Minggu/ Tarikh

Bidang Pembelajaran /Tajuk 1. Nombor Bulat

Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk:

Cadangan aktiviti P&P

Hasil Pembelajaran

Catatan

Murid akan dapat untuk: y Membilang, membaca dan menulis nombor bulat dalam perkataan atau angka. Murid membaca dan menulis nombor bulat semasa melakukan proses membilang daripada nilai pertama sehingga ke nilai terakhir dalam suatu selang nombor tertentu yang diberi.

1/2 (3 Jan ± 13 Jan)

y Cuti Am Tahun Baru 2012 (1 Jan 2012) Cuti Am Ganti Tahun Baru 2012 (2 Jan 2012) 1.1 Memahami konsep nombor bulat

Contoh: y Membilang secara menaik dalam kumpulan sepuluh daripada 20 hingga 100. y Membilang secara menurun dalam kumpulan seratus daripada 1200 sehingga 200. y Menganggarkan nilai, termasuk nilai yang diperolehi dalam situasi kehidupan sebenar dengan membundarkan nilai tersebut.

i. Membilang, membaca dan menulis nombor bulat. ii. Mengenal pasti nilai tempat dan nilai setiap digit dalam nombor bulat. iii. Membundarkan nombor bulat

Minggu/ Tarikh

Bidang Pembelajaran /Tajuk

Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk:
1.2 Melakukan pengiraan yang melibatkan penambahan dan penolakan nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

Cadangan aktiviti P&P

Hasil Pembelajaran

Catatan

Murid akan dapat untuk:
y Meneroka penambahan dan penolakan menggunakan standard algoritma (prinsip pengiraan), penganggaran, mencongak dan mengira dengan cepat atau menggunakan kertas-pensel. Menggunakan kalkulator untuk membanding dan mengesahkan jawapan. Murid mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan penambahan dan penolakan nombor bulat.

y

i. Menambah nombor bulat. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan penambahan nombor bulat. iii. Menolak nombor bulat. iv. Menyelesaikan masalah yang melibatkan penolakan nombor bulat.

y

1.3 Melakukan pengiraan yang melibatkan pendaraban dan pembahagian nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

y

y

i. Mendarab dua atau lebih nombor Meneroka pendaraban dan bulat. pembahagian menggunakan ii. Menyelesaikan masalah yang standard algoritma (prinsip melibatkan pendaraban nombor pengiraan), penganggaran, bulat. mencongak dan mengira iii. Membahagi suatu nombor bulat dengan cepat atau dengan suatu nombor bulat yang menggunakan kertas-pensel. lebih kecil. Menggunakan kalkulator iv. Menyelesaikan masalah yang untuk membanding dan melibatkan pembahagian nombor mengesahkan jawapan. bulat.

y

y

Murid meneroka hubungan antara pendaraban dengan pembahagian Murid mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan pendaraban dan pembahagian nombor bulat.

3 (16 Jan ± 20 Jan)

1. Nombor Bulat

1.4 Melakukan pengiraan yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

y

y

y

Murid meneroka gabungan operasi nombor bulat dengan menggunakan standard algoritma (prinsip pengiraan), penganggaran, menggunakan kertas-pensel atau kalkulator. Menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan sebenar. Murid menggunakan kalkulator untuk membanding dan mengesahkan jawapan.

i. Melakukan pengiraan yang melibatkan sebarang gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat termasuk menggunakan tanda kurung. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat termasuk penggunaan tanda kurung.

4/5 (23 Jan ± 3 Feb)

2. Urutan Dan Pola Nombor

2.1 Mengenal dan melanjutkan urutan dan pola nombor yang terbentuk dengan membilang secara menaik dan secara menurun dalam selang pelbagai saiz.

y

Mengaitkan urutan nombor kepada pola dalam situasi kehidupan seharian.

Contoh: Nombor ganjil digunakan sebagai alamat rumah pada sebelah jalan dan alamat rumah nombor genap pada sebelah jalan yang lain.

i. Menerangkan pola bagi satu urutan nombor yang diberi. ii. Melanjutkan urutan nombor. iii. Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi. iv. Membina urutan nombor berdasarkan pola yang diberi.

y Menggunakan kalkulator atau program komputer untuk meneroka numbor perdana. Mengenal pasti dan menghuraikan nombor genap dan nombor ganjil. Menentukan kesemua nombor perdana yang kurang daripada 100. Mengenal pasti ciri-ciri nombor perdana.Minggu/ Tarikh Cuti Am Tahun Baru Cina (23 & 24 Jan 2012) Cuti Peristiwa (25 Jan 2012) Cuti Berganti (26 & 27 Jan 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan y Menggunakan kalkulator untuk melangkau hitungan (menjana pola nombor). Menggunakan Saringan Eratosthenes untuk menjana nombor perdana yang kurang dari 100. ii. iii. Membuat pernyataan umum berkenaan dengan nombor genap dan nombor ganjil. Murid akan dapat untuk: 2. nombor tersebut b) Hasil darab nombor genap dan nombor ganjil. i. c) Hasil beza antara nombor genap dan nombor ganjil. ii.2 Mengenal y Meneroka pernyataan umum nombor genap mengenai nombor genap dan dan nombor ganjil nombor ganjil seperti : dan membuat pernyataan umum a) Hasil tambah nombor genap berkenaan dengan dan nombor ganjil.3 Memahami ciriciri nombor perdana. . Menentukan sama ada nombor yang diberi adalah nombor perdana. y i. meneroka pola nombor tertentu dan menyelesaikan masalah. 2.

2. 8. Maka 30 boleh dibahagi dengan 2 dan 3 dan begitu juga sebaliknya. i. y y Murid meneroka dan menyiasat untuk menentukan faktor-faktor perdana bagi nombor bulat. Contoh : 30 boleh dibahagi dengan 6. ii. i. Mengenal pasti faktor-faktor perdana daripada senarai faktor-faktor. ii. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menentukan faktor-faktor bagi nombor bulat secara penerokaan dan penyiasatan. 11 dan gabungan. . 6. Menentukan sama ada suatu nombor adalah gandaan bagi suatu nombor yang lain. Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor perdana bagi suatu nombor bulat yang lain. 5. 7. Murid menggunakan ujian kebolehbahagian dengan 2.4 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor bagi nombor bulat.5 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor perdana bagi nombor bulat. 3. Mencari faktor-faktor perdana bagi nombor bulat.6 Memahami dan menggunakan pengetahuan gandaan bagi nombor bulat. y i. Menyenaraikan gandaan bagi nombor bulat. Menyatakan mana-mana nombor-nombor bulat sebagai hasil darab bagi faktor perdana. 9. 10.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 2. Menyenaraikan faktor-faktor bagi suatu nombor bulat. ii. 2. 4. iii. Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor bagi suatu nombor bulat yang lain.

merupakan gandaan bagi 12 y Guna kaedah µpemfaktoran perdana¶ untuk mencari gandaan sepunya dan GSTK. iii. Menentukan sama ada satu nombor adalah gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor yang diberi.W (5 Feb 2012) Cuti Ganti (6 Feb 2012) Cuti Am Hari Thaipusam (7 Feb 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Murid mencari gandaan sepunya dan GSTK dengan menyenaraikan gandaan bagi setiap nombor yang diberi. 24. 48. . 18. Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor yang diberi. Mencari gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat.. 12.. .Minggu/ Tarikh 6 (6 Feb ± 10 Feb) Cuti Am Keputeraan Nabi Muhammad S.. Gandaan Sepunya bagi 4 dan 6 : 12. 12..A. Gandaan bagi 6 : 6. Contoh : 4=2X2 6=2X3 Maka GSTK bagi 4 dan 6 adalah 2 X 2 X 3 = 12 y Guna kaedah pembahagian berulang untuk mencari GSTK. Contoh: Gandaan bagi 4 : 4. 2. 8. ...7 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang gandaan sepunya dan Gandaan Sepunya Terkecil (GSTK) suatu nombor bulat. ii. . 36. i.

Menggunakan kaedah pembahagian berulang untuk mencari FSTB. Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor yang diberi. mengenal pasti dan menentukan faktor sepunya bagi nombor bulat. Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat yang diberi. Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat.8 Memahami dan menggunakan pengetahuan faktor sepunya dan Faktor Sepunya Terbesar (FSTB) suatu nombor bulat. Meneroka. iii.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 2. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Murid menyenaraikan semua faktor bagi setiap nombor yang diberi dan mengenal pasti faktor yang sama bagi setiap nombor. ii. y y i. Menggunakan kaedah pemfaktoran perdana untuk mencari faktor perdana sepunya dan seterusnya mencari FSTB. mengenal pasti dan menentukan FSTB bagi suatu nombor bulat. Murid meneroka. Murid mencari FSTB dengan menyenaraikan semua faktor bagi setiap nombor yang diberi. y y y .

Membandingkan nilai bagi dua pecahan dengan menukarkan kedua-dua pecahan kepada penyebut atau pengangka yang sama. Menggunakan lipatan kertas untuk menerang dan meneroka hubungkait antara dua pecahan setara. Pecahan Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk meneroka konsep pecahan seperti:a) Melipat riben untuk mencari satu per tiga daripada panjang riben tersebut.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 3. Menulis pecahan berdasarkan gambar rajah yang diberi. ii. v. iii. 7/8/9 (13 Feb ± 2 Mac) i. iv. b) Bilangan murid perempuan daripada bilangan keseluruhan murid dalam kelas. y y y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk meneroka konsep pecahan setara. Menyusun pecahan dalam tertib menaik dan menurun. . iv. ii. Menerangkan pecahan sebagai sebahagian daripada keseluruhan. Mewakilkan suatu pecahan dengan gambar rajah.1 Memahami dan menggunakan pengetahuan tentang pecahan sebagai nombor yang mewakili sebahagian daripada keseluruhan. Mempermudahkan suatu pecahan kepada sebutan terendah. iii. i. Membandingkan nilai bagi dua pecahan yang diberi. Menentukan sama ada dua pecahan yang diberi adalah setara. Menyebut suatu pecahan. Mencari pecahan setara bagi pecahan yang diberi. c) Melipat kertas. 3.2 Memahami dan menggunakan pengetahuan tentang pecahan setara.

.

Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar. iv. Mengenal pasti penggunaan nombor bercampur dalam situasi kehidupan seharian. i. iii. Menukar pecahan tak wajar kepada nombor bercampur. . Menulis suatu nombor bercampur berdasarkan gambar rajah yang diberi.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. Membanding dan menyusun nombor bercampur pada garis nombor. gambar rajah dan garis nombor untuk mewakilkan nombor bercampur. Mengenal nombor bercampur. Menggunakan kalkulator untuk meneroka hubungan antara nombor bercampur dengan pecahan tak wajar. y y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk menunjuk cara hubungan antara nombor bercampur dengan pecahan tak wajar. Mewakilkan suatu nombor bercampur dengan gambar rajah. Mengenal pecahan wajar dan pecahan tak wajar daripada pecahan yang diberi. ii.3 Memahami konsep nombor bercampur dan perwakilannya Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit. iii. ii. 3.4 Memahami konsep pecahan wajar dan pecahan tak wajar. y i.

.

c) Nombor bulat dan pecahan. bercampur dengan: a) Menambah dan menolak nombor bulat dan pecahan secara berasingan. e) Nombor bercampur. d) Pecahan dan nombor bercampur. c) Nombor bulat dan pecahan. gambar rajah dan simbol untuk menunjuk cara proses penambahan i.5 Memahami konsep penambahan dan penolakan pecahan untuk menyelesaikan masalah. y Melakukan penambahan dan penolakan nombor ii. d) Pecahan dan nombor bercampur. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. b) Menulis nombor bercampur dalam bentuk pecahan tak wajar. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. dan penolakan pecahan. e) Nombor bercampur. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: Menggunakan bahan konkrit. Melakukan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama. y Melakukan penambahan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama. y Menambah dan menolak pecahan dengan menulis pecahan tersebut dalam bentuk pecahan setara dengan penyebut yang sama termasuk penggunaan GSTK. Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan dan penolakan pecahan . y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan iii. seharian.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3.

ii. Mendarab: untuk meneroka dan a) Nombor bulat dengan menyiasat proses pendaraban pecahan atau nombor dan pembahagian pecahan. Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian pecahan . b) Nombor bulat didarab dengan nombor bercampur. bercampur. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit.6 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. a) Nombor bulat didarab c) Pecahan dengan pecahan. d) Nombor bercampur dengan nombor bercampur.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. Membahagi: a) Pecahan dengan nombor bulat. c) Pecahan didarab dengan pecahan. Menyelesaikan masalah melibatkan pendaraban pecahan. b) Pecahan dengan pecahan. iii. iv. dengan pecahan. gambar rajah dan simbol i. c) Nombor bulat dengan pecahan. y Contoh pendaraban: b) Pecahan dengan nombor bulat.

10 (5 Mac ± 9 Mac) 4. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. dan simbol untuk menerangkan hubungan antara perpuluhan dan pecahan. ii. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. kalkulator.7 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan.1 Memahami hubungan antara perpuluhan dan pecahan. y i. Perpuluhan 4. penolakan. Cuti Pertengahan Penggal I (10 Mac 2012 ± 18 Mac 2012) . Mewakilkan pecahan dengan penyebut 10. Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk menunjuk cara pengiraan. penolakan. 100 dan 1000 sebagai perpuluhan. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan sebenar. penolakan. gambar rajah. Mewakilkan pecahan dan sebagai perpuluhan dan begitu juga sebaliknya. Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. i.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. y Menggunakan bahan konkrit. ii. pendarabaan dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah.

i. Menggunakan strategi penganggaran untuk menentukan sama ada penyelesaian adalah i. ii. iii.3 Memahami konsep penambahan dan penolakan perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. Menyusun perpuluhan dalam tertib menaik dan menurun. . gambar rajah dan simbol. Menolak perpuluhan.Perpuluhan Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 4.2 Memahami konsep nilai tempat dan nilai setiap digit dalam perpuluhan. Ujian 1 (20 Mac ± 22 Mac 2012) Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan garis nombor untuk membanding dan menyusun perpuluhan. y y y y Menggunakan bahan konkrit.11 (19 Mac ± 23 Mac ) Minggu/ Tarikh 12 (26 Mac ± 30 Mac) Bidang Pembelajaran /Tajuk 4. Membundarkan perpuluhan kepada nombor bulat yang terhampir atau sehingga kepada tiga tempat perpuluhan. Menambah perpuluhan. ii. 4. Menggunakan kalkulator atau komputer untuk mengesahkan jawapan. iii. Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan perpuluhan. iv. Menyatakan nilai tempat dan nilai bagi setiap digit dalam perpuluhan. Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan perpuluhan. Membandingkan dua nilai perpuluhan yang diberi. Menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan seharian.

0. 100.Perpuluhan 4.5 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan.001 secara congak. kalkulator dan komputer.01. y Melakukan pembahagian perpuluhan dengan 10. dan 1000 secara congak.001 secara congak. y Melakukan pembahagian perpuluhan dengan 0. iii.1. Menyelesaikan masalah . pendaraban. 13 (2 April ± 6 April) 4. 0. dan 1000 secara congak.4 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. dan 0.munasabah. Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran 4. Membahagi: a) Perpuluhan dengan nombor bulat.1. penolakan. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Mengaitkan dengan situasi kehidupan seharian. i. penolakan. Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. Mendarab dua atau lebih perpuluhan. ii. termasuk penggunaan tanda kurung. y Melakukan pendaraban perpuluhan dengan 10. Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban perpuluhan. iv.01. y Melakukan pendaraban perpuluhan dengan 0. y i. ii. Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian perpuluhan. 100. dan pembahagian perpuluhan untuk y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan seharian. c) Perpuluhan dengan pecahan. y Menggunakan kaedah pengiraan yang sesuai seperti pensel-dan-kertas. pendaraban dan pembahagian perpuluhan. dan 0. b) Perpuluhan dengan perpuluhan.

melibatkan gabungan operasi penambahan. pendaraban dan pembahagian perpuluhan.menyelesaikan masalah. penolakan. termasuk penggunaan tanda kurung .

y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang melibatkan keuntungan dan kerugian. Mencari suatu nilai apabila diberi peratusan nilai tersebut dan nilai keseluruhan. ii. Peratus Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 5. Menyatakan peratusan sebagai bilangan bahagian daripada setiap 100 bahagian. Mencari peratusan bagi suatu kenaikan atau penurunan .1 Memahami konsep peratusan dan hubungan antara peratusan dengan pecahan atau perpuluhan. Mencari nilai keseluruhan apabila diberi nilai sebahagian dan peratusan bahagiannya. Mencari peratusan suatu nilai apabila diberi nilai tersebut dan nilai keseluruhan. . i. Menukarkan pecahan dan perpuluhan kepada peratusan dan begitu juga sebaliknya. iv. faedah mudah. i. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk mewakilkan peratusan. Menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. komisen dan diskaun. v.Minggu/ Tarikh 14/15 (9 April ± 20 April) Bidang Pembelajaran /Tajuk 5. dividen. ii. Contoh: Menggunakan grid sepuluh darab sepuluh untuk membincangkan peratusan yang setara dengan pecahan dan perpuluhan. 5.2 Melakukan pengiraan dan menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. iii.

ii. iv. Membaca dan menulis integer. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Memperkenalkan integer dalam konteks Contoh: suhu. Membandingkan nilai dua integer. melengkapkan ii. sebutan yang hilang. Murid menyusun integer pada garis nombor daripada set integer yang diberi. iii. Menggunakan garis nombor untuk menambah dan menolak integer. y y 6. terbesar dan terkecil daripada set integer yang diberi. Integer Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 6. dan mengenal pasti nilai integer iii. Menulis nombor positif atau nombor negatif untuk mewakilkan kata huraian. Menambah integer. Menyusun integer dalam urutan.2 Melakukan pengiraan melibatkan penambahan dan penolakan integer untuk menyelesaikan masalah. gambar rajah dan simbol untuk menunjuk cara penambahan dan penolakan integer. Menggunakan bahan konkrit (contoh: cip berwarna).Minggu/ Tarikh 16/17 (23 April ± 4 Mei) Cuti Am Hari Buruh (1 Mei 2012) Cuti Am Hari Wesak (6 Mei 2012) Cuti Ganti (7 Mei 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk 6. Menolak integer. Mewakilkan integer pada garis nombor. Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan integer. iv. bangunan. Murid melengkapkan urutan integer. y i. y . Menggunakan tanda kurung untuk membezakan antara tanda operasi dan nombor bertanda. Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan integer. aras laut dan aras i.1 Memahami dan menggunakan pengetahuan integer.

iv. ii. ii. iii. Ungkapan Algebra Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 7. Mengenal pasti pembolehubah dalam situasi yang diberi.Minggu/ Tarikh 18 (7 Mei ±11 Mei) Bidang Pembelajaran /Tajuk 7.2 Memahami konsep sebutan algebra. Mengenal pasti pekali bagi sebutan algebra dalam satu pembolehubah yang diberi. Hari Terbuka (21 Jun 2012) i. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan contoh situasi harian untuk menerangkan maksud pembolehubah. Menggunakan huruf untuk mewakili pembolehubah. y Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah daripada satu senarai sebutan yang diberi. Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah. Menyatakan sebutan serupa bagi suatu sebutan yang diberi. i.1 Memahami konsep pembolehubah. 19/20 Peperiksaan Pertengahan Tahun (14 Mei ± 25 Mei 2012) Cuti Pertengahan Tahun 2012 (26 Mei ± 10 Jun 2012) 21/22 (11 Jun ± 22 Jun) 7. Mengenal pasti sebutan serupa dan sebutan tak serupa bagi suatu sebutan algebra dalam satu pembolehubah. .

.

Menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra yang diberi.1 Memahami konsep panjang untuk menyelesaikan masalah. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit untuk menerangkan konsep mengumpul sebutan serupa dan sebutan tak serupa dengan melibatkan contoh-contoh seperti berikut: a) 4s + 8s = 12s b) 5r ± 2r = 3r c) 7g + 6h tidak boleh dipermudahkan kerana kedua-dua sebutan tersebut bukan sebutan serupa. d) 3k + 4 + 6k ± 3 = 3k + 6k + 4 ± 3 = 9k + 1 i. iv. iii. Ungkapan Algebra Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 7. Mengukur panjang objek. y y y Mengukur panjang objek di sekeliling kawasan sekolah. . cm. Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan panjang. Menukar unit metrik ukuran panjang (mm. iii.3 Memahami konsep ungkapan algebra. Menganggar panjang objek dalam unit yang sesuai. m dan km).Minggu/ Tarikh 23 (25 Jun ± 29 Jun) Bidang Pembelajaran /Tajuk 7. i. 24/25 (2 Julai ± 13 Julai) 8. Melukis suatu garis berdasarkan panjang yang diberi. Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa. ii. ii. Mengukur panjang garis yang diberi dan menyatakan panjang tersebut dalam unityang berbeza. Ukuran Asas 8. Mengenal ungkapan algebra.

iii. kg. c) Masa yang diambil untuk air mendidih. jam atau jam randik untuk membincangkan ukuran masa bagi sesuatu peristiwa.2 Memahami konsep jisim untuk menyelesaikan masalah Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: i. 8.3 Memahami konsep masa dalam saat. Menukar unit metrik jisim (mg. iv. . Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan jisim.Minggu/ Tarikh 26/27 (16 Jun ± 27 Jun) Bidang Pembelajaran/ Tajuk 8 Ukuran Asas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 8. i. hari. Menganggar jangka masa suatu peristiwa. Menentukan ukuran masa yang sesuai bagi peristiwa tertentu. bulan dan tahun). Menukar unit ukuran masa (saat. Menganggar jisim suatu objek dalam unit yang sesuai. Mengukur jisim objek. hari. Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan masa. jam. ii. minit. minggu. bulan dan tahun. ii. Mencadangkan satu unit untuk menganggar atau mengukur: a) Masa yang diambil untuk makan tengah hari. jam. g. tan). y y y Menggunakan kalendar. iv. d) Masa yang diambil untuk berlari sejauh 100 meter. iii. b) Umur seseorang. minggu. minit.

cakah. tegak. tingkap. Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua belas jam. Mengenal sudut. Ukuran Asas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 8. Mengukur sudut dengan protraktor. membanding dan mengelaskan sudut sebagai tirus. iii. Melukis sudut dengan protraktor. Contohnya penjuru meja. Mengenal. Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua puluh empat jam. papan hitam. Murid menunjukkan jenis sudut yang berbeza dengan lengan masing-masing. iv. . ii. Menanda dan melabel sudut. Sudut Dan Garis 9.Minggu/ Tarikh 26/27 (16 Jun ± 27 Jun) Bidang Pembelajaran/ Tajuk 8. Melukis sudut tirus.1 Memahami konsep sudut. v. v. i. Menukar waktu dalam sistem dua belas jam kepada sistem dua puluh empat jam dan begitu juga sebaliknya. iv. dan refleks dengan protraktor. ii. iii.4 Memahami dan menggunakan waktu dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam untuk menyelesaikan masalah. Menentukan tempoh masa antara dua waktu yang diberi. Menyelesaikan masalah yang melibatkan waktu 28 (30 Julai ± 3 Ogos) 9. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Membaca waktu daripada jadual perjalanan bas atau kereta api. vi. y y Murid mengenal pasti sudut yang terdapat di bilik darjah. tegak. . cakah dan refleks. i. jarum jam dan pintu yang terbuka.

29 (6 Ogos ± 10 Ogos) Ujian 2 (7 Ogos ± 9 Ogos 2012) Cuti Am Nuzul Al-Quran (6 Ogos 2012) 30 (13 Ogos ±17 Ogos) Peperiksaan Percubaan PMR (9 Ogos ± 15 Ogos 2012) Cuti Am Hari Raya Puasa (19&20 Ogos) 9. Mengenal pasti garis serenjang. iii. Mengenal pasti garis selari. Menentusahkan bahawa sudut yang dihasilkan oleh satu putaran lengkap ialah 360°. i. Menentusahkan bahawa sudut pada garis lurus bersamaan dengan 180°. tingkap dan pintu. ii.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran/ Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: vii. . Menyatakan bahawa sudut yang terbentuk daripada garis serenjang ialah 90 .2 Memahami konsep garis selari dan garis serenjang y Murid mengenal pasti garis selari dan garis serenjang yang terdapat di bilik darjah. Contohnya tepi buku. viii.

Menentukan dan melukis garis simetri bagi segitiga yang diberi. 10. Menggunakan pelbagai kaedah untuk menentukan hasil tambah sudut-sudut pedalaman segitiga: contohnya menjajarkan bucubucu segitiga pada satu garis lurus. ii.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 10. Menentukan dan melukis paksi simetri suatu bentuk.2 Memahami konsep simetri. Melengkapkan suatu bentuk apabila paksi simetri dan sebahagian daripada bentuk tersebut diberi. iii. Melukis corak menggunakan konsep simetri. menggunakan protraktor dan perisian geometri dinamik.Poligon Malaysia (16 September 2012) Cuti Ganti (17 September 2012) Murid akan dapat untuk: y Murid meneroka simetri dengan cermin. ii. Contohnya corak pada bangunan dan jubin. i. Murid meneroka kepentingan simetri dalam situasi harian. iii. . y i. blok pola. y y Mengkaji hubungan antara sudut dan sisi semua jenis segitiga.3 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri segitiga untuk menyelesaikan masalah. Menyatakan ciri geometri segitiga yang berlainan jenis dan menamakan segitiga tersebut. Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu segitiga ialah 180°. melipat kertas atau membuat reka bentuk inkblot. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Cuti Am Hari 10. Melukis segitiga menggunakan protraktor dan pembaris. iv.

geobod dan perisian komputer untuk meneroka konsep poligon.1 Memahami konsep poligon. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang. i. Menentukan bilangan sisi. heksagon. Mengenal poligon. Mengenal pasti garis bersilang. 32/33/34 (3 September ± 21 September) Peperiksaan Percubaan SPM (3 September ± 14 September) 10. iv.Cuti Pertengahan Penggal 2 (18 Ogos ± 26 Ogos 2012) Minggu/ Tarikh 31 (27 Ogos ± 31 Ogos) Bidang Pembelajaran /Tajuk 9. y y Menggunakan bahan konkrit seperti protraktor. ii. Menentukan nilai sudut pada suatu garis lurus apabila nilai sudut bersebelahan diberi. Murid akan dapat untuk: Murid mengkaji ciri sudut yang dibentuk oleh garis bersilang. pentagon. Melakar poligon. Murid meneroka hubungan antara sisi. pembaris.3 Memahami dan menggunakan ciri sudut yang berkaitan dengan garis bersilang untuk menyelesaikan masalah. iv. heptagon dan oktagon). Poligon 10. iii.Sudut dan Garis Objektif Pembelajaran Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan diajar untuk: y 9. Menamakan poligon (segitiga. iii. pepenjuru dan bucu poligon. sisi empat. i. ii. kertas grid. bucu dan pepenjuru poligon yang diberi. . Menentukan ciri sudut bertentangan bucu. pelengkap dan penggenap.

.

kertas grid atau perisian komputer untuk meneroka konsep perimeter.4 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri sisi empat untuk menyelesaikan masalah. Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan perimeter segiempat tepat. Menentukan perimeter kawasan yang dilingkungi garis lurus. Menggunakan pelbagai kaedah untuk menentukan hasil tambah sudut-sudut pedalaman sisi empat: contohnya menyusun bucubucu pada satu titik. . Menyelesaikan masalah yang melibatkan perimeter. Melukis suatu sisi empat menggunakan protraktor dan pembaris. Menyatakan ciri geometri sisi empat yang berlainan jenis dan menamakan sisi empat tersebut. y y Menggunakan cip segiempat sama. Mengenal pasti perimeter suatu kawasan. ii. iv. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Mengkaji hubungan antara sudut. grid teselasi. Menentukan dan melukis garis simetri bagi sisi empat yang diberi. Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu sisi empat ialah 360º. ii.Perimeter ± 5 Oktober) dan Luas 11. y i.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 10. 35/36 (24 September 11. geobod. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sisi empat.1 Memahami konsep perimeter untuk menyelesaikan masalah. v. sisi dan pepenjuru semua jenis sisi empat. menggunakan protraktor dan perisian geometri dinamik.Poligon Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 10. iii. iii. i.

Menggunakan cip atau jubin segiempat sama unit untuk meneroka dan membuat generalisasi tentang: a) Perimeter segiempat tepat yang mempunyai luas yang sama.2 Memahami konsep luas segiempat tepat untuk menyelesaikan masalah. ii. iii. Menentukan luas segiempat tepat. geobod. y i. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan segiempat sama unit.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 11. kertas grid atau perisian komputer untuk meneroka konsep luas. Menganggar luas suatu bentuk. grid teselasi.Perimeter dan Luas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 11. y . Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas. b) Luas segiempat tepat yang mempunyai perimeter yang sama. Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan luas segiempat tepat.

Perimeter dan Luas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 11. iv. Menentukan luas rajah yang terdiri daripada segitiga. Menentukan luas segitiga. segiempat selari dan trapezium. Mengenal pasti tinggi dan tapak segitiga. Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segitiga. segiempat selari dan trapezium. segiempat selari dan trapezium untuk menyelesaikan masalah.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 11. segiempat selari atau trapezium. ii. segiempat selari dan trapezium berdasarkan luas segiempat tepat. iii. segiempat selari dan trapezium. Menyelesaikan masalah seperti menentukan tinggi atau panjang tapak segiempat selari. segiempat tepat.3 Memahami konsep luas segitiga. y i. . segiempat tepat. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan luas segitiga.

b) Semua tepi mempunyai panjang yang sama. Melukis bentangan kubus dan kuboid pada: a) Grid segiempat sama.1 Memahami ciri geometri kubus y dan kuboid. Pepejal Geometri Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit untuk menerangkan konsep pepejal geometri. Membanding dan membeza antara kubus dan kuboid. y y y y . Murid bertanding untuk mencari pepejal di bilik darjah berdasarkan keterangan tersebut. Sediakan beberapa set kad aktiviti yang mengandungi keterangan mengenai pepejal seperti: a) Betul-betul dua muka yang sama bentuk dan saiz.Minggu/ Tarikh 37 (8 Oktober 12 Oktober) Bidang Pembelajaran /Tajuk 12. b) Melipatkan bentangan yang diberi. Menggunakan bahan konkrit (seperti kotak yang terbuka) untuk mereka bentuk bentangan kubus dan kuboid. y y y Mengenal pasti pepejal geometri. 12. b) Kertas kosong. Seterusnya menyoalkan murid tentang kesamaan atau perbezaan antara kubus dan kuboid. Membina model kubus dan kuboid dengan: a) Mencantumkan muka yang diberi. Meneroka hubungan antara muka. Menyatakan ciri geometri kubus dan kuboid. tepi dan bucu kubus dan kuboid. Permainan: Mencari pepejal.

ii. Menganggar isi padu kuboid. 38 (15 Oktober ± 19 Oktober) 39 (22 Oktober ± 26 Oktober) Peperiksaan Akhir Tahun Tingkatan Peralihan. Satu. i. Menentukan isi padu kuboid. y y Menggunakan kubus unit atau bahan konkrit yang lain untuk murid meneroka konsep isi padu.12. iii. Dua dan Empat (15 Oktober ± 19 Oktober 2012) Cuti Berganti Hari Raya Haji (25 Oktober 2012) Cuti Am Hari Raya Haji (26 Oktober 2012) 40 (29 Oktober ± 2 November) 41 (5 November ±9 November) Cuti Akhir Tahun (10 November ± 30 November 2012) Peperiksaan SPM 2012 (12 November ± 12 Disember 2012) Cuti Am Deepavali (13 November 2012) Cuti Am Awal Muharram (15 November 2012) . Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu kuboid.2 Memahami konsep isi padu kuboid untuk menyelesaikan masalah. Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan isi padu kuboid.

Rancangan Pengajaran Tahunan 2012 SMK Kelana Jaya Matematik Tingkatan 1 .