Minggu/ Tarikh

Bidang Pembelajaran /Tajuk 1. Nombor Bulat

Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk:

Cadangan aktiviti P&P

Hasil Pembelajaran

Catatan

Murid akan dapat untuk: y Membilang, membaca dan menulis nombor bulat dalam perkataan atau angka. Murid membaca dan menulis nombor bulat semasa melakukan proses membilang daripada nilai pertama sehingga ke nilai terakhir dalam suatu selang nombor tertentu yang diberi.

1/2 (3 Jan ± 13 Jan)

y Cuti Am Tahun Baru 2012 (1 Jan 2012) Cuti Am Ganti Tahun Baru 2012 (2 Jan 2012) 1.1 Memahami konsep nombor bulat

Contoh: y Membilang secara menaik dalam kumpulan sepuluh daripada 20 hingga 100. y Membilang secara menurun dalam kumpulan seratus daripada 1200 sehingga 200. y Menganggarkan nilai, termasuk nilai yang diperolehi dalam situasi kehidupan sebenar dengan membundarkan nilai tersebut.

i. Membilang, membaca dan menulis nombor bulat. ii. Mengenal pasti nilai tempat dan nilai setiap digit dalam nombor bulat. iii. Membundarkan nombor bulat

Minggu/ Tarikh

Bidang Pembelajaran /Tajuk

Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk:
1.2 Melakukan pengiraan yang melibatkan penambahan dan penolakan nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

Cadangan aktiviti P&P

Hasil Pembelajaran

Catatan

Murid akan dapat untuk:
y Meneroka penambahan dan penolakan menggunakan standard algoritma (prinsip pengiraan), penganggaran, mencongak dan mengira dengan cepat atau menggunakan kertas-pensel. Menggunakan kalkulator untuk membanding dan mengesahkan jawapan. Murid mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan penambahan dan penolakan nombor bulat.

y

i. Menambah nombor bulat. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan penambahan nombor bulat. iii. Menolak nombor bulat. iv. Menyelesaikan masalah yang melibatkan penolakan nombor bulat.

y

1.3 Melakukan pengiraan yang melibatkan pendaraban dan pembahagian nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

y

y

i. Mendarab dua atau lebih nombor Meneroka pendaraban dan bulat. pembahagian menggunakan ii. Menyelesaikan masalah yang standard algoritma (prinsip melibatkan pendaraban nombor pengiraan), penganggaran, bulat. mencongak dan mengira iii. Membahagi suatu nombor bulat dengan cepat atau dengan suatu nombor bulat yang menggunakan kertas-pensel. lebih kecil. Menggunakan kalkulator iv. Menyelesaikan masalah yang untuk membanding dan melibatkan pembahagian nombor mengesahkan jawapan. bulat.

y

y

Murid meneroka hubungan antara pendaraban dengan pembahagian Murid mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan pendaraban dan pembahagian nombor bulat.

3 (16 Jan ± 20 Jan)

1. Nombor Bulat

1.4 Melakukan pengiraan yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

y

y

y

Murid meneroka gabungan operasi nombor bulat dengan menggunakan standard algoritma (prinsip pengiraan), penganggaran, menggunakan kertas-pensel atau kalkulator. Menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan sebenar. Murid menggunakan kalkulator untuk membanding dan mengesahkan jawapan.

i. Melakukan pengiraan yang melibatkan sebarang gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat termasuk menggunakan tanda kurung. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat termasuk penggunaan tanda kurung.

4/5 (23 Jan ± 3 Feb)

2. Urutan Dan Pola Nombor

2.1 Mengenal dan melanjutkan urutan dan pola nombor yang terbentuk dengan membilang secara menaik dan secara menurun dalam selang pelbagai saiz.

y

Mengaitkan urutan nombor kepada pola dalam situasi kehidupan seharian.

Contoh: Nombor ganjil digunakan sebagai alamat rumah pada sebelah jalan dan alamat rumah nombor genap pada sebelah jalan yang lain.

i. Menerangkan pola bagi satu urutan nombor yang diberi. ii. Melanjutkan urutan nombor. iii. Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi. iv. Membina urutan nombor berdasarkan pola yang diberi.

Menentukan kesemua nombor perdana yang kurang daripada 100. 2. i. y i. iii. nombor tersebut b) Hasil darab nombor genap dan nombor ganjil.2 Mengenal y Meneroka pernyataan umum nombor genap mengenai nombor genap dan dan nombor ganjil nombor ganjil seperti : dan membuat pernyataan umum a) Hasil tambah nombor genap berkenaan dengan dan nombor ganjil. Mengenal pasti ciri-ciri nombor perdana. y Menggunakan kalkulator atau program komputer untuk meneroka numbor perdana. Mengenal pasti dan menghuraikan nombor genap dan nombor ganjil. Menggunakan Saringan Eratosthenes untuk menjana nombor perdana yang kurang dari 100. ii. Membuat pernyataan umum berkenaan dengan nombor genap dan nombor ganjil. Menentukan sama ada nombor yang diberi adalah nombor perdana. . meneroka pola nombor tertentu dan menyelesaikan masalah.3 Memahami ciriciri nombor perdana. c) Hasil beza antara nombor genap dan nombor ganjil. ii.Minggu/ Tarikh Cuti Am Tahun Baru Cina (23 & 24 Jan 2012) Cuti Peristiwa (25 Jan 2012) Cuti Berganti (26 & 27 Jan 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan y Menggunakan kalkulator untuk melangkau hitungan (menjana pola nombor). Murid akan dapat untuk: 2.

2.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 2. 2. Mengenal pasti faktor-faktor perdana daripada senarai faktor-faktor. Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor perdana bagi suatu nombor bulat yang lain. i. i. y y Murid meneroka dan menyiasat untuk menentukan faktor-faktor perdana bagi nombor bulat. Contoh : 30 boleh dibahagi dengan 6. Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor bagi suatu nombor bulat yang lain. 7. 3. ii. Maka 30 boleh dibahagi dengan 2 dan 3 dan begitu juga sebaliknya. y i.5 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor perdana bagi nombor bulat. Menyenaraikan faktor-faktor bagi suatu nombor bulat. . iii.4 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor bagi nombor bulat. 10.6 Memahami dan menggunakan pengetahuan gandaan bagi nombor bulat. Menentukan sama ada suatu nombor adalah gandaan bagi suatu nombor yang lain. 11 dan gabungan. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menentukan faktor-faktor bagi nombor bulat secara penerokaan dan penyiasatan. Murid menggunakan ujian kebolehbahagian dengan 2. 4. Menyenaraikan gandaan bagi nombor bulat. 5. 6. Mencari faktor-faktor perdana bagi nombor bulat. 8. 9. ii. Menyatakan mana-mana nombor-nombor bulat sebagai hasil darab bagi faktor perdana. ii.

2. i. 24. merupakan gandaan bagi 12 y Guna kaedah µpemfaktoran perdana¶ untuk mencari gandaan sepunya dan GSTK. 36. Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor yang diberi. Gandaan bagi 6 : 6.W (5 Feb 2012) Cuti Ganti (6 Feb 2012) Cuti Am Hari Thaipusam (7 Feb 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Murid mencari gandaan sepunya dan GSTK dengan menyenaraikan gandaan bagi setiap nombor yang diberi. . Gandaan Sepunya bagi 4 dan 6 : 12. 12.Minggu/ Tarikh 6 (6 Feb ± 10 Feb) Cuti Am Keputeraan Nabi Muhammad S. ... iii. Menentukan sama ada satu nombor adalah gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor yang diberi. 18. . 12. Contoh: Gandaan bagi 4 : 4. ii.7 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang gandaan sepunya dan Gandaan Sepunya Terkecil (GSTK) suatu nombor bulat. 48..A. Contoh : 4=2X2 6=2X3 Maka GSTK bagi 4 dan 6 adalah 2 X 2 X 3 = 12 y Guna kaedah pembahagian berulang untuk mencari GSTK.. .. Mencari gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat.. 8.

Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor yang diberi. Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat. Meneroka. iii. Menggunakan kaedah pemfaktoran perdana untuk mencari faktor perdana sepunya dan seterusnya mencari FSTB. ii. Menggunakan kaedah pembahagian berulang untuk mencari FSTB. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Murid menyenaraikan semua faktor bagi setiap nombor yang diberi dan mengenal pasti faktor yang sama bagi setiap nombor. mengenal pasti dan menentukan FSTB bagi suatu nombor bulat. Murid meneroka. y y i.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 2. mengenal pasti dan menentukan faktor sepunya bagi nombor bulat. y y y . Murid mencari FSTB dengan menyenaraikan semua faktor bagi setiap nombor yang diberi.8 Memahami dan menggunakan pengetahuan faktor sepunya dan Faktor Sepunya Terbesar (FSTB) suatu nombor bulat. Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat yang diberi.

2 Memahami dan menggunakan pengetahuan tentang pecahan setara. b) Bilangan murid perempuan daripada bilangan keseluruhan murid dalam kelas. iv. i. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk meneroka konsep pecahan seperti:a) Melipat riben untuk mencari satu per tiga daripada panjang riben tersebut. Menulis pecahan berdasarkan gambar rajah yang diberi.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 3. c) Melipat kertas. Menerangkan pecahan sebagai sebahagian daripada keseluruhan. Menggunakan lipatan kertas untuk menerang dan meneroka hubungkait antara dua pecahan setara. Pecahan Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. Mempermudahkan suatu pecahan kepada sebutan terendah. iv. v. . iii. Menentukan sama ada dua pecahan yang diberi adalah setara. ii. Mewakilkan suatu pecahan dengan gambar rajah. Menyebut suatu pecahan. Membandingkan nilai bagi dua pecahan yang diberi. 7/8/9 (13 Feb ± 2 Mac) i. ii.1 Memahami dan menggunakan pengetahuan tentang pecahan sebagai nombor yang mewakili sebahagian daripada keseluruhan. Membandingkan nilai bagi dua pecahan dengan menukarkan kedua-dua pecahan kepada penyebut atau pengangka yang sama. y y y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk meneroka konsep pecahan setara. 3. Menyusun pecahan dalam tertib menaik dan menurun. Mencari pecahan setara bagi pecahan yang diberi. iii.

.

Menukar pecahan tak wajar kepada nombor bercampur. iii. Menulis suatu nombor bercampur berdasarkan gambar rajah yang diberi. Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar. ii.3 Memahami konsep nombor bercampur dan perwakilannya Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit.4 Memahami konsep pecahan wajar dan pecahan tak wajar. ii. Menggunakan kalkulator untuk meneroka hubungan antara nombor bercampur dengan pecahan tak wajar. Mengenal pecahan wajar dan pecahan tak wajar daripada pecahan yang diberi. Membanding dan menyusun nombor bercampur pada garis nombor. gambar rajah dan garis nombor untuk mewakilkan nombor bercampur. y y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk menunjuk cara hubungan antara nombor bercampur dengan pecahan tak wajar. Mengenal pasti penggunaan nombor bercampur dalam situasi kehidupan seharian.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. iii. Mewakilkan suatu nombor bercampur dengan gambar rajah. y i. 3. iv. . i. Mengenal nombor bercampur.

.

b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. seharian. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: Menggunakan bahan konkrit. e) Nombor bercampur. b) Menulis nombor bercampur dalam bentuk pecahan tak wajar. gambar rajah dan simbol untuk menunjuk cara proses penambahan i.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. Melakukan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama. d) Pecahan dan nombor bercampur. e) Nombor bercampur. c) Nombor bulat dan pecahan. d) Pecahan dan nombor bercampur. y Melakukan penambahan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama. dan penolakan pecahan. y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan iii.5 Memahami konsep penambahan dan penolakan pecahan untuk menyelesaikan masalah. y Menambah dan menolak pecahan dengan menulis pecahan tersebut dalam bentuk pecahan setara dengan penyebut yang sama termasuk penggunaan GSTK. Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan dan penolakan pecahan . y Melakukan penambahan dan penolakan nombor ii. bercampur dengan: a) Menambah dan menolak nombor bulat dan pecahan secara berasingan. c) Nombor bulat dan pecahan.

Membahagi: a) Pecahan dengan nombor bulat. a) Nombor bulat didarab c) Pecahan dengan pecahan. y Contoh pendaraban: b) Pecahan dengan nombor bulat. Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian pecahan . Mendarab: untuk meneroka dan a) Nombor bulat dengan menyiasat proses pendaraban pecahan atau nombor dan pembahagian pecahan. iii. c) Pecahan didarab dengan pecahan. iv. ii. b) Nombor bulat didarab dengan nombor bercampur. c) Nombor bulat dengan pecahan. gambar rajah dan simbol i. d) Nombor bercampur dengan nombor bercampur.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit. dengan pecahan. b) Pecahan dengan pecahan. bercampur.6 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. Menyelesaikan masalah melibatkan pendaraban pecahan.

ii. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. penolakan. 10 (5 Mac ± 9 Mac) 4. Mewakilkan pecahan dengan penyebut 10. Cuti Pertengahan Penggal I (10 Mac 2012 ± 18 Mac 2012) .1 Memahami hubungan antara perpuluhan dan pecahan.7 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan. ii. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. penolakan. Mewakilkan pecahan dan sebagai perpuluhan dan begitu juga sebaliknya. y Menggunakan bahan konkrit. Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan sebenar. pendarabaan dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. dan simbol untuk menerangkan hubungan antara perpuluhan dan pecahan. gambar rajah. 100 dan 1000 sebagai perpuluhan. penolakan. Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk menunjuk cara pengiraan. y i. i. Perpuluhan 4. kalkulator.

Menggunakan kalkulator atau komputer untuk mengesahkan jawapan. Membundarkan perpuluhan kepada nombor bulat yang terhampir atau sehingga kepada tiga tempat perpuluhan. iii. Menyatakan nilai tempat dan nilai bagi setiap digit dalam perpuluhan.2 Memahami konsep nilai tempat dan nilai setiap digit dalam perpuluhan. y y y y Menggunakan bahan konkrit. Menolak perpuluhan. iii.3 Memahami konsep penambahan dan penolakan perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. Menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan seharian.11 (19 Mac ± 23 Mac ) Minggu/ Tarikh 12 (26 Mac ± 30 Mac) Bidang Pembelajaran /Tajuk 4. i. Menggunakan strategi penganggaran untuk menentukan sama ada penyelesaian adalah i.Perpuluhan Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 4. . Membandingkan dua nilai perpuluhan yang diberi. 4. Menambah perpuluhan. ii. Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan perpuluhan. gambar rajah dan simbol. Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan perpuluhan. iv. Ujian 1 (20 Mac ± 22 Mac 2012) Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan garis nombor untuk membanding dan menyusun perpuluhan. Menyusun perpuluhan dalam tertib menaik dan menurun. ii.

iii. Membahagi: a) Perpuluhan dengan nombor bulat. Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran 4. y Melakukan pendaraban perpuluhan dengan 10. iv. 0. dan pembahagian perpuluhan untuk y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan seharian. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Mengaitkan dengan situasi kehidupan seharian. c) Perpuluhan dengan pecahan. y i. dan 1000 secara congak. 0. penolakan. penolakan.1. dan 1000 secara congak. dan 0. Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian perpuluhan.4 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. 100.1.01. i. pendaraban.Perpuluhan 4. Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban perpuluhan. ii. termasuk penggunaan tanda kurung. pendaraban dan pembahagian perpuluhan. y Melakukan pembahagian perpuluhan dengan 0. 100. kalkulator dan komputer. Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan.munasabah. dan 0.01. b) Perpuluhan dengan perpuluhan. y Melakukan pendaraban perpuluhan dengan 0. 13 (2 April ± 6 April) 4.5 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan.001 secara congak.001 secara congak. Mendarab dua atau lebih perpuluhan. Menyelesaikan masalah . ii. y Melakukan pembahagian perpuluhan dengan 10. y Menggunakan kaedah pengiraan yang sesuai seperti pensel-dan-kertas.

pendaraban dan pembahagian perpuluhan.menyelesaikan masalah. termasuk penggunaan tanda kurung . melibatkan gabungan operasi penambahan. penolakan.

Mencari peratusan suatu nilai apabila diberi nilai tersebut dan nilai keseluruhan.2 Melakukan pengiraan dan menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. Mencari nilai keseluruhan apabila diberi nilai sebahagian dan peratusan bahagiannya. Mencari suatu nilai apabila diberi peratusan nilai tersebut dan nilai keseluruhan. 5. i. v. ii. Mencari peratusan bagi suatu kenaikan atau penurunan . Menukarkan pecahan dan perpuluhan kepada peratusan dan begitu juga sebaliknya. faedah mudah. Contoh: Menggunakan grid sepuluh darab sepuluh untuk membincangkan peratusan yang setara dengan pecahan dan perpuluhan. Peratus Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 5. . ii. komisen dan diskaun.1 Memahami konsep peratusan dan hubungan antara peratusan dengan pecahan atau perpuluhan. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk mewakilkan peratusan. i. y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang melibatkan keuntungan dan kerugian. Menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. iv.Minggu/ Tarikh 14/15 (9 April ± 20 April) Bidang Pembelajaran /Tajuk 5. iii. dividen. Menyatakan peratusan sebagai bilangan bahagian daripada setiap 100 bahagian.

iii. Murid melengkapkan urutan integer. Membaca dan menulis integer. Murid menyusun integer pada garis nombor daripada set integer yang diberi. iv.2 Melakukan pengiraan melibatkan penambahan dan penolakan integer untuk menyelesaikan masalah.Minggu/ Tarikh 16/17 (23 April ± 4 Mei) Cuti Am Hari Buruh (1 Mei 2012) Cuti Am Hari Wesak (6 Mei 2012) Cuti Ganti (7 Mei 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk 6. Menolak integer. dan mengenal pasti nilai integer iii. gambar rajah dan simbol untuk menunjuk cara penambahan dan penolakan integer.1 Memahami dan menggunakan pengetahuan integer. Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan integer. Membandingkan nilai dua integer. y i. iv. sebutan yang hilang. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Memperkenalkan integer dalam konteks Contoh: suhu. Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan integer. Menambah integer. Integer Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 6. Menggunakan bahan konkrit (contoh: cip berwarna). melengkapkan ii. Menggunakan tanda kurung untuk membezakan antara tanda operasi dan nombor bertanda. bangunan. ii. Menyusun integer dalam urutan. y y 6. Menggunakan garis nombor untuk menambah dan menolak integer. aras laut dan aras i. y . Menulis nombor positif atau nombor negatif untuk mewakilkan kata huraian. terbesar dan terkecil daripada set integer yang diberi. Mewakilkan integer pada garis nombor.

ii. Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah. Hari Terbuka (21 Jun 2012) i. ii. Ungkapan Algebra Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 7.Minggu/ Tarikh 18 (7 Mei ±11 Mei) Bidang Pembelajaran /Tajuk 7.2 Memahami konsep sebutan algebra. Menyatakan sebutan serupa bagi suatu sebutan yang diberi.1 Memahami konsep pembolehubah. y Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah daripada satu senarai sebutan yang diberi. Mengenal pasti pembolehubah dalam situasi yang diberi. 19/20 Peperiksaan Pertengahan Tahun (14 Mei ± 25 Mei 2012) Cuti Pertengahan Tahun 2012 (26 Mei ± 10 Jun 2012) 21/22 (11 Jun ± 22 Jun) 7. . Menggunakan huruf untuk mewakili pembolehubah. iii. i. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan contoh situasi harian untuk menerangkan maksud pembolehubah. iv. Mengenal pasti pekali bagi sebutan algebra dalam satu pembolehubah yang diberi. Mengenal pasti sebutan serupa dan sebutan tak serupa bagi suatu sebutan algebra dalam satu pembolehubah.

.

Melukis suatu garis berdasarkan panjang yang diberi. d) 3k + 4 + 6k ± 3 = 3k + 6k + 4 ± 3 = 9k + 1 i. Mengukur panjang garis yang diberi dan menyatakan panjang tersebut dalam unityang berbeza. cm.1 Memahami konsep panjang untuk menyelesaikan masalah. Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan panjang. Mengenal ungkapan algebra. m dan km). . iii. Mengukur panjang objek. y y y Mengukur panjang objek di sekeliling kawasan sekolah.Minggu/ Tarikh 23 (25 Jun ± 29 Jun) Bidang Pembelajaran /Tajuk 7. iv.3 Memahami konsep ungkapan algebra. Menganggar panjang objek dalam unit yang sesuai. Menukar unit metrik ukuran panjang (mm. 24/25 (2 Julai ± 13 Julai) 8. Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa. Ukuran Asas 8. ii. ii. iii. Menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra yang diberi. Ungkapan Algebra Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 7. i. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit untuk menerangkan konsep mengumpul sebutan serupa dan sebutan tak serupa dengan melibatkan contoh-contoh seperti berikut: a) 4s + 8s = 12s b) 5r ± 2r = 3r c) 7g + 6h tidak boleh dipermudahkan kerana kedua-dua sebutan tersebut bukan sebutan serupa.

8. hari. jam. bulan dan tahun. jam atau jam randik untuk membincangkan ukuran masa bagi sesuatu peristiwa. Menganggar jisim suatu objek dalam unit yang sesuai. i. minit. g. bulan dan tahun). y y y Menggunakan kalendar.Minggu/ Tarikh 26/27 (16 Jun ± 27 Jun) Bidang Pembelajaran/ Tajuk 8 Ukuran Asas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 8. ii.2 Memahami konsep jisim untuk menyelesaikan masalah Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: i. Mencadangkan satu unit untuk menganggar atau mengukur: a) Masa yang diambil untuk makan tengah hari. iv. minggu. d) Masa yang diambil untuk berlari sejauh 100 meter. hari. minggu. ii. kg. Mengukur jisim objek. minit. iii. .3 Memahami konsep masa dalam saat. Menentukan ukuran masa yang sesuai bagi peristiwa tertentu. iv. iii. b) Umur seseorang. Menukar unit ukuran masa (saat. Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan jisim. jam. tan). Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan masa. Menukar unit metrik jisim (mg. c) Masa yang diambil untuk air mendidih. Menganggar jangka masa suatu peristiwa.

membanding dan mengelaskan sudut sebagai tirus. . Murid menunjukkan jenis sudut yang berbeza dengan lengan masing-masing. Contohnya penjuru meja. ii. y y Murid mengenal pasti sudut yang terdapat di bilik darjah. Menukar waktu dalam sistem dua belas jam kepada sistem dua puluh empat jam dan begitu juga sebaliknya.Minggu/ Tarikh 26/27 (16 Jun ± 27 Jun) Bidang Pembelajaran/ Tajuk 8. ii. iv. Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua belas jam.1 Memahami konsep sudut. Melukis sudut dengan protraktor. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Membaca waktu daripada jadual perjalanan bas atau kereta api. papan hitam. Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua puluh empat jam.4 Memahami dan menggunakan waktu dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam untuk menyelesaikan masalah. i. iv. iii. cakah dan refleks. Sudut Dan Garis 9. Mengenal. v. tegak. cakah. iii. . vi. Melukis sudut tirus. Mengenal sudut. tingkap. v. tegak. jarum jam dan pintu yang terbuka. Mengukur sudut dengan protraktor. Menanda dan melabel sudut. Menentukan tempoh masa antara dua waktu yang diberi. Ukuran Asas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 8. i. dan refleks dengan protraktor. Menyelesaikan masalah yang melibatkan waktu 28 (30 Julai ± 3 Ogos) 9.

Mengenal pasti garis serenjang. . Mengenal pasti garis selari. Menyatakan bahawa sudut yang terbentuk daripada garis serenjang ialah 90 . Menentusahkan bahawa sudut pada garis lurus bersamaan dengan 180°.2 Memahami konsep garis selari dan garis serenjang y Murid mengenal pasti garis selari dan garis serenjang yang terdapat di bilik darjah. Menentusahkan bahawa sudut yang dihasilkan oleh satu putaran lengkap ialah 360°. i. viii. iii. ii.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran/ Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: vii. tingkap dan pintu. Contohnya tepi buku. 29 (6 Ogos ± 10 Ogos) Ujian 2 (7 Ogos ± 9 Ogos 2012) Cuti Am Nuzul Al-Quran (6 Ogos 2012) 30 (13 Ogos ±17 Ogos) Peperiksaan Percubaan PMR (9 Ogos ± 15 Ogos 2012) Cuti Am Hari Raya Puasa (19&20 Ogos) 9.

iii. Menyatakan ciri geometri segitiga yang berlainan jenis dan menamakan segitiga tersebut. Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu segitiga ialah 180°. Murid meneroka kepentingan simetri dalam situasi harian. menggunakan protraktor dan perisian geometri dinamik. Menggunakan pelbagai kaedah untuk menentukan hasil tambah sudut-sudut pedalaman segitiga: contohnya menjajarkan bucubucu segitiga pada satu garis lurus. Contohnya corak pada bangunan dan jubin.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 10.3 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri segitiga untuk menyelesaikan masalah. . Menentukan dan melukis garis simetri bagi segitiga yang diberi. 10. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Cuti Am Hari 10. iii. iv. Melukis segitiga menggunakan protraktor dan pembaris. ii. Menentukan dan melukis paksi simetri suatu bentuk. ii.2 Memahami konsep simetri. melipat kertas atau membuat reka bentuk inkblot. Melukis corak menggunakan konsep simetri. Melengkapkan suatu bentuk apabila paksi simetri dan sebahagian daripada bentuk tersebut diberi.Poligon Malaysia (16 September 2012) Cuti Ganti (17 September 2012) Murid akan dapat untuk: y Murid meneroka simetri dengan cermin. blok pola. y i. i. y y Mengkaji hubungan antara sudut dan sisi semua jenis segitiga.

Menamakan poligon (segitiga.Cuti Pertengahan Penggal 2 (18 Ogos ± 26 Ogos 2012) Minggu/ Tarikh 31 (27 Ogos ± 31 Ogos) Bidang Pembelajaran /Tajuk 9. Melakar poligon. sisi empat. Mengenal poligon. pentagon.1 Memahami konsep poligon. kertas grid. iii. bucu dan pepenjuru poligon yang diberi. Menentukan ciri sudut bertentangan bucu. y y Menggunakan bahan konkrit seperti protraktor. iv. . heptagon dan oktagon). Menentukan nilai sudut pada suatu garis lurus apabila nilai sudut bersebelahan diberi. 32/33/34 (3 September ± 21 September) Peperiksaan Percubaan SPM (3 September ± 14 September) 10. iv. i. heksagon. pepenjuru dan bucu poligon. iii. geobod dan perisian komputer untuk meneroka konsep poligon.Sudut dan Garis Objektif Pembelajaran Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan diajar untuk: y 9. pelengkap dan penggenap. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang.3 Memahami dan menggunakan ciri sudut yang berkaitan dengan garis bersilang untuk menyelesaikan masalah. i. Murid meneroka hubungan antara sisi. Menentukan bilangan sisi. Mengenal pasti garis bersilang. Murid akan dapat untuk: Murid mengkaji ciri sudut yang dibentuk oleh garis bersilang. ii. Poligon 10. pembaris.

.

geobod. i. Menggunakan pelbagai kaedah untuk menentukan hasil tambah sudut-sudut pedalaman sisi empat: contohnya menyusun bucubucu pada satu titik. Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan perimeter segiempat tepat. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sisi empat.Poligon Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 10. grid teselasi.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 10. 35/36 (24 September 11. ii. iii. y i. Menentukan perimeter kawasan yang dilingkungi garis lurus. Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu sisi empat ialah 360º.1 Memahami konsep perimeter untuk menyelesaikan masalah.Perimeter ± 5 Oktober) dan Luas 11. ii. kertas grid atau perisian komputer untuk meneroka konsep perimeter. y y Menggunakan cip segiempat sama. v. Menyelesaikan masalah yang melibatkan perimeter. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Mengkaji hubungan antara sudut. Melukis suatu sisi empat menggunakan protraktor dan pembaris. iv. Menentukan dan melukis garis simetri bagi sisi empat yang diberi. Mengenal pasti perimeter suatu kawasan. iii. menggunakan protraktor dan perisian geometri dinamik. sisi dan pepenjuru semua jenis sisi empat. Menyatakan ciri geometri sisi empat yang berlainan jenis dan menamakan sisi empat tersebut. .4 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri sisi empat untuk menyelesaikan masalah.

y i. y .Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 11. Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan luas segiempat tepat. kertas grid atau perisian komputer untuk meneroka konsep luas. Menentukan luas segiempat tepat. Menggunakan cip atau jubin segiempat sama unit untuk meneroka dan membuat generalisasi tentang: a) Perimeter segiempat tepat yang mempunyai luas yang sama. ii. b) Luas segiempat tepat yang mempunyai perimeter yang sama.2 Memahami konsep luas segiempat tepat untuk menyelesaikan masalah. geobod. iii. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan segiempat sama unit.Perimeter dan Luas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 11. Menganggar luas suatu bentuk. grid teselasi. Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas.

iv.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 11. segiempat selari atau trapezium. segiempat tepat. segiempat selari dan trapezium berdasarkan luas segiempat tepat. segiempat selari dan trapezium. segiempat selari dan trapezium. Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segitiga. . iii. segiempat selari dan trapezium untuk menyelesaikan masalah. Menyelesaikan masalah seperti menentukan tinggi atau panjang tapak segiempat selari. Menentukan luas rajah yang terdiri daripada segitiga. segiempat selari dan trapezium. segiempat tepat. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan luas segitiga. Mengenal pasti tinggi dan tapak segitiga.3 Memahami konsep luas segitiga. ii.Perimeter dan Luas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 11. Menentukan luas segitiga. y i.

tepi dan bucu kubus dan kuboid. Membanding dan membeza antara kubus dan kuboid. Pepejal Geometri Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit untuk menerangkan konsep pepejal geometri. Sediakan beberapa set kad aktiviti yang mengandungi keterangan mengenai pepejal seperti: a) Betul-betul dua muka yang sama bentuk dan saiz. Murid bertanding untuk mencari pepejal di bilik darjah berdasarkan keterangan tersebut. Membina model kubus dan kuboid dengan: a) Mencantumkan muka yang diberi. b) Kertas kosong. Melukis bentangan kubus dan kuboid pada: a) Grid segiempat sama. y y y y . Seterusnya menyoalkan murid tentang kesamaan atau perbezaan antara kubus dan kuboid. Menggunakan bahan konkrit (seperti kotak yang terbuka) untuk mereka bentuk bentangan kubus dan kuboid.Minggu/ Tarikh 37 (8 Oktober 12 Oktober) Bidang Pembelajaran /Tajuk 12. 12. b) Melipatkan bentangan yang diberi. y y y Mengenal pasti pepejal geometri. Permainan: Mencari pepejal. Menyatakan ciri geometri kubus dan kuboid.1 Memahami ciri geometri kubus y dan kuboid. Meneroka hubungan antara muka. b) Semua tepi mempunyai panjang yang sama.

Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan isi padu kuboid. 38 (15 Oktober ± 19 Oktober) 39 (22 Oktober ± 26 Oktober) Peperiksaan Akhir Tahun Tingkatan Peralihan. Menentukan isi padu kuboid.2 Memahami konsep isi padu kuboid untuk menyelesaikan masalah. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu kuboid. y y Menggunakan kubus unit atau bahan konkrit yang lain untuk murid meneroka konsep isi padu. Dua dan Empat (15 Oktober ± 19 Oktober 2012) Cuti Berganti Hari Raya Haji (25 Oktober 2012) Cuti Am Hari Raya Haji (26 Oktober 2012) 40 (29 Oktober ± 2 November) 41 (5 November ±9 November) Cuti Akhir Tahun (10 November ± 30 November 2012) Peperiksaan SPM 2012 (12 November ± 12 Disember 2012) Cuti Am Deepavali (13 November 2012) Cuti Am Awal Muharram (15 November 2012) . iii.12. Satu. Menganggar isi padu kuboid. i.

Rancangan Pengajaran Tahunan 2012 SMK Kelana Jaya Matematik Tingkatan 1 .