KEBERKESANAN KOMUNIKASI DENGAN KANAK-KANAK BERMASALAH SENSORI

MASALAH PENDENGARAN MASALAH SENSORI MASALAH PENGLIHATAN .

KAEDAH KOMUNIKASI KANAKKANAK BERMASALAH PENDENGARAN ‡ kaedah yang digunakan untuk berkomunikasi oleh kanak-kanak cacat pendengaran. Antaranya: # kaedah auditory oral #bacaan bibir # bahasa isyarat # komunikasi seluruh # pertuturan kiu ( cued speech ). ‡ Keberkesanan kaedah ini bergantung pada tahap kehilangan pendengaran .

melibatkan latihan mendengar bunyi dan dilakukan menggunakan bunyi-bunyi yang berbeza .KAEDAH AUDITORY ORAL ‡ Menekankan proses mendengar serta bertutur dengan penggunaan alat bantu pendengaran dan deria lihat serta deria sentuh ‡ Kaedah ini tidak menggunakan bahasa isyarat atau ejaan jari tetapi menekankan kaedah membaca gerak bibir (lipreading) ‡ Kaedah ini menggunakan implikasi bunyi bagi memperkembng kemahiran mendengar dan bertutur.

KAEDAH BACAAN BIBIR ‡ Sesuai bagi mereka yang mampu memberi konsentrasi yang tinggi kepada bibir penutur ‡ Kaedah ini juga menekankan penggunaan penglihatan sepenuhnya ‡ Kaedah ini memerlukan kanak-kanak sentiasa melihat gerak bibir penutur dengan tepat dan dalam situasi ini penutur perlu berada di tempat yang terang dan jelas .

BAHASA ISYARAT ‡ Digunakan dengan mudah dgn mengabungkan perkataan dengan makna asas ‡ Terdapat pelbagai bahasa usyarat yang digunakan spt Kod Tangan Bahasa Melayu (KTBM) .

isyarat. pertuturan dan implikasi auditori ataupun dikenali sbg bhs isyarat manual-visual ‡ Elemen penting dlm kaedah ini ialah penggunaan isyarat dan pertuturan secara serentak.KAEDAH KOMUNIKASI SELURUH ‡ Satu kaedah yg menggabungkan ejaan jari. kanak-kanak dapat memahami apa yang dinyatakan mengikut keupayaan masing-masing . bacaan bibir. Melalui kaedah ini.

ditentukan pada kawasan-kawasan di mana bentuk tangan menentukan bunyi perkataan .KAEDAH PERTUTURAN ISYARAT ‡ Diperkembang melalui kaedah bacaan bibir. menggunakan bentuk-bentuk tangan bagi memandu bunyi-bunyian ‡ Bentu-bentuk tangan yang dilambangkan (kiu).

KAEDAH KOMUNIKASI KANAKKANAK BERMASALAH PENGLIHATAN Cara berkomunikasi: ‡ Sentuh ‡ Pendengaran ‡ Bau ‡ Rasa .

SENTUH ‡ Pandu tangan kanak-kanak menyentuh benda ‡ Beri kanak-kanak pelbagai benda ataupun objek pelbagai tekstur. bentuk dan saiz ‡ Beri peluang kepada kanak-kanak untuk menjalankan aktiviti seharian seperti bermain. menyertai keluarga di dapur ataupun di taman . mengurus diri.

PENDENGARAN ‡ Bercakap dengan kanak-kanak itu pada setiap kesempatan ‡ Namakan benda-benda yang disentuhnya dan beritahu apa yang sedang berlaku di sekelilingnya ‡ Terangkan benda-benda yg sedang dilakukan dan jelaskan kpd knk-knk itu tntg perasaan ‡ Galakkan knk-knk bercakap. misalnya dgn bertanya soalan kepadanya dan galakkan ia bertanya kembali ‡ Elakkan daripada menggunakan bahasa pelat (baby talk) dengan kknk-knk .

minumannya. bedak dan lain-lain . bau minyak wangi. bau pasar. misalnya makanan yang dimakannya.BAU ‡ Pastikan kanak-kanak diberikan peluang untuk menghidu benda. sabun yang digunakan utk mandi.

‡ Tahap kehilangan penglihatan dan latar belakang murid serta latihan yang diterima memberi kesan terhadap pelbagai strategi dan cadangan .RASA ‡ Galakkan kanak-kanak memasukkan benda ke dalam mulut kerana ini menggalakkan sensasi rasa ‡ Ini selamat dilakukan jika objek itu bersih dan besar serta tidak boleh ditelan ‡ Aktiviti ini perlu dihentikan apabila kanak-kanak tumbuh gigi ‡ Berikan makanan dan minuman yang berbagai-bagai dari segi rasa dan tekstur dan beritahu mereka apakah makanan yang diberkan itu.

alat sentuh sperti peta. gambar rajah timbul. bilik sumber yg dilengkapi dgn kemudahan mesin Braille. bilik penyelenggaraan Braille.‡ Kanak-kanak dgn masalah penglihatan memerlukan bantuan dalam pelbagai aspek pendidikan seperti orientasi dan mobiliti di kawasan yang belum biasa dengannya ‡ Pendidikan bagi kanak bermasalah penglihatan perlu dilengkapi dgn peralatan yg sesuai mengikut tahap masalah yg dihadapinya ‡ Antaranya tongkat putih. model 3 dimensi. duplicator Braille. mesin Braille. buku Braille. bilik low vision . alat rakaman audio.