P. 1
Rancangan Pelajaran Tahunan 2012 Matematik Tingkatan 1 Edited

Rancangan Pelajaran Tahunan 2012 Matematik Tingkatan 1 Edited

|Views: 1,842|Likes:
Published by Kamarul Arifin

More info:

Published by: Kamarul Arifin on Jan 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2014

pdf

text

original

Minggu/ Tarikh

Bidang Pembelajaran /Tajuk 1. Nombor Bulat

Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk:

Cadangan aktiviti P&P

Hasil Pembelajaran

Catatan

Murid akan dapat untuk: y Membilang, membaca dan menulis nombor bulat dalam perkataan atau angka. Murid membaca dan menulis nombor bulat semasa melakukan proses membilang daripada nilai pertama sehingga ke nilai terakhir dalam suatu selang nombor tertentu yang diberi.

1/2 (3 Jan ± 13 Jan)

y Cuti Am Tahun Baru 2012 (1 Jan 2012) Cuti Am Ganti Tahun Baru 2012 (2 Jan 2012) 1.1 Memahami konsep nombor bulat

Contoh: y Membilang secara menaik dalam kumpulan sepuluh daripada 20 hingga 100. y Membilang secara menurun dalam kumpulan seratus daripada 1200 sehingga 200. y Menganggarkan nilai, termasuk nilai yang diperolehi dalam situasi kehidupan sebenar dengan membundarkan nilai tersebut.

i. Membilang, membaca dan menulis nombor bulat. ii. Mengenal pasti nilai tempat dan nilai setiap digit dalam nombor bulat. iii. Membundarkan nombor bulat

Minggu/ Tarikh

Bidang Pembelajaran /Tajuk

Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk:
1.2 Melakukan pengiraan yang melibatkan penambahan dan penolakan nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

Cadangan aktiviti P&P

Hasil Pembelajaran

Catatan

Murid akan dapat untuk:
y Meneroka penambahan dan penolakan menggunakan standard algoritma (prinsip pengiraan), penganggaran, mencongak dan mengira dengan cepat atau menggunakan kertas-pensel. Menggunakan kalkulator untuk membanding dan mengesahkan jawapan. Murid mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan penambahan dan penolakan nombor bulat.

y

i. Menambah nombor bulat. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan penambahan nombor bulat. iii. Menolak nombor bulat. iv. Menyelesaikan masalah yang melibatkan penolakan nombor bulat.

y

1.3 Melakukan pengiraan yang melibatkan pendaraban dan pembahagian nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

y

y

i. Mendarab dua atau lebih nombor Meneroka pendaraban dan bulat. pembahagian menggunakan ii. Menyelesaikan masalah yang standard algoritma (prinsip melibatkan pendaraban nombor pengiraan), penganggaran, bulat. mencongak dan mengira iii. Membahagi suatu nombor bulat dengan cepat atau dengan suatu nombor bulat yang menggunakan kertas-pensel. lebih kecil. Menggunakan kalkulator iv. Menyelesaikan masalah yang untuk membanding dan melibatkan pembahagian nombor mengesahkan jawapan. bulat.

y

y

Murid meneroka hubungan antara pendaraban dengan pembahagian Murid mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan pendaraban dan pembahagian nombor bulat.

3 (16 Jan ± 20 Jan)

1. Nombor Bulat

1.4 Melakukan pengiraan yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

y

y

y

Murid meneroka gabungan operasi nombor bulat dengan menggunakan standard algoritma (prinsip pengiraan), penganggaran, menggunakan kertas-pensel atau kalkulator. Menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan sebenar. Murid menggunakan kalkulator untuk membanding dan mengesahkan jawapan.

i. Melakukan pengiraan yang melibatkan sebarang gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat termasuk menggunakan tanda kurung. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat termasuk penggunaan tanda kurung.

4/5 (23 Jan ± 3 Feb)

2. Urutan Dan Pola Nombor

2.1 Mengenal dan melanjutkan urutan dan pola nombor yang terbentuk dengan membilang secara menaik dan secara menurun dalam selang pelbagai saiz.

y

Mengaitkan urutan nombor kepada pola dalam situasi kehidupan seharian.

Contoh: Nombor ganjil digunakan sebagai alamat rumah pada sebelah jalan dan alamat rumah nombor genap pada sebelah jalan yang lain.

i. Menerangkan pola bagi satu urutan nombor yang diberi. ii. Melanjutkan urutan nombor. iii. Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi. iv. Membina urutan nombor berdasarkan pola yang diberi.

Murid akan dapat untuk: 2. . Mengenal pasti dan menghuraikan nombor genap dan nombor ganjil. Menentukan sama ada nombor yang diberi adalah nombor perdana. Menentukan kesemua nombor perdana yang kurang daripada 100. y Menggunakan kalkulator atau program komputer untuk meneroka numbor perdana. ii. Membuat pernyataan umum berkenaan dengan nombor genap dan nombor ganjil. Menggunakan Saringan Eratosthenes untuk menjana nombor perdana yang kurang dari 100. i. y i.Minggu/ Tarikh Cuti Am Tahun Baru Cina (23 & 24 Jan 2012) Cuti Peristiwa (25 Jan 2012) Cuti Berganti (26 & 27 Jan 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan y Menggunakan kalkulator untuk melangkau hitungan (menjana pola nombor). ii. Mengenal pasti ciri-ciri nombor perdana. c) Hasil beza antara nombor genap dan nombor ganjil. meneroka pola nombor tertentu dan menyelesaikan masalah. iii. 2.2 Mengenal y Meneroka pernyataan umum nombor genap mengenai nombor genap dan dan nombor ganjil nombor ganjil seperti : dan membuat pernyataan umum a) Hasil tambah nombor genap berkenaan dengan dan nombor ganjil.3 Memahami ciriciri nombor perdana. nombor tersebut b) Hasil darab nombor genap dan nombor ganjil.

i. Contoh : 30 boleh dibahagi dengan 6. ii. y i. Menyenaraikan gandaan bagi nombor bulat.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 2. 3. Mengenal pasti faktor-faktor perdana daripada senarai faktor-faktor. Murid menggunakan ujian kebolehbahagian dengan 2. 9. Menentukan sama ada suatu nombor adalah gandaan bagi suatu nombor yang lain. 10. 2.4 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor bagi nombor bulat. iii. y y Murid meneroka dan menyiasat untuk menentukan faktor-faktor perdana bagi nombor bulat. Menyatakan mana-mana nombor-nombor bulat sebagai hasil darab bagi faktor perdana. 4. 7. 2. 5.6 Memahami dan menggunakan pengetahuan gandaan bagi nombor bulat. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menentukan faktor-faktor bagi nombor bulat secara penerokaan dan penyiasatan. 11 dan gabungan. . 8. Menyenaraikan faktor-faktor bagi suatu nombor bulat. Mencari faktor-faktor perdana bagi nombor bulat. ii. Maka 30 boleh dibahagi dengan 2 dan 3 dan begitu juga sebaliknya.5 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor perdana bagi nombor bulat. 6. Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor bagi suatu nombor bulat yang lain. Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor perdana bagi suatu nombor bulat yang lain. i. ii.

Menentukan sama ada satu nombor adalah gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor yang diberi. Mencari gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat..Minggu/ Tarikh 6 (6 Feb ± 10 Feb) Cuti Am Keputeraan Nabi Muhammad S. . 8. i. merupakan gandaan bagi 12 y Guna kaedah µpemfaktoran perdana¶ untuk mencari gandaan sepunya dan GSTK. Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor yang diberi.A. Contoh: Gandaan bagi 4 : 4. 36. 12. iii. 12. 24. ii. 18. 2... Contoh : 4=2X2 6=2X3 Maka GSTK bagi 4 dan 6 adalah 2 X 2 X 3 = 12 y Guna kaedah pembahagian berulang untuk mencari GSTK... . Gandaan bagi 6 : 6. Gandaan Sepunya bagi 4 dan 6 : 12. .. .W (5 Feb 2012) Cuti Ganti (6 Feb 2012) Cuti Am Hari Thaipusam (7 Feb 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Murid mencari gandaan sepunya dan GSTK dengan menyenaraikan gandaan bagi setiap nombor yang diberi.7 Memahami ciriciri dan menggunakan pengetahuan tentang gandaan sepunya dan Gandaan Sepunya Terkecil (GSTK) suatu nombor bulat. 48.

Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat yang diberi. Meneroka. Murid meneroka. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Murid menyenaraikan semua faktor bagi setiap nombor yang diberi dan mengenal pasti faktor yang sama bagi setiap nombor. y y i. iii. Menggunakan kaedah pemfaktoran perdana untuk mencari faktor perdana sepunya dan seterusnya mencari FSTB.8 Memahami dan menggunakan pengetahuan faktor sepunya dan Faktor Sepunya Terbesar (FSTB) suatu nombor bulat. Murid mencari FSTB dengan menyenaraikan semua faktor bagi setiap nombor yang diberi. Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor yang diberi.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 2. Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat. ii. mengenal pasti dan menentukan FSTB bagi suatu nombor bulat. y y y . Menggunakan kaedah pembahagian berulang untuk mencari FSTB. mengenal pasti dan menentukan faktor sepunya bagi nombor bulat.

Membandingkan nilai bagi dua pecahan dengan menukarkan kedua-dua pecahan kepada penyebut atau pengangka yang sama. b) Bilangan murid perempuan daripada bilangan keseluruhan murid dalam kelas.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 3. 3. y y y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk meneroka konsep pecahan setara. Menerangkan pecahan sebagai sebahagian daripada keseluruhan. 7/8/9 (13 Feb ± 2 Mac) i. ii. Mewakilkan suatu pecahan dengan gambar rajah. Membandingkan nilai bagi dua pecahan yang diberi. iii. .1 Memahami dan menggunakan pengetahuan tentang pecahan sebagai nombor yang mewakili sebahagian daripada keseluruhan. Menulis pecahan berdasarkan gambar rajah yang diberi. Menggunakan lipatan kertas untuk menerang dan meneroka hubungkait antara dua pecahan setara. i. Menyebut suatu pecahan. Menentukan sama ada dua pecahan yang diberi adalah setara. c) Melipat kertas. Menyusun pecahan dalam tertib menaik dan menurun. v. Pecahan Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. iii. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk meneroka konsep pecahan seperti:a) Melipat riben untuk mencari satu per tiga daripada panjang riben tersebut. Mempermudahkan suatu pecahan kepada sebutan terendah. iv. ii.2 Memahami dan menggunakan pengetahuan tentang pecahan setara. iv. Mencari pecahan setara bagi pecahan yang diberi.

.

3. Menulis suatu nombor bercampur berdasarkan gambar rajah yang diberi. ii. Mengenal pecahan wajar dan pecahan tak wajar daripada pecahan yang diberi.4 Memahami konsep pecahan wajar dan pecahan tak wajar. iii. Mengenal nombor bercampur. . Membanding dan menyusun nombor bercampur pada garis nombor. Mengenal pasti penggunaan nombor bercampur dalam situasi kehidupan seharian. Menggunakan kalkulator untuk meneroka hubungan antara nombor bercampur dengan pecahan tak wajar. Menukar pecahan tak wajar kepada nombor bercampur. iv. Mewakilkan suatu nombor bercampur dengan gambar rajah. y i. iii. i. Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar. ii.3 Memahami konsep nombor bercampur dan perwakilannya Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. y y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk menunjuk cara hubungan antara nombor bercampur dengan pecahan tak wajar. gambar rajah dan garis nombor untuk mewakilkan nombor bercampur.

.

y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan iii. y Menambah dan menolak pecahan dengan menulis pecahan tersebut dalam bentuk pecahan setara dengan penyebut yang sama termasuk penggunaan GSTK. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. gambar rajah dan simbol untuk menunjuk cara proses penambahan i. b) Menulis nombor bercampur dalam bentuk pecahan tak wajar. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: Menggunakan bahan konkrit. e) Nombor bercampur.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. bercampur dengan: a) Menambah dan menolak nombor bulat dan pecahan secara berasingan. d) Pecahan dan nombor bercampur.5 Memahami konsep penambahan dan penolakan pecahan untuk menyelesaikan masalah. c) Nombor bulat dan pecahan. Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan dan penolakan pecahan . seharian. e) Nombor bercampur. d) Pecahan dan nombor bercampur. c) Nombor bulat dan pecahan. dan penolakan pecahan. y Melakukan penambahan dan penolakan nombor ii. Melakukan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama. y Melakukan penambahan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama.

Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit. Membahagi: a) Pecahan dengan nombor bulat. d) Nombor bercampur dengan nombor bercampur.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. c) Nombor bulat dengan pecahan. y Contoh pendaraban: b) Pecahan dengan nombor bulat. Mendarab: untuk meneroka dan a) Nombor bulat dengan menyiasat proses pendaraban pecahan atau nombor dan pembahagian pecahan. bercampur. iii. Menyelesaikan masalah melibatkan pendaraban pecahan. gambar rajah dan simbol i. c) Pecahan didarab dengan pecahan. b) Nombor bulat didarab dengan nombor bercampur.6 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. b) Pecahan dengan pecahan. a) Nombor bulat didarab c) Pecahan dengan pecahan. Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian pecahan . iv. ii. dengan pecahan.

ii. dan simbol untuk menerangkan hubungan antara perpuluhan dan pecahan. Mewakilkan pecahan dan sebagai perpuluhan dan begitu juga sebaliknya. penolakan. penolakan. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. ii. y i. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan sebenar.1 Memahami hubungan antara perpuluhan dan pecahan. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. 10 (5 Mac ± 9 Mac) 4. i. Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan. Perpuluhan 4. pendarabaan dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. y Menggunakan bahan konkrit.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 3. Cuti Pertengahan Penggal I (10 Mac 2012 ± 18 Mac 2012) . Mewakilkan pecahan dengan penyebut 10.7 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. 100 dan 1000 sebagai perpuluhan. kalkulator. penolakan. Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. gambar rajah. Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk menunjuk cara pengiraan.

Menolak perpuluhan. iii.11 (19 Mac ± 23 Mac ) Minggu/ Tarikh 12 (26 Mac ± 30 Mac) Bidang Pembelajaran /Tajuk 4. ii. Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan perpuluhan. . 4. Membandingkan dua nilai perpuluhan yang diberi. Menyusun perpuluhan dalam tertib menaik dan menurun. Menggunakan strategi penganggaran untuk menentukan sama ada penyelesaian adalah i. iii.2 Memahami konsep nilai tempat dan nilai setiap digit dalam perpuluhan. Ujian 1 (20 Mac ± 22 Mac 2012) Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan garis nombor untuk membanding dan menyusun perpuluhan. Menggunakan kalkulator atau komputer untuk mengesahkan jawapan.Perpuluhan Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 4. gambar rajah dan simbol. iv.3 Memahami konsep penambahan dan penolakan perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. Menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan seharian. i. Menambah perpuluhan. Menyatakan nilai tempat dan nilai bagi setiap digit dalam perpuluhan. y y y y Menggunakan bahan konkrit. Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan perpuluhan. Membundarkan perpuluhan kepada nombor bulat yang terhampir atau sehingga kepada tiga tempat perpuluhan. ii.

5 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. kalkulator dan komputer. dan 1000 secara congak. Menyelesaikan masalah . y Menggunakan kaedah pengiraan yang sesuai seperti pensel-dan-kertas. Membahagi: a) Perpuluhan dengan nombor bulat.1.001 secara congak.01. Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. ii. ii. y Melakukan pendaraban perpuluhan dengan 0. 100. Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran 4.4 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. 13 (2 April ± 6 April) 4. iii. Mendarab dua atau lebih perpuluhan. penolakan. iv. dan 0.01.1.Perpuluhan 4. 100.munasabah. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Mengaitkan dengan situasi kehidupan seharian. pendaraban. Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian perpuluhan. i. 0. Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban perpuluhan. dan 0.001 secara congak. y Melakukan pendaraban perpuluhan dengan 10. y i. b) Perpuluhan dengan perpuluhan. 0. termasuk penggunaan tanda kurung. dan pembahagian perpuluhan untuk y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan situasi kehidupan seharian. c) Perpuluhan dengan pecahan. pendaraban dan pembahagian perpuluhan. y Melakukan pembahagian perpuluhan dengan 10. penolakan. dan 1000 secara congak. y Melakukan pembahagian perpuluhan dengan 0.

penolakan. pendaraban dan pembahagian perpuluhan. melibatkan gabungan operasi penambahan.menyelesaikan masalah. termasuk penggunaan tanda kurung .

Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit dan gambar rajah untuk mewakilkan peratusan. v. Menyelesaikan masalah melibatkan peratusan.1 Memahami konsep peratusan dan hubungan antara peratusan dengan pecahan atau perpuluhan.2 Melakukan pengiraan dan menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. iii. Mencari peratusan bagi suatu kenaikan atau penurunan . Mencari peratusan suatu nilai apabila diberi nilai tersebut dan nilai keseluruhan. Peratus Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 5. i. Contoh: Menggunakan grid sepuluh darab sepuluh untuk membincangkan peratusan yang setara dengan pecahan dan perpuluhan.Minggu/ Tarikh 14/15 (9 April ± 20 April) Bidang Pembelajaran /Tajuk 5. i. komisen dan diskaun. 5. Menukarkan pecahan dan perpuluhan kepada peratusan dan begitu juga sebaliknya. . faedah mudah. Menyatakan peratusan sebagai bilangan bahagian daripada setiap 100 bahagian. Mencari nilai keseluruhan apabila diberi nilai sebahagian dan peratusan bahagiannya. Mencari suatu nilai apabila diberi peratusan nilai tersebut dan nilai keseluruhan. ii. iv. ii. dividen. y Mengemuka dan menyelesaikan masalah yang melibatkan keuntungan dan kerugian.

terbesar dan terkecil daripada set integer yang diberi. iv. Murid melengkapkan urutan integer. Mewakilkan integer pada garis nombor. Menggunakan tanda kurung untuk membezakan antara tanda operasi dan nombor bertanda. y . Membaca dan menulis integer. Menggunakan garis nombor untuk menambah dan menolak integer.2 Melakukan pengiraan melibatkan penambahan dan penolakan integer untuk menyelesaikan masalah.1 Memahami dan menggunakan pengetahuan integer. Menambah integer. y i. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Memperkenalkan integer dalam konteks Contoh: suhu. Integer Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 6. aras laut dan aras i. Menulis nombor positif atau nombor negatif untuk mewakilkan kata huraian. Menggunakan bahan konkrit (contoh: cip berwarna).Minggu/ Tarikh 16/17 (23 April ± 4 Mei) Cuti Am Hari Buruh (1 Mei 2012) Cuti Am Hari Wesak (6 Mei 2012) Cuti Ganti (7 Mei 2012) Bidang Pembelajaran /Tajuk 6. sebutan yang hilang. Murid menyusun integer pada garis nombor daripada set integer yang diberi. Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan integer. Membandingkan nilai dua integer. Menolak integer. gambar rajah dan simbol untuk menunjuk cara penambahan dan penolakan integer. dan mengenal pasti nilai integer iii. melengkapkan ii. y y 6. Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan integer. bangunan. iii. Menyusun integer dalam urutan. ii. iv.

ii. iii. iv.1 Memahami konsep pembolehubah. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan contoh situasi harian untuk menerangkan maksud pembolehubah. 19/20 Peperiksaan Pertengahan Tahun (14 Mei ± 25 Mei 2012) Cuti Pertengahan Tahun 2012 (26 Mei ± 10 Jun 2012) 21/22 (11 Jun ± 22 Jun) 7. Mengenal pasti sebutan serupa dan sebutan tak serupa bagi suatu sebutan algebra dalam satu pembolehubah. . y Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah daripada satu senarai sebutan yang diberi. Menyatakan sebutan serupa bagi suatu sebutan yang diberi.Minggu/ Tarikh 18 (7 Mei ±11 Mei) Bidang Pembelajaran /Tajuk 7. ii. Mengenal pasti pekali bagi sebutan algebra dalam satu pembolehubah yang diberi. Hari Terbuka (21 Jun 2012) i. Menggunakan huruf untuk mewakili pembolehubah. Mengenal pasti pembolehubah dalam situasi yang diberi.2 Memahami konsep sebutan algebra. Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah. Ungkapan Algebra Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 7. i.

.

Mengenal ungkapan algebra. iii. Ungkapan Algebra Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 7. Mengukur panjang objek. iii. Ukuran Asas 8. d) 3k + 4 + 6k ± 3 = 3k + 6k + 4 ± 3 = 9k + 1 i.1 Memahami konsep panjang untuk menyelesaikan masalah. ii. Mengukur panjang garis yang diberi dan menyatakan panjang tersebut dalam unityang berbeza. i. 24/25 (2 Julai ± 13 Julai) 8. iv.3 Memahami konsep ungkapan algebra. Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa. Menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra yang diberi. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit untuk menerangkan konsep mengumpul sebutan serupa dan sebutan tak serupa dengan melibatkan contoh-contoh seperti berikut: a) 4s + 8s = 12s b) 5r ± 2r = 3r c) 7g + 6h tidak boleh dipermudahkan kerana kedua-dua sebutan tersebut bukan sebutan serupa. ii. Melukis suatu garis berdasarkan panjang yang diberi. cm. y y y Mengukur panjang objek di sekeliling kawasan sekolah. m dan km). Menganggar panjang objek dalam unit yang sesuai. Menukar unit metrik ukuran panjang (mm. Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan panjang.Minggu/ Tarikh 23 (25 Jun ± 29 Jun) Bidang Pembelajaran /Tajuk 7. .

minit. minggu.2 Memahami konsep jisim untuk menyelesaikan masalah Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: i. iii. Menukar unit ukuran masa (saat. tan). iv. jam atau jam randik untuk membincangkan ukuran masa bagi sesuatu peristiwa. ii. Mencadangkan satu unit untuk menganggar atau mengukur: a) Masa yang diambil untuk makan tengah hari. b) Umur seseorang. Mengukur jisim objek.3 Memahami konsep masa dalam saat. minggu. Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan jisim. bulan dan tahun). hari. Menganggar jangka masa suatu peristiwa. bulan dan tahun. c) Masa yang diambil untuk air mendidih. Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan masa. iv. g. d) Masa yang diambil untuk berlari sejauh 100 meter. kg. i. Menganggar jisim suatu objek dalam unit yang sesuai. ii. Menentukan ukuran masa yang sesuai bagi peristiwa tertentu. 8. y y y Menggunakan kalendar. minit. jam. jam. hari. Menukar unit metrik jisim (mg. iii.Minggu/ Tarikh 26/27 (16 Jun ± 27 Jun) Bidang Pembelajaran/ Tajuk 8 Ukuran Asas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 8. .

1 Memahami konsep sudut. Mengenal. ii. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Membaca waktu daripada jadual perjalanan bas atau kereta api. Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua belas jam. Contohnya penjuru meja.Minggu/ Tarikh 26/27 (16 Jun ± 27 Jun) Bidang Pembelajaran/ Tajuk 8. iii. Mengukur sudut dengan protraktor. cakah.4 Memahami dan menggunakan waktu dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam untuk menyelesaikan masalah. Melukis sudut dengan protraktor. Sudut Dan Garis 9. Mengenal sudut. jarum jam dan pintu yang terbuka. Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua puluh empat jam. membanding dan mengelaskan sudut sebagai tirus. . i. papan hitam. Murid menunjukkan jenis sudut yang berbeza dengan lengan masing-masing. ii. tegak. Menanda dan melabel sudut. iv. i. v. Ukuran Asas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 8. dan refleks dengan protraktor. vi. y y Murid mengenal pasti sudut yang terdapat di bilik darjah. cakah dan refleks. tingkap. . iv. Menyelesaikan masalah yang melibatkan waktu 28 (30 Julai ± 3 Ogos) 9. Menentukan tempoh masa antara dua waktu yang diberi. Melukis sudut tirus. Menukar waktu dalam sistem dua belas jam kepada sistem dua puluh empat jam dan begitu juga sebaliknya. tegak. v. iii.

2 Memahami konsep garis selari dan garis serenjang y Murid mengenal pasti garis selari dan garis serenjang yang terdapat di bilik darjah. Mengenal pasti garis selari. Menentusahkan bahawa sudut yang dihasilkan oleh satu putaran lengkap ialah 360°. ii. viii. tingkap dan pintu. i. Menyatakan bahawa sudut yang terbentuk daripada garis serenjang ialah 90 .Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran/ Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: vii. Mengenal pasti garis serenjang. 29 (6 Ogos ± 10 Ogos) Ujian 2 (7 Ogos ± 9 Ogos 2012) Cuti Am Nuzul Al-Quran (6 Ogos 2012) 30 (13 Ogos ±17 Ogos) Peperiksaan Percubaan PMR (9 Ogos ± 15 Ogos 2012) Cuti Am Hari Raya Puasa (19&20 Ogos) 9. . iii. Menentusahkan bahawa sudut pada garis lurus bersamaan dengan 180°. Contohnya tepi buku.

iii. Melukis segitiga menggunakan protraktor dan pembaris. Menggunakan pelbagai kaedah untuk menentukan hasil tambah sudut-sudut pedalaman segitiga: contohnya menjajarkan bucubucu segitiga pada satu garis lurus.Poligon Malaysia (16 September 2012) Cuti Ganti (17 September 2012) Murid akan dapat untuk: y Murid meneroka simetri dengan cermin. 10.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 10. i. blok pola. Melukis corak menggunakan konsep simetri.3 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri segitiga untuk menyelesaikan masalah. Murid meneroka kepentingan simetri dalam situasi harian. Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu segitiga ialah 180°. iii. menggunakan protraktor dan perisian geometri dinamik. Menyatakan ciri geometri segitiga yang berlainan jenis dan menamakan segitiga tersebut. y y Mengkaji hubungan antara sudut dan sisi semua jenis segitiga. Menentukan dan melukis garis simetri bagi segitiga yang diberi. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Cuti Am Hari 10. iv. melipat kertas atau membuat reka bentuk inkblot. . Contohnya corak pada bangunan dan jubin. ii. ii.2 Memahami konsep simetri. Melengkapkan suatu bentuk apabila paksi simetri dan sebahagian daripada bentuk tersebut diberi. Menentukan dan melukis paksi simetri suatu bentuk. y i.

. Poligon 10. heksagon. Melakar poligon.Cuti Pertengahan Penggal 2 (18 Ogos ± 26 Ogos 2012) Minggu/ Tarikh 31 (27 Ogos ± 31 Ogos) Bidang Pembelajaran /Tajuk 9. Menentukan bilangan sisi.1 Memahami konsep poligon. sisi empat.Sudut dan Garis Objektif Pembelajaran Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan diajar untuk: y 9. pembaris. Menentukan nilai sudut pada suatu garis lurus apabila nilai sudut bersebelahan diberi. Murid akan dapat untuk: Murid mengkaji ciri sudut yang dibentuk oleh garis bersilang. Murid meneroka hubungan antara sisi. 32/33/34 (3 September ± 21 September) Peperiksaan Percubaan SPM (3 September ± 14 September) 10. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang. Menentukan ciri sudut bertentangan bucu. kertas grid. Mengenal pasti garis bersilang. iv. bucu dan pepenjuru poligon yang diberi. iii. ii. i. pentagon. Menamakan poligon (segitiga. y y Menggunakan bahan konkrit seperti protraktor. geobod dan perisian komputer untuk meneroka konsep poligon. Mengenal poligon. pepenjuru dan bucu poligon. pelengkap dan penggenap. ii. heptagon dan oktagon). i. iii.3 Memahami dan menggunakan ciri sudut yang berkaitan dengan garis bersilang untuk menyelesaikan masalah. iv.

.

geobod.Perimeter ± 5 Oktober) dan Luas 11. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan perimeter. Melukis suatu sisi empat menggunakan protraktor dan pembaris. Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan perimeter segiempat tepat.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 10. Menyatakan ciri geometri sisi empat yang berlainan jenis dan menamakan sisi empat tersebut. v. iii. grid teselasi. Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu sisi empat ialah 360º. sisi dan pepenjuru semua jenis sisi empat. Menentukan dan melukis garis simetri bagi sisi empat yang diberi. menggunakan protraktor dan perisian geometri dinamik. y y Menggunakan cip segiempat sama.4 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri sisi empat untuk menyelesaikan masalah. Menggunakan pelbagai kaedah untuk menentukan hasil tambah sudut-sudut pedalaman sisi empat: contohnya menyusun bucubucu pada satu titik.1 Memahami konsep perimeter untuk menyelesaikan masalah. y i. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Mengkaji hubungan antara sudut. 35/36 (24 September 11. ii. Mengenal pasti perimeter suatu kawasan.Poligon Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 10. iii. Menentukan perimeter kawasan yang dilingkungi garis lurus. iv. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sisi empat. kertas grid atau perisian komputer untuk meneroka konsep perimeter. . i.

Menggunakan cip atau jubin segiempat sama unit untuk meneroka dan membuat generalisasi tentang: a) Perimeter segiempat tepat yang mempunyai luas yang sama. Menentukan luas segiempat tepat. b) Luas segiempat tepat yang mempunyai perimeter yang sama. grid teselasi.Perimeter dan Luas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 11. kertas grid atau perisian komputer untuk meneroka konsep luas. y .2 Memahami konsep luas segiempat tepat untuk menyelesaikan masalah. y i. iii. Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan luas segiempat tepat. ii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 11. Menganggar luas suatu bentuk. geobod. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan segiempat sama unit.

segiempat selari dan trapezium. segiempat selari atau trapezium. . y i. Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segitiga. ii. Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan luas segitiga. segiempat selari dan trapezium untuk menyelesaikan masalah. Mengenal pasti tinggi dan tapak segitiga.3 Memahami konsep luas segitiga. iv. iii. segiempat selari dan trapezium. segiempat tepat. Menyelesaikan masalah seperti menentukan tinggi atau panjang tapak segiempat selari. segiempat selari dan trapezium berdasarkan luas segiempat tepat. segiempat tepat.Perimeter dan Luas Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: 11. segiempat selari dan trapezium. Menentukan luas segitiga. Menentukan luas rajah yang terdiri daripada segitiga.Minggu/ Tarikh Bidang Pembelajaran /Tajuk 11.

Menyatakan ciri geometri kubus dan kuboid. Menggunakan bahan konkrit (seperti kotak yang terbuka) untuk mereka bentuk bentangan kubus dan kuboid.1 Memahami ciri geometri kubus y dan kuboid. 12. Sediakan beberapa set kad aktiviti yang mengandungi keterangan mengenai pepejal seperti: a) Betul-betul dua muka yang sama bentuk dan saiz. Membanding dan membeza antara kubus dan kuboid. Permainan: Mencari pepejal.Minggu/ Tarikh 37 (8 Oktober 12 Oktober) Bidang Pembelajaran /Tajuk 12. Murid bertanding untuk mencari pepejal di bilik darjah berdasarkan keterangan tersebut. Pepejal Geometri Objektif Pembelajaran Murid akan diajar untuk: Cadangan aktiviti P&P Hasil Pembelajaran Catatan Murid akan dapat untuk: y Menggunakan bahan konkrit untuk menerangkan konsep pepejal geometri. y y y Mengenal pasti pepejal geometri. b) Kertas kosong. b) Melipatkan bentangan yang diberi. Membina model kubus dan kuboid dengan: a) Mencantumkan muka yang diberi. Melukis bentangan kubus dan kuboid pada: a) Grid segiempat sama. Meneroka hubungan antara muka. y y y y . tepi dan bucu kubus dan kuboid. Seterusnya menyoalkan murid tentang kesamaan atau perbezaan antara kubus dan kuboid. b) Semua tepi mempunyai panjang yang sama.

Menentukan isi padu kuboid. i. y y Menggunakan kubus unit atau bahan konkrit yang lain untuk murid meneroka konsep isi padu.12. Menganggar isi padu kuboid. iii. Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu kuboid. Meneroka dan menerbitkan formula untuk menentukan isi padu kuboid.2 Memahami konsep isi padu kuboid untuk menyelesaikan masalah. Satu. ii. 38 (15 Oktober ± 19 Oktober) 39 (22 Oktober ± 26 Oktober) Peperiksaan Akhir Tahun Tingkatan Peralihan. Dua dan Empat (15 Oktober ± 19 Oktober 2012) Cuti Berganti Hari Raya Haji (25 Oktober 2012) Cuti Am Hari Raya Haji (26 Oktober 2012) 40 (29 Oktober ± 2 November) 41 (5 November ±9 November) Cuti Akhir Tahun (10 November ± 30 November 2012) Peperiksaan SPM 2012 (12 November ± 12 Disember 2012) Cuti Am Deepavali (13 November 2012) Cuti Am Awal Muharram (15 November 2012) .

Rancangan Pengajaran Tahunan 2012 SMK Kelana Jaya Matematik Tingkatan 1 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->