. Murid lain diminta menyenaraikan tiga perwatakan berdasarkan penerangan dan lakon kaku dalam lemberan grafik yang diberi.

vii.

Refleksi: Aktiviti ini juga boleh dijalankan mengikut situasi yang berlainan bagi setiap kumpulan. 1

Lampiran 1:

Petikan Hikayat Inderaputera (Muka surat 53 ± 54)

Maka setelah itu nenek kebayan pun sampailah kepada pintu kebunnya. Maka dilihatnya ada terikat dan dilihatnya di dalam kebunnya itu ada seorang kanak-kanak duduk di bawah pohon delimanya itu. Maka rupanya terlalu amat indah penuh dengan pakaiannya. Maka ujar nenek kebayan, ³Anak siapa gerangan ini dan daripada mana gerangan datangnya. Lagipun pintu pagar ini ada terikat dan kampungku pun terlalu jauh daripada kampungnya orang banyak.´ Maka bertanya nenek kebayan, ³Hai, cucuku! Kanak-kanak siapa cucuku ini dan dari mana cucuku datang ini?´ Maka ujar Inderaputera, ³akulah anak Raja Bikrama Buspa dan namaku disebut orang Inderaputera. Ada pun sebabnya aku sampai ke mari ini diterbangkan oleh merak emas.´

Contoh penerangan oleh ketua kumpulan:

Senario yang dipilh ialah peristiwa nenek kebayan menjumpai seorang kanak-kanak di kebunnya. Ini ialah nenek kebayan. Dia mendapati seorang kanak-kanak duduk di bawah pokok delima di dalam kebunnya. Keadaan itu menimbulkan rasa hairan kepadanya kerana pagar kebunnya masih terkunci dan kebun itu jauh dari rumah orang kampung yang lain. Kanakkanak itu memakai pakaian yang cantik. Nenek kebayan bertanyakan identiti dan kampung asal kanak-kanak itu. Kanak-kanak itu memberitahu bahawa dia ialah anak raja Bikrama Buspa yang bernama Inderaputera. Dia sampai ke situ kerana diterbangkan oleh merak emas.

Sumber rujukan DBP

2

Teknik Pelayaran Plot

1.

Definisi /pengenalan teknik Pelayaran plot ± teknik plot Plot ialah rentetan peristiwa. Pelayaran plot ialah melayari jalan cerita dengan memilih peristiwa-peristiwa penting dari awal eksposisi hingga peringkat peleraian cerita untuk mengesan aspek komsas seperti watak ,latar ,teknik plot dan sebagainya.

2.

Langkah pelaksanaan teknik pelayaran plot. i. Guru memilih beberapa peristiwa penting berdasarkan karya cerpen ii. Setiap peristiwa dinyatakan muka surat . iii. Berdasarkan setiap peristiwa yang dipilih guru boleh bertanya kepada murid tentang aspek-aspek struktural cerpen seperti teknik plot yang digunakan, perwatakan, nilai dan sebagainya. iv. Murid dikehendaki melengkapkan lembaran grafik pelayaran plot yang disediakan oleh guru.

` P1) Aku menyaksikan 2 cucunya bermain komputer P2) Aku tersinggung dengan kata-kata cucuku P3) Aku teringat kepada arwah isterinya____ m/s: 104-105 -latar peristiwa berlaku................... ...............................

m/s: 102-103berlaku konflik kepada aku iaitu......................... ................................

m/s: 103-104 Sebab.................................. ............................................ ............................................ ..

3.

Tunjuk cara i. ii. Guru membahagikan murid kepada lima kumpulan. Guru mengedarkan lembaran grafik kepada murid

3

................................... Refleksi Murid dapat menjelaskan aspek ±aspek sastera menggunakan teknik pelayaran plot...... sambut si hero merendah diri.. Biasa saja..... Guru meminta setiap kumpulan membentangkan jawapan.......... 4 ........ m/s: 147 Teknik plot...iii......... iv................................................................. m/s: 149-150 Pengajaran.............................................................. m/s: 146 Latar tempat................. P3) Sampai bila abang harus menjadi penjaga panggung? tanya isterinya pada suatu pagi..... Cerpen Idola P1) Pentas telah kosong penonton telah lama meninggalkan panggung P2) Apakan daya aku hanya penjaga panggung. m/s: 147 Watak sampingan..... .................... ..................... 4...... ........... Guru mengarahkan murid membaca muka surat yang terdapat dalam lembaran grafik untuk melengkapkan maklumat... mungkin juga sebagai pelakon saya harus menunjukkan keterampilan saya yang sebenarnya. ........ P5) Ya......................... .......................... P4) memang hebat lakonan saudara . m/s: 149 Nilai......... Teknik pelayaran plot.............

ii. v. (Sila lihat lampiran «) Aktiviti ini perlu diikuti dengan semakan jawapan secara perbincangan kelas dan pengukuhan kefahaman akan konsep tersebut oleh guru dan murid Tunjuk Cara Teknik i. iii. Guru membimbing murid melengkapkan borang lembaran grafik (Teknik Bedah karya). Guru meminta murid mengenal pasti latar masyarakat dan nilai kemanusiaan yang terdapat dalam petikan. 5 . Guru mengedarkan petikan lain untuk dilengkapkan dengan latar masyarakat dan nilai kemanusiaan. Guru memilih bahan sama ada prosa atau puisi yang akan diajar. dan bentuk sajak. Seorang murid diminta ke hadapan kelas untuk membacakan satu petikan daripada novel Interlok. Guru menandakan aspek yang akan menjadi fokus pembelajaran dalam bahan yang disediakan dengan menggunakan simbol-simbol tertentu atau garisan-garisan.Teknik Bedah Karya Definisi / Pengenalan Teknik Proses mengesan maklumat tentang aspek-aspek sastera yang tertentu seperti latar masyarakat. Murid diarahkan untuk memasukkan maklumat berdasarkan simbol dan garis yang dibina oleh guru dalam bahan. nilai masyarakat. Setiap orang murid diberi petikan yang sama dalam bentuk lembaran grafik. v. (Novel Interlok) Guru memilih aspek komsas yang akan menjadi fokus perbincangan pada hari itu. Langkah Pelaksanaan Teknik i. ii. iii. (Teknik Bedah Karya) iv. iv.

Tetapi Cing Huat yang sudah mahir dalam perniagaan tahu akan tipu helah orang dagang. pada kebudayaan mereka yang tua. Masyarakat Cina yang Masyarakat Cina yang Nilai Nilai Nilai Nilai 6 . Dalam mesyuarat itu Cing Huat memberikan sumbangan wang sebanyak lima ratus ringgit. Tandingannya pun hanyalah bapa mentuanya. tetapi untuk mengeluarkan wang seperti berderma mereka berusaha supaya dapat memberikan seberapa yang sedikit. Cing Huat tidak menghiraukan sangat tentang hal itu kerana dia tahu. Mereka mesti mendidik anak-anak mereka menurut adat istiadat mereka sendiri. Orang-orang Cina di Simpang Empat dan di Kubang Kerbau bermesyuarat untuk mendirikan sekolah mereka sendiri. . Mereka tidak menghantar anak-anak mereka ke sekolah Melayu yang memang sudah ada didirikan oleh kerajaan di situ.dia yang rajin bekerja. Kedai makin banyak didirikan. pada bahasa mereka yang kaya. mereka mesti mengingatkan anak-anak mereka pada tanah leluhur ada. Tidak ada seorang tauke lain yang dapat mengatasinya. Untuk mencari wang mereka berlumba-lumba supaya boleh dapat lebih banyak. Ladang-ladang getah yang tidak jauh dari pekan itu mulai mengeluarkan hasil dan banyak kuli dari ladang getah itu datang berbelanja di kedai Simpang Empat itu.Masyarakat Cina yang Pekan Simpang Empat semakin besar. dia yang banyak mengumpulkan kekayaan.

mereka mesti mengingatkan anak-anak mereka pada tanah leluhur ada.Masyarakat Cina yang mementingkan pendidikan untuk masyarakatnya Masyarakat Cina yang masih berprasangka dengan sekolahsekolah Melayu Pekan Simpang Empat semakin besar. Kedai makin banyak didirikan. Tidak ada seorang tauke lain yang dapat mengatasinya. Dalam mesyuarat itu Cing Huat memberikan sumbangan wang sebanyak lima ratus ringgit. Mereka mesti mendidik anak-anak mereka menurut adat istiadat mereka sendiri. pada kebudayaan mereka yang tua. . Masyarakat Cina yang masih mementingkan pendidikan budaya dan bahasa ibunda mereka. Nilai Murah Hati Nilai mahir Nilai berdaya saing Nilai Kerajinan 7 . Tetapi Cing Huat yang sudah mahir dalam perniagaan tahu akan tipu helah orang dagang.dia yang rajin bekerja. Cing Huat tidak menghiraukan sangat tentang hal itu kerana dia tahu. dia yang banyak mengumpulkan kekayaan. Orang-orang Cina di Simpang Empat dan di Kubang Kerbau bermesyuarat untuk mendirikan sekolah mereka sendiri. Mereka tidak menghantar anak-anak mereka ke sekolah Melayu yang memang sudah ada didirikan oleh kerajaan di situ. Ladang-ladang getah yang tidak jauh dari pekan itu mulai mengeluarkan hasil dan banyak kuli dari ladang getah itu datang berbelanja di kedai Simpang Empat itu. Untuk mencari wang mereka berlumba-lumba supaya boleh dapat lebih banyak. tetapi untuk mengeluarkan wang seperti berderma mereka berusaha supaya dapat memberikan seberapa yang sedikit. Tandingannya pun hanyalah bapa mentuanya. pada bahasa mereka yang kaya.

Teknik Permata Kata 1.Tingkatan 2 i. Contoh berdasarkan puisi di bawah: Putera laki-laki yang tuanya. Bendahara Tun Tahir konon namanya. Murid diminta mencari maksud perkataan yang telah digarisi berdasarkan teks puisi secara kumpulan (5 orang satu kumpulan) Contoh permata kata yang dipilih oleh guru: Rangkap 2 : memangku Rangkap 3 : elok Rangkap 4 : lara Rangkap 5 : diam Rangkap 6 : taulan 8 . Murid menyatakan perkataan yang boleh menggantikan perkataan dalam rangkap. ii. 3. 2. Tunjuk Cara Teknik Contoh: Puisi Tradisional: Syair Perang Saudara di Pahang . Guru mengedarkan puisi tradisional atau puisi moden. Guru meminta murid mencari maksud perkataan dengan merujuk kamus. iv. Guru mengedarkan teks puisi kepada murid-murid. Pengenalan Permata kata ialah perkataan atau diksi yang memberi makna menjurus pada baris atau rangkap. Dalam rangkap di atas perkataan memangku merupakan permata kata. Perintah negeri terserah kepadanya. ii. iii. Boleh berbincang atau merujuk Kamus Dewan Bahasa untuk mengenali perkataan yang seerti dengannya. Ialah memangku paduka ayahandanya. Guru memilih satu perkataan bagi setiap rangkap yang membawa gambaran maksud rangkap. Langkah Pelaksanaan Teknik i.

Rangkap 7 : kenaikan Rangkap 8 : muda perwira Rangkap 9 : perintah Rangkap 10 : melanggar iii. 4. vi. Setiap ketua kumpulan memberikan maksud permata kata dalam rangkap puisi. iv. v. 9 . Refleksi Murid dapat menambah perbendaharaan kata. Setiap kumpulan membandingkan jawapan. Pembantu dalam kumpulan mencatatkan perkataan di papan putih. Rumusan guru menjelaskan kepelbagaian kata dalam menghasilkan puisi.

Langkah Pelaksanaan Teknik i. Tunjuk Cara Teknik i. Seorang murid mendeklamasikan sajak / puisi. Beberapa orang murid melakonkan aksi yang sesuai dengan sajak µBangkitlah¶. 10 . Aktiviti ini dapat memberi kefahaman dan gambaran yang lebih tentang maksud sajak.Teknik Dekon Definisi / Pengenalan Teknik Dekon ialah sajak yang dideklamasikan oleh penyajak dengan disertai beberapa orang pelajar yang akan melakonkan aksi yang sesuai dengan maksud sajak tanpa suara. v. Murid lebih mudah mengingati sajak / puisi. Seorang murid mendeklamasikan sajak dengan intonasi dan sebutan yang sesuai. Seorang atau beberapa orang murid melakonkan aksi yang sesuai dengan sajak / puisi yang dipelajari. Guru meminta beberapa orang murid menyatakan maksud sajak berdasarkan deklamasi dan lakonan yang dipersembahkan. serta intonasi peserta yang mendeklamasikan atau membacakan sajak dan gerak badan serta mimik muka bagi murid yang melakonkan aksi dalam sajak. Aktiviti ini mementingkan sebutan. tekanan suara. iv. iii. ii. Guru memilih beberapa orang murid ke hadapan kelas. ii.

I Anak-anak yang sedang lena bangkitlah matahari sudah tinggi di puncak gunung. Lihat jernihnya pagi ini burung-burung berterbangan di udara dan pepohon hijau merendang daunnya apa kau masih belum bangkit? Bangkitlah jangan sesal nanti madu bumi yang kekeringan isi laut kekosongan dan perut belantara menjadi ladang.Sila lengkapkan bentuk sajak di bawah: Bangkitlah ± Rejab F. Baris? R1: R2: R3: R4: R5: Anak-anak esok apa yang akan kaumakan? tanah atau batu atau debu? kau mahu terus nangis tanpa air mata? Kalau tidak bangkitlah matahari belum lagi rembang dan burung-burung belum lagi menjamah awan! (1969) Langit di Tangan. 1995 Dewan Bahasa dan Pustaka Rima Akhir? R1: R2: R3: R4: R5: Jumlah Perkataan? Rangkap ? Suku kata? 11 .

kita boleh melihat pelbagai aspek pada diri watak yang dikaji berdasarkan teks yang disediakan. 2. Langkah pelaksanaan teknik kerusi panas. Biasanya pelakon akan diberikan satu peranan (berdasarkan skrip atau improvisasi). dan pelakon akan cuba mengimaginasikan gaya atau aksi watak tersebut dalam semua aspek seperti cara bercakap. 12 . menghadap pelajar lain. Setiap kumpulan diberikan tugas untuk membincangkan watak dan perwatakan yang telah ditetapkan iaitu watak dan perwatakan si penjaga panggung untuk kumpulan 1. iii. watak dan perwatakan isteri untuk kumpulan 2 dan watak dan perwatakan hero untuk kumpulan 3. Tunjuk cara pelaksanaan aktiviti kerusi panas i. Beberapa orang murid mengemukakan soalan kepada si penjaga panggung berdasarkan peranannya sebagai watak utama dalam novel tersebut dan si penjaga panggung menjawabnya secara spontan. Si penjaga panggung Murid lain 3.Teknik Kerusi Panas 1. Guru merumuskan watak dan perwatakan si penjaga panggung. Setiap kumpulan diminta membina soalan untuk diajukan kepada wakil kumpulan yang memegang watak yang telah ditetapkan . Guru membahagikan murid kepada tiga kumpulan. Contoh: ³Bagaimanakah perasaan anda semasa dapat bertemu dengan hero?´ Contoh jawapan si penjaga panggung: ³Saya berasa gugup dan gementar´ Catatan: semasa murid bersoal jawab dengan si penjaga panggung. iii. ii. ii. Definisi : Kerusi panas (hot sitting) ialah satu teknik dalam latihan asas penghayatan watak dan perwatakan. Guru memilih seorang murid yang akan memainkan peranan watak si penjaga panggung dalam cerpen Idola. i. gambaran fizikalnya dan bagaimanakah dia bertindak. guru mengawal kelas dan memberhentikan aktiviti ini apabila masa cukup. Teknik ini sering digunakan dalam latihan asas teater untuk membuat justifikasi tentang perwatakan sesuatu peranan yang akan dilakonkan. cara berjalan. pemikirannya dan seumpamanya. iv. Pelakon juga dikehendaki mengkaji berapakah umur watak. Dalam aktiviti kerusi panas. Murid yang diilih dikehendaki duduk di atas kerusi dihadapan kelas.

________________ Watak hero Perwatakan: 1. ahli kumpulanlain dibenarkan untuk menyoal. Contoh lembaran grafik: Watak si penjaga panggung Perwatakan: 1._______________ 3. Disamping itu.__________________ 3. 13 . v. Ketika ini.__________________ Watak isteri Perwatakan: 1.iv. Refleksi Murid dapat menjelaskan watak dan perwatakan menerusi teknik kerusi panas. Setelah soalan disiapkan. rakan-rakan dalam kumpulan tersebut boleh membantu. seorang wakil diminta duduk di kerusi dihadapan kelas.________________ 3._______________ 2. rakan yang menonton akan mencatat watak dan perwatakan dalam lembaran grafik._______________ 4.________________ 2. Jika pemegang watak tidak dapat menjawab. Manakala ahli kumpulan yang lain akan mengajukan soalan kepadanya tentang watak dan perwatakan dan dia akan menjawabnya secara spontan.__________________ 2.

2. 14 .  Jika dilakukan secara bersendirian. Proses pelaksanaan teknik: 1. seorang murid akan mendeklamasikan puisi manakala pasangan/ahli kumpulan yang lain pula akan melagukan puisi tersebut. Setiap kumpulan diminta mempersembahkan hasil kerja (lagu puisi) di hadapan kelas. berpasangan atau berkumpulan.  Nyanyian lagu puisi diadaptasikan daripada lagu-lagu yang ada di pasaran atau lagu ciptaan sendiri. Guru memberikan komen dan pujian.  Jika dilakukan secara berpasangan/berkumpulan. 4. Murid diminta memilih melodi lagu kegemaran masing-masing untuk disesuaikan dengan puisi.  Boleh dilakukan secara bersendirian. 3. Guru membahagikan murid kepada enam kumpulan (Ikut kesesuaian bilangan murid). orang yang sama akan mendeklamasikan sajak sekali gus melagukan bait demi bait puisi yang dibacanya itu.Teknik Mestamu Definisi Mestamu:  Mestamu bermaksud melagukan puisi tanpa muzik.

Semua hasil kerja kumpulan yang telah dibuat penambahbaikan digabungkan untuk membentuk sajak yang lengkap. Murid lain dalam kumpulan diminta menyambungkan kalimat tersebut mengikut kreativiti masing-masing. 5. 6. 2. Contohnya: Bil 1 2 3 Tema Kasih sayang Mencintai alam sekitar Cinta akan negara Contoh kalimat Aku cinta padamu Lautan biru nan terbentang Akan kupertahankan ibu pertiwiku 4. Guru membahagikan kelas kepada beberapa kumpulan (lima hingga enam orang sekumpulan).  Ayat permulaan disediakan oleh guru atau ketua dalam kumpulan mengikut tema yang ditetapkan. Proses pelaksanaan teknik: 1. Guru memberikan komen untuk menambah baik hasil kerja murid. Guru membincangkan tema sajak yang akan dihasilkan oleh murid. Setiap kumpulan diminta mempersembahkan hasil karya masing-masing.Teknik Rantai Kalimat Definisi Rantai Kalimat:  Rantai kalimat bermaksud cantuman ayat-ayat yang membentuk bait-bait puisi dalam satu rangkap. 7. 15 . 3. Guru memberikan kalimat pertama.

Guru membahagikan kelas kepada beberapa kumpulan (enam hingga lapan orang sekumpulan). Guru memberikan komen terhadap hasil perbincangan murid. contohnya satu kumpulan seramai lapan orang. Wakil kumpulan akan membentangkan hasil perbincangan itu kepada kelas. 7. Proses pelaksanaan teknik: 1. Situasi yang sama juga berlaku dalam kumpulan yang lain. Seorang dilantik sebagai ketua kumpulan untuk mempengerusikan perbincangan dan seorang lagi sebagai pencatat yang akan mencatat pendapat yang diberikan oleh setiap ahli. 6. 5. 3. 16 . Guru memantau murid-murid semasa sesi perbincangan berlangsung. 8. Guru menyatakan aspek yang perlu dibincangkan oleh setiap kumpulan. 2. Setiap ahli kumpulan wajib bercakap dan memberikan pendapat masing-masing secara bergilir-gilir tentang sesuatu isu (persoalan) yang sedang dibincangkan.Teknik Persidangan Meja Bulat Definisi Persidangan Meja Bulat:  Persidangan meja bulat atau µround bobin¶ bermaksud aktiviti perbincangan secara berkumpulan. 4.

nilai dan pengajaran dalam karya prosa.Teknik Balang Kaca 1. Watak X akan menjawab dengan menggunakan mimik muka atau pergerakan kreatif. Sekumpulan murid lain diberi soalan-soalan yang disediakan oleh guru untuk bertanya kepada murid yang di dalam balang kaca. Contoh kedudukan balang kaca adalah seperti di bawah: 1 2 4 6 Petunjuk: X : Peranan utama (ikan) X 3 5 1 ± 6 : Murid yang bertanyakan soalan : Murid-murid lain yang mengisi jawapan dalam kertas lampiran 17 . 2. Langkah pelaksanaan teknik Seorang murid yang memainkan peranan sebagai watak utama atau watak-watak lain (watak X) dalam karya akan berada di tengah-tengah bulatan sebagai ikan. Murid-murid yang tidak terlibat diberikan lampiran untuk mengisi tempat kosong dengan jawapan yang dikehendaki berdasarkan soalan dan respon yang diberikan oleh watak X. Pengenalan Teknik Balang Kaca ialah satu aktiviti untuk mengesan aspek watak dan perwatakan.

Mak Timah mengambil Pungut walaupun seorang anak yang cacat daripada Bibik yang berketurunan Cina tanpa mengharapkan apa-apa balasan kerana dia «««««. - - - 4. Contoh soalan-soalan: 1. Anak-anak Mak Timah masih menerima Pungut dengan hati yang berat kerana mereka «««««..3. Adakah anak-anak Mak Timah menghormati keputusannya mengambil Pungut sebagai anak angkat? Guru mengarahkan murid lain mengisi nilai dan pengajaran dalam bahan lampiran berdasarkan jawapan yang diberikan oleh peranan utama (ikan). Tunjuk Cara Teknik (Contoh Cerpen: Pungut @ Zaharah @ Yap Siew Hong karya Mohammed Latif Mohammed) Guru memilih seorang murid sebagai watak utama (watak Mak Timah) dan enam orang murid untuk bertanya soalan yang telah disediakan oleh murid.. 2. Guru meminta murid menyatakan pengajaran berdasarkan nilai dengan sokongan peristiwa dalam cerpen yang berkaitan. murid diminta menyenaraikan nilai berdasarkan jawapan yang ditulis. Rumusan. 3. Sebagai ibu angkat adakah Mak Timah menyayangi Pungut? 3. Walaupun Mak Timah berasa sukar menjaga Pungut tetapi perasaan «««. Contoh soalan dalam bahan lampiran: 1. Refleksi Murid-murid dapat menyenaraikan nilai dan pengajaran beserta contoh peristiwa berdasarkan cerpen.(menghormati) pandangan Mak Timah. Sumber rujukan: DBP 18 .(sayang) kepada kanak-kanak itu telah menjadikannya rela dengan bebanan tugas itu. Apakah Mak Timah ikhlas menjaga Pungut? 2. (ikhlas) menjaga sebagai seorang manusia yang menerima segala ketentuan Tuhan.

Murid berdiri sebaris pada peringkat awal persembahan. gerak badan dan mimik muka sahaja. sebutan. cerpen. menghayati dan merasakan cerita itu seolah-olah sedang berlaku di hadapan mereka. Pelajar lain boleh mencatat maklumat penting berdasarkan aktiviti yang dijalankan. iv. Seorang demi seorang murid akan melangkah ke hadapan lalu membaca petikan pilihan berdasarkan aspek sastera yang difokuskan. beberapa orang murid akan dipilih untuk membentangkan dapatan masing-masing. Seorang demi seorang murid akan melangkah ke hadapan lalu membaca petikan pilihan berdasarkan aspek pengajaran yang terdapat dalam novel. Membantu penonton (murid) memahami. v. Selepas itu. Definisi / Pengenalan Teknik Melibatkan beberapa orang murid yang membaca skrip/teks sesebuah cerita di hadapan kelas. Guru memilih 4 atau 5 orang murid ke hadapan kelas untuk membacakan petikan novel yang disediakan dalam kad imbasan. 19 . gerak badan dan mimik muka yang sesuai. dan prosa klasik. Murid berdiri sebaris pada peringkat awal persembahan. 2. ii. Langkah Pelaksanaan Teknik i. murid-murid yang lain akan memberi perhatian dan mencatat pengajaran yang terdapat dalam setiap petikan yang dibaca. iii. ii. Murid lain akan memberi perhatian dan mencatat maklumat berkaitan aspek yang dikaji. Teknik ini sesuai untuk genre drama. Tunjuk Cara Teknik i. Guru memilih beberapa orang murid ke hadapan kelas untuk membacakan petikan yang disediakan dalam kad imbasan. Mengutamakan penggunaan suara. iii. Semasa murid yang dipilih sedang membacakan petikan tersebut. Murid akan membca petikan dengan lontaran suara. sebutan dan intonasi. 3.Teknik Teater Pembaca 1. iv.

Iman tidak pernah berasa bosan. Dia mahu menyiapkan tugasan-tugasan yang diberikan oleh guru. dia masih meminta panduan dan nasihat daripada guru-guru serta rakan-rakannya. direnung tepat. Dia gigih menghafal dan berlatih. Dia sentiasa bersemangat. Murid 3 Walaupun Iman pernah menyertai dan menjuarai pertandingan pidato beberapa kali. Bagaikan budak yang baru bertatih. kasih sayang Iman terhadap keduaduanya tidak pernah luntur walau sedikit pun. Itulah tanggungjawab seorang pelajar. Murid 2 Setelah makan bersama-sama datuk dan nenek. 20 . Banyak sungguh tugasan yang harus disiapkan. dia tidak angkuh.Lampiran Teater Pembaca ± Kad Imbasan Murid 1 Gambar ibu dan ayah yang diletakkan di atas meja tulis. Serta-merta semangatnya berkobar-kobar untuk berjaya dalam peperiksaan. Lebih-lebih lagi apabila teringatkan ibu dan ayahnya. Walaupun mereka bukan lagi suami isteri seperti dahulu. Iman kembali semula ke biliknya. Iman mahu memberi persembahan yang terbaik pada hari pertandinagn tersebut.

´Ada hal sikit tadi´ balas Adif Danial dengan serius. Tiada sesiapa di dalam dunia ini mahu bermain dengan masalah. Walaupun dia tahu Iman tidak bersetuju tetapi kerana menghormati Iman sebagai anaknya. Murid 5 ´Itu sudah suatu ketentuan.Murid 4 ´ Maaf. ayah Iman tetap berterus-terang. Itu tandanya dia menyayangi Iman. Sekurang-kurangnya dia tetap mahu meminta pandangan dan pendapat Iman. Begitu juga ayah Iman.´ 21 .´ ujar satu suara tiba-tiba Adif Danial mengambil tempat di sebelah Zulkarnain. aku terlambat. kita tidak dapat menghalang kehendak takdir. ³Kau ke mana?´ Bisik Zulkarnain pula.

NOVEL ERTI SEBUAH PENGORBANAN Pengajaran 1.Lampiran ± Latihan Pengurusan Grafik Senaraikan pengajaran yang dapat diperoleh berdasarkan petikan novel Erti Sebuah Pengorbanan yang dibaca oleh rakan anda. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ __________________________________________ 4. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 22 . _______________________________________________________ ____________________________________________________________ _______________________________________________ 2. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ __________________________________________ 3.

Teknik Teater Bercerita Definisi Satu bentuk drama naratif bercorak cerita dan dilakonkan secara spontan Pengenalan Teknik Aktiviti ini memerlukan seorang pencerita dan digabungkan dengan beberapa orang pelakon. peribahasa dan lain-lain yang terkandung dalam cerita Memupuk semangat bekerjasama. Pencerita akan menyampaikan cerita sementara pelakon akan beraksi mengikut watak dalam cerita tersebut. ungkapan. Tujuan (i) (ii) (iii) Menghiburkan para murid sambil belajar Melatih kemahiran lisan (mendengar dan bertutur). penonton dan para pelakon) sebelum aktiviti dijalankan (ii) (iii) 23 . membaca (memahami) dan menulis Menambahkan perbendaharaan kata. pembentukan ayat. bertolak-ansur dan membentuk disiplin murid (iv) Langkah Pelaksanaan Teknik Sebelum (i) Guru menyiapkan skrip cerita dan diberikan terlebih dahulu kepada pencerita (pelajar) untuk dibaca dan dihayati Ruang lakon ditentukan oleh guru Guru juga mengatur kedudukan pelajar (pencerita.

alatan dan muzik boleh dilakukan oleh guru untuk menjadikan persembahan lebih menarik Semasa (i) Semasa cerita disampaikan. pelajar (pelakon) akan beraksi mengikut cerita dan watak yang telah ditentukan Guru berperanan sebagai pembimbing (ii) 24 .(iv) Penyediaan kostum. prop mudah.

Perusahaan kraf tangan ini harus kau perluaskan lagi. Kau telah menampakkan kejayaan.Tunjuk Cara Teknik KOMSAS: Genre: Drama Tingkatan 2 Tajuk: Di Sini Bakti Bersemadi Skrip cerita Di Sini Bakti Bersemadi PENCERITA: Amin ada temu janji dengan pegawai perikanan. Tini. Aku hendak mencari hasil-hasil keluaran baru. Sambil membelek-belek barangan tersebut. TINI: Memang itu rancangan aku. PENCERITA: Amin melihat hasil kerja Tini. AMIN: Wah. Dulu kerja tak teratur tapi sekarang tak kelam kabut lagi. dia memuji kejayaan perusahaan kraf tangan sahabatnya itu. Amin mengambil kesempatan untuk singgah di bengkel perusahaan kraf tangan sahabatnya. 25 . Sebelum itu. Amin? AMIN: Bagaimana sekarang? TINI: Agak memuaskan juga. AMIN: Syukurlah. Min. iaitu Tini. kerja keras nampak! TINI: Engkau.

AMIN: Baguslah. Min. TINI: Semua ini berkat bantuan kau juga. AMIN: Aku membantu kerana aku ingin melihat kejayaan kau. Tak sia-sia kau bertungkus-lumus mendirikan perusahaan ini. biarlah aku rahsiakan dulu. TINI: Apa halnya kau jumpa pegawai perikanan tu? AMIN: Ada perkara yang hendak aku bincangkan dengannya. Min. Min. ya? TINI: Yalah. 26 . PENCERITA: Amin bergerak menuju ke pejabat perikanan. aku singgahlah di sini. Engkau nak ke mana ni? AMIN: Aku ada temu janji dengan pegawai perikanan. Kalau dah ada lampu hijau nanti. Amin menyatakan hasratnya untuk bertemu pegawai perikanan.PENCERITA: Tini sangat bangga dengan pencapaiannya. PENCERITA: Sebelum beredar dari kilang Tini. Oh« ya« aku jalan dulu. Tini. Kejayaan ini memberi peluang pekerjaan kepada belia kampung kita. Terlanjur aku lintas jalan ini. TINI: Ya. baru aku beritahu kau. Buat masa ini. sambil memegang hasil kraf tangannya Tini berterima kasih kepada Amin atas bantuan Amin hasratnya membuka kilang tercapai.

Bertanggungjawab 8. Nasihat menasihati 5. Menghargai jasa Sumber rujukan :DBP 27 . Tolong menolong 10. Bekerjasama 2.Refleksi Menyenaraikan nilai-nilai yang boleh didapati daripada teater bercerita ini. Setiakawan 4. Kesabaran 6. Kegigihan 3. Kejujuran 9. Kerajinan 7. Nilai: 1.

v. Pengenalan Teknik i. Langkah Pelaksanaan Teknik i.Teknik Monodrama @ Senantika 1. ii. peserta dapat menilai perwatakannya dan perwatakan individu lain 3. iii. Satu teknik lakonan yang dilakonkan oleh seorang pelakon Pelakon perlu menghayati watak yang dipilih (daripada buku teks) Pelakon akan cuba meluahkan rasa hatinya supaya dapat menjelaskan peranan dan tindakan watak dalam karya Berpandukan kepada luahan perasaan watak melalui dialog yang berkesan. ii. Guru memilih dua orang murid untuk melakonkan watak Jimah dan Sabariah Murid dikehendaki menghayati monolog yang disediakan dan dilafazkan dengan nada yang sesuai mengikut wataknya Pelakon (murid) diminta beraksi melakonkan watak yang diberikan dengan penuh penghayatan dan mimik muka yang berkesan Murid boleh bergerak menggunakan ruang lakon yang disediakan berdasarkan kesesuaian babak cerita dan watak yang hendak dilakonkan Murid yang tidak berlakon (penonton) diberikan tugasan untuk mentafsir dan mencatat sifat-sifat watak 28 . iv. Definisi Karya drama yang dituliskan untuk seorang pelaku (Kamus Dewan) 2. iii. iv.

Entah-entah dia yang suka bapa pergi ke laut« Entah apa yang digula-gulakan bapa itu. lontaran suara dan penghayatan watak oleh pelakon. Ambil. kita tak tahu balas budi orang tua. Ambil balik semua yang kau orang beri pada kami. Sani. Dia laki aku. Kamu ingat bapa pakai duit yang kamu beri. Walhal kita kirim tiap-tiap bulan. (Membuka ikatan bungkusan kain batik yang dijinjing dari tadi. Nah. Aku tunggu laki aku. ya? Tidak. bahasa badan. Itu. pada abang kau. Haah. Aku tunggu laki aku.Tunjuk Cara Teknik KOMSAS: Genre: Drama Tingkatan 5 Tajuk: Tiang Cengal Dinding Sayung Monolog SABARIAH: Bapa itu saja hendak malukan anak-anak. Dia mengeluarkan lima buah buku bank dan menyerahkan kepada SANI) Sani. Sumber rujukan DBP 29 . ambillah balik. Kalau kau nak balik. pergilah. Pulangkan buku ini pada dia. Nanti orang kata. Abang tunggulah emak. (Menangis tersedu-sedu) Refleksi Kekuatan watak terserlah melalui mimik muka. Macamlah hidupnya susah sangat. ini buku bank kau orang. Kau orang semua boleh balik. Satu sen pun kami tidak jamah duit itu. Aku tidak mahu menyusahkan kau orang. kauberi balik pada kakak. Bapa simpan semua duit yang kamu kirim dulu.. (Pergi dari situ. Bapa simpan semua dalam bank. Emak dan bapa tidak usik satu sen pun.! Angah penat ni. sudahlah. itu anak pungut itu. Beri balik pada dia orang. WAN memerhatikan SABARIAH pergi). JIMAH: (Sayu hatinya apabila SABARIAH menengking SABRI) Aku tidak suruh sesiapa balik.

Membuat latihan. Langkah Pelaksanaan Teknik Guru y y y y Pilih puisi yang boleh didramakan/ada pergerakan. Guru memilih 1 kumpulan murid ke hadapan kelas. 3. Murid akan menyaksikan persembahan puisidra yang dilakonkan di hadapan kelas.baca puisi dan fahami y y y y y mengadakan perbincangan bersama rakan-rakan yang lain. arahan kepada pendeklamator. Definisi / Pengenalan Teknik Puisidra ialah puisi yang didramakan atau dilakonkan. 2. Murid yang lain akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Tunjuk Cara Teknik ± Sajak Persahabatan i. ii. Murid . vokal dan gerak kreatif). Pergerakan pelakon adalah selaras dengan ungkapan puisi yang dibacakan itu. Fahami maksud keseluruhan. beri latihan (gerak asas. Yang terlibat dengan persembahan akan membuat persembahan. baca dan fahami bersama-sama pelajar. Seorang daripada mereka diminta untuk mendeklamasikan sajak Persahabatan manakala murid yang lain akan melakonkannya. pelakon dan pendengar. beri arahan yang jelas kepada murid. Yang tidak terlibat akan membuat catatan sebagaimana yang diarahkan oleh guru. 30 . iii. Seorang pelajar mendeklamasikan puisi manakala sekumpulan pelajar yang lain akan melakonkannya.Teknik Puisidra 1.

v. Murid akan cuba memahami dan berbincang antara satu sama lain tentang maksud keseluruhan sajak. Murid akan mengisi lembaran pengurusan grafik tentang maksud sajak yang diedarkan oleh guru.iv. 31 . vi. Wakil setiap kumpulan akan membentangkan hasil dapatan masing-masing.

Lampiran Pengurusan Grafik .Puisidra Maksud Sajak Persahabatan Rangkap 1 ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ Rangkap 2 ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ Rangkap 3 ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ Rangkap 4 ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ Sumber rujukan DBP 32 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->