P. 1
Pelan Strategik Panitia Pend. Muzik 1

Pelan Strategik Panitia Pend. Muzik 1

|Views: 1,975|Likes:
Published by Lee Giyanz

More info:

Published by: Lee Giyanz on Jan 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

PENDAHULUAN Kurikulum Pendidikan Muzik sekolah rendah adalah untuk semua murid di sekolah rendah.

Program pembelajaran yang disediakan direka untuk memberi murid menikmati unsur peluang

estetik dalam muzik dan pada masa yang sama

,memperoleh pengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang elementary. Di samping itu murid juga mendapat pengalaman muzik yang memadai bagi mencetus dan memperkembangkan minat dan bakat mereka dalam seni muzik. Pendidikan Muzik juga bertujuan melahirkan murid yang mempunyai pengetahuan dan kefahaman yang asas tentang muzik, mempunyai kemahiran minimum dalam penghasilan muzik , berpotensi dalam aspek kreativiti dan inovasi, dapat menghargai dan menikmati estika muzik dan dapat mengamalkan kemahiran muzik dengan betul. nilai murni

Objektif Dan KPI Objektif 1. Mewujudkan minat murid dalam menguasai Bidang muzik. KPI 1.1 Murid menunjukkan peningkatan dalam peperiksaan iaitu lulus sekurang-kurangnya gred C.

1.2 Aktiviti yang dijalankan menunjukkan kejayaan dan berjalan dengan lancar. 2. Memberi peluang kepada murid dalam penglibatan mereka dalam dunia muzik. 3. Memberi pendedahan kepada murid dalam menerokai bidang kesenian seperti tarian dan lakonan. 2.1 Murid menunjukkan bakat dan kreativiti mereka dalam persembahan yang dianjurkan. 3.1 Murid berjaya meneroka satu bidang seni iaitu seni lakon melalui sketsa.

Persembahan Bulan Kebudayaan 5. Persembahan Hari Guru 3.STRATEGI PERLAKSANAAN 1. Ensembel rekorder dan pianika. Mesyuarat Panitia 2. Membuat persembahan mengikuti aktiviti. Latihan kursus oleh guru muzik. . Memberi latihan kepada murid membuat persembahan menggunakan peralatan muzik yang bersesesuaian. Persembahan Hari Kecemerlangan 6. 4. Memilih murid melalui uji bakat. 2. 3. SENARAI AKTIVITI YANG DIRANCANG 2012 1. Pertandingan Lagu Patriotik 4.

MEKANISMA PEMANTAUAN DAN PENILAAIAN PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2012 Penasihat Guru Besar Penasihat Guru Besar Penyelaras PK 1 Panitia Muzik LEE GIYANG Setiausaha Ahli Jawatankuasa Peter Wellin Pilts .

Alat perkusi 2. 2. Mempelajari teknik dan kemahiran muzik dengan betul Alat Bantu 1. Kaset 3. Mempelajari serta memahami disiplin muzik 3. Keybod 4. CD Penilaian Program Memilih murid melalui uji bakat Catatan Penilaian Impak .PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2012 Objektif Program Menyediakan murid kepada pertandingan muzik Strategi Perlaksanaan (projek) Aktiviti Tarikh Masa Pelaksanaan Kumpulan Sasaran Objektif Uji bakat Mac-Oktober Semua guru muzik Tahap 1 dan 2 1. Mewujudkan sikap saling kerjasama.

. Mempelajari teknik dankemahiran muzik dengan betul. Alat perkusi 2. 2. Keybod 4.Kaset 3. Mewujudkan sikap salingkerjasama. Alat Bantu 1. CD Penilaian Program Latihan khusus oleh guru muzik Catatan Penilaian Impak. Mempelajari serta memahami disiplin muzik 3.PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2012 Objekif Program Menyediakan murid kepada pertandingan muzik Strategi Perlaksanaan (projek) Aktiviti Aktiviti sesi latihan melalui perjumpaan dengan guru pembimbing Tarikh Masa Perlaksanaan Kumpulan Sasaran Objektif Mac-Oktober Semua guru muzik Tahap 1 dan 2 1.

kaset 3. Mempelajari serta memahami disiplin muzik 3. gitar Penilaian Program Catatan Penilaian Impak .Mempelajari teknik dan kemahiran muzik dengan betul. cd 5. keybod 4. Alat perkusi 2. Mewujudkan sikap saling kerjasama 2.PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2012 Objektif Program Menyediakan murid kepada pertandingan muzik Strategi Perlaksanaan (Projrk) Aktiviti Membuat persembahan mengikut aktiviti Persediaan murid dari aspek fizikal dan mental Tarikh Masa Perlaksanaan Kumpulan Sasaran Objektif Mac-Oktober Semua guru muzik Tahap 1 dan 2 1. Alat bantu 1.

disiplin diri Sesi raptai dihadapan penonton dalam jumlah sedikit. Menjurus kepada acara persembahan sebenar. .MEKANISMA PEMANTAUAN DAN PENILAAIAN Bil 1 Kategori Persembahan Kumpulan Kecil Aktiviti i. Penilai Murid dalam kumpulan kecil mempersembahkanp encapaian mereka dan dinilai oleh guru. Penonton/Organisasi kecil murid dan guru. Persembahan murid di pentas. 2 Sesi latihan Latihan dalam penyesuaian pentas 3 Persembahan sebenar murid. Murid dilihat dan dinilai dari segi keyakinan diri. Nyanyian ii. Persembahan tarian Sentimen Penilaian Pencapaian murid di lihat dari segi persembahan kumpulan kecil yang dilakukan setiap kali diakhir sesi latihan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->