RPT KH Tahun 6 RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 6, 2012 SK KEGURAAN, KOTA BELUD.

MINGGU Minggu 1-6 BIDANG/ UNIT/ TAJUK PEMBELAJARAN 1. Reka bentuk dan teknologi
1.2 Kreativiti dan Reka Cipta d. Penghasilan Projek Reka Cipta

2012

HASIL PEMBELAJARAN
Aras 1 i. Mengenal pasti masalah ii. Mengumpul maklumat iii. Menyelesaikan masalah melalui lakaran iv. Memilih lakaran yang paling sesuai v. Merancang dan menyediakan lukisan projek vi. Menyediakan alatan dan bahan vii. Membina projek viii. Membuat kemasan ix. Menguji kefungsian projek dan membuat pembaikan Aras 1 i. Mengumpul dan merekod maklumat ii. Membuat Buku Idea Aras 1 i. Membaca dan menterjemah litar projek ii. Memilih alatan, bahan dan komponen iii. Mengukur, memotong dan menjalur wayar Memasang komponen mengikut litar projek iv. Menguji litar projek dan membuat pembaikan Aras 2 i. Menguji beberapa bahan pengalir dan penebat

Minggu 7

e. Pendokumentasian

Minggu 8-10

1.4 Elektrik dan Elektronik b. Penghasilan projek elektronik

Minggu 11 Minggu 12 Minggu 13 -15

CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1
b. Penghasilan projek elektronik Aras 3 i. Membuat projek elektrik dan elektronik

1.5 Baik pulih dan Penyenggaraan b. Penyenggaran dan membaiki kerosakan pada mesin mudah

Aras 1
i. ii. iii. iv. Mengenal pasti bahagian yang perlu dibaik pulih Memilih bahan dan alatan tangan yang sesuai untuk kerja membaik pulih Menjalankan kerja baik pulih dan menggantikan komponen yang rosak Memeriksa, menguji dan melaras Memeriksa, menguji dan melaras

Aras 2
i.

SK Keguraan, Kota Belud

Joyce McDolyna Mojido

perkebunan dan kegunaannya Mengenal pasti tapak/kawasan yang sesuai untuk ditanam dengan sayursayuran. Menjahit artikel mudah daripada bahan terpakai Aras 2 i. iv. Membuat penjarangan dan menyulam vi. Penanaman dan penjagaan SK Keguraan.9 Tanaman sayuran a. iii. Menyemai biji benih v. Menyiram dengan kaedah dan kuantiti yang sesuai v. Mengenal pasti jenis sayursayuran yang hendak ditanam ii. Penghasilan artikel Aras 1 i. Kota Belud Joyce McDolyna Mojido . vii. Membersihkan tapak Menggembur tanah Membina batas Membubuh baja asas Meletakkan sungkupan Minggu 21 Minggu 22-23 Minggu 24-30 PEPERIKSAAN PENGGAL 1 CUTI PERTENGAHAN TAHUN a. Penyedian tapak Aras 2 i. v. Penyedian tapak Aras 1 i. Menampal tiub basikal Mengganti tiub basikal Minggu 16-17 d. Memilih jenis sayuran yang sesuai ditanam secara hidroponik iii. Menyediakan larutan nutrien Aras 1 i. Mengenal pasti jenis mata jahitan hiasan dan bahan hiasan ii.6 Jahitan b. ii.RPT KH Tahun 6 2012 rantai basikal Aras 3 i. Mengenal pasti bahan terpakai untuk dikitar semula ii. Menyenarai dan memasang peralatan sistem hidroponik iv. vi. iii. Menghias artikel Minggu 20 1. Menanam sayur-sayuran di batas atau dalam bekas iv. Merumput dan membaja Minggu 27-30 b. rosak Memilih alatan tangan dan bahan Membaiki atau mengganti bahagian yang rosak Minggu 18-19 1. Mengenal pasti bahagian yang ii. Menyemai biji benih iii. Penyenggaraan dan membaiki kerosakan kecil pada perabot Aras 1 i. Menanam sayur-sayuran secara hidroponik ii. Menyatakan peralatan ii.

Membuat jadual kerja Aras 2 i. Menyenarai kandungan yang perlu dalam katalog ii. Menerangkan cara mendapat bekalan melalui komisen ii. Membuat rancangan jualan iv. Memilih jenis sayuran yang sesuai ditanam dalam pasu atau bekas ii.2 Merancang dan Menyediakan Barang Jualan a. Kota Belud Joyce McDolyna Mojido . Menyusun atur barang SK Keguraan. Menilai cara mempromosi barang menggunakan katalog Aras 1 i. Promosi melalui katalog Aras 1 i. Perniagaan dan Keusahawanan 2.4 Mengurus Jualan c. Mengenal pasti pengendalian jualan secara komisen Minggu 32 b. Membuat rancangan jualan vii. Mengenal pasti tempoh matang sayuran yang sesuai untuk dipungut hasil ii. Mengawal perosak dan penyakit Aras 2 i. Menjaga sayuran dalam pasu/bekas Aras 1 i.RPT KH Tahun 6 2012 Minggu c. Menghuraikan faedah menjual barang secara komisen Aras 1 i. Menerangkan cara yang sesuai untuk susun atur barang yang hendak dijual Minggu 36 2. Promosi melalui katalog Aras 1 iii. Pemungutan hasil Minggu 31 2.3 Mempromosi Jualan c. Menyediakan campuran tanah untuk penanaman sayuran dalam pasu atau bekas iii. Merekabentuk dan menghasilkan katalog mudah untuk barang yang hendak dijual MINGGU 34 Minggu 35 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2 c. Mempromosi dan menjual barang menggunakan katalog Aras 2 i. Menyenaraikan barang yang sesuai dijual secara komisen iii. Menyediakan barang jualan Minggu 33 2. Mengendalikan hasil lepas tuai Aras 1 i.

8 Sikap pengguna yang bijak a. Mengenal pasti punca risiko iv. Menyatakan maksud risiko ii. 2012 Menyusun atur barang untuk persediaan jualan Minggu 37 2. Menghuraikan tanggungjawab pengguna Minggu 40-41 Minggu 42 ULANG KAJI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN SK Keguraan. Kota Belud Joyce McDolyna Mojido .7 Risiko Dalam Perniagaan a. Menilai susun atur barang yang menarik dan kurang menarik Aras 1 i. Mendapatkan maklumat barang Aras 2 i. Menerangkan etika perniagaan ii. Mencadangkan cara mengurangkan risiko Aras 1 i. Risiko dan cara mengurangkannya Minggu 38 2. Etika perniagaan dan hak pengguna Aras 2 i.RPT KH Tahun 6 ii. Mengenal pasti ciri barang yang masih baik Minggu 39 b. Mengenal pasti hak pengguna Aras 2 i. Membanding beza barang yang masih baik dan barang yang rosak Aras 1 i. Menyenaraikan risiko dalam perniagaan yang biasa dihadapi semasa menjual iii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful