P. 1
Pen Gurus An Fail Kssr Pwerpnt Show

Pen Gurus An Fail Kssr Pwerpnt Show

|Views: 2,332|Likes:
Published by Melissa AzMi

More info:

Published by: Melissa AzMi on Jan 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

PENGURUSAN FAIL KSSR

DISEDIAKAN OLEH, MOHD MAZLAN BIN HARUN

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun

JENIS FAIL

FAIL INDUK FAIL MURID FAIL MATAPELAJARAN

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun Apa dia FAIL INDUK? Jenis µFail Arch¶ yang saiz tebalnya 7sm [Disimpan di Pejabat Sekolah] Ada subtajuk pembahagian tajuk berdasarkan isi kandungan fail Warna pengenalan fail boleh ditetapkan oleh jawatankuasa Kurikulum sekolah Format kulit luar dan subtajuk boleh diselaraskan untuk semua matapelajaran KSSR .

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 1. TAKWIM a] Mesyuarat Takwim sekolah b] Perjumpaan TAKWIM d] Pelan taktikal Takwim sekolah c] Ujian/ peperiksaan Disediakan oleh setiap guru KSSR .

STRUKTUR DAN CARTA ORGANISASI Pengerusi [Ketua Matapelajaran] Setiausaha Penolong Setiausaha Penyelaras Tahap I & Tahap II Penyelaras PBS Guru Matapelajaran .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL Guru Besar Penolong Kanan I / Penolong Kanan Hal Ehwal Murid / Penolong Kanan Kokurikulum / Penyelia Petang 2.

BIODATA DAN RUMUSAN MAKLUMAT GURU GURU diisi oleh setiap guru KSSR MAKLUMAT RUMUSAN bilangan guru yang mengajar / kategori / jumlah waktu mengajar maklumat peribadi guru berkaitan profesyen / pengalaman mengajar BIODATA .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 3.

JADUAL JADUAL PERIBADI GURU JADUAL KELAS Diperolehi daripada Penolong Kanan Pentadbiran .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 4.

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 5. ii] PERANCANGAN KEWANGAN PBS . i] MINIT MESYUARAT DAN MINIT CURAI a] KURIKULUM b] JAWATANKUASA PBS 5.

Mesti menyentuh perkara mengenai PBS.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL Minit Curai sediakan oleh semua guru yang menghadiri kursus KSSR Minit mesyuarat PBS disediakan oleh : Setiausaha Minit mesyuarat Kurikulum diperolehi daripada Penolong Kanan Pentadbiran. Kewangan Perancangan Kewangan disediakan oleh Penyelaras PBS .

BAND bagi setiap matapelajaran dicatat dan dibuat analisa (graf / jadual) Analisis? .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 6.diperolehi daripada PK 1 / Setiausaha Peperiksaan ‡ Laporan Analisis Peperiksaan . PEPERIKSAAN ‡ Jadual Peperiksaan .

Disediakan oleh setiap guru KSSR . i] SENARAI BAHAN RUJUKAN 7. ii] SENARAI BAHAN BANTU MENGAJAR .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 7.

JADUAL PENCERAPAN Diperolehi daripada Penolong Kanan Pentadbiran .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 8.

buku. helaian. CD. . PERKEMBANGAN STAF a] JADUAL KURSUS b] LAPORAN KURSUS -Disediakan oleh setiap guru yang menghadiri kursus c] BAHAN EDARAN -Bahan edaran (semua bahan edaran seperti nota.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 9. lampiran dan lain-lain yang lainberkaitan.

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 10. SURAT / PEKELILING Surat panggilan kursus dan Pekeliling yang berkaitan .

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun KANDUNGAN FAIL 11. tekateki) / Mentor Mentee dan sebagainya . PROGRAM First Wave a] Kertas Kerja Second Wave b] Laporan Third Wave d] Tindak Susul c] Post Mortem Contoh : Program anak Angkat / Rakan Sebaya / Pondok Bestari / Anugerah Cemerlang / Motivasi / Pertandingan 3M (kuiz. peraduan.

Guru Matapelajaran bertanggungjawab menyimpan dalam fail. Mempunyai 10 bahagian (1 matapelajaran 1 bahagian). Digunakan untuk menyimpan hasil kerja dan kertas PBS murid / peperiksaan.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MURID Mesti disimpan dalam kelas masingmasing dan dikendalikan oleh guru kelas. .

Sekiranya murid bertukar sekolah lain. fail wajib di bawa bersama ke sekolah baru. .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MURID Digunakan untuk 6 tahun. Sekiranya penuh keluarkan bahan lama dan masukkan dalam Fail Arkib. Guru Kelas bertanggungjawab melabelkan fail.

Dibahagikan kepada : 5 BAHAGIAN .disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN Setiap matapelajaran untuk setiap kelas ada 1 fail. Disimpan oleh guru matapelajaran masing-masing.

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN A] STANDARD KURIKULUM Sukatan Pelajaran di fotostat dan dimasukkan dalam fail .

. Pada masa sama merancang tugasan yang sesuai untuk penilaian dan bukti keputusan murid. Sediakan penerangan untuk BAND 1 ² 6 untuk setiap kemahiran secara teliti dan bersesuaian.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN B] STANDARD PRESTASI Direkacipta oleh guru berdasarkan Standard Kurikulum.

Boleh memberikan BAND pada bila-bila masa berdasarkan perancangan.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN C] BORANG PRESTASI KELAS Borang yang digunakan untuk mencatat BAND setiap murid dalam kelas. Pada akhir tahun tetapkan BAND terakhir yang dicapai oleh murid dalam setiap kemahiran dan isikan dengan pen biru. . Gunakan pensil untuk mengisi markah supaya dapat membuat perubahan.

borang prestasi individu ini mesti dibawa bersama murid ke sekolah baru. . Sekiranya murid bertukar sekolah lain.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN D] BORANG PRESTASI INDIVIDU Diguna untuk mencatat tarikh. Boleh digunapakai untuk menunjukkan perkembangan murid. kemahiran yang dinilai dan BAND yang dicapai oleh murid secara individu.

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN *** PERINGATAN STANDARD PRESTASI. . BORANG PRESTASI KELAS DAN BORANG PRESTASI INDIVIDU : Perlu dihasilkan oleh guru atas usaha sendiri.

disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun FAIL MATAPELAJARAN E] LAIN-LAIN Perkara-perkara yang berkaitan dengan Matapelajaran Dunia Muzik. .

.disediakan oleh : Mohd Mazlan Harun Boiled Frog Phenomenon If we boiled a frog in cold water adding a slight degree of frame slowly. Even though the frog felt the change environment. it could not properly act to survive. then the frog will die from unawareness of boiling water.

Ada lagi ke? TERIMA KASIH MOHD MAZLAN BIN HARUN 012 512 8153 mustlan3@streamyx.. .com Udah abis«.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->