P. 1
Soalan Famous Spp

Soalan Famous Spp

|Views: 816|Likes:
Published by Suehara Azwar

More info:

Published by: Suehara Azwar on Jan 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/09/2013

pdf

text

original

Soalan-soalan famous untuk temuduga SPP

Isu2 pendidikan skrg dn budget Negara Malaysia Rukun Negara Falsafah Pendidikan Negara Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) 16 Nilai yang terkandung dalam FPK dan mana datangnya nilai-nilai tu. Teori-teori pengajaran dan pedagogi yang berkaitan behavior theory, constructivist theory, humanistics theory, cognitive theory dan sewaktu dengannya. Pastikan tahu siapa tokoh2nya. Cara mengajar dan cara meningkatkan motivasi murid ikut teori behavior, sosial dan kognitif (berdasarkan kepada teori2 pembelajaran) PIBG Struktur pentadbiran Isu-isu pendidikan yang terkini Menteri-menteri Kabinet Nama menteri pelajaran dan pengajian tinggi berserta timbalannya Nama pengarah pendidikan mengikut negeri masing2 berserta timbalan Wawasan 2020 Dasar 1 Malaysia SBT MBMMBI 1 Murid 1 Sukan Modal Insan

Perincian markah 20% (Sahsiah/Perwatakan/Penampilan) 20% (penyampaian) 30% (pengetahuan akademik/ikhtisas) 30% (pengetahuan isu2 semasa) . Rancangan Pengajaran Harian + Refleksi (waktu sesuai tulis refleksi) Mengajar depan Panel Menilai pencapaian murid-murid berdasarkan kepada Taxonomy Bloom Format SPP baru Temuduga secara berkumpulan (3-5 org).NKRA KSSR LINUS KPM PIPP Konsep Integriti Ibu negara-negara dunia Pasal sekolah sendiri ..Contoh bilakah sarawak masuk malaysia? atau kenapa limbang berada di tengahtengah limbang?.KURI/HEM/KOKU Lagu sekolah Lagu negeri Sejarah Negeri tempat mengajar .

Keluarga dan Masyarakat) 5) Memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman: Datuk Seri Shafie Apdal (Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah) 6) Menambah baik pengangkutan awam: Datuk Seri Ong Tee Keat (Menteri Pengangkutan). Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz (Menteri di Jabatan Perdana Menteri). 27 Julai 2009) 6 Bidang Utama NKRA 1) Mengurangkan kadar jenayah: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (Menteri Dalam Negeri) 2) Memerangi rasuah..NKRA. 4 sub-NKRA: akses kepada pend. 2) Perlaksanaan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) 3) Seragam bantuan kepada murid prasekolah kerajaan 4) Meningkatkan kualiti guru dan pembantu guru 5) Menambah bilangan kelas prasekolah di kawasan miskin 6) Perkongsian Pintar Kerajaan-Swasta 7) Sistem Maklumat Prasekolah Kebangsaan .. NKRA ke-3: Pendidikan Berkualiti Dan Berkemampuan. 3) Akses pendidikan berkualiti dan berkemampuan: Tan Sri Muhyiddin Yassin (Timbalan Perdana Menteri. Menteri Pelajaran) 4) Tingkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah: Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Pembangunan Wanita. NKRA: Bidang Keberhasilan Utama Negara (National Key Result Area. Sub-NKRA 1: Prasekolah (7 teras) 1) Penubuhan Jawatankuasa Penyelarasan Prasekolah Kebangsaan dan Bahagian Prasekolah dan PERMATA (Program Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak).

2) Melatih pelajar cemerlang bertaraf antarabangsa dan yang menjadi personaliti unggul dalam semua bidang 3) Sebagai inspirasi / model kepada sekolah-sekolah lain melalui bimbingan dan jaringan antara sekolah. terencat akal. Sub-NKRA 3: Sekolah Berprestasi Tinggi 1) Peningkatan tahap autonomi. .25 sisian piawai). pendengaran. Sub-NKRA 4: Tawaran Baru kepada Pemimpin Sekolah *Peningkatan 1 sisian piawai dalam kepimpinan = 10% peningkatan pencapaian murid (~0. 2) Ganjaran pengiktirafan kewangan / bukan kewangan kepada pengetua dan Guru Besar bila pencapaian mereka melepasi sasaran yang telah ditetapkan.Sub-NKRA 2: Literasi dan Numerasi 1) Semua kanak-kanak normal boleh menguasai kemahiran membaca. penglihatan. pertuturan. membenarkan sekolah melaksanakan inovasi kokurikulum & pentadbiran. menulis dan mengira ketika melangkah ke Tahun 4 sekolah rendah sebelum penghujung 2012.Kurikulum khas literasi dan numerasi. 1) (New Deal) Bai·ah/Kontrak dengan KPM kepada Pengetua dan Guru Besar Berdasarkan Penilaian Berasaskan Pencapaian (Performance Based Assessment). 2) Kanak-kanak berkeperluan khas (bermasalah pembelajaran. dan kurang upaya secara fizikal) .

dan -Memberi peluang kepada semua murid yang berbakat dan berpotensi untuk digilap ke tahap yang lebih tinggi. -Membangunkan sukan sekolah ke arah meningkatkan kadar penyertaan murid dalam sekurangkurangnya satu jenis sukan di sekolah. jati diri. _______________________________________________________ Apakah Perkara-perkara Yang Perlu Diambil Kira Sebelum Melaksanakan Dasar 1M 1S Ini? ________________________________________________________ Sebelum pelaksanaan Dasar 1M 1S ini.Apa Itu Dasar 1Murid 1Sukan? ________________________________ Dasar 1Murid 1Sukan (1M 1S) mewajibkan setiap murid menyertai sekurang-kurangnya satu aktiviti sukan di sekolah. iv. Mewujudkan landasan ke arah kecemerlangan sukan. ii. vi. Setiap murid dikehendaki melibatkan diri secara aktif dengan menyertai aktiviti sukan sekolah sepanjang tahun. _______________________________ Kenapa Dasar 1M 1S Ini Diwujudkan? _______________________________ -Dasar 1M 1S diwujudkan untuk memberi akses kepada semua murid untuk mendapatkan faedah dari penglibatan dalam sukan khususnya kepada murid yang kurang atau tidak aktif. Membentuk sahsiah. iii. ia hendaklah mengambil kira prinsip-prinsip berikut: i. v. Membentuk budaya sukan di kalangan murid. disiplin atau nilai murni. ______________________________ Apakah Objektif Dasar 1M 1S Ini? ______________________________ i. Memberi keseimbangan antara keperluan akademik dengan keperluan fizikal. Meningkatkan kecergasan jasmani. Memupuk perpaduan di antara kaum. Setiap murid termasuk murid bekerpeluan khas yang tidak mengalami masalah kesihatan . Memenuhi naluri semulajadi murid dalam aktiviti fizikal. dan vii.

kemudahan dan peralatan sukan hendaklah mengoptimumkan penggunaannya bagi meningkatkan lagi penyertaan aktif setiap murid. Segala sumber mata pelajaran PJK hendaklah diguna sama bagi pelaksanaan dasar ini. rumah sukan. Penyertaan murid dalam kejohanan Majlis Sukan Sekolah Daerah (MSSD)/Majlis Sukan Sekolah Negeri (MSSN)/Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) serta peringkat antarabangsa adalah merupakan aktiviti 1M 1 MUNGKIN YG LAIN2 SOALAN2 YG XDIDUGA«APA PUN USAHA TNGGA KEJAYAAN. v. dan viii. Aktiviti sukan di sekolah diadakan sepanjang tahun berdasarkan kepada aktiviti rumah sukan dan kelab sukan.^_^ . Sukan yang ditawarkan di bawah 1M 1S hendaklah berunsurkan aktiviti yang melibatkan pergerakan fizikal.. ___________________________________________________ Siapakah Yang Harus Terlibat Di Dalam Pelaksanaan Dasar 1M 1S Ini? ____________________________________________________ i. Setiap sekolah yang sudah mempunyai prasarana.. kelas. Aspek yang diutamakan adalah penyertaan aktif oleh semua murid dalam aktiviti sukan. vi. vii. digalakkan menyertai program ini berdasarkan kemampuan sekolah. Tingkatan 1 hingga Tingkatan 6 di Sekolah Menengah.. Ibu bapa dan agensi luar/ rakan sukan adalah digalakkan untuk menyumbang kepada pembangunan sukan sekolah.hendaklah wajib mengambil bahagian dalam sekurang-kurangnya satu jenis sukan. ii. dorm asrama dan kelab sukan sekolah. ii. Manakala murid Prasekolah hingga Tahun 3. Murid boleh menyertai lebih dari 1 sukan mengikut kemampuan dan sukan yang ditawarkan oleh sekolah atau yang dijalankan dengan pengetahuan serta persetujuan pihak sekolah. Kejohanan olahraga sekolah yang didahului oleh kejohanan merentas desa dan sukan tara menjadi aktiviti teras sukan di sekolah. iv. Dasar 1M 1S adalah diwajibkan untuk Tahun 4 hingga Tahun 6 di Sekolah Rendah dan Tingkatan Peralihan. Asas kepada Dasar 1M 1S adalah pelaksanaan mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJK) yang berkualiti di sekolah. Pihak sekolah hendaklah mengadakan pertandingan antara tingkatan. iii.

maklumat berkaitan diri -tajuk2 berkaitan akhbar hari ini . NKRA.di mana semua kanak-kanak yang tidak mempunyai masalah pembelajaran boleh menguasai kemahiran literasi dan numerasi sebelum melangkah ke tahun 4 pada tahun 2012. . Prasekolah .di mana bai'ah atau akujanji kepada Pengetua/Guru Besar berdasarkan 'performance based assessment' .dimana peningkatan 20% penyertaan kanak-kanak 5 tahun ke atas ke pendidikan prasekolah dengan menjadikan pendidikan prasekolah sebagai aliran perdana dalam sistem pendidikan kebangsaan pada tahun 2012. 4.Buku RPH (intipati penulisan RPH. 2. Dasar 1 Murid 1 Sukan -Mikroteaching (seorang mengajar. MBMMBI. Sekolah Berprestasi Tinggi . Pengetua/Guru Besar .Cara mengelola. menganjurkan dan mengorganisasi lawatan ke luar kawasan bagi persatuan Di bawah NKRA KPM difokuskan kepada 4 sub-NKRA iaitu: 1.MAKLUM BALAS YG DAH DITEMUDUGE 21 DISEMBER Ini adalah soalan2 yang telah kami sekumpulan lalui sepanjang sesi temuduga berkenaan. SBPA.di mana usaha KPM membangunkan 100 buah ' high performance schools ' termasuk 'trust schools' pada akhir tahun 2012. Literasi dan Numerasi .Transformasi.apakah jawatan yang kamu hadir utk ditemuduga . maklumat yang perlu ada dlm buku RPH) . yg lain ulas kelemahan dan kekuatan pengajaran & kaitkan dengan teori pembelajaran yang diaplikasikan .FPK selengkap dan sejelas2nya . 3.

0. 4. PMR . Nisbah Guru:Murid mengikut sasaran tahun semasa ( Sekolah Menengah 1:17.02% setahun bagi semua jenis sekolah rendah dan sekolah menengah seluruh negara. dan SPM (GPN = 6. Pencapaian pelajar berdasarkan Gred Purata Nasional pada peringkat UPSR (GPN=3.00).3%.mulai tahun 2010.3%.50). dan SPM . Penurunan kes disiplin sekolah sebanyak 0. 5.2%) . Penurunan peratus jurang pencapaian pelajar bandar dan luar bandar (UPSR . Key Performance Indicator (KPI) atau Bidang Pengukuran Prestasi bagi KPPM telah ditetapkan berdasarkan kepada beberapa kpi : 1.0.0. Peratus peningkatan sebanyak 1. Sekolah Rendah 1:16) 2.00).0 % setahun bagi kadar pencapaian murid dalam Kelas Intervensi Awal (KIA2M). Peningkatan 2 % Guru Ijazah Terlatih di sekolah rendah dan 1 % di sekolah menengah. 3. 6. PMR (GPN=3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->