P. 1
Munafiq

Munafiq

|Views: 5|Likes:
Published by Farah Wahida

More info:

Published by: Farah Wahida on Jan 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2012

pdf

text

original

Munafiq

Dari segi bahasa Mengikut kamus Oxford Fajar ‡ bersikap munafik / ‡ yang hipokrit, munafik

‡ kepura-puraan, kepalsuan, kemunafikan

tetapi didalam hatinya menolak kebenaran ajaran-ajaran yang terkandung didalam syariat islam) .‡ Dari segi istilah ‡ Seseorang yang melindungi kekufuran yang bersemi didalam jiwanya dengan berpura-pura menunjukkan keislamannya dengan lisan dan perbuatannya. ‡ (mengaku dan berikrar sebagai seorang islam.

(Ustaz Sulaiman Endut. 2002) . Dia mengaku dan berikrar sebagai seorang Islam.‡ Mengikut kamus Dewan Edisi Ketiga munafik bermaksud:Orang yang pada zahirnya mengaku tuhan dan kerasulan Muhammad. ‡ Munafiq mengikut istilah syarak ialah seseorang yang melindungi kekufuran yang bersemai di dalam jiwanya dengan berpura-pura menunjukkan keislamannya dengan lisan dan perbuatannya. tetapi sebenarnya tidak beriman atau orang yang amalan hatinya bertentangan dengan apa yang diperkatakannya . tetapi di dalam hatinya dia menolak sama sekali kebenaran ajaran-ajaran yang terkandung di dalam syariat Islam .

salah satu di antara ketiganya tidak mencukupi kecuali dengan yang lain. Kesepakatan para sahabat. dan niat. ‡ Imam Syafi i dalam kitabnya Al-Umm berkata. perbuatan. dan beramal dengan anggota badan. . dan generasi sesudah mereka yang kami ketahui.TAHAP IMAN ORANG YANG MUNAFIK ‡ Iman yang benar bererti mengikrarkan dengan lisan. membenarkan dengan hati. tabi in. mengatakan bahwa iman adalah ucapan.

Kerana itu. namun mendustakan dengan hatinya.‡ Imam Ahmad berkata. tidak termasuk mukmin. ‡ Nash-nash Al-Quran dan hadits yang menunjukkan pengertian di atas sangat banyak dan terkenal. Orang seperti inilah yang disebut munafik. . Mereka sepakat bahawa orang yang mengikrarkan keimanan dengan lisannya secara nyata. menurut ahlusunnah waljamaah ungkapan yang mengatakan bahawa iman adalah ucapan dan perbuatan termasuk syiar-syiar Sunnah. sebagaimana dijelaskan oleh Allah dalam firman-Nya.

‡ Dalam firman-Nya yang lain Allah menjelaskan bahwa bagi mereka disediakan azab yang lebih berat daripada orang yang jelas-jelas menentang (kufur)." Padahal mereka tidak termasuk orang-orang yang beriman (Al-Baqarah: 8 ). .‡ Maksudnya: Dan di antara sebahagian manusia ada segolongan yang mengatakan. Kami beriman kepada Allah dan hari akhir. dengan memasukkan mereka pada tingkatan neraka yang paling rendah ‡ Maksudnya: Sesungguhnya orang-orang munafik berada pada tingkatan yang paling rendah dari neraka (An-Nisa : 145).

ANTARA CIRI-CIRI ORANG YANG MUNAFIK .

"Tanda orang munafik ada tiga.a. Imam Ahmad Musnad dengan sanad Jayid) ‡ Di dalam kitab Shahihain (Sahih Bukhari dan Muslim)." .R. celaka baginya. bersabda. Dusta ‡ "Pada satu hari Rasulullah s. "Celaka baginya. salah satunya adalah jika berbicara dia berdusta." (H. celaka baginya.a.w. Rasulullah s.w. iaitu seseorang yang berdusta agar orang-orang bertaqwa.1. pernah bersabda antara maksudnya.

dan Kami tidak akan tunduk taat kepada sesiapapun untuk menentang kamu selama-lamanya.11 . Khianat ‡ Maksudnya: Tidakkah Engkau melihat dan merasa hairan (Wahai Muhammad) terhadap sikap orangorang munafik itu? mereka tergamak berkata kepada saudara-saudara mereka Yang kafir dari kalangan (kaum Yahudi) ahli Kitab: "Sesungguhnya.2. kalau kamu dihalau keluar sudah tentu Kami akan keluar bersamasama kamu. dan kalau kamu diperangi. sudah tentu Kami akan membela kamu!" padahal Allah mengetahui dan menyaksikan Bahawa sebenarnya mereka adalah pendusta.

jika orang-orang (Yahudi) itu diperangi.Yahudi dan munafik) akan melarikan diri.‡ Demi sesungguhnya! jika orang-orang (Yahudi) itu dihalau keluar (dari Madinah). dan Demi sesungguhnya. jika ditakdirkan mereka membelanya sekalipun. dan Demi sesungguhnya. mereka (yang munafik) ini tidak akan membelanya. mereka (yang munafik) ini tidak akan keluar bersama-samanya. kemudian mereka tidak akan mendapat pertolongan. sudah tentu mereka (semuanya .12 (Al-Hasyr: 11-12) .

‡ Maksudnya: Apabila orang-orang munafik datang kepadamu (Wahai Muhammad). mereka berkata: "Kami mengakui Bahawa Sesungguhnya Engkau . serta Allah menyaksikan Bahawa Sesungguhnya pengakuan mereka adalah dusta . (Al-Munafiquun: 1) . dan Allah sememangnya mengetahui Bahawa Engkau ialah RasulNya.sebenar-benarnya Rasul Allah".

‡ Sabda Rasulullah s." . anaknya. sahabatnya atau kepada seseorang dengan mudah.a. dia khianat. Barangsiapa memberikan janji kepada seseorang atau kepada isterinya.w.. kemudian dia mengkhianati janji tersebut tanpa ada sebab uzur syar'ie maka telah hinggap pada dirinya salah satu tanda kemunafikan. "Dan apabila berjanji.

maka dibantainya semahumahunya. bersabda. Dan bila lawannya mengaku kesilapan." Yang dicari bukan kebenaran tetapi kemenangan. aib dicungkil untuk memberi malu dan menjatuhkan air muka. "Dan apabila bertengkar (bertikai).Berlebih-lebihan dalam pertikaian ‡ Rasulullah s. Dalam bertikai.w. dia melampau.a. . bukan mencari fakta dan kebenaran.

Apabila berbicara ia berbohong.‡ Hadis riwayat Abdullah bin Amru ra. itu berarti ia telah menyimpan satu tabiat munafik sampai ia tinggalkan. apabila bersepakat ia berkhianat. Dan barang siapa yang memiliki salah satu di antara empat tersebut. ia berkata: Rasulullah saw.. pernah bersabda: Ada empat sifat yang bila dimiliki maka pemiliknya adalah munafik murni. apabila berjanji ia mengingkari dan apabila bertikai ia berbuat curang ‡ Nomor hadis dalam kitab Sahih Muslim [Bahasa Arab saja]: 88 .

jika berbicara dia dusta. "Tanda orang munafik ada 3." (H. dan jika dipercayai (diberi amanah) dia khianat. jika berjanji dia ingkar. Bukhari dan Muslim) ..w. Ingkar janji ‡ Sabda Rasulullah s.a.4.R.

‡ Maksudnya: Mereka bersumpah Dengan nama Allah.(At-Taubah: 74) . padahal Sesungguhnya mereka telah mengatakan perkataan kufur. dan tidaklah mereka mencaci dan mencela (Islam) melainkan setelah Allah dan RasulNya memberi kesenangan kepada mereka dari limpah kurniaNya. Allah akan menyeksa mereka Dengan azab seksa Yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat. dan jika mereka berpaling (ingkar). jika mereka bertaubat. Yang akan menjadi Pelindung dan juga Yang menjadi Penolong . Bahawa mereka tidak mengatakan (sesuatu Yang buruk terhadapmu). oleh itu. dan mereka tidak akan mendapat sesiapa pun di bumi ini. dan mereka pula menjadi kafir sesudah melahirkan Islam. serta mereka berazam untuk melakukan apa Yang mereka tidak akan dapat mencapainya (iaitu membunuhmu). mereka akan beroleh kebaikan.

Malas Solat ‡ Firman Allah s.. . Oleh kerana itu.Dan apabila mereka berdiri untuk solat. ".5. apatah lagi untuk menyemak dan menghayatinya. dia menyeret kakinya seakan-akan terbelenggu dengan rantai..." (AnNisaa': 142) ‡ Jika orang munafik pergi ke masjid atau surau. ketika sampai di dalam masjid atau surau dia memilih duduk di shaf yang paling akhir. Dia tidak mengetahui apa yang dibaca imam dalam solat..t. mereka berdiri dengan malas.w.

t.w. Begitu juga dengan tutur bicaranya yang lemah lembut. dia tampak zuhud dan berakhlak baik. .6. Namun jika dia seorang diri. Riya ‡ Di hadapan manusia dia solat dengan khusyuk tetapi ketika seorang diri. dia akan melanggar halhal yang diharamkan oleh Allah s. dia mempercepatkan solatnya. Apabila bersama orang lain dalam satu majlis.

Sedikit zikir ‡ Allah berfirman dalam surah An-Nisaa' ayat 142. "Dan apabila mereka berdiri untuk solat." . mereka berdiri dengan malas. Mereka bermaksud riya' (dengan solat) di hadapan mereka. dan tidaklah mereka menyebut Allah melainkan sedikit sekali.7.

a.w.w.8. dan amalan-amalan lainnya. ‡ Termasuk dalam kategori Istihzaa (berolokolok) adalah memperolokkan hal-hal yang disunnah Rasulullah s.a. AsSunnah dan Rasulullah s. Orang yang suka memperolok-olok dengan sengaja hal-hal seperti itu. Memperolok-olokkan Al-Quran. jatuh kafir. .

w.. Apakah dengan Allah s. sedang mereka merasa gembira.t." (At-Taubah: 124) .. ayat-ayatNya dan RasulNya kamu selalu berolok-olok? Tidak usah kamu minta maaf. maka di antara mereka (orang-orang munafik) ada yang berkata: "Siapakah di antara kamu yang bertambah imannya dengan (turunnya) surat ini?" Adapun orang-orang yang beriman." (At-Taubah: 65-66) ‡ "Dan apabila diturunkan suatu surat. maka surat ini menambah imannya. kerana kamu kafir sesudah beriman.‡ maksudnya: Katakanlah..

Mereka memperkecilkecilkan usaha yang dilakukan oleh seseorang untuk mentaati Allah dan RasulNya. Mencela orang-orang yang taat dan soleh ‡ Mereka memperlekehkan orang-orang yang taat dengan ungkapan yang mengandungi cemuhan dan celaan. .9.

dan untuk mereka azab yang pedih." (At-Taubah: 79) .‡ maksudnya: "(Orang-orang munafik) iaitu orang-orang yang mencela orang-orang mukmin yang memberi sedekah dengan sukarela dan (mencela) orang-orang yang tidak memperoleh (untuk disedekahkan) selain sekadar kesanggupannya. Allah akan membalas penghinaan mereka itu. maka orangorang munafik itu menghina mereka.

tetapi mereka tidak bersembunyi dari Allah. MenentangNya dengan melakukan pelbagai kemungkaran dan kemaksiatan secara sembunyi-sembunyi. dia menunjukkan sebaliknya..w. padahal Allah berserta mereka. Akan tetapi ketika dia berada di tengah-tengah manusia." (An-Nisaa: 108) .t. Bersembunyi dari manusia dan menentang Allah dengan dosa ‡ Orang munafik menganggap ringan perkara-perkara terhadap Allah s. ketika pada suatu malam mereka menetapkan keputusan rahsia yang Allah tidak redhai. ‡ "Mereka bersembunyi dari manusia. berpura-pura taat kepada Allah..10.

dan mengelak daripada perkataan yang keji ‡ Bersifat jujur dan amanah dalam melakukan amanah ‡ Berpegang kepada janji .CARA MENGELAKKAN DIRI DARIPADA SIFAT MUNAFIK ‡ Meningkatkan keimanan dan ketaqwaan terhadap Allah ‡ Bercakap benar apabila berbicara.

AKIBAT DARIPADA MENGAMALKAN SIFAT MUNAFIK ‡ Menghilangkan kepercayaan percaya mempercayai ‡ Melemahkan perpaduan masyarakat ‡ Menghancurkan kekuatan umat Islam ‡ Mendapat kemurkaan Allah .

‡ tetapi hakikatnya mereka adalah musuh Allah ORANG YANG SEMPURNA IMAN ‡ Terus sujud dan memuji Allah jika dibacakan ayat-ayat Allah ‡ Sentiasa berdoa kepada Allah dengan penuh harapan ‡ Sentiasa membelanjakan harta pada jalan kebaikan .PERBANDINGAN IMAN ORANG FASIK. MUNAFIK DAN IMAN YANG SEMPURNA ORANG FASIK ‡ Tidak beriman sepenuhnya kepada Allah ‡ Masih melakukan perbuatan yang dilarang Allah ORANG MUNAFIK ‡ Keimanan mereka berpura-pura sahaja ‡ Menunjukkan diri mereka beriman kepada Allah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->