P. 1
Soalan Famous Spp

Soalan Famous Spp

|Views: 816|Likes:
Published by Suehara Azwar

More info:

Published by: Suehara Azwar on Jan 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/09/2013

pdf

text

original

Soalan-soalan famous untuk temuduga SPP

Isu2 pendidikan skrg dn budget Negara Malaysia Rukun Negara Falsafah Pendidikan Negara Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) 16 Nilai yang terkandung dalam FPK dan mana datangnya nilai-nilai tu. Teori-teori pengajaran dan pedagogi yang berkaitan behavior theory, constructivist theory, humanistics theory, cognitive theory dan sewaktu dengannya. Pastikan tahu siapa tokoh2nya. Cara mengajar dan cara meningkatkan motivasi murid ikut teori behavior, sosial dan kognitif (berdasarkan kepada teori2 pembelajaran) PIBG Struktur pentadbiran Isu-isu pendidikan yang terkini Menteri-menteri Kabinet Nama menteri pelajaran dan pengajian tinggi berserta timbalannya Nama pengarah pendidikan mengikut negeri masing2 berserta timbalan Wawasan 2020 Dasar 1 Malaysia SBT MBMMBI 1 Murid 1 Sukan Modal Insan

.KURI/HEM/KOKU Lagu sekolah Lagu negeri Sejarah Negeri tempat mengajar . Perincian markah 20% (Sahsiah/Perwatakan/Penampilan) 20% (penyampaian) 30% (pengetahuan akademik/ikhtisas) 30% (pengetahuan isu2 semasa) .NKRA KSSR LINUS KPM PIPP Konsep Integriti Ibu negara-negara dunia Pasal sekolah sendiri .Contoh bilakah sarawak masuk malaysia? atau kenapa limbang berada di tengahtengah limbang?. Rancangan Pengajaran Harian + Refleksi (waktu sesuai tulis refleksi) Mengajar depan Panel Menilai pencapaian murid-murid berdasarkan kepada Taxonomy Bloom Format SPP baru Temuduga secara berkumpulan (3-5 org).

Sub-NKRA 1: Prasekolah (7 teras) 1) Penubuhan Jawatankuasa Penyelarasan Prasekolah Kebangsaan dan Bahagian Prasekolah dan PERMATA (Program Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak). 3) Akses pendidikan berkualiti dan berkemampuan: Tan Sri Muhyiddin Yassin (Timbalan Perdana Menteri. 2) Perlaksanaan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) 3) Seragam bantuan kepada murid prasekolah kerajaan 4) Meningkatkan kualiti guru dan pembantu guru 5) Menambah bilangan kelas prasekolah di kawasan miskin 6) Perkongsian Pintar Kerajaan-Swasta 7) Sistem Maklumat Prasekolah Kebangsaan . 27 Julai 2009) 6 Bidang Utama NKRA 1) Mengurangkan kadar jenayah: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (Menteri Dalam Negeri) 2) Memerangi rasuah. Keluarga dan Masyarakat) 5) Memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman: Datuk Seri Shafie Apdal (Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah) 6) Menambah baik pengangkutan awam: Datuk Seri Ong Tee Keat (Menteri Pengangkutan).. Menteri Pelajaran) 4) Tingkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah: Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Pembangunan Wanita. NKRA ke-3: Pendidikan Berkualiti Dan Berkemampuan. 4 sub-NKRA: akses kepada pend. Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz (Menteri di Jabatan Perdana Menteri).NKRA. NKRA: Bidang Keberhasilan Utama Negara (National Key Result Area..

Sub-NKRA 3: Sekolah Berprestasi Tinggi 1) Peningkatan tahap autonomi. pertuturan.Kurikulum khas literasi dan numerasi. membenarkan sekolah melaksanakan inovasi kokurikulum & pentadbiran. Sub-NKRA 4: Tawaran Baru kepada Pemimpin Sekolah *Peningkatan 1 sisian piawai dalam kepimpinan = 10% peningkatan pencapaian murid (~0. . 2) Melatih pelajar cemerlang bertaraf antarabangsa dan yang menjadi personaliti unggul dalam semua bidang 3) Sebagai inspirasi / model kepada sekolah-sekolah lain melalui bimbingan dan jaringan antara sekolah. 2) Kanak-kanak berkeperluan khas (bermasalah pembelajaran. menulis dan mengira ketika melangkah ke Tahun 4 sekolah rendah sebelum penghujung 2012. 2) Ganjaran pengiktirafan kewangan / bukan kewangan kepada pengetua dan Guru Besar bila pencapaian mereka melepasi sasaran yang telah ditetapkan.Sub-NKRA 2: Literasi dan Numerasi 1) Semua kanak-kanak normal boleh menguasai kemahiran membaca. penglihatan. pendengaran.25 sisian piawai). 1) (New Deal) Bai·ah/Kontrak dengan KPM kepada Pengetua dan Guru Besar Berdasarkan Penilaian Berasaskan Pencapaian (Performance Based Assessment). terencat akal. dan kurang upaya secara fizikal) .

vi. dan vii. Meningkatkan kecergasan jasmani. ii. Setiap murid termasuk murid bekerpeluan khas yang tidak mengalami masalah kesihatan . -Membangunkan sukan sekolah ke arah meningkatkan kadar penyertaan murid dalam sekurangkurangnya satu jenis sukan di sekolah. _______________________________________________________ Apakah Perkara-perkara Yang Perlu Diambil Kira Sebelum Melaksanakan Dasar 1M 1S Ini? ________________________________________________________ Sebelum pelaksanaan Dasar 1M 1S ini. dan -Memberi peluang kepada semua murid yang berbakat dan berpotensi untuk digilap ke tahap yang lebih tinggi. v. Setiap murid dikehendaki melibatkan diri secara aktif dengan menyertai aktiviti sukan sekolah sepanjang tahun. ia hendaklah mengambil kira prinsip-prinsip berikut: i. ______________________________ Apakah Objektif Dasar 1M 1S Ini? ______________________________ i. iii. Membentuk budaya sukan di kalangan murid. jati diri. iv. Memupuk perpaduan di antara kaum. disiplin atau nilai murni.Apa Itu Dasar 1Murid 1Sukan? ________________________________ Dasar 1Murid 1Sukan (1M 1S) mewajibkan setiap murid menyertai sekurang-kurangnya satu aktiviti sukan di sekolah. _______________________________ Kenapa Dasar 1M 1S Ini Diwujudkan? _______________________________ -Dasar 1M 1S diwujudkan untuk memberi akses kepada semua murid untuk mendapatkan faedah dari penglibatan dalam sukan khususnya kepada murid yang kurang atau tidak aktif. Memenuhi naluri semulajadi murid dalam aktiviti fizikal. Membentuk sahsiah. Mewujudkan landasan ke arah kecemerlangan sukan. Memberi keseimbangan antara keperluan akademik dengan keperluan fizikal.

Penyertaan murid dalam kejohanan Majlis Sukan Sekolah Daerah (MSSD)/Majlis Sukan Sekolah Negeri (MSSN)/Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) serta peringkat antarabangsa adalah merupakan aktiviti 1M 1 MUNGKIN YG LAIN2 SOALAN2 YG XDIDUGA«APA PUN USAHA TNGGA KEJAYAAN. Ibu bapa dan agensi luar/ rakan sukan adalah digalakkan untuk menyumbang kepada pembangunan sukan sekolah. Aspek yang diutamakan adalah penyertaan aktif oleh semua murid dalam aktiviti sukan. iii. Pihak sekolah hendaklah mengadakan pertandingan antara tingkatan. ___________________________________________________ Siapakah Yang Harus Terlibat Di Dalam Pelaksanaan Dasar 1M 1S Ini? ____________________________________________________ i. Tingkatan 1 hingga Tingkatan 6 di Sekolah Menengah. vi. Segala sumber mata pelajaran PJK hendaklah diguna sama bagi pelaksanaan dasar ini.hendaklah wajib mengambil bahagian dalam sekurang-kurangnya satu jenis sukan. Aktiviti sukan di sekolah diadakan sepanjang tahun berdasarkan kepada aktiviti rumah sukan dan kelab sukan. dan viii. Murid boleh menyertai lebih dari 1 sukan mengikut kemampuan dan sukan yang ditawarkan oleh sekolah atau yang dijalankan dengan pengetahuan serta persetujuan pihak sekolah. Kejohanan olahraga sekolah yang didahului oleh kejohanan merentas desa dan sukan tara menjadi aktiviti teras sukan di sekolah. Manakala murid Prasekolah hingga Tahun 3. Dasar 1M 1S adalah diwajibkan untuk Tahun 4 hingga Tahun 6 di Sekolah Rendah dan Tingkatan Peralihan. kemudahan dan peralatan sukan hendaklah mengoptimumkan penggunaannya bagi meningkatkan lagi penyertaan aktif setiap murid. Sukan yang ditawarkan di bawah 1M 1S hendaklah berunsurkan aktiviti yang melibatkan pergerakan fizikal. v.. ii.^_^ . iv. Asas kepada Dasar 1M 1S adalah pelaksanaan mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJK) yang berkualiti di sekolah. Setiap sekolah yang sudah mempunyai prasarana.. digalakkan menyertai program ini berdasarkan kemampuan sekolah. vii.. rumah sukan. dorm asrama dan kelab sukan sekolah. ii. kelas.

NKRA. 4.maklumat berkaitan diri -tajuk2 berkaitan akhbar hari ini . MBMMBI.MAKLUM BALAS YG DAH DITEMUDUGE 21 DISEMBER Ini adalah soalan2 yang telah kami sekumpulan lalui sepanjang sesi temuduga berkenaan. 2.FPK selengkap dan sejelas2nya . menganjurkan dan mengorganisasi lawatan ke luar kawasan bagi persatuan Di bawah NKRA KPM difokuskan kepada 4 sub-NKRA iaitu: 1.di mana bai'ah atau akujanji kepada Pengetua/Guru Besar berdasarkan 'performance based assessment' .Buku RPH (intipati penulisan RPH. Sekolah Berprestasi Tinggi .dimana peningkatan 20% penyertaan kanak-kanak 5 tahun ke atas ke pendidikan prasekolah dengan menjadikan pendidikan prasekolah sebagai aliran perdana dalam sistem pendidikan kebangsaan pada tahun 2012. 3.di mana usaha KPM membangunkan 100 buah ' high performance schools ' termasuk 'trust schools' pada akhir tahun 2012. Prasekolah .di mana semua kanak-kanak yang tidak mempunyai masalah pembelajaran boleh menguasai kemahiran literasi dan numerasi sebelum melangkah ke tahun 4 pada tahun 2012.apakah jawatan yang kamu hadir utk ditemuduga . . SBPA.Transformasi. Literasi dan Numerasi . yg lain ulas kelemahan dan kekuatan pengajaran & kaitkan dengan teori pembelajaran yang diaplikasikan . maklumat yang perlu ada dlm buku RPH) . Pengetua/Guru Besar . Dasar 1 Murid 1 Sukan -Mikroteaching (seorang mengajar.Cara mengelola.

Penurunan kes disiplin sekolah sebanyak 0. 6. Sekolah Rendah 1:16) 2.00).0 % setahun bagi kadar pencapaian murid dalam Kelas Intervensi Awal (KIA2M).50).2%) . PMR . Key Performance Indicator (KPI) atau Bidang Pengukuran Prestasi bagi KPPM telah ditetapkan berdasarkan kepada beberapa kpi : 1.3%.02% setahun bagi semua jenis sekolah rendah dan sekolah menengah seluruh negara.0. 5.0. Penurunan peratus jurang pencapaian pelajar bandar dan luar bandar (UPSR . Pencapaian pelajar berdasarkan Gred Purata Nasional pada peringkat UPSR (GPN=3. Nisbah Guru:Murid mengikut sasaran tahun semasa ( Sekolah Menengah 1:17. dan SPM (GPN = 6. 3. PMR (GPN=3.3%. dan SPM .mulai tahun 2010. Peratus peningkatan sebanyak 1.0. Peningkatan 2 % Guru Ijazah Terlatih di sekolah rendah dan 1 % di sekolah menengah.00). 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->