RPT KH Tahun 6 RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 6, 2012 SK KEGURAAN, KOTA BELUD.

MINGGU Minggu 1-6 BIDANG/ UNIT/ TAJUK PEMBELAJARAN 1. Reka bentuk dan teknologi
1.2 Kreativiti dan Reka Cipta d. Penghasilan Projek Reka Cipta

2012

HASIL PEMBELAJARAN
Aras 1 i. Mengenal pasti masalah ii. Mengumpul maklumat iii. Menyelesaikan masalah melalui lakaran iv. Memilih lakaran yang paling sesuai v. Merancang dan menyediakan lukisan projek vi. Menyediakan alatan dan bahan vii. Membina projek viii. Membuat kemasan ix. Menguji kefungsian projek dan membuat pembaikan Aras 1 i. Mengumpul dan merekod maklumat ii. Membuat Buku Idea Aras 1 i. Membaca dan menterjemah litar projek ii. Memilih alatan, bahan dan komponen iii. Mengukur, memotong dan menjalur wayar Memasang komponen mengikut litar projek iv. Menguji litar projek dan membuat pembaikan Aras 2 i. Menguji beberapa bahan pengalir dan penebat

Minggu 7

e. Pendokumentasian

Minggu 8-10

1.4 Elektrik dan Elektronik b. Penghasilan projek elektronik

Minggu 11 Minggu 12 Minggu 13 -15

CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1
b. Penghasilan projek elektronik Aras 3 i. Membuat projek elektrik dan elektronik

1.5 Baik pulih dan Penyenggaraan b. Penyenggaran dan membaiki kerosakan pada mesin mudah

Aras 1
i. ii. iii. iv. Mengenal pasti bahagian yang perlu dibaik pulih Memilih bahan dan alatan tangan yang sesuai untuk kerja membaik pulih Menjalankan kerja baik pulih dan menggantikan komponen yang rosak Memeriksa, menguji dan melaras Memeriksa, menguji dan melaras

Aras 2
i.

SK Keguraan, Kota Belud

Joyce McDolyna Mojido

Penghasilan artikel Aras 1 i. Menyatakan peralatan ii. Menyenarai dan memasang peralatan sistem hidroponik iv.9 Tanaman sayuran a. Menyiram dengan kaedah dan kuantiti yang sesuai v. Menjahit artikel mudah daripada bahan terpakai Aras 2 i. Membuat penjarangan dan menyulam vi. Menanam sayur-sayuran di batas atau dalam bekas iv.RPT KH Tahun 6 2012 rantai basikal Aras 3 i. vii. Menyediakan larutan nutrien Aras 1 i. Mengenal pasti bahan terpakai untuk dikitar semula ii. Menyemai biji benih v. Penyedian tapak Aras 2 i. vi. Membersihkan tapak Menggembur tanah Membina batas Membubuh baja asas Meletakkan sungkupan Minggu 21 Minggu 22-23 Minggu 24-30 PEPERIKSAAN PENGGAL 1 CUTI PERTENGAHAN TAHUN a. Menghias artikel Minggu 20 1. Kota Belud Joyce McDolyna Mojido .6 Jahitan b. iii. rosak Memilih alatan tangan dan bahan Membaiki atau mengganti bahagian yang rosak Minggu 18-19 1. v. Mengenal pasti jenis sayursayuran yang hendak ditanam ii. iv. Mengenal pasti bahagian yang ii. Penyedian tapak Aras 1 i. iii. Penanaman dan penjagaan SK Keguraan. Merumput dan membaja Minggu 27-30 b. Penyenggaraan dan membaiki kerosakan kecil pada perabot Aras 1 i. Menampal tiub basikal Mengganti tiub basikal Minggu 16-17 d. ii. Mengenal pasti jenis mata jahitan hiasan dan bahan hiasan ii. perkebunan dan kegunaannya Mengenal pasti tapak/kawasan yang sesuai untuk ditanam dengan sayursayuran. Memilih jenis sayuran yang sesuai ditanam secara hidroponik iii. Menanam sayur-sayuran secara hidroponik ii. Menyemai biji benih iii.

Membuat rancangan jualan iv. Kota Belud Joyce McDolyna Mojido . Memilih jenis sayuran yang sesuai ditanam dalam pasu atau bekas ii. Menyediakan barang jualan Minggu 33 2. Menyenarai kandungan yang perlu dalam katalog ii. Menghuraikan faedah menjual barang secara komisen Aras 1 i. Merekabentuk dan menghasilkan katalog mudah untuk barang yang hendak dijual MINGGU 34 Minggu 35 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2 c. Menyenaraikan barang yang sesuai dijual secara komisen iii. Mengenal pasti tempoh matang sayuran yang sesuai untuk dipungut hasil ii. Promosi melalui katalog Aras 1 iii. Menerangkan cara yang sesuai untuk susun atur barang yang hendak dijual Minggu 36 2. Membuat jadual kerja Aras 2 i.RPT KH Tahun 6 2012 Minggu c. Mempromosi dan menjual barang menggunakan katalog Aras 2 i. Menerangkan cara mendapat bekalan melalui komisen ii. Mengenal pasti pengendalian jualan secara komisen Minggu 32 b. Menyusun atur barang SK Keguraan. Promosi melalui katalog Aras 1 i. Menilai cara mempromosi barang menggunakan katalog Aras 1 i. Menjaga sayuran dalam pasu/bekas Aras 1 i. Mengendalikan hasil lepas tuai Aras 1 i. Mengawal perosak dan penyakit Aras 2 i. Perniagaan dan Keusahawanan 2.4 Mengurus Jualan c.2 Merancang dan Menyediakan Barang Jualan a. Pemungutan hasil Minggu 31 2.3 Mempromosi Jualan c. Menyediakan campuran tanah untuk penanaman sayuran dalam pasu atau bekas iii. Membuat rancangan jualan vii.

Menghuraikan tanggungjawab pengguna Minggu 40-41 Minggu 42 ULANG KAJI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN SK Keguraan. Mendapatkan maklumat barang Aras 2 i. Mengenal pasti hak pengguna Aras 2 i. Etika perniagaan dan hak pengguna Aras 2 i.8 Sikap pengguna yang bijak a. Menilai susun atur barang yang menarik dan kurang menarik Aras 1 i.7 Risiko Dalam Perniagaan a. Menyatakan maksud risiko ii. Membanding beza barang yang masih baik dan barang yang rosak Aras 1 i. Mencadangkan cara mengurangkan risiko Aras 1 i. Menerangkan etika perniagaan ii.RPT KH Tahun 6 ii. Menyenaraikan risiko dalam perniagaan yang biasa dihadapi semasa menjual iii. Mengenal pasti punca risiko iv. 2012 Menyusun atur barang untuk persediaan jualan Minggu 37 2. Risiko dan cara mengurangkannya Minggu 38 2. Mengenal pasti ciri barang yang masih baik Minggu 39 b. Kota Belud Joyce McDolyna Mojido .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful