P. 1
Pen Gurus An Fail Kssr Pwerpnt Show

Pen Gurus An Fail Kssr Pwerpnt Show

|Views: 2,334|Likes:
Published by Melissa AzMi

More info:

Published by: Melissa AzMi on Jan 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

PENGURUSAN FAIL KSSR

DISEDIAKAN OLEH, MOHD MAZLAN BIN HARUN

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun

JENIS FAIL

FAIL INDUK FAIL MURID FAIL MATAPELAJARAN

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun Apa dia FAIL INDUK? Jenis µFail Arch¶ yang saiz tebalnya 7sm [Disimpan di Pejabat Sekolah] Ada subtajuk pembahagian tajuk berdasarkan isi kandungan fail Warna pengenalan fail boleh ditetapkan oleh jawatankuasa Kurikulum sekolah Format kulit luar dan subtajuk boleh diselaraskan untuk semua matapelajaran KSSR .

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 1. TAKWIM a] Mesyuarat Takwim sekolah b] Perjumpaan TAKWIM d] Pelan taktikal Takwim sekolah c] Ujian/ peperiksaan Disediakan oleh setiap guru KSSR .

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL Guru Besar Penolong Kanan I / Penolong Kanan Hal Ehwal Murid / Penolong Kanan Kokurikulum / Penyelia Petang 2. STRUKTUR DAN CARTA ORGANISASI Pengerusi [Ketua Matapelajaran] Setiausaha Penolong Setiausaha Penyelaras Tahap I & Tahap II Penyelaras PBS Guru Matapelajaran .

BIODATA DAN RUMUSAN MAKLUMAT GURU GURU diisi oleh setiap guru KSSR MAKLUMAT RUMUSAN bilangan guru yang mengajar / kategori / jumlah waktu mengajar maklumat peribadi guru berkaitan profesyen / pengalaman mengajar BIODATA .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 3.

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 4. JADUAL JADUAL PERIBADI GURU JADUAL KELAS Diperolehi daripada Penolong Kanan Pentadbiran .

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 5. ii] PERANCANGAN KEWANGAN PBS . i] MINIT MESYUARAT DAN MINIT CURAI a] KURIKULUM b] JAWATANKUASA PBS 5.

Kewangan Perancangan Kewangan disediakan oleh Penyelaras PBS .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL Minit Curai sediakan oleh semua guru yang menghadiri kursus KSSR Minit mesyuarat PBS disediakan oleh : Setiausaha Minit mesyuarat Kurikulum diperolehi daripada Penolong Kanan Pentadbiran. Mesti menyentuh perkara mengenai PBS.

diperolehi daripada PK 1 / Setiausaha Peperiksaan ‡ Laporan Analisis Peperiksaan .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 6. PEPERIKSAAN ‡ Jadual Peperiksaan .BAND bagi setiap matapelajaran dicatat dan dibuat analisa (graf / jadual) Analisis? .

Disediakan oleh setiap guru KSSR .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 7. i] SENARAI BAHAN RUJUKAN 7. ii] SENARAI BAHAN BANTU MENGAJAR .

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 8. JADUAL PENCERAPAN Diperolehi daripada Penolong Kanan Pentadbiran .

lampiran dan lain-lain yang lainberkaitan. . buku. PERKEMBANGAN STAF a] JADUAL KURSUS b] LAPORAN KURSUS -Disediakan oleh setiap guru yang menghadiri kursus c] BAHAN EDARAN -Bahan edaran (semua bahan edaran seperti nota.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 9. CD. helaian.

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 10. SURAT / PEKELILING Surat panggilan kursus dan Pekeliling yang berkaitan .

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 11. peraduan. tekateki) / Mentor Mentee dan sebagainya . PROGRAM First Wave a] Kertas Kerja Second Wave b] Laporan Third Wave d] Tindak Susul c] Post Mortem Contoh : Program anak Angkat / Rakan Sebaya / Pondok Bestari / Anugerah Cemerlang / Motivasi / Pertandingan 3M (kuiz.

Mempunyai 10 bahagian (1 matapelajaran 1 bahagian).disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MURID Mesti disimpan dalam kelas masingmasing dan dikendalikan oleh guru kelas. Digunakan untuk menyimpan hasil kerja dan kertas PBS murid / peperiksaan. . Guru Matapelajaran bertanggungjawab menyimpan dalam fail.

Sekiranya murid bertukar sekolah lain. Sekiranya penuh keluarkan bahan lama dan masukkan dalam Fail Arkib. Guru Kelas bertanggungjawab melabelkan fail. .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MURID Digunakan untuk 6 tahun. fail wajib di bawa bersama ke sekolah baru.

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN Setiap matapelajaran untuk setiap kelas ada 1 fail. Dibahagikan kepada : 5 BAHAGIAN . Disimpan oleh guru matapelajaran masing-masing.

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN A] STANDARD KURIKULUM Sukatan Pelajaran di fotostat dan dimasukkan dalam fail .

Sediakan penerangan untuk BAND 1 ² 6 untuk setiap kemahiran secara teliti dan bersesuaian. . Pada masa sama merancang tugasan yang sesuai untuk penilaian dan bukti keputusan murid.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN B] STANDARD PRESTASI Direkacipta oleh guru berdasarkan Standard Kurikulum.

Gunakan pensil untuk mengisi markah supaya dapat membuat perubahan. . Pada akhir tahun tetapkan BAND terakhir yang dicapai oleh murid dalam setiap kemahiran dan isikan dengan pen biru.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN C] BORANG PRESTASI KELAS Borang yang digunakan untuk mencatat BAND setiap murid dalam kelas. Boleh memberikan BAND pada bila-bila masa berdasarkan perancangan.

borang prestasi individu ini mesti dibawa bersama murid ke sekolah baru.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN D] BORANG PRESTASI INDIVIDU Diguna untuk mencatat tarikh. kemahiran yang dinilai dan BAND yang dicapai oleh murid secara individu. Sekiranya murid bertukar sekolah lain. Boleh digunapakai untuk menunjukkan perkembangan murid. .

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN *** PERINGATAN STANDARD PRESTASI. . BORANG PRESTASI KELAS DAN BORANG PRESTASI INDIVIDU : Perlu dihasilkan oleh guru atas usaha sendiri.

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN E] LAIN-LAIN Perkara-perkara yang berkaitan dengan Matapelajaran Dunia Muzik. .

it could not properly act to survive. then the frog will die from unawareness of boiling water. Even though the frog felt the change environment.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun Boiled Frog Phenomenon If we boiled a frog in cold water adding a slight degree of frame slowly. .

. .Ada lagi ke? TERIMA KASIH MOHD MAZLAN BIN HARUN 012 512 8153 mustlan3@streamyx.com Udah abis«.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->