P. 1
Rancangan Pelajaran Tahunan 2012 Matematik Tingkatan 1 Edited

Rancangan Pelajaran Tahunan 2012 Matematik Tingkatan 1 Edited

|Views: 1,820|Likes:
Published by Kamarul Arifin

More info:

Published by: Kamarul Arifin on Jan 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2014

pdf

text

original

Minggu/ Tarikh

Bidang Pembelajaran /Tajuk 1. Nombor Bulat

Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk:

Cadangan aktiviti P&P

Hasil Pembelajaran

Catatan

Murid akan dapat untuk: y Membilang, membaca dan menulis nombor bulat dalam perkataan atau angka. Murid membaca dan menulis nombor bulat semasa melakukan proses membilang daripada nilai pertama sehingga ke nilai terakhir dalam suatu selang nombor tertentu yang diberi.

1/2 (3 Jan ± 13 Jan)

y Cuti Am Tahun Baru 2012 (1 Jan 2012) Cuti Am Ganti Tahun Baru 2012 (2 Jan 2012) 1.1 Memahami konsep nombor bulat

Contoh: y Membilang secara menaik dalam kumpulan sepuluh daripada 20 hingga 100. y Membilang secara menurun dalam kumpulan seratus daripada 1200 sehingga 200. y Menganggarkan nilai, termasuk nilai yang diperolehi dalam situasi kehidupan sebenar dengan membundarkan nilai tersebut.

i. Membilang, membaca dan menulis nombor bulat. ii. Mengenal pasti nilai tempat dan nilai setiap digit dalam nombor bulat. iii. Membundarkan nombor bulat

Minggu/ Tarikh

Bidang Pembelajaran /Tajuk

Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk:
1.2 Melakukan pengiraan yang melibatkan penambahan dan penolakan nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

Cadangan aktiviti P&P

Hasil Pembelajaran

Catatan

Murid akan dapat untuk:
y Meneroka penambahan dan penolakan menggunakan standard algoritma (prinsip pengiraan), penganggaran, mencongak dan mengira dengan cepat atau menggunakan kertas-pensel. Menggunakan kalkulator untuk membanding dan mengesahkan jawapan. Murid mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan penambahan dan penolakan nombor bulat.

y

i. Menambah nombor bulat. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan penambahan nombor bulat. iii. Menolak nombor bulat. iv. Menyelesaikan masalah yang melibatkan penolakan nombor bulat.

y

1.3 Melakukan pengiraan yang melibatkan pendaraban dan pembahagian nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

y

y

i. Mendarab dua atau lebih nombor Meneroka pendaraban dan bulat. pembahagian menggunakan ii. Menyelesaikan masalah yang standard algoritma (prinsip melibatkan pendaraban nombor pengiraan), penganggaran, bulat. mencongak dan mengira iii. Membahagi suatu nombor bulat dengan cepat atau dengan suatu nombor bulat yang menggunakan kertas-pensel. lebih kecil. Menggunakan kalkulator iv. Menyelesaikan masalah yang untuk membanding dan melibatkan pembahagian nombor mengesahkan jawapan. bulat.

y

y

Murid meneroka hubungan antara pendaraban dengan pembahagian Murid mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan pendaraban dan pembahagian nombor bulat.

3 (16 Jan ± 20 Jan)

1. Nombor Bulat

1.4 Melakukan pengiraan yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

y

y

y

Murid meneroka gabungan operasi nombor bulat dengan menggunakan standard algoritma (prinsip pengiraan), penganggaran, menggunakan kertas-pensel atau kalkulator. Menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan sebenar. Murid menggunakan kalkulator untuk membanding dan mengesahkan jawapan.

i. Melakukan pengiraan yang melibatkan sebarang gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat termasuk menggunakan tanda kurung. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat termasuk penggunaan tanda kurung.

4/5 (23 Jan ± 3 Feb)

2. Urutan Dan Pola Nombor

2.1 Mengenal dan melanjutkan urutan dan pola nombor yang terbentuk dengan membilang secara menaik dan secara menurun dalam selang pelbagai saiz.

y

Mengaitkan urutan nombor kepada pola dalam situasi kehidupan seharian.

Contoh: Nombor ganjil digunakan sebagai alamat rumah pada sebelah jalan dan alamat rumah nombor genap pada sebelah jalan yang lain.

i. Menerangkan pola bagi satu urutan nombor yang diberi. ii. Melanjutkan urutan nombor. iii. Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi. iv. Membina urutan nombor berdasarkan pola yang diberi.

ii.2 Mengenal y Meneroka pernyataan umum nombor genap mengenai nombor genap dan dan nombor ganjil nombor ganjil seperti : dan membuat pernyataan umum a) Hasil tambah nombor genap berkenaan dengan dan nombor ganjil. c) Hasil beza antara nombor genap dan nombor ganjil. iii.3 Memahami ciriciri nombor perdana. meneroka pola nombor tertentu dan menyelesaikan masalah. nombor tersebut b) Hasil darab nombor genap dan nombor ganjil.Minggu/ Tarikh Cuti Am Tahun Baru Cina (23 & 24 Jan 2012) Cuti Peristiwa (25 Jan 2012) Cuti Berganti (26 & 27 Jan 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan y Menggunakan kalkulator untuk melangkau hitungan (menjana pola nombor). y Menggunakan kalkulator atau program komputer untuk meneroka numbor perdana. Menentukan sama ada nombor yang diberi adalah nombor perdana. Menentukan kesemua nombor perdana yang kurang daripada 100. 2. Mengenal pasti ciri-ciri nombor perdana. y i. Membuat pernyataan umum berkenaan dengan nombor genap dan nombor ganjil. Menggunakan Saringan Eratosthenes untuk menjana nombor perdana yang kurang dari 100. . ii. i. Murid akan dapat untuk: 2. Mengenal pasti dan menghuraikan nombor genap dan nombor ganjil.

Mengenal pasti faktor-faktor perdana daripada senarai faktor-faktor. Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor perdana bagi suatu nombor bulat yang lain.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 2. 10. i. Mencari faktor-faktor perdana bagi nombor bulat. Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor bagi suatu nombor bulat yang lain. 4. 2.5 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor perdana bagi nombor bulat. ii. Contoh : 30 boleh dibahagi dengan 6. 5. Murid menggunakan ujian kebolehbahagian dengan 2.4 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor bagi nombor bulat. 6. Menentukan sama ada suatu nombor adalah gandaan bagi suatu nombor yang lain.6 Memahami dan menggunakan pengetahuan gandaan bagi nombor bulat. ii. i. Menyatakan mana-mana nombor-nombor bulat sebagai hasil darab bagi faktor perdana. 9. Menyenaraikan faktor-faktor bagi suatu nombor bulat. . y y Murid meneroka dan menyiasat untuk menentukan faktor-faktor perdana bagi nombor bulat. ii. y i. 3. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menentukan faktor-faktor bagi nombor bulat secara penerokaan dan penyiasatan. Maka 30 boleh dibahagi dengan 2 dan 3 dan begitu juga sebaliknya. 7. 2. Menyenaraikan gandaan bagi nombor bulat. 11 dan gabungan. 8. iii.

merupakan gandaan bagi 12 y Guna kaedah µpemfaktoran perdana¶ untuk mencari gandaan sepunya dan GSTK. . 24. 8. Contoh: Gandaan bagi 4 : 4. 48. . 18. 36. 12. iii. . Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor yang diberi.. . 12. Menentukan sama ada satu nombor adalah gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor yang diberi.A. Gandaan bagi 6 : 6.W (5 Feb 2012) Cuti Ganti (6 Feb 2012) Cuti Am Hari Thaipusam (7 Feb 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Murid mencari gandaan sepunya dan GSTK dengan menyenaraikan gandaan bagi setiap nombor yang diberi. ii. Contoh : 4=2X2 6=2X3 Maka GSTK bagi 4 dan 6 adalah 2 X 2 X 3 = 12 y Guna kaedah pembahagian berulang untuk mencari GSTK. Gandaan Sepunya bagi 4 dan 6 : 12.. Mencari gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat..Minggu/ Tarikh 6 (6 Feb ± 10 Feb) Cuti Am Keputeraan Nabi Muhammad S. i.... 2.7 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang gandaan sepunya dan Gandaan Sepunya Terkecil (GSTK) suatu nombor bulat.

8 Memahami dan menggunakan pengetahuan faktor sepunya dan Faktor Sepunya Terbesar (FSTB) suatu nombor bulat. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Murid menyenaraikan semua faktor bagi setiap nombor yang diberi dan mengenal pasti faktor yang sama bagi setiap nombor. Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor yang diberi. Menggunakan kaedah pemfaktoran perdana untuk mencari faktor perdana sepunya dan seterusnya mencari FSTB. ii.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 2. Meneroka. Menggunakan kaedah pembahagian berulang untuk mencari FSTB. Murid meneroka. Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat yang diberi. iii. Murid mencari FSTB dengan menyenaraikan semua faktor bagi setiap nombor yang diberi. mengenal pasti dan menentukan faktor sepunya bagi nombor bulat. Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat. y y y . y y i. mengenal pasti dan menentukan FSTB bagi suatu nombor bulat.

b) Bilangan murid perempuan daripada bilangan keseluruhan murid dalam kelas. c) Melipat kertas. 3.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 3. .2 Memahami dan menggunakan pengetahuan tentang pecahan setara. iv. Membandingkan nilai bagi dua pecahan dengan menukarkan kedua-dua pecahan kepada penyebut atau pengangka yang sama. ii. Mewakilkan suatu pecahan dengan gambar rajah. Menerangkan pecahan sebagai sebahagian daripada keseluruhan. Mempermudahkan suatu pecahan kepada sebutan terendah. ii. 7/8/9 (13 Feb ± 2 Mac) i. Pecahan Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. Membandingkan nilai bagi dua pecahan yang diberi. Menyebut suatu pecahan.1 Memahami dan menggunakan pengetahuan tentang pecahan sebagai nombor yang mewakili sebahagian daripada keseluruhan. Menentukan sama ada dua pecahan yang diberi adalah setara. Menyusun pecahan dalam tertib menaik dan menurun. iii. i. Menggunakan lipatan kertas untuk menerang dan meneroka hubungkait antara dua pecahan setara. y y y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk meneroka konsep pecahan setara. iv. Menulis pecahan berdasarkan gambar rajah yang diberi. Mencari pecahan setara bagi pecahan yang diberi. v. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk meneroka konsep pecahan seperti:a) Melipat riben untuk mencari satu per tiga daripada panjang riben tersebut. iii.

.

gambar rajah dan garis nombor untuk mewakilkan nombor bercampur. Mewakilkan suatu nombor bercampur dengan gambar rajah. . y y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk menunjuk cara hubungan antara nombor bercampur dengan pecahan tak wajar. Menggunakan kalkulator untuk meneroka hubungan antara nombor bercampur dengan pecahan tak wajar. 3. Menulis suatu nombor bercampur berdasarkan gambar rajah yang diberi. i. Menukar pecahan tak wajar kepada nombor bercampur. Mengenal pecahan wajar dan pecahan tak wajar daripada pecahan yang diberi. Mengenal nombor bercampur. y i.3 Memahami konsep nombor bercampur dan perwakilannya Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit. iii.4 Memahami konsep pecahan wajar dan pecahan tak wajar. iii. Mengenal pasti penggunaan nombor bercampur dalam situasi kehidupan seharian. Membanding dan menyusun nombor bercampur pada garis nombor.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. iv. ii. Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar. ii.

.

y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan iii. y Menambah dan menolak pecahan dengan menulis pecahan tersebut dalam bentuk pecahan setara dengan penyebut yang sama termasuk penggunaan GSTK. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: Menggunakan bahan konkrit. d) Pecahan dan nombor bercampur. Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan dan penolakan pecahan .Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. seharian. e) Nombor bercampur. Melakukan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. d) Pecahan dan nombor bercampur. dan penolakan pecahan. c) Nombor bulat dan pecahan. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. y Melakukan penambahan dan penolakan nombor ii. gambar rajah dan simbol untuk menunjuk cara proses penambahan i. b) Menulis nombor bercampur dalam bentuk pecahan tak wajar. y Melakukan penambahan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama. c) Nombor bulat dan pecahan.5 Memahami konsep penambahan dan penolakan pecahan untuk menyelesaikan masalah. e) Nombor bercampur. bercampur dengan: a) Menambah dan menolak nombor bulat dan pecahan secara berasingan.

Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian pecahan . c) Pecahan didarab dengan pecahan. b) Nombor bulat didarab dengan nombor bercampur. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit. bercampur. ii. Membahagi: a) Pecahan dengan nombor bulat. b) Pecahan dengan pecahan. gambar rajah dan simbol i. Mendarab: untuk meneroka dan a) Nombor bulat dengan menyiasat proses pendaraban pecahan atau nombor dan pembahagian pecahan. iv. iii. c) Nombor bulat dengan pecahan. y Contoh pendaraban: b) Pecahan dengan nombor bulat.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3.6 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. d) Nombor bercampur dengan nombor bercampur. a) Nombor bulat didarab c) Pecahan dengan pecahan. dengan pecahan. Menyelesaikan masalah melibatkan pendaraban pecahan.

penolakan. i.7 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. Mewakilkan pecahan dengan penyebut 10. ii. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. Mewakilkan pecahan dan sebagai perpuluhan dan begitu juga sebaliknya. penolakan. Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan. Cuti Pertengahan Penggal I (10 Mac 2012 ± 18 Mac 2012) . penolakan. kalkulator. Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. 100 dan 1000 sebagai perpuluhan. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. dan simbol untuk menerangkan hubungan antara perpuluhan dan pecahan. y i.1 Memahami hubungan antara perpuluhan dan pecahan. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan sebenar. 10 (5 Mac ± 9 Mac) 4. y Menggunakan bahan konkrit. Perpuluhan 4. ii. pendarabaan dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk menunjuk cara pengiraan. gambar rajah.

Menggunakan kalkulator atau komputer untuk mengesahkan jawapan. i.Perpuluhan Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 4. Menyusun perpuluhan dalam tertib menaik dan menurun. ii. y y y y Menggunakan bahan konkrit.11 (19 Mac ± 23 Mac ) Minggu/ Tarikh 12 (26 Mac ± 30 Mac) Bidang Pembelajaran /Tajuk 4. Menambah perpuluhan. Menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan seharian. Membandingkan dua nilai perpuluhan yang diberi. Menggunakan strategi penganggaran untuk menentukan sama ada penyelesaian adalah i.3 Memahami konsep penambahan dan penolakan perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. Ujian 1 (20 Mac ± 22 Mac 2012) Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan garis nombor untuk membanding dan menyusun perpuluhan. Membundarkan perpuluhan kepada nombor bulat yang terhampir atau sehingga kepada tiga tempat perpuluhan. Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan perpuluhan. gambar rajah dan simbol. . Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan perpuluhan. 4. iii. Menolak perpuluhan.2 Memahami konsep nilai tempat dan nilai setiap digit dalam perpuluhan. iii. Menyatakan nilai tempat dan nilai bagi setiap digit dalam perpuluhan. iv. ii.

100. Membahagi: a) Perpuluhan dengan nombor bulat. kalkulator dan komputer. Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban perpuluhan.Perpuluhan 4. ii. dan 0. Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. iii.01. 100. Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran 4. y Melakukan pendaraban perpuluhan dengan 0. dan 1000 secara congak. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Mengaitkan dengan situasi kehidupan seharian. y Melakukan pembahagian perpuluhan dengan 0. dan 1000 secara congak.1. y Melakukan pembahagian perpuluhan dengan 10. y i. pendaraban dan pembahagian perpuluhan. Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian perpuluhan. dan 0. dan pembahagian perpuluhan untuk y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan seharian. Mendarab dua atau lebih perpuluhan. ii.01. iv.001 secara congak. penolakan. y Menggunakan kaedah pengiraan yang sesuai seperti pensel-dan-kertas. i.5 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. c) Perpuluhan dengan pecahan.4 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. y Melakukan pendaraban perpuluhan dengan 10. b) Perpuluhan dengan perpuluhan.1.001 secara congak.munasabah. 13 (2 April ± 6 April) 4. Menyelesaikan masalah . penolakan. 0. pendaraban. 0. termasuk penggunaan tanda kurung.

penolakan. melibatkan gabungan operasi penambahan.menyelesaikan masalah. pendaraban dan pembahagian perpuluhan. termasuk penggunaan tanda kurung .

. Mencari peratusan suatu nilai apabila diberi nilai tersebut dan nilai keseluruhan. faedah mudah. iv. Mencari suatu nilai apabila diberi peratusan nilai tersebut dan nilai keseluruhan. Contoh: Menggunakan grid sepuluh darab sepuluh untuk membincangkan peratusan yang setara dengan pecahan dan perpuluhan. y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang melibatkan keuntungan dan kerugian.2 Melakukan pengiraan dan menyelesaikan masalah melibatkan peratusan.Minggu/ Tarikh 14/15 (9 April ± 20 April) Bidang Pembelajaran /Tajuk 5. iii. Menyatakan peratusan sebagai bilangan bahagian daripada setiap 100 bahagian. ii. i. Peratus Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 5.1 Memahami konsep peratusan dan hubungan antara peratusan dengan pecahan atau perpuluhan. ii. Menukarkan pecahan dan perpuluhan kepada peratusan dan begitu juga sebaliknya. Mencari nilai keseluruhan apabila diberi nilai sebahagian dan peratusan bahagiannya. Mencari peratusan bagi suatu kenaikan atau penurunan . Menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. v. 5. i. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk mewakilkan peratusan. komisen dan diskaun. dividen.

Minggu/ Tarikh 16/17 (23 April ± 4 Mei) Cuti Am Hari Buruh (1 Mei 2012) Cuti Am Hari Wesak (6 Mei 2012) Cuti Ganti (7 Mei 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk 6. iv. Integer Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 6. Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan integer. Menggunakan garis nombor untuk menambah dan menolak integer. bangunan. Menggunakan bahan konkrit (contoh: cip berwarna). y i. Murid menyusun integer pada garis nombor daripada set integer yang diberi. Menambah integer. melengkapkan ii. Murid melengkapkan urutan integer. terbesar dan terkecil daripada set integer yang diberi. ii. Menyusun integer dalam urutan. Menulis nombor positif atau nombor negatif untuk mewakilkan kata huraian. Menggunakan tanda kurung untuk membezakan antara tanda operasi dan nombor bertanda. iv. iii. gambar rajah dan simbol untuk menunjuk cara penambahan dan penolakan integer. Membandingkan nilai dua integer. aras laut dan aras i. Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan integer. dan mengenal pasti nilai integer iii.1 Memahami dan menggunakan pengetahuan integer. sebutan yang hilang. y y 6. Mewakilkan integer pada garis nombor. Menolak integer. y . Membaca dan menulis integer.2 Melakukan pengiraan melibatkan penambahan dan penolakan integer untuk menyelesaikan masalah. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Memperkenalkan integer dalam konteks Contoh: suhu.

Mengenal pasti sebutan serupa dan sebutan tak serupa bagi suatu sebutan algebra dalam satu pembolehubah. Mengenal pasti pembolehubah dalam situasi yang diberi. Menggunakan huruf untuk mewakili pembolehubah.1 Memahami konsep pembolehubah.Minggu/ Tarikh 18 (7 Mei ±11 Mei) Bidang Pembelajaran /Tajuk 7. Menyatakan sebutan serupa bagi suatu sebutan yang diberi. ii. Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah. iii. i. y Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah daripada satu senarai sebutan yang diberi. ii. 19/20 Peperiksaan Pertengahan Tahun (14 Mei ± 25 Mei 2012) Cuti Pertengahan Tahun 2012 (26 Mei ± 10 Jun 2012) 21/22 (11 Jun ± 22 Jun) 7. Mengenal pasti pekali bagi sebutan algebra dalam satu pembolehubah yang diberi.2 Memahami konsep sebutan algebra. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan contoh situasi harian untuk menerangkan maksud pembolehubah. iv. . Hari Terbuka (21 Jun 2012) i. Ungkapan Algebra Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 7.

.

Mengukur panjang objek. 24/25 (2 Julai ± 13 Julai) 8. Menukar unit metrik ukuran panjang (mm. . Ukuran Asas 8. Mengukur panjang garis yang diberi dan menyatakan panjang tersebut dalam unityang berbeza. Melukis suatu garis berdasarkan panjang yang diberi. Ungkapan Algebra Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 7. Menganggar panjang objek dalam unit yang sesuai.1 Memahami konsep panjang untuk menyelesaikan masalah.Minggu/ Tarikh 23 (25 Jun ± 29 Jun) Bidang Pembelajaran /Tajuk 7. m dan km). iii. iv. Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan panjang. y y y Mengukur panjang objek di sekeliling kawasan sekolah. ii. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit untuk menerangkan konsep mengumpul sebutan serupa dan sebutan tak serupa dengan melibatkan contoh-contoh seperti berikut: a) 4s + 8s = 12s b) 5r ± 2r = 3r c) 7g + 6h tidak boleh dipermudahkan kerana kedua-dua sebutan tersebut bukan sebutan serupa. iii. ii.3 Memahami konsep ungkapan algebra. Mengenal ungkapan algebra. Menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra yang diberi. cm. d) 3k + 4 + 6k ± 3 = 3k + 6k + 4 ± 3 = 9k + 1 i. Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa. i.

jam atau jam randik untuk membincangkan ukuran masa bagi sesuatu peristiwa. iii. Mengukur jisim objek. hari. minggu. g. bulan dan tahun). jam. minit. Menukar unit metrik jisim (mg. tan). ii. i. iv. b) Umur seseorang. Menganggar jisim suatu objek dalam unit yang sesuai. .3 Memahami konsep masa dalam saat. y y y Menggunakan kalendar. Menentukan ukuran masa yang sesuai bagi peristiwa tertentu. jam. Menganggar jangka masa suatu peristiwa. iii. iv. Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan masa. Mencadangkan satu unit untuk menganggar atau mengukur: a) Masa yang diambil untuk makan tengah hari. ii. minit. Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan jisim. bulan dan tahun. c) Masa yang diambil untuk air mendidih. d) Masa yang diambil untuk berlari sejauh 100 meter. hari. kg.Minggu/ Tarikh 26/27 (16 Jun ± 27 Jun) Bidang Pembelajaran/ Tajuk 8 Ukuran Asas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 8. minggu. 8. Menukar unit ukuran masa (saat.2 Memahami konsep jisim untuk menyelesaikan masalah Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: i.

Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Membaca waktu daripada jadual perjalanan bas atau kereta api. Mengenal. cakah. Menukar waktu dalam sistem dua belas jam kepada sistem dua puluh empat jam dan begitu juga sebaliknya. . cakah dan refleks.4 Memahami dan menggunakan waktu dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam untuk menyelesaikan masalah.1 Memahami konsep sudut. vi. Menentukan tempoh masa antara dua waktu yang diberi. Melukis sudut dengan protraktor. ii. ii. iv. iii. Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua puluh empat jam. Mengukur sudut dengan protraktor. dan refleks dengan protraktor. Contohnya penjuru meja. Mengenal sudut. Murid menunjukkan jenis sudut yang berbeza dengan lengan masing-masing. v. Menyelesaikan masalah yang melibatkan waktu 28 (30 Julai ± 3 Ogos) 9. y y Murid mengenal pasti sudut yang terdapat di bilik darjah. iv. i. tingkap. Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua belas jam. tegak. tegak. Melukis sudut tirus. jarum jam dan pintu yang terbuka. . Sudut Dan Garis 9. membanding dan mengelaskan sudut sebagai tirus.Minggu/ Tarikh 26/27 (16 Jun ± 27 Jun) Bidang Pembelajaran/ Tajuk 8. i. v. Ukuran Asas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 8. papan hitam. Menanda dan melabel sudut. iii.

i. . 29 (6 Ogos ± 10 Ogos) Ujian 2 (7 Ogos ± 9 Ogos 2012) Cuti Am Nuzul Al-Quran (6 Ogos 2012) 30 (13 Ogos ±17 Ogos) Peperiksaan Percubaan PMR (9 Ogos ± 15 Ogos 2012) Cuti Am Hari Raya Puasa (19&20 Ogos) 9. Mengenal pasti garis serenjang. Contohnya tepi buku. Menentusahkan bahawa sudut yang dihasilkan oleh satu putaran lengkap ialah 360°. Menentusahkan bahawa sudut pada garis lurus bersamaan dengan 180°.2 Memahami konsep garis selari dan garis serenjang y Murid mengenal pasti garis selari dan garis serenjang yang terdapat di bilik darjah.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran/ Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: vii. Mengenal pasti garis selari. Menyatakan bahawa sudut yang terbentuk daripada garis serenjang ialah 90 . viii. tingkap dan pintu. iii. ii.

Poligon Malaysia (16 September 2012) Cuti Ganti (17 September 2012) Murid akan dapat untuk: y Murid meneroka simetri dengan cermin. Melengkapkan suatu bentuk apabila paksi simetri dan sebahagian daripada bentuk tersebut diberi. ii. Contohnya corak pada bangunan dan jubin. Murid meneroka kepentingan simetri dalam situasi harian. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Cuti Am Hari 10.2 Memahami konsep simetri. . Menyatakan ciri geometri segitiga yang berlainan jenis dan menamakan segitiga tersebut.3 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri segitiga untuk menyelesaikan masalah. iii. blok pola. Melukis corak menggunakan konsep simetri. menggunakan protraktor dan perisian geometri dinamik. Menentukan dan melukis garis simetri bagi segitiga yang diberi. melipat kertas atau membuat reka bentuk inkblot. 10. ii. Melukis segitiga menggunakan protraktor dan pembaris. y y Mengkaji hubungan antara sudut dan sisi semua jenis segitiga. iv. Menggunakan pelbagai kaedah untuk menentukan hasil tambah sudut-sudut pedalaman segitiga: contohnya menjajarkan bucubucu segitiga pada satu garis lurus. i. Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu segitiga ialah 180°.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 10. Menentukan dan melukis paksi simetri suatu bentuk. iii. y i.

Murid meneroka hubungan antara sisi. pentagon. Menamakan poligon (segitiga. iv. Poligon 10. geobod dan perisian komputer untuk meneroka konsep poligon.Cuti Pertengahan Penggal 2 (18 Ogos ± 26 Ogos 2012) Minggu/ Tarikh 31 (27 Ogos ± 31 Ogos) Bidang Pembelajaran /Tajuk 9. pelengkap dan penggenap. Mengenal poligon. heksagon. y y Menggunakan bahan konkrit seperti protraktor. iii. iii. sisi empat. Mengenal pasti garis bersilang. pepenjuru dan bucu poligon. Murid akan dapat untuk: Murid mengkaji ciri sudut yang dibentuk oleh garis bersilang. . heptagon dan oktagon).3 Memahami dan menggunakan ciri sudut yang berkaitan dengan garis bersilang untuk menyelesaikan masalah. pembaris. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang. i. ii. iv. Menentukan bilangan sisi. Melakar poligon. i. Menentukan ciri sudut bertentangan bucu. bucu dan pepenjuru poligon yang diberi.1 Memahami konsep poligon. Menentukan nilai sudut pada suatu garis lurus apabila nilai sudut bersebelahan diberi. kertas grid.Sudut dan Garis Objektif Pembelajaran Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan diajar untuk: y 9. 32/33/34 (3 September ± 21 September) Peperiksaan Percubaan SPM (3 September ± 14 September) 10.

.

kertas grid atau perisian komputer untuk meneroka konsep perimeter. 35/36 (24 September 11.1 Memahami konsep perimeter untuk menyelesaikan masalah. Menggunakan pelbagai kaedah untuk menentukan hasil tambah sudut-sudut pedalaman sisi empat: contohnya menyusun bucubucu pada satu titik. grid teselasi. ii.Perimeter ± 5 Oktober) dan Luas 11. Menyatakan ciri geometri sisi empat yang berlainan jenis dan menamakan sisi empat tersebut. y i. iv. . Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu sisi empat ialah 360º. Menyelesaikan masalah yang melibatkan perimeter. ii.Poligon Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 10. v.4 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri sisi empat untuk menyelesaikan masalah. Menentukan dan melukis garis simetri bagi sisi empat yang diberi. menggunakan protraktor dan perisian geometri dinamik. iii. geobod. Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan perimeter segiempat tepat. Menentukan perimeter kawasan yang dilingkungi garis lurus. i. iii. Melukis suatu sisi empat menggunakan protraktor dan pembaris. sisi dan pepenjuru semua jenis sisi empat.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 10. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Mengkaji hubungan antara sudut. y y Menggunakan cip segiempat sama. Mengenal pasti perimeter suatu kawasan. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sisi empat.

b) Luas segiempat tepat yang mempunyai perimeter yang sama. Menganggar luas suatu bentuk. y .2 Memahami konsep luas segiempat tepat untuk menyelesaikan masalah. Menentukan luas segiempat tepat. ii. Menggunakan cip atau jubin segiempat sama unit untuk meneroka dan membuat generalisasi tentang: a) Perimeter segiempat tepat yang mempunyai luas yang sama. geobod.Perimeter dan Luas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 11. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan segiempat sama unit. Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan luas segiempat tepat. Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas. grid teselasi. iii. y i. kertas grid atau perisian komputer untuk meneroka konsep luas.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 11.

.3 Memahami konsep luas segitiga. Mengenal pasti tinggi dan tapak segitiga.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 11. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan luas segitiga.Perimeter dan Luas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 11. segiempat selari dan trapezium. Menentukan luas rajah yang terdiri daripada segitiga. segiempat selari dan trapezium untuk menyelesaikan masalah. segiempat tepat. segiempat tepat. segiempat selari dan trapezium berdasarkan luas segiempat tepat. iv. segiempat selari dan trapezium. y i. ii. Menyelesaikan masalah seperti menentukan tinggi atau panjang tapak segiempat selari. iii. segiempat selari atau trapezium. Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segitiga. Menentukan luas segitiga. segiempat selari dan trapezium.

Minggu/ Tarikh 37 (8 Oktober 12 Oktober) Bidang Pembelajaran /Tajuk 12. Murid bertanding untuk mencari pepejal di bilik darjah berdasarkan keterangan tersebut. Melukis bentangan kubus dan kuboid pada: a) Grid segiempat sama. Menyatakan ciri geometri kubus dan kuboid. tepi dan bucu kubus dan kuboid. b) Kertas kosong. Permainan: Mencari pepejal. Meneroka hubungan antara muka. Membina model kubus dan kuboid dengan: a) Mencantumkan muka yang diberi. y y y y . b) Melipatkan bentangan yang diberi. Sediakan beberapa set kad aktiviti yang mengandungi keterangan mengenai pepejal seperti: a) Betul-betul dua muka yang sama bentuk dan saiz. b) Semua tepi mempunyai panjang yang sama. Seterusnya menyoalkan murid tentang kesamaan atau perbezaan antara kubus dan kuboid. Pepejal Geometri Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit untuk menerangkan konsep pepejal geometri. 12.1 Memahami ciri geometri kubus y dan kuboid. y y y Mengenal pasti pepejal geometri. Menggunakan bahan konkrit (seperti kotak yang terbuka) untuk mereka bentuk bentangan kubus dan kuboid. Membanding dan membeza antara kubus dan kuboid.

Menentukan isi padu kuboid. 38 (15 Oktober ± 19 Oktober) 39 (22 Oktober ± 26 Oktober) Peperiksaan Akhir Tahun Tingkatan Peralihan.12. Dua dan Empat (15 Oktober ± 19 Oktober 2012) Cuti Berganti Hari Raya Haji (25 Oktober 2012) Cuti Am Hari Raya Haji (26 Oktober 2012) 40 (29 Oktober ± 2 November) 41 (5 November ±9 November) Cuti Akhir Tahun (10 November ± 30 November 2012) Peperiksaan SPM 2012 (12 November ± 12 Disember 2012) Cuti Am Deepavali (13 November 2012) Cuti Am Awal Muharram (15 November 2012) .2 Memahami konsep isi padu kuboid untuk menyelesaikan masalah. iii. i. y y Menggunakan kubus unit atau bahan konkrit yang lain untuk murid meneroka konsep isi padu. Satu. Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu kuboid. Menganggar isi padu kuboid. ii. Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan isi padu kuboid.

Rancangan Pengajaran Tahunan 2012 SMK Kelana Jaya Matematik Tingkatan 1 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->