P. 1
35422666 Keberkesanan Komunikasi Kanak Kanak Bermasalah Sensori

35422666 Keberkesanan Komunikasi Kanak Kanak Bermasalah Sensori

|Views: 38|Likes:
Published by khaliesa

More info:

Published by: khaliesa on Jan 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2012

pdf

text

original

KEBERKESANAN KOMUNIKASI DENGAN KANAK-KANAK BERMASALAH SENSORI

MASALAH PENDENGARAN MASALAH SENSORI MASALAH PENGLIHATAN .

KAEDAH KOMUNIKASI KANAKKANAK BERMASALAH PENDENGARAN ‡ kaedah yang digunakan untuk berkomunikasi oleh kanak-kanak cacat pendengaran. ‡ Keberkesanan kaedah ini bergantung pada tahap kehilangan pendengaran . Antaranya: # kaedah auditory oral #bacaan bibir # bahasa isyarat # komunikasi seluruh # pertuturan kiu ( cued speech ).

melibatkan latihan mendengar bunyi dan dilakukan menggunakan bunyi-bunyi yang berbeza .KAEDAH AUDITORY ORAL ‡ Menekankan proses mendengar serta bertutur dengan penggunaan alat bantu pendengaran dan deria lihat serta deria sentuh ‡ Kaedah ini tidak menggunakan bahasa isyarat atau ejaan jari tetapi menekankan kaedah membaca gerak bibir (lipreading) ‡ Kaedah ini menggunakan implikasi bunyi bagi memperkembng kemahiran mendengar dan bertutur.

KAEDAH BACAAN BIBIR ‡ Sesuai bagi mereka yang mampu memberi konsentrasi yang tinggi kepada bibir penutur ‡ Kaedah ini juga menekankan penggunaan penglihatan sepenuhnya ‡ Kaedah ini memerlukan kanak-kanak sentiasa melihat gerak bibir penutur dengan tepat dan dalam situasi ini penutur perlu berada di tempat yang terang dan jelas .

BAHASA ISYARAT ‡ Digunakan dengan mudah dgn mengabungkan perkataan dengan makna asas ‡ Terdapat pelbagai bahasa usyarat yang digunakan spt Kod Tangan Bahasa Melayu (KTBM) .

bacaan bibir. pertuturan dan implikasi auditori ataupun dikenali sbg bhs isyarat manual-visual ‡ Elemen penting dlm kaedah ini ialah penggunaan isyarat dan pertuturan secara serentak. isyarat. Melalui kaedah ini.KAEDAH KOMUNIKASI SELURUH ‡ Satu kaedah yg menggabungkan ejaan jari. kanak-kanak dapat memahami apa yang dinyatakan mengikut keupayaan masing-masing .

menggunakan bentuk-bentuk tangan bagi memandu bunyi-bunyian ‡ Bentu-bentuk tangan yang dilambangkan (kiu).KAEDAH PERTUTURAN ISYARAT ‡ Diperkembang melalui kaedah bacaan bibir. ditentukan pada kawasan-kawasan di mana bentuk tangan menentukan bunyi perkataan .

KAEDAH KOMUNIKASI KANAKKANAK BERMASALAH PENGLIHATAN Cara berkomunikasi: ‡ Sentuh ‡ Pendengaran ‡ Bau ‡ Rasa .

menyertai keluarga di dapur ataupun di taman . bentuk dan saiz ‡ Beri peluang kepada kanak-kanak untuk menjalankan aktiviti seharian seperti bermain.SENTUH ‡ Pandu tangan kanak-kanak menyentuh benda ‡ Beri kanak-kanak pelbagai benda ataupun objek pelbagai tekstur. mengurus diri.

misalnya dgn bertanya soalan kepadanya dan galakkan ia bertanya kembali ‡ Elakkan daripada menggunakan bahasa pelat (baby talk) dengan kknk-knk .PENDENGARAN ‡ Bercakap dengan kanak-kanak itu pada setiap kesempatan ‡ Namakan benda-benda yang disentuhnya dan beritahu apa yang sedang berlaku di sekelilingnya ‡ Terangkan benda-benda yg sedang dilakukan dan jelaskan kpd knk-knk itu tntg perasaan ‡ Galakkan knk-knk bercakap.

BAU ‡ Pastikan kanak-kanak diberikan peluang untuk menghidu benda. bau pasar. bau minyak wangi. minumannya. sabun yang digunakan utk mandi. misalnya makanan yang dimakannya. bedak dan lain-lain .

‡ Tahap kehilangan penglihatan dan latar belakang murid serta latihan yang diterima memberi kesan terhadap pelbagai strategi dan cadangan .RASA ‡ Galakkan kanak-kanak memasukkan benda ke dalam mulut kerana ini menggalakkan sensasi rasa ‡ Ini selamat dilakukan jika objek itu bersih dan besar serta tidak boleh ditelan ‡ Aktiviti ini perlu dihentikan apabila kanak-kanak tumbuh gigi ‡ Berikan makanan dan minuman yang berbagai-bagai dari segi rasa dan tekstur dan beritahu mereka apakah makanan yang diberkan itu.

gambar rajah timbul. duplicator Braille. bilik low vision . bilik penyelenggaraan Braille. bilik sumber yg dilengkapi dgn kemudahan mesin Braille. buku Braille. alat rakaman audio. model 3 dimensi. mesin Braille. alat sentuh sperti peta.‡ Kanak-kanak dgn masalah penglihatan memerlukan bantuan dalam pelbagai aspek pendidikan seperti orientasi dan mobiliti di kawasan yang belum biasa dengannya ‡ Pendidikan bagi kanak bermasalah penglihatan perlu dilengkapi dgn peralatan yg sesuai mengikut tahap masalah yg dihadapinya ‡ Antaranya tongkat putih.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->